Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 22 martie 1993  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Estonia in domeniul transportului rutier international    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 22 martie 1993 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Estonia in domeniul transportului rutier international

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 294 din 16 decembrie 1993

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Estonia, denumite in continuare parti contractante,
dorind sa contribuie la dezvoltarea reciproc avantajoasa a relatiilor comerciale si economice, in scopul facilitarii si reglementarii transporturilor rutiere internationale de persoane si de marfuri intre cele doua tari si in tranzit pe teritoriile lor, pe baza egalitatii in drepturi si a avantajului reciproc,
au convenit cele ce urmeaza:
ART. 1
Domeniul de aplicabilitate
1. Dispozitiile prezentului acord se aplica transporturilor de persoane si de marfuri efectuate cu vehicule inmatriculate pe teritoriul unuia dintre cele doua state, in trafic direct intre Romania si Republica Estonia, in tranzit pe teritoriile lor, precum si transporturilor spre sau din terte state.
2. Prezentul acord nu se refera la drepturile si obligatiile fiecarei parti contractante care decurg din prevederile altor acorduri bilaterale si multilaterale din domeniul transporturilor rutiere internationale de marfuri sau de persoane, in vigoare pentru acea parte.
ART. 2
Definitii
In sensul prezentului acord:
- transportator desemneaza oricare persoana fizica sau juridica avind sediul conducerii efective in Romania sau in Estonia si care, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare pe teritoriul partii contractante unde este inmatriculat vehiculul, este autorizata sa efectueze transporturi internationale de persoane sau de marfuri pentru altii sau pe cont propriu.
- vehicul desemneaza orice mijloc de transport rutier cu propulsie mecanica, construit si utilizat pentru transportul a mai mult de 9 persoane, inclusiv soferul, sau pentru transportul de marfuri si care este inmatriculat pe teritoriul uneia dintre cele doua parti contractante.
Se considera vehicul si un ansamblu de vehicule in care cel putin vehiculul motor este inmatriculat pe teritoriul uneia dintre cele doua parti contractante.
Transportul de persoane
ART. 3
Transporturi regulate
1. In cadrul traficului pe linii regulate, transportul de persoane cu autobuze se efectueaza pe un itinerar determinat cu orare si tarife convenite, precum si locuri de oprire stabilite unde pasagerii pot fi imbarcati sau debarcati.
2. Transporturile regulate trebuie sa fie aprobate de catre autoritatile competente ale fiecarei parti contractante pentru rutele situate pe teritoriul lor, in conformitate cu legislatiile lor nationale.
Aprobarea acordata transportatorilor va fi valabila pentru o perioada de 1-5 ani, putind fi prelungita la cerere.
3. Cererile pentru obtinerea aprobarilor, conform paragrafului 2 al prezentului articol, se transmit in scris catre autoritatea competenta a celeilalte parti contractante.
Cererile trebuie sa contina, in principal, urmatoarele date: numele si adresa transportatorului si a firmei organizatoare a transportului, itinerarul, orarul si frecventa de circulatie, tarifele, locurile de imbarcare si debarcare a pasagerilor, perioada de exploatare, precum si numarul de inmatriculare si capacitatea autovehiculelor.
4. Autoritatile competente ale celor doua parti contractante stabilesc de comun acord, in special, urmatoarele probleme:
a) introducerea in exploatare a liniilor regulate de autobuze;
b) orarele de circulatie;
c) tarifele;
d) conditiile de transport (rute de circulatie);
e) reducerea, dezvoltarea sau sistarea liniilor regulate de autobuze;
f) alte probleme legate de transportul pe linii regulate.
ART. 4
Transporturi ocazionale
1. Transporturile ocazionale de persoane in trafic direct, altele decit cele pe linii regulate, pot fi efectuate de transportatorii uneia dintre partile contractante numai pe baza unei autorizatii, acordata in prealabil de autoritatea competenta a celeilalte parti contractante, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 5.
2. Cererile privind acordarea de autorizatii, conform pct. 1 al prezentului articol, se transmit in scris catre autoritatea competenta a celeilalte parti contractante si trebuie sa contina toate datele referitoare la numele si adresa transportatorului, a unitatii firmei organizatoare a transportului, itinerarul, perioada de efectuare a calatoriei, precum si numarul de inregistrare si capacitatea vehiculului.
ART. 5
Transporturi scutite de autorizatie
Transporturile de pasageri scutite de autorizatie, in trafic direct sau in tranzit, se efectueaza pe baza unui manifest de pasageri si sint urmatoarele:
1. transportul ocazional al acelorasi persoane cu acelasi vehicul de-a lungul calatoriei, punctele de plecare si de sosire fiind situate in tara de inmatriculare a vehiculului, nici o persoana nefiind imbarcata sau debarcata pe parcursul sau la opririle din afara tarii respective (transport cu usile inchise);
2. transportul ocazional al unui grup de persoane dintr-un punct situat in tara de inmatriculare a vehiculului la un punct situat pe teritoriul celeilalte parti contractante, vehiculul la intoarcere parasind gol acest teritoriu.
In cazul unor asemenea transporturi, calatorii pot fi imbarcati sau debarcati pe teritoriul celeilalte parti contractante, in mod exceptional, numai daca s-a obtinut aprobarea autoritatii competente a acestei parti contractante;
3. transportul persoanelor in tranzit pe teritoriul celeilalte parti contractante.
Transportul de marfuri
ART. 6
Autorizatii
1. Transporturile cu vehiculele de marfuri, cu sau fara incarcatura, cu exceptia celor mentionate la art. 7 al prezentului acord, intre teritoriile celor doua parti contractante sau in tranzit, se efectueaza pe baza de autorizatii.
2. Autorizatia da dreptul transportatorului sa efectueze un transport dus-intors in trafic direct sau in tranzit pe teritoriul celeilalte parti contractante, pe perioada sa de valabilitate.
3. Autorizatia este eliberata de autoritatea competenta a partii contractante in care este inmatriculat vehiculul, pentru acest vehicul si pe numele transportatorului. Autorizatia nu este transmisibila, neputind fi folosita de alt transportator sau pentru alt vehicul.
4. Autorizatia da dreptul transportatorului sa incarce, la cursa de inapoiere, marfuri provenite de pe teritoriul celeilalte parti contractante, cu conditia ca acestea sa fie destinate partii contractante pe al carei teritoriu este inregistrat vehiculul.
5. Autoritatile competente ale partilor contractante vor stabili, avind in vedere interesul reciproc, numarul si tipul autorizatiilor.
ART. 7
Transporturi exceptate de autorizatii
1. Transporturile cu vehicule de marfuri, in trafic direct sau tranzit, scutite de autorizatie de transport, sint urmatoarele:
a) deplasarea vehiculelor goale destinate inlocuirii, remorcarii sau depanarii vehiculelor avariate sau aflate in pana;
b) transporturi funerare;
c) transporturi de obiecte si opere de arta destinate unor tirguri, expozitii sau manifestari culturale;
d) transporturi de obiecte si echipamente de publicitate;
e) transporturi de obiecte de stramutare;
f) transportul de aparate, accesorii, animale pentru manifestari teatrale, muzicale, de cinema sau sportive, pentru circuri sau tirguri si expozitii, precum si cele destinate inregistrarilor cinematografice, radiofonice sau de televiziune;
g) transportul articolelor necesare in scopuri medicale de urgenta, in special in caz de catastrofe si transporturi de marfuri si colete in cazul ajutoarelor umanitare;
h) transportul de animale vii, cu vehicule speciale, cu exceptia celor ce urmeaza a fi sacrificate;
i) transportul de marfuri cu vehicule a caror greutate neta, inclusiv remorca, nu depaseste 6 tone ori a caror sarcina utila permisa, inclusiv remorca, nu depaseste 3,5 tone;
j) transporturi postale ca serviciu public.
Dispozitii generale
ART. 8
Transporturi din sau catre terte state
Transportatorii uneia dintre partile contractante, autorizati potrivit prevederilor art. 2, pot efectua transporturi de marfuri intre teritoriul celeilalte parti contractante si teritoriul unui stat tert, precum si din teritoriul unui stat tert catre teritoriul celeilalte parti contractante, numai daca s-a obtinut aprobarea autoritatii competente a acestei parti contractante, cu exceptia cazurilor in care autovehiculul tranziteaza in cursul aceleiasi calatorii si, in cazul itinerarului normal, pe teritoriul statului in care este inmatriculat.
ART. 9
Greutatea si dimensiunile autovehiculelor
1. In cazul in care greutatea, dimensiunile sau sarcina pe osie a vehiculului depasesc limitele admise pe teritoriul unei parti contractante, vehiculul trebuie sa posede o autorizatie speciala emisa de autoritatea competenta a acestei parti contractante. Daca aceasta autorizatie limiteaza circulatia vehiculului la un itinerar determinat, transportul se poate face numai cu acest itinerar.
2. Autorizatia speciala nu exclude autorizatia de transport mentionata in art. 6 din prezentul acord.
ART. 10
Transportul pe teritoriul celuilalt stat
Transportatorii uneia dintre partile contractante mentionati la art. 2 din prezentul acord nu sint autorizati sa efectueze transporturi de persoane sau de marfuri intre doua puncte situate pe teritoriul celeilalte parti contractante.
ART. 11
Controlul documentelor
1. Autoritatile competente ale partilor contractante stabilesc de comun acord modul de efectuare a controlului transporturilor derulate, conform prevederilor prezentului acord.
2. Documentele necesare pentru transporturile internationale trebuie sa insoteasca vehiculele respective si sa fie prezentate la cererea organelor de control autorizate ale fiecarei parti contractante.
3. Conducatorii vehiculelor inmatriculate pe teritoriul uneia dintre partile contractante, care efectueaza transporturi internationale pe teritoriul celeilalte parti contractante, trebuie sa posede permise de conducere nationale sau internationale, certificatele nationale pentru vehiculele respective si orice alte documente conforme cu reglementarile internationale sau conform cu prevederile stabilite de comisia mixta prevazuta la art. 14 al prezentului acord.
ART. 12
Prevederi vamale
1. Vehiculele inmatriculate pe teritoriul uneia dintre partile contractante, precum si remorcile sau semiremorcile care sint utilizate pentru transporturile mentionate in prezentul acord sint admise temporar pe teritoriul celeilalte parti contractante cu scutire de taxe vamale de import, cu conditia de a fi reexportate.
Acest regim se extinde si pentru piese de schimb, accesorii si echipamente normale, importate cu vehiculele mentionate si reexportate impreuna cu acestea.
2. Combustibilul si lubrifiantii, care se gasesc in rezervoarele normale prevazute de constructorul vehiculelor mentionate si care sint utilizati pentru propulsie si, daca este cazul, pentru functionarea instalatiei de refrigerare, se admit cu scutire de taxe vamale de import si nu sint supusi unor restrictii si masuri prohibitive de import.
3. Piesele de schimb importate pentru repararea unui vehicul deja importat temporar vor fi admise fara taxe vamale si nu vor fi supuse restrictiilor si masurilor prohibitive de import.
Piesele inlocuite vor fi reexportate sau distruse sub controlul autoritatilor vamale.
ART. 13
Autoritatile competente
Partile contractante isi vor notifica una alteia orice schimbare privind denumirea, precum si orice modificari referitoare la aceste autoritati competente.
ART. 14
Comisia mixta
1. In vederea examinarii si convenirii derularii transporturilor in conformitate cu prevederile prezentului acord, precum si pentru rezolvarea problemelor ce apar in acest context, se infiinteaza o comisie mixta formata din reprezentanti ai autoritatilor competente ale celor doua parti contractante.
2. Comisia mixta se va reuni alternativ, la solicitarea uneia dintre autoritatile competente, pe teritoriul fiecareia dintre partile contractante.
ART. 15
taxe si plati
1. Vehiculele unei parti contractante, efectuind activitati de transport in conformitate cu prevederile prezentului acord, vor fi scutite de plata tuturor impozitelor, taxelor si altor plati privind exploatarea sau proprietatea vehiculelor pe teritoriul celeilalte parti contractante.
2. Comisia mixta, mentionata in art. 14 al prezentului acord, va stabili, pe baza avantajului reciproc, contingentul de autorizatii, cu sau fara scutire de plata taxelor de folosire a drumurilor.
3. Vehiculele de transport de pasageri, efectuind transporturi in conformitate cu art. 3, 4 si 5 ale prezentului acord, vor fi scutite reciproc de plata taxelor de folosire a drumurilor.
4. Toate platile care decurg din aplicarea prezentului acord vor fi efectuate in valuta liber convertibila. In cazul in care un acord de plati intre partile contractante este in vigoare, se vor aplica prevederile acestuia.
ART. 16
Aplicarea legislatiei nationale
In toate cazurile nereglementate de prevederile prezentului acord sau prin conventiile sau intelegerile internationale la care cele doua parti contractante au aderat, se aplica legislatia nationala a fiecarei parti contractante, in vigoare pe teritoriul acesteia.
ART. 17
Sanctiuni
1. In cazul nerespectarii legislatiei in vigoare pe teritoriul celeilalte parti contractante, a prevederilor prezentului acord sau a conditiilor incluse in autorizatia de transport, de catre transportatori si de catre personalul de la bordul vehiculului, autoritatea competenta din statul in care este inmatriculat vehiculul poate, la cererea autoritatii competente a celeilalte parti contractante sa ia urmatoarele masuri:
a) sa aplice un avertisment transportatorului care a comis abaterea;
b) sa suspende sau sa retraga autorizatiile care confera dreptul transportatorului sa efectueze transporturi pe teritoriul partii contractante unde a fost comisa abaterea.
2. Autoritatea competenta care a luat o asemenea masura va informa autoritatea competenta a celeilalte parti contractante despre aceasta.
3. Prevederile acestui articol nu exclud masurile ce pot fi aplicate in virtutea legislatiei nationale de catre tribunalele sau autoritatile administrative ale partii contractante pe teritoriul careia s-a comis abaterea.
ART. 18
Litigii
Orice litigiu referitor la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi solutionat prin negocieri directe intre autoritatile competente ale celor doua parti contractante. In cazul in care aceste autoritati competente nu ajung la o intelegere, litigiul va fi supus solutionarii pe cale diplomatica.
ART. 19
Intrarea in vigoare
Prezentul acord se va aplica provizoriu incepind cu cea de-a treia zi de la data semnarii sale si va intra in vigoare la data cind partile contractante isi vor notifica reciproc indeplinirea formalitatilor cerute de legislatia lor privind procedura de intrare in vigoare a acordurilor internationale.
ART. 20
Modificarea acordului
Orice modificare a prezentului acord se convine de catre partile contractante si intra in vigoare conform procedurii mentionate la art. 19.
ART. 21
Valabilitatea acordului
Prezentul acord va ramine in vigoare pina cind una dintre partile contractante ii va notifica, in scris, celeilalte parti contractante, cu 3 luni inainte de sfirsitul anului calendaristic, intentia sa de a-l denunta.
Incheiat la Tallinn la 22 martie 1993 in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si estoniana, ambele texte avind aceeasi valabilitate.

Pentru Guvernul Romaniei,
Paul Teodoru,
ministrul transporturilor

Pentru Guvernul Republicii Estonia,
Candi Meister,
ministrul transporturilor


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016