Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 2 iunie 2022  privind garanţia reciprocă emisă de România în favoarea Uniunii Europene  în legătură cu Acordul de contribuţie dintre România şi Uniunea Europeană  în ceea ce priveşte compartimentul pentru statele membre în cadrul programului InvestEU    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD din 2 iunie 2022 privind garanţia reciprocă emisă de România în favoarea Uniunii Europene în legătură cu Acordul de contribuţie dintre România şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte compartimentul pentru statele membre în cadrul programului InvestEU

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 974 din 6 octombrie 2022
──────────
    Aprobat prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 135 din 5 octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 974 din 6 octombrie 2022.
──────────
    Prezentul acord este încheiat între:

    (1) România, care este reprezentată în scopul semnării prezentului acord de către Adrian Câciu, ministrul finanţelor, denumită în continuare „România“ sau „Garant“, pe de o parte,
    şi


    (2) Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, 200, rue de la Loi, B-1049 Bruxelles, Belgia, („Comisia“), care este reprezentată în scopul semnării prezentului acord de către Maarten Verwey, director general, denumită în continuare „Uniunea“, pe de altă parte,

    denumite în continuare, în mod individual, „parte“ şi, în mod colectiv, „părţi“.
    Întrucât
    a) România a înfiinţat compartimentul pentru statul membru în cadrul Fondului InvestEU şi a alocat resurse din contribuţia din Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru provizionarea unei părţi din Garanţia UE care urmează să fie utilizată pentru Operaţiuni de finanţare şi investiţii care rezolvă disfuncţionalităţile specifice ale pieţei şi/sau de subfinanţare a investiţiilor de pe teritoriul său, cu scopul de a contribui la realizarea de investiţii specifice din PNRR (Planul naţional de redresare şi rezilienţă).
    b) În acest scop, România şi Comisia au încheiat un acord de contribuţie („Acordul de contribuţie“), care prevede termenii şi condiţiile ce guvernează utilizarea părţii din Garanţia UE în cadrul Compartimentului pentru statul membru („Garanţia UE“).
    c) În conformitate cu Acordul de contribuţie, România contribuie cu suma de 539.000.000 EUR, corespunzătoare contribuţiei din MRR pentru constituirea provizioanelor în cadrul Garanţiei UE, în conformitate cu Rata de provizionare prevăzută la clauza 5.2 din Acordul de contribuţie.
    d) Datoria contingentă, astfel cum este definită în Acordul de contribuţie, corespunzătoare Garanţiei UE în cadrul Compartimentului pentru statul membru este în valoare de 184.976.000 EUR.
    e) În conformitate cu clauza 8 din Acordul de contribuţie, România se angajează să ramburseze Comisiei orice sumă, plătită de Comisie în baza oricăror cereri de executare a garanţiei în legătură cu Operaţiunile de finanţare şi investiţii care beneficiază de partea din Garanţia UE provizionată prin contribuţia din MRR şi costurile şi comisioanele aferente, care depăşeşte nivelul sumei provizionate respective, disponibilă în Fondul comun de provizionare, altele decât cererile care depăşesc suma de provizionare disponibilă în Fondul comun de provizionare acoperite prin plăţile accelerate prevăzute la clauza 8.3 din Acordul de contribuţie, până la concurenţa sumei totale a Datoriei contingente. Pentru a evita orice dubiu, atunci când întreaga sumă provizionată la care se face referire în clauza 5.1 lit. a) din Acordul de contribuţie este plătită Comisiei de către România, Garanţia reciprocă va fi utilizată în conformitate cu definiţiile aferente Garanţiei reciproce şi Datoriei contingente, prevăzute la clauzele 6.1 şi 10.2 din Acordul de contribuţie numai în acele cazuri în care provizioanele din Fondul comun de provizionare sunt epuizate, caz în care realimentările se vor efectua în conformitate cu clauzele 9.2 şi 9.4 din Acordul de contribuţie. Cu toate acestea, pentru a calcula Datoria contingentă disponibilă în cadrul Garanţiei reciproce, astfel cum este definită în clauza 4.4, toate plăţile anterioare efectuate în cadrul Garanţiei reciproce, precum şi realimentările, altele decât plăţile accelerate prevăzute la clauzele 8.3 şi 9.3 din Acordul de contribuţie vor fi deduse din Datoria contingentă, definită la preambul lit. (d). Executarea promptă şi cuvenită a obligaţiei de rambursare va fi acoperită de România printr-o garanţie reciprocă în sumă egală cu Datoria contingentă disponibilă în cadrul Garanţiei reciproce. Termenele de plată pentru Garanţia reciprocă vor fi de 15 Zile lucrătoare de la primirea notificării scrise în baza anexei 1, în conformitate cu clauza 4.1, iar pentru realimentare vor fi de 20 Zile lucrătoare de la primirea notificării scrise în baza anexei 2 la Acordul de contribuţie, în conformitate cu clauza 9.2. din Acordul de contribuţie.
    f) În lumina celor de mai sus şi în vederea intrării în vigoare a Acordului de contribuţie, România, în calitate de garant, şi Comisia, în calitate de beneficiar, încheie prezenta garanţie reciprocă pentru a reglementa termenii şi condiţiile pentru acoperirea garantării obligaţiei României de rambursare, astfel cum sunt prevăzute la preambul lit. (e).

    Prin urmare,
    1. Interpretare
    1.1 Preambulul la Garanţia reciprocă va constitui parte integrantă din prezenta.
    1.2 Toţi termenii scrişi cu majuscule din Garanţia reciprocă vor avea înţelesul atribuit acestora în Acordul de contribuţie.
    1.3 Toate referirile din prezenta garanţie reciprocă la un acord, instrument sau alt document vor fi interpretate ca referiri la acel acord, instrument sau alt document, astfel cum acesta poate fi modificat, completat, reafirmat, extins, înlocuit sau cesionat în mod periodic.

    2. Obligaţia garantată
    Prezenta garanţie reciprocă acoperă obligaţia României de a rambursa către Comisie suma plătită iniţial sau care urmează să fie plătită de către Comisie în baza oricărei cereri de executare a garanţiei în legătură cu Operaţiunile de finanţare şi investiţii implementate prin partea din Garanţia UE pentru compartimentul pentru statul membru, inclusiv costurile şi comisioanele aferente, care depăşesc suma disponibilă provizionată în Fondul comun de provizionare, alta decât cererile de executare a garanţiei acoperite prin plăţile accelerate la care se face referire la clauza 8.3 din Acordul de contribuţie („Suma datorată“).

    3. Garanţie reciprocă
    3.1 România emite prin prezenta o garanţie necondiţionată, irevocabilă şi independentă, de prim rang, prin care se angajează să plătească Comisiei Suma datorată.
    3.2 Datoria contingentă totală acoperită de această garanţie reciprocă este în valoare de 184.976.000 EUR. Datoria contingentă disponibilă în cadrul Garanţiei reciproce va fi calculată conform clauzei 4.4 şi în conformitate cu definiţiile Garanţiei reciproce şi ale Datoriei contingente, clauzelor 6.1 şi 10.2 din Acordul de contribuţie.

    4. Cereri de executare a Garanţiei reciproce
    4.1 Comisia va avea dreptul să solicite executarea Garanţiei reciproce prin emiterea unei notificări scrise către România prin care solicită plata Sumei datorate, în conformitate cu formatul prevăzut în anexa 1.
    România va plăti Suma datorată în termen de 15 Zile lucrătoare de la primirea notificării scrise la care se face referire la primul alineat al clauzei 4.1, în contul bancar specificat în aceasta.

    4.2 Dacă plata nu va fi efectuată sau va fi parţial efectuată, Comisia va compensa plata cu orice sumă datorată de aceasta României.
    4.3 Suma datorată nu va depăşi valoarea Datoriei contingente disponibile în conformitate cu Garanţia reciprocă.
    4.4 Datoria contingentă disponibilă în cadrul Garanţiei reciproce la momentul scadenţei Sumei datorate va fi determinată prin deducerea sumei totale a plăţilor anterioare efectuate de România către Comisie în baza cererilor de executare în cadrul acestei garanţii reciproce, astfel cum este prevăzut la clauza 8 din Acordul de contribuţie, precum şi realimentările provizionului, astfel cum este prevăzut la clauza 9 din Acordul de contribuţie, altele decât plăţile accelerate prevăzute la clauzele 8.3 şi 9.3 din Acordul de contribuţie, din suma totală a Datoriei contingente, astfel cum este definită la clauza 5.1 lit. b) din Acordul de contribuţie şi prevăzută la clauza 3.2 de mai sus.

    5. Excluderea compensării
    România nu are dreptul să compenseze sau să deducă nicio sumă pe care Uniunea o datorează cu sau din orice plăţi datorate de România în baza acestei garanţii reciproce.
    Orice plată va fi complet scutită de orice deducere, dobândă sau taxe.

    6. Obligaţii nedescărcate
    Obligaţiile României cuprinse în prezentul nu vor fi descărcate, diminuate sau afectate în alt mod de:
    a) Privilegii, derogări sau permisiuni: timpul sau alt privilegiu sau orice derogare sau permisiuni care se acordă sau se convine să fie acordat Uniunii sau Comisiei în legătură cu oricare dintre obligaţiile acesteia din sau în legătură cu Acordul de contribuţie;
    b) Amendament: orice modificare, cesionare, completare, extindere (fie a scadenţei, fie de alt fel) sau reafirmare sau înlocuire, derogare de la sau scutire de orice obligaţie a Uniunii în cadrul sau în legătură cu Garanţia reciprocă sau Acordul de contribuţie sau orice asigurare sau altă garanţie sau despăgubire în legătură cu acesta, cu condiţia ca niciuna dintre cele de mai sus să nu determine o majorare a răspunderii României asumată în baza acestei Garanţii reciproce.


    7. Pari passu
    România se angajează ca obligaţiile sale din prezentul să fie în orice moment de nivel pari passu raportat la toate celelalte obligaţii prezente şi viitoare, directe, necondiţionate, nesubordonate şi negarantate ale României.

    8. Cesiunea
    România nu va avea dreptul să cesioneze sau să transfere toate sau oricare dintre drepturile, beneficiile şi obligaţiile sale care derivă din prezentul.

    9. Expirarea garanţiei
    9.1 Prezenta garanţie reciprocă va expira în momentul expirării sau încetării Acordului de contribuţie, cu condiţia ca toate obligaţiile prevăzute de aceasta să fi fost îndeplinite de către România. Comisia va confirma în scris descărcarea de obligaţii.
    9.2 Prezenta garanţie reciprocă reprezintă un drept original, independent de relaţia dintre Comisia Europeană şi România şi de relaţia dintre partenerul de implementare şi Comisie.

    10. Separabilitatea
    Dacă oricare sau mai multe dintre prevederile cuprinse în această garanţie reciprocă ar trebui să fie sau devine integral sau parţial nevalabilă, ilegală sau neaplicabilă în orice privinţă, conform oricărei legi aplicabile, valabilitatea, legalitatea şi aplicabilitatea celorlalte prevederi din această garanţie reciprocă nu vor fi în niciun fel afectate sau limitate. Prevederile care sunt integral sau parţial nevalabile, ilegale sau neaplicabile vor fi interpretate şi implementate în spiritul şi scopul acestui acord.

    11. Legislaţia şi jurisdicţia aplicabile
    11.1 Prezenta garanţie reciprocă va fi guvernată de şi interpretată în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, suplimentată, dacă este necesar, de legislaţia luxemburgheză.
    11.2 Oricare şi toate disputele care se nasc între părţi în legătură cu validitatea, interpretarea şi executarea prezentei garanţii reciproce sau legate în orice mod de aceasta vor intra exclusiv sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

    12. Intrarea în vigoare
    Prezenta garanţie reciprocă va intra în vigoare după semnarea sa de către ambele părţi şi de îndată ce România a notificat Comisia cu privire la faptul că a îndeplinit toate cerinţele prevăzute de Constituţie şi de legislaţia sa pentru asumarea în mod valabil a tuturor obligaţiilor prevăzute în cadrul Acordului de contribuţie şi prezentei garanţii reciproce.

    13. Notificări şi comunicare
    Toate notificările, cererile şi alte comunicări dintre părţi se vor efectua în scris (prin scrisoare sau e-mail) şi se va considera că au fost efectuate în mod valid în momentul primirii şi dacă sunt transmise la adresele următoare:
    Pentru Comisie:
    Adresa: Comisia Europeană, Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare, Direcţia L, L-2920 Luxemburg
    E-mail: ECFIN-L3@ec.europa.eu, antongiulio.marin@ec.europa.eu
    În atenţia: Antongiulio Marin

    Pentru România:
    Adresa: Ministerul Finanţelor, Bulevardul Libertăţii nr. 16, sectorul 5, cod poştal 050706, Bucureşti, România; fax: +40213126792; tel: +40213199854
    E-mail: cabinet.ministru@mfinante.gov.ro, secretariat.dgrfi@mfinante.gov.ro, backoffice.extern@mfinante.gov.ro
    În atenţia: Direcţiei Generale Relaţii Financiare Internaţionale
    Cu o copie la: Direcţia Generală Trezorerie şi Datorie Publică


    14. Diverse
    Anexa 1 la prezenta garanţie reciprocă face parte integrantă din prezenta.

    Drept care fiecare dintre părţi a semnat prezenta garanţie reciprocă în două exemplare originale în limba engleză, fiecăreia revenindu-i câte un exemplar.


                    Semnat pentru şi în numele
                    ROMÂNIEI
                    Adrian Câciu,
                    ministrul finanţelor
                    Data: 2 iunie 2022
                    Semnat pentru şi în numele
                    UNIUNII EUROPENE
                    Maarten Verwey,
                    director general

    Data: 4 iulie 2022
    ANEXA 1

    Model privind cererea de plată
    De la: Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană („Comisia“)
    Către: România şi [administraţia/unitatea cu adresa de e-mail la care vor fi transmise cererile de plată]
    Data: [•]
    Garanţia reciprocă din data de [•] dintre [Statul membru] şi Comisie
    1. În conformitate cu clauzele 3 şi 4 din Garanţia reciprocă din data de [•] dintre România şi Comisie, prin prezenta:
    - solicităm să plătiţi Comisiei [suma în EUR din cererea de executare a garanţiei, care depăşeşte provizioanele din Fondul comun de provizionare aferent Compartimentului pentru statul membru, în limita sumei totale a Datoriei contingente], în termen de 15 Zile lucrătoare de la primirea prezentei cereri, pentru a rambursa sumele plătite deja de către Comisie.

    2. Plata va fi efectuată în următorul cont denominat în EUR:
    [datele contului în EUR]



                    Semnată de
                    Comisie,
                    reprezentată de/prin:
                    Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare
                    Nume: [•]
                    Titlu:

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016