Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 19 mai 2022  între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD din 19 mai 2022 între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1202 din 14 decembrie 2022
──────────
    Ratificat prin LEGEA nr. 352 din 13 decembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1202 din 14 decembrie 2022.
──────────
    România şi Republica Portugheză, denumite în continuare „părţi“,
    recunoscând dezvoltarea bunelor relaţii dintre părţi, bazate pe respect reciproc faţă de interesele lor naţionale, reciprocitate şi parteneriat,
    considerând că dialogul şi cooperarea în domeniul apărării contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre acestea,
    recunoscând cooperarea militară drept o contribuţie la pacea şi securitatea internaţională,
    dorind să întărească şi să dezvolte cooperarea în domeniul apărării,
    recunoscând prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite,
    considerând că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este un pilon de securitate şi stabilitate,
    decise să contribuie la întărirea Uniunii Europene şi la lărgirea relaţiilor transatlantice, acţionând în spirit de parteneriat şi cooperare prin dezvoltarea unor relaţii strânse în domeniul apărării, atât în cadrul NATO, cât şi al UE,
    luând în considerare prevederile Acordului de securitate dintre România şi Republica Portugheză privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Bucureşti la 14 mai 2008 şi intrat în vigoare la 13 mai 2010,
    recunoscând că actualei cooperări dintre părţi, bazată pe Acordul dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995 şi intrat în vigoare la 13 mai 2010, i-ar profita actualizarea cadrului juridic,
    au convenit următoarele:
    ART. 1
    Scop
    Acordul are ca scop promovarea cooperării în domeniul apărării între părţi, potrivit competenţelor lor, în concordanţă cu legislaţia lor naţională şi cu obligaţiile internaţionale asumate de către acestea şi pe baza principiilor egalităţii, reciprocităţii şi interesului reciproc.

    ART. 2
    Domenii de cooperare
    (1) Cooperarea între părţi se realizează în următoarele domenii:
    a) managementul şi planificarea apărării;
    b) exerciţii militare bilaterale şi multinaţionale;
    c) apărare cibernetică şi contracararea războiului de tip hibrid;
    d) instruirea şi educaţia personalului civil şi militar;
    e) managementul crizelor, operaţiuni de menţinere a păcii şi umanitare;
    f) logistică;
    g) schimb de informaţii în domeniul apărării;
    h) industrii şi tehnologii de apărare şi echipament militar;
    i) cercetare şi dezvoltare;
    j) geografie militară, geodezie, topografie, informaţii geospaţiale şi meteorologie;
    k) legislaţie militară;
    l) controlul armamentelor şi dezarmare;
    m) probleme de mediu;
    n) problematică de gen şi rolul femeilor în forţele armate;
    o) medicină militară;
    p) istorie militară şi publicaţii;
    q) activităţi culturale, sportive şi sociale.

    (2) Părţile îşi rezervă dreptul de a coopera şi în alte domenii de apărare, diferite faţă de cele enumerate în alineatul (1) al acestui articol, în scopul aplicării prevederilor prezentului acord.
    (3) Părţile convin, dacă este necesar, să încheie înţelegeri tehnice subsecvente şi să obţină aprobările necesare în conformitate cu legislaţiile naţionale.

    ART. 3
    Forme de cooperare
    (1) Cooperarea dintre părţi se realizează în următoarele forme:
    a) vizite la nivel înalt şi de lucru ale delegaţiilor militare şi civile;
    b) întâlniri bilaterale referitoare la domeniile de cooperare;
    c) schimb de experienţă şi lecţii învăţate;
    d) participare la expoziţii de echipament militar şi armament;
    e) participare la exerciţii militare;
    f) participare la cursuri de instruire, seminare şi conferinţe pentru personal civil şi militar;
    g) schimb de experienţă în domeniul controlului armamentelor şi al dezarmării pentru a spori securitatea şi stabilitatea regionale.

    (2) Părţile pot conveni şi asupra altor forme de cooperare, în scopul aplicării prevederilor prezentului acord.

    ART. 4
    Autorităţile competente
    Autorităţile competente ale părţilor sunt:
    a) pentru România - Ministerul Apărării Naţionale;
    - Ministerul Economiei.

    b) pentru Republica Portugheză - Ministerul Apărării Naţionale.


    ART. 5
    Consultări bilaterale şi planuri anuale de cooperare
    (1) În scopul implementării prevederilor prezentului acord şi pe baza interesului reciproc, autorităţile competente ale părţilor pot agrea, de comun acord, organizarea de întâlniri bilaterale, la cererea oricăreia dintre acestea, pentru a discuta chestiuni de cooperare. Aceste întâlniri au loc alternativ, în România sau în Republica Portugheză, şi sunt coprezidate de către şeful Direcţiei cooperare internaţională în domeniul apărării din partea Ministerului Apărării Naţionale al României şi de directorul general pentru politica naţională de apărare din partea Ministerului Apărării Naţionale al Republicii Portugheze.
    (2) În baza prezentului acord şi în funcţie de nevoile lor specifice, autorităţile competente ale părţilor pot dezvolta un plan anual de cooperare bilaterală pentru anul subsecvent, cu precizarea activităţilor agreate, subiectelor acestora, datelor şi modului de desfăşurare, locaţiei şi instituţiilor responsabile cu ducerea lor la îndeplinire, numărului de reprezentanţi şi a altor chestiuni de bază referitoare la organizarea şi executarea planului.
    (3) Reprezentanţii autorizaţi ai părţilor semnează, în cadrul întâlnirilor bilaterale sau prin corespondenţă, planul anual de cooperare bilaterală agreat.

    ART. 6
    Aspecte financiare
    (1) Prin derogare de la prevederile alineatelor prezentului articol, fiecare parte, în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă, îşi suportă propriile cheltuieli legate de activităţile desfăşurate în baza prevederilor prezentului acord, cu excepţia situaţiei când părţile convin altfel, în scris.
    (2) Partea gazdă asigură transportul intern pentru delegaţii părţii trimiţătoare.
    (3) Partea gazdă suportă cheltuielile aferente asistenţei medicale de bază, în cazuri de urgenţă, pentru personalul implicat în activităţi organizate în baza prezentului acord.
    (4) Părţile pot conveni asupra unui mecanism diferit de suportare a costurilor, în funcţie de situaţie.

    ART. 7
    Protecţia informaţiilor clasificate
    Toate informaţiile clasificate schimbate sau generate în legătură cu prezentul acord sunt folosite, transmise, stocate, gestionate şi/sau protejate în conformitate cu prevederile Acordului de securitate dintre România şi Republica Portugheză privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Bucureşti la 14 mai 2008 şi intrat în vigoare la 13 mai 2010.

    ART. 8
    Raportarea la alte convenţii internaţionale
    Prevederile prezentului acord nu aduc atingere drepturilor şi obligaţiilor care derivă din alte convenţii internaţionale şi care sunt obligatorii pentru ambele părţi.

    ART. 9
    Soluţionarea disputelor
    Toate disputele referitoare la interpretarea sau aplicarea prezentului acord se soluţionează prin negocieri între părţi, prin intermediul canalelor diplomatice.

    ART. 10
    Amendarea
    (1) Prezentul acord poate fi amendat oricând, la cererea oricăreia dintre părţi, în scris, cu acordul reciproc al părţilor.
    (2) Amendamentele intră în vigoare potrivit prevederilor articolului 12 al prezentului acord.

    ART. 11
    Durata şi încetarea valabilităţii
    (1) Prezentul acord este încheiat pe durată nedeterminată.
    (2) Prezentul acord poate fi denunţat de oricare dintre părţi oricând, prin transmiterea, prin intermediul canalelor diplomatice, a notificării scrise privind intenţia de a denunţa prezentul acord.
    (3) Denunţarea prezentului acord produce efecte la 6 luni de la data primirii notificării menţionate.
    (4) Denunţarea prezentului acord nu afectează activităţile în curs de desfăşurare, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel, în scris, prin canale diplomatice.
    (5) Acordul dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării Naţionale al Portugaliei cu privire la cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 10 iulie 1995, îşi va înceta valabilitatea de la data intrării în vigoare a prezentului acord.

    ART. 12
    Intrarea în vigoare
    Prezentul acord intră în vigoare la treizeci (30) de zile de la data primirii ultimei notificări scrise, prin canale diplomatice, prin care se confirmă îndeplinirea procedurilor naţionale ale fiecărei părţi, necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.

    ART. 13
    Înregistrarea
    La data intrării în vigoare a prezentului acord, partea pe teritoriul căreia a fost semnat îl transmite spre înregistrare la Secretariatul Naţiunilor Unite, în conformitate cu art. 102 din Carta Naţiunilor Unite, şi informează cealaltă parte despre finalizarea acestei proceduri, cu menţionarea numărului de înregistrare.

    Semnat la Bucureşti la data de 19 mai 2022, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, portugheză şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare prevalează textul în limba engleză.


                    Pentru România,
                    Vasile Dîncu,
                    ministrul apărării naţionale
                    Pentru Republica Portugheză,
                    Maria Helena Chaves Carreiras,
                    ministrul apărării naţionale

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016