Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 19 iulie 2004  intre Agentia Nucleara din Romania si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in domeniul combaterii proliferarii armelor si tehnologiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 19 iulie 2004 intre Agentia Nucleara din Romania si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in domeniul combaterii proliferarii armelor si tehnologiilor nucleare

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 1 martie 2005
Agenţia Nuclearã din România (AN) şi Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România (CNCAN) şi Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii (DOE), denumite în continuare pãrţi,
dorind sã aplice Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul contracarãrii proliferãrii armelor de distrugere în masã şi promovarea relaţiilor militare şi de apãrare, semnat la Washington la 30 martie 1998 în forma amendatã (denumit în continuare Acord privind combaterea proliferãrii), pentru contracararea proliferãrii armelor de distrugere în masã, a tehnologiilor, a materialelor şi a expertizei care se referã la astfel de arme,
au convenit urmãtoarele:

ART. I
În înţelesul prezentului acord:
- combustibil nuclear reprezintã izotopii fisionabili de uraniu şi toţi izotopii plutoniului aflaţi în fasciculele de combustibil nuclear utilizat în reactoarele de cercetare şi de testare, în bare, în barele de control sau în subcomponentele acestora; ansambluri de ţinte din reactorul de cercetare şi de testare sau subcomponentele acestuia şi materiale vrac care se intenţioneazã sã fie utilizate în scopuri de cercetare sau de testare. Aceste materiale pot fi iradiate sau neiradiate;
- AN şi CNCAN vor constitui împreunã o parte la prezentul acord. DOE se va constitui în cealaltã parte la prezentul acord.
ART. II
1. În conformitate cu termenii prezentului acord, DOE poate oferi asistenţã gratuitã pentru AN şi CNCAN sau agenţilor de implementare desemnaţi de acestea pentru a asista Guvernul României în returnarea în Federaţia Rusã a combustibilului nuclear rusesc, furnizat de Uniunea Sovieticã/Federaţia Rusã şi stocat în România, şi, de asemenea, pentru a asista prevenirea posibilei proliferãri a materialelor şi tehnologiilor nucleare atractive din punct de vedere al proliferãrii.
2. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea vor utiliza toate materialele (inclusiv furnituri, echipamente şi instrumente), instruirea şi serviciile furnizate în conformitate cu prezentul acord în mod exclusiv în scopul returnãrii în Federaţia Rusã a combustibilului nuclear rusesc furnizat de Uniunea Sovieticã/Federaţia Rusã şi pentru prevenirea posibilei proliferãri a materialelor şi tehnologiilor nucleare atractive din punct de vedere al proliferãrii.
3. Prezentul acord şi toate activitãţile întreprinse în conformitate cu acesta se vor supune prevederilor Acordului privind combaterea proliferãrii. În cazul oricãror discrepanţe între prezentul acord şi Acordul privind combaterea proliferãrii, vor prevala prevederile Acordului privind combaterea proliferãrii.
ART. III
1. AN, CNCAN şi DOE vor avea fiecare dreptul sã delege altor agenţii, departamente sau unitãţi ale propriului guvern responsabilitãţile pentru aplicarea prezentului acord, prin notificare scrisã.
2. AN, CNCAN şi DOE vor avea fiecare dreptul sã desemneze reprezentanţi tehnici de legãturã pentru materialele, echipamentele, instruirea sau serviciile furnizate conform prezentului acord, prin notificare scrisã adresatã celeilalte pãrţi.
ART. IV
1. În baza prezentului acord, DOE poate acorda asistenţã AN, CNCAN sau agenţilor de implementare desemnaţi de acestea, în scopul prevenirii posibilei proliferãri a materialelor şi tehnologiilor nucleare atractive din punct de vedere al proliferãrii de pe teritoriul României. Astfel de asistenţã poate include, dar nu este limitatã la activitãţi referitoare la:
a) returnarea în Federaţia Rusã a combustibilului nuclear rusesc furnizat de Uniunea Sovieticã/Federaţia Rusã şi utilizat la reactorul de cercetare VVR-s din Bucureşti;
b) întãrirea siguranţei amplasamentului reactorului de cercetare VVR-s şi a materialelor nucleare stocate pe amplasament;
c) stocarea în condiţii de siguranţã şi securitate a materialelor nucleare ale României, inclusiv îmbunãtãţirea metodelor de protecţie, control şi de evidenţã a materialelor nucleare, pentru a reduce riscul de furt sau de posibilã deturnare a materialelor nucleare stocate în locaţii de pe teritoriul României.
2. Termenii prezentului acord vor acoperi:
a) acordarea de asistenţã tehnicã, servicii de inginerie în domeniul securitãţii nucleare, de sprijin pentru planificarea şi gestionarea proiectului, necesare implementãrii oricãror forme de asistenţã prevãzute de prezentul acord; şi
b) furnizarea de servicii de procurare şi/sau aprovizionare, selectarea subcontractorilor, furnizarea de servicii de contractare şi gestionare a proiectului şi supervizarea tehnicã şi administrativã a activitãţii subcontractorului pe perioada pregãtirii pentru implementarea activitãţii derulate în baza prezentului acord.
3. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea vor pregãti tot combustibilul nuclear proaspãt şi uzat care conţine uraniu îmbogãţit 20% sau mai mult în izotopi de U-235 pentru returnarea în Federaţia Rusã, înaintea oricãrei returnãri de combustibil conţinând uraniu îmbogãţit cu mai puţin de 20% izotopi U-235.
4. Condiţiile de asistenţã furnizatã în baza prezentului acord vor fi stabilite în contracte sau înţelegeri separate, încheiate între AN şi/sau CNCAN şi DOE, dupã caz, ori între agenţii de implementare desemnaţi de acestea. În cazul oricãrei neconcordanţe între aceste contracte sau înţelegeri şi prezentul acord, vor prevala prevederile prezentului acord.
5. În baza prezentului acord, DOE poate, la iniţiativa sa, sã asigure pentru AN şi CNCAN sau pentru agenţii de implementare desemnaţi de acestea şi alte tipuri de asistenţã, cu acordul scris al ambelor pãrţi.
ART. V
1. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea vor asista DOE sau pe agenţii de implementare desemnaţi de acesta pe perioada de implementare a asistenţei convenite.
2. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea se vor coordona împreunã cu alte ministere, agenţii şi organizaţii de resort ale Guvernului României, pentru a se asigura cã materialele, inclusiv furniturile, echipamentele şi instrumentele furnizate Guvernului României conform prevederilor prezentului acord, li se acordã cu prioritate pentru a permite livrarea promptã cãtre ultima lor destinaţie din România. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea se vor coordona împreunã cu ministerele, agenţiile şi organizaţiile de resort ale Guvernului României, pentru a se asigura cã au fost luate cele mai adecvate mãsuri de securitate pentru personalul guvernamental al Statelor Unite ale Americii, pentru contractori şi materiale, inclusiv pentru furnituri, echipamente şi instrumente, la acele instalaţii asociate activitãţilor prevãzute în baza prezentului acord.
3. AN şi CNCAN sau agenţii de implementare desemnaţi de acestea vor asigura condiţiile pentru examinarea de cãtre ministerele, agenţiile şi organizaţiile de resort ale Guvernului României a tuturor materialelor, inclusiv furniturile, echipamentele şi instrumentele primite în baza prezentului acord, şi vor confirma DOE acceptarea acestora în termen de 10 zile de la primirea rezultatelor acestor examinãri. Termenii şi condiţiile pentru repararea sau înlocuirea materialelor neconforme, inclusiv a furniturilor, echipamentelor şi instrumentelor, vor fi stabilite în contractul/contractele conform cãrora sunt furnizate materialele, inclusiv furniturile, echipamentele şi instrumentele, în baza prezentului acord.
ART. VI
Suplimentar drepturilor de audit şi de examinare stabilite în art. XII din Acordul de combatere a proliferãrii, reprezentanţii DOE vor avea dreptul sã monitorizeze aplicarea termenilor contractelor şi desfãşurarea activitãţii în baza prezentului acord, la instalaţiile de pe teritoriul României.
ART. VII
Dupã caz, AN şi/sau CNCAN pot încheia înţelegeri de implementare cu DOE, dacã este relevant, pentru a duce la îndeplinire prevederile prezentului acord. În cazul unor neconcordanţe între prezentul acord şi oricare dintre aceste înţelegeri, vor prevala prevederile prezentului acord.
ART. VIII
Prezentul acord va intra în vigoare la data semnãrii şi va rãmâne în vigoare pe durata Acordului de combatere a proliferãrii. Prezentul acord poate fi amendat sau prelungit prin consimţãmântul scris al pãrţilor şi îşi poate înceta valabilitatea, la cererea oricãreia dintre pãrţi, printr-o notificare scrisã, adresatã celeilalte pãrţi, cu cel puţin cu 90 de zile înainte. Atât AN, cât şi CNCAN pot informa DOE, în scris, cu cel puţin 90 de zile înainte de data expirãrii, cã va înceta participarea sa în baza prezentului acord.
Drept care subsemnaţii, fiind pe deplin autorizaţi de cãtre guvernele lor, au semnat prezentul acord.
Semnat la New York la 19 iulie 2004, în douã exemplare originale în limbile românã şi englezã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Agenţia Nuclearã din România,
Şerban Constantin Valeca

Pentru Comisia Naţionalã
pentru Controlul Activitãţilor Nucleare
din România,
Lucian Biro

Pentru Departamentul Energiei
din Statele Unite ale Americii,
Abraham Spencer
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016