Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 19 iulie 2001  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Portugheze privind sederea temporara in scopul angajarii lucratorilor romani pe teritoriul Republicii Portugheze    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 19 iulie 2001 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Portugheze privind sederea temporara in scopul angajarii lucratorilor romani pe teritoriul Republicii Portugheze

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 28 august 2001
Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze, denumite în continuare pãrţi,
dorind sa amplifice şi sa întãreascã prietenia şi cooperarea dintre cele doua tari,
interesate sa stabileascã reguli şi principii care sa faciliteze şederea temporarã în scopul angajãrii cetãţenilor romani pe teritoriul Republicii Portugheze,

au hotãrât sa încheie prezentul acord.

ART. 1
Domeniul de aplicare a acordului
Prezentul acord se aplica cetãţenilor romani care, pe baza contractelor de munca încheiate anterior şi înregistrate la serviciile competente ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii din Republica Portughezã, vin pe teritoriul Republicii Portugheze pentru perioade determinate, în scopul desfãşurãrii activitãţii lor profesionale ca lucrãtori angajaţi.
ART. 2
Cooperarea între autoritãţile naţionale
Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România şi Institutul de Munca şi Formare Profesionalã (IEFP) din Republica Portughezã vor coopera nemijlocit, în cadrul domeniului de aplicare a prezentului acord, în vederea efectuãrii schimbului de informaţii privind posibilitãţile de angajare şi domeniile de activitate în care acestea exista, forta de munca disponibilã, precum şi în vederea stabilirii criteriilor tehnice comune de clasificare a activitãţilor profesionale şi a conţinutului lor funcţional.
ART. 3
Cooperarea cu alte organizaţii
Pãrţile convin sa coopereze cu Organizaţia Internationala pentru Migratii în scopul aplicãrii prezentului acord.
ART. 4
Procesul de selecţie
1. Angajatorii portughezi care sunt interesaţi sa angajeze lucrãtori romani în condiţiile prezentului acord vor comunica aceasta Institutului de Munca şi Formare Profesionalã (IEFP) prin transmiterea unei oferte de loc de munca şi prin prezentarea unei propuneri de contract de munca.
2. Oferta de loc de munca, efectuatã conform legislaţiei portugheze în materie, trebuie sa includã:
a) profilul profesional al locului de munca;
b) calificarea profesionalã solicitatã lucrãtorilor;
c) experienta profesionalã solicitatã;
d) o declaraţie scrisã din partea angajatorului, în care se specifica tipul şi regimul juridic al locuinţei;
e) prestaţiile de securitate socialã la care au dreptul lucrãtorii, conform legislaţiei portugheze;
f) responsabilitatea pentru plata deplasarii între România şi Republica Portughezã.
3. IEFP, dupã obţinerea aprobãrii Inspecţiei Generale pentru Munca (IGT) privind propunerile de contracte de munca, va transmite aceste propuneri Ambasadei Republicii Portugheze în România.
4. Ambasada Republicii Portugheze în România transmite ofertele de munca şi propunerile de contracte de munca Direcţiei generale forta de munca din cadrul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România.
5. Direcţia generalã forta de munca din cadrul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România transmite ofertele de munca Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Munca din România.
6. Agenţia Nationala de Ocupare a Forţei de Munca, prin agenţiile sale teritoriale, va selecta lucrãtorii, conform condiţiilor prevãzute în cererea de oferte de munca, şi va verifica dacã aceştia îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 paragraful 1 lit. a), b) şi d).
7. Dupã selecţie Agenţia Nationala de Ocupare a Forţei de Munca va transmite lista cuprinzând lucrãtorii selecţionaţi Direcţiei generale forta de munca din cadrul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România.
8. Direcţia generalã forta de munca din cadrul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România va prezenta lista cuprinzând lucrãtorii selecţionaţi Ambasadei Republicii Portugheze în România.
ART. 5
Procesul de recrutare
1. Dupã primirea listei cuprinzând lucrãtorii selecţionaţi de cãtre autoritãţile romane Ambasada Republicii Portugheze în România va verifica dacã aceştia îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au calificarea profesionalã necesarã;
b) nu au suferit o condamnare penalã;
c) nu sunt mentionati în lista nationala sau în lista comuna cuprinzând persoanele neadmisibile a sistemului de informaţii Schengen;
d) au un certificat medical care atesta faptul ca sunt apţi fizic de munca.
2. Ambasada Republicii Portugheze în România va organiza procesul de recrutare dupã cum urmeazã:
a) va intervieva lucrãtorii selecţionaţi;
b) va solicita IEFP confirmarea interesului angajatorului pentru angajarea lucrãtorului, precum şi a datei de începere a contractului de munca;
c) va transmite la IEFP o copie de pe contractul de munca semnat de cãtre lucrator, iar IEFP va transmite o copie IGT;
d) va transmite lista nominalã cuprinzând lucrãtorii romani recrutati cãtre IEFP şi Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale din România, dupã obţinerea confirmãrii la care se face referire la lit. b);
e) va elibera viza de lucru dupã aprobarea de cãtre Serviciul Strãin şi Frontiere din Republica Portughezã.
ART. 6
Condiţii de intrare
1. Ministerul Afacerilor Externe din Republica Portughezã va elibera o viza de munca a carei perioada de valabilitate corespunde cu cea a contractului de munca, în afarã cazului în care durata contractului de munca este mai mare de un an, caz în care viza de munca va fi acordatã pentru o perioada de un an.
2. Lucrãtorul va primi un ghid care conţine informaţii generale privind condiţiile de viata şi de munca pe teritoriul Republicii Portugheze.
ART. 7
Condiţii de şedere
1. Lucrãtorii romani trebuie sa se prezinte la Serviciul Strãini şi Frontiere din Republica Portughezã în termen de trei zile lucrãtoare de la sosirea lor la locul de resedinta pe teritoriul Republicii Portugheze.
2. Lucrãtorii romani care lucreazã pe teritoriul Republicii Portugheze în condiţiile prezentului acord sunt supuşi legislaţiei portugheze privind intrarea, şederea, ieşirea şi îndepãrtarea de pe teritoriul naţional a cetãţenilor strãini.
3. Dupã prezentarea lucrãtorilor romani la angajator, acesta din urma trebuie sa depunã contractul de munca conform prevederilor legislaţiei naţionale.
4. Lucrãtorii romani care doresc sa rãmânã pe teritoriul Republicii Portugheze pentru o perioada mai mare decât cea permisã de viza pe care o au pot solicita o prelungire a şederii lor sau un permis de şedere, în mãsura în care îndeplinesc condiţiile legale necesare în acest scop.
ART. 8
Condiţii generale de munca
1. Lucrãtorii romani de pe teritoriul Republicii Portugheze vor avea dreptul la aceleaşi condiţii de salarizare şi munca de care beneficiazã lucrãtorii portughezi conform legislaţiei naţionale, instrumentelor colective de munca, uzantelor locale şi profesionale, precum şi dreptul la prestaţiile de securitate socialã acordate de legislaţia portughezã.
2. Lucrãtorii romani vor beneficia, de asemenea, de aceleaşi drepturi şi protecţie ca şi cetãţenii portughezi în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei de sãnãtate şi securitate la locul de munca.
3. Autoritãţile portugheze vor garanta aplicarea prevederilor prevãzute la paragrafele 1 şi 2 ale prezentului articol.
4. Angajatorul va suporta atât cheltuielile legate de şederea pe teritoriul Republicii Portugheze, cat şi pe cele legate de întoarcerea în România a lucrãtorilor care, din motive imputabile angajatorului, nu au desfãşurat activitatea pentru care au încheiat contractul de munca.
ART. 9
Intrarea în vigoare şi modificarea acordului
1. Prezentul acord va intra în vigoare în cea de a zecea zi care urmeazã datei predãrii ultimei notificãri prin care pãrţile se informeazã reciproc asupra faptului ca toate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia au fost îndeplinite.
2. Prezentul acord poate fi amendat prin consultãri între pãrţi. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu procedura stabilitã în paragraful 1 al prezentului articol.
ART. 10
Durata şi încetarea valabilitãţii acordului
1. Prezentul acord se încheie pentru o perioada de cinci ani, reinnoibila cu perioade succesive egale, dacã nici una dintre pãrţi nu îl denunta.
2. Fiecare dintre pãrţi poate denunta prezentul acord prin notificarea în scris celeilalte pãrţi cu 90 de zile înainte de sfârşitul perioadei de valabilitate stabilite iniţial. În acest caz prezentul acord îşi va inceta valabilitatea în a 90-a zi urmãtoare datei la care notificarea scrisã a fost predatã celeilalte pãrţi.
3. În cazul denunţãrii prezentului acord toate drepturile dobândite în conformitate cu prevederile sale îşi menţin valabilitatea.
Semnat la Lisabona la 19 iulie 2001, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, portughezã şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În cazul diferenţelor de interpretare, textul în limba engleza va prevala.

Pentru Guvernul României,
Marian Sarbu

Pentru Guvernul Republicii Portugheze,
Joao Rui G. Almeida

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016