Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 19 decembrie 2003  intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei cu privire la conditiile calatoriilor reciproce ale cetatenilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 19 decembrie 2003 intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei cu privire la conditiile calatoriilor reciproce ale cetatenilor

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 169 din 26 februarie 2004
Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, denumite în continuare pãrţi contractante, în scopul dezvoltãrii continue a relaţiilor de prietenie dintre cele douã ţãri, al cooperãrii pentru prevenirea migraţiei ilegale şi al facilitãrii regimului cãlãtoriilor reciproce ale cetãţenilor celor douã state, au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Cetãţenii statului unei pãrţi contractante, posesori de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, pot intra, ieşi, tranzita şi rãmâne pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante, cu respectarea reglementãrilor în vigoare în acest stat privind şederea şi înregistrarea, fãrã vizã, pentru o perioadã de pânã la 90 de zile de la data trecerii frontierei de stat.
ART. 2
Cetãţenii statului unei pãrţi contractante, pe baza documentelor valabile pentru cãlãtoriile în strãinãtate, pot intra, ieşi, tranzita şi rãmâne pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante numai dacã au obţinut viza de la o misiune diplomaticã sau de la un oficiu consular al acestei pãrţi contractante.
ART. 3
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului unei pãrţi contractante au dreptul sã acorde:
1. vize cu multiple intrãri, gratuite, cu termen de valabilitate de pânã la 1 an, pentru:
1.1. lucrãtorii brigãzilor cãilor ferate de pe trenuri, refrigeratoare şi locomotive, care posedã documente valabile pentru cãlãtoriile în strãinãtate, pe baza listelor nominale, potrivit foilor de parcurs, confirmate pentru fiecare cursã;
1.2. conducãtorii auto care efectueazã curse regulate de autobuz şi transport de mãrfuri, posesori de documente valabile pentru cãlãtoriile în strãinãtate, pe baza listelor nominale, potrivit foilor de parcurs, confirmate pentru fiecare cursã;
2. vize gratuite, pentru:
2.1. membrii de familie ai funcţionarilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi ai funcţionarilor reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în celãlalt stat, care nu locuiesc împreunã cu aceşti funcţionari sau lucrãtori;
2.2. funcţionarii de stat care efectueazã deplasãri de serviciu pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante, pe baza acordurilor bilaterale şi multilaterale internaţionale în vigoare la care sunt pãrţi cele douã pãrţi contractante sau pe baza invitaţiilor corespunzãtoare ale organelor de stat, misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare;
2.3. persoanele care studiazã în instituţii de învãţãmânt conform unor acorduri bilaterale;
2.4. copiii în vârstã de pânã la 18 ani;
3. vize gratuite în cazuri de urgenţã:
3.1. pentru cãlãtorii în scopul vizitãrii unui membru de familie sau a unei rude apropiate grav bolnave, pentru participarea la înmormântarea unui membru de familie ori a unei rude apropiate, vizitarea mormintelor rudelor, pe baza prezentãrii unui document doveditor eliberat de organele competente ale pãrţilor contractante;
3.2. pentru cãlãtoriile persoanelor care, pe baza unor documente emise de organele competente ale pãrţilor contractante, necesitã asistenţã medicalã de urgenţã sau persoane cu boli grave, precum şi pentru însoţitorii acestora;
3.3. pentru persoanele care sunt membri şi personal de deservire al echipelor de salvare (în cazuri de catastrofe sau în situaţii excepţionale);
4. vize cu taxã consularã redusã (50% din tariful consular) pentru persoanele care:
4.1. se deplaseazã pe teritoriul celuilalt stat în baza unor acorduri bilaterale valabile în domeniile ştiinţei, tehnicii, învãţãmântului, culturii, artei, religiei şi sportului sau pe baza unor invitaţii corespunzãtoare;
4.2. sunt fondatori, asociaţi ai unor persoane juridice sau sunt investitori în statul celeilalte pãrţi contractante (pentru reprezentanţii persoanelor juridice, pe baza prezentãrii unei copii autentificate notarial a documentelor privind statutul acestora; pentru agenţii întreprinzãtori, persoane fizice, pe baza prezentãrii unei copii autentificate notarial a adeverinţei de înregistrare a acestor agenţi).
ART. 4
1. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului unei pãrţi contractante acordã vizã cetãţenilor statului celeilalte pãrţi contractante fãrã invitaţii.
2. Invitaţiile menţionate în subpct. 2.2 şi 4.1 ale art. 3 sunt necesare numai pentru acordarea reducerilor de tarif consular la eliberarea vizelor.
ART. 5
1. Cetãţenii statului unei pãrţi contractante, posesori de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, care îndeplinesc funcţii oficiale în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, precum şi membrii de familie ai acestora pot intra, ieşi şi rãmâne pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante fãrã vizã pe durata misiunii lor.
2. Pentru scopul prezentului acord, prin membri de familie se înţelege:
a) soţul sau soţia unui membru al misiunii diplomatice sau oficiului consular al statului acreditant;
b) copiii necãsãtoriţi ai acestora pânã la 18 ani, aflaţi în întreţinere, sau pânã la 25 de ani, care urmeazã cursuri de zi într-o instituţie de învãţãmânt în statul acreditar;
c) copiii necãsãtoriţi care sunt în întreţinere din cauza incapacitãţii fizice sau mentale.
ART. 6
Cetãţenii statului unei pãrţi contractante pot intra, ieşi, şedea pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante (cu respectarea reglementãrilor privind şederea şi înregistrarea în vigoare în acest stat) fãrã vize, dacã aceştia:
1. se aflã în tranzit spre un stat terţ (numai prin zona de tranzit aeroportuar);
2. sunt posesorii unui permis de şedere permanentã;
3. sunt membri ai echipajelor navelor fluviale şi maritime (pe baza carnetelor de marinar valabile şi a evidenţelor din jurnalul de bord sau a extraselor acestora);
4. sunt membri ai echipajelor navelor aeriene ale aviaţiei civile (pe bazã de legitimaţii valabile de membru al echipajului navei aeriene şi a înscrisului din declaraţia generalã, planul de zbor).
ART. 7
1. Cãlãtoriile cetãţenilor statelor celor douã pãrţi contractante se fac prin punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene, menţionate în anexa la prezentul acord, deschise conform celor convenite de cãtre statele pãrţilor contractante.
2. Cãlãtoriile cetãţenilor statelor celor douã pãrţi contractante, care au domiciliul permanent în judeţele şi raioanele de frontierã, se fac în conformitate cu prevederile Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificatã a frontierei de stat comune de cãtre cetãţenii care domiciliazã în judeţele şi raioanele de frontierã, semnatã la Ismail la 29 martie 1996.
ART. 8
De la data intrãrii în vigoare a prezentului acord, punctele 1, 2 şi 3 ale articolului 2 din Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificatã a frontierei de stat comune de cãtre cetãţenii care domiciliazã în judeţele şi raioanele de frontierã, semnatã la Ismail la 29 martie 1996, se modificã astfel:
"1. Cetãţenii României şi Ucrainei trec frontiera comunã pe baza unui document valabil pentru cãlãtoriile în strãinãtate şi cu vizã, dacã nu este prevãzut altfel prin acorduri internaţionale în vigoare.
2. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statelor pãrţilor contractante vor elibera cetãţenilor cu domiciliul permanent în zona de frontierã vize cu multiple intrãri, gratuite, cu termen de valabilitate de pânã la 1 an.
3. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statelor pãrţilor contractante vor elibera cetãţenilor cu domiciliul permanent în zona de frontierã, care efectueazã cãlãtorii în grup, vize colective gratuite."
ART. 9
Cetãţenii minori ai statelor pãrţilor contractante pot cãlãtori pe baza documentelor valabile pentru cãlãtoriile în strãinãtate, precum şi, atunci când nu posedã asemenea documente, pe baza paşapoartelor pãrinţilor sau ale persoanelor însoţitoare, dacã datele lor personale sunt înscrise corespunzãtor în aceste documente, numai împreunã cu aceste persoane.
ART. 10
1. Cetãţenii statului unei pãrţi contractante, care în timpul şederii pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante şi-au pierdut documentele pe baza cãrora s-a efectuat intrarea, vor informa despre aceasta autoritãţile competente ale statului celeilalte pãrţi contractante pe teritoriul cãreia se aflã.
2. Autoritãţile competente ale statului celeilalte pãrţi contractante vor elibera o dovadã pe baza cãreia misiunea diplomaticã sau oficiul consular al pãrţii contractante elibereazã un nou document valabil pentru trecerea frontierei.
ART. 11
1. Pãrţile contractante vor schimba, pe canale diplomatice, specimene ale documentelor de cãlãtorie în vigoare, cu cel puţin 30 de zile înainte de data intrãrii în vigoare a prezentului acord.
2. În cazul introducerii în circulaţie de documente noi sau al modificãrii celor existente, pãrţile contractante se vor informa reciproc pe canale diplomatice cu cel puţin 30 de zile înainte de data introducerii documentelor noi sau modificate şi îşi vor transmite specimenele acestor documente noi sau modificate.
ART. 12
La data intrãrii în vigoare a prezentului acord îşi înceteazã valabilitatea Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind desfiinţarea regimului de vize, semnatã la Bucureşti la 11 martie 1991.
ART. 13
1. Prezentul acord se încheie pe o perioadã nedeterminatã şi va intra în vigoare în a 30-a zi de la data ultimei notificãri, pe cale diplomaticã, prin care pãrţile contractante îşi comunicã reciproc îndeplinirea procedurilor interne necesare intrãrii sale în vigoare.
2. Oricare parte contractantã poate denunţa prezentul acord printr-o notificare adresatã celeilalte pãrţi contractante pe cale diplomaticã. În acest caz acordul îşi înceteazã valabilitatea dupã 90 de zile de la data primirii unei astfel de notificãri de la cealaltã parte contractantã.
Semnat la Kiev la 19 decembrie 2003, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã şi ucraineanã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
Alexandru Cornea

Pentru Cabinetul de Miniştri al Ucrainei,
Ivan Kuleba


ANEXĂ

LISTA

punctelor internaţionale de trecere a
frontierei de stat româno-ucrainene, care funcţioneazã 24 de ore din
24, precum şi tipurile de trafic şi caracterul transporturilor în acestea



1. Halmeu - Diacove - transport auto de pasageri şi de
mãrfuri şi transport feroviar de
pasageri şi de mãrfuri
2. Siret - Porubne - transport auto de pasageri şi
de mãrfuri
3. Valea Vişeului - Dilove - transport feroviar de pasageri şi
de mãrfuri
4. Câmpulung la Tisa - Teresva - transport feroviar de pasageri şi
de mãrfuri
5. Vicşani - Vadul Siret - transport feroviar de pasageri şi
de mãrfuri
6. Sighetu Marmaţiei - Solotvino - pietoni, transport auto de pasageri
şi de mãrfuri cu greutate de pânã
la 3,5 tone*)


-------------
*) Trecerea prin punctul frontierei de stat Sighetu Marmaţiei-Solotvino se va realiza dupã terminarea lucrãrilor de construcţie şi amenajare şi darea lui în folosinţã.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016