Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 18 octombrie 2012  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind recunoasterea academica a diplomelor si perioadelor de studii din invatamantul superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 18 octombrie 2012 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind recunoasterea academica a diplomelor si perioadelor de studii din invatamantul superior

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 26 aprilie 2013

    Guvernul României, pe de o parte, şi Guvernul Republicii Franceze, pe de altă parte, denumite în continuare părţi,
    având în vedere Acordul cultural dintre Guvernul Republicii Franceze şi Guvernul Republicii Populare Române, semnat la Paris la 11 ianuarie 1965,
    reafirmând angajamentul asumat prin Convenţia de la Lisabona cu privire la recunoaşterea calificărilor obţinute în învăţământul superior în statele din regiunea Europei, semnată la Lisabona la 11 aprilie 1997, în vigoare pe teritoriul statului celor două părţi,
    reafirmând angajamentul asumat prin Declaraţia de la Bologna, semnată la 19 iunie 1999, privind construirea Spaţiului European al Învăţământului Superior,
    reafirmând principiul fundamental al dreptului Uniunii Europene privind nediscriminarea, aplicabil cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, conform căruia orice candidat la înscrierea într-o instituţie de învăţământ superior dintr-un stat membru al Uniunii Europene are aceleaşi drepturi ca şi candidaţii din statul membru gazdă,
    luând în considerare:
    - tradiţiile de cooperare şi de schimb între instituţiile de învăţământ superior din Franţa şi din România, concretizate prin încheierea de numeroase acorduri între aceste instituţii;
    - necesitatea consolidării mobilităţii studenţilor din fiecare stat prin facilitarea continuării studiilor în celălalt stat;
    - respectarea directivelor europene privind exercitarea profesiilor reglementate,
    au convenit asupra celor ce urmează, cu respectarea principiului autonomiei instituţiilor de învăţământ superior:

    ART. 1
    Obiectul acordului
    Prezentul acord are drept obiect facilitarea recunoaşterii reciproce a diplomelor şi a perioadelor de studii, definite la art. 2 din prezentul acord, în vederea continuării studiilor în instituţiile de învăţământ superior acreditate de pe teritoriul statului celeilalte părţi.
    ART. 1 bis
    Dispoziţiile prezentului acord sunt elaborate cu respectarea dreptului Uniunii Europene aplicabil în domeniul recunoaşterii diplomelor.
    ART. 2
    Domeniul de aplicare
    2.1. Instituţiile de învăţământ superior vizate de prezentul acord sunt următoarele:
    2.1.1. Pentru partea franceză: toate instituţiile în cadrul cărora se derulează o formare postbacalaureat, care conduce la obţinerea unei diplome sau la acordarea unui grad, eliberate sub autoritatea statului: universităţi, şcoli superioare şi licee care oferă o formare postbacalaureat.
    2.1.2. Pentru partea română: toate instituţiile acreditate de învăţământ superior: universităţi, academii de studii, institute, şcoli de studii superioare.
    2.2. Diplomele: definiţii
    2.2.1. Pentru partea franceză:
    În cadrul prezentului acord, termenul diplomă desemnează: diplomele naţionale sau recunoscute de nivel echivalent, respectiv diplomele eliberate sub autoritatea statului:
    - diplome eliberate direct de către statul francez;
    - diplome eliberate de instituţiile abilitate în acest sens de ministrul învăţământului superior, după obţinerea avizului Consiliului Naţional al Învăţământului Superior şi al Cercetării;
    - titlul de ingenieur diplome eliberat de instituţiile abilitate de stat, după obţinerea avizului comisiei privind acordarea titlurilor de inginer;
    - diplomele având viza ministrului învăţământului superior eliberate de instituţiile private sau consulare recunoscute de ministrul învăţământului superior şi înscrise pe lista oficială, aprobată periodic.
    O diplomă naţională sau recunoscută, de nivel echivalent, conferă aceleaşi drepturi titularilor săi, indiferent de instituţia care a eliberat-o.
    În cadrul prezentului acord, gradele atestă diferitele niveluri de învăţământ superior comune tuturor domeniilor de formare şi care corespund principalelor niveluri de referinţă din cadrul Spaţiului European al Învăţământului Superior.
    Aceste grade sunt:
    - bacalaureat;
    - licenţă, 180 de credite din sistemul european de credite transferabile şi acumulabile (ECTS);
    - master, 300 de credite europene (ECTS);
    - doctorat.
    Celelalte diplome, altele decât diploma naţională de Licence sau diploma naţională de Master, pot conferi un grad identic (respectiv "Licenţă" sau "Master"). Licence professionelle, de exemplu, conferă gradul de Licence, iar titlul de ingenieur diplome conferă gradul de Master.
    Există diplome naţionale intermediare gradelor: Diplome d'Etudes Universitaires Generales (DEUG), Brevet de Technicien Superieur (BTS) şi Diplome Universitaire de Technologie (DUT), cărora le corespund 120 de credite ECTS, sau diploma de Maîtrise, căreia îi corespund 240 de credite ECTS.
    2.2.2. Pentru partea română:
    În cadrul prezentului acord, termenul de "diplomă" desemnează diplomele naţionale eliberate de instituţiile de învăţământ superior acreditate.
    Diplomele de învăţământ superior sunt comune tuturor domeniilor de studii, cu excepţia diplomelor care atestă o formare ce conduce la exercitarea unei profesii reglementate şi a "Diplomei de inginer". În conformitate cu legislaţia naţională de transpunere a Declaraţiei de la Bologna, aceste diplome sunt: "Diploma de licenţă", căreia îi corespund 180 de credite ECTS; "Diploma de licenţă", căreia îi corespund 240 de credite ECTS; "Diploma de master", căreia îi corespund 60-120 de credite ECTS, şi "Diploma de doctor".
    Diplomele eliberate anterior adoptării legislaţiei naţionale de transpunere a Declaraţiei de la Bologna, cărora le corespunde, de la caz la caz, un anumit număr de credite ECTS, sunt: "Diploma de absolvire" a studiilor universitare de scurtă durată, de 3 ani, căreia îi corespunde un număr de 180 de credite ECTS; "Diploma de licenţă", care atestă 240 de credite ECTS; "Diploma de master", cu o durată de 1-1,5 ani; "Diploma de studii postuniversitare de specializare"; "Diploma de studii aprofundate"; "Diploma de studii academice postuniversitare".
    2.3. Perioadele de studii care fac obiectul prezentului acord sunt definite astfel: perioadele de studii recunoscute de instituţiile de învăţământ superior menţionate la art. 2.1, efectuate în cadrul unui program de studii care conduce la obţinerea unei diplome definite la art. 2.2.
    Pentru partea franceză, anii de studii efectuaţi în cadrul claselor pregătitoare de la şcoli de prestigiu (grandes ecoles) nu se finalizează cu obţinerea unei diplome. Acest tip de formare este validat de către instituţia de învăţământ superior primitoare, în cadrul căreia se continuă studiile, care o recunoaşte şi atribuie până la 120 de credite ECTS.
    ART. 3
    Recunoaşterea diplomelor în vederea continuării studiilor
    Autorităţile competente pentru recunoaşterea academică a diplomelor sunt următoarele:
    - pentru partea franceză, autoritatea competentă pentru recunoaşterea academică a unei diplome obţinute în străinătate şi, mai ales, pe teritoriul statului celeilalte părţi este instituţia franceză de învăţământ superior la care titularul diplomei intenţionează să se înscrie în vederea continuării studiilor;
    - pentru partea română, autoritatea competentă pentru recunoaşterea academică a unei diplome obţinute în străinătate şi, mai ales, pe teritoriul statului celeilalte părţi este Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor. Instituţiile de învăţământ superior din România recunosc, în vederea continuării studiilor, perioadele de studii finalizate cu o diplomă care nu are echivalent în sistemul românesc de învăţământ superior, inclusiv diploma de Licence professionnelle obţinută pe teritoriul statului celeilalte părţi.
    Luând în considerare condiţiile de admitere specifice fiecărei părţi:
    3.1. Admiterea în ciclul de studii universitare de Licence/Licenţă:
    Baccalaureat şi "Diploma de bacalaureat" sau diploma de nivel echivalent dau acces la învăţământ superior pe teritoriul statului celeilalte părţi.
    3.1.a. Titularii diplomei de Baccalaureat sau ai oricărui titlu francez de nivel echivalent pot solicita admiterea în primul an de studii universitare de licenţă.
    3.1.b. Titularii "Diplomei de bacalaureat" sau ai oricărui titlu românesc de nivel echivalent pot solicita admiterea în primul an de studii universitare de Licence.
    3.1.c. Titularii diplomei Diplome Universitaire de Technologie (DUT), căreia îi corespund 120 de credite ECTS, şi ai Diplome d'Etudes Universitaires Generales (DEUG) pot continua studiile în primul ciclu de învăţământ superior românesc în vederea obţinerii "Diplomei de licenţă".
    3.1.d. Titularii diplomei de Brevet de Technicien Superieur (BTS) pot solicita recunoaşterea diplomei lor cu "Certificatul de competenţe profesionale" de nivel postliceal şi pot solicita, ulterior, admiterea şi continuarea studiilor în primul ciclu de învăţământ superior românesc în vederea obţinerii "Diplomei de licenţă".
    3.2. Admiterea în ciclul de studii universitare de Master/Master, căruia îi corespund 300 de credite ECTS:
    3.2.a. Titularii diplomei care atestă obţinerea Licence francaise, căreia îi corespund 180 de credite ECTS, pot solicita în România admiterea în ciclul de studii universitare de Master.
    3.2.b. Titularii diplomei de Maîtrise, căreia îi corespund 240 de credite ECTS, pot solicita continuarea studiilor în vederea obţinerii în România a "Diplomei de master".
    3.2.c. Titularii "Diplomei de licenţă", căreia îi corespund 180 de credite ECTS, în conformitate cu legislaţia naţională de transpunere a Declaraţiei de la Bologna, pot solicita admiterea în Franţa în ciclul de studii universitare de Master/Master.
    3.2.d. Titularii "Diplomei de licenţă", eliberată anterior adoptării legislaţiei naţionale de transpunere a Declaraţiei de la Bologna, pot solicita admiterea în Franţa în ciclul de studii universitare de Master/Master.
    3.3. Admiterea în Franţa la studii de "inginer":
    Titularii "Diplomei de inginer", obţinută în România, căreia îi corespund 240 de credite ECTS, pot solicita înscrierea în Franţa la continuarea studiilor în vederea obţinerii titlului de ingenieur diplome.
    3.4. Admiterea la studii doctorale
    3.4.a. Titularii diplomei de Diplome de Master sau ai titlului de ingenieur diplome, obţinute în Franţa, pot solicita înscrierea în România la studii doctorale.
    3.4.b. Titularii "Diplomei de master" sau ai "Diplomei de licenţă", eliberată anterior adoptării legislaţiei naţionale de transpunere a Declaraţiei de la Bologna, sau cei ai "Diplomei de inginer", eliberată în urma unui program de studii integrat cu o durată de 5-6 ani, obţinute în România, pot solicita înscrierea în Franţa la studii doctorale.
    3.5. Diplomele de doctor obţinute în Franţa şi în România
    Diplome de docteur şi "Diploma de doctor" sunt considerate de nivel comparabil.
    ART. 4
    Recunoaşterea perioadelor de studii
    Pe teritoriul statului celeilalte părţi, autorităţile competente pentru recunoaşterea perioadelor de studii care nu constituie un program de studii complet şi care nu se finalizează cu obţinerea unei diplome sunt instituţiile de învăţământ superior primitoare.
    La cerere, creditele ECTS obţinute şi validate în statul de origine care nu atestă un program de studii complet de nivel Licence/Licenţă sau de Master/Master pot fi validate de instituţia de învăţământ superior primitoare din statul gazdă.
    Instituţia de învăţământ superior primitoare din statul gazdă stabileşte, în aceleaşi condiţii ca şi pentru studenţii proprii, domeniul şi programul de studii la care solicitantul poate accede, precum şi numărul de credite ECTS care pot fi acordate.
    Anii de studii efectuaţi în cadrul anilor pregătitori de la şcolile de prestigiu (grandes ecoles) sunt recunoscute de partea română, în special, în baza creditelor ECTS obţinute, în conformitate cu art. 2 alin. (3).
    ART. 5
    Informaţii privind diplomele
    Autorităţile competente pentru furnizarea de informaţii privind diplomele eliberate pe teritoriul statului celeilalte părţi sunt:
    - pentru Franţa, Centrul ENIC/NARIC Franţa;
    - pentru România, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
    ART. 6
    Intrarea în vigoare
    Prezentul acord intră în vigoare la data ultimei notificări a părţilor privind finalizarea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.
    ART. 7
    Soluţionarea diferendelor
    În caz de diferend între părţi privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord, părţile, prin serviciile menţionate la art. 5, se vor consulta, prin notificare scrisă, în vederea soluţionării pe cale amiabilă a diferendului.
    ART. 8
    Durata acordului
    Prezentul acord este încheiat pentru o perioadă de 5 ani. Acordul se reînnoieşte, prin tacită reconducţiune, pentru noi perioade de câte un an. Fiecare dintre părţi poate denunţa acordul printr-o notificare transmisă pe cale diplomatică cu cel puţin 6 luni înainte de data expirării perioadei de valabilitate.

    Semnat la Bucureşti la data de 18 octombrie 2012, în două exemplare originale, în limba franceză şi în limba română, toate textele fiind egal autentice.

                           Pentru Guvernul României,
                             Ecaterina Andronescu,
                        ministrul educaţiei, cercetării,
                            tineretului şi sportului

                      Pentru Guvernul Republicii Franceze,
                                Philippe Gustin,
                         ambasadorul Franţei în România

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016