Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 18 martie 1982  între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind unificarea permiselor de trecere a frontierei de stat româno-ungare în interes de serviciu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD din 18 martie 1982 între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind unificarea permiselor de trecere a frontierei de stat româno-ungare în interes de serviciu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 34 din 6 iunie 1986

    Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare, în dorinţa de a facilita controlul permiselor de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu, au hotărât să încheie prezentul acord privind unificarea acestor permise.
    În acest scop şi-au numit împuterniciţii lor:
    Guvernul Republicii Socialiste România, pe Victor Bolojan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Socialiste România în Republica Populara Ungara;
    Guvernul Republicii Populare Ungare, pe generalul-locotenent Ladvanszky Karoly, adjunct al ministrului afacerilor interne al Republicii Populare Ungare, care, după schimbul împuternicirilor, găsite în buna şi cuvenită forma, au convenit asupra următoarelor:

    ART. 1
    (1) Cetăţenii Republicii Socialiste România şi cetăţenii Republicii Populare Ungare trec frontiera de stat romano-ungara pentru îndeplinirea sarcinilor izvorîte din aplicarea tratatelor, acordurilor şi convenţiilor în vigoare între cele doua state, pe baza unui permis de trecere a frontierei, stabilit în prezentul acord, denumit în continuare permis.
    (2) În permis vor fi înscrise tratatul, acordul sau convenţia în baza căruia a fost eliberat, datele personale ale titularului permisului, valabilitatea acestuia, punctele de trecere a frontierei, precum şi sectorul unde urmează să-şi îndeplinească activitatea.
    În permis vor fi menţionate, de asemenea, drepturile şi obligaţiile titularului permisului, prevăzute în tratatul, acordul sau convenţia în baza căruia aceasta se eliberează.
    (3) Permisul va fi tipărit în limba română şi limba ungara.
    Modelul permisului este cel prevăzut în anexa nr. I care face parte integrantă din prezentul acord.
    ART. 2
    (1) Permisul va fi eliberat cetăţenilor români de către organele competente ale Ministerului de Interne al Republicii Socialiste România, iar cetăţenilor unguri, de către organele competente ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Ungare.
    (2) permisul nu este supus vizei organului competent al celeilalte părţi contractante.
    ART. 3
    (1) Permisul da dreptul la un număr nelimitat de treceri ale frontierei de stat.
    (2) Valabilitatea permisului este de 5 ani de la data eliberării şi poate fi prelungit pentru un nou termen de 5 ani.
    ART. 4
    (1) Titularul permisului este obligat să respecte legislaţia statului pe teritoriul căruia se afla.
    (2) Trecerea pe teritoriul celuilalt stat este permisă numai în sectorul unde urmează să-şi îndeplinească activitatea şi pe perioada de timp înscrisă în tratatul, convenţia sau acordul în baza căruia s-a eliberat permisul.
    (3) pentru executarea unor lucrări temeinic justificate, în cazuri de boala, accidente, care necesita îngrijiri medicale, precum şi în alte cazuri neprevăzute, se permite rămânerea pe teritoriul celuilalt stat pe o durata mai mare decât cea prevăzută în permis. În asemenea cazuri, aprobările se dau de către organele competente ale celor doua părţi contractante.
    ART. 5
    (1) În scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, titularul permisului poate trece frontiera şi prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei.
    (2) Trecerea frontierei prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei trebuie anunţată, în prealabil, organelor de paza a frontierei. Organul de paza a frontierei, înainte de trecerea frontierei, informează despre aceasta organul de paza a frontierei al celeilalte părţi contractante, indicând locul şi data trecerii frontierei, sectorul unde urmează să-şi îndeplinească sarcina de serviciu pe teritoriul celuilalt stat şi durata şederii. Trecerea frontierei se va efectua numai atunci când organul competent al celeilalte părţi contractante şi-a dat acordul.
    (3) Trecerea frontierei prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei - în afară cazurilor excepţionale - nu se poate efectua decât pe timp de zi, de la răsăritul până la apusul soarelui.
    ART. 6
    (1) Personalul tehnic şi auxiliar necesar îndeplinirii sarcinilor de serviciu, care nu dispune de permis, poate trece frontiera împreună cu o persoana titulara de permis, pe baza unei liste nominale şi a buletinului de identitate sau a legitimaţiei de serviciu prevăzută cu fotografie.
    Modelul listei nominale este cel prevăzut în anexa nr. II, care face parte integrantă din prezentul acord.
    (2) În lista nominală nu pot figura decât maximum 20 persoane de fiecare titular de permis.
    Lista nominală se întocmeşte de organul care ordona lucrările şi va fi avizată de organul competent al Ministerului de Interne sau de paza a frontierei al părţii contractante ai carei cetăţeni sunt cei care figurează în lista.
    (3) Lista nominală se întocmeşte în patru exemplare, în limba statului căruia îi aparţin cetăţenii. Primul exemplar rămâne la titularul permisului, al doilea la organul care a întocmit lista, al treilea la organul care permite ieşirea, iar al patrulea la organul care accepta intrarea.
    (4) Drepturile şi obligaţiile persoanelor înscrise în lista nominală sunt identice cu cele ale persoanei posesoare de permis.
    ART. 7
    Titularul permisului este obligat să anunţe fără intirziere pierderea sau distrugerea permisului organului care l-a eliberat. Dacă pierderea sau distrugerea permisului a avut loc pe teritoriul celuilalt stat, va fi anunţat cel mai apropiat organ al Ministerului de Interne al statului respectiv, care îi va elibera o adeverinţa în scopul reîntoarcerii în ţara.
    ART. 8
    Organele competente ale părţilor contractante sunt autorizate să refuze intrarea sau să revoce dreptul de şedere a persoanei posesoare de permis sau a celei înscrise în lista nominală, în situaţia în care aceasta nu respecta legile tarii pe teritoriul căreia se afla ori foloseşte permisul în alt scop decât cel pentru care a fost eliberat.
    ART. 9
    Problemele litigioase ivite pe timpul aplicării acordului vor fi soluţionate de către organele competente ale ministerelor de interne ale celor doua părţi contractante, în cadrul legăturilor lor directe.
    ART. 10
    (1) pe data intrării în vigoare a prezentului acord încetează valabilitatea dispoziţiilor referitoare la permisele de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu, prevăzute în tratatul şi convenţiile încheiate între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare, după cum urmează:
    - Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind organizarea serviciului de frontiera în staţia comuna Curtici, semnat la Bucureşti la 22 martie 1960;
    - Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind înfiinţarea punctului rutier Borş, semnat la Bucureşti la 30 septembrie 1962;
    - Tratatul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind regimul frontierei de stat romano-ungare şi colaborarea în problemele de frontiera, semnat la Budapesta la 13 iunie 1963;
    - Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare pentru reglementarea problemelor hidrotehnice referitoare la apele ce formează frontiera de stat sunt întretăiate de frontiera, semnată la Bucureşti la 3 noiembrie 1969.
    (2) În mod corespunzător îşi pierd valabilitatea dispoziţiile referitoare la permisele de trecere a frontierei în interes de serviciu, prevăzute în regulamentele elaborate în baza tratatului şi convenţiilor menţionate la pct. 1.
    ART. 11
    Permisele de trecere a frontierei în interes de serviciu eliberate anterior rămân valabile în continuare timp de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului acord.
    ART. 12
    Organele competente ale părţilor contractante îşi vor transmite, reciproc, pe cale diplomatică, cu cel puţin 30 de zile înainte de darea în folosinţa, modelul permisului şi fascimilul ştampilei folosit la eliberarea permisului.
    ART. 13
    Dispoziţiile acordului se aplica şi acelor reglementări referitoare la permisele de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu prevăzute în tratatele, convenţiile şi acordurile ce se vor încheia între cele doua părţi contractante după intrarea în vigoare a prezentului acord.
    ART. 14
    (1) Acordul va fi supus aprobării şi va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data schimbului de note pe cale diplomatică.
    (2) Acordul este valabil pe timp de 5 ani, socotiţi de la data intrării în vigoare. Dacă nici una dintre părţile contractante nu-l va denunţa cu 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate, acordul se prelungeşte pe o nouă perioadă de 5 ani.
    Încheiat la Budapesta la 18 martie 1982, în doua exemplare originale, fiecare în limba română şi în limba ungară, ambele texte având aceeaşi valabilitate.


         Din partea Guvernului Din partea Guvernului
     Republicii Socialiste România, Republicii Populare Ungare,
             Victor Bolojan Karoly Ladvanszky


    ANEXA 1

                                                      pagina 1

                                                      Coperta

    REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA
                Stema Stema

               Permis Permis
       de trecere a frontierei de trecere a frontierei în baza Acordului
                                      dintre Guvernul Republicii Socialiste
                                      România şi Guvernul Republicii Populare
                                      Ungare privind unificarea permiselor de
                                      trecere a frontierei de stat romano-ungare
                                      în interes de serviciu,
                                      încheiat la Budapesta la 18 martie 1982.

    Seria ............. şi nr. .........
    Permisul conţine ........... pagini.

____________
    Se întocmeşte în limba statului care îl eliberează.
    Permisul se scrie în limba română şi limba ungara.

                                                         pagina 2

    Numele .........................
    Prenumele .......................
    Data naşterii: anul, luna, ziua ......
    Domiciliul ...........................
    Calitatea ............................

                                                         pagina 3

    FOTOGRAFIA
    Observaţii:
    Se va aplica ştampila timbru sec, a organului emitent, pe coltul
    fotografiei.

           ...........................
             Semnătura titularului


                                                         pagina 4

    Valabil până la:
    Anul ....... luna ...... ziua ...........
    Data emiterii ...........................
    Semnătura ...............................
    Ştampila

    Prelungit până la:
    Anul .... luna ..... ziua ................
    Data .....................................
    Semnătura ................................
    Ştampila

                                                       paginile 5 şi 6

    Permisul autoriza trecerea frontierei prin punctul de trecere a
    frontierei .... în scopul executării de lucrări, în sectorul ....


            Data .......................
            Semnătura ..................
            Ştampila

                                                          pagina 7

    Înregistrări oficiale ale organului emitent.

                                                          pagina 8

    Înregistrări oficiale ale organului care permite intrarea, cu privire
    la prelungirea termenului de şedere.

                                                          paginile 9 şi 10

    Drepturile şi obligaţiile persoanei care deţine permisul.


    ANEXA 2

                     LISTA NOMINALĂ
        cuprinzând persoanele care, în scopul îndeplinirii sarcinilor
     de serviciu, pot trece frontiera de stat romano-ungara pe la punctul
        de trecere a frontierei ... în afară punctului de trecere
               a frontierei, la borna de hotar nr. .........


    Numele şi prenumele persoanei care poseda permisul .................
    Numărul permisului ................................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Numărul buletinului de identitate
 crt. Numele şi prenumele sau al legitimaţiei de serviciu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
.....
20.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Locul şi data eliberării, semnătura şi ştampila celui care a ordonat
    lucrările.
    Valabil până în anul ..... luna ....... ziua ......
    Semnătura şi ştampila organului competent al Ministerului de Interne
    sau de paza a frontierei.

             Data .....................



                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016