Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 12 aprilie 1979  privind procedurile in materie de autorizatii de import*    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 12 aprilie 1979 privind procedurile in materie de autorizatii de import*

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 47 din 16 iunie 1980

--------
* Traducere.

PREAMBUL

Avind in vedere negocierile comerciale multilaterale, partile la prezentul Acord privind procedurile in materie de autorizatii de import (denumite in cele de urmeaza partile si acordul),
dorind sa promoveze obiectivele Acordului general pentru tarife si comert,
tinind seama de necesitatile speciale comerciale, de dezvoltare si financiare ale tarilor in curs de dezvoltare,
recunoscind ca autorizatiile automate de import sint utile in anumite scopuri si ca asemenea autorizatii n-ar trebui sa fie utilizate pentru restrictionarea schimburilor comerciale,
recunoscind ca autorizatiile de import pot sa fie utilizate pentru administrarea de masuri de genul celor ce sint adoptate in virtutea prevederilor Acordului general pentru tarife si comert,
recunoscind, de asemenea, ca folosirea neadecvata a prevederilor in materie de autorizatii de import poate impiedica desfasurarea comertului international,
dorind sa simplifice si sa asigure cunoasterea procedurilor si practicilor administrative folosite in comertul international si sa faca in asa fel ca aceste proceduri si practici sa fie aplicate si administrate in mod just si echitabil,
dorind sa prevada stabilirea unui mecanism de consultare si sa reglementeze rapid, eficace si echitabil diferendele care ar putea surveni in cadrul prezentului acord,

au convenit asupra celor ce urmeaza:

ART. 1
Prevederi generale
1. In sensul prezentului acord, formalitatile privind eliberarea autorizatiilor de import sint definite ca fiind proceduri administrative*) folosite pentru aplicarea regimurilor de import care necesita, ca o conditie prealabila pentru importul pe teritoriul vamal al tarii importatoare, prezentarea la organul administrativ competent a unei cereri sau a altor documente (altele decit documentele cerute in scopuri vamale).

------------
*) Cele desemnate prin termenul autorizatii, precum si alte proceduri administrative similare.

2. Partile vor asigura ca procedurile administrative folosite pentru punerea in practica a regimurilor autorizatiilor de import sa fie conform prevederilor corespunzatoare ale acordului general, anexelor si protocoalelor sale, asa cum sint interpretate prin prezentul acord, in vederea impiedicarii dereglarilor curentelor de schimburi care ar putea rezulta dintr-o aplicare neadecvata a acestor proceduri, tinind seama de obiectivele dezvoltarii economice si de necesitatile financiare si comerciale ale tarilor in curs de dezvoltare.
3. Regulile cu privire la procedurile in materie de autorizatii de import trebuie sa fie neutre in aplicarea lor si sa fie administrate in mod just si echitabil.
4. Regulile si toate informatiile cu privire la procedurile de prezentare a cererilor, inclusiv conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele, intreprinderile sau institutiile pentru a prezenta asemenea cereri, precum si listele produselor supuse regimului de autorizatii, vor fi publicate in termenele cele mai scurte in asa fel ca sa permita guvernelor si comerciantilor sa ia cunostinta de acestea. Orice modificare a reglementarilor, cu privire la procedurile de eliberare a autoritatilor sau listelor produselor supuse regimului de autorizatii, va fi publicata, de asemenea, in acelasi mod, in cel mai scurt termen. Exemplare ale acestor publicatii vor fi puse, de asemenea, la dispozitia Secretariatului G.A.T.T.
5. Formularele de cerere si, dupa caz, de reinnoire vor fi cit mai simple posibil. Documentele si informatiile, considerate strict necesare bunei functionari a regimului de autorizatii, vor putea fi solicitate cu ocazia cererii.
6. Procedurile de cerere si, dupa caz, de reinnoire vor fi cit mai simple posibil. In ce priveste cererile lor, solicitantii vor trebuie sa se adreseze unui singur organ administrativ, specificat in prealabil in regulile mentionate la paragraful 4 de mai sus si vor avea la dispozitie, in acest scop, un termen rezonabil. In cazurile in care este strict necesar ca un solicitant sa se adreseze pentru o cerere la mai multe organe administrative, numarul acestor organe va fi cit mai limitat posibil.
7. Nici o cerere nu va fi refuzata din motive de erori minore in documentatie, care nu modifica informatiile de baza furnizate. Pentru omisiunile sau erorile din documente sau in ce priveste procedurile, lipsite in mod evident de orice intentie frauduloasa sau care nu constituie o neglijenta grava, nu va fi aplicata nici o penalizare pecuniara care sa depaseasca suma necesara spre a servi numai ca un avertisment.
8. Marfurile importate supuse autorizatiilor nu vor fi refuzate pe motivul unor diferente minore in ce priveste valoarea, volumul sau greutatea in raport cu cifrele indicate in autorizatie, ca urmare a unor diferente rezultate din transport, diferente rezultate din incarcarea in vrac a marfurilor, sau altor diferente minore compatibile cu practica comerciala normala.
9. Devizele necesare pentru plata importurilor supuse autorizatiilor vor fi puse la dispozitia detinatorilor de autorizatii pe aceeasi baza cu cea aplicata la importurile de marfuri pentru care nu se cere autorizatie de import.
10. In ce priveste exceptiile referitoare la securitate, sint aplicabile prevederile art. XXI al acordului general.
11. Prevederile prezentului acord nu vor obliga o parte a prezentului acord sa furnizeze informatii confidentiale, a caror divulgare ar constitui un obstacol in aplicarea legilor, ar fi contrara interesului public sau ar aduce prejudicii intereselor comerciale legitime ale intreprinderilor publice sau particulare.
ART. 2
Autorizatii automate de import*)
1. Prin autorizatii automate de import se inteleg autorizatiile de import care sint acordate fara restrictie ca urmare a prezentarii unei cereri.
2. In completarea art. 1 paragrafele 1-11 si paragrafului 1 de mai sus, urmatoarele prevederi**) se vor aplica procedurilor de eliberare a autorizatiilor autonome de import:
a) Procedurile de eliberare a autorizatiilor automate nu vor fi administrate intr-un mod care sa exercite efecte restrictive asupra importurilor supuse autorizatiilor automate.
b) Partile recunosc ca autorizatii automate de import pot fi necesare atunci cind nu exista alte proceduri adecvate. Autorizatiile automate de import pot fi mentinute atit timp cit exista imprejurarile care au motivat instituirea lor sau atit timp cit obiectivele administrative urmarite nu pot fi realizate intr-un mod mai adecvat.
c) Toate persoanele, intreprinderile sau institutiile care indeplinesc conditiile legale prescrise de catre tara importatoare pentru efectuarea de operatiuni de import implicind produse supuse autorizatiei automate vor avea dreptul, in conditii egale, sa ceara si sa obtina autorizatii de import.
d) Cererile de autorizatii vor putea fi prezentate in orice zi lucratoare inainte de vamuirea marfurilor.
e) Cererile de autorizatii prezentate intr-o forma adecvata si completa vor fi aprobate imediat la primirea lor, in masura in care aceasta este posibil din punct de vedere administrativ si in orice caz intr-un termen de maximum 10 zile lucratoare.

-------------
*) Procedurile de eliberare a autorizatiilor de import, pentru care se cere depunerea unei cautiuni care nu exercita efecte restrictive asupra importurilor, urmeaza a fi considerate ca incadrindu-se in prevederile art. 2 paragrafele 1 si 2.
**) Orice tara in curs de dezvoltare, parte la prezentul acord, careia prevederile de la alin. d) si e) ale acestui paragraf ii vor cauza dificultati specifice, va putea, pe baza unei notificari a comitetului mentionat la art. 4 paragraful 1, sa amine aplicarea prevederilor acestor alineate pentru o perioada care nu va depasi 2 ani incepind cu data intrarii in vigoare a acordului pentru partea in cauza.

ART. 3
Autorizatii neautomate de import
Urmatoarele prevederi, in completarea celor ale art. 1 paragrafele 1-11, se vor aplica procedurilor de eliberare a autorizatiilor de import care nu se incadreaza in prevederile art. 2 paragrafele 1 si 2:
a) Procedurile adoptate de eliberare a autorizatiilor si practicile aplicate in legatura cu eliberarea autorizatiilor pentru a administra contingente sau a plica alte restrictii la import nu vor trebui sa exercite efecte restrictive asupra importului, in plus fata de cele cauzate prin instituirea restrictiei.
b) Partile vor furniza la cerere, oricarei parti a acordului, interesata in comertul cu produsul respectiv, toate informatiilor utile privind:
i) aplicarea restrictiei;
ii) autorizatiile de import acordate in cursul unei perioade recente;
iii) repartizarea acestor autorizatii intre tarile furnizoare si
iv) atunci cind va fi posibil in practica, statistici de import (in expresie valorica si/sau volum) privind produsele supuse autorizatiilor de import.
Din partea tarilor in curs de dezvoltare nu se va astepta sa-si asume in aceasta privinta cheltuieli administrative sau financiare aditionale.
c) Partile care administreaza contingente prin autorizatii vor comunica volumul total si/sau valoarea totala a contingentelor ce vor fi aplicate, datele de deschidere si de inchidere si orice modificare referitoare la aceste contingente.
d) In cazul contingentelor repartizate intre tarile furnizoare, partea care aplica restrictia va informa in cel mai scurt termen toate celelalte parti avind un interes in furnizarea produsului in cauza, asupra partii din contingent, exprimata cantitativ sau valoric atribuita pentru perioada in curs, diverselor tari furnizoare si va publica toate informatiile utile in aceasta privinta.
e) Atunci cind se va fixa o data precisa de deschidere pentru prezentarea cererilor de autorizatii, regulile si listele produselor mentionate la art. 1 paragraful 4 vor fi publicate, de asemenea, cit mai devreme posibil inaintea acestei date sau imediat dupa anuntarea contingentului sau a oricarei alte masuri comportind obligatia obtinerii unei autorizatii de import.
f) Toate persoanele, intreprinderile sau institutiile care indeplinesc conditiile legale prescrise de catre o tara importatoare vor avea dreptul, in conditii egale, sa solicite autorizatii si cererile lor sa fie luate in consideratie. Daca o cerere de autorizatie nu este aprobata, motivele vor fi comunicate solicitantului, la cerere, care va avea drept de apel sau de reexaminare, in conformitate cu legislatia sau cu procedurile nationale din tara importatorului.
g) Termenul de examinare a cererilor va fi cit mai scurt posibil.
h) Durata valabilitatii autorizatiilor va fi rezonabila si nu va fi atit de scurta ca sa impiedice importurile. Ea nu va impiedica importurile de provenienta indepartata, in afara de cazurile speciale cind importurile sint necesare spre a face fata unor necesitati pe un termen scurt, neprevazute.
i) Partile nu vor impiedica, prin administrarea contingentelor, efectuarea importurilor in conformitate cu autorizatiile eliberate si nu vor descuraja utilizarea completa a contingentelor.
j) La eliberarea autorizatiilor, partile vor tine seama de faptul ca este de dorit sa se elibereze autorizatii corespunzind unei cantitati de produse care prezinta interes economic.
k) La repartizarea autorizatiilor, partile vor trebui sa ia in consideratie importurile efectuate anterior de solicitant, inclusiv faptul daca autoritatile care i-au fost eliberate au fost utilizate integral, in cursul unei perioade de referinta recente.
l) Se va lua in considerare o atribuire rezonabila de autorizatii, noilor importatori, tinind seama de faptul ca este de dorit sa se elibereze autorizatii care sa corespunda unei cantitati de produse care prezinta interes economic. In acest sens, va trebui sa fie acordata o atentie speciala importatorilor care importa produse originare din tarile in curs de dezvoltare si indeosebi din tarile cele mai putin dezvoltate.
m) In cazul contingentelor administrate prin autorizatii si care nu sint repartizate intre tarile furnizoare, detinatorii de autorizatii*) vor avea libertatea de a alege sursele de import. In cazul contingentelor repartizate intre tarile furnizoare, autorizatia va stipula in mod clar tara sau tarile.
n) In aplicarea prevederilor art. 1 paragraful 8 repartizarile viitoare de autorizatii vor putea fi ajustate spre a compensa importurile efectuate in depasirea unui nivel anterior de autorizatii.

-----------
*) Denumiti, uneori, detinatori de contingente.

ART. 4
Institutii, consultari si solutionarea diferendelor
1. In virtutea prezentului acord, va fi instituit un comitet pentru autorizatii de import (denumit comitetul in textul acordului) compus din reprezentanti ai fiecarei parti. Comitetul va alege un presedinte. El se va reuni atunci cind va fi necesar, spre a da partilor posibilitatea sa procedeze la consultari in toate problemele privind aplicarea acordului sau promovarea obiectivelor sale.
2. Consultarile si solutionarea diferendelor in ce priveste orice problema care ar afecta aplicarea prezentului acord vor fi supuse procedurilor art. XXII si XXIII ale acordului general.
ART. 5
Dispozitii finale
1. Acceptare si aderare
a) Prezentul acord va fi deschis spre acceptare, prin semnarea sau in alt mod, guvernelor care sint parti contractante ale acordului general si Comunitatii Economice Europene.
b) Prezentul acord va fi deschis spre acceptare, prin semnare sau in alt mod, guvernelor care au aderat cu titlu provizoriu la acordul general, in conditii care sa se refere la aplicarea efectiva a drepturilor si obligatiilor care rezulta din prezentul acord si care vor tine seama de drepturile si obligatiile enuntate in instrumentele lor de aderare provizorie.
c) Prezentul acord va fi deschis spre aderare oricarui alt guvern in conditii care sa se refere la aplicarea efectiva a drepturilor si obligatiilor care rezulta din prezentul acord, ce urmeaza a fi convenite, intre acel guvern si parti, prin depozitarea la directorul general al Partilor Contractante la acordul general a unui instrument de aderare enuntind conditiile astfel convenite.
d) In ce priveste acceptarea, prevederilor art. XXVI al acordului general, paragraful 5 alin. a) si b), vor fi aplicabile.

2. Rezerve
Nu vor putea fi formulate rezerve in ce priveste prevederile prezentului acord fara consimtamintul celorlalte parti.

3. Intrare in vigoare
Prezentul acord va intra in vigoare la 1 ianuarie 1980 pentru guvernele *) care l-au acceptat sau au aderat la aceasta data. Pentru oricare alt guvern, el va intra in vigoare in a 30-a zi urmatoare datei acceptarii sau aderarii sale.

----------
*) In sensul prezentului acord, termenul guvern este considerat ca incluzind autoritatile competente ale Comunitatii Economice Europene.

4. Legislatie nationala
a) Fiecare guvern care va accepta prezentul acord sau va adera va asigura, cel tirziu la data la care acest acord va intra, in ce-l priveste, in vigoare, conformitatea legilor sale, reglementarilor si procedurilor administrative cu prevederile prezentului acord.
b) Fiecare parte va informa comitetul asupra oricarei modificari aduse legilor si reglementarilor sale in legatura cu prevederile prezentului acord, precum si in administrarea acestor legi si reglementari.

5. Examinare
Comitetul va proceda, in functie de necesitati, insa cel putin o data la fiecare 2 ani, la o examinare a punerii in vigoare si aplicarii prezentului acord, tinind seama de obiectivele sale.
El va informa Partile Contractante la acordul general asupra evolutiilor intervenite in decursul perioadei la care se refera aceasta examinare.

6. Amendamente
Partile vor putea modifica prezentul acord avind in vedere, indeosebi, experienta acumulata in punerea sa in aplicare. Cind un amendament va fi aprobat de catre parti, in conformitate cu procedurile stabilite de catre comitet, acest amendament nu va intra in vigoare pentru o parte contractanta decit numai daca l-a acceptat.

7. Denuntare
Oricare parte a prezentului acord va putea denunta prezentul acord. Denuntarea va avea efect la expirarea unui termen de 60 de zile de la data cind directorul general al Partilor Contractante la acordul general a primit notificare in scris. Odata cu primirea acestei notificari, orice parte va putea cere intrunirea imediata a comitetului.

8. Neaplicarea prezentului acord intre parti
Prezentul acord nu se va aplica intre doua parti daca una sau alta dintre aceste parti, in momentul acceptarii sau aderarii sale, nu consimte la aceasta aplicare.

9. Secretariat
Secretariatul acordului general va asigura secretariatul prezentului acord.

10. Depozitare
Prezentul acord va fi depus la directorul general al Partilor Contractante la acordul general, care va remite, in cel mai scurt timp fiecarei parti la prezentul acord si fiecarei parti contractante la acordul general, o copie certificata conforma a acordului si a oricarui amendament care va fi adus, in conformitate cu paragraful 6, precum si o notificare a fiecarei acceptari sau aderari, conform paragrafului 1, si a fiecarei denuntari, conform paragrafului 7 al prezentului articol.

11. Inregistrare
Prezentul acord va fi inregistrat in conformitate cu dispozitiile art. 102 al Cartei Natiunilor Unite.
Intocmit la Geneva la 12 aprilie 1979, intr-un singur exemplar, in limbile franceza, engleza si spaniola, cele trei texte fiind autentice.


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016