Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 10 februarie 2009  sub forma schimbului de scrisori, semnat la Viena la 21 ianuarie 2009, respectiv 10 februarie 2009, intre Natiunile Unite si Guvernul Romaniei, cu privire la organizarea unui seminar subregional pe tema implicatiilor juridice la nivel national ale implementarii rezolutiilor Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite in materie de terorism la Bucuresti, in perioada 1-2 aprilie 2009*1)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 10 februarie 2009 sub forma schimbului de scrisori, semnat la Viena la 21 ianuarie 2009, respectiv 10 februarie 2009, intre Natiunile Unite si Guvernul Romaniei, cu privire la organizarea unui seminar subregional pe tema implicatiilor juridice la nivel national ale implementarii rezolutiilor Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite in materie de terorism la Bucuresti, in perioada 1-2 aprilie 2009*1)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 224 din 7 aprilie 2009

*1) Traducere.


A. Scrisoare din partea Oficiului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC)

Excelenţã,

Am onoarea de a mã referi la seminarul subregional cu tema "Implicaţiile juridice la nivel naţional ale implementãrii rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite în materie de terorism", care va fi organizat în comun de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi de Guvernul României. Aş dori sã mulţumesc guvernului dumneavoastrã pentru oferta de a fi gazda acestui seminar şi pentru sprijinul oferit de guvernul dumneavoastrã activitãţilor Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate.
Obiectivul principal al acestui seminar este sã familiarizeze participanţii cu exigenţele potrivit rezoluţiilor Consiliului de Securitate referitoare la lupta împotriva terorismului şi instrumentelor juridice şi mijloacelor în domeniul cooperãrii împotriva terorismului.
Prin prezenta scrisoare doresc sã obţin acordul guvernului dumneavoastrã pentru ca urmãtoarele aspecte legate de acest seminar subregional sã fie materializate:
1. Seminarul va avea loc la Bucureşti, România, între 1 şi 2 aprilie 2009, cu 31 martie şi 3 aprilie ca date de sosire şi, respectiv, plecare, în locaţia pe care Guvernul României o va pune la dispoziţie pentru seminar.
2. Naţiunile Unite vor invita oficiali guvernamentali în domeniu din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehã, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Slovenia, Slovacia şi Serbia, Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei, precum şi din orice alte state cu privire la care Guvernul României şi UNODC au fost de acord sã participe la seminar.
3. În plus, seminarul va fi deschis:
● oficialilor Secretariatului Naţiunilor Unite;
● oficialilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite;
● oficialilor diverselor instituţii ale Uniunii Europene;
● experţilor jurişti naţionali şi internaţionali, care vor fi invitaţi de Naţiunile Unite,
Excelenţei Sale domnului Cornel Feruţã,
ambasador extraordinar şi plenipotenţiar,
Misiunea Permanentã a României pe lângã Organizaţiile Internaţionale de la Viena,
● observatorilor din partea diferitelor organizaţii interguvernamentale, care vor fi invitaţi de Naţiunile Unite;
● oficialilor români, care vor fi invitaţi de Guvernul României.
4. Naţiunile Unite poartã responsabilitatea pentru planificarea seminarului (secretariatul tehnic şi pe fond), precum şi pentru pregãtirea şi reproducerea documentaţiei adecvate.
5. Limba de lucru a seminarului va fi limba englezã.
6. Naţiunile Unite suportã costul membrilor personalului Oficiului ONU pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalitãţii care participã la seminar.
7. Naţiunile Unite vor acorda o alocaţie zilnicã de întreţinere pentru 3 experţi desemnaţi de fiecare dintre urmãtoarele ţãri, conform regulilor şi procedurilor relevante ale Naţiunilor Unite: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
8. Guvernul României asigurã, pe cheltuiala sa, urmãtoarele:
a) spaţiile şi echipamentele adecvate (inclusiv facilitãţile de multiplicare) pentru organizarea seminarului. Spaţiul de desfãşurare va beneficia de facilitãţile adecvate pentru secretariat (incluzând un spaţiu de funcţionare, telefon, fax, computere cu acces la internet şi Microsoft Word şi la Microsoft Powerpoint, rechizite), pentru folosirea în scopuri oficiale în legãturã cu seminarul, echipament de proiecţie audiovizualã şi tehnicieni care sã la manevreze, mobilier şi echipamente care sã fie instalate înainte de începerea seminarului şi întreţinute în condiţii de bunã funcţionare de cãtre personal adecvat pe durata seminarului;
b) personal administrativ local necesar pentru desfãşurarea în bune condiţii a seminarului, inclusiv pentru reproducerea şi distribuirea lucrãrilor prezentate şi a altor documente în legãturã cu seminarul;
c) transportul oficial în Bucureşti pentru toţi participanţii la seminar, inclusiv întâmpinarea la aeroport la sosire şi la plecare pentru toţi participanţii la seminar;
d) transportul local pentru personalul Naţiunilor Unite responsabil pentru seminar, în scopuri oficiale, pe parcursul seminarului;
e) aranjamente pentru cazarea adecvatã la hotel/locul de desfãşurare a conferinţei la tarife comerciale rezonabile pentru persoanele care participã, urmãresc sau presteazã servicii în cadrul seminarului;
f) facilitãţi medicale pentru primul ajutor de urgenţã în zona seminarului. Pentru urgenţe grave, Guvernul asigurã transportul imediat şi internarea într-un spital; şi
g) protecţie, dupã necesitãţi, pentru a asigura securitatea tuturor participanţilor la seminar şi funcţionarea eficientã a acestuia, fãrã perturbãri de orice fel.
9. Doresc sã propun ca urmãtoarele clauze sã se aplice seminarului:
a) (i) Convenţia Naţiunilor Unite asupra privilegiilor şi imunitãţilor, adoptatã de Adunarea generalã la 13 februarie 1946, la care România este parte din 5 iulie 1956, va fi aplicabilã în privinţa seminarului. Reprezentanţii statelor invitate de Naţiunile Unite vor beneficia de privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. IV din Convenţie. Alţi participanţi invitaţi de Naţiunile Unite se vor bucura de privilegiile şi imunitãţile acordate experţilor aflaţi în misiune în serviciul Naţiunilor Unite prin art. VI din Convenţie. Oficialii Naţiunilor Unite care participã sau îndeplinesc funcţii în legãturã cu seminarul se vor bucura de privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. V şi VII din Convenţie;
(ii) oficialilor agenţiilor specializate ale Naţiunilor Unite care participã la seminar li se vor acorda privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. VI şi VIII din Convenţia asupra privilegiilor şi imunitãţilor agenţiilor specializate, adoptatã în noiembrie 1947.
(iii) toţi participanţii şi persoanele care îndeplinesc funcţii legate de seminar vor beneficia de privilegiile şi imunitãţile, facilitãţile şi scutirile care sunt necesare pentru exercitarea independentã a funcţiilor lor legate de seminar, în modalitatea şi întinderea prevãzute de Convenţie;
(iv) personalul furnizat de Guvernul României în temeiul prezentului acord, cu excepţia acelor persoane aflate în plata cu ora, se vor bucura de imunitate de jurisdicţie, în cazul procedurilor judiciare referitoare la afirmaţiile rostite sau scrise şi la orice acţiune efectuatã de ei în calitate oficialã în legãturã cu seminarul, în calitatea de oficiali ai Naţiunilor Unite pentru scopurile seminarului.
b) Toţi participanţii şi toate persoanele care îndeplinesc funcţii în legãturã cu seminarul, la nivel de experţi, vor avea dreptul neîngrãdit la intrare în şi la ieşire din România. Vizele şi permisele de intrare, când sunt necesare, vor fi acordate cât mai rapid posibil şi nu mai târziu de ziua sosirii participanţilor.
c) Guvernul va permite importul temporar, scutit de impozite şi taxe vamale, al tuturor articolelor pentru uzul oficial al secretariatului seminarului. Niciun articol importat sub aceastã scutire nu poate fi vândut, luat sau dat cu chirie ori înstrãinat în alt mod în România, cu excepţia condiţiilor convenite cu Guvernul.
d) Se înţelege în continuare cã Guvernul României va fi responsabil pentru rezolvarea oricãrei acţiuni, cereri de despãgubire sau oricãrei altei cereri împotriva Naţiunilor Unite, ca urmare a (i) vãtãmãrii sau pagubelor produse unei persoane ori unei proprietãţi în spaţiile conferinţei sau birourilor furnizate pentru seminar; (ii) transportului oferit de Guvern; şi (iii) angajãrilor de personal dispuse de Guvern pentru seminar, iar Guvernul va exonera Naţiunile Unite şi personalul aferent de rãspundere în privinţa unei astfel de acţiuni, cereri de despãgubire sau unei alte cereri.
e) Orice litigiu privind interpretarea sau executarea prezentului acord, cu excepţia diferendelor reglementate de prevederile corespunzãtoare ale Convenţiei Naţiunilor Unite asupra privilegiilor şi imunitãţilor sau de orice alt acord aplicabil, va fi, dacã pãrţile nu convin altfel, supus spre soluţionare unui tribunal compus din 3 arbitri, dintre care unul va fi numit de secretarul general al Naţiunilor Unite, unul de Guvern, iar al treilea, care va fi preşedinte, de cãtre ceilalţi 2 arbitri. Dacã una dintre pãrţi nu numeşte un arbitru în decurs de 3 luni din momentul în care cealaltã parte a notificat numele arbitrului sãu ori dacã primii 2 arbitri, în termen de 3 luni de la numirea sau nominalizarea celui de-al doilea dintre ei, nu numesc preşedintele, atunci acest arbitru va fi numit de preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie, la cererea oricãreia dintre pãrţile la diferend. Dacã pãrţile nu convin altfel, tribunalul adoptã propriile reguli de procedurã, decide cu privire la remunerarea membrilor sãi şi distribuirea cheltuielilor între pãrţi şi ia toate deciziile cu majoritate de douã treimi. Deciziile sale sunt definitive şi, chiar dacã sunt pronunţate în condiţiile lipsei participãrii la procedurã a uneia dintre pãrţi, sunt obligatorii pentru ambele.
În continuare, propun ca, la primirea confirmãrii scrise din partea guvernului dumneavoastrã a prevederilor de mai sus, acest schimb de scrisori sã constituie un acord între Naţiunile Unite şi Guvernul României în privinţa gãzduirii seminarului, acord care va intra în vigoare la data rãspunsului dumneavoastrã şi va rãmâne în vigoare pe durata seminarului şi pentru o perioadã suplimentarã, necesarã pentru finalizarea misiunii acestuia şi pentru soluţionarea oricãror altor aspecte apãrute ca urmare a prezentului acord.

Acceptaţi, Excelenţã, asigurãrile înaltei mele consideraţii.

Antonio Maria Costa,
director executiv
UNODC

Semnatã la Viena la 21 ianuarie 2009, în limba englezã, în douã exemplare.

B. Rãspuns propus din partea Misiunii Permanente a României pe lângã Organizaţiile Internaţionale de la Viena

Stimate domnule director executiv,

Am onoarea sã confirm primirea scrisorii dumneavoastrã din data de 21 ianuarie 2009 privind seminarul regional cu tema "Implicaţiile juridice la nivel naţional ale implementãrii rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite în materie de terorism", care va fi organizat în comun de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi de Guvernul României, cu urmãtorul conţinut:
"Obiectivul principal al acestui seminar este sã familiarizeze participanţii cu exigenţele potrivit rezoluţiilor Consiliului de Securitate referitoare la lupta împotriva terorismului şi instrumentelor juridice şi mijloacelor în domeniul cooperãrii împotriva terorismului.
Prin prezenta scrisoare doresc sã obţin acordul guvernului dumneavoastrã pentru ca urmãtoarele aspecte legate de acest seminar subregional sã fie materializate:
1. Seminarul va avea loc la Bucureşti, România, între 1 şi 2 aprilie 2009, cu 31 martie şi 3 aprilie ca date de sosire şi, respectiv, plecare, în locaţia pe care Guvernul României o va pune la dispoziţie pentru seminar.
2. Naţiunile Unite vor invita oficiali guvernamentali în domeniu din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehã, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Slovenia, Slovacia şi Serbia, Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei, precum şi din orice alte state cu privire la care Guvernul României şi UNODC au fost de acord sã participe la seminar.
3. În plus, seminarul va fi deschis:
● oficialilor Secretariatului Naţiunilor Unite;
● oficialilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite;
● oficialilor diverselor instituţii ale Uniunii Europene;
● experţilor jurişti naţionali şi internaţionali, care vor fi invitaţi de cãtre Naţiunile Unite,
Excelenţei Sale domnului Antonio Maria Costa,
director executiv,
Oficiul ONU pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalitãţii (UNODC), Viena,
● observatorilor din partea diferitelor organizaţii interguvernamentale, care vor fi invitaţi de cãtre Naţiunile Unite;
● oficialilor români, care vor fi invitaţi de Guvernul României.
4. Naţiunile Unite poartã responsabilitatea pentru planificarea seminarului (secretariatul tehnic şi pe fond), precum şi pentru pregãtirea şi reproducerea documentaţiei adecvate.
5. Limba de lucru a seminarului va fi limba englezã.
6. Naţiunile Unite suportã costul membrilor personalului Oficiului Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalitãţii care participã la seminar.
7. Naţiunile Unite vor acorda o alocaţie zilnicã de întreţinere pentru 3 experţi desemnaţi de fiecare dintre urmãtoarele ţãri, conform regulilor şi procedurilor relevante ale Naţiunilor Unite: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
8. Guvernul României asigurã, pe cheltuiala sa, urmãtoarele:
a) spaţiile şi echipamentele adecvate (inclusiv facilitãţile de multiplicare) pentru organizarea seminarului. Spaţiul de desfãşurare va beneficia de facilitãţile adecvate pentru secretariat (incluzând un spaţiu de funcţionare, telefon, fax, computere cu acces la internet şi Microsoft Word şi la Microsoft Powerpoint, rechizite), pentru folosirea în scopuri oficiale în legãturã cu seminarul, echipament de proiecţie audiovizualã şi tehnicieni care sã la manevreze, mobilier şi echipamente care sã fie instalate înainte de începerea seminarului şi întreţinute în condiţii de bunã funcţionare de cãtre personal adecvat pe durata seminarului;
b) personal administrativ local necesar pentru desfãşurarea în bune condiţii a seminarului, inclusiv pentru reproducerea şi distribuirea lucrãrilor prezentate şi a altor documente în legãturã cu seminarul;
c) transportul oficial în Bucureşti pentru toţi participanţii la seminar, inclusiv întâmpinarea la aeroport la sosire şi la plecare pentru toţi participanţii la seminar;
d) transportul local pentru personalul Naţiunilor Unite responsabil pentru seminar, în scopuri oficiale, pe parcursul seminarului;
e) aranjamente pentru cazarea adecvatã la hotel/locul de desfãşurare a conferinţei la tarife comerciale rezonabile pentru persoanele care participã, urmãresc sau presteazã servicii în cadrul seminarului;
f) facilitãţi medicale pentru primul ajutor de urgenţã în zona seminarului. Pentru urgenţe grave, Guvernul asigurã transportul imediat şi internarea într-un spital; şi
g) protecţie, dupã necesitãţi, pentru a asigura securitatea tuturor participanţilor la seminar şi funcţionarea eficientã a acestuia, fãrã perturbãri de orice fel.
9. Doresc sã propun ca urmãtoarele clauze sã se aplice seminarului:
a) (i) Convenţia Naţiunilor Unite asupra privilegiilor şi imunitãţilor, adoptatã de Adunarea generalã la 13 februarie 1946, la care România este parte din 5 iulie 1956, va fi aplicabilã în privinţa seminarului. Reprezentanţii statelor invitate de Naţiunile Unite vor beneficia de privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. IV din Convenţie. Alţi participanţi invitaţi de Naţiunile Unite se vor bucura de privilegiile şi imunitãţile acordate experţilor aflaţi în misiune în serviciul Naţiunilor Unite prin art. VI din Convenţie. Oficialii Naţiunilor Unite care participã sau îndeplinesc funcţii în legãturã cu seminarul se vor bucura de privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. V şi VII din Convenţie;
(ii) oficialilor agenţiilor specializate ale Naţiunilor Unite care participã la seminar li se vor acorda privilegiile şi imunitãţile prevãzute de art. VI şi VIII din Convenţia asupra privilegiilor şi imunitãţilor agenţiilor specializate, adoptatã în noiembrie 1947;
(iii) toţi participanţii şi persoanele care îndeplinesc funcţii legate de seminar vor beneficia de privilegiile şi imunitãţile, facilitãţile şi scutirile care sunt necesare pentru exercitarea independentã a funcţiilor lor legate de seminar, în modalitatea şi întinderea prevãzute de Convenţie;
(iv) personalul furnizat de Guvernul României în temeiul prezentului acord, cu excepţia acelor persoane aflate în plata cu ora, se vor bucura de imunitate de jurisdicţie, în cazul procedurilor judiciare referitoare la afirmaţiile rostite sau scrise şi la orice acţiune efectuatã de ei în calitate oficialã în legãturã cu seminarul, în calitatea de oficiali ai Naţiunilor Unite pentru scopurile seminarului.
b) Toţi participanţii şi toate persoanele care îndeplinesc funcţii în legãturã cu seminarul, la nivel de experţi, vor avea dreptul neîngrãdit la intrare în şi la ieşire din România. Vizele şi permisele de intrare, când sunt necesare, vor fi acordate cât mai rapid posibil şi nu mai târziu de ziua sosirii participanţilor.
c) Guvernul va permite importul temporar, scutit de impozite şi taxe vamale, al tuturor articolelor pentru uzul oficial al secretariatului seminarului. Niciun articol importat sub aceastã scutire nu poate fi vândut, luat sau dat cu chirie ori înstrãinat în alt mod în România, cu excepţia condiţiilor convenite cu Guvernul.
d) Se înţelege în continuare cã Guvernul României va fi responsabil pentru rezolvarea oricãrei acţiuni, cereri de despãgubire sau oricãrei altei cereri împotriva Naţiunilor Unite, ca urmare a (i) vãtãmãrii sau pagubelor produse unei persoane ori unei proprietãţi în spaţiile conferinţei sau birourilor furnizate pentru seminar; (ii) transportului oferit de Guvern; şi (iii) angajãrilor de personal dispuse de Guvern pentru seminar, iar Guvernul va exonera Naţiunile Unite şi personalul aferent de rãspundere în privinţa unei astfel de acţiuni, cereri de despãgubire sau unei alte cereri.
e) Orice litigiu privind interpretarea sau executarea prezentului acord, cu excepţia diferendelor reglementate de prevederile corespunzãtoare ale Convenţiei Naţiunilor Unite asupra privilegiilor şi imunitãţilor sau de orice alt acord aplicabil, va fi, dacã pãrţile nu convin altfel, supus spre soluţionare unui tribunal compus din 3 arbitri, dintre care unul va fi numit de secretarul general al Naţiunilor Unite, unul de cãtre Guvern, iar al treilea, care va fi preşedinte, de cãtre ceilalţi 2 arbitri. Dacã una dintre pãrţi nu numeşte un arbitru în decurs de 3 luni din momentul în care cealaltã parte a notificat numele arbitrului sãu ori dacã primii 2 arbitri, în termen de 3 luni de la numirea sau nominalizarea celui de-al doilea dintre ei, nu numesc preşedintele, atunci acest arbitru va fi numit de preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie, la cererea oricãreia dintre pãrţile la diferend. Dacã pãrţile nu convin altfel, tribunalul adoptã propriile reguli de procedurã, decide cu privire la remunerarea membrilor sãi şi distribuirea cheltuielilor între pãrţi şi ia toate deciziile cu majoritate de douã treimi. Deciziile sale sunt definitive şi, chiar dacã sunt pronunţate în condiţiile lipsei participãrii la procedurã a uneia dintre pãrţi, sunt obligatorii pentru ambele.
În continuare, propun ca, la primirea confirmãrii scrise din partea guvernului dumneavoastrã a prevederilor de mai sus, acest schimb de scrisori sã constituie un acord între Naţiunile Unite şi Guvernul României în privinţa gãzduirii seminarului, acord care va intra în vigoare la data rãspunsului dumneavoastrã şi va rãmâne în vigoare pe durata seminarului şi pentru o perioadã suplimentarã, necesarã pentru finalizarea misiunii acestuia şi pentru soluţionarea oricãror altor aspecte apãrute ca urmare a prezentului acord."
Am onoarea sã confirm cã propunerile conţinute în scrisoarea dumneavoastrã sunt acceptabile pentru guvernul meu. Scrisoarea dumneavoastrã şi acest rãspuns vor constitui un acord între Guvernul României şi Naţiunile Unite în privinţa gãzduirii seminarului, care va intra în vigoare la data acestui rãspuns şi va rãmâne în vigoare pe durata seminarului şi pentru o perioadã suplimentarã, necesarã pentru finalizarea misiunii acestuia şi pentru soluţionarea oricãror aspecte apãrute ca urmare a prezentului acord.

Vã rog sã primiţi, domnule director executiv, asigurarea înaltei mele consideraţii.

Cornel Feruta,
ambasador extraordinar şi plenipotenţiar,
Reprezentanţa Permanentã a României
pe lângã Naţiunile Unite, Viena

Semnatã la Viena, la 10 februarie 2009, în limba englezã, în douã exemplare

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016