Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE ÎMPRUMUT din 17 iulie 2023  (Cea de-a doua finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă)  între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD DE ÎMPRUMUT din 17 iulie 2023 (Cea de-a doua finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1032 din 14 noiembrie 2023
──────────
    Ratificat prin LEGEA nr. 341 din 10 noiembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.032 din 14 noiembrie 2023.
──────────
    Împrumut nr. 9.564-RO
    Acord de la data semnării, încheiat între România („Împrumutatul“) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare („Banca“) în scopul asigurării unei finanţări în vederea sprijinirii programului (astfel cum este definit în apendicele la prezentul acord). Banca a decis să asigure această finanţare pe baza, printre altele, a menţinerii de către Împrumutat a unui cadru adecvat de politici macroeconomice. În consecinţă, Împrumutatul şi Banca convin prin prezentul acord următoarele:
    ART. I
    Condiţii generale. Definiţii
    1.01. Condiţiile generale (aşa cum sunt definite în apendice la prezentul acord) se aplică şi fac parte din prezentul acord.
    1.02. În afara cazului în care din context reiese un alt înţeles, termenii scrişi cu majuscule utilizaţi în prezentul acord au înţelesul care le-a fost atribuit în Condiţiile generale sau în apendicele la prezentul acord.

    ART. II
    Împrumut
    2.01. Banca este de acord să împrumute Împrumutatului suma de cinci sute nouăzeci şi unu milioane nouă sute de mii de euro (591.900.000 EUR), sumă care poate fi convertită periodic printr-o operaţiune de conversie de valută („împrumut“).
    2.02. Comisionul iniţial plătit este o pătrime dintr-un procent (0,25%) din valoarea împrumutului.
    2.03. Comisionul de angajament va fi egal cu o pătrime dintr-un procent (0,25%) pe an, aplicat la soldul netras din împrumut.
    2.04. Rata dobânzii este rata de referinţă plus marja variabilă sau acea rată, aşa cum se poate aplica în urma conversiei, conform secţiunii 3.02(e) din Condiţiile generale.
    2.05. Datele de plată sunt 15 aprilie şi 15 octombrie ale fiecărui an.
    2.06. Suma capitalului împrumutului va fi rambursată în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la prezentul acord.
    2.07. Fără limitarea la prevederile secţiunii 5.05 din Condiţiile generale, Împrumutatul va transmite prompt Băncii acele informaţii legate de prevederile prezentului articol II, după cum Banca le poate solicita periodic în mod rezonabil.

    ART. III
    Program
    3.01. Împrumutatul îşi declară angajamentul faţă de Program şi implementarea acestuia. În acest scop şi în baza secţiunii 5.05 din Condiţiile generale:
    (a) Împrumutatul şi Banca, periodic, la solicitarea oricăreia dintre părţi, vor schimba puncte de vedere în ceea ce priveşte cadrul de politici macroeconomice al Împrumutatului şi progresul înregistrat în implementarea Programului;
    (b) înaintea fiecărui schimb de puncte de vedere, Împrumutatul va transmite Băncii, spre analiză şi comentarii, un raport privind progresul realizat în îndeplinirea Programului, la acel nivel de detaliu pe care Banca îl va solicita în mod rezonabil; şi
    (c) fără a se limita la prevederile paragrafelor (a) şi (b) ale prezentei secţiuni, Împrumutatul va informa cu promptitudine Banca asupra oricărei situaţii care ar putea avea ca efect schimbarea materială a obiectivelor Programului sau asupra oricărei acţiuni întreprinse în cadrul Programului, incluzând orice acţiune specificată în secţiunea I din anexa nr. 1 la prezentul acord.


    ART. IV
    Remedii ale Băncii
    4.01. Evenimentul suplimentar de suspendare constă în următorul, respectiv a apărut o situaţie care va determina improbabilitatea realizării Programului sau o parte semnificativă a acestuia.
    4.02. Evenimentul suplimentar de accelerare constă în următorul, respectiv evenimentul prevăzut în secţiunea 4.01 a acestui acord a apărut şi continuă mai mult de 60 de zile de la notificarea evenimentului, transmisă Împrumutatului de către Bancă.

    ART. V
    Intrare în vigoare
    5.01. Condiţia suplimentară de intrare în vigoare constă în următoarea, respectiv Banca este mulţumită de progresul obţinut de Împrumutat în realizarea Programului şi de cadrul adecvat de politici macroeconomice al Împrumutatului.
    5.02. Termenul-limită de intrare în vigoare este de o sută optzeci de zile (180 de zile) de la data semnării.

    ART. VI
    Reprezentant. Adrese
    6.01. Reprezentantul Împrumutatului este Ministrul Finanţelor.
    6.02. În scopul secţiunii 10.01 a Condiţiilor generale:
    (a) adresa Împrumutatului este:
    Ministerul Finanţelor
    Bulevardul Libertăţii nr. 16, sectorul 5
    Bucureşti, 050706
    România;

    şi
    (b) Adresa electronică a Împrumutatului este:

┌─────┬────────────────────────────────┐
│Fax: │ │
│4 021│E-mail: │
│312 │cabinet.ministru@mfinante.gov.ro│
│6792 │ │
└─────┴────────────────────────────────┘



    6.03. În scopul secţiunii 10.01 a Condiţiilor generale:
    (a) adresa Băncii este:
    Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
    1818 H Street, N.W.
    Washington, D.C. 20433
    Statele Unite ale Americii; şi

    (b) Adresa Electronică a Băncii este:

┌──────┬──────────────┬─────────────────────────┐
│Telex:│ │ │
│248423│ │ │
│(MCI) │Fax: │E-mail: │
│or │1-202-477-6391│gvincelette@worldbank.org│
│64145 │ │ │
│(MCI) │ │ │
└──────┴──────────────┴─────────────────────────┘




    Convenit la data semnării.
    ROMÂNIA
    Prin: reprezentant autorizat
    Numele: Marcel-Ioan Boloş,
    Funcţia: ministrul finanţelor
    Data: 17 iulie 2023, Bucureşti

    BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE
    Prin: reprezentant autorizat
    Numele: Ann Akhalkatsi
    Funcţia: manager de ţară
    Data: 17 iulie 2023

    ANEXA 1

    Acţiunile Programului. Disponibilitatea sumelor împrumutului
    SECŢIUNEA
    Acţiuni întreprinse în cadrul Programului
    Acţiunile întreprinse de către Împrumutat în cadrul Programului includ următoarele:

    Pilonul I: Consolidarea incluziunii şi administrării fiscale
    (1) Împrumutatul: (i) a adoptat norme metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016, care prevăd protecţia familiilor şi persoanelor singure din România cu venituri scăzute care sunt în sărăcie financiară relativă, astfel cum este evidenţiat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.154/2022; şi (ii) a adoptat măsuri pentru ajustarea anuală a nivelului VMI (venitul minim de incluziune), pentru a încorpora indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei, astfel cum este evidenţiat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 56/2023.
    (2) Împrumutatul a adoptat măsuri de accelerare a dezinstituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi, pentru a permite tranziţia acestora din instituţiile publice în comunităţi, astfel cum este evidenţiat prin Legea nr. 7/2023.
    (3) Împrumutatul (i) a aprobat proceduri pentru a sprijini accesul la serviciile publice de ocupare a forţei de muncă pentru PSF din Ucraina, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 301/2022; şi (ii) a adoptat măsuri pentru a oferi cursuri de iniţiere în limba română adulţilor PSF din Ucraina, pentru a stimula integrarea acestora pe piaţa muncii din România, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.129/2022.
    (4) Împrumutatul a aprobat măsuri integrate în şcolile gazdă pentru ca elevii PSF din Ucraina şi cei din comunitatea gazdă să beneficieze în mod egal de finanţare şi alte drepturi, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.127/2022.
    (5) Împrumutatul a luat măsuri adecvate să reducă regimul preferenţial de taxare şi exceptările pentru diferite categorii de contribuabili, în vederea reducerii cheltuielilor fiscale şi extinderii bazei de impozitare, prin (i) consolidarea regimului aplicabil microîntreprinderilor; (ii) majorarea cotei de impozitare a dividendelor acordate persoanelor fizice; (iii) majorarea TVA la anumite produse, astfel cum este evidenţiat prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 370/2022.

    Pilonul II: Susţinerea decarbonizării şi rezilienţei climatice
    (6) Împrumutatul a aprobat un cadru general de reglementare pentru a defini standarde de calitate şi securitate pentru hidrogenul verde, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 63/2023.
    (7) Împrumutatul a aprobat cadrul legal, prin care: (i) se stabileşte un calendar clar pentru eliminarea treptată a exploatării cărbunelui şi energiei pe bază de cărbune; şi (ii) include principiile pentru implementarea tranziţiei de la cărbune într-un mod transparent şi incluziv şi atenuează impactul asupra comunităţilor şi mediului, astfel cum este evidenţiat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 108/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022.
    (8) Împrumutatul a aprobat (i) o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în activităţile industriale, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul ministrului energiei nr. 658/2022 şi Ordinul ministrului energiei nr. 1.285/2022.
    (9) Împrumutatul a aprobat (i) o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), pentru a îmbunătăţi fiabilitatea sistemului energetic şi a asigura o mai bună integrare a noilor capacităţi de energie regenerabilă, astfel cum este evidenţiat prin Ordinul ministrului energiei nr. 1.229/2022.
    (10) Împrumutatul a aprobat: (i) Strategia naţională pentru păduri 2030, astfel cum este evidenţiat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.227/2022; şi (ii) norme tehnice pentru împăduriri şi reîmpăduriri, astfel cum este evidenţiat prin ordinele ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.533/2022, nr. 2.534/2022, nr. 2.535/2022, nr. 2.536/2022 şi nr. 2.537/2022.
    SECŢIUNEA
    Disponibilitatea sumelor împrumutului
    A. Generalităţi. Împrumutatul poate trage sumele din împrumut în conformitate cu prevederile prezentei secţiuni şi ale acelor instrucţiuni suplimentare pe care Banca le poate specifica prin notificarea Împrumutatului.
    B. Alocarea sumelor din împrumut. Împrumutul este alocat într-o tranşă unică, din care Împrumutatul va putea trage sumele împrumutului. Alocarea sumelor din împrumut în acest scop este descrisă în tabelul de mai jos:

┌──────────────┬───────────────────────┐
│ │Suma împrumutului │
│Alocări │alocată │
│ │(exprimată în euro) │
├──────────────┼───────────────────────┤
│(1) Tranşă │591.900.000 │
│unică │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│SUMA TOTALĂ │591.900.000 │
└──────────────┴───────────────────────┘


    C. Condiţiile de eliberare a tranşei
    Nicio tragere nu va fi efectuată din tranşa unică dacă Banca nu este mulţumită de: a) Programul realizat de Împrumutat; şi b) conformitatea cadrului de politici macroeconomice al Împrumutatului.

    D. Depunerea sumelor împrumutului
    În termen de treizeci (30) de zile de la tragerea împrumutului din contul împrumutului, Împrumutatul va raporta Băncii: (a) suma exactă primită în contul menţionat la secţiunea 2.03(a) din Condiţiile generale; şi (b) înregistrarea că o sumă echivalentă a fost contabilizată în sistemele de management al bugetului ale Împrumutatului.

    E. Data-limită de tragere. Data-limită de tragere este 30 septembrie 2024.

    ANEXA 2

    GRAFICUL DE AMORTIZARE A RAMBURSĂRII ÎMPRUMUTULUI
    Următorul tabel prevede datele de plată a ratelor de capital şi procentul din totalul capitalului împrumutului plătibil la fiecare dată de plată („rata“).
    Rambursare în rate egale

┌────────────────────────────────┬─────┐
│Data de plată a capitalului │Rata │
│ │% │
├────────────────────────────────┼─────┤
│La fiecare 15 aprilie şi 15 │ │
│octombrie, începând cu 15 │7,14%│
│octombrie 2028 până la 15 │ │
│octombrie 2034 │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│La 15 aprilie 2035 │7,18%│
└────────────────────────────────┴─────┘

    APENDICE
    SECŢIUNEA
    Definiţii
    1. „Ordinul preşedintelui ANRE nr. 63/2023“ înseamnă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 63 din data de 26 aprilie 2023 privind aprobarea Regulilor necesare adoptării Codului pentru hidrogen, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 363 din data de 28 aprilie 2023.
    2. „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 108/2022“ înseamnă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 108 din 30 iunie 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din data de 1 iulie 2022, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022“ înseamnă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 26 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din data de 29 august 2022.
    4. „PSF din Ucraina“ înseamnă persoanele strămutate forţat, care vin din zona conflictului armat din Ucraina, care beneficiază de protecţie temporară conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 367/2022.
    5. „Condiţii generale“ înseamnă „Condiţiile generale ale Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţare acordată de BIRD, finanţare pentru politici de dezvoltare“, din 14 decembrie 2018 (revizuite la 1 august 2020, 21 decembrie 2020, 1 aprilie 2021 şi 1 ianuarie 2022).
    6. „Guvern“ înseamnă Guvernul României.
    7. „Hotărârea Guvernului nr. 367/2022“ înseamnă Hotărârea Guvernului nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din data de 18 martie 2022.
    8. „Hotărârea Guvernului nr. 1.154/2022“ înseamnă Hotărârea Guvernului nr. 1.154 din 16 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 937 din data de 26 septembrie 2022.
    9. „Hotărârea Guvernului nr. 1.227/2022“ înseamnă Hotărârea Guvernului nr. 1.227 din 5 octombrie 2022 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru păduri 2030, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 980 şi 980 bis din data de 10 octombrie 2022.
    10. „Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022“ înseamnă Ordonanţa Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 716 din data de 15 iulie 2022.
    11. „Legea nr. 196/2016“ înseamnă Legea nr. 196 din data de 31 octombrie 2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din data de 3 noiembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare.
    12. „Legea nr. 334/2022“ înseamnă Legea nr. 334 din data de 29 noiembrie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1163 din data de 5 decembrie 2022.
    13. „Legea nr. 370/2022“ înseamnă Legea nr. 370 din data de 20 decembrie 2022 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1228 din data de 20 decembrie 2022.
    14. „Legea nr. 7/2023“ înseamnă Legea nr. 7 din data de 4 ianuarie 2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 19 din data de 6 ianuarie 2023.
    15. „Legea nr. 56/2023“ înseamnă Legea nr. 56 din data de 3 martie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din data de 6 martie 2023.
    16. „Strategia naţională pentru păduri 2030“ înseamnă strategia României pentru managementul sustenabil al pădurilor.
    17. „Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.127/2022“ înseamnă Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.127 din data de 24 octombrie 2022 pentru aprobarea Metodologiei privind şcolarizarea şi organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi a Procedurii privind elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru minorii care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru minorii cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 11 noiembrie 2022.
    18. „Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.129/2022“ înseamnă Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6.129 din data de 24 octombrie 2022 pentru aprobarea metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi a procedurii privind elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1099 din 15 noiembrie 2022.
    19. „Ordinul ministrului energiei nr. 1.229/2022“ înseamnă Ordinul ministrului energiei nr. 1.229 din 28 noiembrie 2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), precum şi a ghidului aferent acesteia, respectiv Ghidului specific - Condiţii specifice de accesare a finanţării din fonduri PNRR Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), publicat pe pagina de internet a Ministerului Energiei.
    20. „Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 301/2022“ înseamnă Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 301 din data de 9 martie 2022 pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 10 martie 2022.
    21. „Ordinul ministrului energiei nr. 658/2022“ înseamnă Ordinul ministrului energiei nr. 658 din data de 30 iunie 2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în modernizarea, monitorizarea şi eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienţei energetice în sectorul industrial, aferentă măsurii de investiţii I.5 - Asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial, din cadrul componentei C6 - Energie din Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României, publicat pe pagina de internet a Ministerului Energiei.
    22. „Ordinul Ministrului Energiei nr. 1.285/2022“ înseamnă Ordinul ministrului energiei nr. 1.285 din data de 14 decembrie 2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în modernizarea, monitorizarea şi eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienţei energetice în sectorul industrial, aferent măsurii de investiţii I.5 - Asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial din cadrul componentei C6 Energie din Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României, sesiunea a II-a, decembrie 2022, publicat pe pagina de internet a Ministerului Energiei.
    23. „Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.533/2022“ înseamnă Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.533 din data de 28 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice privind compoziţii, scheme şi tehnologii de regenerare a pădurilor şi de împădurire a terenurilor degradate şi a Ghidului de bune practici privind compoziţii, scheme şi tehnologii de regenerare a pădurilor şi de împădurire a terenurilor degradate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1000 din 14 octombrie 2022.
    24. „Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.534/2022“ înseamnă Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.534 din data de 28 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice privind îngrijirea şi conducerea arboretelor şi a Ghidului de bune practici privind îngrijirea şi conducerea arboretelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 989 din 12 octombrie 2022.
    25. „Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.535/2022“ înseamnă Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.535 din data de 28 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice privind alegerea şi aplicarea tratamentelor şi a Ghidului de bune practici privind alegerea şi aplicarea tratamentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 994 din 13 octombrie 2022.
    26. „Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.536/2022“ înseamnă Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.536 din data de 28 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice privind amenajarea pădurilor şi a Ghidului de bune practici privind amenajarea pădurilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 999 din 14 octombrie 2022.
    27. „Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.537/2022“ înseamnă Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.537 din data de 28 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice privind regenerarea pădurilor şi efectuarea controlului anual al regenerărilor şi a Ghidului de bune practici privind regenerarea pădurilor şi efectuarea controlului anual al regenerărilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 995 din 13 octombrie 2022.
    28. „Ordinele ministrului energiei nr. 658/2022 şi 1.285/2022“ înseamnă, în mod colectiv, Ordinul ministrului energiei nr. 658/2022 şi Ordinul ministrului energiei nr. 1.285/2022.
    29. „Ordinele ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.533/2022, 2.534/2022, 2.535/2022, 2.536/2022 şi 2.537/2022“ înseamnă, în mod colectiv, Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.533/2022, Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.534/2022, Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.535/2022, Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.536/2022 şi Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.537/2022.
    30. „Program“ înseamnă: programul obiectivelor, politicilor şi acţiunilor prevăzute sau menţionate în scrisoarea din 25 mai 2023 transmisă Băncii de către Împrumutat, prin care se declară angajamentul Împrumutatului faţă de realizarea programului şi se solicită asistenţă din partea Băncii pentru susţinerea Programului pe durata implementării acestuia şi care include acţiunile întreprinse, inclusiv cele prevăzute în secţiunea I a anexei nr. 1 la prezentul acord, şi acţiunile care urmează a fi întreprinse conform obiectivelor Programului.
    31. „Data semnării“ înseamnă ultima dată dintre data la care România a semnat acest acord şi data la care Banca a semnat acest acord, iar această definiţie se aplică tuturor referinţelor la „data Acordului de împrumut“ din Condiţiile generale.
    32. „Tranşă unică“ înseamnă suma Împrumutului alocată categoriei intitulate „Tranşă unică“ din tabelul prevăzut în partea B a secţiunii II din anexa nr. 1 la prezentul acord.
    33. „TVA“ înseamnă taxa pe valoare adăugată.
    34. „VMI“ - înseamnă venitul minim de incluziune, venitul minim de incluziune acordat familiilor şi persoanelor fizice care nu pot să se susţină financiar.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016