Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE IMPRUMUT din 8 decembrie 2000  intre Romania, Banca Europeana de Investitii si Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE IMPRUMUT din 8 decembrie 2000 intre Romania, Banca Europeana de Investitii si Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 181 din 10 aprilie 2001
ACORD DE ÎMPRUMUT din 8 decembrie 2000
între România, Banca Europeanã de Investiţii şi Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 181 din 10 aprilie 2001

BANCA EUROPEANÃ DE INVESTIŢII A.I. Nr. 20.864

ROMÂNIA - PROIECT PRIVIND COMPANIA NATIONALA DE TRANSPORT
AL ENERGIEI ELECTRICE "TRANSELECTRICA" - S.A.

Luxemburg, 5 decembrie 2000
Bucureşti, 8 decembrie 2000

Prezentul acord este încheiat între:
România, reprezentatã de Ministerul Finanţelor, având sediul în str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România, reprezentat de domnul Valentin Lazea, secretar de stat, denumita în continuare Împrumutatul, ca prima parte;
Banca Europeanã de Investiţii, având sediul în bd Konrad Adenauer nr. 100, Luxembourg-Kirchberg, Marele Ducat al Luxemburgului, reprezentatã prin domnul Guido Bruch, şef de departament, şi domnul Gerhard Hutz, şef de departament, denumita în continuare Banca, ca a doua parte; şi
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., societate pe acţiuni aflatã în proprietatea Împrumutatului, având sediul în bd General Gheorghe Magheru nr. 33, sectorul 1, Bucureşti, România, reprezentatã prin domnul Jean Constantinescu, director general, denumita în continuare Transelectrica, ca a treia parte.

Având în vedere ca:
1. La data de 1 februarie 1993 Comunitatile Europene şi România, denumita în continuare România, au încheiat un acord european de asociere între Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de alta parte.
2. Consiliul Guvernatorilor Bãncii a autorizat continuarea acordãrii de împrumuturi pentru proiecte de investiţii pentru ţãrile Europei Centrale şi de Est care au solicitat aderarea la Uniunea Europeanã.
3. Un acord-cadru, denumit în continuare acord-cadru, privind activitãţile Bãncii în România a fost semnat între România şi Banca la data de 4/5 iunie 1997 şi prevederile acestuia se aplica prezentului acord.
4. Împrumutatul a înfiinţat în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 99/2000 , Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei, denumita în continuare ANRE.
5. Ca parte a reformei în sectorul energiei electrice Împrumutatul intenţioneazã sa implementeze un program destinat sprijinirii dezvoltãrii instituţionale a Transelectrica şi sa permitã accesul în siguranta şi în mod egal tuturor pãrţilor la reţeaua nationala de inalta tensiune prin modernizarea sistemului de transport şi comunicaţii al sectorului conform standardelor pieţei concurentiale. În acest context Împrumutatul a propus iniţierea unui proiect, denumit în continuare Proiectul, care sa fie realizat de Transelectrica şi care sa cuprindã studii, proiectari, lucrãri, construcţii, punerea în funcţiune şi operarea sistemului de transport al energiei electrice, facilitãţi privind comunicaţiile şi echipamentele, astfel cum este expus mai detaliat în descrierea tehnica prezentatã în anexa A, denumita în continuare Descrierea tehnica.
6. În baza prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 29/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 136/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Împrumutatul a creat Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, denumit în continuare FSDSE.
7. Costul total al Proiectului, astfel cum a fost estimat de Banca, este de 237.900.000 EUR (doua sute treizeci şi şapte de milioane noua sute de mii euro), inclusiv cheltuieli neprevãzute, dobanda pe perioada construcţiei şi taxe vamale.
8. Costul Proiectului urmeazã sa fie finanţat astfel:
- BERD 60.800.000 EUR
- Comisia Europeanã - Programul PHARE 20.400.000 EUR
- Transelectrica şi FSDSE 60.700.000 EUR
- împrumut BEI 96.000.000 EUR
---------------
TOTAL: 237.900.000 EUR
---------------
9. Împrumutatul a solicitat în consecinta de la Banca un împrumut în valoare echivalenta cu 96.000.000 EUR (nouãzeci şi şase de milioane euro).
10. Prin art. 3 din acordul-cadru Împrumutatul a acceptat ca dobanda şi toate celelalte plati datorate Bãncii şi care decurg din activitãţile prevãzute de acordul-cadru, precum şi activele şi veniturile Bãncii în legatura cu astfel de activitãţi vor fi exceptate de la impozitare.
11. Prin art. 4 din acordul-cadru, pe durata oricãrei operaţiuni financiare încheiate în conformitate cu prevederile acordului-cadru Împrumutatul a acceptat:
a) sa asigure:
(i) ca beneficiarii pot schimba în valute convertibile, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în valuta nationala a Împrumutatului, necesare în vederea efectuãrii plãţii periodice a sumelor datorate Bãncii în legatura cu împrumuturile şi garanţiile aferente oricãrui proiect; şi
(ii) ca aceste sume vor fi liber, imediat şi efectiv transferabile; şi
b) sa asigure:
(i) ca Banca poate schimba în valute convertibile, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în valuta nationala a Împrumutatului, primite de Banca ca plati în legatura cu împrumuturile şi garanţiile aferente sau cu orice alte activitãţi, şi ca Banca poate dispune în mod liber, imediat şi efectiv transferul sumelor astfel convertite; sau alta opţiune la latitudinea Bãncii;
(ii) ca poate dispune liber de aceste sume pe teritoriul Împrumutatului.
12. Banca, apreciind ca aceasta operaţiune corespunde şi este conformã scopurilor acordului-cadru şi având în vedere aspectele menţionate anterior, a hotãrât sa dea curs cererii Împrumutatului, acordându-i un credit în suma echivalenta cu 96.000.000 EUR (nouãzeci şi şase de milioane euro).
13. Semnarea prezentului acord în numele Împrumutatului este pe deplin autorizata conform celor menţionate în documentul I anexat şi semnarea prezentului acord în numele Transelectrica este pe deplin autorizata conform celor menţionate în documentul II anexat.
14. Euro este valuta comuna a statelor membre ale Uniunii Europene, participante la etapa a III-a a Uniunii economice şi monetare europene (UEM).
15. Reglementarea Consiliului (CE) nr. 1.103/97 din 17 iunie 1997 şi Reglementarea Consiliului (CE) nr. 974/98 din 3 mai 1998 au implementat anumite aspecte referitoare la introducerea monedei euro.
16. Referirile din prezentul acord la articole, preambul, paragrafe, subparagrafe, alineate, anexe şi documente anexate constituie referiri la articolele, preambulul, paragrafele, subparagrafele, alineatele din prezentul acord la anexele şi documentele anexate la prezentul acord.

Ca urmare, se convine prin prezentul acord dupã cum urmeazã:

ART. 1
Trageri
1.01. Suma creditului
Prin prezentul acord Banca acorda în favoarea Împrumutatului, iar Împrumutatul accepta, un credit denumit în continuare credit, în suma echivalenta cu 96.000.000 EUR (nouãzeci şi şase de milioane de euro), pentru a fi utilizat exclusiv pentru finanţarea unei pãrţi din costul Proiectului.
1.02. Proceduri de tragere
A. Creditul va fi tras de Împrumutat sau de Transelectrica, în numele Împrumutatului, în cel mult 20 de transe, denumite în continuare transe sau, fiecare în parte, transa. Fiecare transa (cu excepţia ultimei transe) va fi în valoare echivalenta cu cel puţin 4 milioane euro.
B. Tragerea fiecãrei transe va fi condiţionatã de primirea de cãtre Banca a unei cereri scrise, denumita în continuare cerere, de la Împrumutat sau de la Transelectrica, în numele Împrumutatului, cu respectarea prevederilor paragrafului 1.04. Fiecare cerere:
a) va specifica suma solicitatã sa fie trasa în cadrul transei;
b) va specifica valuta în care Împrumutatul sau Transelectrica, în numele Împrumutatului, solicita ca transa sa fie trasa şi care va fi una dintre valutele la care se face referire în paragraful 1.03;
c) va specifica rata dobânzii aplicabilã, dacã a fost anterior indicatã de Banca, Împrumutatului şi/sau Transelectrica, fãrã a reprezenta un angajament ferm;
d) va specifica data preferata pentru tragere, intelegandu-se ca Banca poate elibera transa în termen de pana la 4 luni calendaristice de la data cererii; şi
e) va fi însoţitã de documentele justificative prevãzute la subparagraful 1.04 C.
Nici o cerere nu va putea fi efectuatã dupã data de 31 decembrie 2005. Sub rezerva prevederilor subparagrafului 1.02 C, fiecare cerere este irevocabilã.
C. Dacã cererea va fi întocmitã, în conformitate cu prevederile subparagrafelor 1.02 A şi B şi sub rezerva prevederilor paragrafelor 1.04 şi 1.07, într-un interval cuprins între 10 şi 15 zile înainte de data plãţii, Banca va remite Împrumutatului sau Transelectrica (dupã caz, în funcţie de cel care a transmis cererea) un aviz, denumit în continuare aviz de tragere, care:
a) va confirma suma şi valuta transei specificate în cerere;
b) va specifica rata dobânzii aplicabilã transei conform paragrafului 3.01; şi
c) va preciza data tragerii transei.
În cazul în care unul sau mai multe elemente specificate în avizul de tragere nu sunt în conformitate cu elementele corespunzãtoare din cerere, Împrumutatul sau Transelectrica, în numele Împrumutatului (dupã caz), poate, în decurs de 3 zile lucrãtoare luxemburgheze de la primirea avizului de tragere, sa revoce cererea prin notificarea cãtre Banca şi, în consecinta, cererea şi avizul de tragere nu îşi vor mai produce efectele.
D. Tragerea va fi facuta în acel cont bancar, pe numele şi în contul Împrumutatului sau ale Transelectrica, pe care Împrumutatul sau Transelectrica, în numele Împrumutatului, îl va notifica Bãncii cu cel puţin 8 zile înainte de data tragerii.
1.03. Valuta tragerii
Sub rezerva existenţei de disponibilitati, Banca va disponibiliza fiecare transa în valuta pentru care Împrumutatul sau Transelectrica, în numele Împrumutatului, şi-a exprimat preferinta. Fiecare valuta a tragerii va fi euro, valuta unuia dintre statele membre ale Bãncii, care nu participa la etapa a III-a a UEM, sau orice alta valuta frecvent tranzactionata pe principalele pieţe valutare.
Pentru calcularea sumelor ce urmeazã sa fie trase în alte valute decât euro Banca va aplica cursul de schimb de referinta calculat şi publicat de Banca Centrala Europeanã din Frankfurt, iar în lipsa acestuia, cursul de schimb care prevaleazã pe orice alta piata financiarã aleasã de Banca, la o data cuprinsã în intervalul de 15 zile înainte de data tragerii, dupã cum va hotãrî Banca.
1.04. Condiţii pentru tragere
A. Tragerea primei transe conform paragrafului 1.02 va fi condiţionatã de îndeplinirea în mod satisfãcãtor pentru Banca a urmãtoarelor condiţii, respectiv ca înainte de data primei cereri:
a) consilierul juridic al Împrumutatului sa fi emis un aviz juridic privind legalitatea semnãrii prezentului acord de cãtre Împrumutat şi a documentelor relevante, în forma şi conţinutul acceptabile Bãncii;
b) consilierul juridic al Transelectrica sa fi emis un aviz juridic privind legalitatea semnãrii de cãtre Transelectrica a prezentului acord şi a documentelor relevante, în forma şi conţinutul acceptabile Bãncii;
c) toate aprobãrile necesare privind controlul schimbului valutar, dacã este cazul, sa fi fost obţinute, pentru a permite Împrumutatului sau Transelectrica, în numele Împrumutatului, sa efectueze trageri din împrumut şi Împrumutatului sa ramburseze împrumutul (astfel cum este definit în paragraful 2.01) şi sa plãteascã dobanda şi celelalte sume datorate conform prevederilor prezentului acord; aceste aprobãri trebuie sa se extindã şi asupra deschiderii şi menţinerii conturilor în care Împrumutatul sau Transelectrica, în numele Împrumutatului, solicita Bãncii sa disponibilizeze sumele împrumutului;
d) Banca sa fi primit documente justificative în limba engleza care sa ateste ca Împrumutatul a autorizat pe deplin şi a împuternicit Transelectrica sa solicite trageri şi sa primeascã sumele corespunzãtoare în conformitate cu prezentul acord, în numele şi pe seama Împrumutatului;
e) Banca sa fi primit dovezi privind persoana sau persoanele autorizate sa semneze cererile de tragere şi specimenele de semnãturi autorizate ale respectivei sau ale respectivelor persoane;
f) Banca sa fi primit documente satisfãcãtoare din care sa rezulte ca:
(i) Transelectrica a constituit Unitatea de implementare a Proiectului cu o structura adecvatã pentru realizarea acestuia; şi
(ii) Transelectrica a angajat consultanţi internationali conform paragrafului 6.10;
g) Banca sa fi primit Planul de afaceri al Transelectrica în forma şi conţinutul satisfãcãtoare Bãncii;
h) Banca sa fi primit în scris confirmarea satisfãcãtoare din partea Împrumutatului, prin Ministerul Industriei şi Comerţului şi ANRE, ca: (i) investiţiile de capital aferente Proiectului sunt eligibile pentru ajustarea tarifelor de transport al energiei electrice; şi (ii) metodologia pentru determinarea tarifelor de transport al energiei electrice, astfel cum a fost emisã de ANRE şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 20 august 1999, împreunã cu o parte din FSDSE, astfel cum a fost alocata în baza Hotãrârii Guvernului nr. 1.149/2000, asigura suficiente fonduri pentru a acoperi investiţiile de capital eligibile ale Proiectului şi costurile financiare; şi
i) Banca sa fi primit documentele satisfãcãtoare în limba engleza privind împuternicirea domnului Valentin Lazea şi a domnului Jean Constantinescu de a semna acest acord în numele Împrumutatului şi, respectiv, al Transelectrica şi o copie de pe împuternicirea emisã în mod satisfãcãtor, care autorizeaza Transelectrica sa participe la acest acord.
Dacã o cerere pentru tragerea primei transe este facuta înainte de primirea de cãtre Banca a unor documente justificative satisfãcãtoare pentru ea, din care sa rezulte ca aceste condiţii au fost îndeplinite, acea cerere va fi consideratã ca fiind primitã de Banca la data la care condiţiile au fost îndeplinite.
B. Disponibilizarea fiecãrei transe ulterioare primei transe va fi condiţionatã de primirea de cãtre Banca, înainte sau la data respectivei cereri, a documentelor justificative la care se face referire în subparagraful 1.04 C.
În plus fiecare tragere va fi condiţionatã pentru ca Banca sa fie convinsa ca suficiente resurse financiare autonome sunt disponibile, conform prevederilor paragrafului 6.07, astfel încât sa se asigure implementarea şi finalizarea la timp a Proiectului conform Descrierii tehnice.
C. În decurs de 90 de zile de la disponibilizarea oricãrei transe Transelectrica va furniza Bãncii dovezi satisfãcãtoare pentru Banca, care sa ateste ca Transelectrica a efectuat cheltuieli pentru acele componente ale Proiectului care urmeazã sa fie finanţate de Banca în conformitate cu Descrierea tehnica (excluzând impozitele şi taxele plãtibile în România), în suma cel puţin egala cu valoarea totalã a transelor disponibilizate anterior, mai puţin suma de 3 milioane euro, cu excepţia ultimei trageri.
D. Tragerea ultimei transe va fi condiţionatã suplimentar de primirea de cãtre Banca, la sau înainte de data cererii respective, a documentelor justificative satisfãcãtoare pentru aceasta, care sa ateste ca Transelectrica a efectuat sau va efectua, în cel mult 90 de zile de la data solicitãrii tragerii, cheltuieli pentru componentele care urmeazã sa fie finanţate de Banca în conformitate cu Descrierea tehnica (excluzând impozitele şi taxele plãtibile în România), în suma egala cu transa solicitatã şi toate celelalte transe disponibilizate anterior.
E. Pentru calcularea echivalentului în euro al sumelor cheltuite Banca va utiliza cursul de schimb valabil cu 30 de zile înaintea datei cererii.
F. Dacã vreo parte a documentelor justificative furnizate de Transelectrica nu este consideratã satisfãcãtoare pentru Banca, Banca poate fie sa acţioneze conform prevederilor ultimului paragraf al subparagrafului 1.04 A, fie sa elibereze proporţional o suma mai mica decât cea solicitatã.
1.05. Anularea creditului
În cazul în care costul Proiectului va fi mai mic decât cifra prezentatã în preambul, Banca poate, prin notificarea Împrumutatului şi Transelectrica, sa anuleze porţiunea nedisponibilizata din credit proporţional cu diferenţa. Împrumutatul poate oricând, cu înştiinţarea Bãncii, sa anuleze integral sau parţial orice suma netrasa din credit, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul anuleazã vreo transa care face obiectul unui aviz de tragere şi care nu a fost revocatã conform prevederilor subparagrafului 1.02 C, acesta va plati un comision calculat la suma anulatã, la o rata fixa egala cu jumãtate din rata dobânzii aplicabile respectivei transe.
Banca poate oricând dupã data de 28 februarie 2006, prin notificarea Împrumutatului şi Transelectrica, sa anuleze orice parte din credit pentru care nu s-a transmis nici o tragere.
1.06. Anularea şi suspendarea creditului
Banca poate în orice moment şi cu efect imediat, prin notificarea Împrumutatului şi Transelectrica, sa anuleze total sau parţial partea netrasa a creditului:
a) ca urmare a apariţiei oricãrui eveniment menţionat în subparagraful 10.01 A sau B; sau
b) dacã vor surveni situaţii excepţionale care vor afecta negativ accesul Bãncii la pieţele de capital naţionale sau internaţionale relevante.
Alternativ, dacã Banca apreciazã ca a survenit o situaţie descrisã la alin. a) sau b) de mai sus şi care are caracter temporar, Banca poate suspenda în totalitate sau parţial, prin notificarea Împrumutatului şi Transelectrica, partea netrasa a creditului. Într-un astfel de caz suspendarea va continua pana când Banca va notifica Împrumutatul şi Transelectrica ca este din nou în mãsura sa emita un aviz de tragere pentru porţiunea respectiva. Suspendarea nu va implica nici o extindere a datei de anulare conform paragrafului 1.05.
Totuşi Banca nu va fi indreptatita sa revoce sau sa suspende, în conformitate cu alin. b) al acestui paragraf, nici o transa care a fãcut obiectul unui aviz de tragere.
Partea netrasa din credit va fi consideratã revocatã dacã Banca solicita rambursarea conform prevederilor art. 10.
Dacã creditul este revocat conform alin. a) de mai sus, Împrumutatul va plati un comision pentru suma anulatã din orice transa netrasa, care a fãcut obiectul unui aviz de tragere, la o rata anuala de 0,75%, calculatã de la data avizului de tragere pana la data anulãrii.
1.07. Valuta comisioanelor
Comisioanele datorate de Împrumutat Bãncii, conform art. 1, vor fi calculate şi plãtibile în euro.
ART. 2
Împrumutul
2.01. Suma împrumutului
Împrumutul, denumit în continuare împrumut, va cuprinde totalul sumelor în valutele disponibilizate de Banca, asa cum au fost notificate de Banca şi de Transelectrica cu ocazia disponibilizarii fiecãrei transe.
2.02. Valuta de rambursare
Fiecare rambursare conform prevederilor art. 4 şi 10 va fi efectuatã în valutele disponibilizate şi în proportiile în care acestea sunt cuprinse în soldul împrumutului.
2.03. Valuta pentru dobanda şi alte obligaţii de plata
Dobanda şi celelalte obligaţii plãtibile conform art. 3, 4 şi 10 vor fi calculate şi vor fi plãtibile proporţional în fiecare valuta în care împrumutul este rambursabil.
Orice alte plati vor fi fãcute în valuta specificatã de Banca, având în vedere valuta în care s-au efectuat cheltuielile ce urmeazã sa fie rambursate prin acea plata.
2.04. Notificãri ale Bãncii
Dupã tragerea fiecãrei transe Banca va transmite Împrumutatului şi Transelectrica o situaţie rezumativa cuprinzând suma, data tragerii şi rata dobânzii pentru acea transa.
ART. 3
Dobanda
3.01. Rata dobânzii
A. Soldul nerambursat al fiecãrei transe va fi purtãtor de dobanda la rata specificatã în avizul de tragere respectiv, rata care va fi rata dobânzii aplicabile la data emiterii avizului de tragere pentru împrumuturile denominate în valuta respectiva şi acordate de Banca imprumutatilor sãi în condiţii de rambursare şi de plata a dobânzii similare celor pentru transa în cauza.
B. Dobanda va fi platibila semestrial la datele specificate în paragraful 5.03.
3.02. Dobanda la sumele cu scadenta depãşitã
Fãrã a contraveni art. 10 şi ca o excepţie de la prevederile paragrafului 3.01, dobanda se va acumula, pentru orice suma cu scadenta depãşitã în condiţiile prezentului acord, de la data scadentei pana la data efectivã a plãţii, la o rata anuala calculatã dupã cum urmeazã:
a) pentru o suma datoratã în cadrul oricãrei transe, la o rata egala cu suma dintre:
(i) 2,5% (doua virgula cinci procente); şi
(ii) rata relevanta specificatã conform paragrafului 3.01; şi
b) pentru orice alta suma, la o rata egala cu suma dintre:
(i) 2,5% (doua virgula cinci procente); şi
(ii) rata dobânzii percepute de Banca la data scadentei pentru împrumuturi acordate în aceeaşi valuta pentru o perioada de 15 (cincisprezece) ani.
Aceasta dobanda este platibila în aceeaşi valuta ca şi suma restanta asupra cãreia se aplica.
ART. 4
Rambursarea
4.01. Rambursarea normalã
Împrumutatul va rambursa împrumutul conform graficului de rambursare prezentat în anexa B.
4.02. Rambursarea anticipata voluntara
A. Împrumutatul poate rambursa anticipat, în întregime sau parţial, o transa prin transmiterea unei notificãri scrise, denumita în continuare notificare de rambursare anticipata, specificand suma (suma de rambursare anticipata) care urmeazã sa fie rambursata anticipat şi data propusã pentru rambursarea anticipata (data de rambursare anticipata), care va fi o data specificatã în paragraful 5.03, fiecare denumita data de rambursare. Notificarea de rambursare anticipata va fi transmisã Bãncii cu cel puţin o luna înainte de data de rambursare anticipata. Rambursarea anticipata va fi condiţionatã de plata de cãtre Împrumutat a unei compensaţii, dacã este cazul, datoratã Bãncii conform prevederilor subparagrafelor B şi C de mai jos.
B. Suma compensatiei va fi suma diferenţei de dobanda neincasata de Banca pentru fiecare semestru încheiat la datele de rambursare ulterioare datei de rambursare anticipata, calculatã dupã cum se specifica în urmãtorul subparagraf şi diminuata conform prevederilor subparagrafului 4.02 C.
Suma diferenţei va fi calculatã ca fiind suma prin care:
x) dobanda care ar fi fost platibila în timpul semestrului respectiv pentru transa sau partea din transa rambursata anticipat
depãşeşte
y) dobanda care ar fi fost astfel platibila în timpul semestrului respectiv, dacã ar fi fost calculatã la rata de referinta, în acest scop rata de referinta însemnând rata anuala a dobânzii [diminuata cu 15 (cincisprezece) puncte de baza], pe care Banca o determina la o data stabilitã cu o luna înainte de data de rambursare anticipata şi care urmeazã sa fie o rata standard pentru un împrumut acordat de Banca din resurse proprii imprumutatilor sãi, denominat în valuta transei respective, având aceleaşi caracteristici financiare ca şi transa care urmeazã sa fie rambursata anticipat, în special aceeaşi periodicitate pentru plata dobânzii, aceeaşi perioada rãmasã pana la scadenta şi acelaşi tip de rambursare.
Rata dobânzii pe care Banca, urmând procedurile stabilite de Consiliul director al Bãncii, o stabileşte pentru un împrumut este în conformitate cu statutul Bãncii şi este determinata pe baza condiţiilor dominante pe piata de capital.
C. Fiecare suma astfel calculatã va fi diminuata la data rambursarii anticipate prin aplicarea unei rate de discont egale cu rata determinata conform alin. y) al subparagrafului 4.02 B.
D. Banca va notifica Împrumutatului suma compensatiei datorate sau, dupã caz, neperceperea compensatiei, la ora 12,00 a.m. ora Luxemburgului, într-o zi lucrãtoare atât în Luxemburg, cat şi în Bucureşti, urmãtoare transmiterii notificãrii de rambursare anticipata. Dacã pana la ora 5,00 p.m., ora Luxemburgului, la data notificãrii Împrumutatul nu confirma în scris intenţia sa de a efectua rambursarea anticipata în condiţiile notificate de Banca, notificarea de rambursare anticipata nu va avea nici un efect. În afarã cazului menţionat Împrumutatul va fi obligat sa efectueze plata în conformitate cu notificarea de rambursare anticipata, împreunã cu dobanda acumulatã la suma de rambursare anticipata, precum şi orice suma datoratã conform prevederilor prezentului paragraf.
4.03. Rambursarea anticipata obligatorie
A. Dacã Împrumutatul ramburseazã anticipat în mod voluntar, parţial sau integral, orice alt împrumut contractat iniţial pe o perioada mai mare de 5 (cinci) ani, Banca poate solicita rambursarea anticipata a unei pãrţi din suma împrumutului nerambursata în acel moment, în aceeaşi proporţie ca aceea dintre suma rambursata anticipat şi suma totalã nerambursata a tuturor acelor împrumuturi.
Banca va adresa cererea Împrumutatului, dacã este cazul, în termen de 4 (patru) sãptãmâni de la primirea notificãrii respective, conform subparagrafului 8.02 alin. a). Orice suma cerutã de Banca va fi plãtitã, împreunã cu dobanda acumulatã, la data indicatã de Banca, data care nu va preceda data rambursarii anticipate a celuilalt împrumut.
Rambursarea anticipata a unui împrumut printr-un nou împrumut, cu termen de rambursare cel puţin la fel de mare ca termenul neexpirat al împrumutului rambursat anticipat, nu va fi consideratã rambursare anticipata.
B. Dacã Împrumutatul şi/sau Transelectrica informeazã Banca ca un eveniment de schimbare a controlului (dupã cum este definit în continuare) care implica Transelectrica a avut loc sau este posibil sa aibã loc ori dacã Banca are motive întemeiate sa considere ca un astfel de eveniment de schimbare a controlului s-a petrecut sau este posibil sa se petreaca, Banca poate solicita ca Împrumutatul şi Transelectrica sa se consulte cu aceasta. O astfel de consultare va avea loc în termen de 30 (treizeci) de zile de la data solicitãrii Bãncii.
Dacã, oricare dintre situaţiile de mai jos este prima:
a) se scurg cele 30 (treizeci) de zile de la data solicitãrii Bãncii; sau
b) are loc evenimentul de schimbare a controlului, Banca este de pãrere ca un astfel de eveniment de schimbare a controlului are sau poate sa aibã un efect contrar substanţial asupra viitoarelor plati legate de serviciul împrumutului sau al functionarii eficiente a Transelectrica, Banca poate solicita Împrumutatului sa plãteascã anticipat suma nerambursata din împrumut, împreunã cu compensaţia, dacã este cazul, calculatã asupra sumei care va fi plãtitã în conformitate cu paragraful 4.02. Împrumutatul va efectua plata sumelor solicitate la data indicatã de Banca, o astfel de data fiind stabilitã în intervalul de 30 (treizeci) de zile de la data unei astfel de solicitãri.
Pentru scopurile prezentului paragraf:
- evenimentul de schimbare a controlului va insemna orice schimbare substantiala în deţinerea proprietãţii capitalului Transelectrica de cãtre Împrumutat, când o astfel de schimbare are ca rezultat o schimbare a controlului asupra Transelectrica;
- control va insemna ca o persoana (fie direct sau indirect ori prin proprietate asupra capitalului deţine puterea de vot sau altfel):
a) deţine peste 50% din capitalul social sau din drepturile de vot în Transelectrica; sau
b) are dreptul de a numi şi/sau de a revoca toţi sau majoritatea membrilor consiliului de administraţie ori ai altui organ de conducere al Transelectrica.
C. Dacã costul total al Proiectului se va reduce semnificativ fata de cifra stabilitã în preambul, Banca poate, proporţional cu diferenţa, sa solicite rambursarea anticipata a împrumutului.
4.04. Prevederi generale privind rambursarea anticipata conform art. 4
Rambursarea anticipata va fi efectuatã în toate valutele împrumutului, proporţional cu sumele nerambursate respective, exceptând cazul în care Împrumutatul poate alege în schimb sa ramburseze anticipat, în condiţiile paragrafului 4.02, intreaga suma trasa şi nerambursata într-o singura transa.
În cazul unei rambursãri anticipate parţiale în toate valutele, fiecãrei sume rambursate anticipat i se va aplica reducerea pro rata pentru fiecare rata nerambursata.
Prevederile acestui articol nu vor contraveni art. 10.
ART. 5
Plãţile
5.01. Locul plãţii
Fiecare suma platibila de Împrumutat conform prevederilor prezentului acord va fi plãtitã în contul respectiv notificat de Banca Împrumutatului. Banca va indica contul cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de data scadentei pentru prima plata pe care o face Împrumutatul şi va notifica orice schimbare a contului cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de data primei plati la care se aplica modificarea.
Aceasta perioada de notificare nu se aplica în cazul plãţilor efectuate în temeiul art. 10.
5.02. Calculul plãţilor referitoare la fracţiuni de an
Orice suma datoratã sub forma de dobanda, comision sau în alt mod de cãtre Împrumutat, conform prevederilor prezentului acord, şi calculatã pentru orice fracţiune din an va fi calculatã pe baza anului de 360 de zile şi a lunii de 30 de zile.
5.03. Datele de plata
Sumele datorate semestrial, conform prevederilor prezentului acord, sunt plãtibile Bãncii la 5 iunie şi la 5 decembrie în fiecare an.
Orice plata scadenta într-o zi care nu este zi lucrãtoare va fi platibila în urmãtoarea zi care este zi lucrãtoare. Zi lucrãtoare semnifica o zi în care bãncile sunt deschise pentru operaţiuni în centrul financiar al tarii a carei valuta nationala este valuta în care este denominata suma datoratã, cu menţiunea ca în cazul monedei euro zi lucrãtoare semnifica o zi în care instrucţiunile privind împrumutul şi transferurile în euro se desfãşoarã prin sistemul de decontare euro, denumit Sistem de transfer automat transeuropean în timp real cu privire la decontãrile în suma bruta.
Alte sume datorate conform prevederilor prezentului acord sunt plãtibile în termen de 7 (şapte) zile lucrãtoare de la primirea de cãtre Împrumutat a cererii transmise de Banca.
O suma datoratã de Împrumutat va fi consideratã plãtitã în momentul în care aceasta este primitã de Banca.
ART. 6
Angajamente speciale
6.01. Utilizarea împrumutului şi a altor fonduri
Transelectrica, în numele Împrumutatului, va folosi sumele împrumutului şi celelalte fonduri menţionate în planul de finanţare descris în preambul, exclusiv pentru executarea Proiectului.
6.02. Finalizarea Proiectului
Transelectrica se angajeazã sa realizeze Proiectul în concordanta cu Descrierea tehnica şi sa îl finalizeze pana la data specificatã în aceasta.
6.03. Costul majorat al Proiectului
În cazul în care costul Proiectului depãşeşte cifra estimatã prezentatã în preambul, Împrumutatul şi/sau Transelectrica vor obţine finanţare pentru a acoperi depãşirea costului, fãrã a apela la Banca, astfel încât sa permitã Transelectrica sa finalizeze Proiectul în concordanta cu Descrierea tehnica. Planurile de finanţare a depãşirii costurilor vor fi comunicate Bãncii în timp util pentru aprobare.
6.04. Procedura de licitaţie
Transelectrica se angajeazã sa cumpere bunuri, sa achizitioneze servicii şi sa comande lucrãri pentru Proiect, în mod adecvat şi satisfãcãtor pentru Banca, pe cat posibil, prin licitaţie internationala deschisã participanţilor din toate ţãrile.
6.05. Asigurare
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat Transelectrica va asigura în mod adecvat toate lucrãrile şi proprietãţile care fac parte din Proiect, în concordanta cu practica normalã pentru lucrãri similare de interes public.
6.06. Întreţinere
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat Transelectrica va asigura ca toate proprietãţile care fac parte din Proiect sa fie întreţinute, reparate, revizuite şi innoite dupã cum este necesar, pentru a fi pãstrate în buna stare de funcţionare.
6.07. Alocarea fondurilor
Împrumutatul şi Transelectrica se angajeazã sa asigure ca suficiente resurse financiare vor fi alocate anual Proiectului, pentru a asigura contribuţia la planul de finanţare a Proiectului, care nu este acoperit din împrumut, şi sa permitã realizarea la timp a acestuia în conformitate cu Descrierea tehnica, precum şi prestarea serviciilor şi rambursarea împrumutului.
6.08. Auditul conturilor
Transelectrica:
a) va pãstra evidente financiare şi contabile şi documente, în conformitate cu standardele internaţionale acceptate, satisfãcãtoare pentru Banca;
b) va efectua anual auditul conturilor, bugetului şi situaţiilor financiare, în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate; şi
c) va pãstra ca auditor o firma de renume internaţional, care şi-a dovedit capacitatea de expertizare în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate şi care este acceptatã de Banca.
6.09. Funcţionarea Proiectului
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat şi numai dacã Banca nu va decide altfel în scris, Transelectrica va menţine forma de proprietate şi posesia asupra activelor aferente Proiectului şi va întreţine funcţionarea continua a Proiectului conform scopului iniţial al acestuia.
Banca îşi poate retrage consimţãmântul numai în cazul în care acţiunile propuse ar prejudicia interesele Bãncii ca împrumutãtor al Împrumutatului sau dacã ar face ca Proiectul sa devinã neeligibil pentru a fi finanţat de Banca.
6.10. Servicii de consultanţa
Transelectrica se obliga sa angajeze, în urma unei proceduri de selecţie satisfãcãtoare pentru Banca, consultanţi internationali ale cãror calificare, experienta şi termeni de referinta vor fi satisfacatori pentru Banca, în urmãtoarele scopuri:
a) sa furnizeze asistenta Transelectrica pentru proiectare, întocmirea specificatiilor Proiectului şi pregãtirea documentelor de licitaţie corespunzãtoare;
b) sa furnizeze asistenta Transelectrica pentru pregãtirea licitaţiilor pentru lucrãrile şi serviciile aferente Proiectului;
c) sa confirme documentele la care se face referire în subparagraful 1.04 C; şi
d) sa supervizeze şi sa raporteze asupra implementarii Proiectului.
6.11. Angajamente financiare
Cu excepţia situaţiilor în care Banca nu decide altfel, Transelectrica va menţine, începând cu data de 1 ianuarie 2002 şi atâta timp cat împrumutul nu este rambursat, urmãtoarele rate care vor fi calculate în fiecare semestru, cu baza de 12 luni, pentru perioada de 12 luni încheiatã în ultima zi a semestrului precedent:
a) o rata de acoperire a serviciului datoriei de minimum 1,3;
b) o rata a datoriei pe termen lung fata de capital de maximum 2,3;
c) o rata a rentabilitatii curente (active curente raportate la pasive curente) de minimum 1,2;
d) o rata a veniturilor totale din exploatare fata de cheltuielile totale din exploatare de minimum 1,3.
În scopul prezentului paragraf:
- active curente semnifica totalitatea, la data calculãrii, a disponibilului în numerar al acţiunilor tranzactionabile, creanţelor comerciale şi altor creanţe ale Transelectrica, realizabile în decurs de un an, stocurilor şi cheltuielilor anticipate care urmeazã sa fie înregistrate ca venituri în decurs de un an, cu excepţia fondurilor aflate temporar la dispoziţie pana la revendicarea proprietãţii, centralelor şi echipamentului aferent incluse în Proiect;
- pasive curente semnifica totalitatea, la data calculãrii, a tuturor obligaţiilor Transelectrica scadente în decursul unui an, inclusiv partea serviciului datoriei pe termen lung scadent în curs de un an, dar excluzând obligaţiile aferente proprietãţii, centralelor şi echipamentului, în limita sumelor excluse din calcularea activelor curente;
- datorie semnifica totalitatea, la data calculãrii, a obligaţiilor Transelectrica neachitate la acel moment, pentru plata sau rambursarea sumelor cuprinzând, dar fãrã sa se limiteze la:
a) orice suma platibila pentru leasing sau aranjamente similare pe perioadele respective;
b) orice credit acordat de un furnizor de bunuri sau în baza oricãrei achiziţii în rate sau alte aranjamente similare;
şi
c) suma totalã a datoriilor şi obligaţiilor neachitate fata de terţe pãrţi, în mãsura în care acestea sunt garantate de Transelectrica;
- acoperirea serviciului datoriei semnifica, pentru orice perioada de calcul, totalul plãţilor aferente ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor aferente întregii datorii pe termen lung a Transelectrica;
- rata de acoperire a serviciului datoriei semnifica rezultatul obţinut prin împãrţirea fluxului de numerar al Transelectrica, pentru orice perioada de calculare, la acoperirea serviciului datoriei pentru aceeaşi perioada;
- capital semnifica suma, la data calculãrii, a capitalului vãrsat, orice venituri reţinute şi provizioane ale Transelectrica care nu sunt alocate pentru acoperirea datoriilor specifice;
- flux de numerar semnifica, pentru orice perioada de calcul, totalul veniturilor Transelectrica înainte de calcularea amortizarii pe perioada respectiva, impozite, dobânzi şi alte speze asupra datoriei, reduceri ale capitalului circulant (sau, dupã caz, minus creşterile pentru acea perioada) minus reducerile înregistrate în datoria pe termen lung (sau, dupã caz, plus creşterile înregistrate în decursul acestei perioade) minus cheltuielile de capital;
- datoria pe termen lung semnifica, la data calculãrii, totalul sumelor aferente datoriei scadente sau a cãror plata finala este scadenta la mai mult de un an dupã data la care a fost asumatã;
- veniturile totale din exploatare semnifica, pentru orice perioada de calcul, veniturile obţinute din operaţiunile de baza ale Transelectrica; şi
- cheltuielile totale de exploatare semnifica, pentru orice perioada de calcul, toate cheltuielile aferente operaţiunilor de baza ale Transelectrica, inclusiv cele administrative şi de întreţinere, dar exclusiv impozite, dobânzi şi alte speze aferente datoriei.
6.12. Tarife de transport al energiei electrice
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat Împrumutatul:
a) va permite Transelectrica sa solicite ANRE sa ajusteze tarifele de transport al energiei electrice:
(i) la intervale de timp rezonabile, pe baza prevederilor metodologiei tarifelor de transport al energiei electrice, conform Deciziei ANRE nr. 29/1999;
(ii) la niveluri suficiente, pentru a recupera în întregime costurile de operare şi investiţiile de capital aprobate de ANRE, asa cum sunt justificate pentru menţinerea şi îmbunãtãţirea calitãţii serviciului prestat;
b) va aproba fãrã întârzieri nejustificate astfel de ajustari ale tarifelor de transport al energiei electrice, asa cum este prevãzut în Codul de procedura "Norme procedurale privind emiterea reglementãrilor", Decizia ANRE nr. 79/1999.
6.13. Conditionalitati privind protecţia mediului
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat Transelectrica:
a) va desfasura activitãţile în conformitate cu legile aplicabile şi cu standardele Uniunii Europene privind protecţia mediului, asa cum pot fi amendate sau modificate, va asigura şi va respecta toate reglementãrile guvernamentale necesare aplicabile în acest caz;
b) va desfasura toate lucrãrile de întreţinere şi reabilitare şi va întreprinde mãsurile care sa atenueze impactul asupra protecţiei mediului, care ar putea fi utile Proiectului, conform practicilor privind utilitatile şi standardele la care se face referire în alin. a) al prezentului paragraf;
c) va desfasura toate lucrãrile de întreţinere şi reabilitare legate de facilitãţile Proiectului, care pot fi cerute de autoritãţile competente; şi
d) va asigura ca nici o substanta sau vreun material care ar putea avea efecte negative asupra mediului, cum ar fi halogeni, PCB sau azbestul, nu este folosit în realizarea Proiectului.
6.14. Vizite
A. Împrumutatul şi Transelectrica înţeleg ca Banca poate fi obligatã sa facã publice documente referitoare la Împrumutat şi Transelectrica şi despre Proiect Curţii de Conturi a Comunitãţilor Europene, denumita în continuare Curtea de Conturi, în cazul în care acestea sunt necesare în vederea îndeplinirii sarcinilor Curţii de Conturi conform legislaţiei Uniunii Europene.
B. Împrumutatul şi Transelectrica vor permite persoanelor desemnate de Banca, care pot fi însoţite de reprezentanţi ai Curţii de Conturi, sa viziteze amplasamentele, instalaţiile şi lucrãrile care fac parte din Proiect şi sa efectueze acele verificãri pe care aceştia le apreciazã ca necesare. În acest scop Împrumutatul şi Transelectrica le vor acorda sau se vor asigura ca li se acorda tot sprijinul necesar. Cu ocazia unei astfel de vizite reprezentanţii Curţii de Conturi pot solicita Împrumutatului şi/sau Transelectrica furnizarea documentelor la care se face referire în subparagraful precedent 6.14A.
ART. 7
Garanţie
7.01. Garanţie
Dacã Împrumutatul va acorda unui terţ vreo garanţie pentru îndeplinirea vreuneia dintre obligaţiile sale privind datoria externa sau orice fel de preferinta ori prioritate în acest sens, Împrumutatul, dacã Banca va cere aceasta, va furniza Bãncii o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul prezentului acord sau va acorda Bãncii o preferinta ori o prioritate echivalenta.
Împrumutatul confirma ca în prezent nu exista nici o asemenea garanţie, preferinta sau prioritate.
ART. 8
Informaţii
8.01. Informaţii privind Proiectul
Transelectrica:
a) va asigura ca evidentele sale cuprind toate operaţiunile referitoare la finanţarea şi execuţia Proiectului;
b) va transmite Bãncii, în limba engleza sau în traducere în limba engleza:
(i) pana la data de 30 iunie 2001 şi dupã aceasta data semestrial pana la încheierea Proiectului, un raport privind implementarea Proiectului;
(ii) la 6 luni dupã încheierea Proiectului, un raport privind finalizarea Proiectului; şi
(iii) periodic, orice alt asemenea document sau informaţie privind finanţarea, implementarea şi funcţionarea Proiectului, dupã cum Banca poate solicita în mod rezonabil;
c) va supune spre aprobare Bãncii, fãrã întârziere, orice modificare importanta în planurile generale, graficul de realizare, planul de finanţare sau programul de cheltuieli ale Proiectului, în legatura cu situaţiile fãcute cunoscute Bãncii înainte de semnarea prezentului acord;
d) va informa Banca în timp util despre orice situaţie care necesita acceptul Bãncii conform paragrafului 6.09; şi
e) va informa în general Banca despre orice fapt sau eveniment cunoscut care ar putea prejudicia substanţial sau ar putea afecta condiţiile executãrii ori funcţionarea Proiectului.
8.02. Informaţii privind Împrumutatul
Împrumutatul va informa Banca:
a) imediat, despre orice hotãrâre luatã de el din orice motiv sau despre orice situaţie care îl obliga ori despre orice cerere adresatã acestuia pentru plata anticipata a oricãrui împrumut acordat iniţial pentru o perioada mai mare de 5 ani;
b) imediat, despre orice intenţie a sa de a acorda orice garanţie asupra activelor sale în favoarea unei terţe pãrţi pentru realizarea oricãreia dintre obligaţiile sale externe sau orice preferinta ori prioritate în legatura cu aceasta; sau
c) în general, despre orice situaţie sau eveniment care ar putea impiedica îndeplinirea oricãrei obligaţii a Împrumutatului în cadrul prezentului acord ori care ar putea prejudicia substanţial sau ar putea afecta condiţiile executãrii sau funcţionarea Proiectului.
8.03. Informaţii privind Transelectrica
Transelectrica:
a) va furniza Bãncii în fiecare an, în limba engleza sau în traducere în limba engleza, în interval de o luna de la publicare, raportul anual, bilanţul, contul de profit şi pierderi şi raportul de audit realizat în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate; şi
b) va informa Banca şi Împrumutatul:
(i) imediat, despre orice modificare adusã statutului sau altor documente de baza şi despre orice schimbãri în forma de proprietate sau statut şi în mandatul juridic, care pot conduce la un eveniment de schimbare a controlului;
(ii) imediat, despre orice decizie luatã de aceasta din orice motiv sau despre orice fapt care o obliga ori despre orice alta solicitare facuta acesteia de a plati anticipat orice împrumut acordat iniţial pe o perioada mai mare de 5 ani;
şi
(iii) în general, despre orice situaţii sau evenimente care pot impiedica îndeplinirea oricãrei obligaţii care rezulta în baza prezentului acord.
ART. 9
Speze şi cheltuieli
9.01. Impozite, taxe şi comisioane
Împrumutatul şi/sau Transelectrica vor plati toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice natura, inclusiv taxe de timbru şi taxe pentru înregistrare, aferente semnãrii sau implementarii prezentului acord ori a oricãrui document legat de acesta şi în legatura cu constituirea oricãrei garanţii pentru împrumut.
Împrumutatul va plati integral suma creditului, dobanda, comisioanele şi alte sume datorate conform prezentului acord, în suma bruta, fãrã deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul este obligat prin lege sa facã orice asemenea deduceri, sa majoreze plata în suma bruta cãtre Banca, astfel încât dupã deducere valoarea neta primitã de Banca sa fie echivalenta cu suma datoratã.
9.02. Alte speze
Împrumutatul va suporta orice costuri profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar, ocazionate de realizarea sau de implementarea prezentului acord ori a documentelor legate de acesta şi în constituirea oricãrei garanţii pentru împrumut.
ART. 10
Rambursarea în cazul neîndeplinirii unei obligaţii
10.01. Dreptul de a solicita rambursarea
Împrumutatul va rambursa împrumutul sau orice parte a acestuia pe baza cererii fãcute în acest sens de Banca:
A. imediat:
a) dacã vreo informaţie importanta sau document remis Bãncii de cãtre sau în numele Împrumutatului ori al Transelectrica, în legatura cu negocierea prezentului acord sau pe durata cat acesta este în vigoare, se dovedeşte ca a fost incorect în orice aspect important;
b) dacã Împrumutatul nu ramburseazã la data scadentei orice parte din împrumut, nu plãteşte dobanda aferentã acestuia sau nu efectueazã orice alta plata cãtre Banca, dupã cum se prevede în prezentul acord;
c) dacã în urma oricãrei neindepliniri a obligaţiilor prevãzute în prezentul acord Împrumutatului sau Transelectrica i se cere sa ramburseze anticipat orice împrumut acordat iniţial pentru un termen mai mare de 5 ani;
d) dacã survine un eveniment sau o situaţie care este posibil sa punã în pericol efectuarea plãţilor aferente împrumutului sau sa afecteze negativ orice garanţie acordatã pentru acesta;
e) dacã vreo obligaţie asumatã de Împrumutat, astfel cum se prevede la pct. 9 şi 10 din preambul, înceteazã sa fie îndeplinitã cu privire la orice împrumut acordat oricãrui Împrumutat din România din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene;
e1) dacã Împrumutatul sau Transelectrica esueaza în îndeplinirea oricãrei obligaţii corespunzãtoare oricãrui alt împrumut acordat de Banca din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene;
f) dacã Împrumutatul sau Transelectrica esueaza în realizarea oricãrei obligaţii corespunzãtoare finanţãrii BERD sau Comisiei Europene, la care se face referire la pct. 7 din preambul;
g) dacã, printr-o decizie fie a unei instanţe judecãtoreşti competente, fie a unei autoritãţi administrative competente, un executor sau un judecãtor-sindic, lichidator, administrator ori o persoana cu aceleaşi prerogative este desemnatã sa preia posesia asupra tuturor activelor sau asupra unei pãrţi din activele ori activitãţile Transelectrica sau dacã Transelectrica solicita numirea unui administrator;
h) dacã o reţinere, executare, sechestru sau alta procedura se aplica asupra proprietãţii Transelectrica ori asupra oricãrei proprietãţi care face parte din cadrul Proiectului; sau
i) dacã un ordin sau o rezoluţie definitiva este adoptatã impotriva intereselor Transelectrica ori dacã valoarea activelor Transelectrica este redusã cu o suma substantiala, dacã Transelectrica este declarata insolvabilã sau îşi înceteazã ori decide sa îşi înceteze în totalitate sau numai parţial activitatea ori anumite activitãţi, cu excepţia celor care se referã la reorganizare sau fuziune şi care au fost anterior convenite cu Banca; sau
B. la data expirãrii unei perioade rezonabile, specificatã de Banca în notificarea remisã Împrumutatului şi Transelectrica, fãrã ca problema sa fi fost rezolvatã în mod satisfãcãtor pentru Banca:
a) dacã Împrumutatul sau Transelectrica nu îndeplineşte orice obligaţie conform prevederilor prezentului acord, alta decât, în cazul Împrumutatului, cea menţionatã în subparagraful 10.01 A. alin. b); sau
b) dacã un fapt esenţial prevãzut în preambul se modifica substanţial şi se dovedeşte eronat sau dacã modificarea fie prejudiciazã interesele Bãncii în calitate de împrumutãtor al Împrumutatului, fie afecteazã negativ implementarea sau funcţionarea Proiectului.
10.02. Alte drepturi legale
Paragraful 10.01 nu va limita nici un alt drept legal al Bãncii de a cere rambursarea anticipata a împrumutului.
10.03. Daune
Atunci când cererea de rambursare anticipata se va face conform prevederilor paragrafului 10.01, Împrumutatul va plati Bãncii o suma calculatã începând cu data la care s-a fãcut solicitarea, cea mai mare dintre:
a) valoarea calculatã în conformitate cu subparagraful 4.02 A, aplicatã la suma care a devenit scadenta şi platibila imediat şi cu efect de la data scadentei specificatã în notificarea Bãncii privind solicitarea; şi
b) o suma calculatã la o rata anuala de 0,25% de la data cererii pana la data la care fiecare rata de rambursare a sumei cerute ar fi trebuit sa fie rambursata, în absenta solicitãrii.
10.04. Nerenuntare
Nici o omisiune sau întârziere a Bãncii în exercitarea oricãruia dintre drepturile sale conform prezentului articol nu va fi consideratã ca o renunţare la un astfel de drept.
10.05. Destinaţia sumelor primite
Sumele primite ca urmare a unei cereri formulate conform prezentului articol vor fi destinate în primul rând plãţii daunelor, comisioanelor şi a dobânzii, în aceasta ordine, şi în al doilea rând reducerii ratelor nerambursate în ordinea inversa a scadentei. Ele vor fi repartizate pe transe la alegerea Bãncii.
ART. 11
Legea şi jurisdicţia
11.01. Legea
Prezentul acord şi întocmirea, interpretarea, precum şi validitatea sa vor fi guvernate de legea franceza.
Locul încheierii prezentului acord este sediul central al Bãncii.
11.02. Jurisdicţia
Toate litigiile privind prezentul acord vor fi supuse Curţii de Justiţie a Comunitãţilor Europene, denumita în continuare Curte.
Pãrţile la prezentul acord renunţa prin aceasta la orice imunitate sau drept de a obiecta fata de jurisdicţia Curţii.
O decizie a Curţii, emisã conform prezentului paragraf, va fi definitiva şi obligatorie pentru pãrţi, fãrã restrictie sau rezerva.
11.03. Dovada sumelor datorate
În orice acţiune juridicã ce decurge din prezentul acord certificarea de cãtre Banca a oricãrei sume datorate Bãncii în cadrul prezentului acord va constitui dovada prima facie a unei astfel de sume.
ART. 12
Clauze finale
12.01. Notificãri
Notificãrile şi alte comunicãri transmise în legatura cu prezentul acord vor fi trimise la adresele menţionate la pct. (1) de mai jos, cu excepţia notificãrilor cãtre Împrumutat şi Transelectrica în legatura cu litigii în curs sau în declansare, care vor fi trimise la adresele specificate la pct. (2) de mai jos, unde Împrumutatul şi Transelectrica îşi aleg sediul:
Pentru Banca: (1) 100, Boulevard Konrad
Adenauer
L-2950 Luxembourg-Kirchberg
Pentru Împrumutat: (1) Str. Apolodor nr. 17,
sectorul 5
RO-70060 Bucureşti, România
(2) Misiunea României pe lângã
Comunitatile Europene
107, rue Gabrielle, B-1180
Bruxelles
Pentru Transelectrica: (1) Bd General Gheorghe
Magheru nr. 33, sectorul 1
RO-70164 Bucureşti, România
(2) Misiunea României pe lângã
Comunitatile Europene
107, rue Gabrielle, B-1180
Bruxelles
Fiecare parte poate, prin notificarea celorlalte, sa îşi schimbe adresa menţionatã mai sus, cu condiţia ca adresa de la pct. (2) de mai sus sa poatã fi schimbatã numai cu alta adresa în cadrul Uniunii Europene.
12.02. Forma notificãrii
Notificãrile şi alte comunicãri, pentru care sunt menţionate în prezentul acord perioade fixe sau care fixeazã ele însele perioade obligatorii pentru destinatar, vor fi transmise personal, prin scrisoare recomandatã, telegrama, telex sau prin alte mijloace de transmitere care fac posibila dovada primirii de cãtre destinatar. Data înregistrãrii sau, dupã caz, data declarata a primirii documentului transmis va fi definitiva pentru determinarea unei perioade.
12.03. Preambul, anexe şi documente ataşate
Preambulul şi urmãtoarele anexe fac parte din prezentul acord:
- anexa A "Descriere tehnica"
- anexa B "Grafic de rambursare"
Urmãtoarele documente sunt anexate la prezentul acord:
- documentul I "Împuternicire de semnare pentru Împrumutat";
- documentul II "Împuternicire de semnare pentru Transelectrica".
Drept urmare pãrţile prezente au convenit sa semneze prezentul acord în 4 exemplare originale în limba engleza, fiecare pagina fiind parafatã în numele Împrumutatului de doamna Carmen Ghita, în numele Bãncii de domnul Gerhard Hutz şi în numele Transelectrica de domnul R. C. Purdila.

Semnat pentru şi în numele României,
Valentin Lazea

Semnat pentru şi în numele
Bãncii Europene de Investiţii,
Guido Bruch Gerhard Hutz

Semnat pentru şi în numele
Companiei Naţionale de Transport
al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.,
Jean Constantinescu

Luxemburg, 5 decembrie 2000.
Bucureşti, 8 decembrie 2000.


ANEXA A


DESCRIERE TEHNICA

ROMÂNIA - PROIECT PRIVIND COMPANIA NATIONALA DE TRANSPORT
AL ENERGIEI ELECTRICE "TRANSELECTRICA" - S.A.

I. Descrierea Proiectului
Proiectul include studii, proiecte, lucrãri, construcţii, punerea în funcţiune (inclusiv testele de control al calitãţii) şi operarea sistemului de transport, dupã cum urmeazã:
1. studii, engineering, supervizare şi sprijin managerial (inclusiv sistemul contabil şi sistemul informaţional managerial);
2. îmbunãtãţirea reabilitãrii sistemului de transport al energiei electrice (peste 3.500 km de linii de inalta tensiune de 400 kV şi 220 kV):
a) furnizarea şi instalarea cablurilor pe pãmânt, cu sau fãrã fibra optica (inelul naţional OPGW), şi a izolatoarelor pentru consolidãri, reabilitarea şi modernizarea liniilor electrice aeriene de 400 kV şi 220 kV OHL;
b) furnizarea de echipamente de exploatare şi întreţinere;
3. echipamente pentru terminalele de comunicaţii:
a) furnizarea şi instalarea bunurilor destinate reabilitãrii şi modernizãrii echipamentelor pentru terminalele de telecomunicaţii pentru aproximativ 43 de substatii, incluzând furnizarea şi instalarea de centrale telefonice PABX şi de echipamente auxiliare;
b) proiectarea, furnizarea şi instalarea legãturilor de comunicaţie la inelul naţional al statiilor electrice importante şi a substatiilor rãmase;
4. înfiinţarea unei pieţe concurentiale a energiei electrice:
a) proiectarea, furnizarea şi instalarea sistemului de contorizare pentru piata angro a energiei electrice, cuprinzând contoare, transformatoare de curent electric, transformatoare de tensiune şi facilitãţi pentru unitãţile de control la distanta al terminalelor şi centrul de management pentru datele de contorizare;
b) proiectarea, furnizarea şi instalarea unui sistem de management energetic şi facilitãţi suplimentare privind sistemul de control şi achiziţia datelor (EMS-SCADA);
c) proiectarea, furnizarea şi instalarea echipamentelor hardware şi software pentru operatorul pieţei angro a energiei electrice.
Un nivel adecvat de fonduri este alocat pentru pregãtirea personalului pentru folosirea şi întreţinerea noilor echipamente.

II. Estimarea costului
Costul de investiţie al Proiectului, fãrã T.V.A., a fost estimat dupã cum urmeazã:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Componentele Proiectului Local Extern Total Total
(milioane (milioane (milioane (milioane
USD) USD) USD) EUR)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Studii, engineering, supervizare 3,4 8,5 11,9 14,1
2. Îmbunãtãţirea reabilitãrii
sistemului de transport 36,7 36,8 73,5 86,8
3. Facilitãţi privind terminalele
de comunicaţii 8,3 21,8 30,1 35,5
4. Stabilirea unei pieţe
concurentiale a energiei 13,4 24,8 38,2 45,1
5. taxe vamale 11,5 0 11,5 13,6
Costuri de baza 73,3 91,9 165,2 195,1
Contingente tehnice 3 4,4 7,4 8,7
Costuri directe 76,3 96,3 172,6 203,8
Contingente de preţ 3,2 4,7 7,9 9,3
Dobanda pe perioada construcţiei 21 - 21 24,8
Costul total 100,5 101 201,5 237,9
EUR = 0,8469 USD (curs de schimb
valabil pentru luna noiembrie 2000),
cifre rotunjite
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Taxa pe valoarea adãugatã estimatã pentru lucrãrile locale şi echipamente este de 29,6 milioane USD, echivalentul a 35,2 milioane EUR. Împrumutul BEI este prevãzut sa finanteze componenta 2 (Îmbunãtãţirea reabilitãrii sistemului de transport al energiei electrice), în cadrul limitelor sumei împrumutului aprobat.

III. Implementarea
Proiectul va demara la începutul anului 2001 şi va fi finalizat la 31 decembrie 2004.




ANEXA B


GRAFIC DE RAMBURSARE
ROMÂNIA - PROIECT PRIVIND COMPANIA NATIONALA DE TRANSPORT
AL ENERGIEI ELECTRICE "TRANSELECTRICA" - S.A.

───────────────────────────────────────────────────────
Datele de plata a Sumele de rambursat
ratelor de capital exprimate ca procent
din împrumut
───────────────────────────────────────────────────────
1. 5 iunie 2006 5%
2. 5 decembrie 2006 5%
3. 5 iunie 2007 5%
4. 5 decembrie 2007 5%
5. 5 iunie 2008 5%
6. 5 decembrie 2008 5%
7. 5 iunie 2009 5%
8. 5 decembrie 2009 5%
9. 5 iunie 2010 5%
10. 5 decembrie 2010 5%
11. 5 iunie 2011 5%
12. 5 decembrie 2011 5%
13. 5 iunie 2012 5%
14. 5 decembrie 2012 5%
15. 5 iunie 2013 5%
16. 5 decembrie 2013 5%
17. 5 iunie 2014 5%
18. 5 decembrie 2014 5%
19. 5 iunie 2015 5%
20. 5 decembrie 2015 5%
──────────────────────────────────────────────────────────



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016