Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE IMPRUMUT din 1 iulie 1997  (Imprumutul pentru ajustarea sectorului de protectie sociala) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE IMPRUMUT din 1 iulie 1997 (Imprumutul pentru ajustarea sectorului de protectie sociala) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 11 august 1997

ÎMPRUMUT Nr. 4.177 - RO

------------
*) Traducere.

Acord, datat 1 iulie 1997, între România (Împrumutatul) şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca).
Având în vedere ca:
(A) Banca a primit o scrisoare, datatã 3 mai 1997, de la Împrumutat, prin care se descrie un program de acţiuni, obiective şi politici, destinat realizãrii ajustarii structurale a sectorului social al Împrumutatului, denumit în continuare Program, declarand angajamentul Împrumutatului de a executa Programul şi solicitând asistenta din partea Bãncii pentru sprijinirea Programului în perioada aplicãrii acestuia; şi
(B) pe baza, între altele, a celor de mai sus, Banca a hotãrât sa asigure aceasta asistenta Împrumutatului, în sprijinul Programului, prin acordarea împrumutului în condiţiile prezentate în continuare;
prin urmare, pãrţile la prezentul acord au convenit dupã cum urmeazã:

ART. 1
Condiţii generale; definiţii
Secţiunea 1.01. - "Condiţiile generale aplicabile acordurilor de împrumut şi garanţie pentru împrumuturile în moneda unica", ale Bãncii, datate 30 mai 1995 (Condiţiile generale), constituie parte integrantã a prezentului acord.
Secţiunea 1.02. - În cazul în care contextul nu cere altfel, termenii definiţi în Condiţiile generale şi în preambulul la prezentul acord au înţelesul specificat în respectivul document.
ART. 2
Împrumutul
Secţiunea 2.01. - Banca este de acord sa imprumute Împrumutatului, în termenii şi în condiţiile prevãzute sau la care se face referire în prezentul acord de împrumut, o suma egala cu cincizeci milioane dolari SUA (50.000.000 $).
Secţiunea 2.02. - a) În conformitate cu prevederile paragrafelor b) şi c) ale acestei secţiuni, Împrumutatul va avea dreptul sa traga sumele împrumutului din contul împrumutului în scopul sprijinirii Programului.
b) Împrumutatul, anterior prezentãrii cãtre Banca a primei cereri de tragere din contul de împrumut, va deschide şi va menţine la banca centrala un cont de depozit în dolari, în termeni şi condiţii satisfãcãtoare Bãncii. Toate operaţiunile de tragere din contul împrumutului vor fi depozitate de Banca în contul de depozit.
c) Împrumutatul se obliga ca sumele împrumutului sa nu fie utilizate pentru a finanta cheltuieli excluse în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la prezentul acord. Dacã Banca va constata ca o suma din sumele împrumutului a fost utilizata pentru a face o plata pentru o cheltuiala exclusa, Împrumutatul va trebui ca, imediat dupã ce va fi primit notificare de la Banca: (i) sa depoziteze în contul de depozit o suma egala cu suma respectivei plati sau (ii) dacã Banca va solicita, sa ramburseze aceasta suma Bãncii. Sumele rambursate Bãncii în urma unei astfel de cereri vor fi creditate în contul împrumutului şi vor fi anulate.
Secţiunea 2.03. - Data terminãrii va fi 31 decembrie 1997 sau acea data ulterioara pe care Banca o va stabili. Banca va comunica cu promptitudine Împrumutatului aceasta data ulterioara.
Secţiunea 2.04. - Împrumutatul va plati Bãncii un comision de angajament la o rata de trei pãtrimi dintr-un procent (3/4 din 1%) pe an, pentru capitalul împrumutului netras periodic.
Secţiunea 2.05. - a) Împrumutatul va plati periodic dobanda la suma capitalului împrumutului trasa şi nerambursata, la o rata, pentru fiecare perioada de dobanda, egala cu rata de baza LIBOR plus o marja totalã LIBOR.
b) Pentru scopurile prezentei secţiuni:
(i) perioada de dobanda semnifica perioada iniţialã de la şi incluzând data prezentului acord pana la, dar excluzând prima data de plata a dobânzii, care intervine în timpul perioadei iniţiale şi dupã perioada iniţialã, fiecare perioada de la şi incluzând data de plata a dobânzii pana la, dar excluzând urmãtoarea data de plata a dobânzii;
(ii) data de plata a dobânzii semnifica oricare dintre datele specificate în secţiunea 2.06 a prezentului acord;
(iii) rata cu baza LIBOR semnifica, pentru fiecare perioada de dobanda, rata dobânzii oferite pe piata interbancara a Londrei la depozitele pe 6 luni în dolari S.U.A. în prima zi a unei astfel de perioade de dobanda (sau, în cazul perioadei iniţiale de dobanda, valabilã pentru data de plata a dobânzii care survine la sau care precede imediat prima zi a unei astfel de perioade de dobanda), asa cum este determinata în mod rezonabil de cãtre Banca şi exprimatã ca un procent anual;
(iv) marja totalã LIBOR semnifica, pentru fiecare perioada de dobanda: (A) o jumãtate dintr-un procent (1/2 din 1%); (B) minus sau plus marja medie ponderatã pentru o astfel de perioada de dobanda, sub sau peste ratele de dobanda oferite pe piata interbancara a Londrei, sau alte rate de referinta, la depozitele pe 6 luni, în legatura cu împrumuturile Bãncii sau porţiuni ale acestora nerambursate şi alocate de cãtre Banca pentru finanţarea împrumuturilor acordate în moneda unica, sau porţiuni ale acestora care includ împrumutul, asa cum este determinata în mod rezonabil de cãtre Banca şi exprimatã ca un procent anual.
c) Banca va comunica Împrumutatului, pentru fiecare perioada de dobanda, rata cu baza LIBOR şi marja totalã LIBOR, în mod prompt, imediat dupã determinarea acestora.
d) Oricând, având în vedere schimbãrile în practicile de piata care afecteazã determinarea ratelor dobânzii la care se face referire în prezenta secţiune 2.05, Banca va constata ca este în interesul imprumutatilor sãi şi al Bãncii sa aplice o alta baza pentru determinarea ratelor dobânzii aplicabile împrumutului, diferita de cea prevãzutã în secţiunea menţionatã, Banca poate modifica baza determinãrii ratelor dobânzii aplicabile sumelor împrumutului netrase încã, în baza unei notificãri adresate Împrumutatului cu nu mai puţin de 6 (şase) luni înainte. Baza va intra în vigoare la expirarea perioadei de notificare, cu excepţia cazului în care Împrumutatul comunica Bãncii, în cursul perioadei menţionate, obiecţiile sale, caz în care o astfel de modificare nu se va aplica împrumutului.
Secţiunea 2.06. - Dobanda şi alte speze vor fi plãtibile la 15 mai şi la 15 noiembrie ale fiecãrui an.
Secţiunea 2.07. - Împrumutatul va rambursa capitalul împrumutului în conformitate cu graficul de amortizare prezentat în anexa nr. 2 la prezentul acord.
ART. 3
Clauze speciale
Secţiunea 3.01. - a) Periodic, Împrumutatul şi Banca, la cererea oricãreia dintre pãrţi, vor face schimb de opinii în legatura cu progresele înregistrate în realizarea Programului.
b) Anterior fiecãrui astfel de schimb de opinii, Împrumutatul va furniza Bãncii, pentru analiza şi comentarii, un raport asupra progresului înregistrat în realizarea Programului, detaliat dupã cum Banca va solicita în mod rezonabil.
c) Fãrã a se limita la prevederile paragrafului a) al prezentei secţiuni, Împrumutatul va face schimb de opinii cu Banca în legatura cu orice acţiune propusã a fi realizatã dupã tragerea împrumutului, care ar avea ca efect denaturarea materialã a obiectivelor Programului sau a oricãrei acţiuni întreprinse în cadrul Programului.
Secţiunea 3.02. - La solicitarea Bãncii, Împrumutatul:
a) va avea contul de depozit auditat, în conformitate cu principii de audit adecvate, aplicate în mod corespunzãtor de cãtre auditori independenţi acceptaţi de Banca;
b) va prezenta Bãncii, îndatã ce va intra în posesia ei, dar în nici un caz nu mai târziu de 6 (şase) luni de la data la care Banca va solicita un astfel de audit, o copie certificatã a raportului de audit întocmit de cãtre auditorii mentionati, în conţinutul şi detaliile pe care Banca le va fi solicitat în mod rezonabil; şi
c) va furniza Bãncii orice alte informaţii referitoare la contul de depozit şi la auditul acestuia, pe mãsura ce Banca le va solicita în mod rezonabil.
ART. 4
Caz suplimentar de suspendare
Secţiunea 4.01. - În secţiunea 6.02 (1) din Condiţiile generale este menţionat urmãtorul caz suplimentar, şi anume cazul în urma cãruia situaţia creata ar face improbabila realizarea Programului sau a unei pãrţi semnificative din acesta.
ART. 5
Terminare
Secţiunea 5.01. - Termenul de 120 (o suta douãzeci) de zile de la data acestui acord este specificat în prezentul acord pentru scopurile secţiunii 12.04 din Condiţiile generale.
ART. 6
Reprezentantul Împrumutatului; adrese
Secţiunea 6.01. - Ministrul finanţelor al Împrumutatului este desemnat ca reprezentant al Împrumutatului pentru scopurile secţiunii 11.03 din Condiţiile generale.
Secţiunea 6.02. - Urmãtoarele adrese sunt specificate pentru scopurile secţiunii 11.01 din Condiţiile generale:
Pentru Împrumutat:
Ministerul Finanţelor
Str. Apolodor nr. 17
Sectorul 5 - Bucureşti
România
Telex: 11239

Pentru Banca:
Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
1818 H Street, N.W.
Washington, D.C. 20433
Statele Unite ale Americii
Adresa telegrafica: Telex:
INTBAFRAD 248423 (MCI)
Washington, D.C. sau
64145 (MCI)
Drept pentru care, pãrţile la prezentul acord, actionand prin reprezentanţii lor pe deplin autorizaţi, au convenit semnarea acestui acord, în numele lor, în Districtul Columbia, Statele Unite ale Americii, în ziua şi anul menţionate la început.

ROMÂNIA,
de cãtre Mircea Geoana,
reprezentantul autorizat

Banca Internationala
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,
de cãtre Kenneth G. Lay,
Vicepreşedintele interimar
al Departamentului regional
pentru Europa şi Asia Centrala,

ANEXA 1

CHELTUIELI EXCLUSE

Pentru scopurile secţiunii 2.02 c) ale acestui acord, sumele împrumutului nu vor fi utilizate pentru a finanta vreuna dintre urmãtoarele cheltuieli:
1. cheltuieli efectuate în moneda Împrumutatului sau pentru bunuri sau servicii achiziţionate de pe teritoriul Împrumutatului;
2. cheltuieli pentru bunuri sau servicii furnizate în cadrul unui contract pe care îl finanţeazã sau exista un acord de finanţare cu o instituţie financiarã internationala sau cu o agenţie, alta decât Banca sau Asociaţia, sau pe care Banca sau Asociaţia a convenit sa-l finanteze în cadrul altui împrumut sau credit;
3. cheltuieli pentru bunuri incluse în urmãtoarele grupe sau subgrupe ale Standardelor Internaţionale de Clasificatie Comercialã, varianta revizuitã 3 (SITC, rev. 3), publicatã de Organizaţia Naţiunilor Unite în Publicaţia Statistica, seria M, No. 34/rev. 3 (1986) (SITC), sau orice grupe sau subgrupe care le vor înlocui potrivit unor revizuiri viitoare ale SITC, astfel desemnate de Banca prin comunicare cãtre Împrumutat:




Grupa Subgrupa Descrierea articolelor



112 - Bãuturi alcoolice
121 - Tutun, tutun neprelucrat, deşeuri din tutun
122 - Tutun, tutun prelucrat (conţinând sau nu inlocuitori
din tutun)
525 - Materiale radioactive şi asociate
667 - Perle, pietre preţioase şi semipretioase, neprelucrate
sau prelucrate
718 718.7 Reactoare nucleare şi componente ale acestora,
elemente combustibile (cartuse) neiradiate pentru
reactoare nucleare
728 728.43 Utilaje de prelucrare a tutunului
897 897.3 Bijuterii din aur, argint sau metale din grupa
platinei (excepţia ceasurilor şi a carcaselor de
ceasuri) şi articole prelucrate din aur şi argint
(inclusiv seturi de pietre preţioase)
971 - Aur nemonetar (cu excepţia minereurilor şi a
concentratelor de aur).


4. cheltuieli pentru bunuri destinate unor scopuri militare sau paramilitare sau consumului de lux; şi
5. cheltuieli pentru bunuri care prezintã risc pentru mediu (pentru scopurile acestui paragraf termenul bunuri care prezintã risc pentru mediu înseamnã bunurile a cãror producere, utilizare sau import este prohibit conform legislaţiei Împrumutatului sau acordurilor internaţionale la care Împrumutatul este parte);
6. cheltuielile: a) în teritoriile oricãrei tari care nu este membra a Bãncii sau pentru bunuri procurate din, sau servicii furnizate de astfel de teritorii; sau b) în contul oricãrei plati cãtre persoane sau entitãţi, sau importuri de bunuri, dacã o astfel de plata sau import este prohibit printr-o decizie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, luatã în conformitate cu cap. VII al Cartei Naţiunilor Unite; şi
7. cheltuieli în cadrul unui contract pentru care Banca a constatat ca reprezentanţii Împrumutatului sau beneficiarii împrumutului s-au angajat în practici care implica corupţia sau frauda în cursul procesului de achiziţie sau de încheiere a unui astfel de contract şi pentru care Împrumutatul nu a întreprins acţiuni adecvate şi la timp, în sensul remedierii situaţiei, într-un mod satisfãcãtor pentru Banca.



ANEXA 2

GRAFIC DE AMORTIZARE


Data plãţii datorate Rambursarea capitalului împrumutului
exprimatã în dolari S.U.A.*)
-------------------------------------------------------------------------------
15 noiembrie 2002 1.055.000
15 mai 2003 1.090.000
15 noiembrie 2003 1.120.000
15 mai 2004 1.155.000
15 noiembrie 2004 1.190.000
15 mai 2005 1.225.000
15 noiembrie 2005 1.260.000
15 mai 2006 1.295.000
15 noiembrie 2006 1.335.000
15 mai 2007 1.375.000
15 noiembrie 2007 1.415.000
15 mai 2008 1.460.000
15 noiembrie 2008 1.500.000
15 mai 2009 1.545.000
15 noiembrie 2009 1.590.000
15 mai 2010 1.640.000
15 noiembrie 2010 1.685.000
15 mai 2011 1.735.000
15 noiembrie 2011 1.790.000
15 mai 2012 1.840.000
15 noiembrie 2012 1.895.000
15 mai 2013 1.950.000
15 noiembrie 2013 2.010.000
15 mai 2014 2.070.000
15 noiembrie 2014 2.130.000
15 mai 2015 2.195.000
15 noiembrie 2015 2.260.000
15 mai 2016 2.325.000
15 noiembrie 2016 2.395.000
15 mai 2017 2.470.000
--------------------------------------------------------------------------------


*) Cifrele din aceasta coloana reprezintã suma în dolari de rambursat, cu excepţia cazului descris în Secţiunea 4.04 d) din Condiţiile generale.

-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016