Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE GARANTIE din 29 august 1995  (Proiect de reabilitare si modernizare a sectorului energetic) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE GARANTIE din 29 august 1995 (Proiect de reabilitare si modernizare a sectorului energetic) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 30 august 1995
Acord încheiat la 29 august 1995, între România (Garantul) şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca).
Întrucît:
(A) Garantul şi Regia Autonomã de Electricitate "Renel" (Împrumutatul), fiind de acord cu fezabilitatea şi prioritatea Proiectului descris în anexa nr. 2 la Acordul de împrumut, au solicitat sprijinul Bãncii în finanţarea Proiectului; şi
(B) prin Acordul de împrumut din aceeaşi data, între Banca şi Împrumutat, Banca a convenit sa acorde Împrumutatului un împrumut în diferite monede, echivalent cu o suta zece milioane dolari S.U.A. (110.000.000 $), în termenii şi condiţiile stipulate în Acordul de împrumut, dar numai cu condiţia ca Garantul sa convinã sa garanteze obligaţiile Împrumutatului privind acest împrumut, asa cum se stipuleazã în prezentul acord; şi
întrucît Garantul, avînd în vedere Acordul de împrumut dintre Banca şi Împrumutat, a convenit sa garanteze obligaţiile Împrumutatului,
pãrţile la prezentul acord convin dupã cum urmeazã:

ART. 1
Condiţii generale; Definiţii
Secţiunea 1.01.
"Condiţiile generale aplicabile acordurilor de împrumut şi de garanţie" ale Bãncii, din 1 ianuarie 1985, cu modificãrile stipulate în secţiunea 1.01. a Acordului de împrumut, denumite în continuare Condiţiile generale, constituie parte integrantã a prezentului acord.
Secţiunea 1.02.
Dacã din context nu reiese altfel, termenii definiţi în "Condiţiile generale", în preambulul la prezentul acord şi în preambulul la secţiunea 1.02. a Acordului de împrumut, au semnificatiile respective, stipulate în acestea.
ART. 2
Garanţia
Secţiunea 2.01.
Garantul declara angajamentul sau fata de obiectivele Proiectului, asa cum sînt specificate în anexa nr. 2 la Acordul de împrumut, şi, în acest scop, fãrã limitãri sau restrictii asupra oricãrei alte obligaţii asumate în cadrul Acordului de garanţie, Garantul garanteazã necondiţionat prin aceasta, în calitate de obligat primar şi nu doar de garant, plata corespunzãtoare şi la timp a capitalului, a dobinzii şi a spezelor împrumutului şi a primei, dacã va fi cazul, asupra plãţii anticipate a împrumutului şi îndeplinirea tuturor celorlalte obligaţii ale Împrumutatului, asa cum sînt stipulate în Acordul de împrumut.
Secţiunea 2.02.
Garantul se angajeazã, în mod expres, ca, ori de cîte ori va exista un motiv rezonabil de a aprecia ca fondurile disponibile ale Împrumutatului sînt inadecvate pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizãrii pãrţilor B şi C ale Proiectului, sa efectueze prompt aranjamentele necesare, satisfãcãtoare pentru Banca, pentru a asigura Împrumutatului sau pentru a determina ca Împrumutatul sa primeascã fondurile necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli.
ART. 3
Alte clauze
Secţiunea 3.01.
Garantul va realiza sau va determina realizarea partii A a Proiectului, cu eforturile şi eficienta adecvate şi în conformitate cu practicile corespunzãtoare, şi va asigura, în timp util, fondurile, facilitãţile, serviciile şi alte resurse necesare în acest scop.
Secţiunea 3.02.
Garantul va îndeplini obligaţiile prevãzute în secţiunile 9.06. şi 9.07. ale "Condiţiilor generale" (privind planurile şi programele şi, respectiv, evidentele şi rapoartele), referitoare la partea A a Proiectului.
Secţiunea 3.03.
Garantul:
(i) va desemna consultanţi, ale cãror calificare şi termeni de referinta vor fi satisfãcãtoare pentru Banca, pentru realizarea studiului privind opţiunile pe termen lung pentru structura sectorului energetic, şi va asigura finalizarea acestuia pînã la data de 30 septembrie 1996 sau la o data ulterioara pe care Banca o poate conveni;
(ii) nu mai tirziu de 3 luni dupã încheierea evaluãrii optiunilor pe termen lung pentru structura sectorului (Faza I a studiului), sau la o data ulterioara convenitã cu Banca, va informa Banca asupra deciziei sale privind structura pe termen lung a sectorului energetic în România;
(iii) va finaliza proiectul de lege a electricitatii pentru a fi înaintat Parlamentului nu mai tirziu de 31 decembrie 1996;
(iv) nu mai tirziu de 3 luni dupã prezentarea de cãtre consultant a raportului final al studiului de optiuni pe termen lung pentru structura sectorului energetic, va transmite la Banca, un program de acţiuni, satisfãcãtor pentru Banca, privind implementarea structurii sectorului pe termen lung; şi
(v) va implementa programul de acţiuni sus-menţionat.
Secţiunea 3.04.
Garantul va lua toate mãsurile necesare pentru a asigura ca departamentele sale, agenţiile şi întreprinderile, precum şi autoritãţile locale vor plati facturile pentru energie electrica şi termica emise de Împrumutat, în termen de 60 de zile de la data acestor facturi.
Secţiunea 3.05.
Garantul va analiza anual cu Banca, nu mai tirziu de data de 31 octombrie a fiecãrui an, progresul în implementarea Strategiei sectorului energetic şi cadrul de politica sectoriala şi va lua mãsuri corective şi alte mãsuri de politica sectoriala pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor strategice prevãzute în Strategia sectorului energetic.
Secţiunea 3.06.
Garantul: (i) imediat dupã punerea în funcţiune a unitãţii 1 a Centralei Nuclearo-electrice Cernavoda, va informa Banca asupra punerii în funcţiune a unitãţii menţionate; (ii) dupã o perioada de 18 luni dupã punerea în funcţiune a respectivei unitãţi, va lua toate mãsurile necesare, acceptabile pentru Banca, pentru a separa toate activitãţile nucleare de activitãţile energetice ale Împrumutatului; şi (iii) nu mai tirziu de 20 de luni dupã punerea în funcţiune a unitãţii respective, va infiinta o instituţie publica independenta pentru a prelua astfel de activitãţi energetice nucleare.
Secţiunea 3.07.
Garantul va reduce progresiv nivelul subventionarii indirecte a preţurilor la electricitate, plãtite de consumatorii casnici, într-o perioada de 4 ani de la data prezentului acord, astfel încît sa asigure ca, pînã la data de 31 decembrie 1999, astfel de subvenţii sa fie eliminate.
Secţiunea 3.08.
Garantul va menţine preţurile de consum la energie electrica corespunzãtor unui nivel mediu, nu mai mic decît echivalentul a 50 $ S.U.A. (inclusiv T.V.A.) per MWh, prin ajustari periodice ale preţurilor de consum ale energiei electrice în concordanta cu un grafic acceptabil Bãncii.
Secţiunea 3.09.
Garantul va ajusta, în concordanta cu criterii acceptabile pentru Banca, preţurile de consum ale energiei electrice, dacã vor fi apãrut schimbãri esenţiale, la data imediat urmãtoare ajustarii preţurilor de consum ale energiei electrice, în nivelul preţurilor internaţionale pentru combustibilii principali (cãrbune, gaze naturale şi pacura), utilizaţi de Împrumutat pentru producerea de energie.
Secţiunea 3.10.
Garantul: (i) pînã la data de 30 septembrie 1995 sau la o astfel de data ulterioara, asa cum Banca poate conveni, va numi consultanţi, ale cãror calificare şi termeni de referinta vor fi satisfãcãtoare pentru Banca, pentru a realiza un studiu asupra preţurilor la energie electrica şi termica; (ii) imediat dupã finalizarea acestuia, va discuta cu Banca recomandãrile şi concluziile studiului menţionat anterior; şi (iii) în conformitate cu un grafic acceptabil pentru Banca, va transmite Bãncii un program satisfãcãtor privind implementarea acţiunilor convenite ca rezultat al studiului menţionat şi al discuţiilor cu Banca.
Secţiunea 3.11.
Garantul: (i) pînã la data de 30 septembrie 1995 sau la o astfel de data ulterioara, dupã cum Banca poate conveni, va numi consultanţi, ale cãror calificare şi termeni de referinta vor fi satisfãcãtoare pentru Banca, pentru a realiza un studiu de dezvoltare cu costuri minime, pe termen lung, a producţiei de energie; şi (ii) imediat dupã finalizarea acestuia, va discuta cu Banca recomandãrile şi concluziile studiului menţionat.
ART. 4
Reprezentantul Garantului; Adrese
Secţiunea 4.01.
Ministru de stat, ministrul finanţelor al Garantului este desemnat ca reprezentant al Garantului pentru scopurile secţiunii 11.03. a "Condiţiilor generale."
Secţiunea 4.02.
Adresele urmãtoare sînt specificate pentru scopurile secţiunii 11.01. a "Condiţiilor generale":

Pentru Garant:
--------------
Ministrul Finanţelor
str. Apolodor nr. 17
Bucureşti
România
Cable address: .................. Telex: 11239

Pentru Banca:
------------- Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi
Dezvoltare
1818 H Street, N.W.
Washington, D.C. 20433
Statele Unite ale Americii
Cable address: Telex:
INTBAFRAD 197688 (TRT)

În confirmarea celor de mai sus, pãrţile prezente, actionind prin reprezentanţii lor autorizaţi în mod corespunzãtor, au hotãrît semnarea prezentului acord, în numele lor, în Districtul Columbia, Statele Unite ale Americii, la data specificatã în preambul.

ROMÂNIA,
Prin reprezentantul autorizat
ION GORITA,
Însãrcinat cu afaceri ad-interim
al României în statele
Unite ale Americii

BANCA INTERNATIONALA PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE
Prin
RACHEL LOMAX,
Director Departament I
Regiunea Europa şi Asia Centrala

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016