Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE GARANTIE din 18 iunie 2004  privind Acordul de Imprumut in valoare de 223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004 incheiat intre Societatea Nationala Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE GARANTIE din 18 iunie 2004 privind Acordul de Imprumut in valoare de 223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004 incheiat intre Societatea Nationala "Nuclearelectrica" - S.A. si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 585 din 30 iunie 2004

ROMÂNIA
reprezentatã prin Ministerul Finanţelor Publice
în calitate de Garant
şi

COMUNITATEA EUROPEANĂ PENTRU ENERGIE
ATOMICĂ
în calitate de împrumutãtor

ACORD DE GARANŢIE
privind Acordul de Împrumut în valoare de
223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004 încheiat între
Societatea Naţionalã "Nuclearelectrica" - S.A.
şi Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomicã

Aceastã Garanţie este întocmitã ca un act juridic la data de 18 iunie 2004 între
(1) ROMÂNIA reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice ("Garantul"); şi
(2) COMUNITATEA EUROPEANã PENTRU ENERGIE ATOMICĂ reprezentatã de Comisia Europeanã pentru şi în numele acesteia ("Împrumutãtorul").
Justificare
(A) Prin Acordul de Împrumut datat 11 iunie 2004, împrumutãtorul a pus la dispoziţia Împrumutatului un Împrumut multi-valutã în valoare de 223,500,000 EURO (în funcţie de disponibilitatea fondurilor) privind finalizarea şi punerea în funcţiune a Unitãţii 2 CNE Cernavodã.
(B) Obligaţiile ce îi revin Împrumutatului conform prevederilor Acordului de Împrumut şi Contractelor de Finanţare încheiate în acest sens, fac obiectul garantãrii de cãtre Garant.

1 Interpretare
1.1 Definiţii: în aceastã Garanţie, în mãsura în care nu contravin contextului:
"Împrumutat" înseamnã Societatea Naţionalã "Nuclearelectrica" - S.A., Bucureşti, România.
"Instanţe Europene" înseamnã Curtea Europeanã de Justiţie şi Curtea de Primã Instanţã, aşa cum sunt definite în art. 12.2.
"Acord de Împrumut" înseamnã un Acord de Împrumut în valoare de 223,500,000 EURO datat 11 iunie 2004, încheiat între Împrumutat şi Împrumutãtor, prin care Împrumutãtorul convine sã punã la dispoziţia Împrumutatului un Împrumut multi-valutã în valoare de 223,500,000 EURO în conformitate cu termenii şi condiţiile precizate în Acord.
"Documentele Împrumutului" înseamnã Acordul de Împrumut şi Contractele de Finanţare.
"Finanţarea Proiectului" orice finanţare a achiziţionãrii, construcţiei sau dezvoltãrii oricãrui activ ce formeazã parte a proiectului, în cazul în care persoana/persoanele juridice care asigurã aceastã finanţare convin în mod expres sã aibã drept de recurs numai asupra activelor finanţate şi a veniturilor care vor rezulta în urma exploatãrii, pierderii sau deteriorãrii activelor respective pentru plata tuturor sumelor respective şi fundamentatã de un studiu de fezabilitate elaborat de experţi independenţi competenţi pe baza cãruia se poate concluziona în mod rezonabil cã proiectul respectiv va genera venituri în valutã suficiente pentru rambursarea capitalului Împrumutat şi a dobânzilor şi a altor costuri financiare atribuibile tuturor sumelor împrumutate survenite în legãturã cu respectivul proiect.
1.2 Interpretarea Anumitor Trimiteri (Referinţe): Termenii definiţi şi trimiterile (referinţele) utilizate în Acordul de Împrumut (incluzând interpretarea trimiterilor), au acelaşi înţeles şi aceeaşi interpretare în aceastã Garanţie, în mãsura în care nu este stipulat altfel în aceastã Garanţie sau în mãsura în care contextul nu o cere altfel.
1.3 Titlurile capitolelor vor fi ignorate în interpretarea acestei Garanţii.

2 Garanţie şi Despãgubiri
2.1 Garanţie: Garantul garanteazã în mod irevocabil şi necondiţionat Împrumutãtorului cã, în cazul în care Împrumutatul, indiferent de motiv, nu plãteşte vreo sumã pe care o datoreazã la platã sau nu îşi îndeplineşte una din obligaţiile ce îi revin conform Documentelor Împrumutului la data, timpul sau oricum altfel aşa cum este specificat în Documentele Împrumutului (indiferent dacã este data normalã de scadenţã, accelerare sau altfel), Garantul va plãti aceastã sumã în 4 zile lucrãtoare de la cerere şi va asigura îndeplinirea acestei obligaţii la cererea Împrumutãtorului.
2.2 Condiţii Generale. Condiţiile generale prevãzute în Anexa 1 a acestei Garanţii se vor aplica garanţiei şi despãgubirilor prevãzute în prezenta Garanţie.
2.3 Despãgubiri: Ca prevederi separate, de sine stãtãtoare şi alternative, Garantul este de acord în mod irevocabil şi necondiţionat:
2.3.1. ca orice sumã care, deşi prevãzutã a fi de platã de Împrumutat conform oricãrui Document al Împrumutului, este pentru orice motiv (indiferent dacã existã sau este cunoscut în prezent sau o sã devinã cunoscut de oricare din pãrţile oricãrui Document al Împrumutului), nerecuperabilã de la Garant pe baza unei garanţii, va fi totuşi recuperabilã de la acesta ca şi cum ar fi unicul debitor principal şi va fi plãtitã de cãtre acesta Împrumutãtorului la cerere şi
2.3.2. ca o obligaţie de bazã de a despãgubi Împrumutãtorul în caz de daunã ca urmare a oricãrei obligaţii de platã a oricãrei sume prevãzute a fi îndeplinite sau plãtite de Împrumutat prin oricare din Documentele Împrumutului şi fiind neplãtite sau neefectuate la data sau în maniera specificatã în Documentul Împrumutului sau orice obligaţie a Împrumutatului asumatã prin oricare din Documentele Împrumutului fiind sau urmând a fi lovite de nulitate, nule sau neexecutorii indiferent de motiv (indiferent dacã existã sau este cunoscut în prezent de oricare din pãrţile oricãrui Document al Împrumutului) valoarea respectivei daune privind obligaţiile de platã fiind valoarea prevãzutã a fi de platã de Împrumutat cu referire la valoarea relevantã.

3 Reprezentãri şi Garanţii
3.1 Reprezentãri şi Garanţii: Garantul (primind informaţiile relevante de la autoritãţile publice competente) reprezintã şi garanteazã cãtre şi în favoarea Împrumutãtorului reprezentãrile şi garanţiile stabilite în Anexa 3 a acestei Garanţii.
3.2 Repetiţia: Fiecare din reprezentãrile şi garanţiile stipulate în art. 3 al acestei Garanţii vor fi corespunzãtoare şi conforme atâta timp cât existã vreo sumã ce urmeazã a se Împrumuta sau a se rambursa în conformitate cu oricare din Documentele Împrumutului, funcţionând ca o repetiţie la acel moment prin trimitere la circumstanţele existente la momentul respectiv.
3.3 Restricţii privind Garanţiile: Reprezentãrile şi garanţiile stipulate în Paragrafele 1 şi 6 din Anexa 3 vor face obiectul (unde este cazul), numai sub aspect legal, condiţiilor restrictive formulate în cadrul opiniilor definite în Anexa 5, Partea B, din Acordul de Împrumut.

4 Angajamente
Garantul se angajeazã cã, atâta timp cât existã vreo sumã ce urmeazã a se împrumuta sau a se rambursa conform Documentelor Împrumutului:
4.1 Rangul Obligaţiilor: Obligaţiile sale de platã conform acestei Garanţii sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin de acelaşi rang şi evaluate în toate privinţele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de platã negarantate şi nesubordonate.
4.2 Obligaţia de Platã a Capitalului Împrumutat: Orice obligaţie de platã va fi subordonatã total obligaţiilor de platã ale Împrumutatului asumate prin Documentele Împrumutului conform termenilor din Anexa 2 a acestei Garanţii şi o asemenea obligaţie de platã nu va fi rambursatã decât în conformitate cu termenii acestei Anexe 2.
4.3 Nerenunţarea: Nu va cauza suspendarea sau renunţarea la Proiect sau Centralã, şi va lua toate mãsurile necesare în vederea asigurãrii cã Împrumutatul nu va suspenda sau nu va renunţa la Proiect sau la Centralã sau la afacerile sale.
4.4 Evenimente de Culpã: Va notifica prompt Împrumutãtorul asupra apariţiei oricãrui Eveniment sau Potenţial Eveniment de Culpã (şi despre orice acţiune întreprinsã sau propusã a fi întreprinsã pentru remedierea acestuia) deîndatã ce este în cunoştinţã de cauzã.
4.5 Angajament Negativ: Nu va avea şi nu va constitui şi se va asigura cã nici o Agenţie Guvernamentalã sau entitate aflatã în proprietatea Statului (alta decât autoritãţile locale sau municipale din România care, în conformitate cu prevederile legislative generale, au autonomie în domeniul acordãrii de garanţii şi care nu sunt controlate în aceastã privinţã în mod direct sau indirect de cãtre Garant) nu va avea sau nu va constitui nici un titlu de gaj semnificativ asupra activelor sale (cu excepţia situaţiei în care o garanţie echivalentã referitoare la sumele de plãtit conform Documentelor Împrumutului este constituitã în favoarea Împrumutãtorului, într-un mod acceptabil de cãtre acesta, împreunã cu aranjamentele intercreditor cu orice creditor şi garantate intr-un mod acceptabil Împrumutãtorului), cu excepţia:
4.5.1 titlurilor de gaj existente la data acestui Acord de Garanţie şi notificate în scris Împrumutãtorului anterior datei acestei Garanţii.
4.5.2 titlurilor de gaj rezultate doar din aplicarea legii (sau din aplicarea unor prevederi similare dintr-un contract) în cursul desfãşurãrii normale a activitãţii acestuia referitor la obligaţiile de platã care au devenit scadente de mai puţin de 7 zile
4.5.3 garanţiilor cu bunuri, a titlurilor de valoare şi a documentelor similare rezultate sau constituite în procesul normal de desfãşurare a activitãţii sale ca garanţie numai pentru obligaţia de platã cãtre o bancã sau instituţie financiarã cu legãturã directã cu bunurile sau documentele asupra cãrora titlul de gaj este constituit
4.5.4 gajului constituit ca urmare a prevederilor de reţinere a titlului în cadrul condiţiilor standard de furnizare de bunuri dobândite de entitatea relevantã în cursul desfãşurãrii normale a activitãţii acestuia, iar termenul de valabilitate al respectivului gaj expirã la nu mai mult de un an de la constituire
4.5.5 garanţiei pentru plata capitalului împrumutat în vederea finanţãrii proiectului, care sã prevadã cã activele pe baza cãrora se constituie o asemenea garanţie sunt (a) active care fac obiectul respectivei Finanţãri a Proiectului sau (b) venituri sau cereri de daunã rezultate în urma exploatãrii, a eşecului de a se conforma specificaţiilor, eşecului în finalizare, exploatare, vânzare sau pierdere sau daunelor provocate activelor respective
4.5.6 oricãrei garanţii asupra unui activ constituitã ulterior semnãrii prezentului Acord cu unicul scop de a finanţa achiziţia respectivã
4.5.7 garanţiei acordate de o agenţie guvernamentalã sau entitate aflatã în proprietatea Statului asupra activelor sale înainte ca acestea sã devinã agenţie guvernamentalã sau entitate în proprietatea Statului sau oricãrei garanţii care inlocuieşte respectiva garanţie şi nu prevede o rãspundere mai mare decât garanţia originalã şi nu este acordatã pe baza altor active decât cele pentru care garanţia originalã a fost acordatã
4.5.8 garanţiei care este acordatã în favoarea Garantului sau unei Agenţii guvernamentale sau entitãţi în proprietatea Statului asupra activelor care nu aparţin nici unuia dintre aceştia
4.5.9 oricãrei alte garanţii constituite sau care produce efecte asupra activelor Garantului sau ale unei Agenţii guvernamentale sau entitãţi în proprietatea Statului astfel încât totalul datoriei, capitalului sau valorii nominale a garanţiilor/titlurilor de gaj constituite sau care produc efecte potrivit acestei exceptãri asupra activelor Garantului nu trebuie sã depãşeascã niciodatã valoarea de 50.000.000 EURO sau un echivalent al acesteia (determinat în mod rezonabil de Împrumutãtor).
4.5.10 oricãrei alte garanţii constituite sau care produce efecte cu acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.6 Litigiu: Va transmite imediat Împrumutãtorului detalii despre orice litigiu, arbitraj sau mãsuri administrative în care este implicat Garantul, sau orice agenţie guvernamentalã sau entitate în proprietatea Statului (sau oricare din respectivele active ale acestora) care au sau ar putea avea un impact negativ major.
4.7 Conformitatea cu legislaţia:
4.7.1 Se vor respecta toate Legile şi Directivele aplicabile (incluzând, dar fãrã a se limita la, (i) Convenţia UNECE privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus in 1998, (ii) Convenţia UNECE privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontierã, adoptatã la Espoo în 1991 şi (iii) cerinţele legislaţiei Comunitãţii Europene când şi unde sunt aplicabile) cu privire la Proiect şi la piaţa de energie electricã din România;
4.7.2 Se va asigura cã Împrumutatul işi va indeplini îndatoririle şi obligaţiile în conformitate cu Legile şi Directivele aplicabile, incluzând toatã legislaţia în domeniul mediului înconjurãtor şi termenii şi condiţiile tuturor aprobãrilor legate de Proiect sau de Centralã.
4.8 Convenţii: Va respecta prevederile fiecãrei Convenţii Internaţionale (aşa cum sunt definite în Acordul de Împrumut), incluzând Convenţia Comunã privind Managementul în siguranţã al combustibilului ars şi managementul în siguranţã al deşeurilor radioactive, deschise spre semnare din 1997, aşa cum au fost ratificate de România şi publicate în Monitorul Oficial, şi cã legislaţia secundarã de implementare a acestora este în vigoare în formã şi conţinut şi la o datã satisfãcãtoare pentru Împrumutãtor şi menţinutã ulterior în vigoare fãrã modificãri sau suplimentãri contrare.
4.9 Transfer: Nu va (fie printr-o singurã tranzacţie sau un numãr de tranzacţii, fie dintr-odatã sau de-a lungul unei perioade de timp) vinde, transfera, închiria, concesiona, împrumuta sau altfel transfera (fie direct, prin vânzare-cumpãrare, fie printr-un acord de vânzare şi lease-back, fie altfel) vreunul din activele sale care au legãturã cu sau sunt necesare Proiectului sau Centralei sau asupra cãrora Împrumutatul are drept de administrare din punct de vedere economic şi de exploatare, sau va schimba, reduce sau afecta în vreun fel dreptul de administrare din punct de vedere economic şi al exploatãrii al activelor respective, fãrã acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.10 Despãgubire: Garantul va despãgubi la cerere Împrumutãtorul ca urmare a oricãrei finanţãri sau costuri, pierderi, cheltuieli survenite sau suportate de cãtre acesta ca rezultat al chestiunilor la care se face referire în art. 21 al Acordului de Împrumut, şi în special (fãrã a se limita la) cu referire la orice încãlcare sau potenţialã încãlcare a, sau rãspundere (civilã sau penalã), potrivit oricãrei Legi privind mediul înconjurãtor sau orice responsabilitate ce revine Împrumutãtorului cu privire la orice rãspundere nuclearã incluzând curãţirea, evacuarea, decontaminarea, repararea sau altã acţiune corectivã, în fiecare din cazuri rezultatã în urma activitãţii sau în legãturã cu activele Împrumutatului şi/sau (prin suplimentarea prevederilor art. 21 din Acordul de Împrumut) ale Garantului sau ale oricãrei Agenţii guvernamentale sau entitãţi aflate în proprietatea Statului sau cu privire la Proiect sau Centralã.
4.11 Finanţare: Se va asigura cã Împrumutatul are în permanenţã fonduri suficiente disponibile care sã permitã operarea şi întreţinerea Centralei şi efectuarea oricãrei plãţi datorate potrivit oricãrui Document al Acordului sau Document al Proiectului.
4.12 Statutul Împrumutãtorului: Se va asigura ca Împrumutãtorul sã beneficieze în permanenţã de competenţa legalã, imunitãţi şi privilegii identice cu cele de care beneficiazã de obicei o instituţie financiarã multilateralã sau internaţionalã.
4.13 Nereeşalonare: Nu va reeşalona sau solicita o reeşalonare la platã a niciunei datorii potrivit Documentelor de Finanţare sau oricãrei datorii faţã de Comunitãţile Europene.
4.14 Finalizarea altor unitãţi: Cu excepţia cazului sau în mãsura în care Împrumutãtorul în libertatea sa de acţiune este satisfãcut de faptul cã finalizarea sau construcţia oricãrei unitãţi la Centralã nu va avea un impact negativ major, se va asigura cã o asemenea finalizare sau construcţie nu va începe înainte de implementarea completã a Proiectului şi în orice caz, indiferent dacã o astfel de construcţie va avea un impact negativ major sau nu, se va consulta cu Împrumutãtorul înainte de a întreprinde orice alte acţiuni în legãturã cu o astfel de unitate. Acest art. 4.14 nu se va aplica cheltuielilor efectuate de Împrumutat ce nu depãşesc o valoare totalã de 9.500.000 EURO.
4.15 Proprietate: Se va asigura cã Împrumutatul este şi va rãmâne de fiecare datã cel puţin 75% în proprietatea şi cel puţin 75% sub controlul Garantului, cu excepţia acceptului prealabil scris al Împrumutãtorului.
4.16 Schimbarea Controlului asupra Electrica şi Transelectrica: Dacã Garantul îşi reduce ponderea în proprietatea societãţilor Electrica şi Transelectrica sub 51% sau una dintre acestea înceteazã a fi controlatã de cãtre Garant, Împrumutãtorul va fi notificat cu promptitudine.

5 Taxe
5.1 Plaţi scutite în totalitate de taxe: Toate sumele plãtibile de Garant conform acestei Garanţii vor fi plãtite:
5.1.1 nerestrictiv şi necondiţionat,
5.1.2 fãrã şi scutite de şi (cu excepţia nivelului cerut de lege) fãrã nici o deducere sau reţinere pentru sau în contul oricãrei taxe percepute, impuse, colectate, reţinute sau estimate de cãtre sau în interiorul României sau de orice alte jurisdicţii de unde sau cãtre care se efectueazã plata sau de orice federaţie sau organizaţie la care România sau orice astfel de jurisdicţie este membrã la momentul plãţii şi
5.1.3 fãrã deducere sau reţinere (cu excepţia nivelului cerut de lege) în contul oricãrei alte sume, prin compensaţie sau altfel.
5.2 Acumularea Plãţilor:
5.2.1 Dacã Garantul sau orice altã Persoanã (indiferent dacã este sau nu parte la, sau în numele unei pãrţi la, aceasta Garanţie) trebuie în orice moment sã deducã sau sã reţinã din suma plãtitã sau plãtibilã de, sau primitã sau ce urmeazã a fi primitã de cãtre Garant conform acestei Garanţii, fiecare sumã va fi suplimentatã pânã la nivelul necesar pentru a asigura cã Împrumutãtorul primeşte la scadenţa şi reţine (liber de orice rãspundere) o sumã netã egalã cu ceea ar fi primit şi reţinut dacã nici o astfel de deducere sau reţinere ar fi fost cerutã sau efectuatã.
5.2.2 Dacã Garantul sau orice altã Persoanã (fie cã este sau nu parte la, fie în numele unei pãrţi la aceasta Garanţie) trebuie sã plãteascã în orice moment orice taxã sau altã sumã pentru, sau calculatã cu referinţã la, orice sumã primitã sau de primit (inclusiv orice sumã primitã sau de primit potrivit acestui art. 5.2.2.) de cãtre Împrumutãtor conform acestei Garanţii, Garantul va plãti sau asigura plata acestei taxe sau a altei sume înainte ca orice dobândã sau penalitate sã devinã plãtibilã sau, dacã aceastã taxã sau altã sumã este plãtibilã şi plãtitã la Împrumutãtor, va creşte la cerere plãţile sale cãtre Împrumutãtor conform acestei Garanţii cu o sumã care sã asigure cã Împrumutãtorul este despãgubit în totalitate pentru respectiva taxã sau sumã plãtitã sau plãtibilã de cãtre Împrumutãtor.
5.2.3 în termen de 30 de zile de la plata oricãrei sume asupra cãreia prin lege trebuie aplicatã vreo deducere sau reţinere, şi în decurs de 3O de zile de la scadenţa plãţii oricãrei taxe sau a altei sume cerute la platã conform art. 5.2.2., Garantul va trimite Împrumutãtorului dovada satisfãcãtoare a acelei deduceri, reţineri sau plãţi şi (acolo unde este cerutã expedierea prin mandat poştal) dovada expedierii acesteia cãtre autoritatea de impozitare sau alta.
5.2.4 Imediat ce Garantul are cunoştinţã de faptul cã este cerutã o asemenea deducere, reţinere sau platã (sau de orice modificare a unei astfel de cerinţe) va notifica acest lucru Împrumutãtorului.

6 Plãţi
6.1 Modalitãţi de platã: La fiecare scadenţã a oricãrei sume datorate de Garant, acea sumã va fi fãcutã disponibilã cãtre Împrumutãtor, prin plata în valuta la care se face referire în art. 15.3. al Acordului de Împrumut în asemenea fonduri şi pânã la un asemenea moment la scadenţa care poate fi atunci acceptatã în general pentru reglarea plãţilor internaţionale, la Locul convenit al Plãţii, în valuta respectivã.
Toate aceste plãţi vor fi fãcute în contul şi la banca în acel Loc al Plãţii aşa cum poate specifica Împrumutãtorul.
6.2 Ordinea de Distribuţie: Dacã suma primitã de Împrumutãtor de la Garant la orice datã este mai micã decât suma totalã rãmasã şi/sau devenitã scadentã conform oricãrui Document al Împrumutului la acea datã, Împrumutãtorul va solicita acea sumã într-o ordine ce o considerã adecvatã şi Garantul nu va fi îndreptãţit sã direcţioneze cererea Împrumutãtorului a oricãror sume primite de Împrumutãtor de la Garant potrivit acestei Garanţii.

7 Moneda Plãţii
Referitor la orice sumã plãtibilã de Împrumutat în conformitate cu Acordul de Împrumut (şi nu un Contract de Finanţare), EURO este singura valutã de cont şi platã pentru toate sumele plãtibile de Garant în conformitate sau în legãturã cu aceastã Garanţie, inclusiv despãgubirile; dar referitor la orice sumã plãtibilã de Împrumutat conform unui Contract de Finanţare valuta stabilitã în respectivul Contract de Finanţare este valuta de cont şi platã a tuturor sumelor plãtibile de Garant în acest sens, inclusiv despãgubirile.

8 Includerea unor prevederi ale Acordului de Împrumut
Urmãtoarele prevederi ale Acordului de Împrumut se vor aplica (când este cazul) în raport cu aceastã Garanţie ca şi cum ar fi fost precizate în aceastã Garanţie, dar având trimiterile în acele articole ale Acordului de Împrumut şi/sau Contractelor de Finanţare, şi la Împrumutat (oricare ar fi condiţiile) corespunzãtoare trimiterilor la aceastã Garanţie, respectiv la Garant: Articolele 2.2, 7.1, 15, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27 şi 29.

9 Cheltuieli
Indiferent dacã se realizeazã sau nu vreun Împrumut, Împrumutãtorul nu va fi rãspunzãtor pentru nici un cost legal survenit Garantului în legãturã cu pregãtirea, negocierea, intrarea în vigoare, executarea şi implementarea, monitorizarea şi publicarea acestei Garanţii.

10 Modalitãţi de Comunicare
10.1 Adrese: Fiecare comunicare în cadrul acestei garanţii se va efectua prin fax, telex sau în alt mod în scris. Fiecare comunicare sau document de transmis oricãrei pãrţi potrivit acestui Acord va fi trimisã la faxul sau adresa şi având specificatã "în atenţia" (dacã este cazul), coordonate care au fost desemnate de una din pãrţi celeilalte pentru scopul acestei Garanţii. Coordonatele iniţiale, respectiv numãrul de fax, adresa şi specificarea destinatarului (când este cazul) astfel desemnate de Împrumutãtor şi Garant sunt specificate mai jos:

Garantul:
Adresa: Guvernul României
Ministerul Finanţelor Publice
Strada Apolodor nr. 17, Sector 5
Bucureşti, Cod Poştal O50741
România
Nr. de fax: OO4O21 336643O
în atenţia: Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Externe
Directorului General

Împrumutãtor:

Adresa: European Commission
Directorate-General Economic and Financial Affairs
Financial Operations, Programme Management and Liaison
with the EIB Group
Bâtiment Wagner
L-292O Luxembourg
Nr. de fax: OO352 43O1 36599
în atenţia: Operaţiuni noi de împrumut- EURATOM şi EU

10.2 Semnatari pentru Ministerul Finanţelor Publice: Garantul confirmã Împrumutãtorului cã, persoanele stabilite de MFP din România a fi autorizate sã semneze orice corespondenţã cu Împrumutãtorul (inclusiv sã semneze confirmarea precizatã în art. 4.4 al Acordului de Împrumut) în numele sãu, sunt într-adevãr autorizate în acest scop şi va asigura cã MFP va notifica în scris imediat Împrumutãtorul dacã vreuna dintre aceste persoane nu mai este astfel autorizatã.
10.3 Transmitere: Orice comunicare din partea Garantului va fi irevocabilã şi nu va deveni efectivã pânã nu va fi primitã de Împrumutãtor. Orice comunicare de la Împrumutãtor cãtre Garant va fi consideratã ca fiind primitã de acesta:
10.3.1 dacã a fost transmisã prin fax între orele 9 a.m. şi 5 p.m. (ora localã în locul cãtre care este trimisã) într-o zi lucrãtoare în acel loc, atunci când este transmis sau, dacã este transmis prin fax la orice altã ora, la 9 a.m. (ora localã în locul cãtre care este transmis) a urmãtoarei zile lucrãtoare în acel loc sau
10.3.2 în oricare alt caz, atunci când este lãsat la adresa specificatã în art.1O.1 sau în decurs de 5 zile lucrãtoare dupã ce a fost depus la poştã par avion, recomandatã şi adresatã la respectiva adresã.
În acest scop, zilele lucrãtoare sunt zilele altele decât sâmbetele, duminicile şi zilele libere ale bãncii.
10.4 Limba:
10.4.1 Toate comunicãrile între pãrţi se vor desfãşura în limba englezã;
10.4.2 Toate documentele şi Documentele Împrumutului transmise Împrumutãtorului în conformitate cu aceastã Garanţie, vor fi, dacã aşa se solicitã de cãtre Împrumutãtor, redactate în limba englezã sau însoţite de o traducere legalizatã de cãtre un traducãtor autorizat de Ministerul Justiţiei, pe cheltuiala Garantului. Dacã existã un conflict, traducerea în limba englezã va prevala asupra versiunii lingvistice originale.

11 Succesori si Desemnaţi
11.1 Aceastã Garanţie va obliga şi va fi în vigoare în beneficiul respectivilor succesori şi împuterniciţi desemnaţi ai pãrţilor la prezenta, şi toate pãrţile sunt îndreptãţite sã transfere drepturile ce decurg din aceastã Garanţie, cu excepţia faptului cã Garantul nu poate sã desemneze sau sã transfere în alt mod toate sau o parte din obligaţiile sale asumate prin aceastã Garanţie fãrã acordul prealabil scris al Împrumutãtorului.
11.2 Împrumutãtorul poate face cunoscut desemnatului sau oricãrei alte persoane care îşi propune sã intre în orice fel de transfer, participare sau alt fel de acord în legãturã cu aceastã Garanţie sau cu un împrumut:
11.2.1 o copie a oricãrui Document Relevant sau orice alt document transmis în conformitate cu aceastã Garanţie sau cu orice alt Document al Proiectului; şi
11.2.2 orice informaţie pe care Împrumutãtorul a dobândit-o în cadrul sau în legãturã cu orice Document Relevant sau cu orice împrumut, cu excepţia cazului în care Împrumutatul sau Garantul l-au notificat scris pe Împrumutãtor cã acea informaţie este secret comercial sau are caracter secret conform legii.
11.3 Împrumutãtorul sau oricare din succesorii sãi va notifica în scris dacã transferã oricare din drepturile sale în cadrul acestei Garanţii.

12 Legea Aplicabilã, Jurisdicţia şi Limba Acordului
12.1 Legea aplicabilã: Aceasta Garanţie va fi guvernatã şi interpretatã în conformitate cu legislaţia englezã.
12.2 Jurisdicţia Curţii Europene: în favoarea Împrumutãtorului, Garantul consimte irevocabil, sub rezerva art. 12.3 şi a art. 12.4, cã orice disputã sau divergenţã de orice naturã ce poate rezulta din sau în legãturã cu orice Document de Finanţare (incluzând, fãrã a se limita la o disputã sau o divergenţã cu privire la existenţa, încãlcarea, încetarea sau validitatea acesteia) (fiecare dintre acestea o "Disputã") va fi supusã, în conformitate cu art. 153 al Tratatului privind înfiinţarea EURATOM ("Tratatul Euratom") Curţii de Primã Instanţã a Comunitãţilor Europene ("CFI"), cu drept de recurs la Curtea de Justiţie a Comunitãţilor Europene ("ECJ") în conformitate cu art. 140a al Tratatului EURATOM.
Potrivit art. 12.3 şi art. 12.4, ECJ sau CFI, dupã caz, va avea jurisdicţie exclusivã pentru a determina o astfel de Disputã. O decizie a ECJ sau CFI conform art. 12.2 va fi obligatorie şi executorie pentru pãrţi, cu excepţia cazului în care ECJ suspendã intrarea în vigoare a oricãrei decizii a CFI prin intermediul unui câştig de cauzã interimar în aşteptarea unui recurs de la CFI cãtre ECJ.
12.3 Arbitraj Alternativ: De asemenea, Pãrţile consimt irevocabil cã orice Disputã poate fi supusã şi rezolvatã prin arbitraj, fãrã a ţine seama de art. 12.2, la alegerea exclusivã a Împrumutãtorului (indiferent de natura disputei), în conformitate cu Regulile de Arbitraj în Dreptul Comerţului Internaţional ale Comisiei Naţiunilor Unite aşa cum sunt acestea în vigoare (ãRegulile"), de o comisie de 3 arbitri (sau un arbitru unic, dacã Pãrţile convin altfel) în conformitate cu urmãtoarele:
12.3.1 Împrumutãtorul poate supune o disputã arbitrajului prin aviz scris atât cãtre Garant cât şi cãtre Împrumutat.
12.3.2 Locaţia arbitrajului va fi Londra.
12.3.3 Autoritatea care desemneazã pentru scopurile precizate în art. 7(2) al Regulilor va fi Curtea Londonezã de Arbitraj Internaţional ("LCIA").
12.3.4 Limba englezã va fi utilizatã în scris şi vorbit pentru toate aspectele legate de arbitraj.
12.3.5 Legea proceduralã a oricãrui arbitraj, care va fi în conformitate cu Regulile, va fi legea englezã.
12.3.6 Deciziile arbitrilor vor fi definitive şi obligatorii pentru Pãrţi.
12.3.7 Împrumutãtorul poate înainta recurs oricãrei curţi competente jurisdicţional în ceea ce priveşte soluţionarea acestei arbitrãri.
12.3.8 Decizia arbitrilor poate fi pusã în aplicare de cãtre orice instanţã competentã şi poate fi executatã împotriva persoanei şi activelor perdantului în orice jurisdicţie.
12.4 Altã Instanţã Competentã: Nici o prevedere a acestui art. 12 nu va limita dreptul Împrumutãtorului de a acţiona în justiţie Garantul în tribunalele româneşti şi nici acţionarea în justiţie în una sau multe instanţe nu va împiedica Împrumutãtorul sã acţioneze în justiţie în orice altã instanţã, indiferent dacã o face simultan sau nu.
12.5 Loc de judecatã: Garantul renunţã irevocabil la orice obiecţie pe care ar putea sã o ridice cu privire la locaţia de judecatã a oricãror procese în oricare din tribunalele specificate în art. 12 şi la orice reclamaţii cum cã astfel de litigii au fost supuse unui forum neconvenabil.
12.6 Serviciul de Proces:
12.6.1 Garantul numeşte în mod irevocabil Consilierul Economic al Ambasadei României la Luxemburg (în prezent situatã pe 94 avenue du X Septembre, L-2550 Luxembourg) şi Consilierul Economic al Ambasadei României în Marea Britanie (în prezent situatã pe 4 Palace Green, London, W8 4QD ) sau în cazul în care consilierul nu este numit sau prezent, însãrcinatul cu afaceri sau orice altã persoanã va îndeplini majoritatea sau toate sarcinile consilierului ca reprezentant al României pânã când un consilier este numit, sau în absenţa consilierului, sã primeascã, pentru sau în numele acestuia, serviciul de proces în orice proceduri judecãtoreşti în Luxembourg sau Londra. Un asemenea serviciu va fi considerat finalizat la primirea de cãtre agentul de proces relevant (indiferent dacã este înaintat şi primit de Garant). Dacã dintr-un motiv oarecare un agent de proces înceteazã sã acţioneze ca atare sau nu mai are o adresã în Luxembourg sau Londra, Garantul consimte irevocabil sã numeascã un agent de proces înlocuitor acceptabil de cãtre Împrumutãtor, şi sã trimitã Împrumutãtorului o copie a acceptãrii de cãtre agent a acestei numiri, în decurs de 30 de zile.
12.6.2 Garantul consimte în mod irevocabil cã orice proces în cadrul oricãrei acţiuni judecãtoreşti de oriunde sã fie realizat prin transmiterea prin poştã a unei copii în conformitate cu art. 10. Un astfel de serviciu va deveni efectiv la 30 de zile dupã depunerea la poştã.
12.6.3 Nimic nu va afecta dreptul de a servi procesul în orice altã modalitate permisã de lege.
12.7 Consimţãmânt de punere în aplicare etc.: Garantul consimte în general şi în mod irevocabil în legãturã cu orice acţiune judecãtoreascã, indiferent de locul de desfãşurare, la acordarea unei despãgubiri sau la emiterea oricãrui proces în legãturã cu aceastã acţiune incluzând, fãrã a se limita la, realizarea, aplicarea sau executarea împotriva activelor de orice naturã (indiferent de utilizarea lor efectivã sau intenţionatã) a oricãrui ordin sau a oricãrei hotãrâri care poate fi emis(ã) în cadrul acelei acţiuni.
12.8 Renunţarea la Imunitate: Garantul consimte irevocabil cã, în cazul în care oricare din Pãrţi intenteazã proces oriunde (pentru o hotãrâre de suspendare, executare specificã, daune interese sau orice altceva), nu va fi invocatã imunitatea de cãtre acesta sau în numele sau cu privire la activele sale (în mãsura în care poate exista în orice moment, fie din raţiuni de suveranitate fie altfel) faţã de aceastã procedurã legalã, sechestru (fie în vederea executãrii, înaintea hotãrârii judecãtoreşti sau altfel) asupra activelor sale (cu excepţia activelor care fac parte din domeniul public) sau faţã de executarea judecãtoreascã, renunţându-se în mod irevocabil la aceastã imunitate. Garantul consimte irevocabil cã el şi activele sale sunt şi vor fi supuşi unor asemenea proceduri, sechestru sau executare cu privire la obligaţiile sale asumate prin acest Acord. Garantul consimte cã pentru scopul jurisdicţiei şi renunţãrii la imunitate, aceastã Garanţie constituie un act de drept privat şi comercial realizat în scopuri private şi comerciale.
12.9 Recunoaştere şi punere în aplicare: Garantul renunţã în mod irevocabil la orice drept de obiecţie asupra competenţei oricãrei instanţe sau tribunal ales de Împrumutãtor sub rezerva art. 12. Ordinul sau hotãrârea judecãtoreascã a unei asemenea instanţe sau tribunal va fi finalã şi obligatorie. Asemenea decizie va fi recunoscutã de Garant şi va fi executorie pentru Garant potrivit Codului Român de Procedurã Civilã sau Convenţia de la New York privind recunoaşterea şi punerea în aplicare a Deciziilor Arbitrale Strãine semnatã la 10 iunie 1958 (Convenţia de la New York) fãrã o reexaminare a chestiunilor. Orice ordin sau hotãrâre judecãtoreascã a instanţei competente sau a tribunalului ales de Împrumutãtor cu privire la acţiunile sau reclamaţiile împotriva Împrumutatului în conformitate cu art. 31 din Acordul de Împrumut va fi recunoscutã de Garant şi va fi executorie (în mãsura în care este necesar) pentru Împrumutat în conformitate cu Codul Român de Procedurã Civilã sau Convenţia de la New York fãrã reexaminarea motivelor.
12.10 Limba Acordului: Aceasta Garanţie şi Contractele de Finanţare sunt întocmite numai în limba englezã. Nici o traducere nu va produce efecte legale şi o astfel de traducere va fi doar în scop informativ.

13 Intrarea în vigoare
Pãrţile convin cã obligaţiile Garantului conform acestei Garanţii nu vor intra în vigoare pânã la data la care Ministerul Finanţelor Publice din România a notificat Împrumutãtorul în scris cã aceastã Garanţie a fost ratificatã în conformitate cu Paragraful 5 al Anexei 1 la Acordul de Împrumut.


ANEXA 1

Condiţii Generale aplicabile prezentei Garanţii

1 Garantul în calitate de Debitor Principal: între Garant şi Împrumutãtor, însã fãrã a afecta obligaţiile Împrumutatului, Garantul va fi rãspunzãtor şi va despãgubi Împrumutãtorul ca şi cum ar fi singurul debitor principal şi nu numai un garant, în consecinţã, Garantul nu va fi absolvit de rãspundere, nici rãspunderea sa nu va fi afectatã, de orice lucru care nu l-ar elibera sau nu i-ar afecta rãspunderea dacã ar fi singurul debitor principal, incluzând urmãtoarele:
1.1. orice moment, pãsuire, concesie, renunţare sau consimţãmânt dat în orice moment Îprumutatului
1.2. orice modificare sau suplimentare a oricãrui Document al Împrumutului sau oricãrui tip de gaj sau garanţie (alta decât modificarea sau suplimentarea care ar spori suma agregatã a rãspunderii Împrumutatului cãtre Împrumutãtor conform Documentelor Împrumutului sau ar rezulta în schimbarea datei scadente de Rambursare într-o datã anterioarã sau, în cazul unor Contracte de Finanţare cu mai mult de o datã de rambursare, în orice sumã de capital principal rambursatã la o datã anterioarã termenului de rambursare)
1.3. formularea sau absenţa unei cereri cãtre Împrumutat pentru efectuarea plãţii
1.4. aplicarea sau lipsa aplicãrii prevederilor oricãrui Document al Împrumutului, al acestei Garanţii sau a oricãrei alte garanţii sau gaj
1.5. constituirea, existenţa sau expirarea oricãrui tip de garanţie
1.6. lichidarea judiciarã a Împrumutatului sau orice mãsura întreprinsã în vederea unei asemenea lichidãri
1.7. ilegalitatea, invaliditatea sau caracterul neexecutoriu a, sau orice lipsã a, oricãrei prevederi a acestei Garanţii, a oricãrui Document al Împrumutului sau a oricãrei garanţii sau a oricãror obligaţii a pãrţilor în conformitate sau în legãtura cu aceastã Garanţie, orice Document al Împrumutului sau orice altã garanţie sau gaj, sau
1.8. orice schimbare în natura legalã, statutul, proprietatea sau controlul Împrumutatului, întreprinderea sa sau oricare din activele sale.

2 Nerenunţarea la obligaţiile Garantului: Obligaţiile Garantului asumate prin aceastã Garanţie sunt şi vor rãmâne în vigoare şi efective prin nerenunţarea la garanţie pânã la momentul în care nu mai existã vreo sumã de împrumutat potrivit oricãrui Document al Împrumutului şi Împrumutãtorul a primit sau a recuperat în mod irevocabil toate sumele plãtibile potrivit Documentelor Împrumutului, în plus, acele obligaţii ale Garantului sunt suplimentare faţã de, şi nu înlocuiesc vreo garanţie existentã la orice moment în favoarea oricãrei Persoane, fie din partea Garantului sau altfel, şi poate fi executatã fãrã a recurge mai întâi la Împrumutat, sau la o altã garanţie. Garantul renunţã irevocabil la toate avizele şi (cu excepţia cerinţelor art. 2.1.) la cererile de orice fel.

3 Exercitarea Drepturilor Garantului: Atâta timp cât orice sumã urmeazã a fi împrumutatã sau urmeazã a fi plãtitã conform Documentelor Împrumutului
3.1. orice drept al Garantului, din raţiuni de executare a oricãrei obligaţii asumate prin aceastã Garanţie, de despãgubit de cãtre Împrumutat, pentru a dovedi cu privire la orice obligaţii în lichidarea Împrumutatului sau de beneficiat de sau de executat orice garanţie va fi exercitat şi executat numai într-un asemenea mod şi în asemenea condiţii solicitate de Împrumutãtor şi
3.2. orice sumã primitã sau recuperatã de Garant (a) ca rezultat al oricãrui exerciţiu sau (b) în procedura de lichidare a Împrumutatului va fi datã în pãstrare pentru Împrumutãtor şi plãtitã imediat Împrumutãtorului.
4 Evitarea plãţilor: Garantul va despãgubi la cerere Împrumutãtorul împotriva oricãrei finanţãri sau oricãror costuri, pierderi, cheltuieli sau obligaţii (inclusiv pierderea comisionului de administrare a Împrumutului incluse în modul de calcul a Ratei de Referinţã ca şi a sumelor plãtibile oricãror terţi), susţinutã sau creatã de Împrumutãtor ca rezultat al solicitãrii indiferent de motiv (incluzând orice faliment, insolvabilitate, procedurã de lichidare judiciarã sau o lege similarã indiferent de jurisdicţie) în vederea rambursãrii parţiale sau în totalitate a sumei primite sau recuperate de acesta cu privire la orice sumã platibilã de Împrumutat conform Documentelor Împrumutului şi va plãti în orice caz Împrumutãtorului la cerere suma astfel rambursatã de acesta.

5 Evenimente importante: Conform art. 19.1.21 din Acordul de Împrumut, evenimentele importante pot fi unul din urmãtoarele, în cazul în care:
5.1 Împrumutãtorul determinã, în orice moment, cã Garantul a eşuat în îndeplinirea uneia dintre obligaţiile asumate prin Memorandumul de înţelegere încheiat sau ce va fi încheiat ulterior între Garant şi Comunitatea Europeanã; sau
5.2 FMI determinã, în orice moment, cã prezentul Acord sau oricare aranjament stand-by ulterior acestuia încheiat între Garant şi FMI nu este îndeplinit în mod satisfãcãtor.


ANEXA 2

Condiţii de Subordonare

1 Angajamente
1.1 Pânã în momentul rambursãrii şi plãţii integrale a tuturor datoriilor generate sau posibil de generat potrivit Documentelor Proiectului, atât Împrumutatul, cât şi Garantul, nu vor încãlca prevederile art. 18.22.4 din Acordul de Împrumut, fãrã consimţãmântul prealabil scris al Împrumutãtorului.
1.2 Dacã, în orice moment, Garantul primeşte o platã (inclusiv pe calea compensãrii) care nu respectã prevederile art. 18.22.4 din Acordul de Împrumut, Garantul va proceda astfel:
(i) va anunţa Împrumutãtorul asupra acestei plãţi;
(ii) va reţine aceastã platã în contul Împrumutãtorului; şi
(iii) va plãti şi distribui plata conform instrucţiunilor Împrumutãtorului.

2 Relaţiile de subordonare :
Condiţiile de subordonare prevãzute în aceasta Anexã 2 :
a. Vor rãmâne în vigoare sub formã de subordonare continuã şi
b. Nu vor fi afectate în nici un fel de prevederile privind rãspunderea (chiar dacã rãmân în vigoare sau nu datoriile apãrute potrivit Documentelor Împrumutului) sau de oricare alte prevederi.

3 Nealterarea subordonãrii:
Fãrã a aduce prejudicii prevederilor generale ale Paragrafului 2 (Relaţiile de Subordonare), subordonarea descrisã în aceastã Anexã 2 nu va fi alteratã sub nici o formã de orice situaţie descrisã în Paragrafele 1.1 pânã la 1.8 din Anexa 1 la aceastã Garanţie.

4 Lipsa Rãspunderii:
Împrumutãtorul nu va fi rãspunzãtor în faţa Garantului în ceea ce priveşte:
(a) maniera în care işi exercitã sau nu drepturile privind aceastã Anexã 2 sau
(b) incapacitatea de a încasa sau administra obligaţiile de platã.


ANEXA 3

Reprezentãri şi Garanţii

1 Drepturi: Garantul poate participa, exercita drepturile şi îndeplini obligaţiile apãrute prin aceastã Garanţie.

2 Autorizare bugetarã permanentã: Garantul este autorizat prin lege sã-şi exercite obligaţiile şi sã facã toate plãţile apãrute potrivit acestei Garanţii pe mãsurã ce apar, chiar şi în lipsa unei prevederi speciale în cadrul legii bugetului anual care este în vigoare în momentul apariţiei unei astfel de obligaţii de platã.

3 Autorizãri si Acorduri: Toate activitãţile, condiţiile şi cerinţele stipulate de Constituţie şi legile României vor fi derulate şi îndeplinite (inclusiv obţinerea oricãror acorduri ce sunt necesare) pentru a:
3.1 facilita posibilitatea Garantului de a participa, a-şi exercita drepturile şi îndeplini obligaţiile apãrute în legãturã cu aceastã Garanţie conform legii
3.2 asigurã cã obligaţiile sale de platã sunt valide, legale şi în vigoare
3.3 asigurã cã obligaţiile sale de platã sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin acelaşi rang şi evaluate în toate privinţele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de platã negarantate şi nesubordonate şi
3.4 sã facã aceastã Garanţie admisibilã de cãtre orice tribunal arbitrai, la nivelul Instanţelor Europene şi a celor din România
au fost îndeplinite şi nu este necesarã obţinerea nici unui acord pentru îndeplinirea celor stipulate în sub-paragrafele 3.1 pânã la 3.4 ale acestei Anexe 3 inclusiv.

4 Taxe:
4.1 Împrumutãtorul este recunoscut de cãtre Ministerul Finanţelor Publice şi de cãtre toate Agenţiile din România ca fiind o instituţie internaţionalã, exceptatã de la plata taxelor pe teritoriul României, şi nici o deducere sau alte taxe similare referite în art. 5.1 al acestei Garanţii nu pot fi reţinute asupra oricãrei plãţi a Împrumutatului sau Garantului cãtre Împrumutãtor conform Documentelor Împrumutului pe teritoriul României.
4.2 Nu se aplicã nici un fel de taxã poştalã, de înregistrare sau altele similare pe teritoriul României în legãturã cu executarea, livrarea, intrarea în vigoare sau înregistrarea în evidenţe a oricãrui Document Relevant (cu excepţia taxelor judiciare normale cu privire la intrarea în vigoare).
Clauza de neîncãlcare etc: îndeplinirea obligaţiilor Garantului în legãturã cu aceastã Garanţie nu va încãlca sau depãşi rãspunderea sau limitele responsabilitãţii acordate sau impuse de cãtre:
5.1 Constituţia României sau orice altã lege referitoare la acestea, sau
5.2 Orice acord al cãrei pãrţi este sau care se referã la activele sale.

6 Încadrarea obligaţiilor: Obligaţiile Garantului în legãturã cu aceastã Garanţie sunt legale, valide, obligatorii şi în vigoare şi sunt şi vor fi întotdeauna de cel puţin acelaşi rang şi evaluate în toate privinţele cel puţin la fel cu oricare alte obligaţii de platã negarantate şi nesubordonate ale acestuia şi renunţarea de cãtre Garant, conform art.12.8 al acestei Garanţii, asupra oricãrui drept la imunitate este validã, efectivã şi irevocabil obligatorie pentru Garant.

7 Fãrã Culpã: Nu a apãrut şi nu va apare nici un eveniment sau potenţial eveniment de culpã, ca rezultat al contractãrii unui împrumut, altul decit cel la care s-a renunţat conform art. 25.2 din Acordul de Împrumut.

8 Gajul existent: Nu va exista alt gaj asupra Proiectului sau asupra activelor prezente şi viitoare ale Împrumutatului decât cele permise potrivit art. 18.2 din Acordul de Împrumut şi nu existã alt titlu de gaj asupra activelor Garantului decât cele permise potrivit art. 4.5 al acestei Garanţii.

9 Secrete: Nici o informaţie care a fost sau este trimisã Împrumutãtorului de cãtre Împrumutat sau Garant nu este secretã în nici un fel şi toate aceste informaţii pot fi aduse la cunoştinţa unor terţi, şi protejate dacã Împrumutatul sau Garantul au notificat în scris Împrumutãtorul cã astfel de informaţii constituie un secret din punct de vedere comercial sau legal.

10 Reprezentare şi Garanţii: Toate mãsurile de reprezentare şi garanţiile Împrumutatului conform art. 16 din Acordul de Împrumut sunt corecte.

11 Schimbãri cu impact major ale condiţiilor: N-au avut loc schimbãri semnificative ale condiţiilor sau operaţiilor financiare de la data semnãrii pânã în prezent.

12 Documentele Împrumutului: Garantul a participat la negocierea Documentelor Împrumutului şi orice amendament al acestora, este în deplinã cunoştinţã a termenilor acestora şi a primit o copie validã a tuturor Documentelor Împrumutului şi a amendamentelor acestora.

13 Conducerea Centralei: Împrumutatul are drept exclusiv asupra folosirii şi conducerii din punct de vedere economic a Centralei.

14 Fãrã active ale domeniului public: Nici unul dintre activele Împrumutatului (incluzând, fãrã a se limita la caracterul de generalitate al celor menţionate anterior, Centrala) nu constituie domeniu public.

Aceastã Garanţie a fost întocmitã ca un act juridic în data de 18 iunie 2OO4.

Încheiatã între

ROMÂNIA reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice
prin:
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Ministru

şi

Comunitatea Europeanã pentru Energie Atomicã reprezentatã prin Comisia Comunitãţilor Europene pentru şi în numele acesteia
prin:
David Mc Glue
Director, Directorate-General
Economic and Financial Affairs

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016