Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE FINANTARE din 30 mai 2007  intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul National PHARE 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE FINANTARE din 30 mai 2007 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul National PHARE 2005

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 458 din 6 iulie 2007
ACORD DE FINANŢARE din 30 mai 2007
intre Guvernul României şi Comisia Europeanã referitor la Programul Naţional PHARE 2005
EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 458 din 6 iulie 2007


Comisia Europeanã, denumitã în continuare Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunitãţii Europene, denumitã în continuare Comunitatea, pe de o parte, şi
Guvernul României, denumit în continuare Beneficiarul, pe de altã parte,
au convenit dupã cum urmeazã:

Mãsura la care se face referire în art. 1 va fi executatã şi finanţatã din resursele bugetare ale Comunitãţii, conform prevederilor cuprinse în prezentul acord. Cadrul tehnic, juridic şi administrativ în care va fi pusã în aplicare mãsura prevãzutã la art. 1 este stabilit în Condiţiile generale anexate la Acordul-cadru din 12 martie 1991, încheiat între Comisie şi Beneficiar, şi completate cu prevederile prezentului acord şi ale Dispoziţiilor speciale anexate la acesta.

ART. 1
Natura şi obiectul
Ca parte a programului sãu de asistenţã, Comunitatea contribuie prin fonduri nerambursabile la finanţarea urmãtoarei mãsuri, prezentatã în detaliu în anexa C:
Numãrul programului: 2005/017-553.06
Titlul: Programul Naţional PHARE 2005
pentru România

ART. 2
Angajamentul Comunitãţii
Contribuţia financiarã a Comunitãţii este stabilitã la nivelul maxim de 372,29 milioane euro, denumitã în continuare finanţarea nerambursabilã CE. Din aceastã sumã, 300 milioane euro vor fi disponibili dupã semnarea prezentului acord de finanţare. Diferenţa de 72,29 milioane euro va fi disponibilã numai dupã îndeplinirea, cel târziu la sfârşitul lunii septembrie 2006, a sistemelor de referinţã prevãzute în anexa F. În cazul neîndeplinirii acestora, Comisia va invoca art. 12.2 din anexa C şi va solicita organizarea unui comitet mixt de monitorizare pentru a analiza situaţia şi a decide ce fişe de proiect vor fi amendate.
Contribuţia financiarã minimã a beneficiarului este determinatã de regulile de cofinanţare prevãzute în anexa la prezentul acord.
ART. 3
Durata şi data de expirare
Pentru prezenta mãsurã, finanţarea nerambursabilã CE este disponibilã pentru contractare pânã la 30 noiembrie 2007, în conformitate cu dispoziţiile prezentului acord. Toate contractele trebuie semnate pânã la aceastã datã. Orice fonduri rãmase din finanţarea nerambursabilã CE care nu au fost contractate pânã la aceastã datã vor fi anulate.
Termenul limitã pentru executarea contractelor din finanţarea nerambursabilã CE este 30 noiembrie 2008, cu excepţia contractelor de investiţii şi de supervizare cuprinse în subprogramul 4, pentru care termenul limitã este 30 noiembrie 2009. Cu toate acestea, în situaţii excepţionale Comisia poate fi de acord cu o prelungire corespunzãtoare a perioadei de contractare sau a perioadei de executare a contractelor, dacã aceastã solicitare este fãcutã în timp util şi este justificatã în mod corespunzãtor de cãtre beneficiar. Efectuarea plãţilor poate continua timp de 18 luni dupã termenul limitã de executare a contractelor pentru a îndeplini obligaţiile apãrute în timpul executãrii contractelor aflate sub incidenţa acestui program. Prezentul acord va expira la momentul efectuãrii acestor plãţi. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
ART. 4
Adrese
Corespondenţa referitoare la executarea mãsurii, având menţionate numãrul şi titlul mãsurii, va fi adresatã urmãtoarelor persoane:


pentru Beneficiar: pentru Comunitate:

Dl Istvan Jakab, Dl Jonathan Scheele,
secretar de stat, şeful Delegaţiei CE,
coordonatorul naţional al asistenţei, Delegaţia CE la Bucureşti,
Ministerul Finanţelor Publice, Str. Jules Michelet nr. 18-20,
Bd. Mircea Vodã nr. 44, bl. M17, 010463, Bucureşti,
intrarea C, tronsonul 2, România,
Telefon: +40 21 302 52 50; Fax: 00 40 21 212 88 08
Fax: +40 21 302 52 32,
România


ART. 5
Numãrul de exemplare originale
Prezentul acord este redactat în douã exemplare în limba englezã.
ART. 6
Intrarea în vigoare
Prezentul acord va intra în vigoare la data semnãrii de cãtre ambele pãrţi. Nicio cheltuialã efectuatã înainte de aceastã datã nu este eligibilã în cadrul finanţãrii nerambursabile CE.
Anexele fac parte integrantã din prezentul acord.
Încheiat la Bucureşti.


Din partea Beneficiarului, Din partea Comunitãţii,
Dl Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu, Dl Jonathan Scheele,
ministrul finanţelor publice şeful Delegaţiei CE,
Delegaţia CE la Bucureşti



ACORD-CADRU

Comisia Comunitãţilor Europene, denumitã în cele ce urmeazã Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunitãţii Economice Europene, denumitã în cele ce urmeazã Comunitatea, pe de o parte, şi
România, pe de cealaltã parte,
şi împreunã denumite pãrţi contractante,
având în vedere faptul cã România este eligibilã de a beneficia de Programul de asistenţã PHARE din partea Comunitãţii, prevãzut în Regulamentul nr. 3.906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunitãţii Europene, modificat prin Regulamentul nr. 2.698/90 din 17 septembrie 1990,
având în vedere faptul cã este convenabilã menţionarea în cele de mai jos a cadrului tehnic, legal şi administrativ pentru executarea mãsurilor finanţate în România în cadrul programului de asistenţã al Comunitãţii,
au convenit dupã cum urmeazã:

ART. 1
Pentru a promova cooperarea dintre pãrţile contractante în scopul sprijinirii procesului reformei economice şi sociale din România, pãrţile contractante sunt de acord sã implementeze mãsuri în domeniul cooperãrii financiare, tehnice şi al altor forme de cooperare, aşa cum s-a specificat în regulamentul mai sus menţionat, care vor fi finanţate şi implementate în cadrul tehnic, legal şi administrativ stabilit în prezentul acord-cadru. Detaliile specifice ale fiecãrei mãsuri (sau set de mãsuri) vor fi introduse într-un memorandum ce va fi convenit între pãrţile contractante (denumit în continuare memorandum de finanţare), pentru care este oferit un model în anexa nr. 2 (C).
România întreprinde toate acţiunile necesare pentru a asigura executarea corespunzãtoare a tuturor mãsurilor.
ART. 2
Fiecare mãsurã finanţatã în cadrul prezentului acord-cadru va fi implementatã în conformitate cu Condiţiile generale din anexa A, care vor fi considerate ca fiind incluse în fiecare memorandum de finanţare.
Memorandumul de finanţare poate schimba sau suplimenta Condiţiile generale, dupã cum va fi necesar pentru implementarea mãsurii în discuţie.
ART. 3
Pentru problemele legate de mãsurile finanţate în cadrul prezentului acord-cadru, Comisia va fi reprezentatã de delegaţia sa, imediat ce aceasta este înfiinţatã în Bucureşti, care se va asigura, din partea Comisiei, cã mãsura este executatã în conformitate cu practicile financiare şi tehnice legale.
ART. 4
Când pãrţile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integralã sau parţialã privind implementarea unei mãsuri cãtre o terţã parte, stat sau agenţie.
În acest caz, termenii şi condiţiile unei asemenea delegãri vor fi menţionaţi în acordul ce urmeazã sã fie încheiat între Comisie şi terţa parte, stat sau agenţie, cu acordul Guvernului României.
ART. 5
Orice disputã legatã de prezentul acord-cadru care nu poate fi rezolvatã prin consultare va fi soluţionatã în conformitate cu procedura de arbitraj menţionatã în anexa B.
ART. 6
Prezentul acord-cadru este întocmit în douã exemplare în limba englezã.
ART. 7
Prezentul acord-cadru va intra în vigoare la data la care pãrţile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa în conformitate cu legislaţia sau procedura internã a fiecãrei pãrţi. Acordul-cadru va continua sã fie în vigoare pentru o perioadã nedefinitã, dacã nu îşi înceteazã valabilitatea prin notificarea scrisã a uneia dintre pãrţile contractante cãtre cealaltã.
La încheierea duratei de valabilitate a prezentului acord-cadru, orice mãsurã aflatã încã în curs de execuţie va fi dusã la îndeplinire conform termenilor memorandumului de finanţare aferent şi Condiţiilor generale stabilite prin prezentul acord-cadru.
ART. 8
Prevederile prezentului acord-cadru se vor aplica şi cooperãrii tehnice şi a altor tipuri de cooperare convenite între pãrţile contractante, care prin natura lor nu sunt cuprinse într-un memorandum specific finanţat în baza Programului de asistenţã PHARE, la cererea Guvernului României.
Anexele fac parte integrantã din prezentul acord-cadru.


Întocmit la Bucureşti Întocmit la Bucureşti
la 12 martie 1991. la 12 martie 1991.


Pentru România, Pentru Comunitate,
Eugen Dijmãrescu, Frans Andriessen,
ministru de stat vicepreşedinte al Comisiei Europene



ANEXA A
--------
la acordul de finanţare
-----------------------


CONDIŢII GENERALE
privind memorandumurile de finanţare

În prezentele condiţii generale termenul de Beneficiar va fi înţeles ca referitor la Guvernul României.

TITLUL I
Finanţarea proiectelor

ART. 1
Obligaţia Comunitãţii
Angajamentul Comunitãţii, denumit în cele ce urmeazã finanţarea gratuitã a CEE, a cãrui valoare este menţionatã în memorandumul de finanţare va determina limita în cadrul cãreia se vor desfãşura angajarea şi execuţia plãţilor prin contracte şi devize aprobate corespunzãtor.
Orice cheltuieli ce depãşesc finanţarea gratuitã a CEE vor fi suportate de Beneficiar.
ART. 2
Disponibilitatea finanţãrii gratuite a CEE
Acolo unde execuţia unei mãsuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, finanţarea gratuitã a CEE va deveni disponibilã în momentul în care devin disponibile şi sumele angajate de Beneficiar şi/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevãzute în memorandumul de finanţare.
ART. 3
Cheltuirea
Contractele sunt eligibile pentru plãţi în baza memorandumului de finanţare numai dacã sunt încheiate înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare. Plãţile în cadrul unor asemenea contracte pot avea loc în timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finanţare. Orice prelungire excepţionalã a acestei perioade trebuie sã fie aprobatã de Comisie.
În cadrul limitei stabilite pentru finanţarea gratuitã a CEE, cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate delegaţiei Comisiei de cãtre Beneficiar, conform agendei stabilite în memorandumul de finanţare. Documentele justificative referitoare la plãţile fãcute pentru realizarea unei anumite mãsuri vor fi puse la dispoziţie în sprijinul cererii de fonduri atunci când Comisia o solicitã.
Oricum, în cadrul anumitor contracte din cadrul mãsurii poate fi prevãzutã plata direct de cãtre Comisie cãtre contractanţi. Fiecare contract va indica proporţia şi momentul efectuãrii plãţii împreunã cu documentele justificative necesare.
Pentru partea de program implementatã de Beneficiar, autoritatea de implementare va înainta un program de lucru cu cel puţin 9 luni înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare, pentru aprobarea de cãtre Comisie a contractelor ce mai trebuie încheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie sã cuprindã propuneri pentru utilizarea dobânzilor nete provenite din conturile deschise în cursul implementãrii programului, cu condiţia ca întreaga finanţare gratuitã a CEE sã fi fost angajatã anterior.
În ceea ce priveşte mãsurile executate pe baza unor devize estimative, în condiţiile în care memorandumul de finanţare nu poate prevedea altfel, o primã tranşã de platã, care nu va depãşi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi efectuatã în favoarea Beneficiarului, în aceleaşi condiţii menţionate la paragraful 2 de mai sus.

TITLUL II
Achiziţionarea

ART. 4
Generalitãţi
Procedura de urmat pentru încheierea contractelor de lucrãri, livrãri şi de cooperare tehnicã va fi menţionatã în memorandumul de finanţare, urmând principiile de mai jos.
ART. 5
Condiţii de participare
1. Cu excepţia prevederilor art. 6, Comisia şi Beneficiarul vor lua mãsurile necesare pentru a asigura egalitatea condiţiilor de participare la astfel de contracte, în special prin publicarea în timp util a invitaţiilor la licitaţie. Anunţurile urmeazã sã fie fãcute pentru Comunitate cel puţin în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, iar pentru statele beneficiare, în jurnalele oficiale corespunzãtoare.
2. Condiţiile generale ale contractelor trebuie sã fie întocmite în conformitate cu modelele din uzanţa internaţionalã, cum ar fi reglementãrile generale şi condiţiile pentru contractele de livrãri finanţate din fondurile PHARE.
ART. 6
Derogarea de la procedurile standard
Acolo unde este recunoscutã urgenţa situaţiei sau unde aceasta este justificatã pe baza naturii, importanţei reduse sau a unor caracteristici particulare ale anumitor mãsuri (de exemplu, operaţii de finanţare în douã etape, operaţii multifazate, specificaţii tehnice particulare etc.) şi ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sã autorizeze în mod excepţional:
- acordarea contractelor în urma unor invitaţii restrânse la licitaţie;
- încheierea contractelor prin acord direct;
- realizarea contractelor prin departamente de lucrãri publice.
O astfel de derogare trebuie sã fie menţionatã în memorandumul de finanţare.
ART. 7
Acordarea contractelor de lucrãri şi livrãri
Comisia şi Beneficiarul se vor asigura cã pentru fiecare operaţie oferta selectatã este cea mai avantajoasã din punct de vedere economic, în special din punctul de vedere al calificãrilor şi garanţiilor oferite de licitatori, al costului şi al calitãţii serviciilor, al naturii şi al condiţiilor de execuţie a lucrãrilor sau a livrãrilor, al costului lor de utilizare şi al valorilor tehnice.
Rezultatele invitaţiilor la licitaţie vor trebui publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene cât mai repede posibil.
ART. 8
Contractele de cooperare tehnicã
1. Contractele de cooperare tehnicã, ce pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrãrilor sau de asistenţã tehnicã vor fi încheiate dupã negocierea directã cu consultantul sau, dacã se justificã din punct de vedere tehnic, economic sau financiar, ca urmare a invitaţiei la licitaţie.
2. Contractele vor trebui sã fie întocmite, negociate şi încheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci când se prevede astfel în memorandumul de finanţare.
3. În situaţia în care contractele urmeazã sã fie întocmite, negociate şi încheiate de Beneficiar, Comisia va propune o listã scurtã cu unul sau mai mulţi candidaţi, pe baza criteriilor de garantare a calificãrilor, experienţei şi independenţei lor, şi ţinând seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul în discuţie.
4. În cazul unei proceduri directe de negociere, când Comisia a propus mai mulţi candidaţi, Beneficiarul este liber sã aleagã dintre cei propuşi candidatul cu care intenţioneazã sã încheie contractul.
5. Când existã recurs la o procedurã de licitare, contractul va fi acordat candidatului care a înaintat oferta confirmatã de Beneficiar şi de Comisie ca fiind cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.

TITLUL III
Acordarea de facilitãţi

ART. 9
Privilegii generale
Personalului care participã la mãsurile finanţate de Comunitate, precum şi membrilor de familie ai acestuia li se pot acorda avantaje, privilegii şi scutiri nu mai puţin favorabile decât cele acordate în mod obişnuit altor strãini angajaţi în statul Beneficiarului, în cadrul oricãror alte acorduri bilaterale sau multinaţionale ori aranjamente pentru programe de asistenţã economicã şi de cooperare tehnicã.
ART. 10
Facilitãţi de stabilire, instalare, intrare şi rezidenţã
În cazul contractelor de lucrãri, de livrãri sau de servicii, persoanele fizice sau juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitaţie vor avea drept de instalare temporarã şi de rezidenţã, în cazurile în care importanţa contractului justificã aceasta. Acest drept va fi obţinut numai dupã emiterea invitaţiei de participare la licitaţie, va servi personalului necesar efectuãrii studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor şi va expira la o lunã dupã desemnarea contractantului.
Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrãri, livrãri sau de servicii finanţate de Comunitate şi membrilor de familie apropiaţi ai acestuia sã intre în statul Beneficiarului, sã se stabileascã în acel stat, sã lucreze acolo şi sã pãrãseascã statul respectiv, aşa cum o justificã natura contractului.
ART. 11
Importul şi reexportul de echipament
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea mãsurii, în conformitate cu legile, regulile şi reglementãrile în vigoare ale Beneficiarului.
Beneficiarul va acorda în plus persoanelor fizice şi juridice care au executat contracte de lucrãri, livrãri sau servicii permisele necesare pentru reexportul echipamentului menţionat.
ART. 12
Controlul importurilor şi schimburilor valutare
Pentru executarea mãsurilor Beneficiarul se obligã sã acorde autorizaţii de import, precum şi autorizaţii pentru achiziţionarea valutei necesare şi sã aplice reglementãrile naţionale privind controlul asupra schimburilor valutare, fãrã discriminare între statele membre ale Comunitãţii, Albania, Bulgaria, Republica Cehã, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea mãsurii, conform reglementãrilor de control al schimburilor valutare în vigoare în statul Beneficiarului.
ART. 13
Impozitare şi vamã
1. Plata impozitelor, taxelor vamale şi a taxelor de import nu va fi finanţatã din finanţarea gratuitã a CEE.
2. Importurile în baza contractelor de livrãri, încheiate de autoritãţile Beneficiarului şi finanţate din finanţarea gratuitã a CEE, vor putea intra în statul Beneficiarului fãrã a fi supuse taxelor vamale, altor taxe din import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent.
Beneficiarul va asigura ca importurile respective sã fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate cãtre contractant, aşa cum se prevede în contract, şi pentru folosinţa imediatã, conform cerinţelor pentru implementarea normalã a contractului, fãrã a ţine seama de întârzieri sau de dispute în ceea ce priveşte stabilirea taxelor vamale, plãţilor ori a impozitelor menţionate mai sus.
3. Contractele pentru livrãri sau servicii oferite de firme externe ori româneşti, finanţate din finanţarea gratuitã a CEE, nu vor fi supuse în statul Beneficiarului plãţii TVA, timbrului fiscal sau taxelor de înregistrare ori altor impuneri fiscale având efect similar, indiferent dacã aceste taxe existã sau urmeazã sã fie instituite.
4. Persoanele fizice şi juridice, inclusiv personalul expatriat din statele membre ale Comunitãţii Europene, care executã contracte de cooperare tehnicã finanţate din finanţarea gratuitã a CEE vor fi scutite de la plata impozitelor pe profit şi pe venit în statul Beneficiarului.
5. Efectele personale şi gospodãreşti importate pentru uz personal de cãtre persoanele fizice (şi membrii familiilor lor), altele decât cele achiziţionate local, angajate în îndeplinirea sarcinilor definite în contractele de cooperare tehnicã vor fi scutite de taxe vamale, de import, de alte taxe şi impozite fiscale cu acelaşi efect, efectele personale şi gospodãreşti respective urmând sã fie reexportate sau sã se dispunã de ele în ţarã, conform reglementãrilor în vigoare în statul Beneficiarului, dupã terminarea contractului.
6. Persoanele fizice şi juridice ce importã echipament profesional, aşa cum se prevede la art. 11, dacã solicitã astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporarã, aşa cum este definit prin legislaţia naţionalã a Beneficiarului în ceea ce priveşte echipamentul respectiv.

TITLUL IV
Executarea contractelor

ART. 14
Originea livrãrilor
Beneficiarul se declarã de acord ca, atunci când Comisia nu autorizeazã altfel, materialele şi livrãrile necesare pentru executarea contractelor sã fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Republica Cehã, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei.
ART. 15
Proceduri de efectuare a plãţilor
1. Pentru contractele finanţate din finanţarea gratuitã a CEE documentele de licitaţie vor fi întocmite şi plãţile vor fi efectuate fie în Unitãţi Europene de Cont (ECU), fie, conform legilor şi reglementãrilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, în valuta Beneficiarului, fie în valuta statului în care ofertantul îşi are înregistrat sediul de afaceri sau în valuta statului în care sunt produse livrãrile.
2. Când documentele de licitaţie sunt întocmite în ECU, plãţile în cauzã vor fi efectuate, în mod corespunzãtor, în valuta prevãzutã în contract, pe baza ratei de schimb a ECU în ziua precedentã efectuãrii plãţii.
3. Beneficiarul şi Comisia vor lua toate mãsurile necesare pentru a asigura execuţia plãţilor în cel mai scurt timp posibil.

TITLUL V
Colaborarea dintre Comisie şi Beneficiar

ART. 16
Inspecţie şi evaluare
1. Comisia va avea dreptul sã îşi trimitã proprii agenţi sau reprezentanţii corespunzãtor autorizaţi pentru a duce la îndeplinire orice misiune tehnicã sau financiarã ori de audit pe care o considerã necesarã pentru a urmãri execuţia mãsurii. În orice caz, Comisia va comunica în avans autoritãţilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.
Beneficiarul va pune la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care vor fi solicitate de aceasta şi va lua toate mãsurile pentru a facilita munca persoanelor împuternicite sã ducã la îndeplinire evaluãrile sau inspecţiile.
2. Beneficiarul:
a) va pãstra înregistrãri şi documente contabile adecvate pentru identificarea lucrãrilor, livrãrilor sau serviciilor finanţate în baza memorandumului de finanţare, conform procedurilor legale de contabilitate;
b) va asigura ca agenţii sau reprezentanţii mai sus menţionaţi ai Comisiei sã aibã dreptul de a inspecta toatã documentaţia şi înregistrãrile contabile relevante, privitoare la cele finanţate în baza memorandumului de finanţare, şi va asista Curtea de Conturi a Comunitãţii Europene în executarea evaluãrii contabile privind utilizarea finanţãrii gratuite a CEE.
Comisia va putea, de asemenea, sã execute o evaluare ulterioarã şi o evaluare contabilã finalã a programului. Evaluarea ulterioarã va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum şi impactul asupra dezvoltãrii şi restructurãrii sectorului implicat.
Evaluarea contabilã finalã va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o pãrere independentã asupra corectitudinii şi compatibilitãţii contractelor şi plãţilor, precum şi asupra conformitãţii lor cu prevederile memorandumului de finanţare. Evaluarea contabilã finalã va stabili balanţa fondurilor neangajate şi/sau necheltuite care vor fi rambursate Comisiei.
ART. 17
Urmãrirea mãsurilor
Ca urmare a executãrii mãsurii, Comisia poate solicita orice explicaţie şi, atunci când este necesar, poate cãdea de acord cu Beneficiarul asupra unei noi orientãri în ceea ce priveşte mãsura care sã fie consideratã mai bine adaptatã obiectivelor avute în vedere.
Beneficiarul va face rapoarte cãtre Comisie, conform planului menţionat în memorandumul de finanţare, pe toatã perioada de execuţie a mãsurii şi dupã încheierea acesteia.
Comisia, pe baza rapoartelor şi, dupã caz, a evaluãrii ulterioare, va proceda la închiderea oficialã a programului şi va informa ţara beneficiarã despre data închiderii oficiale a programului.

TITLUL VI
Prevederi generale şi finale

ART. 18
Consultãri-Dispute
1. Orice problemã legatã de executarea sau interpretarea memorandumului de finanţare sau a Condiţiilor generale va fi subiect de consultare între Beneficiar şi Comisie, conducând, în cazul în care este necesar, la un amendament la memorandumul de finanţare.
2. În situaţia în care se constatã neîndeplinirea unei obligaţii stabilite în memorandumul de finanţare şi în condiţiile generale, care nu a fost subiect al unor mãsuri de remediere luate în timp util, Comisia va putea suspenda finanţarea mãsurii dupã consultarea cu Beneficiarul.
3. Beneficiarul poate renunţa total sau parţial la execuţia mãsurii. Pãrţile contractante vor stabilii detaliile respectivei renunţãri printr-un schimb de scrisori.
ART. 19
Anunţ-Adrese
Orice anunţ şi orice acord între pãrţi, prevãzute aici, trebuie sã aibã forma unei comunicãri scrise, cu referire explicitã la numãrul şi la titlul mãsurii. Astfel de anunţuri sau de acorduri vor fi fãcute prin scrisoare adresatã pãrţii autorizate sã primeascã cele menţionate şi vor fi trimise la adresa anunţatã de partea respectivã. În caz de urgenţã sunt permise comunicãri prin telefax, comunicãri telegrafice sau prin telex, care vor fi considerate valabile, cu condiţia confirmãrii imediate prin scrisoare. Adresele sunt menţionate în memorandumul de finanţare.


ANEXA B
-------
la acordul de finanţare
-----------------------

ARBITRAJ

Orice disputã între pãrţile contractante, rezultând din acordul-cadru sau din memorandumul de finanţare, care nu este rezolvatã prin aplicarea procedurilor menţionate la art. 18 din Condiţiile generale, referitoare la memorandumul de finanţare, va fi supusã arbitrãrii de cãtre un tribunal de arbitraj, dupã cum urmeazã:
Pãrţile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, şi Comisia, pe de altã parte.
Tribunalul de arbitraj va fi compus din 3 arbitri, numiţi dupã cum urmeazã:
- un arbitru va fi numit de Beneficiar;
- un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;
- un al treilea arbitru (numit în continuare şi conducãtor) va fi numit prin acordul pãrţilor sau, în cazul unui dezacord, de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Dacã oricare dintre pãrţi nu reuşeşte sã numeascã un arbitru, acesta va fi numit de conducãtor.
Dacã un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneazã, decedeazã sau devine incapabil sã îşi desfãşoare activitatea, un alt arbitru va fi numit în acelaşi mod precum şi arbitrul cãruia îi ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile şi îndatoririle arbitrului iniţial.


ANEXA C
-------
la acordul de finanţare
-----------------------


LISTA MÃSURILOR PHARE

Subprogramul 1 Criterii politice - 2005/017-553.01
(Total: 44,59 milioane euro)
PHARE/2005/017-553 01.01. Sector minoritãţi
PHARE/2005/017-553 01.02. Societate civilã
PHARE/2005/017-553 01.03. Sector reforma administraţiei publice
PHARE/2005/017-553 01.04. Sector reforma justiţiei

Subprogramul 2 Îndeplinirea criteriilor economice - 2005/017-553.02

Subprogramul 3 Îndeplinirea obligaţiilor din acquis - 2005/017-553.03
(Total: 136,69 milioane euro)
PHARE/2005/017-553 03.01. Sector finanţe publice
PHARE/2005/017-553 03.02. Sector agriculturã
PHARE/2005/017-553 03.03. Sector mediu
PHARE/2005/017-553 03.04. Sector managementul frontierelor
PHARE/2005/017-553 03.05. Întãrirea capacitãţii instituţionale a
României de protejare a drepturilor de
proprietate intelectualã şi industrialã
PHARE/2005/017-553 03.06. Întãrirea metodologiei de supraveghere a
Comisiei de Supraveghere
a Asigurãrilor din România (CSA)
PHARE/2005/017-553 03.07. Statistica
PHARE/2005/017-553 03.08. Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a
Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare
din România (CNVM)
PHARE/2005/017-553 03.10. Consilidarea sectorului energetic
PHARE/2005/017-553 03.11. Îmbunãtãţirea siguranţei şi calitãţii
serviciilor şi a capacitãţii
instituţionale în sectorul transporturi
Subprogramul 4 Coeziune economicã şi socialã - 2005/017-553.04
(Total: 175,00 milioane euro)
PHARE/2005/017-553 04.01. Coeziune economicã şi socialã Partea 1:
Îmbunãtãţirea infrastructurii, acordarea de
sprijin pentru IMM-uri, protecţia mediului
şi îmbunãtãţirea accesului la educaţie şi
instruire la nivel regional în vederea
creşterii dezvoltãrii economice
PHARE/2005/017-553 04.02. Coeziune economicã şi socialã Partea a 2-a:
Dezvoltarea resurselor umane: mãsuri de
ocupare a forţei de muncã şi integrare socialã
PHARE/2005/017-553 04.03. Coeziune economicã şi socialã Partea a 3-a:
Dezvoltarea capacitãţilor administrative
pentru gestionarea fondurilor structurale
Subprogramul 5 Acţiuni şi nevoi specifice - 2005/17-553.05
(Total: 16,01 milioane euro)
PHARE/2005/017-553 05.01. Sprijin acordat administraţiilor care
gestioneazã fondurile Comisiei Europene
PHARE/2005/017-553 05.03. Sprijin pentru strategia de evaluare din
România


1. Identificare



PHARE 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Beneficiar România
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Program Program Naţional PHARE 2005 incluzând indicaţii
privind mãsurile pentru anii 2005-2006
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr CRIS PHARE/2005/017-553
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost 372,29 milioane euro, contribuţie PHARE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Autoritate de Ministerul Finanţelor Publice în calitate de
implementare coordonator naţional al asistenţei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod sector DAC Fonduri PHARE - milioane euro
15020 35,90
15030 18,00
15040 13,59
15050 2,00
16310 33,66
16320 41,42
16362 4,66
21010 10,22
23010 3,00
24010 3,00
31110 18,50
41010 17,50
43040 121,14
53010 74,31
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grup C
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Linii bugetare 22.02.01
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Task Manager programare Josef Winfried Gruter
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Task Manager implementare Giorgio Ficcarelli
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Termene de implementare
orientative
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contractare pânã la*1) 30/11/2007
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ultimul contract se va 30/11/2008, cu excepţia investiţiilor din
încheia înainte de*2) subprogramul 4 - partea 1 şi partea 2 (2005/017-
553.04.01 şi 2005/017-553.04.02), precum şi a
contractelor de supraveghere legate de acestea,
pentru care termenul limitã este 30 noiembrie 2009
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


--------------
*1) În nicio situaţie perioada de contractare pentru proiectele implementate în cadrul acestui program nu va depãşi 3 ani de la data angajamentului global [art. 166 (2) FR].
*2) Angajamentele bugetare care nu au generat plãţi în perioada celor 3 ani, începând de la data semnãrii, vor fi anulate [art. 77 (3) FR].

2. Rezumatul Programului Naţional PHARE 2005
Programul Naţional PHARE 2005 continuã sã furnizeze asistenţã României în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã. Programul a fost definit luându-se în considerare Foaia de parcurs pentru România, aprobatã de Consiliul European la Copenhaga în decembrie 2002. Acesta acoperã mãsurile care trebuie iniţiate sau implementate în perioada care a rãmas pânã la aderare şi în primii ani dupã aderarea României la Uniunea Europeanã. Aceste mãsuri vor sprijini dezvoltarea instituţiilor şi infrastructurii din România, necesarã unui stat membru pentru a beneficia în întreaga mãsurã de statutul de membru al Uniunii Europene şi care asigurã îndeplinirea obligaţiilor stabilite în acquis-ul comunitar.
Programul are în vedere de asemenea Programul de aderare a României şi analiza inclusã în Raportul Comisiei din noiembrie 2004 privind pregãtirea României pentru aderare.
Programul Naţional PHARE 2005 este rezultatul unui exerciţiu de programare multianualã, în care au fost identificate, pentru 8 sectoare prioritare, toate mãsurile care vor fi iniţiate în cadrul bugetelor pentru perioada 2004-2006. Programul Naţional PHARE 2005 acoperã sprijinul pentru 6 subprograme privind criteriile politice de aderare, precum şi pregãtirile necesare în vederea îndeplinirii obligaţiilor derivând din acquis-ul comunitar, cu un accent deosebit pe mãsurile de coeziune economicã şi socialã. Mai mult, Programul Naţional PHARE 2005 sprijinã participarea României la programele comunitare şi ia în considerare mãsurile cerute pentru România în primii ani de la aderare.
În ceea ce priveşte criteriile politice de consolidare a democraţiei şi statului de drept şi a respectului faţã de drepturile omului şi minoritarilor, accentul se pune pe programele multianuale de reformã a administraţiei publice şi a sistemului judiciar, prin sprijinirea minoritarilor şi a societãţii civile.
O parte importantã a mãsurilor PHARE este menitã sã îndeplineascã obligaţiile care derivã din acquis şi în special angajamentele de implementare asumate de România în timpul negocierilor de aderare. Mãsurile propuse au în vedere 4 domenii prioritare, şi anume finanţele publice, agricultura, mediul şi managementul frontierelor, în baza programelor de 3 ani pentru aceste domenii din 2004. Alte subiecte vor fi sprijinite într-un mod mai specific, cum ar fi piaţa internã, statistica, energia şi transporturile.
În conformitate cu instrucţiunile PHARE pentru perioada 2000-2006, sprijinul acordat coeziunii economice şi sociale este în strânsã legãturã cu Planul Naţional de Dezvoltare (PND) adoptat de Guvernul României în decembrie 2003. PND acoperã o perioadã de 3 ani.
Facilitatea de acţiuni specifice furnizeazã un instrument flexibil de sprijinire a acţiunilor mici, dar cu importanţã, inclusiv mãsurile menite sã ajute România în primii ani dupã aderare.
Programul Naţional PHARE 2005 continuã sã suporte în parte costurile participãrii României la diferite activitãţi comunitare. Cu toate acestea, acest subprogram se supune unui alt acord de finanţare 2005.
3. Strategie
Dupã cum se aratã în Documentul strategic al Comisiei din 2004 "Progrese în procesul de extindere", Raportul 2004 demonstreazã cã România a fãcut progrese substanţiale în direcţia îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga. Pentru a-şi încheia pregãtirile cu succes, România trebuie sã îşi intensifice eforturile în vederea transpunerii, implementãrii şi aplicãrii prevederilor acquis-ului. În special, trebuie sã continue reforma administraţiei publice şi a justiţiei. Între timp a fost semnat tratatul de aderare, care este în curs de ratificare de cãtre statele membre. Tratatul prevede anul 2007 ca datã a aderãrii României, cu condiţia ca România sã îşi îndeplineascã pânã atunci toate angajamentele asumate în timpul negocierilor, supuse monitorizãrii în anii 2005 şi 2006. În caz contrar, aderarea poate fi amânatã cu un an. Programul va furniza o facilitate care va permite ca unele acţiuni urgente derivate din procesul de monitorizare sã fie finanţate prin PHARE.
Consiliul European de la Copenhaga a aprobat în decembrie 2002 o foaie de parcurs detaliatã care acoperã perioada de preaderare a României. De atunci, PHARE sprijinã România pentru implementarea acestei foi de parcurs. Mãsurile PHARE pentru anii premergãtori aderãrii şi primii ani de dupã aderare trebuie programate luându-se în considerare acest document şi ţinându-se cont de asemenea de Parteneriatul de aderare din 2003.
Începând cu anul 2004, PHARE a intrat în sistemul de programare multianualã. Aceasta a permis implementarea unor strategii pe termen mai lung şi tratarea ultimilor ani dinainte de aderare mai mult ca un exerciţiu coerent unic de programare. Totuşi, a fost necesarã o prioritizare, deoarece fondurile PHARE, deşi substanţiale, nu ar fi suficiente pentru acoperirea tuturor acţiunilor necesare în procesul de aderare. Planul Naţional pentru Aderarea României (PNAR) 2002 a identificat mãsuri de peste 10 miliarde euro pentru anii 2004-2006, comparativ cu aproximativ 1,2 miliarde euro destinate sprijinului PHARE pentru România. Prin urmare, Guvernul României şi Comisia, în cooperare, au identificat 8 sectoare prioritare, pe care se va concentra sprijinul PHARE în aceastã perioadã. Autoritãţile române şi-au asumat responsabilitatea de a elabora pentru fiecare sector o strategie, în care sunt identificate obiectivele şi mãsurile specifice fiecãruia, prin care se vor implementa aceste obiective.
Deşi selectivã prin comparaţie cu PNAR, fiecare strategie de sector a identificat totuşi mai multe mãsuri decât putea finanţa PHARE. Prin urmare, era important sã se acorde fiecãruia dintre programele PHARE de sector un punct central, pentru a asigura un impact semnificativ al sprijinului Uniunii Europene. Acest punct central este identificat în cap. 4 prin prioritãţile PHARE. Mai mult, maturitatea propunerilor (pe baza unei evaluãri fãcute cu scopul de a observa dacã pregãtirile sunt suficient de avansate pentru a permite demararea activitãţilor la scurt timp dupã semnarea acordului de finanţare) constituie un factor decisiv în selectarea mãsurilor. Maturitatea determina de asemenea în mare mãsurã echilibrul între componentele programului.
Ca şi în anii precedenţi, Programul Naţional PHARE 2005 îşi orienteazã structura în conformitate cu criteriile de la Copenhaga, acoperind în acelaşi timp participarea la programele comunitare şi abordarea unor ţinte specifice. Acesta este împãrţit în 6 subprograme, descrise în cele ce urmeazã.
Subprogramul 1 "Criterii politice" include 3 sectoare prioritare şi 4 nevoi specifice, identificate ca fiind specifice pentru bugetul anului 2005. Aceste mãsuri vor sprijini România în îndeplinirea nevoilor urgente de dezvoltare a sistemului democratic şi a instituţiilor publice şi în consolidarea statului de drept. Cele 3 sectoare prioritare sunt reforma administraţiei publice, reforma justiţiei şi problemele minoritãţilor. Mai mult, sectorul societate civilã va fi şi el finanţat prin Programul Naţional PHARE 2005.
Subprogramul 2 "Criterii economice" a continuat în programul 2004 eforturile demarate prin Programul Naţional PHARE 2003. Pentru anul bugetar 2005 nu au fost identificate acţiuni specifice.
Subprogramul 3 "Îndeplinirea obligaţiilor din acquis" include 4 sectoare prioritare şi 11 proiecte identificate doar pentru anul bugetar 2005. Cele 4 sectoare sunt finanţe publice, agriculturã, mediu şi managementul frontierelor. În vederea îndeplinirii nevoilor specifice pentru a fi acoperite prin programul 2005, au fost identificate alte 5 proiecte în urmãtoarele domenii: statisticã, piaţã internã, energie şi transporturi.
Subprogramul 4 "Coeziune economicã şi socialã" conţine programul sectorului prioritar pentru coeziune economicã şi socialã. Acest program permite României sã se familiarizeze cu cerinţele de structurã şi management necesare pentru absorbţia fondurilor structurale şi sã pregãteascã primele proiecte de sprijin postaderare.
Subprogramul 5 "Acţiuni şi nevoi specifice" conţine o facilitate care va permite Guvernului României sã abordeze mãsurile la scarã micã şi acţiunile urgente necesare identificate în cursul negocierilor în derulare şi în primii ani dupã aderarea României la Uniunea Europeanã.
Subprogramul 6 "Participarea la programele şi agenţiile comunitare şi sprijin pentru beneficiarii finali" furnizeazã sprijin României pentru participarea la activitãţi specifice comunitare în perioada premergãtoare aderãrii. Acest subprogram se supune unui acord de finanţare separat din 2005.
4. Obiective şi prioritãţi
În acest capitol sunt descrise mãsurile *3) prevãzute pentru anul bugetar 2005 finanţate de PHARE, împãrţite pe cele 6 subprograme de mai sus. Acestea se adreseazã programelor multianuale ale sectoarelor prioritare, accentuând prioritãţile PHARE, implementarea principalelor sarcini pentru perioada 2004-2006 şi sarcinile specifice prevãzute sã demareze în cadrul Programului Naţional PHARE 2005. Prezintã, de asemenea, grupul de mãsuri propuse pentru completarea sectoarelor prioritare din Programul Naţional PHARE 2005 prin implementarea sarcinilor specifice. Aceste sarcini provin în principal din cerinţele specifice generate de acquis-ul comunitar sau din dorinţa de participare a României la anumite politici comunitare.
--------
*3) Fiecare mãsurã prevãzutã a fi implementatã prin acest program are urmãtorul cod: PHARE/2005/017-553, care se continuã cu un sistem de numerotare prin care se identificã subprogramul şi mãsura.

SUBPROGRAMUL 1
Criterii politice - 2005/017-553.01
(Total: 44,59 milioane euro)

A. DEZVOLTAREA DEMOCRAŢIEI, RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI ŞI ALE MINORITÃŢILOR
PHARE/2005/017/553.01.01. Sectorul minoritãţi
Fonduri PHARE: 11,0 milioane euro
Acest sector se adreseazã includerii sociale a populaţiei roma în România, prin promovarea participãrii la viaţa socialã, economicã şi culturalã a societãţii româneşti.
În pregãtirea pentru aderarea României la Uniunea Europeanã şi în pregãtirea implementãrii fondurilor structurale ale Uniunii Europeane, includerea populaţiei roma este una dintre categoriile prioritare în cadrul mãsurilor de resurse umane şi includere socialã conţinute în subprogramul 4 "Coeziune economicã şi socialã".
În acelaşi timp, acest program multianual de sector numit "Minoritãţi", ce vizeazã includerea populaţiei roma, este o continuare importantã a programelor PHARE precedente, menite sã consolideze capacitatea şi pregãtirea instituţiilor publice la nivel naţional, judeţean şi municipal pentru a lucra împreunã cu reprezentanţii populaţiei roma.

Programul multianual se axeazã pe urmãtoarele:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Sarcini principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dezvoltarea cadrului şi Sprijin permanent pentru crearea capacitãţii
modelelor instituţionale instituţionale la nivel naţional pentru coordonarea
pentru realizarea şi monitorizarea implementãrii Strategiei naţionale
includerii sociale de îmbunãtãţire a situaţiei populaţiei roma,
precum şi pentru îmbunãtãţriea cooperãrii între
instituţiile partenere pentru implementarea mãsurilor
de integrare socialã specifice la nivel naţional,
judeţean şi local.

Furnizarea de documente de identitate populaţiei
roma, pentru a contribui în felul acesta la
îmbunãtãţirea accesului la educaţie, ocupare a
forţei de muncã, asistenţã socialã şi alte drepturi
sociale.

Implementarea unei campanii largi de conştientizare
publicã privind aspecte ale populaţiei roma care sã
vizeze atât populaţia nonroma, cât şi populaţia roma.

Continuarea schemei de grant în parteneriat pentru
proiectele de dezvoltare a comunitãţii ale
autoritãţilor locale cu comunitatea roma, pentru a
facilita iniţiativele de îmbunãtãţire a situaţiei
populaţiei roma.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Accesul grupurilor Concentrarea pe dezvoltarea instituţionalã şi a
dezavantajate la capacitãţilor şi, de asemenea, ameliorarea mediului
educaţie educaţional în şcoli unde existã problema includerii
grupurilor dezavantajate, cu un accent special pe
populaţia roma.

Instruirea inspectorilor şcolari din judeţele recent
implicate în domeniul educaţiei incluzive,
asigurându-se astfel o standardizare la nivel
naţional.

Consolidarea programului de mediatori şcolari la
nivel naţional, îmbunãtãţindu-se astfel interfaţa
între copil, pãrinţi şi comunitatea roma.

Instruirea cadrelor didactice pentru educaţia
preşcolarã timpurie şi educaţia remedialã.

Elaborarea şi extinderea programei şcolare pentru
Programul "a doua şansã" (şcoala primarã şi
gimnazialã), corectând în felul acesta renunţarea
şi sporind numãrul de copii roma care îşi
definitiveazã educaţia obligatorie.

Asigurarea evaluãrii, inclusiv evaluarea impactului
şi existenţa unor campanii de conştientizare la
nivel naţional pentru schemele de educaţie incluzivã
şi comportament multicultural.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor
sarcini specifice:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcini care vor demara cu fonduri 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gestionarea unei scheme de grant destinate abordãrii problemelor legate
de identitatea roma
Implementarea unei scheme de grant destinate abordãrii problemelor legate
de identitatea roma
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijin pentru implementarea strategiilor judeţene ale inspectoratelor şcolare
- schema de grant şi asistenţã tehnicã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.01.02. Societatea civilã

Fonduri PHARE: 2,0 milioane euro
Aceastã mãsurã are ca scop intensificarea în continuare a contribuţiei ONG-urilor la o societate democraticã şi continuarea sprijinirii cetãţenilor în exercitarea drepturilor şi responsabilitãţilor ce le revin. Acest obiectiv va fi îndeplinit prin:
1. Sprijinirea ONG-urilor pentru consolidarea în continuare a reţelei de birouri pentru consilierea cetãţenilor (Citizens Advice Bureaux - CAB) şi sporirea eficienţei şi eficacitãţii serviciilor acestora.
2. Întãrirea în continuare a rolului ONG-urilor în sprijinul acordat democraţiei, statului de drept, drepturilor omului, inclusiv drepturilor minoritãţilor, libertãţii de expresie şi independenţei media, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.
Toate componentele Mãsurii 01.02 "Societatea civilã" vor fi administrate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societãţii Civile din România (FDSC)*4). Agenţia de implementare va încheia un contract de servicii cu FDSC prin procedura de negociere cu o singurã ofertã.
În cadrul acestui acord, FDSC va primi costurile administrative necesare, care nu vor depãşi 7,25% din buget, inclusiv costurile de audit. FDSC va fi beneficiarã eligibilã a programului doar pentru plãţile aferente acestor costuri administrative. Prin statutul sãu de organizaţie nonprofit, FDSC va fi exceptatã de la obligaţiile prevãzute de contractul standard de servicii referitor la garanţiile bancare.
-----------
*4) FDSC este o organizaţie nonprofit specializatã în administrarea programelor societãţii civile, care a fost înfiinţatã în acest scop cu sprijin PHARE.

B. DEZVOLTAREA INSTITUŢIILOR DIN ROMÃNIA

PHARE/2005/017-553.01.03. Sectorul reforma administraţiei publice

Fonduri PHARE alocate: 13,59 milioane euro
Strategia privind accelerarea reformei administraţiei publice în România pentru perioada 2004-2006 vizeazã dezvoltarea unui sistem al administraţiei publice care sã îndeplineascã standardele şi valorile europene ale transparenţei, predictibilitãţii, gestionãrii resurselor, adaptabilitãţii şi eficienţei.
Asistenţa PHARE va oferi o contribuţie semnificativã pentru implementarea mãsurilor privind reforma prevãzute de cele 3 domenii prioritare identificate în cadrul strategiei;
- reforma funcţiei publice, prin crearea unui corp profesionist de funcţionari publici, stabil şi apolitic;
- reforma administraţiei publice locale, prin continuarea procesului de descentralizare/deconcentrare.
Prioritatea "Îmbunãtãţirea procesului de formulare şi coordonare a politicilor", aşa cum a fost identificatã în programul multianual 2004, va fi abordatã de Guvern prin resurse proprii şi prin alte resurse.

Programul multianual se va axa pe:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Sarcini principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reforma funcţiei publice - Contribuţia la dezvoltarea condiţiilor de atragere
şi menţinere a personalului calificat în sistemul
administraţiei publice, prin implementarea
reformei salarizãrii, prin crearea unui cadru
legal corespunzãtor pentru selecţia, evaluarea şi
promovarea pe criterii de performanţã a
funcţionarilor publici şi instruirea acestora
- Întãrirea capacitãţii instituţionale a
instituţiilor responsabile pentru impementarea
reformei
- Îmbunãtãţirea sistemului informatic pentru
dezvoltarea resurselor umane
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reforma administraţiei - Îmbunãtãţirea calitãţii serviciilor publice,
publice locale - avându-se în vedere mai buna comunicare cu
procesul de descentralizare/ cetãţenii, servicii prompte şi de calitate şi o
deconcentrare mai bunã corelare a acestora cu nevoile locale
- O desemnare coerentã şi eficientã a responsabili-
tãţilor, resurselor financiare şi drepturilor la
toate nivelele administraţiei publice locale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice, care se adreseazã exclusiv primelor douã prioritãţi. Procesul de formulare a politicilor va fi abordat începând cu anul 2005.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcini care vor demara cu fonduri 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dezvoltarea competenţelor resurselor umane în cadrul sistemului funcţionarilor
publici din România, implementarea standardelor etice pentru funcţionarii
publici şi sporirea responsabilizãrii şi transparenţei serviciului
funcţionarilor publici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adaptarea schemei tinerilor profesionişti la nevoile reformei funcţionarilor
publici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întãrirea capacitãţii de instruire a Institutului Naţional de Administraţie
(INA) şi a centrelor regionale de formare continuã pentru administraţia
publicã localã (CRFCAPL)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Suport logistic pentru INA şi CRFCAPL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întãrirea capacitãţii administraţiei publice locale pentru gesionarea
serviciilor descentralizate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.01.04. Sectorul reforma justiţiei
Fonduri PHARE alocate: 18,00 milioane euro

Acest sector vizeazã asistenţa pentru sporirea independenţei, profesionalismului şi a capacitãţii de administrare a sistemului judiciar din România.
Asistenţa PHARE va contribui semnificativ la realizarea obiectivelor asumate de Ministerul Justiţiei în cadrul Strategiei pentru reforma justiţiei şi va completa eforturile naţionale în cele 4 prioritãţi.

Programul multianual se axeazã pe urmãtoarele:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Sarcini principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Construirea unui sistem Contribuţia la înfiinţarea:
judiciar independent - unui consiliu superior al magistraturii (CSM)
în România complet funcţional, care sã dispunã de mijloacele
necesare pentru îndeplinirea rolului sãu de garant
al independenţei
- unor instanţe specializate funcţionale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Construirea unui sistem Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale şi a
judiciar profesionist strategiei de instruire la nivelul Institutului
Naţional al Magistraturii (INM) şi al Şcolii
Naţionale de Grefieri (SNG)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea adminis- Contribuţia la înfiinţarea:
trãrii şi accesului la - unui sistem de mediere funcţional
justiţie - unui cadru legal şi instituţional îmbunãtãţit,
care sã asigure sprijinul legal în cauze civile
şi penale
- transparenţei actului de justiţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Construirea unui sistem Dotarea întregului sistem judiciar cu echipamente
eficient de management IT, în scopul creãrii şi punerii în funcţiune a unui
judiciar sistem automatizat de management al instanţelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru anul 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acordarea în continuare de asistenţã INM pentru aplicarea cu succes a
strategiei de instruire
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acordarea în continuare de asistenţã privind sprijinirea eforturilor SNG
pentru întãrirea capacitãţii instituţionale şi a politicilor de instruire
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijin pentru consolidarea cadrului instituţional şi legislativ în domeniul
cooperãrii judiciare internaţionale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dotarea în vederea asigurãrii funcţionãrii corespunzãtoare a reţelelor
internaţionale de cooperare judiciarã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea eficienţei sistemului de eliberare condiţionatã şi protecţie a
victimelor, în conformitate cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consolidarea capacitãţii instituţionale şi administrative a Ministerului
Justiţiei şi a Ministerului Public (Parchetului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea transparenţei activitãţii instanţelor şi Parchetului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Continuarea automatizãrii sistemului judiciar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



SUBPROGRAMUL 2
Îndeplinirea criteriilor economice - 2005/017-553.02

Acest subprogram nu se aplicã pentru 2005.

SUBPROGRAMUL 3
Îndeplinirea obligaţiilor referitoare la acquis - 2005/017-553.03
(Total: 136,69 milioane euro)

Acest subprogram se concentreazã pe 4 sectoare prioritare: finanţe publice, agriculturã şi dezvoltare ruralã, mediu şi managementul frontierelor.

PHARE/2005/017-553.03.01. Sectorul finanţe publice

Fonduri PHARE alocate: 35,9 milioane euro

Obiectivul general al acestui sector prioritar este îmbunãtãţirea capacitãţii legislative şi administrative a Ministerului Finanţelor Publice, precum şi a Curţii Române de Conturi.

Programul multianual se axeazã pe urmãtoarele:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Obiective principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legislaţie privind Armonizarea deplinã cu acquis-ul comunitar
sistemul de impozitare Asigurarea compatibilitãţii legislaţiei fiscale cu
şi sistemul de prevederile acquis-ului şi consolidarea reformei
administraţie fiscalã administraţiei fiscale
Aceastã prioritate urmãreşte:
- transpunerea legislaţiei comunitare în domeniul
impozitãrii şi administrãrii fiscale şi
implementarea acesteia în legislaţia naţionalã
- consolidarea capacitãţii şi îmbunãtãţirea
procedurilor de lucru ale administraţiei fiscale,
pentru a asigura aplicarea unitarã şi corectã
a legislaţiei în domeniul impozitãrii
directe şi indirecte
- reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale
- îmbunãtãţirea cadrului legislativ în vederea
armonizãrii legislaţiei cu codul de conduitã
privind impozitarea afacerilor
- dezvoltarea serviciilor de asistenţã a contri-
buabililor şi campanii de educaţie fiscalã
- formarea profesionalã a personalului cu privire
la noua legislaţie fiscalã şi creşterea nivelului
de profesionalism şi integritate ale
administraţiei fiscale
- asigurarea aplicãrii cadrului legal (norme şi
proceduri) în vederea îmbunãtãţirii serviciilor
electronice pentru contribuabili (persoane
fizice şi juridice)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Managementul finanţelor Contribuţia la dezvoltarea:
publice - cadrului instituţional şi procedural pentru
asigurarea managementului financiar eficient
al fondurilor comunitare/structurale
- unui sistem eficient de management financiar
şi de control
- funcţiei de audit public intern
- situaţiilor financiare consolidate şi a
rapoartelor consolidate cu privire la
execuţia bugetarã
- capacitãţii administrative a unitãţii de
coordonare create pentru asigurarea transparenţei
şi eficienţei fluxurilor financiare cãtre şi
de la bugetul Uniunii Europene
- sistemului de achiziţii publice
- managementului riscului privind portofoliul
datoriei publice a Guvernului
- Şcolii de Finanţe Publice, pentru a asigura o
pregãtire profesionalã la cele mai înalte
standarde a personalului Ministerului
Finanţelor Publice, precum şi a altor instituţii
interesate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dezvoltarea infrastructurii Continuarea dezvoltãrii infrastructurii IT,
IT pentru a obţine:
- aplicarea eficientã a reglementãrilor financiar-
fiscale, pe baza unei legislaţii armonizate şi
a noilor metode de lucru
- un nivel ridicat al compatibilitãţii cu sistemele
informatice similare utilizate în ţãrile
Uniunii Europene
- modernizarea sistemului informatic
- îmbunãtãţirea serviciilor oferite contri-
buabililor, precum şi utilizatorilor finali
interni ai sistemului
- Biroul central de legãturã pentru TVA şi Biroul
cental de legãturã pentru accize, operaţionale
- dezvoltarea capacitãţii personalului de a gestiona
infrastructura informaticã şi de comunicaţii şi
programele de operare aferente
- interconectivitatea cu Autoritatea Naţionalã a
Vãmilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Curtea de Conturi 'c7 - Întãrirea capacitãţii generale a Curţii de Conturi
prin introducerea metodelor moderne de audit,
în conformitate cu standardele de audit
internaţional acceptate şi cu cele mai bune
practici europene
- Crearea unui personal de înalt nivel profesional,
preocupat în mod constant de îmbunãtãţirea
performanţelor profesionale
- Dezvoltarea unui suport tehnic şi logistic modern
şi adecvat şi a unei bune comunicãri interne
şi externe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Finalizarea procesului de armonizare a legislaţiei fiscale şi consolidarea
admnistraţiei fiscale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Continuarea dezvoltãrii cadrului legal şi a capacitãţii de administrare
pentru întãrirea managementului finanţelor publice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Continuarea implementãrii strategiei IT
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Curţii de Conturi din România
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.03.02. Sectorul agriculturã

Fonduri PHARE alocate: 18,5 milioane euro
Scopul Programului sectorial pentru agriculturã este susţinerea României pentru dezvoltarea capacitãţii administrative şi de management, precum şi a abilitãţilor de inspecţie şi monitorizare necesare în contextul Politicii Agricole Comune (PAC) şi a fondurilor rurale şi pentru agriculturã.

Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Obiective specifice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Politica de dezvoltare Dezvoltarea unui program operaţional pentru
ruralã şi PAC dezvoltare ruralã complet, ce va putea fi
implementat imediat
Acordarea de asistenţã Ministerului Agriculturii,
Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale în demersul de
a-şi dezvolta capacitatea ca autoritate de
management pentru fondurile de dezvoltare ruralã,
pentru a dezvolta şi implementa eficient programul
operaţional pentru dezvoltare ruralã
Consolidarea capacitãţii ministerului de a efectua
analiza şi evaluarea mãsurilor luate sau care au
fost propuse, în contextul concentrãrii pe
obiectivele PAC
Mãsuri de susţinere pentru armonizarea deplinã a
legislaţiei privind pescuitul şi acvacultura
cu acquis-ul comunitar
Implementarea acquis-ului privind materialul
forestier reproductiv
Continuarea consolidãrii structurilor SAPARD
la nivel central şi regional
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fondul European de Înfiinţarea:
Orientare şi Garantare - unei agenţii de plãţi (AP); aceasta va acoperi
Agricolã - FEOGA de asemenea plãţile pentru Fondul de Dezvoltare
Ruralã; Agenţia SAPARD va fuziona cu AP înainte
de data aderãrii;
- Sistemului de Informare Agricolã (AIS -
Agricultural Information System), având rolul de
a transmite date cãtre Direcţia Generalã
Agriculturã din cadrul Comisiei Europene
şi Eurostat şi cãtre producãtori;
- Reţelei Informatice de Contabilitate Agricolã
(FADN - Farm Accountancy Data Network), care va
constitui baza pentru obţinerea necesarului de
date statistice şi analitice;
- Sistemului Integrat de Administrare şi Control
(IACS - Integrated Administration and Control
System), ca bazã pentru plãţile PAC;
- infrastructurii şi legislaţiei necesare pentru
armonizarea sectorului fructelor şi legumelor în
conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;
- infrastructurii şi legislaţiei necesare pentru
armonizarea sectorului vinurilor în conformitate
cu cerinţele acquis-ului;
- sistemului de management al cotelor de lapte,
armonizat în conformitate cu cerinţele Uniunii
Europene;
- sistemului de clasificare a carcaselor în
conformitate cu cerinţele Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Siguranţa alimentelor 'c7 - Dezvoltarea unui sistem românesc pentru siguranţa
alimentelor coordonat de Autoritatea Naţionalã
Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi implementarea continuã a
serviciilor fitosanitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit începând cu alocãrile financiare pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã tehnicã pentru personalul autoritãţii de management şi pentru
organismele implicate în procesul de programare şi înfiinţarea sistemului
de implementare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã tehnicã pentru evaluarea ex ante a Programului de dezvoltare ruralã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Investiţii pentru autoritatea de management
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instruire la nivel regional şi local pentru creşterea absorbţiei FDR şi
FEOGA pentru a asigura realizarea de propuneri de proiecte mature pentru
dezvoltarea ruralã, pentru toţi factorii implicaţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru sectorul piscicol şi acvaculturã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru funcţionarea eficientã a agenţiei de plãţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru funcţionarea eficientã a fondului FEOGA
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru operarea eficientã a unui sistem SIA la
nivel regional şi local
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru funcţionarea eficientã a IACS la nivel
central şi regional
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stabilirea unor unitãţi pentru testarea fructelor şi legumelor şi
achiziţionarea unui echipament specific pentru dotarea reţelei de laboratoare
existente
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru douã laboratoare semidotate pentru
controlul vinurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru o înregistrare eficientã a datelor
privind calitatea laptelui şi a reţelei de comunicare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru stabilirea unei înregistrãri eficiente
conform sistemului de clasificare a carcaselor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului IT şi de comunicare pentru dezvoltarea RSVFSA
pentru RASFF, TRACES şi pentru 5 laboratoare regionale de control al laptelui
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Twinning pentru dezvoltarea şi implementarea serviciilor veterinare în
conformitate cu standardele Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului pentru serviciile veterinare (BIP şi industria
de procesare a resturilor animaliere)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Investiţii pentru consolidarea în continuare a serviciilor fitosanitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea în continuare a seturilor (Biorad, TSE şi Prionics Western)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


PHARE/2005/017-553.03.03. Sectorul mediu

Fonduri PHARE alocate: 17,50 milioane euro
Acest program sectorial îşi propune întãrirea capacitãţii administrative, de monitorizare şi de consolidare la toate nivelurile (local, regional şi central) în scopul implementãrii legislaţiei în domeniul mediului şi îndeplinirii cerinţelor Uniunii Europene cu privire la acquis-ul în domeniul mediului.

Programul multianual se axeazã pe urmãtoarele:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Obiective specifice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legislaţie orizontalã şi 'c7 - Întãrirea capacitãţii instituţionale şi tehnice a
legislaţie referitoare Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM)
la zgomot - Legislaţie secundarã completã pentru a asigura
condiţiile necesare pentru implementarea completã
şi punerea în aplicare a Directivei privind
evaluarea impactului de mediu (Environmental
Impact Assessment - EIA) şi Evaluarea strategiei
de mediu (Strategic Environmental Assessment -
SEA) şi intensificarea instruirii personalului,
în special pentru a susţine acţiunile de
conştientizare publicã
- Crearea unui sistem informaţional de înaltã
tehnologie (software, bazã de date, analizã
statisticã), care sã conţinã o bazã de date
pentru raportare, precum şi formarea personalului
în ceea ce priveşte cerinţele de raportare
- Dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare
a zgomotului
- Furnizarea de echipamente de monitorizare a
zgomotului şi instruirea personalului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Calitatea aerului - Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel
regional şi local pentru implementarea şi punerea
în practicã a legislaţiei privind calitatea aerului
- Elaborarea planurilor de acţiune şi a programelor
pentru managementul calitãţii aerului şi reducerea
emisiilor; îmbunãtãţirea obţinerii, stocãrii şi
raportãrii datelor relevante; proceduri pentru
asigurarea calitãţii şi controlul calitãţii în
domeniul calitãţii aerului
- Furnizarea de echipamente de monitorizare a
calitãţii aerului şi instruirea personalului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Managementul deşeurilor - Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel
local şi regional pentru implementarea şi punerea
în practicã a legislaţiei privind managementul
deşeurilor menajere şi al celor industriale
- Îmbunãtãţirea capacitãţii administrative la nivel
regional de planificare a investiţiilor şi de
elaborare a planurilor regionale de management
al deşeurilor
- Furnizarea de echipamente pentru monitorizarea
deşeurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Calitatea apei - Sprijin pentru realizarea Planului de management
pentru bazinul hidrografic Ialomiţa-Buzãu
- Elaborarea unei metodologii privind investiţiile
pentru implementarea Directivei-cadru a apei în
cadrul bazinului hidrografic
- Furnizarea de computere şi software pentru
colectarea, procesarea şi vizualizarea datelor;
hardware şi software pentru aplicaţiile GIS
(Geographic Information System - Sistemul de
Informaţii Geografice) privind planurile de
management al bazinelor hidrografice, echipamente
pentru monitorizarea calitãţii şi instruirea
personalului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Protejarea naturii - Întãrirea capacitãţilor instituţionale la nivel
regional şi local de implementare şi aplicare a
legislaţiei legate de protecţia naturii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
GIS - Introducerea şi menţinerea tehnicilor privind GIS
- Îmbunãtãţirea performanţelor tehnice şi
instituţionale de management ale personalului
- Hãrţi GIS de mediu, furnizarea de echipament IT
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IPPC şi managementul - Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel
riscului regional şi local pentru implementarea şi punerea
în practicã a legislaţiei privind controlul şi
prevenirea poluãrii industriale (IPPC - Industrial
Pollution Prevention Control) şi managementul
riscului
- Managementul instituţional îmbunãtãţit şi
performanţe tehnice sporite ale personalului
- Revizuirea, validarea şi actualizarea planurilor
de implementare
- Furnizarea de echipament de monitorizare IPPC şi
instruirea personalului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru anul 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Furnizarea echipamentului pentru analiza deşeurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã în pregãtirea pentru alinierea la normele privind depozitarea
temporarã a deşeurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã în promovarea soluţiilor privind reciclarea şi utilizarea
materialelor reciclate de la maşinile scoase din uz
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Investiţii care sprijinã sistemul de informare şi baza de date pentru
managementul deşeurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea echipamentului de monitorizare a calitãţii resurselor de apã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã tehnicã pentru dezvoltarea hãrţilor de mediu GIS
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijinirea investiţiilor pentru implementarea deciziilor de protecţie a
mediului prin sistemul GIS
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijinirea implementãrii directivelor privind IPPC ŞI LCP
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.03.04. Sectorul managementul frontierelor

Fonduri PHARE alocate: 41,42 milioane euro
Acest program multianual se concentreazã pe urmãtoarele aspecte:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi PHARE Obiective specifice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Optimizarea sistemului Armonizarea structurilor de management şi cooperare
instituţional şi a ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã
sistemului de resurse (IGPF), a sistemului resurselor umane cu cele mai
umane bune practici ale Uniunii Europene, în conformitate
cu acquis-ul Schengen
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Continuarea dezvoltãrii Continuarea modernizãrii subsistemelor pentru
sistemului pentru securizarea frontierelor româneşti în conformitate
consolidare a frontierelor cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene cu
româneşti privire la managementul frontierelor, inclusiv cu
acquis-ul Schengen
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul Naţional PHARE 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:


Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea cooperãrii dintre Poliţia de Frontierã şi Vamã la graniţa
cu Serbia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dezvoltarea resurselor umane în cadrul IGPF - Faza a 2-a - Instruire privind
proiectarea şi dezvoltarea programei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instruire operaţionalã în tehnici de control selectiv şi referitoare la
riscuri la frontierã pentru Poliţia de Frontierã şi Vamã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dezvoltarea funcţiilor de control intern IGPF şi ANV
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã tehnicã pentru dezvoltarea sistemului de comandã şi control al IGPF
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dotarea punctelor desemnate de trecere a frontierei cu echipament de
detectare specializat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Implementarea în cadrul IGFP a Sistemului integrat pentru observarea,
supravegherea şi controlul traficului la Marea Neagrã, Faza finalã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Modernizarea capacitãţii de supraveghere a vehiculelor speciale de
supraveghere ale IGFP, Faza a doua
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achiziţionarea de IGPF a vaselor pentru supravegherea şi controlul graniţei
maritime
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



În vederea îndeplinirii obiectivului general al subprogramului 3 "Îndeplinirea obligaţiilor din acquis" au fost identificate urmãtoarele mãsuri, complementare sectoarelor prioritare, considerate ca fiind cerinţe urgente în cadrul Programului Naţional PHARE 2005.

PHARE/2005/017-553.03.05. Întãrirea capacitãţii instituţionale a României de protejare a drepturilor de proprietate intelectualã şi industrialã

Fonduri PHARE alocate: 2,50 milioane euro

Îmbunãtãţirea aplicãrii drepturilor de proprietate intelectualã şi industrialã sub coordonarea Parchetului General, prin întãrirea capacitãţii instituţiilor şi agenţiilor angajate în protejarea drepturilor proprietãţii intelectuale, precum şi îmbunãtãţirea cooperãrii orizontale între aceste agenţii şi instituţii

Programul va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 1: Creşterea cooperãrii dintre administraţia vãmilor şi deţinãtorii
drepturilor de proprietate intelectualã, precum şi cu alte instituţii
implicate în domeniul drepturilor de proprietate intelectualã; încheierea unui
protocol de cooperare între Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 2: Îmbunãtãţirea metodologiei de control pentru aplicarea uniformã
a legislaţiei vamale în domeniul drepturilor de proprietate intelectualã şi
industrialã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 3: Dezvoltarea sistemului de difuzare a informaţiilor în domeniul
proprietãţii intelectuale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 4: Crearea unui sistem IT şi în special a unei baze de date în
domeniul drepturilor de proprietate industrialã, stabilind modalitãţi de
comunicare rapidã şi sporirea cooperãrii dintre deţinãtorii drepturilor de
proprietate intelectualã şi Administraţia Naţionalã a Vãmilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 5: Instruirea tuturor pãrţilor implicate în materie de proprietate
intelectualã şi industrialã pentru reducerea falsificãrii şi pirateriei (vamã,
poliţie, judecãtori, procurori, avocaţi); organizarea de programe de instruire
pentru personalul instituţiilor implicate şi campanii publice în vederea
îmbunãtãţirii conştientizãrii publice generale asupra importanţei acestui
domeniu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 6: Întãrirea capacitãţii administrative la frontierã şi asigurarea
aplicãrii adecvate a legislaţiei de frontierã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 7: Creşterea interconectivitãţii între registrele noi şi/sau cele
deja existente şi implementarea registrelor noi, atunci când comunitatea de
afaceri are nevoie Obiectivul 8: Introducerea sistematicã a noilor cerinţe
ale directivelor Uniunii Europene şi a mãrcii înregistrate a Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


PHARE/2005/017-553.03.06. Întãrirea metodologiei de supraveghere a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din România (CSA)

Fonduri PHARE alocate: 1,50 milioane euro

Scopul proiectului este întãrirea Metodologiei de supraveghere a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din România (CSA) şi prin aceasta modernizarea mediului industriei asigurãrilor din România în conformitate cu standardele internaţionale şi noile tehnici şi metode (în special metodologiile Solvabilitate I şi II).
Se va realiza prin urmãtoarele sarcini care corespund principalelor obiective ale strategiei pe termen scurt şi mediu (vezi anexa 5) a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, cu actualizarea de la sfârşitul anului 2004.
Programul va contribui la implementarea urmãtoarelor sarcini specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 1: Armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar şi
aplicarea legislaţiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 2: Întãrirea capacitãţii instituţionale a CSA pentru supraveghere
preventivã şi control
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 3: Aplicarea supervizãrii imparţiale şi preventive de cãtre CSA,
privind preluãrile de asigurãri şi/sau brokeri de asigurãri/reasigurãri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 4: Protecţia consumatorului şi creşterea transparenţei de piaţã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


PHARE/2005/017-553. 03.07. Statistica

Fonduri PHARE alocate: 4,65 milioane euro
Obiectivul general este consolidarea sistemului statistic din România prin adoptarea actualului şi noului acquis comunitar.
Scopul proiectului este dezvoltarea capacitãţii instituţionale pentru asigurarea optimizãrii procesului de armonizare la standardele şi reglementãrile Uniunii Europene şi îmbunãtãţirea accesului la informaţiile statistice al publicului larg.

Programul 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina I: Dezvoltarea statisticilor sociale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina II: Dezvoltarea statisticilor economice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina III: Dotare pentru întãrirea capacitãţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.03.08. Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare din România (CNVM)

Fonduri PHARE alocate: 1,50 milioane euro
Proiectul continuã cu implementarea acquis-ului comunitar pentru cap. 3 al Negocierilor "Libertatea de furnizare a serviciilor" prin crearea infrastructurii necesare pentru aplicarea cadrului legal şi de reglementare aplicabil pe piaţa de capital şi sprijinirea instruirii investitorilor.

Programul 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:


Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 1: Aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate/Standardelor
Internaţionale de Raportare Financiarã pentru piaţa de capital (IAS/IFRS)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 2: Asigurarea echipamentului necesar pentru validarea bazei de date
interne a CNVM în scopul conformãrii cu cerinţele de raportare stabilite prin
acquis-ul comunitar în domeniu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 3: Organizarea bazei de date interne a CNVM în vederea conformãrii
cu cerinţele de raportare stabilite prin acquis-ul comunitar în domeniu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 4: Instruirea personalului CNVM în scopul de a utiliza sistemul
de supraveghere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sarcina 5: Implementarea unei campanii de conştientizare publicã în scopul
de a îmbunãtãţi educaţia investitorilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


PHARE/2005/017-553.03.10. Consolidarea sectorului energetic

Fonduri PHARE alocate: 3,00 milioane euro

Proiectul va sprijini aplicarea acquis-ului energiei în România în douã moduri:
1. consolidarea şi aprofundarea restructurãrii şi o piaţã a energiei operative;
2. promovarea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile.

Programul 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1. Studiul tehnic şi economic al Sistemului SCADA pentru reţeaua de gaze
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2. Sistem de informare pentru operatorul reţelei de gaze (ORG)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3. Creşterea conştientizãrii în vederea liberalizãrii totale a pieţei
electricitãţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1. Dezvoltarea mecanismului de stimulente financiare pentru eficienţã
energeticã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2. Potenţial tehnic şi economic al RES în România
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PHARE/2005/017-553.03.11. Îmbunãtãţirea siguranţei, calitãţii serviciilor şi a capacitãţii instituţionale în sectorul transporturi

Fonduri PHARE alocate: 10,22 milioane euro

Finalizarea transpunerii acquis-ului de transporturi în scopul îmbunãtãţirii siguranţei şi calitãţii serviciilor şi întãririi instituţiilor în domeniul transporturilor se va realiza prin urmãtoarele sarcini:

Programul 2005 va contribui la implementarea urmãtoarelor obiective specifice:



Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 1: Îmbunãtãţirea siguranţei drumurilor prin combaterea abuzului
de stupefiante în timpul condusului şi îmbunãtãţirea calitãţii investigaţiilor
privind accidentele
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 2: Dezvoltarea unui plan strategic pentru CFRC pentru îmbunãtãţirea
competitivitãţii pieţei, combinatã cu construcţia instituţionalã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 3: Îmbunãtãţirea capacitãţii şi mobilitãţii ARR pentru preluarea
controlului traficului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 4: Îmbunãtãţirea capacitãţii RAR de aplicare a legislaţiei Uniunii
Europene în domeniul aprobãrii vehiculelor şi realizarea monitorizãrii/
certificãrii calitãţii combustibilului şi controlul echipamentelor de
înregistrare în conformitate cu directivele Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 5: Sporirea vitezei de reacţie a pompierilor în caz de accidente
şi îmbunãtãţirea capacitãţii de management şi a calitãţii serviciilor de
urgenţã în România, în special în sectorul transporturilor rutiere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 6: Îmbunãtãţirea standardelor de construire a drumurilor, inclusiv
proiectarea, supravegherea, întreţinerea şi semnalizarea pentru creşterea
siguranţei drumurilor şi asigurarea conformãrii acestora cu directivele şi
reglementãrile Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 7: Îmbunãtãţirea navigaţiei pe sectorul românesc al Dunãrii, prin
producerea de hãrţi de navigaţie electronice (ENC)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 8: Crearea unui sistem de autorizare a permiselor de conducere şi
de înmatriculare a vehiculelor, care sã fie conform şi unitar cu standardele
Uniunii Europene, precum şi cu cele mai bune practici din statele membre ale
Uniunii Europene
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 9: Îmbunãtãţirea transportului urban în Bucureşti şi în alte douã
oraşe prin actualizarea actualului plan-cadru de transport urban pentru
Bucureşti, prin realizarea de studii similare de transporturi pentru douã
oraşe-pilot, urmate de recomandarea cãtre structurile instituţionale
corespunzãtoare a acţiunilor necesare pentru managementul transportului urban
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivul 10: Îmbunãtãţirea siguranţei traficului şi eliminarea zonelor cu
risc sporit de accidente
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



SUBPROGRAMUL 4
Coeziune economicã şi socialã - 2005/017-553.04
(Total: 175,00 milioane euro)

Acest sector este împãrţit în 3 pãrţi, fiecare dintre acestea fiind implementatã de o agenţie de implementare diferitã.

PHARE/2005/017-553.04.01. Coeziune economicã şi socialã

PARTEA 1
Îmbunãtãţirea infrastructurii, asigurarea de sprijin pentru IMM-uri, protejarea mediului şi îmbunãtãţirea accesului la educaţie şi pregãtire profesionalã la nivel regional în vederea creşterii dezvoltãrii economice
Fonduri PHARE alocate: 125,89 milioane euro

PHARE/2005/017-553.04.02. Coeziune economicã şi socialã

PARTEA a 2-a

Dezvoltarea resurselor umane: mãsuri de ocupare a forţei de muncã şi de includere socialã
Fonduri PHARE alocate: 23,26 milioane euro

PHARE/2005/017-553.04.03. Coeziune economicã şi socialã

PARTEA a 3-a
Dezvoltarea capacitãţilor administrative pentru gestionarea fondurilor structurale

Fonduri PHARE alocate: 25,85 milioane euro
Cele 3 pãrţi ale subprogramului sunt descrise împreunã în cele ce urmeazã:
În vederea implementãrii prioritãţilor identificate în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare (PND) şi a pregãtirii pentru fondurile structurale, asistenţa PHARE 2004-2006 în domeniul Coeziunii economice şi sociale va urmãri realizarea urmãtoarelor obiective:
- dezvoltarea şi implementarea politicilor şi programelor multianuale pentru coeziune economicã şi socialã, prin proiecte de investiţii în sectoarele prioritare, în conformitate cu prevederile PND 2004-2006, sprijinirea creşterii economice la nivel naţional şi regional pentru a spori potenţialul ţãrii în general şi al fiecãrei regiuni de dezvoltare dintre cele 8, precum şi diminuarea disparitãţilor sociale şi economice dintre acestea;
- întãrirea capacitãţii instituţionale a ministerelor centrale, a celor 8 agenţii de dezvoltare regionale şi a autoritãţilor locale relevante, pentru a se pregãti cu privire la implementarea asistenţei investiţionale care va fi furnizatã, în conformitate cu prevederile privind Sistemul extins de implementare descentralizatã (EDIS), în ţãrile candidate;
- crearea structurilor instituţionale, administrative, de programare şi de implementare, necesare pentru gestionarea eficientã a fondurilor structurale ale Uniunii Europene dupã aderare.
Acest program multianual se axeazã pe urmãtoarele aspecte:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritãţi Mãsuri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritate A: Îmbunãtãţirea Infrastructurã regionalã şi localã de transport,
infrastructurii regionale afaceri şi turism
pentru a susţine dezvoltarea
economicã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritate B: Dezvoltarea Combaterea şomajului structural
resurselor umane Îmbunãtãţirea adaptabilitãţii pe piaţa forţei de
muncã, pe termen lung
Combaterea activã a excluderii sociale
Îmbunãtãţirea accesului la educaţie şi a sistemului
de educaţie şi formare tehnicã şi profesionalã
cu specific regional
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritate C: Dezvoltarea Sprijin acordat IMM-urilor, IMM-urilor nou-
sectorului productiv prin înfiinţate, microîntreprinderilor şi furnizorilor
sprijinul acordat de servicii pentru susţinerea afacerilor
IMM-urilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritate D: Protecţia Îmbunãtãţirea protecţiei mediului la nivel local
mediului la nivel naţional şi regional
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prioritate E: (Dezvoltare Dezvoltarea capacitãţii administrative pentru
instituţionalã orizontalã) gestionarea fondurilor structurale
Crearea structurilor
instituţionale pentru a
realiza, dupã aderare, un
management sigur şi
eficient al fondurilor
structurale ale Uniunii
Europene, precum şi
managementul eficient al
programelor conform
reglementãrilor EDIS)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



În cadrul programului 2005 vor fi implementate urmãtoarele obiective specifice:

PARTEA 1



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Transportul local şi regional, infrastructura de afaceri şi turism
(Prioritatea A)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea sistemului de educaţie şi formare tehnicã şi profesionalã (TVET)
cu specific regional (Prioritatea B)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Continuarea instruirii personalului preuniversitar (Prioritatea B)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Asistenţã instituţionalã pentru Agenţia Naţionalã pentru IMM-uri şi Cooperaţie
(ANIMMC) pentru a introduce şi dezvolta conceptul de e-governance şi pentru
a facilita utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor de cãtre IMM-
urile inovative (Prioritatea C)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea serviciilor pentru susţinerea afacerilor (Prioritatea C)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea accesului la finanţare al IMM-urilor, microîntreprinderilor şi
companiilor inovatoare (Prioritatea C)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea serviciilor de sprijin al afacerilor (Prioritatea C)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea accesului IMM-urilor, microîntreprinderilor şi companiilor
inovative la finanţare (Prioritatea C)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea protecţiei mediului la nivel regional şi local (Prioritatea D)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Supravegherea lucrãrilor pentru SAMTID (Prioritatea D)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



PARTEA a 2-a


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005 (toate
din Prioritatea E)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mãsuri active de ocupare pentru tineri şi şomeri pe termen lung
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Calificarea şi recalificarea forţei de muncã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Înfiinţarea Autoritãţii Naţionale pentru Calificare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mãsuri de includere socialã pentru grupurile dezavantajate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întãrirea capacitãţii Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei
(MMSSF) în domeniul asistenţei şi serviciilor sociale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


PARTEA a 3-a


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective de îndeplinit odatã cu începerea finanţãrilor pentru 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijin pentru autoritatea de management pentru cadrul de sprijin comunitar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instruire orizontalã pentru autoritãţile de management
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Extinderea sistemului unic de management al informaţiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coordonarea, managementul şi implementarea programelor regionale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sprijin pentru viitoarele autoritãţi de management şi organisme intermediare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Evaluarea ex ante a programelor operaţionale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



SUBPROGRAMUL 5
Acţiuni şi nevoi specifice - 2005/017-553.05
(Total: 16,01 milioane euro)

Acest subprogram va include acţiuni speciale cum ar fi evaluãri sau misiuni de audit desfãşurate de cãtre experţi externi, misiuni de analizã şi necesitãţi urgente, care vor apãrea imediat înainte sau în timpul primilor ani ca stat membru. Mai mult, acesta va conţine mãsuri pentru întãrirea capacitãţii administrative a acelor structuri din administraţie care lucreazã cu fonduri de preaderare.

PHARE/2005/017-553.05.01 Sprijin pentru structurile implicate în gestionarea fondurilor Comunitãţii Europene

Fonduri PHARE alocate: 12,01 milioane euro
Întãrirea capacitãţii administrative a ministerelor de resort şi instituţiilor guvernamentale de a pregãti programe şi proiecte de o mai bunã calitate şi de a obţine rezultate calitative prin intermediul utilizãrii asistenţei financiare nerambursabile a Uniunii Europene, pregãtirea de proiecte şi întreprinderea de acţiuni speciale în timpul perioadei imediat urmãtoare aderãrii la Uniunea Europeanã.

PHARE/2005/017-553.05.03 Sprijin acordat strategiei de evaluare din România

Fonduri PHARE alocate: 4,00 milioane euro

Implementarea celor mai bune practici ale Uniunii Europene în domeniul evaluãrii intervenţiilor publice, în scopul de a ajuta la îmbunãtãţirea relevanţei, eficienţei, eficacitãţii, impactului şi sustenabilitãţii programelor/proiectelor finanţate din fonduri publice, atât ale Uniunii Europene, cât şi din bugetul naţional.

5. Buget orientativ
5.1. Tabel de buget pentru anul bugetar 2005
Distribuţia sumelor în cadrul liniilor bugetare este una indicativã şi se înscrie în limitele art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind finanţarea Fondului naţional. Sumele sunt exprimate în milioane de euro.

PHARE 2005-017-553 Contribuţie PHARE


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mãsura Denumire INV IB Total
PHARE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0.01 CRITERII POLITICE 14.00 30.59 44.59
.01 Sectorul minoritãţi 0.00 11.00 11.00
.02 Societate civilã 0.00 2.00 2.00
03. Sectorul reforma administraţiei publice 3.50 10.09 13.59
04. Sectorul reforma justiţiei 10.50 7.50 18.00
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.02 CRITERII ECONOMICE Nul în 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.03 ÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIILOR DIN ACQUIS 97.94 38.75 136.69
.01 Sectorul finanţe publice 23.20 12.70 35.90
.02 Sectorul agriculturã 16.40 2.10 18.50
.03 Sectorul mediu 12.25 5.25 17.50
.04 Sectorul managementul frontierelor 37.67 3.75 41.42
.05 Protecţia drepturilor de proprietate intelectualã 0.50 2.00 2.50
.06 Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA) 0.00 1.50 1.50
.07 Statistica 0.06 4.59 4.65
.08 Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare (CNVM) 0.50 1.00 1.50
.10 Consolidarea sectorului energetic 1.20 1.80 3.00
.11 Consolidarea sectorului transporturi 6.16 4.06 10.22
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.04 Coeziune ECO.&SOC. 128.55 46.45 175.00
.01 Infrastructura etc. 106.89 19.00 125.89
.02 Dezvoltare resurse umane 18.96 4.30 23.26
.03 Managementul fondurilor structurale 2.70 23.15 25.85
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.05 FACILITATE ACŢIUNI SPECIALE 2.50 13.51 16.01
.01 Sprijin pentru managementul fondurilor
Uniunii Europene 2.50 9.51 12.01
.03 Schema de evaluare 0.00 4.00 4.00
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL: 242.99 129.30 372.29
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


5.2. Perspectiva pentru anul 2006
Ca urmare a recomandãrilor Comitetului de management PHARE de a demara acţiunile privind programarea multianualã, Comisia a cerut autoritãţilor române identificarea perspectivelor programelor pentru anii 2004 şi 2006. Aceste perspective ar trebui sã fie în special descrise pentru cele 8 programe sectoriale prioritare multianuale pe baza strategiilor corespunzãtoare, dezvoltate în anul 2004 pentru fiecare sector pe o perioadã de 3 ani.
Ambele pãrţi au convenit cã aceste perspective trebuie sã se bazeze pe ipoteza cã şi în anul 2006 aproximativ 80% din fonduri vor fi direcţionate cãtre cele 8 sectoare prioritare.
Pentru a permite identificarea unor perspective realiste, serviciile Comisiei au comunicat Coordonatorului Naţional al Asistenţei cã aproximativ 437 milioane euro vor fi disponibile pentru Programul PHARE Naţional 2006, supuse deciziei autoritãţii bugetare şi Comisiei în anii respectivi.
Ambele pãrţi semnatare ale prezentului acord de finanţare cunosc faptul cã prezumţiile la care se face referire în aceastã secţiune nu constituie în niciun caz obligaţii contractuale pentru niciuna dintre cele douã pãrţi.
5.3. Principiul cofinanţãrii
În conformitate cu Ghidul de programare PHARE, toate proiectele de investiţii finanţate de PHARE trebuie sã primeascã o cofinanţare din fondurile publice naţionale.
Contribuţia comunitãţii poate acoperi pânã la 75% din totalul costurilor eligibile publice. Taxele nu sunt eligibile pentru cofinanţare.
Cofinanţarea pentru proiectele de dezvoltare instituţionalã este asiguratã de ţara beneficiarã şi implicã costuri privind infrastructura şi costurile operaţionale de implementare, prin finanţarea resurselor umane şi a altor resurse necesare pentru o absorbţie eficientã a asistenţei PHARE.
Anexa 3 furnizeazã o indicaţie a cofinanţãrii la care Guvernul României este gata sã se angajeze prin semnarea acordului de finanţare.

6. Agenţii de implementare

Agenţiile de implementare vor avea responsabilitatea subprogramelor, dupã cum urmeazã:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţia de implementare Subprogramul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE 1/Criterii politice
(OPCP) din cadrul Ministerului 3/Îndeplinirea cerinţelor privind
Finanţelor Publice acquis-ul
4/Coeziune economicã şi socialã -
Partea a 3-a
5/Facilitatea pentru acţiuni speciale
şi pentru prima perioadã ca stat
membru
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fondul Naţional din cadrul Ministerului 6/Programe şi agenţii comunitare -
Finanţelor Publice proiect 06.01
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţia de implementare din cadrul 4/Coeziune economicã şi socialã -
Ministerului Integrãrii Europene Partea 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţia de implementare pentru 4/Coeziune economicã şi socialã -
"Dezvoltarea resurselor umane: mãsuri Partea a 2-a
cu privire la ocuparea forţei de muncã
şi de incluziune socialã", în cadrul
Ministerului Muncii, Solidaritãţii
Sociale şi Familiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Concomitent cu semnarea acordului de finanţare, Coordonatorul naţional al asistenţei va furniza detaliile necesare în legãturã cu agenţiile de implementare (adrese, coordonate de contract, responsabilii cu autorizarea programelor PHARE, afilierea la nivel guvernamental etc.)
În ceea ce priveşte subprogramul "Participarea în cadrul programelor comunitare şi agenţiilor", implementarea va consta în plata de cãtre Fondul naţional a pãrţii din fondurile PHARE pentru contribuţia financiarã la programele respective.
7. Mãsuri de implementare
7.1. Metoda de implementare
Prezentul acord de finanţare va fi implementat conform art. 53 (1) b (varianta a 2-a) din Regulamentul financiar*5). Ţara beneficiarã va continua sã asigure respectarea permanentã a condiţiilor prevãzute în art. 164 (1) (a)-(e) din Regulamentul financiar.
Fiecare mãsurã este inclusã într-un program sectorial sau proiect, pe care coordonatorul naţional al asistenţei urmeazã sã îl propunã Comisiei în conformitate cu acest acord de finanţare. Dupã exprimarea acordului pãrţilor asupra acestora, programele sectoriale sau proiectele sunt implementate prin intermediul contractelor de achiziţii pentru investiţii şi/sau servicii, twinninguri sau scheme de granturi, gestionate de autoritãţile române. Fiecare program sectorial sau proiect este supervizat de una sau mai multe autoritãţi de implementare şi este implementat din punct de vedere tehnic de o agenţie de implementare.
Înainte de acreditarea agenţiilor de implementare conform art. 12 (2) din Regulamentul 1.266/1999*6), selecţia proiectelor, licitaţiile şi contractarea de cãtre ţara beneficiarã vor fi supuse aprobãrii ex ante a Comisiei.
Implementarea proiectului "Sprijin acordat României pentru participarea la iniţiativele comunitare" poate fi realizatã în conformitate cu reguli specifice care urmeazã sã fie emise de Comisie.
--------------
*5) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) 1.605/2002 din 25 iunie 2002; JOL 248; 16.9.2002; p. 1
*6) Regulamentul Consiliului (CE) 1.266/1999 din 21 iunie 1999; JOL 161; 26.6.1999; p. 68

7.2 Reguli generale de achiziţie
Achiziţiile se vor desfãşura în conformitate cu prevederile din Partea a 2-a titlul IV din Regulamentul financiar şi titlul 5 din normele de aplicare a acestuia*7), precum şi cu Decizia Comisiei SEC (2003) 387/2*8).
Autoritãţile contractante vor utiliza de asemenea ghidul de proceduri, precum şi formatele şi modelele standard prevãzute în "Ghidul practic cu privire la procedurile de contractare a proiectelor finanţate din bugetul general al Comunitãţii Europene în contextul acţiunilor externe", aşa cum este publicat pe site-ul EuropeAid*9) la data iniţierii procedurii de achiziţionare sau de acordare a granturilor.
-----------
*7) Regulamentul Comisiei (CE, Euratom) 2.342/2002 din 23 decembrie 2002; JOL 357; 31.12.2002; p. 1
*8) Decizia Comisiei SEC (2003) 387/2 privind regulile generale pentru contractele de servicii, echipamente şi lucrãri finanţate din bugetul general al Comunitãţii Europene în cadrul cooperãrii cu ţãri terţe, adoptatã în 25 martie 2003
*9) adresa curentã: http://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/gestion/index_en.htm

7.3. Scheme de grant
Pentru schemele de granturi procedurile concrete de implementare vor fi specificate în fişele de proiect respective, în conformitate cu urmãtoarele principii:
Procedurile şi formatele care vor fi utilizate în implementarea schemelor şi acordarea granturilor vor respecta regulile privitoare la acţiunile externe. În special, o atenţie sporitã va fi acordatã procesului de selecţie a proiectelor. Granturile vor fi acordate în conformitate cu prevederile cap. 6 din Ghidul practic şi cu principiile de management descentralizat PHARE. Înainte de acreditarea EDIS va fi necesarã aprobarea ex ante a delegaţiei Comisiei la Bucureşti.
Responsabilul cu autorizarea programului (RAP), abilitat pentru programul în cadrul cãruia se finanţeazã programul de granturi, trebuie sã îşi asume responsabilitãţile financiare şi contractuale pentru implementarea programului de granturi. RAP trebuie, în special, sã aprobe oficial cererea de propuneri, formularele de aplicare, criteriile de evaluare, precum şi procesul de selecţie şi rezultatele selecţiei. RAP mai trebuie sã semneze contractele de acordare a finanţãrii nerambursabile cu beneficiarii şi sã asigure monitorizarea şi controlul financiar adecvate, sub autoritatea şi responsabilitatea acestuia. Sub aceastã rezervã, administrarea programelor de granturi poate fi descentralizatã de la RAP cãtre organismele abilitate la nivel sectorial şi regional.
Implementarea proiectelor selectate prin furnizarea de lucrãri, echipamente şi servicii, subcontractate de cãtre beneficiarii finali ai finanţãrilor nerambursabile individuale, trebuie sã respecte regulile de achiziţie prevãzute în Ghidul practic la momentul implementãrii. În urma unei evaluãri pozitive a capacitãţii agenţiei de implementare de a administra operaţional şi financiar programele de granturi într-o manierã corectã şi eficientã*10), delegaţia Comisiei poate decide renunţarea la aprobarea sa ex ante a subcontractelor executate de cãtre beneficiarii finali de finanţãri nerambursabile individuale. Prevederile detaliate privind rolul delegaţiei Comisiei în faza de subcontractare mai sus menţionatã vor fi precizate, dupã caz, într-un schimb de scrisori între delegaţia Comisiei şi autoritãţile naţionale, în urma exerciţiului de evaluare menţionat.
------------
10) A se vedea secţiunea 11 şi Anexa 4 din Ghidul de programare PHARE 2004.

Schemele de granturi nu vor include proiecte pentru care contribuţia PHARE este sub 50.000 de euro sau peste douã milioane de euro. Aceastã limitã inferioarã poate fi modificatã ca rezultat al evaluãrii mai sus menţionate a capacitãţii agenţiei de implementare de a asigura un management financiar eficient. Limita inferioarã nu poate fi aplicatã în cazul ONG-urilor.
Angajamentele financiare conform procedurilor PHARE intrã în vigoare la data semnãrii contractelor de grant de cãtre RAP-ul abilitat. Proiectele ar trebui sã fie integral implementate înainte de termenul-limitã pentru efectuarea plãţilor, conform acordului de finanţare.
7.4. Principii de implementare pentru proiectele de twinning
Proiectele de twinning sunt elaborate în formatul unui contract de finanţare (contract de twinning), în care administraţia statului membru selectat este de acord sã furnizeze expertiza solicitatã în sectorul public (cuprinzând secondarea pe termen lung a unui oficial desemnat sã furnizeze consiliere completã administraţiei beneficiare, în calitate de consilier rezident) în schimbul rambursãrii cheltuielilor astfel efectuate. Contractul de twinning este conform prevederilor art. 27 din Regulamentul financiar, prima parte titlul VI privind finanţarea nerambursabilã din Regulamentul financiar şi regulile de implementare a acesteia.
În conformitate cu prevederile art. 160 primul paragraf prevãzut în regulile de implementare mai sus menţionate, autoritatea de contractare trebuie sã utilizeze regulile şi procedurile stabilite în manualul de twinning actualizat (care include un sistem de rate fixe şi preţuri de rambursare a expertizei furnizate sectorului public de cãtre administraţia statului membru selectat pentru lansarea, selectarea, implementarea şi închiderea proiectelor de twinning).
Manualul de twinning este disponibil pe site-ul de internet al DG ELARG la urmãtoarea adresã:
http://europa.eu.int/comm/enlargement/pas/twinning/ index.htm
8. Managementul asistenţei
8.1. Management de proiect
8.1.1. Responsabilitãţi
Coordonatorul naţional al asistenţei (CNA) va avea întreaga responsabilitate pentru programarea, coordonarea implementãrii şi monitorizarea programelor PHARE.
Responsabilul naţional cu autorizarea finanţãrii (RNAF) şi CNA vor fi deopotrivã responsabili cu coordonarea dintre programele PHARE (inclusiv cooperarea transfrontalierã PHARE), ISPA şi SAPARD, precum şi fondurile structurale şi cele de coeziune.
RNAF şi RAP vor asigura implementarea programelor conform procedurilor prevãzute în instrucţiunile Comisiei. De asemenea, aceştia vor asigura cã toate contractele încheiate în vederea implementãrii acordului de finanţare sunt acordate utilizând procedurile şi documentele standard pentru acţiuni externe din Ghidul practic în vigoare în momentul implementãrii şi cã regulile comunitare privind ajutorul de stat sunt respectate.
8.1.2. Dimensiunea proiectului
Toate proiectele vor fi finanţate cu cel puţin douã milioane de euro, cu excepţia Proiectului PHARE 2005/017-553.03.06 ISC şi PHARE 2005/017-553.03.08 NSC, datoritã tipului de proiect de construcţie instituţionalã.
8.1.3. Termen-limitã de contractare şi executare a contractelor, termen-limitã pentru programare
(1) Toate contractele trebuie încheiate nu mai târziu de 30 noiembrie 2007.
(2) Toate contractele trebuie executate pânã nu mai târziu de 30 noiembrie 2008, cu excepţia investiţiilor din subprogramul 4 - partea 1 şi partea a 2-a (2005/017-553.04.01 şi 2005/017-553.04.02) şi a contractelor aferente de supraveghere a investiţiilor din subprogramele pentru care termenul-limitã este 30 noiembrie 2009.
În niciun caz perioada de contractare pentru proiectele implementate în cadrul acestui program nu va depãşi 3 ani de la data semnãrii [art. 166 (2) FR]. Angajamentele bugetare care nu au generat plãţi în perioada celor 3 ani de la data semnãrii vor fi excluse [art. 77 (3) FR].
(3) În ceea ce priveşte suma prevãzutã în cadrul anvelopei nealocate din Proiectul PHARE 2005/017-553.05.01, proiectele trebuie programate şi termenii de referinţã agreaţi de cãtre Comisie pânã nu mai târziu la data aderãrii.
(4) Conform DIS, un dosar complet de licitaţie trebuie depus la delegaţia Comisiei pentru aprobare în termen de nu mai mult de 8 luni de la data semnãrii acordului de finanţare. În caz contrar, ţara beneficiarã va informa Comitetul mixt de monitorizare, care poate recomanda realocarea fondurilor în conformitate cu art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind Fondul naţional.
8.1.4. Evaluarea impactului de mediu (EIA) şi conservarea naturii
Procedurile pentru evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor cuprinse în directiva din acest domeniu*11) sunt aplicabile în totalitate pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin PHARE. În cazul în care directiva privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor nu a fost transpusã în legislaţia naţionalã în totalitate, procedurile vor fi similare cu cele prevãzute de aceastã directivã. În cazul în care un proiect va cãdea sub incidenţa prevederilor anexei 1 sau 2 din aceastã directivã, punerea în aplicare a procedurii privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor trebuie precizatã*12).
În cazul în care existã posibilitatea ca un proiect sã afecteze locuri cu importanţã pentru conservarea naturii, trebuie fundamentatã o evaluare adecvatã în conformitate cu art. 6 din directiva referitoare la habitat*13).
-----------
*11) DIR 85/337/EEC ; JOL 175/40; 5.7.1985, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
*12) în anexa privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor, ataşatã fişei de proiect de investiţii respective.
*13) în anexa privind conservarea naturii, ataşatã fişei de proiect de investiţii respective.

Toate investiţiile vor fi efectuate în conformitate cu legislaţia comunitarã privind mediul înconjurãtor. Fişele de proiect vor conţine prevederi specifice cu privire la respectarea legislaţiei relevante a Uniunii Europene în domeniul mediului înconjurãtor, în conformitate cu tipul activitãţii derulate în cadrul fiecãrui proiect de investiţii.
8.2 Management financiar
8.2.1. Principii şi responsabilitãţi
Fondul naţional (FN) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, condus de cãtre RNAF, va superviza managementul financiar al programului şi va fi responsabil pentru raportarea cãtre Comisie. RNAF va avea întreaga responsabilitate pentru managementul financiar al fondurilor PHARE şi va fi pe deplin rãspunzãtor pentru fondurile PHARE dintr-un program pânã la încheierea acestuia.
RNAF va asigura respectarea regulilor, reglementãrilor şi procedurilor PHARE de raportare şi management financiar, precum şi funcţionarea sistemului de raportare şi informare privind proiectul.
Comisia va efectua plãţile cãtre FN în conformitate cu Memorandumul de înţelegere semnat între Comisie şi România în 1998.
Plãţile vor fi efectuate pe baza cererilor trimise de RNAF şi se vor face într-un cont bancar separat, denominat în euro, care va fi deschis şi gestionat de cãtre FN la o bancã stabilitã în prealabil de comun acord cu Comisia. În principiu, toate conturile bancare sunt purtãtoare de dobândã. Dobânda va fi reinvestitã în program.
În conformitate cu art. 3 şi 4 din regulile de implementare a Regulamentului financiar, dobânda acumulatã este proprietatea ţãrii beneficiare. RNAF trebuie totuşi sã se asigure cã dobânda acumulatã este înregistratã în întregime ca venit la bugetul naţional. Mai mult, RNAF va asigura raportarea periodicã a dobânzii prin Perseus.
8.2.2. Plãţile cãtre Fondul Naţional
Un prim transfer*14) de pânã la 20% din fondurile care urmeazã a fi gestionate local*15) va fi trimis cãtre FN imediat dupã semnarea acordului de finanţare şi a acordurilor de finanţare (AF) dintre FN şi agenţiile de implementare (AI)I Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE (OPCP).
Mai mult, RNAF trebuie sã înainteze Comisiei desemnarea RAP şi o descriere a sistemului pus în aplicare, arãtând fluxul informaţional între FN şi AI/OPCP şi modul în care se va efectua plata.
Se vor mai efectua douã transferuri*16) de pânã la 30% fiecare din fondurile care urmeazã sã fie gestionate local*17). Al doilea transfer va putea fi efectuat când 5% din bugetul total în vigoare*18) a fost plãtit de cãtre AI şi OPCP. Al treilea transfer poate fi cerut când 35% din bugetul total în vigoare*19) a plãtit.
Al patrulea transfer va fi efectuat când 70% din bugetul total în vigoare*20) este plãtit şi când toate contractele au fost semnate.
------------
*14) reprezentând prefinanţarea aşa cum este definit în art. 105 din Normele de aplicare a Regulamentului financiar
*15) exclusiv sumele prevãzute pentru programele comunitare
*16) reprezentând prefinanţarea aşa cum este definit în art. 105 din Normele de aplicare a Regulamentului financiar
*17) exclusiv sumele pentru programele comunitare
*18) exclusiv sumele pentru programele comunitare
*19) exclusiv sumele pentru programele comunitare
*20) exclusiv sumele pentru programele comunitare

În mod excepţional, RNAF poate cere un procent mai mare decât cel agreat, în condiţiile în care poate demonstra prin previziunea fluxului de numerar cã necesarul fluxului de numerar pentru perioada urmãtoare depãşeşte procentul respectiv. În cazurile în care fondurile totale aflate în conturile FN, OPCP şi AI depãşesc 15% din bugetul total în vigoare pentru program, Comisia poate autoriza plata în mod excepţional, în cazul în care RNAF va oferi o dovadã susţinutã corespunzãtor asupra faptului cã obligaţiile contractuale nu pot fi îndeplinite cu fondurile disponibile.
8.2.3. Plãţile efectuate de FN cãtre AI
FN va efectua plãţile cãtre AI, inclusiv cãtre OPCP, în conformitate cu acordurile de finanţare semnate între FN şi AI/OPCP. Conturile bancare ale subprogramelor se deschid în numele AI respective/OPCP, responsabile de gestionarea financiarã a subprogramului, în conformitate cu art. 13 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea FN.
Atât timp cât implementarea se face conform DIS, fiecare acord de finanţare individual trebuie sã fie avizat în avans de Comisie. În cazurile în care FN este agenţie de platã pentru OPCP/AI, nu vor fi efectuate plãţi de la FN cãtre OPCP. OPCP şi AI trebuie sã fie fiecare conduse de cãtre un RAP numit de RNAF în urma consultãrii cu CNA. RAP va fi responsabil cu toate operaţiunile efectuate de OPCP/AI respective.
8.2.4. Plãţile efectuate în cazul clauzelor de retenţii contractuale
Pentru acele contracte cu clauze de retenţie contractualã (de exemplu, fondurile reţinute pentru o perioadã de garanţie), AI îşi asumã întreaga responsa-bilitate pentru gestionarea fondurilor pânã la efectuarea plãţii finale, precum şi pentru asigurarea cã fondurile necesare vor fi utilizate doar pentru a efectua plãţi legate de clauzele de retenţie.
AI îşi asumã de asemenea responsabilitatea faţã de contractori pentru îndeplinirea obligaţiilor legate de clauzele de retenţie. Fondurile neplãtite contractorilor dupã ce plãţile finale au fost decontate vor fi rambursate Comisiei.
8.2.5. Încheierea cheltuielilor şi închiderea conturilor
În termen de 16 luni de la încheierea execuţiei contractelor, FN va transmite o declaraţie finalã de cheltuieli şi o atestare cu privire la regularitatea, exactitatea şi veridicitatea conturilor transmise. Declaraţia finalã de cheltuieli ar trebui sã aibã valoarea originalã a contractelor din care se vor scãdea deducerile şi economiile agreate cu contractorii pe durata implementãrii. De asemenea, aceasta va trebui sã aibã valoarea plãţii fãcute cumulate cu sumele datorate în contul reţinerii contractuale.
În cazul în care plãţile primite de la Comisie depãşesc valoarea finalã a cheltuielilor autorizate, FN va returna Comisiei sumele în exces în momentul trimiterii declaraţiei finale. În cazul în care sunt plãţi neefectuate (cu excepţia fondurilor aferente reţinerilor contractuale), FN va oferi o explicaţie şi va face o previziune cu privire la momentul finalizãrii plãţii. FN va raporta trimestrial progresul în ceea ce priveşte fondurile aferente reţinerilor contractuale şi plãţile neefectuate. În cazul în care acestea nu sunt plãtite cãtre contractor, vor fi returnate cãtre Comisie.
Dupã evaluarea declaraţiei finale, Comisia îşi va exprima punctul de vedere asupra cheltuielilor care vor fi exceptate de la finanţarea comunitarã, în cazul în care cheltuielile nu au fost efectuate în conformitate cu regulile comunitare.
Rezultatele verificãrilor Comisiei şi concluziile de a excepta cheltuielile de la finanţare vor fi notificate în scris cãtre FN, care va avea la dispoziţie o lunã pentru a transmite rãspunsul sãu în scris.
În cazul în care nu se ajunge la acord în termen de o lunã de la primirea rãspunsului scris din partea FN, Comisia va decide şi va stabili sumele care vor fi exceptate, având în vedere îndeosebi gradul de neconcordanţe, natura şi gravitatea abaterilor, precum şi pierderile financiare înregistrate de Comisie.
Ca urmare a deciziei referitoare la sumele exceptate, toate cheltuielile neeligibile vor fi recuperate fãrã prejudicii, luând în considerare tratamentul neregularitãţilor şi compensarea financiarã corespunzãtoare în conformitate cu regulile comunitare.
Fondurile vor fi recuperate fie prin rambursare directã de la FN, fie prin compensare conform regulilor Comunitãţii.
9. Monitorizare şi evaluare
Implementarea programului va fi monitorizatã prin intermediul Comitetului mixt de monitorizare (JMC - Joint Monitoring Committee). Acesta include RNAF, CNA şi serviciile Comisiei. JMC va avea loc cel puţin o datã pe an.
Acesta are rolul de a analiza toate programele finanţate din fondurile PHARE în vederea evaluãrii evoluţiei acestora cãtre atingerea obiectivelor prezentate în acordul de finanţare şi parteneriatul de aderare.
JMC poate recomanda schimbarea prioritãţilor şi/sau realocarea de fonduri PHARE.
Mai mult, JMC va verifica progresul programelor de asistenţã de preaderare finanţate de Uniunea Europeanã o datã pe an (PHARE, ISPA, SAPARD).
Pentru Programul PHARE, JMC va fi asistat de subcomitetele sectoriale de monitorizare (SMSC), care vor include CNA, RAP din fiecare agenţie de implementare (şi OPCP când este cazul) şi direcţiile de specialitate ale Comisiei. SMSC va verifica în detaliu progresul fiecãrui program, inclusiv al componentelor şi contractelor acestuia, grupate de JMC în sectoare de monitorizare corespunzãtoare. Fiecare sector va fi supervizat prin intermediul unui SMSC, pe baza rapoartelor de monitorizare întocmite de AI, precum şi a evaluãrilor intermediare realizate de evaluatori independenţi. SMSC va înainta recomandãrile referitoare la management şi proiectare, asigurându-se cã acestea sunt puse în aplicare. SMSC va raporta cãtre JMC, cãruia îi va prezenta opinii generale detaliate cu privire la toate programele cu finanţare PHARE din sectorul respectiv.
Direcţiile de specialitate ale Comisiei vor asigura cã o evaluare ex post va fi realizatã dupã încheierea programului.
10. Audit, control financiar, mãsuri antifraudã, acţiuni preventive şi de corecţie
10.1. Control şi supraveghere financiarã de cãtre Comisie şi Curtea Europeanã a Auditorilor
Toate acordurile de finanţare, precum şi contractele corespunzãtoare acestora sunt supuse supervizãrii şi controlului financiar ale Comisiei (inclusiv Biroul European Antifraudã) şi auditului Curţii Europene de Conturi. În perioada în care EDIS nu este încã aplicabil AI din ţara beneficiarã, delegaţia Comisiei va pune în practicã mãsuri de verificare ex ante a documentelor de licitaţie şi contractare.
Pentru a asigura protecţia eficientã a intereselor financiare ale Comunitãţii, Comisia (inclusiv Biroul European Antifraudã) poate recurge la verificãri şi inspecţii la faţa locului, în conformitate cu procedurile prevãzute în Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) 2185/96*21).
Misiunile de control şi audit descrise mai sus se adreseazã tuturor contractorilor şi subcontractorilor care au primit fonduri comunitare.
Fãrã prejudicierea responsabilitãţilor Comisiei şi Curţii Europene de Conturi*22), conturile şi operaţiunile efectuate de FN şi, dacã este cazul, de OPCP şi toate agenţiile de implementare respective pot fi subiectul verificãrii, la cererea Comisiei, de cãtre Comisie sau un auditor extern contractat de Comisie.
------------
*21) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) 2185/96 din 11 noiembrie 1996, JOL 292; 15.11.1996; p. 2.
*22) Aşa cum se precizeazã în Condiţiile generale ale acordului de finanţare anexat la acordul-cadru.

10.2. Obligaţii ale ţãrii beneficiare
10.2.1. Audit şi control financiar
Pentru a asigura un management financiar eficient al fondurilor PHARE, ţara beneficiarã trebuie sã aibã un sistem de management şi control al asistenţei în conformitate cu principiile general acceptate şi cu standardele în vigoare. Acest sistem va îndeplini cerinţele prevãzute în art. 164 din Regulamentul financiar şi în special va asigura corespunzãtor corectitudinea, regularitatea şi eligibilitatea solicitãrilor de asistenţã comunitarã.
Sistemele de management şi control ale ţãrii beneficiare vor asigura o pistã suficientã de audit, aşa cum este prevãzut în art. 7 (2) din Regulamentul Comisiei 438/2001*23).
-------------
*23) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) 438/2001 din 2 martie 2001; JOL 63; 3.3.2001; p. 21.

Autoritatea naţionalã competentã pentru controlul financiar va efectua controalele financiare necesare asupra tuturor entitãţilor implicate în implementarea programului.
În fiecare an vor fi transmise Comisiei un plan de audit şi o sintezã a principalelor concluzii şi a recomandãrilor auditorilor, precum şi un rezumat cu privire la stadiul punerii în aplicare a recomandãrilor auditului anterior. Rapoartele de audit vor fi puse la dispoziţia Comisiei.
10.2.2. Mãsuri preventive
Ţara beneficiarã va lua toate mãsurile corespunzãtoare de prevenire şi contracarare a practicilor de corupţie*24) active şi pasive în orice stadiu al procedurii de achiziţie sau al procedurii de acordare a finanţãrii nerambursabile, precum şi în perioada de implementare a contractelor corespunzãtoare.
-----------
*24) Corupţia activã este orice acţiune deliberatã a unei persoane care promite sau oferã, direct sau printr-un intermediar, orice avantaj de orice naturã unui oficial, pentru el însuşi sau pentru o terţã persoanã, în schimbul unei acţiuni ori reţinerii de la o acţiune în conformitate cu datoria acestuia sau în exerciţiul funcţiei, ca o încãlcare a datoriei oficiale într-un mod care dãuneazã ori poate dãuna intereselor financiare ale Comunitãţii.
Corupţia pasivã este orice acţiune deliberatã a unui oficial care, în mod direct sau printr-un intermediar, solicitã sau primeşte avantaje de orice naturã, pentru el însuşi sau o terţã parte, ori acceptã promisiunea unui astfel de avantaj, pentru a acţiona sau a se reţine de la acţiune în conformitate cu datoria sa ori în exercitarea funcţiilor sale, cu încãlcarea datoriilor oficiale într-un mod care dãuneazã sau poate dãuna intereselor financiare ale Comunitãţii.

Autoritãţile din ţara beneficiarã, inclusiv personalul responsabil pentru implementarea programului, se vor obliga sã ia orice precauţii necesare pentru a evita riscul unui conflict de interese şi vor informa Comisia imediat ce apare un astfel de conflict de interese sau orice situaţie care ar putea conduce la un astfel de conflict.
10.2.3. Mãsuri antifraudã şi de corecţie
Ţara beneficiarã va avea, în primul rând, responsabilitatea de a asigura un proces de investigare şi un tratament adecvat al cazurilor suspectate sau efective de fraudã şi neregularitãţi identificate în urma controalelor naţionale sau comunitare.
Autoritãţile naţionale vor asigura funcţionarea mecanismelor de control şi raportare echivalente cu cele prevãzute în Regulamentul Comisiei 1681/94*25).
-----------
*25) Regulamentul Comisiei (CE) 1681/94 din 11 iulie 1994; 12.7.94; p. 43.

Îndeosebi toate cazurile suspecte sau efective de fraudã*26) şi neregularitãţi*27), precum şi mãsurile aferente luate de autoritãţile naţionale trebuie sã fie raportate direcţiilor de specialitate ale Comisiei, fãrã întârziere. În cazul în care nu sunt cazuri suspecte sau efective de fraudã sau neregularitãţi, ţara beneficiarã va informa Comisia asupra acestui fapt în termen de douã luni de la încheierea fiecãrui trimestru.
------------
*26) Frauda presupune orice act intenţionat sau de omisiune legat de: folosirea sau prezentarea unor documente ori declaraţii false, incorecte sau incomplete, care sã aibã ca efect însuşirea necuvenitã sau reţinerea eronatã a fondurilor din bugetul general al Comunitãţii Europene ori din bugetele gestionate de cãtre sau în numele Comunitãţii; nedivulgarea informaţiilor prin nerespectarea unei anumite obligaţii, cu acelaşi efect; utilizarea acestor fonduri în alte scopuri decât cele destinate iniţial.
*27) Neregularitãţile se referã la toate abaterile de la prevederile naţionale sau de la legislaţia comunitarã, de la acest memorandum de finanţare ori de la contractele prevãzute prin acesta, care apar ca rezultat al unui act sau al unei omisiuni a unui agent economic, care au sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului general al Comunitãţii sau bugetelor gestionate de aceasta, printr-o cheltuialã nejustificatã. Termenul legislaţie comunitarã defineşte în acest context ansamblul reglementãrilor comunitare aplicabile între pãrţile semnatare ale memorandumului de finanţare (de exemplu, acorduri europene, acorduri-cadru, Memorandumul de înţelegere cu privire la înfiinţarea Fondului Naţional etc.).

În cazul în care se înregistreazã o neregularitate sau fraudã, ţara beneficiarã are obligaţia de a efectua corecţiile financiare necesare solicitate în legãturã cu neregularitatea respectivã. Corecţiile efectuate de ţara beneficiarã vor consta în anularea întregii sau a unei pãrţi din contribuţia comunitarã. Fondurile comunitare rezultate din aceastã acţiune pot fi reutilizate de cãtre FN pentru îndeplinirea obiectivelor programului, în conformitate cu art. 5 din Memorandumul de înţelegere cu privire la înfiinţarea Fondului Naţional.
10.3. Recuperarea fondurilor în caz de nereguli sau fraudã
Orice neregularitate*28) sau fraudã*29) descoperitã în orice moment pe parcursul duratei de implementare a programului sau ca rezultat al unui audit va determina recuperarea fondurilor de cãtre Comisie.
---------------
*28) A se vedea definiţia de mai sus.
*29) A se vedea definiţia de mai sus.

În cazul în care, dupã efectuarea verificãrilor necesare, Comisia concluzioneazã cã:
a) ţara beneficiarã nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a preveni, detecta şi corecta neregularitãţile; sau
b) implementarea proiectului nu justificã o parte sau întreaga asistenţã financiarã alocatã; sau
c) se înregistreazã disfuncţionalitãţi grave ale sistemului de management şi control care pot conduce la neregularitãţi,
Comisia poate suspenda finanţarea în continuare a programului respectiv şi, cu argumente, este în mãsurã sã solicite ţãrii beneficiare comentarii şi, dacã este cazul, sã efectueze corecţii într-o perioadã determinatã de timp.
În cazul în care nu se ajunge la înţelegere pânã la sfârşitul perioadei de timp stabilite de Comisie şi în cazul în care corecţiile solicitate nu au fost efectuate, Comisia poate, luând în considerare comentariile fãcute de ţara beneficiarã, sã decidã în termen de 3 luni:
a) reducerea sau anularea plãţilor pentru programul respectiv; sau
b) efectuarea corecţiilor financiare solicitate prin anularea în totalitate sau parţialã a asistenţei oferite pentru programul respectiv.
În momentul stabilirii valorii corecţiei, Comisia va lua în considerare principiul proporţionalitãţii, tipul neregularitãţii, amploarea şi implicaţiile financiare ale deficienţelor identificate în cadrul sistemului de management şi control al ţãrii beneficiare.
În absenţa unei decizii în sensul menţionat la lit. a) sau b), finanţarea în continuare a programului va fi reluatã imediat.
RNAF va asigura rambursarea fondurilor neutilizate sau a sumelor plãtite eronat, în termen de 60 de zile calendaristice de la data notificãrii. În cazul în are RNAF nu va plãti suma datoratã Comunitãţii, ţara beneficiarã va rambursa aceastã sumã Comisiei.
Dobânda generatã de plata întârziatã va fi acoperitã din sumele nerambursate în conformitate cu regulile specificate în Regulamentul financiar.
11. Vizibilitate şi publicitate
RAP va rãspunde de asigurarea luãrii mãsurilor necesare pentru a furniza publicitatea adecvatã pentru toate activitãţile finanţate prin program. Acest proces va fi realizat împreunã cu Comisia. Alte detalii sunt prezentate în anexa D cu privire la vizibilitate şi publicitate.
12. Condiţii speciale
1. Contractarea componentei pentru investiţii din PHARE din componenta de coeziune economicã şi socialã este condiţionatã de semnarea contractelor de servicii între AI şi agenţiile de dezvoltare regionalã (conform descrierii din PHARE 2005/017-553.04.01).
2. În cazul în care angajamentele agreate nu sunt îndeplinite din motive care pot fi controlate de Guvernul României, Comisia poate revizui programul în sensul de a-l anula total sau parţial şi/sau de a realoca fondurile neutilizate pentru alte scopuri aflate în concordanţã cu obiectivele programului PHARE.
3. În caz de dezastre majore cum ar fi inundaţiile, CNA, în limitele stabilite de art. 5 din Memorandumul de înţelegere privind Fondul Naţional, poate recomanda RNAF sã propunã un transfer de fonduri utilizabile în cadrul prezentului acord de finanţare pentru un fond de reabilitare a dezastrelor, pe care Guvernul României îl poate întreţine în conformitate cu regulile privind managementul financiar eficient.


ANEXA D
-------
la acordul de finanţare
-----------------------

INFORMAREA ŞI PUBLICITATEA
pentru programele PHARE, ISPA şi SAPARD ale Comunitãţii

1. Obiectiv şi sferã de acţiune
Mãsurile de informare şi publicitate privind asistenţa din partea Comunitãţii prin Programul PHARE au intenţia de a creşte gradul de conştientizare a publicului şi transparenţa acţiunilor Uniunii Europene, precum şi de a crea o imagine consistentã privind mãsurile respective în toate ţãrile beneficiare. Informarea şi publicitatea privesc mãsurile care primesc o contribuţie de la Programul PHARE.
2. Principii generale
Fiecare responsabil cu autorizarea programului, care rãspunde de implementarea memorandumurilor financiare şi a altor forme de asistenţã, va rãspunde pentru publicitatea la faţa locului. Aceastã acţiune se va desfãşura în cooperare cu delegaţiile Comisiei, care vor fi informate asupra demersurilor fãcute în acest scop.
Autoritãţile naţionale şi regionale competente vor desfãşura activitãţile necesare pentru a asigura aplicarea efectivã a acestor aranjamente şi pentru a colabora cu delegaţia Comisiei la faţa locului.
Mãsurile de informare şi publicitate descrise mai jos se bazeazã pe prevederile reglementãrilor şi deciziilor ce se aplicã fondurilor structurale. Acestea sunt:
- Reglementarea (CEE) 1159/2000; Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L130/30 din 31 mai 2000;
- Decizia Comisiei din 31 mai 1994; Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L152/39 din 18 iunie 1994.
Prevederi specifice privind ISPA sunt incluse în Decizia Comisiei din 22 iunie 2001; Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L182/58.
Mãsurile de informare şi publicitate trebuie sã fie conforme cu prevederile reglementãrilor şi deciziilor mai sus menţionate. Un manual de conformitate poate fi pus la dispoziţia autoritãţilor naţionale, regionale şi locale de cãtre delegaţia Comisiei din ţara respectivã.
3. Informarea şi publicitatea privind programele PHARE
Informarea şi publicitatea vor face subiectul unui set de mãsuri coerente, definite de autoritãţile naţionale, regionale şi locale competente, în colaborare cu delegaţiile Comisiei, pentru durata memorandumului de finanţare, şi vor privi atât programele, cât şi alte forme de asistenţã.
Costul informãrii şi publicitãţii referitoare la proiecte individuale va fi suportat din bugetul alocat proiectelor respective.
Când sunt implementate programe PHARE, se vor aplica mãsurile menţionate la lit. a) şi b) de mai jos:
a) Autoritãţile competente din ţãrile beneficiare trebuie sã publice conţinutul programelor şi al altor forme de asistenţã în forma cea mai potrivitã. Ele trebuie sã asigure faptul cã asemenea documente sunt distribuite în mod corespunzãtor şi trebuie sã le punã la dispoziţia pãrţilor interesate. Ele trebuie sã asigure prezentarea consecventã pe tot teritoriul ţãrii beneficiare a materialelor de informare şi publicitate produse.
b) Mãsurile de informare şi publicitate la faţa locului trebuie sã cuprindã urmãtoarele:
(i) În cazul investiţiilor de infrastructurã cu un cost ce depãşeşte un milion de euro:
- panouri ridicate pe locurile respective, care sã fie instalate în concordanţã cu prevederile reglementãrilor şi deciziilor menţionate în paragraful 2 de mai sus, şi specificaţii tehnice din manual, care sã fie furnizate de cãtre delegaţia Comisiei în ţara respectivã;
- plãcuţe permanente pentru lucrãrile de infrastructurã accesibile publicului larg, care sã fie instalate conform prevederilor reglementãrilor şi deciziilor menţionate în paragraful 2 de mai sus, şi specificaţii tehnice din manual, care sã fie furnizate de cãtre delegaţia Comisiei din ţara respectivã.
(ii) În cazul investiţiilor productive, mãsuri pentru dezvoltarea potenţialului local şi orice alte mãsuri beneficiind de finanţare PHARE, ISPA sau SAPARD:
- mãsuri care sã informeze beneficiarii potenţiali şi publicul larg cu privire la asistenţa PHARE, ISPA sau SAPARD, în concordanţã cu reglementãrile citate la paragraful 3 lit. b) pct. (i) de mai sus;
- mãsuri adresate solicitanţilor de ajutoare de stat, parţial finanţate de PHARE, ISPA sau SAPARD, sub forma unei indicaţii în formularele care trebuie sã fie completate de asemenea solicitanţi, cã o parte a ajutorului provine de la Uniunea Europeanã şi în mod special de la programele PHARE, ISPA sau SAPARD, în concordanţã cu reglementãrile de mai sus.
4. Vizibilitatea asistenţei Uniunii Europene în cercurile de afaceri şi printre potenţii beneficiari şi pentru publicul larg
4.1.Cercurile de afaceri
Cercurile de afaceri trebuie implicate cât mai mult posibil în asistenţa care le priveşte în modul cel mai direct.
Autoritãţile responsabile cu implementarea asistenţei vor asigura existenţa canalelor potrivite pentru diseminarea informaţiilor cãtre potenţialii beneficiari, în special cãtre întreprinderile mici şi mijlocii. Acestea trebuie sã cuprindã şi o indicaţie privind procedurile administrative care trebuie urmate.
4.2. Alţi beneficiari potenţiali
Autoritãţile responsabile cu implementarea asistenţei vor asigura existenţa canalelor potrivite pentru diseminarea informaţiilor cãtre toate persoanele care beneficiazã sau care ar putea beneficia de mãsuri privind instruirea, ocuparea forţei de muncã ori dezvoltarea resurselor umane. În acest sens, se va asigura cooperarea dintre organismele de învãţãmânt profesional implicate în ocuparea forţei de muncã, afaceri şi grupurile de afaceri, centrele de instruire şi organizaţiile neguvernamentale.
Formulare
Formularele emise de autoritãţile naţionale, regionale sau locale privind anunţarea, solicitarea şi acordarea de fonduri nerambursabile de asistenţã destinate beneficiarilor finali sau oricãrei alte entitãţi eligibile pentru asemenea asistenţã vor trebui sã indice faptul cã Uniunea Europeanã şi în mod special programele PHARE, ISPA sau SAPARD furnizeazã sprijinul financiar. Notificarea de asistenţã transmisã beneficiarilor va menţiona volumul sau procentul de asistenţã finanţat de programul în cauzã. Dacã asemenea documente poartã stema naţionalã sau regionalã, ele vor purta de asemenea şi însemnul Uniunii Europene, de aceeaşi mãrime.
4.3. Publicul general
Media
Autoritãţile competente vor informa mass-media, în maniera cea mai potrivitã, despre acţiunile cofinanţate de Uniunea Europeanã şi în special de PHARE, ISPA sau SAPARD. Asemenea participare va fi reflectatã în mod corect în aceastã informare.
În acest scop, lansarea operaţiunilor (dupã ce au fost adoptate de Comsie) şi fazele importante ale implementãrii lor vor face subiectul unor mãsuri de informare, cu precãdere în mass-media regionalã (presã, radio şi televiziune). Trebuie asiguratã o colaborare corespunzãtoare cu delegaţia Comisiei din ţara beneficiarã.
Principiile menţionate în cele douã paragrafe precedente se vor aplica anunţurilor, cum ar fi comunicate de presã sau comunicate de publicitate.
Acţiuni informative
Organizarea de acţiuni informative, cum ar fi conferinţe, seminarii, târguri şi expoziţii în legãturã cu implementarea operaţiunilor parţial finanţate de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, va urmãri sã facã explicitã participarea Uniunii Europene. Poate fi folositã ocazia pentru a se expune steagurile europene în camerele unde au loc întâlniri şi a se pune emblema Uniunii Europene pe documente, în funcţie de situaţie. Delegaţia Comisiei din ţara beneficiarã va ajuta, dupã necesitãţi, la pregãtirea şi realizarea acestor evenimente.
Materiale informative
Publicaţiile (cum ar fi broşuri şi pliante) despre programe şi mãsuri similare finanţate sau cofinanţate de PHARE, ISPA sau SAPARD trebuie sã conţinã pe pagina de titlu o indicaţie clarã a participãrii Uniunii Europene, precum şi simbolul Uniunii Europene, în cazul în care stema naţionalã sau regionalã este folositã.
În cazul în care asemenea publicaţii includ o prefaţã, aceasta trebuie semnatã atât de persoana responsabilã în ţara beneficiarã, cât şi de delegatul Comisiei, în numele acesteia, pentru a asigura cã participarea Uniunii Europene este clarã.
Aceste publicaţii se vor referi la organismele naţionale şi regionale responsabile cu informarea pãrţilor interesate.
Principiile menţionate mai sus se vor aplica, de asemenea, şi materialelor audiovizuale.
5. Aranjamente speciale privind panouri, plãcuţe permanente şi postere
Pentru a asigura vizibilitatea mãsurilor finanţate parţial de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, ţãrile beneficiare vor asigura faptul cã mãsurile de informare şi publicitate se supun urmãtoarelor:
Panouri
Panourile care furnizeazã informaţii privind participarea Uniunii Europene la finanţarea investiţiei ar trebui ridicate la locul tuturor proiectelor în care participarea Uniunii Europene ajunge pânã la un milion de euro sau mai mult. Chiar în cazul în care autoritãţile naţionale sau regionale competente nu ridicã un panou care sã anunţe propria lor implicare în finanţare, asistenţa Uniunii Europene trebuie menţionatã oricum pe un panou special. Panourile trebuie sã fie de o mãrime corespunzãtoare anvergurii operaţiunii (ţinând seama de mãrimea cofinanţãrii din partea Uniunii Europene) şi trebuie sã fie pregãtite conform instrucţiunilor la care se face referire mai sus, prevãzute în manualul tehnic ce se poate obţine de la delegaţiile Comisiei.
Panourile vor fi mutate din loc nu mai devreme de 6 luni dupã terminarea lucrãrilor şi înlocuite, în cazurile în care este posibil, de o plãcuţã permanentã, în conformitate cu specificaţiile descrise în manualul tehnic la care se face referire mai sus.
Plãcuţe permanente
Plãcuţe permanente ar trebui amplasate în zonele accesibile publicului larg (centre de congrese, aeroporturi, staţii etc.). În plus faţã de însemnul Uniunii Europene, asemenea plãcuţe trebuie sã specifice partea finanţatã de Uniunea Europeanã, alãturi de o menţiune a programului în cauzã (PHARE, ISPA sau SAPARD).
În cazul în care o autoritate naţionalã, regionalã sau localã ori un alt beneficiar decide sã ridice un panou, sã plaseze o plãcuţã permanentã, sã afişeze un poster sau sã ia orice altã mãsurã pentru a da informaţii despre proiecte cu un cost mai mic de un milion de euro, participarea Uniunii Europene trebuie de asemenea sã fie indicatã.
6. Prevederi finale
Autoritãţile naţionale, regionale sau locale implicate pot lua, în orice situaţie, mãsuri suplimentare, dacã le considerã a fi necesare. Ele vor consulta delegaţia Comisiei şi o vor informa despre iniţiativele pe care le au în vedere, astfel încât delegaţia Comisiei sã poatã participa în mod corespunzãtor la realizarea acestora.
Pentru a înlesni implementarea acestor prevederi, Comisia, prin intermediul delegaţiilor sale la faţa locului, va asigura asistenţã tehnicã sub forma îndrumãrii asupra cerinţelor de design, în cazul în care este necesar. Se va realiza un manual, scris în limba ţãrii respective, care va conţine indicaţii detaliate în formã electronicã, iar acesta va fi disponibil la cerere.


ANEXA E
-------
la acordul de finanţare
-----------------------


PROGRAMUL NAŢIONAL PHARE 2005

┌────────────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────┐
│ Mãsura Denumirea │ INV IB Total │Cofi- │
│ │ PHARE │nanţare Total│
│ │ │naţi- │
│ │ │onalã │
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ TOTAL: �,99 129,30 372,29│ 86,33 458,62│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 01 CRITERII POLITICE │ 14,00 30,59 44,59│ 8,23 52,82│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ A: Dezvoltarea democraţiei, respectarea│ │ │
│ drepturilor omului şi ale │ │ │
│ minoritãţilor │ │ │
│ 01 Sectorul minoritãţi │ 0,00 11,00 11,00│ 3,16 14,16│
│ 02 Societatea civilã │ 0,00 2,00 2,00│ 0,00 2,00│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│B: Dezvoltarea instituţiilor din România│ │ │
│ 03 Sectorul reforma administraţiei │ │ │
│ publice │ 3,50 10,09 13,59│ 1,57 15,16│
│ C: Consolidarea statului de drept │ │ │
│ 04 Sectorul reforma justiţiei │ 10,50 7,50 18,00│ 3,50 21,50│
├────────────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────┤
│ 02 CRITERII ECONOMICE nu se aplicã │
├────────────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────┤
│ 03 OBLIGAŢII REFERITOARE LA ACQUIS │ 97,94 38,75 136,69│ 34,04 170,73│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ A: Sectoare prioritare │ │ │
│ 01 Sectorul finanţe publice │ 23,20 12,70 35,90│ 7,74 43,64│
│ 02 Sectorul agriculturã │ 16,40 2,10 18,50│ 6,44 24,94│
│ 03 Sectorul mediu │ 12,25 5,25 17,50│ 4,09 21,59│
│ 04 Sectorul managementul │ │ │
│ frontierelor │ 37,67 3,75 41,42│ 12,65 54,07│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ B: Mãsuri complementare specifice │ │ │
│ pentru anul 2005 │ │ │
│ 05 Protecţia drepturilor de │ 0,50 2,00 2,50│ 0,17 2,67│
│ proprietate intelectualã │ │ │
│ şi industrialã │ │ │
│ 06 CSA │ 0,00 1,50 1,50│ 0,00 1,50│
│ 07 Statisticã │ 0,06 4,59 4,65│ 0,03 4,68│
│ 08 CNVM │ 0,50 1,00 1,50│ 0,17 1,67│
│ 10 Consolidarea sectorului │ │ │
│ energetic │ 1,20 1,80 3,00│ 0,40 3,40│
│ 11 Siguranţa drumurilor/cãii ferate│ 6,16 4,06 10,22│ 2,35 12,57│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 04 COEZIUNE ECONOMICÃ ŞI SOCIALÃ │ 128,55 46,45 175,00│ 43,06 218,06│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 01 Infrastructurã etc. │ 106,89 19,00 125,89│ 35,39 161,28│
│ 02 Dezvoltarea resurselor umane │ 18,96 4,30 23,26│ 6,32 29,58│
│ 03 Gestionarea fondurilor │ │ │
│ structurale │ 2,70 23,15 25,85│ 1,35 27,20│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 05 FACILITATEA ACŢIUNII SPECIALE │ 2,50 13,51 16,01│ 1,00 17,01│
├────────────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 01 Sprijin pentru gestionarea │ │ │
│ fondurilor Uniunii Europene │ 2,50 9,51 12,01│ 1,00 13,01│
│ 03 Strategia de evaluare │ 0,00 4,00 4,00│ 0,00 4,00│
└────────────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────┘




ANEXA F
-------
la acordul de finanţare
-----------------------

I. SISTEME DE REFERINŢÃ
agreate înainte de semnarea acordului de
finanţare pentru întregul Program Naţional PHARE 2005

a) 80% din dosarele de licitaţie pentru PHARE 2004 sã fie transmise delegaţiei Comisiei pentru aprobarea ex ante pânã la 30 aprilie 2006;
b) 40% din termenii de referinţã/specificaţiile tehnice pentru PHARE 2005 sã se transmitã de cãtre OPCP la DCE pentru aprobarea ex ante pânã la 30 aprilie 2006;
c) 60% din termenii de referinţã/specificaţiile tehnice pentru PHARE 2005 CES/MIE sã se transmitã cãtre DCE pentru aprobarea ex ante pânã la 30 aprilie 2006;
d) sisteme de referinţã privind contractarea:
- 30% din Memorandumul de finanţare 2004 (cu excepţia PHARE ESC/MEI şi MMSSF) sã se contracteze pânã la 10 aprilie 2006;
- 50% din PHARE 2004 OPCP/MMSSF sã se contracteze pânã la 30 iunie 2006;
- 10% din PHARE 2004 CES/MIE sã se contracteze pânã la 30 iunie 2006;
- 65% din PHARE 2004 CES/MIE - licitaţiile sã fie lansate pânã la 30 iunie 2006;
e) diminuarea ratei de respingere a documentelor de licitaţie, ajungând la 2% pentru rapoartele de evaluare şi dosarele de contract.

II. LINII DIRECTOARE PENTRU COMITETUL MIXT DE MONITORIZARE(CMM)
în vederea evaluãrii capacitãţii de
implementare a managementului fondurilor PHARE în perspectiva unei
creşteri importante a fondurilor alocate României în perioada 2004-2006

Memorandumurile financiare (MF) pentru alocãrile bugetare anuale din 2003 şi 2004, încheiate între Guvernul României şi Comisie, încredinţeazã implementarea lor în administraţia româneascã, în cadrul unui sistem de implementare descentralizat (SID), cu o aprobare ex ante a achiziţiilor de cãtre delegaţia Comisiei la Bucureşti.
Guvernul României intenţioneazã sã consolideze capacitatea administraţiei pentru a putea solicita acreditarea conform EDIS; în orice caz, organizarea în contextul SID, care funcţioneazã în prezent, trebuie sã fie consolidatã, pentru a se asigura un management de înaltã calitate şi o capacitate a personalului adecvatã pentru gestionarea unui volum de fonduri de peste 400 milioane euro pe an.
Pentru a permite începând cu 2006 implementarea adecvatã a unui volum crescut al fondurilor PHARE trebuie realizatã o importantã reconfigurare a sistemului de management. Aceasta include adaptarea capacitãţii de implementare la noile cerinţe şi o responsabilitate crescutã, douã elemente importante ale managementului financiar. Guvernul României s-a angajat sã facã toate eforturile necesare pentru îndeplinirea cerinţelor. Cele douã pãrţi semnatare ale MF au agreat în acest mod stabilirea unor nivele de referinţã pentru a permite monitorizarea performanţei sistemului de management în anii urmãtori de implementare a programelor PHARE. Acest sistem de repere va (i) monitoriza performanţa implementãrii fondurilor alocate pentru anii 2003 şi 2004, cu scopul de a evalua dacã sunt îndeplinite cerinţele reieşite din programarea fondurilor PHARE pentru anii 2005 şi 2006 din punctul de vedere al volumului şi al calendarului, şi (ii) va pune la dispoziţia Comitetului mixt de monitorizare un instrument cantitativ pe baza cãruia sã se poatã trage concluzii şi face recomandãri asupra sistemului de management şi a caracteristicilor necesare pentru anii viitori.
Pentru managementul financiar adecvat al fondurilor PHARE, Comisia considerã urmãtoarele drept precondiţii obligatorii:
- Guvernul României va asigura condiţii adecvate de lucru pentru toate structurile implicate în managementul fondurilor PHARE (CNA, FN, AI), precum şi resursele tehnice necesare la nivel naţional şi regional (de exemplu, comunicaţii, echipament IT, dotãri pentru birouri etc);
- este de aşteptat ca Guvernul României sã accelereze în lunile urmãtoare separarea funcţiilor, dezvoltarea procedurilor scrise şi celelalte pregãtiri pentru acreditarea EDIS, având ca obiectiv general întãrirea capacitãţii de a asigura controlul calitãţii şi efectuarea unui volum mare de operaţii.
Schema de nivele de referinţã va monitoriza urmãtoarele componente:
A. Întãrirea personalului
1. Finalizarea aranjamentelor pentru aplicarea efectivã a prevederilor Legii nr. 490 privind majorãrile salariale acordate funcţionarilor publici implicaţi în managementul fondurilor Uniunii Europene pânã la data de 14 aprilie 2005.
2. Propunerea României privind schema de stimulare combinând surse de la bugetul naţional şi din MF PHARE 2004, înaintatã Comisiei pentru a fi discutatã în cadrul reuniunii CMM din data de 14 aprilie 2005.
3. Autoritãţile româneşti vor prezenta o analizã a necesarului de personal pentru managementul fondurilor PHARE, în particular cu privire la necesitãţile de management datorate creşterii semnificative a fondurilor alocate începând cu anul bugetar 2004. Aceastã analizã va fi însoţitã de o trecere în revistã a organizãrii curente a personalului aprobat şi a personalului angajat deja, precum şi a planurilor de angajare detaliate cu scopul de a asigura ocuparea cu personal adecvat a tuturor nivelelor pânã la data de 31 decembrie 2005. Implementarea va fi revãzutã la fiecare din urmãtoarele CMM.
B. Eficienţã/Capacitate de implementare
1. Aproximativ 50%*) din valoarea totalã (PHARE şi fonduri naţionale) a sumei prevãzute în cadrul MF 2003 (NP+CBC) va fi contractatã*1) înainte de 16 septembrie 2005.
2. Aproximativ 30%*) din valoarea totalã (PHARE şi fonduri naţionale) a sumei prevãzute în cadrul MF 2004 (NP+CBC) va fi contractatã înainte de 28 februarie 2006.
3. Aproximativ 50%*) din valoarea totalã (PHARE şi fonduri naţionale) a sumei prevãzute în cadrul MF 2004 (NP+CBC) va fi contractatã înainte de 30 iunie 2006.
4. Delegaţia Comisiei la Bucureşti va exprima decizia finalã ex ante în condiţiile DIS, în termen de 15 zile lucrãtoare*2), începând cu data primirii dosarului. Contractele ce urmeazã a fi incluse în cadrul statisticilor generale de contractare vor fi prezentate de cãtre AI delegaţiei Comisiei cu minimum 3 sãptãmâni în avans.
-------------
*) Va fi toleratã o abatere faţã de ţinta propusã de maximum 3%, cu condiţia ca aceasta sã fie riguros justificatã.
*1) Contracte semnate de ambele pãrţi.
*2) Cu excepţia dosarelor cu un grad mare de complexitate.

C. Controlul calitãţii
1. Ratele de respingere lunare ale documentelor de contractare trimise cãtre delegaţia Comisiei pentru aprobarea ex ante vor indica o tendinţã clarã de scãdere, începând cu perioada martie-august 2005, care va continua pânã la atingerea unei valori mai mici de 2%, înainte ca acreditarea EDIS sã fie obţinutã. În cadrul fiecãrei întâlniri a CMM şi în particular a celei care va avea loc în luna septembrie 2005 se vor examina rezultatele, se vor exprima comentarii şi, în cazul în care este necesar, se vor detalia criteriile care urmeazã a fi utilizate pentru a mãsura eficienţa controlului de calitate.
2. Aceste rezultate vor fi de asemenea verificate lunar în cadrul întâlnirilor Grupului mixt de coordonare şi monitorizare a calitãţii PHARE la care vor participa CNA, NAO, AI şi delegaţia Comisiei. NAO va fi informat în situaţia în care în mod neaşteptat sunt înregistrate în continuare scãderi ale calitãţii, pentru a lua mãsuri imediate.
D. Obiective repere de management
1. Acordurile de implementare dintre FN şi MMSSF referitoare la înfiinţarea AI la MMSSF, şi între MMSSF şi cele 8 agenţii regionale de ocupare a forţei de muncã privind înfiinţarea celor 8 autoritãţi de implementare vor intra în vigoare înainte de 14 aprilie 2005.
2. Acordurile/contractele de implementare dintre MIE şi cele 5 birouri regionale CBC/NNI privind înfiinţarea celor 5 autoritãţi de implementare şi a secretariatelor tehnice mixte corespunzãtoare (JTS) pentru programele CBC/NNI 2004 vor intra în vigoare înainte de 14 aprilie 2005.
3. CNA şi NAO vor prezenta un plan de contractare pentru MF 2004 (PHARE şi fonduri naţionale) cât mai curând posibil înainte de 1 iulie 2005, conform art. 5.1.3 (3) din cadrul MF. Planul de contractare va indica pentru fiecare program/proiect din cadrul MF un termen pentru contractare pânã la care toate procedurile sã fie finalizate, pentru a oferi o bazã pentru profilul (estimãrile) de contractare pentru MF 2004. Profilul de contractare va fi monitorizat, iar profilul de contractare cumulativ va fi de minimum 10% faţã de profilul de contractare prevãzut.
Guvernul României şi Comisia vor monitoriza împreunã realizarea acestor obiective în cadrul întâlnirilor CMM şi vor lua toate mãsurile necesare pentru atingerea acestora. În special CNA şi NAO vor fi responsabili pentru monitorizarea permanentã a progreselor înregistrate de partea românã în realizarea acestor nivele de referinţã.
Comisia, pe baza acestor elemente şi a altor elemente conţinute de art. 164.1 din regulamentele financiare şi de art. 12 din Regulamentul Consiliului 1.266/99, va evalua atingerea standardului corespunzãtor unui management financiar eficient al fondurilor PHARE în valoare de 400-450 milioane euro anual.
O evaluare preliminarã va fi prezentatã la CMM din aprilie 2005, când termenele limitã şi obiectivele incluse în planul strategic de acţiune prezentat vor fi de asemenea discutate şi aprobate. O a doua evaluare, incluzând o trecere în revistã detaliatã a calendarului certificãrii EDIS, va avea loc în cadrul CMM din luna septembrie 2005. Acest CMM poate decide de asemenea dacã va gãsi oportunã fixarea unor puncte suplimentare de monitorizare pentru anii urmãtori.
Înainte de semnarea acordurilor financiare pentru anii 2005 şi 2006, direcţiile de specialitate ale Comisiei vor realiza o evaluare detaliatã a sistemului de management al fondurilor PHARE, aşa cum opereazã el la acea datã, pe baza cãruia poate fi adoptatã alocarea fondurilor PHARE pentru anii 2005 şi 2006, din punctul de vedere al volumului şi al calendarului, dacã va gãsi oportun, cu scopul de a asigura managementul lor adecvat.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016