Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE COOPERARE din 25 martie 2002  intre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE COOPERARE din 25 martie 2002 intre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 14 noiembrie 2002
Guvernul României (denumit în continuare partea romana), reprezentat în vederea încheierii prezentului acord de reprezentantul sau deplin împuternicit, Excelenta sa doamna A. Filip, ambasador, reprezentantul permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva, pe de o parte,
şi
Organizaţia Europeanã pentru Cercetãri Nucleare (denumita în continuare CERN), reprezentatã în vederea încheierii prezentului acord de profesor R. Cashmore, director cercetare, pe de alta parte, denumite în continuare în mod colectiv pãrţi,
convinse ca cercetarea în fizica particulelor este importanta pentru dezvoltarea stiintelor fundamentale şi a progresului tehnologic,
ţinând seama de dorinta CERN de a întãri şi de a continua cooperarea cu statele care nu sunt membre CERN, dar cu care s-a stabilit o cooperare strânsã şi de succes,
luând în considerare Acordul de cooperare dintre partea romana şi CERN, semnat la 1 şi 16 octombrie 1991, care a condus la o cooperare de succes între fizicienii romani şi cei din CERN,
recunoscând dorinta şi interesul reciproc al pãrţilor de a dezvolta actuala colaborare ştiinţificã şi tehnica în domeniul fizicii particulelor elementare şi în domeniile conexe,
luând nota de interesul partii romane de a asigura pe termen lung posibilitatea ca fizicienii romani din domeniul fizicii particulelor sa participe la programele de cercetare ale CERN şi la viitoarele sale proiecte majore, precum şi de dorinta de a promova participarea la aceste proiecte a fizicienilor şi inginerilor romani din domeniul fizicii aplicate, din ambele sfere, academica şi industriala,

au convenit dupã cum urmeazã:

ART. 1
Scopul
Scopul prezentului acord este de a oferi un cadru care sa permitã pãrţilor sa continue şi sa dezvolte pe viitor cooperarea lor ştiinţificã şi tehnica pe principiul reciprocitãţii.
ART. 2
Participarea în proiectele de cercetare
a) Cooperarea va fi organizatã, în principal, în baza proiectelor de cercetare. Fiecare dintre acestea va conduce la un protocol specific, parte integrantã a prezentului acord.
b) Fizicieni, ingineri şi tehnicieni calificaţi de la institute şi universitãţi din România pot participa la proiectele de cercetare ale CERN în domeniul fizicii experimentale şi teoretice, al ingineriei acceleratorilor şi detectorilor şi al informaticii, conform prevederilor ce urmeazã a fi definite în protocoalele mai sus menţionate.
c) Contribuţia la un anume proiect al CERN a partii romane va avea loc sub forma de mana de lucru, materiale ori lichiditati sau orice combinatie a acestora.
d) Participarea prezenta şi viitoare a institutelor şi universitatilor din România la activitãţile CERN este prezentatã în anexa la prezentul acord.
ART. 3
Participarea la programele majore ale CERN
Partea romana îşi va face cunoscute intentiile privind participarea la programele şi/sau proiectele majore viitoare ale CERN. Formele şi condiţiile de participare vor fi definite prin protocoale specifice ce vor face parte integrantã din prezentul acord, în conformitate cu prevederile art. 7.
ART. 4
Valabilitate
Prezentul acord nu afecteazã nici unul dintre protocoalele şi instrumentele de înţelegere deja în vigoare dintre institutele şi universitãţile din România şi CERN, cu excepţia celor care sunt în mod expres modificate de prezentul acord.
Punerea în aplicare a prevederilor prezentului acord nu va afecta alte obligaţii internaţionale ale oricãreia dintre pãrţi.
ART. 5
Personalul ştiinţific
a) CERN va lua în considerare candidaturile oamenilor de ştiinţa romani propuse la CERN pentru a ocupa un loc în cadrul Programului de cercetãtori asociaţi pentru cetãţenii din statele care nu sunt membre CERN.
b) Tineri cercetãtori şi ingineri de la sau asociaţi la institutele şi universitãţile din România pot, de asemenea, candida pentru a urma Şcoala CERN, Şcoala de Informatica şi Şcoala de Fizica.
c) Studenţi din institutele şi universitãţile din România îşi pot depune candidatura pentru participarea la programele de vara ale CERN pentru studenţi.
d) Partea romana, reprezentatã în acest scop de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, va fi notificatã de CERN cu privire la oamenii de ştiinţa, inginerii şi studenţii ale cãror candidaturi au fost primite şi aprobate.
ART. 6
Consultanţa
La solicitarea autoritãţilor competente ale partii romane şi pe cheltuiala acesteia din urma, CERN ar fi dispusã sa trimitã membri ai personalului sau în România, în calitate de consultant, în vederea acordãrii de ajutor şi recomandãri în stabilirea de noi activitãţi în România legate de dezvoltarea cooperãrii cu CERN şi pentru activitãţi de învãţãmânt.
ART. 7
Protocoale
a) Punerea în aplicare a prezentului acord face obiectul unor protocoale specifice, care vor reglementa cooperarea dintre partea romana şi CERN privind dezvoltarea de proiecte specifice de interes reciproc. Ele vor fi pregãtite şi semnate de CERN şi Guvernul României sau institutele şi/sau universitãţile adecvate din România. Principiile privind contribuţiile României la proiecte vor fi clar definite în fiecare protocol. Protocoalele vor face parte integrantã din prezentul acord.
b) În timp util fiecare parte va defini printr-un protocol specific regulile care reglementeazã statutul personalului sau în timp ce se afla pe teritoriul celeilalte pãrţi, în ceea ce priveşte responsabilitãţile şi asigurãrile, aspecte privind proprietatea intelectualã şi transferul de tehnologie.
ART. 8
Intrarea în vigoare
O data semnate de cãtre pãrţi, prezentul acord şi orice protocoale ce se vor încheia potrivit art. 7 vor intra în vigoare la data la care partea romana va notifica ca au fost încheiate toate procedurile legale interne necesare pentru intrarea lor în vigoare.
ART. 9
Dispute
Orice disputa ce poate aparea între pãrţi privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord şi care nu poate fi rezolvatã prin negocieri directe va fi, numai dacã pãrţile nu sunt de acord cu o alta metoda de soluţionare, supusã, la cererea oricãreia dintre pãrţi, unui tribunal de arbitraj compus din trei membri, şi anume: un judecãtor ales de directorul general al CERN sau de persoana care îl înlocuieşte, un judecãtor ales de partea romana şi un al treilea judecãtor independent ales de comun acord de cãtre ceilalţi doi judecãtori, care va fi preşedintele tribunalului.
Cererea va include numele judecãtorului ales de solicitant; paratul va nominaliza judecãtorul sau şi va informa cealaltã parte asupra numelui sau în decurs de doua luni de la primirea cererii. Dacã paratul va omite notificarea numelui judecãtorului în respectiva perioada de doua luni sau dacã cei doi judecãtori nu convin în alegerea celui de al treilea judecãtor în intervalul celor doua luni de la numirea ultimului judecãtor, judecãtorul sau al treilea judecãtor, dupã cum va fi cazul, va fi ales de cãtre preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie, la cererea oricãreia dintre pãrţi care este prima în a solicita Curtea.
Tribunalul îşi va stabili propriile reguli de procedura. Deciziile sale vor fi obligatorii pentru pãrţi, care nu vor avea drept de apel.
ART. 10
Durata
Prezentul acord, care înlocuieşte Acordul de cooperare dintre pãrţi din anul 1991, va fi în vigoare pentru o perioada iniţialã de 5 ani de la data intrãrii sale în vigoare. El va fi reînnoit în mod automat, de fiecare data pentru aceeaşi perioada, numai dacã nici una dintre pãrţi nu notifica celeilalte pãrţi, cu 6 luni înainte, terminarea sa.
În cazul în care partea romana va dobândi statutul oficial de candidata la aderare la CERN şi în funcţie de condiţiile asociate acestui statut, prezentul acord va fi fie revizuit, fie renegociat în scopul asigurãrii continuitãţii cooperãrii dintre pãrţi.
ART. 11
Punerea în aplicare
În scopul punerii în aplicare a prevederilor prezentului acord, partea romana va fi reprezentatã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
Semnat la Geneva la 25 martie 2002, în doua exemplare în limbile romana şi engleza (intelegandu-se ca, în caz de dubiu sau ambiguitate, exemplarul în limba engleza va prevala).

Pentru Guvernul României,
A. Filip,
ambasador,
reprezentantul permanent al României
la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva

Pentru Organizaţia Europeanã
pentru Cercetãri Nucleare (CERN),
R. Cashmore,
director cercetare


ANEXA 1


PARTICIPAREA
prezenta la programele CERN şi cea prevãzutã pentru viitor

Urmãtoarele institute româneşti colaboreazã în prezent cu CERN: Institutul de Fizica şi Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), Universitatea "Politehnica" Bucureşti (UPB), Universitatea Bucureşti (UB), Universitatea de Vest Timişoara (UVT).
Activitãţi prezente:
1. Colaborare ALLICE (IFIN-HH)
2. Colaborare ATLAS: participare la construcţia unui calorimetru hadronic, declansator şi sistem DAQ (IFIN-HH)
3. Colaborarea LHCb: participarea la construcţia calorimetrului hadronic (IFIN-HH)
4. Studii de ioni grei - NA50 (IFIN-HH)
5. Experimentul DIRAC: construcţia, instalarea şi folosirea unui detector Preshower împreunã cu ansamblul DIRAC; participarea la strângerea şi analiza datelor pentru mãsurãtori privind durata de viata a pioniumului pentru a testa predictii privind QCD de joasa energie (IFIN-HH)
6. Experimentul COMPASS (IFIN-HH)
7. Experimentul L3 la LEP (UB)
8. Colaborare la EAST la al doilea nivel de declansare (UPB)
9. Fizica teoreticã
10. Program de schimburi între biblioteci
11. Legãturi BITNET
12. Activitãţi Grid.
Propuneri pentru activitãţi viitoare aflate în discuţie
1. Dezvoltarea de software de inalta calitate
2. Dezvoltarea detectorilor pentru experimente viitoare
3. Fizica şi tehnologia acceleratoarelor
4. Construcţia unui magnet superconductor
5. Participarea la CMS.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016