Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD-CADRU din 2 martie 2011  de cooperare intre Guvernul Romaniei si Oficiul Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD-CADRU din 2 martie 2011 de cooperare intre Guvernul Romaniei si Oficiul Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 543 din 1 august 2011

                                    Preambul
    Întrucât mandatul Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi este de a proteja şi de a asista refugiaţii, precum şi alte persoane a cãror situaţie se încadreazã în acest mandat în întreaga lume şi de a cãuta soluţii durabile pentru situaţia lor,
    întrucât România are interesul de a promova şi de a contribui la furnizarea de protecţie şi asistenţã, precum şi soluţii durabile pentru persoanele care au nevoie de protecţie internaţionalã şi alte persoane a cãror situaţie se încadreazã în mandatul Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi,
    întrucât România şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi recunosc importanţa cooperãrii comune pentru urmãrirea acestui obiectiv, prin stabilirea unor mecanisme care vor contribui la realizarea lui, fiind de acord, în acest context, cu respectarea principiilor bunelor practici privind acţiunile umanitare,
    recunoscând implicarea şi contribuţia semnificativã a României la eforturile din domeniul protecţiei internaţionale, prin Primul Centru de tranzit de urgenţã de la Timişoara,
    recunoscând faptul cã operaţiunile Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi sunt finanţate prin contribuţii voluntare de la, printre altele, state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite,
    întrucât Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţionalã pentru dezvoltare, a decis sã mãreascã volumul şi previzibilitatea contribuţiilor sale umanitare,
    având în vedere interesul lor pentru sprijinirea ajutorului umanitar în lume şi avantajele reciproce care ar rezulta din intensificarea cooperãrii,
    Guvernul României (denumit în continuare Guvernul) şi Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (denumit în continuare UNHCR) convin dupã cum urmeazã:

    ART. 1
    Scopul acordului
    Scopul prezentului acord este de a consolida şi de a stabili cadrul unui parteneriat de lungã duratã între Guvern şi UNHCR, în domeniile ajutorului umanitar şi protecţiei şi asistenţei acordate refugiaţilor.
    ART. 2
    Cooperarea instituţionalã
    2.1. Guvernul şi UNHCR sunt de acord sã se reuneascã anual, la nivel înalt, pentru a analiza punerea în aplicare a prezentului acord, pentru a schimba opinii privind strategiile celor douã instituţii şi activitãţile lor din domeniile ajutorului umanitar şi protecţiei şi asistenţei acordate refugiaţilor, precum şi pentru a examina modalitãţi de consolidare a cooperãrii lor.
    2.2. Guvernul şi UNHCR se vor consulta în continuare cu privire la analiza mecanismelor de întãrire a cooperãrii instituţionale, eventual cu privire la utilizarea de personal calificat în cadrul operaţiunilor UNHCR. Detaliile acestei colaborãri vor face obiectul unei anexe la prezentul acord-cadru.
    2.3. Consultãrile dintre reprezentanţele diplomatice româneşti şi reprezentanţele UNHCR pot fi organizate pe teren, dupã caz.
    2.4. Reuniunile ad-hoc pot fi convocate fie de cãtre Guvern, fie de cãtre UNHCR, în funcţie de necesitatea de a revizui subiectele de interes comun.
    2.5. Prevederile prezentului acord nu afecteazã drepturile, obligaţiile şi responsabilitãţile ce rezidã din alte acorduri internaţionale semnate de Guvern şi UNHCR.
    ART. 3
    Finanţarea activitãţilor UNHCR
    3.1. Sub rezerva aprobãrii parlamentare şi a disponibilitãţii fondurilor, o contribuţie fãrã destinaţie specificatã va fi alocatã pentru UNHCR, anual, dupã intrarea în vigoare a prezentului acord. Fondurile vor fi transferate din bugetul de asistenţã oficialã pentru dezvoltare al Ministerului român al Afacerilor Externe (denumit în continuare MAE RO), în primul trimestru al fiecãrui an care intrã sub incidenţa prezentului acord.
    3.2. În plus faţã de aceastã contribuţie, MAE RO va notifica UNHCR, în cursul primului trimestru din fiecare an, cu privire la operaţiunile pe care doreşte sã le sprijine şi pentru care UNHCR poate înainta propuneri de finanţare.
    3.3. UNHCR va asigura realizarea, într-un mod corespunzãtor, a administrãrii şi controlului intern ale programului şi resurselor de proiect. Fondurile alocate rãmase nefolosite vor putea fi utilizate de cãtre UNHCR pentru operaţiuni aflate în derulare, revizuite sau noi, dupã aprobarea, în scris, din partea MAE RO. În cazul în care realocarea nu este posibilã, fondurile alocate nefolosite vor fi returnate MAE RO.
    3.4. Utilizarea contribuţiilor MAE RO se va realiza în conformitate cu normele financiare aplicabile UNHCR, incluzând Reglementãrile financiare şi Regulile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Normele financiare pentru fondurile voluntare administrate de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (denumite în continuare Normele financiare UNHCR).
    3.5. În conformitate cu procedurile şi normele sale, UNHCR va recunoaşte contribuţiile în naturã ale Guvernului la operaţiunile UNHCR. Cele douã instituţii vor agrea în comun modalitãţile relevante de cuantificare într-o anexã la prezentul acord, care va forma o parte integrantã a acestuia.
    ART. 4
    Vizibilitate
    4.1. UNHCR se angajeazã sã asigure o vizibilitate adecvatã a contribuţiei MAE RO la programele sale, în concordanţã cu procedurile interne şi normele proprii.
    4.2. În cazul elaborãrii de rapoarte, studii sau alte informaţii, contribuţiile din partea Guvernului vor fi indicate, dupã caz.
    ART. 5
    Monitorizarea
    UNHCR va permite reprezentaţilor MAE RO participarea la misiunile donatorilor organizate anual de cãtre UNHCR şi vizitarea locaţiilor programului finanţat de cãtre Guvern. Costurile participãrii reprezentanţilor MAE RO la aceste vizite vor fi acoperite de cãtre Guvern.
    ART. 6
    Raportarea
    Raportarea cu privire la utilizarea tuturor fondurilor din partea Guvernului va fi realizatã prin sistemul de raportare standard al UNHCR.
    ART. 7
    Auditarea
    7.1. UNHCR va raporta cu privire la utilizarea tuturor contribuţiilor primite de la MAE RO în cadrul sesiunii anuale a Comitetului executiv prin documentaţia prezentatã Comitetului executiv.
    7.2. Tranzacţiile financiare ce fac referire la acest acord vor fi supuse exclusiv auditului intern şi extern în conformitate cu Normele financiare UNHCR.
    ART. 8
    Privilegii şi imunitãţi
    Nicio referire din cele conţinute în prezentul acord nu poate fi consideratã o renunţare, explicitã sau implicitã, la vreunul din privilegiile şi la niciuna din imunitãţile UNHCR ori ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa cum sunt prevãzute acestea în Convenţia Naţiunilor Unite privind privilegiile şi imunitãţile, adoptatã de cãtre Adunarea Generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 februarie 1946.
    ART. 9
    Evaluarea punerii în aplicare a acordului
    O evaluare a cooperãrii şi a rezultatelor obţinute în temeiul prezentului acord va fi efectuatã în al treilea an de punere în aplicare a prezentului acord.
    ART. 10
    Soluţionarea litigiilor
    Orice litigiu, controversã sau reclamaţie între UNHCR şi Guvern, ce decurge din ori se referã la prezentul acord va fi soluţionat(ã) pe cale amiabilã prin negocieri sau prin orice alte mijloace nonjudiciare, inclusiv prin arbitraj, în forma convenitã de cãtre Guvern şi UNHCR.
    ART. 11
    Amendamente
    Acest acord poate fi modificat, dacã este necesar, cu acordul scris al Guvernului şi al UNHCR. Modificãrile la prezentul acord vor intra în vigoare în conformitate cu dispoziţiile paragrafului 1 al art. 12.
    ART. 12
    Valabilitatea
    12.1. Prezentul acord va intra în vigoare la data notificãrii prin care Guvernul va informa, prin intermediul MAE RO, despre îndeplinirea procedurilor legale interne cu privire la intrarea în vigoare.
    12.2.Prezentul acord va rãmâne în vigoare pentru o perioadã de 3 ani, cu o prelungire automatã pentru un nou termen de aceeaşi duratã. Guvernul sau UNHCR poate denunţa prezentul acord printr-o notificare scrisã. În acest caz, denunţarea acordului va intra în vigoare la 60 de zile de la data notificãrii.

    Semnat la Geneva, la 2 martie 2011, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã şi englezã. În cazul unor diferenţe de interpretare, va prevala versiunea în limba englezã a textului.


    Pentru şi în numele Pentru şi în numele
    Guvernului României, Oficiului Înaltului Comisar
       Doru Costea, al Naţiunilor Unite
     secretar de stat pentru Refugiaţi,
   pentru afaceri globale Antonio Guterres,
                                       Înaltul Comisar al Naţiunilor
                                           Unite pentru Refugiaţi


                                   ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016