Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD-CADRU DE IMPRUMUT din 14 mai 2003  intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD-CADRU DE IMPRUMUT din 14 mai 2003 intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 440 din 20 iunie 2003
F/P 1438 (2002)

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, Bucureşti, România, denumita în continuare Împrumutat, pe de o parte, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, organizaţie internationala, Paris, denumita în continuare BDCE, pe de alta parte,
având în vedere cererea transmisã de un membru al Guvernului României, din data de 18 noiembrie 2002,
având în vedere Rezoluţia Consiliului de administraţie al BDCE 1424 (1997), a 4-a editie revizuitã,
având în vedere cel de-al Treilea protocol la Acordul general pentru privilegii şi imunitãţi al Consiliului Europei,
având în vedere articolele Normelor de împrumut ale BDCE din 6 octombrie 1970,
au convenit urmãtoarele:

--------------
*) Traducere.

ART. 1
Condiţii generale
Acest împrumut este acordat în cadrul condiţiilor generale ale actualelor Norme de împrumut ale BDCE şi în cadrul condiţiilor speciale stabilite prin acest acord-cadru de împrumut, denumit în continuare acord, şi anexele nr. 1-4 la acesta.
ART. 2
Proiectul
BDCE acorda Împrumutatului, care accepta, un împrumut pentru finanţarea parţialã a F/P 1438 (2002), aprobat de Consiliul de administraţie al BDCE în data de 15 ianuarie 2003, referitor la lucrãrile de reabilitare, consolidare, restaurare şi modernizare a sãlii mari de concerte a Ateneului Roman şi a principalei cupole care acoperã scena, inclusiv a acoperişului acesteia, şi protecţia tavanului curb.
Acest împrumut este acordat de BDCE luând în considerare angajamentul ca Împrumutatul îl utilizeazã numai pentru finanţarea proiectului descris în anexa nr. 1, denumit în continuare Proiect, şi ca realizeazã acest Proiect prin Ministerul Culturii şi Cultelor, denumit în continuare MCC, în cadrul condiţiilor care sunt detaliate în anexa menţionatã.
Orice schimbare a modului în care împrumutul este aplicat, care nu a primit aprobarea BDCE, poate conduce la suspendarea, anularea sau rambursarea imediata a împrumutului, conform termenilor art. 13 din Normele de împrumut.
ART. 3
Împrumutul
3.1. Condiţii financiare
Valoarea împrumutului acordat este 2.500.000 EUR (doua milioane cinci sute de mii euro).
Acesta va fi disponibilizat în transe. Fiecare transa a împrumutului va fi pentru o perioada care nu va depãşi 15 ani, incluzând o perioada de graţie de 5 ani.
Pentru fiecare transa, valoarea, rata dobânzii, valuta, data de disponibilizare, perioada de rambursare şi conturile de remitenta ale fiecãrei pãrţi vor fi stabilite de comun acord, prin fax, de cãtre Împrumutat şi BDCE.
O scrisoare suplimentarã la acest acord, care precizeazã condiţiile pentru fiecare transa, va fi întocmitã la momentul tragerii în mod corespunzãtor, în formatul stabilit în anexa nr. 2.
3.2. Trageri şi comisionul de neefectuare a tragerilor
Tragerea sumelor împrumutului în mai multe transe se va efectua în conformitate cu stadiul implementarii Proiectului.
Prima tragere trebuie sa aibã loc în cel mult 18 luni de la data aprobãrii Proiectului.
Tragerile ulterioare vor fi efectuate pe baza declaraţiilor Împrumutatului, prin MCC, referitoare la stadiul (şi previziunile privind stadiul lucrãrilor în anul curent).
BDCE va percepe de la Împrumutat un comision de neefectuare a tragerilor de 0,50% (pe an, plãtibil în rate trimestriale), aplicat la diferenţa dintre sumele care trebuiau sa fie trase (conform pragurilor valorice minime stabilite mai jos) şi sumele disponibilizate efectiv. Pragurile valorice menţionate sunt urmãtoarele:
(i) dacã tragerile efectuate în termen de 18 luni de la data aprobãrii Proiectului reprezintã mai puţin de 20% din totalul sumei aprobate a împrumutului;
(ii) dacã tragerile efectuate în termen de 24 de luni de la data aprobãrii Proiectului reprezintã mai puţin de 30% din totalul sumei aprobate a împrumutului;
(iii) dacã tragerile efectuate în termen de 36 de luni de la data aprobãrii Proiectului reprezintã mai puţin de 50% din totalul sumei aprobate a împrumutului.
3.3. Mobilizare
În scopul mobilizãrii transelor împrumutului, Împrumutatul va transmite la BDCE pentru fiecare tragere, înaintea efectuãrii fiecãrei trageri, Angajamentul de plata anexat (anexa nr. 3).
Angajamentul de plata este întocmit şi plãtibil în valuta în care transa a fost disponibilizata.
3.4. Domiciliere
Toate sumele datorate de Împrumutat în cadrul acestui împrumut sunt plãtibile BDCE în euro, în contul BDCE nr. 92 87 384, deschis la Deutsche Bank, Frankfurt, prin notificare telex, care va fi trimisa BDCE de banca insarcinata de cãtre Împrumutat cu efectuarea plãţii, cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înaintea fiecãrei date de plata.
3.5. Date
Prevederile prezentului articol fac obiectul Convenţiei "Modificarea urmãtoarei zile lucrãtoare". Convenţia "Modificarea urmãtoarei zile lucrãtoare" este o convenţie prin care, dacã data specificatã va cãdea într-o zi care nu este o zi lucrãtoare (zi lucrãtoare înseamnã o zi în care Sistemul TARGET - Sistemul de transfer rapid automat transeuropean cu privire la decontãrile brute în timp real - funcţioneazã), acea data va fi prima zi care urmeazã acelei zile, care este zi lucrãtoare, cu condiţia ca acea zi sa nu cada în urmãtoarea luna calendaristicã, caz în care acea data va fi prima zi care preceda acea zi, care este zi lucrãtoare.
ART. 4
Monitorizarea împrumutului şi Proiectului
4.1. Proiectul
4.1.1. Implementarea Proiectului
Pentru implementarea Proiectului Împrumutatul desemneazã MCC ca agenţie de implementare. Împrumutatul, prin MCC, va depune toate eforturile şi diligenţele şi va exercita toate metodele folosite în mod curent, în special metodele financiare, tehnice, sociale şi manageriale, precum şi cele referitoare la protecţia mediului înconjurãtor, care vor fi necesare pentru implementarea corespunzãtoare a Proiectului.
În special, se va asigura - înaintea implementarii Proiectului - ca toatã finanţarea, drepturile de proprietate asupra pãmântului şi imobiliare, care sunt necesare pentru aceasta, sunt disponibile şi ca toate activele şi instalaţiile sunt permanent asigurate şi întreţinute.
În cazul în care costurile Proiectului, dupã cum sunt descrise în anexa nr. 1, se majoreazã sau vor fi revizuite din orice motive, Împrumutatul se va asigura ca sunt disponibile resurse financiare suplimentare pentru finalizarea Proiectului.
În plus, Împrumutatul, prin MCC, se va asigura ca:
- Proiectul corespunde prevederilor convenţiilor în materie ale Consiliului Europei;
- Proiectul respecta mediul înconjurãtor, potrivit convenţiilor internaţionale în materie;
- finanţarea parţialã acordatã de BDCE nu depãşeşte 50% din costul total al Proiectului, excluzând taxele, dobanda şi comisioanele financiare, asa cum este definit în anexa nr. 1.
4.1.2. Achiziţii
Având în vedere ca responsabilitatea pentru implementarea Proiectului şi, ca urmare, responsabilitatea adjudecãrii şi administrãrii contractelor din cadrul acestuia rãmân Împrumutatului, prin MCC, Proiectul va respecta procedurile de licitaţie conform ultimei legislaţii naţionale privind achiziţiile.
Pentru toate contractele semnate dupã data acestui acord, Împrumutatul va transmite la BDCE un exemplar/exemplare tradus/traduse din forma/formele finale a/ale contractelor semnate, imediat ce acesta/acestea este/sunt disponibil/disponibile şi în orice caz anterior solicitãrii primei trageri şi a celor ulterioare.
Totodatã Împrumutatul va transmite BDCE raportul de evaluare al licitaţiei şi procesul-verbal de adjudecare şi dupã aceea orice alta propunere de extindere, modificare a contractului iniţial şi cauzele acestora.
4.2. Raportarile Împrumutatului
4.2.1. Raportarile privind stadiul Proiectului
Cel puţin o data pe an de la tragerea împrumutului pana la finalizarea întregului Proiect, Împrumutatul, prin MCC, va transmite BDCE un raport cuprinzator în forma stabilitã în anexa nr. 4, care detaliazã:
- situaţia utilizãrii împrumutului;
- stadiul planului financiar al Proiectului;
- stadiul Proiectului;
- detalii privind managementul Proiectului.
4.2.2. Raportul privind finalizarea Proiectului
La finalizarea întregului Proiect Împrumutatul va prezenta un raport final conţinând evaluarea efectelor economice, financiare, sociale şi privind mediul înconjurãtor.
4.3. Furnizarea de informaţii BDCE
Împrumutatul, prin MCC, va tine evidente contabile privind Proiectul, care vor fi în conformitate cu standardele internaţionale, care vor arata, în orice moment, evoluţia Proiectului şi care vor inregistra toate operaţiunile efectuate şi vor identifica activele şi serviciile finanţate cu ajutorul prezentului împrumut.
Împrumutatul, prin MCC, se angajeazã sa primeascã orice misiune de informare, efectuatã de salariaţii BDCE sau de consultanţi externi angajaţi de BDCE, şi sa asigure cooperarea necesarã pentru aceasta misiune de informare, prin facilitarea oricãrei vizite posibile la amplasamentul Proiectului. În special, BDCE poate efectua la fata locului un audit al contabilitãţii Proiectului, realizat de unul sau de mai mulţi consultanţi la alegerea acesteia, pe cheltuiala Împrumutatului, în cazul neonorarii la scadenta de cãtre Împrumutat a oricãrei obligaţii asumate în cadrul prezentului împrumut.
Împrumutatul se angajeazã sa rãspundã într-o perioada rezonabila oricãrei informaţii solicitate de BDCE şi sa furnizeze orice documentaţie pe care BDCE o poate considera necesarã şi o poate solicita rezonabil, pentru implementarea corespunzãtoare a prezentului acord, în special în ceea ce priveşte monitorizarea Proiectului şi utilizarea împrumutului.
Împrumutatul va informa BDCE imediat despre orice schimbare a legislaţiei sau a normelor în sectorul economic relevant pentru Proiect şi, în sens general, despre orice eveniment care poate influenta îndeplinirea obligaţiilor sale asumate în cadrul prezentului acord.
Orice schimbare a legislaţiei sau a normelor în sectorul economic relevant pentru Proiect va constitui unul dintre evenimentele precizate în art. 13-h al cap. 3 din Normele de împrumut ale BDCE şi poate conduce la suspendarea, anularea sau rambursarea imediata a împrumutului.
ART. 5
Încetarea obligaţiilor Împrumutatului
Plata sumei datorate, stipulatã în Angajamentul de plata, elibereazã Împrumutatul de orice obligaţie, dupã cum este definitã în clauza 3.1.
Dupã ce intreaga suma a acestui împrumut şi toate dobânzile şi alte costuri care rezulta din acesta, în special sumele prevãzute în art. 6 şi 7, au fost plãtite corespunzãtor, Împrumutatul va fi pe deplin eliberat de obligaţiile sale fata de BDCE, cu excepţia celor stipulate în art. 4.
ART. 6
Dobanda pentru întârziere
Fãrã a contraveni oricãrui alt posibil recurs al BDCE în cadrul prezentului acord şi Normelor de împrumut sau, dupã caz, dacã Împrumutatul nu plãteşte intreaga dobanda sau orice alta suma platibila, conform prezentului acord, cel mai târziu la data scadentei specificatã, Împrumutatul trebuie sa plãteascã o dobanda suplimentarã la suma datoratã şi neplatita integral, egala cu dobanda EURIBOR la o luna, pentru depozitele în valuta plãţii întârziate, la data scadenta (dacã nu este zi lucrãtoare TARGET, urmãtoarea zi lucrãtoare), la ora 11,00 a.m. (ora localã la Bruxelles), plus o cota de 2,5% pe an calculatã de la data scadenta a acestei sume pana la data efectuãrii plãţii. Rata EURIBOR la o luna, aplicabilã, va fi actualizatã la fiecare 30 de zile.
ART. 7
Costuri asociate
Toate impozitele şi taxele de orice fel, datorate şi plãtite, şi toate cheltuielile rezultate fie din încheierea, executarea, lichidarea, anularea sau suspendarea acestui acord, în totalitate sau parţial, ori fie din garantarea sau refinantarea împrumutului acordat, împreunã cu toate cheltuielile din acţiuni juridice şi extrajuridice care decurg din acest împrumut, vor fi suportate de cãtre Împrumutat.
Totuşi se vor aplica prevederile art. 25 al cap. 4 din Normele de împrumut al BDCE pentru costurile procedurilor de arbitraj menţionate în acest capitol 4.
ART. 8
Garanţii
Împrumutatul declara ca nici un alt angajament nu a fost fãcut şi nu va fi fãcut în viitor, care ar putea da unei terţe pãrţi un regim preferenţial, un drept preferenţial de plata, un colateral sau o garanţie de orice natura ar fi, care ar putea conferi mai multe drepturi terţei pãrţi (denumita în continuare garanţie).
Dacã o astfel de garanţie a fost totuşi acordatã unei terţe pãrţi, Împrumutatul este de acord sa întocmeascã ori sa furnizeze o garanţie identicã în favoarea BDCE sau, când este împiedicat sa o facã, sa ofere o garanţie echivalenta şi sa stipuleze formarea unei astfel de garanţii în favoarea BDCE.
Neîndeplinirea acestor prevederi ar reprezenta un caz de culpa, dupã cum este specificat în art. 13-h din cap. 3 al Normelor de împrumut ale BDCE, şi poate conduce la suspendarea, anularea sau rambursarea imediata a împrumutului.
ART. 9
Reprezentari şi certificari
Împrumutatul prezintã şi certifica faptul ca:
- autoritãţile sale competente l-au autorizat sa încheie prezentul acord şi au dat în acest sens semnatarilor autorizarea pentru aceasta, în conformitate cu legile, decretele, regulamentele, articolele asocierii şi alte texte aplicabile acestuia;
- întocmirea şi semnarea prezentului acord nu contravin legilor, decretelor, regulamentelor şi altor texte aplicabile acestuia şi ca toate permisele, licentele şi autorizaţiile necesare acestuia au fost obţinute şi vor rãmâne valabile pe toatã durata împrumutului.
Orice schimbare referitoare la reprezentarile şi certificarile de mai sus trebuie, pe toatã durata împrumutului, sa fie notificatã imediat BDCE şi trebuie sa fie furnizate toate documentele justificative.
ART. 10
Relaţii cu terţii
Împrumutatul, în scopul utilizãrii împrumutului, nu poate invoca nici un fapt referitor la relaţiile sale cu terţe pãrţi, în vederea evitãrii îndeplinirii, totale sau parţiale, a obligaţiilor sale rezultate din acord. BDCE nu poate fi implicata în disputele care ar putea sa apara între Împrumutat şi terţe pãrţi, iar costurile, indiferent de natura lor, suportate de cãtre BDCE datoritã oricãrei dispute, şi, în special, toate costurile legale sau de judecata vor fi pe cheltuiala Împrumutatului.
ART. 11
Interpretarea acordului
Împrumutatul declara ca a luat cunostinta de Normele de împrumut ale BDCE şi ca a primit o copie a acestora. Atunci când exista o contradictie între orice prevedere din Normele de împrumut ale BDCE şi orice prevedere a acordului, vor prevala prevederile acordului. Titlurile paragrafelor, secţiunilor şi capitolelor acordului nu vor servi pentru interpretarea acestuia. În nici un caz nu se va presupune ca BDCE a renunţat tacit la vreun drept care i-a fost acordat prin acord.
ART. 12
Legea aplicabilã
Acest acord şi garanţiile negociabile legate de acesta vor fi guvernate de regulile BDCE, dupã cum este specificat în art. 1 paragraful 3 din cel de-al Treilea protocol din data de 6 martie 1959 la Acordul general pentru privilegii şi imunitãţi al Consiliului Europei din data de 2 septembrie 1949, şi, în al doilea rând, dacã este necesar, de legea franceza. Diferendele dintre pãrţi privind acordul vor face obiectul arbitrajului în condiţiile specificate în cap. 4 din Normele de împrumut ale BDCE.
ART. 13
Executarea unei hotãrâri de arbitraj
Pãrţile contractante convin sa nu facã uz de nici un privilegiu, nici o imunitate sau nici o legislaţie în fata oricãrei autoritãţi jurisdicţionale ori a altei autoritãţi, fie ea nationala sau internationala, în vederea împiedicãrii punerii în aplicare a unei decizii date în condiţiile specificate în cap. 4 din Normele de împrumut ale BDCE.
ART. 14
Notificãri
Orice notificare sau alte comunicãri care vor fi date ori efectuate în cadrul acestui acord de BDCE sau de Împrumutat vor fi în scris şi vor fi considerate pe deplin date sau efectuate dacã sunt înmânate personal, transmise par avion prin sau fax de cãtre o parte celeilalte pãrţi la acea adresa a partii specificatã mai jos.
Pentru Împrumutat:
------------------
România, prin Ministerul Finanţelor Publice
Str. Apolodor nr. 17, Bucureşti, România
În atenţia ministrului finanţelor publice şi/sau directorului general al Direcţiei generale a finanţelor publice externe
Telefon: +4021 311 23 76
Fax: +4021 312 67 92
Pentru BDCE:
------------
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei
55 Avenue Kleber, 75 116 Paris
În atenţia guvernatorului şi/sau directorului Departamentului pentru finanţarea proiectelor
Telefon: +33 1 47 55 37 53
Fax: +33 1 47 55 37 52
Toate comunicãrile care vor fi date sau efectuate vor fi în limba engleza sau franceza ori, dacã sunt în alta limba, vor fi însoţite de o traducere a acestora în limba engleza sau franceza.
ART. 15
Intrarea în vigoare
Acest acord va intra în vigoare dupã semnarea de cãtre BDCE şi Împrumutat şi ratificarea lui de cãtre Parlamentul României.
ART. 16
Exemplarele acordului
Prezentul acord este întocmit în doua exemplare originale, ambele exemplare fiind egal autentice.
Câte un exemplar original este pãstrat de fiecare dintre pãrţile contractante.

Bucureşti, 14 mai 2003.

Pentru România,
Mihai Nicolae Tanasescu,
ministrul finanţelor publice

Paris, 22 mai 2003.

Pentru Banca de Dezvoltare
a Consiliului Europei,
K.J. Ners,
viceguvernator



ANEXA 1

SINTEZA PROIECTULUI

┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
I. │F/P │1438 (2002) │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Împrumutat │România │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Aprobarea Consiliului │15/01/2003 EXCOM/PV65/2003, punct III paragraf 6 │
│de administraţie │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Suma aprobatã │2.500.000 EUR │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘

┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
II. │Domenii de intervenţie │Scopul Proiectului este efectuarea lucrãrilor de │
│ │reabilitare, consolidare, restaurare şi moderni- │
│ │zare a sãlii mari de concerte a Ateneului Roman │
│ │şi a cupolei principale care acoperã scena, │
│ │inclusiv a acoperişului acesteia, şi protecţia │
│ │tavanului curb. │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Lucrãrile planificate │Lucrãri de reabilitare, consolidare, restaurare │
│ │şi modernizare a sãlii mari de concerte a │
│ │Ateneului Roman: │
│ │● consolidarea, restaurarea şi modernizarea sãlii│
│ │mari de concerte │
│ │● restaurarea şi modernizarea scenei │
│ │● repararea scãrii circulare │
│ │Consolidarea şi restaurarea cupolei care acoperã │
│ │sala mare de concerte: │
│ │● consolidarea cupolei │
│ │● restaurarea cupolei şi a acoperişului acesteia │
│ │● lucrãri de reconditionare a elementelor │
│ │interioare ale acoperişului │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Localizare │Bucureşti, România │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Costul total al │ │
│Proiectului │5.000.000 EUR │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Costul distribuit pe │Consolidarea şi modernizarea sãlii mari de │
│articole │concerte: 2.967.470 EUR │
│ │Consolidarea cupolei care acoperã scena: │
│ │2.032.530 EUR │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Planul de finanţare │2.500.000 EUR; BDCE 50% │
│ │2.500.000 EUR; România 50% │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Stadiul lucrãrilor la │Proiectul va fi implementat în 9 luni, din │
│momentul prezentãrii │ianuarie pana în septembrie 2003. │
│cererii │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Graficul lucrãrilor │Începutul lucrãrilor: ianuarie 2003 │
│ │Sfârşitul lucrãrilor: septembrie 2003 │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│Procedurile aplicate │Anterior tragerii primei transe, Împrumutatul │
│de cãtre Împrumutat │va prezenta un raport detaliat privind toate │
│pentru tragerea │cheltuielile efectuate, inclusiv previziuni │
│subimprumuturilor │pana la finalizarea Proiectului. În vederea │
│individuale │verificãrii costului şi a procedurilor de │
│ │achiziţii utilizate, va avea loc o misiune │
│ │tehnica. │
│ │Dupã finalizarea implementarii va fi întocmit │
│ │un raport final financiar şi tehnic privind │
│ │finalizarea Proiectului. │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘

┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
III. │Criterii de │Proiectul intra sub incidenta protecţiei şi │
│eligibilitate (pe │reabilitãrii patrimoniului istoric, un domeniu │
│domenii de intervenţie)│de acţiune eligibil conform Rezoluţiei 1424 │
│ │(1997), a 4-a editie revizuitã │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘

┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
IV. │Efecte sociale (pe │Primul efect al Proiectului va fi conservarea şi │
│domenii de intervenţii)│restaurarea patrimoniului cultural al sãlii de │
│ │concerte a Ateneului Roman. Acesta este sediul │
│ │Orchestrei Filarmonice "George Enescu", o │
│ │instituţie muzicala cu 300 de salariaţi perma- │
│ │nenti şi 40-50 de colaboratori. Proiectul va │
│ │contribui la menţinerea acestor salariaţi şi va │
│ │asigura facilitãţi corespunzãtoare pentru ca │
│ │orchestra sa îşi desfãşoare activitatea. Pentru │
│ │consolidarea, restaurarea şi modernizarea acestei│
│ │clãdiri se va crea un numãr de 420 de locuri de │
│ │munca temporare pentru muncitori, specialişti în │
│ │construcţii civile, restauratori de monumente │
│ │istorice şi arhitectura şi specialişti în │
│ │conservare şi restaurare de pictura monumentala │
│ │şi mobilier. │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2

F/P 1438 (2002) - [nr. transa]

BANCA DE DEZVOLTARE A CONSILIULUI EUROPEI

SCRISOARE SUPLIMENTARĂ

la Acordul-cadru din data [data] dintre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (denumita în continuare BDCE) şi [numele Împrumutatului] (denumit în continuare Împrumutat)

Prezenta scrisoare suplimentarã şi Acordul-cadru de împrumut stabilesc termenii şi condiţiile convenite pentru [numãr] transa, asa cum este specificat în articolul [numãr] din acordul-cadru menţionat.

Suma împrumutului: EUR [suma]
Perioada de acordare: perioada totalã de acordare: 15 ani,
cu 5 ani perioada de graţie

Rata variabila a dobânzii: EURIBOR la 6 luni plus sau minus [numãr]
puncte de baza [net] pe an

Plata dobânzii: în rate semestriale
Numitorul fractiei: 30/360 zile neajustabil,
Convenţia "Modificarea urmãtoarei zile
lucrãtoare"

Zi lucrãtoare: înseamnã o zi în care Sistemul de transfer
rapid automat transeuropean cu privire la
decontãrile brute în timp real
(TARGET) funcţioneazã

Data de disponibilizare: [data]
Instrucţiuni de plata: numãrul contului [numãr] al [numele Bãncii
şi oraşului], CODUL SWIFT [cifrul], prin
[numele bãncii corespondente şi oraşului],
CODUL SWIFT [cifrul]

Rata dobânzii va fi calculatã pentru fiecare perioada de [numãr] luni, începând de la data de disponibilizare. Dobanda va fi fixatã cu doua zile lucrãtoare înaintea fiecãrei noi perioade de dobanda. BDCE va informa Împrumutatul despre dobanda platibila la fiecare 6 luni. Plata dobânzii va avea loc în [ziua, luna] fiecãrui an şi pentru prima data la [data].
[Se listeaza datele de plata şi ratele de capital datorate pentru fiecare data.]
Toate plãţile vor fi efectuate în contul BDCE, conform instrucţiunilor de plata descrise mai sus.
Aceste prevederi fac obiectul Convenţiei "Modificarea urmãtoarei zile lucrãtoare", a carei definitie se gãseşte în art. 3.5 din Acordul-cadru de împrumut, semnat între Împrumutat şi BDCE la [data].
În vederea mobilizãrii transei împrumutului, Împrumutatul va trimite, în timp util, BDCE un angajament de plata corespunzãtor acestei transe [anexa nr. 3].

Bucureşti, [data] Paris, [data]
Pentru România, Pentru Banca de Dezvoltare
a Consiliului Europei,
................... ....................


ANEXA 3

F/P 1438 - [numãr] transa

ANGAJAMENT DE PLATA

[valuta] [suma] [data]

Pentru valoarea primitã, subsemnatul:
prin acest Angajament de plata promite sa plãteascã Bãncii de Dezvoltare a Consiliului Europei sau altcuiva suma împrumutatã de:
[suma în litere] [valuta în litere]
în ratele şi la o dobanda astfel cum este specificat mai jos:

Rate de capital Dobanda
[data]: [valuta] [suma] [se insereaza dobanda specificatã
[data]: [valuta] [suma] în Scrisoarea suplimentarã]
[data]: [valuta] [suma]
...//...

Plãţile de mai sus vor fi fãcute la:
[banca corespondenta a BDCE şi contul de referinta]
în favoarea Bãncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, fãrã deducerea sau fãrã luarea în considerare a oricãror taxe, impozite sau a altor costuri, prezente sau viitoare, datorate şi percepute, pentru acest angajament sau pentru sumele acestuia de cãtre sau în cadrul [se insereaza numele tarii] ori al oricãrei alte subdiviziuni politice sau fiscale a acesteia.
Acest angajament de plata este legat de împrumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei Împrumutatului la data [data disponibilizarii].
În cazul neefectuarii plãţii, prompt şi în totalitate, a oricãrei sume datorate prin acest angajament, întregul împrumut şi dobanda aferentã la data plãţii vor deveni imediat scadente şi vor fi plãtite la opţiunea şi la cererea deţinãtorului acestuia.
Neexercitarea de cãtre deţinãtorul angajamentului a oricãrui drept care rezulta din acesta nu va constitui în nici un caz o renunţare la nici unul dintre drepturile sale în aceasta sau în oricare alta circumstanţã.

Pentru Împrumutat
[Pentru garantarea plãţii tuturor sumelor datorate în cadrul acestui angajament de plata (fie rate de capital, fie dobanda)]



ANEXA 4

RAPOARTE PRIVIND STADIUL

ANEXA 4a


CHELTUIELI EFECTUATE
în moneda nationala

Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari de concerte a Ateneului Roman

Data ........
- exclusiv TVA


┌─────────┬──────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬────────┬─────┬──────────┐
│Poziţie │ │ │ │ │ │ │ │ % │Modificãri│
│bugetarã │ │ │ │ │ │ │ │lucra│comentarii│
│privind │Luna 1│ Luna 2│Luna 3│Luna 4│Luna 5│Luna 6│ Total │rilor│ │
│lucrãrile│ │ │ │ │ │ │cheltuit│fina-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │liza-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │te │ │
├─────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼─────┼──────────┤
│Expertize│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│supervi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│zare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│asistenta│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tehnica │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼─────┼──────────┤
│Lucrãri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼─────┼──────────┤
│Diverse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi nepre-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vazute │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼─────┼──────────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴────────┴─────┴──────────┘




ANEXA 4b


COSTURI
Cheltuieli estimate
(în moneda nationala)

Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari a Ateneului Roman

Data ........
- exclusiv TVA


┌─────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────────┬──────┬────────┬────────┬──────────┐
│Poziţie │ │ │ │ │ │ │Total │Total │Costul │Total │Modificãri│
│bugetarã │Lu-│Lu-│Lu-│Lu-│Lu-│Lu-│cheltu- │chel- │total │cheltuit│comentarii│
│privind │na │na-│na-│na │na-│na-│ieli │tuit │al pro- │ din │ │
│lucrãrile│6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10│ 11│viitoare│ (B) │iectului│ costul │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ (A) │ │(A)+(B) │ total │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ (%) │ │
├─────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────┼──────┼────────┼────────┼──────────┤
│Expertize│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│supervi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│zare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│asistenta│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tehnica │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────┼──────┼────────┼────────┼──────────┤
│Lucrãri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────┼──────┼────────┼────────┼──────────┤
│Diverse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi nepre-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vazute │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────────┼──────┼────────┼────────┼──────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cheltu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│estimate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────────┴──────┴────────┴────────┴──────────┘




ANEXA 4c


ÎMPRUMUTURI ACORDATE DE BDCE


Împrumutul Aprobat: 2.500.000 EUR
Procentul finanţat de cãtre Banca: 50%

Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari de concerte a Ateneului Roman



┌─┬────┬────────┬──────┬────────┬────────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────────┐
│N│Data│Valoarea│Curs │Contra- │Numele │Data │Suma │ Curs │Utili-│ Modifi- │
│r│pla-│transei │ de │valoarea│benefi- │tran-│tran-│ de │zarea │ cari/ │
│ │tii │dispo- │schimb│transei │ciarului│sfe- │sfe- │schimb│impru-│ comen- │
│c│ │nibili- │(la │disponi-│ │rului│rata │(la │mutu- │ tarii │
│r│ │zate │data │bilizate│ │cãtre│cãtre│data │lui) │ │
│t│ │(valuta │plãţii│(în mo- │ │bene-│bene-│tran- │ % │ │
│ │ │disponi-│ │neda │ │fici-│fici-│sferu-│ │ │
│ │ │bilira- │ │localã) │ │ar │ar │lui) │ │ │
│ │ │rii) │ │ │ │ │(mo- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │neda │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │loca-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ la) │ │ │ │
├─┼────┼────────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ ││││││││││ │ │││││││ │ │ │
├─┼────┼────────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ ││││││││││ │ │││││││ │ │ │
├─┼────┼────────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ ││││││││││ │ │││││││ │ │ │
├─┼────┼────────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ ││││││││││ │ │││││││ │ │ │
├─┼────┼────────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ ││││││││││ │ │││││││ │ │ │
└─┴────┴────────┴──────┴────────┴────────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────────┘

[││] - secţiune pentru uzul intern al BDCE

[ ] - secţiunea care va fi completatã de beneficiar





ANEXA 4d

SURSE DE FINANŢARE
Defalcarea fondurilor
(în moneda nationala)

Data: ...........
Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari de concerte a Ateneului Roman

┌─────────┬──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬──────────┐
│ │ Finanţare BDCE │ Alte surse de │ TOTAL │Modificãri│
│Poziţie │ │ finanţare │ │comentarii│
│bugetarã ├──────┬─────┬─────┼──────┬──────┬─────┼──────┬─────┬─────┼──────────┤
│privind │Plãtit│ De │Total│Plãtit│ De │Total│Plãtit│ De │Total│ │
│lucrãrile│ │plata│ │ │ plata│ │ │plata│ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────────┤
│Expertize│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│supervi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│zare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│asistenta│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tehnica │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────────┤
│Lucrãri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────────┤
│Diverse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi nepre-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vazute │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴─────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┴─────┴─────┴──────────┘




ANEXA 4e


GRAFICUL LUCRĂRILOR
Graficul lucrãrilor şi progresul înregistrat
Diagrama

Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari de concerte a Ateneului Roman



┌───────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────┬──────────┐
│ Poziţie bugetarã privind │ 2003 │% lucrãrilor│Modificãri│
│ lucrãrile │ │ finalizate │comentarii│
├───────────────────────────┼─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┼────────────┼──────────┤
│ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Faza I: Consolidarea şi │.│.│.│.│.│.│.│.│.│ │ │ │ │ │
│modernizarea sãlii mari │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de concerte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Asistenta tehnica, proiec- │.│.│.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tare şi supervizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Executarea lucrãrilor │ │ │.│.│.│.│.│.│.│ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Faza II: Consolidarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cupolei care acoperã sala │.│.│.│.│.│.│.│ │ │ │ │ │ │ │
│mare de concerte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Asistenta tehnica, proiec- │.│.│.│.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tare şi supervizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼────────────┼──────────┤
│Executarea lucrãrilor │.│.│.│.│.│.│ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴────────────┴──────────┘

.......... graficul iniţial al lucrãrilor proiectului




────────── lucrãri finalizate




ANEXA 4f

OBIECTIVE FIZICE ŞI SOCIALE

Ţara: România
Proiect: 1438 (2002) - Reabilitarea sãlii mari de concerte a Ateneului Roman

Data ........
┌─────────────────────┬─────────────────┬───────────────┬─────────┬───────────┐
│Descrierea lucrãrilor│Indicatori fizici│Obiective avute│Obiective│Modificãri/│
│ de infrastructura │şi sociali pe tip│ în vedere │realizate│comentarii │
│ avute în vedere │de infrastructura│ │ │ │
├─────────────────────┼─────────────────┼───┬───────────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ │Sala mare de │ │ │ │ │
│ Consolidarea, │ concerte: │ │ │ │ │
│ restaurarea şi ├─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ modernizarea sãlii │ Total suprafata │ │ │ │ │
│ mari de concerte a │ restaurata │mp │1721 │ │ │
│ Ateneului Roman ├─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ │Cupola care │ │ │ │ │
│ │acoperã Sala │ │ │ │ │
│ │mare de concerte │ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ │Suprafata totalã │ │ │ │ │
│ │restaurata │mp │1300 │ │ │
│ ├─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼───┼───────────┼─────────┼───────────┤
│ │Locuri de munca │ │ │ │ │
│ │permanente │ │ │ │ │
│ │menţinute │nr.│300 │ │ │
└─────────────────────┴─────────────────┴───┴───────────┴─────────┴───────────┘

[] - secţiune pentru uzul intern al BDCE

[] - secţiune care va fi completatã de beneficiar


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016