Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   TRATAT din 23 aprilie 1979  de prietenie si cooperare intre Republica Socialista Romania si Republica Burundi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TRATAT din 23 aprilie 1979 de prietenie si cooperare intre Republica Socialista Romania si Republica Burundi

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 96 din 8 decembrie 1979


Republica Socialistã România şi Republica Burundi, denumite în cele ce urmeazã inaltele pãrţi contractante,
animate de dorinta comuna de a rãspunde aspiratiilor de prietenie şi înţelegere dinte poporul roman şi poporul burundez şi de a dezvolta în continuare relaţiile de cooperare statornicite între ele,
hotãrâte sa sporeasca aportul celor doua tari la cauza progresuluii, justiţiei, pãcii şi securitãţii internaţionale şi sa contribuie la dezvoltarea cooperãrii între toate natiunile şi popoarele lumii,
reafirmand dreptul fiecãrui popor la dezvoltarea economicã, socialã şi culturalã, în conformitate cu vointa şi aspiraţiile sale, de a mobiliza în acest scop resursele proprii, fãrã nici o intervenţie, constrângere sau presiune externa,
ferm hotãrâte sa promoveze pe plan internaţional o poliitca de colaborare între toate statele, bazatã pe principiile egalitãţii depline în drepturi, respectãrii independentei şi suveranitãţii naţionale, avantajului reciproc, neamestecului în treburile interne, nefolosirii forţei sau ameninţãrii cu forta, ale coexistentei paşnice între state, fãrã deosebire de sistemul politic şi social,
reafirmand solidaritatea şi sprijinul lor activ fata de miscarile de eliberare nationala din Africa Australa, fata de eliberarea deplina a comitetului african, pentru lichidarea definitiva a colonialismului şi neocolonialismului, a politicii de apartheid şi discriminare rasialã, pentru respectarea dreptului la dezvoltarea libera şi indepedenta a tuturor popoarelor africane,
convinse de necesitatea eforturilor îndreptate spre lichidarea subdezvoltarii, instaurarea unei noi ordini economice şi politice internaţionale şi asigurarea progresului mai rapid al ţãrilor în curs de dezvoltare,
ingrijorate profund de accelerarea cursei inarmarilor, de creşterea cheltuielilor militare, care creazã mari pericole pentru cauza pãcii şi securitãţii generale şi impiedica dezvoltarea popoarelor pe calea progresului şi civilizatiei materiale şi spirituale,
considerând ca pentru soluţionarea problemelor complexe ale lumii contemporane este necesar sa se asigure participarea la viata internationala a tuturor ţãrilor, în condiţii de egalitate,
au hotãrât sa încheie prezentul tratat de prietenie şi cooperare şi, în acest scop,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Inaltele pãrţi contractante proclama solemn hotãrârea lor de a dezvolta şi aprofunda relaţiile de prietenie şi colaborare pe multiple planuri dintre cele doua tari şi popoare.
ART. 2
Inaltele pãrţi contractante vor extinde cooperarea reciproc avantajoasã în domeniile valorificãrii materiilor prime, agriculturii, industriei, transporturilor şi comunicaţiilor, vor dezvolta schimburile comerciale, ca şi cooperarea pentru formarea de cadre. Ele vor largi cadrul juridic al relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.
ART. 3
Inaltele pãrţi contractante vor dezvolta cooperarea în domeniile ştiinţei şi tehnicii, învãţãmântului, sãnãtãţii publice, radioului, turismului şi sporturilor, în scopul promovãrii cunoaşterii reciproce a activitãţii şi realizarilor celor doua tari.
ART. 4
Inaltele pãrţi contractante pun la baza relaţiilor lor şi în raporturilor cu alte state urmãtoarele principii:
1. Dreptul sacru al fiecãrui stat la existenta libera, independeta şi suveranitate nationala, la pace şi securitate.
2. Dreptul inalienabil al fiecãrui popor de as-i decide de-sine-statator soarta, de a-şi alege şi dezvolta liber sistemul politic, economic şi social, corespunzãtor voinţei şi intereselor proprii, fãrã nici un amestec din afarã.
3. Egalitatea deplina în drepturi a tuturor statelor, indiferent de mãrime, poziţie geograficã, nivel de dezvoltare, orinaduire socialã, apartenenţa sau neapartenenta la aliantele militare.
4. Dreptul fiecãrui popor la dezvoltare şi progres la exercitarea suveranitãţii depline asupra resurselor sale naturale.
5. Obligaţia fiecãrui stat de a milita pentru lichidarea totalã a colonialismului.
6. Obligaţia statelor de a nu interveni direct sau indirect, sub nici o forma, sub nici un pretext şi în nici o împrejurare, în treburile interne sau externe ale altor state, respectând principiul bunei vecinãtãţi.
7. Respectarea inviolabilitatii frontierelor de stat şi a integritãţii teritoriale a fiecãrui stat şi, drept consecinta, abţinerea de la orice tentativa îndreptatã impotriva unitãţii naţionale sau a integritãţii teritoriale a altui stat, nerespectarea acestor principii constituind o atinegere grava adusã pãcii şi securitãţii internaţionale.
8. Obligaţia tuturor statelor de a se abţine, în relaţiile lor internatonale, de la ameninţarea cu forta sau folosirea forţei, sub orice pretext, în orice împrejurare şi sub orice forma, precum şi de la orice fel de constranegere de ordin militar, politic, economic sau de alta natura impotriva altui stat.
9. Obligaţia tuturor statelor de a reglementa diferendele dintre ele numai prin mijloace paşnice, fãrã a aduce prejudiciul dreptului inalienabil al fiecãrui stat de a se apara cu toate mijloacele impotriva oricãrui atentat la adresa suveranitãţii şi indepedentei sale naţionale.
10. Dreptul fiecãrui stat de a participa în condiţii de deplina egalitate la examinarea şi soluţionarea problemelor internaţionale de interes comun.
11. Dreptul şi îndatorirea statelor, indiferent de orinaduirea socialã, de a coopera între ele - pe baza avantajului reciproc - în toate domeniile, în scopul menţinerii pãcii şi securitãţii internaţionale, al favorizãrii progresului economic şi social al tuturor naţiunilor şi, în primul rând, al celor în curs de dezvoltare.
12. Dreptul fiecãrui stat de a avea deplin acces la cuceririle ştiinţei şi tehnicii.
13. Obligaţia statelor de a-şi îndeplini cu buna credinţa angajamentele asumate în conformitate cu drepturile internaţionale.
ART. 5
Inaltele pãrţi contractante vor sprijini lupta popoarelor impotriva imperialismului, colonialismului, neocolonialismului şi apartheidului. Ele vor acţiona pentru aplicarea integrala a Declaraţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la decolonizare, ca şi a tuturor rezolutiilor O.N.U. în acest domeniu.
ART. 6
Inaltele pãrţi contractante vor acorda sprijinul lor deplin luptei tuturor popoarelor pentru libertate, independenta nationala şi progres social şi vor colabora pentru aceasta cu toate celelalte state şi cu forţele progresiste şi iubitoare de pace din intreaga lume.
ART. 7
Inaltele pãrţi contractante se angajeazã sa acţioneze cu toatã hotãrârea şi sa colaboreze pe plan internaţional pentru instaurarea unei noi ordini economice şi politice în lume, mai buna şi mai echitabila, care sa asigure lichidarea stãrii de subdezvoltare, progresul şi bunãstarea tuturor popoarelor. Pentru înfãptuirea acestor obiective, ele vor milita pentru continua intarire a solidaritãţii şi unitãţii de acţiune a ţãrilor în curs de dezvoltare.
ART. 8
Inaltele pãrţi contractante vor coopera în scopul promovãrii destinderii, pãcii, înţelegerii şi dreptatii în Europa, Africa şi în intreaga lume.
ART. 9
Inaltele pãrţi contractante vor coopera pe plan internaţional la convenirea şi realizarea de mãsuri eficiente pentru oprirea cursei inarmarilor şi înfãptuirea dezarmarii generale şi, în primul rând, a dezarmarii nucleare.
ART. 10
Inaltele pãrţi contractante vor acţiona pentru creşterea rolului O.N.U. în dezolvarea problemelor complexe ale vieţii internaţionale, în apãrarea independentei şi suveranitãţii popoarelor, în dezvoltarea cooperãrii, pe baza de egalitate între toate ţãrile lumii, precum şi pentru perfecţionarea şi democratizarea organizaţiei, adaptarea ei la realitatile lumii contemporane.
ART. 11
În scopul infaptuirii prevederilor prezentului tratat, inaltele pãrţi contractante vor aprofunda şi largi consultarile dintre ele, atât pe cale diplomaticã normalã, cat şi prin consultãri periodice la diverse niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel.
Aceste consultãri, fãrã a aduce atingere altor obligaţii internaţionale ale celor doua pãrţi, vor privi dezvoltarea relaţiilor dintre cele doua state, problemele internaţionale de interes comun, inclusiv cele examinate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţiile internaţionale la care sunt membre cele doua state, precum şi orice alta chestiune asupra cãreia cele doua pãrţi vor considera util sa aibã schimb de pãreri.
ART. 12
Inaltele pãrţi contractante declara ca obligaţiile prevãzute în prezentul tratat nu contravin obligaţiilor care decurg pentru fiecare dintre ele din alte tratate la care sunt parte, precum şi din normele dreptului internaţional.
ART. 13
Prezentul tratat se încheie pe timp nelimitat.
Tratatul va fi supus spre ratificare şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
Întocmit la Bujumbura la 23 aprilie 1979, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba franceza, ambele texte având aceeaşi valabilitate.


Pentru
Republica Socialistã România
NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele Republicii Socialiste România

Pentru
Republica Burundi
JEAN BAPTISTE BAGAZA
Preşedintele Republicii


──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016