Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL EUROMONTANA*) din 24 iulie 2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL EUROMONTANA*) din 24 iulie 2000

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 362 din 3 august 2000
-------
*) Traducere din limba franceza.

PREAMBUL

Euromontana declara ca doreşte sa pãstreze legãturi privilegiate cu Confederatia Europeanã a Agriculturii (C.E.A.), a carei decizie luatã în anul 1974 de a institui "o conferinţa europeanã pentru problemele economice şi sociale ale regiunilor de munte" a prefigurat crearea prezentei asociaţii. C.E.A. este membra de drept a Euromontana.

I. Denumirea, sediul şi obiectul

ART. 1
Persoanele juridice de drept public şi privat, prin semnarea actului de constituire, se declara membre fondatoare ale unei asociaţii cu vocaţie internationala, neutra în plan confesional şi politic, cu scop nelucrativ şi ştiinţific, denumita EUROMONTANA.
ART. 2
Asociaţia va fi guvernata de legea franceza din 1 iulie 1901. Sediul asociaţiei este: 11 Rue de la Baume, 75008 Paris.
ART. 3
Asociaţia are drept scop ameliorarea condiţiilor de existenta a populatiilor din zonele de munte din Europa, în special prin:
a) exprimarea, promovarea şi apãrarea intereselor culturale, economice, politice şi ştiinţifice ale populatiilor din zonele de munte pe lângã Uniunea Europeanã, guvernele statelor europene, organizaţiile care se ocupa de politicile culturale, sociale, economice şi pe lângã orice organizaţie care intervine în zona de munte;
b) punerea în valoare a cercetãrilor privind zonele de munte la nivel local, regional, naţional şi sectorial. Agricultura, silvicultura şi mediul fac obiectul unei atentii speciale;
c) informarea opiniei publice asupra problemelor din zonele montane şi editarea de publicaţii;
d) încurajarea formãrii şi cercetãrii în zonele montane, precum şi studiul problemelor economice, sociale şi ecologice din Europa şi din zonele de munte în optica populatiilor montane;
e) dezvoltarea cooperãrii internaţionale pentru reducerea inegalitatilor dintre regiunile montane ale Europei.
Pentru a atinge scopurile pe care şi le-a fixat EUROMONTANA colaboreazã cu alte iinstitutii europene.

II. Membri şi resurse

ART. 4
Asociaţia este alcãtuitã din:
a) organizaţii internaţionale interesate în problemele montane;
b) persoane juridice de drept privat legal constituite, conform legilor, regulamentelor şi uzantelor din ţãrile lor de origine şi anume:
- organizaţii naţionale şi regionale ale zonelor montane;
- organizaţii economice, profesionale şi culturale ale cãror membri şi acţiuni au rol important în zona montanã;
c) persoane juridice de drept public sau asimilate:
- regiuni, landuri, cantoane, comune şi alte instituţii specializate sau care intervin în zonele montane.
ART. 5
Comitetul director al EUROMONTANA decide cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi privind admiterea unui membru.
Calitatea de membru se pierde prin demisie sau excludere.
Demisia va fi adresatã în scris comitetului director. Ea nu poate intra în vigoare decât la sfârşitul anului şi respectând un interval de preaviz de 6 luni.
Comitetul director, dupã audierea apãrãrii celui interesat, poate exclude un membru al asociaţiei care contravine intereselor acesteia sau care, în ciuda a doua avertismente scrise, nu a achitat cotizatia anuala.
Finanţarea EUROMONTANA este asigurata din:
a) cotizaţiile membrilor;
b) donaţii şi legate ale unor terţi şi donatori;
c) subvenţii şi remunerarea prestãrilor;
d) venitul din capitaluri;
e) alte venituri.
Adunarea generalã a delegatiilor fixeazã suma cotizatiei membrilor.
Cotizaţiile anuale sunt percepute de secretariat.
Membrul care pãrãseşte asociaţia nu are nici un drept asupra fondului social.

III. Organe

ART. 6
Organele EUROMONTANA sunt:
a) adunarea generalã a delegaţilor;
b) comitetul director, biroul;
c) organul de control financiar;
d) secretariatul.

IV. Adunarea generalã a delegaţilor

ART. 7
Adunarea generalã a delegaţilor este organul superior al EUROMONTANA. Ea este suverana în privinta tuturor problemelor pe care nu le deleagã unei alte instanţe. În particular ea are atribuţiile urmãtoare:
a) activitatea de consiliu şi luare de poziţie asupra problemelor fundamentale ale zonelor montane, precum şi definirea orientarilor de lucru ale asociaţiei;
b) alegerea comitetului director şi a membrilor organelor de control;
c) aprobarea raportului de activitate;
d) aprobarea conturilor şi a bugetului;
e) fixarea cotizaţiilor anuale;
f) modificarea statutului;
g) participarea la organizaţii cu scop lucrativ;
h) dizolvarea asociaţiei.
ART. 8
Adunarea generalã a delegaţilor se tine o data pe an, la convocarea preşedintelui. Convocarea este trimisa cu cel puţin 30 de zile înainte de data ţinerii adunãrii şi cuprinde ordinea de zi.
Comitetul director poate convoca adunarea în şedinţa extraordinarã atunci când trebuie sa se pronunţe asupra unor probleme importante care nu suferã amânare. În plus, adunarea generalã se poate reuni în şedinţa extraordinarã la cererea unei cincimi din numãrul membrilor sãi.
ART. 9
Delegaţii adunãrii generale sunt desemnaţi de organizaţiile care au aderat, conform regulilor urmãtoare:
a) organizaţii internaţionale: de la 5 la 10 delegaţi;
b) persoane juridice de drept privat, conform legislaţiei tarii de origine;
- organizaţii naţionale ale zonelor montane: maximum 10 delegaţi;
- organizaţii regionale ale zonelor montane: maximum 5 delegaţi;
- organizaţii profesionale şi de importanta nationala, conform art. 4 lit. b) liniuta a doua: de la 3 la maximum 10 delegaţi, în funcţie de proporţia adeziunilor din zona montanã;
c) persoane morale de drept public sau asimilate, colectivitãţi teritoriale, landuri, cantoane, comune şi alte instituţii care exercita o responsabilitate sau o specialitate în zona montanã: maximum 5 delegaţi.
ART. 10
Fiecare delegat prezent la adunarea generalã are dreptul la un singur vot. El nu poate fi purtãtor decât a doua procuri.
ART. 11
Cu excepţia cazurilor speciale prevãzute de prezentul statut, alegerile şi deciziile sunt adoptate cu majoritatea simpla a voturilor. În caz de balotaj votul preşedintelui prevaleazã. Rezultatele sunt aduse la cunostinta tuturor membrilor.
Nu se pot lua decizii asupra nici unui obiect care nu este înscris pe ordinea de zi sau care nu este votat în şedinţa cu majoritatea voturilor.
ART. 12
Adunarea generalã poate autoriza asociaţia sa adere la fundaţii sau sa creeze fundaţii. De asemenea, ea poate participa la organizaţii cu scop lucrativ, în scopul finanţãrii unor anumite obiective.
ART. 13
Adunarea generalã alege pe o durata de 4 ani un organ de control financiar alcãtuit din 3 persoane din organizaţii diferite. Acesta verifica conturile şi prezintã un raport adunãrii generale.

V. Modificarea statutului - Dizolvarea

ART. 14
Revizuirea parţialã sau totalã a prezentului statut se face cu consimţãmântul a doua treimi din numãrul delegaţilor prezenţi sau reprezentaţi la adunarea generalã extraordinarã.
Dizolvarea EUROMONTANA nu poate fi decisa decât cu o majoritate de trei pãtrimi din numãrul delegaţilor prezenţi sau reprezentaţi.
În caz de dizolvare a EUROMONTANA şi dupã ce au fost numiţi lichidatorii, bunurile proprii care rãmân dupã plata datoriilor trebuie sa fie folosite în scopuri de utilitate publica în zonele de munte.

VI. Administrarea

ART. 15
Asociaţia este administratã de un comitet director care este alcãtuit din maximum 30 de membri, urmãrindu-se sa se obţinã o reprezentare echilibrata.
Membrii comitetului director sunt aleşi de adunarea generalã pe o durata de 4 ani. Reînnoirea mandatului lor este posibila.
Pe durata mandatului membrii demisionari pot fi înlocuiţi pentru restul mandatului lor la urmãtoarea adunare generalã.
Candidaturile la alegerile pentru comitetul director pot fi fie prezentate de comitetul director, fie propuse de delegaţi şi transmise secretariatului EUROMONTANA cu 20 de zile înaintea adunãrii generale.
Membrii comitetului director pot fi revocaţi de adunarea generalã cu majoritatea a doua treimi din numãrul membrilor prezenţi sau reprezentaţi.
ART. 16
Comitetul director alege dintre membrii sãi un birou alcãtuit dintr-un preşedinte, 5 vicepreşedinţi şi un trezorier, conform unei reprezentativitati echilibrate. Ei sunt aleşi pe o perioada de 4 ani.
ART. 17
Comitetul director se reuneste ori de câte ori considera necesar preşedintele, dar de minimum doua ori pe an sau la cererea a 5 membri.
În cazul în care nu pot participa, membrii comitetului director pot fi reprezentaţi de o persoana la alegerea lor.
Comitetul director nu poate delibera în mod valabil decât dacã cel puţin jumãtate din numãrul membrilor sãi sunt prezenţi sau reprezentaţi.
ART. 18
Comitetul director are sarcina de a gestiona, de a administra şi de a executa deciziile adunãrii generale. Comitetul director are competenta de a decide colaborarile necesare. El poate atribui sarcini specifice preşedintelui sau vicepreşedinţilor. El poate numi membri de onoare care au ajutat EUROMONTANA sau care au contribuit la promovarea zonelor montane.
El pregãteşte ordinea de zi a adunãrii generale. În plus, îi sunt încredinţate urmãtoarele sarcini:
a) recomandãri, expertize şi prezentarea de propuneri privind toate problemele pentru care decizia aparţine adunãrii generale;
b) decizii privind programul de activitate;
c) numirea directorului, a colaboratorilor şi colaboratoarelor;
d) admiterea şi demiterea de membri;
e) convocarea adunãrii generale;
f) numirea grupelor de lucru;
g) reglementarea competentelor financiare;
h) determinarea indemnizaţiilor;
i) încheierea de contracte.
ART. 19
Deciziile comitetului director sunt luate cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi sau reprezentaţi. În caz de balotaj, votul preşedintelui este prevalent.
ART. 20
Directorul rãspunde de secretariatul administrativ.
ART. 21
Acţiunile judiciare, atât în calitate de reclamant, cat şi de parat, sunt urmãrite de comitetul director reprezentat de preşedintele sau sau de un membru desemnat de acesta în acest scop.
ART. 22
Dacã este necesar, comitetul director poate institui comisii şi grupe de lucru. Pot fi chemate sa colaboreze într-o grupa de lucru şi persoane care nu fac parte din EUROMONTANA.

VII. Bugete şi conturi

ART. 23
Exerciţiul financiar se încheie la data de 31 decembrie a fiecãrui an dacã nu exista o alta propunere acceptatã de comitetul director.
Comitetul director este obligat sa supunã aprobãrii adunãrii generale contul exerciţiului financiar încheiat şi bugetul exerciţiului urmãtor.

VIII. Dispoziţii generale

ART. 24
Ceea ce nu este prevãzut în prezentul statut va fi reglementat conform dispoziţiilor legii, prin regulamentele interioare ale asociaţiei.
ART. 25
Pe o durata maxima de 2 ani membrii fondatori vor asigura gestiunea şi administrarea asociaţiei şi vor desemna un birou executiv.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016