Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 6 octombrie 1949  CASEI DE ECONOMII SI CONSEMNATIUNI DIN REPUBLICA POPULARA ROMANA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 6 octombrie 1949 CASEI DE ECONOMII SI CONSEMNATIUNI DIN REPUBLICA POPULARA ROMANA

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 7 octombrie 1949

CAP. 1
Dispoziţiuni generale
ART. 1
Casa de Economii şi Consemnaţiuni din R.P.R., denumita prescurtat C.E.C., are ca scop desvoltarea spiritului de economie şi de buna gospodãrire a banului, precum şi pãstrarea în siguranta a mijloacelor bãneşti disponibile ale populaţiei şi efectuarea deconturilor bãneşti asupra acestora; de a contribui la acumularea economiilor bãneşti şi la utilizarea lor în interesul desvoltarii economiei naţionale a R.P.R.
Pentru realizarea acestei sarcini, Casa de Economii şi Consemnaţiuni primeşte depuneri spre fructificare pe librete de economii şi pe certificate de economii nominative.
Casa de Economii şi Consemnaţiuni primeşte spre consemnare numerar, în conformitate cu normele legale în vigoare şi executa alte operaţiuni prevãzute de acest statut.
ART. 2
Casa de Economii şi Consemnaţiuni este instituţie de credit, persoana juridicã şi activeazã dupã principiile gospodãriei chibzuite.
Denumirea de "Casa de Economii şi Consemnaţiuni" şi de "Libret de economii" aparţin exclusiv Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi documentelor de depozit eliberate de ea.
ART. 3
Casa de Economii şi Consemnaţiuni lucreazã sub îndrumarea şi controlul Ministerului Finanţelor.
ART. 4
Sumele de bani şi valorile încredinţate Casei de Economii şi Consemnaţiuni sunt garantate integral de Stat.
ART. 5
Expedierile de bani, valori şi documente ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi ale unitãţilor sale, se taxeaza dupã un tarif redus ce se va aproba de Consiliul de Miniştri.
ART. 6
Pentru operaţiunile sale, Casa de Economii şi Consemnaţiuni are dreptul de a se folosi de disponibilul liber de numerar al Administraţiei de Comunicaţii şi altor întreprinderi sau organizaţii economice ale Statului, dupã necesitaţi, şi potrivit normelor stabilite de conducerea Bãncii Republicii Populare Romane, Banca de Stat şi de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, de acord cu ministerele respective şi unitãţile economice.
ART. 7
Casa de Economii şi Consemnaţiuni este scutitã de taxe şi impozite de timbru, precum şi de taxe locale.
De asemenea, sunt scutite de orice impozite de Stat şi locale, şi de orice taxe şi impozite de timbru, toate operaţiunile executate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
ART. 8
Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi unitãţile sale au sigiliul cu stema R.P.R.

CAP. 2
Operaţiunile Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 9
Casa de Economii şi Consemnaţiuni primeşte de la populaţie, depuneri la vedere, pe termen, condiţionate, cu scop determinat, cu câştiguri prin tragere la sorţi şi în conturi curente.
Depunerile la vedere se primesc atât pe numele unei persoane determinate, cat şi la purtãtor, cu sau fãrã parola, iar depunerile de celelalte categorii numai pe numele unei persoane determinate.
Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate sa deschidã conturi curente pentru organizaţii, în cazurile şi limitele stabilite prin decizia Ministerului Finanţelor.
ART. 10
Casa de Economii şi Consemnaţiuni executa din ordinul depunatorilor, transferuri de depozite de la o unitate la alta, precum şi decontãri fãrã numerar dupã normele stabilite de Ministerul Finanţelor.
ART. 11
Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi unitãţile sale proprii, primesc spre consemnare numerar, în conformitate cu normele legale în vigoare.
ART. 12
Pentru uzul populaţiei, Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi unitãţile sale proprii emit acreditive nominative.
Sumele de bani depuse pentru acreditive se plãtesc de Casa de Economii şi Consemnaţiuni în toate oraşele şi localitãţile unde are sucursale şi agenţii.
ART. 13
Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate executa operaţiuni de casa, ca: încasarea impozitelor, plati de pensii şi salarii, operaţiuni de cassa din însãrcinarea organizaţiilor de Stat şi a celor sociale, precum şi orice alte operaţiuni pentru introducerea cãrora va fi autorizata de cãtre Ministerul Finanţelor.

CAP. 3
Drepturile depunatorilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 14
Pot fi depunatori ai Casei de Economii şi Consemnaţiuni, atât cetãţenii R.P.R., cat şi cetãţenii strãini.
ART. 15
Titularul unui libret nominativ este persoana pe numele cãreia a fost primitã depunerea şi s-a eliberat libretul de economii.
Depunerea poate fi efectuatã pe numele unei alte persoane, care în acest caz devine titulara depozitului.
Titular al unui libret la purtãtor fãrã parola se considera orice persoana care prezintã libretul.
Titular al unui libret la purtãtor cu parola se considera acea persoana care prezintã libretul şi indica parola exactã.
ART. 16
Depunerile la Casa de Economii şi Consemnaţiuni se primesc în sume nelimitate.
Minimum de depunere se fixeazã la 100 lei.
Depunatorul are dreptul sa-şi pãstreze depozitul la Casa de Economii şi Consemnaţiuni timp nelimitat.
Pentru depunerile cu scop determinat, Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate elibera certificate de economii nominative de diverse valori, în condiţiunile fixate de Ministerul Finanţelor.
ART. 17
Depunerile pe librete de economii, precum şi dobânzile lor nu se prescriu.
ART. 18
Restituirea parţialã sau integrala a depunerilor se face la prima cerere.
Titularul are dreptul de a dispune de sold atât personal, cat şi prin împuterniciţi cu procura autenticã.
ART. 19
Asupra depunerilor pe librete de economii, fãcute pe numele minorilor pot dispune:
a) Pãrinţii sau alţi reprezentanţi legali ai minorilor, pana când minorii ating varsta de 14 ani;
b) Minorii însãşi dupã ce au atins varsta de 14 ani, însã cu aprobarea pãrinţilor lor, sau a altor reprezentanţi legali.
Minorul care a fãcut singur depuneri pe numele sau, poate dispune singur de acest depozit.
Pentru a dispune de depozitele de mai sus ale minorilor, nu se cere prezentarea autorizaţiilor speciale din partea organelor de tutela.
ART. 20
Depunatorul are dreptul sa indice Casei de Economii şi Consemnaţiuni, dupã normele stabilite de Ministerul Finanţelor, persoanele cãrora urmeazã sa le fie eliberat depozitul în caz de moarte a depunatorului.
ART. 21
Depozitul pentru care nu s-a fãcut dispoziţie testamentarã se va elibera moştenitorilor legali în caz de moarte a depunatorului.
Sumele pana la 5.000 lei se restituie persoanei care prezintã libretul, fãrã ca aceasta sa producã certificatul din care sa rezulte dreptul la moştenire, dupã normele stabilite de Ministerul Finanţelor.
ART. 22
Depunerile pe librete şi certificate de economii nominative sunt purtãtoare de dobânzi sau de câştiguri.
Dobanda se va stabili de cãtre Consiliul de Miniştri, la propunerea Ministerului Finanţelor, pe baza referatului Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
Dobanda cuvenitã la sumele depuse pe librete de economii se adauga la sfârşitul fiecãrui an, la depozit.
Dobanda cuvenitã la depozitele de certificate de economii se calculeazã pe luni întregi şi se lichideazã odatã cu depozitul.
Planul de câştiguri pentru depunerile cu câştig se întocmesc de Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi se aproba de Ministerul Finanţelor.
ART. 23
Veniturile provenite din dobânzi sau câştiguri la depuneri sunt scutite de impozitele de Stat şi cele locale şi de orice fel de taxe.
Toate actele doveditoare necesare trecerii depunerilor pe numele moştenitorilor sunt scutite de taxe fiscale.
ART. 24
Datele despre depunatori şi alţi titulari de conturi, despre operaţiunile efectuate de ei şi situaţia conturilor de depuneri, se ţin secret de Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi se comunica numai titularilor sau reprezentanţilor lor legali.
În afarã de organele judiciare sau de instrucţie care pot cere date numai în cauze penale, nici un alt organ de Stat nu are dreptul sa ceara astfel de date informative.
Datele informative se comunica de cãtre şeful sau inlocuitorul şefului sucursalei sau agenţiei Casei de Economii şi Consemnaţiuni respective.
Persoanele care funcţioneazã la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau fac revizii şi cercetãri la sucursalele şi agenţiile acesteia, în cazul când au contravenit acestui articol, vor fi sancţionate potrivit art. 505 c. pen.
Dispoziţiunile acestui articol nu se aplica la depunerile fãcute de organizaţii.
ART. 25
Sumele depuse la Casa de Economii şi Consemnaţiuni pot fi oprite numai pe baza hotãrârilor date de instanţe judiciare sau de instrucţie pentru cauze penale.
Urmãrirea sumelor depuse se poate face numai pe baza de hotãrâre judecãtoreascã executorie data în acţiunea penalã sau în acţiune de despãgubiri civile, ce decurge dintr-o cauza penalã.

CAP. 4
Administrarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi structura sa organizatoricã
ART. 26
Îndrumarea şi controlul activitãţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni se exercita de cãtre Ministerul Finanţelor, care:
a) Da indicatiuni pentru îndrumarea activitãţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
b) Aproba normele de baza ale operaţiunilor executate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni;
c) Fixeazã lista organizaţiilor, care pot avea conturi la Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi normele lor de funcţionare;
d) Stabileşte operaţiunile pe care le executa Casa de Economii şi Consemnaţiuni;
e) Aproba lista de operaţiuni pentru executarea cãrora Casa de Economii şi Consemnaţiuni încaseazã taxe şi comisioane şi fixeazã tarifele respective;
f) Examineazã şi prezintã spre aprobare Consiliului de Miniştri al R.P.R., planurile anuale centralizatoare şi dãrile de seama asupra activitãţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
g) Stabileşte normele dupã care depunatorii fac dispoziţii testamentare asupra sumelor depuse la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, precum şi normele de plata de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni a sumelor mai mici de 5.000 lei din depozit, în caz de moarte a depunatorului;
h) Stabileşte normele pentru revizuirea şi verificarea activitãţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
i) Angajeazã şi concediazã pe director, directorii adjuncţi şi şeful contabil.
ART. 27
Sfaturile Populare sprijinã şi dau concurs efectiv organelor Casei de Economii şi Consemnaţiuni, în îndeplinirea sarcinilor acestora de stimulare şi de atragere a disponibilitãţilor temporare ale populaţiei din cuprinsul judeţului şi oraşului de resedinta prin:
a) Înfãptuirea, în colaborare cu sucursalele Casei de Economii şi Consemnaţiuni a muncii de lãmurire în masse cu privire la acţiunea de economisire;
b) Asigurarea condiţiunilor de îndeplinire a planului de largire a reţelei operative a Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
c) Asigurarea localurilor necesare functionarii sediilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni:
Sfaturile Populare au dreptul, în vederea documentãrii lor, sa ceara de la sucursalele Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
În cazuri necesare, copiile darilor de seama asupra activitãţii sucursalelor şi a unitãţilor subordonate acestora, din cuprinsul judeţului respectiv, destinate a fi înaintate forurilor superioare;
Referate, conducãtorilor sucursalelor şi agentiilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni, cu propuneri pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
Copii de pe rapoartele de inspecţie întocmite de organele de control şi de revizuire ale Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni sau ale Ministerului de Finanţe.
Hotãrârile şi indicaţiile organelor Sfaturilor Populare nu pot depãşi limitele normelor şi instrucţiunilor privind activitatea Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
ART. 28
Casa de Economii şi Consemnaţiuni îşi desfãşoarã activitatea prin:
a) Sucursale de categoria I şi II;
b) Agenţii de categoria I şi II;
c) Ghisee C.E.C. în întreprinderi şi instituţii.

SECŢIUNEA I
Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 29
Casa de Economii şi Consemnaţiuni are sediul în Bucureşti şi este condusã de un director, ajutat de directori adjuncţi.
ART. 30
Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni are urmãtoarele atributiuni:
a) Organizarea acţiunii de economisire în R.P.R.;
b) Îndrumarea sucursalelor, agentiilor şi ghiselor C.E.C. şi controlul asupra activitãţii lor;
c) Întocmirea planurilor de desvoltare a reţelei operative a Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
d) Organizarea selectionarii şi pregãtirii cadrelor pentru Casa de Economii şi Consemnaţiuni;
e) Organizarea mijloacelor pentru îndeplinirea planului de atragere a resurselor populaţiei;
f) Organizarea muncii de lãmurire în masa şi a propagandei în privinta acţiunii de economisire, precum şi îndeplinirea mãsurilor pentru popularizarea acţiunii de economisire;
g) Luarea mãsurilor de administrare a mijloacelor bãneşti şi a averei Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
h) Organizarea evidentei contabil a operaţiunilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni, precum şi organizarea la sucursalele şi agenţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni a evidentei statistice, dupã normele şi formele aprobate de Institutul Central de Statistica al R.P:R.;
i) Întocmirea dãrii de seama centralizatoare şi a bilanţului Casei de Economii şi Consemnaţiuni:
ART. 31
Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni are dreptul:
a) Sa dea instrucţiuni pentru acţiunea de economisire;
b) Sa înfiinţeze şi la nevoie sa desfiinteze unitãţile operative ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, cu respectarea dispoziţiunilor legale în vigoare;
c) Sa angajeze şi sa concedieze personalul Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
d) Sa deschidã la Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat, conturi pentru Casa de Economii şi Consemnaţiuni, precum şi pentru toate unitãţile sale operative;
e) Sa încheie contracte cu instituţii şi organizaţii, privitoare la activitatea Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
f) Sa achizitioneze şi sa înstrãineze averea Casei de Economii şi Consemnaţiuni dupã normele legale în vigoare;
g) Sa dea procuri de reprezentare în fata instanţelor administrative, judecãtoreşti şi de arbitraj.

SECŢIUNEA II
Direcţiunile sucursalelor de categoria I şi II ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 32
În orice comuna resedinta de judeţ, precum şi în fiecare din comunele cu împãrţire administrativã interna, funcţioneazã sucursale ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni de categoria I şi II, dupã volumul operaţiunilor. Aceste sucursale sunt subordonate Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi indrumeaza şi controleazã la rândul lor activitatea agentiilor şi ghiseelor C.E.C. aflate pe teritoriul judeţului sau oraşului respectiv.
În fruntea sucursalelor se afla o directiune.
Direcţiunile sucursalelor de categoria I şi II ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni sunt însãrcinate cu:
a) Organizarea acţiunii de economisire în judeţ, inclusiv comuna de resedinta;
b) Îndrumarea agentiilor şi ghiseelor Casei de Economii şi Consemnaţiuni subordonate şi controlul asupra activitãţii lor;
c) Organizarea reţelei agentiilor şi ghiseelor C.E.C., în conformitate cu planul aprobat;
d) Înfiinţarea şi desfiinţarea la nevoie a agentiilor şi ghiselor Casei de Economii şi Consemnaţiuni subordonate, pe baza autorizaţiei Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
e) Prezentarea la Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni a proiectelor de planuri pentru atragerea mijloacelor bãneşti ale populaţiei la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, a planurilor de dezvoltare a reţelei Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi a devizelor de cheltuieli;
f) Stabilirea planurilor de atragere a mijloacelor populaţiei, a planurilor de dezvoltare a reţelei Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi aprobarea devizelor de cheltuieli pentru agenţiile şi ghiseele Casei de Economii şi Consemnaţiuni subordonate dupã normele stabilite de Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
g) Selecţionarea şi pregãtirea cadrelor;
h) Realizarea mijloacelor pentru îndeplinirea planului de atragere a disponibilitãţilor bãneşti ale populaţiei;
i) Organizarea muncii de lãmurire în mase şi propaganda în privinta acţiunii de economisire;
j) Ţinerea evidentei contabile şi statistice asupra operaţiunilor, atât ale sucursalei, cat şi ale agentiilor şi ghiseelor C.E.C. subordonate, precum şi alcãtuirea dãrii de seama centralizatoare şi a bilanţului pentru trimiterea lor la Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni;
k) Primirea şi restituirea depunerilor populaţiei, precum şi executarea altor operaţiuni prevãzute în prezentul statut;
l) Pãstrarea numerarului, valorilor şi imprimatelor de valori destinate sucursalei, precum şi agentiilor subordonate şi alimentarea acestora cu numerar, valori, imprimate de valori şi formulare.
ART. 33
Directorii sucursalelor Casei de Economii şi Consemnaţiuni au dreptul:
Sa dispunã de contul deschis pentru sucursale la B.R.P.R., sa achizitioneze şi sa înstrãineze averea dupã normele stabilite de lege, pe baza unei autorizatiuni speciale din partea Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, sa încheie convenţiuni speciale pentru îndeplinirea sarcinilor date lor pe baza dispoziţiunilor date de Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi sa o reprezinte în fata instanţelor judecatorestsi, administrative şi de arbitraj sau sa dea mandat de reprezentare în acest scop.

SECŢIUNEA III
Agenţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 34
În resedintele de plasa, în comunele de importanta economicã şi socialã, precum şi în comunele cu populaţie numeroasa, funcţioneazã agenţii proprii de categoria I ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
În fruntea acestor agenţii sta un şef de agenţie.
ART. 35
Agenţiile de categoria I au urmãtoarele atributiuni:
Primirea şi restituirea depunerilor nominative ale populaţiei; primirea şi restituirea depunerilor fãcute de organizaţii; executarea operaţiunilor de transfer; emiterea, achitarea acreditivelor şi a câştigurilor.
Agenţiile de categoria I pot executa cu aprobarea Ministerului Finanţelor şi alte operaţiuni stabilite pentru Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

SECŢIUNEA IV
Agenţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni de categoria II
ART. 36
Agenţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni de categoria II-a se înfiinţeazã pe lângã unitãţile aparţinând Administraţiilor de Comunicaţii (oficii PTT, gãri, etc.), precum şi pe lângã diferite întreprinderi, instituţii şi organizaţii.
Agenţiile de categoria II-a au doi salariaţi: un şef de agenţie II care face parte din cadrele Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi un casier, care îşi îndeplineşte atribuţiunile simultan cu munca la întreprinderea, instituţia sau organizaţia pe lângã care funcţioneazã agenţia. Pentru îndeplinirea acestor atributiuni, Casa de Economii şi Consemnaţiuni plãteşte casierului o remuneraţie în limita plafonului fixat de Ministerul Finanţelor, pe baza referatului Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
Conducerea agenţiei de categoria II o are şeful de agenţie II.
Casierul agenţiei de categoria II este propus de administraţia întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei pe lângã care este înfiinţatã agenţia şi este numit de directorul sucursalei Casei de Economii şi Consemnaţiuni respective.
ART. 37
Agenţiile de categoria II-a au urmãtoarele atributiuni: primirea şi restituirea depunerilor nominative ale populaţiei, executarea operaţiunilor de transfer, achitarea acreditivelor şi achitarea câştigurilor.
Agenţiile de categoria II-a pot executa, cu autorizarea Ministerului Finanţelor diferite operaţiuni atribuite Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

SECŢIUNEA V
Ghiseele Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 38
Ghiseele C.E.C. se înfiinţeazã pe lângã întreprinderi, instituţii şi organizaţii.
Ghiseele C.E.C. pot avea doi salariaţi, şef şi casier care îşi îndeplinesc atribuţiunile concomitent cu munca ce o au în acea întreprindere, instituţie sau organizaţie pe lângã care ghiseul C.E.C. a fost înfiinţat. Pentru îndeplinirea acestor atributiuni, salariaţilor de la ghisee li se poate plati de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni o remuneraţie în limita cuantumului fixat de Ministerul Finanţelor, în baza referatului Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.
Conducerea ghiseului C.E.C. o are şeful de ghiseu.
Şeful de ghiseu şi casierul ghiseului C.E.C. sunt propuşi de administraţia întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei pe lângã care ghiseul C.E.C. a fost înfiinţat şi angajarea se face de directorul sucursalei C.E.C. din judeţul respectiv.
La nevoie se admite, conform normelor ce se stabilesc de Direcţiunea Centrala a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, ca atribuţiunile de şef de ghiseu şi de casier la ghiseul C.E.C. sa fie îndeplinite de aceeaşi persoana.
ART. 39
Ghiseele C.E.C. au ca atributiuni primirea şi restituirea depunerilor nominative.
Ele pot executa cu autorizarea Directiunii Centrale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni diferite alte operaţiuni atribuite Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

CAP. 5
Fondurile Casei de Economii şi Consemnaţiuni
ART. 40
Mijloace aflate la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sub forma de depuneri bãneşti, cu excepţia rezervei necesare de numerar de cassa, care se pãstreazã la sucursale şi agenţii, se fructifica în cont curent la Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat.
ART. 41
Fondurile Casei de Economii şi Consemnaţiuni se compun din:
a) Fondul de baza;
b) Fondul de rezerva;
c) Celelalte fonduri, prevãzute de dispoziţiunile legale.
ART. 42
Fondul de rezerva al Casei de Economii şi Consemnaţiuni este fixat la 5% din totalul soldurilor de depozite constatate la încheierea bilanţului.
El se formeazã prin alocaţiile din beneficiul Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi serveşte la acoperirea eventualelor deficite ale Casei.
Dacã pierderea la sfârşit de an, provenitã din operaţiunile Casei de Economii şi Consemnaţiuni va depãşi fondul de rezerva, diferenţa se acoperã din bugetul de Stat al R.P.R.
ART. 43
Veniturile Casei de Economii şi Consemnaţiuni se compun din:
a) Dobânzile încasate pentru sumele pãstrate la Banca de Stat;
b) Taxele încasate de la populaţie şi organizaţii pentru efectuarea operaţiunilor.
Cheltuielile Casei de Economii şi Consemnaţiuni pentru dobânzile de plata la depozite, precum şi cheltuielile administrative-gospodãreşti şi cele de operaţiuni se acoperã din veniturile realizate, iar în cazul când acestea sunt insuficiente, se acoperã din bugetul Statului.
Cheltuielile se fac în conformitate cu planurile bugetare aprobate de Ministerul Finanţelor.
ART. 44
Beneficiul net al Casei de Economii şi Consemnaţiuni, dupã aprobarea dãrii de seama anuale, se repartizeazã în modul urmãtor: 50% din beneficiul net se va aloca în favoarea bugetului Statului şi 50% pentru fondul de rezerva al Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Dupã ce fondul de rezerva atinge 5 la suta din soldul depunerilor, întregul beneficiu va fi alocat în favoarea bugetului Statului.

CAP. 6
Dispoziţiuni transitorii şi finale
ART. 45
Beneficiul net pe anul 1949 se va aloca în întregime fondului de rezerva al Casei de Economii şi Consemnaţiuni: începând cu anul 1950 se vor aplica dispoziţiunile art. 44.
ART. 46
Administraţia Postelor şi Telecomunicatiilor efectueazã gratuit, prin unitãţile sale, operaţiunile de primiri şi restituiri de depuneri pe librete de economii.
Pentru operaţiunile executate pe librete de economii de cãtre salariaţii oficiilor P.T.T., Casa de Economii şi Consemnaţiuni, poate acorda remuneraţii acestora, în limita plafonului fixat de Ministerul Finanţelor.
Pentru operaţiunile efectuate pe seama conturilor curente de cecuri prin oficiile poştale, Administraţia Postelor şi Telecomunicatiilor va primi o remuneraţie stabilitã de acord cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni, cu avizul Ministerului Finanţelor şi pe baza unui tarif preferenţial, în raport cu volumul operaţiunilor.
Aceste tarife nu se aplica operaţiunilor de varsamant, transfer sau virament pentru impozite, asemenea operaţiuni fãcându-se gratuit ca operaţiuni de trezorerie.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016