Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 28 martie 1983  consiliului unic agroindustrial de stat si cooperatist    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 28 martie 1983 consiliului unic agroindustrial de stat si cooperatist

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 18 din 30 martie 1983

I. Scopul şi obiectul consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist

ART. 1
Pentru înfãptuirea politicii partidului şi statului de dezvoltare şi modernizare a agriculturii, aplicarea principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, unitãţile agricole de stat şi cooperatiste se constituie în consilii unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, forma superioarã de organizare şi conducere a agriculturii.
ART. 2
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist asigura cadrul organizatoric necesar conducerii întregii activitãţi agricole şi dezvoltãrii economico-sociale a localitãţilor, luãrii tuturor mãsurilor pentru concentrarea producţiei, folosirea deplina şi în mod unitar a pãmîntului, a bazei tehnico-materiale Şi a forţei de munca, în vederea creşterii producţiei şi productivitatii muncii, livrãrilor la fondul de stat, în condiţiile desfãşurãrii unei activitãţi de inalta eficienta economicã şi sporirii, pe aceasta baza, a veniturilor cooperatorilor şi ale celorlalţi oameni ai muncii din unitãţile componente.
ART. 3
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist rãspunde de coordonarea şi îndrumarea, în mod unitar, a activitãţii de producţie a unitãţilor componente, de adoptarea şi realizarea mãsurilor privind profilarea şi specializarea acestor unitãţi, de stabilirea şi aplicarea riguroasã, în condiţiile prevãzute de lege, a normelor de executare a lucrãrilor agricole, de înfãptuirea programelor de dezvoltare şi îndeplinirea planurilor de producţie în toate unitãţile.
În intreaga sa activitate, consiliul unic agroindustrial asigura aplicarea ferma a mecanismului economico-financiar, creşterea exigenţei şi a spiritului de rãspundere a tuturor oamenilor muncii din unitãţile agricole componente în utilizarea judicioasã a fondurilor materiale şi bãneşti, reducerea continua a cheltuielilor de producţie şi aplicarea unui regim sever de economii, instaurarea ordinii şi disciplinei ferme în toate sectoarele de producţie.
ART. 4
Consiliul unic agroindustrial asigura, în fiecare unitate componenta, punerea în valoare a resurselor locale de materii prime şi materiale, a materialelor refolosibile, utilizarea deplina a forţei de munca, prin organizarea unor activitãţi de prelucrare şi industrializare a produselor agricole, de producere a materialelor de construcţii, a bunurilor de consum şi artizanale, realizare şi reconditionare de piese, repere şi subansamble pentru nevoile proprii şi ale altor unitãţi, de extindere a prestãrilor de servicii pentru populaţie şi unitãţile socialiste, executare de instalaţii pentru valorificarea potenţialului energetic local şi altele.
ART. 5
Consiliul unic agroindustrial rãspunde de organizarea şi realizarea acţiunilor de cooperare şi asociere în producţia agricolã, în prelucrarea şi valorificarea superioarã a acesteia, precum şi în domeniul activitãţilor industriale, de construcţii şi prestãri de servicii, în vederea asigurãrii creşterii producţiei, în condiţii de inalta eficienta, a consolidãrii economico-financiare a fiecãrei unitãţi.
ART. 6
În intreaga sa activitate, consiliul unic agroindustrial aplica principiile democraţiei socialiste şi autonomiei unitãţilor componente, asigura ca acţiunile ce se organizeazã sa corespundã intereselor fiecãrei unitãţi, ale cooperatorilor, celorlalţi oameni ai muncii şi intereselor generale ale statului, ale întregii societãţi.
ART. 7
În îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor pe care le are, consiliul unic agroindustrial îşi organizeazã şi desfãşoarã activitatea pe baza de programe de dezvoltare, care cuprind sarcini ce îi revin din programele naţionale, elaborate pentru agricultura:
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist asigura amplasarea noilor capacitãţi de producţie şi dezvoltarea activitãţilor în localitalile de pe raza sa, astfel încît sa se realizeze în mod armonios dezvoltarea economicã şi socialã a acestora.
În exercitarea atribuţiilor sale, consiliul unic agroindustrial îşi desfãşoarã activitatea cu respectarea riguroasã a hotãrîrilor de partid şi a legilor statului.

II. Constituirea şi funcţionarea consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist

ART. 8
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist are în componenta urmãtoarele unitãţi care au sediul pe teritoriul sau:
a) staţiunea pentru mecanizarea agriculturii;
b) întreprinderile agricole de stat şi întreprinderile de sere;
c) cooperativele agricole de producţie;
d) asociaţiile economice intercooperatiste şi asociaţiile dintre cooperative agricole şi unitãţi de stat sau ale cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor;
e) ferme ale unitãţilor agricole de stat şi ale unitãţilor care îşi au sediul pe raza altor consilii, inclusiv cele piscicole şi sericicole;
f) întreprinderile de stat pentru creşterea şi ingrasarea porcilor;
g) institutele, staţiunile centrale şi staţiunile de cercetare şi producţie agricolã sau ferme ale acestora;
h) liceele agroindustriale şi staţiunea didactica experimentala;
i) centrul sau formatiile de protecţia plantelor;
j) circumscripţii sanitare-veterinare şi centrul de reproducţie şi selecţie a animalelor sau punctele de insamintari artificiale;
k) unitãţile cu profil agricol din subordinea altor ministere şi organe centrale.
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist se constituie pe baza hotãrîrilor adunãrilor generale ale unitãţilor componente, cu aprobarea comitetului executiv al consiliului popular judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 9
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist asigura, în intreaga sa activitate, respectarea riguroasã a principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare.
Consiliul funcţioneazã pe principiul unitãţilor bugetare şi are buget propriu de cheltuieli, repartizat din bugetul direcţiei generale pentru agricultura şi industria alimentara.
ART. 10
Consiliul unic agroindustrial este titular de plan, pe care îl primeşte de la consiliul popular judeţean, prin direcţia generalã pentru agricultura şi industria alimentara, pe fiecare unitate agricolã de stat şi cooperatista, precum şi insumat pe unitãţile componente. Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist, împreunã cu unitãţile agricole, efectueazã repartizarea sarcinilor de plan pe sole, diferenţiat în funcţie de gradul de favorabilitate, de potenţialul de producţie al terenului şi de baza tehnico-materialã de care dispun, asigurind realizarea nivelurilor de producţie prevãzute în plan.
Planul se supune spre dezbatere şi aprobare în adunarea generalã a fiecãrei unitãţi agricole şi, dupã aceea, în adunarea generalã a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist.
ART. 11
Staţiunea pentru mecanizarea agriculturii, în calitate de unitate specializatã a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist, împreunã cu unitãţile agricole de stat şi cooperatiste componente, organizeazã şi asigura executarea lucrãrilor agricole în perioadele optime, cu respectarea normelor tehnologice, folosirea cu randament ridicat a parcului de tractoare şi maşini agricole, întãrirea ordinii şi disciplinei în munca, în scopul creşterii producţiei agricole şi a eficientei economice.
Staţiunea pentru mecanizarea agriculturii rãspunde de dotarea cu tractoare şi maşini agricole, controleazã folosirea raţionalã şi respectarea normelor tehnice de întreţinere a mijloacelor mecanice, executa repararea utilajelor, reconditionarea pieselor şi subansamblelor da schimb, precum şi aprovizionarea cu carburanţi, lubrifianţi, piese şi materiale, necesare desfãşurãrii normale a lucrãrilor mecanizate pentru toate unitãţile agricole.
ART. 12
Întreprinderile agricole de stat, cooperativele agricole de producţie, staţiunea pentru mecanizarea agriculturii şi celelalte unitãţi agricole din componenta consiliului unic agroindustrial îşi pãstreazã personalitatea juridicã şi sînt, fiecare în parte, titulare de plan pentru sarcinile ce le revin din planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã şi au rãspundere contractualã proprie, fiind obligate sa asigure realizarea sarcinilor de producţie şi de livrare la toate culturile şi activitãţile agricole, în condiţiile prevãzute de lege.
În conformitate cu principiile autoconducerii şi autogestiunii economico-financiare, fiecare unitate agricolã de stat şi cooperatista este obligatã sa gospodareasca cu maxima eficienta mijloacele materiale şi financiare de care dispune, sa-şi acopere cheltuielile din veniturile proprii şi sa realizeze beneficii, în condiţiile prevãzute de lege.
În executarea planului propriu de producţie şi a bugetului de venituri şi cheltuieli, unitãţile componente au raporturi directe pe baza de contract, atît cu unitãţi din cadrul consiliului unic, cît şi cu unitãţi din afarã acestuia.

III. Atribuţiile consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist

ART. 13
În vederea infaptuirii scopului pentru care a fost constituit, consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist are urmãtoarele atribuţii, pentru îndeplinirea cãrora poarta intreaga rãspundere:
a) asigura, împreunã cu conducerile unitãţilor agricole de stat şi cooperatiste componente, precum şi cu organele de specialitate judeţene, buna gospodãrire şi folosire, potrivit legii, a tuturor suprafeţelor de teren, creşterea continua a fertilitatii solului, aplicarea programelor de executare şi exploatare a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare, sistematizarea şi organizarea teritoriului; urmãreşte ca activitatea de producţie vegetala a unitãţilor componente sa se realizeze în mod unitar, pe baza programului stabilit prin proiectul de organizare şi exploatare agricolã;
b) ia mãsuri pentru zonarea raţionalã a culturilor şi organizarea, pe întregul teritoriu, a unitãţilor componente, a asolamentelor, cu terenurile grupate pe sole, independent de deţinãtorii terenurilor, astfel încît sa se asigure folosirea raţionalã a întregului potenţial productiv al pãmîntului, aplicarea unitarã a tehnologiilor şi utilizarea aceloraşi norme de consum de îngrãşãminte, pesticide şi alte materiale;
c) acţioneazã pentru realizarea unor sectoare unice în domeniul pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, ameliorãrii şi exploatãrii pasunilor şi finetelor naturale. În cadrul sectoarelor respective, unitãţile agricole îşi pãstreazã dreptul de proprietate sau, dupã caz, de administrare directa;
d) asigura repartizarea judicioasã a creşterii animalelor pe specii şi categorii în cadrul unitãţilor componente; împreunã cu conducerile acestor unitãţi, ia mãsuri pentru realizarea efectivelor şi producţiei animaliere planificate; rãspunde de creşterea producţiei de furaje şi de dezvoltarea bazei furajere în unitãţile din componenta sa, asigurind în întregime, din producţie proprie, necesarul de furaje pentru efectivele de animale ale acestora şi îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin pentru fondul de stat;
e) urmãreşte şi rãspunde de realizarea sarcinilor de livrare a produselor la fondul de stat şi de încasarea de cãtre unitãţi a sumelor cuvenite, corespunzãtor calitãţii produselor;
f) stabileşte, cu sprijinul organelor agricole judeţene şi al unitãţilor de cercetare agricolã, normele pentru executarea lucrãrilor agricole pe sole şi culturi, în limitele prevãzute de lege; controleazã şi asigura aplicarea normelor pentru fiecare sola şi cultura în parte şi rãspunde, împreunã cu conducerile unitãţilor agricole, de executarea întocmai a tehnologiilor de producţie stabilite şi a normelor tehnice privind executarea lucrãrilor agricole, transportul şi depozitarea întregii producţii agricole principale şi secundare; stabileşte, împreunã cu unitãţile de cercetare din zona şi cu conducerile unitãţilor agricole, pe fiecare unitate componenta, soiurile şi hibrizii de cereale şi plante tehnice pe asolament şi pe fiecare sola în parte, potrivit legii;
g) sprijinã conducerile unitãţilor agricole componente pentru întãrirea ordinii, disciplinei şi creşterea responsabilitãţii în munca, în mobilizarea cooperatorilor şi a celorlalţi oameni ai muncii din unitãţile componente, pentru executarea lucrãrilor în locurile stabilite şi în perioadele optime de timp, potrivit programului de lucru, ia mãsuri ca întreg personalul de conducere şi administrativ din unitãţile agricole sa participe nemijlocit la efectuarea lucrãrilor în perioadele de virf ale campaniilor agricole;
h) rãspunde de organizarea şi realizarea acţiunilor de cooperare şi asociere pentru creşterea producţiei şi a eficientei economice; stabileşte unitãţile care iau în rãspundere terenurile cuprinse în acţiunile de cooperare în producţia vegetala, îşi vederea executãrii tuturor lucrãrilor şi obţinerii productiilor planificate;
i) urmãreşte ca staţiunea pentru mecanizarea agriculturii sa încheie contracte economice cu unitãţile agricole, pentru asigurarea şi folosirea raţionalã a mijloacelor mecanice în executarea mecanizata a lucrãrilor agricole, conform normelor tehnologice pentru realizarea productiilor planificate; ia mãsuri pentru executarea tuturor lucrãrilor 1a termenele optime şi de buna calitate; analizeazã periodic modul cum se îndeplinesc contractele şi ia mãsuri pentru efecturea plãţii lucrãrilor cãtre staţiunea pentru mecanizarea agriculturii, potrivit legii;
j) stabileşte, împreunã cu staţiunea pentru mecanizarea agriculturii şi cu conducerile unitãţilor, mãrimea formatiilor de mecanizare, în funcţie de volumul şi structura lucrãrilor agricole mecanizate prevãzute în tehnologii; ia mãsuri pentru organizarea, în mod unitar, a activitãţii de exploatare a amenajãrilor de irigaţii; stabileşte, împreunã cu staţiunea pentru mecanizarea agriculturii şi cu unitãţile agricole componente, programul de lucrãri pe campanii şi urmãreşte respectarea acestuia;
k) urmãreşte realizarea planului de aprovizionare cu utilaje, insectofungicide, îngrãşãminte şi alte materiale; organizeazã, cu consimţãmîntul unitãţilor componente, redistribuirea, între unitãţi, în condiţiile legii, a materiilor prime, materialelor şi utilajelor disponibile, în vederea lichidãrii imobilizarilor şi a stocurilor supranormative; organizeazã, împreunã cu conducerile unitãţilor componente, intrajutorarea cu seminţe, material de plantat, îngrãşãminte, alte mijloace de producţie, precum şi cu forta de munca;
l) ia mãsuri pentru organizarea, în cadrul unitãţilor componente, a activitãţii de industrializare şi semiindustrializare a produselor agricole, de morarit şi panificatie, de prelucrare a furajelor şi alte activitãţi de prelucrare şi valorificare a produselor agricole, prin crearea, potrivit normelor legale, a unor capacitãţi de producţie dimensionate corespunzãtor necesitãţilor de consum din zona;
m) întreprinde mãsuri eficiente pentru dezvoltarea industriei mici, a construcţiilor şi prestãrilor de servicii, în strinsa corelare cu unitãţile cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor şi cu alte unitãţi industriale de pe raza consiliului atît pentru satisfacerea nevoilor proprii ale unitãţilor, cît şi ale populaţiei;
n) ia mãsuri de realizare, în termenele prevãzute, a planului de investiţii al unitãţilor componente, asigura receptionarea corespunzãtoare a obiectivelor de investiţii şi urmãreşte exploatarea lor la parametrii proiectati;
o) indruma şi controleazã aplicarea normelor de organizare a producţiei şi a muncii şi de retribuire în unitãţile componente; sprijinã activitatea de organizare a subunitatilor de producţie, iar în cadrul acestora, a echipelor care sa execute lucrãrile în acord global, în condiliile prevãzute de lege;
p) indruma şi controleazã ţinerea corecta a evidentei contabile, acţioneazã pentru simplificarea acesteia şi pentru reducerea personalului administrativ;
r) analizeazã periodic, cu sprijinul direcţiei generale pentru agricultura şi industria alimentara, uniunii judeţene a cooperativelor agricole de producţie şi sucursalei Bãncii pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, stadiul îndeplinirii programelor de dezvoltare, a planurilor de producţie şi bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor componente şi stabileşte mãsurile corespunzãtoare;
s) indruma şi sprijinã organele de conducere colectivã ale unitãţilor componente în dezvoltarea şi întãrirea democraţiei, perfecţionarea continua a mijloacelor şi formelor de participare activa a cooperatorilor şi celorlalţi oameni ai muncii la dezbaterea şi adoptarea hotãrîrilor privind activitatea unitãţilor agricole, pregãtirea şi desfãşurarea adunãrilor generale;
s,) sprijinã conducerile unitãţilor agricole în organizarea învãţãmîntului agrozootehnic de masa, în repartizarea şi folosirea în producţie a cadrelor, potrivit pregãtirii, capacitãţii şi experienţei fiecãruia;
t) promoveazã dezvoltarea schimburilor de experienta, generalizarea metodelor înaintate în organizarea producţiei şi muncii, organizeazã în cadrul unitãţilor componente loturi demonstrative, unitãţi, ferme şi brigazi model în producţia vegetala şi creşterea animalelor; se preocupa de introducerea în producţie a rezultatelor cercetãrii ştiinţifice, a experienţei înaintate;
t,) indruma activitatea de organizare a intrecerii socialiste între unitãţile componente, pentru realizarea şi depãşirea planurilor de producţie şi bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor; participa la intrecerea socialistã orgsnizata între consiliile unice;
u) indruma, analizeazã şi controleazã în unitãţile agricole din componenta sa modul de rezolvare a problemelor politice, economice, sociale, culturale şi de munca ale cooperatorilor şi ale celorlalţi oameni ai muncii; urmãreşte constituirea şi utilizarea fondurilor sociale potrivit reglementãrilor legale;
v) acorda gospodariilor populaţiei de pe raza sa de activitate asistent tehnica şi sprijin în asigurarea de seminţe şi material sãditor din soiuri selecţionate, îngrãşãminte chimice, animale de rasa pentru obţinerea, de pe terenurile ce le deţin, a unor producţii cît mai mari de legume, cartofi şi fructe, precum şi pentru creşterea bovinelor, porcinelor, ovinelor şi pasarilor, animalelor pentru blana, a viermilor de mãtase şi albinelor;
x) ia, împreunã cu cooperativele agricole de producţie, mãsuri pentru concentrarea terenurilor din cimp repartizate ca loturi în folosinta personalã, în sole special amenajate, în apropierea satelor, asigurind, contra plata, executarea mecanizata, de cãtre staţiunea pentru mecanizarea agriculturii, a principalelor lucrãri agricole; îndeplineşte orice alte atribuţii legate de continua perfecţionare a activitãţii unitãţilor agricole din cadrul consiliului.

IV. Organele de conducere ale consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist

ART. 14
Organele prin care se exercita conducerea colectivã a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist sînt: adunarea generalã, consiliul de conducere şi biroul executiv.
Adunarea generalã a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist este formatã din:
a) membrii consiliilor de conducere şi ai consiliilor oamenilor muncii din unitãţile componente;
b) personalul cu activitate permanenta la consiliu;
c) reprezentanţi ai altor unitãţi de stat şi ai cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor, participante la activitãţile economice de cooperare şi asociere;
d) preşedinţii birourilor executive ale consiliilor populare comunale şi orãşeneşti de pe raza consiliulul unic agroindustrial.
ART. 15
Preşedinte al consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist şi al consiliului de conducere al acestuia este un activist de partid şi de stat, iar prim-vicepreşedinte, unul dintre directorii sau preşedinţii unitãţilor componente.
ART. 16
Adunarea generalã a consiliului unic agroindustrial are urmãtoarele atribuţii:
a) aproba numãrul membrilor consiliului de conducere şi biroului executiv, în limitele stabilite prin prezentul statut;
b) alege dintre membrii sãi, prin vot deschis, pe timp de doi ani, consiliul de conducere şi desemneazã prim-vicepreşedintele consiliului, ca preşedinte al biroului executiv;
c) hotãrãşte, cu respectarea principiilor democraţiei socialiste şi ale autonomiei unitãţilor din cadrul consiliului, asupra principalelor probleme organizatorice, economice şi sociale care privesc activitatea unitãţilor componente;
d) aproba planul de producţie, bugetul de venituri şi cheltuieli şi program de mãsuri ale consiliului unic agroindustrial;
e) analizeazã darilede seama şi rapoartele consiliului de conducere şi stabileşte mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii unitãţilor componente, în vederea realizãrii indicatorilor de plan şi consolidãrii economico-financiare a acestora;
f) aproba documentaţiile privind cooperarea şi constituirea asociaţiilor economice intercooperatiste şi a asociaţiilor ce se realizeazã unitãţi de stat sau ale cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor, sprijinã şi urmãreşte desfãşurarea activitãţii de cooperare şi asociere.
ART. 17
Hotãrîrile adunãrii generale a consiliului unic agroindustrital, care angajeazã patrimonial unitãţile componente, se aplica numai dupã aprobarea lor de cãtre organele de conducere colectivã ale acestora, în funcţie de competenta stabilitã prin lege sau statut.
Consiliul unic agroindustial de stat şi cooperatist poate supune şi în prealabil aprobãrii organelor de conducere colectivã ale unitãţilor componente acţiunile asupra cãrora urmeazã sa ia hotãrîri.
ART. 18
Adunarea generalã a consiliului unic agroindustrial se întruneşte semestrial şi ori de cîte ori este necesar; ea poate fi convocatã de cãtre preşedintele consiliului din initiativa proprie, la cererea consiliului de conducere sau a unei treimi din numãrul unitãţilor componente.
Adunarea generalã a consiliului unic agroindustrial este legal constituitã dacã sînt prezenţi doua treimi din numãrul membrilor, iar hotãrîrile se adopta cu majoritatea de voturi din numãrul total al membrilor prezenţi la adunare.
Membrii adunãrii generale a consiliului unic agroindustrial rãspund fata de aceasta pentru aducerea la îndeplinire, în cadrul unitãţilor pe care le reprezintã, a hotãrîrilor adoptate.
ART. 19
Conducerea activitãţii consiliului unic agroindustrial - între adunãrile generale - se asigura de cãtre consiliul de conducere, alcãtuit din 31-43 membri.
Din consiliul de conducere fac parte:
a) preşedintele, inginerul şef, economistul şef şi inginerul zootehnist ai consiliului unic agroindustrial;
b) directorul, inginerul şef şi contabilul şef ai statiunii pentru mecanizarea agriculturii;
c) preşedinţii, inginerii şefi şi contabilii şefi ai cooperativelor agricole de producţie;
d) directorii, inginerii şefi şi contabilii şefi ai unitãţilor agricole de stat;
e) şefii şi responsabilii economici din fermele întreprinderilor cu sediul pe raza altor consilii;
f) directorii şi contabilii şefi ai asociaţiilor economice intercooperatiste şi ai asociaţiilor dintre cooperativele agricole şi unitãţi de stat sau ale cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor;
g) directorul institutului, statiunii centrale sau statiunii de cercetare şi producţie agricolã;
h) şeful circumscripţiei sanitar-veterinare;
i) preşedinţii birourilor executive ale consiliilor populare comunale şi orãşeneşti de pe raza consiliului;
j) cooperatori şi muncitori fruntasi din sectoarele de producţie ale unitãţilor agricole care fac parte din consiliile de conducere ale acestora.
ART. 20
Consiliul de conducere are urmãtoarele atribuţii:
a) rãspunde de organizarea şi desfãşurarea întregii activitãţi organizatorice, politice şi social-culturale, pentru realizarea planurilor de producţie, a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor componente şi îndeplinirea obligaţiilor asumate de acestea prin contractele de livrare a produselor la fondul de stat şi celelalte contracte economice încheiate;
b) elaboreazã propuneri de programe privind dezvoltarea şi modernizarea agriculturii în cadrul consiliului;
c) dezbate dãrile de seama ale biroului executiv, aproba şi hotãrãşte mãsurile necesare;
d) controleazã modul de îndeplinire a indicatorilor de plan aferenţi unitãţilor agricole de stat şi cooperatiste din raza sa de activitate;
e) indeplinegte orice alte atribuţii potrivit prezentului statut sau a cãror necesitate rezulta din activitatea consiliului unic agroindustrial.
ART. 21
Consiliul de conducere se întruneşte trimestrial şi ori de cîte ori este nevoie, fiind convocat de preşedintele consiliului din initiativa sa sau la cererea unei treimi din membrii sãi, ori la cererea uniunii judeţene a cooperativelor agricole de producţie şi a direcţiei generale pentru agrirultura şi industria a1imentara.
Consiliul de conducere poate lucra valabil în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrîri cu majoritatea voturilor celor prezenţi.
ART. 22
Consiliul de conducere şi fiecare membru în parte rãspund pentru activitatea lor în fata adunãrii generale a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist.
ART. 23
Biroul executiv este alcãtuit din 13-17 membri şi se compune din: directorul statiunii pentru mecanizarea agriculturii, preşedinţii cooperativelor agricole de producţie, directorii unitãţilor agricole de stat, directorul institutului, al statiunii centrale sau al statiunii de cercetãri, directorii asociaţiilor economice intercooperatiste şi ai celor dintre cooperativele agricole şi unitãţi de stat sau ale cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacere a mãrfurilor, şefii fermelor unitãţilor agricole de stat, în situaţia în care unitatea îşi are sediul pe teritoriul altui consiliu, inginerul şef, economistul şef şi inginerul zootehnist din cadrul consiliului unic, şeful circumscripţiei sanitare-veterinare, alte cadre de conducere din unitãţile componente, desemnate de consiliul de conducere.
Preşedinte al biroului executiv este prim-vicepreşedintele consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist; acesta este desemnat de adunarea generalã a consiliului unic dintre directorii sau preşedinţii unitãţilor componente, cu acordul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie şi consiliului popular judeţean.
La şedinţele biroului executiv participa şi preşedintele consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist.
ART. 24
Biroul executiv rezolva problemele curente ale activitãţii consiliului unic, organizeazã îndeplinirea hotãrîrilor şi recomandãrilor adunãrii generale şi ale consiliului de conducere.
Biroul executiv prezintã consiliului de conducere dãri de seama asupra activitãţii desfãşurate şi propuneri de mãsuri pentru realizarea indicatorilor de plan.
ART. 25
Biroul executiv se întruneşte lunar şi ori de cîte ori este nevoie, fiind convocat de preşedintele biroului.
Biroul executiv adopta hotãrîri cu majoritatea de voturi din numãrul membrilor sãi.
ART. 26
Preşedintele consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist rãspunde fata de comitetul judeţean de partid de intreaga activitate care se desfãşoarã pe raza consiliului, de producţia agricolã şi industriala; de gospodãrirea localitãţilor, de asigurarea autoaprovizionarii teritoriale, de activitatea politica şi culturalã, de munca de partid.
Pentru realizarea producţiei, folosirea deplina şi eficienta a pãmîntului, a tuturor mijloacelor materiale şi financiare, a forţei de munca, aplicarea tehnologiilor moderne, folosirea corespunzãtoare a specialiştilor, îndeplinirea în întregime a prevederilor privind predarea la fondul de stat a produselor agroalimentare, realizarea achiziţiilor de produse vegetale şi animaliere de la gospodãriile populaţiei, preşedintele consiliului rãspunde fata de comitetul judeţean de partid, comitetul executiv al consiliuIui popular judeţean şi direcţia generalã pentru agricultura şi industria alimentara.
Preşedintele consiliului unic agroindustrial asigura îndeplinirea tuturor atribuţiilor consiliului, cu respectarea stricta a dispoziţiilor legale şi a prevederilor statutare.
ART. 27
Prim-vicepreşedintele consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist - preşedinte al biroului executiv - coordoneazã activitatea curenta a consiliului unic şi rãspunde de efectuarea la timp şi de calitate a tuturor lucrãrilor agricole şi de obţinerea producţiei planificate, de utilizarea raţionalã a mijloacelor mecanice şi tehnice, de activitatea de transporturi, de executarea şi folosirea eficienta a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare, de efectuarea lucrãrilor terasiere cu utilaje grele, precum şi de activitatea de investiţii. De asemenea, rãspunde împreunã cu ceilalţi membri ai consiliului şi conducerile unitãţilor componente de aplicarea mãsurilor pentru reducerea consumului de materiale şi combustibili. Împreunã cu preşedintele consiliului şi ceilalţi membri ai consiliului, rãspunde de folosirea corespunzãtoare a specialiştilor, asigura buna funcţionare a activitãţii biroului executiv al Consiliului de conducere al consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist.
ART. 28
Biroul executiv şi fiecare membru în parte rãspund pentru activitatea lor în fata consiliului de conducere, a adunãrii generale a consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist şi a direcţiei generale pentru agricultura şi industria alimentara.
ART. 29
În cadrul consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist îşi desfãşoarã activitatea permanenta inginerul şef, economistul şef, inginerul zootehnist, planificatorul (tehnicianul), personalul din centrele de reproducţie şi selecţie a animalelor, care executa lucrãrile de insamintari artificiale pe raza consiliului, precum şi lucrãtorii cu sarcini de îndrumare a producţiei agricole de profil din unitãţile de prelucrare a produselor agricole, repartizaţi pe consiliu.
Inginerul şef al consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist rãspunde de realizarea sarcinilor de plan pentru intreaga producţie agricolã, în toate unitãţile agricole componente ale consiliului; indruma, controleazã şi rãspunde de cultivarea integrala a terenurilor agricole, de realizarea în termen a lucrãrilor, de respectarea amplasarii culturilor pe sole şi aplicarea tehnologiilor stabilite, de activitatea de chimizare şi aplicarea programului de irigare a culturilor, de folosirea judicioasã a bazei tehnico-materiale. De asemenea, sprijinã conducerile unitãţilor în stabilirea ordinii şi prioritatii lucrãrilor şi modului de efectuare a acestora, producerea şi asigurarea seminţelor de calitate superioarã; coordoneazã activitatea lucrãtorilor cu sarcini de îndrumare a producţiei agricole vegetale, din cadrul unitãţilor de prelucrare a produselor agricole, repartizaţi pe consiliu.
Economistul şef rãspunde de realizarea sarcinilor de plan în domeniul economico-financiar, de respectarea stricta a prevederilor legale privind gospodãrirea judicioasã a fondurilor materiale şi bãneşti; în condiţiile asigurãrii unei eficiente sporite şi a echilibrului financiar; asigura aplicarea cu strictele a noului mecanism economic şi ia mãsuri pentru încadrarea în normele de consum de materiale şi combustibili aprobate şi de rentabilizare a tuturor unitãţilor componente.
Inginerul zootehnist al consiliului unic rãspunde de realizarea sarcinilor de plan privind efectivele şi produsele animaliere, indruma şi rãspunde de executarea în termen a acţiunilor şi mãsurilor privind asigurarea bazei furajere pe sortimente, reproductia şi selecţia animalelor, precum şi de respectarea tehnologiilor de exploatare pe specii şi categorii de animale în toate unitãţile componente. De asemenea, coordoneazã activitatea lucrãtorilor cu sarcini de îndrumare a producţiei animaliere, din unitãţile de prelucrare a produselor animaliere, repartizaţi pe consiliu.
Planificatorul (tehnicianul) rãspunde de urmãrirea operativã a realizãrii indicatorilor de plan la unitãţile componente ale consiliului; activitatea acestuia este coordonata direct de inginerul şef al consiliului.
Toţi specialiştii care lucreaza în unitãţile de producţie din cadrul consiliului unic sînt subordonaţi acestuia.
Ca reprezentanţi ai statului, specialiştii care lucreazã în unitãţile de stat sau cooporatiste rãspund direct de realizarea sarcinilor de producţie şi economice ce le revin.
ART. 30
În raporturile cu unitãţile de stat, organizaţiile cooperatiste şi obşteşti, precum şi cu persoanele fizice, consiliul unic agroindustrial este reprezentat prin preşedinte care, împreunã cu economistul şef, angajeazã consiliul unic agroindustrial în limitele stabilite de cãtre adunarea generalã.

V. Alte prevederi

ART. 31
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist asigura plata drepturilor de retribuire cuvenite specialiştilor şi celuilalt personal, precum şi a indemnizaţiilor ce se acorda cooperatori ce îndeplinesc funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte scos din producţie, şefi de ferme şi de brigada din cooperativele agricole de producţie, în condiţiile prevãzute de lege.
Activitatea financiarã a consiliului unic se realizeazã prin aparatul funcţional al statiunii pentru mecanizarea agriculturii.
ART. 32
Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist are acelaşi sediu cu staţiunea pentru mecanizarea agriculturii sau cu o alta unitate din componenta sa.
ART. 33
Consiliul unic agroindustrial este indrumat, în intreaga munca organizatoricã şi politica desfasurata în scopul realizãrii sarcinilor de plan, de cãtre comitetul judeţean de partid.
Consiliul popular judeţean, prin direcţia generalã pentru agricultura şi industria alimentara, în colaborare cu uniunea judeteana a cooperativelor agricole de producţie şi sucursala Bãncii pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, asigura îndrumarea activitãţii consiliului unic agroindustrial, în vederea realizãrii sarcinilor stabilite prin lege şi prin prezentul statut.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016