Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 13 februarie 1967  privind aplicarea articolului 1 al Conventiei veterinare incheiate la 13 februarie 1967 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Franceze    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 13 februarie 1967 privind aplicarea articolului 1 al Conventiei veterinare incheiate la 13 februarie 1967 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Franceze

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 56 din 24 iunie 1967
I. Dispoziţiile articolului 1 al Convenţiei veterinare de mai sus şi ale prezentului Protocol se aplica urmãtoarelor animale vii şi produse de origine animala:
- ecvidee domestice şi sãlbatice;
- rumegatoare şi porcine domestice şi sãlbatice;
- carnivore domestice şi sãlbatice;
- rozatoare domestice şi sãlbatice;
- fazani, potirnichi, porumbei domestici;
- pãsãri vii;
- peşti şi icre de peste, broaste, melci;
- carne, organe şi mãruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina, refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat;
- preparate pe baza de carne, organe şi mãruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina;
- pãsãri tãiate, mãruntaie de pãsãri şi preparatele lor refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat;
- fulgi, pene, coarne, copite, unghii.
Animalele vii şi produsele de origina animala, nespecificate în prezentul Protocol, rãmîn supuse reglementãrii fiecãreia din Pãrţile contractante.
II. Punctele vamale autorizate pentru controlul sanitar al produselor specificate în Convenţie sînt desemnate de fiecare Parte contractantã.
III. Ecvideele, indiferent de destinaţia lor, vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevãzut în anexa 1.
Acest certificat poate fi colectiv pentru animalele din aceasta specie destinate macelariei; acestea vor fi identificate cu ajutorul unei mãrci la ureche, purtind primele trei litere ale denumirii tarii de origine şi un numãr de ordine.
Caracteristicile acestei mãrci vor fi menţinute în certificat, fãrã sa mai fie necesarã precizarea semnalmentelor animalelor.
IV. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru creştere vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevãzut în anexa 2.
Acest certificat poate fi colectiv; el trebuie sa redea caracteristicile marcilor, fãcute fie prin tatuaj la ureche, fie prin prinderea la ureche a unei plãci, purtind un numãr.
V. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru macelarie vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevãzut în anexa 3; acest certificat poate fi colectiv .
Aceste animale sînt marcate conform condiţiilor prevãzute în paragraful precedent, caracteristicile marcilor fiind reproduse în certificat.
VI. Rumegatoarele şi porcinele sãlbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar atestind ca sînt sanatoase şi provin dintr-o localitate care de cel puţin şase saptamini este:
1. - indemna de boli contagioase ale speciei;
2. - situata la o distanta de peste 20 de km de orice focar de febra aftoasa şi pesta porcina, ultima condiţie fiind necesarã numai pentru porcinele sãlbatice.
Acest certificat nu poate fi eliberat cu mai mult de trei zile înainte de expedierea animalelor.
VII. Rozatoarele domestice şi sãlbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar atestind ca sînt sanatoase.
Acest certificat va trebui sa precizeze, printre altele:
- pentru iepurii de casa: ca provin dintr-o localitate indemna de mixomatoza şi de tularemie;
- pentru iepurii salbatici: ca au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin şase luni şi imprejurul cãreia, pe o raza de 50 de km, în aceeaşi perioada nu s-a constatat aceasta boala.
Modelul certificatului figureazã în anexa 4.
Fiecare iepure salbatic trebuie sa aibã marcate la o ureche (prin tatuare sau placuta) literele folosite pentru identificarea vehiculelor automobile ale tarii de origine în circulaţie internationala.
VIII. 1. Fazanii şi potirnichile vor fi însoţite de un certificat eliberat, cu cel mult trei zile înainte de expedierea lor, de medicul veterinar al tarii exportatoare, care rãspunde de carantina pasarilor; acest document este conform modelului specificat în anexa 5.
2. Centrele de depozitare trebuie sa fie construite, echipate şi supravegheate în asa fel încît sa se poatã efectua un control sanitar eficace; în special în timpul carantinei lotul va fi frecvent vizitat de un medic veterinar desemnat oficial de serviciul veterinar central al tarii excportatoare.
Fiecare cadavru, în perioada de depozitare a vinatului, va trebui sa fie examinat de un laborator specializat sau de o secţie specializatã a unui laborator de diagnostic.
În cazul ca la una din pasarile în carantina se constata o maladie infectioasa sau parazitara cu caracter contagios, în special pseudopesta aviara (boala Newcastle), tot lotul pasarilor de vinat va trebui sa fie retras de la export.
10% din pasarile din centrul de depozitare vor trebui sa fie supuse unei luari de singe în vederea analizei anticorpilor pseudopestei aviare (boala Newcastle) cu ajutorul Testului H.I.
În caz de reactie pozitiva, se va dispune retragerea de la export a tuturor pasarilor din centrul de depozitare, precum şi oprirea introducerii de pãsãri în acesta pînã la terminarea operaţiunilor de sacrificare şi dezinfectare.
Medicul veterinar care rãspunde de carantina va trebui sa urmãreascã retragerea de la export a oricãrei pãsãri care prezintã o stare de slabire, chiar uşoarã.
IX. Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele comestibile, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig de la solipede domestice şi animale domestice din speciile bovina, caprina, ovina şi porcina, trebuie sa fi fost preparate în abatoare autorizate pentru export.
Organele comestibile constau din urmãtoarele: creieri, inimi, ficati, picioare, cozi, rinichi, ghinduri, capete, iar pentru specia porcina şi din singe.
Maruntaiele cuprind: intestinele, tendoanele şi nervii, pentru toate speciile menţionate mai sus, precum şi singele, cu excepţia singelui de porc.
Condiţiile de autorizare a abatoarelor sînt specificate în anexa 6.
Produsele specificate mai sus trebuie sa fi fost supuse unui control asigurat de medici veterinari oficiali, potrivit modalitãţilor prevãzute în anexa 7.
Animalele de la care s-au obţinut aceste produse nu trebuie sa fi fost importate dintr-o ţara pentru care Partea contractantã destinatara nu autoriza intrarea animalelor pe teritoriul sau.
De asemenea, animalele nu trebuie sa fi fost supuse unui tratament cu produse de natura sa afecteze calitatea carnii, ca: tireostatice, antibiotice, oestrogene (în alte scopuri decît cele terapeutice) şi conservante.
Seroasele nu trebuie sa prezinte nici o urma de zgirietura sau razuiala, cu excepţia acelora necesitate de scoaterea grasimii de prisos şi, în acest caz, locul de unde a fost scoasa grasimea trebuie sa poarte ştampila inspecţiei veterinare; nu trebuie sa se fi efectuat nici un fel de incizie decât aceea necesitata de inspecţie; ganglionii limfatici nu trebuie sa fi fost ridicati.
Ştampila serviciului veterinar al abatorului de origine trebuie sa fie conformã prescripţiilor prevãzute în anexa 8, care determina, între altele, condiţiile în care ea trebuie sa fie aplicatã.
Cu excepţia limbilor şi inimilor animalelor din speciile ovina şi caprina, capetele, limbile, inimile, plaminii şi ficatii tuturor speciilor vor trebui sa fie marcate cu cerneala sau cu foc.
În afarã de aceasta, pe toate organele, ştampila va trebui sa fie aplicatã cu cerneala pe o eticheta, fixatã în mod vizibil pe ambalaj şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului.
Carnea speciilor indicate în prezentul articol trebuie sa prezinte:
- pentru porci: în carcase tãiate în jumãtãţi; totuşi se pot importa separat sferturi, jamboane întregi cu os şi spete întregi cu os, precum şi bucãţi din regiunea dorso-lombara cu os, slanina şi piepti cintarind peste 3 kg;
- pentru alte specii: în carcase jupuite, întregi sau tãiate în jumãtãţi sau sferturi.
Bucatile mai mici decît jumatatile şi sferturile şi carnea dezosata a animalelor din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina vor putea fi exportate dacã satisfac, între altele, condiţiile prevãzute în anexa 9.
Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie sa fie însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevãzut în anexa 10; pentru cele care provin din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina, textul acestui document se completeazã cu o dovada certificind ca produsele respective au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusã sub interdicţie pentru cauza de febra aftoasa şi, în afarã de aceasta, de pesta porcina, dacã este vorba de porcine.
X. Pasarile tãiate, maruntaiele şi grasimea lor, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie sa fi fost preparate în abatoare autorizate, conform normelor indicate în anexa 11.
Aceste produse, precum şi iepurii domestici, trebuie sa fie însoţite de un certificat conform modelului indicat în anexa 12.
XI. Produsele şi grasimile alimentare, altele decît cele prezentate în stare proaspãta, refrigerata, congelata sau conservatã prin frig, conservele şi preparatele pe baza de carne şi mãruntaie şi extrasele din carne trebuie sa fie însoţite de un certificat sanitar, conform modelului indicat în anexa 13.
Certificatul trebuie sa fie completat cu atestarea ca produsele au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusã sub interdicţie pentru cauza de febra aftoasa şi, în afarã de aceasta, de pesta porcina, dacã este vorba de produse provenite de la porci, pentru urmãtoarele articole:
- cirnati sau produse de carne similare, mãruntaie sau singe de rumegatoare sau porcine; - alte preparate din carne sau mãruntaie, obţinute de la rumegatoare şi porcine.
Produsele de mai sus, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor, trebuie sa fi fost preparate în întreprinderi autorizate pentru export, condiţiile de acceptare a acestor întreprinderi fiind indicate în anexa 14.
XII. Vinatul impuscat trebuie sa fie însoţit de un certificat conform modelului indicat în anexa 15.
XIII. Certificatele sanitare prevãzute în prezentul Protocol trebuie sa fie redactate în limba romana şi în limba franceza.
XIV. Animalele vii şi produsele de origine animala menţionate mai sus vor fi respinse de ţara importatoare dacã ele nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul Protocol.
Motivul respingerii trebuie sa fie menţionat pe certificatul sanitar de cãtre inspectorul veterinar al punctului vamal sau al statiunii veterinare de la frontiera tarii importatoare.
În cazul imposibilitãţii de a le returna, animalele vor fi tãiate pe cheltuiala importatorului în abatorul cel mai apropiat de frontiera, desemnat de serviciul veterinar al tarii destinatare; produsele vor fi distruse în laboratorul de ecarisaj cel mai apropiat, pe cheltuiala importatorului.
În toate cazurile, serviciul veterinar central al tarii importatoare va incunostinta prin telegrama, în cel mai scurt timp, serviciul veterinar central al tarii exportatoare, asupra mãsurilor pe care le-a luat şi împrejurãrilor care au impus aceste mãsuri. Telegrama va fi confirmatã într-o informare detaliatã.
XV. Vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii vor fi curatate şi dezinfectate, înainte de încãrcare şi dupã descãrcare. Serviciile veterinare centrale ale Pãrţilor contractante îşi vor comunica reciproc regulamentele în vigoare cu privire la dezinfectarea mijloacelor de transport.
XVI. În caz de epizootie constatatã pe teritoriul uneia din pãrţile contractante, cealaltã Parte are dreptul sa interzicã sau sa limiteze, pe toatã durata pericolului de contaminare, importul animalelor şi produselor animale, precum şi al oricãrui fel de produse care pot servi la propagarea contaminarii.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016