Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 10 martie 1988  pentru reprimarea actelor ilicite impotriva sigurantei platformelor fixe situate pe platoul continental*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 10 martie 1988 pentru reprimarea actelor ilicite impotriva sigurantei platformelor fixe situate pe platoul continental*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 2 din 12 ianuarie 1993
*) Traducere.

Statele pãrţi la prezentul protocol,
fiind pãrţi la Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite impotriva siguranţei navigaţiei maritime,
recunoscind ca motivele pentru care convenţia a fost elaborata se aplica, deopotrivã, platformelor fixe situate pe platoul continental,
ţinînd seama de dispoziţiile numitei convenţii,
afirmind ca problemele care nu sînt reglementate prin prezentul protocol vor continua sa fie guvernate de regulile şi principiile dreptului internaţional general,

au convenit precum urmeazã:

ART. 1
1. Dispoziţiile art. 5 şi 7 şi cele ale art. 10 la 16 din Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite impotriva siguranţei navigaţiei maritime (denumita în continuare convenţia), se aplica deopotrivã, mutatis mutandis, infracţiunilor prevãzute la art. 2 al prezentului protocol, cînd aceste infracţiuni sînt sãvîrşite la bord sau impotriva platformelor fixe situate pe platoul continental.
2. În cazurile în care prezentul protocol nu este aplicabil potrivit paragrafului 1, dispoziţiile sale sînt totuşi aplicabile dacã autorul sau autorul prezumat al infracţiunii este descoperit pe teritoriul unui stat parte, altul decît statul în ale cãrui ape interioare sau în marea teritorialã a cãruia platforma fixa este situata.
3. În înţelesul prezentului protocol platforma fixa desemneazã o insula artificiala, o instalatie sau o lucrare ataşatã permanent de fundul marii în vederea explorãrii sau exploatãrii resurselor sau pentru alte scopuri economice.
ART. 2
1. Sãvîrşeşte o infracţiune orice persoana care în mod ilicit şi intentionat:
a) pune stapinire pe o platforma fixa sau exercita controlul asupra acesteia prin violenta ori ameninţare cu violenta; sau
b) sãvîrşeşte un act de violenta impotriva unei persoane aflate la bordul unei platforme fixe, dacã acest act este de natura sa compromita siguranta platformei; sau
c) distruge o platforma fixa sau îi cauzeazã daune de natura sa compromita securitatea sa; sau
d) plaseaza sau pune sa se plaseze pe o platforma fixa, prin orice mijloc ar fi, un dispozitiv sau o substanta apta sa distruga platforma fixa sau de natura sa compromita siguranta sa; sau
e) raneste sau ucide orice persoana, cînd aceste fapte prezintã o legatura de conexitate cu una dintre infracţiunile prevãzute la alin. a)-d) fie ca aceasta a fost comisã, fie ca a fost tentativa.
2. Sãvîrşeşte, de asemenea, o infracţiune orice persoana care:
a) incearca sa comita una dintre infracţiunile prevãzute la paragraful 1; sau
b) instiga o alta persoana sa comita una dintre aceste infracţiuni, dacã infracţiunea este efectiv comisã, sau este în orice mod complicele persoanei care sãvîrşeşte o asemenea infracţiune; sau
c) ameninta sa comita oricare dintre infracţiunile prevãzute la alin. b) şi c) ale paragrafului 1, dacã aceasta ameninţare este de natura sa compromita siguranta platformei fixe, ameninţarea menţionatã fiind sau nu legatã, potrivit legislaţiei naţionale, de o condiţie vizind a constringe o persoana fizica sau juridicã sa îndeplineascã sau sa se abţinã sa îndeplineascã un act oarecare.
ART. 3
1. Orice stat parte ia mãsurile necesare stabilirii competentei sale urmãrind atribuirea jurisdicţiei asupra infracţiunilor prevãzute la art. 2 cînd infracţiunea este sãvîrşitã:
a) impotriva sau la bordul unei platforme fixe cînd ea se afla pe platoul continental al acestui stat; sau
b) de cãtre un cetãţean al acestui stat.
2. Un stat parte poate, de asemenea, sa-şi stabileascã competenta urmãrind atribuirea jurisdicţiei asupra oricãreia dintre aceste infracţiuni:
a) cînd este comisã de o persoana apatridã cu resedinta obişnuitã în acest stat;
b) cînd, în cursul sãvîrşirii sale, un cetãţean al acestui stat este reţinut, amenintat, rãnit ori ucis; sau
c) cînd ea este comisã în scopul constringerii acestui stat de a îndeplini un act oarecare sau sa se abţinã.
3. Orice stat parte care şi-a stabilit competenta pentru cazurile vizate la paragraful 2 notifica aceasta Secretarului general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumit în continuare secretarul general). Dacã numitul stat, ulterior, abroga aceasta legislaţie, el notifica aceasta secretarului general.
4. Orice stat parte ia mãsurile necesare pentru a-şi stabili competenta, urmãrind atribuirea jurisdicţiei asupra infracţiunilor prevãzute la art. 2, în cazurile în care autorul prezumat al infracţiunii se afla pe teritoriul sau şi nu-l extrãdeazã unuia dintre statele pãrţi care şi-au stabilit competenta în conformitate cu paragrafele 1 şi 2 ale prezentului articol.
5. Prezentul protocol nu inlatura nici o competenta penalã exercitatã în conformitate cu legislaţia nationala.
ART. 4
Nici o dispoziţie a prezentului protocol nu afecteazã în vreun fel regulile dreptului internaţional privitoare la platformele fixe situate pe platoul continental.
ART. 5
1. Prezentul protocol este deschis la 10 martie 1988 la Roma şi, de la 14 martie 1988 la 9 martie 1989, la sediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumita în continuare organizaţia), semnãrii de cãtre oricare stat care a semnat convenţia. El rãmîne apoi deschis aderãrii.
2. Statele îşi pot exprima consimţãmîntul de a fi legate de prezentul protocol prin:
a) semnarea fãrã rezerve cît priveşte ratificarea, acceptarea sau aprobarea; sau
b) semnarea sub rezerva ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii, urmatã de notificare, de acceptare sau de aprobare; sau
c) aderare.
3. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea se efectueazã prin depunerea unui instrument în acest scop la secretarul general.
4. Numai un stat care a semnat convenţia fãrã rezerva cu privire la ratificare, acceptare sau aprobare sau care a ratificat, acceptat, aprobat convenţia sau a aderat la ea poate deveni parte la prezentul protocol.
ART. 6
1. Prezentul protocol intra în vigoare nouãzeci de zile socotite de la data la care trei state fie ca au semnat protocolul, fãrã rezerva, privitor la ratificare, acceptare sau aprobare, fie ca au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare. Totuşi, prezentul protocol nu poate intra în vigoare mai înaintea intrãrii în vigoare a convenţiei.
2. Pentru un stat care depune un instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare a prezentului protocol sau de aderare la acesta dupã ce condiţiile guvernind intrarea sa în vigoare au fost îndeplinite, ratificarea, acceptarea sau aderarea produce efect la nouãzeci de zile dupã data depunerii.
ART. 7
1. Prezentul protocol poate fi denunţat de cãtre oricare dintre statele pãrţi în orice moment dupã expirarea unei perioade de un an, socotitã de la data la care prezentul protocol intra în vigoare fata de acest stat.
2. Denunţarea se efectueazã prin depunerea unui instrument de denunţare la secretarul general.
3. Denunţarea produce efect la un an dupã data la care secretarul general a primit instrumentul de denunţare sau la expirarea oricãrui termen mai lung denunţat în acest instrument.
4. O denunţare a convenţiei de cãtre un stat parte este consideratã ca denunţare a prezentului protocol de cãtre aceasta parte.
ART. 8
1. O conferinţa poate fi convocatã de cãtre organizaţie în vederea revizuirii sau modificãrii prezentului protocol.
2. Secretarul general convoacã o conferinţa a statelor pãrţi la prezentul protocol spre a revizui sau modifica protocolul, la cererea unei treimi din statele pãrţi sau a cinci state pãrţi, dacã aceasta din urma cifra este mai ridicatã.
3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare depus dupã data intrãrii în vigoare a unui amendament la prezentul protocol este considerat a se aplica protocolului astfel modificat.
ART. 9
1. Prezentul protocol este depus la secretarul general.
2. Secretarul general:
a) informeazã toate statele care au semnat prezentul protocol sau au aderat la el, precum şi pe toţi membrii organizaţiei despre:
(i) orice noua semnatura sau orice depunere a unui nou instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum şi despre data lor;
(ii) data intrãrii în vigoare a prezentului protocol;
(iii) depunerea oricãrui instrument de denunţare a prezentului protocol, precum şi despre data la care a fost primit şi despre data la care denunţarea produce efect;
(iv) primirea oricãrei declaraţii sau notificãri fãcute în puterea prezentului protocol sau a convenţiei, privind prezentul protocol;
b) transmite copii certificate conforme ale prezentului protocol tuturor statelor care l-au semnat sau au aderat.
3. Imediat dupã intrarea în vigoare a prezentului protocol, o copie certificatã conformã este transmisã de cãtre depozitar secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite spre a fi înregistratã şi publicatã potrivit art. 102 al Cartei Naţiunilor Unite.
ART. 10
Prezentul protocol este întocmit într-un singur exemplar original în limbile engleza, arabã, chineza, spaniola, franceza şi rusa, fiecare text fiind deopotrivã autentic.
Drept pentru care subsemnaţii, autorizaţi în modul cuvenit de cãtre guvernele lor respective, au semnat prezentul protocol.
Fãcut la Roma, astãzi zece martie una mie noua sute optzeci şi opt.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016