Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL aditional din 7 decembrie 1929  LA CONVENTIA ROMANO-POLONA PRIVITOARE LA INLESNIREA TRAFICULUI DE FRONTIERA LOCAL    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL aditional din 7 decembrie 1929 LA CONVENTIA ROMANO-POLONA PRIVITOARE LA INLESNIREA TRAFICULUI DE FRONTIERA LOCAL

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 83 din 9 aprilie 1931
Dispoziţiuni de ordin veterinar
I. La articolele 3 şi 13 ale Convenţiei:
Cele doua Pãrţi Contractante au convenit a nu admite în zona frontiera limitrofa alte animale de calarit, de tracţiune şi de povara, care ar proveni din partea cealaltã a frontierei, decât animale cu o singura copita (solipede), marcate asa cum se cuvine.
Fiecare animal trebuie sa fie prevãzut cu câte un certificat liberat în limbile romana şi polona, de cãtre autoritatea administrativã de I-a instanta a localitãţii de provenienta. Acel certificat trebuie sa indice: numele, pronumele şi domiciliul posesorului animalelor, semnalmentele lor şi mãrcile durabile. Trebuie sa mai conţinã şi atestarea data de un medic-veterinar oficial din cealaltã Ţara, prin care sa se dovedeascã ca animalul nu este atins de vreo boala contagioasa şi ca nici nu este banuit de asa ceva. Acea atestare este valabilã timp de o luna, socotitã de la data liberãrii.
Fiecare Parte Contractantã va fixa punctele de trecere şi doua termene pe luna, pentru supunerea ziselor animale provenite din zona frontiera limitrofa a celeilalte Pãrţi, examinãrii veterinare care va servi de baza atestarii susmenţionate. Pentru acea examinare şi pentru atestarea sãnãtãţii nu se va percepe nici o taxa.
II. La articolul 15 al Convenţiei:
1. Nu pot fi admise la pascut, în zona frontiera limitrofa din partea cealaltã a frontierei, decât vitele de rasa: bovina, porcina şi ovina şi caprele provenite din zona frontiera limitrofa şi care aparţin ca proprietate locuitorilor stabiliţi acolo, precum şi animalele solipede de calarit, de tracţiune şi de povara, de un numãr indispensabil pentru transportul persoanelor şi lucrurilor ce însoţesc turmele, şi, în fine, cainii necesari pentru paza turmelor de islazuri.
2. În afarã de formalitãţile de îndeplinit, dupã prescripţiile de vama şi de frontiera prevãzute de prezenta Convenţie, se va cere ca animalele strãine, trimise la pasune şi în special vitele de rasa: bovina, porcina, ovina şi caprele, sa fie prevãzute cu documentele urmãtoare:
a) Certificatele de origina, liberate de autoritatea comunalã a localitãţii în care proprietarul vitelor îşi are domiciliu. Certificatele de origina se vor elibera individual pentru fiecare vita cornuta şi pot fi eliberate colectiv pentru toate celelalte animale.
Certificatele de origina vor indica:
) Numele, pronumele şi domiciliul proprietarului precum şi
bb) Numãrul animalelor şi semnalmentelor lor, şi anume: specia, sexul, culoarea şi semnele speciale, precum şi mãrcile (mãrci la urechi, mãrci cu fierul roşu, tãieri etc.);
cc) Atestarea ca vitele trimise la pasune stateau în localitatea de domiciliu a proprietarului lor, cel puţin în ultimele patruzeci de zile, şi
dd) Atestarea ca în momentul eliberãrii certificatului, localitatea de provenienta a vitelor este fãrã epizootii şi ca circulaţia vitelor respective nu este acolo restrânsã din cauza unor asemenea boli.
Tuberculoza, cazurile izolate de febra bubonica, de dalac bacteridian, de septicemie emoragica a vânatului şi a vitelor, de rapciuga şi de boala borcilor, nu se considera ca piedici pentru atestarea ca localitatea nu este atinsa de boli contagioase de animale.
Certificatele de origina nu pot sa aibã o data anterioarã de ziua a zecea înaintea sosirii vitelor la frontiera.
b) Certificate de sãnãtate, liberate de un medic veterinar al Statului sau recunoscut de Stat, pe baza constatãrilor particulare, şi care sa facã dovada:
) Ca vitele sunt neatinse de boli contagioase de animale şi ca nu sunt banuite de asa ceva, precum şi
bb) Ca ţara de origina nu a fost banuita, de un an incoace, de pesta bovina şi de peripneumonia contagioasa a bovideelor, şi
cc) Ca în cursul ultimelor patruzeci de zile febra aftoasa n-a fost constatatã la locul de provenienta al vitelor şi nici într-o raza de patruzeci de kilometri.
Când e vorba de vite din specia ovina, trebuie sa se mai ateste urmãtoarele:
dd) Ca în cursul ultimelor sasezeci de zile galbeaza nu exista la locul de provenienta al vitelor şi nici într-o raza de patruzeci de kilometri, şi
ee) Ca în cursul ultimelor sasezeci de zile galbeaza nu exista la locul de provenienta al vitelor şi nici într-o raza de douãzeci de kilometri.
În ceea ce priveşte porcii, se cere o atestare suplimentarã prin care sa se facã dovada:
ff) Ca în cursul ultimelor douãzeci şi opt de zile, pesta şi pneumonia infectioasa a porcilor nu exista la locul de provenienta al vitelor şi nici într-o raza de zece kilometri.
3. Turmele destinate a fi duse la pasune în partea cealaltã a frontierei trebuesc consemnate, în conformitate cu certificatele particulare de origina şi de sãnãtate. Acea consemnare va trebui sa se facã în patru exemplare, dintre care unul se va remite organului vamal al tarii de destinaţie, pentru facerea controlului vamal, al doilea autoritãţii comunale a localitãţii de trecere, al treilea autoritãţii administrative de I-a instanta (pretorul, starostele), iar al patrulea se va pãstra de conducãtorul turmei. Autoritãţile susmenţionate, precum şi autoritãţile vamale şi de paza frontierei respective, sunt datoare sa-şi comunice dinainte numãrul probabil al animalelor ce se vor trimite la pasune în partea cealaltã a frontierei şi sa se înţeleagã între ele în privinta termenelor trecerii frontierei. În deosebi, ele vor comunica rãspunsul lor în aceasta privinta într-un termen care sa nu depãşeascã 15 zile.
4. Animalele solipede: de calarit, de tracţiune şi de povara (p. 2), trebuesc prevãzute cu certificatele menţionate la paragraful I: cainii, cu certificate eliberate de un medic-veterinar al Statului sau recunoscut de Stat, prin care sa se ateste ca nu sunt atinsi de turbare şi ca în localitatea provenientei lor, circulaţia cainilor nu este supusã restrictiilor sanitare.
5. Animalele destinate pascutului în partea cealaltã a frontierei trebuie sa poarte mãrci durabile, în scop de a se indica Ţara provenientei lor (mãrci cu fierul roşu, plumburi la urechi, tatuaj etc.)
6. Ca punct de trecere pentru vitele strãine duse la pasune în zona frontiera limitrofa se vor considera, în principiu localitãţile unde se afla oficii vamale instituite pe ambele pãrţi ale liniei frontierei. Alte puncte de trecere se vor stabili de comun acord de cãtre autoritãţile competente ale administraţiei generale şi de cãtre autoritãţile vamale (de paza frontierei) ale celor doua Pãrţi Contractante.
Pentru moment se prenumara ca puncte de trecere: drumurile din munti de pe lângã Copilas, Lutoasa (Varful Popadia) şi Stevioara, precum şi satul Hriniava.
7. Proprietarul sau conducãtorul turmei este obligat a lua toate mãsurile necesare pentru ca vitele sale sa nu fie puse în contact cu vitele indigene în timpul trecerii pe la frontiera, precum şi în timpul pascutului.
8. Îndatã dupã sosirea lor la frontiera, animalele strãine duse la pasune vor fi supuse examinãrii sanitare. Aceasta examinare se va face de un medic veterinar al Statului sau recunoscut de Stat, din Ţara al carei teritoriu se afla locurile de pasune în chestiune, sau de medicii veterinari oficiali ai ambelor Pãrţi Contractante împreunã. Nici o taxa nu se va percepe pentru examinarea susmentionata. Autoritãţile administrative de I-a instanta (pretorul, starostele) vor fixa dinainte, în modul cuvenit, termenele pentru examinarea sanitarã a vitelor strãine pe linia frontiera şi vor lua toate mãsurile necesare pentru ca medicii-veterinari interesaţi, sa soseascã acolo la timp.
9. În cazul când s-ar constata ca animalele nu sunt prevãzute cu certificatele prescrise (p. 2), sau cu mãrci (p. 5), sau ca sunt atinse de o boala contagioasa de animale, sau ca sunt banuite, nu vor fi admise sa treacã frontiera.
10. În cazul când islazurile sau celelalte exploatatiuni agricole situate în zona frontiera limitrofa ar fi tãiate sau despãrţite prin linia frontiera de locuintele care alcatuesc împreunã cu ele un tot economic (art. 13 al Convenţiei), proprietarii sau posesorii acestor exploatatiuni vor avea dreptul de a face sa-şi treacã vitele cu scutire de vama şi de alte taxe, spre a se folosi de islazuri ori de câte ori va fi trebuinta de ele.
Prima trecere a vitelor peste frontiera nu poate avea loc decât cu condiţia de a se respecta toate dispoziţiile veterinare prevãzute mai sus.
În scopul inlesnirii controlului vamal, vitele în chestiune trebuesc consemnate, iar foaia de consemnatie trebueste depusa la organele vamale competente dela punctul de trecere.
Animalele cari aparţin speciilor cavalina, asina sau bovina, vor fi marcate cu fierul roşu la copita stanga dinainte (solipedele), la cornul stang sau la copita stanga dinainte (bovindeele) şi anume, animalele poloneze cu litera P, iar animalele romane cu litera R. Ele mai trebuie sa fie marcate cu foarfecele cu aceeaşi litera mare la parul crupei posterioare stange; aceasta marca trebue sa aibã o înãlţime de cel puţin 10 centimetri şi sa fie reînnoitã la timp.
Celelalte vite vor trebui marcate în modul ce se va cuveni dupã dispoziţiile generale.
11. În timpul cat vor sta pe teritoriul celeilalte Pãrţi Contractante, animalele vor fi supuse prescripţiilor veterinare ale Tarii pe teritoriul cãreia se afla, cu excepţia dispoziţiilor privitoare la despãgubiri, la ajutoare şi la remuneratiuni.
În cazul când autoritatea competenta, pe baza prescripţiilor în vigoare ar ordonã omorarea unui animal din cauza vreunei epizootii, autoritãţile administrative de I-a instanta (pretorul, starostele) îşi vor comunica reciproc, pe cale telegrafica, mãsura adoptatã pentru a invita pe medicul-veterinar oficial (medicul veterinar al Statului sau recunoscut de Stat), din Ţara cealaltã ca sa ia parte la examinarea diagnostica a viţei în chestiune, precum şi la disectia acelei vite şi la procedura de urmat pentru încheierea actelor ce vor servi de baza a unei indemnizari; acele documente vor trebui apoi sa fie predate autoritãţii competente (prefectul, voievodul) din ţara de origina a viţei omorate.
12. Vaccinarea ordonatã de autoritãţile competente se face fãrã plata, din oficiu, pe când vaccinarea care ar avea loc în urma cererii proprietarului, se face pe spesele acestuia, medicul-veterinar al tarii de origina fiind admis a lua parte la aceasta operaţie.
13. Dupã ce pascutul vitelor se va fi ispravit la termenul fixat, toate animalele strãine, împreunã cu progenitura lor eventual, vor fi îndreptate înapoi spre ţara lor de provenienta şi tot acolo trebuesc exportate şi toate produsele obţinute dela ele, ca: branza, lana etc., precum şi carnea utilizata şi pieile animalelor omorate.
Dacã în cursul pascutului, o epizootie proprie vitelor respective ar isbucni în turme, înapoierea acestora în Ţara de origina va putea avea loc dupã o înţelegere prealabilã a autoritãţilor competente ale celor doua Pãrţi Contractante şi dupã aplicarea mãsurilor de precautiune necesare.
III. La articolul 17 al Convenţiei
Ca provizii de consumat în cursul cãlãtoriei nu se considera decât carnea preparata (sarata, afumata, fripta etc.), iar nicidecum carnea cruda. Persoanele menţionate la aliniatul 2 al acestui articol, pot sa aducã carnea preparata în felul arãtat, însã în cantitatea care sa nu depãşeascã trebuinţele unei sãptãmâni.
IV. La articolele 28 şi 30 ale Convenţiei
Autoritãţile administrative competente de I-a instanta ale celor doua Pãrţi Contractante îşi vor comunica reciproc şi fãrã întârziere fiecare caz de constatare şi de dispariţie a epizootiilor, precum şi toate mãsurile luate în aceasta privinta în zona frontiera limitrofa, indicând localitãţile, numele posesorilor şi numãrul vitelor bolnave sau banuite.
Se vor considera ca epizootii, în sensul prezentului Protocol:
a) Pesta bovina; b) peripneumonia bovideelor; c) febra aftoasa; d) dalacul bacteridian; e) febra bubonica; f) septicemia emoragica a vânatului şi a vitelor; g) rapciuga solipedelor; h) galbeaza oilor; i) durina; k) exantema imperecherii la cai şi la bovidee; l) raia solipedelor şi oilor; m) turbarea; n) pesta şi pneumonia infectioasa a porcului; o) boala porcilor.
În afarã de informaţiile sus menţionate şi de schimbul regulat al buletinelor de epizootii bimensuale, autoritãţile centrale competente ale celor doua Pãrţi Contractante îşi vor comunica imediat, pe cale telegrafica, primul caz de pesta bovina, peripneumonie a bovideelor şi de galbeaza a oilor, survenit pe teritoriul lor.
În cazul când s-ar constata ca în urma traficului de frontiera a vitelor, una din epizootiile menţionate sub literele a, b, c, h, i, k, l şi n, a patruns din teritoriul unei Pãrţi Contractante în teritoriul celeilalte Pãrţi, sau în caz de pericol iminent de patrundere a unei asemenea epizootii, autoritãţile competente vor putea lua mãsurile cuvenite spre a restrânge şi mai mult, sau chiar spre a opri, traficul de frontiera a vitelor şi a materiilor animale brute.
Asemenea mãsuri vor fi aduse imediat la cunostinta celeilalte Pãrţi Contractante.
V. Posesorii animalelor, precum şi conducãtorii de turma, cari vor fi gasiti de repetate ori în contravenţie cu prescripţiile de ordin veterinar, vor putea fi excluşi vremelnic sau definitiv dela favorurile prevãzute de prezenta Convenţie, în afarã de rãspunderea lor penalã. În cazul când asemenea contravenţii sãvârşite cu intenţie frauduloasã s-ar repeta în mai multe sectoare ale zonei frontiere limitrofe, aducând un prejudiciu serios intereselor Statului, Pãrţi Contractante, dupã înţelegere prealabilã, vor putea interzice traficul frontiera local al vitelor, în general sau parţial.
Spre credinţa, plenipotenţiarii au semnat prezentul Protocol Adiţional şi şi-au pus pe el sigiliile.
Fãcut la Varsovia, în dublu exemplar, la 7 Decemvrie 1929.

G. CRETZIANU
(L. S.)

Dr. RASINSKI
(L. S.)



ANEXA A

LA ARTICOLUL 32 AL CONVENŢIEI
Lista provizorie a punctelor de trecere unde se afla oficiul vamal de frontiera
Oficiul vamal roman:
Oficiul vamal polonez:
Prigorodoc
Kozaczowka
Crisciatec
Zaleszczyki
Babin
Jasienow Polny (înfiinţare proiectata)
Grigore-Ghica-Voda
Oraseni
Sniatyn -Zalucze (cale feratã)
Kulaczyn (înfiinţare proiectata)
Vascauti
Zalucze (dependinta a birourilor vamale din Sniatzn-Zalucze)
Vijnita
Kuty

ANEXA B

LA ART. 32 AL CONVENŢIEI
Lista provizorie a punctelor de trecere în afarã de oficiile vamale
De partea romana
De partea polona:
Samuseni
Ujscie Biskupie
Vasilau şi Culeuti
Grodek
Jamblonita
Jablonica

MODELUL Nr. 1
WZOR Nr. 1
la articolul 4 al Conventiunei
do artykulu 4 konwencji
RECTO
TRAFICUL DE FRONTIERA LOCAL ROMANO-POLON
POLSKO-RUMUNSKI RUCH GRANICZNY
Certificat de trecere valabil o singura data Nr. ...........
Przepustka jednorazowa Nr. ..................
Numele şi pronumele .........................
Nazwisko i imie
Ocupatiunea ....................
Zawod
Locul naşterii ............. data naşterii .............
Miejsce urodzenia .......... data urodzenia ............
Naţionalitatea ......................................
Obywatelstwo
Domiciliat în comuna .............
Miejsce zamieszkania
Scopul trecerii peste frontiera .............
Powod przekroczenia granicy
Punctul de trecere peste frontiera ..........
Miejsce przekroczenia granicy
Valabil pentru a merge în comuna .............
Wazna na pobyt w gminie
Valabil pana la .............................
Wazna do
Verte
VERSO
Locul fotografiei
Miejsce na fotografje
În lipsa fotografiei, titularul permisului de fata va poseda o alta carte de identitate liberala sau eventual certificatã oficial şi însoţitã de o fotografie
Posladacz miniejszej przepustki ma inny dowod tozsamosci urzedowo wydany albo potwierdzony i zaopatrzony w fotografje
Semnatura titularului
Wlasnoreczny podpis posiadacza
Ştampila oficialã
Pieczec urzedowa
Numele persoanelor minore, mai mici de 15 ani, şi care însoţesc pe titularul certificatului ..................................................................
Wymienienie osob maloletnichh w wieku ponizj 15 lat, towarzyszacych posiadaczowl przepustki
Localitatea în care a fost liberat permisul ....................
data ....................
Miejsce wystawienia przepustki .......... data ...........
Autoritatea............................
Urzad
Semnatura
Podpis
Ştampila oficialã
Pleczec urzedowa

MODELUL Nr. 2

la articolul 4 al Convenţiei
RECTO
Traficul de frontiera local romano-polon
Certificat de trecere permanent .............. Nr. ........
Numele şi prenumele .................
Ocupatiunea ................
Proprietar (posesor, arendaş etc.), autorizat sa munceasca pãmântul în comuna
.............................................
Angajat la .................................
Locul naşterii .............. data naşterii ..............
Naţionalitatea .................................
Domiciliat în comuna ..........................
Punctul de trecere peste frontiera ..............
Valabil 6 luni (un an) ..........................
VERSO
Locul fotografiei
Semnatura titularului ...........................
Numele persoanelor minore, mai mici de 15 ani, care însoţesc pe titularul permisului
...........................................................
Localitatea în care a fost eliberat certificatul ..........
Data............................
Autoritatea.........................
Semnatura...........................
Ştampila oficialã...........................

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016