Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTII TEHNICE PT CR 12-2003 din 19 decembrie 2003  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTII TEHNICE PT CR 12-2003 din 19 decembrie 2003 "Masurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat" *)

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 124 bis din 11 februarie 2004

--------
*) Aprobate prin <>Ordinul nr. 379 din 19/12/2003 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 124 bis din 11/02/2004



Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor
sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
- ISCIR -



- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
--------------------------------------------------------------------------------

PRESCRIPTIE TEHNICA

PT CR 12-2003

MASURAREA CU ULTRASUNETE A GROSIMII ELEMENTELOR
INSTALATIILOR MECANICE SUB PRESIUNE SI
ALE INSTALATIILOR DE RIDICAT

COLECTIA INSPECTIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI
INSTALATIILOR DE RIDICAT

- ISCIR -

- EDITIE OFICIALA -

--------------------------------------------------------------------------------
Indicativ: PT CR 12-2003 Editia 1
--------------------------------------------------------------------------------


1. GENERALITATI
1.1. Scop
Prezenta prescriptie tehnica face parte din reglementarile tehnice nationale referitoare la examinarile nedistructive.
Autoritatea tehnica nationala care asigura punerea in aplicare si respectarea prevederilor din prezenta prescriptie tehnica este ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat care, in conformitate cu prevederile <>Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organul de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si a sigurantei in functionare a instalatiilor, echipamentelor si aparatelor supuse regimului de supraveghere tehnica.
1.2. Domeniu de aplicare
Prezenta prescriptie tehnica stabileste conditiile tehnice minime de masurare cu ultrasunete a grosimii elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat, supuse regimului de supraveghere tehnica conform prevederilor prescriptiilor tehnice specifice, Colectia ISCIR.
Examinarile nedistructive la elemente si componente ale obiectivelor si instalatiilor nucleare, care sunt supuse supravegherii ISCIR, precum si la alte elemente si componente la care este necesara supravegherea ISCIR, se vor efectua conform documentatiei de executie, pe baza unor proceduri tehnice de lucru avizate de ISCIR-INSPECT, cu respectarea standardelor si a prescriptiilor tehnice aplicabile, Colectia ISCIR.
Prevederile prezentei prescriptii tehnice sunt aplicabile oricarui material metalic in care undele ultrasonice se propaga cu viteza constanta si de la care se poate obtine o reflectare a fasciculului ultrasonic de pe suprafata opusa celei pe care se aseaza traductorul.
1.3. Personal de executie
Examinarea cu ultrasunete va fi efectuata de catre personal autorizat in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT CR 11, Colectia ISCIR.
1.4. Referinte normative
Prezenta prescriptie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescriptii tehnice si alte reglementari nationale.
1.4.1. Legi si hotarari
● <>Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii
● <>Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
● <>Hotararea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune
1.4.2. Standarde


● SR EN 12223:2001, Examinari nedistructive. Examinarea cu
ultrasunete. Specificatii privind blocul de
calibrare nr. 1
● SR EN 12668-1:2001, Examinari nedistructive. Caracterizarea si
verificarea echipamentelor pentru verificarea
ultrasonica. Partea 1: Defectoscoape
● SR EN 27963:1995, Imbinari sudate din otel. Bloc de calibrare
Nr. 2 pentru examinarea cu ultrasunete a
imbinarilor sudate
● STAS 6914-90, Control nedistructiv acustic. Defectoscopie
ultrasonica. Terminologie
● STAS 7802/1-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea si
reglarea defectoscoapelor. Conditii tehnice
generale
● STAS 7802/4-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea si
reglarea defectoscoapelor. Bloc de calibrare A3
● STAS 7802/5-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea si
reglarea defectoscoapelor. Bloc de calibrare A4
● STAS R 12500/2-87, Defectoscopie ultrasonica. Etalonarea si
reglarea defectoscoapelor ultrasonice
● STAS R 12500/3-87, Defectoscopie ultrasonica. Metoda de verificare
in exploatarea defectoscoapelor ultrasonice
● SE 797 (ASTM E 797-1995), Standard Practice for Measuring Thickness by
Manual Ultrasonic Pulse-Echo Contact Method



1.5. Termeni si definitii
1.5.1. aparat cu citire directa - aparat de orice tip la care citirea grosimii masurate se efectueaza direct pe afisajul numeric al acestuia.
1.5.2. prezentare A - prezentarea care are in abscisa timpul de parcurs al impulsului ultrasonic iar in ordonata amplitudinea ultrasonica receptionata de la un reflector.
Termenii si mentionate anterior se aplica numai in sensul prezentei prescriptii tehnice.
1.6. Abrevieri
PT - Prescriptie tehnica
US - Ultrasunete

2. APARATURA DE MASURARE
Aparatul ultrasonic trebuie sa corespunda necesitatii de a emite, receptiona si transmite impulsurile ultrasonice de diferite frecvente in "prezentare A" sau prin citire directa (numeric).
Aparatul ultrasonic va fi prevazut cu sursa de alimentare, acumulatori sau baterii, cu traductoare corespunzatoare metodei de lucru si, acolo unde este cazul, cu bloc de calibrare propriu.
Aparatura utilizata trebuie sa fie verificata metrologic in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

3. CONDITII DE APLICARE
3.1. Suprafetele elementelor pe care urmeaza sa se efectueze masurarea grosimii cu ultrasunete vor fi pregatite in mod corespunzator, fiind necesara, in prealabil, inlaturarea de pe acestea a depunerilor (oxizi, vopsea etc.).
Prezenta depunerilor sub forma de oxizi, vopsea sau alte materiale aderente pe suprafata pe care se efectueaza masurarea, precum si a discontinuitatilor de material (suprapuneri, exfolieri, incluziuni etc.) conduce la indicatii false cu privire la grosimea reala a materialului.
3.2. Suprafetele pe care se va efectua masurarea grosimii cu ultrasunete trebuie sa fie controlate vizual dupa curatare.
3.3. Masurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor se va efectua numai de catre personal autorizat conform prevederilor prescriptiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care efectueaza examinari nedistructive la instalatii mecanice sub presiune si la instalatii de ridicat, Colectia ISCIR.
3.4. Suprafetele examinate trebuie sa fie plane si lipsite de materiale straine care ar putea perturba cuplarea palpatorului (rugina, tunder, stropi de sudura, crestaturi, striuri etc.).
Pentru suprafete cilindrice sau sferice, aceasta cerinta va fi respectata daca este indeplinita urmatoarea conditie: D >= 15 a;
unde:
- D este diametrul piesei, in mm;
- a este dimensiunea talpii palpatorului in directia de examinare, in mm.
Daca aceasta cerinta nu poate fi indeplinita, talpa palpatorului trebuie sa fie adaptata la suprafata, iar sensibilitatea si domeniul trebuie sa fie reglate in consecinta.
Ondulatia suprafetei examinate nu trebuie sa fie mai mare de 0,5 mm.
Suprafetele examinate si suprafetele pe care se reflecta fasciculul ultrasonic sunt considerate satisfacatoare daca rugozitatea, Ra, este maxim 6,5 æm, pentru suprafetele prelucrate mecanic, respectiv 12,5 æm, pentru suprafetele sablate cu alice.
3.5. Temperatura suprafetei metalului elementului supus masurarii grosimii cu ultrasunete trebuie sa fie cuprinsa intre 0°C si 60°C pe toata durata examinarii, iar temperatura mediului ambiant va fi de cel putin +5°C.
3.6. Mediul de cuplare se va alege astfel incat sa se asigure un contact corespunzator intre traductor si suprafata supusa masurarii, avandu-se in vedere modul de pregatire a suprafetei, temperatura si pozitia acesteia.
3.7. Pentru domeniul temperaturilor standard mentionate la pct. 3.5 se pot utiliza uleiuri minerale, valvolina, unsoare consistenta, glicerinA etc. Pentru temperaturi ridicate se vor utiliza medii de cuplare speciale.
3.8. In cazul in care exista cerinte care limiteaza continutul unor compusi din mediul de cuplare, se vor respecta limitele impuse certificate printr-un buletin de analiza chimica a cuplantului pentru compusii respectivi.
3.9. In cazul in care masurarea grosimii cu ultrasunete se va efectua in alte conditii decat cele mentionate in prezenta prescriptie tehnica, se va intocmi o procedura de examinare care trebuie sa fie avizata de ISCIR-INSPECT.

4. METODE DE MASURARE
4.1. Metodele de masurare cu ultrasunete prevazute in prezenta prescriptie tehnica sunt prin impuls reflectat.
Masurarea cu ultrasunete se efectueaza prin contactul direct intre traductor si metal, cu conditia ca suprafata elementului supus masurarii sa fie accesibila cel putin pe o parte.
4.2. In functie de tipul aparatului utilizat, masurarea cu ultrasunete a grosimii materialului se poate efectua astfel:
a) prin citirea directa a grosimii materialului, numeric, pe aparate destinate numai masurarii grosimii cu ultrasunete;
b) prin citirea directa a grosimii materialului, numeric, pe ecranul unui defectoscop ultrasonic, in "prezentare A";
c) pe ecranul unui defectoscop ultrasonic, in "prezentare A", utilizand ecouri de fund multiple.
4.3. Masurarea grosimii se efectueaza astfel:
a) pe suprafete plane, cu traductoare de unde longitudinale monocristal sau dublu cristal (emisie-receptie) cu talpa plana si numai in cazul in care suprafata opusa nu face un unghi mai mare de 10° cu suprafata pe care se aplica traductorul;
b) pe suprafete curbe (de exemplu: tevi), cu traductoare de unde longitudinale monocristal cu talpa concava (curbura talpii traductorului trebuie sa fie mai mare sau egala cu cea a suprafetei de palpare) sau cu traductoare de unde longitudinale dublu cristal (emisie-receptie).

NOTA:
In cazul in care suprafata elementului examinat nu permite o cuplare corecta datorita formei sale neregulate, trebuie sa se efectueze o prelucrare corespunzatoare a suprafetei.

Pentru fiecare punct de masurare, traductorul de unde longitudinale dublu cristal (emisie-receptie) se va fixa in doua pozitii pe acelasi loc, cu planul de separare a celor doua cristale decalat la 90° (cu exceptie in cazul tevilor), iar in final se va lua in considerare valoarea cea mai mica.
La masurarea grosimii unor elemente cu forme complexe se va avea in vedere, in afara ecoului generat de suprafata opusa (pana la care se masoara grosimea), posibilitatea aparitiei ecourilor nedorite provenite de la reflexii ale fasciculului ultrasonic pe suprafetele invecinate directiei pe care se efectueaza masurarea.
Pentru efectuarea masurarilor, se vor utiliza traductoare in functie de configuratia piesei, de structura materialului si de frecventele de lucru ale aparatelor folosite la masurarea grosimii cu ultrasunete.

5. CALIBRAREA SI ETALONAREA APARATURII DE MASURARE
5.1. Calibrarea si etalonarea aparaturii ultrasonice, in vederea masurarii grosimii, se vor efectua in conformitate cu instructiunile fiecarui aparat, livrate de furnizor odata cu acesta, utilizand elementul de calibrare al aparatului, blocul de calibrare conform SR EN 12223, STAS 7802/4, STAS 7802/5 sau SR EN 27963 precum si seturi de etaloane. Blocurile de referinta vor avea viteza ultrasonica identica cu cea a piesei de masurat, dimensiunile acestora vor include grosimea de masurat atunci cand viteza ultrasunetului difera cu mai mult de 1% de cea a materialului blocului de calibrare si vor avea minim patru trepte.
5.2. Blocurile de referinta executate din acelasi material ca si cel al elementului de masurat se vor utiliza si in cazul in care nu exista posibilitatea masurarii prin mijloace mecanice a grosimii si nici nu se cunoaste viteza ultrasonica in materialul respectiv.
Blocurile de referinta vor fi verificate dimensional conform unei proceduri, folosind mijloace de masurare verificate metrologic.
Pentru diametre exterioare, D(e), mai mici de 159 mm vor fi folosite blocuri de referinta curbe de acelasi diametru si aceeasi grosime ca a tevii controlate.
Pentru D(e) mai mari sau egale cu 159 mm se utilizeaza blocul de calibrare A3, conform STAS 7802/4.
5.3. Calibrarea si etalonarea aparatului se vor efectua cu acelasi ansamblu "aparat-traductor" si acelasi mediu de cuplare care vor fi utilizate la masurarea efectiva a grosimii elementului.
5.4. Dupa calibrarea si etalonarea aparaturii de masurare a grosimii cu ultrasunete, este interzisa schimbarea parametrilor utilizati in operatiile mentionate, cu exceptia amplificarii.
5.5. La folosirea metodei cu impuls reflectat utilizand ecouri multiple, etalonarea va consta in:
a) stabilirea domeniului de grosimi pentru elementul care urmeaza a fi masurat;
b) alegerea etalonului de referinta a carui grosime include si grosimea elementului care urmeaza a fi masurat.
La alegerea unui numar de ecouri nu se va lua in considerare indicatia impulsului initial, care va fi scos din ecranul aparatului deoarece distanta pe ecran intre acesta si primul ecou de fund reprezinta o grosime mai mare decat grosimea masurata a elementului. Astfel, pe ecran, la gradatia "zero" va fi primul ecou de fund.
Numarul minim de ecouri va fi de patru.
5.6. Etalonarea aparatelor cu citire directa (atat a defectoscoapelor ultrasonice, cat si a celor destinate numai masurarii grosimii cu ultrasunete) se va efectua cu blocuri de calibrare sau de referinta utilizand doua trepte consecutive astfel incat grosimea de masurat sa fie cuprinsa intre grosimile celor doua trepte.
5.7. Pentru domeniul de masurare 1...3 mm se vor utiliza numai traductoare de unde longitudinale dublu cristal (emisie-receptie). Etalonarea ansamblului "aparat-traductor" se va efectua in aceste cazuri, in mod obligatoriu, cu etaloane din acelasi material ca si cel al elementului de masurat, conform celor mentionate la pct. 5.6.
5.8. In timpul etalonarii, atat a defectoscoapelor ultrasonice cu citire directa cat si a celor la care citirea se realizeaza prin ecouri multiple, aparatul va fi reglat pana la obtinerea pe ecran a ecourilor, respectiv a dimensiunilor corespunzatoare grosimilor reale ale etaloanelor.
5.9. Etalonarea se va efectua la inceputul si la sfarsitul schimbului de lucru, la schimbarea operatorului sau ori de cate ori se considera ca este necesara.
In cazul constatarii unor abateri de la etalonarea initiala, masurarile efectuate intre doua etalonari succesive se vor repeta.
5.10. In timpul masurarii grosimilor se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:
a) se vor efectua doua masurari in acelasi punct, inregistrandu-se valoarea cea mai mica pentru traductoarele monocristal; pentru traductoarele dublu cristal se va proceda conform celor mentionate la pct. 4.3;
b) masurarea se va efectua in puncte distincte sau in punctele de intersectie ale unui caroiaj, in functie de cerintele proiectantului, ale organului de supraveghere tehnica abilitat sau ale inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT;
c) in cazul materialelor care prezinta discontinuitati, se va verifica existenta acestora prin examinarea ultrasonica pe ambele fete ale elementului la care se masoara grosimea si numai in cazul in care acest lucru nu este posibil prin examinare ultrasonica pe o singura fata cu traductor de unde longitudinale dublu cristal (emisie-receptie).
5.11. Examinarea ultrasonica pentru punerea in evidenta a discontinuitatilor de material se va efectua in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT CR 10, Colectia ISCIR, referitoare la examinarea cu ultrasunete a tablelor folosite la construirea si repararea instalatiilor supuse regimului de supraveghere tehnica din partea ISCIR-INSPECT.

6. INREGISTRAREA REZULTATELOR
6.1. Fiecare laborator de examinari, care efectueaza masurari de grosimi cu ultrasunete, trebuie sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta a examinarilor efectuate, care va contine cel putin urmatoarele informatii:
- data examinarii;
- comanda interna;
- instalatia supusa examinarii;
- subansamblul examinat;
- aparatul utilizat;
- traductorul utilizat;
- tipul etalonului;
- grosimea minima si maxima masurata;
- numarul buletinului de examinare.
6.2. Rezultatele masurarilor de grosimi efectuate prin metoda ultrasonica vor fi consemnate intr-un buletin de examinari US grosimi, care va contine:
- denumirea completa si adresa agentului economic;
- denumirea completa si adresa laboratorului;
- numarul autorizatiei din partea ISCIR-INSPECT;
- data la care expira autorizatia;
- numarul si data emiterii buletinului;
- beneficiarul;
- data si numarul comenzii interne;
- datele de identificare a elementului masurat (ansamblu, subansamblu, material, numarul de fabricatie, anul fabricatiei, grosimea conform documentatiei etc.);
- datele cu privire la aparatura folosita (tipul si seria aparatului, domeniul de lucru, amplificarea, viteza ultrasonica, tipul traductorului, frecventa, diametrul traductorului etc.);
- modul de citire a grosimii si precizia de masurare;
- numele si semnatura operatorului care a efectuat examinarea si ale sefului de laborator;
- numarul autorizatiei operatorului si data la care expira.
La examinarile efectuate la echipamentele sub presiune clasificate conform <>Hotararii Guvernului nr. 752/2002 se vor folosi aparate care vor avea urmatoarele exactitati de masurare si care vor fi trecute in buletin:
- echipamentele sub presiune din categoriile I si II: exactitatea de masurare de 0,25 mm;
- echipamentele sub presiune din categoria III: exactitatea de masurare de 0,1 mm;
- echipamentele sub presiune din categoria IV: exactitatea de masurare de 0,05 mm.
6.3. La buletinul de examinare US grosimi vor fi anexate:
- schita elementului, cu indicarea punctelor in care s-au efectuat masurarile de grosime, cotate astfel incat sa permita identificarea ulterioara fara echivoc a punctelor respective;
- documentul cu valorile obtinute (impreuna cu exactitatea de masurare).
Buletinul de examinare US grosimi se va emite in cel putin doua exemplare, din care unul va ramane in arhiva laboratorului de examinari.
Modelul buletinului de examinari US grosimi este prezentat in anexa A.
Se poate utiliza si alt tip de buletin de examinare, cu conditia respectarii numarului minim de date mentionate in anexa A.

7. DISPOZITII FINALE
7.1. Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
7.2. La data intrarii in vigoare a prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea urmatoarea prescriptie tehnica:
● CR 30-99 "Prescriptii tehnice pentru masurarea cu ultrasunete a grosimilor elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si instalatiilor de ridicat", aprobata cu <>Ordinul ministrului industriei si comertului nr. 134/1999 .
7.3. Prezenta prescriptie tehnica intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
7.4. Orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea.
7.5. Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt obligati sa se asigure ca sunt in posesia ultimei editii si a tuturor modificarilor aparute dupa publicare.
7.6. Trimiterile facute in prezenta prescriptie tehnica la standarde, prescriptii tehnice, acte legislative etc. se refera la editiile in vigoare.


ANEXA A



Denumirea si adresa agentului economic: .......................
Denumirea si adresa laboratorului: ............................
Nr. autorizatiei din partea ISCIR-INSPECT: ....................
Data la care expira autorizatia: ..............................


BULETIN DE EXAMINARE US GROSIMI
Nr. ..... Data: ..........

Beneficiar ................................................................
Denumire instalatie ........................, subansamblu ................,
nr. fabricatie .........., anul fabricatiei ............
Conform comenzii interne nr. .....................
1. Grosime material (conform documentatiei tehnice) (in mm) ................
2. Material .......................... Diametru element (in mm) ............
3. Conditii de efectuare a examinarii:
Aparat folosit ........................ Seria ...........................
Domeniu de lucru (in mm)............... Amplificare (in dB) (dupa caz)...
Viteza ultrasonica .................... Tip cuplant .....................
Frecventa (in MHz) .................... Tip traductor ...................
Diametru traductor (in mm)............. Tip etalon ......................
4. Modul de citire a grosimii ......... Precizia de masurare ............
5. Examinarea s-a efectuat in conformitate cu prevederile prescriptiei
tehnice PT CR 12.
6. Schita elementului masurat, cu indicarea punctelor in care s-au efectuat
masurarile de grosime cu US, si documentul cu valorile obtinute sunt anexate la
prezentul buletin care contine un numar de ...... file.
7. Observatii: ............................................................

┌────────────────┬─────────────────┬──────────────────┬────────────┬───────────┐
│ │ Nume si prenume │ Nr. autorizatie/ │ Nivel de │ Semnatura │
│ │ │ expira la data │ autorizare │ │
├────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼────────────┼───────────┤
│Operator │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼────────────┼───────────┤
│Sef laborator │ │ │ │ │
└────────────────┴─────────────────┴──────────────────┴────────────┴───────────┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016