Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTII TEHNICE din 29 ianuarie 1999  privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) - CR 12-99    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTII TEHNICE din 29 ianuarie 1999 privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) - CR 12-99

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 16 februarie 1999


ART. 1
Instalatiile mecanice sub presiune, cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, apa calda, recipientele si conductele sub presiune, instalatiile de ridicat, mecanismele, macaralele, ascensoarele, funicularele, masinile de extractie, instalatiile de ridicat pe plan inclinat, aparatele consumatoare de combustibil, denumite in continuare instalatii, componente, dispozitive de siguranta, aparate si arzatoare independente, sunt supuse unui regim special de autorizare si control tehnic, stabilit prin <>Decretul nr. 587/1973 , modificat si completat prin <>Decretul nr. 417/1985 si prin prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR.
ART. 2
In exercitarea atributiilor, Inspectia pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) elaboreaza, in colaborare cu factorii interesati, prescriptii tehnice cu caracter obligatoriu pentru toti cei care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, poseda sau exploateaza instalatiile revazute la art. 1.
ART. 3
Pentru operatiunile de autorizare, avizare si control tehnic, efectuate de ISCIR la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil in uz neindustrial, se stabilesc tarifele prezentate in anexele nr. 1-17 care fac parte integranta din prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR.
ART. 4
Sumele taxate conform tarifelor cuprinse in anexe pentru efectuarea operatiunilor prevazute la art. 3 la instalatiile mentionate mai sus se achita de catre agentii economici, persoane juridice sau fizice (beneficiar al verificarilor), prin virarea sumei respective cu ordin de plata sau fila cec (daca nu se achita in numerar la casieria ISCIR), in contul ISCIR trecut in factura sau in procesul-verbal emis de ISCIR, in termen de maximum 3 zile de la data primirii documentului respectiv (factura sau procesul-verbal).
ART. 5
Prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR stabilesc tarifele pentru prestarile de servicii efectuate de ISCIR ca urmare a atributiilor ce decurg din lege privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor mecanice sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil in uz neindustrial.
ART. 6
Tarifele stabilite in prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR se aplica la instalatiile sub presiune si de ridicat clasice, la instalatiile si componentele din instalatiile si obiectivele nucleare, precum si la aparatele consumatoare de combustibil in uz neindustrial si se refera la urmatoarele prestari de servicii:
a) verificarea si/sau avizarea conforma a proiectelor de instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate;
b) omologarea instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor, procedurilor de sudare, produselor din metale, materialelor de sudare, radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor si materialelor pentru examinari nedistructive si materialelor pentru tratarea agentilor termici;
c) verificarea capacitatii tehnice in vederea autorizarii unitatilor, persoanelor juridice, indiferent de forma de proprietate si de organizare, care proiecteaza, omologheaza, construiesc, monteaza, intretin, repara, incarca, transporta, incearca si verifica instalatii, materiale si altele similare, componente, dispozitive de siguranta si aparate;
d) verificarea starii tehnice a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si a aparatelor in timpul construirii, montarii, la punerea in functiune, periodic in exploatare, precum si in timpul si dupa reparare, dupa caz;
e) avizarea tehnica in vederea importului de instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate;
f) verificarea regimului chimic al apei si al aburului la cazane;
g) eliberarea avizului obligatoriu de instalare pentru cazane;
h) eliberarea cartii instalatiei sau a elementului component - partea de exploatare, completata cu datele tehnice necesare, precum si a autorizatiilor personalului prevazut la lit. i);
i) examinarea, in vederea autorizarii sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si a personalului pentru deservirea instalatiilor (fochisti, macaragii, liftieri, laboranti-operatori etc.);
j) verificari inopinate in timpul construirii, montarii, repararii sau la detinatorii de instalatii, componente, dispozitive de siguranta sau aparate, in timpul intretinerii ascensoarelor, incarcarii, depozitarii sau transportului de recipiente - butelii, containere si cisterne (auto si C.F.);
k) incercari termotehnice si termochimice;
l) examinari si incercari nedistructive in laboratoare;
m) examinari si incercari distructive in laboratoare;
n) analize metalografice macro- si microstructurale in laboratoare;
o) analize chimice de metale, combustibil, apa, depuneri, ioniti;
p) avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instructiuni, programe de pregatire pentru personalul prevazut la lit. i), interpretari si abateri de la prevederile Prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR, insusirea punctelor de stationare obligatorie, cu verificare ISCIR, conform planurilor de control, calitate, verificari si incercari (PCCVI), acceptarea unor materiale, precum si a aparatelor pentru examinari nedistructive din import;
q) consultatii tehnice;
r) verificari tehnice;
s) cercetarea cauzelor avariilor si accidentelor produse la instalatii, componente sau aparate.

NOTA:
Timpul normat nu reprezinta ore efective de lucru.

ART. 7
Pentru prestarile de servicii prevazute la art. 1 si 2 tarifele vor fi conform anexelor nr. 1-17.
ART. 8
Tarifele prevazute in anexele nr. 1-17 se aplica in cazul in care prestarile de servicii se efectueaza in cadrul orelor normale de lucru.
In cazul in care prestarile de servicii, la solicitarea beneficiarilor, se executa in afara zilelor si orelor normale de lucru, tarifele prevazute in anexele nr. 1-17 se vor majora dupa cum urmeaza:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada prestarii serviciilor Majorarea
- % -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zile lucratoare, intre orele 17,00-22,00 50
Zile lucratoare, intre orele 22,00-8,00 75
Zile nelucratoare, intre orele 8,00-17,00 100
Zile nelucratoare, intre orele 17,00-22,00 125
Zile nelucratoare, intre orele 22,00-8,00 150
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ART. 9
In cazul in care beneficiarii prestarilor de servicii solicita prestarea acestora intr-un interval de maximum 48 de ore de la data solicitarii, in afara prevederilor art. 8 se va aplica, la tarifele stabilite conform anexelor nr. 1-17, o majorare de urgenta de 25% .
Pentru stabilirea majorarii de urgenta se vor lua in considerare data documentului emis ca urmare a prestarii serviciului si data de inregistrare la ISCIR a cererii scrise (scrisoare, fax, telegrama) sau a convorbirii telefonice.
ART. 10
In situatiile in care incercarile si verificarile instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si aparatelor se efectueaza pe baza unui contract anual incheiat intre ISCIR si beneficiarul prestarilor de servicii, valoarea totala a sumei care trebuie achitata catre ISCIR ca urmare a aplicarii tarifelor din prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR poate fi redusa cu pana la 10% .
ART. 11
Efectuarea prestarilor de servicii de catre ISCIR va fi dovedita prin documente scrise corespunzatoare, care, dupa caz, pot fi procese-verbale, buletine de analiza, de incercare sau de examinare, scrisoare de insotire a unor documentatii vizate, autorizatii, procese-verbale de omologare, avize tehnice de import sau documente similare acestora.
ART. 12
Pregatirea instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta sau a aparatelor, in vederea efectuarii verificarilor de catre organele ISCIR, revine in sarcina solicitantului prestarilor de servicii. In cazul in care acesta nu a pregatit sau a pregatit necorespunzator instalatiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau aparatele, duratei de asteptare de la data si ora solicitata pana la asigurarea conditiilor de incepere a verificarilor solicitate i se va aplica un tarif suplimentar fata de tarifele prevazute in prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR, luandu-se in calcul tariful de 100.000 lei/ora.
ART. 13
Pentru incercarile, examinarile si/sau verificarile neterminate sau nereusite (de exemplu: defectarea pompei de ridicare a presiunii, neetanseitatea armaturilor de izolare, aparitia unor scurgeri-ruperi de elemente portante, ruperi de cablu etc.) se vor aplica tarifele prevazute in prezentele prescriptii tehnice, precum si in cazul unor asemenea lucrari finalizate.
ART. 14
Consumurile de energie, combustibil, apa etc., necesare verificarilor, precum si cele pentru functionarea aparaturii de control, in cazul folosirii aparaturii ISCIR, vor fi suportate de catre solicitantul prestarilor de servicii.
ART. 15
In cazul in care prestarile de servicii urmeaza sa fie achitate in valuta, conform intelegerii dintre ISCIR si beneficiarii prestarilor de servicii din Romania, tarifele vor fi stabilite in lei, conform prevederilor prezentelor Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR, facandu-se echivalentul in valuta, luandu-se in considerare cursul valutar oficial al Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incasarii tarifelor de catre unitatea bancara respectiva.
In cazul unor prestari de servicii (avizari de proiecte, audit tehnic de fabricatie, eliberarea certificatului ISCIR, verificari de instalatii in executie, autorizari de personal, omologari de instalatii in executie, autorizari de personal, omologari de proceduri de sudare, acceptari de materiale etc.) la cererea unor beneficiari straini care asigura transportul si cazarea inspectorilor ISCIR, tarifele vor fi stabilite in valuta, cel mult la nivelul aplicat in tara respectiva de catre organizatia de supraveghere tehnica similara ISCIR, plata putand fi efectuata si in lei la cursul valutar oficial al Bancii Nationale a Romaniei in momentul achitarii.
ART. 16
Prevederile art. 8 si 9 privind majorarea tarifelor nu se aplica in cazul in care prestarile de servicii se refera la cercetarea cauzelor avariilor sau accidentelor produse la instalatii, componente sau aparate.
ART. 17
Tarifele cuprinse in anexele nr. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 si 12 sunt calculate pentru o durata de lucru de 8 ore zilnic.
In situatia in care pentru rezolvarea lucrarilor respective se depaseste durata de lucru de 8 ore/zi, tarifele cuprinse in anexele mentionate vor fi suplimentate cu sumele corespunzatoare timpului consumat pentru cel normal, calculate cu un tarif de 100.000 lei/ora cu completarile prevazute la art. 8 si 9 din prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR.
ART. 18
Anual, in primul trimestru, tarifele prevazute in prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR vor fi revazute in functie de indicii de inflatie.
ART. 19
Prezentele Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR anuleaza orice alte dispozitii contrare in acest domeniu si intra in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei.

ANEXA 1

TARIFELE
privind verificarea si/sau avizarea conforma a proiectelor noi sau reutilizate de instalatii, componente, dispozitive de siguranta sau aparate



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea finala a proiectului instalatiei,
elementului component, dispozitivului Tariful
de siguranta sau a aparatului (% din valoarea finala
- mii lei - a proiectului nou
sau reutilizat)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pana la 3.000 15,0
- peste 3.000 pana la 6.000 12,5
- peste 6.000 pana la 10.000 12
- peste 10.000 pana la 20.000 10
- peste 20.000 7,5
Avizarea proiectelor pentru aparate consumatoare
de combustibil 20
Avizarea proiectelor pentru dispozitive de siguranta
la suprapresiune 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Valoarea in procente perceputa va avea in vedere tariful final de proiectare al proiectelor noi sau reutilizate, pe care solicitantul il va prezenta obligatoriu. In cazul proiectelor pentru instalatiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau aparatele ce urmeaza a fi importate, iar proiectul a fost executat de o firma straina, tariful se stabileste de catre ISCIR, in valuta, conform prevederilor art. 15, astfel:
- 50 dolari S.U.A./ora pentru unitatile necertificate de ISCIR; sau
- 25 dolari S.U.A./ora pentru unitatile certificate de ISCIR.
In cazul in care valorile mentionate nu vor fi precizate de catre solicitant pana la avizarea proiectului, se va calcula tariful de incasat folosindu-se tariful orar de 100.000 lei.


ANEXA 2

TARIFELE
pentru omologarea preliminara si/sau definitiva a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor, procedurilor de sudare, materialelor, materialelor pentru sudare, radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor si materialelor pentru examinari nedistructive si materialelor pentru tratarea agentilor termici



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea lucrarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cazane de abur sau apa fierbinte, avand debitul de:
- pana la 10 t/h, respectiv 5 Gcal/h 9.375
- peste 10 t/h, respectiv 5 Gcal/h pana la 100 t/h,
respectiv 50 Gcal/h 18.750
- peste 100 t/h, respectiv 50 Gcal/h 37.500
2. Cazane de abur de joasa presiune sau apa calda 8.000
3. Recipiente sub presiune:
- cu capacitate pana la 1.000 l, p(n) ≤ 25 bari 1.250
- cu capacitate pana la 1.000 l, p(n) > 25 bari 2.500
- cu capacitate peste 1.000 l, p(n) ≤ 25 bari 2.500
- cu capacitate peste 1.000 l, p(n) > 25 bari 6.250
4. Calandria 62.000
5. Generatoare de abur pentru obiective sau instalatii nucleare 62.000
6. Recipiente sub presiune pentru obiective sau instalatii nucleare:
- cu capacitate pana la 500 l (inclusiv) 1.250
- cu capacitate de la 500 l pana la 1.000 l (inclusiv) 2.500
- cu capacitate de la 1.000 l pana la 5.000 l (inclusiv) 3.125
- cu capacitate pana la 5.000 l 3.750
7. Pompe centrifuge cu diametrul de refulare de:
- pana la 50 mm (2 inch) 625
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 1.000
- peste 150 mm (6 inch) 1.250
8. Armaturi cu presiunea nominala de:
a) pana la 20 bari si diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 625
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1^1/2 inch) 1.000
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.250
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 1.500
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.500
b) peste 25 bari pana la 40 bari si diametrul nominal de:
- pana la 168 mm (6 inch) 1.500
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.500
c) peste 40 bari pana la 64 bari si diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 625
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1^1/2 inch) 1.000
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.250
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 1.500
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.500
9. Piese inglobate, pentru un diametru nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 313
- peste 50 mm pana la 168 mm (6 inch) 500
- peste 168 mm (6 inch) 625
10. Fitinguri trase, forjate sau matritate, pentru un diametru
si o grosime de:
- diametrul pana la 50 mm (2 inch) si grosimea de maximum 6 mm 625
- diametrul peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) si grosimea
de 2 mm la 12 mm 1.000
- diametrul peste 150 mm (6 inch) si grosimea pana la 120 mm 1.500
11. Fitinguri sudate, pentru un diametru si o grosime de:
- diametrul pana la 150 mm (6 inch) si o grosime pana la 12 mm 1.000
- diametrul peste 150 mm (6 inch) si o grosime pana la 120 mm 1.875
12. Suporturi de tip fix, avand o greutate de:
- pana la 5 kg 250
- peste 5 kg pana la 20 kg 500
- peste 20 kg pana la 80 kg 625
- peste 80 kg 1.000
13. Suporturi reglabile inclusiv elastice, avand o greutate de:
- pana la 20 kg 500
- peste 20 kg pana la 80 kg 750
- peste 80 kg 1.500
14. Compensatori avand diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 375
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 625
- peste 150 mm (6 inch) 1.000
15. Elemente de debit de tip flansa, cu diafragma de masura,
cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 375
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 500
- peste 150 mm (6 inch) 625
16. Elemente de debit de tip diafragma, cu orificii in cascada,
cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 375
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 625
- peste 150 mm (6 inch) 750
17. Supape de siguranta, cu diametrul nominal de maximum 100 mm 3.125
18. Supape de siguranta, cu diametrul nominal de peste 100 mm,
inclusiv supape de siguranta cu impuls 6.250
19. Membrane sau capsule de rupere 750
20. Arzatoare cu combustibil lichid, gazos sau mixt 8.000
21. Aparate consumatoare de combustibil, in uz neindustrial 6.000
22. Proceduri de sudare la imbinari cap la cap, prin procedee
manuale, la o grosime a materialului de baza, de:
- t ≤ 10 mm 900
- 10 mm < t ≤ 20 mm 1.175
- 20 mm < t ≤ 30 mm 1.450
- t > 30 mm 1.725
23. Proceduri de sudare la imbinari cap la cap, prin procedee
semiautomate sau automate, la o grosime a materialului de baza, de:
- t ≤ 10 mm 800
- 10 mm < t ≤ 20 mm 1.025
- 20 mm < t ≤ 30 mm 1.250
- t > 30 mm 1.525
24. Proceduri de sudare la imbinari in colt, la o grosime a
materialului de baza:
- t ≤ 10 mm 500
- 10 mm < t ≤ 20 mm 800
- 20 mm < t ≤ 30 mm 1.000
- t > 30 mm 1.200
25. Materiale: metale feroase sau neferoase (table, tevi, forjate,
turnate) si materiale pentru sudare (electrozi, sarme, fluxuri) 1.250
26. Aparate pentru examinari nedistructive 6.250
27. Accesorii pentru examinari nedistructive:
- negatoscoape 2.000
- indicatori de calitate ai imaginii radiografice 500
- rame pentru developare, ecrane intensificatoare, casete pentru
expunere si similare 300
- traductori pentru defectoscopie ultrasonica 3.000
- blocuri de etalonare si control 1.000
28. Radiofilme pentru radiografie industriala, pulberi magnetice,
lichide penetrante si similare 7.000
29. Ioniti:
- cationiti 3.000
- anioniti 3.000
30. Reactivi pentru instalatiile de tratare a apei 1.200
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea lucrarii Omologare


preliminara definitiva faza unica


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31.
31.1. Mecanisme de ridicat:
- manuale 350 350 450 250
- electrice 625 625 875 500
- hidraulice 500 500 750 375
- elemente de legare a sarcinii
(cabluri, lanturi, benzi
din material textil sau
plastic, sufe) 300 300 400 250
31.2. Palane:
- manuale 375 375 500 250
- electrice 500 500 750 375
- alte actionari 625 625 875 500
31.3. Ridicatoare de vehicule:
- electrice 500 500 750 375
- hidraulice 625 625 875 500
31.4. Poduri rulante de uz general:
- manuale 200 200 300 150
- electrice 625 625 875 375
31.5. Poduri rulante tehnologice:
- electrice 1.875 1.875 2.500 1.250
- electrohidraulice 3.125 3.125 5.000 2.500
31.6. Macarale portal sau
semiportal:
- manuale 1.875 1.875 2.750 1.250
- electrice 6.250 6.250 8.750 3.750
31.7. Macarale portuare:
- portic 2.500 2.500 3.750 1.875
- portal 3.750 3.750 6.250 2.500
31.8. Automacarale:
- cu brat telescopic 3.750 3.750 5.000 2.500
- cu brat cu zabrele 3.125 3.125 4.375 1.875
31.9. Macarale autopropulsate:
- pe pneuri 5.000 5.000 7.500 3.750
- pe senile 6.250 6.250 8.750 5.000
31.10. Macarale de cale ferata 6.250 6.250 8.750 5.000
31.11. Macarale rotitoare
montate fix 1.000 1.000 1.500 750
31.12. Macarale turn:
- cu brat inclinat 3.750 3.750 5.625 2.500
- cu brat orizontal 6.250 6.250 9.375 5.000
31.13. Translatoare stivuitoare 3.125 3.125 5.000 2.500
31.14. Carucioare de manipulare:
- transpalete 450 450 500 250
- motostivuitoare 1.875 1.875 2.750 1.250
- electrostivuitoare 2.500 2.500 3.750 1.875
- de constructie speciala 3.125 3.125 5.000 2.500
31.15. Platforme si aparate de
intretinere a fatadelor 625 625 1.000 625
31.16. Platforme autoridicatoare 1.250 1.250 1.875 1.250
31.17. Macarale Derrik 6.250 6.250 8.750 6.250
31.18. Macarale pe cablu 6.250 6.250 8.750 6.250
31.19. Ascensoare electrice:
- viteza pana la 1 m/s 1.250 1.250 1.875 1.000
- viteza peste 1 m/s 1.875 1.875 2.500 1.500
- pentru obiective publice 2.500 2.500 3.750 1.875
31.20. Ascensoare hidraulice:
- pentru blocuri de locuinte 1.875 1.875 2.500 1.500
- pentru obiective publice 2.500 2.500 3.750 1.875
31.21. Ascensoare de marfuri:
- mai mici de 1.000 kg 1.250 1.250 1.875 1.000
- mai mari de 1.000 kg 1.875 1.875 2.750 1.500
31.22. Ascensoare pentru
santiere de constructii:
- cu put propriu 1.875 1.875 2.500 1.500
- pentru cosuri de fum 3.750 3.750 6.250 3.125
31.23. Teleferice pentru persoane:
- telecabine 3.125 3.125 6.250 3.750
- telescaune 2.500 2.500 5.000 3.125
- teleschiuri 1.875 1.875 2.500 2.500
31.24. Teleferice pentru
materiale:
- traseu mai mic de 1.000 m 3.750 3.750 6.250 3.750
- traseu mai mare de 1.000 m 5.000 5.000 7.500 5.000
31.25. Instalatii de ridicat pe
plan inclinat 3.750 3.750 6.250 3.750
31.26. Dispozitive de siguranta:
- macarale 1.250 1.250 1.875 1.250
- ascensoare 1.875 1.875 2.500 1.875
- teleferice 2.500 2.500 3.750 2.500
31.27. Instalatii de ridicat de
constructie speciala:
- sarcina ≤ 1.000 km 1.375 1.375 1.875 1.250
- sarcina > 1.000 kg 1.875 1.875 2.750 1.500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


OBSERVATII:
1. Pentru alte componente din cadrul obiectivelor sau instalatiilor nucleare (curatitor de lame, camera de ionizare, porti de descarcare combustibil, panouri de distributie, bucle de cercetare etc.) tarifele se vor stabili in functie de orele consumate pentru efectuarea lucrarilor respective, luandu-se in considerare tariful de 100.000 lei/ora.
2. In cazul in care pentru rezolvarea lucrarilor de omologare sunt necesare verificari, incercari, examinari sau analize, contravaloarea se va adauga la tarifele cuprinse in prezenta anexa si se va incasa, dupa caz, conform tarifelor stabilite in anexele specifice. In cazul in care cu ocazia omologarilor reprezentantii ISCIR asista ca specialisti la efectuarea unor incercari, examinari, analize sau verificari, contravaloarea acestora se va adauga la tarifele cuprinse in prezenta anexa si se vor incasa conform anexei nr. 16 pozitia nr. 8.
3. Pentru procedurile de sudare prevazute la pozitiile nr. 22, 23 si 24 timpul de asistare la executia si la incercarea epruvetelor se tarifeaza orar.
4. In cazul operatiunilor care se executa in cadrul laboratorului ISCIR si care necesita materiale consumabile, valoarea acestora se adauga separat la tarifele percepute.
5. Pentru reactualizarea fiselor de omologare a procedurilor de sudare (WPAR) se tarifeaza 30% din valoare.
6. Pentru recipientele inglobate in instalatii de distributie si alimentare cu GPL se aplica tarifele cuprinse in anexa nr. 16.


ANEXA 3

TARIFELE
pentru verificarea capacitatii tehnice in vederea autorizarii de a proiecta, construi, monta, umple (distribui), intretine, repara, incerca si/sau verifica instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Scopul verificarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Autorizarea pentru proiectarea instalatiilor, componentelor,
dispozitivelor de siguranta si/sau a aparatelor 8.000
2. Autorizarea pentru construirea, montarea si/sau repararea
instalatiilor, componentelor si/sau a dispozitivelor de siguranta 15.000
3. Autorizarea pentru incercarea in vederea omologarii dispozitivelor
de siguranta si/sau a aparatelor 15.000
4. Autorizarea pentru umplerea cu fluide a buteliilor transportabile,
rezervoarelor de stocare GPL si cisternelor 10.000
5. Autorizarea laboratoarelor de examinari nedistructive pentru
verificarea instalatiilor, componentelor si/sau dispozitivelor de
siguranta, dupa cum urmeaza:
5.1. - laboratorul de lichide penetrante (PT) 2.000
5.2. - laboratorul de particule magnetice (MT) 3.000
5.3. - laboratorul de radiatii penetrante X (RTx) 4.500
5.4. - laboratorul de radiatii penetrante gama (RTg) 4.500
5.5. - laboratorul de masurari grosimi cu ultrasunete (UTg) 2.000
5.6. - laboratorul de examinari nedistructive cu ultrasunete (UT, t,
s, l, tv, f) 4.500
5.7. - laboratorul de curenti turbionari (ET) 3.000
5.8. - laboratorul pentru teste de etanseitate (LT) 2.500
5.9. - laboratorul pentru incercari si verificari la instalatii de
ridicat 2.500
6. Autorizarea pentru intretinerea si/sau revizia ascensoarelor 7.500
7. Autorizarea pentru verificarea, umplerea (distribuirea) si
repararea recipientelor-butelii transportabile 7.500
8. Autorizarea pentru efectuarea de masuratori electrotensometrice 7.500
9. Autorizarea pentru proiectarea, executia, incercarea si verificarea
cablurilor, lanturilor, funiilor si benzilor din material metalic,
textil sau plastic, utilizate la instalatiile de ridicat 5.000
10. Autorizarea instalatorilor de cazane pentru apa calda 10.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
1. In cazul extinderii domeniului de valabilitate, reinnoirii sau al reactualizarii autorizatiilor, tarifele se reduc cu 50%, iar pentru pozitia nr. 5 se percepe un tarif de 75% din valoarea initiala.
2. Auditul tehnic de fabricatie (la fabricantul extern) se tarifeaza cu 2.000 dolari S.U.A.


ANEXA 4

TARIFELE
pentru verificarea pe parcursul construirii si in final a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si/sau a aparatelor

Verificarile tehnice in cadrul unitatilor care construiesc, monteaza sau repara instalatii, componente, dispozitive de siguranta, supuse regimului de verificare ISCIR, se tarifeaza conform timpului consumat pentru aceste verificari la tariful orar de 100.000 lei.
Verificarea in fabricatie pentru instalatii si echipamente supuse regimului tehnic de verificari ISCIR la fabricantii externi se tarifeaza cu 50 dolari S.U.A./ora.

ANEXA 5

TARIFELE
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor sub presiune clasice, la punerea in functiune si periodic in exploatare


- mii lei/verificare si bucata -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Operatiunea de Autorizarea de functionare Verificarea periodica
verificare tehnica pentru instalatii noi la scadenta sau dupa
sau vechi montate din nou reparatii

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Verificarea Verificarea
Instalatia supusa documen- R.I. I.P. I.E. documen- R.I. I.P. R.E. I.E.
verificarii tatiei tatiei
tehnice de repa-
ratie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Pentru fiecare cazan
de abur sau de apa
fierbinte, avand
suprafata de incalzire
sau debitul de:
- pana la 20 mp 250 300 300 - 250 300 300 250 -
- peste 20 mp pana la 60 mp 240 400 400 - 240 400 400 325 -
- peste 60 mp pana la
150 mp 280 600 600 - 280 600 600 400 -
- peste 150 mp pana la
300 mp 450 800 800 - 450 650 650 350 -
- peste 300 mp sau peste
10 t/h, respectiv
5 Gcal/h pana la 30 t/h,
respectiv 10 Gcal/h 975 800 800 - 975 800 800 450 -
- peste 30 t/h, respectiv
10 Gcal/h pana la 50 t/h,
respectiv 25 Gcal/h 600 950 950 - 600 1.200 850 500 -
- peste 50 t/h, respectiv
25 Gcal/h pana la 120 t/h,
respectiv 50 Gcal/h 850 1.200 1.200 - 850 1.300 1.000 600 -
- peste 120 t/h, respectiv
50 Gcal/h pana la
420 t/h, respectiv
100 Gcal/h 1.400 1.600 1.600 - 1.400 2.000 2.000 800 -
- peste 420 t/h,
respectiv 100 Gcal/h 2.000 1.800 1.800 - 2.000 2.750 2.750 1.800 -
2. Pentru fiecare
recipient stabil,
cisterna, container
si butoi sub presiune,
avand capacitatea de:
- pana la 1.500 l 150 200 250 250 175 250 250 230 200
- peste 1.500 l pana
la 5.000 l 300 350 300 400 300 350 350 300 250
- peste 5.000 l
pana la 25.000 l 350 700 400 500 350 450 400 280 250
- peste 25.000 l
pana la 100.000 l 700 1.000 1.200 1.700 700 1.400 1.400 1.300 1.500
- peste 100.000 l 1.300 1.500 1.500 1.500 1.300 1.700 1.700 1.300 1.600
plus cate 225.000 lei plus cate 225.000 lei
pentru fiecare 100.000 l pentru fiecare 100.000 l
sau fractiune peste cei sau fractiune peste cei
initiali, pentru fiecare initiali, pentru fiecare
verificare verificare, cu exceptia
reviziei exterioare
3. Pentru fiecare
recipient-butelie
transportabila 300 50 50 50 50 50 50 - 50
(pentru
fiecare
tip
constructiv)
4. Pentru conducte cu
fluide, sub presiune:
- pana la 50 m lungime 375 700 700 650 375 600 650 350 550
- peste 50 m lungime 600 750 750 650 600 700 700 500 600
plus cate 500.000 lei plus cate 250.000 lei
pentru fiecare 50 m pentru fiecare 50 m
sau fractiune peste cei sau fractiune peste cei
initiali, pentru fiecare initiali, pentru fiecare
verificare verificare, cu exceptia
reviziei exterioare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


OBSERVATII:

1. In cazul in care la autorizarea functionarii sunt luate in considerare verificarile si incercarile efectuate in unitatea constructoare, tarifele percepute vor fi cu 50% mai mici decat cele stabilite in prezenta anexa pentru verificarile si incercarile respective.
2. Pentru verificarile in vederea avizului de scoatere definitiva din functiune vor fi percepute tarifele cuprinse in prezenta anexa, in functie de operatiunile efectuate (revizie interioara si/sau incercare de presiune).
3. Pentru verificarile in timpul reparatiei, tarifele percepute vor fi stabilite luandu-se in considerare timpul necesar pentru efectuarea lucrarii si tariful de 100.000 lei/ora.
4. Pentru recipientele de stocare si conductele instalatiilor de distributie si alimentare cu GPL vor fi aplicate tarifele cuprinse in anexa nr. 16.


ANEXA 6

TARIFELE
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor de ridicat clasice, la punerea in functiune si periodic in exploatare


- mii lei/verificare si bucata -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Autorizarea de functionare
Pozitia Operatiunea de verificare pentru instalatii noi sau
tehnica vechi montate din nou Verificarea
─────────────────────────────────────────────────────────────────── periodica
Verificarea Verificarea la scadenta
Instalatia supusa verificarii documentatiei starii tehnice sau dupa
tehnice a instalatiei reparatii
si/sau de
reparatie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pentru fiecare mecanism de
ridicat:
- pana la 5 t 300 350 350
- peste 5 t 400 500 500
1a. Pentru fiecare elevator auto:
- pana la 2 t 200 800 800
- peste 2 t 200 1.000 1.000
2. Pentru fiecare macara rotitoare,
consola de perete, carucior sau
electropalan:
- pana la 8 t 285 800 800
- peste 8 t 370 1.000 1.000
2a. Pentru fiecare electropalan
pe grinda fixa 300 1.000 1.000
3. Pentru fiecare pod rulant de uz
general, de turnare, de forjare
si altele similare:
- pana la 5 t 350 800 800
- peste 5 t si pana la 12,5 t 450 1.500 1.500
- peste 12,5 t si pana la 50 t 450 1.800 1.800
- peste 50 t si pana la 100 t 700 2.000 2.250
- peste 100 t si pana la 250 t 800 2.000 3.800
- peste 250 t 1.000 3.000 4.000
4. Pentru fiecare macara derrick:
- pana la 25 t 800 1.500 1.500
- peste 25 t si pana la 50 t 850 1.800 1.900
- peste 50 t 900 2.500 2.500
5. Pentru fiecare macara turn:
- pana la 20 t 600 2.500 2.500
- peste 20 t 850 3.000 3.000
6. Pentru fiecare macara pe pneuri,
pe senile, montata pe vagon de
cale ferata si pe altele similare:
- pana la 5 t 750 800 800
- peste 5 t si pana la 12,5 t 850 2.500 2.500
- peste 12,5 t si pana la 30 t 850 2.600 2.600
- peste 30 t si pana la 50 t 900 3.000 3.000
- peste 50 t 900 3.500 3.500
7. Pentru fiecare macara portal
sau semiportal:
- pana la 5 t 900 1.400 1.400
- peste 5 t si pana la 12,5 t 1.000 1.500 1.500
- peste 12,5 t si pana la 32 t 1.200 2.000 2.000
- peste 32 t 1.700 2.200 2.200
8. Pentru fiecare pod rulant
stivuitor, translator-stivuitor,
electrosi motostivuitor:
- pana la 1 t 300 600 600
- peste 1 t si pana la 5 t 400 1.000 1.000
- peste 5 t 600 1.500 1.500
9. Macarale pe cablu 1.000 2.000 1.500
10. Pentru fiecare macara de
constructie speciala sau care
nu se incadreaza in cele
mentionate anterior:
- pana la 25 t 650 2.400 2.400
- peste 25 t si pana la 100 t 800 3.250 3.450
- peste 100 t 1.000 3.800 4.000
11. Pentru fiecare ascensor de
persoane si/sau pentru bolnavi:
11a. Cu usi manuale si semiautomate
la palier:
- pana la 7 statii 200 350 600
- peste 8 statii 200 450 800
11b. Cu usi automate la palier:
- pana la 7 statii 200 550 600
- peste 8 statii 200 650 800
11c. Cu actionare prin Ward-Leonard,
convertizoare de frecventa/
tensiune sau hidraulica
(indiferent de tipul usilor):
- pana la 3 statii 500 750 1.000
- peste 4 statii 500 900 1.200
12. Pentru fiecare ascensor de
materiale sau de persoane si
materiale:
- pana la 3 opriri 350 600 700
- de la 3 opriri pana la 5 opriri 400 700 800
- peste 5 opriri 500 800 900
13. Pentru fiecare ascensor pentru
transportat materiale de
constructii, cosuri de fum:
- pana la 100 m inaltime (cursa) 400 800 1.500
- peste 100 m inaltime (cursa) 500 1.300 2.000
13a. Ascensor de santier 400 600 2.000
13b. Nacele si platforme ridicatoare 400 800 1.000
14. Pentru fiecare teleferic de
persoane, cu cabina (telecabina):
- la un traseu pana la 3 km lungime 4.200 7.800 7.280
- la un traseu peste 3 km lungime 4.200 7.800 7.280
plus cate plus cate plus cate
1.340.000 lei 1.930.000 lei 1.930.000 lei
pentru fiecare pentru fiecare pentru fiecare
km sau km sau km sau
fractiune fractiune fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali
15. Pentru fiecare teleferic de
persoane, cu vehicule tip
gondola sau decuplabile:
- la un traseu pana la 2 km
lungime 2.500 4.230 3.950
- la un traseu peste 2 km
lungime 2.500 4.230 3.950
plus cate plus cate plus cate
590.000 lei 1.340.000 lei 1.340.000 lei
pentru fiecare pentru fiecare pentru fiecare
km sau km sau km sau
fractiune fractiune fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali
16. Pentru fiecare teleschi
sau telescaun:
- la un traseu pana la 500 m
lungime 630 1.530 1.430
- la un traseu peste 500 m
pana la 1.000 m lungime 990 2.520 2.350
- la un traseu peste 1.000 m
lungime 1.260 2.520 2.350
plus cate plus cate plus cate
420.000 lei 760.000 lei 760.000 lei
pentru fiecare pentru fiecare pentru fiecare
1000 m sau 1000 m sau 1000 m sau
fractiune fractiune fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali
17. Pentru fiecare instalatie
de ridicat pe plan inclinat
de persoane, de materiale
sau combinat:
- la un traseu pana la 100 m
lungime (cale de rulare) 1.250 1.850 1.850
- la un traseu peste 100 m
lungime 1.250 1.850 1.850
plus cate plus cate plus cate
465.000 lei 600.000 lei 600.000 lei
pentru fiecare pentru fiecare pentru fiecare
100 m sau 100 m sau 100 m sau
fractiune fractiune fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 7

TARIFELE
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor si componentelor sub presiune din obiectivele si instalatiile nucleare, pe parcursul montajului si al repararii, pentru obtinerea autorizarii de functionare sau a prelungirii acesteia


- mii lei/verificare si bucata -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operatiunea de verificare
tehnica Verificarea Conditiile


Instalatii sau componente tatiei R.E. instalare R.I. I.P.
supuse verificarii tehnice


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Recipiente sub presiune sau
similare:
- cu capacitatea pana la 5.000 l
inclusiv 200 200 100 200 200
- cu capacitatea peste 5.000 l
pana la 25.000 l inclusiv 200 300 150 600 600
- cu capacitatea peste 25.000 l 600 400 200 1.400 1.400
2. Pompe:
- cu diametrul de refulare pana
la 50 mm (2 inch) 100 200 100 250 200
- cu diametrul de refulare peste
50 mm (2 inch) 150 300 150 350 300
3. Armaturi:
- cu diametrul nominal pana la
50 mm (2 inch) inclusiv 10 10 10 - 10
- cu diametrul nominal peste
50 mm (2 inch) pana la 250 mm
(2 inch) 15 15 15 - 15
- cu diametrul nominal peste 250 mm
(2 inch) 20 20 20 - 20
4. Elemente de debit:
- cu diametrul nominal pana la
50 mm (2 inch) inclusiv 10 10 10 - 10
- cu diametrul nominal peste 50 mm
(2 inch) pana la 250 mm (2 inch) 15 15 15 - 15
- cu diametrul nominal peste 250 mm
(2 inch) 20 20 20 - 20
5. Elemente de compensare:
- cu diametrul nominal pana la
50 mm (2 inch) inclusiv 10 10 10 - 10
- cu diametrul nominal peste 50 mm
(2 inch) pana la 250 mm (10 inch) 15 15 15 - 15
- cu diametrul nominal peste 250 mm
(10 inch) 20 20 20 - 20
6. Capul masinii de incarcat-
descarcat combustibil 800 1.000 - - 1.500
7. Suporturi:
- cu sarcina pana la 10 kgf 20 30 10 - -
- cu sarcina peste 10 kgf 30 50 20 - -
8. Supape de siguranta:
- cu diametrul nominal pana la
50 mm (2 inch) inclusiv 10 10 10 - 10
- cu diametrul nominal peste 50 mm
(2 inch) pana la 250 mm (2 inch) 15 15 15 - 15
- cu diametrul nominal peste 250 mm
(2 inch) 20 20 20 - 20
9. Sisteme de proba:
- cu diametrul nominal pana la 50 mm
(2 inch) inclusiv 2/ml 4/ml - - 5/ml
- cu diametrul nominal peste 50 mm
(2 inch) pana la 250 mm (10 inch) 4/ml 5/ml - - 10/ml
- cu diametrul nominal peste 250 mm
(10 inch) 5/ml 6/ml - - 14/ml
10. Sisteme de conducte:
- numar de izometri ≤ cu 20 2.000 - - - -
- numar de izometri > 20 si < 50 3.000 - - - -
- numar de izometri > de 50 5.000 - - - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


OBSERVATII:

1. Pentru componentele in afara celor prevazute la pozitiile nr. 1-10 pentru operatiunile de verificari tehnice, tarifele percepute vor fi stabilite luandu-se in considerare tariful de 100.000 lei/ora.
2. Verificarea documentatiei inseamna urmatoarele:
- verificarea existentei si completitudinii documentatiei de fabricatie (HD de fabricatie sau cartea echipamentului, partea de constructie);
- la montaj se va controla documentatia de montaj a echipamentului sau a componentei respective.
3. La pozitia nr. 10 (sisteme de conducte) documentatia cuprinde dosarul final de test si cartea conductei pentru sistemul respectiv, care trebuie verificate si semnate de inspectorul care intocmeste procesul-verbal de autorizare a sistemului, dupa ce a verificat corespondenta acestora cu situatia fizica a sistemului.
Pentru sistemele nucleare de clasele 1 si 2 se vor majora taxele cu 50%, iar pentru cele de clasa 3, cu 25% .
4. Revizia externa la pozitia nr. 7 (suporturi) cuprinde verificarea vizuala si marcajele.


ANEXA 8

TARIFELE
pentru verificarea regimului chimic al cazanelor de abur si de apa fierbinte



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Categoria cazanelor verificate*) Tariful
(mii lei/bucata)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-vaporizatoare (v) 1.000
2. Cazane de abur ignitubulare (I) 1.000
3. Cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 700
4. Cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 800
5. Cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 950
6. Cazane de abur cu circulatie fortata multipla (IX-XI) 1.200
7. Cazane de abur cu strabatere fortata (XII, XIII) 1.200
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Clasificarea conform Prescriptiilor tehnice C18 - Colectia ISCIR.

OBSERVATII:

1. In cazul in care se executa si analize de verificare de catre ISCIR, tariful se majoreaza cu costul analizelor.
2. In cazul in care cu ocazia verificarii se efectueaza si interpretarea rezultatelor analizelor, cu stabilirea masurilor necesare pentru incadrarea in indicii prescrisi, tariful se majoreaza in functie de timpul consumat pentru lucrarile respective, calculat la 100.000 lei/ora.
3. Pentru obiectivele si instalatiile nucleare si pentru verificarea regimului chimic, tariful se va percepe in functie de timpul consumat, luandu-se in considerare 100.000 lei/ora.


ANEXA 9

TARIFELE
pentru eliberarea avizului obligatoriu de instalare a cazanelor



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tariful
- mii lei/
Pozitia Felul verificarii verificare
si bucata -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea documentatiei tehnice de instalare si examinarea
pe teren a datelor continute in aceasta 1.200
2. Verificarea datelor privind regimul chimic*) al apei:
- cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-vaporizatoare (v) 100
- cazane de abur ignitubulare (I) 100
- cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 50
- cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 50
- cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 50
- cazane de abur cu circulatie fortata multipla (IX-XI) 40
- cazane de abur cu strabatere fortata (XII, XIII) 40
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Clasificarea cazanelor conform Prescriptiilor tehnice C18 - Colectia ISCIR.

NOTA:
Pentru prototipuri, operatiunile de mai sus se efectueaza de catre ISCIR, unitatea centrala.


ANEXA 10

TARIFELE
pentru examinarea, in vederea autorizarii, a sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si a personalului pentru deservirea instalatiilor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea personalului Tariful
(mii lei/persoana)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sudori, pentru o grosime a materialului de baza de:
- t ≤ 10 mm 300
- 10 < t ≤ 20 mm 400
- 20 < t ≤ 30 mm 680
- t > 30 mm 750
2. Brazori 700
3. Personal pentru examinari nedistructive:
3.1. - RTx - nivel 1 250
- nivel 2 700
- nivel 3 1.500
- RTg - nivel 1 250
- nivel 2 700
- nivel 3 1.500
3.2. Ultrasonic:
- Determinari ale grosimilor materialelor si semifabricatelor
pe coroiaj:
UTg - nivel 1 150
- nivel 2 300
- nivel 3 600
- Imbinari sudate:
UTs - nivel 1 250
- nivel 2 550
- nivel 3 1.000
- Forjate:
UTf - nivel 1 200
- nivel 2 350
- nivel 3 800
- Table:
UTt - nivel 1 200
- nivel 2 350
- nivel 3 800
- Tevi:
UTtv - nivel 1 200
- nivel 2 300
- nivel 3 800
- Laminate:
UTl - nivel 1 200
- nivel 2 350
- nivel 3 800
3.3. Lichide penetrante:
PT - nivel 1 200
- nivel 2 300
- nivel 3 700
3.4. Particule magnetice:
MT - nivel 1 250
- nivel 2 350
- nivel 3 800
3.5. Curenti turbionari:
ET - nivel 1 350
- nivel 2 700
- nivel 3 1.500
3.6. Teste de etanseitate (H 2 , He etc.):
LT - nivel 1 300
- nivel 2 700
- nivel 3 1.000
4. Fochisti:
- categoria I (apa calda) 250
- categoria II (medie presiune) 300
- categoria III (inalta presiune) 400
5. Laboranti-operatori:
- grupa A 200
- grupa B 300
- grupa C 400
6. Macaragii, mecanici translatoristi, mecanici trolisti 300
7. Liftieri 300
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



OBSERVATII:

1. In cazul prelungirii valabilitatii autorizatiilor tarifele din tabel se reduc cu 25% .
2. Pentru lucrarile prevazute la pozitiile nr. 1-3, in cazul in care acestea se executa in strainatate sau in tara, la solicitarea unor beneficiari straini, tariful se stabileste de catre ISCIR, in lei si in valuta, dupa caz, luandu-se in considerare cheltuielile de transport si cazare si tariful pentru verificari conform prevederilor art. 15.
3. Timpul consumat se taxeaza cu 100.000 lei/ora.


ANEXA 11

TARIFELE
pentru eliberarea cartii instalatiei ISCIR - partea de exploatare si a autorizatiilor sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si personalului pentru deservirea instalatiilor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea personalului Tariful
(mii lei/bucata)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Eliberarea cartii instalatiei ISCIR - partea de exploatare 200
2. Eliberarea autorizatiilor sudorilor, personalului pentru
examinari nedistructive si personalului pentru deservirea
instalatiilor 200
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 12

TARIFELE
pentru verificarile inopinate ale persoanelor juridice, care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, verifica si/sau detin instalatii, componente, dispozitive de siguranta si/sau aparate si care intretin ascensoare, precum si ale celor care incarca recipiente-butelii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Felul verificarii Tariful
(mii lei/verificare)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea activitatii de proiectare 700
2. Verificarea activitatii de constructie, montaj sau reparatie 1.000
3. Verificarea activitatii de incarcare, depozitare sau transport
al recipientelor-butelii transportabile 550
4. Verificarea activitatii laboratoarelor 850
5. Verificarea activitatii de intretinere a ascensoarelor 450
6. Verificarea activitatii de supraveghere tehnica la detinatorii
de instalatii si/sau componente 250
in plus cate
10.000
lei/instalatie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Tarifele de mai sus sunt valabile numai in situatia in care sunt necesare verificari inopinate pentru abateri de la prevederile legale.


ANEXA 13

TARIFELE
pentru examinari si incercari nedistructive si distructive, analize chimice de metale, apa, depuneri si ioniti


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Tipul examinarii si/sau incercarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Examinarea cu ultrasunete a imbinarilor sudate cu unul sau
mai multe unghiuri de incidenta, cu incidenta normala
pentru zonele adiacente de palpare, pe ambele fete si pe
ambele parti ale imbinarii sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 300/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 350/ml
2. Examinarea cu ultrasunete a tablelor pe caroiaj 200 x 200 mm:
- efectuata in laboratorul ISCIR 350/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 500/ml
3. Masurarea grosimilor cu ultrasunete:
- efectuata in laboratorul ISCIR 5/punct de
masurare
- efectuata pe instalatii sau componente 10/punct de
masurare
4. Examinarea cu lichide penetrante a imbinarilor sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 100/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 150/ml
5. Examinarea cu lichide penetrante pe suprafata:
- efectuata in laboratorul ISCIR 250/mp
- efectuata pe instalatii sau componente 350/mp
6. Examinarea cu pulberi magnetice a imbinarilor sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 150/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 350/ml
7. Examinarea cu pulberi magnetice pe suprafata:
- efectuata in laboratorul ISCIR 300/mp
- efectuata pe instalatii sau componente 400/mp
8. Examinarea cu radiatii penetrante, la o grosime pana la
10 mm inclusiv, cu film radiografic de 100 x 240 mm:
- efectuata in laboratorul ISCIR 60/radiografie
- efectuata pe instalatii sau componente 100/radiografie
9. Verificarea si interpretarea de radiografii cu dimensiuni
de maximum 100 x 480 mm 15/radiografie
10. Analiza metalografica a microstructurii:
- cu fotografii 120/epruveta
- fara fotografii 100/epruveta
11. Analiza metalografica a macrostructurii:
- cu fotografii 40/epruveta
- fara fotografii 25/epruveta
12. Incercarea la tractiune 75/epruveta
13. Incercarea la indoire 60/epruveta
14. Incercarea la incovoiere, prin soc (set de 3 epruvete) 250/set
15. Masurarea duritatii 4.000/punct
de masurare
16. Analiza chimica a depunerilor 740/analiza
17. Analiza indicilor fizico-chimici ai apei si aburului 100/indice
18. Analiza chimica completa a apei 400/analiza
19. Analiza de ioniti:
- cationiti 500/analiza
- anioniti 550/analiza
20. Analiza chimica a metalelor 520/analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Toate consumabilele utilizate in operatiunile mentionate mai sus se platesc separat.
2. Verificarea documentatiei, a buletinelor de examinari nedistructive si avizarea acestora se taxeaza cu 100.000 lei/ora.

OBSERVATII:

1. Pentru examinarile, incercarile sau analizele neprevazute in anexa (de exemplu: masuratori tensometrice, masuratori electrice, examinari cu endoscopul etc.) tarifele vor fi stabilite pe baza orelor consumate pentru efectuarea lucrarii respective, luandu-se in calcul tariful de 100.000 lei/ora, la care se adauga, dupa caz, valoarea materialelor consumate.
2. In cazul examinarii cu radiatii penetrante la grosimi mai mari de 10 mm (pozitia nr. 8), la tariful cuprins in anexa se adauga pentru fiecare 5 mm in plus sau fractiune 25% . In cazul utilizarii radiofilmelor de dimensiuni mai mari de 100 x 240 mm, se aplica in plus 25% fata de tariful cuprins in anexa, pentru fiecare suprafata suplimentara egala cu 100 x 240 mm.
3. In cazul examinarii la alte dimensiuni conform pozitiei nr. 8, se aplica un coeficient in functie de suprafata filmului, comparativ cu filmul cu dimensiuni de 100 x 240 mm (de exemplu: un film 100 x 480 mm = 2 filme 100 x 240 mm). In cazul verificarii si interpretarii filmelor cu alte dimensiuni decat cele prevazute la pozitia nr. 9 se aplica un coeficient proportional cu suprafata verificata.
4. Pentru incercarile prevazute la pozitiile nr. 1-8, executate pe instalatii sau componente, nu sunt cuprinse in tarife:
- constructiile provizorii de acces si de lucru la punctele de examinare, care se asigura de beneficiar pe cheltuiala sa;
- lucrarile de pregatire a suprafetei materialului de baza si a sudurii (curatirea de vopsea, grund, zgura, bavuri, brocuri, tunder, rugina, neuniformitati etc.), care cad in sarcina beneficiarului pe cheltuiala sa;
- eventualele dispozitive de fixare-amplasare a aparaturii specifice, asigurarea energiei electrice si a apei pentru aparatura, iluminatul locului de examinare, transportul si manipularea dispozitivelor si a aparaturii neportabile (peste 15 kg/piesa) pe si de pe platformele de lucru, precum si la descarcarea si la incarcarea in autovehicul, asigurarea conditiilor de protectie si de paza pentru perioadele de iradiere, care cad in sarcina beneficiarului pe cheltuiala sa.
In cazul in care beneficiarul nu a pregatit sau a pregatit necorespunzator frontul de lucru sau partea din instalatia ori componenta care trebuie examinata, duratele de asteptare pentru operatiunile respective de pregatire, care cad in sarcina beneficiarului, se vor incasa separat, luandu-se in calcul tariful orar.
5. In tarifele prevazute la pozitiile nr. 10-15 nu sunt cuprinse lucrarile de prelucrare si prelevare mecanica a epruvetelor.
6. Pentru analizele prevazute la pozitiile nr. 16-18 si 20, in cazul in care se face si interpretarea rezultatelor acestora, tarifele cuprinse in anexa se majoreaza cu numarul de ore consumate pentru interpretare, luandu-se in calcul tariful orar.


ANEXA 14

TARIFELE
pentru avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instructiuni, PCCVI si programe de pregatire a personalului, in vederea autorizarii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea lucrarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proceduri, instructiuni 1.500
2. Norme, caiete de sarcini 1.500
3. Programe de instruire a personalului:
- pana la 10 cursanti 2.000
- peste 10 pana la 20 de cursanti 4.000
- peste 20 pana la 30 de cursanti 6.000
- peste 30 de cursanti 8.000
4. Planuri de control de calitate, verificari si incercari (PCCVI) 1.500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
In cazul unor revizii sau completari la fise tehnice, proceduri reduse, tarifele vor fi stabilite pe baza timpului consumat pentru rezolvarea lucrarii respective, luandu-se in considerare tariful de 100.000 lei/ora, cu conditia ca suma totala sa nu depaseasca tariful initial prevazut in prezenta anexa.


ANEXA 15

TARIFELE
pentru eliberarea avizului de import pentru instalatii si echipamente, precum si pentru aparatele si materialele necesare examinarilor nedistructive


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea lucrarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea echipamentelor din import (achizitionate in regim de
unicat sau maximum 5 bucati in uz personal), in vederea avizarii
pentru utilizare in Romania 1.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Avizele de import aferente donatiilor pentru spitale, case de copii, pensionari si pentru alte activitati social-umanitare se vor elibera gratuit.


ANEXA 16

TARIFELE
pentru prestarile de servicii, care se stabilesc
pe baza orelor consumate necesare efectuarii lucrarilor respective


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Den umirea prestarilor de servicii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea in timpul montajului, pe santier, a instalatiilor, componentelor sau a dispozitivelor de siguranta clasice
2. Verificarea, in vederea autorizarii de functionare, a instalatiilor, componentelor si sistemelor din obiectivele si instalatiile nucleare
3. Verificarea periodica, la scadenta, a instalatiilor, componentelor si sistemelor din cadrul obiectivelor si instalatiilor nucleare
4. Incercari termotehnice si/sau termochimice la cazane de abur, de apa fierbinte, apa calda sau aparate
5. Incercarea la cald a cazanelor
6. Verificarea, in vederea autorizarii de functionare, a instalatiilor de distributie si limentare cu GPL din rezervoare de stocare
7. Interpretari ale unor prevederi din Prescriptiile tehnice - Colectia ISCIR sau rezolvarea unor abateri de la prevederile acestora
8. Consultatii tehnice care necesita cercetari pe teren
9. Acceptarea importului unor produse (table, tevi, forjate, turnate) din materiale sau a materialelor pentru sudare, pe baza examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice si a fabricatiei in uzinele producatoare si/sau a unor incercari si analize
10. Acceptarea importului unor aparate, accesorii sau materiale pentru examinari nedistructive sau a unor materiale pentru tratarea agentilor termici, pe baza examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice, a fabricatiei in uzinele producatoare si/sau a unor incercari si analize
11. Acceptarea importului unor instalatii, componente, dispozitive de siguranta sau aparate, pe baza examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice, a fabricatiei in unitatile producatoare si/sau a unor incercari
12. Verificarea, in vederea autorizarii, a unor responsabili tehnici cu sudura, din proiectare sau a unor responsabili cu supravegherea tehnica, suplimentar, sau ca urmare a inlocuirii celor autorizati in cadrul autorizatiilor emise
13. Cercetarea cauzelor avariilor si accidentelor produse la instalatii, componente sau aparate
14. Sustinerea de prelegeri, in scopul instruirii profesionale a personalului tehnic in domeniul supravegherii tehnice
15. Difuzarea de materiale tehnice
16. Avizarea cursurilor de autorizare a personalului de deservire (sudori, fochisti, macaragii, liftieri, personal pentru examinari nedistructive etc.)
17. Editarea unor avize tehnice si a altor documente necesare verificarii ISCIR
18. Verificarea unitatilor teritoriale in ceea ce priveste respectarea indrumarilor privind realizarea atributiilor din programul de activitate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


OBSERVATII:

1. Tarifele se calculeaza luandu-se in considerare tariful de 100.000 lei/ora.
2. In cazul in care pentru rezolvarea lucrarilor cuprinse in prezenta anexa sunt necesare incercari, examinari, analize sau alte verificari, contravaloarea acestora adaugandu-se la tarifele cuprinse in prezenta anexa, conform tarifelor stabilite in anexele specifice.
3. In cadrul pozitiei nr. 2 vor fi incluse toate incercarile si verificarile (incercari de presiune, revizii exterioare etc.), prevazute de Prescriptiile tehnice - Colectia ISCIR, aplicabile, in vederea eliberarii autorizatiei de functionare provizorie si finala la terminarea lucrarilor de punere in functiune; vor fi incluse, de asemenea, eventualele avize ca urmare a unor modificari sau completari care apar inainte sau in timpul lucrarilor de punere in functiune.
4. Pentru lucrarile prevazute la pozitiile nr. 9-11, tariful se stabileste de catre ISCIR, in lei si in valuta, dupa caz, luandu-se in considerare timpul consumat pentru efectuarea lucrarilor si, daca este necesar, si cheltuielile de transport, diurna si de cazare, conform prevederilor prevazute la pozitia nr. 15.


ANEXA 17

TARIFELE
pentru efectuarea auditului anual al laboratoarelor care exercita examinari nedistructive


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pozitia Denumirea lucrarii Tariful
(mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Auditul anual al laboratoarelor autorizate sa efectueze
examinari nedistructive 2.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



OBSERVATIE:
Timpul consumat se taxeaza cu 100.000 lei/ora.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016