Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTII TEHNICE din 25 februarie 2002  privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) CR-12 - 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTII TEHNICE din 25 februarie 2002 privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) CR-12 - 2002

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 168 din 11 martie 2002

ART. 1
Instalaţiile mecanice sub presiune, cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, apa calda, recipientele şi conductele sub presiune, instalaţiile de ridicat, mecanismele, macaralele, ascensoarele, funicularele, maşinile de extracţie, instalaţiile de ridicat pe plan înclinat, aparatele consumatoare de combustibil, denumite în continuare instalaţii, toate componentele esenţiale pentru siguranta în funcţionare a acestor instalaţii, subansamblurile functionale, sistemele de automatizare sau testare/încercare a acestor instalaţii, dispozitivele de siguranta, aparatele şi arzatoarele independente, precum şi orice alt tip de echipament/instalatie tehnologicã cu grad ridicat de risc în exploatare, care, în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 95/1999 , este integrata domeniului de competenta, verificare şi atestare a calitãţii atribuit Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), sunt supuse unui regim special de supraveghere tehnica, autorizare şi control tehnic stabilit prin <>Decretul nr. 587/1973 , modificat şi completat prin <>Decretul nr. 417/1985 , prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 şi prin Prescripţiile tehnice, colecţia ISCIR.
ART. 2
În exercitarea atribuţiilor sale ISCIR elaboreazã, în conformitate cu art. 2 lit. b) şi cu <>art. 3 alin. (1) lit. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 , prescripţii tehnice cu caracter obligatoriu pentru toţi cei care proiecteazã, omologheaza, construiesc, monteaza, repara, deţin, depoziteaza, distribuie, întreţin, executa lucrãri de service, de testare funcţionalã, probe, încercãri, verificãri sau orice alt gen de activitãţi pentru sau în legatura cu instalaţiile prevãzute la art. 1, rezultate din activitãţi specifice.
ART. 3
Pentru operaţiunile de autorizare, omologare, avizare şi control tehnic efectuate de ISCIR la instalaţiile mecanice sub presiune, instalaţiile de ridicat şi la aparatele consumatoare de combustibil se stabilesc tarifele prezentate în anexele nr. 1-17 care fac parte integrantã din prezentele prescripţii tehnice.
ART. 4
Tarifele cuprinse în anexe pentru efectuarea operaţiunilor prevãzute la art. 3 se referã la urmãtoarele activitãţi specifice:
a) verificarea şi/sau avizarea conformã a proiectelor de instalaţii, componente, dispozitive de siguranta şi aparate;
b) omologarea instalaţiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor, procedurilor de sudare, produselor din metale, materialelor de sudare, radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor şi materialelor pentru examinari nedistructive şi a materialelor pentru tratarea agenţilor termici;
c) verificarea capacitãţii tehnice în vederea autorizãrii unitãţilor, persoane juridice, indiferent de forma de proprietate şi de organizare, care proiecteazã, omologheaza, construiesc, monteaza, întreţin, repara, incarca, transporta, incearca şi verifica instalaţii, materiale şi alte componente similare, dispozitive de siguranta şi aparate;
d) verificarea stãrii tehnice a instalaţiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta şi aparatelor în timpul construirii, montarii, la punerea în funcţiune, periodic în exploatare, precum şi în timpul şi dupã reparare, dupã caz;
e) avizarea tehnica în vederea importului de instalaţii, componente, dispozitive de siguranta şi aparate;
f) verificarea regimului chimic al apei şi al aburului la cazane;
g) eliberarea avizului obligatoriu de instalare pentru cazane;
h) eliberarea cãrţii instalaţiei sau a elementului component - partea de exploatare, completatã cu datele tehnice necesare, precum şi a autorizaţiilor personalului prevãzut la lit. i);
i) examinarea în vederea autorizãrii a sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive şi a personalului pentru deservirea instalaţiilor (fochisti, macaragii, liftieri, laboranti-operatori etc.);
j) verificãri inopinate în timpul construirii, montarii, repararii sau la deţinãtorii de instalaţii, componente, dispozitive de siguranta ori aparate, la intretinatorii ascensoarelor, precum şi în timpul încãrcãrii, depozitarii sau transportului de recipiente-butelii, containere şi cisterne (auto şi pe calea feratã);
k) încercãri termotehnice şi termochimice;
l) examinari şi încercãri nedistructive în laboratoare;
m) examinari şi încercãri distructive în laboratoare;
n) analize metalografice macro- şi microstructurale în laboratoare;
o) analize chimice de metale, combustibil, apa, depuneri, ioniti;
p) avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instrucţiuni, programe de pregãtire pentru personalul prevãzut la lit. i), interpretãri şi abateri de la prevederile Prescripţiilor tehnice, colecţia ISCIR, însuşirea punctelor de stationare obligatorie cu verificare ISCIR, conform planurilor de control, calitate, verificãri şi încercãri (PCCVI), acceptarea unor materiale, precum şi a aparatelor pentru examinari nedistructive din import;
q) consultaţii tehnice privind aplicarea Prescripţiilor tehnice, colecţia ISCIR;
r) verificãri tehnice în vederea autorizãrii de funcţionare;
s) cercetarea cauzelor avariilor şi accidentelor produse la instalaţii, componente sau aparate.

NOTA:
Timpul normat nu reprezintã ore efective de lucru.
ART. 5
Tarifele prevãzute în anexele nr. 1-17 se aplica în cazul în care activitãţile specifice se efectueazã în cadrul orelor normale de lucru.
În cazul în care activitãţile specifice, la solicitarea beneficiarilor, se executa în afarã zilelor şi orelor normale de lucru, tarifele prevãzute în anexele nr. 1-17 se vor majorã dupã cum urmeazã:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada în care Majorarea
se presteazã serviciile (%)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zile lucrãtoare, între orele 17,00-22,00 50
Zile lucrãtoare, între orele 22,00-8,00 75
Zile nelucrãtoare, între orele 8,00-17,00 100
Zile nelucrãtoare, între orele 17,00-22,00 125
Zile nelucrãtoare, între orele 22,00-8,00 150
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ART. 6
În cazul în care beneficiarii solicita în scris efectuarea verificãrilor, autorizarilor şi controlului tehnic într-un interval de maximum 48 de ore, la tarifele stabilite conform anexelor nr. 1-17 se va aplica o majorare de urgenta de 50%.
Pentru stabilirea majorãrii de urgenta se vor lua în considerare data documentului emis ca urmare a prestãrii activitãţii şi data de înregistrare la ISCIR a cererii scrise (scrisoare, fax, telegrama).
ART. 7
Beneficiarii instalaţiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta şi aparatelor supuse verificãrilor tehnice obligatorii pot beneficia de o reducere de pana la 10%, dacã acestea se efectueazã pe baza unui protocol anual încheiat între ISCIR şi aceştia.
ART. 8
Efectuarea activitãţilor specifice de cãtre ISCIR va fi doveditã prin documente scrise corespunzãtoare, care, dupã caz, pot fi procese-verbale, buletine de analiza, de încercare sau examinare, scrisoare de însoţire a unor documentaţii vizate, autorizaţii, proceseverbale de omologare, certificate, avize tehnice de import sau similare.
ART. 9
Pregãtirea instalaţiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta sau a aparatelor în vederea efectuãrii verificãrilor de cãtre organele ISCIR revine în sarcina solicitantului şi/sau a beneficiarului activitãţilor specifice. În cazul în care acesta nu a pregãtit sau a pregãtit necorespunzãtor instalaţiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau aparatele, se va percepe un tarif majorat cu 25%, cu menţionarea în documentul scris a întârzierii/nepregãtirii în mod corespunzãtor a acestora.
ART. 10
În cazul efectuãrii activitãţilor specifice la cererea unor beneficiari strãini, tarifele vor fi stabilite în valuta, conform anexei nr. 3.
ART. 11
Prevederile art. 5 şi 6 privind majorarea tarifelor nu se aplica în cazul în care activitãţile specifice se referã la cercetarea cauzelor avariilor sau ale accidentelor la instalaţii, componente ori aparate.
ART. 12
Plata tarifelor pentru activitatea de supraveghere tehnica, verificare în funcţionare şi control, precum şi pentru orice alte activitãţi cu caracter specific, prestate de ISCIR, se face de cãtre agenţii economici, persoane juridice sau fizice (beneficiari ai verificãrilor), în termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii de cãtre ISCIR, în caz contrar aplicându-se penalizãri conform legislaţiei în vigoare.
ART. 13
Tarifele încasate constituie venit care va fi utilizat pentru finanţarea întregii activitãţi ISCIR. Soldul disponibilitãţilor bãneşti aflate în conturile ISCIR, rãmas neutilizat la finele fiecãrui an, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
ART. 14
Tarifele specificate în anexele nr. 1-17 vor fi actualizate semestrial în concordanta cu rata de schimb leu/euro stabilitã de Banca Nationala a României.
ART. 15
Prezentele prescripţii tehnice, colecţia ISCIR, vor intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 16
Orice dispoziţie contrarã prezentelor prescripţii tehnice se abroga.



ANEXA 1
────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
privind verificarea şi/sau avizarea conformã a proiectelor noi sau
reutilizate de instalaţii, componente, dispozitive de siguranta
ori aparate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea finala a proiectului instalaţiei, Procent (%)
elementului component, dispozitivului din valoarea finala
de siguranta sau aparatului a proiectului, nou
- mii lei - sau reutilizat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pana la 10.000 15,0
- de la 10.000 pana la 25.000 12,5
- de la 25.000 pana la 50.000 11,0
- peste 50.000 9,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Avizarea proiectelor pentru aparate consumatoare de combustibil 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Avizarea proiectelor pentru dispozitive de siguranta la suprapresiune 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Tariful, în procente, perceput va avea în vedere valoarea finala a proiectelor, pe care solicitantul o va declara în mod obligatoriu pe propria rãspundere. În cazul proiectelor pentru instalaţiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau al aparatelor ce urmeazã sa fie importate, care au fost executate de o firma strãinã care solicita avizarea, tariful se stabileşte de cãtre ISCIR în valuta, în suma de 100 euro/ora.
2. În cazul în care nu se declara valoarea proiectului, se va lua în calcul valoarea de 100.000.000 lei.



ANEXA 2
────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru omologarea preliminarã şi/sau definitiva a instalaţiilor,
componentelor, standurilor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor,
procedurilor de sudare, materialelor, materialelor pentru sudare,
radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor şi materialelor pentru examinari
nedistructive şi a materialelor pentru tratarea agenţilor termici
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea lucrãrii Tariful
(mii lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cazane de abur sau apa fierbinte, având debitul de:
- pana la 10 t/h, respectiv 5 Gcal/h 13.000
- peste 10 t/h, respectiv 5 Gcal/h, pana la 100 t/h,
respectiv 50 Gcal/h 26.000
- peste 100 t/h, respectiv 50 Gcal/h 50.000
2. Cazane de abur de joasa presiune sau apa calda 12.000
3. Recipiente sub presiune:
- cu capacitate pana la 1.000 l, p(n) 1 25 bari 1.800
- cu capacitate pana la 1.000 l, p(n) > 25 bari 3.500
- cu capacitate peste 1.000 l, p(n) 1 25 bari 2.500
- cu capacitate peste 1.000 l, p(n) > 25 bari 9.000
4. Calandria 86.000
5. Generatoare de abur pentru obiective sau instalaţii nucleare 86.000
6. Recipiente sub presiune pentru obiective sau instalaţii
nucleare:
- cu capacitate pana la 500 l (inclusiv) 1.800
- cu capacitate de la 500 l pana la 1.000 l (inclusiv) 3.500
- cu capacitate de la 1.000 l pana la 5.000 l (inclusiv) 4.400
- cu capacitate peste 5.000 l 5.200
7. Pompe centrifuge cu diametrul de refulare de:
- pana la 50 mm (2 inch); 900
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 1.400
- peste 150 mm (6 inch) 1.800
8. Armãturi cu presiunea nominalã de:
a) pana la 20 bari şi cu diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 900
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1 1/2 inch) 1.400
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.800
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 2.000
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 3.500
b) peste 25 bari pana la 40 bari şi cu diametrul nominal de:
- pana la 168 mm (6 inch) 2.000
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 3.500
c) peste 40 bari pana la 64 bari şi cu diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 900
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1 1/2 inch) 1.400
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.800
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 2.000
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 3.500
9. Piese inglobate pentru un diametru nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 450
- peste 50 mm pana la 168 mm (6 inch) 700
- peste 168 mm (6 inch) 900
10. Fitinguri trase, forjate sau matritate pentru un diametru
şi o grosime de:
- diametrul pana la 50 mm (2 inch) şi grosimea de maximum 6 mm 900
- diametrul peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) şi grosimea 1.400
de 2 mm - 12 mm
- diametrul peste 150 mm (6 inch) şi grosimea pana la 120 mm 2.000
11. Fitinguri sudate pentru un diametru şi o grosime de:
- diametrul pana la 150 mm (6 inch) şi o grosime pana la 12 mm 1.400
- diametrul peste 150 mm (6 inch) şi o grosime pana la 120 mm 2.600
12. Suporturi de tip fix, având o greutate de:
- pana la 5 kg 350
- peste 5 kg pana la 20 kg 700
- peste 20 kg pana la 80 kg 900
- peste 80 kg 1.400
13. Suporturi reglabile, inclusiv elastice, având o greutate de:
- pana la 20 kg 700
- peste 20 kg pana la 80 kg 1.100
- peste 80 kg 2.000
14. Compensatori având diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 500
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 900
- peste 150 mm (6 inch) 1.400
15. Elemente de debit de tip flanse cu diafragma de mãsura
cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 500
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 700
- peste 150 mm (6 inch) 900
16. Elemente de debit de tip diafragma cu orificii în cascada,
cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 500
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 900
- peste 150 mm (6 inch) 1.100
17. Supape de siguranta cu diametrul nominal de maximum 100 mm 4.900
18. Supape de siguranta cu diametrul nominal de peste 100 mm,
inclusiv supape de siguranta cu impuls 10.000
19. Membrane sau capsule de rupere 1.200
20. Arzatoare cu combustibil lichid, gazos sau mixt 12.000
21. Aparate consumatoare de combustibil în uz neindustrial 12.000
22. Proceduri de sudare la imbinari cap la cap prin procedee
manuale, semiautomate sau automate, la o grosime a
materialului de baza de:
- t ≤ 6 mm 1.500
- 6 < t ≤ 12 mm 2.000
- 12 < t ≤ 20 mm 2.500
- t > 20 mm 3.000
23. Proceduri de sudare la imbinari în colt la o grosime
a materialului de baza de:
- t ≤ 6 mm 1.000
- 6 < t ≤ 12 mm 1.500
- 12 < t ≤ 20 mm 2.000
- t > 20 mm 2.500
24. Brazare 1.500
25. Sudare cu polietilena de inalta densitate PEHD 1.500
26. Materiale: metale feroase sau neferoase (table, ţevi,
forjate, turnate) şi materiale pentru sudare (electrozi,
sarme, fluxuri) 7.000
27. Aparate pentru examinari nedistructive 10.000
28. Accesorii pentru examinari nedistructive:
- negatoscoape 5.000
- indicatori de calitate a imaginii radiografice 2.000
- rame pentru developare, ecrane intensificatoare, casete
pentru expunere şi similare 1.000
- traductori pentru defectoscopie ultrasonica 4.000
- blocuri de etalonare şi control 2.000
29. Radiofilme pentru radiografie industriala, pulberi
magnetice, lichide penetrante şi similare 9.000
30. Ioniti: cationiti sau anioniti 5.000
31. Reactivi pentru instalaţiile de tratare a apei 8.000
32. Instalaţii de tratare a apei şi echipamente de condiţionare 10.000
33. Instalaţii de distribuţie şi alimentare cu GPL din rezervoare
de stocare 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea lucrãrii Omologare Probe tip
──────────────────────
preli- defini- faza
minara tiva unica
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34.
34.1. Mecanisme de ridicat:
- manuale 450 450 600 350
- electrice 850 850 1.200 700
- hidraulice 700 700 1.000 500
- elemente de legare a sarcinii
(cabluri, lanturi, benzi 400 400 550 350
din material textil sau
plastic, sufe)
34.2. Palane:
- manuale 500 500 700 350
- electrice 700 700 1.000 500
- alte acţionari 850 850 1.200 700
34.3. Ridicatoare de vehicule:
- electrice 700 700 1.000 500
- hidraulice 850 850 1.200 700
34.4. Poduri rulante de uz general:
- manuale 300 300 450 200
- electrice 850 850 1.200 500
34.5. Poduri rulante tehnologice:
- electrice 2.600 2.600 3.500 1.750
- electrohidraulice 4.350 4.350 7.000 3.500
34.6. Macarale portal sau semiportal:
- manuale 2.600 2.600 3.850 1.750
- electrice 8.750 8.750 12.250 5.250
34.7. Macarale portuare:
- portic 3.500 3.500 5.250 2.600
- portal 5.250 5.250 8.750 3.500
34.8. Automacarale:
- cu braţ telescopic 5.250 5.250 7.000 3.500
- cu braţ cu zabrele 4.350 4.350 6.150 2.600
34.9. Macarale autopropulsate:
- pe pneuri 7.000 7.000 10.500 5.250
- pe senile 8.750 8.750 12.250 7.000
34.10. Macarale de cale feratã 8.750 8.750 12.250 7.000
34.11. Macarale rotitoare montate fix 1.400 1.400 2.100 1.000
34.12. Macarale turn:
- cu braţ înclinat 5.250 5.250 7.850 3.500
- cu braţ orizontal 8.750 8.750 13.000 7.000
34.13. Translatoare stivuitoare 4.350 4.350 7.000 3.500
34.14. Carucioare de manipulare:
- transpalete 650 650 700 350
- motostivuitoare 2.600 2.600 3.850 1.750
- electrostivuitoare 3.500 3.500 5.250 2.600
- de construcţie specialã 4.350 4.350 7.000 3.500
34.15. Platforme şi aparate de întreţinere
a fatadelor 850 850 1.400 850
34.16. Platforme autoridicatoare 1.750 1.750 2.600 1.750
34.17. Macarale Derrik 8.750 8.750 12.250 8.750
34.18. Macarale pe cablu: 8.750 8.750 12.250 8.750
- cu viteza pana la 1 m/s 1.750 1.750 2.600 1.400
- cu viteza peste 1 m/s 2.600 2.600 3.500 2.100
- pentru obiective publice 3.500 3.500 5.250 2.600
34.19. Ascensoare hidraulice:
- pentru blocuri de locuinţe 2.600 2.600 3.500 2.100
- pentru obiective publice 3.500 3.500 5.250 2.600
34.20. Ascensoare de mãrfuri:
- mai mici de 1.000 kg 1.750 1.750 2.600 1.400
- mai mari de 1.000 kg 2.600 2.600 3.850 2.100
34.21. Ascensoare pentru santiere
de construcţii:
- cu put propriu 2.600 2.600 3.500 2.100
- pentru coşuri de fum 5.250 5.250 8.750 4.350
34.22. Teleferice pentru persoane:
- telecabine 4.350 4.350 8.750 5.250
- telescaune 3.500 3.500 7.000 4.350
- teleschiuri 2.600 2.600 3.500 3.500
34.23. Teleferice pentru materiale:
- pe traseu mai mic de 1.000 m 5.250 5.250 8.750 5.250
- pe traseu mai mare de 1.000 m 7.000 7.000 10.500 7.000
34.24. Instalaţii de ridicat pe plan
înclinat 5.250 5.250 8.750 5.250
34.25. Dispozitive de siguranta:
- macarale 1.750 1.750 2.600 1.750
- ascensoare 2.600 2.600 3.500 2.600
- teleferice 2.500 2.500 3.750 2.500
34.26. Instalaţii de ridicat de
construcţie specialã:
- cu sarcina ≤ 1.000 kg 1.900 1.900 2.600 1.750
- cu sarcina > 1.000 kg 2.600 2.600 3.850 2.100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Pentru alte componente din cadrul obiectivelor sau instalaţiilor nucleare (curatator de lame, camera de ionizare, porţi de descãrcare a combustibilului, panouri de distribuţie, bucle de cercetare etc.) tarifele se vor stabili în funcţie de orele consumate pentru efectuarea lucrãrilor respective, luându-se în considerare tariful de 300.000 lei/ora.
2. În cazul în care pentru rezolvarea lucrãrilor de omologare sunt necesare verificãri, încercãri, examinari sau analize, contravaloarea se va adauga la tarifele stabilite prin prezenta anexa şi se va incasa, dupã caz, conform tarifelor stabilite în anexele specifice.
3. În cazul în care, cu ocazia omologarilor, reprezentanţii ISCIR asista ca specialişti la efectuarea unor încercãri, examinari, analize sau verificãri, la tarifele stabilite prin prezenta anexa se va adauga şi tariful orar pentru timpul consumat.
4. La procedurile de sudare de la poz. 22 şi 23 pentru timpul de asistare la execuţie şi încercare a epruvetelor se aplica tariful orar.
5. În cazul operaţiunilor care se executa în cadrul laboratorului ISCIR şi care necesita materiale consumabile, valoarea acestora se adauga separat la tarifele percepute.
6. Pentru reactualizarea fişelor de omologare a procedurilor de sudare se percep 30% din tariful iniţial.
7. Pentru poz. 1, 2, 21, 22 şi 35, la omologarea finala se percep 50% din valoarea prevãzutã la omologarea preliminarã.



ANEXA 3
────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru verificarea capacitãţii tehnice în vederea autorizãrii de a proiecta,
construi, monta, umple (distribui), depozita, întreţine, repara,
incerca şi/sau verifica, executa lucrãri de service, probe la instalaţii,
componente, dispozitive de siguranta şi aparate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Scopul verificãrii Tariful
(mii lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Autorizarea pentru proiectarea instalaţiilor,
componentelor, standurilor, dispozitivelor
de siguranta şi/sau aparatelor 12.000
2. Autorizarea pentru construirea, montarea şi/sau
repararea instalaţiilor, standurilor, 20.000 + 25%
componentelor şi/sau a dispozitivelor de siguranta
şi pentru fabricarea materialelor utilizate
la acestea*)
3. Autorizarea pentru încercarea în vederea omologãrii
dispozitivelor de siguranta şi/sau aparatelor 20.000
4. Autorizarea pentru umplerea cu fluide a buteliilor,
rezervoarelor de stocare GPL şi cisternelor 12.000
5. Autorizarea laboratoarelor de examinari nedistructive
pentru verificarea instalaţiilor, componentelor şi/sau
a dispozitivelor de siguranta, dupã cum urmeazã:
5.1. - laboratorul de lichide penetrante (PT) 4.000
5.2. - laboratorul de particule magnetice (MT) 4.500
5.3. - laboratorul de radiatii penetrante X (RTx) 5.500
5.4. - laboratorul de radiatii penetrante gama (RTg) 5.500
5.5. - laboratorul de masurari grosimi cu ultrasunete (UTg) 4.000
5.6. - laboratorul de examinari nedistructive cu ultrasunete
(UT, t, s, I, tv, f) 7.000
5.7. - laboratorul de curenţi turbionari (ET) 5.000
5.8. - laboratorul pentru teste de etanseitate (LT) 4.000
5.9. - laboratorul pentru încercãri şi verificãri la instalaţii
de ridicat 4.000
6. Autorizarea pentru întreţinerea şi/sau revizia ascensoarelor 11.000
7. Autorizarea pentru verificarea, umplerea (distribuirea)
şi repararea recipientelor-butelii transportabile 10.000
8. Autorizarea pentru efectuarea de mãsurãtori electrotensometrice 11.000
9. Autorizarea pentru proiectare, execuţie, încercarea
şi verificarea cablurilor, lanturilor, funiilor şi benzilor
din material metalic, textil sau plastic, utilizate
la instalaţiile de ridicat 5.000
10. Autorizarea agenţilor economici care instaleaza/monteaza
şi/sau pun în funcţiune cazane de apa calda şi abur de
joasa presiune:
- pentru capacitate pana la 116 kW 5.000
- pentru capacitate peste 116 kW 12.000
11. Autorizarea pentru instalarea, punerea în funcţiune
şi service al instalaţiilor de ardere şi automatizare 10.000
12. Autorizarea laboratoarelor de examinari distructive 12.000
13. Autorizarea pentru spalari chimice 16.000
14. Autorizarea pentru efectuarea de analize chimice 12.000
15. Autorizarea laboratoarelor pentru masurari termotehnice 15.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) În cazul autorizãrii societãţilor ce efectueazã lucrãri
în domeniul instalaţiilor mecanice sub presiune (IMSP),
tariful se va aplica diferenţiat, în funcţie de urmãtorii parametri:

- mii lei -
────────────────
- P(max) ≤ 16 bari 16.000
- 16 bari < P(max) < 40 bari 20.000
- P(max) ≤ 40 bari 35.000



NOTA:
1. În cazul extinderii domeniului de valabilitate sau al reînnoirii autorizaţiilor tarifele se reduc cu 50%, iar pentru poz. 5 se percep 75% din valoarea iniţialã.
2. Tariful de 20.000 mii lei se referã la un domeniu de autorizare. Pentru fiecare domeniu suplimentar tariful se majoreazã cu 25%, aceasta majorare aplicându-se şi în cazul solicitãrilor de extindere a domeniului de activitate cu ocazia reînnoirii autorizaţiei.
3. Prin domeniu de autorizare se înţelege:
- tip de instalatie pentru care se solicita autorizarea;
- tip de activitate pentru care se solicita autorizarea.
4. În cazul emiterii autorizaţiilor pe o perioada de un an tarifele se reduc cu 50%.
5. Se considera reînnoirea autorizaţiei numai cazul în care cererea scrisã de reinnoire va fi depusa la ISCIR cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei; în caz contrar se tarifeaza ca autorizare noua.

ANEXA 4


────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru verificarea pe parcursul construirii şi în final a instalaţiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta şi/sau a aparatelor

1. La verificãrile tehnice în cadrul unitãţilor care construiesc, monteaza sau repara instalaţii, componente, standuri, dispozitive de siguranta supuse regimului de verificare ISCIR se aplica tariful în funcţie de gradul de complexitate al instalaţiei, conform anexelor specifice, şi de timpul consumat pentru aceste verificãri la tariful orar de 300.000 lei.
2. Pentru fabricantii externi verificãrile tehnice se fac în cadrul unui audit la fabrica producãtoare în urmãtoarele condiţii:
- durata unui audit este de minimum doua zile efective pentru fiecare fabrica plus doua zile pentru transport;
- auditul poate fi efectuat de 1 sau 2 inspectori;
- tariful aplicat este de 2.500 euro, la care se adauga cheltuielile de transport, cazare, diurna, viza, asigurare medicalã, suportate de solicitant (fabricant).
3. Pentru fabricile din cadrul aceluiaşi grup, care nu au personalitate juridicã, iar documentele de garantare a calitãţii sunt emise de grup, se percepe tariful ca pentru o singura unitate distinctã, indiferent de numãrul de fabrici din grup.
4. În cazul în care din grup fac parte şi fabrici din alte tari, pentru acestea se percep tarife ca pentru unitãţi distincte.
5. Documentul de certificare ISCIR se elibereazã numai pentru fabricile la care s-a efectuat auditul.
6. Pentru verificarea în fabricaţie a instalaţiilor şi echipamentelor supuse regimului tehnic de verificãri ISCIR, la fabricantii externi se aplica tariful de 60 euro/ora, la care se adauga cheltuielile de transport, cazare, diurna, viza, asigurare medicalã, suportate de solicitant (fabricant).





ANEXA 5
────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru verificarea stãrii tehnice a instalaţiilor sub presiune clasice la
punerea în funcţiune şi periodic în exploatare

- mii lei/verificare şi bucata -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operaţiunea de Autorizarea de Verificarea periodicã
verificare funcţionare la scadenta sau dupã
tehnica pentru insta- reparaţii
latii noi sau
vechi, montate
din nou
Pozi- ──────────────────────────────────────────────────────────────────────
tia Instalatia Verificarea Verificarea
supusã documen- documen-
verificãrii tatiei tatiei de
tehnice R.I. I.P. I.E. reparatie R.I. I.P. R.E. I.E.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pentru fiecare
cazan de abur
sau apa fierbinte,
având suprafata
de încãlzire ori
debitul de:
- pana la 20 mp 400 600 600 - 400 600 600 400 -
- peste 20 mp
pana la 60 mp 600 700 700 - 600 700 700 600 -
- peste 60 mp
pana la 150 mp 700 1.000 1.000 - 700 1.000 1.000 700 -
- peste 150 mp
pana la 300 mp 900 1.300 1.300 - 900 1.300 1.300 900 -
- peste 300 mp
sau peste
10 t/h 1.100 1.600 1.600 - 1.100 1.600 1.600 1.100 -
(5 Gcal/h)
pana la 30 t/h
(10 Gcal/h)
- peste 30 t/h
(10 Gcal/h) 1.200 1.700 1.700 - 1.200 1.700 1.700 1.200 -
pana la 50
t/h (25 Gcal/h)
- peste 50 t/h
(25 Gcal/h) 1.400 2.000 2.000 - 1.400 2.000 2.000 1.400 -
pana la 120 t/h
(50 Gcal/h)
- peste 120 t/h
(50 Gcal/h) 1.700 2.800 2.800 - 1.700 2.800 2.800 1.700 -
pana la 420 t/h
(100 Gcal/h)
- peste 420 t/h
(100 Gcal/h) 2.000 3.000 3.000 - 2.000 3.000 3.000 2.000 -
1.1. Cazane de apa
calda şi abur
de joasa
presiune:
- peste 116 kW
pana la 250 kW 300 - 300 - 200 - 300 200 -
- peste 250 kW
pana la 500 kW 400 400 400 - 300 400 400 300 -
- peste 500 kW 500 600 600 - 400 600 600 400 -
2. Pentru fiecare
recipient stabil,
cisterna, container
şi butoi sub
presiune, având
capacitatea de:
- pana la 1.500 l 300 400 400 350 300 400 400 350 350
- de la 1.500 l
pana la 5.000 l 400 500 500 400 400 500 500 400 400
- de la 5.000 l
pana la 10.000 l 500 900 900 700 500 900 900 700 700
- de la 10.000 l
pana la 25.000 l 700 1.100 1.100 900 700 1.100 1.100 900 900
- de la 25.000 l
pana la 50.000 l 1.000 1.600 1.600 1.100 1.000 1.600 1.600 1.100 1.100
- de la 50.000 l
pana la 100.000 l 1.300 2.000 2.000 1.400 1.300 2.000 2.000 1.400 1.400
- peste 100.000 l 1.700 2.300 2.300 1.700 1.700 2.300 2.300 1.700 1.700
*1) *1) *1) *1) *1) *1) *1) *1) *1)
3 Pentru fiecare
recipient-butelie 70*2) 140 140 140 70*2) 140 140 140 140
transportabila
4 Pentru conducte
cu fluide sub
presiune, conducte
de abur şi apa
fierbinte:
- pana la 50 m
lungime 600 1.100 1.100 900 600 1.100 1.100 900 900
- peste 50 m
lungime 900 1.400 1.400 1.100 900 1.400 1.400 1.100 1.100
*3) *3) *3) *3) *4) *4) *4) *4) *4)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*1) Pentru fiecare 100.000 l sau fracţiune care depãşeşte 200.000 l se vor percepe în plus 400.000 lei.
*2) Pentru fiecare tip constructiv se vor percepe în plus 300.000 lei.
*3) Pentru fiecare 50 m sau fracţiune peste 100 m se vor percepe în plus 700.000 lei pentru fiecare verificare.
*4) Pentru fiecare 50 m sau fracţiune peste 100 m se vor percepe în plus 350.000 lei pentru fiecare verificare, cu excepţia reviziei exterioare.

NOTA:
1. În cazul în care la autorizarea functionarii sunt luate în considerare verificãrile şi incercarile efectuate în unitatea constructoare, tarifele percepute vor fi cu 50% mai mici fata de cele stabilite în prezenta anexa pentru verificãrile şi incercarile respective.
2. Pentru verificãrile în timpul reparatiei tarifele percepute vor fi stabilite luându-se în considerare timpul necesar pentru efectuarea lucrãrii şi tariful de 300.000 lei/ora.
3. Pentru conductele tehnologice (inclusiv GPL) tarifele vor fi conform pct. 4 dacã D ≥ 76 mm şi de 50% dacã D < 76 mm.
4. Pentru recipiente cu fluide toxice tarifele se majoreazã cu 30% fata de cele prevãzute la pct. 2.



ANEXA 6
────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru verificarea stãrii tehnice a instalaţiilor de ridicat clasice,
la punerea în funcţiune şi periodic în exploatare

- mii lei/verificare şi bucata -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operaţiunea de Autorizarea de funcţionare
verificare pentru instalaţii noi sau
tehnica vechi, montate din nou
Poziţia ─────────────────────────────────────────────────────── Verificarea
Instalatia supusã Verificarea Verificarea periodicã
verificãrii documentaţiei stãrii tehnice la scadenta
tehnice şi/sau a instalaţiei sau dupã
de reparatie reparaţii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pentru fiecare mecanism
de ridicat:
- pana la 5 t 400 550 550
- peste 5 t 550 650 650
1.a) Pentru fiecare elevator auto:
- pana la 2 t 250 1.300 1.300
- peste 2 t 250 1.550 1.550
2. Pentru fiecare macara
rotitoare, consola de perete,
electropalan fix:
- pana la 8 t 500 1.000 1.000
- peste 8 t 600 1.200 1.200
2.a) Pentru fiecare electropalan
pe grinda fixa 550 1.550 1.550
3. Pentru fiecare pod rulant
de uz general, de turnare,
de forjare şi similare:
- pana la 5 t 550 1.300 1.300
- peste 5 t şi pana la 12,5 t 650 2.000 2.000
- peste 12,5 t şi pana la 50 t 650 2.600 2.600
- peste 50 t şi pana la 100 t 900 2.600 3.000
- peste 100 t şi pana la 250 t 1.000 3.250 4.550
- peste 250 t 1.300 3.900 5.200
4. Pentru fiecare macara Derrick:
- pana la 25 t 1.000 2.000 2.000
- peste 25 t şi pana la 50 t 1.150 2.350 2.600
- peste 50 t 1.150 3.250 3.250
5. Pentru fiecare macara turn:
- pana la 20 t 800 3.250 3.250
- peste 20 t 1.150 3.900 3.900
6. Pentru fiecare macara pe
pneuri, pe senile, montata
pe vagon de cale feratã
şi similare:
- pana la 5 t 1.000 1.300 1.300
- peste 5 t şi pana la 12,5 t 1.150 2.600 2.600
- peste 12,5 t şi pana la 30 t 1.150 3.250 3.250
- peste 30 t şi pana la 50 t 1.150 3.900 3.900
- peste 50 t şi pana la 100 t 1.200 4.500 4.500
- peste 100 t 1.500 5.000 5.000
7. Pentru fiecare macara,
portal sau semiportal:
- pana la 5 t 1.150 1.800 1.800
- peste 5 t şi pana la 12,5 t 1.300 2.000 2.350
- peste 12,5 t şi pana la 32 t 1.300 2.600 2.850
- peste 32 t 1.300 2.850 3.250
8. Pentru fiecare pod rulant
stivuitor, translator-
stivuitor, electro- şi
motostivuitor:
- pana la 1 t 400 800 800
- peste 1 t şi pana la 5 t 550 1.300 1.300
- peste 5 t 800 2.000 2.000
9. Macarale pe cablu 1.300 2.600 2.600
10. Pentru fiecare macara
de construcţie specialã
sau care nu se încadreazã
în cele menţionate anterior:
- pana la 25 t 800 3.100 3.100
- peste 25 t şi pana la 100 t 1.000 4.550 4.550
- peste 100 t şi pana la 200 t 1.500 5.000 5.000
- peste 200 t 2.000 6.000 6.000
11. Pentru fiecare ascensor de
persoane şi/sau bolnavi:
11.a) Cu usi manuale şi
semiautomate la palier:
- pana la 7 staţii inclusiv 400 650 700
- peste 7 staţii 400 800 800
11.b) Cu usi automate la palier:
- pana la 7 staţii inclusiv 400 800 900
- peste 7 staţii 400 900 1.150
11.c) Cu actionare prin
Ward-Leonard, convertizoare
de frecventa/tensiune sau
hidraulica (indiferent
de tipul uşilor):
- pana la 4 staţii inclusiv 650 1.150 1.550
- peste 4 staţii 650 1.300 2.000
12. Pentru fiecare ascensor
de materiale sau de persoane
şi materiale:
- pana la 4 opriri inclusiv 550 800 1.000
- peste 4 opriri 650 1.000 1.300
13. Pentru fiecare ascensor pentru
transportat materiale
de construcţii, coşuri de fum:
- pana la 100 m înãlţime (cursa) 550 1.000 2.000
- peste 100 m înãlţime (cursa) 650 1.700 2.600
13.a) Ascensor de şantier 650 1.300 2.600
13.b) Nacele şi platforme ridicatoare 550 1.300 1.550
14. Pentru fiecare teleferic de
persoane cu cabina
(telecabina):
- la un traseu pana la 3 km
lungime 5.000 8.000 8.000
- la un traseu peste 3 km
lungime 6.500 10.400 10.400
plus câte plus câte plus câte
1.500.000 lei 2.000.000 lei 2.000.000 lei
de fiecare km de fiecare km de fiecare km
sau fracţiune sau fracţiune sau fracţiune
peste cei peste cei peste cei
iniţiali iniţiali iniţiali
15. Pentru fiecare
teleferic de persoane
cu vehicule tip
gondola sau
decuplabile:
- la un traseu pana la
2 km lungime 3.000 5.000 5.000
- la un traseu peste
2 km lungime 3.000 6.500 6.500
plus câte plus câte plus câte
1.000.000 lei 1.500.000 lei 1.500.000 lei
de fiecare km de fiecare km de fiecare km
sau fracţiune sau fracţiune sau fracţiune
peste cei peste cei peste cei
iniţiali iniţiali iniţiali
16. Pentru fiecare
teleschi sau telescaun:
- la un traseu pana
la 500 m lungime 1.000 2.000 2.000
- la un traseu peste
500 m şi pana la
1.000 m lungime 1.000 3.000 3.000
- la un traseu peste
1.000 m lungime 1.500 3.000 3.000
plus câte plus câte plus câte
500.000 lei 800.000 lei 1.000.000 lei
de fiecare de fiecare de fiecare
1.000 m sau 1.000 m sau 1.000 m sau
fracţiune fracţiune fracţiune
peste cei peste cei peste cei
iniţiali iniţiali iniţiali


17. Pentru fiecare
instalatie de
ridicat pe plan
înclinat de
persoane, de
materiale sau
combinat:
- la un traseu pana
la 100 m lungime
(cale de rulare) 1.500 2.500 2.500
- la un traseu peste
100 m lungime 1.500 3.000 3.000
plus câte plus câte plus câte
500.000 lei 1.000.000 lei 1.000.000 lei
de fiecare de fiecare de fiecare
100 m sau 100 m sau 100 m sau
fracţiune fracţiune fracţiune
peste cei peste cei peste cei
iniţiali iniţiali iniţiali
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Pentru constatãrile tehnice, altele decât cele de mai sus, se aplica un tarif reprezentând 50% din valoarea verificãrilor periodice la scadenta (col. 4).




ANEXA 7
────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru verificarea stãrii tehnice a instalaţiilor şi componentelor
sub presiune din obiectivele şi instalaţiile nucleare, pe parcursul
montajului şi repararii, pentru obţinerea autorizãrii de funcţionare
(sau prelungirii)

- mii lei/verificare şi bucata -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operaţiuni de verificare Verificarea Condiţii
Pozi- tehnica a instalaţiilor documentaţiei R.E de R.I. I.P.
tia sau componentelor supuse tehnice instalare
verificãrii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Recipiente sub presiune sau similare:
- cu capacitatea pana la 5.000 l
inclusiv 600 600 300 600 600
- cu capacitatea peste 5.000 l
şi pana la 25.000 l inclusiv 600 900 450 1.500 1.800
- cu capacitatea peste 25.000 l 1.800 1.200 600 2.000 4.000
2. Pompe:
- cu diametrul de refulare pana
la 50 mm (2 inch) 300 600 300 750 600
- cu diametrul de refulare peste
50 mm (2 inch) 450 900 450 1.000 900
3. Armãturi:
- cu diametrul nominal pana la
50 mm (2 inch) inclusiv 30 30 30 - 30
- cu diametrul nominal peste
50 mm (2 inch) şi pana 45 45 45 - 45
la 250 mm (10 inch)
- cu diametrul nominal peste
250 mm (10 inch) 60 60 60 - 60
4. Elemente de debit:
- cu diametrul nominal pana
la 50 mm (2 inch) inclusiv 30 30 30 - 30
- cu diametrul nominal peste
50 mm (2 inch) şi pana
la 250 mm (10 inch) 45 45 45 - 45
- cu diametrul nominal peste
250 mm (10 inch) 30 60 60 - 60
5. Elemente de compensare:
- cu diametrul nominal pana
la 50 mm (2 inch) inclusiv 30 30 30 - 30
- cu diametrul nominal peste
50 mm (2 inch) şi pana
la 250 mm (10 inch) 45 45 45 - 45
- cu diametrul nominal peste
250 mm (10 inch) 60 60 60 - 60
6. Capul masinii de încãrcat-descãrcat
combustibil 2.400 3.000 - - 4.500
7. Suporturi:
- cu sarcina pana la 10 kgf 60 90 30 - -
- cu sarcina peste 10 kgf 90 150 60 - -
8. Supape de siguranta:
- cu diametrul nominal pana
la 50 mm (2 inch) inclusiv 150 150 150 - 150
- cu diametrul nominal peste
50 mm (2 inch) şi pana 300 300 300 - 300
la 250 mm (2 inch)
- cu diametrul nominal peste
250 mm (10 inch) 450 450 450 - 450
9. Sisteme de proba:
- cu diametrul nominal pana
la 50 mm (2 inch) inclusiv 6/ml 12/ml - - 15/ml
- cu diametrul nominal
peste 50 mm (2 inch) şi pana
la 250 mm (10 inch) 12/ml 15/ml - - 30/ml
- cu diametrul nominal peste
250 mm (10 inch) 15/ml 18/ml - - 40/ml
10. Sisteme de conducte:
- numãr de izometri mai mic
sau egal cu 20 6.000 - - - -
- numãr de izometri cuprins
între 20 şi 50 9.000 - - - -
- numãr de izometri mai mare
de 50 15.000 - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Pentru componentele în afarã celor prevãzute la poz. 1-10, pentru operaţiunile de verificãri tehnice tarifele percepute vor fi stabilite luându-se în considerare tariful de 300.000 lei/ora.
2. Verificarea documentaţiei înseamnã urmãtoarele:
- verificarea existenţei şi completitudinii documentaţiei de fabricaţie (HD de fabricaţie sau cartea echipamentului partea de construcţie);
- la montaj se va controla documentaţia de montaj a echipamentului sau a componentei respective.
3. La poz. 9 (sisteme de proba) documentaţia cuprinde dosarul final de test şi cartea conductei pentru sistemul respectiv, care trebuie verificate şi semnate de inspectorul care întocmeşte procesul-verbal de autorizare a sistemului dupã ce a verificat corespondenta acestora cu situaţia fizica a sistemului.
Pentru sistemele nucleare de clasa 1 şi 2 se vor majorã tarifele cu 50% şi pentru cele de clasa 3, cu 25%.
4. Revizia externa la poz. 7 (suporturi) cuprinde verificarea vizuala şi marcajele.




ANEXA 8
───────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
privind verificarea regimului chimic al cazanelor de abur şi apa fierbinte,
pentru verificarea procesului de ardere şi analiza a gazelor de ardere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Categoria cazanelor verificate*) Tariful
(mii lei/buc.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-
vaporizatoare (v) 1.400
2. Cazane de abur ignitubulare (I) 1.700
3. Cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 2.000
4. Cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 2.000
5. Cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 2.000
6. Cazane de abur cu circulaţie forţatã multipla (IX-XI) 2.500
7. Cazane de abur cu strabatere forţatã (XII-XIII) 2.500
8. Verificarea procesului de ardere şi analiza a gazelor
de ardere 3.500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Clasificarea conform Prescripţiilor tehnice C18, colecţia ISCIR.



NOTA:
1. În cazul în care se executa şi analize de verificare de cãtre ISCIR, tariful se majoreazã cu costul analizelor.
2. Pentru obiectivele şi instalaţiile nucleare şi verificarea regimului chimic tariful se va percepe în funcţie de timpul consumat, luându-se în considerare 300.000 lei/ora.



ANEXA 9
────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru eliberarea avizului obligatoriu de instalare a cazanelor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tariful
Poziţia Felul verificãrii (mii lei/verificare
şi buc.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea documentaţiei tehnice de instalare şi
examinarea pe teren a datelor conţinute în aceasta 1.700
2. Verificarea datelor privind regimul chimic*) al apei:
- cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-vaporizatoare (v) 1.600
- cazane de abur ignitubulare (I) 1.700
- cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 1.800
- cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 1.800
- cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 1.800
- cazane de abur cu circulaţie forţatã multipla (IX-XI) 1.900
- cazane de abur cu strabatere forţatã (XII-XIII) 1.900
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Clasificarea cazanelor conform Prescripţiilor tehnice C18, colecţia ISCIR.





ANEXA 10
────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru examinarea, în vederea autorizãrii, a sudorilor, personalului pentru
examinari nedistructive şi a personalului pentru deservirea instalaţiilor
şi standurilor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea personalului Tariful
(mii lei/pers.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sudori, pentru o grosime a materialului de baza de:
- t ≤ 6 mm 700
- 6 < t ≤ 12 mm 1.000
- 12 < t ≤ 20 mm 1.200
- t > 20 mm 1.500
2. Brazori 1.000
3. Sudori în polietilena de inalta densitate 700
4. Personal pentru examinari nedistructive:
4.1. - RTx - nivel 1 350
- nivel 2 1.000
- nivel 3 2.000
- RTg - nivel 1 350
- nivel 2 1.000
- nivel 3 2.000
4.2. Ultrasonic:
- determinãri de grosimi materiale şi semifabricate
pe coroiaj:
UTg - nivel 1 200
- nivel 2 400
- nivel 3 850
- imbinari sudate:
UTs - nivel 1 350
- nivel 2 800
- nivel 3 1.400
- forjate:
UTf - nivel 1 300
- nivel 2 500
- nivel 3 1.000
- table:
UTt - nivel 1 300
- nivel 2 500
- nivel 3 1.000
- teava:
UTtv - nivel 1 300
- nivel 2 500
- nivel 3 1.400
- laminate:
UT1 - nivel 1 300
- nivel 2 500
- nivel 3 1.400
4.3. Lichide penetrante:
PT - nivel 1 300
- nivel 2 500
- nivel 3 1.400
4.4. Particule magnetice:
MT - nivel 1 350
- nivel 2 500
- nivel 3 1.400
4.5. Curenţi turbionari:
ET - nivel 1 500
- nivel 2 1.000
- nivel 3 2.000
4.6. Teste de etanseitate [H(2), He etc.]:
LT - nivel 1 400
- nivel 2 1.000
- nivel 3 1.400
5. Fochisti:
- categoria I (apa calda) 400
- categoria a II-a (medie presiune); P(max) ≤ 40 bari 600
- categoria a III-a (inalta presiune); P(max) > 40 bari 700
6. Laboranti - operatori:
- grupa A 300
- grupa B 400
- grupa C + D 600
7. Macaragii, mecanici translatoristi, mecanici trolisti 600
8. Liftieri 400
9. Operatori pentru standuri de omologare, verificare
supape de siguranta 600
10. Operatori - personal de exploatare instalaţii GPL;
Personal pentru service şi intrerventie instalaţii GPL. 800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. În cazul prelungirii valabilitãţii autorizaţiilor valorile din tabel se reduc cu 25%.
2. Pentru lucrãrile prevãzute la poz. 1, 2 şi 3, în cazul în care acestea se executa în strãinãtate sau în ţara la solicitarea unor beneficiari strãini, tariful se stabileşte de cãtre ISCIR, în lei şi în valuta, dupã caz, luându-se în considerare cheltuielile de transport, cazare, diurna, viza, asigurare medicalã şi tariful pentru verificãri conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 4.
3. Pentru timpul consumat se aplica tariful orar de 300.000 lei.



ANEXA 11
────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru eliberarea cãrţii instalaţiei ISCIR - partea de exploatare - şi a
autorizaţiilor sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive
şi personalului pentru deservirea instalaţiilor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea personalului Tariful
(mii lei/buc.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Eliberarea cãrţii instalaţiei ISCIR - partea de exploatare 600
2. Eliberarea autorizaţiilor sudorilor, personalului pentru examinari 500
nedistructive şi personalului pentru deservirea instalaţiilor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 12
─────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru verificãrile inopinate ale persoanelor juridice care proiecteazã,
construiesc, monteaza, repara, verifica şi/sau deţin instalaţii,
componente, standuri, dispozitive de siguranta şi/sau aparate şi care
întreţin ascensoare, precum şi ale celor care incarca recipiente-butelii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tariful
Poziţia Felul verificãrii (mii lei/verificare)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea activitãţii de proiectare 1.400
2. Verificarea activitãţii de construcţie, montaj sau reparatie 2.000
3. Verificarea activitãţii de încãrcare, depozitare sau transport 1.400
al recipientelor-butelii transportabile
4. Verificarea activitãţii laboratoarelor şi standurilor 1.400
5. Verificarea activitãţii de întreţinere a ascensoarelor 1.100
6. Verificarea activitãţii de supraveghere tehnica la deţinãtorii 1.100
de instalaţii, componente şi/sau standuri
7. Verificarea activitãţii firmelor autorizate pentru spalari
chimice 1.400
În plus câte
150.000 lei/
instalatie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 13
──────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru examinari şi încercãri nedistructive şi distructive, analize
chimice de metale, apa, depuneri şi ioniti
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Tipul examinãrii şi/sau incercarii Tariful
(mii lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Examinarea cu ultrasunete a imbinarilor sudate cu unul
sau mai multe unghiuri de incidenta, cu incidenta normalã
pentru zonele adiacente de palpare, pe ambele fete şi pe
ambele pãrţi ale imbinarii sudate:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 450/ml
- efectuatã pe instalaţii sau componente 525/ml
2. Examinarea cu ultrasunete a tablelor pe caroiaj cu
dimensiunea de 200 x 200 mm:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 525/mp
- efectuatã pe instalaţii sau componente 750/mp
3. Mãsurarea grosimilor cu ultrasunete:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 10/puncte
de mãsura
- efectuatã pe instalaţii sau componente 20/puncte
de mãsura
4. Examinarea cu lichide penetrante a imbinarilor sudate:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 150/ml
- efectuatã pe instalaţii sau componente 225/ml
5. Examinarea cu lichide penetrante pe suprafata:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 375/mp
- efectuatã pe instalaţii sau componente 525/mp
6. Examinarea cu pulberi magnetice a imbinarilor sudate:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 225/ml
- efectuatã pe instalaţii sau componente 525/ml
7. Examinarea cu pulberi magnetice pe suprafata:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 450/mp
- efectuatã pe instalaţii sau componente 600/mp
8. Examinarea cu radiatii penetrante la o grosime de pana
la 10 mm inclusiv cu film radiografic de 100 x 240 mm:
- efectuatã în laboratorul ISCIR 180/radiografie
- efectuatã pe instalaţii sau componente 300/radiografie
9. Verificarea şi interpretarea de radiografii cu
dimensiuni maxime 30/radiografie
de 100 x 480 mm
10. Analiza metalografica a microstructurii:
- cu fotografii 300/epruveta
- fãrã fotografii 200/epruveta
11. Analiza metalografica a macrostructurii:
- cu fotografii 160/epruveta
- fãrã fotografii 100/epruveta
12. Încercarea la tracţiune 150/epruveta
13. Încercarea la indoire 90/epruveta
14. Încercarea la incovoiere prin soc (set de 3 epruvete) 450/set
15. Mãsurarea duritatii 22,5/puncte
de mãsura
16. Analiza chimica a depunerilor 1.180/analiza
17. Analiza indicilor fizico-chimici ai apei şi aburului 150/indice
18. Analiza chimica completa a apei 600/analiza
19. Analiza de ioniti:
- cationiti 750/analiza
- anioniti 825/analiza
20. Analiza chimica de metale 780/analiza
21. Certificare 3.1.A conform SR EN 10204 pentru
materiale 500/certificat
22. Verificare dupã efectuarea spalarii chimice 750
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Toate consumabilele utilizate în operaţiunile de mai sus se plãtesc separat.
2. Pentru verificarea documentaţiei, a buletinelor de examinari, analize şi încercãri şi avizarea acestora se aplica tariful de 300.000 lei/ora.
OBSERVAŢII:
1. Pentru examinarile, incercarile sau analizele neprevãzute în anexa (de exemplu, mãsurãtori tensometrice, mãsurãtori electrice, examinari cu endoscopul etc.) taxele vor fi stabilite luându-se în calcul 300.000 lei/ora, la care se adauga, dupã caz, valoarea materialelor consumate.
2. În cazul examinãrii cu radiatii penetrante la grosimi mai mari de 10 mm (poz. 8) la taxa din anexa se adauga pentru fiecare 5 mm în plus sau fracţiune de 25%. În cazul utilizãrii radiofilmelor de dimensiuni mai mari de 100 x 240 mm se aplica în plus 25% fata de tariful prevãzut în anexa pentru fiecare suprafata suplimentarã egala cu 100 x 240 mm.
3. În cazul examinãrii la alte dimensiuni, conform poz. 8, se aplica un coeficient în funcţie de suprafata filmului, comparativ cu filmul cu dimensiuni de 100 x 240 mm (de exemplu, un film de 100 x 480 mm = 2 filme de 100 x 240 mm). În cazul verificãrii şi interpretãrii filmelor cu alte dimensiuni decât cele prevãzute la poz. 9 se aplica un coeficient proporţional cu suprafata verificata.
4. Pentru incercarile de la poz. 1-8, executate pe instalaţii sau componente, nu sunt cuprinse în tarife:
- construcţiile provizorii de acces şi de lucru la punctele de examinare, care se asigura de beneficiar pe cheltuiala sa;
- lucrãrile de pregãtire a suprafeţei materialului de baza şi a sudurii (curatarea vopselei, grundului, zgurei, bavurilor, brocurilor, tunderului, ruginei, neuniformitatilor etc.), care cad în sarcina beneficiarului, pe cheltuiala sa;
- eventualele dispozitive de fixare-amplasare a aparaturii specifice, asigurarea energiei electrice şi a apei pentru aparatura, iluminatul locului de examinare, transportul şi manipularea dispozitivelor şi a aparaturii neportabile (peste 15 kg pe piesa) pe şi de pe platformele de lucru, precum şi la descãrcarea şi la încãrcarea în autovehicul, asigurarea condiţiilor de protecţie şi de paza pentru perioadele de iradiere, care cad în sarcina beneficiarului, pe cheltuiala sa.
În cazul în care beneficiarul nu a pregãtit sau a pregãtit necorespunzãtor frontul de lucru ori partea din instalatia sau din componenta care trebuie examinata, duratele de asteptare pentru operaţiunile respective de pregãtire, care cad în sarcina beneficiarului, se vor incasa separat luându-se în calcul tariful orar.
5. În tarifele de la poz. 10-15 nu sunt cuprinse lucrãrile de prelucrare şi prelevare mecanicã a epruvetelor.
6. Pentru analizele de la poz. 16-18 şi 20, în cazul în care se face şi interpretarea rezultatelor acestora, tarifele prevãzute în anexa se majoreazã cu numãrul de ore consumate pentru interpretare, luându-se în calcul tariful orar.



ANEXA 14
──────────
la prescripţiile tehnice
───────────────────────────

TARIFE
pentru avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instrucţiuni, PCCVI,
programe de pregãtire a personalului în vederea autorizãrii
şi autorizari de cursuri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea lucrãrii Valoarea
(mii lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proceduri, instrucţiuni 2.500
2. Norme, caiete de sarcini, rapoarte tehnice 4.000
3. Programe de pregãtire a personalului 7.000
4. Planuri de control de calitate, verificãri şi încercãri (PCCVI) 2.500
5. Avizarea deschiderii de cursuri 200/cursant
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
În cazul unor revizii sau completãri la documentele de mai sus tarifele vor fi stabilite pe baza timpului consumat pentru rezolvarea lucrãrii respective, luându-se în considerare tariful de 300.000 lei/ora, cu condiţia ca suma totalã sa nu depãşeascã tariful iniţial prevãzut în prezenta anexa.

ANEXA Nr. 15


───────────────
la prescripţiile tehnice
────────────────────────

TARIFE
pentru eliberarea avizului tehnic în vederea realizãrii importului de instalaţii şi echipamente, precum şi de aparate şi materiale necesare examinarilor nedistructive

1. Cazane de abur şi apa fierbinte
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de cazan este de:





- Cazane de abur cu:

Q ≤ 50 kW 1.200.000 lei
50 < Q ≤ 200 2.000.000 lei
200 < Q ≤ 500 3.000.000 lei

500 < Q ≤ 1.000 4.000.000 lei
Q > 1.000 5.000.000 lei

- Cazane de apa calda:

Q ≤ 116 kW 1.000.000 lei
116 < Q ≤ 500 1.500.000 lei
500 < Q ≤ 1.000 3.000.000 lei
Q > 1.000 4.000.000 lei


c) Pentru importul realizat pentru uzul propriu de cãtre diverse societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de cazan este de:



- Cazane de abur cu:

Q ≤ 50 kW 2.500.000 lei
50 < Q ≤ 200 4.000.000 lei
200 < Q ≤ 500 8.000.000 lei
500 < Q ≤ 1.000 15.000.000 lei
Q > 1.000 20.000.000 lei

- Cazane de apa calda cu:

Q ≤ 116 kW 1.500.000 lei
116 < Q ≤ 500 3.000.000 lei
500 < Q ≤ 1.000 5.000.000 lei
Q > 1.000 10.000.000 lei


2. Recipiente sub presiune
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul realizat de cãtre societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de recipient este de:
● pentru recipientele care conţin fluide netoxice, neinflamabile, neexplozive cu:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 1.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
700 1.000 2.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în care:
P = presiunea maxima în bari
V = volumul maxim în litri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


● pentru recipientele care conţin fluide toxice, inflamabile, explozive cu:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 1.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.500 2.000 3.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



c) Pentru importul realizat pentru uzul propriu de diferite societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de recipient este de:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 1.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.000 8.000 15.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Schimbatoare de caldura
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de cãtre societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de schimbator de caldura este de:
● pentru schimbatoarele de caldura care conţin fluide netoxice, neinflamabile, neexplozive cu:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 10.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
800 1.200 2.500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în care:
P = presiunea maxima în bari
V = volumul maxim în litri


● pentru schimbatoarele de caldura care conţin fluide toxice, inflamabile, explozive cu:



- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 1.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.500 9.000 16.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



c) Pentru importul realizat pentru uz propriu de diferite societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de schimbator de caldura este de:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P x V ≤ 1.000 1.000 < P x V ≤ 10.000 P x V > 10.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.000 8.000 15.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


4. Aparate consumatoare de combustibil şi arzatoare
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de instalatie este de 800.000 lei.
c) Pentru importul realizat pentru uzul propriu de diferite societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de instalatie este de 1.200.000 lei.
5. Armãturi
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de armatura este de:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dn ≤ 40 mm 40 mm < Dn ≤ 100 mm Dn > 100 mm
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
500 1.000 2.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


c) Pentru importul realizat pentru uzul propriu de diferite societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de armatura este de:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dn ≤ 40 mm 40 mm < Dn ≤ 100 mm Dn > 100 mm
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.000 2.000 3.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


6. Dispozitive de siguranta (supape, membrane de rupere)
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de dispozitiv este de:


- mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dn ≤ 40 mm 40 mm < Dn ≤ 100 mm Dn > 100 mm
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
500 1.000 2.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


7. Echipamente
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de echipament este de 1.000.000 lei.
c) Pentru importul realizat pentru uz propriu de diferite societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de echipament este de 3.000.000 lei.
8. Materiale
a) Pentru importul în scopul comercializãrii de materiale utilizate pentru executarea echipamentelor supuse controlului ISCIR sau pentru exploatarea acestora, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul de materiale utilizate pentru executarea echipamentelor supuse controlului ISCIR sau pentru exploatarea acestora, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip de material este de 1.000.000 lei.
9. Instalaţii de ridicat
a) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale cu personalitate juridicã romana, în calitate de reprezentanţi tehnici recunoscuţi prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import este de 500.000 lei.
b) Pentru importul în scopul comercializãrii, realizat de societãţi comerciale nerecunoscute prin protocol, de la firme auditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de echipament este de:
9.1. Macarale (automacarale, pe pneuri, pe senile, montate pe vagon de cale feratã, pe cabluri, montate pe vehicule, portal, portic, poduri rulante, excavatoare cu graifar):
- pana la 12,5 t inclusiv: 1.100.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 12,5 t: 2.500.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.2. Macarale turn:
- indiferent de sarcina: 2.500.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.3. Macarale şi alte instalaţii de ridicat de construcţie specialã:
- 1.100.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.4. Ascensoare (cu actionare electrica/hidraulica, de persoane/materiale, de şantier), platforme (autoridicatoare, suspendate şi altele), nacele:
- 1.500.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.5. Carucioare stivuitoare (electrostivuitoare, motostivuitoare, translatoare), elevatoare auto (fixe sau mobile de maşini pentru garaje):
- pana la 15 t inclusiv: 650.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 15 t: 1.250.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.6. Macarale mici (de atelier, rotitoare, pivotante, de perete, fereastra), cricuri, vincluri, cabestane, trolii, cilindri hidraulici de ridicat, transpalete, palane (manuale, electrice), carucioare de sarcina, grinzi rulante:
- pana la 5 t inclusiv: 400.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 5 t: 550.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.7. Teleferice: de persoane (telescaun, telecabina, telegondola, teleschi, schilift etc.) şi funiculare de materiale:
- 1.750.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.8. Elemente de legare şi prindere a sarcinii (carlige, chei de tachelaj, cabluri, chingi, benzi, lanturi, sufe, graifare, magneti etc.):
- 300.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.9. Instalaţii de ridicat pe plan înclinat:
- 1.250.000 lei pentru fiecare model/tip.
c) Pentru importul realizat pentru uzul propriu de cãtre diverse societãţi comerciale de la firme auditate sau neauditate de cãtre ISCIR, tariful pentru eliberarea avizului tehnic de import pentru fiecare tip/model de echipament este de:
9.10. Macarale (automacarale, pe pneuri, pe senile, montate pe vagon de cale feratã, pe cabluri, montate pe vehicule, portal, portic, poduri rulante, excavatoare cu graifar):
- pana la 12,5 t inclusiv: 2.200.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 12,5 t: 5.000.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.11. Macarale turn:
- indiferent de sarcina: 5.000.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.12. Macarale şi alte instalaţii de ridicat de construcţie specialã:
- 2.200.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.13. Ascensoare (cu actionare electrica/hidraulica, de persoane/materiale, de şantier), platforme (autoridicatoare, suspendate şi altele), nacele:
- 3.000.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.14. Carucioare stivuitoare (electrostivuitoare, motostivuitoare, translatoare), elevatoare auto (fixe sau mobile de maşini pentru garaje):
- pana la 15 t inclusiv: 1.300.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 15 t: 2.500.000 lei pentru fiecare model/tip;
9.15. Macarale mici (de atelier, rotitoare, pivotante, de perete, fereastra), cricuri, vincluri, cabestane, trolii, cilindri hidraulici de ridicat, transpalete, palane (manuale, electrice), carucioare de sarcina, grinzi rulante:
- pana la 5 t inclusiv: 800.000 lei pentru fiecare model/tip;
- peste 5 t: 1.100.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.16. Teleferice: de persoane (telescaun, telecabina, telegondola, teleschi, schilift etc.) şi funiculare de materiale:
- 3.500.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.17. Elemente de legare şi prindere a sarcinii (carlige, chei de tachelaj, cabluri, chingi, benzi, lanturi, sufe, graifare, magneti etc.):
- 600.000 lei pentru fiecare model/tip.
9.18. Instalaţii de ridicat pe plan înclinat:
- 2.500.000 lei pentru fiecare model/tip.
- Pentru avizele tehnice de import şi dovezile de exceptare emise, la care importul nu s-a efectuat în timpul de valabilitate şi se solicita prelungirea valabilitãţii, tariful este de 300.000 lei.
- Pentru instalaţiile care nu necesita aviz tehnic ISCIR în vederea importului, tariful pentru dovada de exceptare este de 300.000 lei.
- Eliberarea avizului de import se face numai dupã ce agentul economic care l-a solicitat face dovada plãţii cãtre ISCIR.
- Avizul de import sau dovada de exceptare aferentã donatiilor pentru spitale, case de copii, pensionari şi pentru alte activitãţi social-umanitare vor fi eliberate gratuit.



ANEXA 16
──────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru efectuarea auditului anual al laboratoarelor care executa
examinari nedistructive
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea lucrãrii Tariful
(mii lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Auditul anual al laboratoarelor autorizate sa efectueze
examinari nedistructive 3.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 17
──────────
la prescripţiile tehnice
──────────────────────────

TARIFE
pentru alte activitãţi specifice necuprinse în anexele nr. 1 - 16, care se
stabilesc pe baza orelor consumate, necesare efectuãrii lucrãrilor
respective
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Poziţia Denumirea prestãrilor de servicii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Verificarea în timpul montajului, pe şantier, a instalaţiilor,
componentelor, standurilor sau dispozitivelor de siguranta clasice
2. Verificarea în vederea autorizãrii de funcţionare a instalaţiilor,
componentelor, standurilor şi sistemelor din obiectivele
şi instalaţiile nucleare
3. Verificarea periodicã, la scadenta, a instalaţiilor, componentelor,
standurilor şi sistemelor din cadrul obiectivelor şi
instalaţiilor nucleare
4. Încercãri termotehnice şi/sau termochimice la cazane de abur, de apa
fierbinte, apa calda sau la aparate
5. Încercarea la cald a cazanelor
6. Verificarea, în vederea autorizãrii de funcţionare, a instalaţiilor de
distribuţie şi alimentare cu GPL, tip SKID, din rezervoare de stocare
7. Interpretãri ale unor prevederi din Prescripţiile tehnice, colecţia
ISCIR, sau rezolvarea unor abateri de la prevederile acestora
8. Acceptarea importului unor produse (table, ţevi, forjate, turnate) din
materiale sau al materialelor pentru sudare, pe baza examinãrii, dupã caz,
a documentaţiei tehnice şi a fabricaţiei în uzinele producãtoare şi/sau
a unor încercãri şi analize
9. Acceptarea importului unor aparate, accesorii sau materiale pentru
examinari nedistructive sau al unor materiale pentru tratarea agenţilor
termici, pe baza examinãrii, dupã caz, a documentaţiei tehnice,
a fabricaţiei în uzinele producãtoare şi/sau a unor încercãri şi analize
10. Acceptarea importului unor instalaţii, componente, standuri, dispozitive
de siguranta sau aparate, pe baza examinãrii, dupã caz, a documentaţiei
tehnice, a fabricaţiei în unitãţile producãtoare şi/sau a unor încercãri
11. La verificarea, în vederea autorizãrii unor responsabili tehnici cu sudura,
din proiectare sau cu supravegherea şi verificarea tehnica, suplimentar
sau ca urmare a înlocuirii celor autorizaţi în cadrul personalului tehnic
de specialitate se aplica tariful de 500.000 lei.
11.1. Pentru instruirea periodicã a celor de mai sus tariful se reduce cu 50%
din valoarea iniţialã.
12. Susţinerea de prelegeri în scopul instruirii profesionale a personalului
tehnic, în domeniul supravegherii tehnice
13. Difuzarea de materiale tehnice
14. Editarea unor avize tehnice şi a altor documente necesare verificãrii
ISCIR
15. Verificarea unitãţilor teritoriale în ceea ce priveşte respectarea
indrumarilor privind realizarea atribuţiilor din programul de activitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Sumele se calculeazã luându-se în considerare tariful de 300.000 lei/ora.
2. În cazul în care pentru rezolvarea lucrãrilor din prezenta anexa sunt necesare încercãri, examinari, analize sau alte verificãri, contravaloarea acestora se va adauga la tarifele din prezenta anexa, conform tarifelor stabilite în anexele specifice.
3. În cadrul poz. 2 vor fi incluse toate incercarile şi verificãrile (încercãri de presiune, revizii exterioare etc.) prevãzute de Prescripţiile tehnice, colecţia ISCIR, aplicabile, în vederea eliberãrii autorizaţiei de funcţionare provizorii şi finale la terminarea lucrãrilor de punere în funcţiune, precum şi eventualele avize ca urmare a unor modificãri sau completãri care apar înainte sau în timpul lucrãrilor de punere în funcţiune.
4. Pentru lucrãrile prevãzute la poz. 8-10 tariful se stabileşte de cãtre ISCIR în lei şi în valuta, dupã caz, luându-se în considerare timpul consumat pentru efectuarea lucrãrilor şi, dacã este necesar, cheltuielile de transport, diurna, cazare, viza, asigurare medicalã, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 4.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016