Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTII TEHNICE - CR 12-97 - din 23 septembrie 1997  privind stabilirea tarifelor pentru operatiile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) PRESCRIPTII TEHNICE din 23 septembrie 1997    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTII TEHNICE - CR 12-97 - din 23 septembrie 1997 privind stabilirea tarifelor pentru operatiile de avizare, autorizare si control tehnic la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, efectuate de organele tehnice ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) PRESCRIPTII TEHNICE din 23 septembrie 1997

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 256 bis din 29 septembrie 1997


ART. 1
Instalatiile mecanice sub presiune, cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, apa calda, recipiente si conductele sub presiune, instalatiile de ridicat, mecanismele, macaralele, ascensoarele, funicularele, masinile de extractie, masinile de ridicat pe plan inclinat, aparatele consumatoare de combustibil sunt supuse unui regim special de autorizare si control tehnic stabilit prin Decretul nr. 587/1975 modificat si completat prin <>Decretul nr. 417/1985 si Prescriptiile Tehnice, colectia ISCIR.
ART. 2
In exercitarea atributiilor Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat elaboreaza in colaborare cu factori interesati prescriptii si instructiuni cu caracter obligatoriu pentru toti cei care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, poseda sau exploateaza instalatia prevazuta la art. 1.
ART. 3
Pentru operatiile de autorizare, avizare si control tehnic efectuate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat la instalatiile mecanice sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil se stabilesc tarife prezentate in anexele (1-16) care fac parte integranta din prezentele instructiuni.
ART. 4
Sumele taxate conform tarifelor din anexa pentru efectuarea operatiilor de la art. 3 la instalatiile mentionate mai sus se achita de catre agentii economici, persoane juridice sau fizice (beneficiar al verificarilor) prin virarea sumei respective cu ordin de plata sau fila CEC (daca nu se achita in numerar la caseria ISCIR) in contul ISCIR unitatea centrala, trecut in avizul de plata sau procesul verbal emis de ISCIR in termen de maxim 3 zile de la data primirii documentului respectiv (aviz de plata sau proces verbal).
ART. 5
Prezentele norme stabilesc tarifele pentru prestarile de servicii efectuate de catre ISCIR ca urmare a sarcinilor ce decurg din lege privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si aparatelor consumatoare de combustibil in uz neindustrial.
ART. 6
Tarifele stabilite prin prezentele norme se aplica la instalatiile sub presiune si de ridicat clasice, la instalatiile si componentele din instalatiile si obiectivele nucleare precum si la aparatele consumatoare de combustibil in uz neindustrial si se refera la urmatoarele prestari de servicii:
a) avizarea conforma a proiectelor de instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate;
b) omologarea instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor, procedeelor de sudare, produselor din metale feroase si neferoase, materialelor de sudare, radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor si materialelor pentru examinari nedistructive si materialelor pentru tratarea agentilor termici;
c) verificarea capacitatii tehnice, in vederea autorizarii persoanelor fizice sau juridice indiferent de forma de proprietate si de organizare, care proiecteaza, omologheaza, construiesc, monteaza, intretin, repara, incarca, transporta, incearca si verifica instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate;
d) verificarea starii tehnice a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si aparatelor in timpul construirii, montarii, la punerea in functiune, periodic in exploatare, precum si in timpul si dupa reparare, dupa caz;
e) verificarea regimului chimic al apei si aburului la cazane;
f) eliberarea avizului obligatoriu de instalare pentru cazane;
g) eliberarea cartii instalatiei sau componentei - partea de exploatare, completata cu datele tehnice, necesare, precum si a autorizatiilor personalului, prevazut la alin. h;
h) examinarea, in vederea autorizarii sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si a personalului pentru deservirea instalatiilor (fochisti, macaragii, liftieri, laboranti-operatori, s.a.);
i) verificari inopinate in timpul construirii, montarii, repararii, sau la detinatorii de instalatii, componente, dispozitive de siguranta sau aparate, intretinerii ascensoarelor, incarcarii, depozitarii sau transportului de recipiente - butelii, containere si cisterne;
j) incercari termotehnice si termochimice;
k) examinari si incercari nedistructive;
l) examinari si incercari distructive;
m) analize metalografice macro si microstructurale;
n) analize chimice de metale, combustibil, apa, depuneri ioniti;
o) avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instructiuni, programe de pregatire pentru personalul de la alin. h, interpretari si abateri de la prevederile prescriptiilor tehnice, insusirea punctelor de stationare obligatorie cu verificare ISCIR conform planurilor de control calitate, verificari si incercari (PCCVI), acceptarea unor materiale precum si aparatelor pentru examinari nedistructive din import;
p) consultatii tehnice scrise;
q) expertize tehnice;
r) cercetarea cauzelor avariilor si accidentelor instalatiilor componentelor sau aparatelor.
NOTA:
In prezentele norme prin instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate se inteleg cele stabilite conform legii; arzatoarele pentru combustibil lichid si gazos care se fabrica independent, in serie, cu care se echipeaza cazanele de abur, de apa calda sau fierbinte si similare precum si sobele sau aparatele mentionate.
ART. 7
Pentru prestarile de servicii prevazute la art. 1 si 2, tarifele vor fi conform anexelor nr. 1-16 inclusiv.
ART. 8
Tarifele prevazute in anexele 1-16 inclusiv, se aplica in cazul in care prestarile de servicii se efectueaza in zilele si in cadrul orelor normale de lucru.
In cazul in care prestarile de servicii, la solicitarea beneficiarilor, se executa in afara zilelor si orelor normale de lucru, tarifele prevazute in anexele nr. 1-16 inclusiv, se vor majora dupa cum urmeaza:




Perioada prestarii serviciilor Majorarea
%
-------------------------------------------------------------------------------
Zile lucratoare intre orele 17,00 - 22,00 25
Zile lucratoare intre orele 22,00 - 8,00 50
Zile nelucratoare intre orele 8,00 - 17,00 50
Zile nelucratoare intre orele 17,00 - 22,00 75
Zile nelucratoare intre orele 22,00 - 8,00 100
-------------------------------------------------------------------------------


ART. 9
In cazul in care beneficiarii prestarilor de servicii solicita prestarea acestora intr-un interval timp de maximum 48 de ore de la data solicitarii, in afara prevederilor de la art. 8 se va aplica, la tarifele stabilite conform anexelor nr. 1-16 inclusiv, o majorare de urgenta de 10% .
Pentru stabilirea majorarii de urgenta se vor lua in considerare data documentului emis ca urmare a prestarii serviciului si data de inregistrare la ISCIR a cererii scrise (scrisoare, telex, fax, telegrama) sau convorbirii telefonice.
ART. 10
In situatiile in care incercarile si verificarile instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si aparatelor se efectueaza pe baza unui contract anual incheiat intre ISCIR si beneficiarul prestarilor de servicii, valoarea totala a sumei ce trebuie achitata catre ISCIR ca urmare a aplicarii tarifelor din prezentele norme si volumului de verificari si incercari preliminare, poate fi redusa cu pana la 10% .
ART. 11
Efectuarea prestarilor de servicii de catre ISCIR va fi dovedita prin documente scrise corespunzatoare care, dupa caz, pot fi procese-verbale, buletine de analiza, incercare sau examinare, scrisoare de insotire a unor documentatii vizate, autorizatii, fise de omologare sau similare.
ART. 12
Pregatirea instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta sau aparatelor in vederea efectuarii verificarilor de catre organele ISCIR cad in sarcina solicitantului prestarilor de servicii. In cazul in care acesta nu a pregatit sau a pregatit necorespunzator instalatiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau aparatele, durata de asteptare de la data si ora solicitata pana la asigurarea conditiilor de incepere a verificarilor solicitate se va incasa suplimentar fata de tarifele prevazute in prezentele norme, luandu-se in calcul tariful de 45.000 lei/ora.
ART. 13
Pentru incercarile, examinarile si/sau verificarile neterminate sau nereusite (de ex: defectarea pompei de ridicarea presiunii, neetanseitatea armaturilor de izolare, aparitia unor scurgeri-ruperi de elemente portante, ruperi de cablu, s.a.) se vor aplica tarifele prevazute in prezentele norme ca si in cazul unor asemenea lucrari finalizate.
ART. 14
Consumurile de energie, combustibil, apa etc. necesare verificarilor precum si cele pentru functionarea aparaturii de control, in cazul folosirii aparaturii ISCIR, vor fi suportate de catre solicitantul prestarilor de servicii.
ART. 15
In cazul in care prestarile de servicii urmeaza sa fie achitate in valuta, conform intelegerii dintre ISCIR si beneficiarii prestarilor de servicii din Romania, tarifele vor fi stabilite in lei conform prevederilor prezentelor norme facandu-se echivalentul in valuta luand in considerare lista de cursuri a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incasarii tarifelor de catre unitatea bancara respectiva.
In cazul unor prestari de servicii (avizari de proiecte, audit tehnic, eliberarea acreditarii ISO 9000, verificari de instalatii in executie, autorizari de personal, omologari de procedee de instalatii in executie, autorizari de personal, omologari de procedee de sudare, acceptari de materiale etc.) la cererea unor beneficiari straini, tarifele vor fi stabilite in valuta, cel mult la nivelul aplicat in tara respectiva de catre organizatia de supraveghere tehnica similara ISCIR, plata putand a se efectua si in lei la cursul oficial al Bancii Nationale in momentul achitarii.
ART. 16
Prevederile art. 8 si 9 privind majorarea tarifelor, nu se aplica in cazul in care prestarile de servicii se refera la cercetarea cauzelor avariilor sau accidentelor instalatiilor, componentelor sau aparatelor.
ART. 17
Tarifele din anexele 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 si 12 sunt calculate pentru o durata de lucru de 8 ore zilnic.
In situatia in care pentru rezolvarea lucrarilor respective se depaseste durata de lucru de 8 ore/zi, tarifele din anexele mentionate se vor suplimenta cu sumele corespunzatoare timpului consumat peste cel normal, calculate cu un tarif de 45.000 lei/ora cu completarile de la art. 8 si 9 din prezentele norme.
ART. 18
Anual, in primul trimestru, tarifele prevazute in prezentele norme, vor fi revazute functie de indicii de crestere a preturilor.
ART. 19
Prezentele norme anuleaza orice alte dispozitii contrare in acest domeniu si intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

ANEXA 1

TARIFE
------
pentru avizarea conforma a proiectelor noi sau reutilizate de instalatii, componente, dispozitive de siguranta sau aparate





Valoarea finala a proiectului instalatiei, Tarif %
componentei, dispozitivului de siguranta din valoarea finala a
sau aparatului proiectului, nou sau
- mii lei - reutilizat
-------------------------------------------------------------------------------
- pana la 1.000 15,0
- peste 1.000 la 3.000 12,5
- peste 3.000 la 6.000 12
- peste 6.000 la 10.000 10
- peste 10.000 7,5
-------------------------------------------------------------------------------
- avizare proiecte aparate consumatoare de combustibil 20
-------------------------------------------------------------------------------
- avizare proiecte pentru dispozitive de siguranta la
suprapresiune 20
-------------------------------------------------------------------------------



NOTA:
Valoarea in procente perceputa va avea in vedere tariful final de proiectare al proiectelor noi sau reutilizate, pe care solicitantul il va prezenta obligatoriu. In cazul proiectelor pentru instalatiile, componentele, dispozitivele de siguranta sau aparatelor ce urmeaza a fi importate iar proiectul a fost executat de o firma straina, tariful se stabileste de catre ISCIR, in valuta conform prevederilor pct. 15.
In cazul in care valorile mentionate nu vor fi precizate de catre solicitant pana la avizarea proiectului se va calcula tariful de incasat folosind tariful orar de 45.000 lei/ora.

ANEXA 2

TARIFE
------
pentru omologarea preliminara si/sau definitiva a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta, aparatelor, procedeelor de sudare, produselor din metale feroase si neferoase, materialelor pentru sudare, radiofilmelor, aparatelor, accesoriilor si materialelor pentru examinari nedistructive si materialelor pentru tratarea agentilor termici





Poz. Denumirea Tarif
lucrarii - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Cazane de abur sau apa fierbinte avand debitul de:
- pana la 10 t/h respectiv 5 Gcal/h 7.500
- peste 10t/h respectiv 5 Gcal/h pana la 100 t/h
respectiv 50 Gcal/h 15.000
- peste 100 t/h respectiv 50 Gcal/h 30.000

2. Cazane de abur de joasa presiune sau apa calda 5.000

3. Recipiente sub presiune:
- cu capacitate pana la 1000 l, p(n) < 25 bar 1.000
- cu capacitate pana la 1000 l, p(n) > 25 bar 2.000
- cu capacitate peste 1000 l, p(n) < 25 bar 2.000
- cu capacitate peste 1000 l, p(n) > 25 bar 5.000

4. Calandria sau reactoare 50.000

5. Generatoare de abur pentru obiective sau instalatii nucleare 50.000

6. Recipiente sub presiune pentru obiective sau instalatii nucleare:
- cu capacitatea pana la 500 l 1.000
- cu capacitatea peste 500 l pana la 1.000 l 2.000
- cu capacitatea peste 1.000 l pana la 5.000 l 2.500
- cu capacitatea peste 5.000 l 3.000

7. Masina de incarcat-descarcat combustibil nuclear:
- elemente componente (pentru fiecare element) 500
- ansamblul 20.000
-------------------------------------------------------------------------------
Omologare Probe
---------------- tip
prel. def. faza
unica
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
8. 8.1. Mecanisme de ridicat
- manuale 250 250 350 200
- electrice 500 500 700 400
- hidraulice 400 400 600 300

8.2. Palane
- manuale 300 300 400 200
- electrice 400 400 600 300
- alte actionari 500 500 700 400

8.3. Ridicatoare vehicule
- electrice 400 400 600 300
- hidraulice 500 500 700 400

8.4. Poduri rulante de uz general
- manuale 150 150 220 100
- electrice 500 500 700 300

8.5. Poduri rulante tehnologice
- electrice 1500 1500 2000 1000
- electrohidraulice 2500 2500 4000 2000

8.6. Macarale portal sau semiportal
- manuale 1500 1500 2200 1000
- electrice 5000 5000 7000 3000

8.7. Macarale portuare
- portic 2000 2000 3000 1500
- portal 3000 3000 5000 2000

8.8. Automacarale
- cu brat telescopic 3000 3000 4000 2000
- cu brat cu zabrele 2500 2500 3500 1500

8.9. Macarale autopropulsate
- pe pneuri 4000 4000 6000 3000
- pe senile 5000 5000 7000 4000

8.10. Macarale de cale ferata 5000 5000 7000 4000

8.11. Macarale rotitoare montate fix 800 800 1200 600

8.12. Macarale tun
- cu brat inclinat 3000 3000 4500 2000
- cu brat orizontal 5000 5000 7500 4000

8.13. Translatoare stivuitoare 2500 2500 4000 2000

8.14. Carucioare de manipulare
- transpalete 250 250 400 200
- motostivuitoare 1500 1500 2200 1000
- electrostivuitoare 2000 2000 3000 1500
- de constructie speciala 2500 2500 4000 2000

8.15. Platforme si aparate de intretinere
fatade 500 500 800 500

8.16. Platforme autoridicatoare 1000 1000 1500 1000

8.17. Macarale Derrik 5000 5000 7000 5000

8.18. Macarale pe cablu 5000 5000 7000 5000

8.19. Ascensoare electrice
- viteza pana la 1 m/s 1000 1000 1500 800
- viteza peste 1 m/s 1500 1500 2000 1200
- pentru obiective publice 2000 2000 3000 1500

8.20. Ascensoare hidraulice
- pentru blocuri de locuinte 1500 1500 2000 1200
- pentru obiective publice 2000 2000 3000 1500

8.21. Ascensoare de marfuri
- mai mici de 1.000 kg 1000 1000 1500 800
- mai mari de 1.000 kg 1500 1500 2200 1200

8.22. Ascensoare pentru santiere de constructii
- cu put propriu 1500 1500 2000 1200
- pentru cosuri de fum 3000 3000 5000 2500

8.23. Teleferice pentru persoane
- telecabine 2500 2500 5000 3000
- telescaune 2000 2000 4000 2500
- teleschiuri 1500 1500 2000 2000

8.24. Teleferice pentru materiale
- traseu mai mic de 1.000 m 3000 3000 5000 3000
- traseu mai mare de 1.000 m 4000 4000 6000 4000

8.25. Instalatii de ridicat pe plan inclinat 3000 3000 5000 3000

8.26. Dispozitive de siguranta
- macarale 1000 1000 1500 1000
- ascensoare 1500 1500 2000 1500
- teleferice 2000 2000 3000 2000
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
9. Pompe centrifuge cu diametrul de refulare de:
- pana la 50 mm (2 inch) 500
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 800
- peste 150 mm (6 inch) 1.000

10. Armaturi cu presiunea normala de:
a) pana la 20 bar si diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 500
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1 1/2 inch) 800
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.000
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 1.200
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.000
b) peste 25 bar pana la 40 bar si diametrul nominal de:
- pana la 168 mm (6 inch) 1.200
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.000
c) peste 40 bar pana la 64 bar si diametrul nominal de:
- pana la 12,5 mm (1/2 inch) 500
- peste 12,5 mm pana la 40 mm (1 1/2 inch) 800
- peste 40 mm pana la 89 mm (3 inch) 1.000
- peste 89 mm pana la 168 mm (6 inch) 1.200
- peste 168 mm pana la 500 mm (20 inch) 2.000

11. Piese inglobate pentru un diametru nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 250
- peste 50 mm pana la 168 mm (6 inch) 400
- peste 168 mm (6 inch) 500

12. Fitinguri trase, forjate sau matritate pentru un diametru
si o grosime de:
- diametrul pana la 50 mm (2 inch) si grosimea de max. 6 mm 500
- diametrul peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch)
si grosime de 2 mm la 12 mm 800
- diametrul peste 150 mm (6 inch) si grosimea pana la 120 mm 1.200

13. Fitinguri sudate pentru un diametru si o grosime de:
- diametrul pana la 150 mm (6 inch) si o grosime pana la
12 mm 800
- diametrul peste 150 mm (6 inch) si grosimea pana la 120 mm 1.500

14. Suporti de tip fix avand o greutate de:
- pana la 5 kg 200
- peste 5 kg pana la 20 kg 400
- peste 20 kg pana la 80 kg 500
- peste 80 kg 800

15. Suporti reglabili inclusiv elastici avand o greutate de:
- pana la 20 kg 400
- peste 20 kg pana la 60 kg 600
- peste 80 kg 1.200

16. Compensatori avand diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 300
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 500
- peste 150 mm (6 inch) 800

17. Elemente de debit de tip flanse cu diafragma de
masura cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 300
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 400
- peste 150 mm (6 inch) 500

18. Elemente de debit de tip diafragma cu orificii in cascada
cu diametrul nominal de:
- pana la 50 mm (2 inch) 300
- peste 50 mm pana la 150 mm (6 inch) 500
- peste 150 mm (6 inch) 600

19. Supape de siguranta cu diametrul nominal de max. 100 mm 2.500

20. Supape de siguranta cu diametrul nominal peste 100 mm,
inclusiv supape de siguranta cu impuls 5.000

21. Membrane sau capsule de rupere 600

22. Arzatoare cu combustibil lichid, gazos sau mixt 5.000

23. Aparate consumatoare de combustibil in uz neindustrial 3.000

24. Proceduri de sudare la imbinari cap la cap prin procedee
manuale, la o grosime a materialului de baza de:
- 1 la 10 mm 450
- 11 la 22 mm 500
- 23 la 36 mm 550
- peste 36 mm 600

25. Proceduri de sudare la imbinari cap la cap prin procedee
semiautomate sau automate, la o grosime a materialului de baza de:
- 1 la 10 mm 450
- 11 la 22 mm 500
- 23 la 36 mm 550
- peste 36 mm 600

26. Proceduri de sudare la imbinari in colt 360

27. Produse din metale feroase sau neferoase (table, tevi,
forjate, turnate) si materiale pentru sudare (electrozi,
sarme, fluxuri) 1.000

28. Aparate pentru examinari nedistructive 5.000

29. Accesorii pentru examinari nedistructive:
- negatoscoape 1.000
- indicatori de calitate ai imaginii radiografice 400
- rame pentru developare, ecrane intensificatoare,
casete pentru expunere si similare 150
- traductori pentru defectoscopie ultrasonica 2.000
- blocuri de etalonare si control 400

30. Radiofilme pentru radiografie industriala, pulberi
magnetice, lichide penetrante si similare 5.000

31. Ionoti:
- cationiti 1.500
- anioniti 1.500

32. Reactivi pentru instalatiile de tratarea apei 600
-------------------------------------------------------------------------------


OBSERVATII:
-----------
1. Pentru alte componente din cadrul obiectivelor sau instalatiilor nucleare (curatitor de lame, camera de ionizare, porti de descarcare combustibil, panouri de distributie, bucle de cercetare s.a.) tarifele se vor stabili functie de orele consumate pentru efectuarea lucrarilor respective luandu-se in considerare tariful de 45.000 lei/ora.
2. In cazul in care pentru rezolvarea lucrarilor de omologare sunt necesare verificari, incercari, examinari sau analize, contravaloarea acestora se va adauga la tarifele din prezenta anexa si se va incasa, dupa caz, conform tarifelor stabilite in anexele specifice. In cazul in care cu ocazia omologarilor reprezentantii ISCIR asista ca specialisti la efectuarea unor incercari, examinari, analize sau verificari, contravaloarea acestora se va adauga la tarifele din prezenta anexa si se vor incasa conform anexei nr. 16, pozitia 8.
3. Pentru procedurile de sudare de la pct. 24 si 25, timpul de asistare la executie si incercarea epruvetelor se tarifeaza orar.
4. In cazul operatiilor care se executa in cadrul laboratorului ISCIR si care necesita materiale combustibile: valoarea acestora se adauga separat la tarifele percepute.

ANEXA 3

TARIFE
------
pentru verificarea capacitatii tehnice in vederea autorizarii de a proiecta, construi, monta, umple (distribui), intretine, repara, incerca si/sau verifica instalatii, componente, dispozitive de siguranta si aparate





Poz. Scopul verificarii Tarif - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Autorizarea pentru proiectarea instalatiilor,
componentelor, dispozitivelor de siguranta si/sau aparatelor 5.000
2. Autorizarea pentru construirea, montarea, umplerea
(distribuirea) si/sau repararea instalatiilor, componentelor
si/sau a dispozitivelor de siguranta 10.000
3. Autorizarea pentru incercarea in vederea omologarii
dispozitivelor de siguranta si/sau aparatelor 10.000
4. Autorizarea laboratoarelor de examinari nedistructive
pentru verificarea instalatiilor, componentelor si/sau
dispozitivelor de siguranta 10.000
5. Autorizarea pentru intretinerea si/sau revizia ascensoarelor 5.000
6. Autorizarea pentru verificarea si repararea recipientelor
butelii transportabile 5.000
7. Autorizarea pentru efectuarea de expertize tehnice 5.000
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. In cazul extinderii domeniului de valabilitate al autorizatiilor, tarifele se reduc cu 50% .
2. In cazul reinoirii sau reactualizarii autorizatiei emise conform dispozitiilor legale se percepe un tarif de 50% din valoarea initiala.
3. Deschiderea auditului (fabricant extern) se tarifeaza astfel: 1500 $
100 $/zi - 8 h/zi
Se asigura transport si cazare pentru:
- mai putin de 100 angajati (2 inspectori, 3 zile - fara transport)
- intre 101-250 angajati (2 inspectori, 5 zile - fara transport)
- peste 250 angajati (2 inspectori, 6 zile - fara transport)
- verificarea in fabricatie 50 $/h, minim 10 ore.



ANEXA 4

TARIFE
------
pentru verificarea pe parcursul construirii si in final a instalatiilor, componentelor, dispozitivelor de siguranta si/sau aparatelor

Verificarile tehnice in cadrul unitatilor care construiesc, monteaza sau repara instalatii, componente, dispozitive de siguranta supuse regimului de verificare ISCIR, se tarifeaza conform timpului consumat pentru aceste verificari la tariful orar.
Verificarea in fabricatie pentru instalatii si echipamente supuse regimului tehnic de verificari ISCIR, la fabricantii externi, se taxeaza cu 50$/h minim 10 ore.


ANEXA 5

TARIFE
------
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor sub presiune clasice, la punerea in functiune si periodic in exploatare




mii lei/verificare si bucata


Operatia Autorizarea de functionare Verificarea periodica la
de pentru instalatii noi sau scadenta sau dupa
verificare vechi montate din nou reparatii
tehnica
--------------------------------------------------------------------------
Poz Instalatia Verifi- Revi- Incer- Incer- Revi- Incer- Revi- Incer-
supusa carea zia carea carea zia carea zia carea
verificarii docu- inte- de de inte- de exte- de
menta- rioa- presiu- etan- rioa- presiu- rioa- etan-
tiei ra ne seita- ra ne ra seita-
tehnice hidrau- te hidrau- te
de lica lica
garantie
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
-------------------------------------------------------------------------------
1. Pentru fiecare cazan de abur
sau apa fierbinte, avand suprafata
de incalzire sau debitul de:
- pana la 20 mp 180 180 180 - 180 180 120 -
- peste 20 mp pana
la 60 mp 180 240 240 - 240 240 180 -
- peste 60 mp pana
la 150 mp 240 300 300 - 300 300 240 -
- peste 150 mp pana
la 300 mp 360 420 420 - 420 420 240 -
- peste 300 mp sau
peste 10t/h respec-
tiv 5 Gcal/h pana
la 30 t/h respectiv
10 Gcal/h 780 600 600 - 600 600 300 -
- peste 30 t/h respec-
tiv 10 Gcal/h pana
la 50 t/h respectiv
25 Gcal/h 600 840 840 - 840 840 420 -
- peste 50 t/h respec-
tiv 25 Gcal/h pana
la 120 t/h respectiv
50 Gcal/h 720 1120 1120 - 1120 1120 540 -
- peste 420 t/h respec-
tiv 100 Gcal/h pana
la 420 t/h respectiv
100 Gcal/h 1020 1680 1680 - 1680 1680 280.000 -
- peste 420 t/h respec-
tiv 100 Gcal/h
1380 2040 1500 - 2040 2040 1020 -

2. Pentru fiecare recipient stabil,
cisterna, container si butoi sub
presiune avand capacitatea de:
- pana la 1500 l 120 120 120 120 120 120 120 120
- peste 1500 l pana
la 5000 l 180 180 180 180 180 180 180 180
- peste 5000 l pana
la 25.000 l 420 480 480 480 480 480 240 480
- peste 25.000 l pana
la 100.000 l 540 1380 1380 1380 1380 1380 540 1380
- peste 100.000 l 1380 1380 1380 1380 1380 1380 660 1380
| plus cate 100.000 pentru |plus cate 100.000 lei pen-|
| fiecare 100.000 l sau |tru fiecare 100.000 l sau |
| fractiune peste cei | fractiune peste cei |
| initiali, pentru fiecare | initiali, pentru fiecare |
| verificare | verificare, cu exceptia |
| reviziei exterioare |

3. Pentru fiecare
recipient butelie
transportabila 120 12 12 12 12 12 - 4.000

4. Pentru conducte
cu fluide sub
presiune:
- pana la 50 m
lungime 240 420 420 420 420 420 180 420
- peste 50 m
lungime 480 420 420 420 420 420 360 420
| Plus cate 240.000 lei | Plus cate 180.000 lei |
| pentru fiecare 50 m sau | pentru fiecare 50 m sau |
| fractiune peste cei | fractiune peste cei |
| initiali, pentru fiecare | initiali, pentru fiecare |
| verificare | verificare, cu exceptia |
| reviziei exterioare. |

-------------------------------------------------------------------------------


OBSERVATII:
-----------
1. In cazul in care la autorizarea functionarii sunt luate in considerare verificarile in incercarile efectuate in intreprinderea constructoare, tarifele percepute vor fi de 50% din cele stabilite in prezenta anexa, pentru verificarile si incercarile respective.
2. Pentru verificarile in vederea avizului de scoatere definitiva din functiune, vor fi percepute tarifele din prezenta anexa, functie de operatiile efectuate (revizie interioara si/sau incercare de presiune).
3. Pentru verificarea documentatiei de reparatie precum si verificarile in timpul reparatiei, tarifele percepute vor fi stabilite luand in considerare timpul necesar pentru efectuarea lucrarii si tariful de 45.000 lei/ora.


ANEXA 6

TARIFE
------
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor de ridicat clasice la punerea in functiune si periodic in exploatare



mii lei/verificare si bucata


Operatia de verificare Autorizarea functionarii Verificarea
tehnica instalatiilor noi sau periodica
vechi montate din nou la scadenta sau
dupa reparatie
Poz. --------------------------------------------------------------------------
Instalatia supusa Verificarea Verificarea
verificarii documentatiei starii tehnice
tehnice de a instalatiei
garantie
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Pentru fiecare mecanism de ridicat:
- pana la 5 t. 120 120 120
- peste 5 t. 180 180 180

2. Pentru fiecare macara rotitoare,
consola de perete sau electropalan:
- pana la 8 t. 180 180 180
- peste 8 t. 240 240 240

3. Pentru fiecare pod rulant de uz
general, de turnare, de forjare
si similare:
- pana la 50 t. 360 1080 1080
- peste 50 t. pana la 100 t. 420 1170 1560
- peste 100 t. pana la 250 t. 540 2280 2220
- peste 250 t. 720 2880 2880

4. Pentru fiecare macara Derrick:
- pana la 25 t. 540 840 840
- peste 25 t. pana la 50 t. 600 1140 1140
- peste 50 t. 780 1680 1680

5. Pentru fiecare macara turn:
- pana la 10 t. 480 1560 1560
- peste 10 t. pana la 50 t. 600 2280 2220
- peste 50 t. 720 2520 2520

6. Pentru fiecare macara pe pneuri,
pe senile, montata pe vagon de
cale ferata si similare:
- pana la 25 t. 420 1620 1620
- peste 25 t. pana la 50 t. 540 2100 2100
- peste 50 t. 660 2520 2520

7. Pentru fiecare macara portal sau
semiportal:
- pana la 50 t. 660 2280 2220
- peste 50 t. pana la 250 t. 1080 2820 2820
- peste 250 t. 1380 3000 3000

8. Pentru fiecare translater-stivuitor
sau pod rulant stivuitor:
- pana la 1 t. 240 240 240
- peste 1 t. pana la 5 t. 360 540 540
- peste 5 t. 540 600 600

9. Pentru fiecare macara de constructie
speciala sau care nu se incadreaza in
cele mentionate anterior:
- pana la 25 t. 420 1860 1860
- peste 25 t. pana la 100 t. 540 2580 2580
- peste 100 t. 720 2940 2940

10. Pentru fiecare ascensor de persoane
si/sau bolnavi:
- pana la 8 opriri 40 40 40
- de la 8 opriri pana la 15 opriri 60 60 60
- peste 15 opriri 80 80 80

11. Pentru fiecare ascensor de materiale
sau de persoane si materiale:
- pana la 3 opriri 180 180 180
- peste 3 opriri 240 240 240

12. Pentru fiecare ascensor pentru
transportat materiale de constructii,
cosuri de fum:
- pana la 100 m inaltime (cursa) 240 300 300
- peste 100 m inaltime (cursa) 420 480 480

13. Pentru fiecare teleferic de persoane
cu cabina (telecabina):
- la un traseu pana la 3 km lungime 2820 5200 5200
- la un traseu peste 3 km lungime 2820 5200 5200
plus cate plus cate plus cate
960.000 lei 1.380.000 lei 1.380.000 lei
de fiecare km de fiecare km de fiecare km
sau fractiune sau fractiune sau fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali

14. Pentru fiecare teleferic de persoane
cu vehicule tip gondola sau scaun:
- la un traseu pana la 2 km lungime 1680 2820 2820
- la un traseu peste 2 km lungime 1680 2820 2820
plus cate plus cate plus cate
420.000 lei 960.000 lei 960.000 lei
de fiecare km de fiecare km de fiecare km
sau fractiune sau fractiune sau fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali

15. Pentru fiecare teleschi sau telescaun:
- la un traseu pana la 500 m lungime 420 1020 1020
- la un traseu peste 500 m pana la
1000 m lungime 660 1680 1680
- la un traseu peste 1000 m lungime 840 1680 1680
plus cate plus cate plus cate
300.000 lei 540.000 lei 540.000 lei
de fiecare de fiecare de fiecare
1000 m 1000 m 1000 m
sau fractiune sau fractiune sau fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali

16. Pentru fiecare instalatie de ridicat
pe plan inclinat de persoane, de
materiale sau combinat:
- la un traseu pana la 100 m
lungime (cale de rulare) 1140 1680 1680
- la un traseu peste 100 m
lungime 1140 1680 1680
plus cate plus cate plus cate
420.000 lei 540.000 lei 540.000 lei
de fiecare de fiecare de fiecare
100 m 100 m 100 m
sau fractiune sau fractiune sau fractiune
peste cei peste cei peste cei
initiali initiali initiali

-------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 7

TARIFE
-------
pentru verificarea starii tehnice a instalatiilor si componentelor sub presiune din obiectivele si instalatiile nucleare, pe parcursul montajului si repararii, pentru obtinerea autorizarii de functionare (sau extinderii)




mii lei/verificare si bucata


Operatia de verificare Verificarea Verificarea
tehnica documentatiei in timpul
tehnice de montajului
garantie sau reparatiei
Poz. --------------------------------------------
Instalatii sau componente supuse verificarii
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3
-------------------------------------------------------------------------------
1. Calandria sau reactori 2.280 2.760
2. Generatoare de abur 540 1.140
3. Recipiente sub presiune sau similare:
- cu capacitatea pana la 500 l 60 180
- cu capacitatea peste 500 l pana la 1000 l 60 240
- cu capacitatea peste 1000 l pana la 5000 l 60 300
- cu capacitate peste 5000 l 60 480
4. Masina de incarcat-descarcat combustibil 480 1680
5. Pompe sau ventilatoare:
- cu diametrul de refulare pana la 50 mm (2 inch) 60 60
- cu diametrul de refulare peste 50 mm (2 inch) 60 90
6. Armaturi:
- cu diametrul nominal pana la 50 mm (2 inch) 12 18
- cu diametrul nominal peste 50 mm (2 inch) 27 33
7. Elemente de debit:
- cu diametrul nominal pana la 50 mm (2 inch) 12 33
- cu diametrul nominal peste 50 mm (2 inch) 27 60
8. Elemente de compensare:
- cu diametrul nominal pana la 50 mm (2 inch) 12 60
- cu diametrul nominal peste 50 mm (2 inch) 27 90
9. Suporti elastici sau echivalenti:
- cu sarcina pana la 10 kgf 12 33
- cu sarcina peste 10 kgf 33 33
10. Supape de siguranta 27 90
11. Sisteme:
- cu peste 50 componente si pana la 100 de componente 900 -
- peste 100 componente 500 -
- intre 100-500 componente 900 -
- peste 500-1000 componente 1.800 -
- peste 1000 2.700 -
- cu diametrul nominal pana la 50 mm (2 inch) - 6.000 lei/
metru
- cu diametrul nominal peste 50 mm (2 inch) - 12.000 lei/
pana la 150 mm (6 inch) metru
- cu diametrul nominal peste 150 mm (6 inch) - 12.000 lei/
metru
-------------------------------------------------------------------------------


OBSERVATII:
-----------
1. Pentru alte componente in afara celor prevazute la poz. 1-10, pentru operatiile privind verificarea documentatiei tehnice de garantie si verificarea in timpul montajului sau reparatiei, tarifele percepute vor fi stabilite luand in considerare tariful de 45.000 lei/ora.
2. Pentru verificarea documentatiei de reparatie, tarifele percepute vor fi stabilite luand in considerare tariful de 45.000 lei/ora.
3. Prin componentele in cadrul sistemelor se inteleg tevile, armaturile, suportii, pompele, recipientele sau similare, elementele de compensare, supapele de siguranta s.a.
4. In cadrul poz. 11 se cumuleaza tarifele prevazute pentru componente cu cele prevazute pentru tevi.
5. Incercarea de presiune la componente, portiuni de sistem sau sistem se va taxa orar functie de timpul consumat.


ANEXA 8

TARIFE
------
pentru verificarea regimului chimic al cazanelor de abur si apa fierbinte





Poz. Categoria cazanelor verificate*) Tarif
mii/buc.
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-vaporizatoare (v) 500
2. Cazane de abur ignitubulare (I) 500
3. Cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 300
4. Cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 500
5. Cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 700
6. Cazane de abur cu circulatie fortata multipla (IX-XI) 900
7. Cazane de abur cu strabatere fortata (XII-XIII) 900
-------------------------------------------------------------------------------


------------
*) Clasificarea conform prescriptiilor tehnice C18 - colectia ISCIR.

OBSERVATII:
-----------
1. In cazul in care se executa si analize de verificare de catre ISCIR, tariful se majoreaza cu costul analizelor.
2. In cazul in care cu ocazia verificarii se efectueaza si interpretarea rezultatelor analizelor cu stabilirea masurilor necesare pentru incadrarea in indicii prescrisi, tariful se majoreaza cu timpul consumat pentru lucrarile respective calculat la 45.000 lei/ora.
3. Pentru obiectivele si instalatiile nucleare, verificarea regimului chimic, tariful se va percepe functie de timpul consumat luandu-se in considerare 45.000 lei/ora.

ANEXA 9

TARIFE
------
pentru eliberarea avizului obligatoriu de instalare a cazanelor




mii lei/verificare si bucata


Poz. Felul verificarii Tarif
mii
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Verificarea documentatiei tehnice de instalare si
examinare pe teren a datelor continute in aceasta 900
2. Verificarea datelor privind regimul chimic*) al apei:
- cazane de apa fierbinte (g), transformatoare-vaporizatoare (v) 240
- cazane de abur ignitubulare (I) 360
- cazane de abur acvatubulare neecranate (II) 360
- cazane de abur acvatubulare ecranate (III-V) 420
- cazane de abur acvatubulare ecranate (VI-VIII) 540
- cazane de abur cu circulatie fortata multipla (IX-XI) 540
- cazane de abur cu strabatere fortata (XII-XIII) 540
-------------------------------------------------------------------------------


------------
*) Clasificarea cazanelor conform prescriptiilor tehnice C18 - colectia ISCIR.

NOTA:
Pentru prototipuri operatiile de mai sus se efectueaza de ISCIR, unitatea centrala.


ANEXA 10

TARIFE
------
pentru examinarea, in vederea autorizarii, sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si personalului pentru deservirea instalatiilor




Poz. Denumirea personalului Tarif
mii/persoana
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Sudori, la o grosime a materialului de baza de:
- 1 la 10 mm 120
- 11 la 22 mm 150
- 23 la 36 mm 180
- peste 36 mm 210
2. Brazori 90
3. Personal pentru examinari nedistructive:
3.1. Radiatii penetrante
Rx - nivel I 100
- nivel II 500
RG - nivel I 100
- nivel II 500
3.2. Ultrasonic
Determinari grosimi materiale si semifabricate pe
caroiaj: - nivel I 100
- nivel II 200
Imbinari sudate, forjate, laminate: - nivel I 200
- nivel II 400
3.3. Lichide penetrante
- nivel I 100
- nivel II 200
3.4. Pulberi magnetice
- nivel I 100
- nivel II 250
3.5. Curenti Turbionari
- nivel I 200
- nivel II 500
3.6. Teste etansare (H2, H3 etc.)
- nivel I 200
- nivel II 500
4. Fochisti:
- categoria I 90
- categoria II 120
- categoria III 180
5. Laboranti-operatori:
- grupa A 90
- grupa B 120
- grupa C 150
6. Macaragii, mecanici translatoristi, mecanici trolisti 120
7. Liftieri 60

-------------------------------------------------------------------------------


OBSERVATII:
-----------
1. In cazul prelungirii valabilitatii autorizatiilor tarifele din tabel se reduc cu 25% .
2. Pentru lucrarile prevazute la poz. 1, 2 si 3, in cazul in care acestea se executa in strainatate sau in tara la solicitarea unor beneficiari straini, tariful se stabileste de catre ISCIR, in lei si valuta, dupa caz, luand in considerare cheltuielile de transport, diurna si cazare si tariful pentru verificari conform prevederilor art. 15.
3. Timpul consumat se taxeaza orar.


ANEXA 11

TARIFE
------
pentru eliberarea cartii instalatiei - partea de exploatare si autorizatiilor sudorilor, personalului pentru examinari nedistructive si personalului pentru deservirea instalatiilor




Poz. Denumirea personalului Tarif
mii/buc.
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Eliberarea cartii instalatiei - partea de exploatare 100
2. Eliberarea autorizatiilor sudorilor, personalului pentru
examinari nedistructive si personalului pentru deservirea
instalatiilor 75
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 12

TARIFE
------
pentru verificarile inopinate a persoanelor fizice sau juridice care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, verifica si/sau detin instalatii, componente, dispozitive de siguranta si/sau aparate si care intretin ascensoare precum si a celor care incarca recipiente butelii





Poz. Felul verificarii Tarif
mii/verificare
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Verificarea activitatii de proiectare 300.000
2. Verificarea activitatii de constructie, montaj sau reparatie 550.000
3. Verificarea activitatii de incarcare, depozitare sau
transport a recipientelor butelii transportabile 300.000
4. Verificarea activitatii laboratoarelor pentru examinari
nedistructive a instalatiilor sau componentelor 380.000
5. Verificarea activitatii de intretinere a ascensoarelor 120.000
6. Verificarea activitatii de supraveghere tehnica la
detinatorii de instalatii si/sau componente 40.000
in plus cate
2000 lei/instalatie
-------------------------------------------------------------------------------


NOTA:
Tarifele de mai sus sunt valabile numai pentru abateri de la prevederile legale.


ANEXA 13

TARIFE
------
pentru examinari si incercari nedistructive si distructive, analize chimice de metale, apa, depuneri si ioniti





Poz. Tipul examinarii si/sau Tarif
incercarii lei
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Examinarea cu ultrasunete a imbinarilor sudate cu unul
sau mai multe unghiuri de incidenta cu incidenta normala
pentru zonele adiacente de palpare, pe ambele fete si pe
ambele parti ale imbinarii sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 120.000/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 180.000/ml
2. Examinarea cu ultrasunete a tablelor pe caroiaj 200 x 200 mm:
- efectuata in laboratorul ISCIR 160.000/mp
- efectuata pe instalatii sau componente 180.000/mp
3. Masurarea grosimilor cu ultrasunete:
- efectuata in laboratorul ISCIR 2.000/punct
de masurare
- efectuata pe instalatii sau componente 4.000/punct
de masurare
4. Examinarea cu lichide penetrante a imbinarilor sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 60.000/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 100.000/ml
5. Examinarea cu lichide penetrante pe suprafata:
- efectuata in laboratorul ISCIR 160.000/mp
- efectuata pe instalatii sau componente 220.000/mp
6. Examinarea cu pulberi magnetice a imbinarilor sudate:
- efectuata in laboratorul ISCIR 40.000/ml
- efectuata pe instalatii sau componente 100.000/ml
7. Examinarea cu pulberi magnetice pe suprafata:
- efectuata in laboratorul ISCIR 220.000/mp
- efectuata pe instalatii sau componente 340.000/mp
8. Examinarea cu radiatii penetrante la o grosime pana la
10 mm inclusiv cu film radiografic de 240 x 100:
- efectuata in laboratorul ISCIR 25.000/
radiografie
- efectuata pe instalatii sau componente 32.000/
radiografie
9. Verificarea si interpretarea de radiografii cu dimensiuni
max. 480 x 100 mm 1.500/
radiografie
10. Analiza metalografica a microstructurii:
- cu fotografii 60.000/
epruveta
- fara fotografii 40.000/
epruveta
11. Analiza metalografica a macrostructurii:
- cu fotografii 20.000/
epruveta
- fara fotografii 13.000/
epruveta
12. Incercarea la tractiune 36.000/
epruveta
13. Incercarea la indoire 30.000/
epruveta
14. Incercarea la incovoiere prin soc (set de 3 eprubete) 125.000/set
15. Masurarea duritatii 2.000/punct
de masurare
16. Analiza chimica a depunerilor 740.000/
analiza
17. Analiza indicilor/fizico-chimici ai apei si aburului 53.000/
analiza
18. Analiza chimica completa a apei 260.000/
analiza
19. Analize de ioniti:
- cationiti 320.000/
analiza
- anioniti 260.000/
analiza
20. Analiza chimica de metale 520.000/
analiza
-------------------------------------------------------------------------------


NOTA:
1. Toate consumabilele utilizate in operatiile de mai sus se platesc separat.
2. Examinarea buletinelor de incercari nedistructive si avizarea acestuia se taxeaza cu 45.000 lei/buc.

OBSERVATII:
-----------
1. Pentru examinarile, incercarile sau analizele neprevazute in anexa (de ex. masuratori tensometrice, masuratori electrice, examinari cu endoscopul s.a.) tarifele vor fi stabilite pe baza orelor consumate pentru efectuarea lucrarii respective, luandu-se in calcul tariful de 45.000 lei/ora la care se adauga dupa caz, valoarea materialelor consumate.
2. In cazul examinarii cu radiatii penetrante la grosimi mai mari de 10 mm (poz. 8) la tariful din anexa se adauga pentru fiecare 5 mm in plus sau fractiune in procent de 25% . In cazul utilizarii radiofilmelor de dimensiuni mai mari de 240 x 100 mm se aplica in plus 25% fata de tariful din anexa pentru fiecare suprafata suplimentara egala cu 240 x 100 mm.
3. In cazul verificarii cu alte dimensiuni se aplica un coeficient functie de suprafata filmului comparativ cu filmul cu dimensiuni de 240 x 100. (Ex: un film de 480 x 100 = 2 filme 240 x 100).
4. Pentru incercarile de la poz. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 si 8 executate pe instalatii sau componente, nu sunt cuprinse in tarife:
- constructiile provizorii de acces si de lucru la punctele de examinare, care se asigura de beneficiar pe cheltuiala sa;
- lucrarile de pregatire a suprafetei materialului de baza si a sudurii (curatirea de vopsea, grund, zgura, bavuri, brocuri, tunder, rugina, neuniformitati, etc.) care cad in sarcina beneficiarului, pe cheltuiala sa;
- eventualele dispozitive de fixare-amplasare a aparaturii specifice, asigurarea energiei electrice si a apei pentru aparatura, iluminatul locului de examinare, transportul si manipularea dispozitivelor si a aparaturii neportabile (peste 15 kg pe piesa) pe si de pe platformele de lucru precum si la descarcarea si la incarcarea in autovehicul, asigurarea conditiilor de protectie si de paza pentru perioadele de iradiere, care cad in sarcina beneficiarului, pe cheltuiala sa.
In cazul in care beneficiarul nu a pregatit sau a pregatit necorespunzator frontul de lucru sau partea din instalatie sau componenta care trebuie examinata, duratele de asteptare pentru operatiile respective de pregatire care cad in sarcina beneficiarului, se vor incasa separat luandu-se in calcul tariful orar.
5. In tarifele de la poz. 10, 11, 12, 13, 14 si 15 nu sunt cuprinse lucrarile de prelucrare si prelevare mecanica a epruvetelor.
6. Pentru analizele de la poz. 16, 17, 18 si 20 in cazul in care se face si interpretarea rezultatelor acestora, tarifele din anexa se majoreaza cu numarul de ore consumate pentru interpretare, luandu-se in calcul tariful orar.


ANEXA 14

TARIFE
------
pentru avizari de proceduri, norme, caiete de sarcini, instructiuni, PCCVI-uri si programe de pregatire a personalului in vederea autorizarii





Poz. Denumirea lucrarii Tarif
mii lei
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Proceduri, (PCCVI), instructiuni, AAC 1000
2. Norme, caiete de sarcini 1000
3. Programe de instruire a personalului in vederea autorizarii 5000
4. Planuri de control calitate, verificari si incercari 300
-------------------------------------------------------------------------------



NOTA:
In cazul unor revizii sau completari a lucrarilor de la poz. 1 si 2, tarifele vor fi stabilite pe baza timpului consumat pentru rezolvarea lucrarii respective, luand in considerare tariful de 45.000 lei/ora, cu conditia ca suma totala sa nu depaseasca tariful initial prevazut in prezenta anexa.


ANEXA 15

TARIFE
------
pentru eliberarea avizului de import pentru instalatii si echipamente precum si pentru aparate si materiale necesare examinarilor nedistructive





Poz. Denumirea lucrarii Tarif
mii lei
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------
1. Documente aviz tehnic import si inregistrarea acestuia, etc. 75
-------------------------------------------------------------------------------


NOTA:
Avizele de import aferente donatiilor pentru spitale, case de copii, pensionari si alte activitati umanitar sociale se vor elibera gratuit.



ANEXA 16

TARIFE
------
pentru prestarile de servicii care se stabilesc pe baza orelor consumate necesare efectuarii lucrarilor respective





Poz. Denumirea prestarilor de servicii
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 -------------------------------------------------------------------------------
1. Verificarea in timpul montajului, pe santier, a instalatiilor,
componentelor sau dispozitivelor de siguranta clasice.
2. Verificarea in vederea autorizarii de functionare a instalatiilor,
componentelor si sistemelor din obiectivele si instalatiile nucleare.
3. Verificarea periodica, la scadenta a instalatiilor, componentelor si
sistemelor din cadrul obiectivelor si instalatiilor nucleare.
4. Incercari termotehnice si/sau termochimice la cazane de abur, de apa
fierbinte, apa calda sau aparate.
5. Incercarea la cald a cazanelor.
6. Interpretari ale unor prevederi din prescriptiile tehnice sau rezolvarea
unor abateri de la prevederile acestora.
7. Consultatii tehnice scrise care necesita cercetari pe teren.
8. Expertize tehnice.
9. Acceptarea importului unor produse (table, tevi, forjate, turnate) din
metale feroase sau neferoase sau a materialelor pentru sudare, pe baza
examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice si a fabricatiei in uzinele
producatoare si/sau a unor incercari si analize.
10. Acceptarea importului unor aparate, accesorii sau materiale pentru
examinari nedistructive sau a unor materiale pentru tratarea agentilor
termici, pe baza examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice, a
fabricatiei in uzinele producatoare si/sau a unor incercari si analize.
11. Acceptarea importului unor instalatii, componente, dispozitive de siguranta
sau aparate, pe baza examinarii, dupa caz, a documentatiei tehnice, a
fabricatiei in uzinele producatoare si/sau a unor incercari.
12. Verificarea in vederea autorizarii unor responsabili tehnici cu sudura, din
proiectare sau cu supravegherea tehnica, suplimentar sau ca urmare a
inlocuirii celor autorizati in cadrul autorizatiilor emise.
13. Cercetarea cauzelor avariilor si accidentelor instalatiilor, componentelor
sau aparatelor.
14. Sustinerea de prelegeri in scopul instruirii profesionale a personalului
tehnic, in domeniul supravegherii tehnice.
-------------------------------------------------------------------------------


OBSERVATII:
-----------
1. Tarifele se calculeaza luandu-se in considerare 45.000 lei/ora.
2. In cazul in care pentru rezolvarea lucrarilor din prezenta anexa sunt necesare incercari, examinari, analize sau alte verificari, contravaloarea acestora se va adauga la tarifele din prezenta anexa, conform tarifelor stabilite in anexele specifice.
3. In cadrul poz. 2 vor fi incluse toate incercarile si verificarile (incercari de presiune, revizii exterioare etc.) prevazute de prescriptiile tehnice - colectia ISCIR aplicabile, in vederea eliberarii autorizarii de functionare provizorie si finala la terminarea lucrarilor de punere in functiune; de asemenea, eventualele avize ca urmare unor modificari sau completari care apar inainte sau in timpul lucrarilor de punere in functiune.
4. Pentru lucrarile prevazute la poz. 9, 10 si 11, tariful se stabileste de catre ISCIR in lei si valuta, dupa caz, luand in considerare timpul consumat pentru efectuarea lucrarilor si daca este necesar si cheltuielile de transport, diurna si cazare conform prevederilor de la pct. 15.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016