Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTIE TEHNICA din 19 iunie 2003  PT A 3-2003, editia 1, privind proiectarea, construirea, omologarea, instalarea, utilizarea si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTIE TEHNICA din 19 iunie 2003 PT A 3-2003, editia 1, privind proiectarea, construirea, omologarea, instalarea, utilizarea si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi*)

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 456 bis din 26 iunie 2003



──────────
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 366 din 19 iunie 2003 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 26 iunie 2003


ANEXA

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor,
Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
-ISCIR-

- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
PT A 3-2003

CERINŢE TEHNICE
PRIVIND PROIECTAREA, CONSTRUIREA, OMOLOGAREA,
INSTALAREA, UTILIZAREA ŞI VERIFICAREA TEHNICA PERIODICĂ
A APARATELOR CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI LICHIZI

COLECŢIA INSPECŢIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR
DE RIDICAT
-ISCIR-

- EDITIE OFICIALĂ -

Scopul principal al prescripţiilor tehnice este asigurarea securitãţii persoanelor, mediului înconjurãtor şi proprietãţii (de stat sau private).
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi cei care proiecteazã, construiesc, importa, distribuie, monteaza, instaleaza, repara, întreţin, utilizeazã sau verifica aparate consumatoare de combustibili lichizi şi instalaţii în care sunt integrate aceste aparate.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt rãspunzãtori de aplicarea corecta a acesteia.
ISCIR
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5
BUCUREŞTI www.iscir.ro
Cod: 726111
Telefon: (+4021)411.97.60; 411.97.61
Fax: (+4021) 411.98.70
E-mail: iscir@fx.ro
Reproducerea sau utilizarea integrala sau parţialã a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţii şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisã dacã nu exista acordul scris al ISCIR.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia editiei oficiale tipãrite.

1 GENERALITATI

1.1 Scop
Prezenta prescripţie tehnice face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la aparatele cu grad de risc în exploatare şi trateazã aparatele consumatoare de combustibili lichizi.
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le respecte aparatele consumatoare de combustibili lichizi pentru a putea fi acceptatã exploatarea lor la utilizatorii finali.
Prezenta prescripţie tehnica reglementeazã utilizarea în condiţii de securitate a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi racordate sau nu la o conducta de evacuare a produselor de ardere.
Prescripţia tehnica defineste în mod unitar semnificatia termenilor privind aparatele consumatoare de combustibili lichizi (referitori la construire, încercare şi verificare) şi stabileşte cerinţele esenţiale de securitate obligatorii la echiparea şi instalarea aparatelor.
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte condiţiile de proiectare, execuţie şi încercare în vederea omologãrii aparatelor, condiţiile tehnice de instalare, verificare tehnica periodicã a menţinerii parametrilor de funcţionare, performanta şi securitate ai aparatelor precum şi valorile minime ale randamentului şi valorile maxime ale emisiilor la care aparatele pot fi acceptate pentru utilizarea în continuare.
Prescripţia tehnica stabileşte, de asemenea, condiţiile minime pe care trebuie sa le respecte prestatorii de specialitate pentru confirmarea capabilitãţii lor tehnice de a executa lucrãri la sau în legatura cu aceste aparate (proiectanţi, instalatori, prestatori care efectueazã încercãri în vederea omologãrii aparatelor sau verificãri tehnice periodice).
Aceste condiţii se pot grupa astfel:
a) condiţii care se adreseazã producãtorilor: condiţii tehnice privind proiectarea, construirea şi încercarea aparatelor consumatoare de combustibili lichizi în vederea omologãrii;
b) condiţii care se adreseazã prestatorilor de specialitate: condiţii tehnice privind instalarea, repararea şi service-ul, precum şi pentru cei abilitaţi sa execute verificãri tehnice periodice în timpul exploatãrii;
c) condiţii care se adreseazã utilizatorilor finali.
Autoritatea tehnica care asigura supravegherea aplicãrii şi respectãrii prevederilor din prezenta prescripţie tehnica este ISCIR-Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organ de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi securitãţii în funcţionare pentru instalaţiile şi aparatele din categoria cãrora fac parte şi aparatele consumatoare de combustibili lichizi.

1.2 Domeniu de aplicare
Prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica tuturor categoriilor de aparate echipate cu unul sau mai multe arzatoare cu vaporizare, cu sau fãrã rezervor, racordate sau nu la o conducta de evacuare a gazelor de ardere şi care sunt folosite în scopul:
- încãlzirii locuinţelor sau a altor spaţii similare acestora;
- preparãrii sau încãlzirii produselor alimentare;
- producerii apei calde menajere.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru aparatele produse în unitãţi de producţie specializate şi care sunt destinate desfacerii şi comercializãrii pe piata.
1.2.1 Categorii de aparate
Prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica urmãtoarelor tipuri de aparate consumatoare de combustibili lichizi:
● Sobe metalice pentru încãlzit;
● Sobe metalice cu cazane pentru baie;
● Aparate de gãtit;
● Incalzitoare catalitice.
1.2.2 Nu fac obiectul prezentei prescripţii tehnice aparatele consumatoare de combustibili lichizi destinate utilizãrii în domeniul transportului naval, MApN, MI, SRI, dar pentru care prevederile acestei prescripţii, privind funcţionarea în condiţii de securitate, pot fi utilizate ca ghid.
1.2.3 Prezenta prescripţie tehnica stabileşte un mod unitar de evaluare şi atestare a securitãţii în funcţionare a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi în vederea:
a) introducerii pe piata a aparatelor noi;
b) reintroducerii pe piata a unui aparat care a fost utilizat (schimbarea utilizatorului final).

1.3 Referinte normative

Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, normative şi alte reglementãri naţionale,

1.3.1 Legi şi hotãrâri
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile care revin agenţilor economici - persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinta îndelungatã destinate consumatorilor, republicatã în 1997
● <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, aprobatã prin <>Legea nr. 11/1994
● <>Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 462/1993 privind "Condiţiile tehnice privind protecţia atmosferei" şi "Norma metodologicã privind determinarea emisiilor de poluanti atmosferici produşi de surse stationare"
1.3.2 Standarde
Standardele aplicabile sunt urmãtoarele:





SR EN 1: 2001, Sobe cu combustibil lichid cu arzatoare cu
vaporizare, racordate la o conducta de
evacuare a produselor de ardere

SR EN 10088-2:1998, Oteluri inoxidabile. Partea 2: Condiţii
tehnice de livrare a tablelor şi benzilor
pentru utilizãri generale

SR EN 24006:2000, Mãsurarea debitului fluidelor în conducte
închise. Vocabular şi simboluri

SR ISO 7145:1997, Mãsurarea debitului fluidelor în conducte
închise de secţiune circulara. Metode de
mãsurare a vitezei într-un singur punct

SR 6226:1995, Sobe metalice cu combustibili solizi.
Condiţii tehnice generale de calitate

SR 6397:1995, Maşini de gãtit metalice cu combustibili
solizi pentru uz casnic. Condiţii tehnice
generale de calitate

STAS 54-80, Combustibil lichid uşor

STAS 177-89, Produse petroliere. Combustibil lichid pentru
uz neindustrial, tip P şi tip M

STAS 4369-81, Instalaţii de încãlzire şi ventilare.
Terminologie

STAS 6563-83, Mãsurarea presiunii, vitezei şi debitului cu
tuburi Pitot-Prandtl. Metode de mãsurare

STAS 6793-86, Coşuri, canale de fum pentru focare obişnuite
la construcţii civile. Prescripţii generale

STAS 9149-85, Instalaţii de ardere şi arzatoare de
combustibil gazos şi lichid. Clasificare şi
terminologie

STAS 9394-73, Mãsuri de securitate contra incendiilor.
Opritoare de flacari pentru rezervoare de
lichide combustibile. Condiţii tehnice
generale de calitate


1.4 Definiţii

În sensul prezentei prescripţii tehnice, urmãtorii termeni se definesc astfel:

1.4.1 accesibilitate pentru întreţinere şi utilizare - caracteristica a aparatului de a permite utilizatorului final sau personalului de specialitate accesul la piesele componente în timpul utilizãrii şi întreţinerii, fãrã a conduce la situaţii care pot provoca prejudicii sau raniri ale acestora.
1.4.2 accesorii pentru manevrare - ustensile speciale livrate împreunã cu aparatul pentru manevrarea organelor mobile şi/sau calde.
1.4.3 activitate de instalare - ansamblul operaţiunilor de pozitionare a aparatului la locul de funcţionare, de fixare a acestuia pe poziţia de funcţionare şi de racordare la circuitele tehnologice de apa, aer de ardere, alimentare cu combustibil, evacuare gaze de ardere, energie auxiliara (electrica, pneumatica sau hidraulica). Aceasta activitate se poate efectua numai de cãtre un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT.
1.4.4 activitate de montare - ansamblul operaţiunilor de asamblare la locul de funcţionare a aparatelor la care, prin proiect, se permite livrarea pe subansambluri. Aceasta activitate poate presupune efectuarea unor operaţii care necesita autorizare din partea ISCIR-INSPECT (sudarea, brazarea şi alte procese speciale). Aceasta activitate se poate efectua numai de cãtre un agent economic autorizat de producãtorul aparatului sau de reprezentantul autorizat al acestuia şi înregistrat la ISCIR-INSPECT.
1.4.5 activitate de punere în funcţiune - ansamblul lucrãrilor de specialitate dupã instalarea aparatului la locul de funcţionare la utilizatorul final, cu scopul de a demonstra, pe baza încercãrilor functionale în condiţii reale, funcţionarea aparatului la parametrii de securitate şi performanta declaraţi de producãtor. Aceasta activitate se poate efectua numai de cãtre un agent economic autorizat de producãtorul aparatului sau de reprezentantul autorizat al acestuia şi înregistrat la ISCIR-INSPECT.
1.4.6 activitate de reparare - ansamblul lucrãrilor şi operaţiilor specializate de:
- investigarea defectelor aparate şi remedierea lor;
- înlocuirea componentelor defecte;
- încercarea funcţionalã a aparatului la repunerea acestuia în stare de funcţionare, în condiţii de securitate.
Aceasta activitate se poate efectua numai de cãtre un agent economic autorizat de producãtorul aparatului sau de reprezentantul autorizat al acestuia şi înregistrat la ISCIR-INSPECT.
1.4.7 adaptorul gurii de evacuare - piesa de legatura între gura de evacuare a gazelor de ardere din aparat şi conducta de racordare la cos.
1.4.8 aer de ardere - aer furnizat camerei de ardere şi utilizat total sau parţial pentru ardere.
1.4.9 aparat consumator de combustibili lichizi (denumit în continuare aparat)-generator de caldura care utilizeazã combustibil lichid.
1.4.10 aparat cu flacara deschisã - aparat de încãlzire portabil neracordat la o conducta sau la un dispozitiv special de evacuare a produselor de ardere echipat cu unul sau mai multe arzatoare, un circuit de alimentare precum şi organe de reglare, control sau actionare. Dupã modul de distribuţie a caldurii produse se disting mai multe categorii de aparate:
- cu convertor radiant (R);
- cu convertor radiant suflant (RS);
- cu convertor suflant cu reglare electronica (SRE).
1.4.11 aparat folosit în mod normal - este un aparat:
- corect instalat şi întreţinut corespunzãtor, conform instrucţiunilor producãtorului;
- folosit la o variatie normalã a calitãţii caracteristicilor combustibilului recomandat de producãtor;
- utilizat în conformitate cu destinaţia sa.
1.4.12 arzator cu vaporizare - parte a aparatului în care combustibilul evaporat sub efectul caldurii se amesteca cu aerul necesar arderii şi formeazã un amestec de vapori de combustibil şi aer de ardere.
1.4.13 camera de ardere - parte componenta a aparatului unde are loc arderea.
1.4.14 combustibil de încercare - combustibil de calitate comercialã utilizat la incercarile aparatului în vederea omologãrii.
1.4.15 combustibili recomandaţi - combustibili de calitate comercialã recomandaţi de producãtor în instrucţiunile de utilizare a aparatului care permit atingerea performantelor declarate.
1.4.16 conducta de racordare - conducta/tubulatura prin care gazele de ardere sunt evacuate din aparat spre cos.
1.4.17 debit (consum) orar - cantitate de combustibil consumat prin arderea, în timpul unei ore de funcţionare, la un regim determinat.
1.4.18 debit masic al produselor de ardere - masa produselor de ardere evacuata în unitatea de timp.
1.4.19 debit specific - debitul apei calde menajere declarat de producãtor care corespunde la o creştere a temperaturii medii cu 30 K.
1.4.20 derivate de pacura - substanţe organice care se depun pe hârtia de filtru la determinarea indicelui de innegrire.
1.4.21 dispozitiv de aprindere - dispozitiv incorporat în aparat cu rolul de a aprinde amestecul de vapori de combustibil şi aer de ardere.
1.4.22 dispozitiv de reglare şi protecţie - dispozitiv auxiliar cu rolul de a asigura, dupã o reglare prealabilã, execuţia automatã a programului de funcţionare a aparatului în condiţii de securitate.
1.4.23 dispozitiv de securitate - dispozitiv al aparatului cu rolul de a asigura protecţia bunurilor şi persoanelor impotriva urmãtoarelor riscuri:
- poluarea atmosferei;
- creşterea în intensitate a flacarii;
- socuri şi rasturnari;
- scãderea energiei auxiliare.
1.4.24 distribuitor autorizat de producãtor/reprezentant autorizat al producãtorului - agent economic care asigura furnizarea aparatelor şi serviciile asociate postvanzarii, conform legislaţiei în vigoare. Distribuitorul autorizat asigura legatura între producãtor şi utilizatorul final şi este înregistrat la ISCIR-INSPECT.
1.4.25 gaze calde - gaze care circula în interiorul aparatului.
1.4.26 indice de innegrire - gradul de innegrira produs de funingine pe hârtia de filtra.
1.4.27 instalator - agent economic, autorizat de ISCIR-INSPECT şi recunoscut de producãtor, care executa activitãţi de instalare. Instalatorul poate efectua şi punerea în funcţiune, reglarea şi repararea aparatului.
1.4.28 interval de reîncãrcare/realimentare - perioada de timp în care arderea este menţinutã cu o singura alimentare cu combustibil, fãrã intervenţia utilizatorului.
1.4.29 introducere pe piata - acţiunea de a face disponibil un aparat, contracost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii lui.
1.4.30 încãrcare termica - cantitatea de caldura egala cu produsul dintre debitul masic orar şi puterea calorifica inferioarã a combustibilului.
1.4.31 limitator de aer de ardere - dispozitiv destinat limitãrii aerului necesar arderii.
1.4.32 omologarea aparatelor - ansamblul activitãţilor de determinare, prin încercãri specifice, a respectãrii condiţiilor de securitate şi a parametrilor de performanta declaraţi de producãtor.
1.4.33 organ de comanda - element racordat sau integrat în regulatorul de debit cu nivel constant care este destinat reglarii debitului de combustibil între poziţia de închidere şi poziţia maxima.
1.4.34 prestator de specialitate - persoana juridicã înregistratã/autorizata la/de ISCIR-INSPECT care efectueazã servicii/activitãţi (lucrãri) specializate: distribuţie, instalare, punere în funcţiune, service şi garanţie, încercãri în vederea omologãrii, investigaţii pentru evaluarea securitãţii în funcţionare a aparatelor vechi şi reparare.
1.4.35 producãtor - agent economic înregistrat la ISCIR-INSPECT care îşi asuma responsabilitatea privind proiectarea, execuţia şi calitatea unui aparat pentru introducerea lui pe piata.
1.4.36 produse de ardere - gaze de ardere care sunt evacuate prin stutul de evacuare al aparatului.
1.4.37 putere calorifica - cantitate de caldura produsã prin arderea completa, la presiune constanta şi egala cu 1.013,25 mbar, a unitãţii de volum sau de masa de combustibil lichid, exprimatã în kJ/kg. Se disting doua tipuri de puteri calorifice:
- putere calorifica superioarã [H(s)]: apa rezultatã din ardere este consideratã condensata;
- putere calorifica inferioarã [H(i)]: apa rezultatã din ardere este în stare de vapori.
1.4.38 putere de încãlzire - cantitatea de caldura utila furnizatã de aparat, într-un regim dat, în unitatea de timp.
1.4.39 putere de încãlzire nominalã - puterea furnizatã în unitatea de timp atunci când aparatul funcţioneazã la sarcina nominalã şi care este indicatã pe placa de timbru a aparatului.
1.4.40 randament - raportul între puterea de încãlzire şi încãrcarea termica.
1.4.41 regim maxim - regim care se obţine atunci când organul de comanda este fixat în poziţia maxima (manevrat pana la poziţia de tamponare).
1.4.42 regim minim - regim care se obţine atunci când organul de comanda este fixat în poziţia minima.
1.4.43 regulator de debit cu nivel constant - dispozitiv care permite reglarea debitului de combustibil spre arzator.
1.4.44 revizie - ansamblul operaţiilor de control a stãrii unui aparat cu scopul de a corecta eventualele abateri de la starea de funcţionare normalã şi de a preintampina apariţia unor defecte majore. Activitatea se efectueazã numai de cãtre prestatori de specialitate înregistraţi la ISCIR-INSPECT.
1.4.45 rezervor de combustibil - parte componenta a aparatului din care se face alimentarea arzatorului cu combustibil
1.4.46 service - ansamblul activitãţilor, specifice fiecãrui tip de aparat, efectuate în vederea menţinerii functionarii aparatelor în condiţii de securitate. Aceste activitãţi sunt efectuate de agenţi economici specializaţi care deţin manuale de service elaborate de producãtor, redactate sau traduse în limba romana.
1.4.47 stare de regim - stare de funcţionare care corespunde unei anumite încãrcãri termice şi în timpul cãreia temperatura produselor de ardere în tronsonul de mãsurare nu variaza mai mult de 5 K în 15 min.
1.4.48 termometru cu inertie redusã - instrument de mãsurare la care timpul de rãspuns este astfel încât 90% din creşterea de temperatura sa fie obţinutã în minim 5 s, în domeniul de temperaturi de la 15°C la 100°C, atunci când elementul sensibil este imersat în apa.
1.4.49 tava de recuperare - parte a aparatului, mobila sau fixa, amplasata sub rezervorul de combustibil cu rolul de a colecta eventualele scurgeri.
1.4.50 utilizator final - persoana fizica sau juridicã care deţine un aparat consumator de combustibil lichid pe care îl exploateazã pentru uz propriu, conform instrucţiunilor de utilizare elaborate de producãtor.
1.4.51 ventilator de aer de ardere - dispozitiv destinat introducerii aerului necesar arderii.

1.5 Abrevieri

MApN - Ministerul Apãrãrii Naţionale
MI - Ministerul de Interne
SRI - Serviciul Roman de Informaţii
PT - Prescripţie tehnica

2 CERINŢE TEHNICE PRIVIND PROIECTAREA, CONSTRUIREA ŞI
UTILIZAREA APARATELOR

2.1 Generalitati

Pentru fiecare tip de aparat din categoria celor definite, producãtorul trebuie sa detina o documentaţie tehnica (desene tehnice şi documente) care identifica: tipul aparatului;
- parametrii de performanta şi securitate garantaţi;
- principiile de proiectare şi execuţie a aparatului; detaliile constructive şi de asamblare a aparatului;
- standardele care au stat la baza proiectãrii aparatului; materialele folosite; procedeele de sudare;
- dispozitivele de securitate, reglare şi control ale aparatului;
- metodele de încercare în timpul procesului de producţie şi la final;
- procedurile/caietul de sarcini de încercare a aparatului în vederea omologãrii; instrucţiunile de instalare şi utilizare;
- instrucţiunile de întreţinere, exploatare şi verificare tehnica periodicã a aparatului.
Aceasta documentaţie tehnica trebuie sa asigure laboratoarelor autorizate informaţiile necesare privind efectuarea încercãrilor de omologare a aparatului şi sa permitã evaluarea conformitatii aparatelor cu cerinţele prezentei prescripţii tehnice.
Documentaţia de mai sus, completatã cu rezultatele încercãrilor de omologare, trebuie sa fie avizatã de ISCIR-INSPECT şi reprezintã DOSARUL TEHNIC al aparatului. Acesta constituie baza aprobãrii pentru introducerea pe piata a aparatului.

2.2 Documentaţia tehnica de identificare

Documentaţia tehnica de identificare va cuprinde cel puţin urmãtoarele:
- desenul tip de ansamblu al aparatului (a se vedea pct. 2.2.1);
- descrierea funcţionalã a aparatului (a se vedea pct. 2.5);
- instrucţiuni de montare/instalare, întreţinere şi reparare (a se vedea pct. 2.6);
- instrucţiuni de utilizare (a se vedea pct. 2.7);
- lista echipamentelor încorporate în aparat.
2.2.1 Desenul tip de ansamblu al aparatului
Desenul tip de ansamblu (format din una sau mai multe planşe) trebuie sa conţinã suficiente schite, vederi şi secţiuni pentru definirea completa a aparatului.
De asemenea, desenul tip de ansamblu al aparatului trebuie sa conţinã toate informaţiile privind: caracteristicile constructive, condiţiile tehnice de execuţie şi încercare, caracteristicile functionale şi parametrii garantaţi.
2.2.1.1 Caracteristici constructive
În funcţie de categoria aparatului, desenul tip de ansamblu trebuie sa conţinã:
● denumirea aparatului;
● denumirea comercialã şi simbolul;
● puterea nominalã;
● placa de timbru (modul de etichetare a aparatelor destinate utilizatorilor finali din România);
● dimensiunile de gabarit;
● masa aparatului;
● suprafata de încãlzire;
● secţiunea canalelor pentru evacuarea gazelor de ardere;
● secţiunea pentru alimentarea cu aer necesar arderii;
● dimensiunile stutului de racordare la cos;
● soluţiile de fixare a arzatoarelor, care sa asigure montarea şi demontarea lor corecta şi sigura;
● soluţiile de fixare a conductelor de alimentare;
● cotele de pozitionare a elementelor aparatului care pot influenta funcţionarea;
● distanta dintre stutul sau conducta de alimentare a arzatorului cu combustibil şi nivelul combustibilului în regulatorul de debit şi nivel constant;
● modul de etansare a aparatului;
● modul de etansare a circuitului de alimentare cu combustibil;
● modul de evacuare a gazelor de ardere;
● metodele de protecţie anticoroziva a aparatului, rezervorului şi circuitului de combustibil;
● reglarea regimurilor de funcţionare;
● dispozitivele de reglare şi securitate;
● dispozitivele de aprindere;
● schema circuitului de combustibil;
● procedeele de sudare utilizate.
2.2.1.2 Condiţii tehnice
În funcţie de categoria aparatului, desenul tip de ansamblu trebuie sa conţinã:
● standardele/specificaţiile tehnice care au stat la baza proiectãrii aparatului;
● materialele de baza şi de adaos utilizate, precum şi clasa de calitate;
● metodele de control şi de încercare prevãzute.
2.2.1.3 Caracteristici functionale
În funcţie de categoria aparatului, desenul tip de ansamblu trebuie sa conţinã:
● tipul şi calitatea combustibilului utilizat;
● consumul orar de combustibil: maxim (normal), minim (redus), mediu (intermediar);
● încãrcarea termica;
● neetanseitatea admisã;
● condiţiile de stabilitate a flacarii;
● temperaturile maxime admise ale suprafeţelor aparatului şi ale elementelor de manevrare şi reglare;
● temperatura maxima admisã a combustibilului din rezervor;
● valoarea maxima admisã a reziduurilor de ardere;
● condiţiile de efectuare a incercarii de anduranta;
● modul de reglare a regimurilor de funcţionare;
● timpul de intrare în regim.
2.2.1.4 Parametri garantaţi
În funcţie de categoria aparatului, desenul tip de ansamblu trebuie sa conţinã:
● randamentul termic minim;
● randamentul termic minim la diferite regimuri de funcţionare;
● conţinut maxim de CO (α= 1), % din gazele de ardere;
● capacitatea termica minima;
● temperatura maxima şi minima a gazelor de ardere la cos;
● regimul termic al cuptorului;
● indicele de fum maxim (indice Bacharach).
NOTA: În desenul tip de ansamblu se vor indica numai acele condiţii constructive, functionale şi tehnice, precum şi performanţele garantate care sunt specifice aparatului.

2.3 Materiale

Calitatea materialelor, forma şi dimensiunile pãrţilor componente ale aparatului trebuie sa asigure funcţionarea în condiţii de securitate şi rezistenta la solicitarile mecanice, chimice şi termice care pot apare în timpul functionarii.
La construirea aparatului este interzisã utilizarea a materialelor pe baza de azbest, a aliajelor care conţin în formula lor chimica cadmiu, precum şi a materialelor care pot prezenta riscuri pentru sãnãtatea utilizatorilor. Materialele utilizate la construirea aparatului trebuie sa fie necombustibile.
Materialele pentru izolare termica se utilizeazã doar pentru pãrţile aparatului care intra în contact cu flacara sau cu produsele de ardere.

2.4 Securitatea în funcţionare a aparatului

2.4.1 Condiţii generale
Condiţiile generale pentru securitatea în funcţionare a aparatului sunt:
a) forma şi dimensiunile pãrţilor componente, proiectarea şi modul de execuţie a acestora, precum şi metodele de asamblare şi instalare (dacã asamblarea şi montarea se fac la locul de funcţionare) trebuie sa asigure:
- fiabilitatea şi securitatea aparatului în condiţiile de exploatare, precum şi la solicitarile mecanice, chimice şi termice;
- etanseitatea circuitelor gazelor de ardere, care sa excludã riscul degajarii de produse de ardere în incinta unde este instalat aparatul;
b) elementele de comanda, de închidere, de blocare, de manevrare şi de securitate precum şi accesoriile electrice trebuie montate pe aparat astfel încât, în condiţii normale de exploatare, temperaturile suprafeţelor lor sa nu depãşeascã temperaturile maxime admise specificate de producãtor;
c) pentru aparatele prevãzute cu izolatie termica, aceasta trebuie sa reziste la solicitarile termice şi mecanice normale;
d) elementele aparatului care necesita o demontare periodicã pentru curatare şi întreţinere trebuie prevãzute cu indicatoare astfel încât sa se excludã posibilitatea remontarii lor incorecte.
2.4.2 Cerinţe privind funcţionarea în condiţii de securitate
Pentru asigurarea functionarii în condiţii de securitate trebuie respectate urmãtoarele cerinţe minime:
a) conţinutul maxim de CO în produsele de ardere nu trebuie sa depãşeascã, pe tot domeniul de reglare, 0,4 g/MJ la arderea unei cantitãţi de combustibil corespunzãtoare la 1MJ;
b) indicele de innegrire nu trebuie sa depãşeascã valoarea 3 atunci când se utilizeazã motorina şi valoarea 2 atunci când se utilizeazã petrol;
c) în timpul încercãrilor temperatura produselor de ardere trebuie sa fie cuprinsã între 90 K şi 350 K fata de temperatura ambianta;
d) temperatura combustibilului din rezervor nu trebuie sa depãşeascã temperatura ambianta cu mai mult de 20 K pentru motorina şi 15 K pentru petrol;
e) producãtorul aparatelor trebuie sa furnizeze, în instrucţiunile de instalare, toate informaţiile necesare privind izolarea pereţilor şi/sau a planseului şi sa specifice distanţele de securitate impuse;
f) temperatura pereţilor, a planseului sau a altei structuri adiacente aparatului, construite din materiale combustibile, nu trebuie sa depãşeascã temperatura ambianta cu mai mult de 60 K;
g) temperaturile organelor de manevrare nu trebuie sa depãşeascã temperatura ambianta cu mai mult de:
- 35 K pentru metal;
- 45 K pentru portelan;
- 60 K pentru material plastic sau alte materiale similare; pentru evitarea riscului de accidentare la manevrare, aparatul trebuie sa fie livrat cu un accesoriu corespunzãtor;
h) în timpul functionarii aparatului nu trebuie sa se producã scapari de gaze de ardere sau de fum în încãpere;
i) toate dispozitivele de actionare şi reglare trebuie sa fie prevãzute cu marcaje vizibile şi durabile, iar poziţiile de lucru "deschis/închis" trebuie sa fie uşor recunoscute.

2.5 Funcţionarea aparatelor

Descrierea modului de funcţionare a aparatului este o componenta a documentaţiei tehnice de identificare, care trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii:
a) sa constituie, în cadrul dosarului tehnic al aparatului, un capitol pentru înţelegerea corecta a modului de funcţionare şi exploatare a aparatului;
b) sa constituie suport de instruire teoreticã şi practica în cadrul cursurilor de formare/specializare pentru instalatori;
c) sa constituie instrucţiuni pentru utilizatorul final, suficient de clare şi detaliate în vederea exploatãrii corecte.

2.6 Instrucţiuni de montare/instalare, întreţinere şi reparare

Instrucţiunile de montare/instalare, întreţinere şi reparare (denumite în continuare "Instrucţiuni de instalare") se întocmesc în limba romana de cãtre producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia. Acestea trebuie sa indice toate caracteristicile tehnice specifice fiecãrui tip de aparat, la care se adauga urmãtoarele:
● condiţiile de amplasare, de racordare la cos şi distanţele de securitate necesare în raport cu materialele combustibile sau orice alta recomandare privind protecţia impotriva incendiilor;
● cerinţele privind alimentarea cu aer de ardere şi, dacã este necesar, cerinţele privind aerisirea şi alimentarea cu aer în timpul functionarii;
● cerinţele privind tirajul minim al cosului de fum pentru a obţine puterea nominalã;
● temperatura medie a gazelor de ardere la puterea nominalã, în °C;
● instrucţiunile privind întreţinerea curenta a aparatului şi a anexelor;
● detaliile privind instalarea şi funcţionarea oricãrui echipament de securitate şi control;
● descrierea sumarã a aparatului şi un desen schematic, cu pozitionarea principalelor elemente constructive;
● deficientele posibile în timpul exploatãrii, precum şi modul de remediere;
● lista pieselor de schimb;
● certificatul de calitate cu termenul de garanţie precizat şi lista prestatorilor de specialitate atestaţi pentru efectuarea interventiilor în perioada de garanţie;
● fişa de supraveghere pentru observaţii în timpul exploatãrii;
● orice alte informaţii specifice tipului de aparat, utile pentru o instalare corecta şi o funcţionare în condiţii de securitate.
În cazul aparatelor care urmeazã a fi asamblate la locul de funcţionare, producãtorul trebuie:
a) sa precizeze ordinea de montare a elementelor componente;
b) sa punã la dispoziţie procedura de asamblare în limba romana, precum şi metodele de verificare a corectitudinii operatiei de asamblare.

2.7 Instrucţiuni de utilizare

Instrucţiunile de utilizare trebuie redactate în limba romana şi trebuie sa fie:
● lizibile, clare, explicite, utile şi uşor de reţinut;
● sa nu presupunã cunoştinţe de specialitate.
Se recomanda ca instrucţiunile de utilizare sa conţinã pictograme care sa descrie operaţiile/manevrele pe care, eventual, trebuie sa le efectueze utilizatorul în timpul exploatãrii aparatului, precum şi restricţiile de intervenţie asupra aparatului.
Informaţiile esenţiale din instrucţiunile de utilizare trebuie sa fie dublate cu informaţii inscriptionate pe aparat, pe butoanele/manetele care sunt acţionate şi cu etichete de avertisment pentru a evita riscul manevrarilor incorecte.
Instrucţiunile de utilizare trebuie sa conţinã lista unitãţilor de service şi de asistenta tehnica autorizate, care pot efectua servicii pentru utilizarea aparatului în condiţii de securitate.
Instrucţiunile de utilizare trebuie sa conţinã toate informaţiile referitoare la:
● destinaţia, modul şi posibilitãţile de funcţionare ale aparatului;
● tipul combustibilului lichid recomandat;
● modul de alimentare, de aprindere şi de punere în funcţiune;
● modul de intrare în regim;
● modul de reglare pentru funcţionarea la diferite regimuri;
● funcţionarea corecta a dispozitivelor de reglare şi de comanda;
● reincarcarea, inclusiv masa maxima de combustibil recomandatã;
● întreţinerea curenta şi curatarea periodicã a arzatorului, a suprafeţelor exterioare şi a organelor de reglare;
● modul de oprire în condiţii de securitate;
● conservarea aparatului şi, eventual, a instalaţiei tehnologice în care acesta este integrat;
● verificarea aparatului dupã o perioada de oprire îndelungatã;
● un avertisment impotriva modificãrilor neautorizate ale aparatului;
● recomandarea de a nu utiliza decât piesele de schimb furnizate de producãtor.

2.8 Marcaje

Fiecare aparat trebuie sa fie marcat lizibil şi durabil Marcajul trebuie sa fie accesibil pentru citirea informaţiilor atunci când aparatul este instalat definitiv.
Marcarea trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele informaţii:
● numele producãtorului sau simbolul de identificare;
● tipul şi numãrul de model sau simbolul aparatului;
● puterea termica nominalã a aparatului, în kW;
● tipul combustibilului;
● marcajul de înregistrare a omologãrii de tip.
Toate aparatele trebuie sa fie marcate cu urmãtorul avertisment: "A se utiliza numai cu combustibilii recomandaţi. Respectati instrucţiunile de utilizare!"
Parametrii inscriptionati pe placa de timbru trebuie sa fie aceeaşi cu parametrii specificati în documentaţia tehnica a aparatului şi confirmati prin incercarile de omologare.
Dacã se utilizeazã o eticheta, aceasta trebuie sa fie durabila şi rezistenta la temperatura şi umiditate, în condiţii normale de funcţionare, eticheta nu trebuie sa se dezlipeasca sau sa se deterioreze astfel încât citirea informaţiilor sa fie dificila.
Modelul de placa de timbru este prezentat în figura 1


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ┌──────────────────────────────────────────────────────┐ │
│ Producãtor: │ .................................................... │ │
│ └──────────────────────────────────────────────────────┘ │
│ ┌───────────────────┐ ┌──────────────────────────┐ │
│ Tip:│...................│ An fabricaţie:│..........................│ │
│ └───────────────────┘ └──────────────────────────┘ │
│ │
│ ┌──────────────────────────┐ │
│ Putere termica nominalã: │......................... │ │
│ └──────────────────────────┘ │
│ ┌──────────┐ │
│ n/=│..........│ │
│ └──────────┘ │
│ │
│ ┌──────────┐ ┌─────────────────┐ │
│ Denumire│..........│ Numãr de înregistrare la ISCIR │.................│ │
│ └──────────┘ a omologãrii tipului └─────────────────┘ │
│ aparat: │
│ │
│ Se va utiliza numai cu combustibilii recomandaţi! │
│ Se vor respecta instrucţiunile de utilizare ! │
│ │
│ ISCIR │
│ Înregistrat │
│ ISCIR...... │
│ │
│ │
│ ┌──────────────────────────┐ │
│ │Nr. de înregistrare la │ │
└────────────────────────────────────────────────┤ISCIR a producãtorului ├─┘
└──────────────────────────┘
Figura 1 - Model de placa de timbru




3 OMOLOGAREA APARATELOR

3.1 Generalitati

Omologarea reprezintã totalitatea activitãţilor de verificãri şi încercãri pe care producãtorul este obligat sa le execute în vederea confirmãrii oficiale a realizãrii parametrilor de performanta şi securitate în funcţionare ai fiecãrui tip de aparat.
Omologarea aparatelor este sarcina producãtorului.
Incercarile în vederea omologãrii au drept scop verificarea caracteristicilor tehnice şi a securitãţii în funcţionare a aparatelor în raport cu documentaţia de omologare, precum şi verificarea functionarii dispozitivelor încorporate (dispozitive de reglare şi de supraveghere, de protecţie şi de dozare a combustibilului).
Incercarile oficiale în vederea omologãrii se pot efectua numai în laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT pentru astfel de activitãţi. Autorizarea laboratoarelor se face conform prevederilor de la cap. 6.
Validarea rezultatelor obţinute la încercãri şi confirmarea respectãrii cerinţelor privind securitatea în funcţionare a aparatului se face de cãtre ISCIR-INSPECT, prin emiterea certificatului de omologare şi de înregistrare a tipului de aparat.
Înregistrarea tipului de aparat omologat la ISCIR-INSPECT constituie acceptul/aprobarea fabricaţiei de serie a aparatului şi a introducerii lui pe piata.
3.2 Etapele omologãrii
Etapele omologãrii sunt:
● întocmirea documentaţiei de omologare (pct. 3.2.1);
● admiterea la încercãri în urma examinãrii şi avizãrii documentaţiei (pct. 3.2.2);
● examinarea prototipului (pct. 3.2.3);
● efectuarea încercãrilor/masurarilor (pct. 3.2.4);
● întocmirea rapoartelor şi buletinelor de încercãri (pct. 3.2.5);
● înregistrarea omologãrii la ISCIR-INSPECT (pct. 3.2.6).
3.2.1 Întocmirea documentaţiei de omologare
Pentru efectuarea încercãrilor în vederea omologãrii, producãtorul trebuie sa întocmeascã documentaţia tehnica conform prevederilor capitolului 2, la care se adauga obligatoriu "Caietul de sarcini pentru încercare în vederea omologãrii".
Caietul de sarcini pentru încercare în vederea omologãrii trebuie sa descrie concret condiţiile de efectuare a încercãrilor pentru aparatul supus omologãrii şi se întocmeşte de cãtre proiectantul sau producãtorul aparatului, cu respectarea cerinţelor prezentei prescripţii tehnice şi ale standardelor aplicabile şi trebuie sa conţinã cel puţin urmãtoarele:
a) descrierea aparatului şi a domeniului de utilizare;
b) principalele caracteristici constructive şi functionale ale aparatului;
c) caracteristicile combustibilului utilizat;
d) schita standului/instalaţiei propus(e) pentru efectuarea încercãrilor;
e) lista aparatelor utilizate pentru încercãri, indicând pentru fiecare: caracteristicile, clasa de exactitate (exactitatea), locul de amplasare şi indicativul de recunoaştere pe schema standului/instalaţiei de încercare;
f) enumerarea, în ordinea lor, a examinarilor, verificãrilor şi determinarilor care se vor efectua pe prototipul supus încercãrilor de omologare;
g) condiţiile în care se vor efectua incercarile, durata acestora, intervalele de timp la care se fac citirile aparatelor de mãsurare, metodele de încercare, precum şi mijloacele materiale şi personalul necesar;
h) abaterile admisibile privind valorile caracteristicilor functionale şi performanţele garantate prevãzute în desenul tip de ansamblu;
i) condiţiile de efectuare a incercarii de anduranta, durata acesteia, caracteristicile de urmãrit, criteriile de apreciere a rezultatelor în funcţie de datele furnizate de proiectant privind durabilitea şi fiabilitatea elementelor componente ale aparatului comparativ cu cele declarate de producãtor, alte observaţii;
j) stabilirea numãrului de aparate care vor fi supuse incercarii de anduranta;
k) examinarile şi verificãrile care vor fi efectuate pentru aparatele din producţia de serie.
3.2.2 Admiterea la încercãri în urma examinãrii şi avizãrii documentaţiei
Înainte de începerea încercãrilor şi masurarilor, se examineazã documentaţia tehnica de încercare pentru a se verifica :
a) existenta şi corectitudinea documentelor şi documentaţiilor tehnice prevãzute la pct. 3.2.1;
b) conformitatea caietului de sarcini pentru încercãri cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
3.2.2.1 Condiţii de admitere la încercãri în vederea omologãrii
Începerea încercãrilor/masurarilor în vederea omologãrii se poate face numai dupã examinarea documentaţiei tehnice, verificarea caietului de sarcini avizat şi verificarea conformitatii constructive a prototipului cu documentaţia prezentatã.
NOTA: Avizarea caietului de sarcini se face împreunã cu avizarea proiectului aparatului de cãtre agenţii economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT pentru avizarea proiectelor. Autorizarea agenţilor economici pentru avizarea proiectelor se face conform prevederilor de la cap. 6.
Dacã laboratorul accepta prototipul la incercarile în vederea omologãrii, se întocmeşte raportul de verificare a documentaţiei şi se comunica în scris la ISCIR-INSPECT programul şi data începerii încercãrilor şi masurarilor.
3.2.3 Examinarea prototipului
Prototipul se examineazã în raport cu desenul tip de ansamblu în ceea ce priveşte:
- principalele subansambluri şi pãrţi componente;
- conformitatea principalelor caracteristici constructive şi dimensionale.
Dacã în urma examinãrii rezulta neconcordante sau deficiente, prototipul se va respinge, în acest caz în raportul de examinare a prototipului se precizeazã motivele care au stat la baza deciziei de respingere.
Prototipul se va restitui producãtorului pentru remedieri, modificãri sau completãri.
Dupã eliminarea neconformitatilor constatate iniţial se va relua examinarea prototipului.
3.2.4 Efectuarea încercãrilor/masurarilor
Modul de efectuare a încercãrilor/masurarilor în vederea omologãrii este prezentat în procedurile de lucru specifice (avizate de ISCIR-INSPECT ) ale laboratoarelor autorizate. Aceste proceduri trebuie sa respecte cerinţele prezentei prescripţii tehnice.
Laboratoarele autorizate trebuie sa detina:
- proceduri de încercare generale, aplicabile oricãrui tip de aparat;
- proceduri de încercare specifice pentru diferite tipuri de aparate.
3.2.5 Întocmirea rapoartelor şi buletinelor de încercãri
Pentru fiecare etapa a procedurii de încercare rezultatele obţinute vor fi notate în formulare specifice fiecãrui laborator şi acceptate de ISCIR-INSPECT cu ocazia autorizãrii laboratorului.
La finalizarea încercãrilor, laboratorul care a efectuat incercarile va întocmi un raport final de încercãri în vederea omologãrii. Acest raport final conţine mai multe rapoarte de încercare pentru fiecare tip de încercare, precum şi rapoartele de verificare a documentaţiei şi de examinare a prototipului.
Rapoartele finale trebuie sa conţinã datele de identificare a laboratorului care a efectuat incercarile, toate informaţiile referitoare la aparat, la modul de lucru, precum şi urmãtoarele :
- numele şi adresa producãtorului;
- numãrul de autorizaţie al laboratorului;
- denumirea şi datele de identificare ale tipului de aparat;
- identificarea prototipului pe care s-au efectuat incercarile (serie fabricaţie/an);
- metodele de încercare;
- rezultatele încercãrilor (buletine de încercãri, fise de calcul, diagrame etc.); un exemplu de buletin de încercare este prezentat în tabelul 2;
- aparatura specifica utilizata la încercãri (seria aparatului de mãsurare);
- buletinul de analiza a combustibilului utilizat (a se vedea anexa A);
- declaraţie ca cerinţele din prezenta prescripţie tehnica sunt sau nu respectate (acolo unde este cazul se vor trece valorile mãsurate care sa justifice rezoluţia); un exemplu de declaraţie este prezentat în tabelul 1;
- copia placii de timbru a aparatului;
- fotografii ale aparatului;
- alte menţiuni referitoare la aparatul încercat;
- numele şi semnatura responsabilului cu lucrãrile de încercare în vederea omologãrii şi a şefului de laborator.
Raportul final de încercare împreunã cu dosarul tehnic se prezintã la ISCIR-INSPECT pentru analiza şi decizie privind înregistrarea şi emiterea certificatului de omologare a aparatului.
Tabelul 1 - Exemplu de declaraţie a verificãrii respectãrii cerinţelor din prezenta prescripţie tehnica la efectuarea încercãrilor în vederea omologãrii


┌────────────────────────┬─────────────────┬──────────────────┬──────────────┐
│ │ Laborator/ │Declaraţie de │ Data ....... │
│ │ nr. autorizaţie│verificare .... │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│Cerinta din PT A 3-2003 │ La ce se referã │Cerinta respectata│ Observaţii │
│ │ │(da sau nu) │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 2.3 │ Materiale │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ .... │ .... │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 2.4 │Securitate în │ │ │
│ │funcţionare │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ .... │ .... │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 2.8 │Marcaje │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ etc. .... │ .... │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│Laborator ........... │ │Şef laborator ....│ │
│(Numele şi semnatura) │ │(Numele şi │ │
│ │ │ semnatura │ │
└────────────────────────┴─────────────────┴──────────────────┴──────────────┘

Tabelul 2 - Exemplu de buletin de încercãri
┌───────────────────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────┬───────────────┐
│Laboratorul ...... │Conform │Tip de │Tip │Aparat │ Tip │
│Încercarea la │procedurii │instalatie│aparat... │serie │ │
│sarcina:.......... │nr. ...... │ │......... │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────┴───────────────┤
│ Rezultatele incercarii │
├───────────────────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────┬───────────────┤
│ Parametru │Unitate de │Valoare │Valoare │Valoare│ │
│ │mãsura │masurata │calculatã │decla- │ │
│ │ │ │ │rata de│ Observaţii │
│ │ │ │ │produ- │ │
│ │ │ │ │cator │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Randament │ % │ │ │ │Clasa de efici-│
│ │ │ │ │ │enta: │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Cantitate de │ │ │ │ │ │
│combustibil │ kg │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Temperatura gazelor│ │ │ │ │ │
│de ardere evacuate │ °C │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Conţinut maxim de │ │ │ │ │ │
│CO în gazele de │ │ │ │ │ │
│ardere │ % │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Consum orar de │ │ │ │ │ │
│combustibil │ kg/h │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Indice Bacharach │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Timp de intrare în │ │ │ │ │ │
│regim a aparatului │ h │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Temperaturi maxime │ │ │ │ │ │
│ale suprafeţelor │ │ │ │ │ │
│exterioare │ °C │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Capacitate termica │ │ │ │ │ │
│minima │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Altele │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
│Laborator .........│ │ │ │ │Şef Laborator │
│(Numele şi │ │ │ │ │(Numele şi │
│semnatura) │ │ │ │ │semnatura │
└───────────────────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────┴───────────────┘



3.2.6 Înregistrarea omologãrii la ISCIR-INSPECT
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va prezenta la ISCIR-INSPECT dosarul tehnic al aparatului împreunã cu raportul final al încercãrilor eliberat de laboratorul autorizat, în urma analizarii dosarului tehnic şi a rapoartelor de încercãri, ISCIR-INSPECT poate solicita refacerea unor încercãri în prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT.
Dupã finalizarea încercãrilor ISCIR-INSPECT va decide asupra eliberãrii certificatului de omologare şi înregistrãrii tipului de aparat.
Certificatul de omologare/înregistrare la ISCIR-INSPECT este conform modelului din anexa K.

3.3 Verificãri şi încercãri în laboratore autorizate

3.3.1 Verificãri şi încercãri de tip
Verificãrile şi incercarile de tip se efectueazã în vederea omologãrii tipurilor de aparate.
Pentru aceste încercãri pot fi prezentate modele noi de aparate înainte de a le introduce în producţia de serie. Evaluarea conformitatii aparatului (cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale caietului de sarcini) se face pe baza încercãrilor efectuate pentru:
● aparatele din producţia de serie, fabricate înainte de intrarea în vigoare a prezentei prescripţii tehnice, care nu au fost supuse încercãrilor de omologare; evaluarea conformitatii acestora se face pe baza rapoartelor încercãrilor de performanta, iar prelungirea înregistrãrii producãtorului se face numai dupã definitivarea incercarii de anduranta, conform programului de încercãri stabilit prin caietul de sarcini;
● aparatele noi din import, care au fost supuse încercãrilor de tip de cãtre un organism naţional. Pentru acestea, se efectueazã doar incercarile care lipsesc din dosarul tehnic prezentat, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
3.3.2 Verificãri de tip suplimentare
Verificãrile de tip suplimentare se efectueazã doar pentru extinderi de gama sau modificãri aduse unui aparat deja omologat Acestea au scopul:
- sa constate dacã aparatul modificat corespunde prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
- sa înregistreze tipul modificat, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
De asemenea, pentru aparatele din import verificarea de tip suplimentarã are scopul de a efectua numai incercarile care nu au fost efectuate de alte laboratoare.
3.3.3 Verificãri de tip ulterioare
Verificarea de tip ulterioara se efectueazã la producãtorii intregistrati la ISCIR-INSPECT cu scopul de a constata dacã produsele realizate au aceleaşi performanţe cu prototipul omologat.
Dacã în termen de 3 ani încercarea de anduranta nu a fost finalizatã la nici-un aparat dintr-o tipodimensiune, înregistrarea producãtorului nu se reactualizeazã.
Verificãrile de tip, verificãrile de tip suplimentare, verificãrile de tip ulterioare, înregistrarea, precum şi modificãrile şi completãrile înregistrãrii aparatelor se efectueazã la solicitarea producãtorului.
Prin solicitare, producãtorul se obliga sa realizeze pãrţile constructive, instrucţiunile de montare, manualul de utilizare şi celelalte documente conform documentaţiei verificate şi avizate.
De asemenea, se obliga sa foloseascã marcajul RO care atesta verificarea aparatului, precum şi numãrul de înregistrare primit numai în condiţiile aplicãrii celor de mai sus.
De asemenea, producãtorul trebuie sa se angajeze sa nu publice rapoartele de verificare ale laboratorului autorizat sau extrase din acestea.

3.4 Cerinţe tehnice privind modul de efectuare a examinarilor, verificãrilor, determinarilor şi încercãrilor în vederea omologãrii aparatelor

3.4.1 Examinari şi încercãri pentru toate tipurile de aparate
Examinarile şi incercarile pentru toate tipurile de aparate se vor efectua conform schemei de mai jos:


┌───────┐ ┌────────────────────────┐
│3.4.1.1│ │EXAMINAREA DOCUMENTAŢIEI│
└───────┘ └────────────────────────┘
┌────────────────────────┐
┌───────┐ ┌────────────────────────┐ + │ EXAMINAREA PROTOTIPULUI│
│3.4.1.2│ │ ERIFICAREA ETANSEITATII│ │(din punct de vedere │
└───────┘ └────────────────────────┘ │ constructiv) │
└────────────────────────┘
┌───────┐ ┌───────────────────────────────┐
│3.4.1.3│ │MĂSURAREA TEMPERATURII AMBIANTE│ ┌──────────────────────┐
└───────┘ └───────────────────────────────┘ │ │
┌───────┐ ┌──────────────────────────────────────┐ │ │
│3.4.1.4│ │DETERMINAREA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL│ │ │
└───────┘ │ŞI A ÎNCĂRCĂRII TERMICE │ │3.4.1.9 ÎNCERCĂRI DE │
└──────────────────────────────────────┘ │ SECURITATE │
┌───────┐ ┌──────────────────────────────────┐ + │ │
│3.4.1.5│ │VERIFICAREA STABILITATII FLACARII │ │ │
└───────┘ │ ŞI A CALITĂŢII ARDERII │ │ │
└──────────────────────────────────┘ │ │
┌───────┐ ┌──────────────────────────────┐ │ │
│3.4.1.6│ │VERIFICAREA LA SUPRAINCALZIRE │ │ │
└───────┘ └──────────────────────────────┘ └──────────────────────┘
┌───────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│3.4.1.7│ │DETERMINAREA PIERDERILOR DE CALDURA│
└───────┘ │ŞI CALCULUL RANDAMENTULUI │
└───────────────────────────────────┘
┌───────┐ ┌───────────────────────┐
│3.4.1.8│ │ÎNCERCAREA DE ANDURANTA│
└───────┘ └───────────────────────┘



Cerinţele prezentate în continuare trebuie sa se regaseasca în orice procedura a unui laborator autorizat de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea încercãrilor în vederea omologãrii aparatelor consumatoare de combustibili lichizi.

3.4.1.1 Examinarea documentaţiei şi a prototipului (din punct de vedere constructiv)
Se vor efectua urmãtoarele:
● se stabilesc punctele de stationare în desfãşurarea procedurii de încercare (punctele de stationare specifica verificãrile şi incercarile care pot conduce la respingerea prototipului);
● se verifica documentaţia de omologare comparativ cu cerinţele de la pct 3.2.1;
● se elaboreazã raportul de verificare a documentaţiei;
● se examineazã prototipul în raport cu desenul tip de ansamblu, conform pct. 3.23;
● se elaboreazã raportul de examinare a prototipului.
3.4.1.2 Verificarea etanseitatii
Verificarea etanseitatii se efectueazã folosind instalatia prezentatã în figura 2. Verificare etanseitatii circuitului de alimentare cu combustibil se efectueazã prin control vizual, cu rezervorul de combustibil plin şi robinetul de închidere a alimentarii în poziţia deschis, în condiţiile în care regulatorul de debit este închis şi apoi deschis, circuitul de alimentare nu trebuie sa prezinte scurgeri sau prelingeri datorate unor neetanseitati.
Verificarea se efectueazã atât înainte cat şi dupã efectuarea tuturor încercãrilor.
Pentru depistarea neetanseitatilor se va folosi hârtie alba de filtru care se asaza sub aparat şi apoi se trece de-a lungul circuitului de combustibil pe suprafata exterioarã a elementelor susceptibile de a fi neetanse.
Aparatele neetanse vor fi retrase de la încercãri pentru înlãturarea neetanseitatilor. Dupã remedierea deficienţelor, aparatele vor fi examinate din nou pentru verificarea etanseitatii.

Nota CTCE Piatra Neamt
Figura nr. 2 ce reprezintã instalatia verificãrii etanseitatii se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 456 bis din 26 iunie 2003 la pagina 23, a se vedea imaginea asociata.

Dimensiuni în mm
Instalatia se compune din:
1 - ventilator
2 - debitmetru
3 - tronson de mãsurare
4 - indicator de tiraj cu diviziunea scalei de 0,01 mbar [0,1 mm K(2)O]
5 - aparat supus verificãrii

Figura 2 - Instalatie pentru verificarea etanseitatii aparatelor

3.4.13 Temperatura ambianta se mãsoarã la o înãlţime de 1,5 m şi la o distanta de 3 m de aparatul încercat cu ajutorul unui termometru atarnat liber şi ferit de eventualele radiatii.
3.4.1.4 Consumul de combustibil se determina prin cantarire sau prin mãsurare volumetrica, pentru fiecare arzator al aparatului, dupã intrarea în regim de temperatura (cel puţin 30 min de funcţionare).
Încãrcarea termica a arzatorului este produsul dintre consumul orar de combustibil (q) şi puterea calorifica inferioarã a combustibilului utilizat [H(i)]:
I = q x H(i)
[J/h (kcal/h)] (1)
Valorile obţinute pentru consumul de combustibil, respectiv încãrcarea termica, trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
3.4.1.5 Verificarea calitãţii arderii consta în determinarea conţinutului de oxid de carbon din gazele de ardere prelevate de la fiecare arzator în parte, la toate regimurile de funcţionare posibile care sunt prevãzute de proiectant sau producãtor. Determinarea se face în urmãtoarele condiţii:
a) aparatul este în regim de temperatura;
b) prelevarile se efectueazã în condiţiile de funcţionare cele mai dezavantajoase;
c) proba prelevata trebuie sa fie racita înainte de introducerea în aparatul de mãsurare;
d) în timpul încercãrilor incinta în care este instalat aparatul va fi ventilata corespunzãtor, astfel încât aerul sa aibã în permanenta un conţinut de CO(2) care sa nu depãşeascã valoarea de 0,2% (aproximativ 2.471 mg/mc) iar conţinutul de CO sa nu depãşeascã valoarea de 0,002 % (aproximativ 22,9 mg/mc).
Se efectueazã minimum 2 determinãri. Rezultatele se insumeaza şi se calculeazã media lor.
Conţinutul procentual de CO, raportat la gazele de ardere uscate şi fãrã exces de aer, se calculeazã cu relaţia:
CO(α=1) = CO(mas). α (2)

unde:
CO(mas) - conţinutul de CO mãsurat în gazele de ardere uscate diluate, în % din volum;
α = coeficientul de exces de aer în gazele de ardere.
Pentru a preveni unele erori de mãsurare, datorate dilutiei prea mari a gazelor de ardere, probele de gaz prelevate trebuie sa aibã un conţinut de CO(2) mai mare sau cel puţin egal cu 2 %.
Valorile conţinutului de monoxid de carbon în gazele de ardere trebuie sa respecte prevederile din standard sau din caietul de sarcini.
3.4.1.6 Verificarea la supraincalzire
Verificarea la supraincalzire a pereţilor aparatului, a suportului aparatului, precum şi a suprafeţelor panourilor din jurul aparatului se efectueazã la regim maxim de funcţionare, dupã realizarea unui echilibru al temperaturilor. Un exemplu de realizare a standului de încercare la supraincalzire este prezentat în figura 3. Dimensiunile standului vor fi astfel încât pentru cele mai mari aparate sa se respecte distanta de 300 mm între aparat şi perete.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Reprezentarea grafica a standului de încercare la supraincalzire se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 456 bis din 26 iunie 2003 la pag. 24 - (a se vedea imaginea asociata).

NOTA: Secţiunea "A-A" este prezentatã în figura 4.

Verificarea supraincalzirii pereţilor aparatului se efectueazã dupã determinarea punctelor cu temperatura cea mai ridicatã. Mãsurarea propriu-zisa se efectueazã în aceste puncte cu termocupluri a cãror jonctiune calda trebuie sa fie în contact cu suprafata peretelui aparatului. Un exemplu de amplasare a termocuplurilor este prezentat în figura 4.
La verificarea supraincalzirii suportului aparatului şi a suprafeţelor panourilor invecinate se utilizeazã standul de încercare din figura 3, alcãtuit din 3 panouri de lemn cu grosimea de 25 mm, iar suprafeţele expuse radiatiei termice sunt vopsite cu vopsea "negru mat". Unul din panouri se foloseşte drept suport de aşezare a aparatului încercat, iar celelalte doua sunt aşezate perpendicular cat mai aproape posibil de aparat (partea care se apreciazã ca are temperatura cea mai ridicatã), la distanta indicatã de proiectant. Acest panou trebuie sa depãşeascã adâncimea aparatului cu 50 mm. Înãlţimea celor doua panouri verticale va fi de 1,8 m.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Reprezentarea grafica a secţiunii peretelui de încercare se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 456 bis din 26 iunie 2003 la pag. 25 - (a se vedea imaginea asociata).

Mãsurarea temperaturii suprafeţei pereţilor laterali şi a suportului de aşezare se face cu termocupluri încorporate în pereţi, în centrul geometric al acestora.
Termocuplurile vor pãtrunde în panouri prin partea exterioarã, iar jonctiunea calda a acestora trebuie sa se gãseascã la 3 mm de suprafata interioarã, care se afla spre aparat.
Valorile obţinute pentru temperaturi trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
Verificarea supraincalzirii combustibilului din rezervor se face prin determinarea temperaturii acestuia, cu rezervorul plin şi dupã o anumitã perioada de funcţionare (stabilitã în standard sau în caietul de sarcini) la regim maxim. Mãsurarea se face cu ajutorul unui termometru cu inertie redusã care se introduce în rezervor pana la 20 mm deasupra fundului rezervorului.
Valorile obţinute la mãsurarea temperaturii trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
3.4.1.7 Determinarea pierderilor de caldura şi calculul randamentului
Determinarea pierderilor de caldura se face cu urmãtoarele relaţii:



C


0,536x[CO(2) + CO]


sau în procente din puterea calorifica inferioarã H(i) a combustibilului de încercare:



Q


Hi


unde Q şi C(Pm) sunt exprimate în kJ/kg sau în kJ/mc.K.

Randamentul se calculeazã, în procente, cu urmãtoarea relatie:

n = 100 - q (5)

Puterea termica (P) trebuie sa fie calculatã în kW pe baza cantitãţii de combustibil ars în timp de 1 h (M), a puterii calorifice inferioare a combustibilului de încercare [H(i)] şi a randamentului cu urmãtoarea formula:



M x H(i) x n


100 x 3.600


În timpul încercãrilor de funcţionare se efectueazã analiza produselor de ardere şi se determina conţinutul mediu, în procente volumetrice de CO(2) şi CO al produselor de ardere uscate.
Cantitatea de monoxid de carbon în produsele de ardere (CO -barat-) se exprima în g/MJ, în regim maxim, cu urmãtoarea formula (ecuatie în valori numerice):



__ 28 C CO


12 H(i) CO(2) + CO


Pentru combustibilul de încercare cu C = 85,5% şi H(i) = 42.900 kJ/kg rezulta:



__ CO


CO(2) + CO

__ CO
CO = 47 x ----- (9)
CO(2)


Pentru toate celelalte reglari, cantitatea de monoxid de carbon (CO) se exprima în g/MJ cu urmãtoarea formula (ecuatie în valori numerice):



__ [CO](1) D(1)


[CO(2)](1) D(max)


Debitul masic al produselor de ardere se calculeazã cu relaţia:



C 11,2 H D(1) x 1,3


0,536 x [CO(2) + CO] 100 3,6


În relaţiile de mai sus simbolurile utilizate au urmãtoarele semnificatii:

C = conţinut de carbon al combustibilului de încercare, în procente de masa;
CO = conţinut de monoxid de carbon în produsele de ardere la regim maxim, în procente volumetrice;
CO(2) = conţinut de dioxid de carbon în produsele de ardere la regim maxim, în procente volumetrice;
[CO](1) = conţinut de monoxid de carbon în produsele de ardere la regimul considerat, în procente volumetrice;
[CO2](1) = conţinut de dioxid de carbon în produsele de ardere la regimul considerat, în procente volumetrice;
CO = conţinut de oxid de carbon în produsele de ardere, în g/MJ;
D(1) = debit de combustibil la regimul considerat, în kg/h;
D(max) = debit de combustibil la regimul maxim, în kg/h;
H = conţinut de hidrogen al combustibilului de încercare, în procente de masa;
t(a) = temperatura ambianta, în °C;
t(g) = temperatura produselor de ardere, în °C;
M = cantitate de combustibil de încercare arsa într-o ora de funcţionare, în kg/h;
P = puterea termica a sobei, în kW;
H(1) = puterea calorifica inferioarã a combustibilului de încercare, în kJ/kg;
Q = pierdere de caldura sensibila a produselor de ardere raportatã la unitatea de masa a combustibilului de încercare, în kJ/kg sau în % din puterea calorifica inferioarã [H(i)] a combustibilului de încercare;
n = randamentul sobei, în %;
C(pm) = caldura specifica a produselor de ardere umede în funcţie de temperatura şi compozitia produselor de ardere, în kg/mc x K (valori nominale) (a se vedea figura 5);
m = debit masic al produselor de ardere, în g/s.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura 5 - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 456 bis din 26 iunie 2003 la pag. 27 - (a se vedea imaginea asociata).

3.4.1.8 Încercarea de anduranta se efectueazã în scopul verificãrii durabilitatii şi fiabilitatii aparatului şi a elementelor sale componente.
Condiţiile în care se efectueazã încercarea şi durata ei vor fi stabilite de proiectant pentru fiecare tip de aparat şi vor fi prevãzute în desenul tip de ansamblu şi, dupã caz, în caietul de sarcini.
La sfârşitul incercarii de anduranta se verifica, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice: conţinutul de CO în gazele de ardere, indicele de fum, randamentul şi consumul de combustibil. Valorile obţinute trebuie sa carespunda prevederilor din standard sau din caietul de sarcini. De asemenea, se verifica funcţionarea normalã a robinetelor şi dispozitivelor de securitate şi reglare şi dacã nu s-a produs deteriorarea sau murdarirea elementelor aparatului (arzatoare, organe de manevrare, elemente incalzite, dispozitive anexe etc.) care pot influenta funcţionarea acestuia.
3.4.1.9 încercãri de securitate
Fiecãrei încercãri de determinare a parametrilor de performanta ai aparatului, la un anumit regim de funcţionare (maxim, minim sau mediu), îi sunt asociate şi încercãri de securitate.
Acestea se referã la verificarea securitãţii din punct de vedere al utilizatorului care executa manevrele şi la operaţiile din timpul exploatãrii curente a aparatului. Toate operaţiile care sunt în sarcina utilizatorului (încãrcarea aparatului, reglarea dispozitivelor de comanda) trebuie sa fie uşor de executat, sa fie eficiente şi sa se desfãşoare fãrã pericol. Aceste cerinţe trebuie sa fie evaluate în timpul tuturor încercãrilor de funcţionare.
Incercarile de securitate specifice fiecãrui tip de aparat trebuie sa fie precizate de cãtre proiectant/producãtor în caietul de sarcini pentru încercare.
3.4.2 Examinari şi încercãri specifice
Examinarile şi incercarile specifice se vor efectua pentru urmãtoarele aparate:
- aparate cu evacuarea gazelor de ardere la cos (a se vedea anexa B);
- aparate de gãtit (a se vedea anexa C);
- sobe metalice cu cazan pentru baie (a se vedea anexa D);
- incalzitoare catalitice (a se vedea anexa E).

3.5 Dispozitive, aparate şi instalaţii pentru efectuarea încercãrilor
Standurile de încercare a prototipurilor în vederea omologãrii trebuie sa cuprindã aparate de mãsurare, dispozitive şi instalaţii comune pentru încercarea tuturor tipurilor de aparate (a se vedea figura 6), dupã cum urmeazã:
a) aparat pentru determinarea conţinutului de CO(2) şi CO sau [CO+H(2)] din gazele de ardere, cu exactitatea de 2% din indicaţia maxima, cu citire directa sau cu inregistrator;
b) aparat tip "Orsat" pentru determinarea conţinutului de CO(2) din gazele de ardere, cu exactitate de 0,2 % vol (procente volumetrice);
c) aparat pentru determinarea conţinutului de CO din gazele de ardere în concentratii mai mici de 0,1%, cu exactitatea de cel puţin 1% din indicaţia maxima;
d) instalatie pentru determinarea supraincalzirii pereţilor aparatului, a suportului aparatului, precum şi a suprafeţelor panourilor din jurul aparatului încercat, conform figurii 3;
e) trusa de termocupluri pentru mãsurarea temperaturii suprafeţelor exterioare ale aparatului şi ale elementelor de manevrare şi de reglare, cu exactitatea de 10 °C;
f) termometru cu alcool pentru mãsurarea temperaturii ambiante, cu exactitatea de 0,5 °C;
g) termometru cu mercur pentru mãsurarea temperaturii combustibilului de la 0 °C pana la 100 °C, cu exactitatea de 0,5 °C;
h) termocupluri sau termometre pentru mãsurarea temperaturii gazelor de ardere la cos, cu exactitatea de 0,5 °C şi scala 0 °C... 600°C;
i) articulatie hidraulica şi dispozitiv cu clapeta pentru reglarea tirajului, conform SR 6226;
j) cronometre cu totalizator pana la 30 minute;
k) bascula pentru mãsurarea consumului de combustibil;
l) tronson de mãsurare izolat termic;
m) micromanometru pentru mãsurarea tirajului, cu exactitatea de 0,005 mbar (0,05 mm H(2)O);
n) aparat tip Bacharach pentru determinarea indicelui de fum în gazele de ardere.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura 6 - Instalatie de încercare a aparatelor consumatoare de combustibil lichid cu racordare la cos - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 456 bis din 26 iunie 2003 la pag. 29 - (a se vedea imaginea asociata).

NOTA:
Dotarea laboratorului constituie unul din criteriile de evaluare pentru autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT.

4 CONDIŢII DE INTRODUCERE PE PIATA A APARATELOR

4.1 Condiţii de introducere pe piata a aparatelor noi

4.1.1 Se admite introducerea pe piata numai a tipurilor de aparate consumatoare de combustibili lichizi care sunt înregistrate la ISCIR-INSPECT şi au marcajul de înregistrare.
4.1.2 Înregistrarea la ISCIR-INSPECT se obţine prin:
a) omologarea aparatelor, conform condiţiilor descrise la capitolul 3;
b) acceptarea de cãtre ISCIR-INSPECT a documentaţiei tehnice verificate şi avizate conform pct. 3.2.1 şi 3.2.2, a încercãrilor aparatelor efectuate în laboratoare autorizate independente şi a certificatelor de tip ale aparatelor obţinute de producãtori de la alte organisme competente.
Procedura de înregistrare presupune urmãtoarele etape:
- verificarea şi acceptarea dosarului tehnic şi a rapoartelor de încercãri, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
- auditul tehnic la producãtor pentru verificarea capabilitãţii tehnice a acestuia de a produce aparate conform prototipului omologat.
4.1.3 Auditul tehnic la producãtor presupune:
- verificarea aplicãrii procedurilor de execuţie proprii, comparativ cu cerinţele prezentei prescripţii tehnice privind calitatea execuţiei (sistemul de calitate);
- realizarea la aparatele din producţia de serie a parametrilor de securitate şi performanta, în conformitate cu cerinţele prezentei prescripţii tehnice.
La efectuarea auditului tehnic, ISCIR-INSPECT poate solicita participarea la efectuarea unor încercãri din procedura de încercare care a stat la baza certificãrii aparatului. Acestea se efectueazã în laboratoare autorizate sau pe standurile de încercare ale producãtorului.
În baza acestor verificãri, producãtorul va primi certificat de înregistrare la ISCIR-INSPECT, iar tipurile de aparate admise vor avea marcajul de înregistrare la ISCIR-INSPECT.
Înregistrarea tipului de aparat la ISCIR-INSPECT reprezintã atestarea oficialã a respectãrii cerinţelor privind securitatea în funcţionare.
Distribuirea aparatelor se face numai prin distribuitori autorizaţi (recunoscuţi) de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT, conform prevederilor pct. 6.2.
Distribuitorul autorizat de producãtor este obligat sa asigure asistenta tehnica şi suport tehnic utilizatorului final în perioada de garanţie, în condiţiile stabilite la pct. 6.2 (cu personal propriu sau prin alţi agenţi economici autorizaţi de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT).
4.1.4 Aparatele din import sunt acceptate cu condiţia respectãrii prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Pentru aceasta ISCIR-INSPECT va elibera, în conformitate cu procedurile în vigoare, un Aviz tehnic în vederea importului, care reprezintã acceptul preliminar de introducere a aparatului pe piata. Avizul poate conditiona distribuirea/punerea în funcţiune a aparatului de efectuarea unor verificãri şi încercãri suplimentare de cãtre prestatori de specialitate autorizaţi, pentru stabilirea stãrii tehnice a aparatului şi a parametrilor de securitate şi performanta garantaţi.
Respectarea acestor condiţii asigura protecţia utilizatorului final şi sunt responsabilitatea distribuitorului autorizat, conform legislaţiei în vigoare.
4.1.5 Producãtorii au responsabilitatea, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, sa asigure condiţiile tehnice de pregãtire/formare şi specializare a prestatorilor de specialitate care executa instalarea, punerea în funcţiune, service-ul şi garanţia aparatelor pe care le introduc pe piata.
Producãtorii au obligaţia sa asigure instrucţiuni complete de instalare şi utilizare în limba romana, conform legislaţiei naţionale în vigoare şi, de asemenea, servicii de garanţie şi piese de schimb pentru aparatele introduse pe piata.

4.2 Condiţii pentru acceptarea utilizãrii aparatelor vechi (uzate)
4.2.1 Introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a aparatelor vechi este posibila numai dupã efectuarea unor verificãri şi încercãri prealabile, care permit determinarea stãrii tehnice actuale şi a gradului de securitate în funcţionare al aparatelor.
În vederea acceptãrii functionarii aparatelor vechi, trebuie avute în vedere urmãtoarele:
a) refacerea şi reconstituirea documentaţiei tehnice de identificare a aparatelor respective şi verificarea şi avizarea ei de cãtre agenţi economici de specialitate autorizaţi de ISCIR-INSPECT pentru avizarea proiectelor; documentaţia va fi pusã la dispoziţia ISCIR-INSPECT pentru înregistrare;
b) efectuarea verificãrilor şi investigatiilor tehnice de cãtre un prestator de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT într-un laborator autorizat, pentru a se verifica dacã aparatul funcţioneazã în condiţii de securitate; verificãrile şi investigaţiile tehnice se efectueazã pe baza unui caiet de sarcini avizat, în prealabil, de ISCIR-INSPECT iar pe baza rezultatelor obţinute se va decide asupra eliberãrii acceptului de utilizare.
4.2.2 În urma verificãrilor şi investigatiilor tehnice, prestatorul de specialitate va întocmi un raport în care va specifica dacã aparatul funcţioneazã în condiţii de securitate. Raportul se va transmite la ISCIR-INSPECT pentru înregistrarea aparatului.
4.2.3 Pentru introducerea în ţara a aparatelor vechi (uzate) sunt aplicabile prevederile de la pct. 4.1.4.
4.2.4 Acceptul de introducere pe piata a aparatelor din import se acorda numai cu condiţia respectãrii integrale a prevederilor de mai sus de cãtre producãtorii/reprezentanţii tehnici ai acestora.

5 INSTALARE ŞI REGULI DE UTILIZARE ÎN CONDIŢII DE SECURITATE
5.1 Generalitati
Prezenta prescripţie tehnica, elaborata în baza legislaţiei în vigoare privind funcţionarea în condiţii de securitate a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi şi a instalaţiilor în care acestea sunt integrate, stabileşte urmãtoarele:
- utilizatorul final are obligaţia sa supunã aparatele unor verificãri tehnice periodice cel puţin o data la 4 (patru) ani, din momentul expirãrii perioadei de garanţie;
- instalatia de evacuare a gazelor de ardere (cosul) trebuie sa fie supusã verificãrilor şi lucrãrilor de întreţinere cel puţin o data pe an;
- aparatele instalate şi puse în funcţiune la utilizatorii finali din România vor fi înregistrate, luate în evidenta şi supuse verificãrilor tehnice de cãtre prestatorii de specialitate înregistraţi la ISCIR-INSPECT şi autorizaţi de producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia;
- prestatorii de specialitate autorizaţi de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT pentru instalare, punere în funcţiune, service, reparare şi pentru efectuarea verificãrilor tehnice periodice trebuie sa facã dovada cunoştinţelor tehnice şi de specialitate atunci cînd prezintã dosarul cu cererea de înregistrare la ISCIR-INSPECT.

5.2 Cerinţe generale pentru aparate
5.2.1 Camera de ardere trebuie sa rãmânã etansa în timp şi sa aibã un element de obturare (de exemplu: capac, usa) care nu trebuie sa se inchida prin zavorare, astfel încât sa poatã compensa o eventuala suprapresiune.
5.2.2 Aparatul trebuie sa aibã cel puţin un filtru amplasat în amonte sau în interiorul cuvei de nivel constant şi o sita la orificiul de umplere al rezervorului. Filtrul trebuie sa retina particulele cu diametrul mai mare de 0,25 mm. Filtrele şi sita trebuie sa fie uşor de demontat pentru curatare.
5.2.3 Regulatorul de debit cu nivel constant sau dispozitivele de alimentare similare trebuie sa menţinã constant debitul de combustibil spre arzator, corespunzãtor poziţiei de reglare alese.
Poziţiile de închidere şi de deschidere maxima trebuie sa aibã un opritor.
5.2.4 Aparatul trebuie sa fie dotat cu un dispozitiv de securitate care sa împiedice deversarile de combustibil din rezervor.
5.2.5 Oricare ar fi regimul de funcţionare al aparatului, aportul de aer furnizat de ventilator nu trebuie sa creeze suprapresiune în camera de ardere şi funcţionarea trebuie sa se facã fãrã zgomot. Funcţionarea arzatorului trebuie corelata cu cea a ventilatorului, în particular, în caz de defectare a ventilatorului, alimentarea cu combustibil a arzatorului trebuie întreruptã, asttel încât indicele de innegrire sa nu depãşeascã valoarea maxima admisã în timpul functionarii arzatorului fãrã ventilator.
Dupã întreruperea totalã a debitului de combustibil spre arzator ca urmare a întreruperii alimentarii cu curent electric, în cazul functionarii neautomate (aprindere neautomata), alimentarea cu combustibil a arzatorului trebuie sa fie restabilita manual, dupã restabilirea alimentarii cu curent electric. În cazul functionarii automate (aprindere automatã), dupã restabilirea alimentarii cu curent electric trebuie garantatã o aprindere fãrã explozie.
5.2.6 Conductele de combustibil nu trebuie sa fie elemente portante ale construcţiei. Conductele trebuie sa fie rezistente la coroziune iar temperaturile maxime admise nu trebuie sa depãşeascã valoarea indicatã de producãtor. Conductele demontabile trebuie sa fie racordate cu racorduri metalice, cu cel puţin patru spire de filet. Circuitul de combustibil trebuie sa fie etans astfel încât sa nu se constate scurgeri sau prelingeri.
5.2.7 Volumul util al rezervorului de combustibil trebuie sa asigure o funcţionare:
- de cel puţin 10 h la o putere nominalã P ≤ 8 kW;
- de cel puţin 8 h la o putere nominalã P > 8 kW.
Orificiul de umplere al rezervorului trebuie sa aibã un obturator.
Debitul combustibilului din rezervor spre arzator trebuie sa poatã fi întrerupt prin intermediul unui dispozitiv de oprire, amplasat înaintea regulatorului de debit cu nivel constant. Dacã dispozitivul acţioneazã prin rotire, închiderea trebuie sa se efectueze în sensul acelor de ceasornic.
5.2.8 Rezervoarele încorporate trebuie sa aibã un indicator de nivel.
5.2.9 Pentru a colecta eventualele scurgeri, aparatele trebuie sa fie prevãzute cu o tava de recuperare fixa sau mobila amplasata sub rezervorul de combustibil, înãlţimea interioarã a tavii trebuie sa fie de cel puţin 10 mm şi capacitatea de cel puţin 1 dmc.
5.2.10 Stutul de evacuare trebuie sa fie proiectat pentru racordarea exterioarã sau interioarã a conductei de evacuare, sa aibã o forma circulara cel puţin pe lungimea de imbinare şi sa permitã racordarea la o conducta de evacuare cu diametrul conform standardelor în vigoare. Trebuie sa fie posibila racordarea unei conducte de evacuare cu diametrul D pe o lungime minima de 30 mm.
5.2.11 Nu sunt admise subere ale stutului sau alte dispozitive mobile de strangulare a trecerii produselor de ardere.
5.2.12 Limitatoarele de tiraj trebuie sa poatã fi reglate la tirajul maxim indicat de producãtor. Aceasta valoare trebuie sa fie menţionatã în instrucţiunile de instalare. Limitatoarele de tiraj şi limitatoarele de aer de ardere încorporate trebuie reglate de producãtor şi sa funcţioneze automat.
5.2.13 Dimensiunile conductei de evacuare a gazelor de ardere trebuie sa fie corelate cu dimensiunile focarului. Conducta de evacuare trebuie sa fie verticala cu dimensiuni corespunzãtoare, conform STAS 6793. Conducta de evacuare trebuie sa fie executatã din tabla de oţel cu o grosime minima de 5 mm şi protejata corespunzãtor impotriva coroziunii.
Având în vedere posibilele efecte negative ale reziduurilor de ardere asupra structurii cosului, precum şi cerinţele severe impuse de standardele din domeniu pentru eliminarea oricãrui pericol în funcţionarea coşurilor de fum care deservesc aparate de uz neindustrial, se impune respectarea urmãtoarelor prevederi:
a) coşurile de fum trebuie sa fie amplasate conform documentaţiei tehnice, astfel încât prin poziţia lor sa asigure randamentul maxim al focarelor racordate, evacuarea completa a fumului sau a gazelor de ardere, sa nu prezinte pericol de incendiu şi sa permitã curatarea în condiţii optime;
b) secţiunea libera a canalului de fum se va stabili prin calcul de dimensionare; în cazul secţiunilor circulare, diametrul acestora nu va fi mai mic decât diametrul stutului de evacuare al instalaţiei de ardere;
c) numãrul maxim de racordari trebuie sa respecte prevederile STAS 6793; aparatele cu o putere termica nominalã mai mare de 8 kW se vor racorda la coşuri de fum separate;
d) pentru inspecţia şi curatarea cosului de fum se va monta obligatoriu la baza acestuia o usita metalicã dubla, etansa şi termorezistenta;.
e) coşurile de fum pentru focare de uz neindustrial se executa din materiale necombustibile, rezistente la foc şi la acţiunea coroziva a fumului şi a gazelor de ardere.
Verificarea şi curatarea coşurilor de fum se va efectua numai de personal autorizat, la intervale de maxim 1 an, folosind numai peria metalicã.

6 AUTORIZAREA/ÎNREGISTRAREA PRESTATORILOR DE SPECIALITATE

6.1 Generalitati
Proiectarea, construirea, incercarile în vederea omologãrii, distribuirea, instalarea, punerea în funcţiune, service-ul şi garanţia care se efectueazã la aparatele consumatoare de combustibili lichizi sunt lucrãri specializate care trebuie efectuate de agenţi economici de specialitate care dispun de personal tehnic calificat/specializat şi de dotarea tehnica corespunzãtoare tipului de lucrãri efectuate.
Aceste lucrãri necesita coordonarea şi supravegherea tehnica a operaţiilor cu scopul:
- de a asigura securitatea în funcţionare a aparatelor;
- de a obţine încrederea utilizatorului final în procesul de proiectare, construire, instalare, punere în funcţiune, încercare în vederea omologãrii, precum şi în service-ul şi garanţia aparatelor;
- de a obţine fiabilitatea aparatelor în utilizare.
Autorizarea/înregistrarea la ISCIR-INSPECT confirma existenta dovezilor de capabilitate pe care ISCIR-INSPECT le valideazã în urma procedurilor de evaluare.



Înregistrarea la ISCIR-INSPECT şi omologarea aparatelor asigura:
┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Agenţilor economici de specialitate: │ Tipurilor de aparate omologate: │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● implementarea procedurilor de │● confirmarea respectãrii condiţiilor│
│ asigurare a calitãţii │ de securitate în funcţionare şi │
│ │ recunoaşterea oficialã a │
│ │ performantelor aparatului │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● recunoaşterea oficialã a │● acceptarea introducerii pe piata a │
│ capabilitãţii tehnice de specialitate │ tipului de aparat │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● supravegherea periodicã a │● aprobarea producţiei de serie a │
│ activitatiilor de cãtre ISCIR-INSPECT │ tipului de aparat │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● criterii de imbunatatire a │● obţinerea unei poziţii avantajoase │
│ activitãţilor │ în preferintele clienţilor │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● consolidarea încrederii clienţilor în │● consolidarea încrederii clienţilor │
│ agentul economic │ în tipul de aparat │
├────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│● circulaţia produselor şi serviciilor pe piata cu respectarea prevederilor │
│ legale │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pentru producãtori, înregistrarea la ISCIR-INSPECT confirma faptul ca au capacitatea de a menţine condiţiile de producţie şi parametrii pentru fiecare aparat, demonstrate la omologarea prototipului.
Pentru distribuitori, înregistrarea la ISCIR-INSPECT confirma faptul ca au capacitatea de a asigura serviciile obligatorii asociate livrãrii aparatului la utilizatorii finali: documentaţie în limba romana, instalare, service, garanţie, piese de schimb etc.
Valabilitatea autorizaţiei/înregistrãrii la ISCIR-INSPECT este de 2 ani de la data emiterii documentului, în condiţiile în care prestatorul nu comite abateri de la prevederile prezentei prescripţii tehnice.

6.2 Tipuri de activitãţi pentru care este necesarã autorizarea/înregistrarea la ISCIR-INSPECT

6.2.1 Proiectarea aparatelor şi a instalaţiilor
În acest domeniu, ISCIR-INSPECT autorizeaza agenţii economici pentru verificarea şi avizarea proiectelor de aparate consumatoare de combustibili lichizi.
Proiectele pot fi elaborate şi de alţi agenţi economici cu activitate de proiectare. Acestea vor fi verificate şi avizate de un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea proiectelor.
Modelul de autorizaţie pentru agenţi economici este prezentat în anexa F.
6.2.1.1 Condiţii de autorizare a agenţilor economici pentru verificarea şi avizarea proiectelor
În vederea autorizãrii pentru verificarea şi avizarea proiectelor de aparate şi instalaţii, agenţii economici vor inainta la ISCIR-INSPECT o documentaţie care trebuie sa conţinã dovezile de capabilitate tehnica privind respectarea urmãtoarelor cerinţe:
a) agentul economic este specializat în domeniul respectiv şi poate prezenta dovezi de capabilitate tehnica în acest sens;
b) agentul economic îşi desfãşoarã activitãţile pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT, în regim de asigurare a calitãţii şi garantare a securitãţii în funcţionare a aparatelor;
c) cunoaşte şi respecta, în derularea activitãţilor desfãşurate, prevederile prezentei prescripţii tehnice;
d) cunoaşte şi deţine standardele specifice din domeniul pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT;
e) dispune de:
- mijloacele tehnico - materiale proprii corespunzãtoare;
- personal propriu calificat şi specializat în domeniu pentru verificarea proiectelor;
- personal cu pregãtire tehnica superioarã investit cu responsabilitãţile de supraveghere tehnica şi avizare a conformitatii proiectelor;
f) deţine proceduri proprii referitoare la lucrãrile de verificare şi avizare pe care la executa în regim de asigurare a calitãţii şi a securitãţii în funcţionare.
6.2.1.2 Dosarul de autorizare trebuie sa conţinã:
a) opisul documentelor;
b) cerere explicita privind domeniul pentru care solicita autorizarea;
c) precizarea tipurilor de aparate pentru care doreşte sa obţinã autorizaţia de avizare proiecte;
d) memoriu de prezentare a agentului economic, care va conţine:
- elementele de identificare (denumire corecta şi completa a agentului economic, adresa, telefon etc.);
- profilul agentului economic;
- organigrama de funcţionare;
- sistemul de asigurare a calitãţii implementat;
- certificari/autorizaţii obţinute de la alte organisme;
- alte date relevante, dacã este cazul;
e) actele legale ale agentului economic:
- copie de pe statutul agentului economic (vor fi evidentiate codurile CAEN asociate tipurilor de activitãţi pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT);
- copie de pe Certificatul de înregistrare la Camera de Comerţ şi Industrie;
f) lista personalului propriu de specialitate:
- personal propriu calificat şi specializat în domeniu pentru verificarea proiectelor;
- personal tehnic propriu cu pregãtire tehnica superioarã investit prin decizie cu responsabilitãţile de supraveghere tehnica şi avizare a conformitatii proiectelor.
La aceasta lista trebuie sa se anexeze documente din care sa rezulte:
- pregãtirea profesionalã;
- calificarile şi specializãrile personalului;
- evidentierea experienţei în domeniu (curriculum vitae).
ISCIR-INSPECT poate solicita şi verificarea documentelor din care sa rezulte ca personalul tehnic de specialitate propus de agentul economic pentru autorizare este angajat al acestuia şi are experienta în domeniu.
g) proceduri proprii referitoare la lucrãrile de verificare şi avizare pe care la executa în regim de asigurare a calitãţii şi a securitãţii în funcţionarea aparatelor.
Pentru a putea fi autorizaţi de ISCIR-INSPECT agenţii economici trebuie sa lucreze în sistem de asigurare a calitãţii. Nu este obligatoriu ca sistemul de asigurare a calitãţii sa fie certificat de o terta parte,
În acest sens, solicitantul va prezenta în dosarul de autorizare cel puţin urmãtoarele proceduri:
● procedura de contractare/deschidere a lucrãrilor;
● procedura de elaborare proiecte pentru aparate consumatoare de combustibili lichizi şi instalaţii;
● procedura de verificare proiecte;
● procedura de avizare proiecte;
● procedura de înregistrare la ISCIR-INSPECT a proiectelor avizate;
● alte proceduri.
Dosarul poate conţine şi alte dovezi de capabilitate tehnica pe care solicitantul le considera relevante în sprijinul cererii de autorizare.
6.2.1.3 Eliberarea autorizaţiei pentru agentul economic
Dupã analiza dosarului, dacã se constata respectarea condiţiilor de mai sus, personalul tehnic propus pentru autorizare de cãtre agentul economic va susţine un examen de evaluare a însuşirii prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi ale standardelor aplicabile privind:
- adoptarea soluţiilor constructive care sa permitã funcţionarea în condiţii de securitate a aparatelor, instalaţiilor şi dispozitivelor de securitate ale acestora;
- necesitatea prevederii în documentaţia tehnica a aparatului a examinarilor şi încercãrilor care trebuie sa fie efectuate;
- elaborarea instrucţiunilor tehnice pentru instalarea, punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea, revizia şi repararea aparatelor şi instalaţiilor.
În cazul promovãrii examenului, ISCIR-INSPECT va elibera agentului economic o autorizaţie. Termenul de valabilitate al autorizaţiei este de 2 (doi) ani.
6.2.2 Construirea aparatelor
În acest domeniu, ISCIR-INSPECT înregistreazã producãtorii de aparate.
Modelul de certificat de înregistrare a producãtorilor de aparate este prezentat în anexa G.
6.2.2.1 Înregistrarea producãtorilor de aparate
Orice agent economic înregistrat în Registrul Comerţului din România şi care are în statut ca obiect de activitate (codul CAEN corespunzãtor) producerea de aparate consumatoare de combustibili lichizi poate solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT dacã:
a) agentul economic este specializat în domeniul respectiv şi poate prezenta dovezile de capabilitate tehnica în acest sens;
b) agentul economic îşi desfãşoarã activitãţile de producţie în regim de asigurare a calitãţii şi garantare a securitãţii în funcţionare a aparatelor;
c) dispune de:
- mijloace tehnico - materiale proprii adecvate;
- personal propriu calificat pentru execuţie şi supraveghere tehnica a lucrarilor efectuate;
d) deţine proceduri proprii referitoare la lucrãrile pe care la executa în regim de asigurare a calitãţii şi a securitãţii în funcţionare a aparatelor;
e) produc în serie aparatele omologate;
f) are distribuitori autorizaţi şi asigura condiţiile de instruire a personalului pentru instalare, punere în funcţiune, service şi garanţie a aparatelor;
g) asigura documentaţia de însoţire a aparatului, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
6.2.2.2 Cerinţe privind conţinutul dosarului în vederea înregistrãrii producãtorului
Dosarul trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) cerere explicita privind domeniul pentru care solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT;
b) precizarea tipurilor de aparate;
c) memoriu de prezentare, care va conţine:
- elementele de identificare (denumire corecta şi completa a agentului economic, adresa, telefon etc.);
- profilul agentului economic;
- organigrama de funcţionare;
- prezentarea sistemului de asigurare a calitãţii implementat;
- prezentarea dotãrilor tehnico-materiale;
- certificari/autorizaţii obţinute de la ISCIR-INSPECT sau de la alte organisme;
- actele legale ale agentului economic;
- alte date relevante, dacã este cazul;
d) copii de pe certificatele de omologare ale tipurilor de aparate pe care le produce;
e) documentaţia sistemului de asigurare a calitãţii implementat (manualul de asigurare a calitãţii);
f) procedurile utilizate în procesul de producţie;
g) lista cu dotarea tehnico-materialã, inclusiv aparatura de mãsurare şi control;
h) lista cu personalul propriu de specialitate şi documentele din care rezulta pregãtirea profesionalã şi experienta acestuia.
Dosarul poate conţine orice alte dovezi de capabilitate tehnica pe care solicitantul le considera relevante în sprijinul cererii sale de înregistrare.
Dupã analiza dosarului, ISCIR-INSPECT va efectua un audit tehnic al producãtorului.
În baza raportului de audit se elibereazã CERTIFICATUL DE ÎNREGISTRARE.
6.2.3 Instalarea, punerea în funcţiune, service-ul şi reparaţiile în garanţie şi postgaranţie
În acest domeniu, ISCIR-INSPECT înregistreazã prestatorii de specialitate autorizaţi de producãtor.
Modelul de certificat de înregistrare este prezentat în anexa H.
6.2.3.1 Înregistrarea prestatorilor de specialitate
Orice agent economic, înregistrat la Registrul Comerţului din România, care are în statut ca obiect de activitate (codul CAEN corespunzãtor) lucrãri de instalare, punere în funcţiune, service, reparaţii în garanţie şi postgaranţie poate solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT dacã:
a) agentul economic este specializat în domeniul respectiv şi poate prezenta dovezile de capabilitate tehnica în acest sens;
b) dispune de:
- mijloace tehnico - materiale proprii adecvate;
- personal propriu calificat pentru execuţie şi supraveghere tehnica a lucrãrilor efectuate;
c) deţine atestate/autorizaţie de la producãtor pentru efectuarea lucrãrilor de specialitate pentru care solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT.
6.2.3.2 Cerinţe privind conţinutul dosarului în vederea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT
Dosarul trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) cerere explicita privind domeniul pentru care solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT;
b) precizarea tipurilor de aparate;
c) memoriu de prezentare, care va conţine:
- elementele de identificare (denumire corecta şi completa a agentului economic, adresa, telefon etc.);
- profilul agentului economic;
- organigrama de funcţionare;
- prezentarea sistemului de asigurare a calitãţii implementat;
- prezentarea dotãrilor tehnico-materiale;
- certificari/autorizaţii obţinute de la ISCIR-INSPECT sau de la alte organisme;
- actele legale ale agentului economic;
- alte date relevante, dacã este cazul;
d) documentaţia sistemului de asigurare a calitãţii implementat (manualul de asigurare a calitãţii);
e) procedurile utilizate;
f) lista cu dotarea tehnico-materialã, inclusiv aparatura de mãsurare şi control;
g) lista cu personalul propriu de specialitate şi documentele din care rezulta pregãtirea profesionalã şi experienta acestuia;
h) copii de pe atestarea/autorizarea de la producãtor.
Dosarul poate cuprinde orice alte dovezi de capabilitate tehnica pe care solicitantul le considera relevante în sprijinul cererii sale de autorizare.
Dupã analiza dosarului, în cazul în care se constata respectarea tuturor condiţiilor, responsabilul tehnic va susţine un examen de evaluare a însuşirii prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi ale standardelor aplicabile.
În baza rezultatelor acestor verificãri, ISCIR-INSPECT elibereazã CERTIFICATUL DE ÎNREGISTRARE.
6.2.4 Încercarea în vederea omologãrii, examinari şi investigaţii tehnice
În acest domeniu, ISCIR-INSPECT autorizeaza laboratoarele de încercãri şi agenţii economici care efectueazã examinari/investigaţii tehnice.
Agenţii economici care au ca obiect de activitate efectuarea încercãrilor aparatelor, examinarea şi atestarea parametrilor de funcţionare prin încercãri functionale se vor numi "Laboratoare de încercare a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi".
Modelul de certificat de autorizaţie este prezentat în anexa I.
6.2.4.1 Examinarile, verificãrile şi incercarile în vederea omologãrii aparatelor, denumite în continuare "încercãri", se efectueazã conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice în laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT, care pot fi:
a) laboratoare specializate pentru efectuarea încercãrilor, precum şi a investigatiilor şi examinarilor tehnice;
b) laboratoare, respectiv standuri de încercare ale producãtorilor înregistraţi la ISCIR-INSPECT.
6.2.4.2 Cerinţe minime obligatorii pentru autorizarea laboratoarelor
Pentru autorizarea laboratoarelor care efectueazã incercarile aparatelor şi/sau examinari şi investigaţii tehnice, agenţii economici au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
a) sa fie specializat în domeniul respectiv şi sa prezinte dovezile de capabilitate tehnica în acest sens;
b) sa dispunã de:
● mijloace tehnico - materiale proprii adecvate;
● personal propriu calificat şi specializat în domeniu pentru execuţie;
● personal propriu cu pregãtire tehnica superioarã, investit cu responsabilitãţile de supraveghere tehnica şi avizare a conformitatii lucrãrilor efectuate, care poate fi propus pentru nominalizare în autorizaţia solicitatã;
c) sa execute incercarile în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale proiectului şi sa rãspundã de aplicarea corespunzãtoare a acestora şi de calitatea încercãrilor;
d) sa desfãşoare activitãţile pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT în regim de asigurare a calitãţii şi de garantare a securitãţii în funcţionare a aparatelor;
e) sa numeascã personal tehnic de specialitate care sa rãspundã de efectuarea încercãrilor, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
f) sa asigure personalul tehnic necesar pentru efectuarea lucrãrilor de încercare a aparatelor; acesta trebuie sa aibã specializarea adecvatã în raport cu complexitatea încercãrilor;
g) sa detina, sa cunoascã şi sa aplice prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale standardelor aplicabile specifice domeniului pentru care solicita autorizaţia;
h) sa detina proceduri proprii referitoare la incercarile pe care la executa în regim de asigurare a calitãţii şi a securitãţii în funcţionarea aparatelor; aceste proceduri se vor aviza de cãtre ISCIR-INSPECT;
i) sa elibereze rapoarte de încercare cu rezultatele încercãrilor efectuate şi sa ţinã evidenta acestora; eliberarea rapoartelor de încercare se va face cu semnatura şefului de laborator;
j) sa asigure dotarea corespunzãtoare a laboratorului cu: materiale, instalaţii, aparate de mãsurare şi analiza, conform cerinţelor prezentei prescripţii tehnice;
k) sa asigure condiţii pentru întreţinerea, repararea şi verificarea tehnica şi metrologica a aparaturii şi a echipamentelor de mãsurare înaintea fiecãrei încercãri;
l) sa asigure, în laboratorul propriu sau în alte laboratoare specializate, efectuarea tuturor încercãrilor;
m) sa asigure organizarea instruirii periodice şi verificãrii cunoştinţelor personalului propriu;
n) sa ia mãsuri corespunzãtoare astfel ca personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile care îi revin privind efectuarea încercãrilor şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT orice schimbare a personalului tehnic autorizat menţionat;
o) sa comunice trimestrial la ISCIR-INSPECT programul de lucrãri de încercãri (omologare aparate, examinari tehnice, atestãri de realizare a parametrilor pentru cazuri de aparate vechi sau aflate deja în utilizare la utilizatorii finali etc.).
6.2.4.3 Autorizarea laboratoarelor
Laboratorul care solicita admiterea la autorizare va inainta, în scris, cãtre ISCIR-INSPECT cererea de admitere la autorizare (a se vedea modelul din anexa L) şi documentaţia care trebuie sa conţinã:
a) manualul calitãţii al laboratorului cu:
● declaraţia referitoare la politica în domeniul calitãţii;
● structura laboratorului (organigrama);
● activitãţile operationale şi functionale referitoare la calitate, astfel încât fiecare persoana implicata sa cunoascã amploarea şi limitele competentei sale;
● proceduri generale de asigurarea calitãţii privind:
- modul de tratare (acceptare/respingere) a cererilor de examinare a prototipului de aparat şi a documentaţiei de însoţire, pentru efectuarea încercãrilor de omologare sau pentru demonstrarea realizãrii parametrilor de performanta şi de securitate în funcţionare;
- modalitãţile de control, înregistrare, arhivare şi clasare a documentelor interne de examinare a aparatelor, a documentaţiilor tehnice asociate şi de efectuare a încercãrilor;
- modalitãţile de aprovizionare cu echipamente, piese de schimb şi materiale, aparatura de mãsurare, consumabile pentru efectuarea încercãrilor la aparatele prezentate la masurari/încercãri de cãtre producãtori/deţinãtori;
- etalonarea şi verificarea metrologica periodicã a echipamentelor şi a mijloacelor de mãsurare;
- depozitarea materialelor consumabile folosite la încercãri/masurari şi scoaterea lor din uz (distrugere);
- modul de implementare a politicii de calitate la toate nivelurile de prestaţie din laboratorul unde se efectueazã incercarile şi la nivelul personalului tehnic de specialitate;
● acţiuni corective şi preventive privind:
● modul de verificare a respectãrii cerinţelor manualului calitãţii de cãtre personalul laboratorului;
- tratarea neconformitatilor;
- tratarea derogarilor;
- tratarea reclamatiilor;
● proceduri de lucru pentru fiecare tip de examinare/încercare pentru care se solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT, inclusiv modelul buletinelor/rapoartelor de încercare, în cazul în care procedura de lucru nu corespunde cerinţelor prezentei prescripţii tehnice, atunci aceasta va fi revizuitã, reformulata şi prezentatã spre avizare la ISCIR-INSPECT separat, înainte de introducerea sa în manualul calitãţii;
b) lista cu echipamentele, aparatura şi materialele din dotare care asigura respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi ale standardelor în vigoare la efectuarea încercãrilor aparatelor pentru metoda(ele) de încercare pentru care se solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT;
c) copie de pe decizia de numire a şefului de laborator şi a adjunctului acestuia, care trebuie sa fie autorizaţi de cãtre ISCIR-INSPECT;
d) prezentarea spaţiului laboratorului şi a anexelor, a modului de întreţinere, de renovare, de supraveghere a condiţiilor de lucru, de limitare a accesului în anumite zone, de protecţie şi de securitate;
e) lista personalului angajat al laboratorului sau al colaboratorilor pentru metoda(ele) de încercare privind un anumit tip de aparat sau mai multe tipuri de aparate pentru care se solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT.
Respingerea cererii de autorizare a laboratoarelor se face numai atunci când dosarul/documentaţia depus(a) cu dovezi de capabilitate tehnica nu este complet(a), corect întocmit(a) sau este necorespunzãtor(oare) sau în cazul în care nu sunt respectate condiţiile privind dotarea minima (precizatã explicit în capitolul din prezenta prescripţie tehnica care se referã la instrucţiunile de efectuare a încercãrilor în vederea omologãrii aparatelor).
ISCIR-INSPECT va comunica în termen de maxim 30 de zile de la data depunerii documentaţiei dacã laboratorul este "Admis" sau "Respins" în vederea derulãrii procedurilor de evaluare/verificare pentru autorizare.
Dacã cererea de autorizare a laboratorului a fost respinsã de doua ori, o noua solicitare se va putea depune dupã minim un an.
Modelul de cerere de admitere la reautorizare este prezentat în anexa M.
6.2.4.4 Modul de desfãşurare a procedurii de verificare/evaluare în vederea autorizãrii laboratorului
În cazul în care documentaţia depusa în vederea autorizãrii laboratorului a fost acceptatã, ISCIR-INSPECT va stabili componenta echipei de inspectori auditori care vor efectua auditul tehnic de verificare la sediul solicitantului, precum şi data desfãşurãrii acestuia, în termen de maxim 60 de zile de la acceptarea documentaţiei.
Auditul tehnic de verificare va cuprinde etapele:
a) verificarea dotãrii tehnice declarate în dosar;
NOTA: În cazul în care datele prezentate în documentaţia pentru admiterea la autorizare nu corespund, laboratorul va fi respins în urma auditului tehnic efectuat la sediul solicitantului, cu posibilitatea de a depune o noua cerere de admitere la verificarea/evaluarea capabilitãţii dupã o perioada de 6 luni (dupã corectarea deficienţelor şi nonconformitatilor constatate).
b) examinarea teoreticã a personalului tehnic de specialitate al laboratorului, în vederea autorizãrii, în ce priveşte:
- însuşirea prevederilor manualului calitãţii şi atribuţiilor care îi revin;
- modul în care sunt respectate cerinţele manualului calitãţii (în laborator).
În timpul auditului tehnic se vor verifica, cu ocazia derulãrii practice a unei proceduri de încercare, prevederile manualului calitãţii (inclusiv procedurile de lucru).
NOTA: În cazul în care nu se poate face dovada capabilitãţii tehnice practice pentru efectuarea uneia sau mai multor proceduri/metode de încercare a aparatelor, laboratorul este declarat "Respins". O noua cerere de reevaluare se poate depune la ISCIR-INSPECT dupã o perioada de 6 luni.
6.2.4.5 Emiterea şi valabilitatea autorizaţiilor
În baza raportului favorabil al echipei de auditori, ISCIR-INSPECT va emite o autorizaţie în care se va specifica domeniul de încercãri:
- pentru efectuarea încercãrilor în vederea omologãrii aparatelor;
- pentru examinari, investigaţii tehnice şi încercãri în vederea demonstrãrii parametrilor funcţionali ai aparatelor vechi.
Perioda de valabilitate a autorizaţiei este de 2 ani de la data emiterii.
Dupã obţinerea autorizaţiei, orice modificare fata de documentaţia avizatã de ISCIR-INSPECT, care nu este comunicatã la ISCIR-INSPECT în termen de 30 de zile, atrage dupã sine anularea autorizaţiei.
6.2.4.6 Supravegherea agenţilor economici/laboratoarelor autorizate (auditul tehnic periodic)
În intervalul de 2 ani (termenul de valabilitate al autorizaţiei laboratorului) vor avea loc audituri tehnice programate sau inopinate, în ce priveşte activitatea laboratorului, referitoare la modul în care sunt respectate, menţinute şi/sau imbunatatite condiţiile constatate şi validate la autorizare.
Auditurile tehnice programate vor fi anunţate conducerii laboratorului cu 10 zile înainte de efectuarea lor.
Echipa de auditori ai ISCIR-INSPECT va fi compusa din cel puţin doi specialişti în domeniu.
Acest audit nu exclude verificãrile inopinate generate de diverse situaţii care pot apare şi care sunt legate de activitatea laboratorului.
În cazul în care, cu ocazia auditului tehnic, se constata ca nu au fost respectate sau nu au fost menţinute condiţiile în care a fost acordatã autorizaţia, echipa de auditori a ISCIR-INSPECT va întocmi un raport de suspendare a activitãţii laboratorului în domeniu, va aplica sancţiunile contravenţionale conform legii, va retrage autorizaţia şi va propune conducerii ISCIR-INSPECT suspendarea sau anularea autorizaţiei.
6.2.4.7 Reautorizarea laboratoarelor
Dupã expirarea termenului de doi ani, laboratorul care solicita admiterea la reautorizare va inainta, în scris, cãtre ISCIR-INSPECT cererea de admitere la reautorizare (a se vedea modelul din anexa M).
Documentaţia care trebuie sa însoţeascã cererea de admitere la reautorizare va cuprinde actele şi documentele precizate la pct. 6.2.4.3.
Respingerea cererii de reautorizare a laboratoarelor se va face numai atunci când documentaţia depusa nu este completa sau corect întocmitã sau atunci când nu sunt respectate condiţiile privind dotarea minima.
ISCIR-INSPECT va comunica în termen de maxim 30 de zile de la data depunerii documentaţiei dacã laboratorul este "Admis" sau "Respins" în vederea reautorizarii.
Dacã cererea de reautorizare a laboratorului a fost respinsã de doua ori, o noua solicitare se va putea depune dupã minim un an.
În cazul în care documentaţia depusa în vederea reautorizarii laboratorului a fost acceptatã, ISCIR-INSPECT va stabili componenta echipei de audit tehnic şi data desfãşurãrii acestuia la sediul solicitantului, în termen de maxim 60 de zile de la acceptarea documentaţiei.
Modul de desfãşurare a procedurii de verificare a capabilitãţii solicitantului de a efectua incercarile în vederea omologãrii aparatelor, pentru reautorizarea laboratoarelor, este identic cu cel de autorizare iniţialã a laboratoarelor.
6.2.4.8 Obligaţiile laboratoarelor autorizate, limitele de competenta şi prerogativele acordate prin autorizare
NOTA: Obligaţiile, limitele de competenta, precum şi prerogativele acordate laboratoarelor prin autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT vor fi clar tipãrite pe spatele documentului de autorizare eliberat de ISCIR-INSPECT.
Acestea sunt urmãtoarele:
a) laboratoarele autorizate vor respecta cerinţele prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR în vigoare, aplicabile;
b) laboratoarele vor declara eventualilor clienţi ai serviciilor prestate numai incercarile şi specialitatile pentru care sunt autorizate (tipurile de aparate pentru care au obţinut confirmarea prin autorizare ca pot efectua incercarile în vederea omologãrii); limitele de competenta trebuie sa fie prezentate clar clientului;
c) laboratoarele vor achitã la ISCIR-INSPECT tarifele oficiale pentru efectuarea verificãrilor/auditurilor tehnice de autorizare, reautorizare şi a auditurilor tehnice periodice, conform prevederilor prescripţiei tehnice, Colecţia ISCIR, în vigoare;
d) dupã încetarea valabilitãţii autorizaţiei, laboratoarele trebuie sa intrerupa efectuarea încercãrilor în vederea omologãrii/atestarii parametrilor aparatelor în domeniile şi specialitatile pentru care au fost autorizate pana la dobândirea oficialã a documentului de reautorizare;
e) laboratoarele vor înscrie, în mod obligatoriu, în buletinele de încercãri emise şi în rapoartele de încercãri urmãtoarele date referitoare la laborator:
- numele complet şi adresa agentului economic;
- numele complet şi adresa laboratorului;
- numãrul autorizaţiei din partea ISCIR-INSPECT;
- domeniul de aparate şi tipul de încercare la care se referã buletinul/raportul de încercãri;
- data la care expira autorizaţia laboratorului.
Orice încãlcare a celor de mai sus atrage dupã sine anularea autorizaţiei laboratorului.
Orice modificare, adãugire sau stersatura în autorizaţie atrage dupã sine anularea autorizaţiei.
În acest caz, obţinerea unei noi autorizaţii se va face în urma unui nou audit tehnic de autorizare a laboratorului, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
În cazul pierderii autorizaţiei se poate obţine o noua autorizaţie (duplicat), o singura data, de la ISCIR-INSPECT în baza unei cereri scrise, numai dacã laboratorul figureazã în evidente ca având autorizaţie valabil emisã şi dacã a anuntat pierderea autorizaţiei în Monitorul Oficial al Rominiei în termen de maxim 30 de zile. În caz contrar, pentru a obţine o noua autorizaţie laboratorul va trebui sa parcurga integral procedurile de autorizare, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
Înregistrarea unor laboratoare de încercãri, care au fost autorizate/certificate de organisme similare din alte tari, conform standardelor naţionale sau europene aplicabile se face numai în baza unui audit tehnic. Prin acesta se verifica condiţiile de efectuare a încercãrilor şi integrare în sistemul de lucru al laboratorului a prevederilor prezentei prescripţii tehnice, atunci când acestea nu se regãsesc integral în standardele conform cãrora laboratorul respectiv a fost autorizat/certificat de alt organism notificat. În astfel de cazuri înregistrarea la ISCIR-INSPECT a laboratoarelor se asimilieaza cu autorizaţia emisã de ISCIR-INSPECT pentru celelalte situaţii, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
6.2.5 Importul şi distribuţia de aparate, echipamente auxiliare şi instalaţii de încãlzire cu aparate
În acest domeniu, ISCIR-INSPECT înregistreazã importatorii şi distribuitorii autorizaţi de producãtor.
Modelul de certificat de înregistrare este prezentat în anexa J.
6.2.6 Pentru fiecare tip de activitate pentru care se solicita autorizarea/înregistrarea prezenta prescripţie tehnica stabileşte procedura de evaluare specifica prin care se evidenţiazã cerinţele şi criteriile de acceptare a respectãrii acestora.
7 CONDIŢII PRIVIND SCOATEREA DIN UZ ŞI CASAREA APARATELOR
7.1 Scoaterea definitiva din uz şi casarea aparatului este responsabilitatea utilizatorului final şi se va face cu respectarea legislaţiei în vigoare privind casarea aparatelor şi depozitarea deşeurilor.
7.2 Reutilizarea aparatelor scoase din uz şi casate este strict interzisã.
7.3 Refolosirea pieselor componente ale aparatelor scoase din uz este strict interzisã.
8 DISPOZIŢII FINALE
8.1 Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice atrage dupã sine, în condiţiile prevãzute de lege, sancţiuni contravenţionale mergand pana la retragerea autorizaţiilor/înregistrãrilor la ISCIR-INSPECT acordate.
8.2 Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia ultimei editii şi a tuturor modificãrilor apãrute dupã publicare.
8.3 La data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice, îşi înceteazã valabilitatea "Prescripţii tehnice privind încercarea în vederea omologãrii aparatelor consumatoare de combustibili lichizi de uz neindustrial" A 3-83.
8.4 Orice dispoziţie contrarã prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.
8.5 Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANEXA A

COMBUSTIBILI UTILIZAŢI
A.1 Aparatele pot funcţiona cu urmãtorii combustibili lichizi:
- combustibil tip "M" (motorina), conform STAS 177;
- combustibil tip "P" (petrol), conform STAS 177;
- combustibil tip "K" (kerosen);
- combustibil lichid uşor, conform STAS 54.
A.2 Condiţii tehnice de calitate pentru combustibili tip "M" şi "P"
Combustibilii de tip "M" şi "P" trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii tehnice:


┌────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Denumirea caracteristicii │ Condiţii de │
│ │ admisibilitate │
│ ├────────┬────────┤
│ │ tip "P"│ tip "M"│
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Densitate relativã la 20 °C, max. │ 0,83 │ 0,87 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Viscozitate cinematica la 20°C, │ │ │
│ mmp s^-1 │max. 2,5│ 4,5...6│
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Punct de inflamabilitate, °C, min. │ │ │
│- Abel Pensky │ 38 │ - │
│- Pensky Martens │ - │ 55 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Distilare: │ │ │
│- pana la 200 °C, distila % vol, min. │ 18 │ - │
│- pana la 300 °C, distila % vol, min. │ 98 │ 50 │
│- pana la 350 °C, distila % vol, min. │ - │ 80 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Aciditate minerala şi alcalinitate │ lipsa │ lipsa │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Indice de neutralizare, mg KOH/100 │ │ │
│cmp, max. │ 1,4 │ 8 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Cenusa, % max. │ 0,003 │ 0,01 │
│Sulf, % max. │ 0,1 │ 0,25 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Cifra de cocs, % max. │ 0,05 │ 0,2 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Sediment │ lipsa │ lipsa │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Apa │ lipsa │ max. │
│ │ │ 0,03 % │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Punct de tulburare, °C, max. │ -12 │ - │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Punct de congelare, °C, max. │ - │ -15 │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Înãlţime maxima a flacarii fãrã fum, mm │ 18 │ - │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Putere calorifica inferioarã, kJ/kg │ 41.900 │ 41.500 │
│(kcal/kg), min. │(10.000)│ (9.900)│
└────────────────────────────────────────┴────────┴────────┘


Metodele de analiza sunt stabilite în standardele specifice.

A.3 Condiţii tehnice de calitate pentru combustibili tip "K"
Combustibilii de tip "K" trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii tehnice:


┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Denumirea caracteristicii │Condiţii de admisibilitate│
│ ├─────────────┬────────────┤
│ │ minim │ maxim │
├───────────────────────────────────┼─────────────┴────────────┤
│Aspect │ Limpede, fãrã corpuri │
│ │ strãine în suspensie │
├───────────────────────────────────┼─────────────┬────────────┤
│Densitate relativã la 20 °C, kg/l │ 0,775 │ 0,825 │
├───────────────────────────────────┼─────────────┴────────────┤
│Distilare: │ │
│- 10% vol. distila, °C │ max. 204 │
│- punct final, °C │ max. 290 │
│- reziduu, % vol. │ max. 1,5 │
│- pierderi, % vol. │ max. 1,5 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Punct de inflamabilitate, PM, °C │ min. 30 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Înãlţime maxima a flacarii fãrã │ │
│fum, mm │ 20 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Aciditate minerala şi alcalinitate │ lipsa │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Sulf total, % │ max. 0,1 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Coroziune pe lama de cupru, │ │
│3h la 50 °C │ negativ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────┘


Metodele de analiza sunt stabilite în standardele specifice.

A.4 Condiţii tehnice de calitate pentru combustibil lichid uşor
Combustibilii lichizi usori trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii tehnice:


┌───────────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Denumirea caracteristicii │ Condiţii de │
│ │ admisibilitate │
│ ├────────┬────────┤
│ │ tip 3 │ tip 4 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Densitate relativã la 20 °C, max. │ 0,935 │ 0,94 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Viscozitate cinematica la 20°C, mmp s^-1(cSt) │ 33 │ - │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Viscozitate cinematica la 50°C, mmp s^-1(cSt) │ 21 │ 45 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Punct de inflamabilitate, °C, min. │ 55 │ 60 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Punct de congelare, °C, max. │ │ │
│ - iarna │ -8 │ 0 │
│ - vara │ +5 │ +10 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Aciditate minerala şi alcalinitate │ lipsa │ lipsa │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Apa, %, max. │ 0,5 │ 0,5 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Sediment, %, max. │ 0,2 │ 0,5 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Cifra de cocs, %, max. │ 5 │ 8 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Cenusa, %, max. │ 0,15 │ 0,2 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Sulf, %, max. │ 2 │ 2 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Distilare: │ │ │
│ - pana la 250 °C, distila % vol., min. │ 10 │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Putere calorifica inferioarã, kJ/kg │ 40.350 │ 39.700 │
│(kcal/kg), min. │(9.550) │ (9.500)│
└───────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┘


Metodele de analiza sunt stabilite în standardele specifice.


ANEXA B

ÎNCERCĂRI SPECIFICE APARATELOR CU EVACUAREA
GAZELOR DE ARDERE LA COS

B.1 Verificarea neetanseitatii corpului aparatului se efectueazã cu instalatia din figura B.1, folosind metoda masurarii debitelor de aer, astfel:

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Figura B.1 - Instalatie pentru mãsurarea neetanseitatii se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003, la pagina 46, (a se vedea imaginea asociata).

a) se racordeaza aparatul la instalatia pentru determinarea neetanseitatii, se inchid uşile şi capacele pentru alimentarea cu aer necesar arderii; capacele, plitele şi alte elemente se etanseaza cu un material corespunzãtor;
b) se mãsoarã cantitatea de aer aspirata de ventilator sau pompa (a se vedea figura 2 de la pct. 3.4.1.2 din prescripţia tehnica) care trece prin aparat timp de o ora, la o depresiune de la 0,05 mbar (0,5 mm H2O) pana la 0,5 mbar (5 mm H2O).
Valorile mãsurate vor fi reprezentate grafic. Pentru aprecierea neetanseitatii se ia în considerare valoarea obţinutã la determinarea efectuatã la depresiunea de 0,1 mbar (1 mm H2O), care trebuie sa se încadreze în prevederile din standard sau din caietul de sarcini.
B.2 Verificarea caracteristicilor functionale şi a performantelor garantate ale aparatului, la diferite regimuri de funcţionare, se realizeazã în timpul urmãtoarelor încercãri:
a) încercare timp de 2 ore la regim de funcţionare maxim;
b) încercare timp de 2 ore de regim de funcţionare minim;
c) încercare timp de 2 ore la regim de funcţionare maxim;
d) încercare timp de 2 ore la regim de funcţionare mediu;
e) încercare timp de 8 ore la regim de funcţionare maxim;
f) încercare timp de 8 ore la regim de funcţionare minim.

B.3 Incercarile de la pct. B.2, lit. a), b), c) şi d) se efectueazã succesiv, fãrã întreruperi şi în ordinea indicatã pentru a beneficia de aceleaşi condiţii, fãrã a modifica poziţia clapetei de reglare a tirajului stabilitã la încercarea de la pct. B.2 lit. a). Modificarea regimului se va realiza prin schimbarea corespunzãtoare a poziţiei butonului regulatorului de debit şi nivel constant.
Incercarile au scopul de a verifica funcţionarea normalã a aparatului la orice regim, de la maxim la minim şi invers, precum şi performanţele aparatului.
B.4 Încercarea de 2 ore la regim de funcţionare maxim, indicatã la pct. B.2 lit. a) se efectueazã la valoarea tirajului indicatã de proiectant. În lipsa acestei indicaţii, încercarea se efectueazã la o valoare a tirajului care se stabileşte experimental, între 0,1 mbar şi 0,2 mbar (1...2 mm H2O) cu o abatere de ± 0,01 mbar (± 0,1 mm H2O).
Tirajul optim se stabileşte prin încercãri succesive pana când se obţin valori corespunzãtoare pentru: conţinutul de CO2, temperatura gazelor de ardere la cos şi indicele de fum.
B.5 Incercarile de la pct. B.2, lit. e) şi f), se efectueazã cu acelaşi tiraj ca la incercarile de la pct. B.2 lit. a) şi b) şi au scopul de a verifica:
- menţinerea constanta în timp a valorilor caracteristicilor stabilite la incercarile de la pct. B.2, lit. a) b) şi c);
- funcţionarea normalã a dispozitivelor de securitate şi reglare.
Pentru efectuarea încercãrilor de la pct. B.2 se utilizeazã instalatia reprezentatã schematic în figura 6 de la pct. 3.5 din prescripţia tehnica.
La începutul fiecãrei încercãri se efectueazã urmãtoarele operaţii:
- se alimenteazã rezervorul cu combustibilul de încercare şi se aprinde arzatorul, conform prevederilor din instrucţiunile de utilizare;
- se aduce aparatul în regim de funcţionare, adicã se menţine constanta temperatura gazelor de ardere.
B.6 În timpul tuturor încercãrilor de la pct. B.2 se citesc şi se noteaza la fiecare 5 minute:
a) valoarea tirajului;
b) valoarea conţinutului de CO2 şi CO sau (CO + H2);
c) valoarea temperaturii gazelor de ardere la cos;
d) valoarea temperaturii ambiante.
Pentru toţi aceşti parametri se calculeazã media aritmetica.
Se determina totodatã, pentru fiecare regim de funcţionare:
- consumul de combustibil;
- indicele de fum;
- randamentul termic;
- capacitatea termica.
B.7 Determinarea consumului se face prin mãsurarea timpului în care arde o anumitã cantitate de combustibil, astfel ca în timp de o ora sa se efectueze cel puţin 3 determinãri şi sa se calculeze de fiecare data consumul.
Valoarea medie a tuturor determinarilor reprezintã consumul de combustibil care se exprima în kg/h sau cmc/h. Valorile obţinute trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
B.8 Indicele de fum se determina prin metoda "Bacharach", cu o pompa care permite aspiratia a 160 cmc ± 5 % printr-o suprafata filtranta efectivã cu Ø'4f 6 mm, la o singura aspiratie a pompei.
Determinarea consta în mãsurarea gradului de innegrire a unei hârtii de filtru prin care trec gazele de ardere la 10 aspiratii ale pompei.
Se va utiliza o hârtie de filtru care sa asigure pe 1 cmp de suprafata filtranta un debit de aer de 3 dmc/min, cu o pierdere de presiune între 20 mbar şi 100 mbar (200 mm H2O... 1.000 mm H2O) şi un factor de reflexie de 85 % ± 2,5 %, determinat fotometric.
Pentru citirea indicelui de fum se va utiliza o scala "Bacharach" (a se vedea figura B.2). Scala cuprinde indicii [i(B)] de la 0 la 9. Pentru un grad de innegrire a hârtiei de filtru mai mare de 9 [i(B) > 9] se va considera, în mod convenţional, i(B)= 10.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Figura B.2 - Scara Bacharach se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003, la pagina 48, (a se vedea imaginea asociata).

B.9 Randamentul termic, pierderile de caldura şi capacitatea termica se determina pe baza valorilor obţinute anterior, cu relaţiile de la pct. 3.4.1.7 din prescripţia tehnica.
Valorile obţinute trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
B.10 În timpul incercarii de 8 ore la regim de funcţionare maxim se va verifica şi rezistenta aparatului la solicitãri termice, urmãrind ca:
a) dilatarea pieselor componente sa se facã liber, fãrã a produce degradari şi deformatii;
b) manevrarea uşilor şi manerelor sa se facã uşor şi comod.
La sfârşitul incercarii se verifica dacã aparatul nu prezintã degradari, exfolieri sau deformari permanente neadmise.
B. 11 Dupã 5 ore de funcţionare la regim maxim se mai efectueazã:
a) verificarea supraincalzirii organelor de manevrare şi reglare a circuitului de alimentare cu combustibil şi a tavii de colectare a scurgerilor de combustibil;
b) verificarea supraincalzirii pereţilor aparatului, a suportului aparatului precum şi a suprafeţelor panourilor din jurul aparatului;
c) verificarea supraincalzirii combustibilului din rezervor.
Verificãrile se efectueazã conform pct. 3.4.1.6 din prescripţia tehnica.
B.12 Dupã terminarea tuturor încercãrilor, se colecteazã eventualele depuneri (funingine, gudroane etc.) din recuperatorul de caldura şi stutul de evacuare a gazelor de ardere, precum şi reziduurile din arzator. Depunerile şi reziduurile colectate se cantaresc, iar valoarea obţinutã trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
B.13 Verificarea arzatorului la deversarea lichidelor se efectueazã cu rezervorul de combustibil plin, manevrand butonul regulatorului de debit şi nivel constant la consum maxim.
Dupã 12 ore se verifica nivelul combustibilului. Distanta între nivelul combustibilului astfel stabilit în arzator şi marginea inferioarã a primului rând de gãuri nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm, în cazul în care nivelul de combustibil "de lucru" (indicat pe regulator) coincide cu nivelul de siguranta.
Dacã regulatorul are prevãzutã o distanta "a" între nivelul de lucru şi cel de siguranta, atunci distanta între nivelul de combustibil stabilit în arzator şi marginea inferioarã a primului rând de gãuri trebuie sa fie de cel puţin "a ± 5 mm".


ANEXA C

ÎNCERCĂRI SPECIFICE APARATELOR DE GĂTIT

C.1 Aceste încercãri se efectueazã pentru aparatele de gãtit cu plita şi racord pentru evacuarea gazelor de ardere la cos sau pentru aparatele cu flacara libera.
C.2 Verificarea condiţiilor mecanice (de robustete) ale corpului aparatelor de gãtit se efectueazã cu instalatia din figura C.1 şi consta din 3 determinãri efectuate dupã cum urmeazã.

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Figura C.1 - Instalatie pentru verificarea robustetii se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003, la pagina 50, (a se vedea imaginea asociata).

1 - comparator
2 - dinamometru
3 - masa de n x 25 kg
4 - rigla gradata
5 - masa de 15 kg

C.2.1 La aparatul supus incercarii, instalat ca în figura C.1a, se aplica la partea superioarã o forta a carei componenta orizontala este de 50 daN (50 kgf). Valoarea forţei se verifica cu doua dinamometre dupã 15 min de actionare a forţei.
Valoarea care este indicatã de fiecare dinamometru pentru forta rezultanta S, cunoscând valoarea componentei totale orizontale (P), este data de relaţia:


P radical h^2+a^2


S = ─────────────────
2a

unde:
h = înãlţimea aparatului, în milimetri;
a = adâncimea aparatului, în milimetri;
P = componenta orizontala a forţei aplicate (50 N).
Deformatiile sunt mãsurate cu rigle comparatoare aşezate în locurile unde aceste deformatii sunt maxime. Deformarea temporarã a corpului aparatului nu trebuie sa depãşeascã valoarea admisã prevãzutã în standard.
C.2.2 Pe plita reprezentatã în figura C.1b se asaza o masa uniform repartizata egala cu 25 kg, multiplicata cu numãrul arzatoarelor de fiert (cu excepţia arzatoarelor auxiliare), în cazul aparatelor cu flacara libera şi respectiv de 100 kg în cazul aparatelor cu racord de evacuare a gazelor de ardere la cos. Aceasta masa nu trebuie sa producã, în nici un punct al plitei, deformari mai mari decât valoarea admisã prevãzutã în standard.
C.2.3 În cazul cuptoarelor cu usi rabatabile, pe usa cuptorului deschisã, în centrul geometric al acesteia se asaza o masa de 15 kg, conform figurii C.1c. Muchia superioarã a usii nu trebuie sa coboare fata de poziţia iniţialã mai mult decât valoarea admisã de standard.
Pentru verificarea robustetei gratarului suport pentru vase (care se asaza pe plita) se procedeazã astfel:
- pe suprafata gratarului, aşezat pe o suprafata plana, se aplica o masa uniform distribuita egala cu 15 kg multiplicata cu numãrul arzatoarelor de fiert (exceptând arzatoarele auxiliare);
- dupã 15 min se mãsoarã variatia inaltimii gratarului fata de înãlţimea în stare neincarcata;
- se inlatura masele şi dupã 15 min se mãsoarã din nou variatia inaltimii pentru a
determina astfel deformatia permanenta a gratarului.
Valorile obţinute trebuie sa se încadreze în limitele stabilite în standard sau în caietul de sarcini.
În timpul determinarilor nu trebuie sa se modifice poziţia normalã a aparatului şi nici stabilitatea acestuia.
C.3 La aparatele cu flacara libera, determinarea consumului de combustibil se face prin cantarire sau prin mãsurare volumetrica, pentru fiecare arzator al aparatului dupã intrarea în regim de temperatura. În timpul determinãrii se asaza pe gratarul suport al arzatorului un vas cu apa. La arzatoarele cu un consum mai mic de 0,25 kg/h determinarea dureazã minimum 1 ora.
C.4 La aparatele cu flacara libera, verificarea calitãţii arderii se efectueazã conform pct. 3.4.1.5 din prescripţia tehnica, cu urmãtoarele completãri:
- verificarea se efectueazã cu toate arzatoarele în funcţiune şi arzatoarele de fiert acoperite cu vase de încercare, conform tabelului C.1;





Tabelul C.1
┌────────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────────┐
│ Încãrcarea termica nominalã │ │ Cantitatea de apa │
│ a arzatoarelor │Diametrul vasului │ din vas │
│ (kcal/h) │ (mm) │ (kg) │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ pana la 1.000 │ 160 │ 1,3 │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.001-1.400 │ 180 │ 2,0 │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.401-1.800 │ 200 │ 2,8 │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.801-2.200 │ 220 │ 3,7 │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ 2.201-2600 │ 240 │ 4,8 │
├────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ peste 2.600 │ 260 │ 6,1 │
└────────────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────────┘



NOTA: Dacã construcţia aparatului nu permite aşezarea acestor vase, acestea vor fi înlocuite cu vase cu diametru mai mic, astfel ca între vase sa existe o distanta minima de 10 mm. Totodatã, aceste vase nu vor depãşi marginea plitei.
- arzatorul de încercat este acoperit cu priza specialã de prelevare din figura B.1 diafragma prizei se foloseşte numai dacã conţinutul de CO2 din gazele de ardere este mai mic de 2%;
- în timpul prelevarii gazelor de ardere apa din vasul acoperit de priza trebuie sa fiarba.
C.5 Verificarea stabilitatii flacarii la aparatele cu flacara libera se efectueazã la aprinderea cu un chibrit, fãrã dificultate.
Reglarea flacarii se face în primele 30 min de la aprindere. La aparatele dotate cu fitil, flacara va fi reglata la înãlţimea maxima admisã de limitatorul fitilului.
Dupã intrarea în regim a arzatorului, stabilitatea arderii se verifica pe intreaga perioada de funcţionare a aparatului. Flacara trebuie sa fie stabilã, uniforma, de culoare albastra, sa nu se alungeasca şi sa nu degaje fum. De asemenea, flacara nu trebuie sa se stinga atunci când este expusã unui curent de aer de 2 m/s.
Pentru arzatoarele la care producãtorul indica mai multe regimuri de funcţionare, verificarea se efectueazã dupã minim 30 min de funcţionare la regimul respectiv.
La manevrarea dispozitivelor de reglare a debitului de la poziţia minima la poziţia maxima şi invers flacara nu trebuie sa rabufneasca, sa se alungeasca periculos sau sa-şi schimbe culoarea.
C.6 Determinarea randamentului de fierbere la aparatele cu flacara libera se efectueazã la fiecare arzator care funcţioneazã independent, cu urmãtoarele precizãri:
- arzatorul trebuie adus în stare de regim de funcţionare;
- determinarile se efectueazã cu vase de aluminiu umplute cu apa, acoperite cu un capac prevãzut cu un orificiu central pentru fixarea termometrului;
- termometrul se fixeazã etans în orificiul din capac, iar rezervorul sau cu mercur trebuie sa se afle aproximativ în centrul conţinutului de apa din vas;
- mãrimea vasului şi cantitatea de apa se stabilesc în funcţie de încãrcarea termica a arzatorului respectiv, conform tabelului C.2;
- determinarea începe în momentul în care se citesc indicaţiile balanţei (aparatul montat ca la mãsurarea consumului), moment în care se asaza vasul deasupra arzatorului;
- se urmãreşte creşterea temperaturii apei pana la 90 ± 1 °C (temperatura iniţialã a apei trebuie sa fie de 20 ± 1 °C); în acest moment se ridica vasul de pe gratarul suport al arzatorului şi se citesc indicaţiile balanţei;


Tabelul C.2
┌───────────┬──────────┬──────────────┬──────────┬─────────────┬─────────────┐
│ Diametrul │Înãlţimea │ Masa vasului │ Suprafata│ Încãrcarea │Cantitatea de│
│ vasului │ vasului │ │ fundului │ termica │ apa din vas│
│ │ │ │ vasului │ nominalã a │ │
│ │ │ │ │ arzatorului │ │
│ (mm) │ (mm) │ (kg) │ (cmp │ (kJ/h) │ (kg) │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 160 │ 110 │ 340 │ 201 │ 805 │ 1,3 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 180 │ 120 │ 440 │ 254 │ 1.021 │ 2 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 200 │ 130 │ 540 │ 314 │ 1.260 │ 2,8 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 220 │ 140 │ 680 │ 380 │ 1.520 │ 3,7 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 240 │ 150 │ 800 │ 452 │ 1.810 │ 4,8 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 260 │ 160 │ 965 │ 531 │ 2.120 │ 6,1 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 280 │ 170 │ 1.130 │ 615 │ 2.460 │ 7,7 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 300 │ 180 │ 1.350 │ 707 │ 2.830 │ 9,4 │
├───────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ 320 │ 190 │ 1.520 │ 804 │ 3.220 │ 11,4 │
└───────────┴──────────┴──────────────┴──────────┴─────────────┴─────────────┘



- se urmãreşte în continuare termometrul, temperatura finala fiind consideratã cea de la care indicaţia termometrului începe sa scada;
- randamentul de fierbere, în %, se calculeazã cu relaţia:

G.c[t(2)-t(1)]


n = ─────────────── . 100
q.H(i)

unde:
G = masa cantitãţii de apa, în kg;
c = caldura specifica a apei, în kJ/kg °C (c = 1);
t(1) = temperatura iniţialã a apei, în °C;
t(2) = temperatura finala a apei, în °C;
q = combustibilul consumat între cele 2 cantariri, în kg;
H(i) = puterea calorifica inferioarã a combustibilului, în kJ/kg.
Dacã încãrcarea termica normalã a arzatorului la care se face determinarea este cuprinsã între incarcarile termice indicate pentru doua marimi de vase consecutive din tabelul C.2 atunci determinarea randamentului se face cu ambele vase. Valoarea randamentului este media ponderatã pentru incarcarile termice corespunzãtoare vaselor utilizate la determinãri.
Relaţia de calcul este urmãtoarea:

I(1) - I I - I(2)
n(m) = n(1) - ───────────[n(1)-n(2)] = n(2)+ ─────────────[n(1)-n(2)]
I(1) - I(2) I(1) - I(2)
unde:
n(m) = randamentul mediu al arzatorului încercat, în procente;
n(1) = randamentul determinat cu vasul mai mare, în procente;
n(2) = randamentul determinat cu vasul mai mic, în procente;
I = încãrcarea termica a arzatorului încercat;
I(1) = încãrcarea termica corespunzãtoare vasului mai mare;
I(2) = încãrcarea termica corespunzãtoare vasului mai mic.
Valoarea randamentului de fierbere al arzatorului de fiert nu trebuie sa fie mai mica decât valoarea minima prevãzutã în standard sau în caietul de sarcini.
C.7 Pentru aparatele de gãtit cu racord pentru evacuarea gazelor de ardere la cos, determinarea randamentului de fierbere se efectueazã la regim de funcţionare maxim, iar durata determinãrii este de 3 ore.
În acest scop se acoperã plita în proporţie de 50%... 60 % din suprafata cu vase de aluminiu umplute cu apa, astfel:
- în prima ora în proporţie de 55 %...60 %;
- în a 2-a ora nu se acoperã cu vase;
- în a 3-a ora în proporţie de 50 %...55%.
Vasele de încercare vor fi acoperite cu capace prevãzute cu orificiu pentru introducerea termometrelor al cãror rezervor trebuie sa se afle în centrul conţinutului de apa din vas. La sfârşitul primei ore de încercare se citeşte temperatura apei din vase şi se determina prin cantarire cantitatea de apa vaporizata. În a treia ora se procedeazã la fel ca în prima ora de încercare. În plus, se noteaza temperatura cuptorului care nu trebuie sa depãşeascã 330°C peste temperatura ambianta.
Se determina cantitatea de combustibilul consumat în fiecare ora.
Vasele de încercare pentru determinarea randamentului de fierbere se aleg conform tabelului C.3.





Tabelul C.3
┌───────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
│ Nr. vasului │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ r │
├───────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ Diametrul interior, cm │ 16 │ 18 │ 20 │ 22 │ 24 │ 26 │ 28 │
├───────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ Suprafata fundului, cmp │ 201 │ 254 │ 314 │ 380 │ 452 │ 531 │ 616 │
├───────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ Cantitatea de apa, kg │ 1-2 │ 2-3 │ 3-4 │ 3-4 │ 4-5 │ 5-6 │ 6-7 │
└───────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



Cantitatea de apa este informativa, aceasta stabilindu-se în funcţie de înãlţimea vasului. Se recomanda ca fundul vasului sa se execute (pentru o eficienta termica mai ridicatã) dintr-o tabla mai groasa decât pereţii laterali, de preferinta de 6 mm, iar înãlţimea vaselor sa fie 1/2 din diametrul fundului.
Temperatura iniţialã a apei trebuie sa fie de 20 ± 1 °C.
Pe toatã durata incercarii se citesc şi se noteaza caracteristicile necesare pentru calculul randamentului termic, prevãzute la pct. 3.4.1.7 din prescripţia tehnica.
Randamentul de fierbere se determina pentru fiecare ora de funcţionare cu urmãtoarea relatie:
Q(k)


n(k) = ──────── x 100
q x H(i)

unde:
n(k) = randamentul de fierbere pentru o ora de încercare, în procente;
Q(k) = capacitatea de fierbere a aparatului (kJ/h), care reprezintã suma capacitãţilor de fierbere ale vaselor de încercare:

Q(k) = Q(k1) + Q(k2) + Q(k3) +......+Q(kn);

q = cantitatea orara de combustibil consumat, în kg;
H(i) = puterea calorifica inferioarã a combustibilului de încercare, în kJ/kg.
C.8 Capacitatea de fierbere se calculeazã pentru fiecare vas de încercare cu urmãtoarea formula:

Q(kn) = G(wn)[t(fn-t(în)+G(dn).540

unde:
Q(kn) = capacitatea de fierbere a unui vas de încercare, în kJ/h;
G(wn) = cantitatea iniţialã de apa din vasul respectiv, în kg;
t(fn) = temperatura finala a apei din vas, în °C;
t(în) = temperatura iniţialã a apei din vas, în °C;
G(dn) = cantitatea de apa vaporizata din vasul respectiv, în kg;
540 = caldura specifica de vaporizare a apei, în kJ/kg.

C.9 Randamentul de fierbere mediu se calculeazã cu relaţia:

n(k2)[K(b1)- 55] + n(k1)[55 - K(b2)]
n(km) = ─────────────────────────────────────
K(b1) - K(b2)

unde:
n(km) = randamentul mediu de fierbere, în procente;
n(k1) = randamentul de fierbere determinat pentru prima ora de încercare, în procente;
n(k2) = randamentul de fierbere determinat pentru a treia ora de încercare, în procente;
K(b1) = procentul de acoperire a plitei cu vase de încercare în prima ora, în procente;
K(b2) = procentul de acoperire a plitei cu vase de încercare în a treia ora, în procente.
Valoarea randamentului de fierbere mediu trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
C.10 Verificarea timpului de fierbere se efectueazã dupã cum urmeazã:
a) la aparatele de gãtit cu flacara libera se efectueazã la 30 min de la aprindere, astfel:
- pe gratarul suport al arzatorului se asaza un vas de aluminiu cu diametru de 180 mm umplut cu 2 kg de apa la temperatura de 20 ± 1 °C;
- se cronometreaza timpul în care apa ajunge la temperatura de 95°C; timpul de fierbere nu trebuie sa depãşeascã 20 min;
b) la aparatele de gãtit cu plita se porneşte de la rece şi se cronometreaza timpul în care o cantitate de apa de 2 kg dintr-un vas de aluminiu de diametru 200 mm, la temperatura de 20 °C ± 1°C, îşi ridica temperatura cu 75°C; vasul se asaza în punctul cel mai cald al plitei, determinat anterior cu termocupluri de contact.
Timpul de fierbere nu trebuie sa depãşeascã valoarea indicatã în standard sau în caietul de sarcini.
C.11 Pentru aparatele cu flacara libera, determinarea temperaturii combustibilului din rezervor se efectueazã dupã cel puţin 3 ore de funcţionare în regim a aparatului sau dupã ce se consuma 75 % din conţinutul rezervorului de combustibil. Mãsurarea se face cu ajutorul unui termometru care se introduce pana la 20 mm deasupra fundului rezervorului. Valorile obţinute nu trebuie sa depãşeascã valorile prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
Verificarea se efectueazã cu toate arzatoarele în funcţiune şi acoperite cu vase de încercare, conform pct. C.4, tabelul C.1.
C.12 Verificarea supraincalzirii se efectueazã conform pct. 3.4.1.6 din prescripţia tehnica, cu urmãtoarele completãri:
- pentru aparatele cu flacara libera determinarea se efectueazã în momentul în care s-a realizat un echilibru al temperaturilor sau dupã cel puţin 3 ore de funcţionare;
- temperatura suprafeţelor (se exclude suprafata de lucru) care pot fi atinse accidental în timpul functionarii nu va depãşi temperatura ambianta cu mai mult de 100 °C, iar temperatura suprafeţei de aşezare a aparatului cu mai mult de 50 °C.
C. 13 Verificarea rezistentei arzatoarelor la stingere prin deversarea lichidelor se efectueazã la fiecare arzator de fiert cu flacara libera care funcţioneazã în regim.
Arzatoarele se vor acoperi cu vase de aluminiu, neacoperite, umplute cu apa pana la distanta de 1 cm de marginea superioarã. Apa se aduce şi se menţine la fierbere. Deversarea apei din vase nu trebuie sa producã stingerea arzatoarelor.
Vasele pentru determinare se aleg în funcţie de încãrcarea termica normalã a arzatoarelor, conform tabelului C.4.





Tabelul C.4
┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Diametrul vasului │ Încãrcarea termica nominalã a │
│ (mm) │ arzatorului │
│ │ (kcal/h) │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 140 │ I ≤ 1.340 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 160 │ 1.340 < I ≤ 1.750 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 180 │ 1.750 < I ≤ 2.220 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 200 │ 2.220 < I ≤ 2.740 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 220 │ 2.740 < I ≤ 3.310 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 240 │ 3.310 < I ≤ 3.940 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 250 │ 3.940 < I ≤ 4.500 │
└─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘


C.14 Verificarea regimului termic al cuptorului consta în:
- stabilirea timpului de intrare în regim a cuptorului;
- funcţionarea cuptorului în regim economic.
Timpul de intrare în regim a cuptorului se determina pornind de la rece, cu aparatul reglat pentru consumul maxim, astfel:
- se introduce un termometru cu mercur al cãrui rezervor se fixeazã în centrul spaţiului de copt;
- se aprinde arzatorul conform indicaţiilor din instrucţiunile de utilizare şi se regleaza pentru regimul maxim;
- se urmãreşte temperatura în cuptor din minut în minut, se traseaza curba temperaturilor astfel determinate şi se verifica dacã temperatura a ajuns la valoarea minima prevãzutã în standard sau în caietul de sarcini, în timpul stabilit. De asemenea, se verifica dacã temperatura de regim se încadreazã în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
C.15 Funcţionarea cuptorului în regim economic se verifica cu arzatorul în regim de funcţionare minim urmãrind menţinerea temperaturii stabilite în cuptor în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
C.16 Verificarea modului de coacere se efectueazã conform SR 6397.


ANEXA D

ÎNCERCĂRI SPECIFICE ANSAMBLULUI SOBA CU CAZAN PENTRU BAIE

D.1 Verificarea rezistentei la presiune hidraulica a cazanului de baie se efectueazã la rece, astfel:
- se umple cazanul cu apa şi se supune unei presiuni de 1 bar (1 kgf/cmp), timp de 10 min;
- cazanul nu trebuie sa prezinte scapari de apa, lacrimali sau deformari permanente vizibile cu ochiul liber.
D.2 Pregãtirea cazanului pentru încercãri se realizeazã astfel:
- în cazul construcţiilor din 2 subansambluri (cazanul pentru apa şi soba pentru cazan), acestea se asambleaza şi se etanseaza corespunzãtor, apoi se umple cazanul cu apa;
- înainte de începerea încercãrilor se lasa sa circule apa în cazan pana când temperaturile de intrare şi ieşire sunt egale;
- pentru asigurarea unei temperaturi constante la intrarea apei, se monteaza în conducta de aductiune un robinet cu 3 cai care rãmâne deschis tot timpul incercarii.
D.3 Încercarea la regim maxim se efectueazã conform pct. B.5 în doua faze şi anume:
a) prima faza consta în pregãtirea apei pentru o singura baie;
b) a doua faza consta în pregãtirea apei pentru 4 bãi consecutive.
În prima faza încercarea se efectueazã pornind de la rece şi se regleaza aparatul la regim de funcţionare maxim.
Tirajul se regleaza la valoarea optima realizatã la încercarea conform pct. B.4.
Dupã un timp de încãlzire de 45 min, se evacueaza apa din cazan într-un ritm de scurgere de 10 litri pe minut, care se regleaza înainte de începerea incercarii.
În a doua faza timpii de încãlzire sunt de 45 min pentru prima baie şi de 30 min pentru fiecare din urmãtoarele 3 bãi. Evacuarea apei din cazan se face tot cu 10 litri pe minut.
În timpul evacuarii apei din cazan, atât la prima faza cat şi la a doua, soba va funcţiona la regim minim.
Dupã evacuarea apei din cazan la prima faza şi dupã baia a patra din a doua faza, se opreşte alimentarea cu combustibil.
D.4 Caracteristicile care se determina în ambele faze ale incercarii sunt urmãtoarele:
- randamentul termic total;
- randamentul de încãlzire a apei;
- randamentul de încãlzire a mediului ambiant.
Stabilirea acestor parametri trebuie sa se facã cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
D.4.1 La pregãtirea unei singure bãi: cazanul fiind pornit de la rece, dupã o perioada de încãlzire de 45 min temperatura apei trebuie sa atinga cel puţin valoarea minima prevãzutã în standard sau în caietul de sarcini.
D.4.2 La pregãtirea bailor consecutive: dupã o reincalzire a cazanului timp de 30 min, apa trebuie sa atinga cel puţin valoarea minima prevãzutã în standard sau în caietul de sarcini.
D.5 Randamentml termic total se stabileşte conform prevederilor de la pct. 3.4.1.7 din prescripţia tehnica. Valoarea obţinutã trebuie sa se încadreze în prevederile din standard sau din caietul de sarcini.
Mãsurarea temperaturii gazelor de ardere se face la intervale de 1 minut, prin citirea termometrului montat în tronsonul izolat termic, în locul termometrului se poate utiliza un alt aparat cu înregistrare.
Temperatura gazelor de ardere la cos nu va depãşi valoarea maxima prevãzutã în standard.
Mãsurarea temperaturii mediului ambiant se efectueazã la intervale de 5 minute. Mãsurarea temperaturii apei de la reţea şi a celei evacuate din cazan se face prin citirea termometrelor la intervale de 5 min. Prima citire se face la începutul scurgerii apei calde şi ultima citire se face dupã ce s-a scurs o cantitate de apa egala cu capacitatea cazanului.
D.6 Randamentul de încãlzire a apei se determina pentru ambele faze de încercare, pentru numãrul total de bãi, cu urmãtoarea formula:

Q(w)


n(w) = ──────── x 100
BxH(i)

unde:
n(w) = randamentul de încãlzire a apei, în procente;
B = cantitatea de combustibil consumatã la o serie de încercãri, în kg;
H(i) = puterea calorifica inferioarã a combustibilului de încercare, în kJ/kg;
Q(w) = caldura preluatã de apa din cazan, care se stabileşte cu relaţia:


Qw = m[t(wf) - t(wi)]

unde:
m = masa apei din cazan, în kg;
t(wf) = temperatura apei la ieşirea din cazan, în °C;
t(wi) = temperatura apei la intrarea în cazan, în °C.
Valoarea obţinutã trebuie sa se încadreze în limitele prevãzute în standard sau în caietul de sarcini.
D.7 Randamentul de încãlzire a spaţiului ambiant se calculeazã cu formula:
W(A)
n(A) = ─────── x 100
BxH(i)
unde:
n(A) = randamentul de încãlzire a spaţiului ambiant, în procente;
Q(A) = cantitatea de caldura cedata spaţiului ambiant, care se stabileşte cu relaţia

Q(A) = n(t) . B . H(i) - Q(w)

unde:
n(t) = randamentul termic total, în procente;
B = cantitatea de combustibil consumatã la o serie de încercãri, în kg;
H(i) = puterea calorifica inferioarã a combustibilului de încercare, în kJ/kg;
Q(w) = caldura preluatã de apa din cazan.


ANEXA E

ÎNCERCĂRI SPECIFICE INCALZITOARELOR CATALITICE

E.1 Generalitati
Prezenta anexa stabileşte caracteristicile functionale şi incercarile aparatelor de încãlzire de uz casnic care utilizeazã combustibil tip "P" (a se vedea anexa A) şi care sunt denumite în continuare "incalzitoare catalitice". De asemenea, aceste aparate pot utiliza drept combustibil hidrocarburi sau amestecuri de hidrocarburi de origine minerala sau sintetice cu un punct iniţial de distilare mai mare sau egal cu 165 °C. Combustibilii utilizaţi au o diferenţa de temperatura între punctul iniţial şi cel final de distilare mai mica sau egala cu 80 °C, iar punctul de inflamabilitate cel puţin 45 °C. Conţinutul în aromatice trebuie sa fie mai mic sau egal cu 5 % în volume.
Aparatele care nu sunt racordate la un cos de fum sau la un dispozitiv special de evacuare a produselor de ardere vor fi echipate cu dispozitive de securitate.
Puterea nominalã maxima a acestor aparate este de 4.650 W. Aparatele cu reglare electronica (tip SRE) pot avea, în momentul pornirii, o putere mai mare cu condiţia ca la o temperatura cuprinsã între 15 °C şi 21 °C puterea medie utila sa fie mai mica de 4.650 W.
E.2 Caracteristici privind securitatea în funcţionare
E.2.1 În condiţii normale de transport, de depozitare, de utilizare şi de întreţinere nu trebuie sa se producã nici o deformare permanenta.
Materialele utilizate trebuie sa aibã o rezistenta mecanicã suficienta.
Nu sunt admise defectele de asamblare şi nu trebuie sa se constate bavuri sau alte defecte de aspect.
Orice piesa care poate fi manevrata de utilizator nu trebuie sa prezinte muchii şi varfuri ascutite.
Piesele sau organele fragile, care pot fi supuse socurilor, vor fi protejate corespunzãtor. În plus, toate dispozitivele vor fi protejate pentru a se evita deteriorãrile care pot apare la:
- acţiunea hidrocarburilor asupra materialelor, articulatiilor, membranelor, acoperirilor de protecţie a suprafeţelor, care poate apare la temperatura normalã de funcţionare;
- acţiunea coroziva a produselor de ardere;
- incendiul datorat eventualelor scurgeri de combustibil.
Montarea pieselor deplasabile sau demontabile în poziţia corecta trebuie sa fie efectuatã fãrã dificultate, cu respectarea instrucţiunilor producãtorului şi fãrã a exista riscul montarii într-o poziţie incorectã care ar putea afecta securitatea în funcţionare.
Toate piesele mobile sau demontabile trebuie sa poatã fi schimbate. Reglarile iniţiale nu trebuie sa poatã fi modificate de utilizator.
Articulatiile şi organele de manevrare trebuie sa fie accesibile, fãrã a exista riscul de ardere în timpul utilizãrii curente.
Operaţiile curente de curatare trebuie sa poatã fi efectuate fãrã demontare.
Sistemul de ardere şi funcţionarea arzatorului trebuie sa fie vizibile pentru utilizator.
E.2.2 Amplasarea rezervorului în aparat
Locul destinat amplasarii rezervorului trebuie sa aibã astfel de dimensiuni încât sa permitã introducerea acestuia.
Umplerea rezervorului se face numai atunci când acesta este scos din aparat. Orificiul rezervorului trebuie sa aibã un diametru minim de 20 mm.
Rezervorul detasabil trebuie sa reziste la o suprapresiune interna de 0,5 bar, fãrã sa prezinte fisuri şi urme de lovituri.
Aparatul va fi prevãzut cu o tava de recuperare amplasata sub rezervorul de combustibil.
E.2.3 Dispozitiv de aprindere
Aparatul trebuie sa fie echipat cu un mijloc de aprindere sigur, integrat în aparat. Aprinderea arzatorului trebuie sa se efectueze fãrã a scoate protecţia impotriva socurilor. Aprinderea manualã nu este posibila atât timp cat siguranta aparatului este în funcţiune.
E.2.4 Dispozitive de protecţie
Pentru a evita contactul accidental al flacarilor cu persoane sau obiecte, aparatul trebuie sa fie prevãzut cu un dispozitiv de securitate, de exemplu un grilaj cu distanta între bare mai mica sau egala cu 3 cm sau cu deschiderea unui ochi mai mica sau egala cu 9 cmp.
Temperaturile suprafeţelor aparatului şi ale dispozitivelor de aprindere, de reglare şi de securitate ale aparatului nu trebuie sa depãşeascã valorile indicate la pct. 2.4.2, lit. f) şi g) din prescripţia tehnica. Temperatura suportului pe care este amplasat aparatul (pana la 50 cm în fata acestuia) nu trebuie sa depãşeascã temperatura de 50 K.
E.3 Încercãri
E.3.1 Condiţii generale de încercare
Toate incercarile se efectueazã cu combustibil tip "P".
Incercarile dispozitivului de control al atmosferei şi a calitãţii arderii se efectueazã într-o incinta etansa reprezentatã schematic în figura E.1. Celelalte încercãri se efectueazã într-o incinta aerisita, în urmãtoarele condiţii de referinta:
- temperatura: 20 °C ± 5 °C.
- umiditate relativã: 60 % ± 20 %.
Variatiile temperaturii şi presiunii se urmãresc prin înregistrare.
Analiza gazelor de ardere se efectueazã cu metode selective care permit punerea în evidenta a urmãtoarelor concentratii:
- 5x10^-7 CO în volum cu exactitatea de ±2x10^-7 CO în volum;
- 5x10^-7 CO2 în volum cu o incertitudine de 5 %;
- 2x10^-7 NO(X) în volum cu exactitatea de ±10^-7 NO(X) în volum.
Pentru determinarea concentratiilor de CO şi CO2 se recomanda utilizarea analizoarelor cu absorbţie în infrarosu, iar pentru NO şi NO2 analizoarele cu chemiluminiscenta.

E.3.2 Mãsurarea consumului de combustibil
Consumul de combustibil se mãsoarã atunci când aparatul funcţioneazã într-o incinta aerisita, la debit maxim, mai mult de 30 min. Abaterea admisã a debitului este de ± 10 % în raport cu debitul caloric nominal.
Pentru aparatele de tip SRE, mãsurarea debitului se efectueazã astfel: aparatul rece este amplasat într-o incinta cu volumul de 17 mc şi cu temperatura de 15°C. Usa este lãsatã deschisã.
Dupã aprindere aparatul funcţioneazã timp de o ora cu autoreglarea temperaturii.
Temperatura este prereglata la valoarea temperaturii de confort de 21°C.
E.3.3 Aprindere-reaprindere
Dispozitivul de aprindere trebuie sa fie integrat în aparat, iar punerea în funcţiune a arzatorului se efectueazã fãrã a scoate din funcţiune protecţia impotriva socurilor.
Aprinderea şi reaprinderea aparatului trebuie sa fie sigura, oricare ar fi temperaturile arzatorului. Dacã aparatul s-a oprit prin declanşarea unei sigurante, reaprinderea şi funcţionarea nu se pot face decât dupã disparitia cauzei acestei opriri.
E.3.4 Funcţionarea la debit redus
Dacã producãtorul indica mai multe variante, incercarile se efectueazã pentru fiecare dintre acestea.
E.3.5 Dispozitive de securitate
Aparatul este amplasat în incinta etansa şi apoi este aprins. Se înregistreazã concentratiile de CO2 şi CO. Oprirea aparatului prin stingerea totalã a arzatorului trebuie sa intervinã înainte de a se atinge concentratia de 0,8 % ± 0,2 % CO2. Încercarea este valabilã numai atunci când temperatura incintei este cuprinsã între 20°C şi 35°C.
Atunci când consumul de combustibil creste fãrã ca utilizatorul sa intervinã asupra aparatului, se spune ca are loc "intensificarea accidentala a flacarii". Aceasta situaţie poate apare numai atunci când aparatul este în regim stabilizat, la debit maxim.
În timpul acestei încercãri va fi verificata reaprinderea la cald, care nu trebuie sa prezinte nici o diferenţa fata de aprinderea la rece.
Dispozitivul de protecţie a aparatului trebuie sa între în funcţiune atunci când are loc scãderea energiei auxiliare. O sursa de energie auxiliara poate fi de exemplu o alimentare sectoriala (cazul aparatelor de tip RS şi SRE) sau o baterie consumabila, în acest caz, inversarea sau schimbarea accidentala a polaritatii trebuie sa fie imposibila sau detectabila. Locul de amplasare a bateriilor trebuie sa fie accesibil şi izolat pentru ca, în cazul descãrcãrii lor, sa nu se producã deteriorãri ale componentelor functionale.
E.3.6 Încercãri de stabilitate a aparatului
Se mãsoarã cea mai mare dimensiune orizontala a aparatului. Se calculeazã h=L x sin 10°= 0,174 x l (L şi l fiind lungimea şi, respectiv, lãţimea aparatului).
Aparatul cu rezervorul plin se amplaseaza pe sol şi se aprinde, dupã care se regleaza la starea de regim maxim.
Aparatul, pe lungimea lui, este ridicat de o parte la înãlţimea h, apoi este reasezat pe sol. În aceste condiţii trebuie sa acţioneze dispozitivul antisoc.
Încercarea se repeta pentru ambele dimensiuni ale aparatului.
Aparatul este apoi amplasat pe un plan înclinat din linoleum sau alt material echivalent.
Planul se inclina progresiv pana la 20° pentru cele doua laturi mai lungi ale aparatului, între 7° şi 20° aparatul nu trebuie sa alunece sau sa se rastoarne. Dispozitivul de securitate trebuie sa acţioneze, dar în nici un caz nu trebuie sa aibã loc aprinderea aparatului. Pana la 7° nu trebuie sa se constate scurgerea accidentala a combustibilului şi, în nici un caz, acesta nu trebuie sa se aprinda.
E.3.7 Mãsuri de securitate impotriva riscurilor de incendiu
Se verifica inflamabilitatea unui material sintetic care optureaza o jumãtate din suprafata de radiaţie a aparatului în funcţiune.
Incercarile se efectueazã timp de 10 min, cu urmãtoarele materiale:
- material textil cu urmãtoarea compoziţie: 91% polyester şi 9% în cu masa specifica inferioarã de 100 g/mp ± 10%; acesta se asaza în fata aparatului astfel încât sa obtureze jumãtate din aceasta;
- material textil cu urmãtoarea compoziţie: 65% polyester şi 35% vascoza cu masa specifica inferioarã de 110 g/mp ± 10%; acesta se asaza în fata aparatului astfel încât sa obtureze partea lui superioarã.
Valorile indicate fiind orientative, în raportul de încercare va fi indicatã masa specifica a materialului utilizat.
În timpul celor doua încercãri materialele utilizate nu trebuie sa se aprinda.
E.3.8 Arderea
E.3.8.1 Controlul arderii
Încercarea se efectueazã cu aparatul în regim permanent, la debit maxim. Prelevarile produselor de ardere sunt efectuate astfel încât sa se obţinã esantioane medii. Pentru a colecta toate produsele de ardere, fãrã a modifica traseul lor, se utilizeazã un dispozitiv special (a se vedea figura E.2). Baza conului trebuie sa corespundã cu varful aparatului supus incercarii. Conţinutul de CO2 mãsurat la varful conului trebuie sa fie mai mare de 1%.

NOTA: La aparatele tip SRE, pentru realizarea prelevarilor este necesar a închide dispozitivul pe trei pãrţi lãsând deschisã partea care corespunde aspiratiei aerului de ardere.
Dacã aceasta condiţie nu este respectata dispozitivul poate fi supradimensionat ceea ce ar creea refulari la baza acestuia. Pentru remediere se amplaseaza o diafragma la partea superioarã a dispozitivului pentru a asigura o concentraţie de CO2 mai mare de 1%. Aceasta diafragma nu este utilizata dacã ea modifica calitatea arderii.
Pentru calculul conţinutului de CO2 în produsele de ardere (în absenta aerului şi a vaporilor de apa), la o ardere neutra, se considera concentratia de CO2 neutra egala cu 15%.
Pentru aceste încercãri conţinutul de CO va fi determinat cu o metoda selectiva care permite punerea în evidenta a unei concentratii egale cu 10^-7.
Conţinutul de CO raportat la produsele de ardere neutra este determinat de formula:

%(CO)N = %(CO2)N x [(CO)M]/[(CO2)M - CO2 ambiant]

ANEXA E

unde:
% (CO)N = concentratia de CO raportatã la produsele de ardere, în absenta aerului şi a vaporilor de apa;
% (CO2)N = concentratia de CO2 egala cu 15 % pentru combustibil tip "P";
(CO)M şi (CO2)M - concentratiile de CO şi de CO2 mãsurate în esantionul prelevat în timpul incercarii de ardere în incinta aerisita în mijlocul dispozitivului special, ambele exprimate în aceleaşi unitãţi.
Concentratia de (CO2)M va fi diminuata cu concentratia de CO2 din incinta.
Conţinutul de (CO)N în produsele de ardere nu trebuie sa depãşeascã 0,005 %. Aceasta limita include eroarea aparatelor de mãsurare.
E.3.8.2 Controlul calitãţii arderii
Aparatul este amplasat în incinta etansa şi aprins dupã ce sistemul de control al atmosferei a fost scos din funcţiune, conform indicaţiilor producãtorului.
Arderea continua pana când concentreste echivalenta cu o concentraţie de 4% oxigen consumat pentru combustibilul considerat). În acest moment, concentratia de CO din incinta trebuie sa fie mai mica de 0,008 %.
E.3.8.3 Controlul concentratiei de oxizi de azot
În timpul incercarii de la pct E.3.8.1 se preleveaza un esantion de gaze de ardere deasupra arzatorului, pentru o concentraţie de CO2 mai mare de 5 %.
Pentru tipurile R şi RS, concentratia de oxizi de azot masurata nu trebuie sa depãşeascã:
- 30 ppmv pentru NO;
- 3 ppmv pentru NO2 (se considera NO2 = NOx - NO).
Pentru tipul SRE, masurarile se efectueazã atunci când concentratia de CO2 este mai mare de 5 % (aceasta perioada nu trebuie sa depãşeascã 10 min). Concentratiile de oxizi de azot mãsurate nu trebuie sa depãşeascã:
- 100 ppmv pentru NO;
- 4 ppmv pentru NO2 (se considera NO2 = NOx - NO).
E.3.9 Temperatura carcasei aparatului şi a suportului
Aparatul este amplasat într-un triedru de încercare format dintr-un panou orizontal de lemn cu grosimea de 25 mm, care serveşte ca suport, şi din doua panouri verticale de lemn cu grosimea de 25 mm. Unul este amplasat foarte aproape de fata din spate a aparatului, iar celãlalt este amplasat lângã un perete lateral.
Triedrul utilizat are dimensiunile minime de lm x lm x lm iar suprafata lui trebuie sa fie acoperitã cu vopsea "negru mat".
În fiecare panou sunt încorporate termocupluri, în centrul patratelor, la 10 cm fata de colturi. Acestea patrund în panouri prin fata exterioarã astfel încât sudurile se gãsesc la 3 mm de suprafata pe care este aşezat aparatul.
Aparatul este pus în funcţiune la debit maxim.
Dupã 2 ore de funcţionare se mãsoarã creşterea temperaturii maxime a pereţilor adiacenti şi a planseului pana la 50 cm în fata aparatului.
Dacã între temperaturile laturilor aparatului sunt diferenţe mari, incercarile vor fi repetate pentru peretele situat în cealaltã parte a aparatului.
Dupã doua ore de funcţionare se mãsoarã creşterea temperaturii maxime a tuturor componentelor cu ajutorul termocuplurilor de contact sau cu alte dispozitive echivalente.
Dupã incercarile de încãlzire plãcile de securitate şi de avertizare se verifica vizual dacã nu au suferit deteriorãri care ar putea conduce la citirea gresita a informaţiilor.
E.3.10 Încercarea de anduranta
Dupã încercarea de anduranta timp de 250 ore de funcţionare la debit maxim este necesarã verificarea aparatului conform cerinţelor de la pct. E.3.5 şi E.3.8 din prezenta anexa.
E.4 Caracteristicile incintei etanse
E.4.1 Dimensiuni
Incinta etansa utilizata pentru încercãri trebuie sa aibã urmãtoarele dimensiuni:
- Volum................................. 17,5 mc ± 0,5 mc
- Lungime .............................. 3,5 m
- Latime................................ 2 m
- Înãlţime.............................. 2,5 m
E.4.2 Dotare
Incinta va fi realizatã astfel încât:
- în timpul functionarii aparatului operatorul sa poatã observa flacarile;
- pentru mãsurarea corecta a concentratiilor de CO2 şi CO prelevarile se efectueazã în centrul geometric al incintei;
- sa permitã mãsurarea temperaturilor în timpul încercãrilor;
- omogenitatea atmosferei sa fie asigurata pentru toate concentratiile prevãzute de CO2;
- revenirea la condiţiile iniţiale (temperatura ambianta) trebuie sa fie posibila între încercãri prin utilizarea unui dispozitiv de aer condiţionat corespunzãtor;
- etanseitatea incintei sa fie menţinutã pe durata efectuãrii încercãrilor.
E.4.3 Caracteristici fizice
Incinta este definitã prin diminuarea orara a concentratiei de CO2. Pentru aceasta se introduce în incinta CO2, dintr-o butelie, fãrã încãlzire, pana când se stabileşte o concentraţie omogenã de 4% ± 0,2%. Dupã 2 ore de funcţionare se verifica dacã aceasta concentraţie s-a diminuat cu mai puţin de 0,1%.

NOTA C.T.C.E. PIATRA-NEAMT


Figura E.1 - Exemplu de incinta etansa este publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003, pag. 65. - (A se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA-NEAMT
--------------------------
Figura E.2 - Dispozitiv special de prelevare este publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003, pag. 66. - (A se vedea imaginea asociata)



ANEXA F (fata)


AUTORIZAREA PROIECTANŢILOR PENTRU AVIZAREA PROIECTELOR

INSPECŢIA DE STAT
PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, SIGLA
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI ISCIR
INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT


AUTORIZAŢIE
Nr. ...........


Agentul economic: ..............................

Adresa: ........................................
Înregistrare la Registrul Comerţului: ..........
CUI/Cod fiscal: ................................

În conformitate cu prevederile PT A 3-2003, cap. 6, este înregistrat la ISCIR-INSPECT ca prestator de specialitate autorizat pentru verificarea şi avizarea conformã a proiectelor aparatelor consumatoare de combustibili lichizi şi a caietelor de sarcini în vederea omologãrii/atestarii parametrilor de performanta şi securitate în funcţionare a acestora, pentru:
____ ____
● sobe |____||____|
____ ____
● sobe cu cazan pentru baie |____||____|
____ ____
● aparate de gãtit |____||____|
____ ____
● incalzitoare catalitice |____||____|

Agentul economic a prezentat dovezile de capabilitate tehnica de specialitate în conformitate cu prevederile PT A 3-2003 privind autorizarea, consemnate în Raportul de audit tehnic nr. ......./data ....
Agentul economic a obţinut competenta avizãrii proiectelor de aparate şi instalaţii cu aparate consumatoare de combustibili lichizi, a caietelor de sarcini de încercare în vederea omologãrii, a programelor de expertizare, investigaţii tehnice şi diagnoze în vederea evaluãrii şi atestarii parametrilor de performanta şi securitate în funcţionare a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi, prin personal de specialitate propriu autorizat:
..................................................................
..................................................................
Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI, dacã nu este anunţatã în termen de 15 zile de la producerea ei şi confirmatã în termen de 30 zile de ISCIR-INSPECT emitenta.
Agentul economic, prin reprezentanţii sãi legali, împreunã cu persoanele autorizate rãspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.

Data eliberãrii: ............ Data expirãrii: .............


INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR DE SPECIALITATE
ŞEF ECHIPA DE AUDIT
..................... ...........................

-----------
* Tipurile de aparate speciale precum şi obligaţiile, drepturile şi limitele de competenta ale proiectantului sunt prezentate pe verso.


ANEXA F (verso)

Informaţii suplimentare referitoare la
autorizaţia/înregistrarea la ISCIR-INSPECT nr. ....

Autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT a unui agent economic pentru avizarea proiectelor şi documentaţiilor aferente aparatelor şi instalaţiilor cu aparate consumatoare de combustibili lichizi este însoţitã automat de înregistrarea agentului economic. Autorizarea şi înregistrarea la ISCIR-INSPECT conferã agentului economic dreptul de marcare a proiectelor şi documentaţiilor verificate şi avizate "Conform" cu însemnele atribuite de cãtre ISCIR-INSPECT. Aceasta garanteazã ca proiectul respecta condiţiile privind execuţia aparatelor şi instalaţiilor astfel încât caracteristicile tehnologice, de securitate, rezistenta, fiabilitate, operatibilitate, aptitudini de utilizare etc. sa fie conforme cerinţelor stabilite prin reglementãrile aplicabile în domeniu şi în plus, ca aceste proiecte şi documentaţia respecta prevederile prescripţiei tehnice PT A 3-2003.
Însemnele de confirmare a verificãrii şi avizãrii proiectelor, atribuite agenţilor economici autorizaţi, sunt:



┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ VERIFICAT │
│ │
│ Corespunde prevederilor PT A 3-2003 │
│ │
│ Agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT │
│ ......................................... │
│ Nr. de înregistrare la ISCIR-INSPECT: ...../..... │
│ Verificator autorizat: .................. │
│ │
│ │
│ Semnatura Data │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ AVIZAT CONFORM │
│ PT A 3-2003 │
│ │
│ Agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT │
│ ............................................ │
│ Nr. de înregistrare la ISCIR-INSPECT: ...... │
│ Specialist autorizat: ...................... │
│ │
│ │
│ Semnatura Data │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────┘




Proiectele aparatelor consumatoare de combustibili lichizi se elaboreazã de cãtre proiectanţi de specialitate şi, pentru a putea fi utilizate la construcţia de serie a aparatelor, proiectele trebuie avizate. Proiectele avizate fac parte din dosarul tehnic al tipului de aparat, care va fi supus încercãrilor în vederea omologãrii. Proiectele instalaţiilor cu aparate consumatoare de combustibili lichizi devin executabile doar dacã sunt avizate.
Pentru avizarea proiectelor aparatelor şi instalaţiilor din domeniul PT A 3-2003, agenţii economici specializaţi în activitatea de proiectare sau producãtorii care au departamente proprii de proiectare vor face dovada capabilitãţii de specialitate în domeniu şi propun pentru autorizare proiectanţi din cadrul unitãţii cu competenta şi experienta corespunzãtoare.
Agenţii economici, respectiv unitãţile de proiectare autorizate pentru avizarea de proiecte, pot aviza proiecte elaborate în nume propriu sau proiecte elaborate de terţi. Pentru toate proiectele elaborate au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
● sa adopte soluţii constructive care sa permitã funcţionarea aparatelor, instalaţiilor în care acestea se integreaza, şi dispozitivelor de securitate ale acestora în condiţii de securitate;
● sa prevadã în documentaţia tehnica examinarile şi incercarile care trebuie efectuate în unitãţile de producţie, la locul de instalare şi de funcţionare, pentru verificarea parametrilor de securitate în funcţionare şi raspunzd de alegerea corecta a acestora şi de respectarea prevederilor PT A 3-2003;
● sa elaboreze instrucţiuni tehnice pentru instalarea, exploatarea, întreţinerea, revizia şi repararea aparatelor şi dispozitivelor de securitate ale acestora, astfel încât acestea sa serveascã şi pentru pregãtirea/instruirea personalului care va executa lucrãrile de instalare, punere în funcţiune, service şi reparare;
● sa elaboreze, în cadrul proiectelor, desenul tip de ansamblu, conform prevederilor PT A 3-2003, care sa permitã verificarea parametrilor de securitate al aparatelor în timpul execuţiei, la incercarile de omologare, la locul de instalare;
● sa numeascã personal de specialitate care sa examineze proiectele elaborate în nume propriu sau de terţi (şi prezentate pentru avizarea conformã) din punct de vedere al securitãţii în funcţionare şi care sa rãspundã solidar cu proiectantul de aplicarea prevederilor din PT A 3-2003 prin semnarea proiectelor în acest sens;
● sa avizeze proiectele elaborate în nume propriu sau elaborate de terţi şi supuse procedurii de avizare, şi sa prezinte trimestrial la ISCIR-INSPECT situaţia proiectelor avizate; este interzisã folosirea proiectelor, respectiv a desenului tip de ansamblu, pentru producţia de serie a aparatelor fãrã avizul de conformitate al acestora;
● sa propunã, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, personalul de specialitate care urmeazã sa avizeze conform, în limita competentelor stabilite de ISCIR-INSPECT, proiectele proprii sau elaborate de unitãţi neautorizate, respectiv desenele tip de ansamblu; orice schimbare a personalului de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea proiectelor va fi comunicatã la ISCIR-INSPECT care a emis autorizaţia şi va deveni definitiva numai dupã confirmarea acestei schimbãri de cãtre ISCIR-INSPECT;
● sa ţinã evidenta proiectelor avizate "Conform".
Pentru proiectele aparatelor din import supuse procedurilor de înregistrare la ISCIR-INSPECT, în vederea acceptãrii introducerii pe piata din România, avizarea se face numai de cãtre ISCIR-INSPECT, agenţii economici autorizaţi au doar dreptul de a verifica conformitatea şi de a aplica însemnul de verificare corespunzãtor. În cazurile în care agentul economic autorizat primeşte împuternicire specialã pentru fiecare caz în parte, acesta poate aviza şi proiectele acestor aparate.
În perioada de valabilitate a autorizãrii, ISCIR-INSPECT va efectua audituri de supraveghere a agentului economic autorizat.
Personalul tehnic care verifica şi avizeazã proiectele din punct de vedere al siguranţei în funcţionare, numit de unitatea de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT, are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
● sa verifice proiectele din punct de vedere al respectãrii prevederilor PT A 3-2003;
● sa confirme ca a efectuat verificarea/avizarea prin aplicarea însemnelor atribuite de cãtre ISCIR-INSPECT.
Personalul de specialitate care urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea proiectelor trebuie sa fie absolvent al unui institut de învãţãmânt tehnic superior şi sa aibã o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, din care cel puţin 3 ani în proiectare, sau 5 ani în construcţia, încercarea şi/sau instalarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor şi aparatelor pentru care solicita autorizarea.
Termenul de valabilitate al autorizaţiei este de 2 ani şi se poate extinde, dupã expirare, prin emiterea unei noi autorizaţii, la cererea agentului economic şi funcţie de concluziile rapoartelor auditurilor de supraveghere prin care ISCIR-INSPECT a verificat dacã au fost menţinute pe toatã perioada de valabilitate a autorizãrii condiţiile de efectuare a lucrãrilor care au stat la baza autorizãrii precedente.


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│* Alte tipuri de aparate speciale la care se referã autorizaţia: │
│ ............................................................. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA G (fata)


ÎNREGISTRAREA PRODUCĂTORILOR DE APARATE


INSPECŢIA DE STAT
PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, SIGLA
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ISCIR
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
Naţional Authority for control and
approval of boilers, pressure vessels,
hoisting equipments and nou industrial
fuel powered apparatus
ISCIR-INSPECT



CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE
REGISTRATION CERTIFICATE
Nr. ..........


Producãtor: ......................
Manufacturer

Adresa: ...........................
Address

Tipuri de aparate consumatoare ........................
de combustibili lichizi din producţia de ........................
serie, înregistrate la ISCIR-INSPECT ........................
şi aprobate pentru distribuire în România: ........................
Liquid fuels apparatus types
ISCIR-INSPECT registered and approved
for distribution on Romanian market

Baza înregistrãrii: Producãtorul respecta cerinţele din PT A 3-2003
Registration basis privind omologarea tipurilor de aparate
specificate şi menţinerea condiţiilor adecvate
în producţia de serie a acestora.
The manufacturer has proved the accomplishment
of requirements according to PT A 3-2003,
concerning the type homologation of every
apparatus listed here above and the assurance
of adequate production conditions for serial
manufacturing.
Valabilitatea
înregistrãrii: 3 ani de la data eliberãrii certificatului.
Validity of 3 years from the date of issuing this
registration registration certificate.

Alte informaţii: Informaţiile suplimentare privind înregistrarea
Additional la ISCIR-INSPECT sunt prezentate pe verso.
informations For more informations please refer to the back
page.

SIGLA Acest Certificat conferã deţinãtorului dreptul
ISCIR de a marca aparatele produse în perioada de
valabilitate a certificatului cu însemnul de
conformitate alãturat, în condiţiile specificate
pe verso.
This Certificate entitles its holder to use the
opposite mark - under the established conditions
listed on the back page.

Data eliberãrii: ............
Issue date ..................



INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT
..................... ...........................




ANEXA G (verso)


Informaţii suplimentare privind înregistrarea
la ISCIR-INSPECT nr. ......

Înregistrarea la ISCIR-INSPECT confirma ca lucrãrile specializate de producţie în serie a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi sunt executate în condiţii de calitate, de o unitate de specialitate care dispune de personal tehnic calificat/specializat, de dotarea tehnica corespunzãtoare şi de un sistem de asigurarea calitãţii care garanteazã menţinerea în procesul de producţie a parametrilor de performanta şi securitate ai prototipului omologat.
Sarcinile şi responsabilitãţile producãtorilor, privind conformitatea cu cerinţele de securitate în funcţionare a aparatelor introduse pe piata, trebuie sa fie clar definite, asumate de producãtor, confirmate şi supravegheate de cãtre ISCIR-ÎNSPECT în cadrul procesului de înregistrare.
Evaluarea capabilitãţii tehnice de specialitate a producãtorului în vederea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT s-a fãcut prin auditul tehnic din data .........
Concluziile sunt prezentate în Raportul de audit nr. .........
ÎNREGISTRAREA LA ISCIR-INSPECT asigura posibilitatea supravegherii continue de cãtre ISCIR-INSPECT a producãtorului şi conferã:



┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Prestatorilor de specialitate │ Tipurilor de aparate omologate │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ ● recunoaştere oficialã a │● confirmarea respectãrii cerinţelor │
│ capabilitãţii tehnice de │ de securitate în funcţionare şi │
│ specialitate │ recunoaşterea oficialã a │
│ │ performantelor aparatului │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● consolidarea încrederii clienţilor │● acceptarea introducerii pe piata a │
│ │ tipului de aparat │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● perfecţionarea sistemului de │● aprobarea producţiei în serie │
│ asigurare a calitãţii implementat │ a tipului de aparat │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● supravegherea periodicã a │● consolidarea încrederii clienţilor │
│ activitatiilor de cãtre │ în tipul de aparat │
│ ISCIR-INSPECT │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│● îmbunãtãţirea imaginii │● castigarea unei poziţii avantajoase│
│ │ în preferintele clienţilor │
├──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│ ● facilitarea circulaţiei produselor şi serviciilor pe piata cu │
│ respectarea prevederilor legale │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Producãtorul înregistrat este obligat sa asigure distribuirea aparatelor prin distribuitori autorizaţi şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT, pentru care se confirma ca au capacitatea tehnica şi organizatoricã de a asigura serviciile obligatorii asociate livrãrii aparatelor la utilizatorii finali: documentaţie în limba romana, instalare, service, garanţie, piese de schimb, revizii şi verificãri periodice.
Producãtorul, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, are obligaţia sa organizeze cursuri de pregãtire/formare a personalului tehnic de specialitate pe care îl va autoriza pentru lucrãrile de instalare, punere în funcţiune, service-reparare şi întreţinere a aparatelor şi instalaţiilor produse şi livrate utilizatorilor finali.
Producãtorul înregistrat are obligaţia sa se asigure ca menţine în producţie numai tipurile de aparate omologate/înregistrate la ISCIR-INSPECT pentru care trebuie sa asigure realizarea parametrilor de performanta şi securitate în funcţionare demonstrati la omologare.
Producãtorul înregistrat are obligaţia sa pregãteascã documentele şi documentaţia necesarã precum şi cadrul organizatoric pentru desfãşurarea auditurilor de supraveghere (programate şi/sau inopinate) efectuate de ISCIR-INSPECT în perioada de valabilitate a înregistrãrii.
Producãtorul trebuie sa asigure pentru fiecare aparat livrat documentaţia de însoţire şi garanţie în limba romana, conform prevederilor PT A 3-2003 (instrucţiuni de instalare, de utilizare şi de întreţinere destinate utilizatorului final).
Înregistrarea la ISCIR-INSPECT conferã producãtorului, în perioada de valabilitate a înregistrãrii, dreptul de marcare a aparatelor distribuite pe piata din România cu însemnul de conformitate atribuit acestuia de cãtre ISCIR-INSPECT.
Marcarea produsului garanteazã utilizatorului final ca aparatul respecta caracteristicile tehnologice, de securitate, rezistenta, fiabilitate, operabilitate, aptitudini de utilizare etc. stabilite în reglementãrile din domeniu şi, în plus, ca aparatul este un produs original iar producãtorul este înregistrat la ISCIR-INSPECT.
Marcarea produselor neomologate este interzisã.
Marcarea produselor cu o serie de fabricaţie/an de fabricaţie care nu corespunde perioadei de valabilitate a înregistrãrii producãtorului este interzisã şi se sancţioneazã conform legii.
Înregistrarea producãtorului garanteazã ca lucrãrile executate de acesta şi rezultatele lor (aparatele) sunt controlate de prestator, pe de o parte, şi de ISCIR-INSPECT, în calitate de organism de control independent, pe de alta parte.
Valabilitatea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT este de 3 ani de la data emiterii certificatului, în condiţiile în care producãtorul nu comite abateri de la prevederile PT A 3-2003 în baza cãrora a fost acordatã înregistrarea sau alte abateri care se sancţioneazã prin retragerea înregistrãrii.
Termenul de valabilitate al înregistrãrii la ISCIR-INSPECT se poate extinde, dupã expirare, prin emiterea unui nou certificat la cererea producãtorului şi funcţie de concluziile rapoartelor auditurilor de supraveghere prin care ISCIR-INSPECT verifica dacã procesul de producţie, produsele realizate şi sistemul de servicii au fost menţinute pe toatã perioada de valabilitate a înregistrãrii, conform prevederilor prescripţiei tehnice PT A 3-2003.
Reînnoirea certificatului de înregistrare nu este posibila dacã, pana la data expirãrii vechiului certificat de înregistrare, nu au fost finalizate incercarile de anduranta la toate tipurile de aparate omologate din producţia de serie.
Producãtorul înregistrat va imputernici personalul tehnic de specialitate pentru verificare periodicã la utilizatorul final în vederea evaluãrii fiabilitatatii aparatului în condiţii reale de utilizare. Rapoartele acestor verificãri trebuie ataşate la raportul încercãrilor de anduranta.
Agentul economic înregistrat la ISCIR-INSPECT, prin reprezentanţii sãi legali şi personalul propriu autorizat pentru supravegherea tehnica şi verificarea conformitatii lucrãrilor executate, rãspunde de respectarea prevederilor legale în domeniu.




ANEXA H (fata)

ÎNREGISTRAREA PRESTATORILOR DE SERVICII DE SPECIALITATE LA APARATE

INSPECŢIA DE STAT
PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SIGLA
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT ISCIR
ISCIR-INSPECT


CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE
Nr. .................

Prestator de servicii de specialitate: ..........................

Adresa: .........................................................

Domeniul de activitate: .........................................

Tipuri de aparate consumatoare ................................
de combustibili lichizi la care ...............................
se efectueazã lucrãrile de ................................
specialitate menţionate mai sus: ................................

Baza înregistrãrii: În conformitate cu PT A 3-2003, Colecţia ISCIR,
prestatorul este autorizat de cãtre producãtor
pentru tipurile de aparate specificate şi are
capacitatea de a presta serviciile de
specialitate obligatorii asociate livrãrii
aparatului la utilizatorii finali, conform
celor menţionate mai sus.

Personal tehnic propriu responsabil cu .........................
verificarea şi validarea conformitatii ..........................
lucrãrilor efectuate: ...........................................

Valabilitatea
înregistrãrii: 3 ani de la data eliberãrii certificatului.

Alte informaţii: Informaţiile suplimentare privind înregistrarea
la ISCIR-INSPECT sunt prezentate pe verso.

Acest certificat confirma ca prestatorul se obliga
sa execute lucrãrile în conformitate cu
instrucţiunile tehnice ale producãtorului, sa
respecte prevederile legale în vigoare din domeniu
şi sa garanteze lucrãrile executate prin emiterea
declaraţiei pe proprie rãspundere, în condiţiile
specificate pe verso.

Data eliberãrii: ............................


INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT
...................... ............................




ANEXA H (verso)


Informaţii suplimentare referitoare la certificatul
de înregistrare la ISCIR-INSPECT nr. .....

Prestatorul de specialitate este persoana juridicã care asigura prin personal propriu calificat şi specializat prestarea de servicii/activitãţi (lucrãri) specializate legate de instalarea, punerea în funcţiune, service-ul, repararea şi verificarea tehnica periodicã a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi aflate la utilizatorii finali. Un agent economic (prestator de specialitate) poate fi înregistrat la ISCIR-INSPECT pentru una sau mai multe categorii de activitãţi/servicii specializate pe care le poate asigura utilizatorilor finali.
Pentru a putea fi înregistrat la ISCIR-INSPECT, prestatorul de specialitate trebuie sa facã dovada ca dispune de personal calificat în domeniu şi autorizat/specializat de cãtre producãtorul aparatelor sau reprezentantul autorizat al acestuia.
Lista prestatorilor de specialitate, autorizaţi de producãtor pentru efectuarea interventiilor în perioada de garanţie, trebuie menţionatã ca anexa la certificatul de garanţie emis de producãtorul/distribuitorul aparatului şi care se elibereazã la vânzare utilizatorului final împreunã cu documentaţia tehnica de identificare şi instalare/exploatare a aparatului.
Prestatorul de specialitate înregistrat la ISCIR- INSPECT, care asigura instalarea şi punerea în funcţiune a aparatului la utilizatorul final, este obligat sa execute lucrãrile conform prevederilor standardelor, ale reglementãrilor tehnice aplicabile, instrucţiunilor specifice ale producãtorului şi sa elibereze declaraţia pe proprie rãspundere referitoare la lucrãrile executate.
Prestatorul de specialitate trebuie sa punã la dispoziţia utilizatorului final proiectul instalaţiei realizate ("as built") şi sa asigure asistenta tehnica în perioada de garanţie, dar numai pentru acele activitãţi şi tipuri de aparate pentru care are competenta necesarã şi este înregistrat.
ÎNREGISTRAREA la ISCIR-INSPECT confirma ca prestatorul de specialitate are capacitatea de a asigura serviciile de specialitate specificate, asociate livrãrii aparatului la utilizatorii finali şi ca acesta îşi asuma responsabilitatea lucrãrilor executate.
Se deosebesc diverse categorii de activitãţi specializate care sunt necesare utilizatorului final şi trebuie asigurate de prestatori înregistraţi: instalare şi punere în funcţiune, service şi reparaţii, revizii, verificãri tehnice periodice. Toate aceste lucrãri trebuie sa conducã la asigurarea, pe toatã durata utilizãrii aparatului, a obţinerii şi menţinerii parametrilor de securitate şi performanta ai aparatului garantaţi de producãtor.
Înregistrarea la ISCIR-INSPECT a prestatorului de specialitate confirma potenţialilor beneficiari ai serviciilor acestuia (utilizatorii finali) nivelul de competenta şi responsabilitate al prestatorului, posibilitatea de asigurare de cãtre acesta a pieselor de schimb originale şi de a efectua lucrãri numai conform instrucţiunilor producãtorului în limitele de competenta stabilite de acesta, referitoare la elementele aparatului care se pot repara şi procedurile de lucru asociate.
Prestatorii de specialitate înregistraţi trebuie sa facã dovada specializãrii personalului propriu de cãtre producãtorii diferitelor tipuri de aparate pentru care aceştia executa lucrãrile de instalare, punere în funcţiune şi service. În acest sens, producãtorii au responsabilitatea asigurãrii condiţiilor tehnice de pregãtire/formare şi specializare a prestatorilor de servicii de specialitate la aparatele produse de ei şi introduse pe piata din România.
Prestatorii de specialitate autorizaţi de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT trebuie sa facã dovada cunoştinţelor tehnice şi de specialitate şi sa poatã prezenta dovezile de capabilitate tehnica în acest sens atunci când prezintã dosarul cu cererea de înregistrare la ISCIR-INSPECT. De asemenea, trebuie sa dovedeascã ca dispun de mijloace tehnico-materiale proprii corespunzãtoare, de personal propriu calificat pentru execuţie şi supraveghere tehnica a lucrãrilor efectuate şi ca deţin atestate/autorizaţie de la producãtori/distribuitori pentru efectuarea lucrãrilor de specialitate pentru care solicita înregistrarea la ISCIR-INSPECT.
Sarcinile şi responsabilitãţile prestatorilor, pentru asigurarea conformitatii lucrãrilor executate cu cerinţele PT A 3-2003, trebuie sa fie clar definite şi asumate de prestator. Acestea vor fi confirmate şi supravegheate de cãtre ISCIR-INSPECT în cadrul procesului de înregistrare.
Evaluarea prestatorului în vederea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT s-a fãcut prin verificãrile din data de .........
Concluziile sunt prezentate în Raportul nr. .........
ÎNREGISTRAREA LA ISCIR-INSPECT reprezintã confirmarea capabilitãţii tehnice a prestatorilor de specialitate de cãtre de un organism de inspecţie impartial şi independent care asigura supravegherea continua a prestatorului şi conferã:


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Prestatorului de specialitate │ Utilizatorului final │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Recunoaştere oficialã a capacitãţii │ Posibilitatea apelarii la serviciile│
│ de specialitate în ceea ce priveşte │ unui prestator care poate garanta │
│ asigurarea calitãţii şi conformitatii│ securitatea în funcţionare a │
│ serviciilor prestate │ aparatului │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Consolidarea încrederii clienţilor; │ Securitate şi încredere în │
│ îmbunãtãţirea imaginii prestatorului │ utilizarea aparatului deţinut │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Supravegherea periodicã a │ Posibilitatea efectuãrii │
│ activitatiilor de cãtre ISCIR-INSPECT│ verificãrilor periodice necesare │
│ │ cu sprijinul personalului competent │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


Prestatorul înregistrat are obligaţia sa organizeze periodic cursuri de perfecţionare sau pregãtire/formare a personalul tehnic propriu pentru execuţia lucrãrilor de instalare, punere în funcţiune, service - reparare şi întreţinere a aparatelor. De asemenea, este sarcina prestatorului de specialitate înregistrat sa asigure instruirea utilizatorului final pentru care a executat lucrãrile, în ceea ce priveşte exploatarea şi întreţinerea curenta a aparatului.
Valabilitatea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT este de 3 ani de la data emiterii certificatului, în condiţiile în care prestatorul de servicii de specialitate nu comite abateri de la prevederile PT A 3-2003, în baza cãreia a fost acordatã înregistrarea, sau alte abateri care se sancţioneazã prin retragerea înregistrãrii.
Termenul de valabilitate al înregistrãrii la ISCIR-INSPECT se poate extinde, dupã expirare, prin emiterea unui nou certificat, la cererea prestatorului şi în funcţie de menţinerea pe toatã perioada de valabilitate a înregistrãrii a condiţiilor de efectuare a lucrãrilor în regim de asigurare a calitãţii şi securitãţii în funcţionare.


ANEXA I (fata)


AUTORIZAREA LABORATOARELOR PENTRU ÎNCERCĂRI DE OMOLOGARE

INSPECŢIA DE STAT
PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SIGLA
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT ISCIR
ISCIR-INSPECT


AUTORIZAŢIE
Nr. ...........

Agentul economic/Laboratorul: ........................

Adresa:...............................................
Înregistrare la Registrul Comerţului: ................
CUI/Cod fiscal: ......................................

În conformitate cu prevederile PT A 3-2003, cap. 6, este autorizat şi înregistrat la ISCIR-INSPECT ca prestator de specialitate pentru efectuarea lucrãrilor de încercare a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi în vederea omologãrii/atestarii parametrilor de performanta şi securitate în funcţionare a acestora, pentru:
____ ____
● sobe |____||____|
____ ____
● sobe cu cazan pentru baie |____||____|
____ ____
● aparate de gãtit |____||____|
____ ____
● incalzitoare catalitice |____||____|

Laboratorul a prezentat dovezile de capabilitate tehnica de specialitate, în conformitate cu prevederile PT A 3-2003 privind autorizarea laboratoarelor de încercãri, consemnate în Raportul de audit nr. .....................
Prin autorizare şi înregistrare la ISCIR-INSPECT, laboratorul a obţinut competenta eliberãrii buletinelor şi rapoartelor de încercare a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi, care constituie baza omologãrii, acceptãrii, distribuirii şi punerii în funcţiune a acestora în România.
Lista personalului de specialitate al laboratorului autorizat sa semneze rapoartele şi buletinele de verificare şi încercare emise de laborator:
............................................................
............................................................
Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI, dacã nu este anunţatã în termen de 15 zile de la producerea ei şi confirmatã în termen de 30 zile de ISCIR-INSPECT emitenta.
Agentul economic, prin reprezentanţii sãi legali, împreunã cu persoanele autorizate rãspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.

Data eliberãrii: ........... Data expirãrii: ............


INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR DE SPECIALITATE
ŞEF ECHIPA DE AUDIT
..................... .........................


-----------
* Tipurile de aparate speciale, precum şi obligaţiile, drepturile şi limitele de competenta ale Laboratorului înregistrat sunt prezentate pe verso.


ANEXA I (verso)


Informaţii suplimentare referitoare la
autorizaţia/înregistrarea la ISCIR-INSPECT nr. ....

Tipurile de aparate speciale pentru care se acorda autorizarea de a efectua verificãri, încercãri şi a emite buletine şi rapoarte de încercare sunt:
..............................................
Autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT a unui laborator de încercãri este însoţitã automat de înregistrarea agentului economic, înregistrarea la ISCIR-INSPECT conferã prestatorului dreptul de marcare a rezultatelor prestaţiei cu însemnele atribuite de cãtre ISCIR-INSPECT şi garanteazã ca produsul/serviciul respecta caracteristicile tehnologice, de securitate, rezistenta, fiabilitate, operabilitate stabilite prin reglementãrile aplicabile în domeniu precum şi prevederile PT A 3-2003.
Însemnul atribuit laboratoarelor autorizate este:

VERIFICAT
Corespunde
PT A 3-2003
Autorizat ISCIR
Nr. ... an ...

Cu acest însemn se pot aviza caiete de sarcini acceptate pentru efectuarea încercãrilor, buletine şi rapoarte de încercãri, aparate prototip supuse încercãrilor.
Autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT şi înregistrarea laboratorului/agentului economic garanteazã ca prestaţiile şi rezultatele acestora.
Autorizaţia semnifica faptul ca prestatorul de specialitate se angajeazã sa verifice în permanenta caracteristicile reprezentative ale prestaţiei/produsului rezultat şi sa nu aplice însemnul decât atunci când sunt respectate cerinţele din PT A 3-2003.
Examinarile, verificãrile şi incercarile în vederea omologãrii, denumite în continuare "încercãri" ale aparatelor consumatoare de combustibili lichizi se efectueazã conform prevederilor PT A 3-2003 şi ale proiectului, în laboratoarele independente autorizate de ISCIR-INSPECT sau în laboratoare, respectiv standuri de încercare ale agenţilor economici care produc astfel de aparate, dacã aceste laboratoare sunt înregistrate la ISCIR-INSPECT.
Agenţii economici/laboratoarele care au standuri de încercare autorizate au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţii:
● sa efectueze incercarile conform prevederilor PT A 3-2003 şi ale proiectantului;
● sa numeascã personal tehnic de specialitate (ingineri, tehnicieni) autorizat de ISCIR-INSPECT în cadrul derulãrii procedurii de autorizare a laboratorului, care sa-şi asume rãspunderea pentru efectuarea încercãrilor în conformitate cu prevederile PT A 3 -2003 şi ale proiectului;
● sa asigure personal tehnic calificat pentru efectuarea încercãrilor aparatelor şi cu specializare corespunzãtoare în raport cu complexitatea încercãrilor;
● sa detina prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, specifice domeniului pentru care este autorizat, sa şi le însuşeascã şi sa aplice prevederile acestora în procedurile specifice de efectuare a încercãrilor (minim PT A 3-2003);
● sa elibereze buletine de încercare, rapoarte de încercare şi sa ţinã evidenta acestora; eliberarea buletinelor de încercare se va face cu semnatura conducerii unitãţii şi a personalului autorizat de ISCIR-INSPECT, precum şi cu parafa unitãţii şi aplicarea insemnului VERIFICAT;
● sa asigure dotarea corespunzãtoare a standurilor de încercãri cu materiale, instalaţii, aparate de mãsurare şi analiza cu exactitatea necesarã, conform cerinţelor din PT A 3 - 2003 pentru aparatele consumatoare de combustibili lichizi pentru care laboratorul este autorizat sa efectueze incercarile;
● sa asigure condiţiile pentru întreţinerea, repararea şi verificarea tehnica şi metrologica periodicã a aparatelor de mãsurare şi a echipamentelor de mãsurare şi încercare, conform reglementãrilor din domeniu;
● sa asigure în laboratoare proprii sau în alte laboratoare specializate efectuarea tuturor încercãrilor şi analizelor fizico-chimice necesare lucrãrilor de încercare;
● sa ia mãsuri corespunzãtoare pentru ca personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile care îi revin privind efectuarea încercãrilor şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT orice schimbare a personalului tehnic autorizat, menţionat în autorizaţie, şi sa definitiveze aceasta schimbare numai dupã confirmarea acesteia de cãtre ISCIR-INSPECT;
● sa comunice, dupã caz, cel puţin trimestrial la ISCIR-INSPECT programul încercãrilor în vederea omologãrii sau lucrãrile efectuate şi scopul acestora (examinari tehnice, atestãri de realizare a parametrilor pentru aparatele vechi sau deja în utilizare la utilizatorul final etc.).
Sarcinile şi responsabilitãţile laboratorului autorizat, privind conformitatea cu cerinţele de securitate în funcţionare a aparatelor încercate, trebuie clar definite, asumate de laborator, confirmate şi supravegheate de cãtre ISCIR-INSPECT în cadrul procesului de autorizare/înregistrare.
Marcarea rapoartelor de încercãri sau prototipurilor încercate cu însemnul de verificare atribuit de ISCIR-INSPECT pentru lucrãri efectuate în perioade care nu corespund perioadei de valabilitate a autorizãrii laboratorului este interzisã şi se sancţioneazã conform legii.
Termenul de valabilitate al autorizaţiei emise de ISCIR-INSPECT se poate extinde, dupã expirare, prin emiterea la cererea laboratorului a unei noi autorizaţii.
Reactualizarea autorizaţiei va tine seama de concluziile rapoartelor auditurilor de supraveghere prin care ISCIR-INSPECT a verificat dacã au fost menţinute pe toatã perioada de valabilitate a autorizaţiei anterioare condiţiile care au stat la baza acordãrii acesteia.



ANEXA J (fata)


ÎNREGISTRAREA DISTRIBUITORILOR DE APARATE

INSPECŢIA DE STAT
PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SIGLA
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT ISCIR
ISCIR-INSPECT


CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE
Nr. .................

Distribuitor: .................................................

Adresa: .......................................................

Tipuri de aparate consumatoare ..............................
de combustibili lichizi din ..............................
producţia de serie, înregistrate ..............................
la ISCIR-INSPECT şi aprobate ..............................
pentru distribuire în România: ..............................

Baza înregistrãrii: În conformitate cu PT A 3-2003, Colecţia ISCIR,
distribuitorul este autorizat de cãtre
producãtor pentru tipurile de aparate
specificate şi are capacitatea de a
presta/asigura serviciile obligatorii asociate
livrãrii aparatului la utilizatorii finali:
documentaţie în limba romana, instalare şi
punere în funcţiune, service şi garanţii, piese
de schimb etc.

Servicii asigurate cu
personal propriu: ...............................................
S-a demonstrat prestarea celorlalte servicii
obligatorii asociate livrãrii aparatelor care
nu sunt menţionate mai sus, prin alţi agenţi
economici autorizaţi de producãtor şi
înregistraţi la ISCIR-INSPECT.

Valabilitatea
înregistrãrii: 3 ani de la data eliberãrii certificatului.

Alte informaţii: Informaţiile suplimentare privind înregistrarea
la ISCIR-INSPECT sunt prezentate pe verso.

Acest certificat obliga deţinãtorul sa
ISCIR distribuie numai aparate noi, marcate cu


ÎNREGISTRAT valabilitate a certificatului, în condiţiile
Nr. .../200... specificate pe verso.


Data eliberãrii: .................


INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT
..................... ............................



ANEXA J (verso)


Informaţii suplimentare referitoare la certificatul
de înregistrare la ISCIR-INSPECT nr. .....

Distribuitorul autorizat de producãtor sau reprezentantul autorizat al producãtorului în România este un agent economic care asigura furnizarea aparatelor consumatoare de combustibil lichid şi serviciile asociate postvanzarii, în conformitate cu legislaţia nationala. Distribuitorul autorizat este obligat sa asigure asistenta tehnica şi suport tehnic utilizatorului final în perioada de garanţie, în condiţiile stabilite de prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, cu personal propriu sau prin alţi agenţi economici autorizaţi de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT.
Pentru distribuitori, ÎNREGISTRAREA la ISCIR-INSPECT confirma ca au capacitatea de a asigura serviciile obligatorii asociate livrãrii aparatului la utilizatorii finali. Distribuitorul autorizat asigura legatura între producãtor şi utilizatorul final, este recunoscut de producãtor şi înregistrat la ISCIR-INSPECT. Acesta efectueazã servicii/activitãţi specializate: distribuţie, instalare şi punere în funcţiune, service şi garanţii, asigurarea pieselor de schimb etc.
Distribuirea aparatelor se face numai prin distribuitori autorizaţi (recunoscuţi) de producãtor şi înregistraţi la ISCIR-INSPECT.
Înregistrarea la ISCIR-INSPECT, confirma ca serviciile specializate de distribuire a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi sunt executate în condiţii de calitate de o unitate de specialitate care dispune de personal tehnic calificat/specializat, de dotarea tehnica corespunzãtoare şi de un sistem de asigurare a calitãţii care garanteazã distribuirea aparatelor noi, conform certificatului obţinut de producãtor şi care au aceiaşi parametri de performanta şi securitate cu ai prototipului omologat.
Sarcinile şi responsabilitãţile distribuitorilor, privind conformitatea cu cerinţele prescripţiilor ISCIR aplicabile, au fost clar definite, asumate de distribuitor, confirmate şi supravegheate de cãtre ISCIR-INSPECT în cadrul procesului de înregistrare.
Evaluarea capacitãţii distribuitorului în vederea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT s-a fãcut prin verificãrile din data de ...........
Concluziile sunt prezentate în Raportul nr..........
ÎNREGISTRAREA LA ISCIR-INSPECT asigura posibilitatea supravegherii continue de cãtre ISCIR-INSPECT a distribuitorului şi conferã:


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Prestatorilor de specialitate │ Tipurilor de aparate distribuite │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Recunoaştere oficialã a capacitãţii │ Confirmarea respectãrii condiţiilor │
│de specialitate în ceea ce priveşte │ de securitate în funcţionare şi │
│asigurarea serviciilor asociate │ recunoaşterea oficialã a serviciilor│
│distribuţiei aparatelor │ oferite odatã cu livrarea aparatului│
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Consolidarea încrederii clienţilor; │ Acceptarea introducerii pe piata a │
│Îmbunãtãţirea imaginii │ tipului de aparat │
│distribuitorului │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Perfecţionarea/introducerea │ Consolidarea încrederii clienţilor │
│ sistemului de asigurare a calitãţii │ în tipul de aparat │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Supravegherea periodicã a │ Facilitarea circulaţiei produselor │
│activitatiilor de cãtre ISCIR-INSPECT │ şi serviciilor pe piata cu │
│ │ respectarea prevederilor legale │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



Se confirma ca distribuitorul autorizat de producãtor şi ÎNREGISTRAT LA ISCIR-INSPECT are capacitatea tehnica şi organizatoricã de a asigura serviciile obligatorii asociate livrãrii aparatelor la utilizatorii finali: documentaţie în limba romana, instalare şi punere în funcţiune, service şi garanţii, piese de schimb etc.
Distribuitorul înregistrat are obligaţia sa organizeze cursuri de pregãtire/formare a personalului tehnic de specialitate pe care îl utilizeazã pentru execuţia lucrãrilor de instalare, de punere în funcţiune, service - reparare şi de întreţinere a aparatelor livrate utilizatorilor finali.
Distribuitorul trebuie sa asigure pentru fiecare aparat livrat documentaţia de însoţire şi garanţie în limba romana, conform prevederilor PT A 3-2003 (instrucţiuni de instalare, de utilizare şi de întreţinere destinate utilizatorului final).
Distribuirea produselor însemnate corespunzãtor garanteazã utilizatorului final ca aparatul respecta caracteristicile tehnologice, de securitate, rezistenta, fiabilitate, operabilitate, etc. care sunt stabilite prin reglementãrile din domeniu şi, în plus, ca aparatul respecta prevederile PT A 3-2003 şi este produs de un producãtor înregistrat la ISCIR-INSPECT.
Distribuirea produselor nemarcate/neomologate, precum şi a produselor marcate cu o serie de fabricaţie/an de fabricaţie care nu corespunde perioadei de valabilitate a înregistrãrii producãtorului este interzisã şi se sancţioneazã conform legii.
Valabilitatea înregistrãrii la ISCIR-INSPECT este de 3 ani de la data emiterii certificatului, în condiţiile în care distribuitorul nu comite abateri de la prevederile PT A 3-2003, în baza cãrora a fost acordatã înregistrarea, sau alte abateri care se sancţioneazã prin retragerea înregistrãrii.
Termenul de valabilitate al înregistrãrii se poate extinde, dupã expirare, prin emiterea unui nou certificat, la cererea distribuitorului şi în funcţie de menţinerea pe toatã perioada de valabilitate a înregistrãrii a sistemului de realizare a prestaţiilor/serviciilor obligatorii, în conformitate cu exigenţele prevederilor prescripţiilor tehnice ISCIR aplicabile, ca şi a celorlalte reglementãri legale din domeniu.
Distribuitorul înregistrat va imputernici personalul tehnic de specialitate pentru executarea lucrãrilor de verificare periodicã la utilizatorul final şi evaluare a fiabilitatii aparatului în condiţii reale de funcţionare (în situaţia în care utilizatorul final a respectat instrucţiunile de utilizare ale producãtorului).
Aparatele din import sunt acceptate cu condiţia respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice, colecţia ISCIR, aplicabile. Pentru aceasta ISCIR-INSPECT va elibera, în conformitate cu procedurile în vigoare, un document/dovada de luare în evidenta care reprezintã acceptul preliminar de introducere a aparatului pe piata. Distribuirea/punerea în funcţiune a aparatului poate fi condiţionatã prin acest document de efectuarea unor verificãri şi încercãri suplimentare de cãtre prestatori de specialitate autorizaţi, pentru stabilirea stãrii tehnice a aparatului şi a parametrilor de securitate şi performanta garantaţi.
Respectarea acestor condiţii asigura protecţia utilizatorului final şi sunt responsabilitatea distribuitorului autorizat, conform legislaţiei în vigoare.
Agentul economic înregistrat la ISCIR-INSPECT rãspunde solidar cu persoanele pe care le-a autorizat sa execute servicii asociate distribuirii aparatelor (instalare, punere în funcţiune, service) de respectarea tuturor prevederilor legale în domeniu.



ANEXA K (fata)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SIGLA │
│ ISCIR │
│ │
│ │
│ INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL │
│ CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE │
│ ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT │
│ │
│ │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ DE OMOLOGARE │
│ │
│ Înregistrare la ISCIR-INSPECT Nr. RO ......./data ....... │
│ │
│ │
│ Denumire Model(e) Tip(uri) │
│ Aparat: ┌─────┐ ┌─────┐ ┌─────┐ │
│ (Gama de aparate) └─────┘ └─────┘ └─────┘ │
│ │
│ Putere │
│ nominalã Clasa Combustibil │
│ ┌─────┐ ┌─────┐ ┌─────┐ │
│ └─────┘ └─────┘ └─────┘ │
│ │
│ Producãtor: ........................................... │
│ │
│ Adresa ................................................. │
│ │
│ Caracteristici generale ale aparatului (gamei de aparate): │
│ ┌──────────────────────┐ ┌───────────────────┐ ┌───────────────┐ │
│ │Destinaţia aparatului:│ │Mod de funcţionare:│ │Mod de reglare:│ │
│ └──────────────────────┘ └───────────────────┘ └───────────────┘ │
│ ┌──────────────────────┐ ┌─────────────────────────────────────┐ │
│ │ Tiraj: │ │ Timp de reîncãrcare: │ │
│ └──────────────────────┘ └─────────────────────────────────────┘ │
│ │
│ Caracteristici particulare: │
│ ┌────────────────────┐┌──┐┌─────────┐┌─────────────────┐ │
│ │Parametri confirmati││Da││Randament││Conţinut de CO în│ │
│ │în urma încercãrilor│├──┤│minim ││gazele de ardere:│ │
│ │de anduranta ││Nu││garantat:││ │ │
│ └────────────────────┘└──┘└─────────┘└─────────────────┘ │
│ │
│ Prezentul certificat s-a eliberat în urma încercãrilor efectuate │
│ de laboratorul autorizat ....................................... │
│ ................................................................ │
│ şi în baza Raportului de încercare nr. ...../......... conform │
│ PT A 3-2003, Colecţia ISCIR. │
│ │
│ Observaţii: ............................................ │
│ │
│ Valabil pana la: ................... în condiţiile respectãrii │
│ prevederilor de pe verso │
│ │
│ │
│ INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT │
│ ..................... ............................ │
│ │
│ ISCIR - INSPECT Bucureşti Str. Sf. Elefterie Nr.47-49 C.D:762111: │
│ Tel/Fax: 4119760(61)/4119870 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA K (verso)


Informaţii suplimentare privind certificatul
de omologare/înregistrare nr. ......../.........

Prezentul certificat de omologare/înregistrare la ISCIR-INSPECT, pentru tipul de aparat sau pentru gama de aparate specificate, se referã exclusiv la producãtorul nominalizat pentru care confirma existenta capabilitãţii tehnice de a fabrica aparatul respectiv, care a fost supus tuturor etapelor de verificare şi încercare în vederea demonstrãrii şi recunoaşterii oficiale a performantelor şi conformitatii cu cerinţele PT A 3-2003.
Certificatul nu se referã la aparatele produse de un alt producãtor, chiar dacã acestea sunt declarate ca fiind similare cu prototipul supus încercãrilor, iar lansarea lor în producţie se face cu anunţarea şi acordul primului producãtor.
Omologarea aparatelor produse în spaţii de producţie proprii este sarcina fiecãrui producãtor în parte.
Producãtorul este obligat sa pãstreze şi sa punã la dispoziţia organismelor de control, la cerere, intreaga documentaţie de omologare care a stat la baza emiterii certificatului de omologare/înregistrare.
Introducerea pe piata din România a aparatelor care nu au certificat de omologare/înregistrare la ISCIR-INSPECT este interzisã.
Certificatul de omologare care nu poate fi susţinut cu documentaţia de omologare îşi pierde valabilitatea.
Pentru aparatele din import, care sunt acceptate pentru introducere pe piata din România în urma procedurilor de verificare a producãtorului şi a certificatelor de tip obţinute de acesta (eliberate pe baza încercãrilor efectuate de laboratoare autorizate în domeniu din ţara de provenienta), conţinutul documentaţiei de omologare se stabileşte prin protocol, iar certificatul de omologare poate fi înlocuit cu un certificat de înregistrare a tipurilor de aparate acceptate pentru distribuire pe piata din România.
În cazul în care pentru acceptarea anumitor tipuri de aparate, pentru distribuire pe piata din România, conţinutul documentaţiei se stabileşte prin protocol, pentru demonstrarea conformitatii aparatelor cu prevederile PT A 3-2003, este necesarã efectuarea unor încercãri suplimentare. Dacã în urma încercãrilor efectuate se constata ca sunt respectate prevederile PT A 3-2003, pentru aceste tipuri de aparate se vor elibera certificate de omologare.
Incercarile în vederea omologãrii, ale cãror rezultate sunt confirmate oficial prin prezentul, au scopul de a verifica caracteristicile tehnice şi securitatea în funcţionare a aparatelor în raport cu documentaţia de omologare.
Incercarile oficiale în vederea omologãrii se pot executa numai în laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT pentru astfel de activitãţi.
Validarea rezultatelor obţinute la încercãri şi confirmarea respectãrii cerinţelor privind securitatea în funcţionare a aparatului se face de cãtre ISCIR-INSPECT prin emiterea certificatului de omologare şi de înregistrare a tipului de aparat.
Înregistrarea tipului de aparat omologat la ISCIR-INSPECT semnifica încheierea procedurilor de omologare şi constituie acceptul/aprobarea producţiei în serie a aparatului şi introducerea lui pe piata.
Prin nominalizarea producãtorului în certificatul de omologare a unui tip de aparat se atesta capabilitatea tehnica de specialitate a acestuia de a produce şi garanta livrarea tipului de aparat omologat, care respecta cerinţele de calitate, securitate în funcţionare, fiabilitate şi performanta conform standardelor aplicabile şi prevederilor PT A 3-2003.
Certificatul de omologare/înregistrare la ISCIR-INSPECT confirma respectarea cerinţelor constructive, functionale şi de securitate şi recunoaşte oficial performanţele aparatului demonstrate prin verificãri/încercãri efectuate conform PT A 3-2003.
Menţinerea în producţie şi livrarea pe piata din România a aparatelor de tipul celor pentru care deţine certificat de omologare/înregistrare la ISCIR-INSPECT, conferã producãtorului dreptul de a marca aceste aparate cu însemnul de mai jos.
SIGLA ISCIR Marcarea aparatelor cu acest însemn de cãtre un producãtor neinregistrat la ISCIR-INSPECT sau marcarea aparatelor produse dupã expirarea perioadei de valabilitate a omologãrii este interzisã şi se sancţioneazã conform prevederilor legale.
Aplicarea marcajului de cãtre producãtorul înregistrat semnifica faptul ca acesta se angajeazã sa verifice în permanenta caracteristicile aparatului care garanteazã conformitatea fiecãrui aparat produs cu prototipul supus încercãrilor de omologare.
Perioada de valabilitate a omologãrii este de 3 ani şi se poate extinde dacã, în urma auditurilor de supraveghere a producãtorului înregistrat, nu se constata neconformitãţi majore în sistemul de producţie. ISCIR-INSPECT controleazã în permanenta nivelul de calitate, securitatea şi performanţele aparatelor de serie acceptate pentru introducerea pe piata de cãtre producãtorul înregistrat prin audituri programate şi inopinate efectuate la sediul producãtorului şi prin monitorizarea aparatelor livrate pe piata.
Dacã se doreşte menţinerea în producţia de serie a aceluiaşi tip de aparat, incercarile de omologare se repeta o data la 5 ani sau ori de câte ori este necesar atunci când apar modificãri constructive fata de modelul omologat (incercarile impuse de transformãrile/îmbunãtãţirile aduse modelului omologat depind de amploarea acestora şi pot fi încercãri suplimentare parţiale sau încercãri reluate integral, conform prevederilor PT A 3-2003 referitoare la omologarea tipurilor de aparate noi).
Acceptarea introducerii pe piata a aparatelor poate fi condiţionatã şi de alte reglementãri, în funcţie de modificarea cadrului legislativ.

ANEXA L

(Antetul agentului economic)


CERERE DE ADMITERE LA AUTORIZARE A LABORATORULUI DE ÎNCERCĂRI
APARATE CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI LICHIZI

În vederea autorizãrii, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT A 3-2003, cap. "Autorizarea laboratoarelor care efectueazã încercãri în vederea omologãrii/atestarii parametrilor aparatelor consumatoare de combustibili lichizi", va rugãm sa acceptaţi spre analiza documentaţia depusa de: ............................... (denumirea completa a laboratorului) cu sediul în .............. str. ............ nr. ............ sector/judeţ .............. telefon ......... fax ................ .
Solicitam admiterea la autorizare pentru urmãtoarele domenii şi specialitãţi:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Persoana(le) imputernicita(te) pentru derularea procedurii de autorizare este (sunt): ........................................... şi poate(pot) fi contactata(te) la telefon nr. ..................
La prezenta cerere s-a depus urmãtoarea documentaţie (în trei exemplare):
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Tarifele pentru autorizare se vor achitã din contul nostru numãrul deschis la ....................... cod fiscal ...... .


Manager (Director), Director Economic,

(Numele, prenume, semnatura (Numele, prenumele şi semnatura)
şi ştampila)



ANEXA M

(Antetul agentului economic)


CERERE DE ADMITERE LA REAUTORIZARE A LABORATORULUI DE ÎNCERCĂRI
APARATE CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI LICHIZI

În vederea reautorizarii, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT A 3-2003, cap. "Autorizarea laboratoarelor care executa încercãri în vederea omologãrii/atestarii parametrilor aparatelor consumatoare de combustibili lichizi", va rugãm sa acceptaţi spre analiza documentaţia depusa de: .................................... (denumirea completa a laboratorului) cu sediul în: ................. str. ............ nr. ............. sector/judeţ ............. telefon .................... fax ................... .
Menţionãm ca în perioada ............................ laboratorul a fost autorizat în domeniile şi specialitatile ....................
Solicitam admiterea la reautorizare pentru urmãtoarele domenii şi specialitãţi:
...............................................................
...............................................................
...............................................................
Persoana(le) imputernicita(e) pentru derularea procedurii de autorizare este (sunt): ..................................... şi poate(pot) fi contactata(te) la telefon nr. ................... .
La prezenta cerere s-a depus (în trei exemplare) documentaţia compusa din:
...............................................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
Tarifele pentru reautorizare se vor achitã din contul nostru numãrul .................. deschis la ......................... cod fiscal ......................... .


Manager (Director), Director Economic,

(Numele, prenume, semnatura (Numele, prenumele şi semnatura)
şi ştampila)


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016