Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTIE TEHNICA din 14 martie 2003  PTR1 privind montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a macaralelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTIE TEHNICA din 14 martie 2003 PTR1 privind montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a macaralelor

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 323 bis din 13 mai 2003



──────────
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 144 din 14 martie 2003 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 323 din 13 mai 2003


MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT - ISCIR

ANEXA

- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -

PRESCRIPŢIE TEHNICA PTR1 - 2003
Cerinţe tehnice
privind montarea, punerea în funcţiune, utilizarea,
repararea şi verificarea tehnica a macaralelor

Colecţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR

- Editie oficialã -

Nr. referinta: PT R 1-2003
Editia 1
Scopul principal al prescripţiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar în vederea aplicãrii întocmai a prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind asigurarea protecţiei utilizatorilor, mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi cei care monteaza, repara, întreţin, deţin, exploateazã sau verifica macarale.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt rãspunzãtori de aplicarea corecta a acesteia.
ISCIR
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5
BUCUREŞTI www.iscir.ro
Cod: 726111
Telefon: (+4021) 411.97.60; 411.97.61
Fax: (+4021) 411.98.70
E-mail: iscir@fx.ro
Reproducerea sau utilizarea integrala sau parţialã a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţie şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisã dacã nu exista acordul scris al ISCIR. Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia editiei oficiale tipãrite.

1 GENERALITATI

1.1 Scop
Prezenta prescripţie tehnica face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a macaralelor.
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfacã macaralele pentru a putea fi autorizata funcţionarea lor la utilizatorii (deţinãtorii) din România.
Cerinţele tehnice privind proiectarea, construirea şi introducerea pe piata a componentelor de securitate se adreseazã producãtorilor acestora.
Cerinţele tehnice privind utilizarea, repararea, întreţinerea, deţinerea şi siguranta în utilizare a macaralelor se adreseazã agenţilor economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT şi deţinãtorilor.
Cerinţele tehnice privind verificarea tehnica înaintea punerii în funcţiune, verificãrile tehnice periodice şi verificãrile dupã reparaţii ale macaralelor se adreseazã ISCIR-INSPECT IT, agenţilor economici, autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, şi deţinãtorilor.
Aceste cerinţe au drept scop asigurarea protecţiei sãnãtãţii şi securitãţii utilizatorilor şi a persoanelor expuse din zona periculoasa şi a protecţiei mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
De asemenea, prescripţia tehnica stabileşte modul de verificare a respectãrii acestor cerinţe tehnice.
Autoritatea tehnica ce asigura punerea în aplicare şi respectarea prevederilor din prezenta prescripţie tehnica este ISCIR- Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organ de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi securitatea în funcţionare pentru instalaţiile în categoria cãrora se integreaza şi macaralele.
Documentele, documentaţia tehnica (cartea macaralei şi informaţii furnizate de montator) precum şi inscriptionarile privind informarea şi avertizarea utilizatorilor trebuie sa fie redactate sau traduse în limba romana.

1.2 Domeniu de aplicare
1.2.1 Prezenta prescripţie tehnica se aplica urmãtoarelor tipuri de macarale şi componente:
- macarale care lucreazã la punct fix;
- macarale deplasabile pe cai de rulare cu sine;
- macarale deplasabile pe cai de rulare fãrã sine;
- macarale de construcţie specialã;
- componente de securitate pentru macarale.
Instalaţiile care nu fac obiectul prezentei prescripţii tehnice sunt menţionate în anexa V.
1.2.2 Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pentru montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a macaralelor şi componentelor de securitate destinate acestora.

1.3 Referinte normative
Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.
1.3.1 Legi şi hotãrâri
- <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
- <>Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii şi normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale nr.388/1996
- <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii
1.3.2 Standarde
Standardele aplicabile sunt menţionate în anexa Y.

1.4 Termeni şi definiţii
Termenii şi definiţiile se aplica numai în sensul prezentei prescripţii tehnice.
1.4.1 activitate de reparare - ansamblu de lucrãri şi operaţiuni specializate de investigare a defectelor apãrute, asigurare a pieselor de schimb, efectuare a depanarilor şi/sau inlocuirilor de componente defecte şi încercare funcţionalã a macaralei pentru demonstrarea calitãţii reparatiei efectuate, menite sa readuca macaraua în stare buna de funcţionare în condiţii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrãrile de reparare trebuie sa fie atestata printr-o autorizaţie emisã de ISCIR-INSPECT IT.
1.4.2 adâncimea de coborare a sarcinii - distanta pe verticala între nivelul pe care se sprijinã macaraua şi dispozitivul de manipulare a sarcinii aflat în poziţia de lucru inferioarã. Pentru poduri rulante adâncimea de coborare a sarcinii se mãsoarã pana la nivelul caii de rulare.
1.4.3 ampatament - distanta între axele organelor de sprijin ale macaralei, masurata în lungul unei axe paralele cu deplasarea longitudinala a instalaţiei.
1.4.4 automacara - macara cu braţ instalata pe sasiul autocamionului şi actionata de la motorul acestuia.
1.4.5 autorizarea functionarii - ansamblu de activitãţi de verificare şi validare a rezultatelor masurarilor şi încercãrilor functionale executate la punerea în funcţiune a macaralelor sau cu ocazia verificãrilor tehnice periodice ale acestora, în scopul confirmãrii îndeplinirii condiţiilor de funcţionare în securitate a macaralelor. Se efectueazã numai de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT IT în acest sens.
1.4.6 basculare braţ - miscarea unghiulara a bratului în plan vertical.
1.4.7 cerinta esenţialã - cerinta care are în vedere, în special, protecţia sãnãtãţii, securitatea utilizatorilor, protecţia proprietãţii şi a mediului, astfel cum este prevãzutã în actele normative în vigoare.
1.4.8 curatitor de sina - componenta de securitate destinatã indepartarii de pe calea de rulare a obstacolelor sau obiectelor care s-ar putea gãsi pe aceasta.
1.4.9 cursa de ridicare - distanta pe verticala între poziţiile de lucru inferioarã şi superioarã a dispozitivului de manipulare a sarcinii.
1.4.10 declaraţie de conformitate - procedura prin care un producãtor sau un reprezentant autorizat al acestuia da o asigurare scrisã ca un produs este conform condiţiilor specificate.
1.4.11 deschidere - pentru poduri rulante, distanta pe orizontala între axele sinelor cãilor de rulare ale instalaţiei.
1.4.12 dispozitiv de blocare - componenta de securitate destinatã reţinerii macaralelor care funcţioneazã pe sine de rulare în repaos, dupã terminarea lucrului, sau pe timp de furtuna, de la deplasarile sub acţiunea vantului.
1.4.13 dispozitiv de evitare a mersului oblic - componenta de securitate destinatã indicarii sau redresarii automate în scopul evitãrii mersului oblic al macaralei şi pentru a asigura securitatea construcţiei şi o funcţionare normalã fãrã intepeniri şi uzuri exagerate ale rotilor de rulare.
1.4.14 dispozitiv de manipulare a sarcinii - dispozitiv (carlig, graifar, electromagnet, furca sau altele) pentru apucarea/prinderea şi manipularea sarcinii.
1.4.15 dispozitiv de reţinere a fluidului din cilindri - componenta de securitate destinatã reţinerii fluidului în cilindri la scãderea brusca a presiunii.
1.4.16 ecartament-
a) pentru macarale cu braţ: distanta pe orizontala între axele sinelor sau între centrele suprafeţelor de rulare ale instalaţiei;
b) pentru carucioare: distanta între axele sinelor de rulare.
1.4.17 gabaritul macaralei - spaţiul determinat de condiţiile functionarii în siguranta a macaralei în vecinãtatea unor construcţii, ale cãrui limite pot fi depasite numai de dispozitivul de manipulare a sarcinii în timpul executãrii operaţiilor de manipulare.
1.4.18 importator - orice persoana fizica sau juridicã cu sediul în România care introduce pe piata un produs provenit dintr-o alta ţara.
1.4.19 introducere pe piata a macaralei - acţiune care are loc atunci când producãtorul pune pentru prima data macaraua la dispoziţia deţinãtorului.
1.4.20 introducerea pe piata a unui produs - acţiunea de a face disponibil pentru prima data, contra cost sau gratuit, un produs din domeniul reglementat, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii.
1.4.21 înãlţimea caii de rulare - distanta pe verticala între nivelul solului (pardoselii) şi nivelul superior al sinei pe care se deplaseaza podul rulant.
1.4.22 înãlţimea de ridicare - distanta pe verticala de la nivelul planului pe care este asezata macaraua pana la dispozitivul de manipulare a sarcinii când acesta se afla în poziţia de lucru superioarã. Pentru poduri rulante, înãlţimea de ridicare se mãsoarã de la nivelul solului.
1.4.23 încercãri dinamice - încercarea unei macarale prin executarea miscarilor de lucru cu o sarcina care depãşeşte cu Y% capacitatea de ridicare a macaralei.
1.4.24 încercãri statice - încercarea unei macarale prin aplicarea unei sarcini statice la dispozitivul de manipulare a sarcinii, care depãşeşte cu X% capacitatea de ridicare a macaralei.
1.4.25 limitator de sarcina şi de moment al sarcinii - componenta de securitate destinatã sa intrerupa automat actionarea mecanismului de ridicare în cazul depãşirii sarcinilor nominale, respectiv a momentelor, permitand actionarea mecanismelor în sensul coborarii sarcinii, respectiv micsorarii momentului de sarcina.
1.4.26 limitator de sfârşit de cursa - componenta de securitate destinatã sa intrerupa automat actionarea mecanismelor macaralei când pãrţile sale în mişcare depãşesc poziţiile limita de lucru stabilite, permitand actionarea mecanismelor în sens invers celui în care s-a limitat miscarea respectiva.
1.4.27 macara - instalatie de ridicat compusa de obicei dintr-un schelet metalic de forma, construcţie şi dimensiuni variabile şi dintr-unul sau mai multe mecanisme servind la ridicarea şi deplasarea sarcinii.
1.4.28 macara consola - macara cu braţ al carei dispozitiv de manipulare a sarcinii este suspendat de o consola fixatã rigid (un braţ) sau de un carucior care se poate deplasa în lungul consolei.
1.4.29 macara cu braţ - macara al carei dispozitiv de manipulare a sarcinii este suspendat de un braţ sau de un carucior care se poate deplasa în lungul bratului.
1.4.30 macara de cale feratã - macara care e instalata pe o platforma specialã care se deplaseaza pe calea feratã.
1.4.31 macara de perete - macara care este fixatã de un perete sau care se poate deplasa în lungul unei cai de rulare amplasate la înãlţime pe un perete sau pe o structura portanta.
1.4.32 macara deplasabila - macara care se poate deplasa în timpul lucrului.
1.4.33 macara derrick (macara catarg) - macara rotitoare cu un braţ articulat la partea inferioarã a unui catarg vertical, care este susţinut la vârf şi la baza.
1.4.34 macara mobila - macara cu braţ care poate fi prevãzutã cu un catarg (echipament turn) capabilã sa se deplaseze cu sarcina sau fãrã sarcina, fãrã a avea nevoie de cai de rulare fixe şi a carei stabilitate se bazeazã pe forţele de gravitatie.
1.4.35 macara portal - macara cu camp de acţiune paralelipipedic, la care scheletul metalic este compus dintr-o construcţie orizontala susţinutã de picioare care se pot deplasa pe sol pe sine de rulare paralele; pe construcţia orizontala se misca mecanismul sau instalatia de ridicat propriu-zisa (carucior, macara cu braţ etc.).
1.4.36 macara rotitoare - macara cu o platforma rotitoare care se poate roti în plan orizontal împreunã cu sarcina, în raport cu sasiul de baza sau cu baza fixa de sprijin.
1.4.37 macara turn - macara cu braţ rotitor care are bratul montat la partea superioarã a unui turn vertical.
1.4.38 mecanism de basculare - mecanism acţionat şi utilizat pentru modificarea razei de acţiune şi a inaltimii la care este ridicatã sarcina, prin variatia inclinarii bratului, şi/sau a bratului prelungitor.
1.4.39 mecanism de deplasare a caruciorului sau a palanului - mecanism acţionat şi utilizat pentru deplasarea caruciorului sau a planului de ridicare.
1.4.40 mecanism de deplasare a macaralei - mecanism acţionat şi utilizat pentru deplasarea macaralei.
1.4.41 mecanism de ridicare - mecanism acţionat şi utilizat pentru ridicarea şi coborârea sarcinii.
l.4.42 mecanism de rotire - mecanism acţionat şi utilizat pentru rotire în plan orizontal a partii rotitoare a macaralei.
1.4.43 modificarea razei de acţiune - deplasarea dispozitivului de manipulare prin coborârea, ridicarea sau prin deplasarea caruciorului.
1.4.44 moment de rasturnare produs de sarcina - produsul dintre distanta de la axa de ridicare a sarcinii la axa de rasturnare şi sarcina corespunzãtoare.
1.4.45 moment produs de sarcina - produsul între raza de acţiune şi sarcina corespunzãtoare.
1.4.46 opritor - componenta de securitate destinatã limitãrii deplasarii peste poziţiile limita de lucru stabilite.
1.4.47 organism de inspecţie - ISCIR-INSPECT, organism desemnat şi recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru supravegherea şi verificarea tehnica în funcţionare a macaralelor.
1.4.48 organism notificat - laborator de încercãri, de etalonare, organism de certificare sau organism de inspecţie, persoana juridicã cu sediul în România, care a fost desemnatã de o autoritate competenta sa efectueze evaluarea conformitatii într-un domeniu reglementat şi care este înscris în registrul organismelor notificate.
1.4.49 palan - mecanism compact de ridicare a sarcinii cu sau fãrã un mecanism de deplasare inclus în acelaşi ansamblu.
1.4.50 persoana expusã - orice persoana care se gãseşte integral sau parţial în zona periculoasa.
1.4.51 piesa de reazem - componenta de securitate destinatã evitãrii socurilor provenite din spargerea accidentala a rotilor de rulare sau a ruperii axelor acestora, precum şi impotriva deraierii.
1.4.52 pod rulant - macara cu camp de acţiune paralelipipedic, la care scheletul metalic este compus dintr-o construcţie orizontala având la capete roti de rulare care se deplaseaza pe sine de rulare paralele situate la înãlţime; pe construcţia orizontala se misca mecanismul sau instalatia de ridicare propriu-zisa (carucior, macara cu braţ etc.).
1.4.53 pod rulant de forjare - pod rulant echipat cu dispozitiv pentru ridicarea, manipularea şi rotirea pieselor forjate.
1.4.54 pod rulant de turnare - pod rulant echipat cu mecanism pentru ridicarea şi bascularea oalelor de turnare.
1.4.55 pod rulant stivuitor - pod rulant echipat cu o coloana suspendatã care susţine furcile de stivuire.
1.4.56 producãtor - persoana responsabilã pentru proiectarea şi realizarea unui produs (macara sau componenta de securitate) în scopul introducerii pe piata, în numele sau; responsabilitãţile producãtorului se aplica oricãrei persoane fizice sau juridice care asambleaza sau eticheteaza produse în vederea introducerii pe piata sub nume propriu; termen echivalent-fabricant.
1.4.57 producãtorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii şi fabricãrii componentelor de securitate.
1.4.58 proiectant - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii macaralelor, componentelor de securitate şi a proiectelor de reparaţii la macarale.
1.4.59 punerea în funcţiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul României de cãtre deţinãtor.
1.4.60 raza de acţiune - distanta pe orizontala între axa de rotire a platformei rotitoare a macaralei şi axa verticala a dispozitivului de manipulare a sarcinii când macaraua este amplasata pe o suprafata orizontala.
1.4.61 reprezentant autorizat al producãtorului - persoana juridicã imputernicita de producãtor sa acţioneze în numele acestuia.
1.4.62 ridicare (coborare) sarcina - deplasarea unei sarcini pe verticala.
1.4.63 sarcina nominalã - sarcina pentru care a fost proiectata şi construitã macaraua.
1.4.64 siguranta la carlig - componenta de securitate destinatã sa împiedice ieşirea accidentala din carlig a organelor de legare a sarcinilor.
1.4.65 stabilitatea macaralei - proprietatea unei macarale de a rezista momentelor de rasturnare.
1.4.66 stabilitatea proprie - proprietatea unei macarale de a rezista momentelor de rasturnare produse de acţiunea vantului sau de alte cauze atunci când macaraua nu lucreazã.
1.4.67 stabilitatea sub sarcina - proprietatea unei macarale de a rezista momentelor de rasturnare produse de greutatea sarcinii, de forţele de inertie, de acţiunea vantului şi de alte cauze.
1.4.68 tampon - componenta de securitate destinatã amortizarii socurilor la lovire.
1.4.69 troliu - mecanism care transmite forta de tracţiune prin intermediul unui organ flexibil (cablu, lant) de la un tambur acţionat.
1.4.70 utilizator - persoana fizica sau juridicã deţinãtoare a unei macarale, pe care o exploateazã în folos propriu şi care are obligaţia de a o utiliza numai dacã aceasta a fost supusã verificãrilor tehnice periodice şi a obţinut autorizaţia de funcţionare în urma acestora. Termen echivalent = deţinãtor.
1.4.71 verificare tehnica periodicã - activitate solicitatã de deţinãtor, la intervale predeterminate sau ori de câte ori deţinãtorul considera necesar, pentru a se asigura ca macaraua pe care o deţine şi o utilizeazã satisface cerinţele de funcţionare în securitate. Activitatea cuprinde un ansamblu de verificãri şi încercãri menite sa constate starea de buna funcţionare în condiţii de securitate a macaralei şi aptitudinea acesteia de a-şi îndeplini rolul funcţional conform specificatiilor montatorului. Activitatea se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau, dupã caz, de RSVTI autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT IT în acest sens.
1.4.72 viteza de deplasare - viteza de deplasare în regim stabilizat a unei macarale.
1.4.73 viteza de deplasare a caruciorului - viteza de deplasare în regim stabilizat a caruciorului.
1.4.74 viteza de ridicare (coborare) a sarcinii - viteza de deplasare pe verticala în regim stabilizat a sarcinii de lucru.
1.4.75 viteza de rotire - viteza unghiulara de rotire în regim stabilizat a platformei rotitoare a unei macarale.
1.4.76 zona periculoasa - orice zona din interiorul şi/sau din apropierea unei macarale, în care prezenta unei persoane expuse constituie un risc pentru sãnãtatea sau securitatea sa.

1.5 Abrevieri
IT - Inspecţia teritorialã
PT - Prescripţie tehnica
RSVTI - Responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor
RTS - Responsabil tehnic cu sudura

2 CERINŢE ESENŢIALE DE SĂNĂTATE ŞI DE SECURITATE CE TREBUIE SA FIE ASIGURATE LA PROIECTAREA ŞI CONSTRUIREA MACARALELOR ŞI COMPONENTELOR DE SECURITATE

2.1 Dispoziţii preliminare
Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi de securitate conţinute în prezenta prescripţie tehnica sunt obligatorii.
Macaralele sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se atinga obiectivele acestor cerinţe esenţiale.
Producãtorul macaralelor sau al componentelor de securitate are obligaţia sa efectueze analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor sale, fiind obligat sa proiecteze şi sa construiascã produsele ţinând seama de aceasta analiza.
Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi securitate pentru macaralele care lucreazã în medii potenţial explozive sunt prezentate în anexa X.

2.2 Generalitati

2.2.1 Principii de integrare a securitãţii
2.2.1.1 Prin construcţie macaralele trebuie sa fie apte de a-şi asigura funcţia, sa fie reglate şi întreţinute fãrã ca persoanele sa fie expuse riscului atunci când aceste operaţii sunt efectuate în condiţii prevãzute de producãtor.
Mãsurile adoptate trebuie sa asigure eliminarea riscurilor de accidentare pe intreaga durata de viata previzibila a macaralei, inclusiv fazele de montare şi demontare, chiar dacã aceste riscuri de accidentare rezulta din situaţii anormale previzibile.
2.2.1.2 La alegerea celei mai corespunzãtoare soluţii producãtorul trebuie sa aplice urmãtoarele principii:
- eliminarea sau reducerea riscurilor într-o mãsura maxim posibila (integrarea elementelor de securitate încã din faza de proiectare şi de execuţie a macaralei);
- adoptarea mãsurilor de protecţie necesare pentru riscurile care nu au putut fi eliminate;
- informarea utilizatorilor despre riscurile reziduale datorate eficacitatii incomplete a mãsurilor de protecţie adoptate.
2.2.1.3 La proiectarea şi construcţia macaralei, precum şi la elaborarea cãrţii tehnice, producãtorul trebuie sa ia în considerare nu numai utilizarea sa normalã, ci şi alte situaţii rezonabil previzibile.
Macaraua trebuie sa fie astfel proiectata încât sa se evite utilizarea sa anormala, dacã aceasta comporta un risc. Eventual, cartea tehnica trebuie sa atragã atenţia utilizatorului asupra contraindicatiilor privind folosirea macaralei.
2.2.1.4 În condiţiile de utilizare prevãzute ale macaralei trebuie sa fie reduse la minimum disconfortul, oboseala şi tensiunile psihice ale personalului manevrant, aplicând principiile ergonomiei.
2.2.2 Iluminatul
Producãtorul trebuie sa furnizeze macaraua cu un sistem de iluminat incorporat, adecvat situaţiilor în care chiar în condiţiile unui iluminat ambiant normal, lipsa acestui sistem ar putea duce la apariţia unor riscuri.
Pentru macaralele autopropulsate prevãzute de producãtor a fi utilizate şi în locuri lipsite de iluminat acestea trebuie sa fie prevãzute cu un sistem de iluminat adecvat activitãţii care trebuie desfasurata, fãrã a incalca prevederile altor reglementãri aplicabile (codul rutier etc.).
2.2.3 Postul de manevrare
Postul de manevrare al macaralei trebuie sa fie proiectat ţinând seama de principiile ergonomice.
Vizibilitatea de la postul de conducere trebuie sa permitã manevrantului operarea în condiţii de securitate atât pentru el, cat şi pentru persoanele expuse.
În caz de necesitate macaraua trebuie sa fie prevãzutã cu dispozitive adecvate care sa previnã riscurile datorate insuficienţei vizibilitatii directe.
Macaraua trebuie sa fie proiectata şi construitã astfel încât, la postul de manevrare sa nu poatã sa apara riscuri datorate contactului involuntar al manevrantului cu rotile sau senilei macaralei.
Postul de manevrare trebuie sa fie proiectat şi construit astfel încât sa se evite riscurile pentru sãnãtate datorate gazelor de esapament sau lipsei de oxigen.
2.2.3 Organe de comanda
Organele de comanda trebuie sa fie:
- vizibile, uşor de identificat şi, când este necesar, sa fie marcate corespunzãtor;
- dispuse astfel încât sa se garanteze o manevra sigura, univoca şi rapida;
- proiectate astfel încât sensul de mişcare al organului de comanda sa corespundã cu sensul miscarii organului sau mecanismului comandat;
- amplasate în afarã zonelor periculoase dispuse astfel încât actionarea lor sa nu provoace riscuri suplimentare;
- proiectate sau protejate astfel încât actionarea lor, dacã poate provoca un risc, sa nu se poatã produce fãrã o manevra intenţionatã;
- executate astfel încât sa reziste la eforturi previzibile.
Macaraua trebuie sa fie prevãzutã cu mijloace de semnalizare (cadrane, LED-uri etc.) şi indicaţii a cãror cunoaştere este necesarã pentru funcţionarea în securitate. De la locul sau de comanda personalul manevrant trebuie sa perceapã semnalele indicatoarelor sus menţionate.
Macaralele în a cãror manevrare exista pedale, acestea trebuie sa fie proiectate, construite şi dispuse astfel încât sa poatã fi acţionate în deplina siguranta şi cu riscuri minime de confuzie. Când actionarea lor poate comporta riscuri, mai ales miscari periculoase, organele de comanda ale macaralei trebuie sa revinã în poziţie neutra imediat ce manevrantul la lasa libere.
2.2.4 Pornirea
Macaralele trebuie sa fie prevãzute cu mijloace care sa nu permitã pornirea de cãtre persoane neautorizate.
Pornirea macaralei trebuie sa fie posibila numai printr-o acţiune voluntara a organului de comanda prevãzut special pentru acest scop.
Aceasta cerinta este obligatorie:
- în cazul repunerii în funcţiune a macaralei dupã o oprire, independent de cauza ei;
- pentru comandarea oricãrei modificãri semnificative a condiţiilor de funcţionare. Când pentru operaţiile sale o macara autopropulsata este echipata cu dispozitive care îi depãşesc gabaritul obişnuit(sisteme de cãlare, brate de macara etc.), atunci este necesar ca manevrantul sa dispunã de mijloace care sa-I permitã verificarea cu usurinta, înainte de deplasarea macaralei, dacã respectivele dispozitive se afla într-o poziţie determinata care sa-i asigure deplasarea fãrã riscuri, în momentul pornirii motorului nu trebuie sa se producã deplasarea macaralei.
2.2.5 Oprirea normalã
Orice macara trebuie sa fie prevãzutã cu un organ de comanda care sa permitã oprirea completa în condiţii de securitate.
Orice post de lucru trebuie sa fie prevãzut cu un organ de comanda care sa permitã oprirea, în funcţie de riscurile existente, a tuturor elementelor mobile ale macaralei sau a unei pãrţi dintre acestea, astfel încât macaraua sa fie adusã în stare de securitate.
Comanda de oprire a macaralei trebuie sa fie prioritara în comparatie cu comanda de pornire.
2.2.6 Oprirea de urgenta
Orice macara trebuie sa fie prevãzutã cu unul sau mai multe dispozitive de oprire de urgenta care permit evitarea situaţiilor periculoase, care risca sa se producã iminent sau care sunt în curs de producere.
Dupã ce înceteazã actionarea comenzii de oprire de urgenta, dupã ce s-a declansat un ordin de oprire, acest ordin trebuie sa fie menţinut prin blocarea dispozitivului de oprire de urgenta pana la deblocarea acestuia.
2.2.7 Defectarea alimentarii cu energie
Întreruperea, restabilirea dupã o întrerupere, sau variatia, oricare ar fi sensul, alimentarii cu energie a macaralei nu trebuie sa creeze situaţii periculoase, în mod special se va evita:
- pornirea neasteptata;
- împiedicarea opririi macaralei, în cazul în care comanda a fost deja data;
- cãderea sarcinii din electromagnet;
- împiedicarea opririi elementelor mobile de orice tip;
- ineficacitatea dispozitivelor de protecţie.
2.2.8 Defectarea circuitului de comanda
Defectarea logicii circuitului de comanda sau deteriorarea circuitului de comanda nu trebuie sa ducã la situaţii periculoase.
2.2.9 Stabilitatea
Macaraua şi subansamblurile sale trebuie sa fie proiectate şi executate astfel încât, în condiţiile de funcţionare prevãzute, stabilitatea sa fie cat mai mare încât sa permitã utilizarea sa fãrã risc de rasturnare, de cadere sau deplasare intempestiva.
2.2.10 Mijloace de acces
Producãtorul trebuie sa prevadã mijloacele de acces la postul de lucru sau la punctele de intervenţie.
2.2.11 Separarea surselor de energie
Orice macara trebuie sa fie prevãzutã cu dispozitive care sa permitã separarea acesteia de oricare din sursele de alimentare cu energie.
Aceste dispozitive trebuie sa fie identificabile şi blocabile atunci când recuplarea lor reprezintã un pericol pentru persoanele expuse.
Dispozitivul trebuie sa fie de asemenea blocabil dacã operatorul nu poate verifica de la toate posturile de lucru starea realã de separare de sursa de alimentare cu energie.
Eventuala energie reziduala sau inmagazinata, dupã separarea de sursa de alimentare a macaralei, trebuie sa poatã fi disipata fãrã pericol pentru persoanele expuse.
2.2.12 Dispozitive de alarmare
Dacã macaraua este prevãzutã cu un sistem de alarmare, acesta trebuie sa fie uşor perceptibil, clar şi uşor de înţeles, fãrã ambiguitãţi.
2.2.13 Ghidaje şi cai de rulare
Macaraua trebuie sa fie prevãzutã cu dispozitive care acţioneazã asupra ghidajelor sau cãilor de rulare, astfel încât sa se evite deraierile.
Totodatã, în cazul deraierii macaralei, chiar în condiţiile existenţei dispozitivelor sus menţionate sau în cazul avariei unui element de ghidare sau de rulare, trebuie sa fie prevãzute dispozitive care sa împiedice cãderea componentelor sau a sarcinii, precum şi rãsturnarea macaralei.
2.2.14 Rezistenta mecanicã
Macaraua şi accesoriile de ridicare trebuie sa poatã rezista la solicitarile la care sunt supuse în timpul functionarii.
Aceasta cerinta trebuie, de asemenea, sa fie îndeplinitã în timpul transportului, montarii şi demontarii.
Macaraua şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite în asa fel încât sa se evite defecţiunile datorate oboselii sau uzurii, având în vedere utilizarea prevãzutã.
Materialele folosite trebuie sa fie alese luându-se în consideraţie mediile de utilizare prevãzute de producãtor, în special în ceea ce priveşte coroziunea, abraziunea, socurile, fragilitatea la frig şi imbatranirea.
Macaraua şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite pentru a suporta suprasarcinile aplicate la probele statice, fãrã a prezenta deformatii permanente sau disfimctii.
Macaraua şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite pentru a suporta probele dinamice.
2.2.15 Scripeti, tamburi, lanturi şi cabluri
Diametrele scripetilor, ale tamburilor şi ale rolelor trebuie sa fie compatibile şi adecvate dimensiunilor cablurilor sau ale lanturilor cu care pot fi echipate.
Tamburii şi rolele trebuie sa fie proiectate, construite şi instalate astfel încât cablurile sau lanţurile sa se poatã infasura fãrã a ieşi din locasul prevãzut.
2.2.16 Controlul miscarilor
Dispozitivele de control al miscarilor trebuie sa acţioneze în vederea asigurãrii securitãţii macaralei pe care sunt instalate, astfel:
a) macaraua trebuie sa fie proiectata şi echipata cu dispozitive care sa menţinã amplitudinea miscarilor elementelor lor între limitele prevãzute; acţiunea acestor dispozitive trebuie, dupã caz, sa fie precedatã de un avertisment.
b) când mai multe macarale fixe sau care ruleaza pe sina pot fi manevrate simultan şi exista riscul de ciocnire, atunci aceste macarale trebuie sa fie proiectate şi construite pentru a putea fi echipate cu sisteme care permit evitarea acestor riscuri;
c) mecanismele macaralei trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sarcinile sa nu poatã devia în mod periculos sau sa cada liber pe neaşteptate, în cazul întreruperii parţiale sau totale a energiei electrice sau când înceteazã acţiunea personalului manevrant;
d) elementele de prindere trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se evite cãderea neasteptata a sarcinilor.

2.3 Riscuri

2.3.1 Riscuri datorate mijloacelor de acces
Mijloacele de acces sau de sprijin ale manevrantilor trebuie sa fie proiectate, construite şi dispuse, astfel încât operatorii sa le utilizeze din instinct şi sa nu recurgã în acest scop la organele de comanda.
2.3.2 Riscuri de incendiu
În funcţie de riscurile prevãzute de producãtor macaraua trebuie ca în timpul utilizãrii sa permitã amplasarea extinctoarelor în locuri uşor accesibile.
2.3.3 Riscuri datorate energiei electrice
Macaraua alimentata cu energie electrica trebuie sa fie astfel proiectata, construitã şi echipata încât sa previnã sau sa permitã prevenirea riscurilor de origine electrica.
2.3.4 Riscuri datorate electricitatii statice
Macaraua trebuie sa fie proiectata astfel încât sa se evite sau sa se reducã posibilitatea apariţiei sarcinilor electrostatice periculoase şi/sau trebuie sa fie prevãzute mijloace care sa permitã descãrcarea lor.
2.3.5 Riscuri datorate energiilor, altele decât cele electrice
Dacã macaraua este alimentata cu o sursa de energie diferita de cea electrica (hidraulica, pneumatica, termica etc.) trebuie sa fie proiectata, construitã şi echipata astfel previnã toate riscurile care pot decurge din utilizarea acestor tipuri de energie.
2.3.6 Riscuri datorate sarcinilor manipulate
Poziţia postului de conducere a macaralei trebuie sa permitã supravegherea traiectoriilor elementelor în mişcare pentru a evita posibilitatea lovirii persoanelor, obiectivelor din zona periculoasa sau a altor macarale care ar funcţiona eventual simultan şi deci ar prezenta un pericol.
Macaraua trebuie sa fie proiectata şi construitã astfel încât persoanele expuse în zona periculoasa sa nu fie lovite de sarcini sau de contragreutati.
2.3.7 Riscuri datorate fulgerelor
Macaraua expusã fulgerelor în timpul utilizãrii trebuie sa fie echipata astfel încât eventualele sarcini electrice sa se scurgã în pãmânt.
2.3.8 Riscuri reziduale
Dacã riscurile continua sa persiste, cu toate mãsurile luate sau dacã se prevede existenta unor riscuri, producãtorul trebuie sa prevadã avertizari.
Avertizarile trebuie sa utilizeze, de preferinta, simboluri uşor de înţeles şi sa fie redactate în limba romana.

2.4 Marcarea

Fiecare macara trebuie sa aibã afişate lizibil şi inteligibil, astfel încât sa nu poatã fi şterse, urmãtoarele:
- numele fabricantului şi adresa lui;
- marcajul de conformitate şi anul de fabricaţie; indicarea seriei sau a tipului;
- parametrii de funcţionare.

3 PROIECTAREA ŞI FABRICAREA

3.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o îndeplineascã proiectarea şi fabricarea macaralelor şi a componentelor de securitate este asigurarea functionarii acestora în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica a macaralei.
3.2 Proiectantul trebuie sa-şi asume responsabilitatea privind conceptia soluţiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor instalaţiilor şi componentelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi pentru stabilirea metodelor pentru încercãri şi verificãri tehnice, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
3.3 La proiectarea şi fabricarea macaralelor, producãtorul trebuie sa ia în considerare nu numai utilizarea normalã ci şi alte situaţii rezonabile previzibile.
3.4 Proiectantul va trebui sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare macara, care asigura funcţionarea în condiţii de securitate a acesteia.
Componentele de securitate ce se folosesc, dupã caz, la macarale sunt urmãtoarele:
a) Limitatoare de sfârşit de cursa
b) Limitatoare de sarcina şi de moment al sarcinii
c) Dispozitive de reţinere a fluidului din cilindri
d) Dispozitive de blocare şi evitare a mersului oblic
e) Tampoane şi opritoare
f) Piese de reazem şi curatitoare de sina
g) Sigurante la carlig
h) Contacte electrice de siguranta:
- Contacte electrice la porţile sau scarile de acces pe macara
- Contacte electrice la usa şi chepengul de acces în cabina de comanda
- Contacte electrice pe poziţia de zero a manetelor aparatelor de comanda
- Contacte electrice ale dispozitivelor de blocare pe sina
3.5 La proiectarea elementelor portante (de rezistenta) ale macaralelor, producãtorul trebuie sa ţinã seama şi de solicitarile seismice ce pot aparea în construcţiile respective conform zonarii seismice a teritoriului României.
3.6 Producãtorii macaralei şi componentelor de securitate aferente acesteia sunt obligaţi sa respecte întocmai cerinţele esenţiale de securitate precizate la capitolul 2.
3.7 Producãtorii macaralei şi componentelor de securitate rãspund de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie, de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite.

4 INTRODUCEREA PE PIATA A MACARALELOR ŞI COMPONENTELOR DE SECURITATE AFERENTE ACESTORA

4.1 Pentru introducerea pe piata în România a macaralelor şi componentelor de securitate aferente acestora din import este necesarã eliberarea de ISCIR-INSPECT a unui document/dovada de luare în evidenta.
4.2 Documentul/dovada de luare în evidenta pentru macaralele şi componentele de securitate aferente acestora va fi eliberat în conformitate cu reglementãrile ISCIR-INSPECT în vigoare la data efectuãrii importului.
4.3 În vederea introducerii pe piata în România, orice macara şi componenta de securitate aferentã acesteia trebuie sa îndeplineascã cerinţele esenţiale de securitate menţionate la capitolul 2.
4.4 Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat în România va întocmi instrucţiuni de utilizare şi de mentenanta în limba romana şi va aplica pe macara informaţii cu caracter permanent.

5 MONTAREA ŞI REPARAREA

5.1 Proiectarea
5.1.1 Pentru efectuarea lucrãrilor de montaj/reparaţii trebuie sa se întocmeascã proiecte care sa fie în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice, actelor normative şi legilor în vigoare.
5.1.2 Unitatea de proiectare trebuie sa fie autorizata de ISCIR-INSPECT în acest scop şi rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al elementelor proiectate ale macaralelor potrivit condiţiilor de funcţionare în condiţii de securitate, de stabilirea condiţiilor tehnice de execuţie şi control.
5.1.3 Condiţiile de autorizare ale unitãţilor de proiectare sunt precizate în anexa E.

5.2 Montarea

5.2.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã montarea macaralelor şi componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare.
5.2.2 Montarea macaralelor şi componentelor de securitate aferente acestora trebuie sa fie efectuatã de agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, denumiţi în continuare "montatori", care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi personal tehnic calificat.
5.2.3 Condiţiile de autorizare a montatorului sunt precizate în anexa B.
5.2.4 Lucrãrile de montaj se vor executa pe baza unui proiect detaliat pe faze şi defalcat pe responsabilitãţi, care va respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice, standardele, actele normative în vigoare şi instrucţiunile de montaj ale producãtorului.
5.2.5 Documentaţia tehnica de montaj se completeazã pentru fiecare macara în parte, care necesita o operaţie de montaj la locul de funcţionare, şi se va anexa la cartea macaralei.
Documentaţia tehnica de montaj trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele :
a) lista documentaţiei de montaj, piese scrise şi desenate;
b) certificat de calitate privind construcţia grinzilor cãilor de rulare şi a sistemului de sustinere a acestora; pentru cãile de rulare de pe sol, se va certifica pregãtirea şi amenajarea terenului;
c) abaterile mãsurate ale caii de rulare;
d) fişele de omologare şi specificaţiile procedurilor de sudare;
e) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi care au executat lucrarea şi cu valabilitatea autorizaţiilor;
f) certificatele de calitate ale materialelor de adaos folosite la imbinarile sudate;
g) certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
h) masurarile dimensionale şi abaterile efective obţinute care nu trebuie sa depãşeascã limitele maxime impuse de proiectant;
i) certificatul masurarilor izolatiei, reglarii automatelor de protecţie şi verificãrii impotriva tensiunilor de atingere;
j) schita cuprinzând dimensiunile de gabarit şi spaţiile de siguranta cu indicarea accesului la macara;
k) procesul-verbal încheiat cu ocazia încercãrilor de casa, semnat de montator şi beneficiar;
l) rezultatele verificãrilor cerute în mod special de inspectorul de specialitate ISCIR-INSPECT IT la locul de montaj (de exemplu : control nedistructiv, masurari tensometrice, vibrometrice, de luminozitate, de zgomot sau topometrice);
m) proiectul care a stat la baza efectuãrii montajului macaralei;
5.2.6 Înaintea efectuãrii probelor de casa trebuie sa fie îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) toate lucrãrile de montaj au fost complet terminate;
b) construcţia cãilor de rulare, a cãilor de circulaţie în lungul caii de rulare şi a scarilor de acces la cabina macaragiului şi la calea de rulare au fost terminate;
c) toate elementele componente ale macaralei, respectiv mecanismele supuse frecarii, au fost gresate;
d) componentele de securitate, franele, dispozitivele de semnalizare, aparatele de comanda şi instalatia de protecţie impotriva tensiunilor de atingere au fost verificate şi au corespuns; franele trebuie sa funcţioneze astfel încât opririle mecanismelor şi ale macaralei sa se facã fãrã socuri periculoase;
e) camele de actionare a limitatoarelor de sfârşit de cursa, pentru deplasarea macaralei şi a caruciorului, au fost reglate în conformitate cu indicaţiile documentaţiei tehnice şi ţinând seama de spaţiul de franare;
f) pornirea motoarelor de actionare nu se face brusc, iar încãlzirea lor a fost în limitele admise;
g) macaraua a fost prevãzutã cu tablita indicatoare a sarcinii maxime şi au fost montate sau afişate toate panourile de protecţie, inscriptionarile de avertizare şi tablitele indicatoare de securitate, inclusiv "Instrucţiunile de exploatare" şi mãsurile de protecţia muncii pentru macaragii.
5.2.7 Dupã finalizarea lucrãrilor de montaj se va întocmi un proces-verbal cu rezultatul probelor de casa. Verificãrile şi incercarile care constituie probele de casa sunt cel puţin urmãtoarele:
a) verificãri:
- dacã s-au montat toate ansamblele şi subansamblele macaralei conform documentaţiei tehnice, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi normativelor în vigoare;
- dacã imbinarile sudate sau nituite şi construcţia metalicã nu prezintã defecte;
- dacã locurile de lucru sunt uşor accesibile pentru personalul care executa lucrãri de revizie, întreţinere, reparare şi verificare;
- dacã sunt respectate gabaritele de libera trecere şi spaţiile de siguranta prevãzute;
- dacã instalatia electrica este echipata cu dispozitive de protecţie şi prevãzutã cu inscriptionarile reglementare;
- dacã releele electromagnetice funcţioneazã corespunzãtor;
- dacã se respecta verticalitatea turnului;
- existenta certificatului pentru calea de rulare precum şi pentru terenul respectiv, dupã caz;
- dacã macaralele şi îndeosebi organele principale accesibile persoanelor care le deservesc sunt legate la instalatia de protecţie impotriva tensiunilor de atingere şi dacã aceasta instalatie este executatã corespunzãtor;
- dacã este corespunzãtoare calea de rulare şi permite funcţionarea macaralei fãrã uzura prematura a rotilor de rulare şi fãrã pericol de deraiere;
- dacã macaraua este echipata cu componentele de securitate prevãzute în prezenta prescripţie tehnica;
b) încercãri:
- încercarea în gol, care se executa prin actionarea mecanismelor respective, fãrã ca mecanismul de ridicare sa fie încãrcat cu sarcina; cu aceasta ocazie se verifica şi funcţionarea componentelor de securitate, cu excepţia limitatorului de sarcina sau de moment;
- incercarile sub sarcina, care se efectueazã atât static cat şi dinamic, conform pct. 6.3.5 şi pct. 6.3.6; aceste încercãri se efectueazã numai cu sarcina nominalã, dupã ce incercarile în gol au dat rezultate corespunzãtoare.
5.2.8 Macaralelor turn care poseda autorizaţie de funcţionare şi se remonteaza într-un alt loc de lucru, li se vor întocmi urmãtoarele documente:
a) certificatul de verificare a instalaţiei de protecţie impotriva tensiunilor de atingere;
b) certificatul de calitate al caii de rulare, fişa de mãsurãtori şi atestarea calitãţii şi rezistentei solului, însuşite de şeful şantierului de construcţii;
c) lista lucrãrilor efectuate la macara înainte de remontare (înlocuiri de nituri şi suruburi la construcţia metalicã, subansamble ale mecanismelor etc.);
d) certificatele de calitate ale elementelor folosite la lucrãrile de mai sus;
e) orice alte certificate sau buletine de verificare considerate necesare.
5.2.9 Macaralele turn care se monteaza pe sol, lângã locul de pregãtire a unei fundaţii (de exemplu o groapa), se vor amplasa astfel încât presiunea pe sol a macaralei sa nu se transmitã pana la interiorul zonei de alunecare a terenului.
I funcţie de acest factor de rezistenta a solului, se vor indica pe baza de calcul condiţiile de amplasare (distanta minima dintre calea de rulare a macaralei şi marginea gropii respective).
5.2.10 În cazul în care fundaţia clãdirii este executatã şi s-a umplut şi golul din jurul acesteia, calea de rulare se aseaza în funcţie de rezistenta partii inferioare a clãdirii.
5.2.11 Spaţiul de siguranta între o macara turn cu braţ inclinabil, deplasabila pe cai de rulare, şi pãrţile proeminente ale unei clãdiri trebuie sa fie de cel puţin 500 mm.
La macaralele turn cu braţ inclinabil, stationare, distanta menţionatã mai sus poate fi mai mica. La stabilirea ei se vor avea în vedere deformatiile turnului şi bratului precum şi vibratiile lor, astfel încât macaraua sa nu atinga construcţia clãdirii.
5.2.12 La macaralele turn cu braţ orizontal, macaraua va fi astfel ridicatã încât la rotirea bratului, nivelul cel mai de jos al elementelor bratului şi contrabratului fata de suprafata construcţiei sa fie de cel puţin 200 mm.
5.2.13 În cazul în care doua sau mai multe macarale turn lucreazã în apropiere una de alta se vor asigura spaţii de siguranta sau se vor stabili prioritati de lucru pentru bratele acestora astfel încât sa nu fie posibila atingerea macaralelor.
5.2.14 La ridicarea şi manevrarea sarcinilor în imediata apropiere a unei clãdiri trebuie sa se asigure o distanta corespunzãtoare între carlig şi zidul clãdirii pentru a se evita loviturile din cauza miscarii de pendulare, rotire etc. în astfel de cazuri se recomanda dirijarea sarcinii de pe sol cu franghii.
5.2.15 Montatorul are obligaţia sa participe la verificarea tehnica oficialã pentru autorizarea de funcţionare a macaralei şi sa prezinte procesul-verbal al încercãrilor de casa semnat de montator şi beneficiar, care va fi anexat la cartea macaralei.
5.2.16 La lucrãrile de montare, montatorul va respecta Normele Tehnice de protecţia muncii specifice şi Normele Tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor valabile pe teritoriul României.

5.3 Repararea

5.3.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã repararea macaralelor este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare.
5.3.2 Repararea macaralelor trebuie sa fie facuta de agenţi economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi sunt autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT în acest scop.
5.3.3 Repararea componentelor de securitate se va realiza de cãtre producãtorul şi de agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT pentru lucrãri de reparaţii cu asumarea responsabilitãţii şi garantarea functionarii normale în condiţii de siguranta a acestora.
5.3.4 Documentaţia tehnica pentru repararea macaralelor se va elabora de cãtre proiectanţi autorizaţi de ISCIR-INSPECT, în limitele şi condiţiile prevãzute în anexa L Proiectantul rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al tuturor elementelor macaralelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi de stabilirea metodelor şi volumului de verificare dupã reparare.
5.3.5 Reparatorul rãspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie şi de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, cu prevederile documentaţiei tehnice pentru reparare şi cu instrucţiunile de reparare a macaralelor. Condiţiile privind autorizarea reparatorilor precum şi obligaţiile şi responsabilitãţile ce le revin sunt prevãzute în anexa B.
5.3.6 Autorizaţia de a repara macarale nu este necesarã atunci când reparaţia se efectueazã de cãtre unitatea constructoare a instalaţiei.
5.3.7 La lucrãrile de reparaţii ale macaralelor trebuie sa fie folosit personal calificat şi instruit anume în acest scop.
5.3.8 La efectuarea lucrãrilor de reparaţii ale macaralelor se vor lua mãsuri corespunzãtoare pentru prevenirea avariilor şi accidentelor.
5.3.9 Agenţii economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT pentru reparare pot efectua şi lucrãri de întreţinere şi revizie la macarale.
5.3.10 La lucrãrile de reparare, reparatorul va respecta Normele Tehnice de protecţia muncii şi Normele Tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor valabile pe teritoriul României.

6 AUTORIZAREA DE FUNCŢIONARE

6.1 Generalitati

6.1.1 Macaralele pot fi puse în funcţiune numai dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare în urma unei verificãri tehnice oficiale efectuate în conformitate cu prevederile prezentei 21 prescripţii tehnice.
6.1.1.1 Macaralele care se verifica, în mod obligatoriu, de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sunt prezentate în anexa M şi se înregistreazã în evidenta ISCIR-INSPECT IT.
6.1.1.2 Macaralele care se verifica de cãtre RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, al unitãţii deţinãtoare sunt prezentate în anexa N şi nu se înregistreazã în evidentele ISCIR-INSPECT IT.
6.1.1.3 Macaralele necuprinse în anexa N vor fi înregistrate în evidenta ISCIR-INSPECT IT, iar verificarea tehnica oficialã va putea fi efectuatã şi de RSVTI al unitãţii deţinãtoare, numai cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.
6.1.2 Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a macaralelor, beneficiarul de acord, dupã caz, cu unitatea de montaj trebuie sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT IT, efectuarea verificãrii propunand şi data în acest scop. Totodatã, va prezenta urmãtoarea documentaţie:
- cartea macaralei - completatã cu documentaţia de montaj, dupã caz. În cazul instalaţiilor importate se va prezenta şi documentul/dovada de luare în evidenta eliberat(a) de ISCIR-INSPECT la efectuarea importului;
- declaraţia de conformitate a macaralei;
- procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzãtoare.
6.1.3 Documentaţia va fi înregistratã la ISCIR - INSPECT IT care va stabili cu beneficiarul:
a) fie data certa la care urmeazã sa se efectueze verificarea de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT IT;
b) fie acordul scris în vederea verificãrii şi eliberãrii autorizaţiei de cãtre RSVTI, din cadrul unitãţii deţinãtoare.
6.1.4 Documentaţia incompleta va fi înapoiatã unitãţii deţinãtoare pentru a fi completatã, iar data verificãrii va fi stabilitã în condiţiile arãtate anterior, dupã completarea acesteia.
6.1.5 Instalaţiile care necesita montare la locul de funcţionare vor fi pregãtite şi prezentate la verificarea în vederea autorizãrii functionarii de cãtre unitatea care executa montajul. La verificare trebuie sa participe responsabilul tehnic cu supravegherea lucrãrilor din unitatea de montaj respectiva.
6.1.6 Toate macaralele supuse prevederilor prezentei prescripţii tehnice se vor autoriza la prima punere în funcţiune de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.
6.1.7 Autorizarea functionarii macaralelor de cãtre RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, din unitatea deţinãtoare se va realiza în aceleaşi condiţii ca şi autorizarea prin inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT.

6.2 Cartea macaralei

6.2.1 Cartea macaralei pentru macaralele noi, trebuie sa conţinã:
1) Cartea macaralei - partea tehnica, care va conţine: - indicaţii privind marcarea;
- caracteristici tehnice de baza ale macaralei (diagramele sarcinilor pentru fiecare configuratie în parte a macaralei, dacã este cazul);
- caracteristicile dispozitivelor pentru prinderea şi ridicarea sarcinii (limite de utilizare, condiţii normale de utilizare, instrucţiuni de utilizare şi mentenanta);
- planuri şi scheme necesare pentru:
● punerea în funcţiune;
● întreţinerea şi inspecţia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
● verificarea functionarii;
● reparare;
- instrucţiuni pentru:
● transportul macaralei şi subansamblelor;
● montare şi demontare;
● instalare şi reglare;
● contraindicatii privind utilizarea macaralei;
- informaţii referitoare la instalare şi montaj, destinate reducerii zgomotului şi vibratiilor (atenuatoare de zgomot, amortizoare de vibratii, fundaţii vibroizolante etc.);
- instrucţiuni de utilizare a macaralei în medii potenţial explozive, când este cazul. Aceasta carte trebuie sa fie redactatã sau tradusa în limba romana.
2) Cartea macaralei - partea de exploatare, în care se completeazã procesele-verbale de verificare şi de inspecţie.
Cartea macaralei va fi completatã cu documentaţia de montaj (acolo unde este cazul), întocmitã de montatorul autorizat de ISCIR-INSPECT.
6.2.2 Cartea macaralei pentru macaralele aflate în exploatare, trebuie sa conţinã:
1) Cartea macaralei - partea de construcţie şi de montaj (dacã este cazul) şi anexele obligatorii:
- desenul tip de ansamblu;
- fişa (schita) de marcaje aplicate pe macara, pentru subansamble (numãr de fabricaţie, poansoane sudori etc.);
- scheme electrice, hidraulice, pneumatice etc.;
- scheme cinematice şi de ungere;
- diagrame de sarcina;
- calculul stabilitatii la rasturnare (dupã caz);
- instrucţiuni şi scheme pentru montaj;
- instrucţiuni pentru încercãri şi exploatare;
- lista pieselor de schimb;
2) Cartea macaralei - partea de exploatare, în care se completeazã procesele-verbale de verificare şi de inspecţie.
6.2.3 Cartea macaralei pentru macaralele care au documentaţie incompleta sau lipsa şi aflate în perioada de exploatare, la care nu se poate reconstitui, în nici un fel, cartea macaralei-partea de construcţie elaborata iniţial de producãtor, se va completa respectând urmãtoarea procedura:
a) se va întocmi documentaţia tehnica de cãtre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT, care va stabili parametrii de utilizare ai macaralei (dacã este cazul);
b) unitatea de proiectare va elabora un plan de verificare a macaralei cu menţionarea metodelor şi volumului de încercãri la care va fi supusã macaraua (dacã este
cazul);
c) o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT pentru activitatea de montare/reparare a macaralelor va derula planul de verificare şi va emite concluziile testelor într-un raport tehnic de încercãri şi verificãri, însoţit de buletine de analiza ale examinarilor distructive şi nedistructive, eliberate de laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT (dacã este cazul);
d) se vor elabora instrucţiuni de exploatare, întreţinere şi revizie a macaralei;
e) dupã autorizarea de funcţionare a macaralei de cãtre ISCIR-INSPECT IT, montatorul/reparatorul va marca pe macara (dacã este cazul):
- un numãr de înregistrare (corespunzãtor poziţiei din registrul de evidenta al proiectantului);
- parametrii de exploatare ai macaralei.
Cartea macaralei trebuie sa conţinã:
1) Cartea macaralei - partea tehnica, care va conţine:
- partea de proiectate:
- caracteristici tehnice de baza ale macaralei;
- lista componentelor de securitate;
- planuri şi scheme necesare pentru: + punerea în funcţiune;
● întreţinerea şi inspecţia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
- instrucţiuni pentru:
● montare şi demontare;
● instalare şi reglare;
● întreţinere şi revizie;
● exploatare etc.;
- raportul tehnic de încercãri şi verificãri:
● metode de încercare folosite;
● buletine de analiza ale examinarilor distructive şi nedistructive;
● concluziile raportului.
2) Cartea macaralei - partea de exploatare, în care se completeazã procesele-verbale de verificare şi de inspecţie.

6.3 Verificarea tehnica oficialã (la prima punere în funcţiune)
6.3.1 Înainte de începerea verificãrii, se va face instructajul de protecţia muncii persoanelor participante de cãtre beneficiarul instalaţiei. Celelalte persoane se vor îndepãrta de pe macara sau din raza de acţiune a acesteia.
Macaragiul desemnat pentru efectuarea manevrelor din timpul verificãrii trebuie sa fie autorizat şi instruit pentru macaraua respectiva.
Verificarea va fi condusã de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI, dupã caz.
6.3.2 Verificarea tehnica oficialã trebuie sa stabileascã dacã:
- exista cartea macaralei - completatã cu documentaţia de montaj, dupã caz;
- exista declaraţia de conformitate a macaralei;
- exista procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzãtoare;
- macaraua a fost executatã, echipata, montata şi instalata în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice;
- macaraua supusã la încercãri a corespuns şi funcţioneazã normal;
- este asigurata întreţinerea şi revizia de cãtre un agent economic autorizat;
- personalul de supraveghere şi manevrare este instruit şi autorizat;
- construcţia metalicã şi imbinarile acesteia (sudate, nituite etc.) nu prezintã defecte vizibile;
- instalatia electrica este echipata cu dispozitivele de protecţie necesare şi prevãzutã cu inscriptionarile corespunzãtoare;
- sunt prevãzute pe macara: placa cu sarcina maxima admisã, conform anexei U,
- inscriptionari de avertizare şi placute cu date despre fabricaţie;
Acestea trebuie sa corespundã cu macaraua prezentatã pentru verificãri.
6.3.3 Verificarea tehnica oficialã consta din:
a) verificarea principalelor elemente componente ale macaralei;
b) încercãri în gol;
c) încercãri în sarcina:
● statice;
● dinamice;
d) încercãri de stabilitate;
e) alte încercãri.
6.3.4 Incercarile în gol se executa prin actionarea mecanismelor macaralei, fãrã sarcina.
Cu aceasta ocazie se verifica şi funcţionarea componentelor de securitate cu excepţia limitatorului de sarcina, respectiv de moment.
6.3.5 Încercarea statica se efectueazã cu sarcina de ridicare ridicatã la circa 100 mm de sol timp de 10 minute şi numai dacã verificãrile şi incercarile anterioare au avut rezultate corespunzãtoare.
Ea comporta doua etape:
1) cu sarcina nominalã şi mãsurarea sagetii (cu sarcina în carlig şi dupã descãrcarea macaralei);
Sageata elastica masurata va trebui sa se încadreze în limita admisã de cãtre constructor. Valoarea masurata va fi înscrisã în procesul-verbal de verificare.
În cazul în care nu se face o asemenea precizare, mãsurarea sagetii nu este obligatorie.
Dacã mecanismele de ridicare funcţioneazã pe grupuri separate (poduri rulante de turnare etc.) mãsurarea sagetii se va face pentru fiecare grup de grinzi aferente mecanismului de ridicare în cauza.
La macaralele cu doua sau mai multe mecanisme de ridicare, care însã nu pot funcţiona simultan, fiecare mecanism va fi încercat cu precizarea ca mãsurarea sagetii se va face numai pentru mecanismul de ridicare principal.
La macaralele cu doua sau mai multe mecanisme de ridicare, care pot lucra simultan (macaralele pentru ridicarea vagoanelor etc.), încercarea statica se va face suspendand sarcina în toate carligele sau dispozitivele de prindere a sarcinii.
La macaralele care au grinzile principale rezemate în doua locuri şi consola, mãsurarea sagetii se va face atât la mijlocul deschiderii cat şi în poziţia extrema a sarcinii pe consola.
Mãsurarea sagetii se va face cu instrumente de mãsurare admiţându-se citirea rezultatelor în milimetrii.
Sarcina de încercare se va aseza în poziţia în care deformatia va avea valori maxime.
La macaralele cu braţ mãsurarea sagetii nu este obligatorie.
2) cu suprasarcina cu 25% mai mare decât sarcina nominalã, cu excepţia macaralelor cu braţ care funcţioneazã pe sine de rulare având sarcina nominalã sub 100 tf, la care încercarea statica se va face cu 33% suprasarcina.
Ridicarea suprasarcinii de încercare se va face cu viteza minima pe care o poate realiza macaraua.
În cazul în care suprasarcina nu se poate ridica, mecanismul de ridicare nefiind dimensionat în acest scop, încercarea se va face ridicandu-se suprasarcina de 10% şi adãugându-se fãrã socuri diferenţa pana la valoarea suprasarcinii cu care trebuie sa fie verificata macaraua.
Dacã la încercarea statica a intervenit o deformatie permanenta a structurii portante, încercarea se va repeta.
Dupã cea de a doua încercare statica nu este admisã nici un fel de creştere a deformatiei permanente.
La încercarea podurilor rulante acestea trebuie sa se afle în dreptul stalpilor de sustinere a caii de rulare, iar sarcina sa fie adusã la mijlocul deschiderii podului.
La macaralele care au doua frane la un mecanism de ridicare (de exemplu macaralele care transporta metal topit), încercarea statica se va face separat, cu fiecare frana în parte.
La macaralele cu braţ cu deschidere variabila şi la macaralele care îşi modifica lungimea bratului prin telescopare, încercarea statica se face atât la deschiderea minima cat şi la deschiderea maxima, sarcina de încercare fiind sarcina maxima admisã pentru poziţiile respective.
La macaralele cu braţ telescopic, incercarile la alte lungimi de braţ şi deschideri se vor efectua numai în cazul în care acestea sunt prevãzute de producãtor.
Pentru macaralele cu braţ, la care se poate modifica lungimea bratului sau înãlţimea turnului, se va respecta urmãtoarea procedura:
- dacã macaraua se prezintã la autorizare cu bratul cel mai scurt şi în consecinta are posibilitatea sa ridice sarcina maxima, incercarile se vor efectua corespunzãtor acestei sarcini;
- dacã macaraua se prezintã la autorizare cu un braţ mai lung, cu care nu se poate ridica sarcina maxima pentru care este construit mecanismul de ridicare al macaralei, incercarile se vor efectua corespunzãtor sarcinii respective;
- dacã sarcina maxima a macaralei variaza în funcţie de înãlţimea turnului (numãrul de tronsoane ale turnului), incercarile se vor efectua corespunzãtor sarcinii respective;
- dacã macaraua poate fi supusã verificãrilor şi încercãrilor cu bratul, respectiv turnul de lungime minima şi maxima, autorizaţia de funcţionare este valabilã pentru toate lungimile de braţ, respectiv turn, intermediare.
La macaralele deplasabile pe cai de rulare fãrã sine înainte de efectuarea încercãrilor statice se vor respecta urmãtoarele:
- se va aseza macaraua pe o suprafata dura şi orizontala cu abateri ± 5%;
- se vor utiliza stabilizatoarele astfel încât rotile sa se elibereze de sarcina;
- se va urmãri realizarea unei orizontalitati cu abateri ± 0,5%.
Dacã la încercarea statica macaraua s-a comportat corespunzãtor, se va trece la efectuarea încercãrilor dinamice.
6.3.6 Incercarile dinamice se efectueazã cu sarcina nominalã marita cu 10%, cu sarcina suspendatã în carlig la înãlţimea de circa 100 mm şi consta în efectuarea repetatã a tuturor miscarilor admise, verificandu-se funcţionarea normalã a mecanismelor, franelor şi componentelor de securitate.
Miscarile se vor executa în felul urmãtor:
- separat pentru fiecare mişcare a macaralei;
- porniri şi opriri pentru fiecare mişcare;
- lent şi fãrã socuri pe toatã cursa.
Pentru macaralele la care carligul sau alt dispozitiv de prindere a sarcinii este suspendat pe un lant, la încercarea dinamica se considera verificata numai lungimea de lant corespunzãtoare nivelului respectiv al solului sau planseului fata de care s-a fãcut încercarea. Dacã se coboarã sarcina sub acest nivel, zalele suplimentare de lant solicitate la tracţiune în aceasta noua situaţie trebuie sa fie verificate, în prealabil, prin repetarea incercarii dinamice de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare.
La macaralele turn, de cale feratã şi cele deplasabile pe pneuri sau senile, în cazul în care se prevede admiterea deplasarii cu sarcina în carlig, incercarile dinamice se vor face fãrã calarea macaralei.
6.3.7 Incercarile de stabilitate se realizeazã cu bratul aşezat în poziţia cea mai defavorabila în ceea ce priveşte stabilitatea macaralei.
Incercarile se vor efectua prin deplasarea macaralei mai întâi cu sarcina maxima admisibilã pentru deschiderea minima a bratului şi apoi cu cea pentru deschiderea maxima a bratului.
6.3.8 Macaralele acţionate pneumatic sau hidraulic se supun şi urmãtoarelor încercãri cu sarcina nominalã:
- încercarea de etanseitate, care se executa prin actionarea mecanismului de ridicare cu aer comprimat, respectiv lichid, la presiune maxima; dupã întreruperea actionarii sarcina nu trebuie sa coboare timp de 10 minute peste limitele prevãzute în documentaţia tehnica a macaralei şi nu trebuie sa se constate scapari de fluid;
- încercarea dinamica, ce se efectueazã prin actionarea succesiva a distribuitorului de aer, respectiv de lichid, în poziţiile opuse (ridicare, apoi coborare); sarcina trebuie sa fie deplasata cu o viteza uniforma, fãrã smucituri, trepidatii sau intepeniri; nu este permisã scãparea aerului, respectiv lichidului, prin garnituri şi armãturi;
- încercarea la scãparea brusca a presiunii de aer sau lichid se executa cu distribuitorul în poziţie de ridicare, desfacandu-se brusc conducta de alimentare cu aer, respectiv lichid; sarcina nu trebuie sa coboare cu o viteza mai mare de 0,15 m/min; se admite utilizarea la aceasta încercare a unui dispozitiv care sa simuleze desfacerea brusca a conductei de alimentare.

6.4 Concluziile verificãrii tehnice oficiale

6.4.1 Autorizarea de funcţionare se acorda numai dacã rezultatele verificãrii tehnice oficiale satisfac prevederile prezentei prescripţii tehnice, printr-un proces-verbal, conform modelului din anexa D, în care se consemneazã parametrii de funcţionare aprobaţi, precum şi data scadentei urmãtoarei verificãri (luna şi anul), care nu va fi mai mare de patru ani.
6.4.2 Pentru instalaţiile a cãror verificare a fost încredinţatã RSVTI al deţinãtorului, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, unitatea deţinãtoare, va transmite o copie a procesului verbal şi fişa de evidenta la ISCIR-INSPECT IT solicitând odatã cu aceasta înregistrarea instalaţiei în evidenta tehnica a ISCIR-INSPECT IT şi comunicarea numãrului de înregistrare. ISCIR-INSPECT IT va comunica unitãţii deţinãtoare numãrul de înregistrare în cel mult 7 zile de la data solicitãrii. Unitatea deţinãtoare are obligaţia de a ridica de la ISCIR-INSPECT IT cartea macaralei - partea de exploatare, în cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii.
6.4.3 Macaralele care nu se înregistreazã în evidentele ISCIR-INSPECT IT se verifica în vederea autorizãrii de funcţionare de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare în aceleaşi condiţii şi se întocmeşte un proces-verbal de verificare într-un singur exemplar.
6.4.4 Cãrţile macaralelor - partea de exploatare, atât cele din evidenta ISCIR-INSPECT IT, cat şi cele care sunt în evidenta interna a unitãţii deţinãtoare la care se da un numãr de înregistrare, se pãstreazã de RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
6.4.5 Evidenta macaralelor va fi ţinuta de cãtre unitãţile deţinãtoare într-un registru ca în modelul din anexa Z.
6.4.6 Unitatea deţinãtoare este obligatã sa pãstreze în bune condiţiuni cartea macaralei-partea de exploatare, la care se va ataşa documentaţia tehnica.
6.4.7 Este interzisã acordarea autorizãrii de funcţionare cu condiţia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare.
6.4.8 Deficientele menţionate în procesul-verbal de autorizare trebuie sa fie inlaturate în termenele stabilite.
Neîndeplinirea dispoziţiilor date prin procesul-verbal atrage dupã sine anularea autorizaţiei de funcţionare, la expirarea termenului stabilit pentru remedieri.
6.4.9 Se interzice acordarea autorizaţiei de funcţionare în urmãtoarele cazuri:
- cartea macaralei şi documentaţia de montaj lipsesc sau sunt incomplete;
- componentele de securitate lipsesc, nu funcţioneazã sau funcţioneazã defectuos;
- franele mecanismelor funcţioneazã defectuos;
- protecţia impotriva tensiunilor de atingere nu este asigurata, creând pericol de electrocutare;
- lipsesc sau nu funcţioneazã dispozitivele de semnalizare, optice sau acustice;
- instalatia electrica este executatã defectuos, prezentând pericol de electrocutare;
- modul de fixare al elementelor de rezistenta, cablurilor, lanturilor, carligelor sau altor dispozitive de prindere a sarcinii nu este corespunzãtor, putând conduce la producerea de avarii sau accidente;
- se constata fisuri în suduri sau la grinzile macaralei;
- sunt slabite sau lipsesc niturile sau suruburile de la imbinarile principale ale construcţiei metalice;
- exista deformatii permanente, vizibile cu ochiul liber, la construcţia metalicã;
- la incercarile statice se produce o sageata elastica mai mare decât cea admisã;
- la incercarile la care a fost supusã macaraua nu s-au obţinut rezultate corespunzãtoare;
- sina caii de rulare are suprafata de contact deteriorata, are porţiuni rupte sau este uzata în asa fel încât buza rotii de rulare calca pe eclisele de fixare a sinei;
- calea de rulare prezintã serpuiri, denivelari, pante sau lipsa de paralelism peste limitele admise;
- stabilitatea macaralei nu este asigurata sau macaraua prezintã oscilatii sau trepidatii periculoase, fie chiar numai din cauza caii de rulare;
- instalatia hidraulica prezintã scapari de fluid;
- cablul, în doua sau mai multe ramuri, de la mecanismul de ridicare al carligului se roteste, infasurandu-se o ramura peste cealaltã;
- contragreutatile nu corespund sau nu sunt bine fixate;
- instalatia hidraulica prezintã scapari de fluid.
De asemenea, nu se acorda autorizaţia de funcţionare dacã se constata la verificare orice alte deficiente care pot genera avarii sau accidente.
6.5 Verificãri tehnice programate şi neprogramate (inopinate)
6.5.1 În timpul exploatãrii, macaralele sunt supuse la termenul scadent unor verificãri tehnice oficiale periodice. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a macaralei şi se acorda, dupã caz, autorizaţia de funcţionare în continuare. Verificãrile se vor efectua de cãtre ISCIR - INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla macaraua sau de cãtre RSVTI, dupã caz. Dacã rezultatele verificãrilor tehnice şi încercãrilor, comparativ cu prevederile documentaţiei tehnice insotitoare şi ale prezentei prescripţii tehnice, au corespuns se întocmeşte un proces-verbal de verificare prin care se acorda autorizarea de funcţionare în continuare, fixându-se şi data (luna şi anul) urmãtoarei verificãri tehnice oficiale care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta se stabileşte în funcţie de complexitatea, locul de instalare, condiţiile de mediu şi regimul de funcţionare, vechimea în serviciu şi starea tehnica ale macaralei.
Dacã rezultatele sunt necorespunzãtoare, deficientele se consemneazã în procesul-verbal şi nu se acorda autorizaţia de funcţionare.
6.5.2 La verificarea tehnica oficialã periodicã este obligatorie prezenta RSVTI al deţinãtorului, a responsabilului tehnic cu supravegherea lucrãrilor de întreţinere şi revizie a macaralei, precum şi orice alta persoana solicitatã de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT.
6.5.3 Verificarea tehnica periodicã are ca scop sa stabileascã pe lângã cele menţionate la autorizarea de funcţionare, şi urmãtoarele:
- dacã registrul de evidenta supravegherii este corect completat şi ţinut la zi;
- dacã exploatarea, întreţinerea şi revizia se fac în condiţii satisfãcãtoare şi asigura funcţionarea macaralei în condiţii de securitate;
- dacã gradul de uzura şi deficientele elementelor componente ale macaralei (inclusiv cabluri, lanturi, sine de rulare etc.), nu constituie un pericol pentru funcţionarea macaralei şi nu s-au depãşit limitele admise.
6.5.4 Verificarea tehnica periodicã se efectueazã în conformitate cu prevederile pct. 6.3.3, cu precizarea ca încercarea statica se va face cu sarcina nominalã marita cu 10%.
6.5.5 Macaralele care poseda autorizaţia de funcţionare din partea ISCIR-INSPECT IT şi se remonteaza într-un alt loc de lucru, înainte de termenul fixat pentru verificarea urmãtoare, nu mai trebuie sa fie verificate din nou de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT, ci de cãtre RSVTI ai unitãţii deţinãtoare.
Data urmãtoarei verificãri va fi cea precizatã la ultima verificare efectuatã de ISCIR-INSPECT IT.
NOTA: Dacã macaraua este mutata de pe un amplasament fix pe un alt amplasament fix verificarea tehnica şi autorizaţia de funcţionare se considera ca fiind la prima punere în funcţiune, (exemple: pod rulant, macara portal, macara pivotanta, macara consola etc.)
6.5.6 Autorizarea de funcţionare în continuare se va acorda numai dacã la verificãrile tehnice şi incercarile efectuate se constata îndeplinirea tuturor cerinţelor de securitate prevãzute în prezenta prescripţie tehnica.
Rezultatele verificãrii tehnice se vor consemna într-un proces-verbal din cartea macaralei-partea de exploatare.
În cazul în care verificarea se face de cãtre RSVTI, un exemplar al procesului-verbal de verificare se va inainta imediat la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla macaraua.
6.5.7 în situaţia în care inspectorul de specialitate ISCIR-INSPECT IT nu s-a putut prezenta din motive obiective la data stabilitã, se va stabili de comun acord cu deţinãtorul o noua data de verificare. Dacã nici la aceasta data inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, din motive obiective, nu s-a prezentat, pentru macaralele care nu sunt menţionate în anexa M, RSVTI va proceda la verificarea tehnica a macaralei fãrã nici o alta comunicare.
Este interzisã funcţionarea macaralei cu scadenta de verificare depãşitã.
6.5.8 Este interzisã acordarea autorizaţiei de funcţionare cu condiţia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare sau în cazurile menţionate la pct. 6.4.9.
6.5.9 Dacã motivul neacordarii autorizaţiei de funcţionare este o deficienta care afecteazã stabilitatea macaralei se va proceda, în afarã de oprirea din funcţionare, şi la demontarea macaralei în vederea repararii.
6.5.10 Cu ocazia verificãrii periodice, dacã se considera necesar, va fi examinata şi pregãtirea profesionalã şi comportarea în serviciu a macaragiului autorizat, fãcându-se, dacã este cazul, şi menţiunile respective în carnetul de autorizare.
6.5.11 Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT au dreptul de a efectua verificãri tehnice prin sondaj, neprogramate, la toate macaralele supuse prevederilor prezentei prescripţii tehnice precum şi de a efectua verificãri prin sondaj asupra modului în care reparatorii, intretinatorii şi deţinãtorii respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice.
De asemenea, personalul responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI) al deţinãtorului şi personalul tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrãrilor de întreţinere au dreptul de a efectua verificãri tehnice inopinate la macaralele aflate în exploatare, luând, dupã caz, mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
6.5.12 Examinarile şi incercarile periodice nu trebuie sa fie mai dure decât cele cerute înainte de punerea în funcţiune a macaralei. Aceste încercãri nu trebuie, prin repetarea lor, sa cauzeze uzura excesiva sau scãderea rezistentei care ar duce la diminuarea securitãţii macaralei.

7 EXPLOATAREA

7.1 Supravegherea

7.1.1 Pentru funcţionarea în condiţii de siguranta, macaralele vor fi supuse unui regim special de supraveghere, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale instrucţiunilor de exploatare elaborate de producãtor.
7.1.2 Unitãţile care deţin şi/sau exploateazã macarale sunt direct rãspunzãtoare pentru funcţionarea acestora în condiţii de siguranta.
7.1.3 În vederea aplicãrii prevederilor prezentei prescripţii tehnice, privind securitatea în funcţionare a macaralelor, unitãţile care deţin şi exploateazã aceste instalaţii vor numi personal tehnic, ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care vor fi autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT şi vor poseda o autorizaţie conform modelului din anexa K.
Personalul autorizat (RSVTI) rãspunde împreunã cu conducerea unitãţilor menţionate de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice privind securitatea în funcţionare a macaralelor.
7.1.4 Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT, trebuie sa posede cunoştinţe teoretice şi practice în domeniul macaralelor şi are urmãtoarele sarcini principale:
- sa ţinã evidenta macaralelor şi sa urmãreascã efectuarea la termen a verificãrii tehnice oficiale, fãrã de care acestea nu pot funcţiona;
- sa urmãreascã pregãtirea macaralelor şi a sarcinilor de încercare necesare pentru verificãrile tehnice oficiale şi sa participe la efectuarea lor;
- sa supravegheze ca macaralele sa fie folosite în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, instrucţiunile de exploatare şi normele specifice de protecţia muncii;
- sa urmãreascã realizarea la termen a dispoziţiilor date prin procesele-verbale încheiate cu ocazia verificãrii tehnice oficiale, sa examineze în mod regulat registrul de evidenta a supravegherii şi sa ia mãsuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
- sa urmãreascã afişarea în locurile stabilite a instrucţiunilor de exploatare a macaralelor, a codului de semnalizare, precum şi a instrucţiunilor pentru folosirea elementelor de prindere şi legare;
- sa interzicã manevrarea macaralelor de cãtre persoane neautorizate;
- sa efectueze instructajul profesional şi de protecţia muncii cu macaragiii, o data pe semestru;
- sa organizeze reexaminarea periodicã anuala a macaragiilor şi sa participe în comisia de reexaminare;
- sa colaboreze la întocmirea planului de întreţinere, revizii şi reparaţii şi sa urmãreascã îndeplinirea lui la termenele prevãzute;
- sa întocmeascã planul anual de verificãri tehnice periodice şi sa-l înainteze la ISCIR-INSPECT IT în termenul stabilit;
- sa urmãreascã efectuarea reparaţiilor verificate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT numai de cãtre agenţi economici autorizaţi conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
- sa urmãreascã executarea la termenele prevãzute a verificãrilor cablurilor, lanturilor şi ale celorlalte dispozitive de prindere şi legare a sarcinilor în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R14-2002;
- sa urmãreascã modul în care se asigura supravegherea macaralelor în toate secţiile, santierele sau sectoarele de lucru şi în toate schimburile de lucru;
- sa ţinã evidenta macaragiilor;
- sa aducã la cunostinta ISCIR-INSPECT IT, în cazul transferãrii unei macarale, noul deţinãtor cãruia îi va transmite cartea macaralei şi documentaţia tehnica.

7.2. Registrul de evidenta a supravegherii macaralei

7.2.1 Pentru fiecare macara unitatea deţinãtoare va întocmi un registru de evidenta a supravegherii în care macaragiii şi şeful echipei de întreţinere şi revizie sunt obligaţi sa scrie sub semnatura toate observaţiile avute asupra macaralei respective. De asemenea vor înscrie sub semnatura remedierile care se executa ca urmare a observaţiilor precum şi descrierea succintã a reparaţiilor.
Macaragiii vor consemna observaţiile avute la preluarea macaralei, în timpul lucrului (dacã este cazul) şi la predarea macaralei sau la încetarea lucrului. Dacã nu au nimic de semnalat, vor mentiona în scris acest lucru la preluarea şi la predarea macaralei.
Dacã legatorii de sarcina au observat defectiuni la cablurile şi lanţurile de tracţiune sau de legare sau un zgomot anormal produs de macara, vor nota aceasta în registrul de evidenta a supravegherii.
În registrul de evidenta a supravegherii se vor înscrie, de asemenea, sub semnatura dispoziţiile pentru oprirea macaralelor din funcţiune, ca urmare a unor deficiente care afecteazã siguranta în funcţionare inclusiv natura deficienţelor respective.
7.2.2 Registrul de evidenta a supravegherii se va întocmi dupã modelul dat în anexa A, se va numerota, snurui şi viza de cãtre conducerea unitãţii deţinãtoare.
Registrul se va pãstra în bune condiţii la macaraua respectiva. RSVTI va verifica şi viza acest registru periodic, cel puţin o data pe semestru.

7.3 Norme de exploatare

7.3.1 Exploatarea (manevrarea) macaralelor trebuie sa se facã în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice, cu normele specifice de protecţia muncii, cu instrucţiunile de exploatare specifice macaralei respective şi cu instrucţiunile interne elaborate de unitatea deţinãtoare.
7.3.2 Este interzisã funcţionarea macaralelor în cazul în care componentele de securitate nu sunt în stare perfecta de funcţionare sau nu îndeplinesc condiţiile tehnice prevãzute.
Macaralele nu pot funcţiona dacã zonele periculoase nu sunt îngrãdite corespunzãtor sau dacã organele de maşini în mişcare şi elementele neizolate aflate sub tensiune nu sunt prevãzute cu apãrãtori de protecţie.
7.3.3 Este interzisã blocarea intreruptoarelor simple sau automate prin impanare, legare sau prin orice alte mijloace care sa le scoatã de sub controlul permanent al macaragiului. De asemenea, este interzisã comanda prin butoane cu autoretinere pentru actionarea mecanismelor de ridicare, deplasare, rotire sau basculare.
7.3.4 Este interzisã folosirea macaralelor pentru ridicarea unor sarcini mai mari decât sarcina maxima admisã.
Macaralele la care sarcina este limitatã prin condiţii de forma sau de gabarit nu pot funcţiona dacã nu sunt îndeplinite condiţiile respective.
7.3.5 La macaralele prevãzute cu mai multe mecanisme de ridicare (principal şi auxiliar), care în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice nu au prevãzut blocaj electric impotriva actionarii simultane a ambelor mecanisme, sarcina totalã manevrata nu va depãşi sarcina nominalã a macaralei.
7.3.6 La macaralele cu braţ cu deschidere variabila nu se vor ridica sarcini mai mari decât sarcinile maxime admise, corespunzãtoare diagramei de sarcina.
7.3.7 Sarcinile care se ridica în mod frecvent pe santierele de construcţii vor avea marcate vizibil greutatea. Pentru restul cazurilor, dacã macaragiul nu cunoaşte greutatea sarcinii şi nici nu o poate determina, va solicita conducatorului procesului tehnologic precizarea în scris a greutatii sarcinii.
7.3.8 Este interzisã folosirea lanturilor la temperaturi peste 200°C, cu excepţia celor utilizate la manipularea lingourilor la macaralele de forjare.
7.3.9 Ridicarea unei sarcini cu ajutorul a doua macarale, care nu sunt cuplate mecanic şi electric, se admite numai în mod excepţional în urmãtoarele condiţii:
- la nici una din macarale sa nu se depãşeascã sarcina maxima admisã;
- poziţia cablurilor de tracţiune sa fie verticala;
- vitezele de ridicare sa fie aceleaşi;
- manevrarea sa se execute numai sub conducerea şi supravegherea atenta a RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT.
În condiţiile de mai sus, sarcinile cu forme neregulate, care nu au centrul de greutate în centrul lor geometric, se pot ridica şi manevra cu ajutorul a doua macarale numai dacã se foloseşte un dispozitiv special construit, astfel ca sarcina sa se repartizeze proporţional pe fiecare din cele doua macarale.
7.3.10 La ridicarea şi transportarea tuburilor cu gaze sub presiune (oxigen, dioxid de carbon, acetilena etc.) sau a recipientelor care conţin clor, acid sulfuric şi similare, se vor lua mãsuri speciale de protecţia muncii. Toate manevrele se vor executa sub supravegherea directa a unui cadru tehnic care rãspunde de acest transport.
Sarcinilor menţionate mai sus nu se vor ridica şi transporta prin legare directa sau utilizându-se electromagneti de ridicare, ci se vor folosi suporturi sau dispozitive speciale.
7.3.11 Viteza maxima pentru deplasarea macaralelor, de 50 m/min, este permisã în cazul comenzilor de la sol, numai în condiţii optime de deplasare ale manevrantului (culoare de trecere în permanenta libere, fãrã cotituri bruste, de latime suficienta, fãrã denivelari bruste ale pardoselei, cu o buna vizibilitate a întregului camp de lucru etc.).
7.3.12 Este interzisã utilizarea macaralelor cu comanda de la sol la transportul de metal topit dacã nu au fost proiectate şi construite special în acest scop.
7.3.13 Este interzisã funcţionarea macaralelor care lucreazã în aer liber dacã viteza vantului depãşeşte valorile admise (20 m/s la macaralele portal sau 15,6 m/s la celelalte macarale), precum şi dacã temperatura este sub -20°C.
Funcţionarea la temperaturi sub -20°C este permisã numai dacã macaralele au fost construite pentru funcţionarea în asemenea condiţii, fiind garantate în acest sens de producãtor.
7.3.14 Dacã vizibilitatea este împiedicatã de fum, vapori, ceata sau obiecte plasate între macaragiu şi câmpul de acţiune al macaralei, se vor lua mãsuri pentru transmiterea corespunzãtoare a comenzilor la macaragiu, fãrã de care macaralele în cauza nu pot funcţiona.
7.3.15 Macaralele prevãzute sa lucreze calat vor funcţiona numai în aceste condiţii. Sub bratele de cãlare se vor aseza elemente de sprijin rezistente, care sa nu se deplaseze în timpul efectuãrii manevrelor şi care sa aibã o suprafata astfel determinata, în funcţie de natura terenului, încât sa asigure funcţionarea în condiţii de siguranta a macaralei.
7.3.16 Macaralele prevãzute sa lucreze necalat vor funcţiona în condiţiile prevãzute în instrucţiunile de exploatare ale producãtorului.
7.3.17 Se interzice funcţionarea macaralelor cu braţ dacã în raza de acţiune a bratului se gãsesc conductoare electrice aeriene. În astfel de situaţii, conductoarele se vor îndepãrta, iar dacã acest lucru nu este posibil se vor lua, dupã caz, mãsurile necesare pentru:
- interzicerea intrãrii macaralei în zona periculoasa;
- blocarea posibilitãţilor de rotire a bratului înspre zona respectiva, asigurându-se distanta minima de 1,5 m fata de conductoarele neizolate, respectiv 1,2 m fata de conductoarele izolate (pentru tensiuni pana la 1.000V).
7.3.18 Dacã este necesar sa se efectueze lucrãri în zona de influenta a liniilor de inalta tensiune, se vor lua toate mãsurile necesare pentru a se asigura ca personalul, utilajul sau sarcina sa nu se apropie de piesele conductoare neizolate la o distanta mai mica de:
- 3 metri, pentru liniile la care tensiunea existenta între doua conductoare este mai mica de 57000V;
- 5 metri, pentru liniile la care tensiunea existenta între doua conductoare este egala sau mai mare de 57000 V.
Pentru stabilirea distantelor efective, care trebuie sa fie respectate, se va tine seama, pe de o parte, de toate miscarile posibile ale pieselor conductoare neizolate ale liniei, iar pe de alta parte de miscarile macaralei, datorate unor balansuri, smucituri, ruperii eventuale a unui element sau caderii sarcinii.
7.3.19 Macaralele cu braţ utilizate la lucrãri ce se efectueazã în vecinãtatea zonelor de influenta a liniilor de inalta tensiune de peste 6 kV, se vor echipa cu dispozitive de semnalizare a intrãrii bratului macaralei în zona de influenta respectiva. Macaralele la care dispozitivul de semnalizare nu poate fi adaptat, nu pot fi folosite la astfel de lucrãri.
7.3.20 În cazul montarii unei macarale cu braţ la înãlţime, fixarea ei pe esafodajul demontabil sau pe elementele fixe ale construcţiei se va face numai pe baza schemei de montaj. În asemenea situaţii se va asigura atât stabilitatea macaralei prin mijloace corespunzãtoare precum şi rezistenta esafodajului sau elementelor construcţiei.
7.3.21 Pentru evitarea accidentelor la macaralele turn utilizate pe santierele de construcţii se va asigura între poziţia limita superioarã a sarcinii şi cel mai înalt nivel de lucru un spaţiu liber de minimum 2 m. Dacã aceasta condiţie nu poate fi îndeplinitã, un observator amplasat corespunzãtor va fi prezent obligatoriu pentru a da semnalele necesare.
7.3.22 Macaralele prevãzute cu electromagnet de prindere a sarcinilor pot fi puse în funcţiune numai dupã delimitarea zonelor periculoase în care este interzis accesul persoanelor şi dupã prevederea de indicatoare de securitate referitoare la interzicerea accesului în zonele respective, în condiţiile prevãzute în prezenta prescripţie tehnica.
7.3.23 Se interzice transportarea sarcinilor pe deasupra oamenilor, încãperilor locuite (imobile, birouri etc.) sau halelor industriale date în funcţiune.
Se va limita corespunzãtor raza de acţiune a macaralelor astfel încât sa se împiedice transportarea sarcinilor peste încãperile locuite sau halele industriale chiar dacã traseul caii de rulare nu poate evita aceste spaţii.
7.3.24 Exploatarea unor macarale în hale suprapuse se admite numai dacã proiectantul şi constructorul halei garanteazã ca planşeele au fost calculate şi construite corespunzãtor.
7.3.25 La ridicarea sau coborârea unei sarcini, care în timpul manevrei se poate lovi sau agata de pãrţi ale macaralei sau de elemente situate în raza de acţiune a macaralei, aceasta trebuie sa fie condusã de la distanta cu ajutorul unor franghii sau alte mijloace, asigurându-se mãsurile de protecţia muncii pentru personalul care executa aceasta manevra (instructaj special, interdicţia stationarii în apropierea sarcinii etc.).
Se interzice utilizarea de elemente rigide (bare, parghii, cangi etc.) pentru conducerea sarcinii. Se excepteazã încãrcarea sau descãrcarea materialelor sau obiectelor a cãror masa nu depãşeşte 50 kg, care pot fi conduse de la distanta cu ajutorul unor cangi de lungime suficienta.
7.3.26 La manevrarea unei sarcini aflate în apropierea unui perete, stalp, vagon, utilaj etc. nu se permite prezenta persoanelor între acestea şi sarcina suspendatã.
7.3.27 Se interzice:
- folosirea macaralelor pentru tararea sarcinilor pe sol, dezbaterea prin lovire a pieselor în turnatorii, smulgerea sarcinilor aderente la sol sau a altor elemente;
- ridicarea sau deplasarea sarcinilor atunci când cablul este în poziţie oblica;
- balansarea sarcinilor pentru a le aseza într-un punct care nu poate fi deservit în mod normal de macara;
- deplasarea macaralelor cu lanţurile, cablurile sau carligele tarate pe sol;
- baterea sau scoaterea penelor de la prese, ciocane, maşini de forjat etc.;
- transportul persoanelor cu carligul macaralei sau alte dispozitive de prindere (cutii, bene etc.).
7.3.28 Macaralele cu braţ, pe sasiu de vagon de cale feratã sau pe autovehicule pe roti sau senile, înainte de a se deplasa vor avea bratul aşezat în lungul caii pe care se efectueazã deplasarea, cu carligul situat într-o poziţie care sa asigure buna lui vizibilitate din cabina macaragiului, de preferinta în sensul de mers.
Nu se admite deplasarea acestor macarale în acelaşi timp cu rotirea bratului, în afarã de cazul când prin construcţie sunt destinate sa lucreze în asemenea condiţii. În asemenea situaţii se va face menţiunea respectiva în instrucţiunile macaralei. În curbe şi la macazuri viteza de deplasare va fi redusã spre a se evita balansarea sarcinii.
7.3.29 Macaralele deplasabile pe cai de rulare fãrã sine vor fi conduse pe drumuri amenajate pentru circulaţia vehiculelor, evitandu-se unghiurile şi curbele bruste, planurile înclinate, rampele care prezintã pante pronunţate, pasajele care prezintã gabarite necorespunzãtoare.
Deplasarea pe terenuri neamenajate pentru circulaţie se va efectua cu respectarea prevederilor din cartea tehnica a utilajului, acordându-se o atentie deosebita rezistentei terenului, corespunzãtor greutatii sarcinii, vitezei de deplasare şi tipului rotii sau senilei.
7.3.30 Macaralele acţionate prin motoare termice nu vor fi utilizate:
- în apropierea locurilor sau în încãperi cu praf, gaze sau vapori inflamabili, fãrã a fi prevãzute cu dispozitive de protecţie corespunzãtoare (parascantei, para-flacari etc.);
- în interiorul încãperilor al cãror volum sau a cãror ventilare nu sunt suficiente pentru a elimina pericolele pe care le prezintã gazele de esapament, cu excepţia cazurilor în care esapamentul este prevãzut cu dispozitive eficace de epurare a gazelor.
7.3.31 Dacã mai multe macarale funcţioneazã la niveluri diferite, se va fixa o prioritate de manevra şi se vor lua toate mãsurile necesare pentru a se evita lovirea sarcinilor sau dispozitivelor de prindere ale acestora de macaralele care circula la nivelurile inferioare. Aceleaşi reguli se aplica şi atunci când cãile de rulare se intersecteazã, fiind situate la acelaşi nivel (inclusive pe sol). În toate cazurile, trecerea macaralei care are prioritate va fi semnalizata prin semnale acustice sau optice.
De asemenea, se va stabili o prioritate de manevra şi în cazul macaralelor cu braţ care funcţioneazã concomitent şi ale cãror câmpuri de acţiune a bratelor se intersecteazã.
Se interzice intersectarea campurilor de acţiune ale bratelor cu ale contrabratelor precum şi ale contrabratelor între ele.
7.3.32 În vederea evitãrii producerii de accidente, datoritã organizãrii necorespunzãtoare a locurilor de munca, unitãţile deţinãtoare de macarale vor întocmi instrucţiuni interne de exploatare pe baza specificului locurilor de munca, în care se vor preciza: înãlţimea maxima a stivelor sau a materialelor depozitate, modul de depozitare, locurile destinate depozitarii, obligativitatea amenajãrii şi întreţinerii corespunzãtoare a cãilor de acces şi a pardoselii, asigurarea de gabarite corespunzãtoare pentru cãile de transport şi în general toate prevederile necesare pentru asigurarea condiţiilor de protecţie a muncii.
Cãile de acces la locurile de urcare pe macarale şi la intreruptoarele liniei principale de alimentare situate în hala, trebuie sa fie în permanenta libere, neblocate prin nici un fel de obstacole.
7.3.33 Este interzisã împrãştierea de nisip sau alte materiale pe sine în vederea preintampinarii patinarii la macaralele la care acestea servesc şi pentru legarea la pãmânt. Este de asemenea interzisã ungerea suprafeţei superioare a sinei cu lubrifiant.
7.3.34 Cãile de rulare ale macaralelor care se deplaseaza pe sol trebuie sa fie aşezate pe o suprafata de reazem care sa prezinte o rezistenta corespunzãtoare garantarii siguranţei în funcţionare a macaralelor, indiferent de natura şi starea terenului. În tot timpul functionarii macaralei, cãile de rulare trebuie sa rãmânã orizontale şi cu firele paralele. Cãile de rulare vor fi prelungite pana dincolo de opritoarele finale cu o lungime suficienta, pentru a asigura la atingerea opritoarelor o repartizare normalã pe sol a greutatii macaralei încãrcate cu sarcina maxima. Lungimea prelungirii nu va fi în nici un caz mai mica de 1 m.
7.3.35 Pentru asigurarea impotriva deplasarii macaralelor în zone periculoase, pe sinele de rulare se vor instala opritoare. Determinarea punctelor în care urmeazã sa fie fixate se va stabili cu avizul RSVTI.
7.3.36 Locurile de munca în care funcţioneazã macarale trebuie sa fie bine iluminate în tot timpul lucrului. Dacã iluminatul obişnuit este insuficient sau dacã prin trecerea macaralei se produce o variatie a iluminatului, macaraua trebuie sa fie înzestratã cu mijloace proprii de iluminat, utilizându-se surse de lumina neobositoare şi convenabil dirijate.
7.3.37 În cabina macaragiului se va prevedea în mod obligatoriu un instinctor pentru incendii. Pentru încãrcarea instinctorului se va avea în vedere toxicitatea anumitor produse şi pericolul pe care îl prezintã utilizarea lor în spaţiu închis precum şi scopul pentru care poate fi utilizat.
7.3.38 La macaralele cu comanda hidraulica lichidul de lucru utilizat trebuie sa-şi pãstreze toate proprietãţile în intervalul de temperatura cuprins între -20°C şi +40°C, sa nu fie periculos din punct de vedere exploziv, sa nu fie toxic şi sa nu ducã la coroziunea echipamentului.
7.3.39 Pe macara se admit numai cantitãţi mici de materiale inflamabile sau combustibile de întreţinere (carpe, bumbac de sters, lubrifianţi). Aceste materiale se vor pãstra exclusiv în cutii sau vase de tabla fixate de construcţia macaralei şi care nu vor fi niciodatã depozitate în cabina macaragiului. Carpele şi bumbacul de sters folosite se vor îndepãrta imediat de pe macara.
7.3.40 Este interzis a se executa ungerea, curãţirea, întreţinerea sau repararea macaralelor în timpul functionarii lor.
7.3.41 Este interzisã rotirea libera a manivelei la macaralele acţionate manual, la coborârea sarcinilor.
7.3.42 Dupã terminarea sau la întreruperea lucrului, sarcina nu trebuie sa rãmânã suspendatã, în cazuri excepţionale, când nu e posibila coborârea sarcinii, se vor lua mãsuri de asigurare prin îngrãdirea locului de sub sarcina şi prevederea unor indicatoare de securitate şi dupã caz prin sprijinirea sarcinii.
Nu este permis sa se execute lucrãri de montare, verificare, mãsurare etc. la sarcina care este suspendatã în carlig. Orice intervenţie asupra sarcinii se va face numai dupã coborârea ei şi desfacerea din carligul macaralei.
7.3.43 La urcarea sau coborârea pe scãri, macaragiul sau personalul de întreţinere trebuie sa aibã mâinile libere. Pentru sculele sau obiectele necesare va fi utilizata o geanta specialã, care se poarta pe umar sau care se ridica sau se coboarã cu ajutorul unei franghii. Este interzisã aruncarea oricãrui obiect de pe macara.
7.3.44 La exploatarea macaralelor cu actionare manualã se vor respecta prevederile în legatura cu efortul fizic, înscrise în normele de protecţia muncii.
7.3.45 Accesul pe macara este permis numai macaragiului şi persoanelor a cãror activitate se desfãşoarã în legatura cu instalatia respectiva (RSVTI, personalul de întreţinere, revizii şi reparaţii, inspectori de specialitate etc.) şi care şi-au insusit în prealabil instructajul privind lucrul pe macarale.
Urcarea şi coborârea de pe macara se vor face numai prin locurile special destinate pentru aceasta şi numai atunci când macaraua stationeaza. În aceste locuri se vor amplasa indicatoare de securitate cu inscriptionarea: "Accesul permis numai persoanelor în drept".
Accesul pe cãile de circulaţie existente de-a lungul cãilor de rulare ale macaralelor se va face, de asemenea, prin locurile special amenajate în acest scop şi numai dupã ce macaragiul a fost anuntat de persoana respectiva, iar acesta a confirmat ca a înţeles ceea ce i s-a comunicat.
Accesul la cãile de rulare care nu au cai de circulaţie laterale amenajate se poate face numai în cazuri speciale, cu luarea unor mãsuri suplimentare pentru prevenirea accidentelor şi anunţarea prealabilã a macaragiilor care conduc macaralele în zona respectiva.
Toate locurile sau cãile de acces la macara trebuie sa aibã asigurate condiţii corespunzãtoare de iluminat.
7.3.46 Macaragiii, legatorii de sarcina sau alte persoane însãrcinate sa dirijeze miscarile macaralei trebuie sa cunoascã codul de semnalizare pentru macarale, cu eventualele completãri elaborate de unitatea care le utilizeazã. La macaralele pe cablu, al cãror loc de comanda este amenajat la o mare distanta fata de locurile de munca deservite şi nu se poate asigura o înţelegere corecta a comenzilor se vor prevedea mijloace de telecomunicaţie (radiotelefoane, telefoane etc.).
Codul de semnalizare este prezentat în anexa Z1.
7.3.47 Conducerile unitãţilor deţinãtoare şi ale celor ce folosesc macarale sunt obligate sa dispunã mãsuri şi sa controleze respectarea lor, astfel ca întreg personalul implicat în transporturile efectuate cu macaralele, sa fie instruit şi sa cunoascã atât normele de exploatare cat şi normele specifice de protecţia muncii.
7.3.48 Contragreutatile macaralelor trebuie sa fie asigurate impotriva caderii sau iesirii necontrolate din sistemul lor de prindere.
7.3.49 La podurile rulante cu grinzi de capãt circulabile, accesul de pe calea de rulare pe podul rulant se va face numai în dreptul podestelor podului rulant.
7.3.50 Accesul pe platforme sau podeste se va efectua pe scãri verticale sau înclinate.
7.3.51 La macaralele care circula pe sol urcarea pe macara trebuie sa fie posibila în orice poziţie.
7.3.52 Pentru a permite circulaţia macaralelor fãrã limitare a vitezei şi în deplina siguranta, elementele de construcţie, utilajele şi orice alte obiecte depozitate trebuie sa se gãseascã în afarã gabaritului de libera trecere şi cel mult pana la limita acestuia.
7.3.53 Gabaritul de libera trecere la macarale este reprezentat de conturul transversal limita în plan vertical, perpendicular pe axa caii de rulare, în interiorul cãruia nu trebuie sa între nici o parte a construcţiilor şi instalaţiilor fixe.
La macaralele rotitoare, gabaritul de libera trecere este determinat de conturul pãrţilor fixe şi cel rezultat prin rotirea elementelor mobile aflate la distanta maxima în plan, perpendicular pe axul de rotire.
7.3.54 Spaţiul de siguranta între gabaritul macaralelor şi gabaritul de libera trecere trebuie sa fie lãsat liber.
Spaţiile de siguranta minime care trebuie sa fie asigurate sunt:
- spaţiul de siguranta superior de 100 mm;
- spaţiul de siguranta lateral de 100 mm;
- spaţiul de siguranta pe orizontala de 400 mm;
- spaţiul de siguranta inferior pe verticala de 200 mm.
7.3.55 În cazul prezentei unor instalaţii montate în câmpul de lucru al macaralei se admite ocolirea lor prin dirijarea sarcinii pe un traseu bine determinat prin interblocari electrice ale cursei caruciorului.

7.4 Manevrarea

7.4.1 Macaragii

7.4.1.1 Manevrantii de macarale, denumiţi în continuare "macaragii", trebuie sa fie autorizaţi în conformitate cu prevederile anexei O.
7.4.1.2 Îndatoririle macaragiilor rezulta din prevederile prezentei prescripţii tehnice, ale instrucţiunilor de exploatare, precum şi din instrucţiunile interne ale unitãţii deţinãtoare.
7.4.1.3 În exercitarea atribuţiilor sale, macaragiul are urmãtoarele obligaţii principale:
- sa cunoascã instalatia pe care lucreazã şi normele de exploatare ale macaralelor, pe care sa le aplice întocmai;
- sa cunoascã şi sa respecte codul de semnalizare;
- sa nu acţioneze nici un mecanism atât timp cat exista oameni pe macara; în cazul în care acest lucru nu poate fi evitat (de exemplu la unele lucrãri de reglaj sau de întreţinere), manevrele se vor executa sub directa supraveghere a unei persoane desemnate în acest scop;
- sa ia în primire şi sa predea serviciul prin notare în registrul de evidenta a supravegherii; dacã macaraua prezintã defecte care pericliteazã siguranta în funcţionare, macaragiul va opri instalatia şi va anunta pe conducãtorul procesului de producţie RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT;
- sa aprinda luminile de balizare (la macaralele care sunt dotate cu asemenea instalaţii) în caz de vizibilitate redusã precum şi noaptea;
- sa participe la lucrãrile de revizie, întreţinere şi reparatie precum şi la toate verificãrile care se fac la macaraua pe care o conduce;
- sa interzicã accesul persoanelor strãine în cabina de comanda sau pe macara.
7.4.1.4 Sarcinile principale ale macaragiului înainte de începerea lucrului sunt urmãtoarele:
- sa nu se urce pe macara în stare de oboseala sau de ebrietate;
- sa se convingã ca linia principala de alimentare se afla sub tensiune; în caz ca intreruptorul general este deconectat şi asigurat cu un lacat sau cu o inscriptionare avertizoare, macaragiului nu-i este permis sa-l conecteze fãrã avizul RSVTI şi fãrã a se pune de acord cu macaragii celorlalte macarale de pe aceeaşi cale;
- sa verifice starea caii de rulare şi rigiditatea opritoarelor de la capete; la macaralele care funcţioneazã în aer liber, trebuie sa verifice dacã dispozitivele de blocare pe calea de rulare au fost deblocate;
- sa instaleze automacaralele, macaralele pe pneuri sau senile numai pe un teren corespunzãtor (bine compactat, orizontal); la macaralele pentru care se prevede calarea, sa se execute aceasta operaţie în mod corespunzãtor;
- la urcarea pe scara de acces la cabina, sa aibã ambele mâini libere;
- sa verifice existenta lubrifiantilor în locurile de ungere, conform indicaţiilor din schema de ungere din cartea macaralei;
- sa verifice ca pe macara sa nu se gãseascã obiecte aşezate liber;
- sa verifice starea, infasurarea şi fixarea cablurilor sau lanturilor pe tamburi, role şi ocheti;
- sa verifice carligul şi dispozitivele de prindere a sarcinii; în cazul carligului susţinut pe rulment axial, trebuie sa verifice dacã acesta se roteste uşor sau dimpotriva, în cazul în care se specifica astfel în cartea macaralei, dacã este blocat;
- sa verifice existenta legãturii electrice la instalaţiile de protecţie impotriva tensiunilor de atingere a sinelor de rulare şi a întregii instalaţii electrice a macaralei;
- sa verifice funcţionarea instalaţiilor de semnalizare, iluminat, aerisire şi climatizare;
- sa verifice la macaralele cu braţ variabil buna funcţionare a indicatorului sarcinii maxime admise corespunzãtor deschiderii bratului;
- sa verifice dacã mecanismele de actionare ale macaralei funcţioneazã în mod sigur, lin şi fãrã vibratii accentuate;
- sa verifice pãrţile componente ale macaralei, componentele de securitate şi îndeosebi limitatoarelor de cursa şi franele mecanismelor;
- sa nu punã în funcţiune macaralele cu braţ în imediata apropiere a conductoarelor electrice aeriene sau în zona lor de influenta, decât în condiţiile prevãzute în prezenta prescripţie tehnica;
- în cazul când macaragiul constata un defect pe care nu-l poate îndepãrta singur, nu va pune în funcţiune macaraua ci va întrerupe curentul cu ajutorul intreruptorului general, pe care-l va asigura contra reanclansarii nedorite şi va anunta şeful sectiei de care aparţine în scopul luãrii mãsurilor necesare; dupã îndepãrtarea defectului se va face o noua verificare de cãtre macaragiu;
- în cazul în care macaraua este deservita de doi sau mai mulţi legatori de sarcina, trebuie sa se informeze la conducãtorul procesului de producţie, înainte de a se urca pe macara, care dintre aceştia este destinat sa semnalizeze miscarile necesare;
- sa semnalizeze prin dispozitivul de semnalizare acustic, înainte de fiecare pornire sau manevra a macaralei.
7.4.1.5 Sarcinile principale ale macaragiului în timpul lucrului sunt urmãtoarele:
- sa efectueze manevre numai pe baza comenzilor date în conformitate cu codul de semnalizare de cãtre legatorul de sarcina sau RSVTI; semnalul de oprire va fi luat în considerare din partea oricãrei alte persoane;
- sa nu transporte sarcina deasupra oamenilor;
- la ridicarea sarcinilor, sa nu depãşeascã sarcina nominalã sau în cazul macaralelor cu braţ variabil sa nu depãşeascã sarcina maxima admisã pentru deschiderea respectiva a bratului;
- la ridicarea unor sarcini care depãşesc 50% din sarcina admisã, va executa în prealabil, o ridicare de proba, la înãlţimea de circa 100 mm de la sol, pentru a se convinge dacã frana, cablurile şi intreaga instalatie rezista normal, iar sarcina este corect legatã şi bine echilibrata;
- la funcţionarea macaralelor echipate cu graifar, cu electromagneti şi în general a celor la care sarcina nu este legatã de carlig, în perioadele cu temperaturi scãzute, sa nu se efectueze miscari de ridicare înainte de a verifica dacã sarcina nu este aderenta la sol sau nu s-a compactat;
- sa urmãreascã sa nu cada cablul de pe rola sau de pe tambur, de asemenea sa nu formeze noduri;
- sa nu comande funcţionarea simultanã a doua mecanisme, la macaralele la care acest lucru este interzis;
- sa nu deplaseze macaralele cu braţ având sarcina suspendatã în carlig, decât în condiţiile prevãzute de constructor şi înscrise în cartea macaralei;
- la deservirea unor macarale care lucreazã la niveluri diferite, ale cãror cai de rulare se intersecteazã, precum şi la lucrul concomitent cu mai multe macarale cu braţ ale cãror câmpuri de actionare se intersecteazã, macaragii vor respecta prioritatea fixatã; între gabaritele pãrţilor în mişcare vor pãstra spaţii de siguranta de cel puţin 500 mm şi vor semnaliza intenţia de începere a miscarii precum şi ca au luat cunostinta şi au înţeles intenţia celorlalţi macaragii;
- sa nu transporte persoane cu carligul macaralei sau alte dispozitive de prindere şi sa nu permitã echilibrarea sarcinilor prin greutatea unor persoane;
- sa efectueze manevrele pentru deplasarile pe orizontala a sarcinilor astfel ca acestea sa se afle la o distanta de cel puţin 1 m fata de obiectele aflate în raza de acţiune a macaralelor; dacã la deplasarea sarcinilor pe orizontala se întâlnesc obstacole care nu pot fi evitate prin ocolire, sarcinile vor fi ridicate deasupra lor la cel puţin 300 mm; nu se admite trecerea sarcinilor peste maşini unelte, tuburi de oxigen, materiale explozibile, vehicule sau în general peste acele obiecte a cãror deteriorare reprezintã sau poate provoca pagube sau accidente;
- sa execute manevrarea macaralei astfel încât sa se evite balansarea sarcinii şi producerea socurilor; în acest scop, se interzice actionarea mecanismelor dintr-un sens într-altul, fãrã a fi oprite în prealabil în poziţia "zero"; macaragiul trebuie sa prevadã la executarea comenzilor şi timpul necesar pentru franarea completa;
- sa execute manevrele pentru deplasarile mijloacelor de prindere a sarcinilor (carlige, graifare etc.), carucioarelor şi macaralelor în astfel de limite încât sa nu fie necesar sa foloseascã limitatoarele de sfârşit de cursa;
- sa opreascã din funcţiune macaraua dacã se aud zgomote anormale dacã limitatoarele sau franele nu acţioneazã în bune condiţii sau dacã constata orice alt defect care poate periclita siguranta în funcţionare;
- sa opreascã funcţionarea macaralei dacã iluminatul la locul de munca este insuficient sau dacã vizibilitatea este împiedicatã de fum, vapori, ceata, obiecte plasate între macaragiu şi câmpul de acţiune al macaralei etc., dacã nu s-au luat mãsuri suplimentare de siguranta (de exemplu transmiterea comenzilor prin intermediul unor persoane instruite în acest scop);
- sa opreascã funcţionarea macaralei care lucreazã în aer liber atunci când vantul depãşeşte limita pana la care funcţionarea macaralei este permisã şi sa o ancoreze corespunzãtor; dacã ancorarea se face de calea de rulare se va verifica, în prealabil, dacã sina este fixatã corespunzãtor;
- sa deconecteze imediat intreruptorul principal şi sa aducã imediat toate controlerele în poziţia "zero" în cazul unei întreruperi accidentale a curentului electric de alimentare;
- sa nu pãrãseascã locul de lucru înainte de prezentarea schimbului; în cazul în care este obligat sa o facã, va aduce toate controlerele în poziţia "zero", va deconecta intreruptorul principal de alimentare, va închide cu cheia usa cabinei sau, dupã caz, dispozitivul care nu permite reconectarea intreruptorului principal, iar în cazul actionarii cu motor termic va opri funcţionarea acestuia;
- sa nu permitã nimãnui sa se urce pe macara atunci când aceasta este conectata la circuitul electric de alimentare;
- sa utilizeze materialele şi echipamentul de protecţie prevãzute de normativele legale în vigoare.
7.4.1.6 Sarcinile principale ale macaragiului dupã terminarea lucrului sunt urmãtoarele:
- sa descarce sarcina şi sa ridice dispozitivul de prindere a sarcinii (carligul, graifarul, traversa etc.) în poziţia cea mai de sus, fãrã însã ca limitatorul de cursa sa fie acţionat; dacã nu este posibila coborârea sarcinii suspendate, se va îngrãdi locul de sub ea şi se vor instala plãci avertizoare corespunzãtoare pentru a se interzice accesul persoanelor;
- sa deplaseze macaraua la locul stabilit pentru repaus; macaralele care lucreazã în exterior se fixeazã pe calea de rulare fie cu clesti de prindere, fie cu dispozitive de ancorare sau de cãlare, pentru a se evita deplasarea datoritã unui vant puternic sau a unor trepidatii; macaralele turn sau în general macaralele cu braţ rotitor vor fi garate ca mai sus, însã cu mecanismul de rotire a turnului sau a bratului nefranat, pentru a permite rotirea libera în caz de vant (bratul se va pune în girueta);
- sa aducã în poziţia de oprire (poziţia "zero") toate aparatele de comanda;
- sa deconecteze intreruptorul principal aflat pe macara;
- sa punã în funcţiune iluminatul de balizare, la macaralele prevãzute cu acest sistem;
- sa inchida cu cheia usa cabinei de comanda; la macaralele care nu au cabina închisã, se va închide cu lacat sau cheie intreruptorul principal; la macaralele cu comanda de la sol va asigura eliminarea posibilitãţilor ca o persoana neinstruita sa efectueze manevre cu macaraua (existenta unei chei de contact etc.);
- în cazul când pe calea de rulare exista numai o singura macara şi aceasta nu mai funcţioneazã în schimbul urmãtor, sa deconecteze şi intreruptorul principal al liniei de alimentare electrica şi sa-l inchida cu lacat sau cheie; la macaralele care funcţioneazã în exterior, iluminatul de balizare trebuie sa rãmânã conectat.

7.4.2 Legatorii de sarcina

7.4.2.1 Legarea şi fixarea sarcinilor se face numai de cãtre muncitori instruiti în acest scop, denumiţi în continuare "legatori de sarcina".
Legator de sarcina poate fi orice persoana, care a împlinit varsta de 18 ani, nu are nici o infirmitate corporalã, este sanatos şi a fost instruit special pentru a îndeplini aceasta funcţie în unitatea, secţia, şantierul sau sectorul care exploateazã macaraua.
Legatorul de sarcina efectueazã legarea şi fixarea sarcinilor în carligul macaralei, le urmãreşte în timpul manipulãrii, semnalizeaza macaragiului manevrele pe care trebuie sa le execute şi elibereazã sarcinile dupã aşezarea lor corecta la locul dorit.
Legatorii de sarcina vor fi supuşi unor instructaje lunare şi examinari periodice anuale.
Dacã rezultatele examinarilor sunt corespunzãtoare, unitatea elibereazã o adeverinta care îl autorizeaza sa exercite funcţia de legator de sarcina în condiţiile prevãzute în prezenta prescripţie tehnica. Aceste adeverinte trebuie sa fie pãstrate de legator asupra sa în timpul efectuãrii serviciului.
Aceste adeverinte vor cuprinde urmãtoarele date:
- numele şi prenumele legatorului de sarcina;
- date personale ale legatorului de sarcina;
- locul de munca;
- funcţia din cadrul unitãţii;
- semnatura legatorului de sarcina;
- semnatura conducatorului locului de munca;
- rubrica de vize anuale (completatã şi semnatã de RSVTI).
7.4.2.2 Se admite ca legatorii de sarcina sa apartina unitãţilor care închiriazã macarale şi nu celor care exploateazã instalaţiile respective, dacã acest lucru este specificat în contractul de închiriere sau de prestaţie de serviciu; în acest caz, în afarã instructajului iniţial, legatorii de sarcina vor fi supuşi unui instructaj suplimentar pentru a cunoaşte organele de legare şi dispozitivele de prindere, normele specifice de protecţia muncii, precum şi procesul tehnologic specifice locului de munca respectiv.
Instructajul legatorilor de sarcina se va face de cãtre conducãtorul locului de munca respectiv, încheindu-se un proces-verbal din care sa rezulte efectuarea lui şi verificarea însuşirii cunoştinţelor necesare.
7.4.2.3 Legatorul de sarcina are urmãtoarele atribuţii principale:
- sa cunoascã şi sa aplice regulile de verificare a organelor de legare şi dispozitivelor de prindere precum şi normele şi instrucţiunile de exploatare a macaralei a cãror respectare depinde de el;
- sa cunoascã şi sa aplice codul de semnalizare, cu eventualele completãri ale unitãţii care utilizeazã macarale, pentru a putea indica în orice moment macaragiului manevrele pe care urmeazã sa le execute; în acest scop, se va plasa în locuri din care sa poatã vedea orice persoana situata în câmpul de acţiune al macaralei; dacã acest lucru nu este posibil, el va fi ajutat de alte persoane; se admite şi semnalizarea cu steaguri colorate sau alte mijloace, acolo unde condiţiile de lucru necesita acest lucru; în asemenea cazuri, codul de semnalizare va fi elaborat de unitatea care exploateazã macaraua, iar legatorii de sarcina şi macaragiii vor fi instruiti şi examinati în ceea ce priveşte semnalizarea pe baza acestui cod;
- sa supravegheze zilnic organele de legare şi dispozitivele de prindere cu care lucreazã, prin verificarea aspectului exterior, inscriind în registrul de evidenta a supravegherii macaralei respective constatãrile sale cu privire la starea tehnica a acestora; se recomanda ca organele de legare şi dispozitivele de prindere sa fie date în primire unuia dintre legatori care va rãspunde de pãstrarea lor corespunzãtoare;
- sa foloseascã la legarea şi transportul sarcinilor numai organe sau dispozitive inscriptionate cu sarcinile maxime admise, înscrise vizibil pe o placa sau pe un inel, şi sa nu lege sarcini a cãror greutate depãşeşte sarcina admisã pentru organul, dispozitivul sau macaraua respectiva, ţinând seama şi de inclinarea ramurilor de cablu sau lant;
- sa nu utilizeze organe de legare şi dispozitive de prindere care nu sunt înscrise în evidenta unitãţii, sectiei sau şantierului;
- sa aleagã mijloace de legare corespunzãtoare greutatii şi formei sarcinii; la macaralele cu doua mecanisme de ridicare, sa lege sarcina la mecanismul de ridicare care corespunde sarcinii respective;
- sa nu lege sarcini care sunt aderente la sol sau la alte elemente;
- sa nu foloseascã organe de legare sau dispozitive care prezintã uzuri peste limitele admise de prescripţiile tehnice în vigoare;
- sa suspende capatul inferior al legãturilor lungi descãrcate de sarcina pe carligul macaralei, pentru a nu micşora spaţiile libere la deplasarea macaralei;
- sa execute corect legarea sarcinii, fãrã a incrucisa cablurile şi lanţurile la introducerea în carlig; sa se asigure ca sarcina este echilibrata, iar lanţurile şi cablurile de legare sunt intinse şi aşezate uniform, fãrã a forma noduri şi ochiuri şi fãrã a fi supuse rasucirii; la carligele duble, sa suspende sarcina pe ambele deschideri şi sa o repartizeze în mod egal;
- sa interzicã echilibrarea sarcinilor în carlig sau întinderea organelor de legare prin greutatea proprie a unor persoane; de asemenea, sa interzicã transportul persoanelor cu macaralele;
- sa ţinã seama de faptul ca lanţurile care se infasoara de mai multe ori în jurul sarcinii de ridicat nu trebuie sa aibã margini suprapuse;
- sa nu foloseascã lanturi de legare innadite cu suruburi, având zale alungite sau rasucite şi sa nu innoade cablurile sau lanţurile de legare;
- sa lege obiectele de lungime mare în cel puţin doua puncte spre a evita balansarea;
- sa execute astfel legarea încât sarcina sa nu se poatã deplasa, aluneca sau roti dupã ce este ridicatã, iar legatura sa nu iasa din carlig; sa nu lase obiecte libere pe sarcina suspendatã;
- sa nu încarce materiale marunte sau piese de volum redus pe platforme sau targi care nu sunt prevãzute cu pereţi laterali şi care nu prezintã suficienta siguranta impotriva caderii sarcinii;
- sa ţinã seama de faptul ca în cazul transportãrii materialelor marunte sau pieselor mici în lãzi este necesar sa nu depãşeascã înãlţimea marginii superioare a pereţilor laterali;
- sa nu lege în carligul macaralei pachete de tabla, prefabricate sau alte materiale, dacã dispozitivul de prindere nu este prevãzut cu elemente care sa excludã cãderea materialelor din pachet;
- sa asigure capetele cablurilor de legare cu cel puţin trei cleme de strangere, de mãrime corespunzãtoare diametrului cablului, brida filetata fiind asezata pe partea terminala a ramurii de cablu;
- sa protejeze cablurile şi lanţurile care vin în contact cu muchii ascutite, prin apãrãtori de protecţie metalice (special destinate acestui scop) sau din lemn tare;
- înainte de transportarea unei sarcini, sa semnalizeze macaragiului efectuarea unei ridicari de încercare, pana la înãlţimea de circa 100 mm de la sol, pentru ca mijloacele de legare sa ajungã în poziţie întinsã şi sa verifice echilibrarea sarcinii;
- sa semnalizeze macaragiului miscarile pe care trebuie sa le execute cu macaraua, asezandu-se astfel încât sa se afle tot timpul în câmpul vizual al macaragiului; la macaralele cu deplasare pe sol va verifica dacã intreaga cale de rulare este libera;
- sa urmãreascã transportul pe orizontala a sarcinii suspendate, mergand în urma acesteia pe tot traseul şi supraveghind ca sarcina sa nu se loveasca de obstacole şi sa nu loveasca persoane;
- sa ţinã seama de faptul ca transportarea sarcinilor pe orizontala precum şi a organelor de legare şi dispozitivelor de prindere (în cazul deplasarii macaralei fãrã sarcina) trebuie sa se facã la o înãlţime de minimum 300 mm şi o distanta laterala de minimum 1 m de obiectele inconjuratoare şi sa semnalizeze în consecinta macaragiului manevrele necesare în vederea manipulãrii sarcinii în condiţii de siguranta;
- sa interzicã circulaţia pe sub sarcina ridicatã şi sa supravegheze sa nu se facã transportarea sarcinilor pe deasupra locurilor de munca, dacã necesitãţile de producţie nu impun aceasta; în caz contrar, se vor îndepãrta în prealabil toate persoanele, la o distanta corespunzãtoare;
- la montaje de maşini, construcţii metalice, clãdiri din panouri prefabricate etc., legatorul de sarcina trebuie sa cunoascã şi procesul de montaj (succesiunea operaţiilor de montaj), care sa executa cu ajutorul macaralei, pentru a semnaliza corect manevrele necesare;
- sa cunoascã şi sa aplice mãsurile de protecţia muncii specifice locului de munca pe care-l deserveste, în care scop, conducãtorul procesului de producţie respectiv îi va face un instructaj special;
- în situaţiile când lucreazã plasat la înãlţime, pe platforme, schele, planşee etc., se va asigura conform normelor de protecţia muncii;
- sa nu efectueze balansarea sarcinilor pentru a le aseza într-un punct care nu poate fi deservit în mod normal de macara;
- la stivuirea unor sarcini, sa asigure aşezarea lor corecta, eventual, prin elemente de adaos, astfel încât sarcinile sa fie stabile şi sa se poatã scoate uşor; se interzice scoaterea legãturilor de sub sarcini cu ajutorul macaralei;
- sa nu depoziteze materiale în stive a cãror înãlţime depãşeşte de 1,5 ori latura mica a bazei;
- sa supravegheze sarcina pana ce se asigura ca aceasta este coborâtã şi plasata corect; la aşezarea pe maşini unelte a sarcinilor care au suprafeţe reduse de reazem, sa nu dezlege sarcina înainte de a fi prinsã de masina; tot asa se va proceda şi în cazul altor sarcini, ca de exemplu panouri prefabricate etc.;
- sa nu aseze şi sa nu reazeme sarcinile pe pereţii laterali ai vagoanelor sau remorcilor;
- sa nu pãrãseascã locul de munca fãrã a-l incunostinta despre aceasta pe macaragiu;
- dupã terminarea lucrului sa depoziteze organele şi dispozitivele de prindere care i-au fost date în pãstrare în locuri uscate, ferite de umezeala, de agenţi corozivi şi de posibilitãţi de deteriorare; cablurile, lanţurile, funiile şi benzile care se folosesc numai periodic se pãstreazã agatate pe capre, în locuri ferite de intemperii.
7.4.2.4 Unitatea care exploateazã macarale se va îngriji ca legatorii de sarcina sa fie dotati cu echipamentul de protecţie prevãzut în normativele în vigoare (palmare, casca de protecţie, centura de siguranta etc.). De asemenea, vor purta semne dinstinctive pentru a putea fi recunoscuţi de cãtre macaragiu.

8 ÎNTREŢINEREA ŞI REVIZIA MACARALELOR

8.1 Întreţinerea şi revizia periodicã a macaralelor trebuie sa fie executatã de cãtre un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT IT, care dispune de personal calificat şi instruit în acest scop compus din mecanici, lacatusi şi electricieni cu o practica de cel puţin 2 ani în meserie, constituiţi în echipe conduse de personal de specialitate (tehnicieni, ingineri).
Documentaţia tehnica de autorizare a agenţilor economici de întreţinere şi revizie macarale de cãtre ISCIR-INSPECT IT va fi întocmitã conform prevederilor anexei L.
Autorizaţia eliberata de ISCIR-INSPECT IT va fi conform modelului din anexa G.
8.2 Pentru efectuarea operaţiilor de întreţinere şi revizie se determina starea tehnica a macaralei şi principalele operaţii ce urmeazã a se efectua. Acestea constau în general din:
- curãţirea macaralei;
- controlul nivelului uleiului;
- verificarea stãrii de uzura a lagarelor şi a bunei funcţionari a sistemului de ungere;
- ungerea pieselor supuse frecarii conform schemei de ungere;
- verificarea uzurii cablurilor şi lanturilor de tracţiune şi a fixãrii acestora;
- verificarea functionarii componentelor de securitate şi reglarea acestora;
- verificarea functionarii mecanismelor macaralei şi remedierea sau înlocuirea subansamblelor uzate;
- verificarea elementelor de prindere sau manipulare a sarcinii (carlig, graifar, electromagnet etc.);
- strângerea elementelor de imbinare, a articulatiilor, verificarea fixãrii tampoanelor şi a opritoarelor;
- verificarea functionarii sistemului electric de forta, comanda şi semnalizare;
- verificarea rezistentei de izolatie, a infasurarilor motoarelor electrice fata de pãmânt, a rezistentei prizei de punere la pãmânt a echipamentelor electrice;
- verificarea conexiunilor la aparate şi în sirurile de cleme din dulapuri şi cutii de conexiuni;
- verificarea stãrii cãilor de rulare şi a rotilor de rulare;
- verificarea functionarii şi etanseitatii circuitelor hidraulice şi pneumatice.
8.3 Periodicitatea şi volumul lucrãrilor de întreţinere şi revizie se vor stabili în funcţie de complexitatea macaralei, regimul de funcţionare şi condiţiile de mediu în care lucreazã.
8.4 Evidenta lucrãrilor de întreţinere şi revizie se va tine într-un registru întocmit conform modelului din anexa F.
8.5 Pentru prevenirea avariilor şi accidentelor la executarea lucrãrilor de întreţinere şi revizie se vor lua mãsuri corespunzãtoare, respectându-se în special urmãtoarele:
- înainte de oprirea unei macarale, responsabilul cu supravegherea lucrãrilor va anunta macaragiul în cauza cat şi pe cei de pe macaralele invecinate, stabilind şi locul de stationare; de asemenea, va fi anuntat şi electricianul de exploatare din locul respectiv de munca;
- înainte de începerea lucrãrilor, macaraua va fi deplasata la locul de stationare, se va deconecta de la reţeaua de alimentare; în cazul în care este necesarã prezenta tensiunii de alimentare se vor lua mãsuri speciale de securitate;
- se vor lua mãsuri pentru împiedicarea punerii în funcţiune accidentale a macaralei;
- toate materialele necesare lucrãrilor vor fi pãstrate numai în cutii bine fixate pe macara;
- dupã terminarea lucrãrilor de întreţinere şi revizie se vor remonta toate carcasele, aparatorile de protecţie, balustradele etc. şi se va verifica buna funcţionare a mecanismelor, a dispozitivelor de securitate şi semnalizare, precum şi a aparatelor de comanda;
- operaţiile executate şi durata acestora se vor consemna în registrul de evidenta a supravegherii macaralei sub semnatura;
- repunerea în funcţiune a macaralei se va face numai dupã finalizarea tuturor lucrãrilor şi dupã coborârea persoanelor de execuţie a lucrãrilor.

9 AVARII ŞI ACCIDENTE

9.1 Deţinãtorul sau cel care are în folosinta macaralele are obligaţia sa anunţe imediat ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se afla macaralele avariile şi accidentele de persoane în timpul functionarii, prin mijloacele cele mai rapide (telefon, fax etc.), în vederea efectuãrii cercetãrilor tehnice necesare şi obligatorii.
9.2 Deţinãtorul sau cel ce utilizeazã macaraua sunt obligaţi sa ia toate mãsurile necesare astfel ca situaţia produsã de avarie sau în timpul accidentului sa rãmânã nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT în raza cãreia se afla aceasta, cu excepţia cazului când situaţia respectiva ar pune în pericol viata persoanelor sau ar crea alte situaţii periculoase.
Atunci când este necesar sa se modifice starea de fapt din momentul avariei sau accidentului, deţinãtorul macaralei va face fotografii sau schite ale locului unde s-a produs avaria sau accidentul.
9.3 În vederea stabilirii cauzelor care au produs avarii sau accidente, deţinãtorul macaralei va trimite la laboratoare de specialitate, pentru cercetare, piese sau dispozitive precum şi probe de materiale, conform dispoziţiilor consemnate în procesul-verbal de constatare.
9.4 Dacã avaria sau accidentul s-a produs ca urmare a unei defectiuni a macaralei aceasta se va scoate din funcţiune. Repunerea ei în exploatare se va face dupã o reparare şi o verificare tehnica oficialã completa.

10 DISPOZIŢII FINALE

10.1 Prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica macaralelor în condiţiile precizate la subcapitolul 1.2.
10.2 În cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescripţii tehnice referitoare la montarea, repararea şi exploatarea macaralelor, deţinãtorii, montatorii şi reparatorii, vor putea stabili, pe propria rãspundere, soluţii compensatoare, motivate corespunzãtor din punct de vedere tehnic, care sa nu afecteze securitatea în funcţionare a macaralelor şi sa excludã pericolul de avarii sau accidente. Deţinãtorii, montatorii şi reparatorii care au stabilit astfel de soluţii le vor supune avizãrii principalilor factori interesaţi: proiectant, producãtor şi ISCIR -INSPECT.
10.3 Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare, mergand pana la retragerea autorizaţiilor acordate.
Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice referitoare la componentele de securitate conduce la retragerea autorizaţiei acordate.
10.4 Trimiterile fãcute în text la alte reglementãri tehnice sau documente normative se referã la editiile în vigoare pe perioada aplicãrii prezentei prescripţii tehnice.
10.5 În cazul în care cartea macaralei-partea de exploatare se deterioreazã sau se pierde, aceasta trebuie sa fie eliberata în duplicat, la cererea deţinãtorului, de cãtre ISCIR-INSPECT IT la care este înregistratã macaraua.
10.6 În vederea efectuãrii în bune condiţii a verificãrilor tehnice ale instalaţiilor, agenţii economici montatori, reparatori, utilizatori şi deţinãtori, dupã caz, sunt obligaţi sa punã la dispoziţia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau RSVTI, autorizaţi de ISCIR INSPECT IT:
a) datele, informaţiile sau documentele în legatura cu verificãrile tehnice ale instalaţiilor;
b) instalatia, personalul şi echipamentul de lucru şi protecţie necesar;
c) mijloace de transport, dacã nu exista mijloace publice de transport la şi de la locul respectiv.
10.7 Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la data publicãrii în monitorul oficial al României, data la care prescripţiile tehnice: R1-87 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea şi verificarea macaralelor, mecanismelor de ridicat şi dispozitivelor lor auxiliare", R4-87 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea şi verificarea macaralelor, mecanismelor de ridicat şi dispozitivelor lor auxiliare destinate sa funcţioneze în medii potenţial explozive" îşi înceteazã valabilitatea.
10.8 Orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.

ANEXA A

REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII PENTRU MACARALE

Registrul de evidenta a supravegherii se întocmeşte pentru fiecare macara în parte şi va cuprinde urmãtoarele:

A.1 Pe coperta se vor mentiona urmãtoarele:
1) REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII
2) Denumirea şi adresa unitãţii deţinãtoare:
3) Numãrul şi anul fabricaţiei macaralei:
4) Numãrul de înregistrare în evidenta ISCIR-INSPECT IT sau dupã caz, a unitãţii deţinãtoare:
5) Caracteristicile tehnice principale ale macaralei:
6) Periodicitatea stabilitã pentru lucrãrile de întreţinere, revizie periodicã şi revizie generalã:

A.2 În interior se vor înscrie, pe coloane:
1) Numãrul curent;
2) Data;
3) Operaţiile de întreţinere, revizie periodicã, revizie generalã efectuate, precum şi, dupã caz, constatarea unor deficiente sau deranjamente în timpul exploatãrii;
4) Principalele lucrãri executate, ca urmare celor de la punctul 3);
5) Numele, prenumele şi semnatura persoanei care a constatat deficiente sau deranjamente ale macaralei;
6) Numele, prenumele şi semnatura persoanei responsabile pentru efectuarea lucrãrilor de întreţinere, revizie periodicã, revizie generalã sau pentru înlãturarea deficienţelor şi deranjamentelor constatate în timpul exploatãrii;
7) Semnatura RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT;
8) Observaţii;

A.3 Pe ultima pagina se va scrie:
Se certifica de noi ca prezentul registru, snuruit, conţine ......... pagini numerotate (în cifre şi litere).
(Semnatura şi ştampila deţinãtorului).

ANEXA B

AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI PENTRU EXECUTAREA
LUCRĂRILOR DE MONTARE/REPARARE MACARALE

B.1 În vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul o documentaţie întocmitã conform anexei C.

B.2 Prin "agenţi economici" se înţeleg toate Societãţile Comerciale cu sediul în România având personalitate juridicã, constituite într-una din formele de organizare definite la art. 2 din Legea 31/1990 şi a cãror activitate, înscrisã la Registrul Comerţului, cuprinde cel puţin unul din domeniile reglementate de prezenta anexa precum şi asociaţii sau organizaţii nonprofit având personalitate juridicã şi sediul în România.

B.3 Autorizaţia pentru executarea lucrãrilor de montare/reparare macarale are valabilitate de maximum 2 ani.

B.4 Agentul economic autorizat sa execute lucrãri de montare/reparare macarale are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa execute lucrãri în conformitate cu documentaţia de montare/reparare cu respectarea prevederilor prescripţiilor tehnice ISCIR, standardelor în vigoare şi normele specifice de securitatea muncii;
b) sa pregãteascã şi sa prezinte macaralele şi toate documentaţiile tehnice necesare, în timpul şi la sfârşitul montarii sau repararii, la verificãrile care se efectueazã de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de RSVTI;
c) sa întocmeascã şi sa prezinte pentru macaraua care trebuie sa fie verificata documentaţia tehnica pentru lucrãrile efectuate;
d) sa foloseascã la lucrãrile de montare/reparare macarale personal calificat;
e) sa numeascã personal tehnic propriu: responsabil tehnic pentru supravegherea lucrãrilor care fac obiectul autorizãrii şi responsabil tehnic cu sudura, (ingineri şi tehnicieni de specialitate) în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizaţi în acest scop de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic;
f) personalul menţionat la lit. e), trebuie sa fie examinat odatã cu verificarea în vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei agentului economic şi sa facã dovada ca are cunoştinţele de specialitate teoretice şi practice. Rezultatele examinãrii/reexaminarii vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D.
g) sa posede prescripţiile tehnice specifice domeniului de lucrãri pentru care solicita autorizarea;
h) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta a lucrãrilor din domeniul în care a fost autorizat. Registrul va fi numerotat şi vizat de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic şi va cuprinde datele prevãzute în anexa F; pentru agenţii economici care au subunitati în teritoriu va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrãrilor;
i) sa ia mãsuri corespunzãtoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile prevãzute la pct. B.6 şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic menţionat la lit. e), şi sa o definitiveze numai dupã confirmarea acestuia de cãtre ISCIR-INSPECT; pana la definitivarea schimbãrii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrãri care fac obiectul autorizaţiei.

B.5 Numai agenţii economici autorizaţi vor monta/repara macarale din categoria celor care nu trebuie sa fie verificate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT, dar care se supun prevederilor prescripţiei tehnice.

B.6 Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR-INSPECT IT pentru supravegherea lucrãrilor de montare/reparare macarale îi revin, conform specificului sau de activitate, urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice macaralelor şi standardele în domeniu;
b) sa verifice ca lucrãrile de montare/reparare sa se execute dupã documentaţii tehnice întocmite de agenţi economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT;
c) sa întocmeascã documente de verificare în care sa consemneze constatãrile şi rezultatele verificãrilor şi examinarilor;
d) sa verifice registrele de evidenta a lucrãrilor executate şi sa urmãreascã ţinerea la zi a acestora;
e) sa participe la instructaje şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
f) sa verifice periodic, cel puţin odatã pe an, pregãtirea tehnica a personalul de montare/reparare a macaralelor, consemnand rezultatele într-un proces-verbal.

B.7 Responsabilul tehnic cu sudura (RTS) autorizat de ISCIR-INSPECT IT are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice macaralelor şi standardele în domeniu;
b) sa asigure condiţiile necesare pentru efectuarea probelor şi încercãrilor în vederea omologãrii procedurilor de sudare;
c) sa ţinã la zi evidenta poansoanelor sudorilor autorizaţi şi a procedurilor de sudare omologate;
d) sa verifice proiectele şi tehnologiile de execuţie înainte de lansarea lor în lucru;
e) sa verifice dacã tehnologia de execuţie şi de examinare a imbinarilor sudate este în concordanta cu procedura de sudare omologata folositã;
f) sa participe la instructaje şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;

B.8 În vederea autorizãrii agenţilor economici pentru efectuarea lucrãrilor de montare/reparare la macarale, ISCIR-INSPECT IT, trebuie sa efectueze urmãtoarele:
a) sa verifice concordanta dintre datele din documentaţia prezentatã de agenţii economici care solicita autorizarea şi situaţia existenta la agentul economic;
b) sa verifice personalul tehnic propus, privind pregãtirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice;
c) sa verifice existenta la agentul economic a prescripţiilor tehnice specifice în domeniu şi a standardelor specifice;
d) sa întocmeascã un proces-verbal asupra constatãrilor fãcute privind verificãrile prevãzute la lit. a)...c).

B.9 În cazul îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevãzute de anexa şi pe baza constatãrilor fãcute în conformitate cu prevederile pct. B.8, ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic va elibera autorizaţia conform modelului din anexa G.

ANEXA C

CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI PENTRU OBŢINEREA/REACTUALIZAREA
AUTORIZAŢIEI DE A EFECTUA LUCRĂRI DE MONTARE/REPARARE
MACARALE

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agenţii economici montatori/reparatori şi se înainteazã la ISCIR-INSPECT IT. Documentaţia va conţine un memoriu în care se vor preciza urmãtoarele:
a) felul lucrãrilor (montare, reparare);
b) domeniul autorizaţiei (macarale) cu precizarea parametrilor maximi şi a caracteristicilor principale ale instalaţiilor respective;
c) calitatea principalelor materiale de baza folosite;
d) domeniul de dimensiuni ale materialelor de baza ce vor fi utilizate;
e) procedurile de sudare ce vor fi folosite în execuţie;
f) metodele şi mijloacele de examinare nedistructiva din dotare, pentru punerea în evidenta a eventualelor defecte ce ar putea sa apara în execuţie, în materialele de baza şi imbinarile sudate, funcţie de calitatea şi grosimea acestora precum şi a procedurilor de sudare aplicate;
g) punctele de control în fluxul de montare/reparare care concura la realizarea lucrãrilor în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice - colecţia ISCIR;
h) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a personalului tehnic pentru montare/reparare a macaralelor precum şi a responsabilului tehnic cu sudura, propuşi de agentul economic sa fie autorizaţi de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
La memoriu se vor ataşa urmãtoarele documente:
a) dotarea cu utilaje de execuţie, conform datelor din tabelul 1;
b) procedurile de sudare omologate, conform datelor din tabelul 2;
c) metodele folosite pentru verificarea calitãţii produselor executate, precum şi dotarea cu laborator de efectuare a examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) şi laborator de efectuare a încercãrilor mecanice, tehnologice, metalografice şi analize chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; în cazul în care unitatea economicã nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (copie) încheiat cu alta unitate economicã autorizata de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea examinarilor; de asemenea, se va preciza şi dotarea cu standuri pentru încercãri şi verificãri, conform datelor din tabelul 3;
d) pregãtirea şi activitatea practica în domeniu a personalului de execuţie şi control, conform datelor din tabelul 4;
e) natura şi volumul lucrãrilor efectuate în colaborare cu alţi agenţi economici,
f) conform datelor din tabelul 5.





Tabelul 1
┌────┬───────────────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────┐
│Nr. │ Utilajul pentru execuţie │ Tipul (marca) şi │ Obs. │
│crt.│ │ caracteristicile │ │
│ │ │ principale*) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────┤
│ 1 │Tãiere: │ │ │
│ │a) foarfeci; │ │ │
│ │b) ghilotine; │ │ │
│ │c) aparate oxiacetilenice; │ │ │
│ │d) alte maşini şi aparate. │ │ │
│ 2 │Formare: │ │ │
│ │a) indoire (valturi); │ │ │
│ │b) maşini de indoit; │ │ │
│ │c) maşini şi dispozitive pentru prelucrarea │ │ │
│ │ rostului la table şi ţevi; │ │ │
│ │d) maşini unelte (strunguri, maşini de frezat, │ │ │
│ │ raboteze, maşini de alezat, maşini de │ │ │
│ │ rectificat, maşini de gaurit). │ │ │
│ 3 │Sudare: │ │ │
│ │a) convertizoare; │ │ │
│ │b) transformatoare; │ │ │
│ │c) tractoare de sudare; │ │ │
│ │d) aparatura WIG, TIG sau MIG; │ │ │
│ │e) aparate pentru sudare în baie de zgura. │ │ │
│ 4 │Tratament termic: │ │ │
│ │a) cuptoare; │ │ │
│ │b) instalaţii de tratament local; │ │ │
│ │c) dispozitive de preincalzire înainte de │ │ │
│ │sudare. │ │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────┴──────────────────┴──────┘


------------
*) Pentru utilajul de sudare se va mentiona, dupã caz, aparatura de stabilire, mãsurare şi reglare a parametrilor regimurilor de sudare.



Tabelul 2
┌────┬─────────┬─────────┬────────────┬───────────┬──────────┬──────────┬──────┐
│ │ │ │ │ │ Grupa de │ │ │
│ │ │ │Nr. fisei de│ Grupa de │grosimi şi│ │ │
│Nr. │Procedura│ Tipul │ omologare │ oteluri │diametrul │Poziţia de│ Obs. │
│crt.│de sudare│imbinarii│ Ag.econ./ │acoperit de│acoperite │ sudare │ │
│ │ │ │ ISCIR- │ fişa de │de fişa de│ │ │
│ │ │ │ INSPECT │ omologare │omologare │ │ │
└────┴─────────┴─────────┴────────────┴───────────┴──────────┴──────────┴──────┘





Tabelul 3
┌────┬───────────────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────┐
│Nr. │ Utilajul pentru verificare şi control │ Tipul (marca) şi │ Obs. │
│crt.│ │ buc. │ │
│ │ │ Caracteristicile │ │
│ │ │ principale │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────┤
│ 1 │Pentru mãsurarea şi verificarea dimensiunilor: │ │ │
│ │a) dispozitive pentru mãsurarea diametrelor şi │ │ │
│ │ ovalitatii; │ │ │
│ │b) sabloane pentru verificarea abaterilor de la│ │ │
│ │ forma geometrica; │ │ │
│ │c) aparate şi dispozitive pentru verificarea │ │ │
│ │ paralelismului, denivelarilor şi │ │ │
│ │ verticalitatii; │ │ │
│ │d) aparate şi dispozitive pentru mãsurarea │ │ │
│ │ deformatiilor; │ │ │
│ 2 │Standuri pentru rodaje la mecanisme │ │ │
│ 3 │Standuri pentru verificarea subansamblelor la │ │ │
│ │macarale │ │ │
│ 4 │Standuri pentru încercãri, echipamente cu │ │ │
│ │aparatura de mãsura şi control, în │ │ │
│ │conformitate cu prevederile Prescripţiilor │ │ │
│ │tehnice, Colecţia ISCIR şi normele de │ │ │
│ │fabricaţie: │ │ │
│ │a) la presiune hidraulica; │ │ │
│ │b) la presiune pneumatica; │ │ │
│ │c) sub sarcina; │ │ │
│ │d) a componentelor de securitate (pentru │ │ │
│ │ limitarea presiunii, sarcinii, vitezei). │ │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────┴──────────────────┴──────┘





Tabelul 4
┌────┬─────────────────────────────────────┬────────────────┬─────────┬────────┐
│Nr. │ Personalul de execuţie, nominalizat │ Specialitatea │ Numãr │ Obs. │
│crt.│ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼────────┤
│ 1 │Sudori autorizaţi │ │ │ │
│ 2 │Personal pentru examinari │ │ │ │
│ │nedistructive, │ │ │ │
│ │din care: │ │ │ │
│ │- ingineri; │ │ │ │
│ │- tehnicieni; │ │ │ │
│ │- operatori. │ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────┴────────────────┴─────────┴────────┘





Tabelul 5
┌────┬────────────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┬────┐
│Nr. │ │Lucrãrile cuprinse │ │ │
│crt.│ Natura colaborãrii │ în contractul de │ Denumirea agentului │ │
│ │ │colaborare şi felul │ economic cu care se │Obs.│
│ │ │ în care se │ efectueazã │ │
│ │ │ realizeazã │ colaborarea │ │
└────┴────────────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┴────┘



ANEXA D



┌─────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │ │
│Inspecţia de stat pentru │ │ INSPECŢIA │
│ controlul │ │ TERITORIALĂ ........... │
│cazanelor, recipientelor │ Proces-verbal │ Adresa ................ │
│ sub presiune şi │ de verificare tehnica │ Telefon ............... │
│ instalaţiilor de │ nr. ................ │ Fax ................... │
│ ridicat │ │ │
│ -ISCIR- │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────────┘




Încheiat astãzi ....... cu ocazia ......... efectuat în baza HG 1.340/2001, HG 19/2001 şi <>Decretului nr. 587/1973 , modificat şi completat prin <>Decretul nr. 417/1985 , aplicabile, şi Prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, la ....... tip ...... cu numãrul de fabricaţie/inventar ...... şi cartea instalaţiei nr. .... având parametrii ultimei verificãri ......
Denumirea agentului economic ........ din localitatea ...... str. ..... nr. .... judeţ/sector ....... CUI ..... .
Verificarea s-a efectuat la ....... din localitatea ...... str. ....... nr. .... judeţ/sector ............
Subsemnatul*) ............ am constatat urmãtoarele:
...............................................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................

Am dat urmãtoarele dispoziţii: ................................
...............................................................
...............................................................
...............................................................
Dupã aceasta verificare s-a admis**) ..........................
...............................................................
Scadenta urmãtoarei verificãri se fixeazã la data de ..........
Pentru aceasta verificare se va plati suma de ... lei de cãtre ........... din localitatea ........ str. ............ nr. ...... judeţ/sector ......... în cont. .......... deschis la Banca .............. filiala ...........

Am luat la cunostinta

Organ de Directorul agentului Responsabil cu Delegatul agentului
verificare economic sau supravegherea şi economic montator,
delegatul sau verificarea tehnica reparator

........ ............. ............. ...........
........ ............. ............. ...........

-------------
*) Funcţia, numele şi prenumele.
**) Se vor înscrie parametrii de funcţionare ai instalaţiei, funcţie de felul (tipul) acesteia.

ANEXA E

AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI PENTRU ELABORAREA
PROIECTELOR LUCRĂRILOR DE MONTARE/REPARARE LA MACARALE

E.1 Proiectele de montare/reparare a macaralelor se elaboreazã de cãtre agenţi economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT. Proiectele pot fi elaborate şi de cãtre alţi agenţi economici, urmând ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie, în prealabil, verificate de o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT şi avizate în conformitate cu prevederile pct. E.3.
Agenţii economici de proiectare vor confirma în proiectele pe care le elaboreazã ca au respectat prevederile prescripţiilor tehnice specifice în domeniu şi ca îndeplinesc prevederile pct. E.3 lit. a), b) şi c).
E.2 În vederea autorizãrii, agenţii economici de proiectare sau agenţii economici care au unitãţi de proiectare pentru lucrãrile menţionate la pct. E.1 vor inainta la ISCIR-INSPECT o documentaţie care va fi constituitã din:
a) adresa (domeniul solicitat, documente anexate etc.);
b) acte agent economic (copie):
- statut (actul constitutiv) actualizat;
- certificat de înmatriculare;
- certificat de înregistrare fiscalã sau CUI (cod unic de înregistrare fiscalã);
c) procedura privind modul de efectuare a activitãţii de proiectare (organizare şi responsabilitãţi, prescripţii tehnice, standarde şi normative de proiectare specifice domeniului de proiectare solicitat);
d) lista personalului calificat propus pentru autorizare (original);
e) deciziile de numire a personalului propriu propus pentru autorizare (original), conform modelului din anexa J şi adaptat corespunzãtor;
f) curriculum vitae pentru personalul propriu propus pentru autorizare (original);
g) documentele de studii şi calificare pentru personalul propriu propus pentru autorizare (în original şi o copie);
h) lista principalelor proiecte elaborate de personalul pentru care se solicita autorizarea (original).

NOTA: În cazul existenţei unor subunitati (filiale, ateliere etc.) pentru care se solicita autorizarea şi care au un alt sediu decât agentul economic solicitant, se vor indica adresele acestora şi, dupã caz, datele menţionate la aliniatele a), d), e), f) şi g).
E.3 Agenţii economici autorizaţi pentru activitatea de proiectare au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa posede prescripţiile tehnice specifice domeniului pentru care solicita autorizarea;
b) sa numeascã personal tehnic de specialitate, în numãr necesar, care sa verifice proiectele elaborate din punct de vedere al siguranţei în funcţionare şi care sa rãspundã împreunã cu proiectantul de aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice, semnand proiectele în acest sens;
c) sa adopte soluţii constructive care sa permitã funcţionarea în condiţii de securitate a macaralelor şi sa prevadã în documentaţia tehnica examinarile şi incercarile ce trebuie sa fie efectuate de agenţii economici montatori/reparatori la locul de funcţionare pentru verificarea parametrilor de siguranta în funcţionare, rãspunzând de alegerea corecta a acestora şi de respectarea prevederilor prescripţiei tehnice;
d) sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT avizarea conformã a proiectelor elaborate, prezentând în acest scop desenul de ansamblu verificat de personalul tehnic de specialitate propriu menţionat la lit. b);
Este interzisã folosirea proiectelor, care nu au avizul conform al ISCIR-INSPECT sau al personalului autorizat;
e) sa propunã, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, personalul tehnic de specialitate care urmeazã sa avizeze conform proiectele proprii sau elaborate de unitãţi neautorizate.
Orice schimbare a personalului tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificare şi avizare conformã, va fi comunicatã la ISCIR-INSPECT şi va deveni definitiva dupã confirmarea acesteia;
f) sa înregistreze la ISCIR-INSPECT proiectele pe care le avizeazã conform şi sa ţinã evidenta acestora;
g) sa comunice periodic (cel puţin o data pe trimestru) la ISCIR-INSPECT IT, lista proiectelor elaborate şi avizate conform pentru perioada expiratã precum şi lista proiectelor pe care le vor elabora şi care trebuie sa fie avizate conform în perioada urmãtoare;
h) sa avizeze conform proiectele, respectiv desenele de ansamblu, pentru care primeşte împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT.
E.4 Personalul tehnic de specialitate care verifica proiectele din punct de vedere al siguranţei în funcţionare, numit de agentul economic de proiectare şi autorizat de ISCIR-INSPECT, are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa verifice proiectele din punct de vedere al respectãrii prevederilor prescripţiei tehnice;
b) sa confirme ca a efectuat verificarea pieselor scrise şi desenate ale proiectului prin aplicarea ştampilei pe desenul tip de ansamblu, în conformitate cu prevederile pct. E.8.
E.5 Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT sa avizeze conform proiectele are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa avizeze conform desenele de ansamblu ale proiectelor pentru care a primit împuternicire din partea ISCIR-INSPECT, conform prevederilor pct. E.9;
b) sa confirme avizarea conformã prin aplicarea ştampilei pe desenul de ansamblu, conform prevederilor pct. E. 10, precizând şi numãrul de exemplare avizate;
c) sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT.
E.6 Personalul tehnic de specialitate ce urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea conformã de proiecte trebuie sa fie absolvent al unui institut de învãţãmânt superior tehnic de specialitate de lungã durata şi sa aibã o vechime în specialitate de cel puţin 8 ani, din care cel puţin 3 ani în proiectare sau 5 ani în construcţia, exploatarea sau verificarea macaralelor.
E.7 În vederea autorizãrii agenţilor economici de proiectare, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, ISCIR-INSPECT are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa verifice concordanta dintre datele înscrise în documentaţia prezentatã de unitatea de proiectare care solicita autorizarea şi situaţia din unitatea respectiva precum şi existenta prescripţiilor tehnice specifice în domeniu, întocmind un proces-verbal asupra constatãrilor fãcute;
b) sa verifice, din punct de vedere al cunoaşterii prevederilor prescripţiei tehnice, personalul tehnic de specialitate propus pentru autorizare;
c) sa elibereze în baza constatãrilor fãcute, în cazul îndeplinirii condiţiilor de autorizare, autorizaţia de proiectare conform modelului din anexa H.
E.8 Verificarea proiectelor, în ceea ce priveşte concordanta acestora cu prevederile prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR şi ale legislaţiei în vigoare, se efectueazã de cãtre agenţii economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT.
În acest scop, agenţii economici de proiectare autorizaţi vor numi personal de specialitate care sa efectueze verificarea pieselor scrise şi desenate ale proiectului.
Confirmarea verificãrii se va face pe desenul de ansamblu, consemnand pe acesta prin stampilare pe copii, urmãtoarele:
- Denumirea agentului economic de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT
"Verificat, corespunde prevederilor prescripţiei tehnice PT ..."
_________________________________________________________
- Numele şi prenumele _____________________________________
- Data ____________________________________________________
- Semnatura _________________________
E.9 Avizarea conformã a desenului de ansamblu, cu privire la respectarea prevederilor prescripţiei tehnice şi ale legislaţiei în vigoare, se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre personal autorizat de ISCIR-INSPECT.
Avizarea conformã de cãtre ISCIR-INSPECT se va efectua numai dupã verificarea proiectelor respective de cãtre un agent economic de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT.
Aceasta avizare conformã se poate efectua şi de cãtre personalul propriu de specialitate din unitãţile de proiectare, dar numai cu acordul scris al ISCIR-INSPECT.
E.10 Confirmarea avizãrii conforme pe desenul tip de ansamblu se face consemnand prin stampilare pe copii, urmãtoarele:
a) în cazul în care avizarea se face de cãtre ISCIR-INSPECT:

AVIZAT conform
ISCIR-INSPECT
Numele____________ Prenumele___________
Data _____________ Semnatura ___________

b) în cazul în care avizarea se face de cãtre personalul propriu de specialitate din unitãţile de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT şi împuternicit în scris de ISCIR-INSPECT pentru proiectul respectiv:

AVIZAT conform
AUTORIZAT de ISCIR-INSPECT
Denumirea unitãţii______________________________
Scrisoarea ISCIR-INSPECT de împuternicire nr.____/_____
Numele_____________ Prenumele___________
Data _____________ Semnatura _____________

E.11 Unitatea de proiectare în cadrul cãreia se avizeazã conform desenele tip de ansamblu va retine câte un exemplar din fiecare.
Acestea vor fi înscrise într-un registru de evidenta.

ANEXA F


REGISTRU
PENTRU EVIDENTA LUCRĂRILOR DE*)......... MACARALE


┌───┬────────┬─────────┬────────────┬────────┬──────────┬──────┬───────┬────┐
│ │ │ │Proiect de │Nr. şi │Parametrii│Bene- │Proces-│ │
│Nr.│Felul şi│Denumire │execuţie │ data │macaralei │fici- │verbal │ │
│crt│ tipul │şi sediu │(unitatea │actului │ ***) │arul │ de │ │
│**)│macara- │producã- │proiectanta,│de omolo│ │(denu-│recep- │Obs.│
│ │lei │ tor │nr. şi data)│gare/ │ │mire │tie │ │
│ │ │ │ │Certifi-│ │şi │nr. şi │ │
│ │ │ │ │ care │ │sediu)│data) │ │
└───┴────────┴─────────┴────────────┴────────┴──────────┴──────┴───────┴────┘



*) Se va scrie dupã caz: MONTARE, REPARARE, ÎNTREŢINERE ŞI REVIZIE, conform obiectului autorizaţiei.
**) Este acelaşi cu numãrul de fabricaţie menţionat în cartea macaralei.
***) Sarcina nominalã (tf); deschiderea (m), grupa de funcţionare.

NOTA:
Pentru agenţii economici autorizaţi sa efectueze reparaţii, întreţinere şi revizie la macarale, se va folosi modelul de registru completat cu trei coloane în plus, în care se vor scrie:
- numãrul şi anul fabricaţiei;
- numãrul autorizaţiei de funcţionare (cartea instalaţiei);
- elementele reparate sau înlocuite, caracteristicile lor constructive.

ANEXA G

ISCIR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB
PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT

ISCIR-INSPECT IT .......................
Str. ........... nr. ... telefon .......


AUTORIZAŢIE
nr. ...... din ............

În baza prevederilor legale în vigoare şi a prescripţiei tehnice PT R 1 şi în urma verificãrilor efectuate şi consemnate în procesul-verbal nr. .... din .......
I Se autorizeaza pentru*1) ............ agentul economic ....... din ...... str. ....... nr. ............ urmare a cererii nr. ........ din ....... .
II Se autorizeaza pentru supravegherea lucrãrilor de mai sus urmãtorul personal tehnic de specialitate: .............
şi responsabilul tehnic cu sudura: .................................
....................................................................

În cazul schimbãrii denumirii, întreruperii activitãţii sau desfiinţãrii ...........*2) ...................... obligaţia sa anunţe în termen de 15 zile ISCIR - INSPECT IT emitenta a autorizaţiei.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT IT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de*3) ................
Se considera reînnoirea autorizaţiei numai cazul în care cererea scrisã de reinnoire va fi depusa la ISCIR-INSPECT IT cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiei. În caz contrar se considera autorizare noua.

INSPECTOR ŞEF Inspector de specialitate
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)

--------------
*1) Se va indica succint domeniul autorizaţiei.
*2) Se va indica agentul economic.
*3) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul)-maxim 2 ani.

ANEXA H

ISCIR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB
PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT

AUTORIZAŢIA DE PROIECTARE
Nr. .......... din ..........

În baza prevederilor legale în vigoare şi a prescripţiei tehnice PT R1 şi în urma verificãrilor efectuate şi consemnate în procesul-verbal nr. ..... din ........
I Se autorizeaza pentru proiectare de*1) ............. agentul economic ......... din ......... str. ........... nr. ........ judeţ/sector ....... din cadrul*2) ............ unitatea de proiectare ........... din ....... str. ...... nr. ....... judeţ/sector ....... urmare cererii nr. .... din .........
II Se autorizeaza pentru avizare conformã de proiecte proprii sau elaborate de unitãţi neautorizate urmãtoarele persoane, salariaţi ai unitãţii de proiectare:*3)
........................................................................
........................................................................
........................................................................
În cazul schimbãrii denumirii, întreruperii activitãţii sau desfiinţãrii ................*4) are obligaţia sa anunţe în termen de 15 zile ISCIR-INSPECT.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de*5) ...........



INSPECTOR DE STAT ŞEF INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT


Inspector de specialitate

------------
*1) Se indica succint domeniul autorizaţiei.
*2) Se completeazã pentru filialele sau unitate având alt sediu.
*3) Se indica numele şi prenumele persoanelor.
*4) Se va indica unitatea de proiectare.
*5) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul)-maxim 2 ani.


ANEXA I

VERIFICAREA REPARAŢIILOR MACARALELOR

1.1 Prezenta anexa conţine prevederi tehnice minime obligatorii care se referã la verificarea tehnica a reparaţiilor efectuate la macarale care fac obiectul prezentei prescripţii tehnice efectuate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI al deţinãtorului, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.
1.2 Lucrãrile care constituie reparaţii şi se verifica de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de cãtre RSVTI al deţinãtorului, sunt urmãtoarele:
a) înlocuirea sau modificarea construcţiei metalice, refacerea sau remedierea imbinarilor sudate ale elementelor de rezistenta;
b) transformarea de principiu a modului de actionare a macaralelor (trecerea de la actionare manualã la actionare electrica, de la actionare electrica la actionare pneumatica sau hidraulica etc.);
c) înlocuirea elementelor lor componente din lantul cinematic cu alte tipo-dimensiuni, care diferã de cele prevãzute în documentaţia tehnica iniţialã;
d) modificarea de principiu a schemei electrice, hidraulice, pneumatice de actionare;
e) înlocuirea totalã a instalaţiei electrice;
f) înlocuirea sau modificarea componentelor de securitate ale macaralei cu alte tipo-dimensiuni, care diferã de cele prevãzute în documentaţia tehnica iniţialã.
g) înlocuirea cu alte tipo-dimensiuni sau modificarea constructiv-funcţionalã a caruciorului macaralei;
h) înlocuirea totalã sau parţialã a caii de rulare.
1.3 Înaintea începerii lucrãrilor de reparaţii, unitatea reparatoare va întocmi o documentaţie de reparatie din care sa rezulte lucrãrile ce urmeazã a se efectua, precum şi condiţiile tehnice de execuţie, verificãri şi încercãri.
1.4. În vederea efectuãrii verificãrii tehnice a reparatiei, unitatea reparatoare va întocmi o documentaţie care va cuprinde:
a) lista lucrãrilor efectuate sau, dupã caz, proiectul sau tehnologia de reparatie;
b) certificatele de calitate ale materialelor şi subansamblelor întrebuinţate; la componentele de securitate se vor anexa certificatele de conformitate;
c) fişele de omologare şi specificaţiile procedurilor de sudare folosite;
d) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi care au executat lucrarea şi cu valabilitatea autorizaţiilor;
e) schema cinematica, schema electrica şi desenul de ansamblu al instalaţiei, dacã cu ocazia reparatiei s-au efectuat modificãri ale acestora;
f) certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
g) procesul-verbal în care sunt consemnate rezultatele încercãrilor de casa;
h) certificatele de calitate şi garanţie ale lucrãrilor executate;
i) la documentaţie nu este obligatorie atasarea fişelor de omologare a procedurilor de sudare, acestea putând fi înlocuite cu un tabel din care sa rezulte numãrul fisei de omologare (numãrul dat de unitate şi ISCIR-INSPECT IT) şi domeniul de valabilitate.
1.5 Pentru macaralele care nu se înregistreazã la ISCIR-INSPECT IT, reparaţiile se vor efectua în aceleaşi condiţii.
1.6 Documentaţia tehnica de reparaţii se va anexa la cartea instalaţiei.
1.7 Efectuarea lucrãrilor de reparaţii se va înscrie în registrul de evidenta a supravegherii, iar pentru macaralele care se înregistreazã la ISCIR-INSPECT IT şi în cartea instalaţiei la rubrica evidenta exploatãrii.
1.8 Unitãţile autorizate de ISCIR-INSPECT IT sa efectueze reparaţii la macarale vor tine la zi evidenta lucrãrilor executate într-un registru, numerotat, snuruit şi parafat de ISCIR-INSPECT IT.

ANEXA J

MODEL DE DECIZIE PENTRU NUMIREA RESPONSABILULUI CU
SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALAŢIILOR (RSVTI)

ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

DECIZIE NR. ..........
din...................

Unitatea ......... reprezentatã prin ............ manager (director).
Având în vedere legislaţia cu privire la funcţionarea în condiţii de securitate a instalaţiilor prin care agenţii economici care deţin şi exploateazã aceste instalaţii sunt obligaţi sa numeascã personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maiştri sau tehnicieni de specialitate) în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT IT, în vederea aplicãrii prevederilor prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR,

DECIDE:

1 D-ul (D-na) ............. de specialitate ............. având funcţia de ........... începând cu data de ........ se numeşte responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor ........ din cadrul ........, urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
2 Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor este obligat sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescripţiile tehnice-Colecţia ISCIR.
3 Activitatea responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor va fi coordonata şi indrumata din partea conducerii de ....... care rãspunde împreunã cu acesta de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR.
4 Încãlcarea obligaţiilor prevãzute în prescripţiile tehnice-Colecţia ISCIR, atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
5 Prezenta decizie anuleazã decizia anterioarã nr. ..... din ......... şi devine definitiva dupã autorizarea responsabilului de cãtre ISCIR-INSPECT IT.


MANAGER, OFICIUL JURIDIC
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
(Semnatura şi ştampila) (Semnatura)

ANEXA K

MODEL DE AUTORIZAŢIE PENTRU RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA
ŞI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALAŢIILOR (RSVTI)

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB
PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT IT ..................

AUTORIZAŢIE PENTRU SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA
TEHNICA A INSTALAŢIILOR


AUTORIZAŢIA Nr.*).............

Numele şi prenumele ................... Data şi locul naşterii .........
Cod numeric personal ...................................................
În baza prevederilor legale în vigoare şi urmare adresei nr. ....... din ......... a agentului economic ......... se autorizeaza sa execute în cadrul unitãţii:

a) supravegherea**) ............. din dotarea sau folosinta agentului economic.


Data ..............


INSPECTOR ŞEF,

(Semnatura, ştampila)


Posesorul autorizaţiei are obligaţia şi rãspunderile prevãzute de legislaţia în vigoare şi prevederile prescripţiilor tehnice specifice. Rãspunde, împreunã cu conducerea agentului economic, de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice.
Autorizaţia este valabilã numai în cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT IT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de***) ...................

NOTA:
*) Se va trece numãrul de înregistrare al agentului economic în evidenta ISCIR-INSPECT IT, supra numãrul de ordine al autorizaţiei.
Exemple: B 175/1; B 275/2; G 1305/1.
**) Se va trece, dupã caz: instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat, instalaţii sub presiune şi de ridicat, recipiente transportabile etc.
***) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul) - maxim 2 ani.

ANEXA L

CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI PENTRU OBŢINEREA AUTORIZAŢIEI
PENTRU LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE ŞI
REVIZIE TEHNICA A MACARALELOR

L.1 Documentaţia se întocmeşte de cãtre agenţii economici care efectueazã lucrãri de întreţinere şi revizie la macarale.
L.2 Documentaţia va fi constituitã dintr-un memoriu tehnic din care sa rezulte domeniul pentru care se solicita autorizarea. Acesta va cuprinde urmãtoarele:
a) felul lucrãrilor (întreţinere şi revizie tehnica macarale cu sarcina maxima de....tf);
b) dotarea minima cu materiale şi piese de schimb;
c) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a responsabilului tehnic pentru supravegherea lucrãrilor de întreţinere şi revizie a macaralelor;
d) decizia de numire, conform anexei J.
L.3 Memoriul va fi însoţit de documente din care sa rezulte urmãtoarele:
a) dotarea cu scule, dispozitive, verificatoare, aparatura de mãsurare şi control etc.;
b) numele, prenumele, pregãtirea şi activitatea practica în domeniu a personalului de execuţie (electricieni, mecanici etc.).



ANEXA M
LISTA MACARALELOR CARE SE VERIFICA ÎN
MOD OBLIGATORIU DE INSPECTORII DE SPECIALITATE
AI ISCIR-INSPECT IT

M.1 Macarale fixe şi poduri rulante cu sarcina nominalã de 100 tf sau mai mare;
M.2 Macarale cu braţ deplasabile pe cai de rulare cu sine care au momentul sarcinii de 100 tfm sau mai mare;
M.3 Macarale portal deplasabile pe cai de rulare cu sine având sarcina nominalã de 50 tf sau mai mare;
M.4 Macarale cu braţ deplasabile pe cai de rulare fãrã sine având sarcina nominalã de 50 tf sau mai mare.


ANEXA N

LISTA MACARALELOR CARE SE VERIFICA DE
RSVTI AL UNITĂŢII DEŢINĂTOARE

N.1 Macaralele având sarcina nominalã pana la 1 tf, inclusiv, indiferent de modul de actionare;
N.2 Macaralele manuale;
N.3 Mecanismele de ridicat;
N.4 Macaralele montate pe autovehicule care deservesc numai platformele pe care sunt montate cu sarcina nominalã pana la 5 tf inclusiv;
N.5 Macaralele montate pe vagon de cale feratã, care deservesc numai platforma vagonului pentru manipularea instalaţiei mobile de sudat sine;
N.6 Macarale folosite ca utilaje tehnologice speciale (pentru scos capace în industria siderurgica, pentru spart fonta, maşini de sarjare etc.);
N.7 Macarale pe cablu din sectorul forestier.


ANEXA O

AUTORIZAREA MACARAGIILOR

O.1 Generalitati
Autorizaţia din partea ISCIR-INSPECT IT este obligatorie pentru personalul de deservire a macaralelor. Autorizaţia se elibereazã individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada îndeplinirii condiţiilor specificate în prezenta anexa privind capabilitatea teoreticã şi practica de a exercita activitatea de deservire a macaralelor.
O.2 Definiţii
O.2.1 Autorizaţia ISCIR - act (document) legal care confirma competenta profesionalã, însuşirea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice adecvate necesare manevrarii macaralelor în condiţii de securitate şi care dovedeşte acceptul (permisiunea) ISCIR-INSPECT IT ca posesorul sa presteze activitãţile de manevrare la tipurile de macarale specificate în autorizaţie.
O.2.2 Capabilitate teoreticã şi practica de a exercita activitatea de manevrare capacitatea de a înţelege modul de funcţionare al macaralei deservite precum şi aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite şi autorizate de a efectua activitãţile de manevrare a macaralelor aflate în exploatare la deţinãtori, în regim de asigurare a securitãţii în funcţionare.
O.2.3 Cursuri de calificare organizate în vederea autorizãrii personalului de cãtre ISCIR-INSPECT IT - modalitatea practica de realizare a cursurilor de calificare de cãtre unitãţi de specialitate în vederea autorizãrii de ISCIR-INSPECT IT a absolvenţilor.
O.2.4 Deţinãtorul macaralei - persoana fizica sau juridicã care are în proprietate directa sau în alta forma de posesie macaraua.
O.2.5 Macaragiu - persoana instruita şi autorizata care manevreaza macarale, indiferent de tipul şi destinaţia acestora;
O.2.6 Manevrarea macaralei- activitate specifica utilizãrii (exploatãrii) macaralei în condiţii de securitate.
O.2.7 Mijloace tehnico-didactice specializate adecvate scopului - ansamblu de dotãri, disponibilitati şi structura organizatoricã pe care trebuie sa le detina unitatea de specialitate. Aceste mijloace trebuie sa demonstreze capacitatea unitãţii de specialitate organizatoare a cursurilor de a derula aceste cursuri în regim de îndeplinire a prevederilor prezentei anexe şi de a garanta absolvenţilor un nivel de pregãtire corespunzãtoare.
O.2.8 Proceduri de testare şi evaluare - metode de verificare şi comparare a nivelului de îndeplinire de cãtre candidaţi a criteriilor şi condiţiilor specificate în prezenta anexa, în vederea autorizãrii acestora de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
O.2.9 Unitate de specialitate - persoana juridicã (agent economic, instituţie, organizaţie profesionalã, asociaţie etc.), care este autorizata de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi are mijloace tehnico-didactice adecvate scopului şi poate organiza cursuri de calificare.
O.3 Condiţii de autorizare
O.3.1 Autorizarea macaragiilor se face pe baza unui examen susţinut în fata comisiei tehnice care trebuie sa aibã urmãtoarea componenta:
a) inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT - preşedintele comisiei;
b) responsabilul cursului de calificare;
c) responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a macaralelor, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, al agentului economic deţinãtor unde au loc examinarile practice;
d) unul sau mai mulţi lectori ai cursului de calificare.
O.3.2 Pentru a fi admişi la examen, în vederea autorizãrii de ISCIR-INSPECT IT, candidaţii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) au varsta de cel puţin 18 ani împliniţi;
b) îndeplinesc condiţiile de sãnãtate pentru manevrarea macaralelor şi prezintã o adeverinta medicalã cu menţiunea "Apt pentru prestarea activitãţii de macaragiu";
c) fac dovada ca au absolvit cursurile de calificare, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT IT, organizate conform prevederilor de la pct. O.4;
d) îndeplinesc condiţiile de practica stabilite în anexa P.
O.3.3 Persoanele care au studii superioare de specialitate, ingineri sau subingineri, şi solicita autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT IT pentru meseria de macaragiu, se pot înscrie direct la examenele de autorizare, cu condiţia sa prezinte adeverinta de efectuare a practicii.
O.4 Organizarea cursurilor în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT IT
O.4.1 Cursurile pot fi organizate de cãtre unitãţi de specialitate (agenţi economici, instituţii, asociaţii profesionale etc.) autorizate de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, care îndeplinesc condiţiile legale şi fac dovada ca dispun de instructori de specialitate şi mijloace tehnico-didactice adecvate scopului.
O.4.2 Cursurile se vor preda pe baza programei analitice specificate în anexa P, dezvoltata corespunzãtor în funcţie de complexitatea macaralelor pentru care se face specializarea.
O.5 Avizarea cursurilor de calificare
O.5.1 Cursurile vor fi avizate de cãtre ISCIR-INSPECT IT. În acest scop, unitatea organizatoare va depune la ISCIR-INSPECT IT, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea cursurilor, în doua exemplare, urmãtoarele:
a) programa analitica întocmitã conform anexei P, dezvoltata pe lecţii, date, ore de predare şi lectori;
b) suportul de curs (materialele/cursurile scrise care se vor pune la dispoziţia cursanţilor ca documente de referinta pentru şedinţele teoretice cel puţin), incluzând şi bibliografia care a stat la baza întocmirii acestuia;
c) tabelul care cuprinde numele şi prenumele lectorilor şi pregãtirea profesionalã a acestora;
d) tabelul care cuprinde numele şi prenumele, data şi locul naşterii, codul numeric personal, pregãtirea şcolarã şi calificarea profesionalã a cursanţilor şi, eventual, locul de munca actual;
e) tabelul cuprinzând numele şi prenumele cursanţilor şi a supraveghetorului de practica, tipul macaralei pe care se efectueazã practica şi orarul de efectuare a stagiului de practica;
f) dosarele personale ale cursanţilor (într-un singur exemplar) care trebuie sa conţinã urmãtoarele acte:
- copie de pe certificatul de naştere;
- copie de pe actul de absolvire a învãţãmântului obligatoriu;
- adeverinta medicalã;
Deschiderea cursurilor nu se va face numai dupã obţinerea avizului din partea ISCIR-INSPECT IT.
O.5.2 Pentru avizarea cursurilor, ISCIR-INSPECT IT va efectua urmãtoarele:
a) un inspector de specialitate desemnat va verifica documentaţia prezentatã şi va întocmi un proces-verbal în care se vor consemna constatãrile fãcute şi propunerile privind avizarea cursului;
b) procesul-verbal va fi prezentat inspectorului şef, care va analiza şi va lua decizia privind avizarea cursului, comunicând oficial rezultatul organizatorului cursului;
c) un exemplar din documentele care au stat la baza avizãrii cursurilor, împreunã cu dosarele candidaţilor, un exemplar al procesului-verbal şi comunicarea avizului de deschidere a cursului se vor pãstra la unitatea organizatoare;
d) un set de documente se va pãstra la ISCIR-INSPECT IT, ca anexa la copia comunicãrii.
O.5.3 Se admite suplimentarea listei cursanţilor numai în intervalul rãmas pana la începerea cursului, verificarea dosarului de suplimentare fãcându-se în aceleaşi condiţii.
O.5.4 Avizarea cursurilor se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT pentru fiecare curs în parte.
O.5.5 Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT pot efectua, pe parcurs, verificãri privind modul în care se desfãşoarã cursurile, luând mãsurile care se impun mergand pana la anularea avizului de curs.
O.6 Examinarea cursanţilor şi eliberarea carnetului de autorizare
O.6.1 Unitatea de specialitate organizatoare a cursurilor va asigura urmãrirea frecvenţei participãrii cursanţilor şi va verifica nivelul de însuşire a cunoştinţelor teoretice şi practice predate. Pe aceasta baza le va elibera certificate de calificare la încheierea stagiului de pregãtire.
O.6.2 În solicitarea de programare a examinãrii înaintatã cãtre ISCIR-INSPECT IT, unitatea organizatoare a cursului va propune data şi locul desfãşurãrii examenului de autorizare şi va anexa urmãtoarele documente:
- dosarele candidaţilor care au absolvit cursul, completate cu certificate de calificare şi adeverinte de efectuare a practicii;
- catalogul prezentei candidaţilor la curs;
- o fotografie mãrimea 3/4 cm pentru fiecare candidat.
Candidaţii care au dosare incomplete nu vor fi primiţi la examen.
O.6.3 Examenul de autorizare consta într-o proba teoreticã şi o proba practica având ca scop verificarea însuşirii cunoştinţelor prevãzute în programa analitica a cursului şi a dobândirii deprinderilor practice necesare pentru manavrarea unei macarale de tipul celei pentru care se solicita autorizarea.
Lucrarea scrisã se ataşeazã la dosarul candidatului.
O.6.4 Pentru a fi autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT IT, candidatul trebuie sa fie declarat "ADMIS" atât la proba teoreticã cat şi la proba practica. În cazul când la una din probe a obţinut rezultate nesatisfacatoare, candidatul va fi declarat "RESPINS" la examen.
O.6.5 Candidatul "RESPINS" se poate prezenta la o noua examinare dupã ce îşi va îmbunãtãţi pregãtirea teoreticã şi va efectua un nou stagiu de practica de 48 ore în cazul macaralelor cu comanda din cabina sau 24 ore în cazul macaralelor cu comanda de la sol, confirmat prin eliberarea unei adeverinte de practica, conform modelului din anexa R.
O.6.6 Rezultatul examenului va fi consemnat de comisie într-un proces-verbal tip, conform modelului din anexa S.
Un exemplar din procesul-verbal se va pãstra de unitatea organizatoare.
O.6.7 Pe baza datelor din procesul-verbal, ISCIR-INSPECT IT va elibera candidaţilor care au reuşit la examen un carnet de autorizare tip, conform modelului din anexa T, în care se va înscrie grupa şi tipul macaralei pentru a carei manevrare sunt autorizaţi.
Carnetul de autorizare se înmâneazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT absolvenţilor care au reuşit la examen sub semnatura de primire.
Înmânarea carnetelor de autorizare se poate face şi de cãtre unitatea de specialitate care a organizat cursul de calificare, în cazul când ISCIR-INSPECT IT a transmis acesteia carnetele de autorizare printr-un delegat al acesteia sau cu adresa de însoţire. Evidenta carnetelor de autorizare eliberate se va tine la ISCIR-INSPECT IT emitenta.
O.6.8 În cazul pierderii carnetului de autorizare, în baza unei cereri scrise din partea posesorului şi la care se va anexa dovada publicãrii pierderii carnetului în Monitorul Oficial al României, conform prevederilor legale aplicabile în astfel de cazuri, ISCIR-INSPECT IT emitenta va elibera un nou carnet de autorizare (duplicat).
O.7 Verificãri periodice şi extinderea autorizãrii
O.7.1 Persoanele autorizate, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, au obligaţia sa se prezinte din doi în doi ani la examinarea medicalã, prezentând rezultatul comisiei menţionate la pct. O.7.3.
O.7.2 Pentru improspatarea cunoştinţelor profesionale, persoanele autorizate conform prevederilor prezentei anexe vor fi instruite periodic, odatã cu instructajul de protecţia muncii, de cãtre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de cãtre conducerea agentului economic deţinãtor de macarale, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate într-un proces-verbal.
O.7.3 Persoanele autorizate, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, vor fi examinate anual pentru verificarea cunoştinţelor profesionale şi a deprinderilor practice de cãtre o comisie numita de conducerea agentului economic deţinãtor la care acestea îşi desfãşoarã activitatea.
Din comisie va face parte obligatoriu şi responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR INSPECT IT, sau inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, în calitate de preşedinte al comisiei.
Rezultatele examinarilor vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare.
O.7.4 Persoanelor autorizate care nu se prezintã la examinarile anuale sau în urma examinãrii nu obţin rezultate corespunzãtoare, nu li se va acorda viza anuala şi li se va interzice manevrarea macaralelor.
O.7.5 Persoanele care au întrerupt practicarea efectivã a activitãţii de macaragiu pentru care sunt autorizate mai mult de un an pot sa reia practicarea activitãţii respective numai cu condiţia respectãrii prevederilor de la pct. O.7.1 şi O.7.3.
O.7.6 Persoanelor autorizate transferate de la alţi agenţi economici deţinãtori li se poate incredinta manevrarea macaralelor de tipul celor pentru care sunt autorizate numai dupã efectuarea unui instructaj de specialitate şi a unei practici de acomodare de minimum 16 ore, în raport cu complexitatea macaralei şi numai dupã examinarea acestora conform prevederilor de la pct. O.7.3.
O.7.7 Trecerea de la manevrarea unui tip de macara la manevrarea unui alt tip de macara, din cadrul grupei pentru care este valabilã autorizaţia, se face în urma examinãrii macaragiului de cãtre comisia tehnica a unitãţii deţinãtoare conform pct. O.7.3, în baza unui instructaj teoretic şi a unei practici de acomodare de minimum 24 ore pe tipul de instalatie pentru care urmeazã sa fie examinat. Examinarea se va face de cãtre comisia tehnica prevãzutã la pct. O.7.3.
O.7.8 În cazul trecerii de la un tip de instalatie dintr-o grupa la un alt tip de instalatie dintr-o alta grupa se vor prezenta în prealabil la ISCIR-INSPECT IT urmãtoarele documente:
- programa analitica întocmitã pe baza anexei P, redusã la 50 ore, pe specificul grupei pentru care se solicita extinderea autorizaţiei;
- tabelul cuprinzând datele personale ale candidaţilor;
- tabelul cu lectorii desemnaţi;
- tabelul cu programarea practicii; durata practicii este corespunzãtoare grupei de macarale pentru care se solicita extinderea;
- adeverinta medicalã.
Documentaţia se va întocmi în doua exemplare care vor fi vizate de un inspector de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, care va întocmi un proces-verbal în care sa se consemneze rezultatele verificãrii documentelor. Copia procesului-verbal şi un exemplar din documentaţie se vor restitui solicitantului. Procesul-verbal în original şi celãlalt exemplar din documentaţie se vor pãstra la ISCIR-INSPECT IT pentru eventuale verificãri pe parcursul derulãrii programului de pregãtire.
La finalizarea pregãtirii teoretice se va susţine un examen şi se elibereazã adeverinte de absolvire conform anexei Q.
Dupã efectuarea practicii se elibereazã adeverinte conform anexei R.
Examinarea se va face de cãtre o comisie tehnica a unitãţii deţinãtoare al carei preşedinte va fi inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT.
O.7.9 Rezultatele tuturor examinarilor vor fi consemnate în procese-verbale şi în autorizaţie, la rubricile respective. Trecerea de pe un tip de instalatie pe altul, menţionatã la pct. O.7.8, se opereazã în evidenta proprie de unitatea ISCIR-INSPECT IT emitenta a carnetului de autorizare.
O.8 Sancţionarea personalului autorizat
O.8.1 Personalul autorizat în conformitate cu prevederile anexe, poate fi verificat de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT, precum şi de cãtre organele în drept din unitatea deţinãtoare (conducerea unitãţii, RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT, conducãtorii compartimentelor mecanice şi energetice) la locul de munca, în timpul exercitãrii activitãţilor de manevrare a macaralelor, cu privire la modul cum îşi îndeplineşte sarcinile şi cum aplica cunoştinţele practice şi teoretice.
Verificarea se va face în prezenta RSVTI (autorizat de ISCIR-INSPECT IT) sau a altor persoane competente delegate de conducerea unitãţii. În cazul când în urma verificarii se constata deficiente tehnice la macarale, datoritã personalului de manevrare autorizat, sau alte abateri care pericliteazã siguranta în funcţionare, în funcţie de gravitatea lor, se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) sesizarea conducerii unitãţii deţinãtoare pentru aplicarea de sancţiuni prevãzute în regulamentul de ordine interioarã;
b) consemnarea în carnetul de autorizare a abaterii constatate:
c) aplicarea unei amenzi, în cazul când abaterea se încadreazã în legislaţia de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor, în vigoare;
d) retragerea carnetului de autorizare pe timp limitat sau definitiv, în funcţie de gravitatea abaterii comise;
e) retragerea definitiva a carnetului dupã comiterea a 5 abateri consemnate în carnet.
Abaterile consemnate în carnet vor fi aduse la cunostinta ISCIR-INSPECT IT emitenta spre a fi operate în evidenta sa. Mãsurile de la lit. a) şi b) se vor aplica pe baza de proces-verbal întocmit de cei care constata abateri (organele indicate mai sus).
Mãsurile de la lit. c), d) şi e) se vor aplica de cãtre ISCIR-INSPECT IT, pe baza procesului-verbal încheiat de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT cu ocazia verificãrii. Mãsurile indicate la lit. d) şi e) vor fi fãcute cunoscute, în scris, celor interesaţi şi trebuie sa fie validate de conducerea ISCIR-INSPECT IT. Deciziile de aplicare a mãsurilor indicate la lit. d) şi e) pot fi contestate de cãtre cei sancţionaţi în termen de 15 zile de la comunicarea lor, la conducerea ISCIR-INSPECT IT al carei inspector de specialitate a initiat sancţiunea.
O.8.2 Carnetele de autorizare retrase definitiv se depun la ISCIR-INSPECT IT care le-a eliberat.
O.8.3 În cazul când personalul autorizat se prezintã la serviciu sub influenta alcoolului sau conduce instalatia necorespunzãtor, astfel încât pericliteazã siguranta în exploatare, conducerea unitãţii, în afarã de sancţiunile prevãzute în regulamentul de ordine interioarã, poate propune retragerea carnetului de autorizare pe termen limitat sau definitiv.
Retragerea definitiva a carnetului de autorizare, eliberat de ISCIR-INSPECT IT, devine definitiva numai dupã confirmarea scrisã transmisã de ISCIR-INSPECT IT unitãţii deţinãtoare care a initiat aceasta mãsura de sancţionare.
O.9 Dispoziţii finale
O.9.1 Personalul autorizat conform prevederilor prezentei anexe, este obligat sa poarte permanent, în timpul serviciului, autorizaţia asupra sa. Lipsa autorizaţiei, la verificarea efectuatã de organele stabilite de prezenta anexa, este echivalenta cu exploatarea macaralelor de cãtre personal de manevrare neautorizat şi se sancţioneazã conform prevederilor legale.
O.9.2 În cazul uzurii avansate sau deteriorarii accidentale a carnetului de autorizare, în baza unei cereri scrise şi motivate, ISCIR-INSPECT IT emitenta poate elibera alt carnet de autorizare pentru înlocuirea celui cu uzura avansatã, cu condiţia depunerii carnetului uzat la ISCIR-INSPECT IT.
O.9.3 Orice modificare, adãugire sau stersatura în carnetul de autorizare facuta de persoane neautorizate, sau neoperata în evidenta ISCIR-INSPECT IT emitente, sau fãrã semnatura şi ştampila celui care a efectuat-o, atrage dupã sine anularea carnetului de autorizare şi, dupã caz, urmãrirea celui vinovat conform legii.
O.9.4 Nerespectarea prevederilor prezentei anexe de cãtre persoanele autorizate sau folosirea de personal neautorizat de cãtre unitãţile deţinãtoare, la exploatarea macaralelor ce necesita personal de manevrare autorizat, va fi sancţionatã conform legislaţiei în vigoare pe baza documentelor de constatare încheiate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT.
O.9.5 Nerespectarea prevederilor prezentei anexe se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare.

ANEXA P


PROGRAMA ANALITICA PENTRU CURSUL DE PREGĂTIRE ÎN
VEDEREA AUTORIZĂRII MACARAGIILOR

Generalitati

P.1 Persoanele care manevreaza macaralele care sunt înregistrate în evidentele ISCIR-INSPECT IT, denumite "macaragii", trebuie sa fie autorizate în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice.
Macaralele prezentate în anexa N vor fi manevrate de personal instruit, cu privire la mãsurile de asigurare a securitãţii în exploatare şi a modului de deservire, de cãtre unitatea deţinãtoare în conformitate cu prevederile anexei Z2.
P.2 În raport cu complexitatea manevrarii şi gradul de pericol ce-l prezintã în exploatare, autorizarea macaragiilor se împarte în:
a) macaragii autorizaţi pentru comanda din cabina:
Grupa A: manevreaza macarale deplasabile pe cai fãrã sina de rulare şi cele montate pe vagoane de cale feratã.
Grupa B: manevreaza macarale deplasabile pe cai cu sina de rulare având braţ şi platforma rotitoare (macarale turn, macarale portic şi similare) şi macarale Derrick.
Grupa C: manevreaza macarale deplasabile pe cai cu sine de rulare (poduri rulante, macarale portal şi semiportal, grinzi rulante suspendate, transbordoare, macarale de turnare, sarjare, stripaj, forjare şi similare etc.).
Grupa D: manevreaza macarale de tip special, care nu se includ în grupele anterioare (macarale pe cablu, macarale foarfece etc.).
b) macaragii autorizaţi pentru comanda de la sol:
Grupa E: manevreaza de la sol prin cutie cu butoane, comanda radio şi infrarosu orice tip de macara.
Pentru macaragiii care manevreaza aceste instalaţii şi care nu fac parte din categoria celor din anexa N, eliberarea autorizaţiilor se face de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
Nota: Echivalenta între grupele de autorizare din vechea prescripţie tehnica CR 5-2000 şi actuala grupare este urmãtoarea:
Grupa I = Grupa A;
Grupa II = Grupa B;
Grupa III = Grupa C;
Grupa V = Grupa D;
Grupa I,II,III,V comanda de la sol = Grupa E.
Carnetele de autorizare eliberate pana la data apariţiei prescripţiei tehnice rãmân valabile respectând echivalenta prezentatã mai sus.
P.3 Stagiul minim necesar de practica pentru obţinerea autorizaţiei de macaragiu este:
- pentru comanda din cabina: 150 ore;
- pentru comanda de la sol: 80 ore.
Efectuarea practicii consta în manevrarea efectivã a unei macarale din grupa pentru care se solicita autorizarea sub îndrumarea unui supraveghetor autorizat (RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT, macaragiu din unitatea deţinãtoare), fiecare candidat fiind repartizat la o anumitã macara. Este interzisã efectuarea practicii în acelaşi timp de cãtre mai mulţi candidaţi pe aceeaşi macara.
În cadrul programului de efectuare a practicii, stabilit prin cursul de pregãtire, candidaţii trebuie sa efectueze în mod obligatoriu cel puţin urmãtoarele lucrãri practice şi manevre:
a) verificarea macaralei (dacã îndeplineşte condiţiile de punere în funcţiune):
- dacã sunt libere cãile de rulare (traseul), fãrã materiale pe ele şi în stare buna;
- existenta tensiunii pe linia principala de alimentare cu energie electrica a macaralei (la cele cu actionare electrica); la macaralele acţionate altfel decât electric se va verifica existenta sursei de forta respectiva;
- verificarea componentelor de securitate şi a instalaţiei hidraulice sau pneumatice;
- verificarea terenului de instalare, respectiv de cãlare, în cazul macaralelor pe senile sau pneuri.
b) manevre de funcţionare pe baza comenzilor date, în conformitate cu codul de semnalizare, de cãtre legatorii de sarcina sau alte persoane special instruite, conform prevederilor prescripţiei tehnice;
c) manevre de oprire a macaralei şi de inlaturare a unor defectiuni care au apãrut în timpul functionarii, cum sunt:
- funcţionarea defectuoasã a echipamentului de franare a mecanismelor;
- întreruperea alimentarii cu energie electrica a mecanismelor de actionare ale macaralei;
- blocarea manetelor de la controler sau a unor butoane de la pupitrul de comanda.


PROGRAMA ANALITICA
pentru cursul de pregãtire în vederea autorizãrii macaragiilor



┌───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│ │Numãrul orelor de │
│ Partea teoreticã şi practica │ predare │
│ ├─────────┬────────┤
│ │Teoreticã│Practica│
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│a) Clasificarea macaralelor; │ │ │
│ Descrierea detaliatã a tipurilor de macarale. │ 20 │ 5 │
│ Antrenarea macaralelor (echipamentul de forta electrica, │ │ │
│ pneumatica sau hidraulica) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│b) Componente de securitate la macarale: │ │ │
│ - Limitatoare de sfârşit de cursa │ │ │
│ - Limitatoare de sarcina şi de moment al sarcinii │ │ │
│ - Anemometre │ │ │
│ - Dispozitive de blocare şi evitare a mersului oblic │ │ │
│ - Indicatoare de sarcina │ │ │
│ - Tampoane, opritori, sigurante la carlig │ │ │
│ - Piese de reazem, curatitoare de sina │ │ │
│ - Contacte şi sigurante electrice │ 16 │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│c) Dispozitive de franare (descriere, rol, tipuri existente│ │ │
│ mod de funcţionare, reglare şi verificare). │ 6 │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│d) Cabluri şi lanturi (materiale, construcţie, mod de │ 6 │ 5 │
│ fixare, uzura permisã, întreţinere etc.). │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│e) Dispozitive de prindere a sarcinilor (cabluri şi │ │ │
│ lanturi de legare, graifare, electromagneti etc.) │ 6 │ 2 │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│f) Obligaţiile macaragiului │ 8 │ - │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│g) Semnalizarea comenzilor la macarale │ 2 │ 3 │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│h) Manevrarea şi exploatarea macaralelor │ │ │
│ - Manevre permise şi nepermise, cauzele deranjamentelor;│ │ │
│ - Legarea sarcinilor; │ 30 │ 30 │
│ - Organizarea exploatãrii, cartea macaralei, │ │ │
│ registrul de evidenta a supravegherii. │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│i) Întreţinerea, revizia, reparaţia şi verificarea tehnica │ │ │
│ oficialã: │ │ │
│ - Întreţinerea macaralei │ │ │
│ - Revizia macaralei │ 10 │ 10 │
│ - Reparaţia macaralei │ │ │
│ - Verificarea tehnica oficialã; autorizaţia de │ │ │
│ funcţionare, încercãri statice şi dinamice, verificãri│ │ │
│ periodice la scadenta │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│j) Avarii şi accidente la macarale │ │ │
│ - Cauzele avariilor şi accidentelor; │ 6 │ - │
│ - Mãsuri pentru evitarea şi eliminarea avariilor şi │ │ │
│ accidentelor. │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│k) Tehnica securitãţii muncii │ │ │
│ - Legislaţia în vigoare privind protecţia muncii │ │ │
│ - Echipamentul de protecţie │ │ │
│ - Mãsuri de prim ajutor în caz de avarii, de incendiu │ │ │
│ şi în caz de accidente la macarale etc. │ 4 │ - │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│l) Legislaţie, regulamente, instrucţiuni │ │ │
│ - HG 1340/2001 │ │ │
│ - Decret 587/1973 şi 417/1985 │ │ │
│ - Prescripţii tehnice - Colecţia ISCIR │ │ │
│ - Instrucţiuni tehnice interne întocmite de deţinãtor │ 4 │ - │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────┤
│m) Disciplina în munca, respectarea legislaţiei, a │ │ │
│ Prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR, a normelor de │ │ │
│ tehnica securitãţii şi protecţiei muncii etc. │ 4 │ - │
└───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴────────┘

Recapitulatie:

I Partea teoreticã .................. 120 ore
Partea practica ................... 70 ore
II Verificarea însuşirii cunoştinţelor - o ora pentru fiecare candidat.



ANEXA Q

MODEL DE ADEVERINTA PENTRU EXTINDEREA AUTORIZĂRII MACARAGIILOR

UNITATEA
...................................
Localitatea .......................


ADEVERINTA DE ABSOLVIRE
Nr. .... din ....

Prin prezenta se adevereste ca dl. (dna.) ............................. angajat(a) la ...................*1).......................... nãscut(a) la data de ........................... în localitatea .......................... sector/judeţ ...................... având ca studii de baza ................ şi calificarea .................................. a urmat şi a absolvit cursul de specializare ţinut la ..........*2) de la ............. pana la ............ .
Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi absolventului la examenul de extindere a autorizaţiei de cãtre ISCIR-INSPECT IT ca macaragiu gr. ............*3)...............


DIRECTOR, RESPONSABIL DE CURS,
(Numele, prenumele, (Numele, prenumele, semnatura)
semnatura, ştampila)


*1) Se va scrie denumirea agentului economic şi localitatea de resedinta.
*2) Locul de desfãşurare a cursului de specializare.
*3) Se va preciza "numãrul grupei de autorizare" pentru care a fost instruit absolventul.


ANEXA R

MODEL PENTRU ADEVERINTA DE EFECTUARE A PRACTICII
OBLIGATORII PENTRU
AUTORIZAREA MACARAGIILOR

UNITATEA
.............................
Localitatea .................


ADEVERINTA DE PRACTICA
Nr. ...... din .....

Prin prezenta se adevereste ca dl.(dna.) ................. nãscut(a) la data de ................ în localitatea .................... sector/judeţul ................... angajat(a) la ...............*1) a efectuat practica la macara gr. ........*2) tip .....................*3) sub supravegherea dlui.(dnei.).............*4).............. de la ............ pana la .................. totalizand ............ ore.
În acest timp dl. (dna.) .............................. şi-a insusit deprinderile practice, a corespuns cerinţelor şi se poate prezenta la examenul de autorizare.
Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi la examenul de autorizare.


DIRECTOR, RESPONSABIL CU SUPRAVEGHEREA SUPRAVEGHETOR
ŞI VERIFICAREA TEHNICA A DE PRACTICA,
INSTALAŢIILOR,
(Numele, prenumele, (Numele, prenumele, (Numele, prenumele,
semnatura, ştampila) semnatura) semnatura)

--------
*1) Se va scrie denumirea agentului economic şi localitatea de resedinta.
*2) Grupa de încadrare a macaralei.
*3) Tipul şi parametrii principali ai instalaţiei.
*4) Se va scrie numele şi prenumele supraveghetorului de practica sub supravegherea cãruia s-a efectuat practica.





ANEXA S

UNITATEA
(care a organizat cursul)
..........................

Localitatea ...............


PROCES-VERBAL NR. ........ din ........
cu rezultatele obţinute la examenul de autorizare ca
macaragiu a urmãtorilor candidaţi:

┌─┬─────┬────┬────────┬───┬───────┬────────┬──────────┬──────┬──────┬──────┬───┐
│N│Nume-│Data│Locul │ │Prega- │Unitatea│Rezultatul│Grupa │ Nr. │Semna-│ │
│r│le şi│nas-│naşterii│ │tirea │la care │obţinut la│ şi │carne-│tura │ │
│ │pre- │te- │(locali-│CNP│şcolarã│lucrea- │examen │tipul │tului │ de │Obs│
│c│nu- │rii │tatea, │*1)│anteri-│za şi ├──────────┤insta-│ de │pri- │ │
│r│mele │ │judeţ) │ │oara │locali- │Admis (A) │latiei│auto- │mire │ │
│t│ │ │ │ │ │tatea │Respins(R)│pentru│rizare│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ ├─────┬────┤care │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │teo- │prac│ se │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │retic│tic │elibe-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │reaza │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │auto- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │riza- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tia │ │ │ │
├─┼─────┼────┼────────┼───┼───────┼────────┼─────┼────┼──────┼──────┼──────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─────┴────┴────────┴───┴───────┴────────┴─────┴────┴──────┴──────┴──────┴───┘



Dosarele candidaţilor de mai sus au fost verificate de cãtre comisie şi gãsite complete, iar cele ale candidaţilor reusiti, împreunã cu lucrarea scrisã şi un exemplar din procesul-verbal, au rãmas la unitatea organizatoare a cursului.

PREŞEDINTELE COMISIEI DIRECTORUL UNITĂŢII RESPONSABILUL CURSULUI
(numele şi prenumele, ORGANIZATOARE (numele, prenumele,
semnatura şi ştampila) (numele şi prenumele, semnatura)
..................... semnatura şi ştampila) ......................
.......................

ALŢI MEMBRI AI COMISIEI
(Numele, prenumele,
semnatura)
.......................

-----------
*1) CNP - Cod numeric personal.


ANEXA T

(Coperta carnetului de autorizare)
(Sigla ISCIR)

AUTORIZAŢIE

Inspecţia de stat pentru controlul cazanelor,
recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat

-ISCIR -





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Pe prima coperta, în interior)


Posesorul autorizaţiei are obligaţia sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile Prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR şi ale instrucţiunilor specifice referitoare la exploatarea instalaţiilor respective. Acesta trebuie sa se prezinte din doi în doi ani la examenul medical şi anual la verificarea cunoştinţelor în fata comisiei din unitatea unde lucreazã.
Autorizaţia este personalã, se va pãstra permanent asupra posesorului în buna stare şi se va prezenta la cererea delegatului ISCIR-INSPECT şi a organelor împuternicite ale deţinãtorului.
Posesorul autorizaţiei nu poate deservi decât instalaţii de tipul celor înscrise în autorizaţie.
Este interzisã deservirea instalaţiilor dacã acestea nu sunt autorizate sa funcţioneze, exceptând cazurile în care se efectueazã verificãri şi încercãri în vederea punerii în funcţiune sau omologãrii prototipurilor. Autorizaţia se poate retrage de cãtre organele oficiale de verificare ale deţinãtorului când posesorul este gãsit sub influenta alcoolului în timpul serviciului sau când se constata ca a sãvârşit abateri grave care pericliteazã securitatea instalaţiei şi a persoanelor.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT, pe baza cererii deţinãtorului, când:
- se constata abateri de la instrucţiunile de deservire a instalaţiilor;
- personalul are o slabã pregãtire în meseria respectiva şi da dovada de lipsa de interes în improspatarea cunoştinţelor profesionale;
- se constata modificãri, adãugiri sau ştersãturi în carnetul de autorizare, fãrã viza ISCIR-INSPECT.
Modificarea carnetului de autorizare se considera falsificare de acte publice şi se sancţioneazã conform legii.
- dupã notarea a 5 abateri în carnet, când se retrage definitiv autorizaţia.
În cazul pierderii carnetului de autorizare persoana în cauza poate obţine un nou carnet de la ISCIR-INSPECT în baza unei cereri scrise vizate de unitatea unde lucreazã, cu condiţia publicãrii pierderii conform normelor legale privind pierderea actelor oficiale.*1)


*1) În cazul în care este necesar textul se va continua şi pe interiorul ultimei coperte.




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Pagina 1)


ROMÂNIA

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor,
Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat

- ISCIR -

AUTORIZAŢIE
Nr. .......*1)......

2)
........



*1) Numãrul autorizaţiei se va scrie pe fiecare pagina, în partea de jos.
*2) În partea de jos, dreapta sau stanga, se va scrie numãrul paginii respective (pe toate paginile carnetului).




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Pagina 2)


AUTORIZAŢIE DE ...........*1).......

Numele ......................
Prenumele .........................
Data şi locul naşterii ............
CNP........................*2)......
Se autorizeaza a deservi ...........
din grupa............(..................) tipul ..........
Eliberat de ....................*3).........
în baza procesului-verbal nr. .......... din ............
Delegat ISCIR-INSPECT:...............................


(Semnatura şi ştampila)
Nr. ...........


*1) Completarea carnetului se va face cu tus negru.
*2) CNP - Cod numeric personal.
*3) Denumirea ISCIR-INSPECT emitente.




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Pagina 3)

Loc pentru fotografie
Semnatura posesorului


Data eliberãrii ..................
Completat de .......................

INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT IT ......*1).......
(numele, prenumele, semnatura, ştampila)


Nr. ............


*1) Localitatea de resedinta.





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Paginile 4, 5 şi 6)


EXTINDEREA VALABILITĂŢII AUTORIZAŢIEI


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1) ISCIR-INSPECT ..................................

Nr. proces-verbal şi data ................
Se autorizeaza a deservi .......... din grupa ......(.......)
tipul................................


Preşedinte comisie
...................
(numele, prenumele, semnatura, ştampila)


..........................................
2)
..........................................



Nr. .........



NOTA
-----
- Textul de la pct. 1) se va repeta de 2 ori pe pagina.




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(Paginile 7, 8, 9 şi 10)



EXAMINARI ANUALE

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Nr. proces-verbal │ Denumirea deţinãtorului │ Preşedintele comisiei │
│ Data │ │ (numele, prenumele, │
│ │ │ semnatura, ştampila) │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1) │ │ │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


Nr. ..........



1) Pe fiecare pagina se vor tipari 5 randuri.





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(Paginile 11 şi 12)


ABATERI
de la normele legale în vigoare

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Nr. proces-verbal │ Natura abaterii │Organul care a constatat│
│ Data │ Sancţiunea │abaterea │
│ │ │ (numele, prenumele, │
│ │ │ semnatura, ştampila) │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1) │ │ │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘




Nr. ........



1) Pe fiecare pagina se vor tipari 3...... 5 randuri.





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ANEXA U


MARCAREA MACARALELOR

U.1 Condiţii generale
Conţinutul marcarii şi locurile de amplasare se stabilesc prin documentaţia tehnica a macaralei.
Marcarea macaralelor şi a carucioarelor de sarcina se face cu plãci indicatoare şi inscriptionari vopsite direct pe grinzile longitudinale.

U.2 Tipuri de marcaje
Marcarea macaralelor se face cu plãci indicatoare tip I şi plãci indicatoare tip II.

U.2.1 Plãci indicatoare tip I
Plãcile indicatoare tip I indica, în funcţie de tipul macaralei, sarcina maxima de lucru. Ele se fixeazã la loc vizibil, astfel:
- în cazul podurilor rulante, macaralelor portal sau altor macarale similare, la mijlocul deschiderii pe ambele grinzi longitudinale;
- în cazul macaralelor turn sau altor macarale similare, la mijlocul sasiului, pe ambele laturi longitudinale.
Inscriptionarile vor fi scrise cu vopsea neagra pe fond alb.
Sunt stabilite 6 variante de plãci indicatoare tip I, funcţie de tipul macaralei:
a) pentru macaralele cu deschidere fixa (de exemplu poduri rulante, macarale portal, semiportal etc.):
- în cazul unui singur mecanism de ridicare se indica sarcina maxima de lucru a acestuia (exemplu: SARCINA MAXIMA 20 tf). Placa va avea dimensiunile de 1.000 x 400 mm, majusculele vor avea înãlţimea de 120 mm, iar cifrele şi literele mici înãlţimea de 170 mm.
- în cazul a doua mecanisme de ridicare, unul principal şi altul secundar, care nu au voie sa ridice sarcini simultan, se indica sarcina maxima de lucru a mecanismului principal, separatã printr-o linie oblica de sarcina maxima de lucru a mecanismului secundar (exemplu: SARCINA MAXIMA 20/5 tf). Placa va avea dimensiunile de 1000 x 400 mm, majusculele vor avea înãlţimea de 120 mm, iar cifrele şi literele mici înãlţimea de 170 mm.
- în cazul a doua mecanisme de ridicare, care pot ridica simultan o sarcina, se indica sarcinile fiecãrui mecanism separate prin semnul + (exemplu: SARCINA MAXIMA (50 + 50) tf). Placa va avea dimensiunile de 1.000 x 400 mm, majusculele vor avea înãlţimea de 120 mm, iar cifrele şi literele mici înãlţimea de 170 mm.
b) pentru macaralele cu braţ variabil (macarale turn sau similare):
- în cazul în care momentul sarcinii, exprimat prin produsul dintre sarcina maxima de lucru şi deschiderea respectiva a bratului, nu este constant, se indica sarcina maxima de lucru corespunzãtoare deschiderii minime a bratului şi sarcina maxima de lucru corespunzãtoare deschiderii maxime a bratului sau raportul dintre momentul sarcinii corespunzãtor deschiderii minime şi cel corespunzãtor deschiderii maxime (exemple: SARCINA MAXIMA 15tf - 23 m, 8tf - 36 m sau MOMENTUL MAXIM 80/100 tfm). Placa va avea dimensiunile de 1.000 x 400 mm, majusculele vor avea înãlţimea de 120 mm, iar cifrele şi literele mici înãlţimea de 170 mm.
- în cazul în care momentul sarcinii exprimat prin produsul dintre sarcina maxima de lucru şi deschiderea respectiva, este constant, se indica valoarea acestui moment (exemplu: MOMENTUL MAXIM 45 tfm).
Se admite ca în locul placilor indicatoare tip I inscriptionarea sa se facã direct pe grinzile principale (pe pãrţile laterale, pe braţ etc.), cu vopsea neagra pe fond alb, având aceleaşi dimensiuni ca mai sus, iar acolo unde nu este posibil, inscriptionarea sa se facã pe un singur rând.

U.2.2 Plãci indicatoare tip II
Plãcile indicatoare tip II au dimensiunile:
- pentru macaralele acţionate electric, 180 x 110 mm şi trebuie sa cuprindã: denumirea producãtorului şi localitatea, numãrul şi anul fabricaţiei, sarcina nominalã în tf, deschiderea în m, 3 x 380 V, grupa de funcţionare pentru construcţia metalicã;
- pentru macaralele acţionate manual, 180 x 80 mm şi trebuie sa cuprindã: denumirea producãtorului şi localitatea, numãrul şi anul fabricaţiei, sarcina nominalã în tf, deschiderea în m.
Plãcile indicatoare tip II se monteaza la loc vizibil, pe ambele grinzi de capãt ale podurilor rulante, respectiv pe câte un carucior al mecanismului de translatie de pe fiecare cale de rulare la macaralele portal, semiportal etc.

U.2.3 Marcarea carucioarelor de sarcina
Marcarea carucioarelor de sarcina se face cu plãci indicatoare având dimensiunile de 180 x 80 mm şi cu inscriptionarile: denumirea producãtorului şi localitatea, numãrul şi anul fabricaţiei, sarcina nominalã în tf, grupa de funcţionare pentru mecanisme.
Plãcile se fixeazã pe sasiul carucioarelor de sarcina, în partea opusã sistemului de alimentare al acestora.
În cazul carucioarelor de sarcina care au doua mecanisme de ridicare, pe placa se trec valorile sarcinilor nominale ale ambelor mecanisme de ridicare şi grupele de funcţionare corespunzãtoare.


ANEXA V


INSTALAŢII CARE NU FAC OBIECTUL PRESCRIPŢIEI TEHNICE

Nu fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice urmãtoarele:
a) macaralele şi dispozitivele lor auxiliare care aparţin şi funcţioneazã sub controlul Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului de Interne;
b) macarale şi dispozitivele lor auxiliare de pe construcţii plutitoare sau de pe nave şi instalaţiile de lansat şi ridicat nave (cale de lansare);
c) instalaţii de foraj, de extracţie, de intervenţie şi similare;
d) excavatoare de toate tipurile, cu excepţia celor care se echipeaza cu macarale şi au dispozitiv de prindere a sarcinii specifice acestora (carlig sau graifar);
e) dispozitive speciale pentru ridicarea şi coborârea sarcinii din sãlile de spectacole sau de sport, şi de pe terenurile de sport, precum şi cele utilizate în cinematografie, teatru şi televiziune;
f) macaralele şi dispozitivele lor auxiliare care se folosesc ca material didactic sau care fac obiectul unor studii şi cercetãri fãrã a fi folosite în producţie;
g) troacele, oalele de turnare şi platformele de încãrcare precum şi dispozitivele lor auxiliare;
h) maşinile de sarjare, instalaţiile pentru manevrat capace şi instalaţiile pentru bascularea oalelor de turnare;
i) instalaţiile de ridicat din turnurile pentru bascularea parasutistilor, precum şi cele destinate exclusiv pentru deservirea, întreţinerea şi repararea aeronavelor;
j) lansatoarele de conducte (ţevi);
k) elevatoarele şi transportoarele continue;
l) instalaţiile de ridicat de pe platformele de foraj marin;
m) instalaţiile de alimentare - încãrcare a preselor de vulcanizat anvelope cu comanda integrata în ciclul de funcţionare al presei;
n) instalaţiile integrate în instalaţiile pentru galvanizare şi similare;
o) incarcatoarele cu graifar sau cupa montate pe tractoare.
Instalaţiile menţionate mai sus vor fi supuse prevederilor prescripţiilor tehnice elaborate de ministerele sau agenţii economici în administrarea cãrora se afla instalaţiile.


ANEXA X

MONTAREA, UTILIZAREA, ŞI VERIFICAREA MACARALELOR DESTINATE
SA FUNCŢIONEZE ÎN MEDII POTENŢIAL EXPLOZIVE

X.1 Generalitati

X.1.1 Scop
X.1.1.1 Prezenta anexa conţine prevederi minime obligatorii pentru montarea, exploatarea şi verificarea macaralelor destinate sa funcţioneze în medii potenţial explozive în care, în condiţii normale sau accidental, se pot acumula gaze, vapori, ceturi sau amestecuri de aer/praf în timpul exploatãrii.
X.1.1.2 Echipamentul electric, aparatajul şi materialele electrice utilizate la construirea macaralelor destinate sa lucreze în medii potenţial explozive trebuie sa fie capabile sa funcţioneze în conformitate cu parametri funcţionali stabiliţi de producãtor şi sa asigure un nivel foarte înalt de protecţie.

X.2 Domeniu de aplicare

X.2.1 Fac obiectul prezentei anexe macaralele destinate sa fie folosite în medii în care pot aparea rar şi numai pe o perioada scurta atmosfere explozive cauzate de gaze, vapori, ceturi sau amestecuri de aer/praf.
X.2.2 Nu fac obiectul prezentei anexe:
- macaralele acţionate electric destinate sectoarelor în care amestecul exploziv este prezent în mod continuu sau pentru perioade lungi;
- macaralele utilizate la lucrãri de montaj sau reparatie în medii potenţial explozive, care se utilizeazã exclusiv pe perioada montajului sau pentru repararea echipamentului tehnologic, când mediul nu prezintã pericol de explozie.

X.3 Referinte normative

X.3.1 Prezenta anexa face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.
X.3.2 Legi şi hotãrâri
● <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici - persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinta îndelungatã destinate consumatorilor
● <>Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii şi normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale nr. 388/1996
● <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii






X.3.3 Standarde
SR EN 50014 : 1995 - Aparatura electrica pentru atmosfere potenţial
explozive - Prescripţii generale;
SR EN 50016 : 2000 - Aparatura electronica pentru atmosfere potenţial
explozive - Aparatura presurizata "p";
SR EN 50028 : 1995 - Echipamente electrice pentru atmosfere potenţial
explozive - Incapsulare "m";
SR CEI 61241-1-1:1999 - Aparatura electrica destinatã utilizãrii în prezenta
prafului combustibil. Partea 1: Aparatura electrica
protejata prin carcase. Secţiunea 1: Specificaţii
pentru aparatura
SR CEI 61241-1-2:1999 - Aparatura electrica destinatã utilizãrii în prezenta
prafului combustibil. Partea 1: Aparatura electrica
protejata prin carcase. Secţiunea 2: Alegerea,
instalarea şi întreţinerea aparaturii
SR EN 61241-2-2:1999 - Aparatura electrica destinatã utilizãrii în prezenta
prafurilor combustibile. Partea 2: Metode de
încercare. Secţiunea 2: Metoda de determinare a
rezistivitatii electrice a straturilor de praf.
STAS 9954/1- 74 - Instalaţii şi echipamente electrice în zone cu
pericol de explozie datoritã gazelor şi lichidelor
inflamabile. Prescripţii de proiectare şi montare
STAS 10449 - 86 - Echipamente electrice pentru atmosfere potenţial
explozive. Încercãri la impact şi frictiune



X.4 Termeni şi definiţii
amestec exploziv - amestecul de gaze, vapori sau ceturi sau amestecuri aer/praf care în prezenta unei scantei a unui arc electric sau la temperatura ridicatã se poate aprinde şi poate arde rapid cu dezvoltarea unei presiuni.
atmosfera potenţial exploziva - atmosfera care poate deveni exploziva (pericolul este unul potenţial).
temperatura maxima de suprafata - temperatura cea mai ridicatã atinsa în serviciu, în condiţiile cele mai defavorabile, pe oricare parte sau suprafata a unei aparaturi electrice susceptibile de a provoca o aprindere a atmosferei explozive inconjuratoare.

X.5 Cerinţe esenţiale de sãnãtate şi securitate referitoare la proiectarea şi construcţia macaralelor destinate pentru folosirea în atmosfere potenţial explozive
X.5.1 Principiile de integrare a securitãţii la explozie
Producãtorul trebuie sa ia urmãtoarele mãsuri:
- sa previnã aprinderea atmosferelor explozive, luând în considerare natura fiecãrei surse electrice şi neelectrice de aprindere;
- în cazul în care totuşi apare o explozie, care poate pune în primejdie direct sau indirect persoane şi bunuri, sa opreascã imediat şi/sau sa limiteze dezvoltarea flacarilor şi presiunilor la un nivel suficient de securitate;
- sa ia în calcul defectele posibile de funcţionare pentru a se impiedica pe cat posibil situaţiile periculoase.
X.5.2 Condiţii speciale de verificare şi întreţinere
Macaralele supuse unor condiţii speciale de verificare şi întreţinere trebuie sa fie proiectate şi construite având în vedere asemenea condiţii şi sa facã fata la condiţiile previzibile ale mediului înconjurãtor.
X.5.3 Cerinţe pentru atmosfere explozive cauzate de gaze, vapori sau ceturi:
- macaralele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se previnã producerea surselor de aprindere chiar şi în cazul unor deranjamente produse frecvent sau unor defectiuni de funcţionare, care trebuie sa fie luate în considerare în mod normal;
- pãrţi de echipamente trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât temperaturile lor de suprafata enunţate sa nu fie depasite, nici chiar în cazul riscurilor care apar din situaţii anormale anticipate de producãtor;
- echipamentele trebuie sa fie proiectate astfel încât deschiderea acelor pãrţi de echipamente, care ar putea fi surse de aprindere, sa fie posibila numai în condiţii neactive sau prin sisteme de interblocare adecvate.
X.5.4 Cerinţe pentru atmosfere explozive cauzate de amestecuri aer/praf:
- macaralele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se previnã aprinderea amestecurilor chiar şi în cazul unor deranjamente produse frecvent sau unor defectiuni de funcţionare, care trebuie luate în considerare în mod normal;
- temperaturile de suprafata ale pãrţilor de echipamente trebuie sa fie ţinute mult sub temperatura de aprindere a amestecurilor aer/praf previzibile pentru a se preveni aprinderea prafului în suspensie;
X.5.2.2 Cerinţe suplimentare privind sistemele protectoare:
- sistemele protectoare trebuie sa fie dimensionate astfel încât sa se reducã efectele unei explozii la un nivel suficient de securitate;
- sistemele protectoare trebuie sa fie proiectate astfel încât sa împiedice exploziile sa se raspandeasca prin reactii în lant şi exploziile incipiente sa nu devinã detonatii;
- în cazul întreruperii alimentarii cu energie, sistemele protectoare trebuie sa-şi menţinã capacitatea de a funcţiona pe o perioada suficienta evitãrii unei situaţii periculoase.

X.6 Marcarea
Echipamentele electrice şi aparatajele care doteaza macaralele destinate sa lucreze în mediu potenţial exploziv trebuie sa fie marcate lizibil cu urmãtoarele caracteristici:
a) numele şi adresa producãtorului;
b) marcajul Ex urmat de simbolul grupei şi categoriei echipamentului:
- litera "G" (gaze, vapori şi ceturi);
- litera "D" (aer/praf);
c) numãr de serie şi tipul;
d) anul de fabricaţie.

X.7 Instrucţiuni
X.7.1 Toate macaralele care lucreazã în medii potenţial explozive trebuie sa fie însoţite de instrucţiuni care sa cuprindã cel puţin urmãtoarele detalii:
a) recapitulare a dotãrii cu echipamente sau sisteme protectoare împreunã cu informaţii suplimentare adecvate pentru a facilita întreţinerea (exemplu: adresa producãtorului, reparatorului etc.)
b) instrucţiuni pentru securitate:
- la punerea în funcţiune;
- la instalare;
- la folosire;
- la întreţinere;
c) indicarea ariilor de pericol în fata dispozitivelor de descãrcare a presiunii;
d) parametri electrici şi de presiune, temperaturi maxime de suprafata.
X.7.2 Instrucţiunile trebuie sa fie redactate în limba romana de cãtre producãtor sau de cãtre reprezentantul sau autorizat din România.

X.8 Montarea şi repararea
X.8.1 Montarea şi repararea macaralelor destinate sa funcţioneze în medii potenţial explozive poate fi facuta numai de agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT pentru acest gen de lucrãri.
X.8.2 Montarea şi repararea macaralelor va fi efectuatã cu mijloace tehnice corespunzãtoare şi personal tehnic calificat şi instruit pentru lucrãri în medii potenţial explozive.

X.9 Autorizarea de funcţionare
Autorizarea de funcţionarea a macaralelor destinate functionarii în medii potenţial explozive se face în conformitate cu prevederile cap. 6 din prescripţia tehnica, avându-se în vedere cerinţele suplimentare referitoare la verificarea echipamentelor precizate de cãtre producãtor în cartea tehnica a macaralei.

X.10 Dispoziţii finale
De efectuarea instructajului suplimentar de protecţia muncii, pentru persoanele care participa la lucrãri şi verificãri ale macaralelor care funcţioneazã în mediu potenţial exploziv, rãspunde agentul economic în incinta cãruia are loc activitatea respectiva.



ANEXA Y


STANDARDE

SR EN 292-1 :1996 - Securitatea maşinilor. Concepte de baza, principii
generale de proiectare. Partea 1 : Terminologie de
baza, metodologie
SR EN 292-2 + A1: 1998 - Securitatea maşinilor. Concepte de baza, principii
generale de proiectare. Partea 2: Principii şi
condiţii tehnice
SR EN 294:1997 - Securitatea maşinilor. Distanţe de securitate
pentru prevenirea patrunderii membrelor superioare
în zonele periculoase
SR EN 349:1996 - Securitatea maşinilor. Distanţe minime pentru
prevenirea strivirii pãrţilor corpului uman
SR EN 418:1996 - Securitatea maşinilor. Echipament pentru oprirea
de urgenta, aspecte functionale. Principii de
proiectare
SR EN 1050:2000 - Securitatea maşinilor. Principii pentru aprecierea
riscului
SR EN 50081-1:1998 - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic
de emisie. Partea 1: Mediu rezidential, comercial
şi uşor industrializat
SR EN 50082-1:1999 - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic
de imunitate. Partea 1: Mediu rezidential, comercial
şi uşor industrializat
SR EN 60204-1:2000 - Securitatea maşinilor. Echipamentul electric al
maşinilor. Partea 1: Cerinţe generale
SR EN 60529:1995 - Grade de protecţie asigurate prin carcase (Cod IP)
SR EN 60947-5-1:2001/A1:2001 - Aparataj de joasa tensiune. Partea 5:
Aparate şi elemente de comutatie pentru circuite de
comanda. Secţiunea 1: Aparate electromecanice pentru
circuite de comanda
SR ISO 4301-1:1994 - Instalaţii de ridicat. Clasificare. Partea 1:
Generalitati
SR ISO 4301-2:1994 - Instalaţii de ridicat. Clasificare. Partea 2:
Macarale mobile.
SR ISO 4301-3:1996 - Instalaţii de ridicat. Clasificare. Partea 3:
Macarale turn
SR ISO 4301-4:1997 - Instalaţii de ridicat. Clasificare. Partea 4:
Macarale cu braţ
SR ISO 4301-5:1994 - Instalaţii de ridicat. Clasificare. Partea 5:
Poduri rulante şi macarale portal
SR ISO 4302:1998 - Instalaţii de ridicat. Încãrcãri determinate de
acţiunea vantului
SR ISO 4304:1994 - Instalaţii de ridicat, altele decât macaralele
mobile şi macaralele plutitoare. Condiţii generale
privitoare la stabilitate
SR ISO 4305:1994 - Macarale mobile. Verificarea stabilitatii
SR ISO 4306-1:1998 - Instalaţii de ridicat. Vocabular. Partea 1:
Generalitati
SR ISO 4306-2:1998 - Instalaţii de ridicat. Vocabular. Partea 2:
Macarale mobile
SR ISO 4306-3:1998 - Instalaţii de ridicat. Vocabular. Partea 3:
Macarale turn
SR ISO 4310:1996 - Instalaţii de ridicat. Reguli şi metode de
încercare
SR ISO 7296-1:1994 - Poduri rulante şi macarale. Simboluri grafice.
Partea 1: Generalitati
SR ISO 7363:1998 - Instalaţii de ridicat. Caracteristici tehnice şi
documente de acceptare
SR ISO 7752-1:1996 - Instalaţii de ridicat. Organe de comanda.
Amplasare şi caracteristici. Partea 1: Principii
generale
SR ISO 7752-2+A1:1996 - Instalaţii de ridicat. Organe de comanda.
Amplasare şi caracteristici. Partea 2: Amplasare şi
condiţii de baza pentru macarale mobile
SR ISO 7752-3:1999 - Instalaţii de ridicat. Organe de comanda.
Amplasare şi caracteristici. Partea 3: Macarale
turn
SR ISO 7752-4:1996 - Instalaţii de ridicat. Organe de comanda.
Amplasare şi caracteristici. Partea 4: Macarale cu
braţ
SR ISO 7752-5:1996 - Instalaţii de ridicat. Organe de comanda. Amplasare
şi caracteristici. Partea 5: Poduri rulante şi macarale
portal
SR ISO 8087:1996 - Macarale mobile. Tambure şi role. Dimensiuni
SR ISO 8306:1994 - Instalaţii de ridicat. Poduri rulante şi macarale
portal. Toleranţele instalaţiilor de ridicat şi ale
cãilor de rulare
SR ISO 8566-1:1996 - Instalaţii de ridicat. Cabine. Partea 1: Generalitati
SR ISO 8566-3:1997 - Instalaţii de ridicat. Cabine. Partea 3: Macarale turn
SR ISO 8566-5:1996 - Instalaţii de ridicat. Cabine. Partea 5: Poduri
rulante şi macarale portal
SR ISO 8686-5:2000 - Instalaţii de ridicat. Principii de calcul ale
încercãrilor şi ale grupãrilor de încercãri. Partea 5:
poduri rulante şi macarale portal
SR ISO 9373:1997 - Instalaţii de ridicat şi echipament asociat. Condiţii
de exactitate la mãsurarea parametrilor pe durata
încercãrilor
SR ISO 9374-1:1997 - Instalaţii de ridicat. Informaţii care trebuie
furnizate. Partea 1: Generalitati
SR ISO 9374-4:1997 - Instalaţii de ridicat. Informaţii care trebuie
furnizate. Partea 4: Macarale cu braţ
SR ISO 9374-5:1997 - Instalaţii de ridicat. Informaţii care trebuie
furnizate. Partea 5: Poduri rulante şi macarale portal
SR ISO 9926-1:1994 - Instalaţii de ridicat. Instruirea conductorilor.
Partea 1: Generalitati
SR ISO 9928-1:1994 - Instalaţii de ridicat. Manual pentru uzul
conductorilor. Partea 1: Generalitati
SR ISO 9942-1:1999 - Instalaţii de ridicat. Etichete de informare.
Partea 1: Generalitati
SR ISO 10245-1:1999 - Instalaţii de ridicat. Limitatoare şi indicatoare.
Partea 1: Generalitati
SR ISO 11662-1:2000 - Macarale mobile. Determinarea experimentala a
performantelor macaralelor. Partea 1: sarcini de
basculare şi raze de acţiune
SR 1944-1:1999 - Instalaţii de ridicat. Carlige simple forjate, cu
tija. Partea 1: condiţii tehnice pentru materiale,
execuţie şi livrare.
SR 1944-2:1999 - Instalaţii de ridicat. Carlige simple forjate, cu
tija. Partea 2: carlige cu tija neprelucrata
SR 1944-3:1999 - Instalaţii de ridicat. Carlige simple forjate, cu
tija. Partea 3: carlige cu tija filetata
SR 1944-4:1999 - Instalaţii de ridicat. Carlige simple forjate, cu
tija. Partea 4: filet rotund
STAS 2843-83 - Instalaţii de ridicat. Acţiunea vantului
STAS 3208-72 - Instalaţii de ridicat. Role pentru cabluri de oţel.
Diametre de infasurare şi profilul şanţului
STAS 4246-68 - Instalaţii de ridicat. Roata de manevra pentru lant
calibrat cu zale sudate, scurte. Dimensiuni
STAS 4661-81 - Poduri rulante. Deschideri şi spaţii pentru cai de
circulaţie
STAS 6773-79 - Poduri rulante. Linii de contact. Prescripţii de
proiectare şi execuţie
STAS 6911-80 - Cai de rulare şi opritoare pentru poduri rulante şi
macarale. Prescripţii generale
STAS 6979-83 - Instalaţii de ridicat. Tambure pentru cabluri de
oţel. Caneluri
STAS 7526-91 - Instalaţii de ridicat. Transmisii prin cablu. Reguli
de calcul şi prescripţii de proiectare
STAS 7952-87 - Lanturi industriale cu zale sudate pentru tracţiune
şi ridicat. Lanturi de uz general cu zale sudate lungi.
Parametri principali
STAS 8018-80 - Construcţii pentru susţinerea cãilor de rulare ale
macaralelor şi podurilor rulante. Prescripţii generale
STAS 8058-73 - Instalaţii de ridicat. Carlige lamelare simple pentru
oale de turnare. Condiţii tehnice de calitate
STAS 8474-87 - Instalaţii de ridicat. Carlige cu ochi
STAS 8638-88 - Instalaţii de ridicat. Papuc pentru fixarea capetelor
de cablu din oţel
STAS 8639-70 - Instalaţii de ridicat. Placa pentru fixarea axelor
STAS 9132-83 - Instalaţii de ridicat. Eclise pentru fixarea
cablurilor de oţel pe tambur. Condiţii tehnice de
calitate
STAS 9520-81 - Macarale. Marcare
STAS 9798-74 - Carlige pentru instalaţii de ridicat. Terminologie
şi simboluri grafice
STAS 10278-87 - Instalaţii de ridicat. Limitatoare de sarcina şi
limitatoare ale momentului de sarcina. Condiţii
tehnice generale de calitate
STAS 10742-76 - Carlige pentru ridicarea containerelor
STAS 11291-87 - Instalaţii de ridicat. Roti de rulare cu o buza de
ghidare. Profilul de rulare
STAS 11694-83 - Instalaţii de ridicat. Abateri limita pentru
dimensiuni fãrã indicaţii de toleranta la elementele
de construcţii metalice sudate
STAS 12063-82 - Instalaţii de ridicat. Carucioare pe doua sine.
Ecartamente
STAS 12177-84 - Instalaţii de ridicat. Carlige forjate. Controlul
în exploatare
STAS 12350-85 - Instalaţii de ridicat. Cleme pentru cabluri din oţel
STAS 12351-85 - Instalaţii de ridicat. Mansoane de presare pentru
cabluri din oţel
STAS R 2737/1-82 - Macarale. Roti de rulare. Alegerea diametrului rotii
STAS R 2737/2-82 - Macarale. Roti de rulare. Determinarea forţelor care
acţioneazã asupra rulmentilor
STAS R 2737/3-83 - Macarale. Roti de rulare cu doua buze de ghidare, cu
rulmenti. Dimensiuni
STAS R 2737/4-83 - Macarale. Roti de rulare cu doua buze de ghidare.
Dimensiuni
STAS R 9188-73 - Instalaţii de ridicat. Prescripţii generale de calcul
pentru alegerea şi verificarea franelor cu doi saboti





ANEXA Z


EVIDENTA MACARALELOR

┌────┬────────────┬───────────┬──────────┬────────┬───────────┬────────┬───────┐
│Nr. │ Locul │Denumirea │Nr. de │Unitatea│Proces │Scadenta│ Obs. │
│în- │functionarii│instalaţiei│fabricaţie│construc│verbal/ │urma- │ │
│re- │instalaţiei │parametrii │sau inven-│toare │autorizaţie│toarei │ │
│gis-│(secţia, │principali │tar/anul │ │functio- │verifi- │ │
│tra-│localitatea,│ │fabrica- │ │nare/data │cari │ │
│re │strada, nr. │ │tiei │ │autori- │ │ │
│ │sector, │ │ │ │zarii │ │ │
│ │judeţ) │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────┴──────────┴────────┴───────────┴────────┴───────┘



ANEXA Z1


CODUL DE SEMNALIZARE

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Anexa Z1 reprezentând codul de semnalizare este prezentatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 323 bis, din 13 mai 2003, pag. 101-104. - (A se vedea imaginea asociata).

ANEXA Z2


INSTRUIREA MANEVRANTILOR

Z2.1 Manevrantii pentru macaralele cuprinse în anexa N, denumiţi în continuare "manevranti" trebuie sa fie instruiti de cãtre agentul economic deţinãtor printr-un curs de adaptare profesionalã.
Z2.2 Pentru a fi admişi în vederea instruirii, candidaţii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) au varsta de cel puţin 18 ani împliniţi;
b) îndeplinesc condiţiile de sãnãtate pentru manevrarea macaralelor şi prezintã o adeverinta medicalã cu menţiunea "Apt pentru manevrarea macaralelor";
c) fac dovada ca au absolvit învãţãmântul obligatoriu.
Z2.3 Instruirea teoreticã se va efectua pe baza programei analitice specificate în anexa P cuprinzând minim 50 ore, adaptatã corespunzãtor.
Z2.4 Practica obligatorie pentru manevrarea macaralelor va cuprinde minim 40 ore şi se va efectua sub stricta supraveghere a RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre un manevrant instruit.
Z2.5 La finalizarea instruirii teoretice şi practice, candidaţii vor fi examinati de o comisie numita prin decizie, din care va face parte în mod obligatoriu RSVTI al agentului economic.
Z2.6 Rezultatele examinãrii vor fi consemnate într-un proces-verbal. Candidaţilor admişi li se va elibera un carnet de manevrant al cãrui model este prezentat în anexa Z3.
Z2.7 Carnetul de manevrant este valabil numai în cadrul unitãţii care l-a eliberat.
Z2.8 Pentru improspatarea cunoştinţelor profesionale, manevrantii vor fi instruiti periodic, odatã cu instructajul de protecţia muncii, de cãtre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de cãtre conducerea agentului economic deţinãtor de instalaţii, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate într-un proces-verbal.
Z2.9 Persoanele instruite, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, vor fi examinate anual pentru verificarea cunoştinţelor profesionale şi a deprinderilor practice de cãtre o comisie numita de conducerea agentului economic deţinãtor la care acestea îşi desfãşoarã activitatea.
Din comisie va face parte obligatoriu şi responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
Rezultatele examinarilor vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare.
Z2.10 Persoanele instruite, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, au obligaţia sa se prezinte anual la examinarea medicalã, prezentând rezultatul comisiei menţionate la pct. Z2.9.
Z2.11 Persoanelor instruite care deţin carnet de manevrant şi nu se prezintã la examinarile menţionate la pct. Z2.9 şi Z2.10 sau persoanelor instruite care, în urma examinarilor respective, obţin rezultate necorespunzãtoare li se vor retrage carnetele de cãtre agentul economic deţinãtor, pe timp limitat sau definitiv, dupã caz.
Z2.12 Personalul instruit, conform prevederilor anexe, este obligat sa poarte permanent asupra sa carnetul.




ANEXA Z3

CARNET DE MANEVRANT

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│┌─────────────────────────────────────┐┌─────────────────────────────────────┐│
││ Agent economic ............ ││ ││
││ .........................*1) ││ VIZE ANUALE*4) ││
││ RC/CUI...................*2) ││ ┌───────────┬──────────┬──────────┐ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ CARNET DE MANEVRANT ││ │ │ │ │ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ Nr. ...... din ...... ││ ├───────────┼──────────┼──────────┤ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ Nume ................. ││ │ │ │ │ ││
││ Prenume ..................... ││ │ │ │ │ ││
││ CNP*3) ...................... ││ ├───────────┼──────────┼──────────┤ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ ││ │ │ │ │ ││
││ Tipul instalaţiei ││ │ │ │ │ ││
││ ................................ ││ │ │ │ │ ││
││ ││ └───────────┴──────────┴──────────┘ ││
││ DIRECTOR/MANAGER ││ ││
││ (semnatura şi ştampila) ││ ││
││ ............................... ││ ││
││ ││ ││
││ Prezentul carnet este valabil ││ ││
││ numai pentru agentul economic ││ ││
││ sus menţionat. ││ ││
││ ││ ││
│└─────────────────────────────────────┘└─────────────────────────────────────┘│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



------------
*1) Se va înscrie denumirea completa a agentului economic
*2) RC/CUI - Numãr de înregistrare la Registrul Comerţului sau Codul Unic de Înregistrare.
*3) CNP - Cod numeric personal al manevrantului.
*4) Se vor înscrie: numãr proces-verbal/data, semnatura directorului (managerului) şi ştampila agentului economic.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016