Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRESCRIPTIA TEHNICA PT R6-2002 din 27 noiembrie 2002  privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRESCRIPTIA TEHNICA PT R6-2002 din 27 noiembrie 2002 privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 910 din 14 decembrie 2002
MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
- ISCIR -
- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -

Colecţia Inspecţiei de Stat pentru
Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR

- Editie oficialã -

Scopul principal al prescripţiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar în vederea aplicãrii întocmai a prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei utilizatorilor, mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi cei care monteaza, repara, întreţin, deţin, exploateazã sau verifica ascensoare de persoane şi materiale.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt rãspunzãtori de aplicarea corecta a acesteia.
ISCIR
str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sectorul 5
Bucureşti, www.iscir.ro
Cod: 726111
Telefon: (+4021) 411.97.60; 411.97.61
Fax: (+4021) 411.98.70
E-mail: iscir@fx.ro
Reproducerea sau utilizarea integrala ori parţialã a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţii şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisã dacã nu exista acordul scris al ISCIR.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia editiei oficiale tipãrite.

1. Generalitati
1.1. Scop
Prezenta prescripţie tehnica face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la ascensoare electrice şi hidraulice de persoane, materiale (mãrfuri), de persoane şi materiale (mãrfuri) şi ascensoare mici de materiale (mãrfuri).
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfacã ascensoarele pentru a putea fi autorizata funcţionarea lor la utilizatorii finali (deţinãtorii) din România.
Cerinţele privind proiectarea, construirea, montarea şi introducerea pe piata a ascensoarelor se adreseazã montatorilor ascensoarelor.
Cerinţele privind proiectarea, construirea şi introducerea pe piata a componentelor de securitate se adreseazã producãtorilor acestora.
Cerinţele privind exploatarea, repararea, întreţinerea, deţinerea şi siguranta în exploatare a ascensoarelor se adreseazã agenţilor economici şi deţinãtorilor.
Cerinţele privind verificarea tehnica înaintea punerii în funcţiune, verificãrile tehnice periodice şi verificãrile dupã reparaţii ale ascensoarelor se adreseazã ISCIR-INSPECT, agenţilor economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT şi deţinãtorilor.
La verificãrile şi incercarile efectuate înainte de punerea în funcţiune a ascensorului model va participa şi organismul notificat împreunã cu ISCIR-INSPECT.
Aceste cerinţe au drept scop asigurarea protecţiei sãnãtãţii utilizatorilor.
De asemenea, prescripţia tehnica stabileşte modul de verificare a respectãrii acestor cerinţe tehnice.
Autoritatea tehnica care asigura punerea în aplicare şi respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice este ISCIR - Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organ de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi securitatea în funcţionare pentru instalaţiile în categoria cãrora se integreaza şi ascensoarele de persoane, materiale, de persoane şi materiale şi ascensoarele mici de materiale.
Documentele, documentaţia tehnica (cartea ascensorului şi informaţii furnizate de montator), precum şi inscriptionarile privind informarea şi avertizarea utilizatorilor trebuie sa fie redactate sau traduse în limba romana.
1.2. Domeniu de aplicare
1.2.1. Prezenta prescripţie tehnica se aplica urmãtoarelor ascensoare şi componente:
- ascensoare pentru persoane;
- ascensoare pentru bolnavi;
- ascensoare pentru persoane şi materiale;
- ascensoare pentru materiale;
- ascensoare mici pentru materiale;
- ascensoare care se deplaseaza de-a lungul unei curse determinate, chiar dacã nu se deplaseaza de-a lungul unor ghidaje rigide, cum sunt de exemplu ascensoarele foarfece etc.;
- componente de securitate pentru ascensoare.
Instalaţiile care nu fac obiectul prezentei prescripţii tehnice sunt menţionate în anexa X.
1.2.2. Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pentru execuţia, montarea şi exploatarea ascensoarelor electrice şi hidraulice de persoane şi/sau de materiale, montate fix în put, acţionate cu roata de frictiune, tambur sau hidraulic, care deservesc niveluri definite, care cuprind o cabina destinatã transportului de persoane, de persoane şi materiale sau de materiale, suspendatã prin cabluri sau lanturi, care se deplaseaza în lungul glisierelor a cãror inclinare nu depãşeşte 15° fata de verticala.
1.2.3. Prezenta prescripţie tehnica se aplica şi ascensoarelor şi componentelor de securitate destinate acestora care au fost proiectate, construite, introduse pe piata, montate, puse în funcţiune şi autorizate iniţial pentru funcţionare de ISCIR înaintea datei de 31 decembrie 2002, data la care intra în vigoare <>Hotãrârea Guvernului nr. 225/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 2 aprilie 2002.
1.2.4. Pentru ascensoarele şi componentele de securitate destinate acestora, care erau în curs de realizare conform prevederilor prescripţiilor tehnice R 2-88 la data de 2 aprilie 2002 şi care sunt puse în funcţiune pana la data de 31 decembrie 2003, se aplica prevederile pct. 7.1.8.
1.3. Referinte normative
Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.
1.3.1. Legi şi hotãrâri
● <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 225/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ascensoarelor
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici - persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinta îndelungatã, destinate consumatorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare
● <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare
● <>Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, şi Normele metodologice în aplicarea prevederilor <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 388/1996 , cu modificãrile ulterioare
● <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare.
1.3.2. Standarde
● SR EN 81-1+AC:2001, Reguli de securitate pentru execuţia şi montarea ascensoarelor. Partea 1: Ascensoare electrice
● SR EN 12015:2001, Compatibilitate electromagnetica. Standard gama de produse pentru ascensoare, scãri şi trotuare rulante. Emisie
● SR EN 12016:2001, Compatibilitate electromagnetica. Standard gama de produse pentru ascensoare, scãri şi trotuare rulante. Imunitate
● EN 81-2:1998+AC:1999, Safety rules for the construction and installation of lifts-Part 2:Hydraulic lifts
1.4. Termeni şi definiţii:
1.4.1. activitate de reparare - ansamblu de lucrãri şi operaţiuni specializate de investigare a defectelor apãrute, de asigurare a pieselor de schimb, de efectuare a depanarilor şi/sau a inlocuirilor de componente defecte şi de încercare funcţionalã a ascensorului pentru demonstrarea calitãţii reparatiei efectuate menite sa readuca ascensorul în stare buna de funcţionare în condiţii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrãrile de reparare trebuie sa fie atestata printr-o autorizaţie emisã de ISCIR-INSPECT;
1.4.2. ascensor derivat - ascensorul definit prin parametri maximi şi minimi, cum sunt sarcina, numãrul de persoane, lungimea cursei şi viteza, şi care utilizeazã componente de securitate identice din punct de vedere funcţional şi al respectãrii cerinţelor esenţiale de securitate cu cele ale ascensorului model. Parametrii maximi şi minimi, precum şi satisfacerea cerinţelor esenţiale de securitate cu modelul trebuie sa fie declaraţi şi demonstrati de montator, prin calcule şi/sau pe baza desenelor de execuţie. Toate acestea vor fi cuprinse în dosarul tehnic de fabricaţie al ascensorului;
1.4.3. ascensor electric - instalatie de ridicat, montata fix în put, actionata cu roata de frictiune sau tambur, care deserveste niveluri definite, care cuprinde o cabina destinatã transportului de persoane, de persoane şi materiale sau de materiale, suspendatã prin cabluri sau lanturi, care se deplaseaza în lungul glisierelor a cãror inclinare nu depãşeşte 15° fata de verticala;
1.4.4. ascensor electric cu roata de frictiune - ascensor ale cãrui cabluri de tracţiune sunt acţionate prin frecarea cu canalele rotii motoare a troliului;
1.4.5. ascensor electric cu tambur - ascensor suspendat de lanturi sau cabluri şi antrenat prin alt procedeu decât prin frecare;
1.4.6. ascensor hidraulic - ascensor destinat transportului de persoane, de materiale sau de bolnavi, acţionat de un grup de pompare printr-un sistem electrohidraulic;
1.4.7. ascensor mic pentru materiale - instalatie de ridicat, montata fix, deservind niveluri definite, având o cabina în care, datoritã dimensiunilor şi construcţiei, accesul persoanelor nu este posibil şi care se deplaseaza cel puţin parţial între glisiere verticale sau între glisiere a cãror inclinatie nu depãşeşte 15° fata de verticala;
1.4.8. ascensor model - ascensor reprezentativ al cãrui dosar tehnic de fabricaţie prezintã modul în care cerinţele esenţiale de securitate vor fi satisfacute pentru ascensoarele derivate din ascensorul model, definite prin parametri obiectivi şi care utilizeazã componente de securitate identice;
1.4.9. ascensor pentru bolnavi - ascensor destinat transportului de bolnavi cu insotitor permanent din incinta spitalelor şi/sau a policlinicilor, cu mijloace specifice acestora, şi care are paracazatoare cu prindere amortizata sau paracazatoare cu prindere instantanee cu efect amortizat;
1.4.10. ascensor pentru materiale - ascensor destinat transportului de materiale cu sau fãrã insotitor (cu comanda interioarã, mixtã sau exterioarã);
1.4.11. ascensor pentru materiale şi persoane - ascensor destinat transportului de materiale, a cãrui construcţie permite şi transportul de persoane concomitent sau independent de cel al materialelor;
1.4.12. ascensor pentru persoane - ascensor destinat transportului de persoane şi de bagaje de mana;
1.4.13. autorizarea functionarii - ansamblu de activitãţi de verificare şi validare a rezultatelor mãsurãtorilor şi încercãrilor functionale executate la punerea în funcţiune iniţialã a ascensoarelor sau cu ocazia verificãrilor tehnice periodice ale acestora, în scopul confirmãrii îndeplinirii condiţiilor de funcţionare în securitate a ascensoarelor montate la deţinãtori. Se efectueazã numai de cãtre ISCIR-INSPECT sau de RVTA, autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT în acest sens;
1.4.14. autorizare preliminarã - ansamblu de activitãţi prin care un organism notificat constata şi atesta faptul ca un ascensor model satisface cerinţele esenţiale de securitate;
1.4.15. cabina - componenta a ascensorului care transporta persoane, materiale, persoane şi materiale sau bolnavi;
1.4.16. cablu flexibil - cablu electric, flexibil între cabina şi un punct fix;
1.4.17. cablul limitatorului de viteza - cablu auxiliar legat de cabina/contragreutate, destinat declansarii paracazatorului în caz de rupere a suspensiei;
1.4.18. camera rotilor de deviere - camera în care nu se afla troliul/grupul de pompare, în care sunt roti de deviere şi unde se pot gãsi, eventual, limitatorul de viteza şi/sau echipamentul electric;
1.4.19 camera masinii - camera unde se afla troliul/grupul de pompare şi/sau echipamentul acestuia;
1.4.20. cerinta esenţialã - cerinta care are în vedere, în special, protecţia sãnãtãţii, securitatea utilizatorilor, protecţia proprietãţii şi a mediului, astfel cum este prevãzutã în actele normative în vigoare;
1.4.21. cilindrul hidraulic - dispozitiv hidraulic care asigura deplasarea şi susţinerea cabinei;
1.4.22. contragreutate - masa rigida ghidata care asigura echilibrarea cabinei;
1.4.23. declaraţie de conformitate - documentul prin care montatorul da o asigurare scrisã ca un ascensor este conform condiţiilor specificate; documentul prin care producãtorul componentelor de securitate da o asigurare scrisã ca acestea sunt conform condiţiilor specificate;
1.4.24. distribuitor electrohidraulic - componenta de securitate a blocului electrohidraulic;
1.4.25. glisiere - elemente rigide care asigura ghidarea cabinei sau a contragreutatii;
1.4.26. introducerea pe piata a ascensorului - acţiune care are loc atunci când montatorul pune pentru prima data ascensorul la dispoziţia deţinãtorului (utilizatorului final);
1.4.27. jug - structura metalicã care susţine cabina sau contragreutatea legatã de suspensie;
1.4.28. lant electric de securitate - dispozitive electrice de securitate legate în serie;
1.4.29. limitator de viteza - componenta de securitate care la depãşirea unei viteze stabilite acţioneazã paracazatoarele şi comanda oprirea ascensorului;
1.4.30. montatorul unui ascensor - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii, fabricãrii, montarii şi introducerii pe piata a ascensorului, care aplica marcajul CS şi întocmeşte în scris declaraţia CS de conformitate;
1.4.31. organism de control - ISCIR-SP, organism desemnat şi recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru verificarea respectãrii prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 ;
1.4.32. organism de inspecţie - ISCIR-INSPECT, organism desemnat şi recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru supravegherea şi verificarea tehnica în funcţionare a ascensoarelor;
1.4.33. organism notificat - organism desemnat şi recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor, în calitate de autoritate publica în domeniu, pentru evaluarea şi certificarea conformitatii ascensoarelor, a componentelor de securitate şi pentru compatibilitatea electromagnetica a acestora înaintea introducerii lor pe piata;
1.4.34. paracazator - componenta de securitate destinatã sa opreascã şi sa menţinã opritã pe glisiere cabina sau contragreutatea în cazul depãşirii vitezei;
1.4.35. producãtorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii şi fabricãrii componentelor de securitate, care aplica marcajul CS şi întocmeşte în scris declaraţia CS de conformitate;
1.4.36. proiectant - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii ascensoarelor, componentelor de securitate şi a proiectelor de reparaţii la ascensoare;
1.4.37. punerea în funcţiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul României de cãtre deţinãtor (utilizatorul final);
1.4.38. put - spaţiu în care se deplaseaza cabina şi/sau contragreutatea;
1.4.39. revizie tehnica curenta - ansamblu de operaţii de control al stãrii unui ascensor, menite sa corecteze eventualele abateri de la starea de funcţionare normalã şi sa preintampine apariţia unor defecte majore. Activitatea se efectueazã numai de cãtre agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT;
1.4.40. sarcina nominalã - sarcina pentru care a fost proiectat şi construit ascensorul;
1.4.41. spaţiul superior al putului - parte a putului cuprinsã între nivelul cel mai de sus deservit şi plafonul putului;
1.4.42. tampon - componenta de securitate aflatã în fundatura putului, destinatã pentru a prelua socul caderii cabinei sau a contragreutatii;
1.4.43. troliul sau grupul de pompare al ascensorului - ansamblu incluzând motorul care antreneaza şi opreşte ascensorul;
1.4.44. utilizator - persoana care foloseşte serviciile unui ascensor;
1.4.45. utilizator final - persoana fizica sau juridicã deţinãtoare a unui ascensor pe care îl exploateazã în folos propriu şi care are obligaţia de a utiliza ascensorul numai dacã acesta a fost supus verificãrilor tehnice periodice şi a obţinut autorizaţia de funcţionare în urma acestora. În perioada dintre doua verificãri tehnice periodice utilizatorul final, în cazul în care constata o funcţionare necorespunzãtoare a ascensorului, este obligat sa apeleze la agentul economic autorizat pentru întreţinere. Termen echivalent: deţinãtor;
1.4.46. verificare tehnica periodicã - activitate solicitatã de deţinãtor, la intervale predeterminate sau ori de câte ori deţinãtorul considera necesar, pentru a se asigura ca ascensorul pe care îl deţine şi utilizeazã satisface cerinţele de funcţionare în securitate. Activitatea cuprinde un ansamblu de verificãri şi încercãri menite sa constate starea de buna funcţionare în condiţii de securitate a ascensorului şi aptitudinea acestuia de a-şi îndeplini rolul funcţional conform specificatiilor montatorului. Activitatea se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT sau, dupã caz, de RVTA, autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT în acest sens;
1.4.47. viteza nominalã (v) - viteza în metri pe secunda a cabinei, pentru care a fost proiectat şi construit ascensorul.
Termenii şi definiţiile menţionate anterior se aplica numai în sensul prezentei prescripţii tehnice.
1.5. Abrevieri:
● IT - inspecţie teritorialã;
● PT - prescripţie tehnica;
● RSVTI - responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor;
● RVTA - responsabil cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
● SP - supravegherea pieţei.
2. Cerinţe esenţiale de sãnãtate şi de securitate ce trebuie asigurate la proiectarea şi construirea ascensoarelor şi componentelor de securitate
Dispoziţii preliminare
Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi de securitate conţinute în prezenta prescripţie tehnica sunt obligatorii.
Ascensoarele sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se atinga obiectivele acestor cerinţe esenţiale.
Producãtorul de componente de securitate, precum şi montatorul ascensorului au obligaţia sa efectueze o analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor lor, fiind obligaţi sa proiecteze şi sa construiascã produsele ţinând seama de aceasta analiza.
Cerinţele esenţiale prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi care nu sunt incluse în prezentele cerinţe esenţiale se aplica ascensoarelor, conform prevederilor <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 225/2002 .
2.1. Generalitati
2.1.1. Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi securitate prevãzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice referitoare la certificarea calitãţii din punct de vedere al securitãţii muncii a echipamentelor tehnice, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 388/1996 privind aprobarea Normelor metodologice în aplicarea prevederilor <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 15 octombrie 1996, se aplica în situaţia în care exista riscuri concrete şi acestea nu sunt abordate în prezentul capitol. Cerinţele esenţiale prevãzute la pct. 1.1.2 din anexa nr. 1 la normele metodologice menţionate mai sus trebuie aplicate în orice situaţie.
2.1.2. Cabina
Cabina trebuie proiectata şi construitã astfel încât sa ofere un spaţiu şi o rezistenta corespunzãtoare numãrului maxim de persoane, precum şi sarcinii nominale stabilite de montator. În cazul ascensoarelor destinate transportului de persoane, atunci când dimensiunile ascensorului permit, cabina trebuie proiectata şi construitã astfel încât caracteristicile sale constructive sa nu obstructioneze sau sa nu împiedice accesul şi utilizarea acestuia de cãtre persoane cu handicap şi, de asemenea, sa permitã efectuarea oricãror modificãri necesare care sa faciliteze utilizarea ascensorului de cãtre astfel de persoane.
2.1.3. Mijloace de suspendare şi de sustinere
Mijloacele de suspendare şi/sau de sustinere a cabinei, accesoriile, precum şi orice elemente terminale ale acestora trebuie sa fie alese şi proiectate astfel încât sa asigure un nivel corespunzãtor de securitate şi sa reducã riscul caderii cabinei, luându-se în considerare condiţiile de utilizare, materialele utilizate, precum şi condiţiile de fabricaţie. Atunci când se utilizeazã cabluri sau lanturi pentru suspendarea cabinei trebuie sa existe cel puţin doua cabluri sau lanturi independente, fiecare cu sistem propriu de ancorare. Astfel de cabluri şi lanturi nu trebuie sa aibã imbinari sau matisari, cu excepţia cazurilor în care acestea sunt necesare pentru fixare sau pentru formarea unui ochet.
2.1.4. Controlul sarcinii (inclusiv depãşirea vitezei)
2.1.4.1. Ascensoarele trebuie sa fie proiectate, construite şi montate astfel încât sa fie împiedicatã pornirea normalã atunci când sarcina nominalã este depãşitã.
2.1.4.2. Ascensoarele trebuie sa fie dotate cu limitatoare de viteza. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care, prin conceptia sistemului de actionare, nu este posibila depãşirea vitezei.
2.1.4.3. Ascensoarele rapide trebuie sa fie dotate cu dispozitive pentru controlul şi limitarea vitezei.
2.1.4.4. Ascensoarele care utilizeazã roti de frictiune trebuie sa fie proiectate astfel încât sa asigure stabilitatea cablurilor de tranctiune pe roata de frictiune.
2.1.5. Troliu
2.1.5.1. Toate ascensoarele pentru persoane trebuie sa aibã troliu individual. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care contragreutatile sunt înlocuite cu o a doua cabina.
2.1.5.2. Montatorul ascensorului trebuie sa se asigure ca troliul ascensorului şi dispozitivele anexe ale unui ascensor nu sunt accesibile decât pentru lucrãri de întreţinere şi în cazuri de urgenta.
2.1.6. Comezi
2.1.6.1. Comenzile ascensoarelor destinate utilizãrii de cãtre persoane cu handicap neinsotite trebuie sa fie proiectate şi amplasate în mod corespunzãtor.
2.1.6.2. Funcţia comenzilor trebuie indicatã clar.
2.1.6.3. Comenzile de chemare ale unei baterii de ascensoare pot fi separate sau interconectate.
2.1.6.4. Echipamentele electrice trebuie sa fie instalate şi conectate astfel încât:
- sa fie exclusa orice confuzie cu circuitele care nu au legatura directa cu ascensorul;
- alimentarea cu energie sa poatã fi comutatã sub sarcina;
- miscarile ascensorului sa fie dependente de contactele electrice de securitate printr-un circuit electric de securitate separat;
- o defectiune a instalaţiei electrice sa nu conducã la o situaţie periculoasa.
2.2. Riscuri pentru persoanele aflate în afarã cabinei ascensorului
2.2.1. Ascensorul trebuie sa fie proiectat şi construit pentru a se asigura ca spaţiul în care se deplaseaza cabina nu este accesibil decât pentru lucrãri de întreţinere şi în cazuri de urgenta. Înainte ca o persoana sa aibã acces în acel spaţiu trebuie opritã funcţionarea ascensorului.
2.2.2. Ascensorul trebuie sa fie proiectat şi construit astfel încât sa se elimine riscul de lovire atunci când cabina este în una dintre poziţiile sale extreme. Acest obiectiv se realizeazã cu ajutorul unui spaţiu liber sau al unui refugiu dincolo de poziţiile extreme ale cabinei. Totuşi în anumite cazuri, în special la clãdirile existente unde aceasta condiţie este imposibil de îndeplinit, montatorul trebuie sa realizeze mãsuri compensatorii pentru evitarea acestui risc, dupã ce a fost obţinut acordul scris din partea ISCIR-INSPECT.
2.2.3. Spaţiile de acces pentru intrarea şi ieşirea din cabina trebuie sa fie dotate cu usi de palier având o rezistenta mecanicã corespunzãtoare condiţiilor de utilizare. În timpul functionarii normale un dispozitiv de zavorare a uşilor trebuie sa împiedice:
a) miscarea cabinei, comandata sau necomandata, dacã toate uşile de palier nu sunt închise şi zavorate;
b) deschiderea unei usi de palier, atunci când cabina încã se deplaseaza şi nu se afla într-o zona prevãzutã pentru oprire.
Sunt permise miscari de nivelare ale cabinei, în situaţia în care uşile de palier sunt deschise, numai în zone specificate, cu condiţia ca viteza de deplasare sa fie controlatã.
2.3. Riscuri pentru persoanele aflate în cabina
2.3.1. Cabinele ascensoarelor trebuie sa fie inconjurate complet de pereţi plini, cu podele şi tavane închise, cu excepţia orificiilor pentru ventilaţie şi a uşilor. Uşile cabinei trebuie sa fie proiectate şi montate astfel încât cabina sa nu se poatã deplasa, cu excepţia miscarilor de nivelare menţionate la pct. 2.2.3, dacã uşile nu sunt închise, şi sa se opreascã în cazul în care uşile se deschid. Uşile cabinei trebuie sa rãmânã închise şi zavorate în cazul opririi între doua niveluri, acolo unde exista un risc de cadere în spaţiul dintre cabina şi put.
2.3.2. Ascensorul trebuie sa aibã dispozitive care sa împiedice cãderea libera sau deplasarea necontrolata a cabinei în cazul unei întreruperi de curent sau al defectarii componentelor.
Dispozitivul care impiedica cãderea libera a cabinei (paracazator) trebuie sa fie independent de mijloacele de suspendare ale cabinei. Paracazatorul trebuie sa poatã opri cabina în domeniul de declansare al limitatorului de viteza, în funcţie de viteza nominalã a ascensorului, stabilitã de montatorul ascensorului. Orice oprire produsã de acest dispozitiv nu trebuie sa producã o decelerare dãunãtoare pentru ocupantii cabinei, oricare ar fi condiţiile de încãrcare.
2.3.3. Tampoanele trebuie sa fie montate în fundatura putului. În acest caz spaţiul liber menţionat la pct. 2.2.2 trebuie sa fie mãsurat cu tampoanele complet comprimate. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care, datoritã conceptiei sistemului de actionare, cabina nu poate intra în spaţiul liber menţionat la pct. 2.2.2.
2.3.4. Ascensoarele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa nu poatã fi puse în mişcare dacã dispozitivul menţionat la pct. 2.3.2 nu se afla într-o poziţie de funcţionare.
2.4. Alte riscuri
2.4.1. Uşile de palier şi uşile de cabina sau ansamblul celor doua usi, în cazul în care acestea sunt automate, trebuie sa fie prevãzute cu un dispozitiv care sa evite riscul strivirii atunci când acestea sunt în mişcare.
2.4.2. Uşile de palier, atunci când sunt prevãzute sa contribuie la protecţia clãdirii impotriva incendiilor, inclusiv cele care au elemente din sticla, trebuie sa reziste în mod corespunzãtor la foc, din punct de vedere al integritãţii şi al caracteristicilor referitoare la izolatie, pentru oprirea propagarii flacarilor, şi la transmiterea caldurii prin radiaţie termica.
2.4.3. Contragreutatile trebuie sa fie montate astfel încât sa se evite orice risc de lovire cu cabina sau de cadere pe aceasta.
2.4.4. Ascensoarele trebuie sa fie echipate cu mijloace care sa dea posibilitatea oamenilor reţinuţi în cabina sa fie scoşi şi evacuati.
2.4.5. Cabinele trebuie sa fie dotate cu mijloace de comunicaţie cu dublu sens, care sa permitã legatura permanenta cu echipa de intervenţie rapida.
2.4.6. Ascensoarele vor fi proiectate şi construite astfel încât, în cazul în care temperatura din camera troliului depãşeşte limita maxima stabilitã de montator, acestea sa poatã efectua pana la capãt miscarea comandata aflatã în curs şi sa refuze comenzi noi.
2.4.7. Cabinele vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa se asigure o ventilaţie suficienta pentru pasageri, chiar şi în cazul unei opriri prelungite.
2.4.8. Cabina trebuie sa fie iluminata adecvat atunci când este utilizata sau când se deschide o usa. De asemenea, cabina trebuie sa fie prevãzutã cu sistem de iluminare de urgenta.
2.4.9. Mijloacele de comunicaţie prevãzute la pct. 2.4.5 şi sistemul de iluminare de urgenta prevãzut la pct. 2.4.8 vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa funcţioneze chiar şi în lipsa alimentarii normale cu energie. Perioada de funcţionare a acestora trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite efectuarea în condiţii normale a procedurii de salvare.
2.4.10. Circuitele de comanda a ascesorului, care pot fi folosite în caz de incendiu, vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa se împiedice oprirea ascensoarelor la anumite niveluri şi sa se permitã comandarea prioritara a ascensorului de cãtre echipele de salvare.
2.5. Marcare
2.5.1. Fiecare cabina trebuie sa aibã aplicatã o placa vizibila, care sa indice în mod clar sarcina nominalã în kilograme şi numãrul maxim de pasageri care pot fi transportaţi.
2.5.2. În cazul în care ascensorul este proiectat astfel încât sa permitã oamenilor reţinuţi în cabina sa iasa fãrã ajutor din exterior, instrucţiunile necesare acestei operaţiuni trebuie sa fie afişate în mod clar şi într-un loc vizibil în cabina.
2.6. Instrucţiuni de utilizare
2.6.1. Componentele de securitate trebuie sa fie însoţite de un manual de instrucţiuni redactat în limba romana de cãtre producãtorul acestora, astfel încât asamblarea, conectarea, reglarea şi întreţinerea sa poatã fi efectuate eficient şi fãrã riscuri.
2.6.2. Fiecare ascensor trebuie sa fie însoţit de o documentaţie întocmitã de cãtre montator în limba romana.
Documentaţia trebuie sa conţinã cel puţin:
a) un manual de instrucţiuni care va cuprinde planurile şi diagramele necesare pentru utilizare în condiţii normale, întreţinere, inspecţie, reparatie, verificãri periodice şi manevre de salvare, conform pct. 2.4.4;
b) un registru în care se noteaza reparaţiile şi, dupã caz, verificãrile tehnice periodice.
2.7. Respectarea cerinţelor esenţiale garanteazã ca, în cazul folosirii ascensoarelor şi a componentelor de securitate destinate acestora, în mod normal acestea nu prezintã nici un pericol pentru persoane, mediu sau proprietate.
3. Proiectarea şi fabricarea
3.1. Condiţia de baza pe care trebuie sa o îndeplineascã proiectarea şi fabricarea ascensoarelor şi a componentelor de securitate este asigurarea functionarii acestora în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica a ascensorului.
3.2. Proiectantul trebuie sa-şi asume responsabilitatea privind conceptia soluţiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor instalaţiilor şi componentelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi pentru stabilirea metodelor pentru încercãri şi verificãri tehnice în conformitate cu legislaţia în vigoare.
3.3. Proiectantul va trebui sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare ascensor, care asigura funcţionarea în condiţii de securitate.
Componentele de securitate sunt urmãtoarele:
3.3.1. Dispozitive de zavorare a uşilor de palier
3.3.2. Paracazatoare pentru împiedicarea caderii cabinei ascensorului
3.3.3. Limitatoare de viteza
3.3.4. Tampoane
a) tampoane cu inmagazinarea energiei:
● neliniare;
● cu amortizarea miscarii de revenire;
b) tampoane cu disiparea energiei.
3.3.5. Dispozitive de securitate montate pe circuitele hidraulice, care sunt utilizate pentru împiedicarea caderii cabinei
3.3.6. Contacte electrice de securitate.
3.4. La proiectarea elementelor portante (de rezistenta) ale ascensoarelor montatorul trebuie sa ţinã seama şi de solicitarile seismice ce pot aparea în construcţiile respective, conform zonarii seismice a teritoriului României.
3.5. Montatorul ascensorului şi producatorul componentelor de securitate aferente acestuia sunt obligaţi sa respecte întocmai cerinţele esenţiale de securitate precizate la cap. 2.
3.6. Producãtorul componentelor de securitate rãspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie, de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 .
4. Ascensoare şi componente de securitate provenite din import
4.1. Pentru introducerea pe piata în România a ascensoarelor şi a componentelor de securitate aferente acestora este necesarã eliberarea de cãtre ISCIR-INSPECT a unui document tehnic în vederea importului.
4.2. Documentul tehnic în vederea importului pentru ascensoarele şi componentele de securitate aferente acestora va fi eliberat în conformitate cu reglementãrile ISCIR-INSPECT în vigoare la data efectuãrii importului.
4.3. Este interzisã introducerea pe piata în România a ascensoarelor şi a componentelor de securitate provenite din import, fãrã documentul tehnic în vederea importului.
4.4. Ascensoare şi componente de securitate aferente acestora fabricate în Uniunea Europeanã
Ascensoarele şi componentele de securitate aferente acestora fabricate în ţãrile din Uniunea Europeanã vor fi însoţite de o declaraţie de conformitate şi vor purta marcajul CE.
4.5. Ascensoare şi componente de securitate fabricate în afarã Uniunii Europene
În vederea introducerii pe piata în România orice ascensor şi componenta de securitate aferentã acestuia trebuie sa îndeplineascã cerinţele esenţiale de securitate menţionate la cap. 2.
4.6. Pentru a se confirma îndeplinirea cerinţelor esenţiale de securitate producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul sau autorizat în România va obţine un certificat de examinare de tip eliberat de un organism notificat şi va aplica marcajul CS.
4.7. Pentru a se confirma îndeplinirea cerinţelor esenţiale de securitate montatorul ascensorului va obţine un certificat de examinare de tip eliberat de un organism notificat şi va aplica marcajul CS.
5. Montarea şi repararea
5.1. Montarea
5.1.1. Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã montarea ascensoarelor şi a componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica a ascensorului.
5.1.2. Montarea ascensoarelor şi a componentelor de securitate aferente acestora trebuie sa fie efectuatã de montatori care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi de personal tehnic calificat, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 .
5.1.3. Obligaţiile montatorului sunt în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 .
5.1.4. Montatorul va elabora documentaţia tehnica de însoţire a ascensorului.
5.1.5. Cartea ascensorului - partea tehnica - trebuie sa cuprindã cel puţin datele prevãzute la pct. 6.3.
5.1.6. Cartea ascensorului - partea tehnica - se completeazã de cãtre montator, pe rãspundere proprie, pentru fiecare ascensor.
5.1.7. O data cu ascensorul se preda deţinãtorului cartea ascensorului. Deţinãtorul poate incredinta ulterior cartea ascensorului, pe baza de document de predare-primire, intretinatorului autorizat.
5.1.8. La lucrãrile de montare montatorul va respecta normele tehnice de protecţie a muncii specifice şi normele tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, valabile pe teritoriul României.
5.2. Repararea
5.2.1. Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã repararea ascensoarelor este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica a ascensorului.
5.2.2. Repararea ascensoarelor trebuie sa fie facuta de agenţi economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi sunt autorizaţi de ISCIR-INSPECT conform prevederilor anexei B. Repararea componentelor de securitate se va face numai de cãtre producãtorul care aplica marcajul CS sau CE.
5.2.3. Documentaţia tehnica pentru repararea ascensoarelor se va elabora de cãtre proiectanţi specializaţi, în limitele şi în condiţiile prevãzute în prescripţiile tehnice din anexa I. Proiectantul rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al tuturor elementelor ascensoarelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi de stabilirea metodelor şi a volumului de verificare dupã reparare. Proiectul de reparatie pentru reparaţiile şi modificãrile importante menţionate în anexa I trebuie sa fie avizat de proiectantul, producãtorul sau de montatorul ascensorului.
5.2.4. Reparatorul rãspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie şi de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, cu prevederile documentaţiei tehnice pentru reparare şi cu instrucţiunile de reparare a ascensoarelor. Condiţiile privind autorizarea reparatorilor, precum şi obligaţiile şi responsabilitãţile ce le revin sunt prevãzute în anexa B.
5.2.5. La lucrãrile de reparare reparatorul va respecta normele tehnice de protecţie a muncii şi normele tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, valabile pe teritoriul României.
5.2.6. Personalul tehnic de reparare a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat de ISCIR-INSPECT în ceea ce priveşte cunoştinţele teoretice şi practice, conform prevederilor anexei B.
6. Autorizarea de funcţionare (examinari şi încercãri înainte de punerea în funcţiune)
6.1. Generalitati
6.1.1. Ascensoarele nu pot fi puse în funcţiune decât dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare în urma unei verificãri tehnice oficiale efectuate în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice. Verificãrile tehnice oficiale se vor efectua de cãtre ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla ascensorul sau de cãtre RVTA, conform metodologiei prevãzute în anexa M. Condiţiile de autorizare, obligaţiile şi rãspunderile RVTA sunt menţionate în anexa B.
6.1.2. În vederea efectuãrii verificãrii tehnice înainte de punerea în funcţiune montatorul va inainta la ISCIR-INSPECT o documentaţie care va cuprinde cel puţin urmãtoarele:
a) documentaţia tehnica obligatorie (cartea ascensorului - partea tehnica - şi manualul de instrucţiuni) în limba romana;
b) procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzãtoare;
c) certificatele privind mãsurãtorile impotriva tensiunilor de atingere, rezistenta de izolatie şi reglarea automatelor şi instalaţiei de protecţie;
d) documentul eliberat de ISCIR-INSPECT în vederea importului, pentru ascensoarele provenite din import;
e) documentul din care sa rezulte certificarea compatibilitatii electromagnetice a componentelor electrice ale ascensorului, efectuatã de un organism notificat pentru acest domeniu;
f) declaraţia de conformitate redactatã sau tradusa în limba romana.
6.1.3. Documentaţia menţionatã la pct. 6.1.2 va fi înaintatã cu adresa de însoţire la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza se afla ascensorul, prin care se solicita verificarea tehnica înainte de punerea în funcţiune a ascensorului.
6.1.4. Documentaţia incompleta va fi înapoiatã montatorului pentru a fi completatã.
6.1.5. ISCIR-INSPECT va stabili cu montatorul data la care urmeazã sa se efectueze verificarea tehnica de cãtre inspectorii de specialitate.
6.1.6. Pana la data stabilitã pentru verificarea tehnica montatorul trebuie sa pregãteascã ascensorul având incercarile de casa efectuate cu rezultate corespunzãtoare, precum şi echipamentul sau sarcinile pentru încercãri. De asemenea, trebuie sa asigure personalul necesar, cu respectarea prevederilor normelor tehnice de protecţia muncii şi pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în vigoare.
6.2. Examinari
Aceste examinari trebuie sa acopere în special punctele urmãtoare:
a) dacã exista o autorizare preliminarã, trebuie sa se facã comparatia dintre documentele remise cu aceasta ocazie şi instalatia care a fost realizatã;
b) în toate cazurile verificarea satisfacerii condiţiilor din standardele aplicabile;
c) examinarea realizãrii cerinţelor de execuţie corespunzãtoare pentru care standardele aplicabile nu prevãd cerinţe speciale;
d) compararea detaliilor indicate în verificarea conformitatii pentru componentele de securitate cu caracteristicile ascensorului;
e) dacã este asigurata întreţinerea ascensorului de cãtre un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT conform prevederilor anexei B;
f) dacã ascensoarele prevãzute cu insotitor (liftier) sunt deservite de personal autorizat de ISCIR-INSPECT conform prevederilor anexei O;
g) dacã exista în cabina instrucţiuni de exploatare a ascensorului conform anexei U;
h) dacã sunt afisati în cabina parametrii nominali de funcţionare ai ascensorului conform anexei U;
i) dacã sunt afişate în cabina datele de identificare a montatorului şi a ascensorului;
j) dacã exista marcajul de conformitate CS/CE.
6.3. Cartea ascensorului
Caracteristicile ascensorului trebuie sa fie consemnate într-o carte tip, numita "cartea ascensorului", întocmitã înaintea punerii în funcţiune a ascensorului. Aceasta carte trebuie sa conţinã:
a) o parte tehnica, numita "cartea ascensorului - partea tehnica", în care se menţioneazã:
1. datele de identificare a ascensorului;
2. caracteristicile de baza ale ascensorului;
3. caracteristicile cablurilor şi/sau ale lanturilor;
4. caracateristicile componentelor a cãror verificare de conformitate este cerutã:
- dispozitive de zavorare;
- usi de palier (de exemplu: certificate de încercare la foc);
- paracazatoare;
- limitator de viteza;
- tampoane cu disipare de energie (sau tampoane cu acumulare de energie, cu amortizarea miscarii de revenire);
- circuite de securitate;
- dispozitive de protecţie pentru limitarea vitezei cabinei la urcare;
5. planurile de montaj în clãdire;
6. schemele hidraulice;
7. schemele electrice.
Schemele electrice pot fi limitate la circuitele necesare pentru o privire generalã a componentelor de securitate. O legenda trebuie sa explice simbolurile utilizate;
b) o parte numita "cartea ascensorului - partea de exploatare", care sa cuprindã procesele-verbale de verificare, inspecţie şi observaţiile apãrute.
Aceasta carte trebuie ţinuta la zi în cazul:
1. reparaţiilor controlate conform prevederilor anexei I;
2. înlocuirii cablurilor de tracţiune;
3. avariilor şi accidentelor.

NOTA:
Aceasta carte trebuie sa fie la dispoziţia persoanelor responsabile cu întreţinerea şi a ISCIR-INSPECT.
6.4. Informaţii furnizate de montator
6.4.1. Montatorul ascensorului şi producãtorul componentelor de securitate trebuie sa furnizeze manuale de instrucţiuni.
6.4.2. Manualul de instrucţiuni al ascensorului trebuie sa ofere informaţiile necesare despre utilizarea normalã a ascensorului şi despre operaţiunea de salvare a pasagerilor, în mod special despre:
a) pãstrarea usii camerei masinii incuiate;
b) încãrcarea şi descãrcarea cabinei în condiţii de securitate;
c) mãsurile ce trebuie luate în cazul ascensoarelor cu putul parţial închis, inclusiv mãsurile de protecţie privind securitatea intretinatorilor şi utilizatorilor ascensorului;
d) împrejurãrile care necesita intervenţia unei persoane competente;
e) pãstrarea documentelor;
f) utilizarea cheii de deszavorare în caz de urgenta;
g) operaţiunea de salvare a pasagerilor;
h) mãsurile ce trebuie luate în cazul abaterilor de la prezenta prescripţie tehnica;
i) instrucţiuni de exploatare şi întreţinere în condiţii de securitate.
6.5. Încercãri şi verificãri
6.5.1. Încercãri şi verificãri functionale pentru ascensoarele electrice
6.5.1.1. Dispozitive de zavorare ale uşilor de palier
Se verifica funcţionarea corespunzãtoare a acestora.
6.5.1.2. Dispozitive electrice de securitate (contacti, intreruptori etc.)
Se verifica funcţionarea corespunzãtoare a contactilor şi intreruptorilor electrici de securitate prezentaţi în schema de comanda a ascensorului.
6.5.1.3. Dispozitive (limitatoare) de securitate de sfârşit de cursa (sus şi jos)
Aceste dispozitive trebuie pozitionate astfel încât sa intervinã cat mai aproape posibil de staţiile extreme, intrerupand în cazul actionarii lor funcţionarea ascensorului. Ele trebuie sa acţioneze înainte de intrarea cabinei (sau contragreutatii, dacã exista) în contact cu tampoanele. Acţiunea limitatoarelor de securitate de sfârşit de cursa trebuie sa fie efectivã atât timp cat tampoanele sunt comprimate. Pentru ascensoarele hidraulice cu tracţiune indirecta cilindrul hidraulic îndeplineşte rolul limitatorului de securitate de sfârşit de cursa.
6.5.1.4. Verificarea aderentei
Trebuie controlat ca la urcare cabina goala nu poate fi deplasata atunci când contragreutatea se afla pe tampoanele comprimate.
6.5.1.5. Limitatorul de viteza
Se verifica concordanta dintre datele de identificare, parametrii limitatorului şi datele din certificatul de examinare CE/CS de tip.
6.5.1.6. Paracazatoarele contragreutatii
Acestea sunt obligatorii dacã exista spaţii de acces situate sub traiectoria contragreutatii. Paracazatoarele contragreutatii trebuie sa acţioneze numai în sensul de coborare a acesteia şi sa fie capabile sa o opreascã la viteza de declansare a limitatorului de viteza al contragreutatii (sau în caz de rupere a organelor de suspendare), prinzand-o pe glisierele sale şi mentinand-o opritã.
Scopul incercarii înainte de punerea în funcţiune este de a verifica montajul, reglajul şi soliditatea ansamblului contragreutate, paracazatoare, glisiere şi fixarea acestora de clãdire.
6.5.1.7. Dispozitivul de alarmare
Fiecare ascensor trebuie sa conţinã un sistem de comunicare vocala bidirectionala care permite contactul cu dispeceratul/echipa de intervenţie rapida al/a agentului economic autorizat pentru întreţinerea ascensorului. Se efectueazã încercarea funcţionalã.
6.5.1.8. Sistemul de iluminare de urgenta
Se verifica funcţionarea corespunzãtoare a acestuia.
6.5.2. Verificãri şi încercãri cu cabina încãrcatã cu sarcina nominalã pentru ascensoarele electrice
6.5.2.1. Paracazatoarele cabinei - paracazator cu priza instantanee
Încercarea trebuie sa se facã la coborare, cu cabina încãrcatã cu sarcina nominalã distribuita uniform în cabina, la viteza nominalã, troliul oprindu-se şi paracazatoarele fixându-se pe glisiere.
Scopul incercarii înainte de punerea în funcţiune este de a verifica montajul corespunzãtor, reglajul corespunzãtor şi soliditatea ansamblului cabina - paracazatoare - glisiere şi fixarea acestora de clãdire.
6.5.2.2. Tampoane pentru ascensoare electrice şi ascensoare hidraulice cu tracţiune indirecta:
1. tampoane cu acumulare de energie.
Încercarea se efectueazã dupã cum urmeazã: cabina cu sarcina nominalã se asaza pe tampon/tampoane, se provoacã slabirea cablurilor şi se verifica dacã comprimarea corespunde cu cea menţionatã în documentaţia tehnica;
2. tampoane cu acumulare de energie cu amortizarea miscarii de revenire şi tampoane cu disipare de energie.
Încercarea se efectueazã dupã cum urmeazã: cabina cu sarcina sa nominalã sau contragreutatea se pune în contact cu tampoanele la viteza nominalã sau la viteza pentru care a fost calculatã cursa tampoanelor, în cazul folosirii tampoanelor cu cursa redusã cu verificarea incetinirii. Dupã încercare trebuie controlat dacã nu s-a produs nici o deterioare care ar putea compromite utilizarea normalã a ascensorului.
Se considera ca este suficient controlul vizual.
6.5.3. Verificãri şi încercãri cu cabina încãrcatã cu 125 % din sarcina nominalã pentru ascensoarele electrice
6.5.3.1. Elementele suspensiei şi sistemele de fixare
Trebuie verificata conformitatea caracteristicilor acestora cu cele indicate în cartea ascensorului şi dacã nu au apãrut deformatii în timpul sau dupã efectuarea incercarii.
6.5.3.2. Sistemul de franare
Încercarea trebuie sa se facã la coborare, cu viteza nominalã, cu 125% din sarcina nominalã şi cu întreruperea alimentarii motorului şi a franei.
Frana trebuie sa opreascã singura troliul, cabina deplasandu-se cu viteza nominalã şi având sarcina nominalã marita cu 25%.
Dacã efortul manual necesar pentru deplasarea cabinei la urcare cu sarcina sa nominalã nu depãşeşte 400 N, troliul trebuie prevãzut cu un dispozitiv manual de manevra de urgenta care sa permitã aducerea acesteia la una dintre staţii cu ajutorul unei roti volante netede, fãrã spite.
Dacã volanta este demontabila, aceasta trebuie sa se afle într-un loc accesibil din camera masinii. Trebuie sa fie uşor de identificat dacã exista riscul unei confuzii asupra troliului pentru care este destinat.
La montarea volantei pe troliu trebuie activat, cel mai târziu pana la fixarea pe acesta, un dispozitiv electric de securitate.
6.5.3.3. Verificarea aderentei
Aderenta se verifica prin efectuarea unor opriri repetate cu franarea cea mai puternica compatibila cu instalatia, prin întreruperea alimentarii ascensorului cu energie electrica.
La fiecare încercare trebuie sa se obţinã oprirea completa a cabinei.
Încercarea trebuie sa fie efectuatã la coborare, cu cabina încãrcatã cu 125% din sarcina nominalã, în partea de jos a cursei.
6.5.3.4. Paracazatoarele cabinei - paracazator cu franare progresiva
Încercarea trebuie sa se facã la coborare, cu cabina încãrcatã cu 125% din sarcina nominalã distribuita uniform în cabina, la viteza nominalã sau mai mica, troliul oprindu-se în momentul prinderii paracazatoarelor pe glisiere. Dupã încercare trebuie sa se asigure ca nu s-a produs nici o deteriorare care ar putea compromite funcţionarea normalã a ascensorului. Dacã este necesar se pot înlocui elementele deteriorate.
Controlul vizual este considerat suficient.
6.5.4. Verificãri şi încercãri pentru ascensoarele hidraulice
6.5.4.1. Incercarile şi verificãrile functionale menţionate la pct. 6.5.1.1, 6.5.1.2, 6.5.1.3, 6.5.1.5 şi 6.5.1.8 sunt valabile şi pentru ascensoarele hidraulice.
6.5.4.2. Verificãrile şi incercarile cu cabina încãrcatã cu sarcina nominalã, menţionate la pct. 6.5.2, sunt valabile şi pentru ascensoarele hidraulice.
6.5.4.3. În cazul verificãrilor şi încercãrilor cu cabina încãrcatã cu 125% din sarcina nominalã, în locul incercarii se va accepta declaraţia de conformitate a valvei de ruptura (supapa de reţinere a fluidului) furnizatã de producãtorul acesteia.
6.5.4.4. Se vor efectua şi urmãtoarele verificãri şi încercãri:
- verificarea limitãrii cursei pistonului - se verifica dacã pistonul se opreşte cu efect de amortizare;
- verificarea presiunii la sarcina maxima - se citeşte presiunea la sarcina maxima la manometrul grupului de pompare;
- verificarea reductorului de debit sau a clapetei de franare;
- verificarea etanseitatii - la ascensorul hidraulic încãrcat cu sarcina nominalã, având distribuitorul electrohidraulic pe poziţia zero şi cabina situata în poziţia limita superioarã, nu trebuie sa se înregistreze o coborare a cabinei mai mare de 10 mm, în timp de 10 minute, datoritã neetanseitatilor circuitului hidraulic;
- verificarea limitatorului de timp al menţinerii sub tensiune a motorului electric - se verifica reglajul timpului de declansare (prin simularea functionarii grupului de pompare);
- verificarea dispozitivului electric de detectare a temperaturii.
6.6. Concluziile încercãrilor şi verificãrilor
6.6.1. Dacã rezultatele verificãrilor şi încercãrilor, comparativ cu prevederile documentaţiei tehnice şi ale prezentei prescripţii tehnice, au corespuns, se întocmeşte un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D, prin care se acorda autorizaţia de funcţionare, fixându-se scadenta (luna şi anul) urmãtoarei verificãri, care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta de verificare se stabileşte în raport cu complexitatea, locul de instalare, condiţiile de mediu şi regimul de funcţionare (frecventa de conectare şi durata de conectare) ale ascensorului.
Dacã rezultatele sunt necorespunzãtoare, deficientele se consemneazã în procesul-verbal şi nu se acorda autorizaţia de funcţionare.
6.6.2. Este interzisã acordarea autorizaţiei de funcţionare în urmãtoarele cazuri:
● cartea ascensorului - partea tehnica - şi manualul de instrucţiuni lipsesc sau sunt incomplete;
● lipsesc sau funcţioneazã defectuos componentele de securitate;
● frana funcţioneazã defectuos;
● sistemul de semnalizare optica şi acustica este incomplet sau funcţioneazã defectuos;
● instalatia electrica este executatã defectuos şi prezintã pericol de electrocutare;
● elementele de rezistenta ale cabinei sunt fixate necorespunzãtor;
● glisierele prezintã abateri fata de planul de montaj;
● suruburi lipsa sau slabite la troliu, cabina, glisiere etc.;
● lipsa certificatului privind mãsurãtorile impotriva tensiunii de atingere (priza de impamantare);
● lipsa certificatului privind rezistenta de izolatie;
● la verificãrile şi incercarile efectuate conform pct. 6.5.1, 6.5.2, 6.5.3 şi 6.5.4 s-au obţinut rezultate necorespunzãtoare;
● lipsa insotitorului (liftierului) autorizat la ascensoarele prevãzute cu insotitor prin documentaţia tehnica.
6.6.3. De asemenea, nu se va acorda autorizaţia de funcţionare dacã în timpul verificãrilor tehnice şi al încercãrilor se constata orice alta defectiune care pericliteazã securitatea în funcţionare a ascensorului.
6.6.4. Deficientele minore, altele decât cele prevãzute la pct. 6.6.2 şi 6.6.3, menţionate în procesul-verbal de verificare, trebuie sa fie remediate în termenele stabilite şi se acorda autorizaţia de funcţionare condiţionat. Neîndeplinirea dispoziţiilor date prin procesul-verbal atrage anularea autorizaţiei de funcţionare la expirarea termenului stabilit pentru remedieri.
6.6.5. Procesul-verbal menţionat la pct. 6.6.1 se întocmeşte în cartea ascensorului - partea de exploatare.
6.6.6. Partea tehnica, manualul de instrucţiuni, împreunã cu partea de exploatare, formeazã cartea ascensorului care se elibereazã montatorului sau deţinãtorului de cãtre ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se afla ascensorul, stampilata şi prevãzutã cu numãrul din evidenta ISCIR-INSPECT. Metodologia de întocmire a cãrţii ascensorului, pãstrarea acesteia şi evidenta ascensoarelor vor respecta prevederile din anexa M.
7. Examinari, încercãri şi verificãri tehnice periodice programate şi neprogramate
7.1. Verificarea tehnica periodicã şi verificarea tehnica neprogramata
7.1.1 În timpul exploatãrii ascensoarele sunt supuse la termenul scadent unor verificãri tehnice oficiale periodice. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a ascensorului şi se acorda, dupã caz, autorizaţia de funcţionare în continuare. Verificãrile se vor efectua de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla ascensorul sau de RVTA, conform metodologiei prevãzute în anexa M, cu împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT. Dacã rezultatele verificãrilor tehnice şi ale încercãrilor, comparativ cu prevederile documentaţiei tehnice insotitoare şi ale prezentei prescripţii tehnice, au corespuns, se întocmeşte un proces-verbal de verificare prin care se acorda autorizarea de funcţionare în continuare, fixându-se şi scadenta (luna şi anul) urmãtoarei verificãri tehnice oficiale, care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta se stabileşte în funcţie de complexitatea, locul de instalare, condiţiile de mediu şi de regimul de funcţionare (durata de actionare şi frecventa de conectare), vechimea în serviciu şi de starea tehnica ale ascensorului. Dacã rezultatele sunt necorespunzãtoare, deficientele se consemneazã în procesul-verbal şi nu se acorda autorizaţia de funcţionare.
7.1.2. La verificarea tehnica oficialã periodicã este obligatorie prezenta delegatului deţinãtorului şi a delegatului intretinatorului.
7.1.3. Autorizarea functionarii în continuare a ascensoarelor, cu ocazia verificãrii tehnice oficiale periodice care se efectueazã de cãtre RVTA, se va efectua în aceleaşi condiţii ca şi autorizarea de funcţionare efectuatã de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT.
7.1.4. Autorizarea de funcţionare în continuare se va acorda numai dacã la verificãrile tehnice şi incercarile efectuate se constata îndeplinirea tuturor condiţiilor de securitate prevãzute în prezenta prescripţie tehnica.
Rezultatele verificãrii tehnice se vor consemna în cartea ascensorului - partea de exploatare.
În cazul prevãzut la pct. 7.1.3 un exemplar al procesului-verbal de verificare se va inainta imediat la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla ascensorul.
7.1.5. În cazul în care inspectorul de specialitate ISCIR-INSPECT nu s-a putut prezenta din motive obiective la data stabilitã, se va stabili de comun acord cu intretinatorul o noua data de verificare. Cel mai târziu termen va fi cu cel puţin 48 de ore înainte de depãşirea scadentei (ultima zi a lunii scadente). Dacã nici la aceasta data inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT, din motive obiective, nu s-a prezentat, RVTA va proceda la verificarea tehnica a ascensoarelor fãrã nici o alta comunicare.
În situaţia în care ascensorul funcţioneazã cu scadenta de verificare depãşitã sau neautorizat, intretinatorul este obligat sa opreascã ascensorul din funcţiune.
7.1.6. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT au dreptul de a efectua verificãri tehnice prin sondaj, neprogramate, la toate ascensoarele supuse prevederilor prezentei prescripţii tehnice, precum şi de a efectua verificãri prin sondaj asupra modului în care reparatorii, intretinatorii şi deţinãtorii respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice.
De asemenea, personalul responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI) al deţinãtorului şi personalului tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrãrilor de întreţinere al intretinatorului au dreptul de a efectua verificãri tehnice inopinate la ascensoarele aflate în exploatare, luând, dupã caz, mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Verificãrile tehnice inopinate (neprogramate) nu sunt considerate verificãri tehnice oficiale.
7.1.7. Examinarile şi incercarile periodice nu trebuie sa fie mai dure decât cele cerute înainte de punerea în funcţiune a ascensorului. Aceste încercãri nu trebuie, prin repetarea lor, sa cauzeze uzura excesiva sau scãderea rezistentei care ar duce la diminuarea securitãţii ascensorului.
7.1.8. Cu ocazia verificãrii tehnice oficiale periodice se vor efectua:
a) pentru ascensoarele noi care intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 , examinarile şi incercarile functionale menţionate la pct. 6.5, ţinând cont de precizãrile de la pct. 7.1.7;
b) pentru ascensoarele montate şi puse în funcţiune pana la data de 31 decembrie 2002 şi cele montate şi puse în funcţiune pana la 31 decembrie 2003, care erau în curs de realizare la data de 2 aprilie 2002, verificãrile tehnice şi incercarile functionale menţionate la pct. 7.1.8.1., inclusiv incercarile statice şi dinamice menţionate la pct. 7.1.8.2 şi 7.1.8.3.
Totodatã se va verifica dacã sunt asigurate o întreţinere şi o supraveghere corespunzãtoare a ascensoarelor şi dacã cele prevãzute cu insotitor (liftier) sunt manevrate de personal deservent autorizat de ISCIR-INSPECT.
7.1.8.1. Verificãri tehnice şi încercãri functionale Verificãrile tehnice şi incercarile functionale se efectueazã în condiţii normale de exploatare, examinandu-se:
● funcţionarea corespunzãtoare a componentelor de securitate ale ascensorului;
● funcţionarea corespunzãtoare a franei;
● funcţionarea normalã a troliului şi a motorului de actionare, urmãrindu-se, printre altele, dacã se produc incalziri, pierderi de ulei, vibratii etc.;
● funcţionarea normalã a aparatajului din camera troliului (de exemplu: placa electronica, contactoare, relee, selectoare etc.);
● opririle cabinei în staţii, ţinându-se cont de toleranţele admise;
● aparatajul electric de protecţie, sub aspectul respectãrii timpului de declansare prescris de producãtor;
● funcţionarea instalaţiilor electrice de forta, comanda şi semnalizare ale ascensorului, conform schemelor electrice;
● elementele cinematice şi statice ale ascensorului (glisiere, elemente de suspendare, cabina etc.).
7.1.8.2. Încercarea statica
7.1.8.2.1. Încercarea statica are drept scop, printre altele, verificarea alunecarii cablurilor de tracţiune în canalele rotii de frictiune, verificarea rezistentei troliului, verificarea rezistentei jugului cabinei şi a suspensiei aferente şi verificarea siguranţei franei.
Încercarea statica se efectueazã cu cabina situata la statia cea mai de jos, timp de 10 minute, încãrcatã cu:
a) 1,5 x sarcina nominalã, la ascensoarele cu tambur şi la ascensoarele pentru materiale cu roata de frictiune;
b) 2 x sarcina nominalã, la toate tipurile de ascensoare cu roata de frictiune cu care circula persoane.
7.1.8.2.2. La ascensoarele hidraulice încãrcate cu o sarcina egala cu 1,5 x sarcina nominalã, având distribuitorul electrohidraulic pe poziţia zero şi cabina situata în poziţia limita superioarã, nu trebuie sa se înregistreze o coborare a cabinei mai mare de 100 mm, în timp de 10 minute, datoritã neetanseitatilor circuitului hidraulic.
7.1.8.2.3. În timpul incercarii statice este interzis accesul persoanelor în cabina.
Sarcina de încercare va fi constituitã numai din greutãţi etalonate şi certificate metrologic, care vor fi puse la dispoziţie de intretinator.
7.1.8.3. Încercarea dinamica
7.1.8.3.1. Încercarea dinamica are drept scop, printre altele, verificarea functionarii troliului, a motorului de actionare, a franei, a aparatelor de comanda, a dispozitivelor de oprire a cabinei în staţii, a dispozitivelor de zavorare mecanicã şi electrica a uşilor de acces la put, a contactelor de securitate, precum şi a semnalizarilor optice şi acustice.
Încercarea dinamica se efectueazã prin deplasãri repetate ale cabinei încãrcate o data cu sarcina nominalã şi apoi cu o sarcina egala cu 1,1 x sarcina nominalã, în regimul de funcţionare prescris de producãtor.
În timpul incercarii dinamice este interzis accesul persoanelor în cabina.
Sarcina de încercare va fi constituitã numai din greutãţi etalonate şi certificate metrologic, care vor fi puse la dispoziţie de intretinator.
7.1.8.3.2. În cadrul incercarii dinamice se va verifica buna funcţionare a limitatorului de viteza şi a paracazatoarelor. În timpul acestei verificãri sarcina de încercare va fi constituitã numai din greutãţi.
7.1.8.3.3. La ascensoarele cu roata de frictiune şi cu viteza cabinei pana la 1 m/s inclusiv, verificarea functionarii paracazatoarelor se face prin actionarea limitatorului de viteza, trecând cablul de actionare al acestuia pe canalul de proba, marind astfel numãrul de rotatii ale limitatorului. Dacã lipseşte canalul de proba se va lua în considerare garanţia producãtorului limitatorului, dacã sigiliul pus de acesta este intact şi viteza nominalã de pe eticheta limitatorului corespunde cu cea a cabinei ascensorului. În acest caz verificarea functionarii paracazatoarelor se face prin blocarea limitatorului de viteza, respectiv a cablului acestuia.
7.1.8.3.4. La ascensoarele cu viteza nominalã a cabinei mai mare de 1 m/s, verificarea functionarii paracazatoarelor se va face fie prin mutarea cablului limitatorului de viteza pe canalul de proba, fie, în cazul în care exista aceasta posibilitate, prin majorarea vitezei cabinei cu mijloace electrice.
7.1.8.3.5. Verificarea functionarii paracazatoarelor se va face cu cabina sau cu contragreutatea, dupã caz, în apropierea celei mai de jos staţii.
7.1.9. Dacã la verificarea tehnica periodicã se constata defectiuni, ascensorul va fi oprit din funcţiune sau, de la caz la caz, va fi autorizat sa funcţioneze în continuare cu o sarcina nominalã redusã corespunzãtor. Cauzele reducerii sarcinii nominale se vor mentiona atât în procesul-verbal de verificare din cartea ascensorului, cat şi în registrul de supraveghere a acestuia. De asemenea, se vor preciza eventualele mãsuri suplimentare stabilite pentru funcţionarea în condiţii de securitate a ascensorului, precum şi termenele de realizare a acestora. Nerespectarea termenelor stabilite atrage anularea autorizaţiei de funcţionare acordate.
7.1.10. Este interzisã acordarea autorizaţiei de funcţionare cu condiţia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare, în urmãtoarele cazuri:
● cartea ascensorului (partea de construcţie şi partea de montaj, respectiv partea tehnica şi manualul de instrucţiuni) lipseşte sau este incompleta;
● lipsesc sau funcţioneazã defectuos componentele de securitate;
● frana funcţioneazã defectuos;
● sistemul de semnalizare optica şi acustica este incomplet sau funcţioneazã defectuos;
● instalatia electrica este executatã defectuos şi prezintã pericol de electrocutare;
● elementele de rezistenta ale cabinei sunt fixate necorespunzãtor;
● glisierele prezintã abateri vizibile de la verticalitate;
● suruburi lipsa sau slabite la troliu, cabina, glisiere etc.;
● lipsa certificatului privind mãsurãtorile impotriva tensiunii de atingere;
● lipsa certificatului privind rezistenta de izolatie;
● la incercarile statice şi dinamice (pct. 7.1.8.2 şi 7.1.8.3), respectiv la incercarile şi verificãrile menţionate la pct. 6.5, s-au obţinut rezultate necorespunzãtoare;
● cablurile de tracţiune au atins limita de uzura admisã, conform prevederilor prescripţiei tehnice PT R14-2002;
● troliul sau piesele componente ale acestuia au defecte vizibile periculoase (de exemplu: uzuri, jocuri etc.) care depãşesc limitele prevãzute în instrucţiunile de exploatare a ascensorului sau prezintã alte defecte periculoase (de exemplu: fisuri, crapaturi etc.);
● aparatajul electric de comanda şi protecţie se afla în stare avansatã de uzura sau nu prezintã siguranta în funcţionare;
● rezistenta de izolatie a conductorilor electrici nu mai este corespunzãtoare, iar legatura electrica la pãmânt are o rezistenta mai mare de 4 ohmi;
● glisierele nu sunt suficient de rigid fixate şi se deplaseaza în timpul miscarii cabinei;
● lipsesc geamuri sau împrejmuiri necesare şi corespunzãtoare la cabina şi, respectiv, la put, din care cauza se pot produce avarii sau accidente;
● întreţinerea şi revizia generalã a ascensorului nu se fac printr-un agent economic intretinator autorizat de ISCIR-INSPECT, nu se efectueazã regulat sau calitatea lucrãrilor este necorespunzãtoare;
● neprezentarea cãrţii ascensorului organului de control autorizat.
7.1.11. De asemenea, nu se va acorda autorizaţia de funcţionare în continuare dacã în timpul verificãrilor tehnice şi al încercãrilor se constata orice alta defectiune care pericliteazã securitatea în funcţionare a ascensorului.
7.1.12. La ascensoarele prevãzute cu insotitor, cu ocazia verificãrii tehnice periodice se va examina şi pregãtirea profesionalã şi comportarea liftierilor în timpul serviciului.
7.2. Verificarea tehnica dupã reparaţii
7.2.1. Ascensoarele care au fost supuse unor lucrãri de reparaţii nu vor fi repuse în funcţiune decât pe baza unei verificãri tehnice oficiale efectuate de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla acestea sau de RVTA, cu împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT, în conformitate cu prevederile anexelor I şi M.
7.2.2. Verificarea tehnica oficialã dupã reparaţii va cuprinde examinarea elementelor supuse reparatiei, precum şi efectuarea verificãrilor tehnice şi încercãrilor menţionate la:
a) pct. 6.5 pentru ascensoarele care intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 ; aceste încercãri nu trebuie sa fie mai dure decât cele prevãzute pentru elementele originale, la punerea în funcţiune a ascensorului;
b) pct. 7.1.8.1, 7.1.8.2 şi 7.1.8.3 pentru ascensoarele montate şi puse în funcţiune pana la data de 31 decembrie 2002 şi cele montate şi puse în funcţiune pana la 31 decembrie 2003, care erau în curs de realizare la data de 2 aprilie 2002.
7.2.3. Reparaţiile care se verifica de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau de cãtre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) pentru ascensoarele care nu intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 sunt menţionate în anexa I pct. I.2.1, iar pentru ascensoarele care intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 , modificãrile importante sau dupã avarii şi accidente sunt menţionate în anexa I pct. I.2.2.
7.2.4. La verificarea tehnica dupã reparatie este obligatorie prezenta delegaţilor deţinãtorului, ai reparatorului şi intretinatorului. Concluziile verificãrii tehnice, documentele care se vor încheia şi metodologia de verificare tehnica trebuie sa fie în concordanta cu prevederile pct. 7.1.1, 7.1.3, 7.1.4, 7.1.9 şi 7.1.10.
8. Exploatarea
8.1. Supravegherea
8.1.1. Pentru funcţionarea în condiţii de siguranta, ascensoarele vor fi supuse unui regim special de supraveghere în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale instrucţiunilor de exploatare elaborate de producãtor/montator.
8.1.1.1. Este obligatorie întreţinerea ascensorului de cãtre un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT. În caz contrar deţinãtorul trebuie sa ia mãsurile necesare pentru oprirea din funcţiune a ascensorului.
8.1.2. Supravegherea ascensoarelor trebuie sa fie încredinţatã unei persoane, denumita în cele ce urmeazã responsabil cu ascensoarele, numita de cãtre deţinãtor.
Aceasta persoana va fi:
a) la agenţi economici, instituţii, spitale, hoteluri şi similare: o persoana numita prin ordin scris al conducerii respective; aceasta persoana este RSVTI şi va fi autorizata de ISCIR-INSPECT conform prevederilor anexei V;
b) la asociaţii de locatari/proprietari sau persoane fizice: un reprezentant al deţinãtorului (care poate fi şi un reprezentant al intretinatorului); numele responsabilului cu ascensoarele va fi menţionat în registrul de supraveghere a ascensorului.
8.1.3. Responsabilul cu ascensoarele are urmãtoarele sarcini:
- sa supravegheze funcţionarea ascensoarelor şi sa urmãreascã folosirea acestora în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale instrucţiunilor de exploatare;
- sa urmãreascã efectuarea la termenele stabilite a lucrãrilor de întreţinere, revizie tehnica curenta şi revizie generalã;
- sa urmãreascã efectuarea lunarã a instructajului de protecţie a muncii şi a instructajului profesional periodic cu toţi insotitorii de ascensoare (liftierii) şi sa participe în comisia de examinare a acestora, conform prevederilor anexei O;
- sa ţinã evidenta şi sa urmãreascã efectuarea la termenul scadent a verificãrilor tehnice oficiale programate, fãrã de care ascensoarele nu pot funcţiona;
- sa urmãreascã pregãtirea ascensoarelor şi a sarcinilor (greutatilor etalonate) pentru efectuarea verificãrilor tehnice şi a încercãrilor la suprasarcina;
- sa urmãreascã realizarea la termenele stabilite a dispoziţiilor obligatorii date de cãtre organul de control prin procesul-verbal de verificare şi sa scrie în registrul de supraveghere a ascensorului toate observaţiile constatate;
- sa solicite intretinatorului oprirea din funcţiune a ascensoarelor în toate cazurile în care acestea nu mai prezintã siguranta în funcţionare;
- sa comunice reprezentanţilor intretinatorului toate opririle accidentale sau alte defectiuni la ascensoare, dar fãrã sa intervinã la acestea.
8.1.4. Deţinãtorii ascensoarelor trebuie sa posede câte un registru de supraveghere pentru fiecare ascensor. Acest registru se întocmeşte conform modelului prezentat în anexa A şi se pãstreazã în camera masinii. Responsabilul cu ascensoarele, liftierii, precum şi reprezentantul intretinatorului vor consemna în registrul de supraveghere toate deranjamentele şi defecţiunile constatate în timpul exploatãrii ascensorului, efectuarea reviziei tehnice curente, precum şi înlocuirea de componente ale ascensorului.
Dupã remedierea defectiunilor reprezentantul intretinatorului va face menţiunile necesare în registrul de supraveghere. Responsabilul cu ascensoarele va confirma efectuarea lucrãrilor respective în funcţie de consemnarile din registrul de supraveghere. De asemenea, acesta va informa deţinãtorul despre necesitatea unor reparaţii la ascensoare.
8.1.5. Deţinãtorii ascensoarelor vor stabili locul în care se vor pãstra cheile de la camera masinii, camera rotilor de conducere, precum şi de la alte usi incuiate care aparţin instalaţiei de ascensor, pentru asigurarea unei intervenţii operative şi numai de cãtre persoane instruite în acest scop. Obligatoriu, un rând de chei va fi deţinut de cãtre intretinator.
8.1.6. Cu avizul prealabil al responsabilului cu ascensoarele se permite transportul bagajelor de mana sau al unor obiecte de uz casnic în cabina ascensorului pentru persoane, cu condiţia sa nu se depãşeascã sarcina nominalã a acestuia, sa nu se aducã prejudicii ascensorului şi sa nu se creeze situaţii periculoase.
8.2. Manevrarea
8.2.1. Ascensoarele pentru persoane sau pentru persoane şi materiale pot fi folosite de orice persoana, în afarã de copiii sub 14 ani neinsotiti sau de persoane cu greutatea sub 30 kg, cu respectarea instrucţiunilor de exploatare afişate în cabina. Ascensoarele prevãzute sa funcţioneze cu insotitor vor fi manevrate numai de liftieri autorizaţi de ISCIR-INSPECT, conform prevederilor anexei O.
Nu se admite transportul persoanelor cu ascensoarele de materiale.
8.2.2. În exercitarea atribuţiilor sale liftierul are urmãtoarele obligaţii principale:
- sa cunoascã ascensorul pe care lucreazã şi instrucţiunile de exploatare a ascensorului şi sa le aplice întocmai;
- sa anunţe responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor despre apariţia unor defectiuni la ascensor;
- sa nu efectueze nici o comanda atât timp cat exista persoane pe cabina, în put, în camera masinii sau în camera rotilor de conducere; în cazul în care se fac verificãri şi reglaje comenzile se pot efectua numai sub stricta supraveghere a reprezentantului intretinatorului sau a responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor;
- sa interzicã accesul persoanelor strãine în camera masinii, în camera rotilor de conducere şi în putul ascensorului;
8.2.3. Sarcinile principale ale liftierului înainte de începerea lucrului sunt:
- sa nu între în camera masinii sau în cabina ascensorului sub influenta alcoolului ori dacã este obosit sau bolnav, pentru a nu crea situaţii periculoase;
- sa verifice existenta şi funcţionarea corecta a dispozitivelor de închidere şi zavorare a uşilor de acces la put;
- sa verifice funcţionarea corecta a sistemelor de semnalizare optica şi acustica;
- în cazul în care constata o defectiune nu va pune în funcţiune ascensorul şi-l va anunta imediat pe responsabilul cu ascensoarele.
8.2.4. Sarcinile principale ale liftierului în timpul lucrului sunt:
- sa urmãreascã folosirea ascensorului numai în scopul pentru care a fost construit, pus în funcţiune şi autorizat;
- sa interzicã încãrcarea cabinei ascensorului peste sarcina nominalã prescrisã;
- sa nu încarce cabina ascensorului cu obiecte voluminoase care depãşesc gabaritul cabinei şi pot crea situaţii periculoase;
- sa însoţeascã permanent cabina ascensorului, fiind interzisã încredinţarea comenzilor unei persoane neautorizate;
- sa încarce sarcina uniform pe toatã suprafata cabinei ascensorului pentru a evita crearea de situaţii periculoase;
- sa urmãreascã pozitionarea corespunzãtoare a sarcinii în cabina ascensorului şi fixarea acesteia astfel încât în timpul deplasarii cabinei sarcina sa nu cada şi sa-l accidenteze;
- sa nu permitã transportul de persoane cu ascensorul pentru materiale;
- sa nu permitã transportul de persoane o data cu materialele;
- sa dea alarma în cazul în care cabina s-a oprit între staţii şi sa linisteasca pasagerii;
- sa interzicã pasagerilor sa intervinã la deschiderea uşilor sau sa pãrãseascã cabina când aceasta nu se afla în statie;
- sa opreascã ascensorul din funcţiune când aude zgomote anormale şi suspecte în timpul deplasarii cabinei, când una dintre componentele de securitate nu funcţioneazã corespunzãtor sau când constata alte defectiuni care pot periclita securitatea în funcţionare a ascensorului.
8.2.5. Sarcinile principale ale liftierului dupã terminarea lucrului sunt:
- sa descarce cabina ascensorului de orice sarcina;
- sa deplaseze cabina la palierul stabilit de deţinãtorul ascensorului;
- sa curete cabina ascensorului;
- sa intrerupa alimentarea cu energie electrica a ascensorului.
Liftierul este obligat sa opreascã din funcţiune ascensorul ori de câte ori constata deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare a acestuia. Deficientele constatate le va aduce la cunostinta responsabilului cu acensoarele.
8.2. Întreţinerea şi revizia tehnica
8.3.1. În timpul exploatãrii, ascensoarele vor fi supuse unor lucrãri de întreţinere, revizie tehnica curenta şi revizie generalã care se vor executa numai de intretinatori autorizaţi de ISCIR-INSPECT, conform prevederilor anexei B.
Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã întreţinerea ascensoarelor şi componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica a ascensorului.
Condiţiile privind autorizarea intretinatorilor, precum şi obligaţiile şi responsabilitãţile ce revin acestora sunt prevãzute în anexa B.
8.3.2. Agentul economic care efectueazã întreţinerea şi reviziile tehnice curente rãspunde de buna funcţionare a ascensorului şi de calitatea lucrãrilor executate, de reglarea corespunzãtoare a ascensorului, conform indicaţiilor producãtorului sau montatorului. Reglarea componentelor de securitate se poate face numai în limitele şi în modul precizate de producãtor în instrucţiunile de exploatare. În registrul de supraveghere a ascensorului reprezentantul sau va consemna tipul lucrãrilor executate (întreţinere, revizie tehnica curenta etc.) şi principalele operaţii efectuate. Periodicitatea efectuãrii lucrãrilor de întreţinere, revizii tehnice curente şi revizii generale se stabileşte de agentul economic care executa aceste lucrãri în acord cu deţinãtorul, ţinând seama, printre altele, de:
- destinaţia ascensorului;
- starea sa tehnica;
- condiţiile de mediu;
- vechimea ascensorului;
- regimul de funcţionare (frecventa de conectare şi durata de actionare).
Periodicitatea lucrãrilor menţionate mai sus şi numele şefului echipei care executa aceste lucrãri se vor consemna în registrul de supraveghere a ascensorului.
Reviziile tehnice curente se vor efectua de minimum doua ori pe luna, în funcţie de condiţiile de lucru menţionate mai sus.
8.3.3. În cadrul lucrãrilor periodice de întreţinere şi revizii tehnice curente trebuie sa se execute cel puţin urmãtoarele operaţii, care trebuie sa fie menţionate în contractul de întreţinere a ascensorului:
a) curatarea troliului, camerei masinii, camerei rotilor de conducere, cabinei şi putului;
b) completarea cu ulei a baii troliului şi a tuturor lagarelor;
c) verificarea stãrii de uzura a lagarelor şi a bunei funcţionari a sistemelor de ungere;
d) umplerea cu unsoare consistenta a ungatoarelor şi verificarea gresarii;
e) verificarea imbinarilor cu suruburi de la troliu;
f) stabilirea gradului de uzura al sabotilor franei, verificarea functionarii franei şi reglarea acesteia;
g) curatarea şi reglarea inelelor colectoare şi a periilor electromotorului, precum şi verificarea bunei stãri a elementelor din cauciuc de la cuplajul elastic al troliului;
h) verificarea şi reglarea strangerii rulmentului axial al reductorului melcat;
i) stabilirea gradului de uzura al cablurilor de tracţiune a cabinei şi contragreutatii, al cablului limitatorului de viteza, al cablului şi lantului de la selector, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R 14-2002;
j) ungerea pieselor supuse frecarii (balamale, dispozitive de închidere a uşilor cabinei etc.);
k) verificarea functionarii normale a sistemului electric de forta, comanda şi semnalizare;
l) verificarea sigurantelor fuzibile;
m) verificarea functionarii componentelor de securitate în condiţiile stabilite de producãtor;
n) verificarea şi reglarea sistemului de demaraj;
o) verificarea şi reglarea opririi cabinei în staţii;
p) verificarea uniformitatii întinderii cablurilor de tracţiune şi egalizarea acestora;
q) verificarea uzurii ghidajelor (patine, role etc.) cabinei şi contragreutatii;
r) ungerea glisierelor cabinei şi contragreutatii; spalarea glisierelor se va face cel puţin o data la 3 luni;
s) verificarea sistemului de semnalizare optica şi acustica;
t) verificarea functionarii normale a ascensorului dupã efectuarea întreţinerii;
u) verificarea existenţei instrucţiunilor de exploatare şi a placutelor indicatoare ale sarcinii nominale în cabina şi pe uşile de acces la put;
v) consemnarea tuturor defectiunilor constatate, a celor remediate şi, dacã este cazul, a pieselor de uzura înlocuite în registrul de supraveghere a ascensorului.
8.3.4. Constatãrile şi remedierile efectuate cu ocazia lucrãrilor de întreţinere se vor consemna în registrul de supraveghere a ascensorului. De asemenea, în cazul constatãrii unor defectiuni importante, care necesita oprirea din funcţiune a ascensorului pe o perioada mai mare în vederea efectuãrii reparaţiilor necesare, va fi informat deţinãtorul ascensorului. În registrul de supraveghere a ascensorului se vor consemna data şi ora începerii şi, respectiv, terminãrii lucrãrilor de întreţinere planificate sau accidentale.
8.3.5. În cazul în care, cu ocazia efectuãrii lucrãrilor de întreţinere, sunt constatate deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare a ascensorului, intretinatorul, prin personalul sau tehnic de specialitate, este obligat sa opreascã ascensorul din funcţiune, fãcând menţiunea respectiva în registrul de supraveghere a ascensorului. De asemenea, va anunta imediat ISCIR-INSPECT IT la care este înregistrat ascensorul.
8.3.6. Dacã un ascensor a fost oprit din funcţiune mai mult de 15 zile, repunerea acestuia în funcţiune se va face numai dupã o revizie tehnica generalã efectuatã de un intretinator autorizat de ISCIR-INSPECT.
8.3.7. În timpul efectuãrii lucrãrilor de întreţinere sau de revizii tehnice curente, echipa de întreţinere trebuie sa afiseze pe toate uşile de acces la put tablite cu menţiunea "Ascensor în revizie", care interzic utilizarea ascensorului pe toatã durata lucrãrilor respective:
8.3.8. Revizia generalã se va efectua obligatoriu la un interval de timp cuprins între 6 luni şi cel mult 2 ani, în funcţie de:
- destinaţia ascensorului;
- starea sa tehnica;
- condiţiile de mediu;
- vechimea ascensorului;
- regimul de funcţionare (frecventa de conectare şi durata de actionare).
Neefectuarea reviziei generale pana la termenul stabilit conduce la oprirea din funcţiune a ascensorului de cãtre intretinator, cu anunţarea ISCIR-INSPECT. Data efectuãrii reviziei generale se va consemna în cartea ascensorului. Revizia generalã are drept scop asigurarea continuitãţii în funcţionarea ascensorului şi remedierea deficienţelor rãmase nerezolvate şi semnalate în cadrul lucrãrilor de întreţinere. Se recomanda ca lucrãrile de revizie generalã a ascensorului sa se execute de alt personal tehnic de specialitate decât cel care efectueazã întreţinerea sau reviziile tehnice curente.
8.3.9. Revizia generalã consta în examinarea generalã a ascensorului şi în remedierea deficienţelor constatate şi rãmase nerezolvate. Cu aceasta ocazie se vor efectua cel puţin urmãtoarele:
- demontarea partii superioare a carcasei reductorului şi verificarea stãrii de uzura a angrenajului arbore melcat - roata melcata, a lagarelor şi a rulmentului axial al reductorului;
- spalarea lagarelor motorului electric şi schimbarea uleiului;
- spalarea şi montarea la loc a carcasei troliului şi completarea cu ulei proaspãt;
- verificarea instalaţiei electrice din camera masinii, din put şi din cabina ascensorului;
- demontarea paracazatoarelor, spalarea, ungerea şi verificarea functionarii acestora;
- demontarea rotii de conducere, spalarea şi ungerea axelor şi lagarelor.
8.3.10. Calitatea reviziilor generale va fi confirmatã printr-un certificat de calitate (raport de verificare) şi printr-un certificat de garanţie, eliberate de agentul economic care a efectuat lucrãrile respective, care se va anexa de cãtre deţinãtor dupã recepţia lucrãrilor respective la cartea ascensorului - partea de exploatare.
8.3.11. - Personalul tehnic de întreţinere a ascensoarelor desemnat de agentul economic de întreţinere trebuie sa fie examinat de ISCIR-INSPECT, în ceea ce priveşte cunoştinţele teoretice şi practice, o data cu reactualizarea autorizaţiei agentului economic de întreţinere. Metodologia de examinare a personalului tehnic de întreţinere este cuprinsã în anexa B.
8.3.12. Agenţii economici de întreţinere trebuie sa comunice trimestrial la ISCIR-INSPECT situaţia ascensoarelor aflate în întreţinere (pe suport hârtie şi pe suport magnetic).
9. Avarii şi accidente
9.1. În cazul accidentelor de persoane sau al avariilor, care determina oprirea din funcţiune a ascensoarelor, atât deţinãtorii acestora, cat şi intretinatorii sunt obligaţi sa anunţe, telefonic sau prin fax, în cel mult 12 ore de la constatare, ISCIR-INSPECT IT la care sunt înregistrate ascensoarele respective, în vederea efectuãrii cercetãrilor tehnice necesare şi obligatorii.
9.2. Deţinãtorul ascensorului şi intretinatorul sunt obligaţi sa ia toate mãsurile necesare astfel ca situaţia produsã de avarie sau în timpul accidentului sa rãmânã nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la care este înregistrat ascensorul, cu excepţia cazului când situaţia respectiva ar pune în pericol viata persoanelor sau ar crea alte situaţii periculoase. Atunci când este necesar sa se modifice starea de fapt din momentul avariei sau al accidentului, deţinãtorul ascensorului va face, în prealabil, fotografii sau schite ale locului unde s-a produs avaria ori accidentul.
9.3. În vederea stabilirii cauzelor care au produs avarii sau accidente, deţinãtorul ascensorului va trimite la laboratoare de specialitate, pentru cercetare, piese sau dispozitive, precum şi probe de materiale, conform dispoziţiilor consemnate în procesul-verbal de constatare.
10. Dispoziţii finale
10.1. Prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica ascensoarelor în condiţiile precizate la pct. 1.2.
10.2. În cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescripţii tehnice, referitoare la montarea şi repararea ascensoarelor, montatorii şi reparatorii vor putea stabili, pe proprie rãspundere, soluţii compensatoare, motivate corespunzãtor din punct de vedere tehnic, care sa nu afecteze securitatea în funcţionare a ascensoarelor şi sa excludã pericolul de avarii sau accidente. Montatorii şi reparatorii care au stabilit astfel de soluţii le vor supune avizãrii principalilor factori interesaţi: proiectant, producãtor, montator, deţinãtor şi ISCIR-INSPECT.
10.3. Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare, mergand pana la retragerea autorizaţiilor acordate. Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice referitoare la componentele de securitate conduce inclusiv la retragerea autorizaţiei acordate.
10.4. Trimiterile fãcute în text la alte reglementãri tehnice sau documente normative se referã la editiile în vigoare pe perioada aplicãrii prezentei prescripţii tehnice.
10.5. În cazul în care cartea ascensorului se deterioreazã sau se pierde, aceasta trebuie sa fie eliberata în duplicat, la cererea deţinãtorului, de cãtre ISCIR-INSPECT IT la care este înregistrat ascensorul. Documentaţia tehnica insotitoare se va elabora conform modelului prezentat la pct. 6.3 de cãtre un proiectant de specialitate şi va fi asigurata de cãtre deţinãtor.
10.6. La orice reparatie sau revizie tehnica vor fi folosite doar componente de securitate cu marcaj de conformitate CE/CS.
10.7. Înregistrarea în evidenta tehnica a ascensoarelor care intra sub incidenta domeniului de aplicare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 se va efectua separat fata de celelalte ascensoare.
10.8. Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2003, data la care prescripţiile tehnice R2-88 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea şi verificarea ascensoarelor" îşi înceteazã valabilitatea în condiţiile precizate la <>art. 22 şi 23 din Hotãrârea Guvernului nr. 225/2002 .
10.9. Orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.


ANEXA A
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

REGISTRU
de supraveghere pentru ascensoare

Registrul de supraveghere se întocmeşte pentru fiecare ascensor şi va cuprinde urmãtoarele:
A.1. Pe coperta se vor mentiona urmãtoarele:
1. registru de supraveghere;
2. denumirea şi adresa deţinãtorului;
3. numãrul şi anul fabricaţiei ascensorului;
4. numãrul de înregistrare în evidenta ISCIR;
5. caracteristicile tehnice principale ale instalaţiei;
6. periodicitatea stabilitã pentru lucrãrile de revizie tehnica curenta şi revizie generalã;
7. prescripţia tehnica ce a stat la baza stabilirii celor de la pct. 6.
În partea de jos se vor mentiona urmãtoarele:

ATENTIE:
- Acest registru se va pãstra numai în camera masinii.
- Cheile camerei masinii se vor pãstra de cãtre deţinãtorul şi intretinatorul ascensorului într-un loc potrivit, spre a fi la indemana pentru intervenţii şi întreţinere.
- O data cu predarea ascensorului de la o administraţie la alta se va preda şi registrul de supraveghere.
- Registrul de supraveghere este valabil numai dacã poarta semnatura şi viza inspectorului de specialitate ISCIR-INSPECT pe ultima pagina.
- De ţinerea în perfecta stare a registrului de supraveghere rãspund deţinãtorul şi intretinatorul ascensorului.
A.2. În interior, pe coperta, se vor scrie urmãtoarele:
"Tabel cu numele echipei de întreţinere", care se completeazã de şeful echipei care face întreţinerea, cu urmãtoarele coloane:
1. Nr. crt.
2. Numele şefului de echipa
3. şi 4. Durata întreţinerii fãcute de aceeaşi echipa, împãrţitã în doua coloane: data începerii şi data terminãrii
5. Observaţii.
A.3. Pe prima şi urmãtoarele file se vor scrie urmãtoarele:
"Deranjamente şi defectiuni". Sub titlu se va scrie în paranteza: "Se vor mentiona, în ordinea constatãrii lor în timpul exploatãrii, de cãtre personalul de manevrare, personalul de întreţinere, deţinãtorul, respectiv responsabilul cu ascensoarele, precum şi de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT".
Tabelul va avea urmãtoarele coloane:
1. Numãrul curent
2, 3 şi 4. Data, împãrţitã în trei coloane (ziua, luna, anul).
5. Deranjamente sau defectiuni constatate în timpul exploatãrii
6. Mãsuri de remediere
7. Data şi ora începerii şi terminãrii lucrãrilor de reparaţii
8. Numele şi semnatura celui care a fãcut constatarea sau remedierea
9. Numele şi semnatura deţinãtorului, respectiv ale responsabilului cu ascensoarele.
A.4. Pe coperta, în interior, la sfârşitul registrului de supraveghere, se va scrie:
Se certifica de noi ca prezentul registru, snuruit, conţine...... pagini numerotate (în cifre şi în litere).
(Numele, semnatura şi ştampila deţinãtorului)


ANEXA B
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

AUTORIZAREA
agenţilor economici pentru executarea lucrãrilor de
reparaţii, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor

B.1. În vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT în raza cãreia are sediul o documentaţie întocmitã conform anexei C.
B.2. Prin agent economic se înţelege toate societãţile comerciale cu sediul în România, având personalitate juridicã, constituite în una dintre formele de organizare definite la <>art. 2 din Legea nr. 31/1990 şi a cãror activitate, înscrisã la Oficiul registrului comerţului, cuprinde cel puţin unul dintre domeniile reglementate de prezenta prescripţie tehnica, precum şi asociaţii sau organizaţii nonprofit având personalitate juridicã şi sediul în România.
B.3. Autorizaţia pentru executarea lucrãrilor de reparaţii, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor are o valabilitate de maximum 2 ani.
B.4. Agenţii economici autorizaţi sa execute lucrãri de reparaţii, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
B.4.1. sa execute lucrãri în conformitate cu proiectul, cu prevederile procesului tehnologic de execuţie, cu cele cuprinse în Sistemul de management al calitãţii, cu cele din documentaţia de omologare/certificare, precum şi cu cele din prezenta prescripţie tehnica şi sa rãspundã de aplicarea corespunzãtoare a acestora în timpul utilizãrii instalaţiei;
B.4.2. sa pregãteascã şi sa prezinte ascensoarele şi toate documentaţiile tehnice necesare, în timpul şi la sfârşitul repararii, la verificãrile care se efectueazã de organele ISCIR-INSPECT sau de RVTA;
B.4.3. sa foloseascã la lucrãrile de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor numai personal calificat; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrãrilor de reparare a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat anual de ISCIR-INSPECT în ceea ce priveşte cunoştinţele teoretice şi practice; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrãrilor de revizie tehnica şi întreţinere a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat o data cu verificarea în vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei agentului economic; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrãrilor de reparare a ascensoarelor trebuie sa facã dovada ca îndeplineşte condiţiile de sãnãtate pentru a putea practica activitatea respectiva şi va prezenta o adeverinta medicalã cu menţiunea "Apt din punct de vedere medical"; rezultatele examinãrii/reexaminarii vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D; personalului tehnic declarat admis i se va elibera un carnet pentru activitatea de reparare/întreţinere, conform modelului din anexa E, care va fi vizat de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT la maximum 2 ani; carnetul eliberat este valabil numai pentru agentul economic care a obţinut autorizaţia; autorizaţia de a efectua lucrãri de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor se elibereazã dacã tot personalul a fost declarat admis;
B.4.4. sa întocmeascã şi sa prezinte o data cu ascensoarele documentaţia tehnica pentru lucrãrile efectuate;
B.4.5. sa numeascã personal tehnic propriu pentru supravegherea lucrãrilor care fac obiectul autorizãrii, ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizat în acest scop de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic;
B.4.6. sa numeascã personal tehnic propriu responsabil cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), ingineri cu o vechime în specialitate de minimum 5 ani, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizat în acest scop de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic;
B.4.7. sa posede prescripţiile tehnice specifice domeniului de lucrãri pentru care solicita autorizarea;
B.4.8. sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta pentru fiecare categorie de lucrãri pentru care au fost autorizate; registrele vor fi numerotate şi vizate de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia are sediul agentul economic şi vor cuprinde datele prevãzute în anexa F; pentru agenţii economici care au subunitati în teritoriu va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrãrilor executate;
B.4.9. sa ia mãsuri corespunzãtoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT, sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile prevãzute la pct. B.6 şi B.7 şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic respectiv, menţionat la pct. B.4.5. şi B.4.6, şi sa o definitiveze numai dupã confirmarea acestuia de cãtre ISCIR-INSPECT; pana la definitivarea schimbãrii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrãri care fac obiectul autorizaţiei;
B.4.10. sa fie dotati cu mijloace tehnice corespunzãtoare în vederea inlaturarii operative a deranjamentelor care se pot ivi în exploatare şi sa ţinã evidenta deranjamentelor respective;
B.4.11. sa prezinte ascensoarele la verificarea tehnica oficialã la scadenta sau ori de câte ori se solicita de cãtre ISCIR-INSPECT;
B.4.12. sa opreascã ascensoarele din funcţiune dacã în timpul exploatãrii apar deficiente care pot avea ca urmare avarii sau accidente.
B.5. Reparaţiile executate la ascensoarele de categoria celor care nu trebuie sa fie verificate de organele ISCIR-INSPECT vor fi efectuate numai de agenţi economici autorizaţi sa execute astfel de reparaţii.
B.6. Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR-INSPECT pentru supravegherea lucrãrilor de reparare, întreţinere şi revizie tehnica a ascensoarelor îi revin, conform specificului sau de activitate, urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
B.6.1. sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice privind repararea, revizia tehnica, întreţinerea, exploatarea şi verificarea ascensoarelor şi standardele în domeniu;
B.6.2. sa verifice documentaţia tehnica întocmitã pentru lucrãrile efectuate (documentaţia de reparatie), conform anexei I, precum şi concordanta ascensorului cu documentaţia respectiva;
B.6.3. sa verifice registrele de evidenta a lucrãrilor executate şi sa urmãreascã ţinerea la zi a acestora;
B.6.4. sa participe la întrunirile şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
B.6.5. sa ia mãsuri pentru oprirea din funcţiune a ascensoarelor care nu mai prezintã siguranta în exploatare, anuntand aceste opriri la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza se afla montat ascensorul;
B.6.6. sa verifice periodic, cel puţin o data pe an, pregãtirea tehnica a personalului de reparare, revizie tehnica şi întreţinere a ascensoarelor, consemnand rezultatele într-un proces-verbal;
B.6.7. sa verifice, prin sondaj, ţinerea la zi a registrelor de supraveghere a ascensoarelor, completarea corecta şi consemnarea sub semnatura.
B.7. Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) îi revin, conform specificului sau de activitate, urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
B.7.1. sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice privind repararea, revizia tehnica, întreţinerea, exploatarea şi verificarea ascensoarelor şi standardele în domeniu;
B.7.2. sa ţinã evidenta ascensoarelor şi sa urmãreascã efectuarea la termen a verificãrii tehnice oficiale şi sa participe la efectuarea acesteia;
B.7.3. sa urmãreascã pregãtirea ascensoarelor, echipamentelor şi sarcinilor de încercare necesare pentru verificarea tehnica oficialã şi sa participe la efectuarea acesteia;
B.7.4. sa supravegheze ca ascensoarele sa fie folosite în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, cu instrucţiunile de exploatare şi cu normele de protecţia muncii;
B.7.5. sa urmãreascã realizarea la termen a dispoziţiilor date prin procesele-verbale cu ocazia verificãrilor tehnice oficiale, sa examineze în mod regulat registrul de evidenta supravegherii şi sa ia mãsuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
B.7.6. sa efectueze verificãri tehnice oficiale periodice şi dupã reparaţii numai în condiţiile prevãzute în prezenta prescripţie tehnica;
B.7.7. sa verifice documentaţia tehnica întocmitã pentru lucrãrile efectuate (documentaţia de reparatie), conform anexei I, precum şi concordanta ascensorului cu documentaţia respectiva;
B.7.8. sa participe la întrunirile şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
B.7.9. sa ia mãsuri pentru oprirea din funcţiune a ascensoarelor care nu mai prezintã siguranta în exploatare, anuntand aceste opriri la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza se afla montat ascensorul.
B.8. În vederea autorizãrii agenţilor economici de reparare, revizie tehnica şi întreţinere a ascensoarelor, ISCIR-INSPECT prin inspectorii de specialitate are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi;
B.8.1. sa verifice concordanta dintre datele din documentaţia prezentatã de agenţii economici care solicita autorizarea şi situaţia existenta la agentul economic;
B.8.2. sa verifice personalul tehnic propus, în ceea ce priveşte pregãtirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice;
B.8.3. sa verifice personalul tehnic de specialitate în conformitate cu prevederile pct. B.4.3, B.6 şi B.7;
B.8.4. sa verifice existenta la agentul economic a prescripţiilor tehnice specifice în domeniu;
B.8.5. sa întocmeascã un proces-verbal asupra constatãrilor fãcute privind verificãrile prevãzute la pct. B.8.1-B.8.4.
B.9. În cazul îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevãzute de prezenta prescripţie tehnica şi pe baza constatãrilor fãcute în conformitate cu prevederile pct. B.8, ISCIR-INSPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic va elibera autorizaţia conform modelului din anexa G.
B.10. În vederea efectuãrii în bune condiţii a verificãrii tehnice a ascensoarelor, agenţii economici de reparare şi întreţinere a ascensoarelor vor asigura condiţiile de lucru corespunzãtoare, cu respectarea normelor de protecţia muncii, şi vor pune la dispoziţia personalului ISCIR-INSPECT precum şi a organelor proprii de verificare autorizate urmãtoarele:
B.10.1. datele, informaţiile sau documentele în legatura cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
B.10.2. utilajul, personalul şi echipamentul de lucru şi de protecţie necesar;
B.10.3. mijloacele de transport, acolo unde nu sunt mijloace publice de transport.


ANEXA C
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI
pentru obţinerea/reactualizarea autorizaţiei de a efectua
lucrãri de reparare, revizii tehnice şi întreţinere la ascensoare

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agenţii economici care efectueazã lucrãri de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor şi se înainteazã la ISCIR-INSPECT în raza cãreia are sediul agentul economic. Documentaţia este constituitã dintr-un memoriu din care sa rezulte ca agentul economic poate efectua lucrãri de reparare, revizii tehnice şi întreţinere în condiţii optime şi de siguranta, în conformitate cu normele legale în vigoare, cu prevederile proiectului şi cu indicaţiile montatorului.
Memoriul trebuie sa cuprindã şi urmãtoarele:
a) felul lucrãrilor (reparare, revizie tehnica şi întreţinere);
b) dotarea minima cu piese de schimb (relee contactori, inclusiv miezuri şi bobine, blocuri de relee termice, componente electronice, sigurante fuzibile, patine şi captuseli pentru patine, dispozitive de semnalizare, ferodouri etc.);
c) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate ale responsabilului tehnic pentru supravegherea lucrãrilor de reparare, revizie tehnica şi întreţinere a ascensoarelor;
d) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate ale responsabilului cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA);
e) decizia de numire a personalului de la lit. c) şi d), conform anexei H.
Memoriul va fi însoţit de documente din care sa rezulte urmãtoarele:
a) dotarea cu utilaje de execuţie, conform datelor din tabelul 1;
b) metodele folosite pentru verificarea calitãţii lucrãrilor executate, precum şi dotarea cu laborator de efectuare a examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) şi cu laborator de efectuare a încercãrilor mecanice, tehnologice, metalografice şi analize chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; în cazul în care agentul economic nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (copie) încheiat cu alta unitate economicã autorizata de ISCIR-INSPECT pentru execuţia examinarilor; de asemenea, se va preciza dotarea cu standuri pentru încercãri şi verificãri, conform datelor din tabelul 2;
c) natura şi volumul lucrãrilor efectuate în colaborare cu alţi agenţi economici, conform datelor din tabelul 3;
d) pregãtirea şi activitatea practica în domeniu a personalului de specialitate, ca electricieni, electromecanici, mecanici;
e) tabel cu ascensoarele aflate în întreţinere, numai în cazul reactualizarii autorizaţiei.


Tabelul 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Utilajul pentru execuţie Tipul (marca) Observaţii
crt. şi caracteristicile
principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tãiere:
a) foarfece;
b) ghilotine;
c) aparate oxiacetilenice;
d) aparate cu plasma;
e) alte maşini şi aparate.
2. Formare:
a) indoire (valturi);
b) ambutisare;
c) maşini de indoit;
d) maşini-unelte (strunguri, maşini de
frezat, raboteze, maşini de alezat,
maşini de rectificat, maşini de
gaurit etc.).
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Tabelul 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Nr. Utilajul pentru verificare şi control Tipul (marca) Obser-
crt. şi caracteris- vatii
ticile
principale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pentru mãsurarea şi verificarea dimensiunilor:
a) dispozitive pentru mãsurarea diametrelor;
b) sabloane pentru verificarea abaterilor de la
forma geometrica;
c) aparate şi dispozitive pentru verificarea
paralelismului, denivelarilor şi verticalitatii;
d) aparate şi dispozitive pentru mãsurarea
deformatiilor.
2. Standuri pentru verificarea subansamblurilor
la ascensoare
3. Standuri pentru încercãri, echipamente cu aparatura
de mãsurare şi control, în conformitate cu prevederile
prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR şi normele
de fabricaţie:
a) sub sarcina;
b) a componentelor de securitate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Tabelul 3
────┬─────────┬──────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────┐
Nr. │ Natura │ Lucrãrile cuprinse în contractul│ Denumirea agentului │ │
crt.│ cola- │ de colaborare şi felul în care │ economic cu care se │Obser-│
│borarii │ se realizeazã │efectueazã colaborarea│vatii │
────┴─────────┴──────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────┘




ANEXA D


la prescripţia tehnica
----------------------



┌─────────────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │ Inspecţia │
│Inspecţia pentru Controlul │ Proces-verbal │ teritorialã ........... │
│ Cazanelor, Recipientelor │de verificare tehnica │ Adresa ................│
│sub Presiune şi Instalaţiilor│ nr. ...... │Telefon ............... │
│ de Ridicat - ISCIR - │ │ Fax ................... │
└─────────────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────────┘


Încheiat astãzi, ................., cu ocazia ............. efectuat în baza <>hotãrârilor Guvernului nr. 1.340/2001 şi nr. 19/2001 şi a <>Decretului nr. 587/1973 , modificat şi completat prin <>Decretul nr. 417/1985 , aplicabile, şi a Prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, la ........., tip ........., cu numãrul de fabricaţie/inventar........ şi cartea instalaţiei nr. ......, având parametrii ultimei verificãri ...........
Denumirea agentului economic: ............ din localitatea ......, str. ........ nr. ........, judeţul/sectorul ........, codul fiscal ........ .
Verificarea s-a efectuat la ......... din localitatea ........, str. ...... nr. ......, judeţul/sectorul ........... .
Subsemnatul*1) ............................. am constatat urmãtoarele:
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
Am dat urmãtoarele dispoziţii:
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
Dupã aceasta verificare s-a admis*2) .....................................
..........................................................................
Scadenta urmãtoarei verificãri se fixeazã la data de ................... .
Pentru aceasta verificare se va plati suma de ........... lei de cãtre ........ din localitatea ..............., str. ............. nr. ......, judeţul/sectorul ........., în contul .......... deschis la Banca ........., filiala .......... .


Am luat cunostinta

Organul de Directorul agentului Responsabil Delegatul
verificare economic, sau cu supravegherea agentului economic
delegatul sau, şi verificarea montator, reparator
tehnica
........... .................. ................. ...................
........... .................. ................. ...................
-------------
*1) Funcţia, numele şi prenumele.
*2) Se vor înscrie parametrii de funcţionare ai instalaţiei, în funcţie de felul (tipul) acesteia.


ANEXA E


la prescripţia tehnica
----------------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│┌─────────────────────────────────────────┐┌─────────────────────────────────┐│
││ INSPECŢIA DE STAT ││ VIZE*4) ││
││PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, RECIPIENTELOR││┌──────────┬──────────┬─────────┐││
││SUB PRESIUNE, INSTALAŢIILOR DE RIDICAT │││ │ │ │││
││ ŞI APARATELOR CONSUMATOARE DE │││ │ │ │││
││ COMBUSTIBILI GAZOSI │││ │ │ │││
││ │││ │ │ │││
││ ISCIR-INSPECT IT ................... ││├──────────┼──────────┼─────────┤││
││ │││ │ │ │││
││ CARNET │││ │ │ │││
││ pentru reparare/întreţinere*1) │││ │ │ │││
││ Nr. .... din ..... │││ │ │ │││
││ Agent economic ... RC/CUI*2) ....... │││ │ │ │││
││ Nume ....... Prenume ............... ││├──────────┼──────────┼─────────┤││
││ Specialitatea ....... CNP*3) ....... │││ │ │ │││
││ Nr. procesului-verbal/data ......... │││ │ │ │││
││ Inspector-şef, │││ │ │ │││
││ Prezentul carnet este valabil numai │││ │ │ │││
││ pentru agentul economic sus-menţionat. ││└──────────┴──────────┴─────────┘││
│└─────────────────────────────────────────┘└─────────────────────────────────┘│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
*1) Titularul are dreptul sa efectueze reparaţii conform PT R6 - 2002, pct. 7.2.3. Titularul are dreptul sa efectueze întreţinerea conform PT R6 - 2002, pct. 8.3.3 şi 8.3.9.
*2) RC/CUI - Numãr de înregistrare la registrul comerţului sau codul unic de înregistrare.
*3) CNP - cod numeric personal.
*4) Se vor înscrie: numãrul procesului-verbal/data, semnatura şi ştampila inspectorului de specialitate.


ANEXA F


la prescripţia tehnica
----------------------

REGISTRU
pentru evidenta lucrãrilor de reparare a ascensoarelor


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proiect de Nr. şi data Benefi- Proces- Ob-
Nr. Felul şi execuţie actului de Parametrii ciarul verbal ser-
crt.x) tipul (unitatea omologare/ ascenso- denumire de re- va-
ascen- proiectanta, certificare ruluixx) şi sediu) ceptie tii
sorului nr. şi data) (nr. şi
data)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
x) Este acelaşi cu numãrul de fabricaţie menţionat în cartea ascensorului.
xx) Pentru ascensoare: sarcina nominalã (kg); viteza (m/s); numãrul de staţii.

NOTA:
Pentru agenţii economici autorizaţi sa efectueze lucrãri de reparare la ascensoare se va folosi modelul de registru completat cu trei coloane în plus, în care se va scrie:
- agentul economic constructor-montator (denumirea şi sediul);
- numãrul şi anul fabricaţiei, numãrul autorizaţiei de funcţionare (cartea instalaţiei);
- elementele reparate sau înlocuite, caracteristicile lor constructive.

ANEXA G
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT - ISCIR
ISCIR-INSPECT IT .................
Str. .... nr. ...., telefon ......


AUTORIZAŢIE
nr. ... din ...

În baza prevederilor legale în vigoare şi a prescripţiei tehnice PT R6-2002 şi în urma verificãrilor efectuate şi consemnate în Procesul-verbal nr. ..... din ....... .
I. Se autorizeaza pentru ...........*1) ........... agentul economic ........... din ........., str. ......... nr. ......., ca urmare a cererii nr. .... din ......... .
II. Se autorizeaza pentru supravegherea lucrãrilor de mai sus urmãtorul personal tehnic de specialitate: .........................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................
În cazul schimbãrii denumirii, întreruperii activitãţii sau desfiinţãrii ............*2) ............................. are obligaţia sa anunţe în termen de 15 zile ISCIR-INSPECT IT emitenta a autorizaţiei.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT IT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de ......*3)...... .
Se considera reinnoire a autorizaţiei numai cazul în care cererea scrisã de reinnoire va fi depusa la ISCIR-INSPECT IT cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei. În caz contrar se considera autorizare noua.


Inspector-şef,
..................
(numele, prenumele şi semnatura)
------------
*1) Se va indica succint domeniul autorizaţiei.
*2) Se va indica agentul economic.
*3) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul).


ANEXA H
-------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model de decizie pentru numirea personalului tehnic de
specialitate responsabil cu supravegherea
lucrãrilor de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a
ascensoarelor sau a responsabilului cu
verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)

Antetul agentului economic

DECIZIE
nr. .... din ...

Agentul economic ........., reprezentat prin .........., manager (director),
având în vedere legislaţia cu privire la funcţionarea în condiţii de securitate a ascensoarelor prin care agenţii economici pentru reparare şi întreţinere sunt obligaţi sa numeascã personal tehnic de specialitate*1), în raport cu numãrul şi complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT, în vederea aplicãrii prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002,

DECIDE:

1. Domnul/Doamna ............, de specialitate .........., având funcţia de .........., începând cu data de ......... se numeşte responsabil*2) ....................... din cadrul ...................., urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT.
2. Responsabilul*2) ...................... este obligat sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiilor tehnice specifice, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescripţia tehnica PT R6-2002.
3. Activitatea responsabilului*2) ................. va fi coordonata şi indrumata din partea conducerii de ................, care rãspunde împreunã cu acesta de luarea mãsurilor pentru aplicarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor prescripţiilor tehnice specifice.
4. Încãlcarea obligaţiilor prevãzute în prescripţiile tehnice specifice atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
5. Prezenta decizie anuleazã decizia anterioarã nr. ....... din ....... şi devine definitiva dupã autorizarea responsabilului de cãtre ISCIR-INSPECT.


Manager, Oficiul juridic
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
(Semnatura şi ştampila) (Semnatura)
........................ ......................

Data ............
---------------
*1) Personalul tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrãrilor de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor poate fi format din ingineri, subingineri, maiştri sau tehnicieni de specialitate.
Responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) trebuie sa fie inginer cu o vechime minima de 5 ani în specialitate.
*2) Se va completa astfel:
- "cu verificarea tehnica a ascensoarelor"; sau
- "cu supravegherea lucrãrilor de reparare, revizii tehnice şi întreţinere a ascensoarelor".

ANEXA I
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

VERIFICAREA REPARAŢIILOR ASCENSOARELOR

I.1. Generalitati
Prezenta anexa conţine prevederi tehnice minime obligatorii care se referã la verificarea tehnica efectuatã de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT, de personalul tehnic de specialitate al agenţilor economici reparatori, autorizat de ISCIR-INSPECT, a reparaţiilor efectuate la ascensoarele care fac obiectul prezentei prescripţii tehnice.
I.2. Specificarea reparaţiilor care se verifica de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau de responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)
I.2.1. Pentru ascensoarele care nu intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 :
a) transformarea de principiu a modului de actionare a ascensoarelor (trecerea de la actionare electrica la actionare hidraulica sau invers, de la tambur la roata de frictiune);
b) modificarea de principiu a schemei electrice de actionare (forta, comanda, semnalizare);
c) înlocuirea componentelor de securitate ale ascensorului cu alte tipodimensiuni;
d) înlocuirea troliului şi înlocuirea sau reconditionarea elementelor cinematice ale sale;
e) înlocuirea completa a franei cu alte tipodimensiuni;
f) înlocuirea cilindrului hidraulic cu alte tipodimensiuni la ascensoarele hidraulice;
g) înlocuirea grupului de pompare cu alte tipodimensiuni la ascensoarele hidraulice.
I.2.2. Pentru ascensoarele care intra sub incidenta <>Hotãrârii Guvernului nr. 225/2002 , modificãrile importante sau dupã avarii şi accidente sunt urmãtoarele:
a) Schimbarea:
- vitezei nominale;
- sarcinii nominale;
- masei cabinei;
- cursei.
b) Schimbarea sau înlocuirea:
- tipului de dispozitiv de zavorare (înlocuirea unui dispozitiv de zavorare cu unul similar nu se considera modificare importanta);
- sistemului de comanda;
- glisierelor sau a tipurilor de glisiere;
- tipului de usi (sau adãugarea uneia sau mai multor usi de palier ori de cabina);
- troliului sau a rotii de frictiune;
- limitatorului de viteza;
- dispozitivului de protecţie pentru limitarea vitezei cabinei în urcare;
- tampoanelor;
- paracazatoarelor;
- înlocuirea franei cu alte tipodimensiuni care diferã de cele prevãzute în documentaţia tehnica.
I.2.3. Dacã în cadrul reparaţiilor (planificate sau neplanificate) s-au executat alte lucrãri de reparaţii decât cele definite la pct. I.2.1 şi I.2.2, acestea trebuie sa fie menţionate în registrul de supraveghere a ascensorului de cãtre personalul tehnic a reparatorului.
I.2.4. Lucrãrile de reparaţii indicate la pct. I.2.1 şi I.2.2 se vor executa numai de agenţi economici autorizaţi, conform prevederilor din anexa B.
I.2.5. Lucrãrile de reparaţii ale ascensoarelor se vor executa cu respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi ale documentaţiei tehnice de reparatie.
I.3. Verificarea tehnica a reparaţiilor
I.3.1. În cazul reparaţiilor prevãzute la pct. I.2.1 lit. a), f) şi g) şi la pct. I.2.2 se întocmeşte un proiect de reparatie care se ataşeazã la documentaţia de reparatie. Proiectele de reparaţii trebuie sa fie avizate de constructorul ascensorului pentru reparaţiile prevãzute la pct. I.2.1 lit. a), f) şi g), respectiv de montatorul ascensorului pentru reparaţiile prevãzute la pct. I.2.2.
I.3.2. În vederea efectuãrii verificãrii tehnice a reparatiei reparatorul va întocmi o documentaţie minima, care va cuprinde:
a) lista lucrãrilor efectuate sau, dupã caz, proiectul ori tehnologia de reparatie;
b) certificatele de calitate ale subansamblurilor sau pieselor importante (motoare, reductoare, componente de securitate), în cazul în care cele vechi au fost înlocuite;
c) schema cinematica, schema electrica şi desenul de ansamblu al instalaţiei, dacã cu ocazia reparatiei s-au efectuat modificãri ale acestora;
d) procesul-verbal în care sunt consemnate rezultatele încercãrilor de casa, în care sa se specifice ca instalatia se poate supune verificãrilor tehnice oficiale în scopul autorizãrii functionarii;
e) certificat de calitate (inspecţie) a reparatiei;
f) certificat de garanţie a reparatiei.
I.3.3. Verificarea tehnica a ascensoarelor în vederea autorizãrii de funcţionare dupã reparatie se va efectua de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau de responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), cu împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT.
I.3.4. Pentru ascensoarele mici de materiale, care au sarcina nominalã pana la 100 kg inclusiv, verificarea reparatiei se efectueazã de cãtre personalul tehnic de specialitate al reparatorului.
I.3.5. Se va inainta la ISCIR-INSPECT IT documentaţia tehnica de reparatie şi în cazul în care aceasta este completa se va trece la verificarea tehnica a reparatiei şi se vor efectua, în principal, urmãtoarele:
- verificarea documentaţiei tehnice de reparatie;
- verificarea execuţiei reparatiei (verificarea elementelor instalaţiei, încercãri în gol şi sub sarcina etc.), conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
I.3.6. Rezultatele verificãrilor se consemneazã de cãtre cel care a efectuat verificarea într-un proces-verbal, conform modelului din anexa D.
În procesul-verbal încheiat cu ocazia verificãrii în vederea autorizãrii de funcţionare se stabileşte şi termenul scadent pentru urmãtoarea verificare, care nu va fi mai mare de 3 ani.
Documentaţia tehnica de reparatie se va anexa la cartea ascensorului.
Efectuarea lucrãrilor de reparaţii se va înscrie în registrul de supraveghere sau de evidenta a functionarii ascensorului, iar pentru ascensoarele care se înregistreazã la ISCIR-INSPECT, şi în cartea ascensorului - partea de exploatare, la rubrica evidenta exploatãrii.
I.3.7. Reparatorii autorizaţi de ISCIR-INSPECT sa efectueze reparaţii la ascensoare vor tine la zi evidenta lucrãrilor executate, care se verifica de ISCIR-INSPECT, într-un registru numerotat şi întocmit conform modelului din anexa F.


ANEXA J
--------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model de decizie pentru numirea
responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica
a instalaţiilor (RSVTI)

Antetul agentului economic

DECIZIE
nr. ... din ...

Agentul economic ......., reprezentat prin ........., manager (director),
având în vedere legislaţia cu privire la funcţionarea în condiţii de securitate a ascensoarelor, prin care agenţii economici care deţin şi exploateazã aceste instalaţii sunt obligaţi sa numeascã personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maiştri sau tehnicieni de specialitate) în raport cu numãrul şi complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT, în vederea aplicãrii prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002,

DECIDE:

1. Domnul/Doamna ............., de specialitate ................, având funcţia de ..............., începând cu data de ......... se numeşte responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor ................. din cadrul ................, urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT.
2. Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor este obligat sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiei tehnice PT R6-2002, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescripţia tehnica PT R6-2002.
3. Activitatea responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor va fi coordonata şi indrumata din partea conducerii de .......... care rãspunde împreunã cu acesta de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiei tehnice PT R6-2002.
4. Încãlcarea obligaţiilor prevãzute în prescripţia tehnica PT R6-2002 atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
5. Prezenta decizie anuleazã decizia anterioarã nr. ...... din ......... şi devine definitiva dupã autorizarea responsabilului de cãtre ISCIR-INSPECT.


Manager, Oficiul juridic
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
(Semnatura şi ştampila) (Semnatura)
........................ ......................

Data ............


ANEXA K
--------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model de autorizaţie pentru responsabilul cu
supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI)

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT IT .................

AUTORIZAŢIE PENTRU SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA
TEHNICA A INSTALAŢIILOR

AUTORIZAŢIA Nr.*) .......

Numele şi prenumele ................, data şi locul naşterii ............
codul numeric personal .................
În baza prevederilor legale în vigoare şi ca urmare a adresei nr. ...... din .......... a agentului economic ........, se autorizeaza sa execute în cadrul unitãţii:
a) supravegherea**) ........ din dotarea sau folosinta agentului economic.

Data ...........

Inspector-şef,
..........................
(Semnatura, ştampila)

Posesorul autorizaţiei are obligaţia şi rãspunderile prevãzute de legislaţia în vigoare şi prevederile prescripţiilor tehnice specifice; rãspunde, împreunã cu conducerea agentului economic, de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice.
Autorizaţia este valabilã numai în cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de***) ...............
--------------
*) Se va trece numãrul de înregistrare al agentului economic în evidenta
ISCIR-INSPECT, supra numãrul de ordine al autorizaţiei.
Exemple: B 175/1; B 275/2; G 1.305/1.
**) Se va trece, dupã caz: instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat,
instalaţii sub presiune şi de ridicat, recipiente transportabile etc.
***) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul).
Autorizaţia se va acorda pentru maximum 2 ani.

ANEXA L
-------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model de autorizaţie pentru responsabilul
cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT IT .....................

AUTORIZAŢIE PENTRU VERIFICAREA TEHNICA
A ASCENSOARELOR

AUTORIZAŢIA Nr.* ) ......

Numele şi prenumele ..........., data şi locul naşterii ................,
codul numeric personal ........... .
În baza prevederilor legale în vigoare şi ca urmare a adresei nr. .... din ....... a agentului economic ........, se autorizeaza sa execute verificarea tehnica pentru autorizarea functionarii ascensoarelor aflate în exploatare, la scadenta şi dupã reparaţii, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R6-2002.
Autorizaţia este valabilã numai pentru ascensoarele aflate în întreţinere proprie.


Data ...........
Inspector-şef,
.................
(Semnatura, ştampila)

Posesorul autorizaţiei are obligaţia şi rãspunderile prevãzute de legislaţia în vigoare şi de prescripţia tehnica PT R6-2002. Acesta efectueazã verificãrile conform prevederilor prescripţiei tehnice amintite, încheind documente în care consemneazã rezultatele obţinute, precum şi dispoziţiile obligatorii stabilite. Rãspunde împreunã cu conducerea agentului economic de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002.
Autorizaţia este valabilã numai în cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de **) .......... .
--------------
*) Se va trece numãrul de înregistrare al agentului economic în evidenta
ISCIR-INSPECT, supra numãrul de ordine al autorizaţiei.
Exemple: BA 1/1; BA 2/2; GA 5/1.
**) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul).
Autorizaţia se va acorda pentru maximum 2 ani.


ANEXA M
--------
la prescripţia tehnica
----------------------

VERIFICAREA ŞI AUTORIZAREA ASCENSOARELOR

M.1. Autorizarea functionarii ascensoarelor
M.1.1. La prima punere în funcţiune
M.1.1.1. Ascensoarele pot fi date în exploatare numai dupã verificarea tehnica oficialã şi eliberarea autorizaţiei de funcţionare de cãtre ISCIR-INSPECT, prin inspectorii de specialitate, pentru ascensoarele care sunt supuse prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002.
În evidenta tehnica a ISCIR-INSPECT se vor inregistra toate ascensoarele, cu excepţia ascensoarelor mici de materiale cu sarcina maxima de 100 kg inclusiv.
M.1.1.2. Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a ascensoarelor se vor respecta prevederile cap. 6 din prescripţia tehnica PT R6-2002.
M.1.1.3. La data stabilitã pentru verificare montatorul trebuie sa pregãteascã ascensorul şi sa punã la dispoziţie echipamentul şi sarcinile etalonate metrologic pentru încercãri. De asemenea, va asigura personalul necesar. La verificare nu trebuie sa lipseascã responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor, autorizat de ISCIR-INSPECT, sau, dupã caz, reprezentantul deţinãtorului ascensorului.
M.1.1.4. Autorizarea functionarii se acorda numai dacã la verificarea tehnica oficialã se constata îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prescripţia tehnica PT R6-2002. Autorizarea functionarii şi parametrii de funcţionare aprobaţi, precum şi data (luna şi anul) stabilitã pentru urmãtoarea verificare tehnica periodicã se înscriu într-un proces-verbal conform modelului din anexa D.
M.1.1.5. Evidenta ascensoarelor va fi ţinuta de cãtre deţinãtori într-un registru, conform modelului din anexa N.
M.1.1.6. Deţinãtorul este obligat sa pãstreze în bune condiţii cartea ascensorului şi sa o transmitã o data cu ascensorul în cazul transferãrii acestuia.
M.1.2. Ascensoare aflate în exploatare
M.1.2.1. Ascensoarele sunt supuse în timpul exploatãrii unor verificãri tehnice oficiale periodice care se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de cãtre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a ascensorului în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R6 - 2002, iar în cazul în care rezultatele verificãrii sunt corespunzãtoare, se acorda autorizaţia de funcţionare în continuare şi se stabileşte data (luna şi anul) urmãtoarei verificãri periodice (scadenta), intocmindu-se proces-verbal în cartea ascensorului, conform modelului din anexa D. În cazul în care verificarea tehnica se va efectua de cãtre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), acesta va inainta un exemplar al procesului-verbal de verificare la ISCIR-INSPECT IT.
M.1.2.2. Agenţii economici care deţin ascensoare vor comunica în termen de 15 zile la ISCIR-INSPECT IT în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea datele despre ascensoarele vândute altor deţinãtori, inclusiv adresa acestora, şi despre cele scoase definitiv din funcţiune.
M.1.2.3. Data efectuãrii verificãrilor se stabileşte de comun acord de cãtre ISCIR-INSPECT IT, intretinator şi deţinãtor.
M.1.2.4. Datele stabilite pentru verificarea ascensoarelor de cãtre ISCIR-INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de cãtre RVTA nu trebuie sa depãşeascã scadenta operatiei de verificare oficialã înscrisã în cartea ascensorului. În caz contrar ascensorul se opreşte din funcţiune de cãtre intretinator.
M.1.2.5. Deţinãtorul este singurul rãspunzãtor pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a verificãrilor, chiar dacã termenele respective îi sunt sau nu comunicate de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
M.1.2.6. Ascensoarele la care s-au efectuat reparaţii supuse verificãrii ISCIR-INSPECT, conform prevederilor anexei I, pot fi date în exploatare numai dupã verificarea lor de cãtre ISCIR-INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de cãtre RVTA, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R6-2002.
M.1.2.7. În vederea autorizãrii functionarii dupã reparatie a ascensoarelor deţinãtorul trebuie sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT IT efectuarea verificãrii, propunand şi data în acest scop (de acord cu reparatorul). Totodatã va prezenta documentaţia prevãzutã în anexa I.
M.1.2.8. Documentaţia tehnica de reparatie va fi depusa şi înregistratã la ISCIR-INSPECT IT cu cel puţin 7 zile înainte de data propusã pentru verificare.
ISCIR-INSPECT IT va stabili cu beneficiarul sau reparatorul:
a) fie data la care urmeazã sa se efectueze verificarea de cãtre ISCIR-INSPECT (care nu va depãşi 30 de zile de la data solicitãrii);
b) fie încredinţarea efectuãrii verificãrii şi eliberãrii autorizaţiei de funcţionare dupã reparatie responsabilului cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA).
În acest caz ISCIR-INSPECT va face cunoscut reparatorului, cu cel puţin 48 de ore înainte de data propusã pentru verificare, obligaţia de a efectua verificarea şi de a elibera autorizaţia de funcţionare dupã reparatie, restituind documentaţia primitã.
În cazul în care verificarea tehnica dupã reparatie se va efectua de cãtre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), acesta va inainta un exemplar al procesului-verbal de verificare la ISCIR-INSPECT IT.
M.1.2.9. Documentaţia tehnica de reparatie incompleta va fi înapoiatã deţinãtorului sau reparatorului, dupã caz, pentru a fi completatã, iar data verificãrii va fi stabilitã în condiţiile arãtate anterior, dupã completarea acesteia. Documentaţia tehnica de reparatie completatã va fi înaintatã la ISCIR-INSPECT cu o noua adresa de însoţire. Din documentaţie poate lipsi procesul-verbal al încercãrilor de casa, care va fi predat organului de verificare la fata locului înainte de începerea verificãrii. Nepredarea procesului-verbal sau constatarea în acesta a unor lipsuri ori deficiente atrage neefectuarea verificãrii, ascensorul considerându-se nepregatit.
M.1.2.10. La data stabilitã pentru verificare deţinãtorul şi reparatorul trebuie sa pregãteascã ascensorul, având echipamentul şi sarcinile etalonate metrologic pentru încercãri pregãtite.
De asemenea, se va asigura personalul necesar. La verificare vor participa reprezentanţii deţinãtorului, dintre care nu trebuie sa lipseascã RSVTI şi reprezentanţii reparatorului.
M.1.2.11. În cazul în care inspectorul de specialitate de la ISCIR-INSPECT nu s-a putut prezenta la data stabilitã sau cel mult dupã 48 de ore de la data stabilitã, verificarea tehnica periodicã sau dupã reparatie se va efectua de RVTA fãrã alta comunicare. Dacã dupã aceasta perioada de timp (48 de ore) nu s-a efectuat verificarea tehnica periodicã sau dupã reparatie, intretinatorul este obligat sa opreascã ascensorul din funcţiune.
M.1.2.12. Autorizarea functionarii în continuare a ascensoarelor cu ocazia verificãrii tehnice periodice sau dupã reparaţii, prin RVTA, trebuie sa se facã în aceleaşi condiţii ca şi autorizarea de funcţionare efectuatã prin inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT.
M.1.2.13. Autorizarea functionarii în continuare a ascensorului se acorda numai dacã la verificarea tehnica periodicã sau dupã reparatie se constata îndeplinirea condiţiilor de securitate menţionate în prescripţia tehnica PT R6-2002. Rezultatele verificãrii se vor consemna într-un proces-verbal, conform modelului din anexa D, care va fi scris în cartea ascensorului.
M.1.2.14. Efectuarea lucrãrilor de reparaţii se va înscrie de cãtre RSVTI în registrul de supraveghere şi în cartea ascensorului, la rubrica evidenta exploatãrii.
M.1.2.15. Documentaţia tehnica de reparatie se va anexa la cartea ascensorului.
M.2. Dispoziţii finale
M.2.1. Punerea în funcţiune a ascensoarelor neautorizate, în afarã termenelor scadente sau fãrã o verificare tehnica dupã reparaţii, este interzisã şi se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare, mergandu-se pana la retragerea autorizaţiilor acordate de ISCIR-INSPECT.
M.2.2. Procesul-verbal de verificare ce se încheie de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau de cãtre RVTA va cuprinde cel puţin verificãrile şi incercarile efectuate, constatãrile şi rezultatele acestor verificãri şi incercarile şi dispoziţiile obligatorii stabilite.
M.2.3. Dreptul de a elibera autorizaţia de funcţionare pentru ascensoarele noi sau vechi montate din nou ori de a o prelungi dupã verificãrile oficiale periodice sau dupã reparaţii la ascensoarele aflate în exploatare revine numai inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT, respectiv RVTA, autorizat şi împuternicit, în scris, de cãtre ISCIR-INSPECT în acest sens.
Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT pot lua în considerare verificãrile şi incercarile efectuate de personalul tehnic propriu de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT, al montatorului sau reparatorului, în sensul de a nu mai repeta incercarile şi verificãrile respective.
M.2.4. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT şi responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) au obligaţia sa interzicã funcţionarea ori de câte ori constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile de siguranta în funcţionarea ascensoarelor în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R6-2002 şi ale legislaţiei în vigoare.
M.2.5. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT au dreptul de a efectua verificãri tehnice prin sondaj la toate ascensoarele, precum şi de a efectua verificãri prin sondaj asupra modului în care montatorii, reparatorii, intretinatorii şi deţinãtorii executa lucrãrile specifice prevãzute în prescripţia tehnica PT R6-2002. De asemenea, responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) al reparatorului are dreptul de a efectua verificãri inopinate la ascensoarele aflate în exploatare, luând, dupã caz, mãsuri pentru respectarea prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002.
M.2.6. Verificarea îndeplinirii tuturor condiţiilor şi normelor de protecţie a muncii pe durata efectuãrii verificãrilor şi încercãrilor ascensoarelor, precum şi asigurarea echipamentului de protecţie necesar sunt exclusiv în sarcina deţinãtorului cãruia i se efectueazã verificãrile şi incercarile la ascensoare.
De efectuarea instructajului de protecţie a muncii pentru persoanele care participa la verificãri şi încercãri rãspund agenţii economici din care fac parte persoanele respective, în cazurile în care activitatea se desfãşoarã în mediu normal. În cazul în care verificãrile şi incercarile se desfãşoarã în alte medii decât normal (exploziv, toxic etc.), agentul economic în incinta cãruia are loc activitatea respectiva va efectua un instructaj suplimentar specific mediului, înainte de începerea lucrãrilor, tuturor celor care participa la aceste lucrãri.
M.2.7. În cazul nepregãtirii ascensoarelor în vederea efectuãrii verificãrii, vinovaţii vor fi sancţionaţi în baza procesului-verbal încheiat de organul de verificare, iar instalatia nu va putea funcţiona decât dupã efectuarea verificãrii.
M.2.8. În vederea efectuãrii în bune condiţii a verificãrii tehnice a ascensoarelor, montatorii, reparatorii şi deţinãtorii de ascensoare, dupã caz, sunt obligaţi sa punã la dispoziţia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau RVTA:
a) datele, informaţiile sau documentele în legatura cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
b) personalul şi echipamentul de lucru şi de protecţie necesare;
c) mijloacele de transport, dacã nu exista mijloace publice de transport la şi de la locul respectiv.



ANEXA N


la prescripţia tehnica
----------------------

EVIDENTA ASCENSOARELOR



──────┬─────────┬────────────┬─────────┬───────┬───────┬───────────┬────────┬───
│ │ Locul │ │ │ │ Procesul- │ │
Nr. de│ Nr. de │ functi- │Denumirea│ │ Produ-│ verbal/ │Scadenta│
inre- │ inregis-│ onarii │ascenso- │ Nr. de│ cator/│autorizaţie│ urma- │Ob-
gis- │ trare │ ascen- │ rului, │ fabri-│ Mon- │ de func- │ toarei │ser
trare │ la ISCIR│ soarelor │ para- │ catie/│ tator │ tionare/ │verifi- │va
intern│ │ (secţia, │ metrii │ an de │ │ data │ carii │tii
│ │localitatea,│ prin- │ fabri-│ │autorizãrii│ │
│ │strada, nr.,│ cipali │ câţi │ │ │ │
│ │ sectorul, │ │ │ │ │ │
│ │ judeţul) │ │ │ │ │ │
──────┼─────────┼────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────────┼────────┼───
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
──────┴─────────┴────────────┴─────────┴───────┴───────┴───────────┴────────┴───



ANEXA O
--------
la prescripţia tehnica
-----------------------

AUTORIZAREA LIFTIERILOR

O.1. Generalitati
Autorizaţia din partea ISCIR-INSPECT este obligatorie pentru personalul de deservire a ascensoarelor. Autorizaţia se elibereazã individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada îndeplinirii condiţiilor specificate în prezenta anexa privind capabilitatea teoreticã şi practica de a exercita activitatea de deservire a ascensoarelor.
O.2. Definiţii:
O.2.1. liftier - persoana instruita şi autorizata care manevreaza şi/sau deserveste ascensoare prevãzute cu insotitor, indiferent de tipul şi destinaţia acestora; prin ascensor prevãzut cu insotitor se înţelege ascensorul care are specificat acest lucru în documentaţia tehnica insotitoare;
O.2.2. autorizaţia ISCIR - act (document) legal care confirma competenta profesionalã, însuşirea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice adecvate, necesare deservirii ascensoarelor în condiţii de securitate, şi care dovedeşte acceptul (permisiunea) ISCIR-INSPECT ca posesorul sa presteze activitãţile de manevrare şi/sau deservire la tipurile de ascensoare specificate în autorizaţie;
O.2.3. capabilitate teoreticã şi practica de a exercita activitatea de manevrare şi/sau deservire - capacitatea de a înţelege modul de funcţionare a ascensoarelor deservite, precum şi aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite şi autorizate de a efectua activitãţile de manevrare şi/sau deservire a ascensoarelor aflate în exploatare la deţinãtori, în regim de garantare a securitãţii în funcţionare;
O.2.4. cursuri de specializare organizate în vederea autorizãrii personalului de cãtre ISCIR-INSPECT - modalitatea practica de realizare, de cãtre o unitate de specialitate organizatoare, a cursurilor de specializare în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT a absolvenţilor;
O.2.5. deservirea/manevrarea ascensoarelor - activitãţi specifice utilizãrii (exploatãrii ascensoarelor în condiţii de securitate;
O.2.6. deţinãtorul ascensorului - persoana fizica sau juridicã ce are în proprietate directa sau în alta forma de posesie ascensoare;
O.2.7. mijloace tehnico-didactice specializate, adecvate scopului - ansamblu de dotãri, disponibilitati şi structura organizatoricã adecvate activitãţii de instruire/specializare tehnica, pe care trebuie sa le detina unitatea de specialitate organizatoare de cursuri de specializare; aceste mijloace trebuie sa demonstreze capacitatea unitãţii de specialitate, organizatoare a cursurilor, de a derula aceste cursuri în regim de îndeplinire a prevederilor prezentei anexe şi de a garanta absolvenţilor un nivel de pregãtire (instruire) tehnica specializatã corespunzãtoare;
O.2.8. proceduri de testare şi evaluare - metode de verificare şi comparare a nivelului de îndeplinire de cãtre candidaţi a criteriilor şi condiţiilor specificate în prezenta anexa, în vederea autorizãrii acestora de cãtre ISCIR-INSPECT;
O.2.9. specializare în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT - instruire didactica, teoreticã şi practica, într-un cadru organizat, a personalului de deservire a ascensoarelor supuse prevederilor prezentei anexe, efectuatã în scopul dobândirii unor cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice specifice pentru asigurarea manevrarii şi/sau deservirii ascensoarelor în condiţii de securitate;
O.2.10. unitate de specialitate - persoana juridicã (agent economic, instituţie, organizaţie profesionalã, asociaţie etc.) care poate face dovada ca are cuprinsã în statutul legal de funcţionare activitatea de instruire/specializare tehnica a liftierilor şi ca poseda personal de instruire calificat, competent şi cu experienta în domeniu şi mijloacele tehnicodidactice adecvate scopului.
O.3. Condiţii de autorizare
O.3.1. Autorizarea liftierilor se face pe baza unui examen susţinut în fata comisiei tehnice menţionate la pct. O.3.2.
O.3.2. Examinarea candidaţilor se face de cãtre o comisie tehnica formatã din:
a) delegatul ISCIR-INSPECT - preşedintele comisiei;
b) responsabilul cursului de specializare;
c) responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor, autorizat de ISCIR-INSPECT, al agentului economic deţinãtor unde au loc examinarile practice;
d) unul sau mai mulţi lectori ai cursului de specializare.
O.3.3. Pentru a fi admişi la examen, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, candidaţii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) au varsta de cel puţin 18 ani împliniţi;
b) fac dovada unei minime pregatiri profesionale în activitatea operativã pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR-INSPECT sau într-o activitate operativã inrudita din domeniu;
c) îndeplinesc condiţiile de sãnãtate pentru deservirea şi/sau manevrarea ascensorului şi prezintã o adeverinta medicalã cu menţiunea "Apt pentru prestarea activitãţii de liftier";
d) fac dovada ca au absolvit cursurile de specializare, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, organizate conform prevederilor pct. O.4;
e) îndeplinesc condiţiile de practica stabilite în prescripţia tehnica PT R6-2002.
O.4. Organizarea cursurilor în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT
O.4.1. În vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT a personalului de deservire şi/sau manevrare a ascensoarelor trebuie sa se organizeze şi sa se deruleze cursuri de cãtre o unitate de specialitate (agent economic, institut, asociaţie profesionalã etc.), care îndeplineşte condiţiile legale privind derularea activitãţilor de perfecţionare şi/sau specializare a personalului, care face dovada ca dispune de instructori de specialitate (lectori calificaţi şi specializaţi) şi de mijloacele tehnico-didactice specializate adecvate scopului.
O.4.2. Cursurile se vor preda pe baza programei analitice specificate în anexa P, care prevede minimum de cunoştinţe necesare şi de durata a cursurilor, în vederea autorizãrii personalului de deservire şi/sau manevrare.
De la caz la caz, în funcţie de complexitatea ascensoarelor şi a lucrãrilor practice ce trebuie efectuate, în vederea autorizãrii absolvenţilor de cãtre ISCIR-INSPECT, programa analitica menţionatã va fi dezvoltata corespunzãtor.
Cursurile vor fi predate de ingineri, tehnicieni sau instructori de specialitate ori de specialitãţi înrudite domeniului pentru care se va face autorizarea de cãtre ISCIR-INSPECT, care au competenta tehnica necesarã şi experienta profesionalã în domeniul exploatãrii ascensoarelor şi care cunosc prevederile prescripţiei tehnice PT R6-2002.
O.5. Avizarea cursurilor de specializare
O.5.1. Cursurile vor fi avizate de cãtre ISCIR-INSPECT. În acest scop unitatea de specialitate care organizeazã aceste cursuri va depune la ISCIR-INSPECT, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea (deschiderea) cursurilor, în doua exemplare, cu excepţia dosarelor menţionate la lit. f), urmãtoarele:
a) programa analitica întocmitã conform pct. O.4.2, dezvoltata pe lecţii şi desfasurata sub forma de orar, care va cuprinde:
- obiectul (tema) lectiei - teorie şi practica;
- numãrul de ore - teorie şi practica;
- data, ora şi locul desfãşurãrii lectiilor;
- numele şi prenumele lectorului;
b) suportul de curs (materialele-cursurile scrise care se vor pune la dispoziţia cursanţilor ca documente de referinta pentru şedinţele teoretice cel puţin), incluzând şi bibliografia care a stat la baza întocmirii acestuia;
c) tabelul care cuprinde numele şi prenumele lectorilor, pregãtirea profesionalã a acestora, conform pct. O.4.2, funcţia şi locul de munca actual, dupã caz;
d) tabelul care cuprinde numele şi prenumele, data şi locul naşterii, codul numeric personal, pregãtirea şcolarã şi calificarea profesionalã ale cursanţilor şi, eventual, locul de munca actual;
e) tabelul cuprinzând numele şi prenumele cursanţilor şi supraveghetorului de practica, tipul ascensorului pe care se efectueazã practica şi orarul de efectuare a stagiului de practica;
f) dosarele personale ale cursanţilor (într-un singur exemplar) întocmite de unitatea de specialitate organizatoare a cursului, care trebuie sa conţinã urmãtoarele acte:
- copie de pe certificatul de naştere;
- copie de pe actul de absolvire a învãţãmântului obligatoriu;
- adeverinta medicalã, prevãzutã la pct. O.3.3 lit. c).
Deschiderea cursurilor nu se va face decât dupã obţinerea avizului din partea ISCIR-INSPECT.
O.5.2. Pentru avizarea cursurilor ISCIR-INSPECT va efectua urmãtoarele:
a) va verifica toate documentele prezentate, conform pct. O.5.1, şi va confirma ca s-au acceptat, prin avizarea acestora cu semnatura şi ştampila inspectorului de specialitate desemnat;
b) va verifica şi va confirma, dupã caz, respectarea prevederilor pct. O.4.2 şi O.5.1;
c) verificãrile efectuate conform celor precizate la lit. a) şi b), constatãrile şi propunerile privind avizarea cursurilor vor fi consemnate, de cãtre inspectorul de specialitate desemnat, într-un proces-verbal încheiat în doua exemplare; procesul-verbal va fi conform modelului din anexa D, adaptat corespunzãtor;
d) procesul-verbal menţionat la lit. c) va fi prezentat conducerii ISCIR-INSPECT, care va analiza şi va lua decizia corespunzãtoare privind avizarea cursului; decizia va fi comunicatã unitãţii de specialitate organizatoare a cursului; comunicarea oficialã va fi însoţitã de un exemplar al procesului-verbal menţionat anterior şi de un exemplar al documentelor menţionate la pct. O.5.1 lit. a)-f) şi acceptate conform prevederilor pct. O.5.2 lit. a); acest exemplar din documentele care au stat la baza avizãrii cursului, împreunã cu dosarele personale ale candidaţilor, se pãstreazã de cãtre unitatea de specialitate organizatoare a cursului care rãspunde de corectitudinea completãrii şi pãstrãrii acestora, conform legislaţiei în vigoare;
e) un exemplar al documentelor menţionate la pct. O.5.1 lit. a)-e), împreunã cu un exemplar al procesului-verbal menţionat la pct. O.5.2 lit. c), se pãstreazã la ISCIR-INSPECT, ca anexa la copia comunicãrii.
O.5.3. Se pot efectua modificãri ulterioare în documentele care au stat la baza avizãrii cursului, numai în intervalul de 10 zile menţionat la pct. O.5.1 alin. 1, numai la solicitarea scrisã şi motivatã a unitãţii de specialitate organizatoare a cursului şi numai cu avizul ISCIR-INSPECT.
O.5.4. Verificãrile care stau la baza avizãrii cursurilor reprezintã raportul de evaluare a capabilitãţii profesionale şi a legalitãţii unitãţii de specialitate organizatoare a cursurilor.
Avizarea cursurilor se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT pentru fiecare curs (sesiune de cursuri).
O.5.5. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT vor efectua pe parcurs verificãri privind modul în care se desfãşoarã cursurile, luând mãsurile care se impun, mergand pana la anularea avizului de curs.
O.6. Examinarea cursanţilor şi eliberarea carnetului de autorizare
O.6.1. Unitatea de specialitate organizatoare a cursurilor va asigura urmãrirea frecvenţei participãrii cursanţilor la lectiile teoretice şi practice ţinute şi verificarea nivelului de însuşire a cunoştinţelor teoretice şi practice predate. Pe aceasta baza unitatea de specialitate va elibera cursanţilor, la încheierea stagiului de pregãtire, adeverinte de absolvire. Adeverinta de absolvire a cursurilor (formular conform modelului din anexa Q) constituie act doveditor pentru îndeplinirea uneia dintre condiţiile de participare la examenul de autorizare de cãtre ISCIR-INSPECT, conform pct. O.3.3 lit. d).
O.6.2. Data şi locul examinãrii, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, propuse de unitatea organizatoare a cursurilor, precum şi numãrul candidaţilor care vor participa la examen vor fi comunicate, în scris, la ISCIR-INSPECT, cu cel puţin 10 zile înainte, de cãtre conducerea unitãţii de specialitate care a organizat cursurile. ISCIR-INSPECT va confirma unitãţii de specialitate data exactã la care se va face examinarea candidaţilor.
O.6.3. Examinarea candidaţilor se face de cãtre o comisie tehnica compusa din:
a) delegatul ISCIR-INSPECT - preşedintele comisiei;
b) responsabilul cursului;
c) responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor, autorizat de ISCIR-INSPECT, al agentului economic deţinãtor unde au loc examinarile practice;
d) unul sau mai mulţi lectori ai cursului.
O.6.4. Înainte de începerea examenului comisia de examinare va verifica:
a) dacã au fost respectate prevederile pct. O.3.3 şi O.5;
b) catalogul cursului de specializare;
c) adeverintele de absolvire a cursului, prevãzute la pct. O.6.1 şi întocmite conform modelului din anexa Q;
d) adeverintele de practica pe ascensoare de tipul celor pentru care se solicita autorizarea, întocmite conform modelului din anexa R;
e) existenta unei fotografii mãrimea 3/4 cm pentru fiecare candidat.
Candidaţii care au dosare incomplete nu vor fi primiţi la examen.
O.6.5. Examenul de autorizare consta dintr-o proba teoreticã şi o proba practica, având ca scop verificarea însuşirii cunoştinţelor prevãzute în programa analitica a cursului de specializare şi a dobândirii deprinderilor practice necesare pentru deservirea unui ascensor de tipul celui pentru care se solicita autorizarea. Lucrarea scrisã se anexeazã la dosarul candidatului menţionat la pct. O.5.1 lit. f).
O.6.6. Pentru a fi autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT candidatul trebuie sa fie declarat admis atât la proba teoreticã, cat şi la proba practica. În cazul în care la una dintre probe a obţinut rezultate nesatisfacatoare, candidatul va fi declarat respins la examen.
O.6.7. Candidatul respins se poate prezenta la o noua examinare în termen de maximum un an de la terminarea cursului. În aceasta perioada candidatul îşi va îmbunãtãţi pregãtirea teoreticã şi va efectua un nou stagiu de practica, confirmat prin eliberarea unei noi adeverinte de practica, conform modelului din anexa R.
O.6.8. Rezultatele examenelor vor fi consemnate de comisie într-un proces-verbal tip, conform modelului din anexa S, care va purta un numãr dat de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT. Un exemplar al procesului-verbal va fi luat de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT care a participat la examene.
O.6.9. Pe baza datelor din procesul-verbal, ISCIR-INSPECT va elibera candidaţilor care au reuşit la examen un carnet de autorizare tip, conform modelului din anexa T, în care se va înscrie tipul ascensorului pentru a cãrui deservire este autorizat absolventul.
Carnetul de autorizare se înmâneazã de cãtre ISCIR-INSPECT absolvenţilor care au reuşit la examen, sub semnatura de primire.
Înmânarea carnetelor de autorizare se poate face şi de cãtre unitatea de specialitate care a organizat cursul de specializare, în cazuri excepţionale, când ISCIR-INSPECT a transmis acesteia carnetele de autorizare printr-un delegat al sau sau cu adresa de însoţire. Evidenta carnetelor de autorizare eliberate se va tine la unitatea ISCIR-INSPECT emitenta.
O.6.10. În cazul pierderii carnetului de autorizare, în baza unei cereri scrise din partea posesorului, la care se va anexa dovada publicãrii pierderii carnetului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, conform prevederilor legale aplicabile în astfel de cazuri, unitatea ISCIR-INSPECT emitenta va elibera un nou carnet de autorizare (duplicat).
O.7. Verificãri periodice
O.7.1. Persoanele autorizate în conformitate cu prevederile prezentei anexe au obligaţia sa se prezinte din 2 în 2 ani la examinarea medicalã, prezentând rezultatul comisiei menţionate la pct. O.7.3.
O.7.2. Pentru improspatarea cunoştinţelor profesionale persoanele autorizate conform prezentei anexe vor fi instruite periodic, o data cu instructajul de protecţia muncii, de cãtre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de cãtre conducerea agentului economic deţinãtor de ascensoare, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate într-un proces-verbal.
O.7.3. Persoanele autorizate în conformitate cu prevederile prezentei anexe vor fi examinate anual pentru verificarea cunoştinţelor profesionale şi a deprinderilor practice de cãtre o comisie numita de conducerea agentului economic deţinãtor la care acestea îşi desfãşoarã activitatea.
Din comisie va face parte obligatoriu şi responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR, sau delegatul ISCIR-INSPECT, în calitate de preşedinte al comisiei.
În cazul agenţilor economici care nu au RSVTI autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT, în comisie va fi cooptat un delegat de la ISCIR-INSPECT în calitate de preşedinte al comisiei.
Rezultatele examinarilor vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare.
O.7.4. Persoanelor autorizate în conformitate cu prevederile prezentei anexe, care practica activitatea de liftier pentru care deţin carnet de autorizare şi nu se prezintã la examinarile menţionate la pct. O.7.1 şi O.7.3, sau persoanelor autorizate care în urma examinarilor respective obţin rezultate necorespunzãtoare li se vor retrage carnetele de autorizare de cãtre agentul economic deţinãtor de ascensoare unde lucreazã posesorii carnetelor, pe timp limitat sau definitiv, dupã caz.
În cazul initierii procedurii de retragere definitiva a carnetelor de autorizare eliberate de ISCIR-INSPECT, agenţii economici deţinãtori care intenţioneazã sa aplice o astfel de mãsura vor depune carnetele retrase la unitatea ISCIR-INSPECT emitenta, comunicând în scris şi motivele retragerii acestora.
Retragerea carnetului de autorizare rãmâne definitiva numai dupã confirmarea scrisã a acesteia de cãtre unitatea ISCIR-INSPECT în cauza.
O.7.5. Persoanele care au întrerupt mai mult de un an practicarea efectivã a activitãţii de liftier pentru care sunt autorizate pot sa reia practicarea activitãţii respective numai cu condiţia respectãrii prevederilor pct. O.7.1 şi O.7.3.
O.7.6. Persoanelor autorizate transferate de la alţi agenţi economici deţinãtori li se poate incredinta deservirea ascensoarelor de tipul celor pentru care sunt autorizate numai dupã efectuarea unui instructaj de specialitate şi a unei practici de acomodare de minimum 16 ore, în raport cu complexitatea ascensorului, şi numai dupã examinarea acestora conform prevederilor pct. O.7.3.
Pregãtirea teoreticã şi practica se va face pe baza unei programe analitice întocmite de agentul economic deţinãtor şi avizate de RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT.
O.8. Sancţionarea personalului autorizat
O.8.1. Personalul autorizat în conformitate cu prevederile prezentei anexe poate fi verificat de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT, precum şi de cãtre organele în drept ale agentului economic deţinãtor, la locul de munca, în timpul efectuãrii activitãţilor de deservire şi/sau manevrare a ascensoarelor, cu privire la modul cum îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu şi cum aplica cunoştinţele teoretice şi practice.
Verificarea se va efectua în prezenta RSVTI sau a altor persoane competente desemnate de conducerea agentului economic. În cazul în care în urma verificãrilor efectuate se constata deficiente tehnice la ascensoare, datorate personalului de deservire şi/sau manevrare autorizat, ori alte abateri care pericliteazã securitatea în funcţionare a ascensoarelor, în funcţie de gravitatea lor, se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) sesizarea conducerii agentului economic deţinãtor pentru aplicarea de sancţiuni prevãzute în regulamentul de ordine interioarã;
b) consemnarea în carnetul de autorizare a abaterii constatate;
c) aplicarea unei amenzi, în cazul în care abaterea se încadreazã în prevederile legislaţiei în vigoare privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor;
d) retragerea carnetului de autorizare pe timp limitat sau definitiv, în funcţie de gravitatea abaterii comise;
e) retragerea definitiva a carnetului dupã comiterea a 5 abateri consemnate în carnetul de autorizare.
Abaterile consemnate în carnetul de autorizare vor fi aduse la cunostinta unitãţii ISCIR-INSPECT emitente pentru a fi înregistrate în evidenta tehnica a acesteia.
Mãsurile prevãzute la lit. a) şi b) se vor lua pe baza procesului-verbal de verificare întocmit de cei care constata abaterile.
Mãsurile prevãzute la lit. c), d) şi e) se vor aplica numai de cãtre ISCIR-INSPECT, pe baza procesului-verbal de verificare întocmit de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT.
Mãsurile precizate la lit. d) şi e) vor fi aduse la cunostinta persoanelor sancţionate, în scris, şi vor fi, în prealabil, aprobate de conducerea ISCIR-INSPECT.
Deciziile de aplicare a mãsurilor precizate la lit. d) şi e) pot fi contestate de persoanele sancţionate, în termen de 15 zile de la comunicarea scrisã a acestora, la conducerea ISCIR-INSPECT.
O.8.2. În cazul în care personalul autorizat se prezintã la locul de munca sub influenta alcoolului sau deserveste ascensorul necorespunzãtor, astfel încât pericliteazã securitatea în funcţionare a acestuia, conducerea agentului economic deţinãtor, pe lângã sancţiunile prevãzute în regulamentul de ordine interioarã, poate retrage carnetul de autorizare pe termen limitat sau definitiv.
Retragerea definitiva a carnetului de autorizare devine definitiva numai dupã confirmarea scrisã transmisã de ISCIR-INSPECT agentului economic deţinãtor care a initiat aceasta mãsura de sancţionare.
O.8.3. Carnetele de autorizare retrase definitiv se depun la unitatea ISCIR-INSPECT emitenta.
O.9. Dispoziţii finale
O.9.1. Carnetele de autorizare eliberate de agenţii economici deţinãtori de ascensoare nu mai sunt valabile.
Carnetul de autorizare eliberat de agentul economic deţinãtor de ascensoare tine loc de adeverinta de practica şi de adeverinta de absolvire a cursului de specializare, pe tipul de ascensor respectiv, urmând ca posesorul carnetului sa se prezinte la examen, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, în fata comisiei menţionate la pct. O.3.2.
Condiţia de mai sus este aplicabilã numai carnetelor de autorizare eliberate de agenţii economici deţinãtori pana la data de 1 septembrie 2001.
O.9.2. Personalul autorizat conform prevederilor prezentei anexe este obligat sa poarte permanent, la locul de munca, carnetul de autorizare asupra sa. Lipsa carnetului de autorizare, la verificarea efectuatã de cãtre persoanele îndreptãţite, este echivalenta cu exploatarea ascensoarelor de cãtre personal neinstruit şi neautorizat de ISCIR-INSPECT pentru deservire şi/sau manevrare şi se sancţioneazã conform prevederilor legale.
O.9.3. În cazul uzurii avansate sau deteriorarii accidentale a carnetului de autorizare eliberat de ISCIR-INSPECT, în baza unei cereri scrise şi motivate ISCIR-INSPECT va elibera alt carnet de autorizare, pentru înlocuirea celui uzat, cu condiţia depunerii carnetului de autorizare uzat la ISCIR-INSPECT.
O.9.4. Orice modificare, adaugare sau stersatura efectuatã în carnetul de autorizare, neinregistrata în evidenta tehnica a unitãţii ISCIR-INSPECT emitente şi fãrã semnatura şi ştampila inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT, care a efectuat cele de mai sus, atrage anularea carnetului de autorizare şi sancţionarea celui vinovat conform legii.
O.9.5. Nerespectarea prevederilor prezentei anexe de cãtre persoanele autorizate sau folosirea, de cãtre agenţii economici deţinãtori, de personal fãrã instruire şi neautorizat la exploatarea ascensoarelor care, conform prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002, necesita personal de deservire instruit şi autorizat va fi sancţionatã conform legislaţiei în vigoare, pe baza proceselor-verbale de constatare întocmite de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT.
O.9.6. Nerespectarea prevederilor prezentei anexe se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare.


ANEXA P
--------
la prescripţia tehnica
----------------------

PROGRAMA ANALITICA
pentru cursul de pregãtire în vederea autorizãrii liftierilor

Generalitati
P.1. ISCIR-INSPECT examineazã candidaţii şi elibereazã autorizaţia de liftier deserventilor şi/sau manevrantilor de ascensoare prevãzute sa funcţioneze cu insotitor.
P.2. Stagiul minim necesar de practica pentru obţinerea autorizaţiei de liftier este de 20 de ore. Aceasta practica consta în deservirea efectivã a ascensorului sub supravegherea liftierului autorizat (supraveghetor), fiecare candidat fiind repartizat la un anumit ascensor. Este interzisã efectuarea practicii, în acelaşi timp, de cãtre mai mulţi candidaţi la un singur ascensor.
P.3. În cadrul programului de efectuare a practicii stabilite prin cursul de pregãtire candidaţii vor trebui sa efectueze în mod obligatoriu cel puţin urmãtoarele manevre şi lucrãri practice:
a) manevre de punere în funcţiune şi de oprire a ascensorului;
b) aducerea persoanelor la palier în cazul opririi cabinei între staţii ca urmare a întreruperii alimentarii cu energie electrica.


Programa analitica pentru cursul de pregãtire în vederea
autorizãrii liftierilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I Partea teoreticã şi practica Numãrul orelor
de predare
────────────────────
Teoreticã Practica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Notiuni generale 4 -
- Felurile curentului electric; surse de curent
folosite la instalatia unui ascensor
- Protecţia prin legare electrica la pãmânt
- Sigurante, contacte, electromagneti, relee,
automate de protecţie etc.
b) Clasificarea ascensoarelor; descrierea tipurilor uzuale 25 5
- Clasificarea dupã destinaţie, modul de deservire,
actionare, amplasare; construcţie put, viteze etc.
- Descrierea ansamblurilor partii mecanice (put, cabina,
cabluri, glisiere, usi, camera troliu, troliu etc.)
- Descrierea ansamblurilor partii electrice (instalatia
electrica, sistemele de comanda şi actionare, panoul
de comanda şi iluminat etc.)
c) Dispozitive de siguranta 15 5
- Dispozitive de prindere pe glisiere (paracazatoare)
- Limitatorul de viteza
- Limitatoare de capãt de cursa
- Contacte electrice de siguranta
- Broaste cu blocaje electromecanice
- Frane cu electromagneti sau servomotor
- Tampoane
d) Responsabilitãţile liftierilor 3 3
e) Manevrarea şi exploatarea ascensoarelor 14 10
- Verificarea tehnica a ascensoarelor (autorizare
periodicã şi dupã reparatie) şi încercãri în sarcina
- Autorizaţia de funcţionare (cartea ascensorului)
- Registrul de supraveghere şi instrucţiuni de exploatare
- Regim de lucru
- Întreţinerea, revizia tehnica şi repararea ascensoarelor
- Analiza cauzelor care determina deranjamente mai
frecvente la ascensoare şi mãsuri ce trebuie luate
- Modul de executare a comenzilor, comenzi nepermise
f) Avarii şi accidente la ascensoare 2 -
- Cauzele avariilor şi accidentelor
- Mãsuri pentru evitarea şi eliminarea avariilor şi
accidentelor
g) Tehnica securitãţii muncii 5 2
- Legislaţia în vigoare privind protecţia muncii
- Echipamentul de protecţie
- Mãsuri de prim ajutor în caz de avarii, de incendiu
şi în caz de accidente la ascensoare etc.
h) Legislaţie, regulamente, instrucţiuni 4 -
- <>Decretele nr. 587/1973 şi nr. 417/1985
- PT - Colecţia ISCIR în vigoare pentru ascensoare şi
pentru autorizarea personalului de deservire
- Instrucţiuni tehnice interne întocmite de deţinãtor
i) Educaţie 3 -
- Disciplina în munca; respectarea legislaţiei, PT -
Colecţia ISCIR, a normelor de tehnica securitãţii şi
protecţiei muncii etc.
Recapitulatie:
I - Partea teoreticã .................... 75 de ore
Partea practica ......................... 25 de ore
II - Verificarea însuşirii cunoştinţelor - 1 ora/candidat.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA Q
-------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model pentru adeverinta de absolvire a
cursurilor pentru autorizarea liftierilor

UNITATEA
....................
Localitatea ........

ADEVERINTA DE ABSOLVIRE
nr. ..... din .....

Prin prezenta se adevereste ca domnul/doamna ..........., angajat(a) la ...........*1), ............., nãscut(a) la data de ....... în localitatea ........, sectorul/judeţul ........, având ca studii de baza ........... şi calificarea ......, a urmat şi a absolvit cursul de specializare ţinut la ...........*2) ...... de la .......... pana la .... .
Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi absolventului la examenul de autorizare de cãtre ISCIR-INSPECT ca .......*3)...... .


Director, Responsabil de curs,
............. ....................
(Numele, prenumele, (Numele, prenumele şi semnatura)
semnatura şi ştampila)
------------
*1) Se vor scrie denumirea agentului economic şi localitatea de resedinta.
*2) Locul de desfãşurare a cursului de specializare.
*3) Se va preciza "activitatea operativã" pentru care a fost instruit absolventul.


ANEXA R
--------
la prescripţia tehnica
----------------------


Model pentru adeverinta de efectuare a
practicii obligatorii pentru autorizarea liftierilor

UNITATEA
....................
Localitatea ........

ADEVERINTA DE PRACTICA
nr. ..... din ....

Prin prezenta se adevereste ca domnul/doamna ........., nãscut(a) la data de ......... în localitatea ..........., judeţul ........., angajat(a) la ............*1) ............, a efectuat practica la ascensor sub supravegherea domnului/doamnei ........*2), de la ...... pana la ......., totalizand ... ore.
În acest timp domnul/doamna .......... a depus interes în însuşirea deprinderilor practice, a corespuns cerinţelor şi se poate prezenta la examenul de autorizare.
Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi la examenul de autorizare.

Responsabil cu supravegherea Supraveghetor
Director, şi verificarea tehnica a de practica,
instalaţiilor,
.............. ........................... ....................
(Numele, prenumele, (Numele, prenumele (Numele, prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura) şi semnatura)

------------
*1) Se vor scrie denumirea agentului economic şi localitatea de resedinta.
*2) Se vor scrie numele şi prenumele supraveghetorului de practica sub supravegherea cãruia s-a efectuat practica.


ANEXA S
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

UNITATEA
(care a organizat cursul de specializare)
........................................
Localitatea ...........................

PROCES-VERBAL
Nr. ... din ...

cu rezultatele obţinute la examenul de autorizare ca liftier
a urmãtorilor candidaţi:


──┬──────┬────┬─────────┬───┬───────┬──────┬───────────────────┬──────┬────┬───┐
N │ │ │ Locul │ │Prega- │Unita-│ Rezultatul obţinut│Numa- │Sem-│ │
r.│Numele│Data│ naşterii│ │tirea │tea la│ la examen │rul │na- │ O │
c │ şi │nas-│(locali- │CNP│şcolarã│care ├───────────────────┤carne-│tu- │ b │
r │prenu-│te- │ tatea, │*1)│ ante- │lu- │ Admis (A) │tului │ra │ s.│
t.│mele │rii │judeţul) │ │rioara │creazã│ Respins (R) │ de │de │ │
│ │ │ │ │ │ şi ├───────────────────┤auto- │pri-│ │
│ │ │ │ │ │loca- │teore- practic │rizare│mire│ │
│ │ │ │ │ │lita- │ tic │ │ │ │
│ │ │ │ │ │tea │ │ │ │ │
──┴──────┴────┴─────────┴───┴───────┴──────┴───────────────────┴──────┴────┴───┘


Dosarele candidaţilor de mai sus au fost verificate de cãtre comisie şi gãsite complete, iar cele ale candidaţilor reusiti, împreunã cu lucrarea scrisã şi un exemplar al procesului-verbal, au rãmas la unitatea de specialitate organizatoare a cursului.

Preşedintele comisiei, Directorul unitãţii Responsabil curs,
organizatoare,
(Numele, prenumele (Numele, prenumele, (Numele, prenumele
semnatura şi ştampila) semnatura şi ştampila) şi semnatura)
...................... ..................... ...................

Alţi membri ai comisiei:
......................
(Numele, prenumele şi semnatura)
--------------
*1) CNP - Cod numeric personal.


ANEXA T
-------
la prescripţia tehnica
-----------------------

(Coperta carnetului de autorizare)
(Sigla ISCIR)

AUTORIZAŢIE

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor,
Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR

(Pe prima coperta, în interior)

Posesorul autorizaţiei are obligaţia sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile Prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR şi ale instrucţiunilor specifice referitoare la exploatarea instalaţiilor respective. Acesta trebuie sa se prezinte din 2 în 2 ani la examenul medical şi anual la verificarea cunoştinţelor în fata comisiei din unitatea unde lucreazã.
Autorizaţia este personalã, se va pãstra permanent asupra posesorului în buna stare şi se va prezenta la cererea delegatului ISCIR şi a organelor împuternicite ale deţinãtorului.
Posesorul autorizaţiei nu poate deservi decât instalaţii de tipul celor înscrise în autorizaţie.
Este interzisã deservirea instalaţiilor dacã acestea nu sunt autorizate sa funcţioneze, exceptând cazurile în care se executa verificãri şi încercãri în vederea punerii în funcţiune sau omologãrii prototipurilor. Autorizaţia poate fi retrasã de cãtre organele oficiale de verificare ale deţinãtorului când posesorul este gãsit sub influenta alcoolului în timpul serviciului sau când se constata ca a sãvârşit abateri grave care pericliteazã securitatea instalaţiei şi a persoanelor.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR, pe baza cererii deţinãtorului, atunci când:
- se constata abateri de la instrucţiunile de deservire a instalaţiilor;
- personalul are o slabã pregãtire în meseria respectiva şi da dovada de lipsa de interes în improspatarea cunoştinţelor profesionale;
- se constata modificãri, adaugari sau ştersãturi în carnetul de autorizare, fãrã viza unitãţii ISCIR. modificarea carnetului de autorizare se considera falsificare de acte publice şi se urmãreşte conform legii;
- dupã notarea a 5 abateri în carnet, când se retrage definitiv autorizaţia.
În cazul pierderii carnetului de autorizare persoana în cauza poate obţine un nou carnet de la ISCIR în baza unei cereri scrise vizate de unitatea unde lucreazã, cu condiţia publicãrii pierderii conform normelor legale privind pierderea actelor oficiale*1).
------------
*1) În cazul în care este necesar, textul va continua şi în interiorul ultimei coperte.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(Pagina 1)
ROMÂNIA

INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT - ISCIR

AUTORIZAŢIE
nr. ...*1)....
......*2)


*2) Numãrul autorizaţiei se va scrie pe fiecare pagina, în partea de jos.
*3) În partea de jos, dreapta sau stanga, se va scrie numãrul paginii
respective (pe toate paginile carnetului).


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(Pagina 2)
AUTORIZAŢIE de ..............*1).........................
Numele ..................................................
Prenumele ...............................................
Data şi locul naşterii ..................................
CNP .................*2).................................
Se autorizeaza sa deserveasca ...........................
din grupa ............... (.....) tipul ................ .
Eliberata de ........... *3)............................
.........................................................
în baza Procesului-verbal nr. ..... din ................
Delegat ISCIR ...........................................


(Semnatura şi ştampila)
Nr. ........


*1) Completarea carnetului se va face cu tus negru.
*2) CNP - Cod numeric personal.
*3) Denumirea unitãţii ISCIR emitente.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(Pagina 3)

Loc pentru
fotografie
Semnatura posesorului
Data eliberãrii ............
Completat de ...............
INSPECTOR-ŞEF ISCIR-INSPECT IT ......*1).....
(numele, prenumele, semnatura, ştampila)

Nr. ....


*1) Localitatea de resedinta.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(Paginile 4, 5 şi 6)

EXTINDEREA VALABILITĂŢII AUTORIZAŢIEI


1. Unitatea ISCIR ...........................................
Nr. proces-verbal şi data ...................................
Se autorizeaza sa deserveasca ......... din grupa ... (.....)
tipul .....................


Preşedintele comisiei,
..........................
(numele, prenumele, semnatura, ştampila)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. .....

NOTA:
- Textul de la pct. 1 se va repeta de doua ori pe pagina.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(Paginile 7, 8, 9 şi 10)

EXAMINARI ANUALE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. proces-verbal Preşedintele comisiei
Data Denumirea deţinãtorului (numele, prenumele,
semnatura, ştampila)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. .......


*1) Pe fiecare pagina se vor tipari 5 randuri.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(Paginile 11 şi 12)

ABATERI
de la normele legale în vigoare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. proces-verbal Natura abaterii Organul care a constatat abaterea
Data Sancţiunea (numele, prenumele,
semnatura, ştampila)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. .....


*1) Pe fiecare pagina se vor tipari 3-5 randuri.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA U
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

AFIŞE, MARCAJE ŞI INSTRUCŢIUNI DE EXPLOATARE

U.1. Condiţii generale
Toate afisele, marcajele şi instrucţiunile de utilizare nu trebuie sa poatã fi şterse, trebuie sa fie lizibile şi uşor de înţeles (la nevoie, cu ajutorul unor semne sau simboluri). Acestea trebuie sa fie indestructibile, realizate din materiale durabile, aşezate în locuri vizibile şi redactate în limba romana (sau în mai multe limbi, dacã este necesar).
U.2. Afişe şi marcaje în cabina
U.2.1. În cabina trebuie afişate sarcina nominalã a ascensorului în kilograme, precum şi numãrul de persoane.
Afisul trebuie redactat în felul urmãtor: "...kg...PERS".
Înãlţimea minima a caracterelor utilizate pentru afis trebuie sa fie:
a) 10 mm pentru majuscule şi cifre;
b) 7 mm pentru literele de rând.
U.2.2. În cabina trebuie afişate numele montatorului şi numãrul de identificare a ascensorului (seria şi anul de fabricaţie).
U.3. Instrucţiuni de exploatare (utilizare) a ascensorului, afişate în cabina
Instrucţiunile de exploatare (utilizare) a ascensorului trebuie sa ofere informaţiile necesare despre:
- exploatarea (utilizarea) normalã a ascensorului;
- operaţiunile de salvare a pasagerilor în caz de avarie;
- interzicerea interventiilor la ascensor din partea persoanelor neautorizate;
- numãrul de telefon al intretinatorului.


ANEXA V
-------
la prescripţia tehnica
----------------------


RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA
TEHNICA A INSTALAŢIILOR (RSVTI)

V.1. Agenţii economici care deţin (exploateazã) ascensoare au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
V.1.1. sa posede prescripţiile tehnice specifice;
V.1.2. sa pregãteascã şi sa prezinte ascensoarele, precum şi documentaţia tehnica la verificãrile care se efectueazã de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT sau de RVTA al intretinatorului, în vederea autorizãrii functionarii ascensoarelor;
V.1.3. sa numeascã personal tehnic pentru supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor (RSVTI), ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic; modelul pentru decizia de numire a personalului propus pentru autorizare este prezentat în anexa J; modelul autorizaţiei emise de ISCIR-INSPECT este prezentat în anexa K;
V.1.4. sa ia mãsuri corespunzãtoare, astfel încât personalul tehnic de specialitate propriu autorizat de ISCIR-INSPECT sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile prevãzute la pct. V.2 şi sa comunice în scris la ISCIR-INPECT IT în a carei raza are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic respectiv şi sa o definitiveze numai dupã confirmarea acesteia de cãtre ISCIR-INSPECT.
V.2. Personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru supravegherea şi verificarea tehnica a ascensoarelor (RSVTI) are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã legislaţia în vigoare, prescripţiile tehnice specifice şi standardele în domeniu;
b) sa participe la testarile şi întrunirile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
c) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta a ascensoarelor, conform modelului din anexa N;
d) sa urmãreascã pregãtirea ascensoarelor, echipamentelor şi sarcinilor de încercare necesare pentru verificarea tehnica oficialã şi sa participe la efectuarea acesteia;
e) sa supravegheze ca ascensoarele sa fie folosite în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT R6-2002, instrucţiunile de exploatare şi normele de protecţia muncii;
f) sa urmãreascã realizarea la termen a dispoziţiilor date prin procesele-verbale cu ocazia verificãrilor tehnice oficiale, sa examineze în mod regulat registrul de evidenta a supravegherii şi sa ia mãsuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate.

ANEXA X
-------
la prescripţia tehnica
----------------------

INSTALAŢII
care nu fac obiectul prescripţiei tehnice PT R6-2002

Nu fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice PT R6-2002 urmãtoarele instalaţii care sunt reglementate prin alte prescripţii tehnice:
a) ascensoarele cu schip;
b) ascensoarele pentru santierele de construcţii;
c) ascensoarele de construcţie specialã pentru materiale;
d) trapele de scena, trapele de decoruri şi instalaţiile de cortine pentru incendiu din sãlile de spectacole;
e) instalaţiile de transport pe cablu, inclusiv instalaţiile de transport pe plan înclinat, pentru transport public sau privat de persoane;
f) scarile rulante;
g) elevatoarele;
h) ascensoarele instalate pe maşini industriale şi utilizate exclusiv pentru accesul la punctul de lucru;
i) ascensoarele multicelulare cu mişcare continua (pater noster);
j) ascensoarele montate în construcţii speciale;
k) ascensoarele din puturile minelor;
l) ascensoarele de pe construcţii plutitoare sau de pe nave;
m) ascensoarele special proiectate şi construite cu destinaţie militarã şi pentru poliţie şi ordine publica;
n) ascensoarele pentru intervenţii în caz de incendiu;
o) ascensoarele instalate în mijloace de transport;
p) trenuri cu cremaliera.
Instalaţiile menţionate la lit. i)-p) vor fi supuse prevederilor prescripţiilor tehnice elaborate de ministerele sau agenţii economici în administrarea cãrora se afla instalaţiile.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016