Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE GENERALE din 23 august 2004  pentru exploatarea, intretinerea si repararea retelelor de conducte ingropate din amenajarile de irigatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE GENERALE din 23 august 2004 pentru exploatarea, intretinerea si repararea retelelor de conducte ingropate din amenajarile de irigatii

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 802 din 31 august 2004
1. Domeniul de aplicare
Prezentele norme tehnice generale se utilizeazã în exploatarea, întreţinerea şi repararea reţelelor de conducte îngropate din amenajãrile de irigaţii.
2. Exploatarea, întreţinerea şi repararea reţelelor de conducte
Pentru ca reţeaua de conducte, cu instalaţiile şi accesoriile aferente, sã funcţioneze în condiţii optime, trebuie respectatã o serie de operaţiuni tehnologice specifice fiecãrei etape de funcţionare.
2.1. Exploatarea reţelei constã în operaţiunile de umplere, supraveghere pe timpul funcţionãrii şi de golire a reţelei de conducte la sfârşitul campaniei de irigaţii.
2.1.1. Umplerea reţelei de conducte se realizeazã premergãtor începerii campaniei de irigaţii şi se face dupã remedierea tuturor defecţiunilor inventariate la sfârşitul campaniei precedente sau apãrute accidental pe perioada de nefuncţionare.
Umplerea se face cu circa 10 zile înainte de începerea campaniei de irigaţii pentru depistarea şi remedierea eventualelor avarii.
La punerea în funcţiune a reţelei de conducte vanele se manevreazã dupã tipul şi funcţiunea fiecãreia, astfel:
- vanele de golire se închid şi se sigileazã în poziţia închis;
- vanele de linie şi vanele de ramificaţie a conductelor secundare se gãsesc în poziţia deschis, putând fi chiar sigilate în aceastã poziţie;
- vanele dispozitivelor de aerisire-dezaerisire şi antişoc se sigileazã în poziţia deschis;
- vanele de distribuţie de pe antene se manevreazã dupã necesitãţile de udare. Deschiderea şi închiderea vanei trebuie fãcute lent pentru a diminua efectul şocurilor şi al suprapresiunilor care ar putea provoca demufarea sau spargerea conductelor.
Umplerea cu apã a reţelei de conducte se face din amonte spre aval în douã etape:
- în prima etapã reţeaua se umple lent la o presiune redusã (1,0 kgf/cmp), cu vanele din amonte deschise parţial şi cele din aval închise; la umplerea antenelor se deschid iniţial toţi hidranţii, dupã care se închid pe rând pe mãsurã ce apa apare la fiecare hidrant;
- în etapa a doua se mãreşte presiunea în reţea pânã la cea nominalã; creşterea presiunii se face treptat, prin deschiderea progresivã a vanelor, urmãrindu-se continuu presiunile din aval. Se urmãreşte ca aerul din conducte şi hidranţi sã fie eliminat în totalitate, întrucât prezenţa pungilor de aer împiedicã umplerea normalã şi mãreşte riscul spargerii şi demufãrii conductelor ca urmare a suprapresiunilor.
Dupã umplerea reţelei de conducte şi atingerea presiunii de regim se trece la racordarea hidroforului la reţea la presiunea de regim, asigurându-se perna de aer şi volumul de apã conform proiectului de execuţie şi regulamentului de exploatare.
2.1.2. Supravegherea reţelei de conducte în timpul funcţionãrii se face continuu pentru conductele în funcţiune şi accesoriile de pe reţea.
Supravegherea constã în parcurgerea zilnicã a traseului conductelor, observarea şi identificarea sectoarelor, dupã cum urmeazã:
- zone umede sau cu apã la suprafaţa solului, pe traseul conductelor;
- pierderi de apã la hidranţi sau accesorii;
- instalaţiile de vane pe traseul conductelor şi vanele hidrant care nu se deschid sau care se deschid în condiţii ce nu sunt bune;
- dispozitivele de aerisire-dezaerisire şi antişoc care nu sunt în stare de funcţionare.
2.1.3. Golirea reţelei de conducte se face:
- în cazul unei avarii, se izoleazã şi se goleşte tronsonul avariat;
- la sfârşitul campaniei de irigaţii, când este necesarã evacuarea apei din întreaga reţea de conducte pentru a evita îngheţul apei pe perioada de iarnã.
Pentru golirea întregii reţele în condiţii corespunzãtoare dispozitivele de aerisire de pe conductele principale şi secundare, precum şi hidranţii cu rol de aerisire amplasaţi pe cotele înalte ale traseului antenelor trebuie sã fie în poziţia deschis. Golirea conductelor se face prin cãminele de golire şi prin hidranţii de pe antene cu cotele cele mai joase, la început gravitaţional şi apoi folosindu-se motopompele sau pompele manuale din dotare. Dupã golire toate vanele, hidranţii şi dispozitivele cu comandã manualã se vor închide pentru a evita blocarea lor cu corpuri strãine.
2.2. Întreţinerea reţelei se face atât în timpul funcţionãrii reţelei, cât şi în perioada când sistemul nu funcţioneazã. Operaţiunile de întreţinere constau în:
- înlocuirea garniturilor la presetupele vanelor de pe conducte şi la dispozitivele de protecţie;
- înlocuirea garniturilor defecte la vanele hidrant;
- înlocuirea bilelor de etanşare de la dispozitivele de aerisire-dezaerisire, care nu mai au calitatea corespunzãtoare;
- calibrarea resorturilor la dispozitivele antişoc pentru presiunea prevãzutã în regulamentul de exploatare;
- strângerea şuruburilor la diferitele îmbinãri ale armãturilor;
- protecţia anticorosivã a armãturilor metalice;
- lucrãri de întreţinere la cãminele de vane şi de golire;
- completarea şi vopsirea plãcuţelor avertizoare la hidranţi.
Conductele şi fitingurile care se monteazã vor avea cel puţin calitatea celor prevãzute în proiect şi dimensiunile corespunzãtoare.
2.3. Repararea reţelei de conducte constã în remedierea defecţiunilor apãrute accidental în timpul funcţionãrii şi a celor apãrute în timpul operaţiunilor pregãtitoare pentru campania anului urmãtor, care se fac în afara campaniei de irigaţii. Defecţiunile cele mai frecvente care apar pe reţeaua de conducte sunt: fisurarea sau spargerea conductelor, apariţia pierderilor de apã la mufe sau demufarea îmbinãrilor, ruperea hidranţilor şi defectarea accesoriilor de pe reţea.
2.3.1. Reparaţiile defecţiunilor apãrute accidental în timpul funcţionãrii reţelei se executã operativ, urmãrindu-se ca scoaterea din funcţiune a unei pãrţi din reţeaua de conducte sã fie limitatã la maximum 24 de ore.
În cazul avarierii unei antene sau a unui hidrant de pe o antenã se închide vana antenei şi se evacueazã apa din conductã prin hidranţii cu rol de golire şi epuisment mecanic sau manual. În cazul avarierii unei conducte secundare sau principale se închid vanele pentru izolarea tronsonului avariat şi se evacueazã apa, dupã care se executã reparaţia necesarã.
La avarierea unui dispozitiv de aerisire-dezaerisire sau a unui dispozitiv antişoc se închide vana dispozitivului respectiv şi se reparã sau se înlocuieşte dispozitivul ori partea de dispozitiv defectã.
La defectarea unei vane se izoleazã tronsonul în cauzã, se goleşte conducta de apã şi se înlocuieşte vana defectã.
Remedierea defecţiunilor la reţeaua de conducte în timpul funcţionãrii se executã în urmãtoarea succesiune a operaţiunilor:
- se identificã defecţiunea;
- se opreşte pomparea, dupã caz;
- se izoleazã tronsonul prin închiderea vanelor;
- se evacueazã apa gravitaţional, mecanic sau manual;
- se executã sãpãtura manual şi/sau mecanic;
- se executã reparaţia;
- se face proba de presiune a tronsonului reparat;
- se executã umplutura manual şi/sau mecanic, dupã caz.
2.3.2. Reparaţiile în afara campaniei de irigaţii au rolul de a menţine în stare de funcţionare reţeaua de conducte îngropate şi au drept scop pregãtirea reţelei pentru viitoarea campanie de irigaţii. Acestea constau în remedierea defecţiunilor la conducte şi hidranţi, rãmase neexecutate din campania anterioarã, precum şi a defecţiunilor apãrute pe parcursul nefuncţionãrii, ca urmare a unor neglijenţe în cadrul lucrãrilor agricole.
Accesoriile şi dispozitivele de pe reţea se pot verifica atât în teren, cât şi în ateliere, în funcţie de condiţiile meteorologice şi de complexitatea operaţiunilor.
3. Asigurarea integritãţii
Pentru asigurarea integritãţii, deţinãtorii reţelelor de conducte îngropate au urmãtoarele obligaţii:
- asigurarea pazei conform legislaţiei în vigoare;
- semnalizarea vizualã corespunzãtoare a hidranţilor, a dispozitivelor de protecţie şi a cãminelor de pe reţeaua de conducte;
- executarea unor lucrãri de întreţinere la cãminele de pe reţeaua de conducte pentru prevenirea degradãrii armãturilor metalice şi a dispozitivelor protejate de aceste cãmine;
- executarea lucrãrilor de reparaţii la împrejmuirile de protecţie prevãzute de proiectant;
- demontarea şi depozitarea corespunzãtoare în spaţii asigurate a unor armãturi, dispozitive şi pãrţi din componenţa reţelei de conducte, în perioada când sistemul nu funcţioneazã.
4. Dispoziţii finale
Prezentele norme tehnice au caracter general şi completeazã regulamentul de exploatare al fiecãrui sistem de irigaţii cu conducte îngropate, elaborat de proiectant.
În exploatarea, întreţinerea şi repararea reţelei de conducte îngropate se vor avea în vedere:
- obligativitatea deţinãtorilor de a asigura personal calificat de specialitate;
- obligativitatea deţinãtorilor reţelei de a respecta regulamentul de exploatare şi de a executa lucrãri de întreţinere şi reparaţii de calitate;
- aplicarea legislaţiei privind paza şi asigurarea integritãţii.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016