Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 28 decembrie 1979  privind cultivarea plantelor care contin substante toxice, fabricarea, conditionarea, depozitarea, ambalarea, transportul si manipularea produselor si substantelor toxice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 28 decembrie 1979 privind cultivarea plantelor care contin substante toxice, fabricarea, conditionarea, depozitarea, ambalarea, transportul si manipularea produselor si substantelor toxice

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 2 din 3 ianuarie 1980

Cultivarea
1. Terenurile pe care se cultiva, in scop de prelucrare, plante ce contin substante toxice vor fi marcate la loc vizibil cu tablite indicatoare care sa prevada caracterul toxic al plantelor: semnul "cap de mort" si inscriptia "plante toxice" (otravitoare).
2. Insamintarea, intretinerea si recoltarea (manuala sau mecanica) se vor efectua cu cea mai mare atentie, luindu-se masurile necesare de protectie a muncitorilor pentru prevenirea intoxicatiilor.
Pentru operatiunile prevazute la alineatul precedent se vor folosi in mod obligatoriu, de catre muncitori, manusi de protectie. Cind recoltarea se executa cu mijloace mecanizate, muncitorii sint obligati sa poarte masti contra prafului.
3. Manipularea si conditionarea plantelor uscate care contin substante toxice se vor efectua numai de muncitori instruiti si echipati cu halate de protectie si masti contra prafului pentru evitarea intoxicarii lor.
4. Muncitorii repartizati la culturile de plante care contin substante toxice vor fi supusi la instructaje speciale de protectie a muncii, care cuprind: prezentarea caracterului toxic al culturii, norme de protectie generala (marcarea culturilor cu indicatoare speciale), norme de protectie individuala (spalarea miinilor dupa terminarea lucrului, precum si atentionarea pericolului ce-l prezinta alimentatia si fumatul in timpul acestor operatii).
Fabricarea si conditionarea
5. Efectuarea operatiilor de productie (fabricatie prin extractie sau sinteza precum si conditionare) a produselor si substantelor toxice se executa in conformitate cu prevederile proceselor tehnologice aprobate de catre ministerele si celelalte organe sau organizatii centrale in a caror subordine se afla unitatile respective.
6. In timpul acestor operatii, obligatia luarii tuturor masurilor de protectie a muncii si raspunderea in legatura cu consecintele daunatoare ce le pot provoca produsele si substantele toxice revin conducatorului unitatii si sefilor de ateliere sau sectii.
Apele reziduale rezultate din procesele de fabricare a substantelor toxice vor fi epurate, inainte de evacuarea lor in apele de suprafata sau subterane, pina la nivelul stabilit de organele de gospodarire a apelor prin acordurile sau autorizatiile ce se emit de acestea potrivit dispozitiilor legale.
Depozitarea
7. Depozitele in care se pastreaza substante toxice care emana gaze vor fi amplasate numai in afara localitatilor si se folosesc in exclusivitate pentru acest scop, raspunderea revenind conducatorului unitatii.
8. Depozitarea produselor si substantelor toxice se va face in incaperi prevazute cu usi metalice, grile de fier la ferestre, instalatii de ventilatie. In aceste incaperi nu se vor depozita si alte materiale. In unitatile care desfasoara activitate cu stupefiante, depozitarea toxicelor se poate face in aceeasi incapere cu acestea.
In unitatile socialiste in care nu se pot realiza conditiile de depozitare prevazute la alineatul precedent, depozitarea toxicelor se va face potrivit regulilor stabilite de organele ierarhic superioare ale acestora.
Plantele care contin toxice pot fi pastrate de furnizori si beneficiari si in conditii diferite de cele prevazute la alin. 1 si anume: in magazii inchise sau in ambalaje de pinza sub soproane acoperite, protejate cu foi de polietilena sau cu prelate.
9. In fabrici si depozite, responsabil cu pastrarea produselor si substantelor toxice, precum si a plantelor care contin toxice, va fi desemnat de chimist, farmacist sau tehnician chimist, instruit special in acest scop.
In depozitele unitatilor comerciale, responsabil va fi desemnat o persoana instruita in acest scop.
10. Eliberarea din depozite a produselor si substantelor toxice se face numai cu aprobarea conducerii unitatii respective si sub dovada ca unitatea primitoare este autorizata sa le procure; primitorul va semna pe copia facturii de luare la cunostinta despre pericolul de intoxicare pe care-l prezinta produsele preluate cit si despre manipularea corespunzatoare a acestora.
11. In laboratoarele de orice fel substantele toxice se vor pastra sub cheie in dulapuri speciale.
Raspunderea pentru pastrarea acestora revine unui chimist sau farmacist, desemnat in acest scop de conducerea unitatii.
12. Produsele si substantele toxice, folosite pentru analiza, precum si lucrarile in curs de efectuare pentru care se intrebuinteaza toxice cu actiune energica, se vor pastra in dulapuri inchise.
Produsele si substantele toxice trimise pentru analiza se vor pastra sub cheie; contraprobele se vor pastra in aceleasi conditii timp de 9 luni, dupa care se distrug conform normelor in vigoare, iar in cazul cind acestea sint necesare laboratorului se vor intocmi formele legale de incarcare a gestiunii.
13. Produsele si substantele toxice folosite in farmacii se vor pastra in conformitate cu prevederile Farmacopeei romane in vigoare, in dulapuri speciale fara geam, sub cheie si vor fi prevazute cu semnul "cap de mort" si inscriptia "Separanda" sau "Venena", dupa caz.
Ustensilele ce servesc la manipularea acestora se vor pastra in aceleasi conditii.
Se excepteaza de la prevederile alin. 1 specialitatile farmaceutice ce contin in formula, pe linga substante toxice in doze terapeutice si alte ingrediente, cu actiune terapeutica, precum si preparate galenice oficiale elaborate in farmacie, inclusiv medicamentele sterile cu continut toxic.
Reactivii pot fi pastrati pe rafturile meselor de lucru in laborator, pentru maximum o saptamina de lucru conform specificului de munca respectiv.
14. In unitatile care lucreaza in schimburi si in care se desfasoara activitate cu toxice se va stabili un responsabil cu toxicele pentru fiecare schimb.
15. Raspunderea pastrarii medicamentelor care contin toxice in unitatile sanitare, umane si veterinare, cu exceptia farmaciilor, o are medicul, respectiv medicul veterinar desemnat in acest scop de conducerea unitatii.
Medicamentele se vor pastra in dulapuri speciale incuiate.
16. Produsele si substantele toxice vor fi pastrate in ambalaje corespunzatoare, etichete cu denumirea toxicului si cu semnul "cap de mort".
Sint exceptate de la prevederile alineatului precedent medicamentele (toate formele farmaceutice) care sint incluse in tabelul "Separanda" din Farmacopeea romana in vigoare.
17. Toate depozitele si incaperile in care se depoziteaza substante toxice, precum si perimetrele acestora stabilite de conducerea unitatii, vor fi marcate cu indicatoare avertizoare (pancarte cu semnul "cap de mort" si inscriptia "otrava"); perimetrele depozitelor vor fi stabilite in raport cu gradul de toxicitate al substantelor, vor fi considerate zone interzise si vor fi imprejmuite cu gard din sirma ghimpata sau zid inalt de cel putin 2 metri.
Ambalarea
18. Ambalarea produselor si a substantelor toxice se va face astfel incit sa se asigure o etanseitate perfecta, in recipiente de sticla sau masa plastica, inchise cu capac sau dop, sau in recipiente metalice, dupa ce in prealabil au fost introduse in pungi de hirtie, captusite cu hirtie cerata sau cu material plastic.
Recipientele fragile care contin substante toxice, gazoase sau lichide, vor fi inconjurate de un cadru de metal sau lemn.
Spatiul dintre recipiente si cadru se va umple cu cilti, vata, rumegus sau alte asemenea, incit in cazul cind s-ar sparge ambalajul, continutul sa poata fi absorbit, fara ca sa se distruga materialul absorbant.
Fiecare ambalaj va fi prevazut cu:
a) o banderola de garantie, confectionata dintr-un material rezistent, pe care se va scrie "denumirea si adresa unitatii producatoare";
b) o eticheta purtind denumirea produsului, cantitatea bruto si neto, numarul sarjei de fabricatie, calitate, mentiunea "otrava" si semnul "cap de mort", numarul buletinului de analiza. Eticheta va fi semnata de persoana care a efectuat ambalarea si cintarirea sau va avea numarul indicativ al acesteia si care va raspunde de neconcordanta dintre datele inscrise pe eticheta si cele de pe ambalaj. Ambalajele in care se transporta plante care contin toxice vor fi stantate cu semnul "cap de mort".
Pentru toxicele in doze terapeutice (mici) ambalajul va purta mentiunea "atentie";
c) masuri de protectie in caz de deteriorare a ambalajului sau de raspindire ori evacuare a produsului sub forma de gaz;
d) pe ambalajele produselor sau substantelor toxice autorizate a fi desfacute prin reteaua comerciala catre populatie se vor inscrie extrase din Normele tehnice privind modalitatea de distrugere sau neutralizare a produsului sau substantei in caz de nefolosire, precum si masuri pentru interventii antidot de urgenta;
e) sigiliul unitatii;
f) daca ambalajul este recuperabil sau nerecuperabil, si modul de neutralizare al acestuia.
Produsele sub forma de specialitati farmaceutice vor avea o dunga albastra in diagonala atit pe eticheta produsului, cit si pe ambalajul exterior, precum si mentiunea "se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala".
19. Unitatile beneficiare vor lua masuri de neutralizare a ambalajelor recuperabile sau nerecuperabile in asa fel incit sa impiedice contaminarea mijloacelor de transport si a personalului ce le deserveste.
20. Unitatile care fac expeditia de produse si substante toxice in vederea transportului vor lua masuri de ambalare corespunzatoare si sigilare care sa asigure pastrarea acestora in timpul transportului, pentru a nu contamina mijlocul de transport sau caile publice.
Transportul
21. Ordinul de transport ce se emite de conducerea unitatii, potrivit art. 10, cuprinde:
a) denumirea produselor si substantelor toxice precum si a plantelor care contin toxice, care se transporta;
b) cantitatea bruto si neto;
c) locul de unde urmeaza a fi ridicate in vederea transportului;
d) destinatia;
e) mijlocul de transport;
f) perioada in care se efectueaza transportul;
g) numele delegatului care insoteste transportul.
22. Transportul produselor si substantelor toxice se va face in containere speciale care sa asigure securitatea produselor, iar transportul plantelor uscate care contin toxice se va face in saci-saltele, baloti presati sau lazi.
Plantele medicinale in stare proaspata si cele care se livreaza pentru prelucrarea industriala se vor transporta in mod separat si fara persoane pe incarcatura.
23. Mijloacele de transport contaminate cu substante toxice in timpul transportului vor fi denocivizate de catre beneficiari imediat dupa descarcare.
Manipularea
24. Manipularea si folosirea produselor si substantelor toxice se vor face in conformitate cu prevederile normelor departamentale de protectie a muncii.
25. In fabrici, depozite si laboratoare de analize si control, raspunderea pentru manipularea toxicelor revine unui farmacist sau chimist, desemnat in acest scop de conducerea unitatii.
In depozitele unitatilor comerciale, raspunderea revine unei persoane instruite si desemnate de conducere in acest scop.
26. Conducerile unitatilor care desfasoara activitate cu toxice sint obligate sa preintimpine intoxicatia personalului, populatiei, vegetatiei, animalelor si pasarilor din interiorul in care se efectueaza aceasta activitate, prin asigurarea urmatoarelor masuri:
a) dotarea muncitorilor cu echipament de protectie adecvat (costume speciale, sorturi, manusi, cizme, masca, ochelari), care sa impiedice contactul organismului cu substantele toxice;
b) instalatii de imbaiere a muncitorilor si mijloace de prim-ajutor;
c) folosirea aparaturii in perfecta stare de functionare;
d) pastrarea aparaturii in incaperi speciale si sub cheie;
e) amenajarea locurilor de preparare a solutiilor de substante toxice in asa fel incit sa se evite pericolul de intoxicare;
f) curatirea si decontaminarea locurilor de preparare a solutiilor, aparaturii, a echipamentului de protectie si a ambalajelor;
g) protectia bazinelor naturale de apa, a solului si a aerului.
27. Eliberarea produselor si substantelor toxice din unitatile producatoare cit si din depozite se va face numai pe baza cererii scrise sau notei de comanda a beneficiarului; furnizorul va elibera produsele si substantele toxice numai pe baza de facturi intocmite separat de alte produse.
Documentele de eliberare a produselor si substantelor toxice vor fi semnate citet de insotitorul transportului, atit originalul care insoteste transportul, cit si copia care ramine in unitatea care a eliberat produsul.
In unitatile comerciale autorizate sa desfaca catre populatie produse sau substante toxice, eliberarea acestora se face pe baza documentelor de livrare a marfurilor in comert.
28. Produsele si substantele toxice detinute de unitatile farmaceutice de toate categoriile se vor elibera pe baza de prescriptii medicale emise de medici.
29. La prescrierea produselor si substantelor toxice, medicul este obligat:
a) sa completeze formularul (reteta) cu scris citet, mentionind numele si prenumele, virsta, adresa bolnavului, numarul fisei de consultatie si diagnosticul;
b) sa scrie denumirea medicamentului complet si nu prescurtat;
c) sa scrie cantitatea atit in cifre cit si in litere;
d) sa indice amanuntit modul de intrebuintare, nefiind admis a se scrie "dupa aviz" sau "dupa sfat";
e) sa confirme prin semnatura si parafa eventualele corecturi;
f) sa noteze pe prescriptia medicala "sic volo", daca doza prescrisa depaseste doza maxima admisa.
Prescriptiile vor fi scrise cu cerneala sau pix cu pasta, iar in cazul prescriptiilor care se intocmesc in mai multe exemplare, cu creion chimic sau pix si indigo si vor fi prevazute cu stampila unitatii, semnatura, parafa medicului si data eliberarii.
30. Eliberarea produselor si substantelor toxice a caror evidenta este obligatorie in farmacii (conform pct. 3, partea a III-a din anexa nr. 1) se face sub semnatura primitorului, notindu-se pe prescriptie numarul, seria, data eliberarii si organul emitent al buletinului de identitate.
31. Pentru bolnavii spitalizati, eliberarea medicamentelor care contin toxicele prevazute la partea a III-a, pct. 3, din anexa nr. 1, se va face pe baza condicii de prescriptii medicale sau de aparat. Inscrierea in condici se va face cu creion chimic sau pix cu pasta si indigo sau creion colorat, verificindu-se daca pe copie scrisul apare vizibil, notindu-se numarul patului, numele bolnavului si virsta, denumirea completa a medicamentului, cantitatea in cifre si litere, modul de intrebuintare cu mentionarea dozei si a intervalului de administrat.
Este interzis a se scrie "dupa aviz" sau "dupa sfat". Medicul este obligat sa confirme prin semnatura si parafa eventualele corecturi pe toate exemplarele.
32. In cazul bolnavilor spitalizati, medicamentele toxice specialitati si preparate in ambalaje originale, ramase neconsumate, se restituie farmaciei; restituirea se va face in baza unui proces-verbal, intocmit in 4 exemplare si semnat de catre medicul sef al sectiei, sora medicala sefa si un delegat al compartimentului de contabilitate din unitate.
Procesul-verbal va cuprinde: denumirea medicamentului, cantitatea si valoarea la pret de vinzare, aprobarea restituirii de catre medicul director, viza contabilului unitatii sanitare si numarul de inregistrare la contabilitate.
Un exemplar va ramine medicului sef de sectie, un exemplar se va depune la compartimentul de contabilitate al unitatii sanitare, un exemplar se va preda farmaciei unitatii si un exemplar se va depune la oficiul farmaceutic teritorial odata cu raportul de gestiune.
Restul medicamentelor - formule magistrale, substante ca atare sau preparate galenice in ambalaje neoriginale - nu se vor restitui farmaciei si se vor propune pentru casare, in conformitate cu normele legale in vigoare.
Procesul-verbal de casare va fi aprobat de medicul director si inregistrat la contabilitate; un exemplar se preda medicului sef de sectie, iar un exemplar contabilitatii. Casarea se va efectua de catre comisia pentru casare din unitate.
33. Medicamentele toxice pentru uz veterinar se vor elibera pe baza de prescriptii intocmite conform prevederilor pct. 29 din prezenta anexa, specificindu-se animalul pentru care sint prescrise, numele si adresa posesorului.
34. La primirea unei prescriptii cu medicamente toxice, farmacistul este obligat sa constate daca acesta indeplineste conditiile prevazute la pct. 29 din prezenta anexa si, in caz contrar, sa refuze executarea prescriptiei.
In situatia in care dozele prescrise depasesc pe cele admise, farmacistul va lua legatura cu medicul care a prescris medicamentul, iar atunci cind nu se poate realiza legatura sau in cazuri urgente, pentru depasiri care nu au mentiunea "sic volo" prescriptia se va executa in limitele dozelor prevazute de Farmacopeea romana in vigoare.
35. Farmacistul preparator este obligat sa aplice pe fiecare prescriere, dupa executare, stampila farmaciei cu numarul si data din registrul de copiere al retetelor si sa semneze de executare.
In registrul de copiere al retetelor, in condica de prescriptii medicale, in condica pentru aparat si in extrasul zilnic se vor sublinia cu creion colorat (albastru) produsele si substantele toxice a caror evidenta este obligatorie. In condicile de prescriptii aceste medicamente vor fi subliniate, atit pe unicat cit si pe duplicat, de catre farmacistul care a executat prescriptia.
Prescriptiile medicale care contin toxicele prevazute in anexa nr. 1, partea a III-a, pct. 3, se retin de catre farmacia care a eliberat produsul, repetarea acestora nefiind permisa. La cerere se va putea elibera bolnavului o copie care va fi prevazuta cu stampila farmaciei.
Pentru prepararea medicamentului cu continut toxic raspunde farmacistul care l-a preparat, iar pentru eliberarea lui, cel care l-a eliberat.
Orice modificari facute cu ocazia executarii retetei prescrise vor fi mentionate pe prescriptie.
Produsele si substantele toxice eliberate ca atare sau in solutii concentrate vor purta o eticheta "cap de mort" si mentiunea "otrava", iar medicamentele magistrale care contin substante toxice in doze terapeutice vor fi prevazute cu mentiunea "atentie".
Solutiile de sublimat corosiv preparate in farmacie pentru operatii de dezinfectie trebuie colorate, in mod obligatoriu inainte de eliberare, cu o culoare vie (fuxina, albastru de metilen), avind grija ca atit pe eticheta, cit si in registrul de transcriere al retetelor, sa se indice substanta cu care s-a colorat solutia.
36. Raspunderea folosirii medicamentelor care contin toxice, in unitatile sanitare si veterinare, o are medicul care prescrie tratamentul. Administrarea la bolnavi se face in conformitate cu prescriptia medicului si sub supravegherea acestuia. Aceleasi masuri trebuie respectate in serviciile de consultatii cind se executa diferite tratamente (injectii intramusculare si subcutanate, aplicari de unguente, administrare de medicamente pe cale bucala).
37. Unitatile sanitare, umane si veterinare, care nu au farmacii, pot detine substante toxice sub forma de medicamente conditionate (fiole, comprimate, solutii), iar unitatile veterinare pot detine in plus si urmatoarele substante toxice ca atare:
a) anhidrida arsenioasa si arseniti;
b) cornul de secara (Secala cornutum);
c) degetel (Digitalis purpurea) si alte specii de digitala;
d) emetic (Stibium Kalium tartaricum);
e) fluoruri;
f) mercur (Hydrargyrum) si saruri;
g) oleu de croton (Oleum crotenis);
h) sulfura de carbon (Carboneum sulfuratum);
i) stricnina sulfurica pina la 20 g;
j) strigoaie (Veratrum album si alte specii de Veratrum);
k) veratrina (Veratrinum).
Eliberarea si evidenta acestora se vor face sub raspunderea unui medic desemnat in acest scop.
38. Substantelor toxice primite de catre farmacii sint destinate numai scopurilor medicale umane si veterinare.
Este interzisa eliberarea de catre farmacii a acestor substante pentru alte scopuri.
Scolile si muzeele vor putea cumpara, din depozite, substantele toxice prevazute in programele de invatamint sau necesare pentru conservarea preparatelor de muzeu, pe baza unei cereri din partea directiei scolii sau muzeului, care va purta viza organului local de specialitate al administratiei de stat de pe linga consiliul popular judetean sau al municipiului Bucuresti si aprobarea conducerii oficiului farmaceutic teritorial.
39. In unitatile care desfasoara activitate cu toxice, manipularea acestora se va face cu cea mai mare atentie, intrebuintindu-se echipament si ustensile destinate numai acestui scop si care vor fi pastrate intr-un loc anume fixat.
Spalarea si decontaminarea acestora se vor face separat, sub controlul direct al tehnicianului care raspunde de manipularea toxicelor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016