Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 24 noiembrie 2004  de clasificare a carcaselor de ovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 24 noiembrie 2004 de clasificare a carcaselor de ovine

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.167 din 9 decembrie 2004

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

ART. 1
Carcasele şi semicarcasele de ovine, care provin de la animale sacrificate în abatoare autorizate şi care poartã un marcaj de sãnãtate, conform legislaţiei în vigoare, sunt clasificate şi identificate în conformitate cu prezentele norme tehnice.

CAPITOLUL II
Prezentarea, împãrţirea pe categorii, clasificarea, înregistrarea clasificãrii şi marcarea carcaselor

ART. 2
(1) În sensul prezentelor norme tehnice, urmãtorii termeni se definesc astfel:
- carcasã - corpul întreg al unui animal sacrificat, aşa cum se prezintã acesta dupã sângerare, eviscerare şi jupuire, prezentat fãrã cap (separat la articulaţia atlanto-occipitalã), fãrã membre (separate la nivelul articulaţiei carpo-metacarpiane şi tarso-metatarsiene), fãrã coadã (separatã între cea de-a şasea şi a şaptea vertebrã caudalã), fãrã uger, organe genitale şi ficat. Rinichii şi grãsimea perirenalã sunt incluse în carcasã;
- semicarcasã - produsul obţinut prin separarea carcasei, simetric de-a lungul mijlocului fiecãrei vertebre cervicale, dorsale, lombare şi sacrale şi prin mijlocul sternului şi a simfizei ischiopubiene.
(2) Carcasele de ovine se împart în urmãtoarele categorii:
L - carcase de ovine cu vârsta sub 12 luni (miel);
S - carcase de alte ovine.
(3) Carcasele de ovine se clasificã prin evaluarea:
a) conformaţiei, în conformitate cu anexa nr. 1;
b) stratului de grãsime, în conformitate cu anexa nr. 2.
(4) Carcasele de miei cu greutate mai micã de 13 kg se pot clasifica şi prin evaluarea:
a) greutãţii carcasei;
b) culorii cãrnii - care se determinã pe flancul muşchiului rectus abdominis, conform hãrţii standardizate a culorilor;
c) stratului de grãsime,
în conformitate cu anexa nr. 3.
ART. 3
(1) Rezultatele clasificãrii, respectiv categoria, evaluarea conformaţiei şi a gradului de acoperire cu grãsime, se înscriu, de cãtre clasificator, într-un raport de clasificare, al cãrui model este întocmit de Comisia de clasificare a carcaselor.
(2) Raportul de clasificare se întocmeşte în 3 exemplare: un exemplar este dat deţinãtorului de animale, un exemplar abatorului şi un exemplar rãmâne la clasificator. Abatorul şi clasificatorul trebuie sã pãstreze rapoartele de clasificare timp de 4 ani.
ART. 4
(1) Clasificarea carcaselor şi semicarcaselor se efectueazã cât mai curând posibil dupã tãiere, în maximum o orã, şi se desfãşoarã în abator.
(2) Carcasele sau semicarcasele trebuie identificate. Identificarea se face prin marcare ce indicã categoria, clasa de conformaţie şi acoperirea cu grãsime. Marcarea se face pe pulpã, literele şi cifrele având o înãlţime de 2 cm. Marcarea se face prin ştampilare, folosind un tuş care nu se şterge şi nu este toxic, dupã metode aprobate de autoritatea competentã. Ştampilarea se poate înlocui cu o etichetã nealterabilã şi ferm ataşatã la carcasã.
ART. 5
(1) Preţul pieţei, care urmeazã a fi instituit pe baza baremului de clasificare a carcaselor de ovine, reprezintã preţul comunicat de abator, fãrã T.V.A., plãtit furnizorului pentru animalul livrat la abator.
(2) Preţul se exprimã la 100 kg de carcasã prezentatã conform art. 2, cântãritã şi clasificatã.
(3) Greutatea care se ia în considerare este greutatea carcasei calde, cât mai curând posibil dupã sacrificare, din care se scad 2%.
ART. 6
Clasificarea este verificatã prin inspecţii inopinate ale persoanelor desemnate de Comisia de clasificare a carcaselor. Verificãrile trebuie sã aibã loc cel puţin o datã la 3 luni.
ART. 7
Prezentele norme tehnice se aplicã facultativ, începând cu data de 1 iunie 2006.
ART. 8
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.

ANEXA 1


────────
la normele tehnice
───────────────────


CONFORMAŢIE
Dezvoltarea profilurilor carcaselor, în special a pãrţilor esenţiale (pulpa, spinarea, spata)





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa
conformaţiei Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
S Superioarã Toate profilurile extrem de convexe, dezvoltare muscularã
excepţionalã (tip de carcasã cu muşchi dublu)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E Excelentã Toate profilurile convexe pânã la extrem de convexe,
dezvoltare muscularã excepţionalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
U Foarte bunã Profiluri în general convexe, dezvoltare muscularã foarte bunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R Bunã Profiluri în general drepte, dezvoltare muscularã bunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
O Potrivitã Profiluri de la drepte la concave, dezvoltare
muscularã satisfãcãtoare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P Slabã Profiluri de la concave la foarte concave, dezvoltare
muscularã slabã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2


────────
la normele tehnice
───────────────────

GROSIMEA STRATULUI DE GRĂSIME
Cantitatea de grãsime de pe suprafaţa exterioarã a carcasei şi din cavitatea toracicã





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa stratului
de grãsime Descrierea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Scãzutã Strat de grãsime inexistent sau scãzut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Subţire Strat subţire de grãsime, carnea vizibilã aproape peste tot
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Medie Carnea, cu excepţia pulpei şi a spetei, aproape peste tot
acoperitã cu grãsime; depuneri uşoare de grãsime în cavitatea
toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Mare Carne acoperitã cu grãsime, dar încã vizibilã parţial la pulpã
şi spatã; unele depozite distincte de grãsime în cavitatea
toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Foarte mare Carcasã acoperitã cu un strat gros de grãsime; depozite mari
de grãsime în cavitatea toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3


────────
la normele tehnice
───────────────────

Grila de clasificare a carcaselor de miei cu greutate mai micã de 13 kg





───────────┬─────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────
Categoria │ A │ B │ C
───────────┼─────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────
Greutatea │ ≤ 7 kg │ 7,1-10 kg │ 10,1-13 kg
───────────┼────────┬────────────┼───────┬────────────┼────────────────────────
Calitatea │ I │ II │ I │ II │ I II
───────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┬────────────────
Culoarea │roz │altã culoare│roz │altã culoare│roz │altã culoare
cãrnii │deschis │sau alt │deschis│sau alt │deschis│sau alt strat
│ │strat de │sau roz│strat de │sau │de grãsime
│ │grãsime │ │grãsime │roz │
───────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼───────────────
Clasa de │ │ │ │ │ │
grãsime │ │ │ │ │ │
(*) │(1) (2) │ │(1) (2)│ │(2) (3)│
───────────┴────────┴────────────┴───────┴────────────┴───────┴───────────────


_________
(*) Conform definiţiei din anexa nr. 2.

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016