────────
la normele tehnice
───────────────────
CONFORMAŢIE
Dezvoltarea profilurilor carcaselor, în special a pãrţilor esenţiale (pulpa, spinarea, spata)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa
conformaţiei Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
S Superioarã Toate profilurile extrem de convexe, dezvoltare muscularã
excepţionalã (tip de carcasã cu muşchi dublu)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E Excelentã Toate profilurile convexe pânã la extrem de convexe,
dezvoltare muscularã excepţionalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
U Foarte bunã Profiluri în general convexe, dezvoltare muscularã foarte bunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R Bunã Profiluri în general drepte, dezvoltare muscularã bunã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
O Potrivitã Profiluri de la drepte la concave, dezvoltare
muscularã satisfãcãtoare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
P Slabã Profiluri de la concave la foarte concave, dezvoltare
muscularã slabã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────
la normele tehnice
───────────────────
GROSIMEA STRATULUI DE GRĂSIME
Cantitatea de grãsime de pe suprafaţa exterioarã a carcasei şi din cavitatea toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa stratului
de grãsime Descrierea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Scãzutã Strat de grãsime inexistent sau scãzut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Subţire Strat subţire de grãsime, carnea vizibilã aproape peste tot
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Medie Carnea, cu excepţia pulpei şi a spetei, aproape peste tot
acoperitã cu grãsime; depuneri uşoare de grãsime în cavitatea
toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Mare Carne acoperitã cu grãsime, dar încã vizibilã parţial la pulpã
şi spatã; unele depozite distincte de grãsime în cavitatea
toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Foarte mare Carcasã acoperitã cu un strat gros de grãsime; depozite mari
de grãsime în cavitatea toracicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────
la normele tehnice
───────────────────
Grila de clasificare a carcaselor de miei cu greutate mai micã de 13 kg
───────────┬─────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────
Categoria │ A │ B │ C
───────────┼─────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────
Greutatea │ ≤ 7 kg │ 7,1-10 kg │ 10,1-13 kg
───────────┼────────┬────────────┼───────┬────────────┼────────────────────────
Calitatea │ I │ II │ I │ II │ I II
───────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┬────────────────
Culoarea │roz │altã culoare│roz │altã culoare│roz │altã culoare
cãrnii │deschis │sau alt │deschis│sau alt │deschis│sau alt strat
│ │strat de │sau roz│strat de │sau │de grãsime
│ │grãsime │ │grãsime │roz │
───────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼───────────────
Clasa de │ │ │ │ │ │
grãsime │ │ │ │ │ │
(*) │(1) (2) │ │(1) (2)│ │(2) (3)│
───────────┴────────┴────────────┴───────┴────────────┴───────┴───────────────