Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 24 noiembrie 2004  de clasificare a carcaselor de bovine adulte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 24 noiembrie 2004 de clasificare a carcaselor de bovine adulte

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.147 din 3 decembrie 2004


CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Carcasele şi semicarcasele de bovine adulte, care provin de la animale sacrificate în abatoare autorizate şi care poartã un marcaj de sãnãtate conform legislaţiei în vigoare, sunt clasificate şi identificate în conformitate cu prezentele norme tehnice.
(2) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice este obligatorie pentru toate unitãţile de abatorizare autorizate pentru export în Uniunea Europeanã, fãrã a se ţine seama de prevederile art. 2.
ART. 2
Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie pentru:
a) unitãţile de abatorizare care sacrificã anual, în medie, mai puţin de 20 de bovine adulte/sãptãmânã;
b) vânzãtorii cu amãnuntul care cumpãrã animale vii, care sunt sacrificate pentru ei pe bazã de contract.

CAP. II
Prezentarea, împãrţirea pe categorii, clasificarea, înregistrarea clasificãrii şi marcarea carcaselor
ART. 3
(1) În sensul prezentelor norme tehnice, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) carcasã - corpul întreg al animalului sacrificat, dupã scurgerea sângelui, eviscerare, îndepãrtarea pielii şi:
- fãrã cap şi picioare; capul se separã de carcasã la nivelul articulaţiei atloido-occipitalã şi picioarele se secţioneazã la nivelul articulaţiilor carpo-metacarpiene şi tarso-metatarsiene;
- fãrã organele conţinute în cavitãţile toracicã şi abdominalã, cu sau fãrã rinichi, grãsimea perirenalã şi pelvianã;
- fãrã organele genitale şi fãrã muşchii aferenţi acestora, iar în cazul femelelor, fãrã uger şi grãsimea mamarã;
b) semicarcasã - produsul obţinut prin separarea simetricã a caracasei, astfel cum a fost definitã la lit. a), simetric, prin mijlocul fiecãrei vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale şi prin mijlocul sternului şi simfizei ischiopubiene.
(2) În scopul stabilirii preţurilor pieţei, caracasele vor fi prezentate fãrã înlãturarea grãsimii exterioare şi:
- fãrã rinichi, grãsimea perirenalã şi pelvianã;
- fãrã pilierii diafragmatici şi diafragmã;
- fãrã coadã;
- fãrã mãduva spinãrii;
- fãrã grãsime pe pliul flancului din sfertul posterior;
- fãrã grãsime pe interiorul pãrţii superioare;
- fãrã vena jugularã şi grãsimea adiacentã, gâtul fiind tãiat în conformitate cu regulile sanitare veterinare.
(3) În momentul cântãririi şi clasificãrii caracaselor, unitãţile de abatorizare trebuie sã îndeplineascã prevederile alin. (1) şi (2).
ART. 4
(1) Carcasele de bovine adulte se diferenţiazã în urmãtoarele categorii:
A - carcase de masculi tineri necastraţi, în vârstã de pânã la 2 ani;
B - carcase de alţi masculi necastraţi;
C - carcase de masculi castraţi;
D - carcase de femele care au fãtat;
E - carcase de alte femele.
(2) Carcasele de masculi tineri necastraţi, în vârstã de pânã la 2 ani, vor fi distinse de carcasele altor masculi necastraţi prin gradul de osificare a apofizei vertebrelor dorsale.
(3) La carcasele masculilor tineri necastraţi, în vârstã de pânã la 2 ani, extremitãţile cartilaginoase ale apofizei spinoase a primelor nouã vertebre dorsale nu trebuie sã prezinte semne de osificare.
ART. 5
Carcasele sau semicarcasele de bovine adulte se clasificã imediat dupã cântãrire, prin evaluarea succesivã a:
a) conformaţiei, în conformitate cu anexa nr. 1;
b) gradului de acoperire cu grãsime, în conformitate cu anexa nr. 2.
ART. 6
(1) Rezultatele clasificãrii, respectiv categoria, evaluarea conformaţiei şi a gradului de acoperire cu grãsime, se înscriu de cãtre clasificator într-un raport de clasificare, al cãrui model este întocmit de Comisia de clasificare a carcaselor.
(2) Raportul de clasificare se întocmeşte în 3 exemplare: un exemplar este dat deţinãtorului de animale, unul abatorului şi unul rãmâne la clasificator. Abatorul şi clasificatorul trebuie sã pãstreze rapoartele de clasificare timp de 4 ani.
ART. 7
(1) Identificarea prevãzutã la art. 1 alin. (1) este efectuatã printr-o marcare care indicã categoria, clasa de conformaţie şi stratul de grãsime.
(2) Marcarea se realizeazã prin ştampilare, pe suprafaţa exterioarã a carcasei, cu o cernealã care nu este toxicã, nu se şterge şi care rezistã la cãldurã, conform unei metode aprobate de autoritãţile naţionale competente. Literele şi cifrele trebuie sã aibã înãlţimea de minimum 2 cm.
(3) Marcajele se fac:
a) pe sferturile posterioare, la nivelul capului de muşchi, la înãlţimea celei de-a patra vertebre lombare;
b) pe sferturile anterioare, la 10-30 cm de la tãietura sternului.
(4) Este permisã înlocuirea marcajului prin etichetare în urmãtoarele condiţii:
a) etichetele trebuie sã indice, pe lângã informaţiile prevãzute la alin. (1), numãrul autorizaţiei abatorului, numãrul de identificare sau de sacrificare al animalului, data sacrificãrii şi greutatea caracasei;
b) dimensiunile etichetelor nu pot fi mai mici de 5 x 10 cm;
c) indicaţiile menţionate la lit. a) trebuie sã fie perfect lizibile şi nu este autorizatã nici o modificare ulterioarã;
d) etichetele nu pot fi depozitate şi aplicate decât în unitãţile autorizate, unde se sacrificã animalele;
e) etichetele trebuie sã fie concepute astfel încât sã nu fie posibilã falsificarea şi ruperea lor şi sã fie ataşate ferm pe fiecare sfert, în locurile prevãzute la alin. (3).
(5) Clasificarea şi identificarea trebuie sã se realizeze în cel mult o orã de la începerea operaţiunilor de sacrificare.
(6) Marcajul şi etichetele nu trebuie îndepãrtate înaintea dezosãrii sferturilor.
ART. 8
(1) Preţul pieţei, care urmeazã a fi instituit pe baza baremului de clasificare a carcaselor de bovine adulte, reprezintã preţul comunicat de abator, fãrã T.V.A., plãtit furnizorului pentru animalul livrat la abator.
(2) Preţul se exprimã la 100 kg de caracasã prezentatã conform art. 3 alin. (1) şi (2), cântãritã şi clasificatã.
(3) Greutatea care se ia în considerare este greutatea carcasei calde, cât mai curând posibil dupã sacrificare, din care se scad 2%.
ART. 9
(1) Clasificarea este verificatã prin inspecţii inopinate ale persoanelor desemnate de Comisia de clasificare a carcaselor.
(2) Controalele trebuie efectuate cel puţin de douã ori pe trimestru, în toate unitãţile autorizate care efectueazã clasificarea.
ART. 10
Prezentele norme tehnice se aplicã, începând cu data de 1 iunie 2006, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat, în medie, în anul precedent, peste 20 de bovine/sãptãmânã.
ART. 11
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.


ANEXA 1
la normele tehnice

CONFORMAŢIE
Dezvoltarea profilurilor carcasei şi în special
a pãrţilor esenţiale (coapsã, spinare, spatã)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa de Descrierea Prevederi suplimentare
conformitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- toate profilurile - pulpã: foarte Partea de sus
extrem de convexe puternic rotunjitã, foarte marcatã
- dezvoltare muscularã muşchi dublu, peste simfizã
excepţionalã vizibil separat (simfiza pelvianã)
S (tip de carcasã muşchi - spinare: foarte Crupa foarte
superioarã dublu) latã şi foarte rotunjitã
groasã, pânã la spatã
- spatã: foarte mult
rotunjitã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- toate profilurile - pulpã foarte Suprafaţa
convexe cãtre rotunjitã superioarã
E superconvexe - spinare: largã difuzeazã evident
excelentã - dezvoltare muscularã şi foarte groasã, peste simfizã
excepţionalã pânã la spatã (simfiza pelvianã)
- spatã: foarte Crupa foarte
rotunjitã rotunjitã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- profilurile, - pulpã: rotunjitã Suprafaţa
în general, convexe superioarã
U - dezvoltare muscularã - spinare: largã şi difuzeazã peste
Foarte bunã foarte bunã groasã, pânã la simfizã
spatã (simfiza pelvianã)
- spatã: rotunjitã Crupa rotunjitã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- profilurile, - pulpã: bine Suprafaţa
în general, drepte dezvoltatã superioarã şi
R - dezvoltare muscularã - spinare: groasã, crupa uşor
Bunã bunã dar mai puţin largã rotunjite
cãtre spatã
- spatã: destul
de bine dezvoltatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- profilurile drepte - pulpã: dezvoltare Crupã: profil drept
cãtre concave medie cãtre lipsã
- dezvoltare muscularã dezvoltare
medie
O - spinare: grosime
Satisfãcãtoare medie cãtre lipsã
grosime
- spatã: dezvoltare
medie cãtre aproape
plat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- toate profilurile - pulpã: slab
concave cãtre dezvoltatã
P foarte concave; - spinare: îngustã,
Slabã - dezvoltare muscularã cu oasele vizibile
slabã
- spatã: platã, cu
oasele vizibile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ANEXA Nr. 2
la normele tehnice

GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME
Cantitatea de grãsime din interiorul carcasei şi din cavitatea toracicã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul
de acoperire Descrierea Prevederi suplimentare
cu grãsime
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Scãzutã Acoperirea cu grãsime, Grãsime absentã în cavitatea toracicã
absentã pânã la scãzutã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Subţire Uşoarã acoperire În cavitatea toracicã muşchiul este
cu grãsime; carnea clar vizibil între coaste
vizibilã aproape peste tot
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Medie Carnea, cu excepţia pulpei În cavitatea toracicã muşchiul este
şi a spetei, este aproape încã vizibil între coaste
total acoperitã de grãsime;
mici depozite de grãsime în
cavitatea toracicã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ridicatã Carnea acoperitã cu grãsime, Prezenţa grãsimii pe pulpã este
dar la crupã şi spatã este proeminentã.
încã parţial vizibilã; În cavitatea toracicã muşchiul dintre
unele depozite distincte coaste poate fi infiltrat de grãsime
de grãsime în cavitatea
toracicã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Foarte Întreaga carcasã acoperitã Pulpa este aproape complet acoperitã
mare cu grãsime; depozite mari de grãsime, astfel cã separarea
de grãsime în cavitatea grãsimii nu mai este clar vizibilã.
toracicã În cavitatea toracicã muşchiul dintre
coaste este infiltrat cu grãsime.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016