Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 23 iunie 2004  de clasificare a carcaselor de porci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 23 iunie 2004 de clasificare a carcaselor de porci

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iunie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme tehnice stabilesc reguli privind activitatea de clasificare a carcaselor de porci.
(2) Activitatea de clasificare a carcaselor de porci se realizeazã în unitãţile de abatorizare pentru clasificarea tuturor carcaselor cu greutatea între 50 şi 120 kg, cu excepţia celor provenite de la porcii utilizaţi pentru reproducere.
(3) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie în unitãţile de abatorizare care sacrificã numai porci fãtaţi şi îngrãşaţi în propriile crescãtorii şi care tranşeazã toate carcasele obţinute.

CAP. II
Prezentarea, cântãrirea, clasificarea, înregistrarea clasificãrii şi marcarea carcaselor

ART. 2
(1) În sensul prezentelor norme tehnice, carcasa de porc reprezintã corpul porcului sacrificat, eviscerat, întreg sau secţionat longitudinal, scurs de sânge, fãrã limbã, pãr, copite, organe genitale, osânzã, rinichi şi diafragmã.
(2) Unitãţile de abatorizare trebuie sã asigure ca, la momentul cântãririi şi clasificãrii, carcasele sã fie prezentate în conformitate cu prevederile alin. (1).
ART. 3
(1) Carcasa, aşa cum este definitã la art. 2 alin. (1), se cântãreşte cât mai repede posibil dupã sacrificare şi nu mai târziu de 45 de minute de la înjunghiere.
(2) Greutatea carcasei reci se calculeazã prin aplicarea unui coeficient de conversie la rezultatul obţinut. Greutatea carcasei reci se obţine prin reducerea cu 2,0% din greutatea rezultatã la cald, dupã cel mult 45 de minute de la înjunghierea porcului.
(3) Dacã într-o unitate de abatorizare intervalul de 45 de minute cuprins între înjunghierea şi cântãrirea porcului nu poate fi, în general, respectat, coeficientul de conversie menţionat mai sus va fi ajustat în mod corespunzãtor. Astfel, depãşirea intervalului este posibilã cu condiţia ca reducerea cu 2,0% menţionatã la alin. (2) sã fie diminuatã cu 0,1 puncte pentru fiecare sfert de orã suplimentar de depãşire, chiar dacã acest interval de timp încã nu a trecut.
ART. 4
(1) Carcasele de porci se clasificã, în momentul cântãririi, în funcţie de conţinutul estimat de ţesut muscular.
(2) Valoarea comercialã a carcaselor se determinã prin conţinutul estimat de ţesut muscular, în funcţie de greutatea carcasei.
(3) În sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de ţesut muscular al unei carcase de porc este raportul dintre:
a) greutatea ansamblului de muşchi roşii striaţi, obţinuţi prin disecţie, cu condiţia ca aceştia sã poatã fi separaţi cu ajutorul unui cuţit; şi
b) greutatea carcasei.
(4) Greutatea totalã a muşchilor roşii striaţi este obţinutã fie prin disecţia totalã a carcasei, fie prin disecţia parţialã a carcasei sau prin combinarea disecţiei totale şi parţiale, bazatã pe metode statistice confirmate.
ART. 5
(1) Se aplicã urmãtoarele clase de calitate:


───────────────────────────────────────────────────────────────
Procentul de ţesut muscular din greutatea carcasei Clasa
───────────────────────────────────────────────────────────────
55% şi peste E
50% sau mai mult, dar mai puţin de 55% U
45% sau mai mult, dar mai puţin de 50% R
40% sau mai mult, dar mai puţin de 45% O
sub 40% P
───────────────────────────────────────────────────────────────


(2) Carcasele provenite din sacrificarea scroafelor şi vierilor fac excepţie de la încadrarea în clase.
ART. 6
(1) Rezultatele clasificãrii şi preţul corespunzãtor se înscriu pe raportul de clasificare, al cãrui model este întocmit de Comisia de clasificare a carcaselor şi pus la dispoziţia agenţiilor de clasificare.
(2) Raportul de clasificare se întocmeşte în 3 exemplare: un exemplar este dat deţinãtorului de animale, unul abatorului şi unul rãmâne la clasificator.
ART. 7
(1) Imediat dupã clasificare, carcasele de porci sunt marcate cu litera majusculã care indicã clasa comercialã sau cu procentajul care exprimã conţinutul estimat de ţesut muscular, cu condiţia ca, în acest caz, sã se permitã încadrarea carcaselor în clasele prevãzute la art. 5 alin. (1).
(2) Pe carcasele de porci se pot marca indicaţii care sã precizeze greutatea carcasei, precum şi alte indicaţii în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(3) Literele sau cifrele trebuie sã aibã o înãlţime de cel puţin 2 cm. Marcarea se efectueazã cu o cernealã care nu este toxicã, nu se şterge şi care rezistã la cãldurã sau cu orice alt mijloc de marcare permanent, autorizat de cãtre autoritãţile naţionale competente.
(4) Jumãtãţile de carcasã se marcheazã pe gamba din spate sau pe pulpã.
(5) Este admisã şi utilizarea de etichete, astfel încât sã nu fie posibilã îndepãrtarea accidentalã a acestora.

CAP. III
Metode şi echipamente de clasificare a carcaselor de porci

ART. 8
Metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular din carcasã, pentru a fi omologate şi utilizate ca metode de clasificare a carcaselor de porci, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã se bazeze pe un eşantion reprezentativ al populaţiei porcine din România, care sã cuprindã cel puţin 120 de carcase;
b) conţinutul de ţesut muscular sã fie determinat prin metode de estimare statistice confirmate, bazate pe disecţii şi pe mãsurarea fizicã a mai multor pãrţi anatomice ale carcasei porcului;
c) eroarea rezidualã standard de estimare sã fie sub 2,5.
ART. 9
Metodele utilizate pentru clasificarea carcaselor de porci sunt metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular, prevãzute în anexa la prezentele norme tehnice.
ART. 10
Pot fi omologate şi alte metode şi echipamente de estimare, dupã acceptarea acestora de cãtre Comisia de clasificare.

ANEXĂ
------
la normele tehnice
------------------

METODE ŞI ECHIPAMENTE
utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci

A. Metoda FAT-O-MEATER
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeazã folosindu-se metoda de estimare prezentatã la pct. 2, bazatã pe valori ale mãsurãtorilor realizate cu aparatul FAT-O-MEATER.
2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculeazã pe baza urmãtoarei formule:

Y = 52,2925 - 0,5252 x G(1) + 0,1837 x F(1),

în care:
Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasã;
G(1) : grosimea stratului de slãninã între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã;
F(1) : grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã.
Formula este valabilã pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.
3. Metoda se aplicã, începând cu 1 ianuarie 2005, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/sãptãmânã.

B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeazã folosindu-se metoda de estimare ZP.
2. Procentul de ţesut muscular se calculeazã pe baza urmãtoarei formule:

Y = 50,226 - 0,6105 x S(1) + 0,2148 x S(2),

în care:
Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasã;
S(1) : grosimea slãninii deasupra muşchiului Gluteus medius, inclusiv pielea, determinatã la minimum;
S(2) : grosimea cãrnii în linie dreaptã dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilã pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.
3. Metoda se aplicã, începând cu 1 iulie 2005, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/sãptãmânã.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016