Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 22 noiembrie 2005  privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animala si vegetala si/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale si alti nutrienti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 22 noiembrie 2005 privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animala si vegetala si/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale si alti nutrienti

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 253 din 21 martie 2006
ART. 1
Suplimentele alimentare sunt preparate condiţionat sub formã de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au în compoziţia lor nutrienţi (macro- şi micronutrienţi) şi/sau alte substanţe comestibile care sunt consumate în condiţii definite, în mod suplimentar faţã de aportul alimentar obişnuit.
ART. 2
În categoria produselor definite la <>art. 2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt incluse:
a) extracte animale şi vegetale şi alte produse de origine animalã şi vegetalã procesate;
b) amestecuri de extracte vegetale şi animale, amestecuri ale acestora cu vitamine şi/sau minerale, inclusiv amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu plante medicinale şi aromatice, produse de origine animalã, microorganisme, aminoacizi, grãsimi de origine vegetalã şi animalã şi alţi nutrienţi;
c) produse apicole: polen, pãstura, lãptişor de matcã, propolis, extracte de larve de albine/trântori, alte produse apicole, amestecuri de produse apicole şi/sau amestecuri de produse apicole cu plante medicinale şi aromatice şi/sau alte produse de origine animalã şi/sau uleiuri esenţiale, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi;
d) alte produse dovedite ştiinţific a fi suplimente alimentare, necuprinse în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare şi în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului sãnãtãţii nr. 244/401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sub formã de suplimente alimentare predozate.
ART. 3
Produsele prevãzute la art. 2 pot fi prezentate sub formã de comprimate acoperite şi neacoperite, capsule, jeleuri, paste, bomboane sau batoane, sucuri, siropuri, tincturi, gelule, pulberi ori granule în casete sau pachete, sub formã de lichide prezentate în fiole buvabile ori în flacoane picurãtoare sau nu, care conţin substanţe nutritive cu rol în alimentaţia omului, şi se administreazã numai pe cale oralã.
ART. 4
Produsele prevãzute la art. 2 trebuie sã fie sigure şi sã nu punã în pericol sãnãtatea consumatorului; responsabilitatea pentru punerea pe piaţã a produselor care pun în pericol sãnãtatea consumatorului revine producãtorului, importatorului sau reprezentantului autorizat care notificã produsul pentru a fi comercializat.
ART. 5
(1) Produsele prevãzute la art. 2 se realizeazã din materii prime garantate de furnizori prin declaraţia de conformitate/de origine şi provenienţã, însoţitã de buletine de analizã.
(2) Pentru fabricarea produselor prevãzute la art. 2 se pot utiliza aditivi, adjuvanţi tehnologici, ambalaje admise de reglementãrile în vigoare referitoare la alimente.
(3) Pentru realizarea produselor prevãzute la art. 2 se respectã regulile de bunã practicã şi/sau standardele de calitate ale alimentelor.
(4) Pentru eliminarea oricãrui risc, pe fluxul tehnologic al fiecãrui lot de producţie se monitorizeazã, intern, parametrii de flux a cãror valoare se înregistreazã în documentele de evidenţã care se pãstreazã cel puţin 2 ani.
(5) Pentru fiecare lot al unui produs ce urmeazã a fi comercializat se efectueazã analizele în conformitate cu specificaţia de produs şi cu cerinţele reglementãrilor în vigoare cu privire la alimente.
(6) Trebuie respectate reglementãrile în vigoare privind ambalarea şi etichetarea alimentelor puse pe piaţã în vederea comercializãrii, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) În vederea comercializãrii, producãtorul emite certificatul care atestã calitatea produsului şi buletinul de analizã.
(2) Produsele prevãzute la art. 2 pot fi comercializate în spaţii care îndeplinesc toate cerinţele de igienã necesare siguranţei alimentelor, conform reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 7
Produsele prevãzute la art. 2 se comercializeazã numai în ambalaje destinate special pentru produse alimentare, iar specificaţiile etichetelor se scriu în limba românã. Ambalarea şi etichetarea produselor se realizeazã cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul alimentelor.
ART. 8
Publicitatea produsului se realizeazã conform legii şi trebuie sã fie realã, sã nu inducã în eroare consumatorul, iar calitãţile produsului sã fie prezentate conform compoziţiei produsului. Etichetarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu se vor suprapune cu reglementãrile în domeniu privind punerea pe piaţã a medicamentelor.
ART. 9
(1) Este interzis sã se comercializeze orice produs care intrã în categoria celor prevãzute la art. 2 fãrã o notificare prealabilã a acestuia. În vederea notificãrii se depune dosarul produsului la instituţiile notificatoare prevãzute la art. 11. Certificatul de notificare a produsului se elibereazã în termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii dosarului. Produsul nu poate fi comercializat înainte de data eliberãrii certificatului.
(2) Dosarul de notificare se depune la instituţiile notificatoare în douã exemplare, cu piese identice, dintre care un exemplar, care conţine viza de conformitate cu originalul rãmas la notificator, se restituie producãtorului. Dosarul de notificare cuprinde urmãtoarele:
a) cerere de notificare a produsului;
b) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, în copie;
c) fişa de prezentare a produsului, cu specificaţia cã produsul intrã în categoria celor prevãzute la art. 2, sau, pentru produsele din import, certificatul de conformitate şi ţara de origine;
d) lista ingredientelor produsului (cantitativ şi calitativ);
e) buletin de analize fizico-chimice şi microbiologice eliberat de un laborator acreditat de o terţã parte;
f) eticheta produsului în limba românã;
g) certificat pentru ambalaj, eliberat în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 10
În baza dosarului de notificare instituţia notificatoare elibereazã certificatul notificator al produsului. Certificatul notificator cuprinde urmãtoarele:
a) antetul institutului notificator;
b) seria şi numãrul cu care a fost înregistrat în evidenţele instituţiei notificatoare;
c) data eliberãrii;
d) denumirea produsului pentru care a fost eliberat;
e) datele de identificare a firmei solicitante a notificãrii pentru produsul respectiv;
f) numele, prenumele şi semnãtura persoanei care a propus eliberarea certificatului notificator;
g) numele, prenumele şi semnãtura reprezentantului legal al instituţiei notificatoare, precum şi ştampila acesteia.
ART. 11
(1) Orice produs care intrã în categoria produselor prevãzute la art. 2 este comercializat numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul de Bioresurse Alimentare, Institutul de Sãnãtate Publicã Iaşi, Institutul de Sãnãtate Publicã Cluj-Napoca sau Institutul de Sãnãtate Publicã Timişoara.
(2) Institutul de Bioresurse Alimentare deţine Registrul unic de evidenţã a certificatelor notificatoare ale produselor.
(3) Institutul de Bioresurse Alimentare atribuie celorlalte institute notificatoare seria certificatelor notificatoare care este imprimatã pe acestea, precum şi numerele corespunzãtoare fiecãrui notificator.
(4) Institutele notificatoare transmit lunar la Institutul de Bioresurse Alimentare situaţia centralizatoare a certificatelor notificatoare eliberate.
ART. 12
(1) Numãrul dosarului de notificare este utilizat în toate documentele comerciale, inclusiv în numerotarea certificatului notificator al produsului.
(2) În termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii dosarului de notificare, institutul notificator transmite în scris solicitantului certificatul notificator.
ART. 13
(1) Pânã la data de 2 a lunii urmãtoare, Institutul de Bioresurse Alimentare va întocmi lista certificatelor notificatoare eliberate, precum şi lista dosarelor de notificare nesoluţionate, pe care le transmite în scris Comitetului tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrului sãnãtãţii şi al ministrului economiei şi comerţului nr. 412/518/1.080/2004.
(2) Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale şi aromatice analizeazã, evalueazã şi decide din punct de vedere tehnic mãsurile privind dosarele de notificare pentru care nu s-au eliberat certificate.
(3) Lista produselor notificate se afişeazã pe site-ul Institutului de Bioresurse Alimentare.
(4) Suplimentul alimentar notificat o datã de cãtre un agent economic producãtor, importator sau reprezentant autorizat al producãtorului la unul dintre institutele prevãzute la art. 11 alin. (1) nu mai necesitã o altã notificare. Notificãrile eliberate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin rãmân valabile.
ART. 14
(1) Supravegherea şi controlul pe piaţã al produsului se realizeazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind alimentele de cãtre organismele cu atribuţii de control, în funcţie de atribuţiile specifice: Ministerul Sãnãtãţii, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(2) Încãlcarea prevederilor legale constatate pe parcursul controalelor se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare pentru produsele alimentare.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016