Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 7 din 14 mai 2002  privind transferurile de fonduri in cadrul unei retele cooperatiste de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME nr. 7 din 14 mai 2002 privind transferurile de fonduri in cadrul unei retele cooperatiste de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 452 din 27 iunie 2002
Având în vedere prevederile art. 21 alin. 1 lit. e), f) şi g), art. 104 lit. f), g) şi h), art. 105 lit. j), art. 159 alin. 3, ale <>art. 160 şi 161 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 272/2000 ,
în temeiul prevederilor <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale <>art. 285 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 , modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 272/2000 ,

Banca Nationala a României emite prezentele norme.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme reglementeazã cadrul general de desfãşurare a transferurilor de fonduri şi a decontãrii pe baza bruta a acestora prin sistemul de transfer de fonduri organizat în cadrul unei reţele cooperatiste de credit, denumita în continuare reţea.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificatia prevãzutã în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 272/2000 , denumita în continuare ordonanta.
(2) În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) decontare pe baza bruta - decontarea instrucţiunilor de transfer de fonduri care are loc prin procesare individualã, instrucţiune cu instrucţiune, în limita disponibilitãţilor din contul curent al plãtitorului;
b) instrucţiune de plata - un ordin sau un mesaj prin care se solicita efectuarea unui transfer de fonduri în favoarea beneficiarului;
c) participanţi - cooperativele de credit şi casa centrala la care acestea sunt afiliate, autorizate de Banca Nationala a României sa funcţioneze în conformitate cu ordonanta, care au acces la sistemul de transfer de fonduri intraretea;
d) sistem de transfer de fonduri intraretea - ansamblul regulilor comune şi procedurilor standardizate, fundamentate pe reglementãrile-cadru ale casei centrale, convenite de participanţi în baza unui acord standardizat, în vederea transmiterii şi decontãrii obligaţiilor bãneşti apãrute între organizaţiile cooperatiste de credit ale aceleiaşi reţele şi/sau alţi beneficiari, titulari de cont la aceste organizaţii cooperatiste de credit;
e) unitate a organizaţiei cooperatiste de credit :
1. o unitate a casei centrale, respectiv sediul casei centrale sau cel al sediului secundar al acesteia; sau
2. o unitate a cooperativei de credit, respectiv sediul cooperativei de credit sau cel al punctului de lucru al acesteia;
f) unitate iniţiatoare a casei centrale - unitate a casei centrale care iniţiazã o instrucţiunile de plata în nume propriu sau în numele clienţilor sãi;
g) unitate destinatara a casei centrale - unitate a casei centrale care accepta o instrucţiune de plata în nume propriu sau în numele clienţilor sãi;
h) ziua T - ziua bancarã în care are loc decontarea transferului de fonduri în cadrul sistemului de transfer de fonduri intraretea.

CAP. 2
Cadrul operational al sistemului de transfer de fonduri intraretea

SECŢIUNEA 1
Condiţiile de funcţionare a sistemului de transfer de fonduri intraretea

ART. 3
Casa centrala a cooperativelor de credit are obligaţia sa organizeze şi sa implementeze un sistem de transfer de fonduri intraretea care sa asigure decontarea pe baza bruta a operaţiunilor de plati şi încasãri desfãşurate în cadrul reţelei, conform prevederilor prezentelor norme.
ART. 4
Casa centrala rãspunde de administrarea şi operarea sistemului de transfer de fonduri intraretea.
ART. 5
(1) Cooperativele de credit autorizate de Banca Nationala a României au obligaţia sa detina conturi curente în moneda nationala deschise la casa centrala la care acestea sunt afiliate, conform prevederilor ordonanţei.
(2) Fiecare cooperativa de credit autorizata de Banca Nationala a României trebuie sa participe la sistemul de transfer de fonduri intraretea, accesul la acesta realizandu-se numai prin intermediul casei centrale sau al sediului secundar al acesteia la care este arondata teritorial, conform reglementãrilor-cadru emise de casa centrala.
ART. 6
Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa funcţioneze pe baza regulilor şi a procedurilor interne cuprinse în reglementãrile-cadru elaborate de casa centrala, cu respectarea reglementãrilor Bãncii Naţionale a României în domeniu. Aceste reguli şi proceduri ale sistemului de transfer de fonduri intraretea trebuie sa fie clare şi uşor de aplicat, astfel încât sa permitã cooperativelor de credit şi casei centrale o buna înţelegere şi gestionare a riscurilor la care sunt expuse prin participare.
ART. 7
Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa asigure decontarea pe baza bruta a transferului de fonduri, cel mai târziu la sfârşitul zilei în care acesta a fost initiat de cãtre cooperativa de credit sau de unitatea casei centrale.
ART. 8
(1) Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa asigure procesarea, stocarea şi arhivarea datelor privind transferurile de fonduri efectuate în cadrul reţelei.
(2) Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa asigure un grad ridicat de securitate şi siguranta operationala în vederea prevenirii accesului neautorizat la acesta şi protejãrii confidenţialitãţii, autenticitatii şi integritãţii datelor privind transferul de fonduri în timpul procesarii, stocãrii şi arhivarii datelor.
(3) Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa dispunã de soluţii pentru finalizarea la timp a procesarii şi decontãrii zilnice a transferurilor de fonduri în cazul apariţiei unor situaţii neprevãzute.
ART. 9
Înregistrarea transferului de fonduri în contabilitatea casei centrale şi a cooperativelor de credit se va realiza în ziua decontãrii transferului de fonduri.
ART. 10
(1) Sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa prevadã şi sa detina un sistem de procesare alternativa în caz de perturbari, disfunctionalitati ale sistemului de transfer de fonduri intraretea şi de recuperare a datelor în caz de dezastru şi care sa nu rejecteze informaţiile prelucrate în ciclul de procesare întrerupt ca urmare a producerii unui eveniment.
(2) În cazul perturbarii sau al disfunctionalitatii sistemului de transfer de fonduri intraretea operatorul acestuia trebuie sa activeze, într-un termen maximal de 3 ore de la producerea evenimentului, procedurile de funcţionare a sistemului de procesare alternativa şi de recuperare a datelor în caz de dezastru, astfel încât sa se respecte prevederile art. 7.
(3) Sistemul de procesare alternativa trebuie sa asigure preluarea şi continuarea ciclului de procesare întrerupt, începerea, desfãşurarea, finalizarea unui ciclu de procesare şi decontarea inclusiv a transferului de fonduri initiat în ciclul de procesare întrerupt şi sa asigure comutarea activitãţii de transfer de fonduri cãtre sistemul de transfer de fonduri intraretea dupã ce acesta a redevenit operational.
ART. 11
Participanţii la sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie sa îndeplineascã din punct de vedere al cerinţelor tehnice cel puţin urmãtoarele condiţii:
a) resurse tehnice adecvate care sa asigure transferul de fonduri şi decontarea acestuia;
b) capacitatea de a relua procesul de transfer de fonduri în termenul menţionat la art. 10;
c) conectivitate în vederea transmiterii plãţilor la sistemul de transfer de fonduri intraretea;
d) personal calificat pentru operarea sistemului de transfer de fonduri intraretea.
ART. 12
În vederea limitãrii riscului de decontare casa centrala a cooperativelor de credit are urmãtoarele obligaţii:
a) sa dispunã de un sistem de evidenta şi gestiune care sa permitã în permanenta înregistrarea în conturile curente deschise în evidentele sale pe numele cooperativelor de credit a operaţiunilor de plati şi încasãri efectuate de acestea;
b) sa detina un sistem de control şi supraveghere a transferurilor de fonduri efectuate între cooperativele de credit prin intermediul sau, respectiv prin sediile sale secundare, precum şi a transferurilor de fonduri efectuate în cadrul unei cooperative de credit;
c) sa verifice în permanenta respectarea de cãtre cooperativele de credit afiliate a dispoziţiilor legale în vigoare, a reglementãrilor-cadru şi a procedurilor interne existente, precum şi a reglementãrilor Bãncii Naţionale a României.
ART. 13
Cooperativele de credit trebuie sa aibã aceleaşi drepturi şi obligaţii privind accesul şi participarea la sistemul de transfer de fonduri intraretea pe principii nediscriminatorii.
ART. 14
Instrumentul de plata utilizat în cadrul sistemului de transfer de fonduri intraretea este ordinul de plata.
ART. 15
(1) Organizaţiile cooperatiste de credit au obligaţia sa colecteze şi sa difuzeze în cadrul sistemului de transfer de fonduri intraretea informaţia privind iniţierea şi, respectiv, acceptarea instrucţiunilor de plata în cadrul intervalelor maximale precizate în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Instrucţiunile de plata în cadrul unei reţele cooperatiste de credit se executa în mod obligatoriu conform schemei de circuit prezentate în anexa nr. 1, în situaţia în care:
a) clientul plãtitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la cooperative de credit diferite din cadrul aceleiaşi reţele, situate în aceeaşi localitate cu sediul secundar la care sunt arondate teritorial (ambele cooperative sunt arondate la acelaşi sediu secundar);
b) clientul plãtitor are contul deschis la o cooperativa de credit situata în aceeaşi localitate cu sediul secundar la care este arondata, iar clientul beneficiar are contul deschis la o cooperativa de credit situata în alta localitate decât sediul secundar la care este arondata (ambele cooperative sunt arondate la acelaşi sediu secundar);
c) clientul plãtitor are contul deschis la o cooperativa de credit situata în alta localitate decât sediul secundar la care este arondata, iar clientul beneficiar are contul deschis la o cooperativa de credit situata în aceeaşi localitate cu sediul secundar la care este arondata (ambele cooperative sunt arondate la acelaşi sediu secundar);
d) clientul plãtitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la cooperative de credit diferite situate în alta localitate decât sediul secundar la care sunt arondate (ambele cooperative sunt arondate la acelaşi sediu secundar).
(3) Instrucţiunile de plata în cadrul unei reţele cooperatiste de credit se executa în mod obligatoriu conform schemei de circuit prezentate în anexa nr. 2, în situaţia în care:
a) clientul plãtitor şi clientul beneficiar au conturi deschise la cooperative de credit arondate la sedii secundare diferite; cooperativele de credit sunt situate în aceeaşi localitate cu sediile secundare la care sunt arondate;
b) clientul plãtitor are cont deschis la cooperativa de credit situata în aceeaşi localitate cu sediul secundar la care este arondata, iar clientul beneficiar are cont deschis la o cooperativa de credit situata în alta localitate decât sediul secundar la care este arondata; cooperativele de credit sunt arondate la sedii secundare diferite;
c) clientul plãtitor are cont deschis la cooperativa de credit situata în alta localitate decât sediul secundar la care este arondata, iar clientul beneficiar are cont deschis la o cooperativa de credit situata în aceeaşi localitate cu sediul secundar la care este arondata; cooperativele de credit sunt arondate la sedii secundare diferite;
d) clientul plãtitor şi clientul beneficiar au conturi deschise la cooperative de credit arondate la sedii secundare diferite; cooperativele de credit sunt situate în alte localitãţi decât sediile secundare la care sunt arondate.

SECŢIUNEA a 2-a
Desfãşurarea decontãrii în cadrul sistemului de transfer de fonduri intraretea

ART. 16
În cadrul unei reţele decontarea transferurilor de fonduri între cooperativele de credit afiliate se va realiza de cãtre casa centrala astfel:
a) intrasediu pentru transferurile de fonduri între cooperativele de credit arondate la aceeaşi unitate a casei centrale, generate de operaţiuni dispuse de titularii de cont sau de operaţiunile proprii ale cooperativelor de credit;
b) intersedii pentru transferurile de fonduri între cooperativele de credit arondate la unitãţi diferite ale casei centrale, generate de operaţiuni dispuse de titularii de cont sau de operaţiunile proprii ale cooperativelor de credit.
ART. 17
Cooperativa de credit va transmite instrucţiunile de plata ordonate de clienţi sau cele în nume propriu cãtre casa centrala sau sediul secundar al acesteia la care este arondata, în vederea procesarii şi decontãrii lor, în original sau pe suport electronic, luându-se toate mãsurile necesare privind asigurarea confidenţialitãţii, integritãţii şi autentificarea instrucţiunilor de plata transmise.
ART. 18
În cazul instrucţiunilor de plata transmise pe suport electronic de cooperativa de credit cãtre casa centrala sau sediul secundar la care este arondata, aceasta are obligaţia de a transmite, imediat ce instrucţiunea de plata a fost transmisã pe suport electronic, şi documentul de decontare în original, întocmit în nume propriu, la care va anexa un exemplar al instrumentului de plata întocmit de client sau în nume propriu, dupã caz.
ART. 19
Instrucţiunile de plata primite în original sau pe suport electronic de casa centrala sau de un sediu secundar al acesteia vor fi procesate, instrucţiune cu instrucţiune, în ordinea cronologicã a receptionarii lor de la cooperativele de credit.
ART. 20
În situaţia insuficienţei disponibilului în contul curent al cooperativei de credit, instrucţiunile de plata transmise de aceasta vor fi procesate de cãtre casa centrala sau sediul secundar al acesteia care gestioneazã contul curent al cooperativei de credit pe baza unor criterii de selecţie, ordonare şi procesare în vederea decontãrii, stabilite în reglementãrile-cadru elaborate de casa centrala.
ART. 21
În vederea efectuãrii decontãrii transferului de fonduri între cooperativele de credit arondate la unitãţi distincte ale casei centrale sau a transferului de fonduri între unitãţile casei centrale, unitatea iniţiatoare a casei centrale va transmite pe suport electronic, prin modem, la centrul de procesare, stocare şi arhivare din cadrul casei centrale instrucţiunile de plata corespunzãtoare plãţilor iniţiate de clienţi sau celor în nume propriu, urmând ca centrul de procesare sa directioneze instrucţiunile de plata cãtre unitatea destinatara a casei centrale.
ART. 22
Decontarea finala a transferului de fonduri va fi efectuatã de cãtre casa centrala pe baza bruta, în aceeaşi zi bancarã în care acesta a fost initiat de cãtre participantul la sistemul de transfer de fonduri intraretea, în limita disponibilului din contul acestuia.
ART. 23
La nivelul casei centrale şi al sediilor sale secundare trebuie sa existe mijloace de control privind transmiterea şi receptionarea instrucţiunilor de plata între unitãţile casei centrale, precum şi de evidenta şi control privind efectuarea transferurilor de fonduri între unitãţile casei centrale. Aceste mijloace de control trebuie sa asigure, cel mai târziu la sfârşitul zilei în care a fost initiata instrucţiunea de plata de cãtre casa centrala sau sediul secundar al acesteia, identificarea eventualelor cazuri de neconfirmari sau erori de transmitere a datelor privind instrucţiunile de plata, precum şi notificarea imediata a cazurilor de neconfirmare a instrucţiunilor de plata şi a erorilor detectate cãtre casa centrala, în vederea soluţionãrii lor.

SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea sistemului de transfer de fonduri intraretea, mãsuri de remediere şi sancţiuni

ART. 24
Casa centrala va monitoriza cooperativele de credit afiliate în vederea prevenirii disfunctionalitatilor de ordin operational care pot surveni în cadrul sistemului de transfer de fonduri intraretea, fiind responsabilã atât de soluţionarea acestora, cat şi de stabilirea modului de acoperire de cãtre participanţii la sistemul de transfer de fonduri intraretea a eventualelor pagube.
ART. 25
(1) Casa centrala va stabili în reglementãrile-cadru:
a) responsabilitãţile participanţilor la sistemul de transfer de fonduri intraretea;
b) mãsurile întreprinse în situaţia în care un participant nu îşi poate duce la îndeplinire responsabilitãţile conferite de calitatea pe care o deţine la sistemul de transfer de fonduri intraretea.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentelor norme atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a mãsurilor prevãzute la art. 189, 190 şi 191 din ordonanta.
ART. 26
Casa centrala va notifica Bãncii Naţionale a României orice incident survenit în cadrul sistemlui de transfer de fonduri intraretea, în termen de 5 zile de la data constatãrii producerii acestuia, şi sancţiunea aplicatã, în termen de 5 zile de la data aplicãrii acesteia.
ART. 27
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de cãtre organizaţiile cooperatiste de credit atrage întreprinderea de cãtre Banca Nationala a României a mãsurilor de remediere şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la cap. 7 "Mãsuri de remediere şi sancţiuni" din titlul IV "Dispoziţii comune" din ordonanta.

CAP. 3
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 28
Sistemul de transfer de fonduri intraretea al organizaţiilor cooperatiste de credit din cadrul unei reţele, care se vor constitui sau vor rezulta prin reorganizarea organizaţiilor cooperaţiei de credit existente, în conformitate cu prevederile cap. 1 secţiunea 1 din titlul X "Dispoziţii tranzitorii" din ordonanta, va trebui sa funcţioneze în termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Nationala a României.
ART. 29
În termen de 12 luni de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare de cãtre organizaţiile cooperatiste de credit din cadrul unei reţele casele centrale au obligaţia sa realizeze conectarea la Reţeaua de comunicaţii interbancare.
ART. 30
Casa centrala din cadrul unei reţele trebuie sa stabileascã prin reglementãri-cadru condiţiile şi modul de desfãşurare a transferului de fonduri la nivelul cooperativei de credit afiliate.
ART. 31
Orice amendament adus reglementarilorcadru privind sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie notificat de cãtre casa centrala Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a amendamentului.
ART. 32
Orice amendament al reglementãrilor-cadru privind sistemul de transfer de fonduri intraretea trebuie adus la cunostinta fiecãrei cooperative de credit afiliate de cãtre casa centrala, cu cel puţin 10 zile bancare înainte de data intrãrii în vigoare a amendamentului.
ART. 33
Implementarea modificãrilor aduse desfãşurãrii transferului de fonduri intraretea se va efectua în afarã orarului de lucru, în vederea evitãrii propagarii riscului sistemic în cadrul reţelei.
ART. 34
Prevederile prezentelor norme se aplica în mod corespunzãtor şi celorlalţi titulari de cont ai casei centrale care desfãşoarã operaţiuni de plati şi încasãri, alţii decât cooperativele de credit.
ART. 35
La elaborarea reglementãrilor-cadru emise de casa centrala privind desfãşurarea transferului de fonduri între cooperativele de credit afiliate la casa centrala se vor avea în vedere prevederile prezentelor norme şi nu se vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevãzute de aceste norme.
ART. 36
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI
DE ADMINISTRAŢIE AL
BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU



ANEXA 1

CIRCUITUL INSTRUCŢIUNII DE PLATA
aferent transferului de fonduri între
cooperativele de credit arondate teritorial
la aceeaşi unitate a casei centrale

┌────────────────┐
│ Casa centrala/ │
^│Sediul secundar │
T / └────────────────┘
/ T
/
/ v
┌───────────────┐ ┌───────────────┐
│Coop. de credit│ │Coop. de credit│
│ plãtitoare │ │ beneficiara │
└───────────────┘ └───────────────┘
^ │
│ │
(1) │ T-1 (2) │ T
│ │
│ v
┌───────┴────────┐ ┌──────────────────┐
│Client plãtitor │ │Client beneficiar │
└────────────────┘ └──────────────────┘



(1) - data debitarii clientului plãtitor
(2) - data creditarii contului clientului beneficiar



ANEXA 2


CIRCUITUL INSTRUCŢIUNII DE PLATA
aferent transferului de fonduri între cooperativele
de credit arondate teritorial la unitãţi distincte
ale casei centrale

┌────────────────┐
│ Casa centrala │
^│ │
/ └────────────────┘
/ / ^
T / /
/ / T
/ /
/ /
/ / T T v
┌───────────────┐ / ┌───────────────┐
│Sediul secundar│ / │Sediul secundar│
│ plãtitor │ / │ beneficiar │
└───────────────┘ / └───────────────┘
│ │ / │ │
│ │v │ │
└───────────────┘ ───────────────────────── > └───────────────┘
^ │
│T │T
│ v
┌───────────────┐ ┌───────────────┐
│Coop. de credit│ │Coop. de credit│
│ plãtitoare │ │ beneficiara │
└───────────────┘ └───────────────┘
^ │
│ │
(1) │ T-1 (2) │ T
│ │
│ v
┌───────┴────────┐ ┌──────────────────┐
│Client plãtitor │ │Client beneficiar │
└────────────────┘ └──────────────────┘

(1) - data debitarii contului clientului plãtitor
(2) - data creditarii contului clientului beneficiar


NOTA - C.T.C.E. PIATRA-NEAMT
Anexele 1 şi 2 sunt prezentate în Monitorul Oficial al României,
Partea I, Nr. 452/27.06.2002 la pag. 14-15.


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016