Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 32 din 10 ianuarie 1992  de control valutar asupra incasarilor din activitatea de export    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME nr. 32 din 10 ianuarie 1992 de control valutar asupra incasarilor din activitatea de export

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 30 ianuarie 1992
1. Agenţii economici, indiferent de forma de organizare, care efectueazã operaţiuni de export, sînt obligaţi sa le încaseze prin bãnci comerciale autorizate sa funcţioneze în România, pe baza de documente întocmite şi aprobate de organele competente, conform legii.
2. Bãncile comerciale din România prin care se deruleazã operaţiuni de export vor verifica întocmirea corecta a documentelor de cãtre agenţii economici, în conformitate cu clauzele din contractele externe, normele şi uzanţele bancare externe, precum şi cu prevederile din prezentele norme.
3. Începînd cu data aplicãrii prezentelor norme, pentru mãrfurile livrate la export, agenţii economici exportatori, indiferent de forma de organizare, vor întocmi "Declaraţia de încasare valutarã", document care este destinat urmãririi încasãrilor valutare din exporturile de mãrfuri.
Modelul, precum şi modul de completare şi utilizare a acestui document sînt prevãzute în anexa nr.1 la prezentele norme.
4. Organele vamale româneşti nu vor efectua vamuirea şi nu vor permite trecerea frontierei de stat a mãrfurilor pentru care nu sînt prezentate exemplarele 2, 3 şi 4 ale formularului de declaraţie de încasare valutarã vizate de banca comercialã, precum şi în cazurile în care se constata neconcordante între datele din aceasta declaraţie şi celelalte documente ce se prezintã la controlul vamal, potrivit reglementãrilor în vigoare.
5. Bãncile comerciale prin care se deruleazã exporturi de mãrfuri vor urmãri completarea de cãtre exportatori, în mod corespunzãtor, a datelor în declaraţiile de încasare valutarã şi vor asigura transmiterea acestui document Oficiului de Control al Devizelor din Banca Nationala a României în momentul remiterii documentelor de încasare la extern pentru exportul respectiv.
De asemenea, bãncile comerciale vor urmãri sistematic realizarea încasãrilor din exporturi la termenele şi în cuantumul înscris în declaraţiile de încasare valutarã, conform celor prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme.
6. Deţinerea şi utilizarea de cãtre agenţii economici, indiferent de forma de organizare, de disponibilitati valutare în conturi bancare în strãinãtate se pot face numai în cazuri excepţionale, cu autorizarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României - Oficiul de Control al Devizelor.
7. Prezentele norme se aplica începînd cu data de 1 februarie 1992.

Viceguvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Vladimir Soare



ANEXA 1
MODEL

de formular de declaraţie de încasare valutarã
Exportator..............................
Adresa..................................
Telefon.................................



DECLARAŢIE DE ÎNCASARE VALUTARĂ
Seria..............Nr. ..............


1. Numãrul şi data contractului de export...............................
2. Numãrul şi data licenţei de export...................................
3. Felul mãrfii ce urmeazã a fi livrata la export conform contractului
de export
..........................................................................
- Cantitate în U.M....................................................
- Preţ per U.M. ......................................................
- Valoare în valuta...................................................
4. Numãrul şi data declaraţiei vamale de export.........................
5. Specificaţia mãrfurilor vamuite
- Felul mãrfii.......................................................
- Cantitatea U.M. ...................................................
- Preţ per U.M. .....................................................
6. Numãrul şi data facturii interne...............valoare..........(lei)
7. Numãrul şi data facturii externe...............valoare...............
8. Clientul extern..................ţara............oraşul...............
9. Modalitatea de încasare conform contractului extern...................
10. Termen de încasare de la extern.......................................
11. Banca comercialã din România prin contul cãreia se încaseazã exportul.....
..........................................................................

12. Banca strãinã la care se încaseazã exportul..........................
Declaram pe proprie rãspundere ca datele de mai sus corespund realitãţii.

Director (Preşedinte), Contabil şef (şef serviciu),


.......................... ..................................
(numele, ştampila, semnatura) (nume, semnatura)


Localitatea......................
Data.............................



VIZAT
Banca..............................Vama....................................
(denumire, semnatura, ştampila) (denumire, semnatura, ştampila)
Data...............................Data....................................




(VERSO)

INSTRUCŢIUNI
de completare şi utilizare a formularului
- Toate cele patru exemplare ale prezentului formular, completate de exportator cu datele prevãzute, din care minimum cele de la pct. 1, 2, 3, 8, 9 şi 11, se prezintã de cãtre exportator bãncii comerciale prin intermediul cãreia se va derula exportul, anterior vamuirii mãrfii.
Banca comercialã vizeazã cele patru exemplare în spaţiul destinat acestui scop, retine exemplarul 1 şi restituie exportatorului exemplarele 2, 3 şi 4.
- Exemplarele 2, 3 şi 4, vizate de banca comercialã şi completate de exportator cu datele de la pct.5 din formular cu ocazia vamuirii, se prezintã organelor vamale care, dupã efectuarea controlului vamal, completeazã datele de la pct. 4 din formular şi le vizeazã în spaţiul destinat vãmii.
Exemplarul 2 se retine de vama, iar exemplarele 3 şi 4 se restituie exportatorului.
- O data cu întocmirea documentelor de export ce se introduc la banca, exportatorul va completa restul de date în exemplarele 3 şi 4 ale declaraţiei de încasare valutarã. Exemplarul 3 al acestei declaraţii se va transmite de banca comercialã Oficiului de Control al Devizelor din Banca Nationala a României în momentul remiterii documentelor de încasare la extern, iar exemplarul 4 rãmîne la exportator.
- În cazul unor poziţii numeroase de mãrfuri, se va ataşa un exemplar din specificaţia mãrfurilor, facindu-se menţiunea: "conform specificatiei anexate" la pct. 3 şi, respectiv, 5 din declaraţia de încasare valutarã.
- Pentru modalitãţile de încasare: cliring, barter sau orice alta forma de compensaţie fãrã încasare valutarã efectivã, la pct. 9 din declaraţie se vor mentiona numãrul şi data acordului comercial, organul care l-a încheiat din partea romana şi, dupã caz, aranjamentul bancar, în cadrul cãruia s-a efectuat livrarea de export.
- Pct. 12 se completeazã pentru situaţiile în care exportatorul are deschis cont în strãinãtate conform pct. 6 din norme.
În aceste cazuri, exportatorul va anexa în fotocopie la exemplarul 3 al declaraţiei de încasare valutarã autorizaţia Bãncii Naţionale a României pentru contul din strãinãtate.
- În cazul în care exportul nu se mai efectueazã, exportatorul este obligat sa depunã la banca comercialã exemplarele 2, 3 şi 4 ale declaraţiei de încasare valutarã în vederea anulãrii. Banca comercialã va remite toate cele patru exemplare Oficiului de Control al Devizelor din Banca Nationala a României.
ANEXA 2
MODUL

de urmãrire de cãtre bãncile comerciale a încasãrilor de exporturi prevãzute în declaraţiile de încasare valutarã
1. Bãncile comerciale vor tine pentru fiecare agent economic exportator evidenta declaraţiilor de încasare valutarã vizate, prin intermediul cãreia se va urmãri depunerea la banca a documentelor de încasare la extern de cãtre exportatori.
Poziţiile pentru care exportatorii nu au depus la banca, potrivit normelor şi uzantelor bancare, documentele de încasare de la extern a exportului declarat prin exemplarul 1 al declaraţiei de încasare valutarã vor fi analizate de bãncile comerciale şi soluţionate operativ de exportatorii în cauza.
Cazurile rãmase nesolutionate vor fi raportate de bãncile comerciale Bãncii Naţionale a României - Oficiul de Control al Devizelor, dupã urmãtorul model:
SITUAŢIA

exporturilor declarate pentru care nu s-au depus la banca documentele de încasare de la extern
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Exportator Nr. declaraţie de Suma exportului conform Observaţii
crt. încasare valutarã exemplarului 1 al declara-
tiei de încasare valutarã
-------------------------------------------------------------------------------


Director,


La aceasta situaţie se anexeazã, în fotocopie, exemplarul 1 al declaraţiilor de încasare valutarã, precum şi o nota conţinînd informaţiile rezultate în urma analizei efectuate de banca comercialã asupra cauzelor neprezentarii la banca a documentelor de încasare de la extern a exporturilor în cauza.
2. La primirea avizãrii din partea bãncii corespondente asupra încasãrii sumei în contul sau, banca comercialã va transmite Oficiului de Control al Devizelor din Banca Nationala a României, prin telex, în termen de 24 de ore:
- denumirea exportatorului;
- seria şi numãrul declaraţiei de încasare valutarã;
- suma în valuta încasatã;
- data cînd a avut loc încasarea valutei.
3. Bãncile comerciale vor organiza sistemul propriu de lucru cu unitãţile lor teritoriale (sucursale, filiale, agenţii) privind:
- dotarea cu formulare de declaraţii de încasare valutarã;
- depunerea şi viza declaraţiilor de încasare valutarã la aceste unitãţi în cazul exporturilor din raza lor teritorialã;
- transmiterea declaraţiilor de încasare valutarã la centrala bãncii comerciale.
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016