Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME - N.R.V.9 din 23 decembrie 1997  privind controlul valutar asupra incasarilor din exporturi si din celelalte operatiuni cu strainatatea - N.R.V.9    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME - N.R.V.9 din 23 decembrie 1997 privind controlul valutar asupra incasarilor din exporturi si din celelalte operatiuni cu strainatatea - N.R.V.9

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 395 din 31 decembrie 1997
1. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii sa efectueze operaţiuni cu strainatatea sunt obligate sa încaseze în termenele prevãzute prin dispoziţii legale sumele în valuta convertibilã sau în lei aferente acestor operaţiuni în conturile lor la bãnci.
2. Bãncile prin care se deruleazã operaţiunile şi tranzacţiile externe efectuate de persoanele prevãzute la pct. 1 urmãresc încasarea sumelor nete în valuta şi în lei aferente operaţiunilor cu strainatatea, pe baza documentelor prevãzute în prezentele norme.
3. Persoanele juridice prevãzute la pct. 1, titulare ale Declaraţiei vamale de export, menţionate ca atare în rubrica 2 a acesteia, pentru mãrfurile exportate/reexportate/introduse în zonele libere, precum şi pentru cele care se livreaza unui nerezident fãrã pãrãsirea teritoriului vamal al României şi fãrã sa se întocmeascã Declaraţie vamalã de export, sunt obligate sa întocmeascã Declaraţia de încasare valutarã (DIV), document cu regim special, destinat controlului asupra încasãrilor valutare, precum şi necesitãţilor de monitorizare a acestora.
4. DIV se tipareste în seturi de 4 exemplare, având menţionate în antet seria şi numãrul, folosind hârtie cu proprietãţi autocopiative, de culori diferite, la Regia Autonomã "Imprimeria Bãncii Naţionale a României" care va asigura şi distribuirea formularelor cãtre bãnci. Cele 4 exemplare sunt identice şi vor avea, corespunzãtor, înscrise urmãtoarele menţiuni: exemplarul nr. 1 rãmâne la unitatea bancarã; exemplarul nr. 2 se remite Bãncii Naţionale a României; exemplarul nr. 3 se remite unitãţii bancare şi exemplarul nr. 4 rãmâne la exportator. Bãncile vor tine o evidenta stricta a formularelor DIV preluate. Exportatorii vor primi formularele DIV de la bãnci în limita necesarului.
5. Completarea DIV se realizeazã prin dactilografiere sau procedeu automatizat, respectiv manual, în mod lizibil, pe primul exemplar, respectând formatele predefinite, fãrã ştersãturi şi adaugari, cu reproducere pe celelalte exemplare.
Exportatorul va completa obligatoriu, prin dactilografiere sau procedeu automatizat, casetele 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 14, precum şi casetele 6 şi 11, dacã este cazul. Casetele 6 şi 11 pot fi completate şi manual.
Unitatea bancarã şi unitatea vamalã pot completa şi manual rubricile destinate lor.
6. Modelul, precum şi instrucţiunile pentru completarea acestui document sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
7. Bãncile urmãresc încasarea sumelor în valuta evidentiate în formularul "Declaraţie de încasare valutarã" (DIV). Bãncile au obligaţia sa verifice completarea corecta de cãtre exportator a casetelor formularelor DIV, care se va face în stricta concordanta cu prevederile contractelor externe ale celorlalte documente de export, inclusiv licenta de export, ale instrucţiunilor/normelor de aplicare a legii, prezentelor norme, precum şi ale normelor valutare în vigoare.
În mãsura în care sunt respectate cerinţele de mai sus, formularele sunt acceptate la avizare de cãtre unitatea bancarã respectiva, care completeazã corespunzãtor casetele 2 şi 3, cu semnatura şi ştampila lucrãtorului bancar.
8. În cazul operaţiunilor de export supuse regimului licenţelor emise de organele abilitate, formularele DIV vor fi vizate de unitatea bancarã numai pe baza prezentãrii de cãtre exportator a licenţei de export - original, licenţei de operaţiune de export - copie pentru banca şi, dupã caz, a licenţei de import - original, respectiv a licenţei de operaţiune de import - copie pentru banca.
9. Exemplarul nr. 1 rãmâne în posesia unitãţii bancare. Exemplarele nr. 2, 3, 4 sunt prezentate organului vamal în momentul vamuirii mãrfii.
10. Organele vamale româneşti nu vor efectua vamuirea mãrfurilor livrate la export pentru care nu sunt prezentate exemplarele nr. 2, 3 şi 4 ale DIV, vizate de unitatea bancarã respectiva şi pentru care nu au fost completate casetele 6 şi 11.
Dupã verificarea respectãrii prevederilor de mai sus, organele vamale româneşti vor completa caseta 12 din DIV, o vor viza în spaţiul rezervat acestora (caseta 15) şi vor retine exemplarul nr. 2 al formularului DIV.
Exemplarul nr. 2 va fi remis de organul vamal, pe baza de proces-verbal (menţionând seria şi numãrul DIV), sub semnatura, sucursalelor teritoriale ale Bãncii Naţionale a României din acelaşi judeţ, sãptãmânal, în ziua de luni a sãptãmânii urmãtoare celei în care s-a efectuat vamuirea. La preluare se va verifica modul de completare a informaţiilor în casetele 6, 11, 12 şi 15. Formularele necompletate vor fi preluate numai dupã completarea acestor casete.
11. Exportatorul va retine exemplarul nr. 4 şi va depune exemplarul nr. 3 al formularului însoţit de copia Declaraţiei vamale de export (DVE) la unitatea bancarã care a avizat DIV. Depunerea se va face în termenele prevãzute la pct. 17.
12. În situaţia în care marfa se livreaza unui nerezident fãrã sa pãrãseascã teritoriul vamal al României, exemplarele nr. 1, 2 şi 3 ale formularului DIV vor fi depuse de exportator la societatea bancarã în termen de 5 zile lucrãtoare de la data facturii externe. Exemplarele nr. 2 vor fi remise de unitatea bancarã sucursalei teritoriale a Bãncii Naţionale a României din acelaşi judeţ pe baza de proces-verbal sub semnatura (menţionând seria şi numãrul DIV).
13. Unitatea bancarã va tine evidenta tuturor titularilor de DIV care nu au depus exemplarul nr. 3 al DIV în termenele prevãzute la punctele 12 şi 17. Lista acestora cu elementele de identificare a agenţilor economici (sediu, cod fiscal, serie şi numãr DIV) va fi transmisã lunar de centralele bãncilor la Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit, care poate sa o transmitã Ministerului Finanţelor în vederea luãrii de mãsuri pentru respectarea normelor.
14. Sucursalele Bãncii Naţionale a României, care au preluat exemplarele nr. 2 ale formularelor DIV de la organele vamale, vor sorta aceste exemplare şi le vor remite, a doua zi lucrãtoare, sucursalelor Bãncii Naţionale a României din judeţul unde îşi are sediul unitatea bancarã care a avizat DIV şi care vor verifica corectitudinea completãrii informaţiilor în toate casetele din exemplarele primite.
În cazul completãrii eronate ori al necompletarii unor casete ale exemplarului nr. 2 DIV, în termen de 2 zile lucrãtoare de la primire, se vor solicita prin fax datele corecte unitãţii bancare care a avizat DIV, astfel încât informaţiile din exemplarele nr. 1, 2 şi 3 ale DIV sa fie identice şi complete; în acest scop unitatea bancarã respectiva va transmite prin fax datele corecte sucursalei Bãncii Naţionale a României în maximum 3 zile lucrãtoare bancare, date ce vor fi ataşate la exemplarul nr. 2 al DIV.
Dupã verificarea tuturor casetelor, sucursala Bãncii Naţionale a României va prelua pe calculator, în baza de date centrala, informaţiile din exemplarele nr. 2 ale DIV, conform programului stabilit de Direcţia generalã informatica, procesare statistica şi contabilitate. În cazul în care exista neconcordante în elementele prevãzute în caseta 1, se vor cere clarificãri în termenele de mai sus, respectând aceeaşi procedura.
Dupã preluarea automatã a datelor, exemplarele nr. 2 ale DIV vor fi sortate şi arhivate dupã serie şi numãr.
15. Lunar, unitatea bancarã va comunica sucursalei Bãncii Naţionale a României din raza ei teritorialã lista formularelor DIV anulate, cu indicarea seriei şi numãrului acestora, şi îi vor remite DIV aferente acestei liste (exemplarele nr. 1, 3 şi 4 sau toate exemplarele, dacã exportul nu s-a efectuat).
16. În situaţii excepţionale, când marfa care a trecut frontiera de stat a fost returnatã în ţara, exportatorul va solicita unitãţii bancare anularea formularului DIV, prezentând în acest scop şi Declaraţia vamalã de import a mãrfii respective, a carei fotocopie o va remite unitãţii bancare împreunã cu exemplarul nr. 4 al DIV.
Formularele pot fi anulate prin barare, prin înscrierea menţiunii ANULAT şi aplicarea ştampilei de cãtre unitatea bancarã avizatoare; organul vamal va înscrie menţiunea ANULAT şi va aplica ştampila, în cazul în care marfa nu trece frontiera de stat sau nu corespunde informaţiilor cuprinse în casetele 6 şi 11.
17. Încasarea de la extern a contravalorii mãrfurilor exportate/reexportate/introduse în zonele libere, respectiv depunerea documentelor de încasare de la extern, în cazul modalitãţilor de plata documentara se face prin banca ce a efectuat avizarea declaraţiilor de încasare valutarã privind exportul respectiv. Depunerea documentelor la încasare se face în termenele prevãzute în condiţiile contractuale sau în modalitatea de decontare utilizata, respectiv maximum 5 zile lucrãtoare de la data vamuirii pentru ordine de plata pentru incasso, garanţii şi maximum 21 zile pentru încasãri prin acreditive.
18. În conformitate cu prevederile legale, banca are obligaţia de a credita contul exportatorului în maximum 5 zile lucrãtoare bancare, cu data valutei la care suma a fost creditata în contul de corespondent, sau data la care banca a luat cunostinta de creditare, debitand în acelaşi timp cu sumele aferente spezelor şi comisioanelor bancare. În situaţia în care unitatea bancarã nu a identificat DIV corespunzãtor încasãrii, este obligatã ca în acelaşi termen sa avizeze exportatorul asupra sumei încasate, solicitandu-i elementele de identificare.
19. În cazuri în care bãncile sunt creditate în conturile lor de corespondent cu sume în valuta reprezentând contravaloarea unui export/reexport/introducere de mãrfuri în zonele libere, dar exportatorul în cauza nu a fãcut declararea exportului prin banca respectiva, se va proceda astfel:
a) banca ce a încasat suma de la extern va solicita beneficiarului sumei sa-i comunice în scris seria şi numãrul declaraţiei de încasare valutarã la care se referã exportul în cauza şi banca la care s-a fãcut avizarea acestui document;
b) pe baza comunicãrii de la lit. a) se vor confirma în scris bãncii avizatoare detaliile necesare închiderii formularului DIV.
20. În cazul în care încasarea se realizeazã prin acreditive transferabile (conform Publicatiei 500 emise de Camera de Comerţ şi Industrie de la Paris, revizuitã în 1993), menţionate ca atare în deschiderea acreditivului, închiderea formularului DIV respectiv se va face de cãtre banca beneficiarului principal (titularul formularului DIV), pe baza confirmãrii sumei încasate de cãtre banca beneficiarului secundar de la banca transferatoare.
21. Exportatorul are obligaţia ca în maximum 3 zile lucrãtoare de la data înştiinţãrii lui de cãtre unitatea bancarã sa declare acesteia elementele de identificare ale încasãrilor, astfel încât unitatea bancarã sa poatã scoate din evidenta DIV aferente operaţiunilor respective.
22. Unitãţile bancare vor întocmi şi vor transmite pe suport de hârtie, la sucursalele Bãncii Naţionale a României din raza lor teritorialã, "Situaţia încasãrilor din exporturi de mãrfuri (inclusiv compensãrile)" conform anexei nr. 2; situaţia va include şi încasãrile aferente formularelor DIV închise pe baza confirmãrii bãncii incasatoare.
Se considera închise DIV şi în situaţia în care apare o diferenţa efectivã neincasata, reprezentând comisioane şi speze bancare reţinute de banca corespondenta strãinã.
23. Banca Nationala a României va admite ca motive de neincasare sau neincasare în termenele legale numai pe cele stipulate în prevederile legale în vigoare.
24. În cazul în care DIV au fost completate iniţial în caseta 4 "cu încasare", iar ulterior s-a obţinut aprobarea Ministerului Industriei şi Comerţului pentru compensare, unitatea bancarã va raporta corespunzãtor în coloana 7, respectiv în coloana 14, indicând numãrul şi data aprobãrii operaţiunii emise de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului în baza dispoziţiilor legale.
Raportarea situaţiei de mai sus se va efectua în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la încasarea în contul de corespondent din strãinãtate. Situaţia va fi întocmitã în 3 exemplare, stampilate şi semnate de conducerea unitãţii bancare respective; un exemplar se transmite la centrala bãncii cãreia îi este subordonata, un exemplar, la sucursala Bãncii Naţionale a României şi un exemplar rãmâne la emitent.
Încasãrile aferente DIV seria A se vor raporta distinct, iar cele aferente seriilor B şi C pot fi raportate împreunã cu seria D.
25. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor prelua zilnic, în baza de date centrala, informaţiile din situaţia menţionatã la pct. 22.
În cazul în care se constata inadvertente între datele declarate în exemplarul nr. 2 DIV şi cele comunicate de unitatea bancarã prin situaţia de mai sus, sucursalele Bãncii Naţionale a României vor întocmi liste de verificare conform anexei nr. 3, liste ce vor fi transmise în maximum 5 zile lucrãtoare unitãţii bancare respective.
26. Unitatea bancarã care a primit lista este obligatã ca în termen de maximum 3 zile lucrãtoare sa transmitã datele corecte la care se referã sesizarea sucursalei Bãncii Naţionale a României, prin comunicare distinctã.
27. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor transmite o fotocopie a "Situaţiei încasãrilor din exporturi de mãrfuri (inclusiv compensãrile)" aferente DIV seria A la Banca Nationala a României - Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate; situaţia se transmite pana la epuizarea formularelor respective.
28. Datele din formularele DIV vor fi accesibile Direcţiei generale de informatica, procesare statistica şi contabilitate în vederea prelucrãrii acestora din punct de vedere statistic.
Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate din Banca Nationala a României elaboreazã şi comunica lunar Direcţiei generale operaţiuni monetare, valutare şi de credit urmãtoarele situaţii, în vederea transmiterii la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Industriei şi Comerţului:
A. "Situaţia exporturilor neîncasate în termenele legale";
B. "Situaţia exporturilor compensate cu importuri fãrã licenţe eliberate de Ministerul Industriei şi Comerţului".
La cererea direcţiilor de specialitate din Banca Nationala a României, Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate va furniza situaţiile statistice solicitate.
29. În urma controlului efectuat, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat vor transmite lunar unitãţilor bancare care au avizat formularele DIV, "Situaţia privind modul de respectare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 12/1995 ", conform modelului din anexa nr. 4.
Pe baza acestor situaţii, unitãţile bancare vor opera în mod corespunzãtor în evidentele proprii şi vor comunica datele respective la sucursalele Bãncii Naţionale a României în raportarea transmisã conform anexei nr. 2.
30. Urmãrirea încasãrilor sumelor în valuta, aferente executãrii de lucrãri şi prestãrilor de servicii în strãinãtate, se realizeazã de cãtre bãncile prin care se deruleazã operaţiunile respective, pe baza declaraţiei scrise şi/sau a documentelor beneficiarului sumei, respectiv a specificatiei bãncii strãine corespondente privind transferul sumelor.
Termenele de avizare de cãtre banca, respectiv de declarare de cãtre societatea comercialã a elementelor de identificare a sumelor sunt cele prevãzute la pct. 18 şi 21.
31. Lunar, pana la data de 10 a lunii curente, banca va întocmi "Situaţia încasãrilor în valuta aferente executãrii de lucrãri şi prestãrilor de servicii în strãinãtate" pe suport de hârtie, în doua exemplare, conform anexei nr. 5. Un exemplar se transmite la Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit. Un exemplar rãmâne la emitent.
32. Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit va transmite Ministerului Finanţelor, lista agenţilor economici care nu au respectat termenele de încasare (repatriere) a valutei aferente operaţiunilor prevãzute la pct. 30, dupã procesarea situaţiei din anexa nr. 5 de cãtre Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate.
33. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii sa efectueze încasãri din operaţiuni cu strainatatea, precum şi bãncile vor asigura aducerea la îndeplinire şi respectarea prevederilor din prezentele norme.
Nerespectarea prevederilor de mai sus se sancţioneazã potrivit legii.
34. La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme îşi înceteazã valabilitatea formularele DIV seriile A, B şi C care nu au fost vizate de unitatea bancarã şi de unitatea vamalã.
35. La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abroga:
1. Normele nr. V/32/1 de control valutar asupra încasãrilor din activitatea de export, emise de Banca Nationala a României la 10 ianuarie 1992 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 30 ianuarie 1992;
2. Circulara nr. 28 de completare a prevederilor Normelor Bãncii Naţionale a României nr. V/32/1 din 10 ianuarie 1992, emisã de Banca Nationala a României la 13 noiembrie 1992;
3. Circulara nr. 10 privind completãri ale Normei Bãncii Naţionale a României nr. V/32/1 din 10 ianuarie 1992 de control valutar asupra încasãrilor din activitatea de export, emisã de Banca Nationala a României la 5 martie 1993;
4. Circulara nr. 13 privind controlul valutar asupra încasãrilor din activitatea de export în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 18 din 21 ianuarie 1994 , emisã de Banca Nationala a României la 5 aprilie 1994 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 25 aprilie 1994, precum şi orice alte dispoziţii contrare.


ANEXA 1
-------
la N.R.V.9
-----------

DECLARAŢIE DE ÎNCASARE VALUTARĂ*)

*) Formularul se gãseşte publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, la pagina nr. 43.


INSTRUCŢIUNI
de completare a documentului "Declaraţie de încasare valutarã"

1. Întocmirea Declaraţiei de încasare valutarã (DIV)

Declaraţiile de încasare valutarã trebuie întocmite de exportator în 4 exemplare, în limba romana.
Menţiunile trebuie sa fie dactilografiate sau completate prin procedeu automatizat şi nu trebuie sa conţinã ştersãturi.
Autenticitatea declaraţiei de încasare valutarã este conferita prin aplicarea obligatorie a semnaturilor şi stampilelor declarantului (exportatorului) în caseta 14, ale lucrãtorului bancar, în caseta 3, precum şi ale organului vamal, în caseta 15, când marfa tranziteaza frontiera vamalã a României.
Dacã spaţiile din formular nu permit completarea tuturor informaţiilor,
acestea se vor completa pe o anexa în doua exemplare, certificate prin semnãturi atât de exportator, cat şi de lucrãtorul bancar. Un exemplar se ataşeazã la exemplarul nr. 3 care se remite unitãţii bancare, iar celãlalt se ataşeazã exemplarului nr. 2 care se remite sucursalei Bãncii Naţionale a României.

2. Completarea Declaraţiei de încasare valutarã

Caseta 1
Conţine denumirea, adresa completa a sediului exportatorului şi codul fiscal de identificare a acestuia.

Observaţii:
-----------
În cazul în care exportatorul îşi modifica datele aferente oricãrui camp (denumire, sediu, cod fiscal), va ataşa în mod obligatoriu la formularul DIV - exemplarul nr. 2 - o foaie de hârtie pe care va nota:
- vechile elemente de identificare;
- noile elemente de identificare;
- data când s-a produs modificarea.
Casetele 2, 3
Conţin denumirea bãncii/unitãţii bancare prin care se deruleazã operaţiunea de export, judeţul, data la care este avizatã DIV, ştampila, precum şi semnatura lucrãtorului bancar.
Codul unitãţii bancare, atribuit de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate este de tip numeric şi trebuie completat astfel:
3 caractere - codul societãţii bancare, imprimat pe formular;
2 caractere - codul judeţului;
3 caractere - codul unitãţii bancare în ordine ierarhica;
1 caracter - cifra de control.
Caseta 4
Cu încasare (clasificare conform balanţei de plati)
BE11 - Încasãri anticipate, parţiale şi/sau totale;
BE13 - Încasãri la livrare reprezentând:
- cota-parte la livrare, aferentã exporturilor;
- valoarea totalã sau parţialã a exporturilor în condiţii de încasare la vedere, conform instrucţiunilor/normelor de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 12/1995 , respectiv la maximum 60 de zile de la data trecerii frontierei romane pentru zona Europa şi Orientul Mijlociu şi de 90 de zile pentru celelalte zone geografice.
BE15 - încasãri dupã livrare reprezentând:
- sume ce se încaseazã dupã recepţia mãrfurilor, exportul pe credit cu încasare peste 90 de zile de la data livrãrii, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 , modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 ;
- cote-pãrţi reţinute drept garanţie la efectuarea exporturilor de mãrfuri;
- alte încasãri dupã livrarea mãrfurilor permise numai pe baza licenţelor respective, care se completeazã corespunzãtor în caseta 5.
BE17 - Alte încasãri reprezentând majorãri de preţ şi altele similare care afecteazã valoarea exportului, inclusiv mostrele, exportul promotional şi marfa livrata în consignaţie.
În mãsura în care diferenţele sau erorile se cunosc la momentul efectuãrii exportului, se va marca acest camp. În caz contrar, se vor detalia în situaţia prezentatã în anexa nr. 2.
Pentru celelalte cazuri (mostre, export promotional, marfa livrata în consignaţie), dupã bifarea casetei se va mentiona explicit în caseta 13 categoria în care se încadreazã operaţiunea. De asemenea, se vor completa numãrul şi data avizului eliberat de Ministerul Industriei şi Comerţului, în spaţiul rezervat licenţei de export, la caseta 5.
BE21 - Bunuri pentru prelucrare (processing)
- Încasãri corespunzãtoare pentru procesare şi lohn (prelucrare).
- Încasãri pentru bunuri primite din strãinãtate cãrora li se adauga valoare prin impachetari, etichetari, depozitari etc. şi care sunt returnate/reexportate ulterior realizãrii acestei activitãţi.
BE31 - Reparaţii la bunuri
- Încasãri pentru activitãţi de reparaţii la bunuri importate temporar.
BE41 - Procurarea de bunuri în porturi de cãtre cãrãuşi
- Încasãri pentru bunuri procurate în ţara de cãtre cãrãuşi nerezidenti, sub forma de combustibil, stocuri de hrana şi altele.
BE51 - Aur nemonetar
- Încasãri pentru aur nemonetar deţinut ca depozit de valoare, tranzactionat de cãtre unitãţi instituţionale rezidente cu nerezidenti.
- Alte încasãri pentru aur nemonetar tranzactionat de alte persoane rezidente cu nerezidenti.

Observaţii:
-----------
Operaţiunile corespunzãtoare casetelor BE21, BE31, BE41 şi BE51 sunt considerate cu încasare la vedere, pentru care se vor respecta termenele maxime de încasare în funcţie de zona geograficã.

Fãrã încasare:
NAT - Aport în natura la capital social
Este obligatorie completarea autorizaţiei B.N.R. şi a datei la care a fost eliberata aceasta, în format zi-luna-an.
RET - retur marfa
Export reprezentând un import temporar (leasing etc.) sau definitiv.
Se vor completa datele referitoare la Declaraţia vamalã de import, pe baza cãreia s-a importat marfa respectiva, astfel:
3 caractere pentru codul vãmii din DVI;
2 caractere pentru codul punctului vamal, dacã exista (în lipsa acestuia se lasa doua spaţii libere);
6 caractere pentru numãrul Declaraţiei vamale de import, aliniat la stanga;
1 caracter pentru procedura vamalã.
Codurile folosite pentru procedura vamalã sunt:
4 - import definitiv;
5 - import temporar;
7 - antrepozitare.
BRT - Barter, cliring, compensare, cooperare
Se vor completa licentele de export şi import, data eliberãrii acestora, precum şi Declaraţia vamalã de import în formatul specificat mai sus, în cazul în care importul s-a efectuat anterior exportului. În cazul în care importul se realizeazã dupã operaţiunea de export, datele cu privire la DVI se vor transmite în acelaşi format anexat la "Situaţia încasãrilor din exporturi de mãrfuri inclusiv compensãrile" prin care se precizeazã închiderea operaţiunii de compensare.
Pentru operaţiuni ce se deruleazã conform unor acorduri interguvernamentale sau neguvernamentale, supuse regimului licenţelor, se va marca casuta corespunzãtoare şi se va completa caseta 5.
Lipsa acestor date atrage dupã sine înregistrarea operaţiunii ca fiind nelegalã, dupã expirarea termenului scadent.
MST - Mostre, PRO - export promotional, TMP - export temporar
În cazul în care se selecteaza una dintre aceste optiuni, se va mentiona în spaţiul rezervat licenţei de export avizul Ministerului Industriei şi Comerţului pentru aceasta operaţiune sau licenta corespunzãtoare.
Mostrele fãrã încasare vor fi stabilite prin avizul respectiv.
ALT - Altele
Sunt incluse operaţiuni ce nu se considera neîncasate, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare:
a) piese de schimb şi componente pentru exporturi aflate în termen de garanţie;
b) exporturi de completare prevãzute în contractul extern;
c) bunuri exportate în vederea efectuãrii de reparaţii ori modernizãri;
d) exporturi reprezentând material publicitar, donaţii şi ajutoare umanitare.
Dupã bifarea casetei se va mentiona la caseta 13 - Alte detalii - categoria de mai sus în care se încadreazã operaţiunea.
Pentru mãrfurile prevãzute la lit. c) şi d) se vor completa în spaţiul rezervat licenţei de export numãrul şi data acesteia ori numãrul şi data avizului Ministerului Industriei şi Comerţului (caseta 5).
Caseta 5
Se completeazã obligatoriu pentru toate operaţiunile supuse regimului licenţelor emise de Ministerul Industriei şi Comerţului, respectând formatul predefinit.
Numãrul şi data Declaraţiei vamale de import se completeazã în formatul predefinit, în situaţiile precizate la caseta 4.
Caseta 6
Valuta, Cod valuta, Suma, Cod operaţiune
Pentru valuta se completeazã atât acronimul, cat şi codul acesteia conform codificarii din Standardul EN-24217-93; lista minimala - anexa nr. 6.
Sumele vor fi aliniate la dreapta, respectându-se marcatorul zecimal imprimat pe formular (ultimele doua poziţii sunt rezervate partii zecimale). Codul operaţiunii se completeazã obligatoriu şi trebuie sa coincida cu cel selectat în caseta 4.
În cazul combinarii mai multor tipuri de operaţiuni (avans, credit etc.) se vor detalia valuta respectiva, codul valutei, sumele corespunzãtoare fiecãrei operaţiuni şi codul operaţiunii selectate la caseta 4.
Sumele vor fi stabilite de regula în valutele care apar în lista cursurilor pieţei valutare comunicatã de Banca Nationala a României, inclusiv în moneda nationala (leu), în conformitate cu prevederile regulamentului, precum şi în ruble transferabile, dacã este cazul.
Pentru exporturile cu încasare, suma trebuie sa coincida cu valoarea facturii/facturilor externe care va/vor evidenţia suma neta de încasat în valuta.
În cazul exporturilor fãrã încasare, se va completa valoarea facturatã a mãrfurilor exportate, corespunzãtoare rubricii 22 din Declaraţia vamalã de export.
Caseta 7
Termen de încasare şi/sau data încasãrii
Termenul de încasare se completeazã obligatoriu cu excepţia cazurilor menţionate la categoria fãrã încasare (aport în natura la capital social, retur marfa, barter/cliring/compensare/cooperare, mostre, export promotional, altele).
Pentru operaţiuni cu încasare la vedere (BE13, BE21, BE31, BE41 şi BE51) termenul maxim de încasare este cel stabilit în <>Instrucţiunile nr. 1/15.086/1995 , respectiv de 60 de zile calendaristice de la data DVE pentru zona Europa şi Orientul Mijlociu şi de 90 de zile calendaristice de la data DVE pentru celelalte zone geografice.
Pentru operaţiuni de încasare la termen (BE15), termenul maxim de încasare este de 5 zile de la scadenta plãţii prevãzute în contractele externe, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 .
Pentru operaţiunile corespunzãtoare casetei BE17 (mostre, export promotional cu încasare sau marfa livrata în consignaţie), termenul maxim de încasare este de 15 zile de la ultimul termen contractual.
În situaţia compensãrilor se va completa termenul realizãrii importului, de maximum 90 de zile calendaristice de la data efectuãrii exportului.
În cazul exportului temporar se va preciza data pana la care este valabilã operaţiunea.
În cazul încasãrilor în transe (parţiale), se va completa termenul de încasare corespunzãtor fiecãrei transe înscrise în caseta 6.
Completarea termenelor de încasare se va face respectând ordinea în care s-au precizat sumele în caseta 6.
Autorizaţia Bãncii Naţionale a României se completeazã în cazul exporturilor decurgând din operaţiuni valutare financiare şi de capital, supuse autorizãrii B.N.R.
Caseta 8
Ţara de destinaţie a mãrfii se completeazã conform standardului ISO-3166-93 (lista minimala - anexa nr. 6), respectând aceeaşi codificare cu cea din DVE.
Caseta 9
Ţara cumpãrãtorului se completeazã conform standardului ISO-3166-93 (lista minimala - anexa nr. 6), respectând aceeaşi codificare cu cea din DVE.
Caseta 10
Contract extern şi Factura externa se completeazã cu numãrul şi data acestora.
Caseta 11
Specificarea mãrfurilor vamuite se completeazã, la codul mãrfurilor specificându-se primele 4 caractere din codul folosit în DVE.
În cazul depãşirii numãrului de poziţii imprimate pe DIV, la exemplarele nr. 2 şi 3 DIV se va ataşa câte un exemplar din specificaţia mãrfurilor, fãcându-se menţiunea "conform specificatiei anexate".
Caseta 12
Nr. DVE şi data de completeazã obligatoriu de organele vamale, astfel:
2 caractere reprezintã codul punctului vamal în cadrul vãmii;
6 caractere reprezintã numãrul DVE, aliniat la stanga;
1 caracter reprezintã codul prin care se indica procedura vamalã pentru care este depusa declaraţia vamalã.
Codurile folosite pentru procedura vamalã sunt:
1 - export definitiv;
2 - export temporar;
3 - reexport;
7 - antrepozitare.
Caseta 13
Alte detalii se completeazã, dupã caz, astfel:
* Dacã s-a bifat BE17:
* mostre
* export promotional
* marfa livrata în consignaţie.
* Dacã s-a bifat rubrica "Altele" - fãrã încasare, detalii care sa argumenteze neincasarea, cu respectarea <>Instrucţiunilor nr. 1/15.086/1995 ;
* Orice alte detalii cu privire la sume şi termene de încasare.
Caseta 14
Se completeazã de exportator, pentru autenticitatea Declaraţiei de încasare valutarã.
Caseta 15
Se completeazã de organele vamale la momentul vamuirii mãrfurilor exportate, specificându-se denumirea, codul vãmii (conform nomenclatorului vamal) şi data trecerii frontierei vamale romane, în format zi/luna/an.

ANEXA 2
-------
la N.R.V.9
----------




BANCA ................
Sucursala ............. Cod .........
Judeţul ...............


SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR
DIN EXPORTURI DE MĂRFURI (INCLUSIV COMPENSĂRILE)
Nr. ....... din data ...../..../....

==============================================================================
|N |Denu-|Cod |Cod | DIV |Ter-|Cod |Va-| Suma |Da-|DVI|LIM.|M |


| |ex- |cal |tate|Se-| Nr.|în- |*0) |ta |DIV| încasatã*2) |în-| |AVIZ|t |
|c |por- | |ban-|rie| |ca- | |*1)| |---------------|ca-| |DATA|i |
|r |tator| |cara| | |sa- | | | |în cont|în cont|sa-| |*4) |v |
|t.| | | | | |re | | | | expor-|benef. |rii| | |*5|
| | | | | | | | | | | tator |secun- | | | | |
| | | | | | | | | | | |dar | | | | |
|--|-----|----|----|---|----|----|----|---|---|-------|-------|---|---|----|--|
|0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12| 13| 14 |15|
===============================================================================


*0) Se completeazã codul operaţiunii:
Se va folosi în acest scop codificarea din caseta 4 a formularului DIV.
Pentru sumele ce nu vor fi încasate se completeazã:
- N în coloana 7 pentru suma integrala neincasata;
- D în coloana 7 pentru suma parţialã neincasata;
- suma neincasata în coloana 10;
- motivul neincasarii în coloana 15.
*1) Se vor folosi acronimele care apar în Lista minimala - anexa nr. 6.
*2) Suma încasatã va fi suma cu care se crediteaza contul exportatorului; în situaţia unui acreditiv transferabil, suma încasatã reprezintã suma încasatã atât în contul exportatorului, cat şi în contul beneficiarului secundar.
*3) Se va completa în cazul operaţiunilor RET, BRT sau TMP (caseta 4), folosind urmãtorul format:
___/__/______/_
3 caractere reprezintã codul vãmii;
2 caractere reprezintã codul punctului vamal în cadrul vãmii;
6 caractere reprezintã numãrul DVI, aliniat la stanga;
1 caracter reprezintã codul prin care se indica procedura vamalã pentru care este depusa declaraţia vamalã:
4 - import definitiv;
5 - import temporar.
*4) Dacã în col. 7 se menţioneazã BRT, iar în caseta 4 din exemplarul nr. 2 al DIV s-a precizat "cu încasare", în col. 14 se vor preciza licentele de import (LIM)/export (LEX) în formatul eliberat de Ministerul Industriei şi Comerţului sau avizul Ministerului Industriei şi Comerţului nr. ... şi data eliberãrii acestora.
*5) Dacã în col. 7 se menţioneazã N sau D, în col. 15 se poate indica unul dintre urmãtoarele motive:
- refuz calitativ ori cantitativ cu indicarea documentelor prevãzute de <>Instrucţiunile nr. 1/15.086/1995 ;
- facturare gresita;
- reduceri de preţ;
- comision bancar reţinut de banca corespondenta;
- piese de schimb în termen de garanţie, fãrã încasare;
- litigiu.

ANEXA 3
-------
la N.R.V.9
----------




BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
SUCURSALA ...............
Nr. ...... din data .../.../...


LISTA DE INADVERTENTE

BANCA .........
SUCURSALA ......... COD ........

==============================================================================
|Nr. | Exportator | Serie şi numãr | Valoare şi | Suma şi valuta |Nr. şi data |
|crt.| | DIV | valuta DIV | conform anexei |raportarii |
| | | | | nr. 2 |conform |
| | | | | |anexei nr. 2|


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
===============================================================================


Observaţii:
-----------
Anexa poate sa conţinã şi alte coloane, cu alta titulatura, în funcţie de inadvertentele care apar pe parcurs.


ANEXA 4
-------
la N.R.V.9
----------




DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE
ŞI CONTROLULUI FINANCIAR DE STAT
Adresa ............
JUDEŢUL ............


SITUAŢIE
privind modul de respectare a prevederilor Ordonanţei Guvernului
nr. 18/1994, aprobatã prin <>Legea nr. 12/1995
Nr. ..... din data .../.../...


|N|N|D|De- |C|Val|Va-|Ter-| Situaţia DIV la data controlului |
|r|r|a|nu- |o| |lu-|men |--------------------------------------------------|
| | |t|mi- |d|to-|ta | |Încã-| Compensat | Neincasat | DIV |
|c|s|a|re | |ta-| | de |sat |----------------------|--------------| |
|r|e| | |f|la | | |-----| legal |ilegal |Su-| Nr.|Cauze| nei- |
|t|r|v|ex- |i| | |în- |D|Nr.| | |ma | | | den- |
| |i|a|por-|s| D | |ca- |a| | | | |zile|nein-| tifi-|
| |e|m|ta- |c| I | |sat |t|şi | | | | |casa-| cat |
| | |a|tor |a| V | | 1) |a| | | | |în- |re | |
| |D| | |l| | | | |da-| | | |tar-| | |
| |I| | | | | | |i|ta | | | |zie-| | |
| |V| | | | | | |n| | | | |re | | |
| | | | | | | | |c|în-| | | | | | |
| | | | | | | | |a|cas| | | | | | |
| | | | | | | | |s|rii| | | | | | |
| | | | | | | | |a|la | | | | | | |
| | | | | | | | |r| | | | | | | |
| | | | | | | | |i|ban| | | | | | |
| | | | | | | | |i|ca | | | | | | |
| | | | | | | | | | |--|--|--|--|--|---|---| | | | |
| | | | | | | | | | |2)|3)|4)|5)|6)| 7)| 8)| | | | |
|-|-|-|----|-|---|---|----|-|---|--|--|--|--|--|---|---|---|----|-----|------|
|1|2|3| 4 |5| 6 | 7 | 8 |9| 10|11|12|13|14|15| 16| 17| 18| 19 | 20 | 21 |
-----------------------------------------------------------------------------



Observaţii:
-----------
1) Conform <>Instrucţiunilor nr. 1/15.086/1995 pentru încasare la vedere, respectiv conform <>art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 pentru încasare la termen.
2) Suma.
3) Licenta de import/operaţiune de import codificata conform normelor Ministerului Industriei şi Comerţului.
4) Licenta de export/operaţiune de export codificata conform normelor Ministerului Industriei şi Comerţului.
5) Numãrul şi data DVI în formatul specificat în anexa nr. 1 la prezentele norme.
6) Numãrul şi data comunicãrii la banca.
7) Data aplicãrii sancţiunii conform pct. 5 ultimul alineat din <>Instrucţiunile nr. 1/15.086/1995 .
8) Suma compensata ilegal.


ANEXA 5
-------
la N.R.V.9
-----------




BANCA ...............
Sediul ..........................
Cod ..........


SITUAŢIA ÎNCASĂRILOR
în valuta, aferente executãrii de lucrãri şi prestãrilor de
servicii în strãinãtate
Nr. ...... din data .../.../...

==============================================================================
|N |Denu-|Cod | Ţara |Tip-|Ter-|Va-| Suma |Da-|Nr. de | Ob-|


| | |cal |-----------|ope-| |ta |cf. docum.|Încasatã| | zile |va- |
|c |agent| |Denu-| Cod |ra- |în- |*2)| | |în-| |tii |
|r | | |mire | |tiu-|ca- | |de încasat| |ca-|intar- | |
|t.|eco- | | | |ne |sare| | / | |sa-|ziere | |
| |nomic| | | |*1) | | |declaraţie| |rii| | |
|--|-----|----|-----|-----|----|----|---|----------|--------|---|-------|----|
|0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10| 11 | 12 |
==============================================================================



Observaţii:
----------
*1) Se va completa codul statistic conform normelor metodologice privind înregistrarea şi raportarea la balanţa de plati, emise de Banca Nationala a României.
*2) Pentru valute se vor folosi acronimele din Lista minimala - anexa nr. 6.


ANEXA 6
-------
la N.R.V.9
-----------



Lista minimala

==============================================================================
|| ŢARA | VALUTA | ACRONIM | COD ŢARA/ ||
|| | | VALUTA | VALUTA ||
||===================|===============================|==========|===========||
|| Austria | Siling austriac | ATS | 040 ||


|| Australia | Dolar australian | AUD | 036 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Belgia | Franc belgian | BEF | 056 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Canada | Dolar canadian | CAD | 124 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Elvetia | Franc elvetian | CHF | 756 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Germania | Marca germanã | DEM | 276 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Danemarca | Coroana daneza | DKK | 208 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Egipt | Lira egipteana | EGP | 818 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Spania | Peseta spaniola | ESP | 724 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Finlanda | Marca finlandeza | FIM | 246 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Franta | Franc francez | FRF | 250 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Marea Britanie | Lira sterlina | GBP | 826 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Grecia | Drahma greceasca | GRD | 300 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Irlanda | Lira irlandeza | IEP | 372 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Italia | Lira italiana | ITL | 380 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Japonia | Yen japonez | JPY | 392 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Republica Moldova | Leu moldovenesc | MDL | 498 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Olanda | Gulden olandez | NLG | 528 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Norvegia | Coroana norvegiana | NOK | 578 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Portugalia | Escudo portughez | PTE | 620 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| România | Leu romanesc | ROL | 642 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Suedia | Coroana suedeza | SEK | 752 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Rusia | Rubla | RUR | 643 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Turcia | Lira turceasca | TRL | 792 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Statele Unite | Dolar SUA | USD | 840 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| | DST | XDR | 752 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| | ECU | XEU | 954 ||
==============================================================================



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016