Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME - N.R.V.8 din 23 decembrie 1997  privind circuitul formularelor Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME - N.R.V.8 din 23 decembrie 1997 privind circuitul formularelor "DISPOZITIE DE PLATA VALUTARA EXTERNA" (DPVE) si "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA) - N.R.V.8

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 395 din 31 decembrie 1997
Banca Nationala a României, în scopul asigurãrii unor raportari corespunzãtoare pentru elaborarea şi urmãrirea balanţei de plati a României, precum şi pentru îmbunãtãţirea efectuãrii operaţiunilor bancare, stabileşte:
1. Formularele "DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA" (DPVE) şi "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA), numite în continuare formulare DPVE, respectiv CDA, constituie documentele prin care ordonatorul dispune bãncilor efectuarea plãţilor externe.
Prin plata externa se înţelege plata în valuta convertibilã şi în lei efectuatã de un rezident în favoarea unui nerezident în conformitate cu prevederile regulamentului.
Formularele sunt utilizate şi se completeazã de cãtre rezidenţi, titulari de conturi valutare şi ai obligaţiei de plata, care dispun:
a) Plati externe de orice natura cãtre nerezidenti, efectuate prin transferuri bancare în afarã teritoriului României sau prin creditarea unui cont pe care o persoana juridicã/fizica nerezidenta îl deţine la o banca din România.
b) Ridicari de valuta din conturi bancare în numerar sau pentru emiterea de cecuri de orice natura (bancare, de cãlãtorie) ori cãrţi de credit în vederea efectuãrii plãţilor externe.
Formularele DPVE şi CDA sunt documente cu regim special, având menţionate în antet seria şi numãrul bãncii format din 7 caractere.
Formularele se tiparesc pe hârtie cu proprietãţi autocopiative, de culori diferite, în seturi de 4 exemplare, identice, numerotate de la 1 la 4.
Completarea formularelor DPVE şi CDA de cãtre ordonator se realizeazã în mod lizibil prin dactilografiere sau procedeu automatizat, respectând formatele predefinite, fãrã ştersãturi sau adaugari. Banca şi persoana fizica ordonatoare pot completa şi manual rubricile destinate lor.
Completarea rubricilor se face pe primul exemplar, cu reproducere pe celelalte exemplare.
Modelele acestor formulare, precum şi instrucţiunile de completare sunt redate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
Plãţile externe pot fi dispuse de clienţi şi pot fi efectuate de cãtre bãnci şi pe baza datelor transmise prin sistem computerizat (electronic banking) sau prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), cu condiţia comunicãrii elementelor din formularele DPVE/CDA în vederea efectuãrii plãţilor externe.
Acceptarea efectuãrii plãţilor în aceste condiţii se va face doar pentru clienţii agreati.
În maximum 5 zile lucrãtoare de la data transmiterii mesajului (informaţiilor), formularele DPVE/CDA se vor prezenta împreunã cu documentaţia aferentã la unitatea bancarã care a efectuat plata externa.
Termenele de transmitere a acestor formulare de la unitãţile bancare la sucursalele Bãncii Naţionale a României, prevãzute în prezentele norme, se suplimenteaza cu 3 zile lucrãtoare în cazul efectuãrii plãţilor prin sistem computerizat sau prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.).
2. Rezidentii care dispun plati valutare şi bãncile sunt obligaţi sa completeze casetele formularelor DPVE şi CDA în conformitate cu documentele prezentate la plata de ordonator, cu clauzele din contractele externe, normele şi uzanţele bancare externe, precum şi cu celelalte prevederi şi norme valutare în vigoare.
Atât ordonatorii de plati cat şi bãncile rãspund, sub sancţiunea legilor din România, de exactitatea şi realitatea datelor completate de fiecare în casetele formularelor.
3. În vederea asigurãrii respectãrii întocmai a condiţiilor de format şi conţinut, tipãrirea formularelor "DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA" (DPVE) şi "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA) se realizeazã de Regia Autonomã "Imprimeria Bãncii Naţionale a României" care va distribui formularele bãncilor autorizate sa funcţioneze în România.
Ordonatorii de plati valutare vor primi formulare DPVE/CDA în limita necesitãţii efectuãrii plãţilor valutare de la unitãţile bancare la care îşi au deschise conturile şi prin care se deruleazã plãţile valutare.
4. Cele 4 exemplare ale formularelor DPVE/CDA, completate de ordonator conform instrucţiunilor din anexa nr. 1 la prezentele norme, sunt depuse la ghiseul unitãţii bancare unde se dispune plata.
Unitatea bancarã, pe baza documentelor prezentate de ordonator, va verifica modul de completare şi corectitudinea informaţiilor înscrise pe formular şi va accepta DPVE/CDA prin semnare şi stampilare, în funcţie de tipul plãţii, conform circuitului DPVE/CDA, în casetele 20 şi/sau 21 pe DPVE, respectiv casetele 30 şi 31 pe CDA.
Pentru ca un formular DPVE/CDA sa fie acceptat trebuie:
- sa fie completat respectând instrucţiunile din anexa nr. 1;
- sa fie completat conform prevederilor pct. 1.
Cele 4 exemplare ale formularelor DPVE/CDA, verificate şi vizate de unitatea bancarã, vor avea urmãtorul circuit:
Exemplarul nr. 1 rãmâne în posesia unitãţii bancare cãreia i se ordonã plata.
Exemplarul nr. 4 se restituie ordonatorului.
Exemplarele nr. 2 şi nr. 3 se transmit la sucursala Bãncii Naţionale a României din raza teritorialã a unitãţii bancare prin care se dispune plata externa. Transmiterea se face de cãtre unitatea bancarã cu borderou insotitor în care se vor mentiona numãrul curent, seria şi numãrul formularului, precum şi numãrul exemplarului, dupã cum urmeazã:
a) În cazul formularului "DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA" (DPVE):
* Pentru plata în avans se va transmite sucursalei judeţene a Bãncii Naţionale a României exemplarul nr. 3, completat în toate casetele, mai puţin casetele 21 şi 22, în maximum 5 zile lucrãtoare bancare de la debitarea contului ordonatorului.
Transmiterea exemplarului nr. 2 se va face în maximum 5 zile lucrãtoare dupã justificarea plãţii în avans, adicã dupã completarea casetei 21 şi, dacã este cazul, a casetei 22, pe baza documentelor prezentate de cãtre ordonator.
* Pentru celelalte modalitãţi de plata menţionate în caseta 4, exemplarele nr. 2 şi nr. 3 ale formularului DPVE (completat în totalitate) se transmit simultan la sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României, dupã acceptarea efectuãrii plãţii şi vizarea formularului DPVE de cãtre unitatea bancarã cãreia i s-a ordonat plata. Transmiterea se va efectua în maximum 5 zile lucrãtoare bancare de la debitarea contului.
Dacã plata corespunzãtoare unei operaţiuni externe se efectueazã în mai multe transe, pentru fiecare transa se va completa câte un set de formulare DPVE (exemplarele nr. 1, 2, 3, 4), conform instrucţiunilor din anexa nr. 1.
Pentru toate tranşele începând cu a doua, în caseta 4 de pe formular se va completa în mod obligatoriu şi seria şi numãrul formularului iniţial pe baza cãruia s-a fãcut prima plata.
Dacã justificarea pentru o plata se face în mai multe etape, pentru toate etapele începând cu a doua se va transmite sucursalei Bãncii Naţionale a României câte o fotocopie a primei pagini a exemplarului nr. 1 al DPVE prin care s-a fãcut prima justificare. Pe versoul acestei copii se va face fotocopia versoului unui formular DPVE necompletat şi se vor completa numai casetele 21 şi 22, cu datele referitoare la documentul pe baza cãruia se face justificarea şi suma justificatã.
Fotocopia trebuie sa fie clara (seria şi numãrul formularului sa fie perfect lizibile), iar pe verso informaţia sa fie redactatã citeţ, fãrã ştersãturi.
b) În cazul formularului "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA):
* Pentru acreditivele cu plata la vedere, inclusiv în situaţia majorãrii sumei, exemplarele nr. 2 şi nr. 3 ale formularului se transmit sucursalei Bãncii Naţionale a României în maximum 5 zile lucrãtoare de la data efectuãrii plãţii ("Data valutei"), înscrisã de cãtre unitatea bancarã în caseta 28.
* Pentru acreditivele cu plata la termen, exemplarul nr. 3 se va transmite la sucursala Bãncii Naţionale a României în maximum 5 zile lucrãtoare de la "Data prezentãrii documentelor la plata", înscrisã de cãtre unitatea bancarã în caseta 31, iar exemplarul nr. 2, în 5 zile lucrãtoare de la data efectuãrii plãţii (data valutei înscrisã în caseta 28).
Dacã plata externa se efectueazã în mai multe transe, pentru prima transa se va completa un set de formulare CDA (exemplarele nr. 1, 2, 3, 4), conform instrucţiunilor din anexa nr. 1.
Pentru tranşele urmãtoare începând cu a doua, se va transmite sucursalei Bãncii Naţionale a României câte o fotocopie a primei pagini a exemplarului CDA completat iniţial, prin care s-a fãcut prima plata. Pe versoul acestei copii se va face fotocopia versoului unui formular CDA necompletat şi se vor completa numai casetele de la 24 la 31, cu datele referitoare la documentul pe baza cãruia se face plata şi suma plãtitã.
Documentele obligatorii prezentate la plata sau pentru justificare vor fi cele precizate în Normele privind efectuarea plãţilor externe pentru importurile de mãrfuri, executarea de lucrãri şi prestãrile de servicii - N.R.V.4.
Fotocopia trebuie sa fie clara (seria şi numãrul formularului sa fie perfect lizibile), iar pe verso informaţia sa fie redactatã citeţ, fãrã ştersãturi.
În situaţia domicilierii acreditivului în strãinãtate cu clauza de ramburs telegrafic, termenele de transmitere a exemplarelor menţionate sunt de 15 zile lucrãtoare bancare ce curg din ziua debitarii contului.
În cazul pierderii documentelor pe parcurs poştal, termenul în care trebuie reconstituite documentele pierdute este de maximum 21 de zile lucrãtoare.
Dacã spaţiile din formular nu permit completarea tuturor informaţiilor, acestea se vor completa pe o anexa în doua exemplare, certificate prin semnãturi atât de ordonator cat şi de unitatea bancarã. Dacã în urma modificãrii termenilor şi condiţiilor acreditivelor trebuie modificate şi informaţii înscrise în casetele formularului CDA, aceste modificãri vor fi, de asemenea, incluse pe anexa (formularul CDA rãmânând nemodificat). Un exemplar al anexei se ataşeazã la exemplarul DPVE/CDA ce rãmâne în posesia unitãţii bancare, iar celãlalt se ataşeazã exemplarului care se trimite sucursalei Bãncii Naţionale a României.
În mãsura în care nu se respecta strict instrucţiunile de completare, formularele DPVE/CDA vor fi restituite de cãtre unitatea bancarã ordonatorului în vederea completãrii corespunzãtoare.
În situaţia când se constata ca formularul DPVE/CDA nu poate fi acceptat din cauza nerespectãrii condiţiilor de redactare (ştersãturi, adaugari etc.) ori neconcordantei între datele înscrise de ordonator pe formular şi documentele prezentate ori a neutilizarii acreditivelor, se vor anula toate cele 4 exemplare ale formularului şi se vor remite de cãtre unitatea bancarã sucursalei judeţene respective a Bãncii Naţionale a României. Transmiterea se face cu borderou insotitor în care se vor mentiona numãrul curent, seria şi numãrul formularului, precum şi numãrul exemplarului. Ordonatorul va completa un nou formular, care sa concorde cu documentele prezentate bãncii.
5. Sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României va verifica modul de întocmire şi completare a formularelor primite. În cazul constatãrii unor inadvertente de completare sau casete incomplete, în termen de 2 zile lucrãtoare de la primire se vor solicita unitãţii bancare prin fax datele corespunzãtoare, care urmeazã a fi transmise de aceasta în maximum 3 zile lucrãtoare.
În situaţia în care formularele sunt complet şi corect redactate, sucursala Bãncii Naţionale a României va prelua informaţia pe calculator, într-o baza de date dedicata, dupã care formularele vor fi arhivate dupã serie şi numãr.
Informaţia preluatã din formular va fi stocata de sucursala Bãncii Naţionale a României în baza de date centrala conform programului stabilit de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate.
La cererea direcţiilor de specialitate din Banca Nationala a României, Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate va furniza situaţiile statistice solicitate.
Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit va transmite lunar la Ministerul Finanţelor, conform legii, situaţia avansurilor şi plãţilor nejustificate în termenele legale.
6. Rezidentii care dispun efectuarea de plati valutare, precum şi bãncile vor lua mãsuri pentru respectarea întocmai a dispoziţiilor din prezentele norme.
Nerespectarea prevederilor normelor se sancţioneazã potrivit legii.
7. La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abroga Circulara nr. 18 privind introducerea formularelor DPVE/CDA, emisã de Banca Nationala a României la 30 iunie 1993 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 30 iulie 1993, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

ANEXA 1
-------
la N.R.V.8
-----------

DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA*)

*) Formularul se gãseşte publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, la paginile 33-34.


CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV*)

*) Formularul se gãseşte publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, la paginile 35-36.


INSTRUCŢIUNI
pentru completarea formularelor "DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA" (DPVE) şi "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA)

A. DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA (DPVE)

1. Întocmirea Dispoziţiei de plata valutarã externa

Formularul DPVE trebuie întocmit de ordonator, în 4 exemplare, în limba romana.
Autenticitatea DPVE este conferita de ordonator, prin semnatura, în caseta 24, precum şi de unitatea bancarã, prin semnatura şi ştampila, în casetele 20 şi/sau 21, în funcţie de tipul plãţii (a se vedea circuitul DPVE precizat în Normele privind circuitul formularelor DPVE şi CDA - N.R.V.8).

2. Completarea Dispoziţiei de plata valutarã externa

Formularul "DISPOZIŢIE DE PLATA VALUTARĂ EXTERNA" (DPVE) este împãrţit în 24 de casete numerotate în coltul din stanga sus al fiecãrei casete.
Ordonatorul plãţii are obligaţia de a completa casetele de la 2 la 13 şi de la 21 la 24.
Banca are obligaţia de a completa casetele 1, de la 14 la 20, precum şi:
- "Codul statistic" al tranzacţiei din caseta 13;
- zona "Documente prezentate pentru justificare/plata" din caseta 21.
Dacã prin formular se ordonã o plata în avans, unitatea bancarã va fi cea care va completa în întregime casetele 21 şi 22, pe exemplarele nr. 1 şi nr. 2, în momentul când ordonatorul îi prezintã documentele justificative.
Completarea formularului, cu excepţia plãţilor în transe, se poate face cumulativ (pentru mai multe facturi, contracte etc.).
Caseta 1:
Se completeazã denumirea în clar a bãncii şi, respectiv, a unitãţii bancare cãtre care se ordonã plata, precum şi codul unitãţii bancare.
Codul unitãţii bancare, atribuit de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate este de tip numeric şi trebuie completat astfel:
3 caractere - codul bãncii;
2 caractere - codul judeţului;
3 caractere - codul unitãţii bancare, în ordine ierarhica;
1 caracter - cifra de control.
Caseta 2:
Se completeazã cu elementele de identificare a ordonatorului plãţii: denumirea/numele, sediul/domiciliul, codul fiscal.
Observaţii:
-----------
În cazul în care ordonatorul plãţii îşi modifica oricare dintre datele aferente acestor câmpuri (denumirea/numele, sediul/domiciliul, codul fiscal), va ataşa, în mod obligatoriu, la exemplarele nr. 1 şi nr. 3 ale formularului DPVE, o foaie de hârtie pe care va nota:
- vechile elemente de identificare;
- noile elemente de identificare;
- data când s-a produs modificarea.
Foaia va fi ataşatã numai la primul formular pe care datele din caseta 2 diferã fata de formularele completate anterior de acelaşi ordonator.
Caseta 3:
Se înscriu (în format zi, luna, an) data completãrii dispoziţiei de plata, precum şi data mesajului electronic, dacã plata a fost dispusã prin sistem computerizat (electronic banking) sau prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.).
Caseta 4:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor modalitatii de plata solicitate de cãtre ordonator, în conformitate cu documentele de plata.
În situaţia când plata ce urmeazã a fi efectuatã este în avans, se marcheaza cu X casuta respectiva.
Se marcheaza cu X una dintre casutele urmãtoare, conform tipului de plata dispusã de cãtre ordonator:
* fie "Plata integrala";
* fie "Plata parţialã".
În cazul plãţii parţiale, se vor completa în mod corespunzãtor şi celelalte câmpuri din caseta, şi anume:
* se specifica a câtã transa (numãrul = 1, 2, 3, ...) reprezintã aceasta plata din valoarea totalã a facturii, indiferent de banca prin care se efectueazã plata externa;
* se specifica ce procent reprezintã aceasta transa din valoarea totalã a facturii;
* se specifica seria şi numãrul formularului DPVE, prin care s-a ordonat prima plata parţialã.
Desigur, dacã prin acest formular se ordonã prima plata parţialã, nu se mai completeazã campurile serie şi numãr.
Caseta 5:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor modalitatii de transmitere indicate de client.
Caseta 6:
Se completeazã, în cifre şi litere, suma ce se ordonã a fi plãtitã.
Observaţii:
-----------
Dacã, prin acest formular, se ordonã o plata parţialã, se trece valoarea acesteia şi nu valoarea totalã a facturii.
Completarea câmpului numeric se va face respectând riguros poziţia virgulei zecimale şi implicit se va trece fiecare cifra în spaţiul corespunzãtor ordinului sau de mãrime.
Se completeazã atât acronimul, cat şi codul, pentru valuta în care se ordonã sa se facã plata.
Plata se poate face şi în moneda nationala (leu), în relaţiile cu nerezidenti, în conformitate cu prevederile regulamentului.
Observaţii:
-----------
Acronimul şi codul se specifica conform codificarii din lista minimala - anexa nr. 2 la prezentele norme (Standardul EN 24217-93).
Caseta 7:
Se completeazã cu datele specifice beneficiarului plãţii.
Observaţii:
-----------
Codul tarii se specifica conform standardului ISO 3166-93; lista minimala - anexa nr. 2.
Caseta 8:
Se completeazã cu datele specifice bãncii beneficiarului plãţii.
Observaţii:
-----------
Codul tarii se specifica conform Standardului ISO 3166-93; lista minimala - anexa nr. 2.
Caseta 9:
Se completeazã conform documentelor prezentate bãncii de cãtre ordonator, în cazul plãţilor în avans.
Caseta 10:
Se completeazã termenul de livrare marfa, conform contractului şi/sau documentelor prezentate la plata.
În cazul plãţii în avans pentru importuri, termenul de livrare va fi stabilit corespunzãtor prevederilor pct. 1.2 din Normele privind efectuarea plãţilor externe pentru importurile de mãrfuri, executarea de lucrãri şi prestãrile de servicii - N.R.V.4.
Casetele 11 şi 12:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor, conform înţelegerilor contractuale.
Caseta 13:
Se completeazã în mod obligatoriu codul operatiei, conform normelor metodologice privind înregistrarea şi raportarea la balanţa de plati.
Codul operatiei trebuie sa concorde cu informaţia specificatã în câmpul "Descrierea operatiei".
Exemple:
* În cazul plãţii mãrfii sosite se completeazã codul statistic al tranzacţiei cu BM16, iar la descrierea operaţiunii se trece "Import de marfa cu plata dupã livrare".
* În cazul plãţii biletelor la ordin se completeazã codul PP26 şi doar în cazul plãţii biletelor la ordin scontate pe piata internationala în scop de finanţare externa se va marca şi casuta "Bilet la ordin - finanţare externa"; la descrierea operatiei se menţioneazã ca este vorba de un bilet la ordin urmare unei finantari externe.
Dacã plata se face dintr-un credit acordat, atunci se va marca cu X casuta corespunzãtoare.
Dacã operatia necesita autorizarea Bãncii Naţionale a României se va marca cu X câmpul corespunzãtor, completandu-se apoi şi campurile prevãzute pentru numãrul autorizaţiei şi data emiterii ei, respectiv numãrul şi data din Registrul datoriei private externe.
Dacã este cazul, se vor completa şi numãrul şi data documentului prin care s-a fãcut virarea impozitului cãtre bugetul statului, conform legislaţiei în vigoare.
Casetele de la 14 la 20, precum şi "Codul statistic" prevãzut în caseta 13 sunt completate de unitatea bancarã dupã verificarea modului de completare şi a corectitudinii tuturor casetelor şi în cazul acceptãrii efectuãrii plãţii dispuse.
Observaţii:
-----------
Completarea campurilor numerice se va face respectând riguros poziţia virgulei zecimale şi, implicit, se va trece fiecare cifra în spaţiul corespunzãtor ordinului sau de mãrime.
* Caseta 14: Se completeazã numãrul şi data înregistrãrii DPVE la banca.
* Caseta 15: Se completeazã de cãtre unitatea bancarã conform uzantelor proprii.
* Caseta 16: Se completeazã în cifre şi litere suma ce se transfera efectiv şi cu care se debiteaza contul ordonatorului precum şi acronimul şi codul valutei.
* Caseta 17: Se trece în cifre suma totalã transferata pana în momentul plãţii, inclusiv suma transferata şi evidenţiatã în caseta 16, în cazul plãţilor parţiale.
Restul de plata se completeazã cu diferenţa dintre suma totalã prevãzutã a fi transferata pentru operaţiunea în cauza şi suma care este înscrisã în caseta 17.
* Caseta 18: Câmpul "Data valutei" va conţine data la care se face decontarea.
* Caseta 19: Se completeazã cu elemente suplimentare, dacã este cazul.
Caseta 21:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor documentelor prezentate spre justificare/plata şi se fac completãrile de rigoare (numãr document, data).
Dacã marfa s-a importat pe baza unei Declaraţii vamale de import (DVI), campurile referitoare la aceasta se vor completa astfel:
* 3 caractere pentru codul vãmii din DVI;
* 2 caractere pentru codul punctului vamal, dacã exista (în lipsa acestuia se lasa 2 spaţii libere);
* 6 caractere pentru numãrul Declaraţiei vamale de import, aliniat la stanga;
* 1 caracter pentru procedura vamalã.
Codurile folosite pentru procedura vamalã sunt:
[] 4 - import definitiv;
[] 5 - import temporar;
[] 7 - antrepozitare.
Se selecteaza cu X casuta pentru "Alte date", dacã formularul DPVE este întocmit pentru plata unor mãrfuri cumpãrate pentru revânzare fãrã tranzitarea teritoriului României, în situaţia când operaţiunea începe prin încasare, completandu-se valoarea încasãrii de la extern, cu indicarea numãrului şi a datei documentului bancar care atesta încasarea mãrfii revandute.
Dacã o plata efectuatã în avans se restituie, atunci justificarea se face pe exemplarele nr. 1, 2 şi 4, prin marcarea cu X a câmpului "Avans restituit", completandu-se şi data restituirii.
Dacã orice alta plata (cu excepţia celei în avans) se returneazã, atunci, pentru retransmitere, se completeazã un nou formular DPVE (exemplarele nr. 1, 2, 3, 4), iar în caseta 21 se marcheaza cu X câmpul "Plata returnatã" şi se completeazã data returnarii, precum şi seria şi numãrul DPVE prin care s-a ordonat plata iniţialã.
Data restituirii/returnarii reprezintã data creditarii contului ordonatorului.
Observaţii:
-----------
Dacã ordonatorul prezintã mai multe documente de acelaşi tip cu ocazia unei justificãri (ex.: mai multe facturi), atunci, în caseta 21, se vor trece numai datele de identificare ale primului document, pentru celelalte intocmindu-se o lista în dublu exemplar: primul exemplar se anexeazã la exemplarul nr. 1 al formularului DPVE, copia se anexeazã la exemplarul nr. 2 al formularului DPVE.
Dacã documentele prezentate justifica doar o parte a plãţii în avans efectuate, atunci pentru aceasta justificare se transmite exemplarul nr. 2 al DVPE cãtre sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României (conform circuitului precizat în prezentele norme).
Pentru urmãtoarea justificare, care se va face pe baza documentelor prezentate ulterior de ordonator, se va face o fotocopie de pe prima pagina a exemplarului nr. 1 al DPVE prin care s-a ordonat plata, iar pe verso se va face fotocopia versoului unui formular DPVE necompletat şi se vor completa numai casetele 21 şi 22 cu datele corespunzãtoare documentelor justificative prezentate. (Evident, aceasta procedura se repeta pentru fiecare justificare parţialã facuta de cãtre ordonator la date diferite, pe baza de documente, pana la justificarea integrala a plãţii.)
Unitatea bancarã trece suma şi valuta, pe care le justifica documentele menţionate în caseta 21, precum şi data la care ordonatorul plãţii prezintã bãncii aceste documente.
Caseta 22:
Pe baza documentelor justificative se completeazã denumirea generica a mãrfii, iar în câmpul de cod marfa se vor trece primele 4 caractere ale poziţiei tarifare din Tariful vamal de import al României.
Caseta 23:
Se completeazã cu precizãrile suplimentare necesare, dacã este cazul.
Caseta 24:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor operatiei pe care ordonatorul o solicita bãncii, precum şi cele referitoare la declaraţiile ordonatorului.
Se completeazã şi restul campurilor cu datele specifice ordonatorului, respectiv semnatura persoanei autorizate, numele şi prenumele acesteia, aplicându-se şi ştampila ordonatorului.

B. CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV (CDA)

1. Întocmirea formularului "Cerere de deschidere acreditiv"

Formularul CDA trebuie întocmit de ordonator în 4 exemplare, în limba romana.
Autenticitatea CDA este conferita de ordonator, prin semnatura, în caseta 23, precum şi de unitatea bancarã, prin semnatura şi ştampila, în casetele 30 şi 31, în funcţie de tipul plãţii (a se vedea circuitul CDA precizat în Normele privind circuitul formularelor DPVE şi CDA - N.R.V.8).

2. Completarea formularului "Cerere de deschidere acreditiv"

Formularul CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV (CDA) este împãrţit în 32 de casete numerotate în coltul din stanga sus al fiecãrei casete.
Ordonatorul plãţii are obligaţia de a completa casetele de la 2 la 23, precum şi caseta 32.
Unitatea bancarã are obligaţia de a completa casetele 1, de la 24 la 31, precum şi câmpul "Cod statistic al tranzacţiei" din caseta 21.
Caseta 1:
Se completeazã denumirea în clar a bãncii şi respectiv, a sucursalei/filialei/agenţiei cãreia i se adreseazã cererea de deschidere/majorare acreditiv. Se completeazã de asemenea, codul unitãţii bancare.
Codul unitãţii bancare, atribuit de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de informatica, procesare statistica şi contabilitate este de tip numeric şi trebuie completat astfel:
3 caractere - codul bãncii;
2 caractere - codul judeţului;
3 caractere - codul unitãţii bancare, în ordine ierarhica;
1 caracter - cifra de control.
Caseta 2:
Se completeazã cu elementele de identificare a ordonatorului plãţii: denumirea/numele, sediul/domiciliul, codul fiscal.
Observaţii:
-----------
În cazul în care ordonatorul plãţii îşi modifica oricare dintre datele aferente acestor câmpuri (denumirea/numele, sediul/domiciliul, codul fiscal), va ataşa, în mod obligatoriu, la exemplarele nr. 1 şi nr. 3 ale formularului CDA, o foaie de hârtie pe care va nota:
- vechile elemente de identificare;
- noile elemente de identificare;
- data când s-a produs modificarea.
Foaia va fi ataşatã numai la primul formular pe care datele din caseta 2 diferã fata de formularele completate anterior de acelaşi ordonator.
Caseta 3:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor cererii ordonatorului:
* fie "Acreditiv";
* fie "Majorare acreditiv".
Se completeazã şi termenul (zi, luna, an) pana la care este valabil acreditivul, respectiv majorarea de acreditiv.
În plus, în cazul cererii de majorare acreditiv, în caseta 3 se vor specifica seria şi numãrul CDA iniţial, prin care s-a cerut deschiderea acreditivului pentru care se dispune actuala majorare.
Caseta 4:
Se marcheaza cu X una dintre casutele urmãtoare, conform precizãrilor fãcute de utilizator privind modul de utilizare a acreditivului:
* fie "Plata integrala", dacã utilizarea acreditivului se face într-o singura transa;
* fie "Plata parţialã/în transe".
Caseta 5:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor modalitatii de transmitere indicate de client.
Caseta 6:
Se completeazã în cifre şi litere, suma totalã ce urmeazã a se plati în baza acreditivului.
Observaţii:
-----------
Completarea câmpului numeric se va face respectând riguros poziţia virgulei zecimale şi, implicit, se va trece fiecare cifra în spaţiul corespunzãtor ordinului sau de mãrime.
Caseta 7:
Se completeazã atât acronimul, cat şi codul pentru valuta în care se ordonã sa se facã plata.
Plata se poate face şi în moneda nationala (leu), în relaţiile cu nerezidenti, în conformitate cu prevederile regulamentului.
Observaţii:
-----------
Acronimul şi codul se specifica conform codificarii din anexa nr. 2 la prezentele norme (Standardul EN 24217-93).
Casetele de la 8 la 12 şi casetele de la 15 la 20:
Se completeazã conform prevederilor contractuale din documentele prezentate unitãţii bancare de cãtre ordonator şi documentele stipulate concret la respectivul acreditiv.
Observaţii:
-----------
În caseta 12 se va bifa numai în cazul acreditivului deschis fãrã constituire de depozit la banca ordonatorului.
În caseta 16 se completeazã condiţia de livrare conform INCOTERMS (atunci când este convenitã contractual) şi se vor preciza localitatea şi ţara de destinaţie/expediţie a mãrfii, dupã caz.
În caseta 18 se completeazã cu data de scadenta, determinata conform mentiunilor din acreditiv, respectiv data scadentei tratei.
Caseta 13:
Se completeazã cu datele specifice beneficiarului plãţii.
Observaţii:
-----------
Codul tarii se specifica conform Standardului ISO 3166-93; lista minimala - anexa nr. 2.
Caseta 14:
Se completeazã cu datele cunoscute, referitor la banca beneficiarului plãţii.
Observaţii:
-----------
Codul tarii se specifica conform Standardului ISO 3166-93; lista minimala - anexa nr. 2.
Caseta 21:
Se completeazã în mod obligatoriu codul operatiei, conform normelor metodologice privind înregistrarea şi raportarea la balanţa de plati.
Codul operaţiunii trebuie sa concorde cu informaţia specificatã în câmpul "Descrierea operatiei".
Dacã plata se face dintr-un credit acordat, atunci se va marca cu X casuta corespunzãtoare.
Dacã operaţiunea necesita autorizarea Bãncii Naţionale a României se va marca cu X câmpul corespunzãtor, completandu-se apoi şi campurile prevãzute pentru numãrul autorizaţiei şi data emiterii ei, respectiv numãrul şi data din Registrul datoriei private externe.
Dacã este cazul, se vor completa şi datele referitoare la documentul prin care s-a fãcut virarea impozitului cãtre bugetul de stat, conform legislaţiei în vigoare.
Caseta 22:
Se completeazã cu precizãrile suplimentare necesare, dacã este cazul.
Caseta 23:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor operatiei pe care ordonatorul o solicita bãncii, precum şi cele referitoare la declaraţiile ordonatorului.
Se completeazã şi restul campurilor cu datele specifice ordonatorului, respectiv semnatura persoanei autorizate, numele şi prenumele acesteia, aplicându-se şi ştampila ordonatorului.
Caseta 24:
Se completeazã numãrul şi data înregistrãrii CDA la unitatea bancarã.
Caseta 25:
Se completeazã de cãtre banca conform uzantelor proprii.
Caseta 26:
Se completeazã, în cifre şi litere, suma ce se transfera prin respectiva CDA, precum şi acronimul şi codul valutei.
Caseta 27:
Se trece în cifre suma totalã transferata, inclusiv suma transferata şi evidenţiatã în caseta 26.
Restul de plata se completeazã cu diferenţa dintre suma totalã, prevãzutã a fi transferata pentru operaţiunea în cauza, şi suma care este înscrisã în caseta 27.
Caseta 28:
Câmpul "Data valutei" va conţine data la care se efectueazã decontarea.
Caseta 29:
Se completeazã cu elemente suplimentare, dacã este cazul.
Caseta 31:
Se marcheaza cu X câmpul corespunzãtor documentelor de plata şi se fac completãrile de rigoare (numãr document, data).
Se selecteaza cu X casuta pentru "Alte date", dacã formularul CDA este întocmit pentru plata unor mãrfuri cumpãrate pentru revânzare fãrã tranzitarea teritoriului României, completandu-se valoarea încasãrii de la extern, cu indicarea numãrului şi a datei referintei bancare, în cazul în care operaţiunea a început cu o încasare.
Dacã plata corespunzãtoare unei operaţiuni cu strainatatea se efectueazã în mai multe transe, atunci, pentru prima transa, justificarea se face completand caseta 31 (şi caseta 32, dacã este cazul) şi se transmite exemplarul CDA cãtre sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României (conform circuitului precizat în prezentele norme).
Pentru tranşele urmãtoare, începând cu a doua, se va transmite sucursalei Bãncii Naţionale a României câte o fotocopie a primei pagini a exemplarului CDA prin care s-a fãcut prima plata. Pe versoul acestei copii se va face fotocopia versoului unui formular CDA necompletat şi se vor completa numai casetele de la 24 la 31 cu datele corespunzãtoare transei care se plãteşte.
Lucrãtorul bancar semneazã şi aplica ştampila în casetele 30 şi 31.
Caseta 32:
Pe baza documentelor pentru efectuarea plãţii se completeazã denumirea generica a mãrfii, iar în câmpul de cod marfa se vor trece primele 4 caractere ale poziţiei tarifare din Tariful vamal de import al României.


ANEXA 2
-------
la N.R.V.8
-----------




Lista minimala

==============================================================================
|| ŢARA | VALUTA | ACRONIM | COD ŢARA/ ||
|| | | VALUTA | VALUTA ||
||===================|===============================|==========|===========||
|| Austria | Siling austriac | ATS | 040 ||


|| Australia | Dolar australian | AUD | 036 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Belgia | Franc belgian | BEF | 056 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Canada | Dolar canadian | CAD | 124 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Elvetia | Franc elvetian | CHF | 756 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Germania | Marca germanã | DEM | 276 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Danemarca | Coroana daneza | DKK | 208 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Egipt | Lira egipteana | EGP | 818 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Spania | Peseta spaniola | ESP | 724 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Finlanda | Marca finlandeza | FIM | 246 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Franta | Franc francez | FRF | 250 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Marea Britanie | Lira sterlina | GBP | 826 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Grecia | Drahma greceasca | GRD | 300 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Irlanda | Lira irlandeza | IEP | 372 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Italia | Lira italiana | ITL | 380 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Japonia | Yen japonez | JPY | 392 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Republica Moldova | Leu moldovenesc | MDL | 498 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Olanda | Gulden olandez | NLG | 528 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Norvegia | Coroana norvegiana | NOK | 578 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Portugalia | Escudo portughez | PTE | 620 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| România | Leu romanesc | ROL | 642 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Suedia | Coroana suedeza | SEK | 752 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Rusia | Rubla | RUR | 643 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Turcia | Lira turceasca | TRL | 792 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| Statele Unite | Dolar SUA | USD | 840 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| | DST | XDR | 752 ||
||-------------------|-------------------------------|----------|-----------||
|| | ECU | XEU | 954 ||
==============================================================================


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016