Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME - N.R.V.3 din 23 decembrie 1997  privind modul de autorizare si de raportare a operatiunilor valutare de capital - N.R.V.3    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME - N.R.V.3 din 23 decembrie 1997 privind modul de autorizare si de raportare a operatiunilor valutare de capital - N.R.V.3

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 395 din 31 decembrie 1997

1. Operaţiunile valutare de capital, definite la pct. 1.17.2 din regulament, sunt supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu prevederile art. 5 din regulament.
2. Documentaţia necesarã pentru autorizarea operaţiunii este prezentatã în Lista documentelor necesare obţinerii autorizaţiei - anexa nr. 1.
3. În vederea autorizãrii operaţiunilor valutare de capital solicitantii vor depune la Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit o cerere de autorizare însoţitã de documentaţia corespunzãtoare prevãzutã în anexa nr. 1 alin. D1-D11, astfel:

a) În cazul investiţiilor directe în strãinãtate ale rezidenţilor, prevãzute la pct. 1.17.2.1 lit. b):

a1) - pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D5, D6, D8 şi D11;
a2) - pentru rezidenţi - persoane fizice - D4, D5, D6, D8 şi D11.

b) În cazul investiţiilor imobiliare efectuate în strãinãtate de cãtre rezidenţi, prevãzute la pct. 1.17.2.3 lit. b):

b1) - pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D3, D5, D6, D8 şi D11;
b2) - pentru rezidenţi - persoane fizice - D5, D6 şi D11.

c) În cazul operaţiunilor cu valori mobiliare specifice pieţei de capital, prevãzute la pct. 1.17.2.4 lit. a), b) şi d):

c1) - pentru admiterea valorilor mobiliare româneşti pe pieţe de capital strãine prevãzute la lit. a) - D1-D3, D5, D6 şi D11;
c2) - pentru admiterea valorilor mobiliare strãine pe pieţe de capital româneşti prevãzute la lit. b) - D1, D2, D5, D6, D10 şi D11;
c3) - tranzacţii cu valori mobiliare în strãinãtate de cãtre rezidenţi, prevãzute la lit. d):
- pentru rezidenţi - persoane juridice, în cazurile prevãzute la lit. d1) şi d2) - D1-D3, D5, D6, D7, D9, dupã caz, şi D11;
- pentru rezidenţi - persoane fizice, în cazurile prevãzute la lit. d1) şi d2) - D5, D6 şi D11.

d) În cazul operaţiunilor cu instrumente specifice pieţei monetare prevãzute la pct. 1.17.2.5 lit. a), b) şi c):

d1) - pentru admiterea de instrumente ale pieţei monetare româneşti pe pieţe monetare strãine prevãzute la lit. a) - D1-D3, D5, D6 şi D11;
d2) - pentru admiterea de instrumente ale pieţei monetare strãine pe piata monetara româneascã prevãzute la lit. b) - D1, D2, D5, D6, şi D11;
d3) - pentru tranzacţii cu instrumente ale pieţei monetare în România de cãtre nerezidenti prevãzute la lit. c) - D1, D2, dupã caz D5, D11, împreunã cu o cerere cu precizãri asupra operaţiunii.

e) În cazul operaţiunilor cu instrumente de plasament colectiv prevãzute la pct. 1.17.2.6 lit. a), b) şi d):

e1) - pentru admiterea instrumentelor de plasament colectiv româneşti pe pieţe financiare strãine prevãzute la lit. a) - D1-D3, D5, D6 şi D11;
e2) - pentru admiterea instrumentelor de plasament strãine pe piata financiarã româneascã, prevãzute la lit. b) - D1, D2, D5, D6, D10 şi D11;
e3) - tranzacţii cu instrumente de plasament colectiv în strãinãtate ale rezidenţilor, prevãzute la lit. d):
- pentru rezidenţi - persoane juridice, în cazurile prevãzute la lit. d1) şi d2) - D1-D3, D5, D6 şi D11;
- pentru rezidenţi - persoane fizice, în cazurile prevãzute la lit. d1) şi d2) - D5, D6 şi D11.

f) În cazul creditelor de comerţ internaţional, cu termen de rambursare mai mare de un an, şi al creditelor financiare şi împrumuturilor, altele decât cele prevãzute la pct. 1.17.1.4. inclusiv leasing financiar, cu sau fãrã participarea unui rezident în tranzacţia respectiva, prevãzute la pct. 1.17.2.7. respectiv 1.17.2.8 lit. a) şi b):

f1) - pentru cele acordate de nerezidenti rezidenţilor prevãzute la pct. 1.17.2.7 lit. a) şi, respectiv, la pct. 1.17.2.8 lit. a):
- pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D3, D5, D6, D7, D9 şi D11;
- pentru rezidenţi - persoane fizice - D5, D6, D7, D9 şi D11;
f2) - pentru cele acordate de rezidenţi nerezidentilor prevãzute la pct. 1.17.2.7 lit. b) şi, respectiv, la pct. 1.17.2.8 lit. b):
- pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D3, D6, D8 şi D11;
- pentru rezidenţi - persoane fizice - D6, D8 şi D11.

g) În cazul garanţiilor, avalurilor şi altor facilitãţi financiare auxiliare prevãzute la pct. 1.17.2.9 lit. a) - pentru operaţiuni cu termen de peste un an - lit. b) şi c), cu condiţia existenţei autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pentru operaţiunile de baza:

g1) - pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D3, D5, D6 şi D11;
g2) - pentru rezidenţi - persoane fizice - D5, D6 şi D11.

h) În cazul conturilor curente, precum şi al conturilor de depozit, prevãzute la pct. 1.17.2.10 lit. b2) şi, respectiv, 1.17.2.11 lit. a1) şi b2):

h1) - pentru cele prevãzute la lit. b2) de la ambele puncte, autorizarea se emite în conformitate cu Normele privind autorizarea deschiderii şi functionarii conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor - N.R.V.5;
h2) - pentru conturile de depozit prevãzute la pct. 1.17.2.11 lit. a1):
- pentru nerezidenti - persoane juridice - D2, D5, D6 şi D11, împreunã cu o declaraţie privitoare la scopul depozitului;
- pentru nerezidenti - persoane fizice - D5, D6 şi D11, împreunã cu o declaraţie privitoare la scopul depozitului.

i) În cazul asigurãrilor de viata prevãzute la pct. 1.17.2.13 lit. a) - cu excepţia rezidenţilor - persoane fizice, pentru asigurãrile de viata încheiate pe perioada şederii în strãinãtate - D5, D6 şi D11.

j) În cazul transferurilor externe ale persoanelor fizice rezidente prevãzute la pct. 1.17.2.14 - D5, D8 şi D11.

k) În cazul altor transferuri externe prevãzute la pct. 1.17.2.15 lit. d):

k1) - pentru rezidenţi - persoane juridice - D1-D3, D5, D6, D8 şi D11;
k2) - pentru rezidenţi - persoane fizice - D5, D6, D8 şi D11.

4. Completarea formularelor prevãzute în anexa nr. 3 se va face cu respectarea stricta a machetelor şi a instrucţiunilor de completare, fãrã prescurtãri sau iniţiale.
Formularele vor fi completate în concordanta cu prevederile din angajamentele respective, cu datele din evidenta proprie a beneficiarilor sau alte documente legale referitoare la operaţiunile care fac obiectul autorizãrii şi/sau raportarii.
5. Urmare analizarii documentaţiei depuse, Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit din Banca Nationala a României va comunica în scris solicitantului autorizarea operaţiunii respective, cu menţionarea numãrului alocat din Registrul datoriei private externe.
Pentru angajamentele de natura datoriei private externe, contractate înainte de data intrãrii în vigoare a regulamentului, la solicitarea rezidenţilor, Banca Nationala a României - Direcţia generalã politica monetara şi valutarã va lua în evidenta operaţiunea şi va comunica numãrul alocat din Registrul datoriei private externe pentru fiecare tranzacţie.
6. Pentru situaţiile în care, în cadrul unui contract ce reglementeazã un angajament extern de natura datoriei private, sunt nominalizaţi doi sau mai mulţi împrumutaţi (debitori), responsabilã pentru efectuarea procedurilor de autorizare este persoana juridicã rezidenţã, desemnatã ca administrator de împrumut.
7. Contractele şi alte înţelegeri care includ operaţiuni valutare de capital supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României devin operationale numai dupã obţinerea autorizaţiei operaţiunii respective.
8. Bãncile vor efectua plãţile în contul angajamentelor reprezentând datoria publica externa, contractatã şi/sau garantatã de stat, precum şi cele aferente datoriei private externe, numai dacã în DPVE/CDA se completeazã numãrul din Registrul datoriei publice externe, respectiv din Registrul datoriei private externe.
9. Banca Nationala a României înregistreazã şi urmãreşte datoria privatã externa a României care reprezintã obligaţiile pecuniare derivând din credite financiare, altele decât cele prevãzute la pct. 1.17.1.4, precum şi alte angajamente externe cu termene de rambursare mai mari de un an, altele decât cele de natura datoriei publice externe.
a) În acest scop, dupã obţinerea autorizaţiei, bãncile şi rezidentii care contracteazã angajamente de natura datoriei private externe - operaţiunile prevãzute la pct. 1.17.2.4 lit. a), pct. 1.17.2.4 lit. d2) pentru obligaţiuni şi titluri de credit româneşti, pct. 1.17.2.7 lit. a), 1.17.2.8 lit. a) - vor completa formularele 1A, 1B, 2, 2A, dupã caz, pe care le vor transmite Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã politica monetara şi valutarã, ca raportari cu periodicitatea menţionatã în instrucţiunile de completare a formularelor.
b) În cazul convenţiilor-cadru pentru deschiderea liniilor de finanţare externa, dupã autorizare, bãncile vor raporta la Direcţia generalã politica monetara şi valutarã numai contractele ferme de credit încheiate şi încadrate în aceste convenţii.
c) Persoanele juridice rezidente, care deţin conturi în strãinãtate şi care au în autorizaţiile respective prevederi care permit efectuarea de plati directe în contul angajamentelor de natura datoriei publice externe şi/sau datoriei private externe, vor mentiona, în mod expres, contul şi banca strãinã prin care s-a efectuat plata, în raportarile periodice ce se transmit Bãncii Naţionale a României.
10. Societãţile bancare vor tine evidenta tuturor operaţiunilor valutare financiare şi de capital efectuate în cadrul autorizaţiei Bãncii Naţionale a României şi le vor raporta la Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit pana la data de 15 a fiecãrei luni, pentru luna anterioarã, conform modelului de raportare - anexa nr. 2 la prezentele norme.
11. Datele individuale privind angajamentele de natura datoriei private externe au caracter confidenţial.

ANEXA 1
-------
la N.R.V.3
----------
LISTA
documentelor necesare obţinerii autorizaţiei Bãncii Naţionale a României

D1 - actul constitutiv, conform legii, documentele privind înfiinţarea acestuia sau documentele care atesta autorizarea activitãţii în condiţiile legii;
D2 - dovada înregistrãrii persoanei juridice la Oficiul Registrului comerţului şi la Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti sau alt act de înregistrare la organele abilitate, în cazul persoanelor juridice romane; actul de înregistrare la organele abilitate din ţara de origine, în cazul persoanelor juridice strãine;
D3 - hotãrârea adunãrii generale a asociaţilor ori actionarilor/consiliului de administraţie al solicitantului, dupã caz, cu privire la efectuarea operaţiunii valutare;
D4 - contractul de societate şi statutul societãţii mixte cu sediul în strãinãtate la care urmeazã a se face investiţia de capital, în copie şi în traducere autorizata;
D5 - declaraţia solicitantului referitoare la banca prin care urmeazã sa se efectueze operaţiunea valutarã şi schimbul valutar;
D6 - contractele/convenţiile externe încheiate cu privire la investiţii, împrumuturi, credite şi depozite, prospectul de emisiune sau alte documente, dupã caz;
D7 - documentele bancare specifice, care atesta crearea obligaţiei financiare externe (extrase de cont, SWIFT, faxuri etc.);
D8 - declaraţia solicitantului, referitoare la banca strãinã şi numãrul contului în care se face transferul;
D9 - formularele model 1, 1A, 1B, 2, 2A prezentate în anexa nr. 3;
D10 - avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare din România;
D11 - orice alte documente solicitate de cãtre Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit.



ANEXA 2


la N.R.V.3
-----------

BANCA ...................
Codul ...................
Direcţia ................

SITUAŢIA
operaţiunilor valutare de capital, efectuate în luna ........ 199 .....

==============================================================================
|N| Nr.| T | C |Ţara dest./ | Nr., | Tip | Ter- | Su- | V | Data | Nr. | Des-|
|r| au-| i | o | provenienta | data | o- | men | ma | a | în- | zile | cri-|
| | to-| t | d |-------------| şi | pe- | de | în | l | ca- | în- | ere |
|c| ri-| u | | Denu- | Cod | refe-| ra- | în- | va- | u | sa- | tar- | o- |
|r| za-| l | f | mire | *1) | rinta| ti- | ca- | lu- | t | rii/ | zile- | pe-|
|t| tie| a | i | | | docu-| une | sa- | ta | a | pla- | re | ra- |
| | | r | s | | | ment | *2) | re | |*4)| tii | la | tiu-|
| | | | c | | | ban- | | *3) | | | | încã-| ne |
| | | | a | | | car | | | | | | sare | |
| | | | l | | | | | | | | | | |
|-|----|---|---|-------|-----|------|-----|------|-----|---|------|------|-----|
|0| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10| 11 | 12 | 13 |
==============================================================================

Director,


Observaţii:
-----------
*1) Se va folosi codificarea conform standardului ISO-3166-93.
*2) Se va completa codul corespunzãtor conform normelor metodologice privind înregistrarea şi raportarea la balanţa de plati emise de Banca Nationala a României.
*3) Se stabileşte, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 , pentru încasãri dividende, cote-pãrţi din lichidarea investiţiilor externe etc.; pentru celelalte categorii (rate, dobânzi aferente creditelor externe acordate de rezidenţi nerezidentilor etc.), maximum 5 zile de la termenele prevãzute în contractele externe, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 .
*4) Pentru valute se vor folosi acronimele care apar în lista cursurilor pieţei valutare, comunicatã de Banca Nationala a României.


===========================================================================
|| ŢARA | VALUTA | ACRONIM | COD ||
|| | | VALUTA | ŢARA/VALUTA ||
||=====================|==========================|=========|==============||
|| Austria | Siling austriac | ATS | 040 ||


|| Australia | Dolar australian | AUD | 036 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Belgia | Franc belgian | BEF | 056 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Canada | Dolar canadian | CAD | 124 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Elvetia | Franc elvetian | CHF | 756 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Germania | Marca germanã | DEM | 276 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Danemarca | Coroana daneza | DKK | 208 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Egipt | Lira egipteana | EGP | 818 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Spania | Peseta spaniola | ESP | 724 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Finlanda | Marca finlandeza | FIM | 246 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Franta | Franc francez | FRF | 250 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Marea Britanie | Lira sterlina | GBP | 826 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Grecia | Drahma greceasca | GRD | 300 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Irlanda | Lira irlandeza | IEP | 372 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Italia | Lira italiana | ITL | 380 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Japonia | Yen japonez | JPY | 392 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Republica Moldova | Leu moldovenesc | MDL | 498 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Olanda | Gulden olandez | NLG | 528 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Norvegia | Coroana norvegiana | NOK | 578 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Portugalia | Escudo portughez | PTE | 620 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| România | Leu romanesc | ROL | 642 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Suedia | Coroana suedeza | SEK | 752 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Rusia | Rubla | RUR | 643 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Turcia | Lira turceasca | TRL | 792 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| Statele Unite | Dolar SUA | USD | 840 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| | DST | XDR | 752 ||
||---------------------|--------------------------|---------|--------------||
|| | ECU | XEU | 954 ||
===========================================================================




ANEXA 3


la N.R.V.3
----------

-----------------------------------------------------------------------------
| FORMULARUL 1 |
| RAPORT |
| PRIVIND ANGAJAMENTELE DE NATURA DATORIEI PRIVATE |
| |
| Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare ............................. |
| Descrierea angajamentului extern |
| Împrumutãtor/creditor ........................... |
| Ţara ...................... |
| Data semnãrii ..................................... |
| Data intrãrii în vigoare ........ Data estimativã a ultimei trageri ...... |
| Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare .................. |
| |
| |
| Valoarea angajamentului extern .......................................... |
| Valuta de contract ...................................................... |
| Valuta de rambursare .................................................... |
| Tipul angajamentului extern ............................................. |
| |
| Obiectul angajamentului extern .......................................... |
| Categoria beneficiarului final: () regie autonomã (R.A.); |
| () societate pe acţiuni (S.A.); |
| () societate rãspundere limitatã (S.R.L.); |
| () persoane fizice; |
| () alţi beneficiari |
| |
| |
| Sectorul economic de destinaţie ........................................ |
| |
| Se completeazã numele garantului/avalistului din partea creditorului/ |
| beneficiarului: ......................................................... |
| |
| Data ............. Semnatura, |
| |
| Numele ....................... |
| Funcţia ...................... |
| Adresa ....................... |
| Telefon ...................... |
| Fax .......................... |
| |
| Numele persoanei care poate fi contactata pentru informaţii ulterioare: |
| |
| Numele .................. Funcţia .................... |
| Adresa .................. Telefon .................... |
| Fax ..................... Telex ...................... |
| |
| ---------------------------------------------------------- |
| | Se completeazã de cãtre Banca Nationala a României | |
| | Numãrul şi data din Registrul datoriei private externe: | |
| | | |
| | ................................. | |
| ---------------------------------------------------------- |
| |
-----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
| FORMULARUL 1A |
| SCADENTARUL ESTIMATIV |
| AL TRAGERILOR ŞI AL PLĂŢILOR DE CAPITAL |
| |
| Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare ............................. |
| Descrierea angajamentului extern |
| Împrumutãtor/creditor ........................... |
| Ţara ...................... |
| Data semnãrii ..................................... |
| Data estimativã a ultimei trageri ......................... |
| Valoarea angajamentului extern .......................................... |
| Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare .................. |
| Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe ...... |
| |
| |
| 1. Trageri: |
| a) () pentru toate tragerile din cadrul angajamentului exista o singura |
| schema de amortizare |
| b) () pentru fiecare tragere exista câte o schema de amortizare |
| În cazul b) se raporteazã câte un formular 1A, 1B şi 2A pentru fiecare |
| tragere |
| |
| Scadentarul estimativ al tragerilor pe urmãtoarele trimestre calendaristice:|
| (se vor completa datele şi sumele exacte în cazul în care acestea sunt |
| cunoscute) |
| |
| Anul curent T1 ................. T2 ................... |
| T3 ................ T4 ................... |
| Anul urmãtor T1 ................. T2 ................... |
| T3 ................ T4 ................... |
| Anul urmãtor T1 ................. T2 ................... |
| T3 ................ T4 ................... |
| |
| Scadentarul estimativ anual al tragerilor pentru perioada rãmasã: |
| |
| 199.. ................. |
| 199.. ................. |
| 200.. ................. |
| 200.. ................. |
| 200.. ................. |
| 200.. ................. |
| |
| 2. Rate de capital |
| Atentie! Sumele se completeazã exact (la nivel de unitãţi şi zecimale) |
| |
| a) Scadenta: |
| - prima rambursare: - data: ............. - suma: .............. |
| - a doua rambursare - data: ............. - suma: .............. |
| - ultima rambursare - data: ............. - suma: .............. |
| (pe verso se va prezenta întreg scadentarul - date şi sume) |
| |
| b) Periodicitatea rambursarilor: () lunar; |
| () trimestrial; |
| () semestrial; |
| () anual; |
| () fãrã periodicitate (se dau explicaţii) |
| |
| .......................................................................... |
| .......................................................................... |
| |
-----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
| FORMULARUL 1B |
| SCADENTARUL ESTIMATIV |
| AL PLĂŢILOR DE DOBÂNZI ŞI COMISIOANE |
| |
| Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare ............................. |
| Descrierea angajamentului extern |
| Împrumutãtor/creditor ........................... |
| Ţara ...................... |
| Data semnãrii ..................................... |
| Data estimativã a ultimei trageri ......................... |
| Valoarea angajamentului extern .......................................... |
| Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare .................. |
| Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe ...... |
| |
| A. Tipul dobânzilor şi al comisioanelor |
| Dobanda (marcati cu x): |
| - fixa () - rata (%): |
| - flotanta () - tipul: |
| - variabila () - rata 1 (%): interval: - prima data: - ultima data: |
| - rata 2 (%): interval: - prima data: - ultima data: |
| - rata 3 (%): interval: - prima data: - ultima data: |
| - taxa |
| scontului () - rata (%): |
| Atentie! Pentru rata variabila, noţiunea de interval semnifica perioada de |
| aplicabilitate a ratei respective |
| |
| Baza de calcul a dobânzii: () 360 zile/an () 365 zile/an |
| () 30 zile/luna () nr. exact zile/luna |
| |
| Comision de administrare (%): ................................ |
| Comision de angajare (%): .................................... |
| Alte comisioane: ............................................. |
| |
| B. Scadentar |
| 1. Plati de dobanda: |
| Atentie! Sumele se completeazã exact (la nivel de unitãţi şi zecimale) |
| |
| a) Scadenta: |
| - prima plata: - data: ............. - suma: .............. |
| - a doua plata - data: ............. - suma: .............. |
| - ultima plata - data: ............. - suma: .............. |
| |
| b) Periodicitatea plãţilor: () lunar; |
| () trimestrial; |
| () semestrial; |
| () anual; |
| () fãrã periodicitate (se dau explicaţii) |
| |
| .......................................................................... |
| .......................................................................... |
| |
| 2. Plati de comisioane: |
| Atentie! Sumele se completeazã exact (la nivel de unitãţi şi zecimale) |
| |
| a) Scadenta: |
| - prima plata: - data: ............. - suma: .............. |
| - a doua plata - data: ............. - suma: .............. |
| - ultima plata - data: ............. - suma: .............. |
| |
| b) Periodicitatea plãţilor: () lunar; |
| () trimestrial; |
| () semestrial; |
| () anual; |
| () fãrã periodicitate (se dau explicaţii) |
| |
| .......................................................................... |
| .......................................................................... |
| |
-----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
| FORMULARUL 2 |
| |
| SITUAŢIA ANGAJAMENTULUI EXTERN LA DATA DE: .............. |
| |
| Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare ............................. |
| Descrierea angajamentului extern |
| Împrumutãtor/creditor ........................... |
| Ţara ...................... |
| Data semnãrii ..................................... |
| Data estimativã a ultimei trageri ......................... |
| Valoarea angajamentului extern .......................................... |
| Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare .................. |
| Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe ...... |
| |
| |
| Datele calendaristice şi sumele tranzacţiilor efectuate în perioada de |
| raportare |
| Atentie! Sumele se completeazã exact (la nivel de unitãţi şi zecimale) |
| |
| a) Trageri/utilizãri: |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Data | Suma |
|------------|------------|------------|------------|------------|------------|
|------------|------------|------------|------------|------------|------------|
|------------|------------|------------|------------|------------|------------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
| b) Plati efectuate la scadenta |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
| c) Plati aflate la scadenta şi neefectuate |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
| d) Plati de arierate |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
-----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
| FORMULARUL 2A |
| |
| SITUAŢIA ANGAJAMENTULUI EXTERN LA DATA DE: .............. |
| (se va utiliza în cazul în care pentru fiecare tragere exista câte o schema |
| de rambursare) |
| |
| Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare ............................. |
| Descrierea angajamentului extern |
| Împrumutãtor/creditor ........................... |
| Ţara ...................... |
| Data semnãrii ..................................... |
| Data estimativã a ultimei trageri ......................... |
| Valoarea angajamentului extern .......................................... |
| Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare .................. |
| Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe ...... |
| |
| |
| Datele calendaristice şi sumele tranzacţiilor efectuate în perioada de |
| raportare |
| Atentie! Sumele se completeazã exact (la nivel de unitãţi şi zecimale) |
| |
| a) Tragere efectuatã: - în suma de: ................. |
| - la data de: ................. |
| |
| b) Plati efectuate la scadenta |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
| c) Plati aflate la scadenta şi neefectuate |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
| d) Plati de arierate |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|
| Rate de capital | Dobânzi | Comisioane |
|----------------------|-------------------------------|----------------------|
| Data | Suma | Data | Suma | Procent | Data | Suma |
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|------------|---------|--------|--------|-------------|----------|-----------|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| |
-----------------------------------------------------------------------------


FORMULARUL 1: Mod de completare

Formularul 1: "Raport privind angajamentele de natura datoriei private externe" se întocmeşte şi se raporteazã o singura data, împreunã cu celelalte documente necesare autorizãrii, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare: se înscrie denumirea completa a persoanei juridice/fizice rezidente care raporteazã angajamentul extern.
Descrierea angajamentului extern: conţine informaţii generale referitoare la angajamentul extern.
Împrumutãtor/creditor: se înscrie denumirea împrumutãtorului/creditorului. Dacã este un grup de bãnci, se va indica acest fapt, precum şi denumirea bãncii conducatoare (principale).
În cazul emiterii de obligaţiuni se va mentiona denumirea bãncii/instituţiei financiare nerezidente - coordonator şi promotor al emisiunii.
În cazul emiterii de bilete la ordin (promissory notes) sau alte titluri de credit similare se va înscrie denumirea societãţii finanţatoare menţionate pe titlul respectiv, care a efectuat serviciile de lansare/vânzare pe piata externa în cauza. Dacã denumirea acestei societãţi nu este cunoscutã la momentul autorizãrii, aceasta va fi comunicatã la prima raportare privind derularea operaţiunii.
Ţara: se va înscrie ţara de resedinta a împrumutãtorului/creditorului. Pentru împrumuturile cu mai mulţi creditori localizati în tari diferite se va înscrie cuvântul "multiple". În cazul împrumuturilor de la organisme internaţionale se va înscrie doar denumirea acestora.
Data semnãrii: se va înscrie data la care a fost semnat contractul de împrumut/credit sau la care a fost emis titlul de credit.
Data intrãrii în vigoare: se va înscrie data intrãrii în vigoare a contractului de împrumut/credit comunicatã de instituţia creditoare.
Data estimativã a ultimei trageri: se va înscrie data estimativã a ultimei trageri prevãzutã în contractul de împrumut/credit. În cazul când aceasta nu este prevãzutã în contract, se va trece data primei rambursãri.
Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare: se va înscrie numãrul de referinta al contractului de împrumut/credit, dat de instituţia creditoare, în cazul în care acest numãr exista şi este comunicat debitorului.
Valoarea angajamentului extern: se completeazã suma exactã, la nivel de unitãţi şi zecimale, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valoarea nominalã a titlurilor de credit.
Valuta de contract: se va înscrie valuta în care se va acorda împrumutul/creditul, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valuta în care a fost emis titlul de credit.
Valuta de rambursare: se va înscrie valuta în care se va rambursa împrumutul/creditul, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit.
Tipul angajamentului extern: împrumut, credit, emisiune de obligaţiuni, bilet la ordin, cambie etc.
Obiectul angajamentului extern: se va înscrie scopul pentru care a fost contractat creditul: finanţarea de proiecte (investiţii noi, retehnologizare, modernizare, dezvoltare); importuri; reimprumut; împrumut financiar; refinantarea/reorganizarea datoriei externe; finanţarea de consultanţa; finanţarea de asistenta tehnica; finanţarea de acţiuni de pregãtire a personalului; cumpãrarea de acţiuni; majorarea capitalului propriu; leasing financiar; finanţarea de reparaţii; scopuri multiple; altele (finanţare, credite de refinantare, credite de trezorerie, capital circulant etc.).
Categoria beneficiarului final: se va înscrie între paranteze semnul X în dreptul categoriei corespunzãtoare a beneficiarului final, în cazul liniilor de finanţare contractate de societãţile bancare.
Sectorul economic de destinaţie: se va înscrie sectorul din economie cãruia îi este destinat împrumutul/creditul (agricultura, industrie extractiva, industrie petroliera, industrie energetica, industrie siderurgica, industrie chimica, industrie optica, industrie constructoare de maşini, industrie alimentara, industrie textila şi pielarie, industria lemnului, transporturi, telecomunicaţii, comerţ, turism şi servicii recreative, industrie financiar-bancarã, apãrare, alte servicii, alte sectoare).
În urma autorizãrii, Banca Nationala a României va returna persoanei juridice rezidente raportoare o copie de pe Formularul 1 transmis de acesta, având înscris numãrul din Registrul datoriei private externe.


FORMULARUL 1A: Mod de completare

Formularul 1A: "Scadentarul estimativ al tragerilor şi al plãţilor de capital" se întocmeşte şi se raporteazã împreunã cu Formularul 1, apoi ori de câte ori intervin modificãri în scadentarele de trageri şi/sau rambursãri.
Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare: se înscrie denumirea completa a persoanei juridice/fizice rezidente raportoare care raporteazã angajamentul extern.
Împrumutãtor/creditor: se înscrie denumirea împrumutãtorului/creditorului. Dacã este un grup de bãnci, se va indica acest fapt, precum şi denumirea bãncii conducatoare (principale).
În cazul emiterii de obligaţiuni se va mentiona denumirea bãncii/instituţiei financiare nerezidente - coordonator şi promotor al emisiunii.
În cazul emiterii de bilete la ordin (promissory notes) sau alte titluri de credit similare se va înscrie denumirea societãţii finanţatoare menţionate pe titlul respectiv, care a efectuat serviciile de lansare/vânzare pe piata externa în cauza. Dacã denumirea acestei societãţi nu este cunoscutã la momentul autorizãrii, aceasta va fi comunicatã la prima raportare privind derularea operaţiunii.
Ţara: se va înscrie ţara de resedinta a împrumutãtorului/creditorului. Pentru împrumuturile cu mai mulţi creditori localizati în tari diferite se va înscrie cuvântul "multiple". În cazul împrumuturilor de la organisme internaţionale se va înscrie doar denumirea acestora.
Data semnãrii: se va înscrie data la care a fost semnat contractul de împrumut/credit sau la care a fost emis titlul de credit.
Data estimativã a ultimei trageri: se va înscrie data estimativã a ultimei trageri prevãzutã în contractul de împrumut/credit. În cazul când aceasta nu este prevãzutã în contract, se va trece data primei rambursãri.
Valoarea angajamentului extern: se completeazã suma exactã, la nivel de unitãţi şi zecimale, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valoarea nominalã a titlurilor de credit.
Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare: se va înscrie numãrul de referinta al contractului de împrumut/credit, dat de instituţia creditoare, în cazul în care acest numãr exista şi este comunicat debitorului.
Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe: se completeazã numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe, comunicat beneficiarului pe copia de pe Formularul 1, primitã în urma autorizãrii angajamentului extern.
Trageri: se va bifa una dintre variantele "a)" sau "b)".
Scadentarul estimativ al tragerilor pe urmãtoarele trimestre calendaristice: se vor înscrie valorile trimestriale totale pe anul în curs şi pentru urmãtorii doi ani.
Scadentarul estimativ anual al tragerilor pentru perioada rãmasã: se vor înscrie valorile anuale totale pentru perioada rãmasã pana la data estimativã a ultimei trageri comunicatã în Formularul 1.
Rate capital: se va completa informaţia necesarã procesului de monitorizare a datoriei externe, cu sumele exacte, la nivel de unitãţi şi zecimale, dupã cum urmeazã:
a) Scadenta: se vor completa datele calendaristice şi sumele exacte aferente primei rambursãri, celei de-a doua şi ultimei rambursãri; pe verso se înscrie scadentarul integral.
b) Periodicitatea rambursarilor: se va bifa una dintre variantele expuse în formular, iar în cazul lipsei periodicitatii se vor da explicaţii (de ex., creditul se ramburseazã integral, într-o singura rata, la data de ...., prin compensare cu mãrfuri, prin investiţii conform legii etc.).


FORMULARUL 1B: Mod de completare

Formularul 1B: "Scadentarul estimativ al plãţilor de dobânzi şi comisioane" se întocmeşte şi se raporteazã împreunã cu Formularul 1, apoi ori de câte ori intervin modificãri în scadentarele dobânzilor şi/sau comisioanelor, precum şi în orice alte elemente referitoare la acestea.
Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare: se înscrie denumirea completa a persoanei juridice/fizice rezidente care raporteazã angajamentul extern.
Împrumutãtor/creditor: se înscrie denumirea împrumutãtorului/creditorului. Dacã este un grup de bãnci, se va indica acest fapt, precum şi denumirea bãncii conducatoare (principale).
În cazul emiterii de obligaţiuni se va mentiona denumirea bãncii/instituţiei financiare nerezidente - coordonator şi promotor al emisiunii.
În cazul emiterii de bilete la ordin (promissory notes) sau alte titluri de credit similare se va înscrie numele societãţii finanţatoare menţionate pe titlul respectiv, care a efectuat serviciile de lansare/vânzare pe piata externa în cauza. Dacã denumirea acestei societãţi nu este cunoscutã la momentul autorizãrii, denumirea va fi comunicatã la prima raportare privind derularea operaţiunii.
Ţara: se va înscrie ţara de resedinta a împrumutãtorului/creditorului. Pentru împrumuturile cu mai mulţi creditori localizati în tari diferite se va înscrie cuvântul "multiple". În cazul împrumuturilor de la organisme internaţionale se va înscrie doar denumirea acestora.
Data semnãrii: se va înscrie data la care a fost semnat contractul de împrumut/credit sau la care a fost emis titlul de credit.
Data estimativã a ultimei trageri: se va înscrie data estimativã a ultimei trageri prevãzutã în contractul de împrumut/credit. În cazul când aceasta nu este prevãzutã în contract se va trece data primei rambursãri.
Valoarea angajamentului extern: se completeazã suma exactã, la nivel de unitãţi şi zecimale, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valoarea nominalã a titlurilor de credit.
Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare: se va înscrie numãrul de referinta al contractului de împrumut/credit dat de instituţia creditoare, în cazul în care acest numãr exista şi este comunicat debitorului.
Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe: se completeazã numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe, comunicat beneficiarului pe copia de pe Formularul 1 primitã în urma autorizãrii angajamentului extern.

A. TIPUL DOBÂNZILOR ŞI AL COMISIOANELOR: se vor completa informaţiile referitoare la tipul şi procentul dobânzilor şi al comisioanelor practicate pentru angajamentul extern raportat, astfel:
- pentru tipul dobânzii, se va marca cu "x" tipul dobânzii aplicabile pentru angajamentul extern raportat şi se vor completa apoi informaţiile aferente tipului de dobanda aplicat (conform explicatiilor din menţiunea de mai jos).

Menţiune:
* dobanda fixa: se aplica acelaşi procent de dobanda pe toatã durata angajamentului extern, procent menţionat, de obicei, în cadrul angajamentului;
* dobanda flotanta: pe durata angajamentului extern se aplica o dobanda stabilitã pe pieţele internaţionale de capital plus/minus o marja procentualã (de ex., LIBOR. USD + 1%);
* dobanda variabila: durata angajamentului extern se împarte în doua sau mai multe perioade (cel mai frecvent se utilizeazã împãrţirea în doua perioade - cea de graţie şi cea de rambursare propriu-zisa), perioade pentru care se aplica procente de dobanda diferite (de ex., pentru perioada de graţie - 2%, iar pentru perioada de rambursare - 3%);
* taxa scontului: reprezintã dobanda perceputã de banca la emiterea titlului de credit (bilet la ordin, cambie etc.) sau pentru încasarea înainte de scadenta.

Baza de calcul a dobânzii: se bifeaza componentele respective existente în formula de calcul a dobânzii aplicatã la angajamentul extern raportat:
- pentru partea de comisioane se completeazã procentul în cazul comisioanelor de administrare sau de angajare, iar în cazul altor tipuri de comisioane se va înscrie atât tipul, cat şi procentul.

B. SCADENTAR
Atât pentru plãţile de dobânzi, cat şi pentru cele de comisioane, informaţiile se vor completa astfel:
a) Scadenta: se vor completa datele calendaristice şi sumele exacte aferente primei, celei de-a doua şi ultimei plati de dobanda/comision.
b) Periodicitatea plãţilor: se va bifa una dintre variantele expuse în formular, iar în cazul lipsei periodicitatii se vor da explicaţii.

Nota: Informaţiile referitoare la plata comisioanelor se vor transmite, atunci când este cazul, cu stipularea tipului de comision, a procentului şi a sumei respective, în rubricile indicate.


FORMULARUL 2: Mod de completare

Formularul 2: "Situaţia angajamentului extern la data de ...." se întocmeşte şi se raporteazã lunar, în maximum 10 zile de la încheierea lunii de raportare.
Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare: se înscrie denumirea completa a persoanei juridice/fizice rezidente care raporteazã angajamentul extern.
Împrumutãtor/creditor: se înscrie denumirea împrumutãtorului/creditorului. Dacã este un grup de bãnci, se va indica acest fapt, precum şi denumirea bãncii conducatoare (principale).
În cazul emiterii de obligaţiuni se va mentiona denumirea bãncii/instituţiei financiare nerezidente - coordonator şi promotor al emisiunii.
În cazul emiterii de bilete la ordin (promissory notes) sau alte titluri de credit similare se va înscrie denumirea societãţii de valori mobiliare/instituţiei financiare nerezidente, care a efectuat serviciile de lansare/vânzare pe piata externa în cauza. Dacã denumirea acestei societãţi nu este cunoscutã la momentul autorizãrii, aceasta va fi comunicatã la prima raportare privind derularea operaţiunii.
Ţara: se va înscrie ţara de resedinta a împrumutãtorului/creditorului. Pentru împrumuturile cu mai mulţi creditori localizati în tari diferite se va înscrie cuvântul "multiple". În cazul împrumuturilor de la organisme internaţionale se va înscrie doar denumirea acestora.
Data semnãrii: se va înscrie data la care a fost semnat contractul de împrumut/credit sau la care a fost emis titlul de credit.
Data estimativã a ultimei trageri: se va înscrie data estimativã a ultimei trageri prevãzutã în contractul de împrumut/credit. În cazul când aceasta nu este prevãzutã în contract, se va trece data primei rambursãri.
Valoarea angajamentului extern: se completeazã suma exactã, la nivel de unitãţi şi zecimale, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valoarea nominalã a titlurilor de credit.
Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare: se va înscrie numãrul de referinta al contractului de împrumut/credit dat de instituţia creditoare, în cazul în care acest numãr exista şi este comunicat debitorului.
Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe: se completeazã numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe, comunicat beneficiarului pe copia de pe Formularul 1 primitã în urma autorizãrii angajamentului extern.
a) Trageri/utilizãri: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã pentru fiecare tragere în parte, efectuatã în luna de raportare.
b) Plati efectuate la scadenta: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã pentru fiecare rata de capital, plata de dobanda sau comision, efectuatã în luna de raportare.
c) Plati aflate la scadenta şi neefectuate: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã scadenta în luna de raportare, pentru fiecare plata de capital, de dobanda sau comision neefectuata la scadenta.
d) Plati de arierate: se completeazã în cazul în care una dintre plãţile raportate în lunile anterioare la lit. "c)" a fost efectuatã în luna de raportare.


FORMULARUL 2A: Mod de completare

Formularul 2A: "Situaţia angajamentului extern la data de ...." se întocmeşte şi se raporteazã lunar, în maximum 10 zile de la încheierea lunii de raportare, în cazul împrumuturilor/creditelor care au câte o schema de amortizare pentru fiecare tragere în parte.
Persoana juridicã/fizica rezidenţã raportoare: se înscrie denumirea completa a persoanei juridice/fizice rezidente care raporteazã angajamentul extern.
Împrumutãtor/creditor: se înscrie denumirea împrumutãtorului/creditorului. Dacã este un grup de bãnci, se va indica acest fapt, precum şi denumirea bãncii conducatoare (principale).
În cazul emiterii de obligaţiuni se va mentiona numele bãncii/instituţiei financiare nerezidente - coordonator şi promotor al emisiunii.
În cazul emiterii de bilete la ordin (promissory notes) sau alte titluri de credit similare se va înscrie denumirea societãţii de valori mobiliare/instituţiei financiare nerezidente, care a efectuat serviciile de lansare/vânzare pe piata externa în cauza. Dacã denumirea acestei societãţi nu este cunoscutã la momentul autorizãrii, aceasta va fi comunicatã la prima raportare privind derularea operaţiunii.
Ţara: se va înscrie ţara de resedinta a împrumutãtorului/creditorului. Pentru împrumuturile cu mai mulţi creditori localizati în tari diferite se va înscrie cuvântul "multiple". În cazul împrumuturilor de la organisme internaţionale, se va înscrie doar denumirea acestora.
Data semnãrii: se va înscrie data la care a fost semnat contractul de împrumut/credit.
Data estimativã a ultimei trageri: se va înscrie data estimativã a ultimei trageri prevãzutã în contractul de împrumut/credit. În cazul când aceasta nu este prevãzutã în contract, se va trece data primei rambursãri.
Valoarea angajamentului extern: se completeazã suma exactã, la nivel de unitãţi şi zecimale, asa cum este prevãzutã în contractul de împrumut/credit sau valoarea nominalã a titlurilor de credit.
Numãrul de referinta al bãncii imprumutatoare: se va înscrie numãrul de referinta al contractului de împrumut/credit dat de instituţia creditoare, în cazul în care acest numãr exista şi este comunicat debitorului.
Numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe: se completeazã numãrul angajamentului extern din Registrul datoriei private externe, comunicat beneficiarului pe copia de pe Formularul 1 primitã în urma autorizãrii angajamentului extern.
a) Tragere efectuatã: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã pentru tragerea la care se referã formularul de raportare.
b) Plati efectuate la scadenta: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã pentru fiecare rata de capital, plata de dobanda sau comision efectuatã în luna de raportare.
c) Plati aflate la scadenta şi neefectuate: se completeazã data calendaristicã şi suma exactã scadenta în luna de raportare, pentru fiecare plata de capital, de dobanda sau comision neefectuata la scadenta.
d) Plati de arierate: se completeazã în cazul în care una dintre plãţile raportate în lunile anterioare la lit. "c)" a fost efectuatã în luna de raportare.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016