Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME - N.R.V.1 din 23 decembrie 1997  privind functionarea pietei valutare - N.R.V.1    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME - N.R.V.1 din 23 decembrie 1997 privind functionarea pietei valutare - N.R.V.1

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 395 din 31 decembrie 1997

I. Condiţii de participare

1. Rezidentii - persoane juridice, în vederea desfãşurãrii unei activitãţi de intermediere pe piata valutarã din România, trebuie sa obţinã autorizaţia de la Banca Nationala a României.
2. Condiţiile minimale ce trebuie sa fie îndeplinite, pentru participarea pe piata valutarã ca intermediar autorizat, sunt urmãtoarele:
a) existenta unui capital social adecvat;
b) existenta unei autorizaţii de funcţionare; nu poate fi autorizata participarea pe piata valutarã a intermediarilor fata de care a fost initiata procedura legalã de reorganizare şi lichidare judiciarã;
c) existenta unei structuri organizatorice distincte şi a unui spaţiu specific pentru activitatea de intermediere valutarã;
d) reglementarea prin norme proprii privind:
- procedurile de lucru cu clienţii;
- relaţia cu alţi intermediari (modul de comunicare, de confirmare şi de decontare a tranzacţiilor);
- competentele şi limitele valorice pana la care se poate angaja fiecare arbitrajist, precum şi limitele de lucru cu ceilalţi intermediari autorizaţi;
- penalizãrile convenite în relaţia cu clienţii, precum şi cu alţi intermediari, în cazul nerespectãrii termenelor de decontare a tranzacţiilor;
- sistemul de evidenta contabila a operaţiunilor valutare;
e) desemnarea personalului implicat în activitatea de schimb valutar, respectiv lista nominalã a arbitrajistilor, vechimea în profesie, inclusiv vechimea în activitatea de schimb valutar, precum şi nominalizarea arbitrajistului-şef;
f) relaţii de corespondent stabilite prin conturi deschise în strãinãtate, pentru cel puţin urmãtoarele 6 valute: USD, GBP, DEM, FRF, CHF, ITL;
g) existenta unui sistem operational specific, respectiv:
- echipament informaţional specific tip Reuters sau Dow Jones;
- echipamente tehnice specifice pentru plati şi comunicaţii (linii telefonice interne şi internaţionale, sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).

II. Principii de desfãşurare a tranzacţiilor pe piata valutarã interbancara

a) Principii generale
3. Piata valutarã interbancara din România funcţioneazã în fiecare zi lucrãtoare între orele 9,00 şi 16,00.
4. Intermediarii autorizaţi sa participe pe piata valutarã sunt obligaţi sa afiseze permanent, în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare, atât la ghiseele lor de lucru cu clienţii, cat şi prin sisteme de difuzare a informatiei tip Reuters sau Dow Jones, cursurile de schimb informative ale leului (vânzare/cumpãrare), la vedere (spot) şi la termen (forward), pentru cel puţin urmãtoarele valute:
- dolarul american (USD);
- marca germanã (DEM);
- francul francez (FRF);
- lira sterlina (GBP);
- francul elvetian (CHF);
- lira italiana (ITL).
Cotatia este directa şi are ca baza unitatea monetara a României - leul (fãrã subdiviziuni).
Cursul de schimb informativ la termen va fi cotat pentru cel puţin urmãtoarele scadente:
- o luna (1M);
- trei luni (3M);
- şase luni (6M);
- noua luni (9M);
- douasprezece luni (12M).
5. Intermediarii autorizaţi sa participe pe piata valutarã interbancara au obligaţia sa coteze, atât pentru clienţi, cat şi pentru ceilalţi intermediari autorizaţi, cursuri de schimb ferme sau informative, la solicitarea acestora.
În situaţia în care cotatia ferma, suma în valuta şi data valutei sunt acceptate de client sau de intermediarul autorizat, tranzacţia este consideratã încheiatã şi se executa necondiţionat.
6. Marja dintre cursurile de vânzare şi cele de cumpãrare va fi determinata liber pe piata valutarã interbancara.
7. Cursurile cotate de bãnci pot fi diferite în funcţie de natura operatiei (operaţie în cont sau cu numerar) sau de raporturile cu clienţii, precum şi în concordanta cu politica proprie de trezorerie.
8. Intermediarii autorizaţi au obligaţia de a contribui permanent la creşterea standardului profesional şi a reputaţiei pieţei valutare interbancare din România.

b) Principii în relaţia intermediar - client
9. Ordinele de vânzare/cumpãrare de valuta ale clienţilor (rezidenţi şi nerezidenti - persoane fizice şi juridice), titulari de conturi, se completeazã conform modelelor anexate (formularele nr. 1 şi 2). Ordinele de cumpãrare la vedere şi la termen ale persoanelor juridice rezidente şi ale nerezidentilor vor fi însoţite de documentaţia justificativã (inclusiv formularul DPVE/formularul CDA).
Pentru operaţiunile valutare de capital documentaţia aferentã ordinului de cumpãrare se va completa şi cu autorizaţia Bãncii Naţionale a României, dupã caz.
Rezidentii pot participa la piata valutarã interbancara cu ordine de cumpãrare de valuta pentru rambursarea creditelor şi achitarea dobânzilor şi comisioanelor aferente unui credit sau împrumut în valuta acordat de o banca rezidenţã.
Pentru sumele în valuta cumpãrate pe piata valutarã şi neutilizate în termen de 30 de zile de la data expirãrii termenelor de plata, conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente, bãncile vor proceda la cumpãrarea sumelor respective la cursul pieţei din ziua efectuãrii operaţiunii.
10. În situaţia în care clientul nu accepta cotatia ferma a intermediarului, acesta poate opta pentru un ordin de vânzare/cumpãrare la curs limitat; valabilitatea în timp a unui astfel de ordin va fi indicatã în mod expres de cãtre client.
11. Tranzacţiile încheiate se executa necondiţionat de cãtre intermediari şi se confirma clienţilor prin extras de cont. Pentru tranzacţiile încheiate pe baza de ordine la curs limitat, intermediarii pot percepe clienţilor comisioane.
12. Intermediarii autorizaţi pot accepta primirea ordinelor de cumpãrare/vânzare la vedere sau la termen de la clienţi şi prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), prin sistem computerizat, cu condiţia comunicãrii aceloraşi elemente cuprinse în modelele anexate (formularele nr. 1 şi 2) şi în documentaţia aferentã.
Documentaţia aferentã operaţiunii (inclusiv formularul DPVE/formularul CDA) va fi înaintatã bãncilor în maximum 5 zile bancare.
Acceptarea ordinelor de vânzare/cumpãrare în aceste condiţii se va face doar pentru clienţii agreati.
13. Intermediarii autorizaţi şi arbitrajistii acestora au obligaţia de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele în nume şi în cont propriu.
14. Confidenţialitatea este esenţialã pentru pãstrarea reputaţiei şi creşterea eficientei pieţei valutare interbancare.
În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, intermediarii autorizaţi au obligaţia de a pãstra secretul profesional şi de a nu dezvalui identitatea clientului.
15. Intermediarii autorizaţi vor stabili procedurile care sa le permitã verificarea îndeplinirii de cãtre clienţi a prezentelor norme şi a celorlalte prevederi legale şi vor inainta Bãncii Naţionale a României toate informaţiile şi orice document solicitat de cãtre aceasta.

c) Principii în relaţia intermediar - intermediar
16. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi sa opereze pe piata valutarã interbancara din România vor controla activitatea personalului implicat în astfel de operaţiuni; totodatã vor rãspunde pentru modul în care acest personal cunoaşte şi respecta prevederile prezentelor norme şi ale celorlalte reglementãri legale.
17. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi sa opereze pe piata valutarã interbancara din România vor delimita clar autoritatea şi rãspunderea personalului implicat şi, în acelaşi timp, vor asigura ca fiecare persoana care tranzactioneaza în numele instituţiei sa aibã autoritatea şi pregãtirea necesare sa angajeze instituţia, prin fiecare tranzacţie încheiatã, din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial) şi profesional.
18. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua mãsuri pentru elaborarea de norme proprii prin care vor fi reglementate domeniile prevãzute la pct. 2 lit. d).
19. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua mãsuri ca personalul implicat (de regula, arbitrajistii) sa nu încheie, pe baza unor înţelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzacţii la cursuri de schimb în afarã pieţei valutare interbancare.
20. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua mãsuri ca personalul implicat, în special arbitrajistii:
- sa nu dezvaluie elemente aferente unor tranzacţii valutare încheiate cu clienţi sau cu alţi intermediari;
- sa nu se viziteze reciproc la locul de munca (sala de arbitraj) fãrã aprobarea expresã a conducerilor executive.
21. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua mãsuri pentru delimitarea atribuţiilor şi departajarea activitãţilor de piata valutarã pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenta bancarã).
22. Tranzacţiile între intermediari se încheie în nume propriu, prin confirmare între arbitrajisti (telefonic, telex, Reuters dealing) şi reconfirmari letrice şi telex sau SWIFT, codificate corespunzãtor (letric - specimene de semnãturi, telex - chei telegrafice, SWIFT - chei SWIFT). Reconfirmarea trebuie sa includã cel puţin urmãtoarele elemente:
- partenerul de tranzacţie;
- data încheierii tranzacţiei;
- data valutei;
- valuta (valutele) tranzactionata(e);
- sumele tranzacţionate;
- tipul tranzacţiei;
- cursul de schimb la vedere (spot) sau la termen (forward);
- corespondenţii pãrţilor;
- modalitatea de încheiere a tranzacţiei (telefon, telex, Reuters dealing).
23. Instrucţiunile de plata şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regula în aceeaşi zi. Banca Nationala a României recomanda folosirea instrucţiunilor standard de plata între parteneri pentru preîntâmpinarea apariţiei unor eventuale diferenţe sau erori în decontarea sumelor tranzacţionate.
24. La primire, documentele de mai sus se verifica şi, pentru eventuale diferenţe, pãrţile vor lua legatura în vederea soluţionãrii situaţiei pe cale amiabila. În caz de litigiu, pãrţile pot recurge la instanţe de arbitraj preconvenite.
Banca Nationala a României poate arbitra litigii apãrute în aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai dupã ce pãrţile implicate dovedesc ca au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabila.
În astfel de cazuri, pãrţile trebuie sa recunoascã, în prealabil, în scris, principiul acceptãrii neconditionate a deciziei de soluţionare a litigiului, adoptatã de Banca Nationala a României.
25. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi sa opereze pe piata valutarã interbancara din România vor asigura asimilarea şi utilizarea de cãtre personalul implicat şi de cãtre arbitrajisti, în special, a expresiilor uzuale, precum şi cunoaşterea intelesurilor general acceptate în practica internationala, conform nomenclatorului anexat la prezentele norme.

III. Dispoziţii finale

26. În aplicarea prevederilor legale, bãncile vor raporta la Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de valuta efectuate de rezidenţi şi nerezidenti.
Raportarea se va efectua zilnic între orele 8,30-9,30 ale zilei curente pentru tranzacţiile din ziua precedenta.
În cazul operaţiunilor de vânzare de valuta ale nerezidentilor pentru coloana "cod fiscal" se vor transmite urmãtoarele menţiuni:
- NCRT (în scopul efectuãrii de operaţiuni valutare curente prevãzute la pct. 1.17.1 din regulament);
- NDIR (în scopul efectuãrii de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii directe prevãzute la pct. 1.17.2.1 din regulament);
- NPORT (în scopul efectuãrii de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii de portofoliu prevãzute la pct. 1.17.2.4, 1.17.2.5, 1.17.2.6, 1.17.2.10, 1.17.2.11 din regulament);
- NIMB (în scopul efectuãrii de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii imobiliare prevãzute la pct. 1.17.2.3 din regulament);
- NALT (alte operaţiuni valutare de capital).
Bãncile vor raporta letric, în primele 5 zile ale fiecãrei luni, disponibilitãţile în lei existente în conturile de tip A şi B ale nerezidentilor, cuprinzând urmãtoarele rubrici: tipul contului, denumire/nume client, sediul/adresa deţinãtorului contului, suma existenta în cont în ultima zi a lunii precedente.
27. Pentru fiecare zi de întârziere în decontarea operaţiunilor desfãşurate pe piata valutarã interbancara, partea lezata (client sau intermediar) poate pretinde compensaţii materiale (atât în lei, cat şi în valuta) pentru daunele produse.
28. Tranzacţiile valutare efectuate în afarã orelor oficiale şi, în special, în alte locuri decât cele desemnate (front office) vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilã a conducerilor executive ale intermediarilor autorizaţi.
29. Intermediarii autorizaţi, precum şi salariaţii acestora (arbitrajisti) pot infiinta asociaţii profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduita şi etica profesionalã în desfãşurarea operaţiunilor pe piata valutarã interbancara din România, scop în care pot emite, cu avizul Bãncii Naţionale a României, coduri de conduita.


NOMENCLATOR

Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale şi înţelesul lor general acceptat; folosirea lor va duce la evitarea neintelegerilor ce ar putea aparea în timpul încheierii unei tranzacţii.
În toate cazurile, valuta/valutele tranzactionata(e) trebuie clar specificatã(e).
În anumite cazuri, evidente, unii termeni pot fi utilizaţi atât pentru operaţiuni de fructificare de fonduri, cat şi pentru operaţiuni de schimb valutar.

Operaţiuni la vedere (spot)

O operaţiune de vânzare/cumpãrare valute cu decontare dupã doua zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs spot). În cazul în care ziua de decontare este o zi nelucrãtoare, decontarea are loc în urmãtoarea zi lucrãtoare. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi exista alte convenţii).

Operaţiuni la termen (forward)

O operaţiune de vânzare/cumpãrare valute cu decontare dupã mai mult de doua zile de la data încheierii tranzacţiei la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs forward). În cazul în care ziua de decontare este o zi nelucrãtoare, decontarea are loc în urmãtoarea zi lucrãtoare. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi exista alte convenţii).

Operaţiuni swap

O operaţiune de cumpãrare şi vânzare simultanã a aceleiaşi sume în valuta cu decontarea la doua date de valuta diferite (de regula spot şi forward) la cursuri de schimb stabilite (spot şi forward) la data tranzacţiei.

Data tranzacţiei

Data la care se încheie tranzacţia.

Data valutei (value date)

Data la care se face decontarea tranzacţiei:
- value today (same day value) - data valutei este aceeaşi cu data tranzacţiei;
- value tomorrow - data valutei este ziua lucrãtoare urmãtoare fata de data tranzacţiei;
- spot - data valutei este doua zile lucrãtoare de la data tranzacţiei;
- forward - orice data a valutei ulterioara decontãrii spot.

Poziţie deschisã

Diferenţa dintre totalul tranzacţiilor la vedere şi totalul tranzacţiilor la termen efectuate într-o valuta sau dintre totalul activelor şi pasivelor în valuta pentru care se asuma un risc valutar.

Poziţie închisã

Cumpãrãri şi vânzãri într-o valuta sau active şi pasive valutare care se echilibreaza pe total, negenerand o poziţie deschisã.

Cotatie ferma (firm quotation)

Cotarea unui preţ ferm care angajeazã banca. Este recomandatã adãugarea unor restrictii de timp sau de suma ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").

Cotatie orientativa (for info only)

Cotatii care nu sunt ferme, datoritã imposibilitãţii de a tranzactiona din anumite motive (depãşirea limitei de expunere etc.).

Cotatie directa

O cotatie este directa atunci când moneda nationala este exprimatã în funcţie de o unitate monetara a altei valute, numita de baza (ex. USD/DEM, USD valuta de baza).

Cotatie indirecta

O cotatie este indirecta când o valuta este exprimatã în funcţie de o unitate monetara nationala, numita de baza (ex. GBP/USD, GBP valuta de baza).

Ordin la curs limitat

Ordin ce trebuie executat pana la cursul limita indicat de client.
Înţelesul termenului limitat este "vindeti cu cel puţin" în cazul unui ordin de vânzare şi "cumpãraţi cu cel mult" în cazul unui ordin de cumpãrare. Ordinele trebuie sa specifice perioada pentru care sunt valabile (numãrul de zile).

Punct (pip)

Ultima cifra a unei cotatii.



FORMULARUL NR. 1


| Denumire/Nume client ........... | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul) ........... |
| ................................ | | .....................................) |
| Adresa/Sediul .................. | | la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de |
| Tel./telex ..................... | | client de ....... lei/ .............. |
| Persoane de contact ............ | | sau la CURSUL LIMITAT solicitat de |
| Nr. din Registrul comerţului ... | | client de ....... lei/ .............. |
| Cod fiscal ..................... | | EXECUTAT LA CURSUL de ...... lei/ ... |
| Nerezident *[] | | Semnatura Semnatura |
| | | autorizata clientului |
---------------------------------- | L.S. L.S. |
| Se completeazã de intermediar la |
| sediul acestuia în prezenta clientului.|
----------------------------------------


ORDIN DE CUMPĂRARE VALUTA [] LA VEDERE /[] LA TERMEN
valabil pana la data de ..................
Cãtre ....................................

CUMPĂRAŢI suma de ............/.............. cu data valutei de ..........
(cifre) (litere)
Echivalentul în lei îl veţi recupera din contul nostru de disponibil nr. ........ deschis la ...........................................................
Suma în valuta cumpãratã o veţi vira cu aceeaşi data de valuta (sus-menţionatã) în contul nostru nr. ............. deschis la ................
1. Anexãm urmãtoarele documente care probeazã natura operaţiunii valutare:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
2. Scopul cumpãrãrii de valuta este:
[] operaţiune valutarã curenta;
[] operaţiune valutarã de capital reprezentând:
[] investiţie directa;
[] investiţie de portofoliu;
[] investiţie imobiliarã;
[] alte operaţiuni valutare de capital.
3. Declaram ca suntem de acord ca sumele în valuta cumpãrate în baza prezentului ordin şi neutilizate în termen de 30 de zile de la data expirãrii termenului de plata conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente sa fie cumpãrate de banca prin care se executa prezentul ordin.

................ ....................
Data întocmirii Semnatura autorizata
L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheaza casutele, dupã caz.
2. Punctul 2 se completeazã numai de cãtre rezidenţi, persoane juridice.
3. Punctul 1 şi 2 nu se completeazã de cãtre persoanele fizice rezidente.
4. Prevederile pct. 3 nu se aplica persoanelor fizice rezidente şi nerezidente.

-------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform pct. 1.2 din regulament.


FORMULARUL NR. 2

---------------------------------- ----------------------------------------
| Denumire/Nume client ........... | | ACCEPTAT/RESPINS (motivul) ........... |
| ................................ | | .....................................) |
| Adresa/Sediul .................. | | la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de |
| Tel./telex ..................... | | client de ....... lei/ .............. |
| Persoane de contact ............ | | sau la CURSUL LIMITAT solicitat de |
| Nr. din Registrul comerţului ... | | client de ....... lei/ .............. |
| Cod fiscal ..................... | | EXECUTAT LA CURSUL de ...... lei/ ... |
| Nerezident *[] | | Semnatura Semnatura |
| | | autorizata clientului |
---------------------------------- | L.S. L.S. |
| Se completeazã de intermediar la |
| sediul acestuia în prezenta clientului.|
----------------------------------------


ORDIN DE VÂNZARE VALUTA [] LA VEDERE /[] LA TERMEN
valabil pana la data de ..................
Cãtre ....................................

VINDETI suma de ............/.............. cu data valutei de ..........
(cifre) (litere)
din contul nostru valutar nr. ......... deschis la ...........................
Contravaloarea în lei se va vira cu aceeaşi data a valutei în contul nostru în lei nr. ......... deschis la ...............................................
1. Scopul schimbului valutar este:
[] operaţiune valutarã curenta;
[] operaţiune valutarã de capital, reprezentând:
[] investiţie directa;
[] investiţie de portofoliu;
[] investiţie imobiliarã;
[] alte operaţiuni valutare de capital.

................ ....................
Data întocmirii Semnatura autorizata
L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheaza casutele dupã caz.
2. Punctul 1 se completeazã numai de cãtre nerezidenti.

-------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform pct. 1.2 din regulament.


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016