Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 683 din 30 iulie 1997  privind modalitatile tehnice de prestare a serviciilor supuse taxelor consulare si controlul incasarilor rezultate din aceste servicii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE nr. 683 din 30 iulie 1997 privind modalitatile tehnice de prestare a serviciilor supuse taxelor consulare si controlul incasarilor rezultate din aceste servicii

EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 20 ianuarie 1998
În temeiul <>art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1992 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 89/1993 , cu modificãrile ulterioare, se emit urmãtoarele norme metodologice:

CAP. 1
taxe consulare pentru servicii prestate în ţara

1. Serviciile consulare prevãzute în anexa nr. 1 la <>Ordonanta Guvernului nr. 24/1992 , modificatã prin <>Legea nr. 89/1993 , sunt prestate, în baza competentelor legale, dupã caz, de Ministerul de Interne - Direcţia generalã a poliţiei de frontiera, strãini, probleme de migrari şi paşapoarte, serviciile teritoriale pentru strãini, probleme de migrari şi paşapoarte, Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia Evidenta Populaţiei, Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia relaţii consulare, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi de alte ministere şi instituţii care se ocupa de procurarea sau de legalizarea oricãror acte judiciare şi extrajudiciare, la cererea persoanelor fizice sau juridice ori a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare strãine.
Instituţiile autorizate sa presteze în ţara servicii consulare au obligaţia sa verifice achitarea anticipata a taxelor consulare prevãzute de lege.
Taxele consulare pentru serviciile prestate în ţara se plãtesc anticipat, în lei, atât de persoanele fizice, cat şi de persoanele juridice, dupã cum urmeazã:
Persoanele fizice şi juridice care plãtesc în numerar taxele consulare depun sumele în contul bugetului de stat 20.21.01.04 "Taxe consulare" la casieria trezoreriei statului sau a unitãţilor C.E.C., dupã caz, din localitatea unde plãtitorul are domiciliul fiscal. În municipiul Bucureşti (exclusiv sectoarele 1 şi 3) şi judeţul Ilfov unde nu funcţioneazã trezorerii ale statului, persoanele fizice şi juridice depun sumele în numerar la unitãţile C.E.C. în contul bugetului de stat 60.21.01.04 "Taxe consulare".
Trezoreriile statului sau unitãţile C.E.C. elibereazã depunatorului un exemplar al foii de varsamant care reprezintã document de confirmare a plãţii taxelor consulare.
Persoanele juridice achitã taxele consulare prin virare cu ordin de plata în contului bugetului de stat 20.21.01.04 "Taxe consulare", deschis la trezoreria statului în raza cãreia au sediul fiscal, iar în municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) şi Judeţul Ilfov, în contul 60.21.01.04 "Taxe consulare", deschis la unitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A. pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti sau a administraţiilor financiare, dupã caz.
2. Şefii instituţiilor autorizate sa presteze servicii consulare pot aproba, în situaţii deosebite, de la caz la caz, majorãri, reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare.
Pentru anumite categorii de strãini (aflaţi la studii, asistenta tehnica sau pedagogica etc.), pe baza de reciprocitate, se pot aplica majorãri, reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare. În situaţii deosebite, în funcţie de starea materialã a solicitanţilor, de la caz la caz, se pot acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare. În vederea aplicãrii reciprocitãţii se solicita, în prealabil, o confirmare privind existenta acesteia din partea Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia relaţii consulare.
3. Restituirea taxelor consulare, în cazurile prevãzute de lege, se face la solicitarea scrisã a petentului, pe baza documentului, în original, care confirma plata taxei consulare, inscripţionat de cãtre organul prestator al serviciului consular cu menţiunea "Taxa nedatorata". Sumele se restituie de cãtre organele financiare în contul cãrora s-au vãrsat, în conformitate cu prevederile titlului IV din <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.

CAP. 2
taxe consulare pentru servicii prestate în strãinãtate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României

1. Taxele consulare pentru serviciile prestate în strãinãtate se încaseazã direct de funcţionarul consular, în numerar sau prin alte forme de plata, se evidenţiazã în registrul consular şi se depun sãptãmânal la casieria misiunii diplomatice sau a oficiului consular, eliberandu-se chitanţe de încasare, dupã care se înregistreazã de cãtre lucrãtorul financiar-contabil în jurnalul de casa.
Dovada achitãrii acestor taxe se face:
- în cazul vizelor şi paşapoartelor, prin aplicarea ştampilei "Taxa încasatã" în pasaport şi înscrierea sumei percepute, în cadrul ştampilei şi în registrul de paşapoarte şi vize;
- pentru alte servicii consulare (servicii notariale, procurari de acte, precum şi orice alte servicii supuse taxelor consulare), prin aplicarea ştampilei "Taxa încasatã" pe documentul eliberat şi înscrierea sumei percepute, în cadrul ştampilei şi în registrul de legalizari şi alte servicii consulare, care se tine separat;
- pentru servicii consulare privind cetãţenia romana, prin eliberarea de chitanţe nominale, oficiale.
Taxele de înregistrare a cererilor prevãzute în anexa nr. 2 la <>Ordonanta Guvernului nr. 24/1992 lit. D pct. 1-6 includ şi taxele aferente serviciilor ce fac obiectul cererilor.
2. Şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale României, pe baza de reciprocitate, pot majorã, reduce sau scuti de plata taxelor consulare. În vederea aplicãrii reciprocitãţii, se solicita, în prealabil, o confirmare privind existenta acesteia din partea Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia relaţii consulare.
În situaţii deosebite, în funcţie de starea materialã a solicitanţilor, de la caz la caz, se pot acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare.
3. Restituirea taxelor consulare nedatorate, potrivit legii, se face la solicitarea scrisã a petentului, care va semna pentru primirea sumei. Restituirea taxelor nedatorate se va face, pe baza de chitanţe de plata, în termen de pana la 3 luni de la achitarea acestora, dupã trecerea cãruia restituirea se va putea face numai cu aprobarea Ministerului Afacerilor Externe.
4. În strãinãtate taxele consulare se pot percepe direct în dolari S.U.A. sau în moneda tarii de resedinta, dupã caz, în raport de cursul acesteia fata de dolarul S.U.A.

CAP. 3
Alte dispoziţii

1. Prin servicii prestate în regim de urgenta se înţelege rezolvarea cererii pe loc sau în maximum 48 de ore de la solicitare.
2. Taxele de cerere şi cele de urgenta nu se percep la acordarea vizelor scutite de plata taxelor consulare.
3. Taxa de urgenta se percepe pentru fiecare cerere, indiferent de numãrul serviciilor consulare solicitate prin aceasta de cãtre petitionar, pentru el şi familia sa.
4. Taxele consulare încasate în valuta pentru serviciile prestate, în strãinãtate, de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare, se reţin de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi se utilizeazã în regim extrabugetar, pentru finanţarea cheltuielilor de personal, a cheltuielilor materiale şi servicii pentru cheltuieli de capital (dotãri), precum şi pentru achitarea cotizaţiilor la unele organizaţii internaţionale potrivit legii, necesare functionarii reprezentantelor diplomatice, conform destinaţiilor aprobate prin legile bugetare anuale.
În acest scop Ministerul Afacerilor Externe procedeazã astfel:
a) întocmeşte şi aproba planul de venituri şi cheltuieli extrabugetare privind veniturile din taxe consulare. În acest plan se cuprind veniturile din taxe consulare şi cheltuielile ce urmeazã sa se efectueze potrivit legii, defalcate pe subdiviziunile clasificatiei bugetare;
b) Ministerul Afacerilor Externe va lua toate mãsurile necesare ca încasarea şi utilizarea taxelor consulare sa se efectueze prin conturi distincte atât în ţara, cat şi în strãinãtate, pentru a asigura raportarea execuţiei la finele anului.
Operaţiunile de încasãri şi plati se vor reflecta în contabilitatea Ministerului Afacerilor Externe dupã principiul mijloacelor extrabugetare, conform normelor de contabilitate a instituţiilor publice;
c) la finele anului Ministerul Afacerilor Externe va cuprinde în darea de seama a execuţiei bugetare contul de execuţie al mijloacelor extrabugetare privind taxele consulare.
Soldul rãmas în conturile respective la finele anului se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
5. Persoanele care vor lucra şi vor fi plãtite din taxele pentru serviciile prestate în regim de urgenta, în condiţiile stabilite de <>Ordonanta Guvernului nr. 33/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 33/1997 , trebuie sa fie aprobate, în prealabil, de Ministerul Afacerilor Externe, la propunerea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare.
În cazul în care, într-o luna calendaristicã, cota de 20% din încasãrile rezultate ca urmare a prestãrii serviciilor în regim de urgenta nu acoperã cuantumul indemnizaţiilor stabilite, acestea se reduc proporţional cu nivelul sumelor încasate în luna respectiva.
6. Cheltuielile ocazionate de prestarea serviciilor consulare se încaseazã separat de taxele consulare şi de celelalte recuperari stabilite potrivit legii (contravaloarea colantelor de vize şi a paşapoartelor), iar cu contravaloarea acestora se reintregesc fondurile în valuta, alocate prin bugetul de stat misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare unde s-au încasat, procedându-se astfel:
- pentru cheltuielile determinate prin deconturi (deplasãri), recuperarea se va face la nivelul acestora;
- pentru comunicãrile telefonice, telex, fax, corespondenta prin posta, precum şi orice alte cheltuieli ocazionate de prestarea serviciilor consulare, se va stabili o suma forfetara pe baza unui calcul care trebuie sa aibã în vedere cheltuielile specifice şi sa asigure recuperarea în întregime a cheltuielilor efective.
Evidenta taxelor consulare şi controlul financiar al acestora se vor face în conformitate cu normele financiar-contabile în vigoare.

Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Adrian Severin

p. Ministru de interne,
Theodor Zaharia,
secretar de stat

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016