Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 335.595 din 8 decembrie 1998  pentru aplicarea prevederilor   Legii nr. 193/1998 privind restituirea sumelor retinute cu titlu de garantie de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului si constructiilor metalice, livrate pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, si compensarea cu aceste sume a obligatiilor de plata ale societatilor comerciale furnizoare catre bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE nr. 335.595 din 8 decembrie 1998 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 193/1998 privind restituirea sumelor retinute cu titlu de garantie de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului si constructiilor metalice, livrate pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, si compensarea cu aceste sume a obligatiilor de plata ale societatilor comerciale furnizoare catre bugetul de stat

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 479 din 14 decembrie 1998
În temeiul <>art. 9 din Legea nr. 193/1998 se emit urmãtoarele norme metodologice cu privire la procedurile care urmeazã sa se aplice în operaţiunile de restituire a garanţiilor şi de compensare a acestora cu obligaţiile cãtre bugetul de stat şi cãtre celelalte bugete.

1. Societãţile comerciale care se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 193/1998 , prevãzute în anexa nr. 1, cu excepţia celor menţionate la art. 4 din lege, vor întocmi, în scopul restituirii garanţiilor şi al compensãrii cu obligaţiile cãtre bugetul de stat şi celelalte bugete, situaţia prevãzutã în anexa nr. 2, având în vedere urmãtoarele:
- valoarea garanţiilor reţinute în proporţie de 10% trebuie sa corespundã cu creanţele societãţii comerciale asupra bugetului de stat şi asupra celorlalte bugete, evidentiate în contabilitatea proprie, date stabilite pe baza balantelor de verificare contabile şi a bilanţului contabil al perioadei;
- obligaţiile de plata neachitate la data de 31 decembrie 1997, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi bugetelor locale, precum şi majorãrile de întârziere aferente se completeazã pe baza datelor din contabilitatea proprie şi vor fi verificate şi confirmate de organele financiare competente din teritoriu.
Dupã completare, situaţia se prezintã Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, precum şi Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã, în scopul verificãrii şi confirmãrii obligaţiilor bugetare fata de bugetul de stat şi de celelalte bugete, neachitate la data de 31 decembrie 1997.
Concomitent cu întocmirea situaţiei menţionate mai sus, societãţile comerciale încheie addenda la contractele interne şi externe în condiţiile <>art. 8 din Legea nr. 193/1998 .
Societãţile comerciale beneficiare de garanţii, prevãzute în anexa nr. 1, cu excepţia celor menţionate la <>art. 4 din Legea nr. 193/1998 , vor solicita Ministerului Industriei şi Comerţului punerea la dispoziţie a sumelor reprezentând garanţii reţinute, conform situaţiei prezentate în anexa nr. 2 prezentatã în dublu exemplar, împreunã cu addenda la contractele interne de livrare, întocmitã în condiţiile <>art. 8 din Legea nr. 193/1998 .
2. Ministerul Industriei şi Comerţului verifica documentaţia prezentatã de societãţile comerciale şi aproba suma care urmeazã a fi alocata de la bugetul de stat, inscriind-o la pct. III al anexei nr. 2.
În vederea punerii la dispoziţie societãţilor comerciale a sumelor cuvenite, reprezentând garanţii de 10% reţinute, Ministerul Industriei şi Comerţului solicita Ministerului Finanţelor - Direcţia generalã a datoriei publice deschiderea de credite bugetare de la cap. 86.01 "Împrumuturi". La cererea de deschidere de credite bugetare se anexeazã în copie situaţia-model prevãzutã în anexa nr. 2, prezentatã de agenţii economici.
Din creditele bugetare deschise Ministerul Industriei şi Comerţului vireazã suma cu ordin de plata tip trezorerie în contul trezoreriei în a carei raza teritorialã societatea comercialã are sediul fiscal. La ordinul de plata Ministerul Industriei şi Comerţului anexeazã un exemplar din situaţiile-model (anexa nr. 2), prezentate de agenţii economici, pe baza cãrora se va efectua compensarea obligaţiilor de plata fata de bugetul de stat şi celelalte bugete.
În acest scop se deschide pe seama societãţii comerciale respective la trezoreria statului contul 50.44 "Disponibil din aplicarea <>Legii nr. 193/1998 , pentru compensarea obligaţiilor bugetare".
Acest cont se deschide la cererea societãţilor comerciale respective (contul se formeazã din codul contului sintetic la care se adauga codul fiscal al agentului economic).
În sectoarele 2, 4, 5 şi 6 din municipiul Bucureşti, în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, se deschide contul 64.06 "Disponibil din aplicarea <>Legii nr. 193/1998 , pentru compensarea obligaţiilor bugetare" la filialele Bãncii Comerciale Romane - S.A. din sectoarele respective.
3. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat (Direcţia trezorerie) şi unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, înregistreazã în conturile menţionate mai sus sumele virate de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului şi au obligaţia de a admite plati numai pentru compensarea obligaţiilor de plata cãtre buget, neachitate la data de 31 decembrie 1997 de cãtre societãţile comerciale respective.
Sumele pentru anii 1998-1999 se aloca în limita creditelor bugetare prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Industriei şi Comerţului şi proporţional cu garanţiile reţinute fiecãrei societãţi comerciale din totalul garanţiilor.
Plãţile se dispun cu ordin de plata de cãtre societãţile comerciale respective, distinct pentru veniturile bugetului de stat, ale bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ale bugetelor locale, în termen de maximum 3 zile de la încasarea sumelor.
Societãţile comerciale transmit Ministerului Industriei şi Comerţului, dupã efectuarea compensãrilor prevãzute în prezentele norme metodologice, o copie de pe situaţia-model, prezentatã în anexa nr. 2, certificatã de Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat în ceea ce priveşte virarea sumelor cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi bugetele locale.
Majorãrile de întârziere aferente obligaţiilor cãtre bugetul de stat, compensate prin aplicarea prezentelor norme metodologice, calculate începând cu data de 31 martie 1997 şi care, potrivit <>art. 7 din Legea nr. 193/1998 , sunt scutite de la plata, se determina de cãtre organele fiscale în evidenta cãrora se afla societãţile comerciale furnizoare şi vor fi comunicate acestor societãţi.
4. Eventualele sume rãmase neutilizate dupã efectuarea operaţiunii de compensare a obligaţiilor societãţilor comerciale la data de 31 decembrie 1997 se utilizeazã integral de cãtre acestea pentru lichidarea obligaţiilor curente cãtre bugetul de stat.
5. Societãţile comerciale înregistreazã în contabilitatea proprie încasarea garanţiei reţinute şi stingerea obligaţiilor cãtre bugetul de stat şi cãtre celelalte bugete, pe baza extraselor de cont eliberate de trezoreriile statului sau de filialele Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, şi a documentelor anexate.
6. Întrucât pana la data prezentelor norme metodologice nu sunt convenite, la nivelul Convenţiei bilaterale romano-ucrainene, noile termene de punere în funcţiune, furnizorul general intern şi societãţile comerciale furnizoare vor stipula în addenda la contractele interne de livrare obligativitatea respectãrii condiţiilor care se vor stabili prin Convenţia bilaterala romano-ucraineana.
7. Prezentele norme metodologice vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul industriei şi comerţului,
Radu Berceanu


ANEXA 1




LISTA
cuprinzând societãţile comerciale furnizoare de utilaje pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, repartizate pe judeţe, de la care au fost reţinute garanţii de 10% la livrarea utilajelor

1. Judeţul Alba
U.M. Cugir

2. Judeţul Arad
ARIS Arad

3. Judeţul Arges
ELECTROARGES Curtea de Arges
SUBAN AUTO Curtea de Arges

4. Judeţul Bacau
ELECTROMONTAJ Bacau
GOSPOMAS Onesti
IMU Bacau
ROBINETE INDUSTRIALE Bacau
UMARO Roman

5. Judeţul Bihor
HIPERION Stei
INFRATIREA Oradea
STIMIN Oradea
VEST-METAL Oradea

6. Judeţul Bistrita-Nasaud
ARIO Bistrita
COMELF Bistrita
MEBIS Bistrita
RAPID Bistrita

7. Judeţul Botosani
ELECTROCONTACT Botosani
IMUDO Dorohoi
MECANEX Botosani
U.P.P.S. Botosani

8. Judeţul Brãila
IIRMEX Brãila
PROMEX Brãila

9. Judeţul Braşov
UPRUC Fagaras

10. Judeţul Buzau
ROTEC Buzau

11. Judeţul Calarasi
NAVOL Oltenita

12. Judeţul Caras-Severin
C.M.B.S.A. Bocsa
CAROMET Caransebes
U.C.M. Resita

13. Judeţul Cluj
ARMATURA Cluj-Napoca
ATLAS Cluj-Napoca
ELECTROSIGMA Cluj-Napoca
NAPOMAR Cluj-Napoca
SIETA Cluj-Napoca
SOMEG Gherla
TEHNOFRIG Cluj-Napoca

14. Judeţul Dambovita
SARO Targoviste
UPET Targoviste

15. Judeţul Dolj
CELULE ELECTRICE Bailesti
ELECTROPUTERE Craiova
ICDCOOP Craiova
I.U.G. Craiova
MAT Craiova
TMC Filiasi

16. Judeţul Galaţi
COMET Tecuci

17. Judeţul Gorj
MIRFO Targu Jiu

18. Judeţul Harghita
BUCIN Gheorgheni
SEMCO Gheorgheni

19. Judeţul Iaşi
ACK Pascani
AGMUS Iaşi
FORTUS Iaşi
NICOLINA Iaşi
RETROM Pascani

20. Judeţul Maramures
RAMIRA Baia Mare
SIMATEC Baia Mare
UMEG Baia Mare

21. Judeţul Mehedinti
ARPO Strehaia

22. Judeţul Mures
MATRICON Targu Mures
NICOVALA Sighisoara

23. Judeţul Prahova
NEPTUN Campina

24. Judeţul Ilfov
AMCO Otopeni

25. Judeţul Salaj
IAIFO Zalau

26. Judeţul Satu Mare
AUTONOVA Satu Mare
TRUM Carei
UNIO Satu Mare

27. Judeţul Sibiu
BALANŢA Sibiu
INDES Sibiu
RETRASIB Sibiu
SIMERON Sibiu

28. Judeţul Suceava
MES Suceava

29. Judeţul Teleorman
ELECTROTEL Alexandria
IAICA Alexandria
METAL Rosiori de Vede

30. Judeţul Timis
ELBA Timişoara
ELECTROMETAL Timişoara
ELECTROTIMIS Timişoara
IAEM Timişoara
LUGOMET Lugoj
TES Timişoara
U.M. Timişoara

31. Judeţul Vaslui
FEPA Barlad
AMC Vaslui
FUC Negresti
MECANICĂ Vaslui

32. Judeţul Vrancea
IAEI Focsani

33. Municipiul Bucureşti
ACUMULATORUL Bucureşti
AMIRO Bucureşti
AUTOMATICA Bucureşti
AVERSA Bucureşti
COMPUTER SHARING Bucureşti
ELECTROMAGNETICA Bucureşti
ELECTROTEHNICA Bucureşti
ELPROF Bucureşti
ENERGOREPARATII Bucureşti
FABRICA DE CALCULATOARE ELECTRONICE Bucureşti
FAST-ECO Bucureşti
FAUR Bucureşti
FRIGOTEHNICA Bucureşti
GRIRO Bucureşti
HESPER Bucureşti
ICI Bucureşti
ICMA Bucureşti
ICPE ACTEL Bucureşti
ICPE Bucureşti
ICPET Bucureşti
ICTCM Bucureşti
IEMI Bucureşti
IFIN Bucureşti
IFMA Bucureşti
IMSAT Bucureşti
IMUA Bucureşti
IPA Bucureşti
IPPA Bucureşti
IPROMET Bucureşti
KVAERNER IMGB Bucureşti
MECANICĂ FINA Bucureşti
METROLOGIA Bucureşti
NUCLEAR VACUUM Bucureşti
PROCETEL Bucureşti
RENEL-GSCI-CSV Bucureşti
ROMPROIECT Bucureşti
STITEH Bucureşti
TERMA ENERGY Bucureşti
TERMODENSIROM Bucureşti
TERMOENERG Bucureşti
TIMPURI NOI Bucureşti
UMEB Bucureşti
UNIVERS SDV Bucureşti
VENTILATORUL Bucureşti
VULCAN Bucureşti



ANEXA 2

- model -




Societatea comercialã ...........
Adresa ..........................
codul fiscal ....................

SITUAŢIA
garanţiilor reţinute în cota de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor etc., livrate pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, care urmeazã a fi compensate cu obligaţiile de plata nelichidate la data de 31 decembrie 1997 cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi bugetele locale

Suma


I. Date privind garanţiile reţinute
1. Valoarea în lei a garanţiilor de 10% la data reţinerii
prin necreditare (mii lei) ......
2. Echivalentul în dolari S.U.A. al garanţiilor reţinute la
cursul valutar al Bãncii Naţionale a României, în vigoare la
data reţinerii (dolari S.U.A.)*) ......
3. Valoarea în lei a garanţiilor reţinute, actualizatã la
cursul valutar al Bãncii Naţionale a României, în vigoare la
data întocmirii situaţiei (mii lei) ......

II. Obligaţiile de plata nelichidate la data de 31 decembrie 1997,
care se compenseazã (mii lei), ......
din care, cãtre: ......
4. Bugetul de stat (total), ......
din care, pe surse:
- ......
- ......
- ......
- ......
5. Bugetul asigurãrilor sociale de stat (total) ......
- Contribuţii de asigurãri sociale ......
6. Bugetele locale (total): ......
- ......
- ......
- ......
- ......

III. Suma care se aloca de Ministerul Industriei şi Comerţului
în limita garanţiilor reţinute pentru compensarea
obligaţiilor de plata (mii lei) ......

IV. Suma rãmasã de acordat în anul 1999 din garanţiile
reţinute [pct. 3 - pct. III (mii lei)] ......
Raspundem de realitatea, exactitatea şi legalitatea datelor înscrise.


Director general, Director economic/
Contabil-şef,


MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI DIRECŢIA GENERALĂ A
FINANŢELOR PUBLICE ŞI
DIRECŢIA GENERALĂ ................... CONTROLULUI FINANCIAR
Se aproba alocarea sumei de ...... lei DE STAT A JUDEŢULUI/
de la bugetul de stat, capitolul ..... MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
titlul ........., reprezentând ....... ......................

Confirmãm obligaţiile de plata
Ordonator principal de credite, pentru bugetul de stat şi pentru
bugetele locale.


Director economic, Director general, Director impozite,


Direcţia generalã de munca şi
protecţie socialã a judeţului
............../municipiului
Bucureşti

Confirmãm obligaţiile de plata
cãtre bugetul asigurãrilor
sociale de stat.

Director general, Contabil-şef,


---------------
*) Prin data reţinerii se înţelege data înregistrãrii în extrasul de cont bancar a sumei în lei reprezentând 90% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului etc., livrate Combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina.



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016