Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 5 iulie 2002  pentru punerea in aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2002 pentru asigurarea fondurilor necesare elaborarii proiectelor aferente Programului SAPARD, Masura 2.1 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 5 iulie 2002 pentru punerea in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2002 pentru asigurarea fondurilor necesare elaborarii proiectelor aferente Programului SAPARD, Masura 2.1 "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale"

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 539 din 24 iulie 2002

CAP. 1
Definiţii

ART. 1
În sensul prezentelor norme, se înţelege prin:
- Program SAPARD - Program Special de Preaderare pentru Agricultura şi Dezvoltare Ruralã;
- Planul Naţional pentru Agricultura şi Dezvoltare Ruralã (numit în continuare PNADR) - programul aprobat de Comisia Europeanã, în baza cãruia se implementeaza Programul SAPARD în România. Planul conţine mai multe mãsuri printre care şi Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale";
- Mãsura - domeniul în care sunt clasificate tipurile de proiecte ce vor fi cofinantate. Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale" are ca submasuri: drumuri în zonele rurale, alimentari cu apa în sistem centralizat în zonele rurale, canalizare în sistem centralizat în zonele rurale;
- beneficiarii finali - pentru Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale" - consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic între consiliile locale comunale, care preiau responsabilitatea realizãrii unui proiect şi a exploatãrii ulterioare;
- proiect - orice operaţiune de investiţie întreprinsã de beneficiarul final în cadrul Programului SAPARD;
- Agenţia SAPARD - organismul stabilit de România care sa îndeplineascã funcţia de implementare şi de plata în cadrul Programului SAPARD;
- birourile regionale de implementare a Programului SAPARD (BRIPS) - structuri fãrã personalitate juridicã ale Agenţiei SAPARD, amplasate potrivit regiunilor de dezvoltare constituite în temeiul <>Legii nr. 151/1998 privind dezvoltarea regionala în România;
- Serviciul tehnic delegat - organismul delegat în conformitate cu art. 14 pct. 2.3.1-2.3.8 din secţiunea A din anexa la Acordul multianual de finanţare ratificat prin <>Legea nr. 316/2001 .
Prin Acordul-cadru nr. 2/2001, încheiat între Agenţia SAPARD şi Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, s-a stabilit ca pentru Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale" Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei are ca atribuţie efectuarea primei verificãri tehnice şi financiare a cererilor de finanţare şi a cererilor de plata. În vederea realizãrii activitãţilor din cadrul atribuţiilor delegate conform Acordului-cadru nr. 2/2001, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei este constituit dintr-un serviciu central şi opt birouri regionale amplasate în aceleaşi localitãţi cu BRIPS;
- cererea de finanţare - solicitarea scrisã pe care potenţialul beneficiar o înainteazã la BRIPS pentru obţinerea finanţãrii nerambursabile; din componenta acesteia fac parte integrantã studiul de fezabilitate al obiectivului de investiţie şi documentele justificative necesare analizei proiectului;
- studiul de fezabilitate - documentaţia care cuprinde caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, prin care se asigura utilizarea raţionalã şi eficienta a cheltuielilor de capital şi a cheltuielilor materiale pentru satisfacerea cerinţelor economice şi sociale în domeniul respectiv.

CAP. 2
Modul de decontare

ART. 2
(1) Din fondurile prevãzute în bugetul de stat pe anul 2002, aprobat prin <>Legea nr. 743/2001 , cu rectificãrile ulterioare, este alocata în mod distinct în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei suma necesarã punerii în aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 73/2002 pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele din cadrul Mãsurii 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale" a Programului SAPARD.
(2) Se admit spre decontare cheltuieli aferente elaborãrii studiilor de fezabilitate, precum şi actualizãrii conform cerinţelor Programului SAPARD a unor studii de fezabilitate existente, pentru urmãtoarele tipuri de proiecte:
a) drumuri în zonele rurale: construirea de drumuri de interes local noi şi modernizarea drumurilor de interes local existente;
b) alimentare cu apa în sistem centralizat în zonele rurale: construirea unor lucrãri noi de alimentare cu apa, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente;
c) canalizari în sistem centralizat în zonele rurale: construirea unor lucrãri noi de canalizare, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente.
(3) Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va deconta cheltuielile cu proiectarea studiilor de fezabilitate care se încadreazã în urmãtoarele limite maxime:
a) cost de proiectare pentru toate fazele (studiul de fezabilitate, proiect tehnic, caiete de sarcini, detalii de execuţie, urmãrirea execuţiei), inclusiv documentaţia pentru avizele aferente - maximum 7% din valoarea totalã a investiţiei;
b) cost de proiectare pentru studiul de fezabilitate nou, inclusiv documentaţia pentru avize - maximum 10% din costul proiectãrii pentru toate fazele;
c) cost de proiectare pentru studiul de fezabilitate actualizat, inclusiv actualizarea documentaţiei pentru avize maximum 3% din costul proiectãrii pentru toate fazele.
(4) În vederea decontãrii cheltuielilor cu proiectarea studiilor de fezabilitate consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale vor transmite Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei o cerere prealabilã întocmitã conform anexei nr. 1 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, în care se vor preciza tipul de proiect şi suma estimativã solicitatã. Cererea prealabilã se va depune imediat dupã data publicãrii prezentelor norme metodologice, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2002. Solicitarile vor fi analizate, centralizate sub forma unor liste şi aprobate de ordonatorul principal de credite.
(5) Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va înştiinţa consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale despre soluţionarea cererilor prealabile.
(6) Consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale ale cãror cereri prealabile au fost aprobate de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei vor depune la Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei o cerere-tip pentru solicitare de fonduri, întocmitã conform anexei nr. 2 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, pana la data de 20 a fiecãrei luni, dar nu mai târziu de 20 decembrie 2002.
(7) Cererea-tip va fi însoţitã de decontul întocmit conform anexei nr. 3 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice şi de documentele justificative prezentate în anexa nr. 4 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(8) Decontarea se va efectua în luna imediat urmãtoare celei în care a fost înregistratã cererea-tip împreunã cu decontul şi cu documentele justificative.

CAP. 3
Alocarea fondurilor

ART. 3
(1) În bugetul de stat pe anul 2002 fondurile necesare decontãrii cheltuielilor de proiectare, efectuate cu întocmirea studiilor de fezabilitate necesare elaborãrii documentaţiilor aferente Programului SAPARD, Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale" pe anul 2002, se prevãd distinct la capitolul 63.01 "Serviciul Dezvoltare Publica şi Locuinţe" titlul "Transferuri de la bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru finanţarea proiectãrii studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale".
(2) Pe baza centralizarii cererilor-tip şi a deconturilor depuse de consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale, în limita sumelor aprobate prin legea bugetului de stat cu aceasta destinaţie, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, prin Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare, solicita Ministerului Finanţelor Publice, pana la data de 25 a fiecãrei luni, deschiderea de credite bugetare.
(3) Sumele vor fi virate consiliilor locale comunale şi/sau asocierilor cu statut juridic dintre consiliile locale comunale ca potenţiali beneficiari ai Programului SAPARD, în conturi special deschise cu aceasta destinaţie la trezoreriile statului la care consiliile locale comunale îşi au deschise conturile. Denumirea contului va fi "Venituri din fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea proiectãrii studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD - Mãsura 2.1". Aceste venituri se vor evidenţia în bugetele consiliilor locale la un capitol ce se va denumi "Venituri cu destinaţie specialã", subcapitolul "Venituri pentru finanţarea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD - Mãsura 2.1".
(4) Consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale au obligaţia de a inregistra în contabilitatea proprie operaţiunile legate de primirea şi utilizarea fondurilor primite de la bugetul de stat. Primirea şi utilizarea acestor fonduri se reflecta în execuţia bugetarã a consiliului local comunal beneficiar.

CAP. 4
Atribuţii

ART. 4
Atribuţiile Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei are urmãtoarele atribuţii:
1. prin serviciul central şi cele opt birouri regionale, coordoneazã, urmãreşte şi sprijinã, printr-o îndrumare metodologicã unitarã şi coerenta, elaborarea sau reactualizarea de cãtre consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale a studiilor de fezabilitate pentru proiectele SAPARD;
2. analizeazã şi centralizeazã cererile prealabile, aproba lista privind fondurile solicitate pentru decontarea cheltuielilor cu proiectarea studiilor de fezabilitate şi solicita Ministerului Finanţelor Publice deschiderea de credite;
3. efectueazã plãţile cãtre consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale beneficiare, în limita sumelor aprobate şi pe baza documentelor justificative depuse de acestea.
ART. 5
Atribuţiile consiliilor locale comunale şi/sau ale asocierilor cu statut juridic dintre consiliile locale comunale Consiliile locale comunale şi/sau asocierile cu statut juridic dintre consiliile locale comunale au urmãtoarele atribuţii:
1. urmãresc ca elaborarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele SAPARD sa se facã în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
2. urmãresc ca devizul general al obiectivului sa fie întocmit în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 376/1994 privind metodologia de elaborare a devizului general pentru obiectivele de investiţii;
3. urmãresc şi rãspund ca achiziţia serviciului de proiectare a studiului de fezabilitate sau de actualizare a unui studiu de fezabilitate existent sa se facã în conformitate cu legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice;
4. urmãresc obţinerea avizelor şi a acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, precum şi a acordului Ministerului Finanţelor Publice, potrivit legii;
5. solicita decontarea, cu respectarea modelelor prezentate în anexele nr. 3 şi 4;
6. rãspund, în condiţiile legii, de contractarea, utilizarea şi decontarea sumelor primite pentru realizarea proiectãrii studiului de fezabilitate.

ANEXA 1


────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI .....................
Nr. ...... din ................... 2002

CERERE PREALABILĂ
pentru solicitare de fonduri
Cãtre
Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei
municipiul Bucureşti, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1

Domnule ministru,
Consiliul Local al Comunei ........, cu sediul în comuna ........, judeţul .........., regiunea ..........., în calitate de potenţial beneficiar al Programului SAPARD, va roaga sa aprobaţi alocarea sumei de ....... lei din fondurile cuprinse în bugetul de stat prin bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale", pe anul 2002.
Consiliul Local al Comunei ......... intenţioneazã sa elaboreze/actualizeze un studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie*): .......................... .
Declaram pe propria rãspundere ca serviciul de proiectare a studiului de fezabilitate pentru care se solicita suma va fi achiziţionat în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 212/2002 .
Cu stima,
CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI ........................
Primar,
Serviciul contabilitate
Contabil-şef,

──────────────────
*) Obiectiv de investiţie poate fi:
1. construirea de drumuri de interes local noi şi modernizarea drumurilor de interes local existente;
2. construirea unor lucrãri noi de alimentare cu apa, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente;
3. construirea unor lucrãri noi de canalizare, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente. Toate obiectivele vor fi amplasate în zona ruralã.



ANEXA 2
────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI ....................
Nr. .............. din ................... 2002

CERERE - TIP
pentru solicitare de fonduri
Cãtre
Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei
municipiul Bucureşti, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1

Consiliul Local al Comunei ......., cu sediul în comuna ....., judeţul ....., regiunea ........., cont virament nr. ......., deschis la Trezoreria ............, în calitate de beneficiar al fondurilor alocate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD - Mãsura 2.1 "Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea infrastructurii rurale", pe anul 2002, solicita decontarea cheltuielilor efectuate cu elaborarea proiectãrii studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie*): ............., în suma de ............... lei.
Suma de ........ lei va fi virata în contul Consiliului Local al Comunei ........ nr. ........., deschis la Trezoreria ........ cu aceasta destinaţie. Consiliul Local al Comunei ........ se obliga sa gestioneze suma potrivit normelor legale în vigoare şi sa înregistreze în contabilitatea proprie primirea şi utilizarea sumei.
Declaram pe propria rãspundere ca serviciul de proiectare a studiului de fezabilitate pentru care se solicita decontarea a fost achiziţionat în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 212/2002 .
Anexãm documentele justificative solicitate potrivit anexei nr. 3 la normele metodologice.


──────────────────
*) Obiectiv de investiţie poate fi:
1. construirea de drumuri de interes local noi şi modernizarea drumurilor de interes local existente;
2. construirea unor lucrãri noi de alimentare cu apa, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente;
3. construirea unor lucrãri noi de canalizare, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente. Toate obiectivele vor fi amplasate în zona ruralã.

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI ........................
Primar,
Serviciul contabilitate
Contabil-şef,





ANEXA 3
────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI ...........
Nr. ........... din ............. 2002

DECONT
privind cheltuielile efectuate de Consiliul Local al Comunei ......... cu
elaborarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de
investiţie*) ....... din fondurile alocate prin Ordonanta de urgenta
a Guvernului nr. 73/2002
- lei -
┌──┬─────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┬─────────┬──────────────┐
│N.│Valoarea │Valoarea │Valoarea │Numãrul/ │Valoarea │ │
│r │maxima │prevãzutã │solicitatã │data facturii│facturii │ │
│ │aprobatã │în contractul │pentru │ │ │ │
│c │de cãtre │de proiectare │decontare │ │ │ Observaţii │
│r │M.L.P.T.L│ │ │ │ │ │
│t │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼──────────────┤
├──┼─────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼──────────────┤
├──┼─────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼──────────────┤
├──┴─────────┴──────────────┴───────────┴─────────────┼─────────┴──────────────┤
│ │ │
│TOTAL valoare solicitatã pentru decontare: │............... │
│ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘

Primar,
Numele şi prenumele ............................
Semnatura şi ştampila .......................... Viza CFP
────────
Director economic,
Numele şi prenumele ....................................
Semnatura ..............................................





──────────────────
*) Obiectiv de investiţie poate fi:
1. construirea de drumuri de interes local noi şi modernizarea drumurilor de interes local existente;
2. construirea unor lucrãri noi de alimentare cu apa, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente;
3. construirea unor lucrãri noi de canalizare, extinderea şi/sau modernizarea lucrãrilor existente. Toate obiectivele vor fi amplasate în zona ruralã.

ANEXA 4
──────────
la normele metodologice
────────────────────────

LISTA
cuprinzând documentele solicitate de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei pentru decontare

- Cerere prealabilã pentru solicitare de fonduri conform anexei nr. 1 la normele metodologice
- Cerere-tip pentru solicitare de fonduri conform anexei nr. 2 la normele metodologice
- Decont privind cheltuielile efectuate cu elaborarea studiului de fezabilitate conform anexei nr. 3 la normele metodologice
- Fişa de verificare a conformitatii administrative (M2.1-E2.1), semnatã de BRIPS, ca dovada ca s-a depus proiectul pentru finanţare prin Programul SAPARD
- Copie de pe procesul-verbal de predare a documentaţiei tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, încheiat între consiliul local comunal şi proiectant, semnatã şi stampilata pentru conformitate cu originalul de cãtre primar
- Copie de pe contractul de proiectare, semnatã şi stampilata pentru conformitate cu originalul de cãtre primar
- Copie de pe facturile emise de proiectant, însuşite de consiliul local comunal prin semnãturile autorizate. Copia va fi semnatã şi stampilata pentru conformitate cu originalul de cãtre primar şi va avea viza "Control financiar preventiv" în original.

NOTA:
Decontarea se va face dupã transmiterea la Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei a procesului-verbal de verificare a studiului de fezabilitate de cãtre BS-M.L.P.T.L., din punct de vedere al cerinţelor Programului SAPARD.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016