Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 4 decembrie 2001  de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 4 decembrie 2001 de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 58 din 28 ianuarie 2002

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Operaţiunile de transport rutier de mãrfuri şi de persoane, precum şi activitãţile conexe acestora se pot efectua numai dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) operatorul de transport rutier care desfãşoarã activitate de transport rutier sau operatorul care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier este o persoana juridicã autorizata în acest scop de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
b) vehiculele utilizate în timpul operaţiunilor de transport rutier sunt omologate sau certificate de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, au inspecţia tehnica periodicã actualizatã şi li s-au eliberat licenţe de execuţie pentru vehicul;
c) operatorul de transport rutier public este autorizat sa efectueze una sau mai multe curse pe un anumit traseu, în cazul transportului de persoane prin servicii regulate.
ART. 2
(1) Documentele care permit operatorului executarea operaţiunilor de transport rutier de bunuri şi de persoane, precum şi a activitãţilor conexe acestora sunt:
a) licenta de transport rutier public;
b) licenta de transport rutier în interes propriu;
c) autorizaţie de transport rutier în interes propriu;
d) licenta de execuţie pentru autogara şi activitãţile desfãşurate în aceasta;
e) licenta de execuţie pentru activitatea de agenţie de voiaj;
f) licenta de execuţie pentru activitatea de colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor;
g) licenta de execuţie pentru activitatea de mesagerie;
h) licenta de execuţie pentru activitatea de intermediere în transporturile rutiere;
i) licenta de execuţie pentru vehicul;
j) licenta de execuţie pentru traseu.
(2) Modelele licenţelor de transport rutier, autorizaţiilor de transport rutier şi licenţelor de execuţie sunt prezentate în anexa nr. 1 (anexele nr. 1.1 - 1.10) la prezentele norme metodologice.
(3) Licentele de transport rutier, autorizaţiile de transport rutier, licentele de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier, licentele de execuţie pentru vehicul, precum şi licentele de execuţie pentru traseu sunt documente cu regim special, nominale şi netransmisibile, eliberate operatorilor de transport rutier sau operatorilor pentru activitãţi conexe transportului rutier de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei prin Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 3
(1) Licentele de transport rutier, autorizaţiile de transport rutier, licentele de execuţie pentru activitãţile conexe transportului rutier, precum şi licentele de execuţie pentru traseu se elibereazã însoţite de caietele de sarcini specifice.
(2) Caietele de sarcini sunt documente obligatorii care conţin condiţiile ce trebuie respectate de operator în desfãşurarea activitãţilor de transport rutier sau a activitãţilor conexe transportului rutier, respectiv condiţiile de efectuare a cursei pe un anumit traseu la transportul de persoane prin servicii regulate sau prin servicii regulate speciale.
(3) Caietele de sarcini se elaboreazã de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., care le actualizeazã ori de câte ori este necesar.
(4) Caietele de sarcini aferente licenţei de transport rutier public, licenţei de transport rutier în interes propriu, autorizaţiei de transport rutier în interes propriu, licenţelor de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier, precum şi modelul caietului de sarcini pentru licenta de execuţie pentru traseu sunt prevãzute în anexele nr. 2-10 la prezentele norme metodologice.

CAP. 2
Autorizarea operatorilor de transport rutier şi a operatorilor pentru activitãţi conexe transportului rutier

ART. 4
(1) Operatorul de transport rutier este autorizat sa efectueze activitate de transport rutier dacã a primit numãr de registru din Registrul operatorilor de transport rutier, deschis la fiecare agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
(2) Numãrul de registru se acorda dacã operatorul de transport rutier îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea licenţei de transport rutier public, a licenţei de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu.
(3) Numãrul de registru se înscrie pe licenta de transport rutier public, pe licenta de transport rutier în interes propriu şi pe autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
(4) Operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier este autorizat sa efectueze una dintre aceste activitãţi prin eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea conexã respectiva.
ART. 5
(1) Registrul operatorilor de transport rutier are filele numerotate, legate şi sigilate şi este structurat pe trei secţiuni:
a) operatori de transport rutier public;
b) operatori de transport rutier în interes propriu, deţinãtori de licenta de transport rutier în interes propriu;
c) operatori de transport rutier în interes propriu, deţinãtori de autorizaţii de transport rutier în interes propriu.
(2) Registrul operatorilor de transport rutier conţine:
a) datele de identificare a operatorului de transport rutier;
b) date privind administratorul operatorului de transport rutier;
c) date privind persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
d) alte menţiuni privind parcul, licentele deţinute şi sancţiunile aplicate.
(3) Datele cuprinse în Registrul operatorilor de transport rutier se pãstreazã şi pe suport magnetic.

A. Licenta de transport rutier public şi licenta de transport rutier în interes propriu

ART. 6
(1) Licenta de transport rutier public se elibereazã de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. operatorilor de transport rutier cu sediul în judeţul respectiv sau în municipiul Bucureşti, care deţin în proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere, indiferent de capacitatea acestora, şi care îndeplinesc condiţiile privind baza tehnico-materialã, competenta profesionalã, capacitatea financiarã şi onorabilitatea. Documentele care atesta îndeplinirea acestor condiţii sunt specificate la art. 7.
(2) Licenta de transport rutier în interes propriu se elibereazã operatorilor de transport rutier care efectueazã în interes propriu transport rutier de mãrfuri sau de persoane, cu autovehicule deţinute în proprietate sau cu orice alt titlu, care au masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sau capacitate de peste 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, în trafic internaţional, ori transport rutier de mãrfuri periculoase sau agabaritice în trafic naţional.
(3) Operatorul de transport rutier va obţine câte un exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public sau al licenţei de transport rutier în interes propriu pentru fiecare punct de lucru, filiala sau sucursala înregistratã la oficiul registrului comerţului, deschisã în alte judeţe sau în municipiul Bucureşti, prin care efectueazã activitãţi de transport rutier.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2003 toate vehiculele vor fi înmatriculate în judeţul în care operatorul de transport rutier îşi desfãşoarã activitatea, licenta de execuţie pentru vehicul fiind eliberata în baza exemplarului de serviciu al licenţei de transport rutier public sau al licenţei de transport rutier în interes propriu.
(5) Operatorul de transport rutier va notifica, spre luare în evidenta, agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. obţinerea dreptului de a desfasura activitatea de transport rutier în judeţul respectiv.
(6) Exemplarul de serviciu se elibereazã şi se vizeazã gratuit de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
(7) Licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu se atribuie pentru o perioada de 5 ani de la data eliberãrii şi este valabilã numai în condiţiile vizarii anuale de cãtre emitent, cu plata tarifelor aferente.
(8) Licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu împreunã cu caietul de sarcini aferent se pãstreazã în original de cãtre operatorul de transport rutier, la sediul acestuia, iar exemplarele de serviciu se pãstreazã la punctele de lucru, filialele ori sucursalele pentru care au fost eliberate.
ART. 7
(1) Operatorul de transport rutier va solicita agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza îşi are sediul eliberarea licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu, indicând, atunci când este cazul, eventualele puncte de lucru, filiale ori sucursale înregistrate la oficiul registrului comerţului, pentru care doreşte eliberarea de exemplare de serviciu.
(2) În vederea eliberãrii licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu solicitantul prezintã un dosar care trebuie sa cuprindã:
a) certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, codul fiscal şi statutul din care trebuie sa reiasã ca acesta are ca obiect de activitate transportul rutier sau dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor pentru fundaţii, asociaţii nonprofit şi altele asemenea, care au personalitate juridicã, din care sa reiasã ca pot efectua activitate de transport rutier;
b) certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului pentru punctul de lucru, filiala ori sucursala pentru care solicita exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public sau al licenţei de transport rutier în interes propriu, documente din care sa reiasã ca deţine în proprietate sau cu orice alt titlu spaţiu suficient pentru parcarea vehiculelor şi pentru sediu, precum şi decizia de numire a persoanei care conduce activitatea punctului de lucru, filialei sau sucursalei şi rãspunde în fata Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. de respectarea reglementãrilor legale şi a caietelor de sarcini aferente;
c) dovada ca îndeplineşte condiţia privind baza tehnico-materialã corespunzãtoare, respectiv dovada ca deţine în proprietate sau cu orice alt titlu vehicule cu care poate efectua activitãţi de transport rutier, precum şi spaţiul, în suprafata suficienta, pentru parcarea acestora (act de proprietate, contract de închiriere cu deţinãtorul spaţiului, adeverinta de la consiliul local etc.);
d) actele persoanei care conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier:
- dovada ca are calitatea de angajat, confirmatã prin înregistrarea la camera de munca teritorialã, cu excepţia cazului în care aceasta este chiar administratorul agentului economic;
- decizia de numire;
- certificat valabil de pregãtire profesionalã eliberat de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
Persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier poate îndeplini aceasta funcţie la un singur operator de transport rutier.
Pentru fiecare punct de lucru, filiala şi sucursala operatorul de transport rutier va numi dintre angajaţii sãi o persoana care sa conducã activitatea de transport şi care va rãspunde de respectarea normativelor legale în vigoare;
e) dovada ca îndeplineşte condiţiile privind capacitatea financiarã, respectiv confirmarea nivelului financiar printr-un document din partea organului financiar teritorial care are în arondare operatorul de transport rutier, din care sa reiasã ca îndeplineşte nivelul financiar minim, conform ultimului bilanţ contabil.
În cazul unui operator de transport rutier nou-înfiinţat nivelul financiar minim se certifica prin:
- nivelul capitalului social subscris şi vãrsat; sau
- nivelul lichiditatilor disponibile în banca.
Operatorul de transport rutier trebuie sa dispunã etapizat, pana la data de 31 decembrie 2005, de un nivel financiar în valoare de 9.000 euro pentru primul vehicul şi de 5.000 euro pentru fiecare vehicul suplimentar, astfel:
- pana la data de 31 decembrie 2002 - 1.000 euro pentru primul vehicul şi 600 euro pentru fiecare dintre celelalte vehicule;
- pana la data de 31 decembrie 2003 - 3.000 euro pentru primul vehicul şi 1.500 euro pentru fiecare dintre celelalte vehicule;
- pana la data de 31 decembrie 2004 - 6.000 euro pentru primul vehicul şi 3.000 euro pentru fiecare dintre celelalte vehicule;
- pana la data de 31 decembrie 2005 - 9.000 euro pentru primul vehicul şi 5.000 euro pentru fiecare dintre celelalte vehicule;
f) dovada ca îndeplineşte condiţia privind onorabilitatea, respectiv:
- cazierul judiciar al administratorului agentului economic;
- cazierul judiciar al persoanei desemnate sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
- recomandarea din partea unei organizaţii profesionale cu reprezentativitate, având structuri în teritoriu, recunoscuta de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
Condiţia privind onorabilitatea nu se considera îndeplinitã dacã administratorul agentului economic a mai îndeplinit aceasta funcţie la un operator de transport rutier cãruia i-a fost anulatã licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier în interes propriu sau autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
ART. 8
Licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu se elibereazã dupã prezentarea de cãtre operatorul de transport rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare (ordin de plata, foaie de varsamant etc.).
ART. 9
(1) Vizarea anuala a licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu, precum şi, dupã caz, a exemplarelor de serviciu ale acesteia este condiţionatã de menţinerea valabilitãţii documentelor care au stat la baza eliberãrii acesteia, de verificarea activitãţii operatorului de transport rutier, precum şi de promovarea unui test privind cunoaşterea legislaţiei de cãtre persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi de cãtre persoana ori persoanele numite sa conducã activitatea punctelor de lucru, a filialelor şi a sucursalelor.
(2) În cazul în care se constata de cãtre organele de control abilitate abateri repetate în activitatea desfasurata de operatorul de transport rutier în perioada dintre eliberarea licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu şi vizarea acesteia sau dintre doua vizari succesive, abateri care ar conduce la suspendarea acesteia, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. poate refuza acordarea vizei pentru o perioada de pana la 3 luni.
ART. 10
(1) Operatorului de transport rutier i se suspenda licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) când operatorul de transport rutier nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu;
b) necomunicarea în scris la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. a modificãrilor fata de datele existente la data obţinerii licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu, într-un termen de 15 zile de la apariţia acestora;
c) când reclamaţiile privind calitatea prestaţiilor realizate, adresate în scris agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din partea beneficiarilor sau a altor organisme îndreptãţite, se confirma, iar deţinãtorul de licenta de transport rutier public sau de licenta de transport rutier în interes propriu, la comunicarea în scris a agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., nu a remediat în termenul stabilit aspectele sesizate în reclamaţii;
d) când se constata ca operatorul de transport rutier în interes propriu desfãşoarã transport rutier public;
e) neprezentarea pentru vizarea anuala a licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu în termen de 10 zile de la data expirãrii vizei precedente.
(2) Licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu se suspenda de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. la propunerea agentiilor teritoriale subordonate.
(3) Licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu suspendatã se reacorda, cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport rutier, dupã expirarea termenului de suspendare.
(4) Perioadele de suspendare sunt:
- 3 luni în cazul primei suspendãri;
- 6 luni la a doua suspendare.
ART. 11
(1) Anularea licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu se efectueazã de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., la propunerea agentiilor teritoriale subordonate, în urmãtoarele cazuri:
a) dupã a doua suspendare;
b) când vehiculele din administrarea operatorului de transport rutier sunt utilizate la transportul de produse de contrabanda, droguri, arme şi muniţii, materiale radioactive, treceri ilegale de persoane peste frontiera, din vina doveditã a administratorului acestuia sau a persoanei desemnate sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
c) în cazurile de accidente rutiere grave, soldate cu victime omeneşti sau cu deteriorarea grava a mediului înconjurãtor, datorate nerespectãrii de cãtre operatorul de transport rutier a normelor legale de organizare şi desfãşurare a activitãţii sau a normelor tehnice de întreţinere a vehiculelor din administrarea sa;
d) când se constata falsificarea documentelor de transport de cãtre administratorul operatorului de transport rutier sau de cãtre persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor;
e) când se constata ca operatorul de transport rutier a obţinut licenta de transport rutier public sau licenta de transport rutier în interes propriu în baza unor documente falsificate sau ca urmare a prezentãrii unor date eronate.
(2) Dupã anularea licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu poziţia din Registrul operatorilor de transport rutier se radiaza.
(3) Suspendarea sau anularea licenţei de transport rutier public sau a licenţei de transport rutier în interes propriu produce aceleaşi efecte şi pentru exemplarele de serviciu ale acesteia.

B. Autorizaţia de transport rutier în interes propriu

ART. 12
Autorizaţia de transport rutier în interes propriu se elibereazã de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. operatorilor de transport rutier cu sediul în acel judeţ sau în municipiul Bucureşti, care desfãşoarã transport rutier în interes propriu de mãrfuri şi de persoane în trafic naţional, cu vehicule deţinute în proprietate sau cu orice alt titlu, care au masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sau capacitatea de peste 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, şi care îndeplinesc condiţiile privind capacitatea profesionalã şi baza tehnico-materialã.
ART. 13
Prevederile alin. (3), (4), (5), (6), (7) şi (8) ale art. 6, ale lit. a), b), c) şi d) ale alin. (2) al art. 7, ale art. 8 şi 9 se aplica în mod corespunzãtor operatorilor de transport rutier cãrora li se elibereazã autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
ART. 14
(1) Operatorului de transport rutier i se suspenda autorizaţia de transport rutier în interes propriu în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) când operatorul de transport rutier nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii autorizaţiei de transport rutier în interes propriu;
b) necomunicarea în scris la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. a modificãrilor fata de datele existente la data obţinerii autorizaţiei de transport rutier în interes propriu, într-un termen de 15 zile de la apariţia acestora;
c) când reclamaţiile privind calitatea prestaţiilor realizate, adresate în scris agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din partea beneficiarilor sau a altor organisme îndreptãţite, se confirma, iar deţinãtorul de autorizaţie de transport rutier în interes propriu, la comunicarea în scris a agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., nu le-a remediat în termenul stabilit;
d) când se constata ca operatorul de transport rutier în interes propriu desfãşoarã transport rutier public;
e) neprezentarea pentru vizarea anuala a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu în termen de 10 zile de la data expirãrii vizei precedente.
(2) Autorizaţia de transport rutier în interes propriu se suspenda de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. la propunerea agentiilor teritoriale subordonate.
(3) Autorizaţia de transport rutier în interes propriu suspendatã se reacorda, cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport rutier, dupã expirarea termenului de suspendare.
(4) Perioadele de suspendare sunt:
- 3 luni în cazul primei suspendãri;
- 6 luni la a doua suspendare.
ART. 15
(1) Anularea autorizaţiei de transport rutier în interes propriu se efectueazã de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., la propunerea agentiilor teritoriale subordonate, în urmãtoarele cazuri:
a) dupã a doua suspendare;
b) când vehiculele din administrarea operatorului de transport rutier sunt utilizate la transportul de produse de contrabanda, droguri, arme şi muniţii sau materiale radioactive, din vina doveditã a administratorului acestuia sau a persoanei desemnate sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
c) în cazurile de accidente rutiere grave, soldate cu victime omeneşti sau cu deteriorarea grava a mediului înconjurãtor, datorate nerespectãrii de cãtre operatorul de transport rutier a normelor legale de organizare şi desfãşurare a activitãţii sau a normelor tehnice de întreţinere a vehiculelor din administrarea sa;
d) când se constata falsificarea documentelor de transport de cãtre administratorul operatorului de transport rutier sau de cãtre persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor;
e) când se constata ca operatorul de transport rutier a obţinut autorizaţia de transport rutier în interes propriu în baza unor documente falsificate sau ca urmare a prezentãrii unor date eronate.
(2) Dupã anularea autorizaţiei de transport rutier în interes propriu poziţia din Registrul operatorilor de transport rutier se radiaza.
(3) Suspendarea sau anularea autorizaţiei de transport rutier în interes propriu produce aceleaşi efecte şi pentru exemplarele de serviciu ale acesteia.

C. Licenta de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier

ART. 16
(1) Principalele tipuri de activitãţi conexe transportului rutier pentru care se elibereazã licenta de execuţie sunt:
a) autogara şi activitãţile desfãşurate în cadrul acesteia;
b) activitatea de agenţie de voiaj;
c) activitatea de colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor;
d) activitatea de mesagerie;
e) activitatea de intermediere în transporturile rutiere de mãrfuri sau de persoane.
(2) Licentele de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier se atribuie de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza îşi are sediul operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier, pentru o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, şi sunt valabile numai în condiţiile vizarii anuale de cãtre emitent, cu plata tarifelor aferente.
(3) Dotãrile necesare şi condiţiile în care au obligaţia sa îşi desfãşoare activitatea operatorii pentru activitãţi conexe transportului rutier sunt prevãzute în caietele de sarcini specifice.
(4) Se excepteazã de la obligativitatea deţinerii licenţei de execuţie pentru activitatea de agenţie de voiaj agenţiile de turism autorizate, în condiţiile în care vânzarea legitimatiilor de cãlãtorie pentru transportul de persoane prin servicii regulate este menţionatã în documentele de autorizare.
ART. 17
(1) Documentele care se depun în vederea eliberãrii licenţei de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier sunt:
a) acte doveditoare din care sa rezulte ca agentul economic deţine în proprietate sau cu orice alt titlu spaţii special amenajate pentru desfãşurarea activitãţii respective;
b) certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului sau, în cazul asociaţiilor nonprofit, dovada înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, codul fiscal şi statutul, din care trebuie sa reiasã ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activitãţi conexe transportului rutier;
c) autorizaţii de funcţionare specifice;
d) decizia de numire a persoanei, angajata a operatorului pentru activitãţi conexe transportului rutier, desemnatã sa îl reprezinte în relaţia cu agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.;
e) în cazul activitãţii de intermediere în transporturile rutiere de mãrfuri sau de persoane, operatorul de transport rutier trebuie sa prezinte şi o scrisoare de garanţie bancarã în valoare de 50.000 euro în cazul efectuãrii de intermedieri în transporturile rutiere internaţionale sau în valoare de 500 milioane lei în cazul efectuãrii de intermedieri în transporturile rutiere naţionale.
(2) Licenta de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier împreunã cu caietul de sarcini aferent se pãstreazã în original de cãtre operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier la sediul acestuia.
(3) Licenta de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier se elibereazã dupã prezentarea de cãtre operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare (ordin de plata, foaie de varsamant etc.).
(4) Vizarea anuala a licenţei de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier este condiţionatã de menţinerea valabilitãţii documentelor care au stat la baza eliberãrii acesteia.
(5) În cazul în care se constata de cãtre organele de control abilitate abateri repetate în activitatea desfasurata de operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier în perioada dintre eliberarea licenţei de execuţie petru activitãţi conexe transportului rutier şi vizarea acesteia sau dintre doua vizari succesive, abateri care ar conduce la suspendarea licenţei în cauza, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. poate refuza acordarea vizei pentru o perioada de pana la 3 luni.
ART. 18
(1) Suspendarea licenţei de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier se hotãrãşte de cãtre emitent în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) când operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei de execuţie;
b) necomunicarea în scris la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. a modificãrilor fata de datele existente la data obţinerii licenţei de execuţie, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.
(2) Anularea licenţei de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier se hotãrãşte de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., la propunerea agentiilor teritoriale subordonate, în caz de abateri repetate de la prevederile caietului de sarcini specific, constatate de organele proprii de control, sau în baza confirmãrii sesizarilor fãcute de alte organe de control abilitate ori dupã a doua suspendare.
ART. 19
Licenta de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier suspendatã se reacorda dupã ce deţinãtorul acesteia face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.

CAP. 3
Efectuarea operaţiunilor de transport rutier

A. Licenta de execuţie pentru vehicul

ART. 20
(1) Efectuarea de transporturi rutiere este permisã numai cu vehicule cãrora li s-au eliberat de cãtre agenţiile teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. licenţe de execuţie pentru vehicul, corespunzãtoare categoriei şi tipului de transport rutier respectiv.
(2) Licenta de execuţie pentru vehicul se elibereazã sub forma de cartela magnetica, personalizata, de culoare diferita pentru transportul rutier public fata de transportul rutier în interes propriu.
(3) La eliberarea cartelei magnetice operatorul de transport rutier primeşte un document-tip care atesta termenul de valabilitate a cartelei magnetice, categoria şi tipul de transport rutier pentru care a fost eliberata, duplicatul documentului pastrandu-se la emitent. Documentul-tip se preschimba ori de câte ori intervin modificãri referitoare la termenul de valabilitate a cartelei magnetice, la categoria sau tipul de transport rutier pentru care a fost eliberat, fãrã a fi necesarã înlocuirea cartelei magnetice.
(4) Tariful perceput la eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul, în cazul transporturilor rutiere de mãrfuri, este unic şi permite efectuarea mai multor tipuri de transport rutier, operatorul de transport rutier având obligaţia de a prezenta documente din care sa rezulte ca sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru derularea fiecãrui tip de transport rutier.
(5) Licentele de execuţie pentru vehicul se elibereazã de cãtre agenţiile teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. operatorilor de transport rutier deţinãtori de licenta de transport rutier public, de licenta de transport rutier în interes propriu sau de autorizaţie de transport rutier în interes propriu valabilã, pentru parcul aflat în administrarea acestora.
(6) Licentele de execuţie pentru vehicul se elibereazã pentru transportul rutier naţional şi/sau transportul rutier internaţional. Licenta de execuţie pentru vehicul pentru transporturile rutiere internaţionale da dreptul vehiculelor care îndeplinesc condiţiile prevãzute de inspecţia tehnica sa efectueze transporturi de mãrfuri sau de cãlãtori în trafic internaţional, având dreptul de a trece frontiera de stat a României în acest scop.
(7) Termenul în care operatorii de transport rutier au obligaţia sa solicite preschimbarea formularelor-tip de licenta de execuţie pentru vehicul cu o cartela magnetica corespunzãtoare licenţei respective este de:
a) 45 de zile de la data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I, în cazul efectuãrii de transporturi rutiere în trafic internaţional;
b) 90 de zile de la data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I, în cazul efectuãrii de transporturi rutiere în trafic naţional.
(8) Pana la introducerea în totalitate a cartelelor magnetice licentele de execuţie pentru vehicul se elibereazã pe formularele-tip, iar cele deja eliberate îşi pãstreazã valabilitatea.
ART. 21
(1) Sunt exceptate de la dobândirea licenţei de execuţie pentru vehicul vehiculele care se deplaseaza fãrã incarcatura între vânzãtor şi cumpãrãtor sau între proprietar şi utilizator, situaţii pentru care trebuie prezentate documente justificative, precum şi vehiculele deţinute de persoane fizice şi care sunt utilizate la transportul rutier în interes personal.
(2) Pentru situaţiile menţionate mai sus nu este necesarã prezentarea licenţei de transport rutier public, a licenţei de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu.
ART. 22
(1) Autovehiculele utilizate la transportul rutier de mãrfuri în trafic internaţional, care au masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, sau autovehiculele utilizate la transportul rutier de persoane în trafic internaţional, cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie sa fie dotate cu aparat tahograf omologat, instalat şi sigilat conform prescripţiilor tehnice specifice, aparat care se va afla în funcţiune pe toatã durata cursei (tur şi retur), inclusiv pe parcursul intern.
(2) Autovehiculele cu masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, utilizate în trafic naţional la transporturile rutiere de mãrfuri, sau autovehiculele cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, utilizate la transportul rutier de persoane în trafic naţional, vor fi dotate cu aparat tahograf omologat, instalat şi sigilat conform prescripţiilor tehnice specifice, conform urmatorului grafic:
a) pana la data de 31 decembrie 2003 pentru autovehiculele utilizate la transportul rutier de persoane în trafic interjudetean şi autovehiculele cu masa totalã maxima autorizata mai mare de sau egala cu 15 tone;
b) pana la data de 31 decembrie 2004 pentru autovehiculele utilizate la transportul rutier de persoane în trafic judeţean şi autovehiculele cu masa totalã maxima autorizata mai mare de sau egala cu 10 tone;
c) pana la data de 31 decembrie 2005 pentru toate autovehiculele cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, şi autovehiculele cu masa totalã maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.
(3) Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul este condiţionatã de existenta şi de funcţionarea aparatului tahograf.
ART. 23
(1) În conformitate cu prevederile reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice, M(3) reprezintã autovehiculele destinate transportului rutier de persoane, care au, în afarã locului conducatorului auto, mai mult de 8 locuri pe scaune şi o masa maxima autorizata ce depãşeşte 5 tone, iar N(3) reprezintã autovehiculele destinate transportului rutier de mãrfuri, având o masa maxima autorizata care depãşeşte 12 tone.
(2) Etapizat, pana la data de 31 decembrie 2005, vehiculele M(3) şi N(3) vor fi dotate cu limitatoare de viteza, dupã cum urmeazã:
a) pana la data de 31 decembrie 2002 toate autovehiculele din categoria M(3) şi toate autovehiculele din categoria N(3) cu masa totalã maxima autorizata mai mare de 10 tone, utilizate în trafic internaţional;
b) pana la data de 31 decembrie 2003 autovehiculele din categoria M(3) utilizate în trafic interjudetean şi autovehiculele din categoria N(3) cu masa totalã maxima autorizata mai mare de sau egala cu 15 tone;
c) pana la data de 31 decembrie 2004 autovehiculele din categoria M(3) utilizate în trafic judeţean şi autovehiculele din categoria N(3) cu masa totalã maxima autorizata mai mare de 10 tone.
(3) Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul este condiţionatã de existenta şi de funcţionarea limitatorului de viteza.
ART. 24
Documentele care stau la baza eliberãrii licenţei de execuţie pentru vehicul sunt, dupã caz, pentru fiecare tip de transport rutier:
a) certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale vehiculului;
b) talonul-anexa la certificatul de înmatriculare, cu inspecţia tehnica valabilã;
c) documentul ce atesta dreptul de utilizare a vehiculului;
d) certificate specifice eliberate de Registrul Auto Roman;
e) autorizaţie sanitarã veterinara de transport pentru transporturile de mãrfuri perisabile şi animale vii;
f) asigurarea pasagerilor şi bagajelor pentru riscurile ce cad în sarcina operatorilor de transport rutier, în cazul transportului public de persoane;
g) asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto.
ART. 25
(1) Pentru transportul rutier al mãrfurilor periculoase vehiculele necesita amenajãri conform prescripţiilor A.D.R. (Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase).
(2) La eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul pentru acest tip de transport rutier se prezintã, suplimentar fata de documentele prevãzute la art. 24, urmãtoarele documente:
a) dupã caz, certificat de agreare eliberat de Registrul Auto Roman pentru autospecializate şi autotrenuri (subcategoria "Cisterne"), precum şi pentru vehiculele care transporta produse periculoase din clasa 1 şi dovada ca autovehiculul deţine trusa A.D.R;
b) autorizaţie eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului pentru vehiculele care transporta produse periculoase din clasa 7;
c) contract de munca, decizia de numire, cazierul judiciar şi certificatul profesional de atestare ale consilierului de siguranta pentru transportul rutier al mãrfurilor periculoase, eliberat conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 226/1999 privind aprobarea Regulamentului pentru desemnarea şi calificarea profesionalã a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe cãile navigabile interioare al mãrfurilor periculoase;
d) certificat de atestare al conducãtorilor auto, specific mãrfurilor periculoase care vor fi transportate, eliberat conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 82/1995 privind eliberarea certificatelor de atestare profesionalã pentru soferii care efectueazã transporturi de produse clasificate periculoase în conformitate cu prevederile Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.).
ART. 26
(1) Licenta de execuţie pentru vehicul se suspenda în cazul în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberãrii ei.
(2) Licenta de execuţie pentru vehicul se reacorda dupã ce deţinãtorul face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
ART. 27
Anularea licenţei de execuţie pentru vehicul se face în urmãtoarele cazuri:
a) dupã a doua suspendare;
b) neremedierea în termen de 3 luni a cauzelor care au dus la suspendarea acesteia.

B. Efectuarea transporturilor de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale, în scop turistic sau ocazional

B.1. Programul de transport persoane prin servicii regulate

ART. 28
Totalitatea traseelor, cursele necesare pentru acoperirea acestora, graficele de circulaţie aferente, cu indicarea statiilor şi a autogarilor utilizate, numãrul de autovehicule şi capacitatea de transport a acestora (microbuze, autobuze sau autocare), inclusiv autovehiculele de rezerva, necesare pentru efectuarea cursei sau a traseului, alcãtuiesc programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate.
ART. 29
Programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate sunt:
a) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean;
b) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic interjudetean, inclusiv între doua judeţe limitrofe;
c) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional.
ART. 30
(1) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean şi interjudetean se întocmeşte de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., în baza analizarii solicitãrilor operatorilor de transport rutier sau ale asociaţiilor de operatori de transport rutier, ale consiliilor locale şi pe baza programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate deja existent, şi se aproba:
a) pentru traseele judeţene de cãtre consiliul judeţean respectiv;
b) pentru traseele interjudetene între doua judeţe limitrofe de cãtre consiliile judeţene respective;
c) pentru traseele interjudetene de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
(2) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional se întocmeşte de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturi rutiere din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, traseul pentru parcursul intern avizandu-se de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
(3) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic naţional se poate modifica prin includerea unor noi trasee, în condiţiile posibilitatii armonizarii graficelor de circulaţie cu cele ale traseelor existente, cu aprobarea Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. Termenul limita pentru includerea de noi trasee este de 60 de zile de la data atribuirii licenţelor de execuţie pentru traseu, în cazul traseelor din Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic naţional.
(4) Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic naţional poate fi suplimentat, în perioada de valabilitate, cu noi curse în urmãtoarele cazuri:
a) pentru traseele judeţene - numai la cererea deţinãtorului de licenta de execuţie pentru acel traseu;
b) pentru traseele interjudetene - numai în condiţiile în care cursa solicitatã este între doua curse consecutive atribuite deja operatorului de transport rutier solicitant.
(5) În Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional se pot introduce noi curse la intervale de timp şi în condiţiile prevãzute în acordurile rutiere bilaterale încheiate de România cu ţãrile respective.
ART. 31
Licentele de execuţie pentru traseu pentru cursele şi traseele din programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate se oferã public de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. operatorilor de transport rutier public.

B.2. Atribuirea licenţelor de execuţie pentru traseu

ART. 32
(1) În sensul prezentelor norme metodologice:
a) prin cursa se înţelege transportul cãlãtorilor între doua localitãţi capete ale aceluiaşi traseu, tur şi retur. În graficul de circulaţie întocmit de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. pentru fiecare traseu se stabilesc numãrul de plecari în cursa (tur) pentru fiecare din capetele acelui traseu, precum şi returul acestora;
b) prin acoperirea unui traseu se înţelege efectuarea tuturor curselor din programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate de pe acel traseu;
c) prin grupa de trasee se înţelege mai multe trasee independente grupate dupã criterii economice sau/şi geografice, licenta de execuţie pentru traseu oferindu-se spre executare operatorului de transport rutier public.
(2) În cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean şi internaţional, caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu care se atribuie cuprinde toate cursele necesare pentru acoperirea unui traseu sau a unei grupe de trasee.
(3) În cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic interjudetean, inclusiv între doua judeţe limitrofe, licenta de execuţie pentru traseu se atribuie pentru fiecare cursa.
(4) La transportul rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean operatorii de transport rutier se pot asocia în vederea asigurãrii parcului necesar de autovehicule active şi de autovehicule de rezerva, pentru efectuarea tuturor curselor de pe un anumit traseu, prevãzute în caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu. În situaţia în care licenta de execuţie pentru traseu se atribuie unei asociaţii de operatori de transport rutier public, membrii acesteia vor prezenta agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., în termen de 5 zile de la atribuirea licenţei de execuţie pentru traseu, turnusul anual dupã care se vor efectua cursele. Neprezentarea turnusului în termenul stabilit duce la pierderea licenţei de execuţie pentru traseu, aceasta fiind atribuitã, în ordinea punctajului, urmatorului solicitant.
(5) În cazul asociaţiilor de operatori de transport rutier licenta de execuţie pentru traseu se atribuie nominal fiecãruia dintre aceştia.
(6) În condiţiile în care asociaţia de operatori de transport rutier a fost înfiinţatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã şi are un statut propriu de funcţionare, licenta de execuţie pentru traseu se va emite pe numele operatorului de transport rutier desemnat de asociaţie sa o reprezinte în relaţia cu agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., acesta urmând sa repartizeze licentele de execuţie pentru traseu în funcţie de fiecare cursa celorlalţi operatori de transport rutier asociaţi.
ART. 33
(1) Fiecare licenta de execuţie pentru traseu se atribuie solicitantului, care poate fi un operator de transport rutier public sau, în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, şi o asociaţie de operatori de transport rutier public.
(2) În cazurile în care licenta de execuţie pentru traseu pentru o anumitã cursa ori pentru un anumit traseu se solicita de mai mulţi operatori de transport rutier public sau, în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, şi de asociaţii de operatori de transport rutier public, care îndeplinesc condiţiile cerute, aceştia sunt departajati pe baza de punctaj, solicitantului care întruneşte cel mai mare punctaj atribuindu-i-se licenta de execuţie pentru traseu.
(3) Criteriile în baza cãrora se atribuie punctele, precum şi metodologia de punctare sunt prevãzute în anexa nr. 11 [anexele nr. 11a) şi 11b)] la prezentele norme metodologice şi au în vedere:
a) activitatea desfasurata anterior de operatorul de transport rutier public sau, în cazul unei asociaţii de operatori de transport rutier public, de membrii asociaţiei;
b) dacã autovehiculele se afla în proprietatea operatorului de transport rutier public sau, în cazul unei asociaţii de operatori de transport rutier public, a membrilor asociaţiei ori sunt deţinute cu alt titlu;
c) condiţiile de cãlãtorie oferite de autovehiculele cu care se vor efectua cursele.
ART. 34
(1) Autovehiculele utilizate ca rezerva nu participa la atribuirea de puncte, dar trebuie sa poatã obţine un numãr de puncte cel puţin egal cu al autovehiculului cu cel mai mic punctaj din lista prezentatã.
(2) Cursele efectuate cu autovehiculele de rezerva nu pot depãşi 25% din totalul curselor prevãzute în caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu atribuite.
(3) Autovehiculul de rezerva poate fi închiriat de la un alt operator de transport rutier public, caz în care contractul de închiriere se va afla la bordul autovehiculului pe toatã durata desfãşurãrii transportului.
(4) Autovehiculul cu care s-a obţinut licenta de execuţie pentru traseu poate fi înlocuit numai cu un autovehicul care întruneşte un numãr de puncte cel puţin egal cu autovehiculul pe care îl înlocuieşte.
ART. 35
(1) În vederea participãrii la atribuirea licenţei de execuţie pentru traseu pentru traseele sau grupele de trasee în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, operatorul de transport rutier public sau asociaţia de operatori de transport rutier public depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. un dosar pentru fiecare licenta de execuţie pentru traseu solicitatã, care trebuie sa cuprindã:
a) traseul sau grupa de trasee solicitate;
b) numele operatorului de transport rutier public sau numele operatorilor de transport rutier public din cadrul asociaţiei;
c) lista cuprinzând autovehiculele, pe numere de înmatriculare, pentru care deţine licenta de execuţie valabilã, cu care se vor efectua cursele pe acel traseu sau pe acea grupa de trasee;
d) lista cuprinzând autovehiculele de rezerva, pe numere de înmatriculare, pentru care exista licenta de execuţie valabilã şi, dacã este cazul, contractul cu deţinãtorul autovehiculelor.
(2) O licenta de execuţie pentru traseu se poate solicita dacã operatorul de transport rutier public sau, în cazul asociaţiilor, unul dintre membrii asociaţi are în localitatea cap de traseu din care este prevãzutã plecarea curselor pe traseul respectiv sau, în cazul grupelor de trasee, pentru fiecare dintre traseele care compun grupa de trasee, sediul sau o filiala, sucursala ori un punct de lucru sau spaţiu suficient pentru parcarea autovehiculelor.
ART. 36
Metodologia de atribuire a licenţei de execuţie pentru traseu pentru traseele sau grupele de trasee în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean este urmãtoarea:
a) depunerea dosarului prevãzut la art. 35;
b) salariaţii agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. primesc şi înregistreazã dosarul, verificand dacã este complet. Acesta se returneazã operatorului de transport rutier public dacã nu conţine toate elementele necesare;
c) în cazul în care pentru o licenta de execuţie pentru traseu s-au depus doua sau mai multe solicitãri, o comisie constituitã la nivelul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. procedeazã la evaluarea fiecãrui dosar depus, stabilind punctajul aferent şi, în funcţie de acesta, stabileşte operatorul de transport rutier public sau asociaţia de operatori de transport rutier public cãreia i se atribuie licenta de execuţie pentru traseu;
d) rezultatele se afişeazã la sediul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.;
e) operatorul de transport rutier public poate contesta în scris, în termen de 48 de ore de la data afişãrii, modul de atribuire a licenţei de execuţie pentru traseu. La contestaţie se rãspunde pe loc, încheindu-se cu acest prilej un proces-verbal.
ART. 37
(1) În vederea participãrii la atribuirea licenţelor de execuţie pentru traseu în cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic interjudetean, inclusiv între doua judeţe limitrofe, operatorul de transport rutier public depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care îşi are sediul un dosar care trebuie sa cuprindã:
a) lista cuprinzând cursele şi traseele din care acestea fac parte, pentru care solicita atribuirea licenţelor de execuţie pentru traseu. Aceste curse pot avea plecarea (tur) din oricare dintre capetele de traseu;
b) lista cuprinzând autovehiculele, pe numere de înmatriculare, pentru care deţine licenta de execuţie pentru vehicul valabilã, nominalizate pentru fiecare cursa;
c) lista cuprinzând autovehiculele de rezerva, pe numere de înmatriculare, pentru care exista licenta de execuţie valabilã şi, dacã este cazul, contractul cu deţinãtorul autovehiculului.
(2) O licenta de execuţie pentru traseu pentru o cursa se poate solicita dacã:
a) operatorul de transport rutier public are sediul în localitatea cap de traseu din care este prevãzutã plecarea în cursa;
b) operatorul de transport rutier public a obţinut exemplarul de serviciu al licenţei de transport rutier public pentru punctul de lucru, filiala sau sucursala din localitatea cap de traseu din care este prevãzutã plecarea în cursa şi prezintã documente din care sa rezulte ca deţine în proprietate sau cu orice alt titlu spaţiu suficient pentru parcarea autovehiculelor în cealaltã localitate cap de traseu;
c) operatorul de transport rutier public prezintã documente din care sa rezulte ca deţine în proprietate sau cu orice alt titlu spaţiu suficient pentru parcarea autovehiculelor în localitatea cap de traseu, din care este prevãzutã plecarea în cursa, şi are sediul sau deţine exemplarul de serviciu al licenţei de transport rutier public în cealaltã localitate cap de traseu.
ART. 38
Metodologia de atribuire a licenţei de execuţie pentru traseu pentru o cursa este urmãtoarea:
a) depunerea dosarului prevãzut la art. 37;
b) salariaţii agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. primesc şi înregistreazã dosarul, verificand dacã este complet. Acesta se returneazã operatorului de transport rutier public dacã nu conţine toate elementele necesare;
c) comisia constituitã la nivelul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. întocmeşte fişa de solicitare pentru fiecare dosar depus, stabilind punctajul aferent pentru fiecare licenta de execuţie pentru traseu solicitatã;
d) o copie de pe aceasta fişa se înmâneazã pe baza de semnatura operatorului de transport rutier public. Operatorul de transport rutier public poate contesta în scris, în termen de 48 de ore de la data inmanarii acesteia, modul de acordare a punctelor. La contestaţie se rãspunde pe loc, încheindu-se cu acest prilej un proces-verbal;
e) fişele de solicitare se transmit Comisiei centrale de atribuire a licenţelor de execuţie pentru traseu, constituitã în cadrul Direcţiei de licenţe, autorizari şi investiţii din Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., care procedeazã la evaluarea acestora şi stabileşte operatorul de transport rutier public cãruia i se atribuie licenta de execuţie pentru traseu pentru fiecare cursa;
f) situaţia privind atribuirea licenţelor de execuţie pentru traseu pentru fiecare cursa, pe operatori de transport rutier public, se transmite agentiilor teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., care elibereazã licentele de execuţie pentru traseu.
ART. 39
(1) În vederea atribuirii licenţei de execuţie pentru traseu pentru traseele în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional, operatorul de transport rutier public depune la Direcţia licenţe, autorizari şi investiţii din cadrul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. un dosar pentru fiecare licenta de execuţie pentru traseu solicitatã, care trebuie sa cuprindã:
a) traseul şi graficul de circulaţie propus pentru parcursul intern;
b) numele operatorului de transport rutier public şi al partenerului strãin;
c) lista cuprinzând autovehiculele, pe numere de înmatriculare, pentru care deţine licenta de execuţie valabilã, cu care se vor efectua cursele pe acel traseu;
d) lista cuprinzând autovehiculele de rezerva, pe numere de înmatriculare, pentru care exista licenta de execuţie valabilã şi, dacã este cazul, contractul cu deţinãtorul autovehiculelor.
(2) O licenta de execuţie pentru traseu se poate solicita dacã operatorul de transport rutier public are în localitatea cap de traseu, din care este prevãzutã plecarea curselor pe traseul respectiv, sediul sau o filiala, sucursala ori un punct de lucru şi spaţiu suficient pentru parcarea autovehiculelor aflate în administrarea sa şi pentru autovehiculele partenerului strãin.
ART. 40
(1) Metodologia de atribuire a licenţei de execuţie pentru traseu pentru traseele în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional este urmãtoarea:
a) depunerea dosarului prevãzut la art. 39;
b) salariaţii Direcţiei licenţe, autorizari şi investiţii din cadrul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. primesc şi înregistreazã dosarul, verificand dacã este complet. Acesta se returneazã operatorului de transport rutier public dacã nu conţine toate elementele necesare;
c) dupã analiza dosarului depus se aproba traseul şi graficul de circulaţie sau se transmit operatorului de transport rutier modificãrile care trebuie operate în vederea aprobãrii;
d) dosarul aprobat de Direcţia licenţe, autorizari şi investiţii din cadrul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. se depune la Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere împreunã cu documentele prevãzute la alin. (2);
e) licenta de execuţie pentru traseu se elibereazã dupã ce operatorul de transport rutier prezintã agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. avizul favorabil al Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
(2) Documentele ce urmeazã sa se depunã la Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere împreunã cu dosarul aprobat sunt:
a) contractul autentificat perfectat cu un partener strãin din ţara de destinaţie sau, în cazul asocierii, contractul de asociere dintre operatorul de transport roman şi operatorul de transport strãin pentru efectuarea în comun a curselor prevãzute în graficul de circulaţie, cel puţin la paritate pentru partea romana;
b) abilitarea partenerului strãin de cãtre Ministerul Transporturilor din ţara de origine cu privire la efectuarea de cãtre acesta a transportului de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional, în traducere autorizata;
c) schita traseului, cu evidentierea punctelor de frontiera;
d) modelul legitimatiilor de cãlãtorie;
e) perioada de efectuare a transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul respectiv.

C. Eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu

ART. 41
(1) Licenta de execuţie pentru traseu se elibereazã:
a) în cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla traseul respectiv;
b) în cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic interjudetean, inclusiv între doua judeţe limitrofe:
- de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla localitatea cap de traseu de plecare în cursa, dacã operatorul de transport rutier public are sediul în acel judeţ;
- de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla localitatea cap de traseu de plecare în cursa, dacã operatorul de transport rutier public are deschis în acel judeţ un punct de lucru, o filiala sau o sucursala pentru care a obţinut exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public şi nu îşi are sediul în unul dintre cele doua judeţe în care se gãsesc capetele de traseu. În cazul în care operatorul de transport rutier public deţine spaţiu suficient pentru parcarea autovehiculelor în localitatea cap de traseu de plecare în cursa şi are deschis un punct de lucru, o filiala sau o sucursala pentru care a obţinut exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public în celãlalt cap de traseu, licenta de execuţie pentru traseu se elibereazã de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla punctul de lucru, filiala sau sucursala;
- de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla localitatea cap de traseu de plecare în cursa, dacã operatorul de transport rutier public deţine exemplare de serviciu ale licenţei de transport rutier public în ambele judeţe în care se gãsesc capetele de traseu;
c) în cazul transportului de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional, de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza se afla localitatea cap de traseu de pe teritoriul României şi în care operatorul de transport rutier public îşi are sediul ori are deschis un punct de lucru, o filiala sau o sucursala pentru care a obţinut exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public.
(2) Licentele de execuţie pentru traseu se elibereazã numai dupã prezentarea contractelor pentru utilizarea autogarilor, punctelor de imbarcare/debarcare autorizate şi a statiilor.
(3) Neprezentarea acestor contracte în termen de 15 zile de la atribuirea cursei sau a traseului duce la pierderea dreptului de execuţie a acelei curse sau a acelui traseu. În acest caz cursa sau traseul se atribuie, în ordinea punctajului, urmatorului solicitant.
ART. 42
(1) În cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale, legitimatiile de serviciu valabile eliberate de agentul economic contractant reprezintã singurul document în baza cãruia persoanele au acces la serviciul de transport rutier respectiv, fiind exclusa utilizarea abonamentelor sau a altor legitimatii de cãlãtorie.
(2) Documentele în baza cãrora se elibereazã licenta de execuţie pentru traseu în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale sunt:
a) contractul legal întocmit cu beneficiarul transportului;
b) graficul de circulaţie vizat de beneficiar;
c) avizele pentru punctele de oprire.
ART. 43
La efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin curse ocazionale sau turistice operatorul de transport rutier public trebuie sa detina suplimentar la bordul autovehiculului, pe toatã durata transportului:
a) documentul de control prevãzut în Acordul INTERBUS, în cazul transportului internaţional, sau lista de pasageri întocmitã, parafatã şi barata dupã ultimul cãlãtor de cãtre beneficiar;
b) documentul de tarifare globalã a transportului.
ART. 44
Licenta de execuţie pentru traseu se anuleazã de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. care a emis-o, în urmãtoarele cazuri:
a) operatorul de transport rutier renunţa din considerente proprii la executarea cursei sau a traseului, pentru lipsa bazei materiale şi/sau din considerente economice;
b) este suspendatã sau anulatã licenta de transport rutier public;
c) constatarea neîndeplinirii condiţiilor care au stat la baza acordãrii licenţei de execuţie pentru traseu, inclusiv pierderea de cãtre autovehiculul sau autovehiculele din administrare a dreptului de efectuare a cursei ori traseului în cauza;
d) încãlcarea în mod repetat a prevederilor caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu;
e) neutilizarea în mod repetat a punctelor de imbarcare/debarcare amplasate în autogarile cuprinse în caietul de sarcini;
f) suspendarea cursei în mod repetat, fãrã justificare, constatatã la controalele în trafic şi/sau din analiza jurnalului de mişcare din autogarile utilizate;
g) reclamaţii ale publicului cãlãtor, ale altor beneficiari sau ale altor instituţii ori organisme privind calitatea şi legalitatea prestaţiilor, confirmate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi neremediate în termenul dispus;
h) rezilierea contractului de transport de persoane prin servicii regulate speciale;
i) în cazul liniilor internaţionale, pentru abateri de la legislaţia nationala a ţãrilor de destinaţie sau de tranzit, sãvârşite de operatorul de transport rutier roman care executa un traseu internaţional, comunicate de ministerele partenere, precum şi, în cazul interdicţiei de a mai opera pe teritoriul unei tari a operatorului respectiv, comunicate în scris de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
ART. 45
În cazul renunţãrii la licenta de execuţie pentru traseu, cu excepţia transportului rutier prin servicii regulate speciale, operatorul de transport rutier este obligat sa notifice aceasta intenţie agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., precum şi sa anunţe publicul cãlãtor cu minimum 30 de zile înainte de oprirea efectivã a cursei.
ART. 46
În cazul transportului de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. retrage dreptul de a mai efectua curse pe un anumit traseu unui autovehicul dacã, prin utilizarea necorespunzãtoare a acestuia, operatorul de transport rutier care îl are în administrare a fost sancţionat contraventional de mai mult de 5 ori în decursul unui an pentru încãlcarea caietului de sarcini al licenţei de transport public sau al licenţei de execuţie pentru traseu.
ART. 47
(1) În cazul anulãrii licenţei de execuţie pentru traseu din dispoziţia agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., operatorul de transport rutier are obligaţia sa efectueze în continuare cursa pe perioada menţionatã în decizia de anulare a licenţei de execuţie pentru traseu.
(2) Dupã anularea licenţei de execuţie pentru traseu cursa se va oferi spre executare altor operatori de transport rutier, în condiţiile prevãzute în prezentele norme metodologice.

CAP. 4
Inspecţia şi controlul în transporturile rutiere şi activitãţile conexe acestora

ART. 48
Activitatea de inspecţie şi control este condusã de inspectorul de stat şef, director general al Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., şi se exercita prin Inspectoratul rutier şi prin personalul cu atribuţii de control din cadrul agentiilor teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
ART. 49
În exercitarea atribuţiilor de inspecţie şi control pentru care a fost abilitat personalul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. are drept de control în trafic, în punctele de imbarcare/debarcare de cãlãtori şi în punctele de control pentru trecerea frontierei asupra tuturor autovehiculelor care efectueazã transport rutier de persoane sau de mãrfuri, inclusiv asupra celor înmatriculate în alte tari, în punctele în care se desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier, precum şi la sediile, punctele de lucru, filialele sau sucursalele operatorilor de transport rutier.
ART. 50
Controlul se efectueazã din dispoziţia conducerii Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. sau a şefului agenţiei teritoriale a acesteia, conform graficului de control sau unui ordin expres şi în baza autorizaţiei de control.
ART. 51
Personalul cu atribuţii de control are obligaţia de a purta uniforma de serviciu în timpul programului de lucru şi în timpul desfãşurãrii acţiunilor de control.
ART. 52
Personalul abilitat sa efectueze acţiuni de control are obligaţia sa trateze cu exigenta şi fermitate abaterile constatate şi sa aplice unitar şi corect sancţiunile prevãzute de lege.
ART. 53
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de cãtre personalul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., abilitat sa efectueze acţiuni de control.
(2) Organele de control menţionate la alin. (1) primesc carnete de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, eliberate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
(3) Evidenta carnetelor de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, eliberate, se tine la sediul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. pentru carnetele eliberate salariaţilor din sediul central şi cele transmise agentiilor teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. şi la sediul fiecãrei agenţii teritoriale pentru carnetele eliberate salariaţilor acesteia.
ART. 54
(1) Sancţiunea se aplica operatorului de transport rutier pentru încãlcarea caietelor de sarcini ale licenţelor de transport rutier public, licenţelor de transport rutier în interes propriu sau autorizaţiilor de transport rutier în interes propriu, precum şi ale licenţelor de execuţie ori persoanei fizice care a sãvârşit abaterea, în cazul în care se constata încãlcarea graficului de circulaţie la transportul de persoane prin servicii regulate sau a obligaţiilor exprese ale soferului prevãzute în caietele de sarcini.
(2) Sancţiunile aplicate operatorului de transport rutier se înregistreazã în fişa cazier a acestuia, deschisã la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. care a eliberat licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier în interes propriu sau autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
(3) În cazul în care operaţiunea de transport rutier se desfãşoarã de cãtre o persoana fizica sau de cãtre un agent economic care nu este înregistrat ca operator de transport rutier, sancţiunea se aplica deţinãtorului vehiculului cu care se efectueazã transportul.
ART. 55
(1) În cazul operatorilor de transport rutier strãini sau al angajaţilor acestora care incalca prevederile legale în vigoare, naţionale sau internaţionale, organele de control vor aplica sancţiunile contravenţionale legale pe care le vor înscrie în Tichetul de înscriere a contravenţiilor, eliberat la intrarea în ţara de organele poliţiei de frontiera, şi vor înştiinţa în mod operativ Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, comunicând toate datele necesare pentru identificarea transportului şi a transportatorului.
(2) În situaţii deosebite, cu aprobarea conducerii Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., personalul abilitat sa efectueze controlul poate proceda la ridicarea autorizaţiei de transport eliberate de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei operatorului de transport rutier strãin şi poate interzice continuarea derulãrii transportului în cauza, solicitând în acest caz sprijin celui mai apropiat organ de poliţie.
ART. 56
(1) Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se încheie în 3 exemplare, utilizându-se o scriere lizibila şi completandu-se toate rubricile.
(2) Primul exemplar se depune la sediul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. care a eliberat carnetul de procese-verbale, operandu-se în Registrul de evidenta a contravenţiilor. În cazul în care operatorul de transport rutier deţine licenta sau autorizaţie de transport rutier eliberata într-un alt judeţ, sancţiunea aplicatã se comunica agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul respectiv pentru completarea fisei cazier a operatorului de transport rutier în cauza.
(3) Al doilea exemplar se înmâneazã contravenientului sau, în cazul în care acesta refuza sa îl semneze ori sa îl primeascã, se transmite prin posta, în termen de pana la o luna de la data aplicãrii sancţiunii.
(4) Al treilea exemplar rãmâne în carnetul de procese-verbale respectiv.
ART. 57
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se poate face plângere în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicãrii acestuia.
(2) Plângerea se depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din care face parte agentul constatator şi va fi însoţitã de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiilor.
(3) Agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. va transmite de îndatã plângerile însoţite de copia de pe procesul-verbal la judecãtoria în a carei raza teritorialã s-a sãvârşit contravenţia.
ART. 58
Dacã dupã expirarea termenului de plata contravenientul nu a achitat amenda, procesul-verbal sau, dupã caz, o copie de pe încheierea sau dispoziţia judecãtoreascã de soluţionare a plângerii se comunica, spre executare, organului financiar în a cãrui raza teritorialã se afla domiciliul contravenientului.
ART. 59
Procedura de urmãrire a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se considera încheiatã în urmãtoarele cazuri:
a) a fost încasatã amenda;
b) procesul-verbal a fost dat în urmãrire organului financiar;
c) procesul-verbal a fost anulat prin sentinta unei instanţe judecãtoreşti, sentinta rãmasã definitiva;
d) procesul-verbal a fost prescris;
e) în cazul imposibilitãţii identificarii domiciliului contravenientului.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 60
Deţinãtorii de licenţe de transport rutier public, licenţe de transport rutier în interes propriu sau de autorizaţii de transport rutier în interes propriu ori de licenţe de execuţie pentru activitãţi conexe transportului rutier îşi organizeazã şi îşi desfãşoarã activitatea pentru care au fost autorizaţi în baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor norme metodologice, a legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare şi a prevederilor caietelor de sarcini aferente.
ART. 61
Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. elaboreazã reguli procedurale proprii de desfãşurare a activitãţii.
ART. 62
Documentele solicitate la eliberarea licenţei de transport rutier public, a licenţei de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu şi a licenţelor de execuţie se prezintã la sediul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în original şi în copie pentru verificarea autenticitatii.
ART. 63
Agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. analizeazã dosarul depus de solicitant şi, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor necesare, în termen de 15 zile elibereazã licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier în interes propriu sau autorizaţia de transport rutier în interes propriu şi licentele de execuţie ori comunica în scris refuzul motivat al eliberãrii acestora, dupã caz.
ART. 64
(1) Contestaţia impotriva refuzului de eliberare a licenţei de transport rutier public, a licenţei de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu şi a licenţelor de execuţie, precum şi impotriva mãsurii de suspendare sau de anulare a acestora se depune în termen de 15 zile de la comunicare la sediul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
(2) În cazul în care mãsura aplicatã este reconfirmata de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., deţinãtorul de licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier în interes propriu sau de autorizaţie de transport rutier în interes propriu se poate adresa cu plângere instanţelor de contencios administrativ conform <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 .
ART. 65
Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţei de transport rutier public, a licenţei de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiei de transport rutier în interes propriu, a exemplarelor de serviciu ale acesteia şi/sau a licenţelor de execuţie, dupã caz, se comunica, în termen de 15 zile de la data constatãrii, de cãtre operatorul de transport rutier sau de cãtre operatorul pentru activitãţi conexe transportului rutier agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. care a emis licenta sau autorizaţia respectiva, care procedeazã la anularea acesteia. Înlocuirea acestora se efectueazã în mod similar procedurii de obţinere a unui document nou, cu plata tarifelor aferente. Pierderea sau sustragerea licenţelor de transport rutier public, a licenţelor de transport rutier în interes propriu sau a autorizaţiilor de transport rutier în interes propriu şi a licenţelor de execuţie se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 66
(1) Tarifele pentru prestaţiile specifice efectuate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., stabilite în condiţiile legii, vor fi reactualizate trimestrial în funcţie de coeficientul de inflaţie publicat în Buletinul statistic, editat de Institutul Naţional de Statistica, de prevederile legislative nou-apãrute şi se aproba de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(2) Tariful pentru eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu se stabileşte pentru o cursa, iar în cazul unui traseu tariful perceput reprezintã suma curselor prevãzute în caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru acel traseu.
(3) În cazul în care licenta de execuţie pentru traseu a fost obţinutã de o asociaţie de operatori de transport rutier public, aceasta va prezenta agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. modul de repartizare a curselor pentru fiecare dintre membrii asociaţi, în vederea stabilirii tarifului pe care aceştia trebuie sa îl achite.
(4) Tarifele percepute sunt prezentate în anexa nr. 12 la prezentele norme metodologice.
ART. 67
(1) Transporturile rutiere internaţionale de mãrfuri pot fi efectuate şi cu un autovehicul înmatriculat în România care tracteaza o semiremorca sau o remorca înmatriculatã în alta ţara, sub sigiliu vamal, dacã acordurile bilaterale prevãd aceasta şi dacã cu aceste vehicule nu se executa transport în regim de cabotaj.
(2) Autotrenurile formate din autovehicul tragator, remorca sau semiremorca, dupã caz, la care una dintre componente nu este înmatriculatã în România, sunt considerate ca executand transport internaţional şi sunt supuse reglementãrilor respective, inclusiv interdicţiei privind cabotajul.
ART. 68
Transporturile rutiere de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale nu se pot executa cu autovehicule înmatriculate ca autoturisme.
ART. 69
(1) Data la care se desfãşoarã şedinţa de atribuire a licenţelor de execuţie pentru traseu în cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean şi interjudetean, inclusiv între doua judeţe limitrofe, precum şi data limita de depunere a dosarelor se stabilesc anual de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi se comunica operatorilor de transport rutier public cu cel puţin 30 de zile înainte prin afişare la sediile agentiilor teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
(2) În cazul în care Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean şi interjudetean între doua judeţe limitrofe pentru anul urmãtor nu a fost aprobat de cãtre delegaţia permanenta a consiliului judeţean pana la data solicitatã de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. prin agenţiile sale teritoriale, se considera ca acesta nu a fost acceptat şi va rãmâne în vigoare vechiul program.
ART. 70
Operatorii de transport rutier public care efectueazã transporturi urbane subvenţionate au acces numai la licentele de execuţie pentru traseu pentru transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean, rãmase nesolicitate, şi numai dupã efectuarea în totalitate a programului de transport urban, confirmatã de autoritãţile locale, dacã pentru aceste curse exista evidenta contabila separatã.
ART. 71
(1) În lipsa autogarilor autorizate, capetele de traseu şi opririle în tranzit vor fi amplasate în punctele care îndeplinesc condiţiile minime de siguranta rutiera şi de confort, stabilite de autoritãţile publice locale şi de organele de poliţie.
(2) În condiţiile în care capacitatea autogarilor este depãşitã (numãr de plecari/sosiri, stationari la peron), precum şi în cazul traseelor în trafic judeţean pentru care sunt prevãzute în caietul de sarcini mai mult de 15 curse zilnic, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. poate solicita autoritãţilor administraţiei publice locale amplasarea capetelor de traseu şi/sau a opririlor în tranzit în alte puncte de imbarcare/debarcare care îndeplinesc condiţiile minime de siguranta rutiera şi de confort.
(3) Autogarile cuprinse în Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional vor fi abilitate de o comisie constituitã la nivelul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. Criteriile de abilitare sunt prezentate în anexa nr. 5b) la prezentele norme metodologice.
ART. 72
În cazul executãrii transporturilor de cãlãtori de cãtre un operator de transport rutier, în interes propriu, acesta trebuie sa facã dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominalã) ca pasagerii transportaţi au calitatea de angajaţi proprii sau presteazã o activitate în folosul acestuia.
ART. 73
Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplica la transportul în regim taxi.


ANEXA 1.1
----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE TRANSPORT │
│ │
│ RUTIER PUBLIC │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Cod fiscal .................. │
│ Este abilitat sa efectueze transport rutier public în conformitate │
│ cu caietul de sarcini │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ R.O.T.R. ....../..../.... │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.2
---------
la normele metodologice
------------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE TRANSPORT │
│ │
│ RUTIER ÎN INTERES PROPRIU │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Cod fiscal .................. │
│ Este abilitat sa efectueze transport rutier în interes propriu în │
│ conformitate cu caietul de sarcini │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ R.O.T.R. ....../..../.... │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.3
----------
la normele metodologice
------------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ AUTORIZAŢIE DE TRANSPORT │
│ │
│ RUTIER ÎN INTERES PROPRIU │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Cod fiscal .................. │
│ Este abilitat sa efectueze transport rutier în interes propriu în │
│ conformitate cu caietul de sarcini │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ R.O.T.R. ....../..../.... │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.4
----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ - AUTOGARA - │
│ │
│ Operatorul ............................ │
│ Cod fiscal .................... │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ Categoria autogarii .............. │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu prevederile caietului de sarcini activitãţi │
│ specifice în spaţiul special amenajat situat în │
│ localitatea ............., str. ........., nr. ..... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ........ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.5
----------
la normele metodologice
------------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ - AGENŢIE DE VOIAJ - │
│ │
│ Operatorul ............................ │
│ Cod fiscal .................... │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu prevederile caietului de sarcini activitãţi │
│ specifice în spaţiul special amenajat situat în │
│ localitatea ............., str. ........., nr. ..... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ........ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.6
----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ - ACTIVITATE DE COLECTARE, EXPEDIERE, ŞI │
│ DISTRIBUŢIE A MĂRFURILOR - │
│ │
│ │
│ Operatorul ............................ │
│ Cod fiscal .................... │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu prevederile caietului de sarcini activitãţi │
│ specifice în spaţiul special amenajat situat în │
│ localitatea ............., str. ........., nr. ..... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ........ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.7
----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ - MESAGERIE - │
│ │
│ │
│ Operatorul ............................ │
│ Cod fiscal .................... │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu prevederile caietului de sarcini activitãţi │
│ specifice în spaţiul special amenajat situat în │
│ localitatea ............., str. ........., nr. ..... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ........ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.8
---------
la normele metodologice
------------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER │
│ │
│ │
│ - ACTIVITATE DE INTERMEDIERE A ACTIVITĂŢILOR DE TRANSPORT - │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul ............................ │
│ Cod fiscal .................... │
│ Valabil de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu prevederile caietului de sarcini activitãţi │
│ specifice în spaţiul special amenajat situat în │
│ localitatea ............., str. ........., nr. ..... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ........ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnatura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 1.9a)
---------------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTURI RUTIERE INTERNAŢIONALE │
│ DE .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilã de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier public │
│ Seria .............. nr. ............ │
│ Clasificare categ./stele ...................... │
│ Dovada de certificare a poluarii ............... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.9b)
-----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTURI RUTIERE INTERNAŢIONALE │
│ DE .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilã de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier în interes propriu │
│ Seria .............. nr. ............ │
│ Clasificare categ./stele ...................... │
│ Dovada de certificare a poluarii ............... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.9c)
-----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTURI RUTIERE NAŢIONALE │
│ DE .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilã de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier public │
│ Seria .............. nr. ............ │
│ Clasificare categ./stele ...................... │
│ Dovada de certificare a poluarii ............... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.9d)
-----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTURI RUTIERE NAŢIONALE │
│ DE .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilã de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier în interes propriu │
│ Seria .............. nr. ............ │
│ Clasificare categ./stele ...................... │
│ Dovada de certificare a poluarii ............... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.9e)
-----------
la normele metodologice
------------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTURI RUTIERE NAŢIONALE │
│ DE .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilã de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier în interes propriu │
│ Seria .............. nr. ............ │
│ Clasificare categ./stele ...................... │
│ Dovada de certificare a poluarii ............... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 1.10
-----------
la normele metodologice
-----------------------



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ │
│ │
│ LICENTA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU TRASEUL │
│ │
│ - TRANSPORT RUTIER DE PERSOANE PRIN SERVICII REGULATE - │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier .............................. │
│ Cod fiscal ......................................... │
│ Valabil de la data de ........... pana la data de ........... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier public │
│ seria ............. nr. ............ │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutiera Romana - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnatura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport mai sus menţionat poate efectua │
│ transport de persoane pe traseul menţionat pe verso, în │
│ conformitate cu caietul de sarcini anexat. │
│ │
│ │
│ Seria ........ nr. .......... │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 1.10
----------
la normele metodologice
-----------------------
verso
------



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Categoria traseului: │
│ │
│ ┌──────────┬─────────────────┬────────────────┐ │
│ │ │ │ │ │
│ │ Judeţean │ Interjudetean │ Internaţional │ │
│ │ │ │ │ │
│ └──────────┴─────────────────┴────────────────┘ │
│ │
│ │
│ Transport public prin Transport public prin │
│ serviciu regulat serviciu regulat special │
│ │
│ │
│ ┌───────────────────────┐ ┌───────────────────────┐ │
│ │ Traseul: │ │ Traseul: │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ └───────────────────────┘ └───────────────────────┘ │
│ │
│ │
│ │
│ Nota: categoria traseului se certifica prin ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ......... nr. ......... │
│ │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2
--------
la normele metodologice
------------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de transport rutier public

CAP. 1
Obligaţii generale

1. Operatorul de transport rutier împreunã cu persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspund de asigurarea unei stãri tehnice a vehiculelor corespunzãtoare cerinţelor categoriei de transport pentru care s-a obţinut licenta de transport rutier public.
2. Persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspunde de instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor rutiere, în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini, şi de respectarea locului de parcare comunicat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
3. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa pãstreze licenta de transport rutier public la sediu şi sa transmitã un exemplar de serviciu al acesteia pentru fiecare punct de lucru, filiala sau sucursala care va înştiinţa pentru luare în evidenta agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea.
4. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa detina la sediul sau sau/şi la sediul punctului de lucru, al filialei sau al sucursalei, în funcţie de categoria şi de tipul transportului rutier executat, urmãtoarele documente:
- evidenta foilor de parcurs emise, precum şi matca blocurilor de foi de parcurs utilizate sau evidenta pentru fiecare cursa a diagramelor tahograf pentru o perioada de 2 ani;
- listele de pasageri (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- foile de parcurs tip ASOR (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- scrisorile de transport intern şi/sau internaţional (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- diagramele tahograf utilizate (în original) pentru anul precedent şi anul în curs, conform reglementãrilor interne şi internaţionale în vigoare;
- fişele privind instruirea personalului în ceea ce priveşte respectarea normelor de protecţie a muncii şi PSI (în original) pentru o perioada de 5 ani;
- documentele doveditoare din care sa rezulte angajarea persoanei care conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi a conducãtorilor auto conform <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca;
- documentele doveditoare privind locul de parcare a autovehiculelor (în original) pentru anul precedent şi anul în curs;
- evidenta biletelor de cãlãtorie pentru o perioada de 2 ani;
- asigurarea cãlãtorilor şi bagajelor acestora în cazul transporturilor de persoane în trafic intern şi internaţional (în original);
- clasificarea acordatã de Registrul Auto Roman (în copie);
- certificatul de noxe (în copie) pentru o perioada de 2 ani;
- cartea de identitate a autovehiculelor (în original);
- documentele doveditoare din care sa rezulte ca deţine vehiculele cu chirie sau cu orice alt titlu, dupã caz (în copie);
- talonul-anexa la certificatul de înmatriculare, cu viza inspecţiei tehnice periodice pentru fiecare vehicul (în copie);
- contractele pentru transporturile rutiere ocazionale (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- raportarile privind situaţia curselor neefectuate pentru anul precedent şi anul în curs;
- evidenta modului de respectare a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 316/1994 şi a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 412/2000 pentru aprobarea Nomenclatorului de funcţii ale personalului care lucreazã în transportul rutier şi concura la siguranta circulaţiei, pentru o perioada de 5 ani;
- registrul de evidenta şi de folosire a autorizaţiilor TIR pentru anul în curs.
Condiţii privind soferii:
- sa se utilizeze soferi apţi din punct de vedere medical şi psihologic conform examinarilor periodice;
- sa se utilizeze soferi cu practica şi experienta în conducerea autovehiculului, posesori ai permisului de conducere corespunzãtor;
- sa se utilizeze soferi fãrã antecedente grave la circulaţia pe drumurile publice în ultimele 36 de luni, cum ar fi:
● consum de bãuturi alcoolice;
● accidente grave de circulaţie;
- sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de începerea activitãţii de transport şi testarea alcoolscop;
- sa se respecte regimul de munca şi de odihna al soferului, prevãzut de legislaţia în vigoare.
5. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa comunice în termen de 15 zile agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza atribuirii licenţei de transport rutier public.
6. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa declare la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., în termen de 15 zile, pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţei de transport rutier public.
7. Operatorul de transport rutier care îşi schimba sediul în alt judeţ are obligaţia sa depunã licenta de transport rutier public la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. de la care a dobândit-o, în termen de 60 de zile de la data schimbãrii sediului, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unei noi licenţe de transport rutier public. În aceasta perioada operatorul de transport rutier este autorizat sa îşi desfãşoare activitatea.
8. Operatorul de transport rutier va trebui sa obţinã o noua licenta de transport rutier public de la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care şi-a mutat sediul, refacand etapele procedurii pentru dobândirea acesteia. La ridicarea noii licenţe operatorul de transport rutier va depune licenta detinuta anterior.
9. Operatorul de transport rutier deţinãtor de licenta de transport rutier public, care îşi înceteazã activitatea, este obligat sa anunţe în scris agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de 15 zile de la data încetãrii activitãţii, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport rutier, şi sa depunã licenta de transport rutier public în original împreunã cu caietul de sarcini la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
10. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa reînnoiascã licenta de transport rutier public la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia şi sa solicite în termen aplicarea vizelor anuale.
11. La solicitarea organelor de control abilitate personalul propriu al operatorului de transport rutier (patron, manager, administrator, persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, conducãtorii auto etc.) este obligat sa punã la dispoziţie, sub sancţiunea amenzii, toate documentele care atesta dreptul, modul de desfãşurare a activitãţii de transport rutier şi dovada existenţei legale a operatorului de transport rutier, precum şi actele de identitate ale reprezentantului sau.
12. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa respecte întocmai legile şi reglementãrile specifice fiecãrei categorii de transport rutier pe care o executa şi prevederile caietelor de sarcini.
13. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa execute numai categoriile de transport rutier pentru care deţine licenta de execuţie pentru vehicul.
14. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa asigure securitatea pasagerilor la imbarcarea/debarcarea acestora în/din mijloacele de transport rutier ce efectueazã curse ocazionale şi turistice.
15. Operatorul de transport rutier are obligaţia ca, la cererea agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., sa efectueze cursa sau traseul respectiv pe perioada comunicatã, în cazurile de retragere a licenţei de execuţie pentru traseu de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. sau în caz de renunţare la licenta de execuţie pentru traseu din initiativa operatorului de transport rutier.
16. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa asigure existenta la bordul autovehiculului, pe toatã durata executãrii transportului, a documentelor impuse de categoria de transport rutier efectuatã şi de prevederile legale în vigoare, respectiv:
16.1. Pentru toate categoriile de transport rutier:
- licenta de execuţie pentru vehicul sau cartela magnetica a vehiculului;
- foaia de parcurs sau diagrama tahograf, dupã caz;
- certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnica valabilã;
- contractul de închiriere în original, dacã vehiculul este închiriat;
- documentul-tip care atesta valabilitatea cartelei magnetice (în copie).
16.2. În mod suplimentar, în cazul transportului de persoane:
a) certificat de clasificare pe stele sau categorii, în original;
b) lista pasagerilor în cazul transportului în trafic intern sau documentul de control conform Acordului INTERBUS;
c) documente specifice care sa ateste caracterul transportului turistic sau ocazional efectuat în trafic intern sau internaţional (contract, invitaţie, document de tarifare a transportului).
16.3. În mod suplimentar, în cazul transportului de marfa:
a) documentele de însoţire a mãrfii;
b) scrisoarea de transport;
● în cazul transportului rutier internaţional de marfa:
- scrisoarea de transport;
- carnet TIR, dupã caz;
● în cazul transportului rutier de mãrfuri cu greutãţi şi/sau gabarite depasite:
- autorizaţia specialã emisã de Regia Autonomã "Administraţia Nationala a Drumurilor din România";
● în cazul transportului rutier de produse periculoase şi materiale radioactive:
- certificatul de atestare profesionalã pentru soferi, conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 82/1995 privind eliberarea certificatelor de atestare profesionalã pentru soferii care efectueazã transporturi de produse clasificate periculoase în conformitate cu prevederile Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.);
- documentele privind vehiculul şi marfa transportatã, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.374/2000 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea etapizata în traficul intern a prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin <>Legea nr. 31/1994 ;
- fişa de siguranta pentru categoria de produse transportate.
16.4. În mod suplimentar, în cazul efectuãrii de transporturi rutiere cu vehicule închiriate, contractul de închiriere se va afla în original sau în copie legalizatã la bordul vehiculului.
17. În situaţii deosebite, calamitati naturale, conflict armat, stãri de necesitate declarate de conducerea statului şi alte asemenea cazuri, operatorii de transport rutier au obligaţia de a rãspunde operativ la solicitarile autoritãţii competente şi ale reprezentanţilor sãi.

CAP. 2
Prevederi specifice tipurilor de transport rutier

A. Transportul rutier de persoane

La executarea transporturilor rutiere de persoane operatorii de transport rutier au obligaţia:
a) sa utilizeze pe timpul executãrii transportului placa de traseu cu indicarea executantului şi a caracterului cursei;
b) sa supravegheze urcarea şi coborârea pasagerilor;
c) sa nu circule cu uşile deschise sau cu pasageri pe scara autovehiculului;
d) sa asigure respectarea locurilor atunci când s-au emis legitimatii de cãlãtorie cu loc;
e) sa asigure urcarea şi coborârea bagajelor din portbagajul autovehiculului;
f) sa nu admitã la transport în salonul autovehiculului:
- materii greu mirositoare;
- materii inflamabile;
- butelii de aragaz;
- butoaie cu carbid;
- tuburi de oxigen;
- materiale explozibile;
- filme cinematografice neambalate în cutii metalice;
- produse caustice;
- materiale sau obiecte care prin natura, formatul sau dimensiunile lor pot produce daune sau pot murdari autovehiculul, bagajele sau îmbrãcãmintea cãlãtorilor;
- obiecte sau mãrfuri interzise la transport prin dispoziţiile legale;
g) sa nu supraincarce autovehiculul peste capacitatea utila de transport de pasageri înscrisã în certificatul de înmatriculare. Sa se asigure spaţii libere suficiente pentru transportul bagajelor pasagerilor şi sa nu se preia la transport în acestea mãrfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
h) sa nu opreascã pentru urcarea sau coborârea pasagerilor în alte locuri decât cele prevãzute în graficul de circulaţie;
i) sa asigure gratuit readucerea cãlãtorilor la punctul de plecare în cazul în care cãlãtoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauza de forta majorã sau din vina transportatorului;
j) sa asigure preluarea cãlãtorilor din autovehiculele rãmase imobilizate pe traseu în termen maxim de:
- 3 ore în judeţ;
- 5 ore în ţara;
- 16 ore în strãinãtate.
Condiţii comerciale de efectuare a transporturilor rutiere, pe care trebuie sa le respecte operatorii de transport rutier:
a) sa emita legitimatii de cãlãtorie corespunzãtoare sumelor încasate pentru cãlãtori şi bagaje;
b) sa utilizeze numai legitimatii de cãlãtorie inseriate pentru pasageri şi bagaje, înregistrate ca documente cu regim special;
c) sa nu permitã cãlãtoria decât în baza legitimatiilor de cãlãtorie valabile, precum şi a legitimatiilor speciale;
d) sa asigure cãlãtorii şi bagajele acestora pentru riscurile care cad în sarcina transportatorilor;
e) în salonul autovehiculului pot fi transportate numai bagajele de mana, care pot fi ţinute în mana sau în plasa portpachet.
În salonul autovehiculului nu pot fi transportate bagajele care:
- nu se încadreazã în categoria bagajelor de mana;
- conţin produse neadmise la transport;
- sunt aşezate pe culoarul de acces sau pe platforma din fata sau din spate a autovehiculului.
Nu se admit la transport bagajele aşezate pe scaunele libere din salonul autovehiculului, chiar dacã spaţiul rãmas neutilizat de cãtre pasageri ar permite acest lucru.
Bagajele depuse în spaţiul destinat bagajelor se manipuleaza numai de cãtre sofer.
În cazul executãrii transporturilor rutiere de cãlãtori prin curse ocazionale sau turistice, operatorul de transport rutier va urmãri în mod suplimentar:
a) utilizarea foii de parcurs tip ASOR sau a listei de pasageri întocmite, parafate şi barate dupã ultimul cãlãtor de cãtre beneficiar şi care, în cazul transporturilor rutiere internaţionale, va fi vizata de agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.;
b) neimbarcarea suplimentarã de cãlãtori fata de cei cuprinşi în lista de pasageri sau în foaia de parcurs tip ASOR.
În cazul în care pe unul dintre sensuri se transporta un grup de turişti care a fost transportat anterior (schimbare de serie), la bordul autovehiculului se va afla în mod obligatoriu şi lista de pasageri cu care a fost transportat iniţial grupul respectiv de turişti.
În mod suplimentar, în cazul executãrii transporturilor rutiere de cãlãtori prin servicii regulate, operatorii de transport rutier au urmãtoarele obligaţii:
- referitor la condiţiile de executare a transporturilor rutiere:
a) la cel puţin unul dintre capetele de traseu, prin registrul de mişcare sa se evidentieze cursele proprii plecate şi sosite;
b) sa execute transporturi strict în conformitate cu graficul de circulaţie;
c) sa asigure realizarea tuturor curselor, iar în caz de imobilizare a autovehiculelor sa ia mãsuri de înlocuire a acestora;
d) sa anunţe anticipat cursele care nu pot fi executate din cauze de forta majorã sau alte cauze la capetele de linie şi, în limita posibilitãţilor, şi pe traseu;
e) sa comunice agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. lunar, pana la data de 10 a lunii în curs, cursele neexecutate şi cauza neexecutãrii în luna expiratã;
f) sa asigure oprirea în toate staţiile prevãzute în grafic pentru urcarea şi coborârea cãlãtorilor şi bagajelor;
g) sa nu blocheze staţiile publice cu autovehicule pentru parcare sau efectuarea unor lucrãri de întreţinere şi reparaţii;
h) sa asigure suplimentar autovehicule pentru preluarea fluxurilor ocazionale de cãlãtori de pe traseele deservite în exclusivitate;
i) sa solicite avizul Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. pentru orice modificãri ale graficului de circulaţie;
- referitor la condiţiile comerciale:
a) sa asigure vânzarea biletelor la capetele de linie şi în autovehicul, inclusiv cu anticipatie;
b) sa asigure biletele de cãlãtorie în cel puţin doua limbi - limba romana şi o limba de circulaţie internationala, pentru cursele internaţionale;
c) la emiterea abonamentelor sa respecte reglementãrile în vigoare;
d) sa nu emita legitimatii de cãlãtorie peste capacitatea autovehiculului, ca locuri pe scaune, la cursele internaţionale;
e) sa accepte la transport toţi cãlãtorii care au legitimatii de cãlãtorie valabile pentru cursa respectiva, în limita capacitãţii vehiculului;
f) sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani pentru care nu se solicita loc separat, în cazul transportului în trafic naţional.
Cursele dubluri efectuate ocazional pentru preluarea unui flux suplimentar de cãlãtori existent temporar în punctele de imbarcare sau cele efectuate pentru preluarea pasagerilor de la un vehicul rãmas imobilizat în traseu nu se considera curse noi; acestea se efectueazã dupã acelaşi grafic ca al cursei dublate, în urmãtoarele condiţii:
- depãşirea capacitãţii de preluare a autovehiculului iniţial;
- menţionarea în foaia de parcurs a caracterului cursei.
În cazul curselor efectuate prin servicii regulate speciale, în mod suplimentar se vor respecta urmãtoarele condiţii:
- nu se vor transporta alte persoane decât angajaţii beneficiarului;
- este interzisã oprirea pentru imbarcarea/debarcarea pasagerilor în staţiile publice.
Staţiile utilizate la transportul rutier de persoane prin servicii regulate sunt puncte de oprire special amenajate cu alveole pentru scoaterea din trafic a vehiculului pe perioada opririi (capete de traseu sau staţii de tranzit).
Punctele de oprire special amenajate trebuie sa asigure urmãtoarele condiţii:
- spaţii de oprire pentru imbarcarea şi debarcarea pasagerilor;
- spaţiu amenajat pentru stationarea pasagerilor;
- sa fie aprobate de consiliile locale şi de poliţie.
În scopul realizãrii protecţiei sociale agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. poate sa impunã, prin graficul de circulaţie anexa la caietul de sarcini, oprirea în anumite staţii publice existente pe traseul pentru care se emite licenta de execuţie pentru traseu.
Plecarea şi sosirea curselor turistice sau ocazionale se vor efectua în mod obligatoriu din locuri amenajate astfel încât sa se asigure securitatea pasagerilor la imbarcarea/debarcarea în/din autovehicul.
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã mijloacele de transport utilizate la transportul rutier de persoane sunt:
a) autovehiculele trebuie sa aibã inspecţia tehnica periodicã efectuatã la termen;
b) autovehiculele trebuie salubrizate, spalate şi dezinfectate;
c) sa existe afişat în interiorul autovehiculului numele soferului;
d) sa existe instalatia de încãlzire a salonului autovehiculului, în stare de funcţionare, şi sa fie utilizata ori de câte ori este nevoie;
e) sa existe roata de rezerva asezata într-un suport exterior salonului;
f) sa existe la bord mijloace PSI şi ciocan pentru spart geamurile în caz de necesitate;
g) în perioada de iarna sa existe în dotare mijloace de deszapezire;
h) sa existe spaţii de depozitare special amenajate pentru transportul bagajelor. Bagajele ce depãşesc capacitatea spaţiilor de depozitare pot fi transportate în remorci închise, ataşate vehiculului;
i) sa aibã un aspect estetic corespunzãtor;
j) autovehiculele trebuie sa fie inscriptionate cu însemnele operatorului de transport rutier;
k) autovehiculele trebuie sa fie dotate cu aparat tahograf care va fi în funcţiune pe toatã durata desfãşurãrii transportului conform reglementãrilor în vigoare;
l) autovehiculele trebuie sa fie clasificate pe stele sau categorii de cãtre Registrul Auto Roman.
La autovehiculele care executa transportul rutier de persoane prin servicii regulate, în mod suplimentar trebuie asigurate:
a) afişarea în interiorul salonului a tarifului de transport pe baza de bilet, pe zone kilometrice, pentru transporturile rutiere în trafic naţional;
b) numerotarea locurilor pentru autovehiculele care excuta transporturi rutiere între localitãţi;
c) locuri rezervate pentru invalizi, bãtrâni, persoane cu copii în brate, pentru transporturile rutiere în trafic naţional.

B. Transportul rutier de mãrfuri

Transporturile rutiere naţionale de mãrfuri generale sunt executate numai cu vehicule care au caracteristici constructive şi dotãri conform reglementãrilor în vigoare la accesul pe infrastructurile rutiere privind tipurile de transporturi.
Vehiculele utilizate la transportul de mãrfuri trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa se încadreze în normele legale de siguranta şi securitate a transporturilor rutiere;
- sa fie omologate;
- sa fie înscrise în circulaţie definitiv sau temporar;
- sa aibã inspecţia tehnica periodicã valabilã.
Pentru transportul mãrfurilor perisabile vehiculele vor îndeplini condiţii suplimentare.
Transportul de produse perisabile se poate efectua cu mijloace de transport rutiere izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice, ce corespund definitiilor de mai jos:
- mijlocul de transport rutier izoterm trebuie sa fie construit cu pereţi izolanti, inclusiv uşile, podeaua şi acoperisul, permitand limitarea schimburilor de caldura dintre interiorul şi exteriorul furgonului;
- mijlocul de transport refrigerator este un mijloc de transport rutier cu o sursa de frig (gheaţa hidrica, cu sau fãrã adaos de sare; plãci eutectice; gheaţa carbonica, cu sau fãrã reglaj de sublimare; gaze lichefiate, cu sau fãrã reglare de evaporare etc.), alta decât echipament mecanic sau cu "absorbţie", ce permite scãderea temperaturii în interiorul furgonului gol şi o menţine în continuare pentru o temperatura exterioarã medie de +30°C;
- mijlocul de transport frigorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv pentru mai multe mijloace de transport (grup mecanic cu compresor, masina de "absorbţie" etc.), care sa permitã, la o temperatura exterioarã medie de +30°C, scãderea temperaturii din interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare în mod permanent;
- mijlocul de transport calorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a caldurii, care sa permitã ridicarea temperaturii în interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare timp de 12 ore cel puţin fãrã reaprovizionare, la o temperatura practic constanta şi nu mai mica de +12°C.
În mod suplimentar vehiculele utilizate la transportul rutier de animale vii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- transportul de animale vii se efectueazã cu autovehicule special amenajate în acest scop;
- autovehiculele destinate acestor transporturi vor fi dezinfectate potrivit prevederilor reglementãrilor sanitare veterinare în vigoare;
- în cazul transportului de animale cu gabarit mai mare (bovine, cai) se asigura fixarea capului sau perete despartitor între ele, pentru evitarea accidentarii acestora în timpul transportului.

B1. Transportul rutier de mãrfuri generale în trafic naţional

La executarea transporturilor rutiere operatorii de transport rutier vor respecta urmãtoarele condiţii:
- operatorul de transport rutier rãspunde de numãrul, de greutatea şi integritatea mãrfurilor de la încãrcare şi pana la predarea la destinaţie a acestora;
- soferul are obligaţia sa asiste la încãrcarea şi descãrcarea mãrfurilor transportate, permitand efectuarea acestor operaţiuni astfel încât pe parcursul transportului sa se asigure securitatea mãrfurilor şi sa se preintampine deplasarea acestora şi producerea unor evenimente rutiere;
- soferul are obligaţia sa nu permitã încãrcarea mãrfurilor din alte categorii pentru care vehiculul nu deţine licenta;
- sa nu se încarce vehiculul peste capacitatea utila de transport;
- sa se realizeze transportul în conformitate cu contractul încheiat cu beneficiarul, iar în caz de imobilizare a vehiculului sa se ia mãsuri de remediere sau de înlocuire a acestuia;
- sa se respecte normele de protecţie a muncii şi PSI pe tot timpul transportului, prevãzute de legislaţia în vigoare;
- transportul mãrfurilor agabaritice sau periculoase se va efectua pe rutele aprobate.

B2. Transportul rutier al produselor periculoase şi al materialelor radioactive

Transportul rutier al mãrfurilor periculoase se executa cu vehicule care necesita amenajãri speciale (cisterne sau vehicule care transporta mãrfuri din clasele limitative 1 şi 7) sau nu necesita astfel de amenajãri (în cazul celorlalte clase de produse), cu respectarea stricta a caietului de sarcini al licenţei şi a prevederilor legale în vigoare.
Transporturile se vor efectua cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
1. Referitor la conducãtorii auto:
- sa se instruiascã soferii asupra specificului transporturilor ce urmeazã sa fie executate privind obligaţiile care le revin la preluarea unor asemenea produse pe timpul transportului;
- soferul trebuie sa detina certificatul care sa ateste instruirea generalã şi cunoaşterea de cãtre acesta a obligaţiilor pe care le are privind executarea acestor transporturi, conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 82/1995 .
2. Condiţii de executare a transporturilor:
- sa se solicite expeditorului, pentru orice comanda de transport susceptibilã de a fi produs periculos sau deseu toxic, precizarea naturii mãrfii ce urmeazã sa fie transportatã şi dacã are sau nu clasificare conform acordului internaţional A.D.R.;
- sa se pretindã înainte de începerea transportului respectiv ca expeditorul sa predea soferului la prezentarea pentru încãrcare fişa de siguranta a produsului ce urmeazã sa fie transportat, pentru ca soferul sa cunoascã caracteristicile mãrfii ce urmeazã sa fie transportatã şi sa poatã verifica îndeplinirea condiţiilor de prezentare pentru transport;
- sa nu se transporte produse susceptibile de a fi produse periculoase sau deşeuri toxice, ale cãror caracteristici şi condiţii de transport nu au fost comunicate în scris de cãtre expeditor şi nu sunt cunoscute;
- sa nu se utilizeze la vehiculele care transporta asemenea produse decât cel mult o remorca sau o semiremorca, cu excepţia cazurilor în care prin specificaţia produsului respectiv se interzice transportul acestuia în remorci;
- sa nu se încredinţeze vehiculul unor soferi care nu îndeplinesc condiţiile pentru executarea unor asemenea transporturi;
- sa se verifice la preluarea mãrfurilor pentru transport dacã acestea sunt prezentate conform specificatiei produsului respectiv;
- sa se pretindã expeditorului sa predea echipamentele auxiliare prevãzute în specificaţia produsului respectiv, dupã caz:
● mijloace de semnalizare a naturii produsului respectiv;
● mijloace de intervenţie în caz de accident (masca de gaze, manusi şi cizme din cauciuc, substanţe neutralizante etc.);
- sa nu se admitã supraincarcarea vehiculului peste capacitatea nominalã, volumetrica sau ca suprafata;
- sa nu se transporte pasageri în afarã personalului care executa transportul;
- sa se respecte obligaţiile privind parcarea şi stationarea vehiculelor încãrcate cu asemenea produse;
- sa se asigure continuitatea transportului în cazul imobilizarii din cauze tehnice, în parcurs, a vehiculelor încãrcate cu asemenea produse, în termen de maximum:
● 5 ore în judeţ;
● 12 ore în ţara;
● 24 de ore în strãinãtate, cu excepţia cazurilor în care natura mãrfurilor transportate nu impune termene mai scurte;
- sa se pretindã expeditorului sa asigure curatarea, spalarea şi, dupã caz, neutralizarea caroseriei vehiculului dupã descãrcarea mãrfurilor transportate.
3. Vehiculele utilizate la transportul rutier de produse periculoase şi materiale radioactive trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa se utilizeze numai vehicule care corespund din punct de vedere al amenajãrilor pentru transportul categoriei respective de produse, pe baza certificatului emis de Registrul Auto Roman sau/şi a atestatului pentru transporturi de materiale radioactive, emis de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare;
b) sa li se asigure mijloace PSI conform prevederilor legale;
c) sa li se asigure pentru circulaţia în perioada de iarna mijloace individuale de deszapezire;
d) sa fie echipate cu aparate de control omologate internaţional, instalate şi sigilate conform prescripţiilor tehnice prevãzute în legislaţia în vigoare;
e) sa fie echipate cu truse sanitare de prim ajutor şi triunghiuri reflectorizante autorizate.

B3. Transportul rutier internaţional de mãrfuri

Transporturile rutiere internaţionale de mãrfuri se efectueazã în baza licenţelor de execuţie specifice, cu respectarea caietului de sarcini aferent licenţei. Vehiculele care nu deţin licenta de execuţie valabilã nu pot trece frontiera de stat a României.
La efectuarea transporturilor se vor respecta urmãtoarele condiţii:
- se va respecta termenul de prezentare la încãrcare/descãrcare;
- conducãtorul auto va asista la încãrcarea mãrfii, urmãrind numãrul coletelor încãrcate, marcajul acestora, starea aparenta a ambalajului şi a mãrfii, indicând modul optim de repartizare a încãrcãturii şi ancorarea acesteia;
- deschiderea vehiculului pentru descãrcarea mãrfii se va face numai în prezenta organelor vamale.

ANEXA 3
-------
la normele metodologice
------------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de transport rutier în interes propriu

CAP. 1
Obligaţii generale
1. Operatorul de transport rutier împreunã cu persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspund de asigurarea unei stãri tehnice a vehiculelor corespunzãtoare cerinţelor categoriei de transport pentru care s-a obţinut licenta de transport rutier în interes propriu.
2. Persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspunde de instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor rutiere, în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini, şi de respectarea locului de parcare comunicat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
3. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa pãstreze licenta de transport rutier în interes propriu la sediu şi sa transmitã un exemplar de serviciu al acesteia pentru fiecare punct de lucru, filiala sau sucursala, care va înştiinţa pentru luare în evidenta agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea.
4. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa detina la sediul firmei sau/şi la sediul punctului de lucru, al filialei sau al sucursalei, în funcţie de categoria şi de tipul transportului rutier executat, urmãtoarele documente:
- evidenta foilor de parcurs emise, precum şi matca blocurilor de foi de parcurs utilizate sau evidenta pentru fiecare cursa a diagramelor tahograf pentru o perioada de 2 ani;
- scrisorile de transport intern şi/sau internaţional (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- diagramele tahograf utilizate (în original) pentru anul precedent şi anul în curs, conform reglementãrilor interne şi internaţionale în vigoare;
- fişele privind instruirea personalului în ceea ce priveşte respectarea normelor de protecţie a muncii şi PSI (în original) pentru o perioada de 5 ani;
- documentele doveditoare din care sa rezulte angajarea persoanei care conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi a conducãtorilor auto conform <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca;
- documentele doveditoare privind locul de parcare a autovehiculelor (în orginal) pentru anul precedent şi anul în curs;
- certificatul de noxe (în copie) pentru o perioada de 2 ani;
- cartea de identitate a autovehiculelor (în original);
- documentele doveditoare din care sa rezulte ca deţine vehiculele cu chirie sau cu orice alt titlu, dupã caz (în copie);
- talonul-anexa la certificatul de înmatriculare, cu viza inspecţiei tehnice periodice pentru fiecare vehicul (în copie);
- evidenta modului de respectare a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 316/1994 şi a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 412/2000 pentru aprobarea Nomenclatorului de funcţii ale personalului care lucreazã în transportul rutier şi concura la siguranta circulaţiei, pentru o perioada de 5 ani;
- registrul de evidenta şi de folosire a autorizaţiilor TIR pentru anul în curs.
Condiţii privind soferii:
- sa se utilizeze soferi apţi din punct de vedere medical şi psihologic conform examinarilor periodice;
- sa se utilizeze soferi cu practica şi experienta în conducerea autovehiculului, posesori ai permisului de conducere corespunzãtor;
- sa se utilizeze soferi fãrã antecedente grave la circulaţia pe drumurile publice în ultimele 36 de luni, cum ar fi:
● consumul de bãuturi alcoolice;
● accidente grave de circulaţie;
- sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de începerea activitãţii de transport şi testarea alcoolscop;
- sa se respecte regimul de munca şi de odihna al soferului, prevãzut de legislaţia în vigoare.
5. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa comunice în termen de 15 zile agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza atribuirii licenţei de transport rutier în interes propriu.
6. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa declare la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., în termen de 15 zile, pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţei de transport rutier în interes propriu.
7. Operatorul de transport rutier care îşi schimba sediul în alt judeţ are obligaţia sa depunã licenta de transport rutier în interes propriu la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. de la care a dobândit-o, în termen de 60 de zile de la data schimbãrii sediului, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unei noi licenţe de transport rutier în interes propriu. În aceasta perioada operatorul de transport rutier este autorizat sa îşi desfãşoare activitatea.
8. Operatorul de transport rutier va trebui sa obţinã o noua licenta de transport rutier în interes propriu de la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care şi-a mutat sediul, refacand etapele procedurii pentru dobândirea acesteia. La ridicarea noii licenţe operatorul de transport rutier va depune licenta detinuta anterior.
9. Operatorul de transport rutier deţinãtor de licenta de transport rutier în interes propriu, care îşi înceteazã activitatea, este obligat sa anunţe în scris agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de 15 zile de la data încetãrii activitãţii, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport rutier, şi sa depunã licenta de transport rutier în interes propriu, în original, împreunã cu caietul de sarcini la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
10. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa reînnoiascã licenta de transport rutier în interes propriu la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia şi sa solicite în termen aplicarea vizelor anuale.
11. La solicitarea organelor de control abilitate personalul propriu al operatorului de transport rutier (patron, manager, administrator, persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, conducãtorii auto etc.) este obligat sa punã la dispoziţie, sub sancţiunea amenzii, totale documentele care atesta dreptul, modul de desfãşurare a activitãţii de transport rutier şi dovada existenţei legale a operatorului de transport rutier, precum şi actele de identitate ale reprezentantului sau.
12. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa respecte întocmai legile şi reglementãrile specifice fiecãrei categorii de transport rutier pe care o executa, prevãzute în prezentul caiet de sarcini.
13. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa execute numai categoriile de transport rutier pentru care deţine licenta de execuţie pentru vehicul.
14. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa asigure existenta la bordul autovehiculului, pe toatã durata executãrii transportului, a documentelor impuse de categoria de transport rutier efectuatã şi de prevederile legale în vigoare, respectiv:
14.1. Pentru toate categoriile de transport rutier:
- licenta de execuţie pentru vehicul sau cartela magnetica a vehiculului;
- foaia de parcurs sau diagrama tahograf, dupã caz;
- certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnica valabilã;
- contractul de închiriere în original, dacã vehiculul este închiriat;
- documentul-tip care atesta valabilitatea cartelei magnetice (în copie).
14.2. În mod suplimentar, în cazul transportului de persoane se asigura lista nominalã sau legitimatiile de serviciu ale pasagerilor.
14.3. În mod suplimentar, în cazul transportului de marfa se asigura:
a) documentele de însoţire a mãrfii;
b) scrisoarea de transport;
● în cazul transportului rutier intenational de marfa:
- scrisoarea de transport;
- carnetul TIR, dupã caz;
● în cazul transportului rutier de mãrfuri cu greutãţi şi/sau gabarite depasite:
- autorizaţia specialã emisã de Regia Autonomã "Administraţia Nationala a Drumurilor din România";
● în cazul transportului rutier de produse periculoase şi materiale radioactive:
- certificatul de atestare profesionalã pentru soferi, conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 82/1995 privind eliberarea certificatelor de atestare profesionalã pentru soferii care efectueazã transporturi de produse clasificate periculoase în conformitate cu prevederile Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.);
- documentele privind vehiculul şi marfa transportatã, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.374/2000 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea etapizata în traficul intern a prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin <>Legea nr. 31/1994 ;
- fişa de siguranta pentru categoria de produse transportate.
14.4. În mod suplimentar, în cazul efectuãrii de transporturi rutiere cu vehicule închiriate, contractul de închiriere se va afla în original sau în copie legalizatã la bordul vehiculului.
15. În situaţii deosebite, calamitati naturale, conflict armat, stãri de necesitate declarate de conducerea statului şi alte asemenea cazuri, operatorii de transport rutier au obligaţia de a rãspunde operativ la solicitarile autoritãţii competente şi ale reprezentanţilor sãi.
16. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa respecte legislaţia nationala şi internationala, precum şi prevederile caietelor de sarcini ale licenţelor pe care le deţine.

CAP. 2
Prevederi specifice tipurilor de transport rutier
A. Transportul rutier de persoane
La executarea transporturilor rutiere de persoane operatorii de transport rutier au obligaţia sa facã dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominalã) ca pasagerii transportaţi au calitatea de angajaţi proprii sau presteazã o activitate în interesul acestora.
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã mijloacele de transport utilizate la transportul rutier de persoane sunt:
a) autovehiculele trebuie sa aibã inspecţia tehnica periodicã efectuatã la termen;
b) autovehiculele trebuie salubrizate, spalate şi dezinfectate;
c) sa existe instalatia de încãlzire a salonului autovehiculului, în stare de funcţionare, şi sa fie utilizata ori de câte ori este nevoie;
d) sa existe roata de rezerva asezata într-un suport exterior salonului;
e) în perioada de iarna sa existe în dotare mijloace de deszapezire;
f) autovehiculele trebuie sa fie dotate cu aparat tahograf care va fi în funcţiune pe toatã durata desfãşurãrii transportului conform reglementãrilor în vigoare;
g) autovehiculele trebuie sa fie clasificate pe stele sau categorii de cãtre Registrul Auto Roman.
B. Transportul rutier de mãrfuri
Transporturile rutiere naţionale de mãrfuri generale sunt executate numai cu vehicule care au caracteristici constructive şi dotãri conform reglementãrilor în vigoare la accesul pe infrastructurile rutiere privind tipurile de transporturi.
Vehiculele utilizate la transportul rutier de mãrfuri trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa se încadreze în normele legale de siguranta şi securitate a transporturilor rutiere;
- sa fie omologate;
- sa fie înscrise în circulaţie definitiv sau temporar;
- sa aibã inspecţia tehnica periodicã valabilã.
Pentru transportul mãrfurilor perisabile vehiculele vor îndeplini condiţii suplimentare.
Transportul de produse perisabile se poate efectua cu mijloace de transport rutiere izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice ce corespund definitiilor de mai jos:
- mijlocul de transport rutier izoterm trebuie sa fie construit cu pereţi izolanti, inclusiv uşile, podeaua şi acoperisul, permitand limitarea schimburilor de cadura dintre interiorul şi exteriorul furgonului;
- mijlocul de transport refrigerator este un mijloc de transport rutier cu o sursa de frig (gheaţa hidrica, cu sau fãrã adaos de sare; plãci eutectice; gheaţa carbonica, cu sau fãrã reglaj de sublimare; gaze lichefiate, cu sau fãrã reglare de evapoare etc.), alta decât echipament mecanic sau cu "absorbţie", ce permite scãderea temperaturii în interiorul furgonului gol şi o menţine în continuare pentru o temperatura exterioarã medie de +30°C;
- mijlocul de transport frigorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv pentru mai multe mijloace de transport (grup mecanic cu compresor, masina de "absorbţie" etc.), care sa permitã, la o temperatura exterioarã medie de +30°C, scãderea temperaturii din interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare în mod permanent;
- mijlocul de transport calorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a caldurii, care sa permitã ridicarea temperaturii în interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare timp de 12 ore cel puţin fãrã reaprovizionare, la o temperatura practic constanta şi nu mai mica de +12°C.
În mod suplimentar vehiculele utilizate la transportul rutier de animale vii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- transportul de animale vii se efectueazã cu autovehicule special amenajate în acest scop;
- autovehiculele destinate acestor transporturi vor fi dezinfectate potrivit prevederilor reglementãrilor sanitare veterinare în vigoare;
- în cazul transportului de animale cu gabarit mai mare (bovine, cai) se asigura fixarea capului sau perete despartitor între ele, pentru evitarea accidentarii acestora în timpul transportului.
B1. Transportul rutier de mãrfuri în trafic naţional
La executarea transporturilor operatorii de transport rutier vor respecta urmãtoarele condiţii:
- operatorul de transport rutier rãspunde de numãrul, de greutatea şi integritatea mãrfurilor de la încãrcare şi pana la predarea la destinaţie a acestora;
- soferul are obligaţia sa asiste la încãrcarea şi descãrcarea mãrfurilor transportate, permitand efectuarea acestor operaţiuni astfel încât pe parcursul transportului sa se asigure securitatea mãrfurilor şi sa se preintampine deplasarea acestora şi producerea unor evenimente rutiere;
- soferul are obligaţia sa nu permitã încãrcarea mãrfurilor din alte categorii pentru care vehiculul nu deţine licenta;
- sa nu se încarce vehiculul peste capacitatea utila de transport;
- sa se realizeze transportul în conformitate cu contractul încheiat cu beneficiarul, iar în caz de imobilizare a vehiculului sa se ia mãsuri de remediere sau de înlocuire a acestuia;
- sa se respecte normele de protecţie a muncii şi PSI pe tot timpul transportului, prevãzute de legislaţia în vigoare;
- transportul mãrfurilor agabaritice sau periculoase se va efectua pe rutele aprobate.
B2. Transportul rutier al produselor periculoase şi al materialelor radioactive
Transportul rutier al mãrfurilor periculoase se executa cu vehicule care necesita amenajãri speciale (cisterne sau vehicule care transporta mãrfuri din clasele limitative 1 şi 7) sau nu necesita astfel de amenajãri în cazul celorlalte clase de produse), cu respectarea stricta a caietului de sarcini al licenţei şi a prevederilor legale în vigoare.
Transporturile se vor efectua cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
1. Referitor la conducãtorii auto:
- sa se instruiascã soferii asupra specificului transporturilor ce urmeazã sa fie executate privind obligaţiile care le revin la preluarea unor asemenea produse pe timpul transportului;
- soferul trebuie sa detina certificatul care sa ateste instruirea generalã şi cunoaşterea de cãtre acesta a obligaţiilor pe care le are privind executarea acestor transporturi, conform <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 82/1995 .
2. Condiţii de executare a transporturilor:
- sa se solicite expeditorului, pentru orice comanda de transport susceptibilã de a fi produs periculos sau deseu toxic, precizarea naturii mãrfii ce urmeazã sa fie transportatã şi dacã are sau nu clasificare conform acordului internaţional A.D.R;
- sa se pretindã înainte de începerea transportului respectiv ca expeditorul sa predea soferului la prezentarea pentru încãrcare fişa de siguranta a produsului ce urmeazã sa fie transportat, pentru ca soferul sa cunoascã caracteristicile mãrfii ce urmeazã sa fie transportatã şi sa poatã verifica îndeplinirea condiţiilor de prezentare pentru transport;
- sa nu se transporte produse susceptibile de a fi produse periculoase sau deşeuri toxice, ale cãror caracteristici şi condiţii de transport nu au fost comunicate în scris de cãtre expeditor şi nu sunt cunoscute;
- sa nu se utilizeze la vehiculele care transporta asemenea produse decât cel mult o remorca sau o semiremorca, cu excepţia cazurilor în care prin specificaţia produsului respectiv se interzice transportul acestuia în remorci;
- sa nu se încredinţeze vehiculul unor soferi care nu îndeplinesc condiţiile pentru exectuarea unor asemenea transporturi;
- sa se verifice la preluarea mãrfurilor pentru transport dacã acestea sunt prezentate conform specificatiei produsului respectiv;
- sa se pretindã expeditorului sa predea echipamentele auxiliare prevãzute în specificaţia produsului respectiv, dupã caz:
● mijloace de semnalizare a naturii produsului respectiv;
● mijloace de intervenţie în caz de accident (masca de gaze, manusi şi cizme din cauciuc, substanţe neutralizante etc.);
- sa nu se admitã supraincarcarea vehiculului peste capacitatea nominalã, volumetrica sau ca suprafata;
- sa nu se transporte pasageri în afarã personalului care executa transportul;
- sa se respecte obligaţiile privind parcarea şi stationarea vehiculelor încãrcate cu asemenea produse;
- sa se asigure continuitatea transportului în cazul imobilizarii din cauze tehnice, în parcurs, a vehiculelor încãrcate cu asemenea produse, în termen de maximum:
● 5 ore în judeţ;
● 12 ore în ţara;
● 24 de ore în strãinãtate, cu excepţia cazurilor în care natura mãrfurilor transportate nu impune termene mai scurte;
- sa se pretindã expeditorului sa asigure curatarea, spalarea şi, dupã caz, neutralizarea caroseriei vehiculului dupã descãrcarea mãrfurilor transportate.
3. Vehiculele utilizate la transportul rutier de produse periculoase şi materiale radioactive trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa se utilizeze numai vehicule care corespund din punct de vedere al amenajãrilor pentru transportul categoriei respective de produse, pe baza certificatului emis de Registrul Auto Roman sau/şi a atestatului pentru transporturi de materiale radioactive, emis de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare;
b) sa li se asigure mijloace PSI conform prevederilor legale;
c) sa li se asigure pentru circulaţia în perioada de iarna mijloace individuale de deszapezire;
d) sa fie echipate cu aparate de control omologate internaţional, instalate şi sigilate conform prescripţiilor tehnice prevãzute în legislaţia în vigoare;
e) sa fie echipate cu truse sanitare de prim ajutor şi triunghiuri reflectorizante autorizate.
B3. Transportul rutier internaţional de mãrfuri
Transporturile rutiere internaţionale de mãrfuri se efectueazã în baza licenţelor de execuţie specifice, cu respectarea caietului de sarcini aferent licenţei. Vehiculele care nu deţin licenta de execuţie valabilã nu pot trece frontiera de stat a României.
La efectuarea transporturilor se vor respecta urmãtoarele condiţii:
- se va respecta termenul de prezentare la încãrcare/descãrcare;
- conducãtorul auto va asista la încãrcarea mãrfii, urmãrind numãrul coletelor încãrcate, marcajul acestora, starea aparenta a ambalajului şi a mãrfii, indicând modul optim de repartizare a încãrcãturii şi ancorarea acesteia;
- deschiderea vehiculului pentru descãrcarea mãrfii se va face numai în prezenta organelor vamale.


ANEXA 4
---------
la normele metodologice
-----------------------

CAIET DE SARCINI
al autorizaţiei de transport rutier în interes propriu

CAP. 1
Obligaţii generale
1. Operatorul de transport rutier împreunã cu persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspund de asigurarea unei stãri tehnice a vehiculelor corespunzãtoare cerinţelor categoriei de transport pentru care s-a obţinut autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
2. Persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier rãspunde de instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor rutiere, în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini şi de respectarea locului de parcare comunicat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
3. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa pãstreze autorizaţia de transport rutier în interes propriu la sediu şi sa transmitã un exemplar de serviciu al acesteia pentru fiecare punct de lucru, filiala sau sucursala, care va înştiinţa pentru luare în evidenta agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea.
4. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa detina la sediul firmei sau/şi la sediul punctului de lucru, al filialei sau al sucursalei, în funcţie de categoria şi de tipul transportului rutier executat, urmãtoarele documente:
- evidenta foilor de parcurs emise, precum şi matca blocurilor de foi de parcurs utilizate sau evidenta pentru fiecare cursa a diagramelor tahograf pentru o perioada de 2 ani;
- scrisorile de transport intern (în copie pentru cursele aflate în derulare şi în original pentru cursele efectuate) pentru anul precedent şi anul în curs;
- fişele privind instruirea personalului în ceea ce priveşte respectarea normelor de protecţie a muncii şi PSI (în original) pentru o perioada de 5 ani;
- documentele doveditoare din care sa rezulte angajarea persoanei care conduce permanent şi efectiv activitatea de transport rutier şi a conducãtorilor auto conform <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca;
- documentele doveditoare privind locul de parcare a autovehiculelor (în original) pentru anul precedent şi anul în curs;
- cartea de identitate a autovehiculelor (în original);
- documentele doveditoare din care sa rezulte ca deţine vehiculele cu chirie sau cu orice alt titlu, dupã caz (în copie);
- talonul-anexa la certificatul de înmatriculare, cu viza inspecţiei tehnice periodice pentru fiecare vehicul (în copie);
- evidenta modului de respectare a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 316/1994 şi a <>Ordinului ministrului transporturilor nr. 412/2000 pentru aprobarea Nomenclatorului de funcţii ale personalului care lucreazã în transportul rutier şi concura la siguranta circulaţiei, pentru o perioada de 5 ani.
Condiţii privind soferii:
- sa se utilizeze soferi apţi din punct de vedere medical şi psihologic conform examinarilor periodice;
- sa se utilizeze soferi cu practica şi experienta în conducerea autovehiculului, posesori ai permisului de conducere corespunzãtor;
- sa se utilizeze soferi fãrã antecedente grave la circulaţia pe drumurile publice în ultimele 36 de luni, cum ar fi:
● consumul de bãuturi alcoolice;
● accidente grave de circulaţie;
- sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de începerea activitãţii de transport şi testarea alcoolscop;
- sa se respecte regimul de munca şi de odihna al soferului, prevãzut de legislaţia în vigoare.
5. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa comunice în termen de 15 zile agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza atribuirii autorizaţiei de transport rutier în interes propriu.
6. Operatorul de transport rutier are obligaţie sa declare la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., în termen de 15 zile, pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei de transport rutier în interes propriu.
7. Operatorul de transport rutier care îşi schimba sediul în alt judeţ are obligaţia sa depunã autorizaţia de transport rutier în interes propriu la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. de la care a dobândit-o, în termen de 60 de zile de la data schimbãrii sediului, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unei noi autorizaţii de transport rutier în interes propriu. În aceasta perioada operatorul de transport rutier este autorizat sa îşi desfãşoare activitatea.
8. Operatorul de transport rutier va trebui sa obţinã o noua autorizaţie de transport rutier în interes propriu de la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. din judeţul în care şi-a mutat sediul, refacand etapele procedurii pentru dobândirea acesteia. La ridicarea noii autorizaţii de transport rutier în interes propriu operatorul de transport rutier va depune autorizaţia detinuta anterior.
9. Operatorul de transport rutier deţinãtor de autorizaţie de transport rutier în interes propriu, care îşi înceteazã activitatea, este obligat sa anunţe în scris agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. în termen de 15 zile de la data încetãrii activitãţii, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport rutier, şi sa depunã autorizaţia de transport rutier în interes propriu, în original, împreunã cu caietul de sarcini la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
10. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa reînnoiascã autorizaţia de transport rutier la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia şi sa solicite în termen aplicarea vizelor anuale.
11. La solicitarea organelor de control abilitate personalul propriu al operatorului de transport rutier (patron, manager, administrator, persoana desemnatã sa conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier, conducãtorii auto etc.) este obligat sa punã la dispoziţie, sub sancţiunea amenzii, toate documentele care atesta dreptul, modul de desfãşurare a activitãţii de transport rutier şi dovada existenţei legale a operatorului de transport rutier, precum şi actele de identitate ale reprezentantului sau. 12. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa respecte întocmai legile şi reglementãrile specifice fiecãrei categorii de transport rutier pe care o executa, prevãzute în prezentul caiet de sarcini.
13. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa execute numai categoriile de transport rutier pentru care deţine autorizaţia de transport rutier în interes propriu.
14. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa asigure existenta la bordul autovehiculului, pe toatã durata executãrii transportului, a documentelor impuse de categoria de transport rutier efectuatã şi de prevederile legale în vigoare, respectiv:
14.1. Pentru toate categoriile de transport rutier:
- licenta de execuţie pentru vehicul sau cartela magnetica a vehiculului;
- foaia de parcurs sau diagrama tahograf, dupã caz;
- certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnica valabilã;
- contractul de închiriere în original, dacã vehiculul este închiriat;
- documentul-tip care atesta valabilitatea cartelei magnetice (în copie).
În mod suplimentar, în cazul transportului rutier de persoane se va asigura lista nominalã sau legitimatiile de serviciu ale cãlãtorilor.
14.2. În mod suplimentar, în cazul transportului rutier de marfa:
a) documente de însoţire a mãrfii;
b) scrisoare de transport.
14.3. În mod suplimentar, în cazul efectuãrii de transporturi rutiere cu vehicule închiriate, contractul de închiriere se va afla în original sau în copie legalizatã la bordul vehiculului.
15. În situaţii deosebite, calamitati naturale, conflict armat, stãri de necesitate declarate de conducerea statului şi alte asemenea cazuri, operatorii de transport rutier au obligaţia de a rãspunde operativ la solicitarile autoritãţii competente şi ale reprezentanţilor sãi.
16. Operatorul de transport rutier are obligaţia sa respecte legislaţia nationala şi prevederile caietului de sarcini al autorizaţiei de transport rutier în interes propriu pe care le deţine.

CAP. 2
Prevederi specifice tipurilor de transport rutier
A. Transportul rutier de persoane
Operatorul de transport rutier în interes propriu trebuie sa facã dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominalã) ca pasagerii transportaţi au calitatea de angajaţi proprii sau presteazã o activitate în interesul acestuia.
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã mijloacele de transport utilizate la transportul rutier de persoane sunt:
a) autovehiculele trebuie sa aibã inspecţia tehnica periodicã efectuatã la termen;
b) autovehiculele trebuie salubrizate, spalate şi dezinfectate;
c) sa existe instalatia de încãlzire a salonului autovehiculului, în stare de funcţionare, şi sa fie utilizata ori de câte ori este nevoie;
d) sa existe roata de rezerva asezata într-un suport exterior salonului;
e) sa existe la bord mijloace PSI şi ciocan pentru spart geamurile în caz de necesitate;
f) în perioada de iarna sa existe în dotare mijloace de deszapezire.
B. Transportul rutier de mãrfuri
Transporturile rutiere naţionale de mãrfuri generale sunt executate numai cu vehicule care au caracteristici constructive şi dotãri conform reglementãrilor în vigoare la accesul pe infrastructurile rutiere privind tipurile de transporturi.
Vehiculele utilizate la transportul rutier de mãrfuri trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa se încadreze în normele legale de siguranta şi securitate a transporturilor rutiere;
- sa fie omologate;
- sa fie înscrise în circulaţie definitiv sau temporar;
- sa aibã inspecţia tehnica periodicã valabilã.
Pentru transportul mãrfurilor perisabile vehiculele vor îndeplini condiţii suplimentare.
Transportul de produse perisabile se poate efectua cu mijloace de transport rutiere izoterme, refrigeratoare, frigorifice sau calorifice ce corespund definitiilor de mai jos:
- mijlocul de transport rutier izoterm trebuie sa fie construit cu pereţi izolanti, inclusiv uşile, podeaua şi acoperisul, permitand limitarea schimburilor de caldura dintre interiorul şi exteriorul furgonului;
- mijlocul de transport refrigerator este un mijloc de transport rutier cu o sursa de frig (gheaţa hidrica, cu sau fãrã adaos de sare; plãci eutectice; gheaţa carbonica, cu sau fãrã reglaj de sublimare; gaze lichefiate, cu sau fãrã reglare de evaporare etc.), alta decât echipament mecanic sau cu "absorbţie", ce permite scãderea temperaturii în interiorul furgonului gol şi o menţine în continuare pentru o temperatura exterioarã medie de +30°C;
- mijlocul de transport frigorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv pentru mai multe mijloace de transport (grup mecanic cu compresor, masina de "absorbţie" etc.), care sa permitã, la o temperatura exterioarã medie de +30°C, scãderea temperaturii din interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare în mod permanent;
- mijlocul de transport calorific este un mijloc de transport rutier prevãzut cu un dispozitiv de producere a caldurii, care sa permitã ridicarea temperaturii în interiorul furgonului gol şi menţinerea ei în continuare timp de 12 ore cel puţin fãrã reaprovizionare, la o temperatura practic constanta şi nu mai mica de +12°C.
În mod suplimentar, vehiculele utilizate la transportul rutier de animale vii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- transportul de animale vii se efectueazã cu autovehicule special amenajate în acest scop;
- autovehiculele destinate acestor transporturi vor fi dezinfectate potrivit prevederilor reglementãrilor sanitare veterinare în vigoare;
- în cazul transportului de animale cu gabarit mai mare (bovine, cai) se asigura fixarea capului sau perete despartitor între ele, pentru evitarea accidentarii acestora în timpul transportului.
Transportul rutier de mãrfuri generale în trafic naţional
La executarea transporturilor operatorii de transport rutier vor respecta urmãtoarele condiţii:
- soferul are obligaţia sa asiste la încãrcarea şi descãrcarea mãrfurilor transportate, permitand efectuarea acestor operaţiuni astfel încât pe parcursul transportului sa se asigure securitatea mãrfurilor şi sa se preintampine deplasarea acestora şi producerea unor evenimente rutiere;
- soferul are obligaţia sa nu permitã încãrcarea mãrfurilor din alte categorii pentru care vehiculul nu deţine licenta de execuţie;
- sa nu se încarce vehiculul pentru capacitatea utila de transport;
- sa se respecte normele de protecţie a muncii şi PSI pe tot timpul transportului, prevãzute de legislaţia în vigoare.


ANEXA 5 a)
-----------
la normele metodologice
------------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de execuţie pentru autogara şi
activitãţile desfãşurate în cadrul acesteia

Autogara este un spaţiu special amenajat în care se desfãşoarã activitãţi conexe serviciilor regulate de transport rutier public de persoane.
1. Condiţii pentru obţinerea licenţei de execuţie pentru autogara şi activitãţile desfãşurate în cadrul acesteia:
a) spaţiu corespunzãtor pentru:
- casa de bilete şi abonamente;
- birou de mişcare şi informaţii;
b) peroane pentru autobuzele care pleacã sau sosesc din cursa;
c) grup sanitar propriu sau acces la un grup sanitar apropiat;
d) spaţiu amenajat pentru stationarea publicului cãlãtor.
2. Condiţii privind informarea publicului cãlãtor
Informarea publicului cãlãtor se asigura prin:
a) afişarea la loc vizibil, pe table special confectionate, a plecarilor şi sosirilor curselor, a preţului biletelor de cãlãtorie pentru staţiile deservite de autogara, a modificãrilor survenite în programul de transport;
b) afişarea la fiecare casa de bilete şi abonamente a orarului de funcţionare;
c) montarea de table indicatoare la peroanele de plecare a curselor.
3. Condiţii privind peroanele:
a) numãrul peroanelor pentru plecarea curselor se stabileşte în raport cu numãrul maxim de plecari simultane din programul zilei şi ţinându-se seama de faptul ca autobuzul trebuie sa ocupe peronul cu 15 minute înainte de plecarea cursei;
b) la repartizarea curselor pe peroane se va tine seama şi de necesitatea ca plecarile curselor de pe un anumit traseu sa aibã loc de la acelaşi peron. Repartizarea curselor pe peroane se va face asigurându-se cel puţin 15 minute interval între doua plecari consecutive de la acelaşi peron;
c) numãrul maxim al sosirilor simultane din programul zilei se stabileşte ţinându-se seama de numãrul peroanelor pentru sosirea curselor din programul zilei.
4. Condiţii privind programul de funcţionare al autogarii
Programul autogarii se stabileşte în funcţie de orele de plecare şi de sosire a curselor:
a) în principiu autogara se va deschide cu 30 de minute înainte de sosirea/plecarea primei curse a zilei şi se va închide dupã 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
b) casele de bilete se vor deschide cu 30 de minute înainte de plecarea primei curse şi se vor închide dupã plecarea ultimei curse.
5. Condiţii privind executarea curselor:
a) personalul autogarii este obligat sa asigure respectarea de cãtre public a regulilor stabilite cu privire la conduita în autogara, interzicand:
- cerşetoria, comerţul ambulant sau jocurile de noroc;
- fumatul şi consumul bãuturilor alcoolice în sãlile de asteptare;
- murdarirea sau deteriorarea sub orice forma a autogarilor, mobilierului sau a instalaţiilor acestora;
- tulburarea liniştii şi ordinii în autogara;
b) în scopul desfãşurãrii normale a circulaţiei autobuzelor în incinta autogarii (accesul la peroane sau la locul de parcare, degajari etc.) se va organiza aceasta activitate dupã reguli riguros stabilite şi sub controlul permanent al impiegatului de mişcare;
c) prin registrul de mişcare se va asigura evidenta curselor plecate şi sosite, în ordinea cronologicã de execuţie, înscriindu-se şi operatorul de transport rutier care efectueazã cursele;
d) deţinãtorul de licenta de execuţie pentru autogara şi activitãţi desfãşurate în cadrul acesteia este obligat sa comunice agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., pana la data de 10 a lunii în curs pentru luna expiratã, regularitatea curselor pe fiecare operator de transport rutier, cu urmãtoarele date:
- operatorul de transport rutier;
- numãrul curselor conform programului curselor, cursele întârziate şi cursele suspendate (neexecutate).
6. Condiţii comerciale:
a) deţinãtorii de licenta de execuţie pentru autogara şi activitãţi desfãşurate în cadrul acesteia au obligaţia de a permite în mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogara, fãrã a conditiona încheierea contractelor de efectuarea de servicii suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicita;
b) deţinãtorii de licenta de execuţie pentru autogara şi activitãţi desfãşurate în cadrul acesteia au obligaţia de a primi şi de a inregistra toate cererile operatorilor de transport rutier care solicita accesul în autogara, cereri la care se va rãspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, în scris, în termen de 5 zile;
c) deţinãtorii de licenta de execuţie pentru autogara şi activitãţi desfãşurate în cadrul acesteia au obligaţia de a încheia contracte de acces în autogara, în conformitate cu graficele de circulaţie aprobate, cu operatorii de transport rutier sau cu asociaţiile de operatori de transport rutier cãrora Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. le-a atribuit licenţe de execuţie pentru traseu;
d) tariful perceput pentru accesul în autogara şi la serviciile specifice oferite de aceasta, diferenţiat pentru transportul rutier de persoane în trafic judeţean, interjudetean şi internaţional, va fi similar pentru toţi operatorii de transport rutier.
Impunerea la încheierea contractului cu un operator de transport rutier, pentru aceleaşi servicii, a unui tarif mai mare decât cel practicat la încheierea contractului cu un alt operator de transport rutier este interzisã.


ANEXA 5 b)
----------
la normele metodologice
-----------------------

CRITERII
de abilitare a autogarilor utilizate în traficul internaţional

Autogarile utilizate drept cap de traseu sau staţii la transportul rutier de persoane prin servicii regulate în trafic internaţional se abiliteaza în acest sens dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii privind dotarea şi funcţionarea:
a) sala de asteptare cu capacitate de minimum 20 de locuri pe scaune;
b) funcţionare conform graficelor de circulaţie ale curselor pe care le deservesc;
c) spaţiu de depozitare a bagajelor cãlãtorilor;
d) grup social propriu;
e) statie de amplificare şi tabela de afisaj pentru informarea publicului cãlãtor;
f) spaţiu adecvat pentru eliberarea legitimatiilor de cãlãtorie;
g) minimum doua peroane destinate în exclusivitate curselor internaţionale;
h) personalul autogarii va fi dotat cu uniforma de serviciu.


ANEXA 6
--------
la normele metodologice
------------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de execuţie pentru activitatea de agenţie de voiaj

Agenţia de voiaj este un spaţiu special amenajat în care se desfãşoarã activitãţi de eliberare a legitimatiilor de cãlãtorie, informare şi îndrumare a cãlãtorilor.
1. Condiţii pentru obţinerea licenţei de execuţie pentru activitatea de agenţie de voiaj:
a) existenta unui spaţiu corespunzãtor amenajat pentru eliberarea legitimatiilor de cãlãtorie şi pentru informarea publicului;
b) posibilitãţi de pãstrare, în condiţiile legii, a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate.
2. Condiţii comerciale:
a) sa se emita numai legitimatii de cãlãtorie inseriate pentru pasageri şi bagajele acestora, înregistrate ca documente cu regim special;
b) sa se emita legitimatii de cãlãtorie corespunzãtoare sumelor încasate;
c) sa se transmitã în timp util operatorului de transport rutier diagrama legitimatiilor de cãlãtorie emise;
d) sa aibã încheiate contracte legal întocmite pentru emiterea legitimatiilor de cãlãtorie numai cu operatorii de transport rutier deţinãtori de licenta de execuţie pentru traseu;
e) sa se afiseze la loc vizibil cursele şi graficele de circulaţie ale fiecãrui operator de transport rutier pentru care se emit legitimatii de cãlãtorie, precum şi tarifele aplicate.


ANEXA 7
-------
la normele metodologice
-----------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de execuţie pentru activitatea de
colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor

Activitatea de colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor reprezintã activitatea de preluare, depozitare şi expediere a mãrfurilor în partizi mici şi mijlocii.
1. Condiţii pentru obţinerea licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor:
a) existenta depozitelor pentru colectarea mãrfii (minimum 250 mp sau 750 mc);
b) existenta spaţiilor pentru stationarea autovehiculelor în timpul operaţiunilor de încãrcare/descãrcare;
c) posibilitãţi de pãstrare, în condiţiile legii, a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate.
2. Condiţii pentru contractarea, colectarea, expedierea şi distribuţia mãrfurilor:
Colectarea, expedierea şi distribuţia mãrfii se va efectua în baza contractului economic de prestaţii de transport cu mijloace auto sau a comenzii de transport.
2.1. Contractarea transportului:
a) pentru realizarea unui transport expeditorul va încheia un contract de transport cu beneficiarul, caz în care expeditorul îşi asuma toate drepturile şi obligaţiile unui cãrãuş, şi un alt contract de transport cu cãrãuşul propriu-zis, conform cãruia expeditorului îi revin toate drepturile şi obligaţiile unui beneficiar de transport;
b) ambele contracte vor fi legal întocmite;
c) expeditorul, în baza comenzii de transport primite de la beneficiar, completeazã scrisoarea de transport la partea de comanda cu toate datele cerute de formular, o semneazã, o stampileaza şi o înmâneazã soferului;
d) la rubrica intitulata "cãrãuş" în scrisoarea de transport va figura expeditorul şi nu cãrãuşul respectiv;
e) din momentul semnãrii de cãtre beneficiar a scrisorii de transport contractul de transport este legal încheiat, expeditorului revenindu-i obligaţia executãrii lui.
2.2. Comandarea transportului:
a) comenzile de transport pot fi acceptate numai prin posta, fax sau transmise prin delegat;
b) comenzile de transport vor fi evidentiate în Registrul comenzilor;
c) comanda de transport trebuie sa conţinã urmãtoarele date:
- denumirea beneficiarului;
- numãrul contului de decontare la banca al beneficiarului;
- codul fiscal al beneficiarului;
- marfa ce urmeazã sa fie transportatã (denumirea, modul de ambalare, cantitatea, greutatea şi volumul);
- condiţii speciale de transport.
Se vor mentiona atât caracteristicile deosebite ale mãrfurilor (periculoase, fragile, perisabile etc.), cat şi mãsurile ce trebuie luate pe timpul transportului pentru pãstrarea integritãţii mãrfurilor şi pentru evitarea unor eventuale evenimente.
De asemenea, se vor transmite date privind:
- mijlocul de transport solicitat (capacitatea în t, mp sau mc, amenajãrile caroseriei - furgon simplu, izoterm, frigorific, cu oblon ridicator etc.);
- locul de încãrcare - strada şi numãrul;
- numele persoanei cu care trebuie sa ia legatura soferul pentru încãrcarea mãrfurilor şi faxul la care poate fi contactata;
- data şi ora la care trebuie sa se prezinte soferul;
- locul de descãrcare (localitate, strada, numãr);
- tariful negociat şi acceptat.
2.3. Condiţii de colectare a mãrfurilor:
a) sa se asigure integritatea şi securitatea mãrfurilor colectate;
b) sa se asigure spaţii separate, conform reglementãrilor în vigoare, pentru depozitarea mãrfurilor periculoase;
c) sa se asigure spaţii adecvate pentru depozitarea mãrfurilor perisabile;
d) sa se respecte la manipularea şi depozitarea mãrfurilor normativele în vigoare de tehnica securitãţii muncii.
3. Tarifarea şi decontarea transporturilor:
a) în baza scrisorii de transport întocmite şi a tarifului negociat expeditorul deconteazã cãrãuşului suma datoratã în termen de maximum 30 de zile de la încheierea transportului;
b) modalitãţile de decontare sunt:
- ordin de plata;
- cec;
- numerar;
c) pentru fiecare expediţie se va întocmi factura fiscalã sau se va elibera chitanţa;
d) pentru fiecare beneficiar se va deschide o fişa de urmãrire a sumelor datorate.


ANEXA 8
--------
la normele metodologice
-----------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de execuţie pentru activitatea de mesagerie

Mesageria este activitatea de transport rutier de bagaje, pachete şi colete neinsotite, prin curse speciale de mesagerie sau prin autovehiculele ce deservesc traseele pe care se executa transport de persoane prin servicii regulate.
1. Condiţii pentru obţinerea licenţei de execuţie pentru activitatea de mesagerie:
a) existenta unui spaţiu corespunzãtor pentru primirea/predarea bagajelor, pachetelor sau coletelor, precum şi pentru pãstrarea acestora;
b) existenta unui cantar;
c) posibilitãţi de pãstrare, în condiţiile legii, a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate.
2. Condiţii comerciale:
a) expeditiile de mesagerii se primesc la cursele de autobuze numai pe traseele pe care nu circula curse regulate de mesagerii şi numai dacã sunt asigurate condiţii de avizare a destinatarilor şi de depozitare a coletelor, iar transportul acestora nu stinghereste transportul de cãlãtori;
b) bagajele şi mesageriile voluminoase se vor transporta în portbagajele sau în remorcile autobuzelor.
Urcarea (coborârea) bagajelor şi a mesageriilor în portbagajele sau în remorcile autobuzelor se va efectua fãrã perceptarea vreunei taxe de cãtre personalul de serviciu al autogarii sau de cãtre sofer;
c) în autogãri tarifarea bagajelor şi a mesageriilor se face pe baza de cantarire de cãtre casierul casei de bagaje, iar acolo unde nu exista case de bagaje, de cãtre sofer.
Dupã cantarire fiecãrui colet (indiferent dacã este supus sau nu tarifarii) i se aplica un tichet al cãrui numãr va fi înregistrat pe recipisa de bagaje, pe buletinul de mesagerii pentru coletele care au fost tarifate sau pe versoul biletului de cãlãtorie pentru cele transportate gratuit.
Pe parcurs tarifarea se face de cãtre conducãtorul auto, la greutatea declarata de cãlãtori şi verificata prin apreciere de conducãtorul auto. Dacã exista dubii asupra greutatii, la prima autogara din parcurs se va proceda la cantarire.
Tarifarea bagajelor se face cu ajutorul recipiselor de bagaje şi buletinelor de mesagerii.
Pentru transportul mesageriilor se foloseşte buletinul de mesagerii, care constituie actul doveditor de primire a coletelor în autogara, precum şi de predare a lor destinatarului.
Mesageriile se vor transporta cu condiţia ca ele sa fie luate în primire de destinatar în statia indicatã prin buletinul de mesagerii.
Avizarea destinatarului se va face de cãtre predator prin mijloacele şi pe rãspunderea acestuia.
În caz de neridicare a coletelor de cãtre destinatar, acestea vor fi readuse la statia de predare şi înapoiate expeditorului, cãruia i se va tarifa şi transportul de inapoiere.
Mesageriile înapoiate la staţiile de predare vor fi reavizate în termen de 24 de ore de la înapoierea coletului.
Nu vor fi primite pentru transportul cu autobuzul sau pentru pãstrare la casele de bagaje urmãtoarele:
- materii inflamabile (benzina, petrol lampant etc.);
- butelii de aragaz;
- bidoane cu carbid;
- materii greu mirositoare;
- produse caustice;
- obiecte sau mãrfuri interzise la transport prin dispoziţii legale.
Transportul trimiterilor de posta şi presa cu autobuzul se face respectându-se urmãtoarele condiţii:
- greutatea maxima admisã la transport trebuie condiţionatã de tipul autobuzelor, ca sa nu fie afectate buna servire a cãlãtorilor, integritatea trimiterilor de posta, siguranta în circulaţie;
- de regula, pentru o manipulare uşoarã, trimiterile de posta şi presa se ambaleaza în colete de maximum 20 kg fiecare;
- trimiterile de posta şi presa se aduc la autogara de cãtre posta cu cel puţin 30 de minute înaintea orei de plecare în cursa a autobuzelor şi se predau gestionarului casei de bagaje (unde exista) sau, în lipsa acestuia, angajatului însãrcinat cu primirea şi predarea trimiterilor de posta şi presa;
- documentele care se întocmesc şi însoţesc transporturile şi care servesc pentru tarifare sunt listele de predare.
Listele de predare se completeazã de posta în 4 exemplare, pentru fiecare traseu, cu urmãtoarele:
- data (ziua, luna, anul);
- staţiile de destinaţie;
- numãrul de colete pe staţii;
- greutatea coletelor pe staţii;
- numãrul de ordine al coletelor.
La primirea coletelor în autogara casierul de bagaje sau angajatul însãrcinat cu primirea/predarea trimiterilor de posta şi presa va verifica dacã numãrul coletelor şi greutatea lor corespund datelor înscrise în listele de predare, dupã care semneazã de primire şi restituie exemplarul 4 al listelor de predare, reţinându-le pe celelalte.
Coletele se predau împreunã cu exemplarul 3 al listei de predare soferului care semneazã de primire pe originalul listei de predare (care rãmâne în arhiva casei de bagaje).
În staţiile de destinaţie de pe traseu soferul preda coletele angajaţilor poştei, care vor semna de primire pe exemplarul 3 al listei de predare.
La înapoierea din cursa soferul restituie casierului de bagaje sau angajatului însãrcinat cu primirea/predarea trimiterilor de posta şi presa listele de predare.
Pentru preluarea trimiterilor de posta şi presa angajaţii poştei sunt obligaţi sa se prezinte la staţiile de oprire cu 10 minute înainte de ora de sosire a autobuzelor.
În cazurile în care angajaţii poştei nu sunt prezenţi în statia de sosire a autobuzelor, trimiterile de posta şi presa se readuc în autogarile de predare, urmând sa fie retransportate cu urmãtoarea cursa.
3. Condiţii pentru executarea transporturilor de mesagerie:
a) sa se execute transportul de mesagerie cu însemnele înscrise pe autovehicule;
b) sa se asigure timp suficient pentru imbarcarea şi debarcarea coletelor;
c) sa nu se supraincarce autovehiculul peste capacitatea utila de transport;
d) sa se asigure preluarea coletelor din autovehiculele rãmase imobilizate în traseu;
e) la sediul agentului economic care executa transportul de mesagerie sa existe un registru de mişcare care sa evidentieze graficul de circulaţie cu plecari şi sosiri.
4. Condiţii de admitere la prezentare a coletelor la mesagerie:
a) în categoria obiectelor de mesagerie se încadreazã urmãtoarele:
- colete;
- scrisori sau cutii cu valoare declarata;
- casete şi genti colectoare;
- saci cu pachete cu presa sau alte tiparituri;
b) ambalajele de mesagerie se prezintã în ambalaje proprii sau tip;
c) ambalarea se face cu: hârtie sau panza rezistenta, saci din hârtie, panza fãrã petice, material plastic sau musama, cutii din carton, placaj, lemn ori tabla, coşuri sau impletituri din rachita, valize, containere.


ANEXA 9
--------
la normele metodologice
-----------------------

CAIET DE SARCINI
al licenţei de execuţie pentru activitatea de
intermediere în transporturile rutiere de mãrfuri şi de persoane

Intermedierea în transporturile rutiere de mãrfuri şi de persoane este operaţiunea prin care un operator preia de la beneficiari comenzile pentru transport rutier naţional şi/sau internaţional, pe care îl efectueazã în nume propriu printr-un operator de transport rutier ori prin asociere cu alţi intermediari sau operatori din alte moduri de transport, sau intermediaza contractarea transportului între beneficiari şi operatorii de transport rutier.
1. Condiţii pentru obţinerea licenţei de execuţie pentru activitatea de intermediere în transporturile rutiere de mãrfuri şi de persoane:
a) existenta unui spaţiu corespunzãtor pentru desfãşurarea activitãţii;
b) posibilitãţi de pãstrare, în condiţiile legii, a imprimatelor cu regim special.
2. Condiţii comerciale
a) la încãrcarea mãrfurilor operatorului de transport rutier i se va plati un avans de minimum 10% din tariful de transport;
b) operatorului de transport rutier i se va plati o valoare minim impozabilã a tarifului de transport echivalenta a 0,8 euro/km;
c) plata transportului se va face în maximum 30 de zile de la prezentarea scrisorii de transport, confirmatã de beneficiar;
d) în cazul în care exista facturi neonorate de mai mult de 30 de zile, deţinãtorul licenţei de execuţie pentru activitatea de intermediere în transporturile rutiere de mãrfuri şi de persoane nu mai are dreptul de a emite comenzi, urmând ca dupã depãşirea a 60 de zile de la neachitarea facturilor acestuia sa i se suspende licenta de execuţie;
e) atunci când derularea transportului se rezuma numai la modul de transport rutier activitatea de intermediere este permisã numai dacã între operatorul de transport rutier şi beneficiar exista un singur intermediar.


ANEXA 10
--------
la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE,
TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - A.R.R.
Agenţia A.R.R. ................. Operator de transport rutier
...................
Seria ... nr. ....



CAIET DE SARCINI
pentru servicii regulate (speciale) de transport persoane

A. Graficul de circulaţie
Traseul: Localitatea "0" (cap de traseu) - Localitatea "n" (cap de traseu)
┌────────────────┬─────┬───────┬─────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Dus │ │ Nr. │ │ Întors │
├────────────────┤ km │statiei│ Denumirea statiei ├─────────────────┤
│ Ora de plecare │ │ │ │ Ora de plecare │
├────┬───┬───┬───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┬───┬───┬───┤
│a(0)│ │ │ │0 │ │Statia 0 - cap de traseu │ b(0)│ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│a(1)│ │ │ │k(1) │ │Statia 1 │ b(1)│ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│a(2)│ │ │ │k(2) │ │Statia 2 │ b(2)│ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│ │ │ │ │ │ │. │ │ │ │ │
├────┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────────────────────────────┼─────┼───┼───┼───┤
│a(n)│ │ │ │k(n) │ │Statia n - cap de traseu │ b(n)│ │ │ │
└────┴───┴───┴───┴─────┴───────┴─────────────────────────────┴─────┴───┴───┴───┘


a(0) - ora de plecare din statia 0 - cap de traseu
a(1) - ora de plecare din statia 1
a(2) - ora de plecare din statia 2
.
.
a(n) - ora de sosire în statia n - cap de traseu

b(0) - ora de sosire în statia 0 - cap de traseu
b(1) - ora de plecare din statia 1
b(2) - ora de plecare din statia 2
.
.
b(n) - ora de plecare din statia n - cap de traseu

k(1) - distanta între statia 0 (cap de traseu) şi statia 1
k(2) - distanta între statia 0 (cap de traseu) şi statia 2
k(3) - distanta între statia 0 (cap de traseu) şi statia 3
.
.
k(n) - distanta între statia 0 (cap de traseu) şi statia n

Emitent
--------

B. Condiţii pentru asigurarea graficului de circulaţie
1. Zilele în care circula - conform prevederilor privind efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate
2. Numãrul de autovehicule necesare - numãrul de autovehicule pentru acoperirea curselor + rezerva
3. Capacitatea autovehiculului - numãrul de locuri conform CIV
4. Amenajãrile şi dotãrile autovehiculului - atunci când este cazul
5. Numãrul de soferi necesar - conform AETR
6. Regimul de circulaţie: - staţiile vor fi aceleaşi la dus şi la întors
- timpul parcurs între staţii va fi acelaşi la dus şi la întors
7. Contractul de asigurare a pasagerilor şi bagajelor acestora - conform contractului de asigurare

C. Contractele pentru utilizarea autogarilor şi a statiilor deţinute de cãtre alte persoane fizice


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Amplasarea Numãrul contractului Valabil
crt. Statia sau autogara (adresa) pentru statie pana la ....
sau autogara
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Operator de transport rutier, Şeful agenţiei A.R.R.,
........................... .......................

Data ............




ANEXA 11a)
----------
la normele metodologice
-----------------------

CRITERII
de evaluare şi punctajele care se acorda în
cazul atribuirii curselor în trafic interjudetean
şi a traseelor în trafic judeţean

1. Vechimea parcului de autovehicule:
- pana la un an inclusiv - 20 de puncte;
- de la 1 la 2 ani - 18 puncte;
- de la 2 la 3 ani - 16 puncte;
- de la 3 la 4 ani - 14 puncte;
- de la 4 la 5 ani - 12 puncte;
- de la 5 la 6 ani - 10 puncte;
- de la 6 la 7 ani - 9 puncte;
- de la 7 la 8 ani - 8 puncte;
- de la 8 la 9 ani - 7 puncte;
- de la 9 la 10 ani - 6 puncte;
- de la 10 la 11 ani - 5 puncte;
- de la 11 la 12 ani - 4 puncte;
- de la 12 la 13 ani - 3 puncte;
- de la 13 la 14 ani - 2 puncte;
- de la 14 la 15 ani - 1 punct;
- peste 15 ani - 0 puncte.
2. În funcţie de structura parcului de autovehicule utilizat pentru executarea acelei curse, aflat în administrare, se acorda 10 puncte pentru fiecare autovehicul aflat în proprietate, 7 puncte pentru fiecare autovehicul deţinut prin contract de leasing, iar autovehiculele care sunt deţinute cu chirie sau cu orice alt titlu, diferit de contractul de leasing, primesc 3 puncte.
3. Dacã, în cazul traseelor judeţene, un traseu este solicitat de un singur operator de transport rutier, acesta primeşte o bonificaţie de 10 puncte.
4. Dacã operatorul de transport rutier a executat anterior în mod neintrerupt transport de persoane prin servicii regulate pe acel traseu:
- 6 ani sau mai mult - 17 puncte;
- între 5 şi 6 ani - 15 puncte;
- între 4 şi 5 - 13 puncte;
- între 3 şi 4 ani - 11 puncte;
- între 2 şi 3 - 9 puncte;
- între 1 şi 2 ani - 7 puncte;
- 6 luni inclusiv dar mai puţin de 1 an - 5 puncte.
Nu se acorda puncte pentru executarea de transport de persoane prin servicii regulate speciale.
La cursele în trafic interjudetean se acorda suplimentar 3 puncte operatorului de transport rutier care a executat în ultimul an acea cursa, în condiţiile în care aceasta a fost cuprinsã în mod identic în graficul de circulaţie.
5. Activitatea desfasurata de operatorul de transport rutier:
a) în ultimul an:
- se scade câte 1 punct pentru fiecare abatere sancţionatã prin proces-verbal de contravenţie în ultimul an pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport de cãtre operatorul de transport rutier;
- se scade câte 1 punct pentru fiecare abatere sancţionatã prin proces-verbal de contravenţie încheiat operatorului de transport rutier în ultimul an pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu pentru traseul solicitat la transportul în trafic judeţean sau din care face parte cursa solicitatã, în cazul transportului în trafic interjudetean;
- se scad câte 3 puncte pentru fiecare licenta de execuţie pentru traseu anulatã în ultimul an;
b) în ultimii 3 ani:
- se scad 10 puncte în cazul în care a fost suspendatã licenta de transport.
6. Gradul de confort al autovehiculelor, respectiv autobuze sau microbuze, clasificate pe:
- stele: 4 stele - 15 puncte;
3 stele - 12 puncte;
2 stele - 10 puncte;
o stea - 8 puncte;
- categorii: I - 5 puncte;
II - 3 puncte;
III - 1 punct.
7. Preluarea în anul anterior a unor curse rãmase nesolicitate pe traseul pentru care se atribuie licenta de execuţie, în cazul transportului în trafic interjudetean, şi pentru fiecare traseu neatribuit la transportul în trafic judeţean:
- câte 3 puncte pentru fiecare cursa sau traseu solicitat şi executat efectiv cel puţin 6 luni.
Acest criteriu se ia în considerare la atribuirea curselor şi a traseelor începând cu anul 2003.
8. Dacã operatorul de transport rutier a renunţat în ultimul an la curse, indiferent de traseu:
- se scad pentru fiecare cursa la care s-a renunţat câte 5 puncte.


ANEXA 11b)
----------
la normele metodologice
-----------------------

METODOLOGIA DE PUNCTARE

1. Se acorda puncte pentru fiecare autovehicul, cumulându-se punctele, fãrã a se lua în calcul autovehiculul sau autovehiculele de rezerva, şi fãcându-se media aritmetica.
Numãrul de ani se stabileşte în funcţie de anul fabricaţiei înscris în certificatul de înmatriculare, fãrã a se lua în considerare luna din an.

Exemple:
--------
a) autovehiculul este fabricat în anul 1994, deci pentru acordarea punctelor pentru anul 2002 se considera 8 ani vechime, respectiv 8 puncte;
b) autovehiculul este fabricat în anul 2001, deci pentru acordarea punctelor pentru anul 2002 se considera un an vechime, respectiv 20 de puncte.
2. Se cumuleazã punctele şi se face media aritmetica.
Exemplu: Pentru cursa în cauza sunt necesare doua autovehicule + un autovehicul de rezerva, dintre care autovehiculele cu care se efectueazã cursa sunt: unul în proprietate şi unul în leasing, iar autovehiculul de rezerva este închiriat (sau exista un contract prin care un alt operator de transport rutier se obliga sa îl punã la dispoziţie în caz de necesitate). Se acorda 10 + 7 puncte (autovehiculul în proprietate şi cel în leasing), autovehiculul de rezerva nu se puncteazã, rezultând 17 puncte. Punctajul acordat este 17 : 2 = 8,5 puncte.
3. Se puncteazã şi în cazul în care operatorul de transport rutier a fãcut parte dintr-o asociaţie care a exploatat traseul respectiv.
4. Se cumuleazã punctele pentru fiecare abatere, totalul scãzându-se din punctajul general.
Exemplu: Un operator de transport rutier care solicita licenta de execuţie pentru traseu pentru o anumitã cursa pe traseul X pentru anul 2002 a avut licenta de transport rutier public suspendatã în anul 1998, i s-au încheiat în anul 2001 doua procese-verbale de contravenţie pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport rutier public (o amenda de 4 milioane lei şi un avertisment), în anul 2001, a fost avertizat în scris asupra unei alte încãlcãri a prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport rutier public, i s-a încheiat un procesverbal de contravenţie pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport rutier public în anul 2000, i s-a încheiat, în anul 2001, un proces-verbal de contravenţie pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu pe traseul Y, a avut doua licenţe de execuţie pentru vehicul suspendate în anul 2001, a avut anulatã o licenta de execuţie pentru traseu în anul 2001 şi a avut o licenta de execuţie pentru vehicul suspendatã în anul 1999.
În ordine punctele care se scad sunt:
- pentru suspendarea licenţei de transport rutier public în anul 1998: 10 puncte;
- pentru doua procese-verbale de contravenţie încheiate în anul 2001 (prin unul sancţionat cu amenda contravenţionalã de 4 milioane lei şi prin unul sancţionat cu avertisment) se scad pentru fiecare câte un punct, deci 1 + 1 = 2 puncte;
- pentru avertizarea scrisã primitã în anul 2001 pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport rutier public nu se scad puncte pentru ca nu a fost încheiat un proces-verbal de contravenţie;
- pentru procesul-verbal de contravenţie încheiat în anul 2000 nu se scad puncte pentru ca nu a fost aplicat în ultimul an;
- pentru procesul-verbal de contravenţie încheiat în anul 2001 pentru încãlcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru traseu pe traseul Y nu se scad puncte, pentru ca aceste puncte se scad doar dacã s-au încãlcat prevederile caietului de sarcini pe traseul solicitat, adicã pe traseul X;
- pentru cele doua licenţe de execuţie pentru vehicul suspendate în anul 2001 nu se scad puncte;
- pentru licenta de execuţie pentru traseu anulatã în anul 2001 se scad 3 puncte;
- pentru licenta de execuţie pentru vehicul suspendatã în anul 1999 nu se scad puncte.
În total se scad 10+2+0+0+0+3+0 = 15 puncte.
5. Se cumuleazã punctele pentru autovehiculele cu care se va efectua cursa ori traseul, dupã caz, şi se face media aritmetica.
6. Se cumuleazã punctele şi se adauga la totalul general numai dacã acea cursa de pe traseul în cauza s-a efectuat pentru mai mult de 6 luni consecutive.
7. Se scad puncte pentru fiecare licenta de execuţie pentru traseu la care a renunţat în anul precedent operatorul de transport rutier sau asociaţia de operatori de transport rutier din care acesta a fãcut parte şi nu numai dacã acea licenta era eliberata pentru actualul traseu solicitat.
În cazul în care operatorul de transport rutier s-a înfiinţat în anul 2001 prin transformarea din persoana fizica autorizata sau din asociaţie familialã în societate comercialã cu personalitate juridicã, se acorda punctele corespunzãtoare activitãţii desfãşurate anterior de persoana fizica sau de asociaţia familialã din care provine.
8. În caz de egalitate de puncte licenta de execuţie pentru traseu se atribuie operatorului de transport rutier sau asociaţiei de operatori de transport rutier care a obţinut punctajul cel mai mare la criteriul de departajare nr. 5, iar dacã egalitatea se menţine, celui care a obţinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 1.



ANEXA 12


la normele metodologice
-----------------------


TARIFE
pentru prestaţiile de servicii specifice
realizate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.

lei/an
1. Licenta de transport rutier sau autorizaţia de transport
rutier
1.1. Eliberarea licenţei de transport rutier sau a autorizaţiei
de transport rutier 500.000
1.2. Vizarea anuala a licenţei de transport rutier sau a
autorizaţiei de transport rutier 500.000
2. Licenta de execuţie pentru vehicul pentru transport
rutier internaţional
2.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autovehicul 2.200.000
2.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul
(remorca, semiremorca) 1.300.000
3. Licenta de execuţie pentru vehicul pentru transport
rutier naţional
3.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autovehicul 1.000.000
3.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul
(remorca, semiremorca) 600.000
4. Licenta de execuţie pentru traseu
4.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu judeţean
(pentru o cursa) 300.000
4.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu
interjudetean (pentru o cursa) 1.000.000
4.3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu
internaţional (pentru o cursa) 3.700.000
5. Licenta de execuţie pentru activitãţi conexe
transportului rutier
5.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru activitãţile
desfãşurate în cadrul autogarii:
- deschise traficului naţional 6.000.000
- deschise traficului internaţional 8.000.000
5.1.1. Vizarea anuala 50% din tarif
5.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de
agenţie de voiaj 3.000.000
5.2.1. Vizarea anuala 50% din tarif
5.3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de
mesagerie 3.000.000
5.3.1. Vizarea anuala 50% din tarif
5.4. Eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de 2.000.000
colectare, expediere şi distribuţie a mãrfurilor
5.4.1. Vizarea anuala 50% din tarif
5.5. Eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de 10.000.000
intermediere a transporturilor rutiere
5.5.1. Vizarea anuala 50% din tarif
6. Alte tarife
6.1. Eliberarea unei noi licenţe de transport rutier tarif iniţial
sau autorizaţii de transport rutier ori a unei noi
licenţe de execuţie, ocazionatã de pierderea,
sustragerea sau deteriorarea celei eliberate
6.2. Eliberarea licenţei de transport rutier sau a tarif iniţial
autorizaţiei de transport rutier ori a licenţei de
execuţie, ocazionatã de reţinerea celei eliberate
6.3. Activitatea de autorizare a şcolii de conducatori
auto (lei/ora) 300.000
6.4. Eliberarea atestatului sau a certificatului pentru 300.000
persoana desemnatã, consilier de siguranta, instructor
de conducere auto sau profesor de legislaţie rutiera
(lei/certificat)
6.5. Vizarea atestatului pentru persoana desemnatã 300.000
6.6. Avizarea programelor şcolare pentru şcolile de conducatori
auto (lei/categorie) 600.000
6.7. Activitate de documentare şi de consultanţa (lei/ora) 300.000
6.8. Distribuirea de documente şi de documentaţii proprii maximum 75%
din valoarea
acestora
6.9. Furnizarea de date privind operatorii de transport
(lei/unitate) 100.000

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016