Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 31 ianuarie 2003  privind desemnarea si notificarea organismelor de certificare si a laboratoarelor care realizeaza evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 31 ianuarie 2003 privind desemnarea si notificarea organismelor de certificare si a laboratoarelor care realizeaza evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 19 martie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice stabilesc procedura prin care Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei desemneazã şi notifica de plan naţional organismele de certificare şi laboratoarele care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement, denumite în continuare organisme.
ART. 2
În înţelesul prezentului ordin, termenii utilizaţi se definesc dupã cum urmeazã:
a) Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei - autoritatea competenta în domeniul ambarcatiunilor de agrement, denumit în continuare minister;
b) Autoritatea Navala Romana - organul tehnic de specialitate în subordinea ministerului, care primeşte, analizeazã şi evalueaza documentaţiile depuse de organisme în vederea desemnãrii şi notificãrii acestora şi care controleazã ulterior respectarea criteriilor de desemnare;
c) comisia de desemnare - comisia constituitã în vederea desemnãrii organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement şi a carei componenta se aproba prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei, denumita în continuare comisie;
d) <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ambarcatiunilor de agrement - reglementarea tehnica în domeniul ambarcatiunilor de agrement, adoptatã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, denumita în continuare hotãrâre.

CAP. 2
Desemnarea organismelor

SECŢIUNEA 1
Solicitarea desemnãrii

ART. 3
Organismele care solicita sa fie desemnate de cãtre minister trebuie sa fie persoane juridice sau entitãţi din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România.
ART. 4
(1) În vederea desemnãrii, organismele trebuie sa întocmeascã un dosar care cuprinde urmãtoarele documente:
a) cererea de desemnare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice;
b) certificatul de înregistrare la camera de comerţ şi industrie teritorialã sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
c) scurta prezentare a activitãţii organismului, din care sa rezulte experienta şi competenta acestuia în domeniul ambarcatiunilor de agrement şi/sau în domenii înrudite cu acesta, inclusiv organigrama organismului;
d) certificatul de acreditare în legatura cu obiectul desemnãrii, emis de cãtre organismul naţional de acreditare, în copie;
e) raportul întocmit de organismul naţional de acreditare, referitor la procedura de evaluare a conformitatii, documentata şi aplicatã de cãtre solicitant, şi sistemul de management al calitãţii, avându-se în vedere cerinţele din hotãrâre;
f) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sa punã la dispoziţie Autoritãţii Navale Romane, la cerere, documente şi informaţii în legatura cu acreditarea acestuia;
g) asigurare de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine prin lege statului;
h) referinte privind schema de evaluare care va fi aplicatã de cãtre organism în calitate de organism desemnat şi notificat; schema de evaluare trebuie sa facã referire la cerinţele şi la procedura pentru evaluarea conformitatii utilizata;
i) documentele încheiate pentru subcontractarea anumitor activitãţi care au legatura cu sarcinile pentru care se solicita desemnarea, în copie, dacã este cazul;
j) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) se depune la Autoritatea Navala Romana.

SECŢIUNEA a 2-a
Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea desemnãrii

ART. 5
Autoritatea Navala Romana analizeazã documentaţia depusa de solicitant şi verifica dacã:
a) solicitantul respecta criteriile minime prevãzute în anexa nr. 15 la hotãrâre;
b) şi-a insusit prevederile din hotãrâre;
c) cunoaşte standardele romane care adopta standardele europene armonizate, ale cãror prevederi se referã la domeniul ambarcatiunilor de agrement, aprobate prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei;
d) valoarea asigurãrii civile acoperã despãgubirile care pot fi solicitate în urma activitãţii pentru care se solicita desemnarea.
ART. 6
(1) Autoritatea Navala Romana înainteazã comisiei un raport de evaluare a documentaţiei solicitantului.
(2) Comisia ia decizia de acceptare sau de respingere a solicitãrii de desemnare ori, dupã caz, de limitare.
(3) Rezultatul motivat al deciziei prevãzute la alin. (2) se consemneazã într-un registru unic gestionat de comisie şi se comunica în scris solicitantului în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de desemnare.
ART. 7
(1) Dacã solicitarea a fost acceptatã, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de desemnare, comisia emite, în numele ministerului, certificatul de recunoaştere a organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care va fi desemnat.
(2) Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
ART. 8
(1) Organismele pentru care s-au emis certificatele de recunoaştere se desemneazã şi se notifica prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei.
(2) Ordinul menţionat la alin. (1) conţine pentru fiecare organism notificat informaţii privind denumirea completa, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii conformitatii, sarcinile specifice pentru care a fost desemnat şi numãrul de identificare acordat ca urmare a înregistrãrii acestuia în Registrul organismelor notificate.
(3) Ordinul menţionat la alin. (1) se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cel târziu la 3 luni de la data acordãrii numãrului de identificare.
ART. 9
(1) Comisia poate sa limiteze, sa suspende sau sa retragã desemnarea unui organism în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza desemnãrii ori în situaţia în care organismul solicita acest lucru.
(2) Solicitarea organismului privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii trebuie înaintatã Autoritãţii Navale Romane cu minimum 3 luni înainte de data limitãrii/încetãrii activitãţii, care va informa corespunzãtor comisia.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (1) organismul trebuie sa asigure predarea în mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legatura cu evaluarile realizate sau aflate în curs de realizare din perioada în care a fost desemnat, cu acceptul clientului, cãtre Autoritatea Navala Romana sau cãtre un alt organism desemnat din domeniu, stabilit de comisie.
(4) Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei prevãzut la art. 8 alin. (1) se va modifica corespunzãtor cu decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii.
(5) Limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii unui organism nu afecteazã valabilitatea certificatelor de conformitate emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii respectivului organism.
ART. 10
Decizia privind retragerea desemnãrii se poate contesta de cãtre organism la instanta judecãtoreascã competenta, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea organismelor desemnate

ART. 11
(1) Organismele desemnate trebuie sa îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind desemnarea lor.
(2) Organismele desemnate trebuie sa facã cunoscute Autoritãţii Navale Romane şi organismului naţional de acreditare orice modificare ce se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b), d), g), h), i) şi j), precum şi orice alta mãsura ce se doreşte a fi implementata şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legatura cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii.
(3) Organismele desemnate vor transmite Autoritãţii Navale Romane raportul organismului naţional de acreditare referitor la impactul modificãrilor prevãzute la alin. (2) asupra acreditãrii şi/sau a raportului prevãzut la art. 4 alin. (1) lit. e). În situaţia în care modificãrile privesc certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, organismul desemnat va transmite Autoritãţii Navale Romane şi copia documentului actualizat.
ART. 12
(1) Supravegherea organismelor desemnate se realizeazã de organismul naţional de acreditare în conformitate cu procedura de supraveghere a acestuia.
(2) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere, organismul desemnat va informa Autoritatea Navala Romana cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet de audit încheiat de cãtre echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
(3) Organismele desemnate vor informa Autoritatea Navala Romana cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi/sau reînnoirea acesteia.
ART. 13
(1) În caz de existenta a oricãrui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza desemnãrii, organismul desemnat va transmite, la solicitarea Autoritãţii Navale Romane, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Dacã este cazul, la solicitarea Autoritãţii Navale Romane, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat la organismul desemnat în cauza. Totodatã Autoritatea Navala Romana poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificarii dubiilor existente.
(2) Organismul naţional de acreditare va transmite Autoritãţii Navale Romane raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere prevãzut la alin. (1), în termen de doua zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
ART. 14
(1) În situaţia în care în cadrul procesului de evaluare sau de supraveghere se constata neconformitãţi fata de cerinţele prezentelor norme metodologice, Autoritatea Navala Romana împreunã cu organismul naţional de acreditare şi cu organismul desemnat în cauza vor stabili mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitatilor.
(2) În funcţie de natura neconformitatilor Autoritatea Navala Romana poate solicita comisiei ca activitatea organismului desemnat sa fie limitatã sau suspendatã pe o perioada determinata, pana la eliminarea neconformitatilor.
ART. 15
Organismele desemnate trebuie sa permitã necondiţionat reprezentanţilor Autoritãţii Navale Romane accesul la documente şi participarea la activitãţile care privesc incercarile şi/sau evaluarile ce se realizeazã de cãtre acesta în legatura cu obiectul desemnãrii şi supravegherii, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 16
Organismele desemnate vor transmite Autoritãţii Navale Romane copii de pe rapoartele de încercare şi/sau de pe certificatele emise, refuzate sau retrase.
ART. 17
(1) Organismele desemnate vor transmite Autoritãţii Navale Romane în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile de certificare efectuate în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine, în principal, informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, conform sarcinilor atribuite organismului ca urmare a desemnãrii;
b) reclamaţiile şi apelurile înregistrate impotriva deciziilor organismului desemnat, inclusiv informaţii privind modul de rezolvare a acestora;
c) activitãţile subcontractate, subcontractantii şi mãsurile proprii întreprinse sau propuse pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
d) dificultãţile intampinate în realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a desemnãrii şi mãsurile pe care le-a luat pentru eliminarea acestora sau pe care urmeazã sa le ia în acest scop;
e) modul de participare la activitãţile de standardizare din domeniul în care a fost desemnat, precum şi la activitãţile de coordonare la nivel naţional a organismelor notificate.
(2) Organismele desemnate vor transmite Ministerului Industriei şi Resurselor o copie a raportului anual prevãzut la alin. (1), în fiecare an, anterior datei de 1 martie.

CAP. 3
Notificarea organismelor

ART. 18
În vederea notificãrii organismului pentru care s-a emis certificatul de recunoaştere, ministerul solicita Ministerului Industriei şi Resurselor înscrierea organismului în Registrul organismelor notificate.
ART. 19
Cererea privind notificarea unui organism va conţine urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi adresa sediului organismului;
b) denumirea şi numãrul reglementãrii tehnice, precum şi numãrul şi data Monitorului Oficial al României în care a fost publicatã reglementarea tehnica;
c) produsul sau grupa de produse care va fi evaluatã;
d) indicarea clara a procedurii de evaluare şi a sarcinilor în legatura cu aceasta, care urmeazã sa fie realizate de cãtre organismul notificat;
e) perioada pentru care se va acorda desemnarea.
ART. 20
(1) În cazul limitãrii sau suspendãrii desemnãrii unui organism notificat, ministerul va comunica Ministerului Industriei şi Resurselor decizia sa motivatã şi mãsurile propuse, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii acesteia.
(2) În cazul retragerii desemnãrii unui organism notificat, ministerul va comunica în termen de 5 zile lucrãtoare decizia sa, precum şi motivarea acesteia Ministerului Industriei şi Resurselor, în vederea retragerii numãrului de identificare acordat.
(3) În conformitate cu reglementãrile în vigoare, numãrul de identificare acordat unui organism a cãrui desemnare a fost retrasã nu va fi acordat unui alt organism.
ART. 21
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

Organismul ................................................
(denumirea completa, adresa, telefon/fax, e-mail,
codul unic de înregistrare, nr. de ordine
în registrul comerţului)

Nr. ......./data ...........*1)


CERERE DE DESEMNARE
- model -

Organismul ..............*2), având sediul în ...................*3), reprezentat prin director/preşedinte ............................ *4), în aplicarea prevederilor Ordinului ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 167/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind desemnarea şi notificarea organismelor de certificare şi a laboratoarelor care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ambarcatiunilor de agrement, solicita Comisiei de desemnare a organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement sa fie evaluat în vederea desemnãrii, în scopul de a realiza verificarea/evaluarea şi certificarea conformitatii pentru grupa de produse .................*5), prin .........................................*6).
Menţionãm ca la data depunerii prezentei cereri sunt îndeplinite criteriile minime prevãzute în anexa nr. 15 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ambarcatiunilor de agrement.
Anexãm la prezenta urmãtoarele documente:
.................................................................
..............................................................*7).

Directorul/Preşedintele
laboratorului/organismului,
......................... *8)

-----------
*1) Numãrul/data de înregistrare de cãtre Autoritatea Navala Romana.
*2) Denumirea completa a organismului.
*3) Adresa completa şi codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse ce fac obiectul evaluãrii, asociate activitãţilor CAEN.
*6) Denumirea încercãrilor sau procedurii de evaluare a conformitatii produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*7) Documentele necesare conform prevederilor art. 4 alin. (1) din Normele metodologice privind desemnarea şi notificarea organismelor de certificare şi a laboratoarelor care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement.
*8) Numele, prenumele, semnatura directorului/preşedintelui şi ştampila organismului.

ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
Comisia de desemnare


CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
- model -

Nr. .........../data emiterii ............

În conformitate cu Normele metodologice privind desemnarea şi notificarea organismelor de certificare şi a laboratoarelor care realizeazã evaluarea conformitatii ambarcatiunilor de agrement, aprobate prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 167/2003, şi ca urmare Cererii de evaluare nr. ......./.........., se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atesta ca organismul ..................*1), cu sediul în .............*2), respecta criteriile minime avute în vedere la notificarea organismelor, prevãzute în anexa nr. 15 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 312/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ambarcatiunilor de agrement, şi are competenta, capacitatea şi capabilitatea de a realiza sarcinile specifice privind evaluarea produselor prin ........................*3), pentru produsele sau grupa de produse ...........................*4), conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 312/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a ambarcatiunilor de agrement.
Prezentul certificat nu constituie temei legal pentru laboratorul/organismul .........................................*1) de a acţiona ca organism notificat.

Preşedinte,
......................*5)


-----------
*1) Denumirea completa a laboratorului/organismului.
*2) Adresa completa şi codul poştal.
*3) Denumirea încercãrilor sau a procedurii de evaluare a conformitatii produselor.
*4) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse asociate activitãţilor CAEN.
*5) Numele, prenumele, semnatura preşedintelui comisiei de desemnare şi ştampila Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016